(3363) Tetoválás

Tibor bá’ online

 

Néhány napja az újonnan megválasztott Új Zélandi (női) miniszterelnök egy őslakó (maori) nőt nevezett ki külügyminiszterének. Néhányan (beleértve magamat is) furcsának találták a kiválasztást, aminek oka az alábbi fényképen látható.

Hát igen, azzal nekem semmi bajom, hogy a hölgy maori, de nem csak elhízott, van az arcán egy tetoválás is, amit viszont én nem tartok elfogadhatónak. De persze semmi közöm hozzá. Azonban a helyszínen egy újságíró az arcra felvitt tetoválást rondának és civilizálatlannak nevezte. Erre persze elszabadult a pokol.

Gyerekkoromban volt egy könyvem teli fényképpel, különböző népeket mutatott be. Főleg persze afrikaiakat, mert az mutatós. Ott voltak tányér ajkú négerek, magas nyakú négerek, törpe lábú kínai nők, és rengeteg tetoválás. Szörnyülködve néztem őket, és megtanultam, hogy ezek a testet deformáló szokások nem civilizáltak. Magyarországon is létezett teto-válás, főleg a családjuktól sokáig távol élő tengerészek között, valamint segédmunkások, földbirtok nélküli parasztok soraiban. Nyilvánvalóan a felsoroltak nem tudnak felelősen gondolkozni.

Aztán jött a XXI. század és a tetkon kívül megjelent a pircing is. OK a testével mindenki azt tesz, ami akar, persze az abortusz kivételével, de könyörgőm, egy külügyminiszter legyen már „szalonképes”. Ni lesz a következő? Félmeztelenül ülnek be egy nemzetközi meg-beszélésre, mert Afrikában úgy szokás?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

34 gondolat erről: „(3363) Tetoválás

  1. Ha valakinek nem tetszik, majd a Loreal ajánlásával jó sok alapozót vakol magára, és a probléma még lesz oldva.
    Ebből is látszik milyen maradi vagy Tibor bá’, ma már semmi megbotránkoztató nincs abban, ha fél ember varrva vagyon, és vasak lógnak ki az orrból. 🙂

  2. „Szörnyülködve néztem őket, és megtanultam, hogy ezek a testet deformáló szokások nem civilizáltak. ……. Nyilvánvalóan a felsoroltak nem tudnak felelősen gondolkozni”

    Bár magamra soha nem tetováltatnék semmit, a fentiekkel nem értek egyet , sőt azt gondolom ez netto f@szság , amit írsz.

    A tetoválás nem deformálja a testet. Ellentétben pl a test különféle idegen anyagokkal való feltöltésével. Mell, ajak, fenék plasztika.
    Ha nem tetszik , ne nézz oda, ne vegyél feleségül tetovált nőt, stb.
    De azt állítani, hogy ezek az emberek nem tudnak felelősen gondolkodni, ez nem állja meg a helyét.

  3. Igen vannak rituálék. Morgan Freeman arca is tetoválva van. Viszont alig észrevehetően. Voltak fura szokások, nyakkarika Egyiptomban, koponyatorzitás stb. Akkor ezek a társadalmi különbségeket voltak hivatottak nyilvánvalóvá tenni.
    Az nem nevezhető normálisnak ha valaki az ujjaira tetoválja hogy egy kettő három stb, vagy a karjára hogy anya. A börtön viselt emberek tetoválásai is jelentéssel bírnak. Pl a könnycsepp a szem alatt. A maffián belül is jelent egy bizonyos hierarchikus tényközlést.

  4. A „tetoválás” lényegében egy sérülés. Bőr alá került idegen anyag okozta elváltozás.
    Aki trendi akar lenni, maradjon a tattonál, több tiniknek árusított rágógumi papírjában ott fityeg évtizedek óta a cuki meglepi.
    Aki szándékosan sérülést okoz a saját testén -szabad világban élünk ugyan-, de ettől még egy idióta marad!

  5. A tetoválás az emberi hülyeség netovábbja. A bőrgyógyászok a megmondhatói, hogy mennyi idiótán trendi ember van napjainkban. Magára varrat valami sz*rt, utána meg nyüszög, hogy vegyék le. Afrika közepén az erdőben még el tudom fogadni, de egy civilizált ember csak lejáratja magát vele.
    Ez az Új Zélandi banya meg úgy néz ki, mint akit agyonvertek egy kiadós kocsmai italozás után. Az ilyeneket a szellemvasúton szokták mutogatni.

  6. 6: Hanyistók:
    Az ősi hagyományokat tovább éltető népek esetében ez nem egyszerű díszítés volt, hanem funkciója volt a harcban – háborúkban.
    Nekik nem lehet ugyanezt és ugyanígy felróni, mert számukra akár túlélési funkciója is lehetett a tetoválásnak, noha hagyományként tovább őrizve már elveszíthette ott is ezt a szerepét.
    Számomra emiatt a tetoválás nem lehet egyenlő az ostobaság és a civilizálatlanság szinonímájával, de a jelenlegi funkciója miatt ez a kritika maximálisan megállja a helyét, ahogyan minden egyéb divat-baromság tekintetében is!

  7. Ahogy Dan mondja, a tetoválás jelentéssel bírt. Gyaníthatóan a maori asszonyságnál is egy ilyen hagyományból fakadó tetkóval találkozhatunk.

    Ma azonban mi a jelentése a tetoválásnak a nyugati tarsadalomban?
    Ugyanaz mint a lila punkfrizurának.
    A személy különbözőség iránti igénye az identitástudat növelése érdekében.
    Kár, hogy nem veszik észre, hogy az ilyenek is egyre inkább egy homogén masszává teszik őket.

    Én érteni vélem Tibor bá’ logikáját a felelősségvállalás mértéke és a tetoválás megléte vagy nemléte közötti párhuzammal kapcsolatosan.
    És ez talán igaz is volt régebben. Mert milyen emberek szokása volt ez?! A proli, eszetlen rétegekké, akiknél a felelősségvállalása sem volt erősség.
    Ma már ez semmiképen nem igaz.
    A társadalom felelősségvállalása globálisan nagyot esett, így ez egyik osztalynak sem a privilégiuma.
    Ráadásul a divat ezen fajtája minden társadalmi osztályt megfertőzött.

    Véleményem szerint szánalmas módja az önkifejezésnek, de azért egy jó tetkó lehet szép testdekoráció.
    A fenti hölgy tetoválása nem ilyen.
    És mivel az eredeti jelentését nem ismerem, így inkább úgy hat mintha a mákosnudli kifordult volna a szájából.?

  8. Én is utálom a tetoválást, és szerintem is ronda.

    De egy maorin pont a helyén van. Éppúgy hozzátartozik a kultúrájukhoz, mint nekünk az alsógatya.

    És mért ne lehetne egy maori a külügyminszter? A saját őshazájában! Ez is nagyon rendben van.

    Civilizálatlan? Igen – na és?

    Ronda? Igen, de nem szépségkirálynőnek jelentkezett. Éppen olyan irreleváns szempont egy külügyminiszternél, mint mondjuk egy tisztifőorvosnál. Mindenkinek megvan a joga hozzá, hogy ne tessék neki valaki, de egy úriember nem vágja másik képébe, hogy ronda. Megtartja magának.

  9. -Itt még úgyse volt: „Ok, boomer!” .
    -Hanyistók: „Ez az Új Zélandi banya meg úgy néz ki, mint akit agyonvertek egy kiadós kocsmai italozás után. Az ilyeneket a szellemvasúton szokták mutogatni.”
    Külügyminiszternek választották nem szépségkirálynőnek, a kettőhöz egészmásfajta kompetenciákra-adottságokra van szükség, de neked hiába is magyaráznám.
    -Tudja valaki, hogy hány évesen került rá a tetoválás? Lehet, hogy nem is volt beleszólása!
    -A külsője alapján döntitek el egy emberről, hogy civilizált-e?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Nanaia_Mahuta
    -Jacinda Ardern nevezte ki aki: „Tudjátok, ő az, aki tavasszal empátiájának, szakértelmének és transzparens kommunikációjának köszönhetően az elsők között vezette ki országát a koronavírus-járvány okozta helyzetből. Mi több, sikerült elérnie, hogy a COVID–19 mindössze 1 600 regisztrált fertőzéses esetet és 25 áldozatot követeljen az ötmilliós országban.”
    „Jacinda Ardern kormányában csak az számít, hogy mit tettél le az asztalra.”
    https://noivalto.hu/ezvan/tetovalt-arcu-maori-kulugyminiszterno-es-meleg-miniszterelnokhelyettes-egyre-jobban-imadjuk-jacinda-ardernt/
    Bár gondolom nálatok néhány dolog ki fogja verni a biztosítékot a cikkben leírtaktól.

    -Az meg külön érdekes, hogy ezen csak én ütköztem meg:”OK a testével mindenki azt tesz, ami akar, persze az abortusz kivételével”

    Komoly gondok vannak…

  10. 10: A Wiki szerint 2016-ban, 46 évesen varratta fel Nanaia Mahuta a „moko”-t.
    Az biztos, hogy a világ minden országában tudják máris, hogy ki ő, ami egy külügyesnek jól jöhet. (Vajon Szíjjártó Peti is egy csapásra ilyen ismertté válna egy arctetkótól? Róla mostanában csak azok a hírek szárnyalnak, hogyan fertőzte össze Kambodzsát…)

    Azért mókás, hogy a tetoválást a prolik divatjának tartják itt sokan, a fent (3) belinkelt írásban pedig elolvashatnátok, hogy királyok is tetováltatták magukat.
    De speciel Ötzi-n is vannak tetkók, így Európában is legalább 5000 éves múltja van a tetoválásnak.

    Én magamat nem tetováltatnám, de ha valaki attól érzi jobban magát, hát ő dolga…

  11. 12 Avatar: az egy dolog, hogy elfogadjuk, de a mai, nyugati civilizációban a tetkó azt jelezi, hogy a tulajdonosa sérült. Ennek persze vannak fokozatai, mert egy apró, esztétikus tetoválás nem jelez nagy problémát, de amikor az egész arcát, szemét, stb tetováltatja valaki, esetleg még szarvacskának látszó implantátumokat is tetet, ott már óriási problémák vannak.

    Ez egy elrettentő példa: https://tinyurl.com/yxbxssc9

  12. 12 Avatar
    Szíjjártó Peti nem ezzel híresült el, hanem ő volt egy ideig a nép nyelvén a „kakadu”, mostanra visszavett a stílusból, de azért halványan utal rá mai frizurája is.
    Ki így, ki úgy divatozik… 🙂

  13. 14: Ez a Te állításod amit saját elképzelésed alapján állítasz. Biztos van aki megbánta, más meg nem is azért tetováltatott, hogy másoknak mutogassa, de volt olyan is aki egyáltalán nem rejtegette.
    Az alábbi linken a 62. oldalon látható II. Miklós orosz cár, amint épp a tetkóját fotóztatja (a másik kezén nem tűrte fel az inget), a 63. oldalon meg IX. Frigyes dán király feszít, aki „Sportos testalkatával és tetoválásaival imádott a médiában szerepelni”. Horthyról is azt írják, büszkén mutogatta a sárkányát.
    https://epa.oszk.hu/03200/03255/00007/pdf/EPA03255_hatartalan_regeszet_2018_3.pdf
    Meg sok egyéb érdekes infó van a tetoválás történelméről ebben a kiadványban.

  14. Én sem rajongok a modern tetoválásért, de egy maori tetoválás nélkül elég gáz. Ez az ő nemzettudatukhoz tartozik, annak a kifejezése, törzsi szimbólum, olyan mint itthon a népviselet, sőt még olyanabb (Új-Zélandon a maori nők az állukat és az ajkukat tetoválják, hogy megfeleljenek a szépség kritériumának. A speciális tetoválás neve Ta Moko, amely a házasságra való alkalmasságot is jelzi.) Nekem szimpatikus.

  15. Lehetett volna fontosabb poszt. Pont ma. Korlátozás, lezaras, tv. módosítás, covid, politika, valasztas, vilageges, stb. Ki a f*t erdekel egy tetko? Szvsz mindenki maganügye hogy hol es mikent varratja ki magat. A mai vilagban senkit se eddekel. Akkor is ha fontos szemely. Btw, ha tetkok, nekem a jappo jakuzzi (vagy mi) tetkok tetszenek. 😉 🙂

  16. 17 -Ir01:
    Azt mivel magyarázod, hogy a nevezett hölgy a tetkóját 46 évesen szerezte be?

  17. Az a baj ezzel a „hozzátartozik a kultúrájukhoz” felfogással, hogy ez a tetkó – nem tetkó kérdés eléggé megosztja az embereket, még 2020-ban is.

    És nem igaz, hogy csak az idősebb generációt – konkrétan szerintem úgy néz ki a képen látható „hölgy” mint egy bűnöző (mondom ezt úgy, hogy alig múltam 30). Ha a bankban egy ilyen ügyintéző ülne velem szemben, hát … többször meggondolnám hogy valóban felveszem-e azt a bizonyos hitelt.

    Valószínűleg tudat alatt még igen sokan így érezhetnek – illetve azok akikben tudatosul is – nem feltétlenül fognak hangot adni a véleményüknek (toleranciából, „PC”-ségből) de ettől még így gondolják.

    Maradjunk annyiban, hogy bizonyos munkakörökben (politikus, bankár, üzletkötő, HR-es stb.) egész egyszerűen nem szerencsés a látható helyen lévő tetoválás, még 2020-ban sem.

  18. Nincs ezzel a tetoválással semmi bajom.
    Inkább tetszik. Nekem az is bejön amikor a rugby válogatottjuk a mérkőzés előtt fenyegetően vicsorog az ellenfélre amivel azt a réges régi emléket eleveníti fel, hogy a vesztest megeszik. Ráadásul ők a világ legjobbjai ebben a sportban.
    Ismeritek azt a mondás, hogy aszongya:

    Football was made for gentlemen but played by thugs, rugby was made for thugs and played by gentlemen.
    A rugby- ben soha nem láttam, hogy szándékosan szabálytalankodtak volna vagy szidták egymást és/vagy a bírót. A fociban ez alap. Nem is nézem pont ezért.

  19. 20. K: „Valószínűleg tudat alatt még igen sokan így érezhetnek – illetve azok akikben tudatosul is – nem feltétlenül fognak hangot adni a véleményüknek (toleranciából, “PC”-ségből) de ettől még így gondolják”

    Vonatkoztassatok már el a magyar ugarról. Ott mindenki tudja mit jelent ez a tetoválás, jelentése van, hagyománya van. Senki nem nézi ki, max. a világ másik oldalán szólják meg azok akiknek fingjuk sincs az egészről. De ez nem egyedi eset, a furcsaságok már csak ilyenek, kérdezd meg pl. mi a véleménye bármelyik civilizált országban egy átlagembernek arról, hogy van ország ahol hagymás vért, vagy véres hurkát képesek enni az emberek….

  20. 22 – Ir01:
    Ez nem argumentum. Étkezési szokásoknál hatalmas a tolerancia. Csiga, kagyló, polip, pacal, hangya csokoládéban, stb. Véreshurkát az angol anyanyelvűek is esznek, csak „fekete puding”-nak hívják.

  21. 00 – Tibor bá’
    Hogy mi jöhet még?
    Már itt van:
    https://hu.euronews.com/2020/11/07/amerikai-kuriozumok-transznemu-szenator-fekete-meleg-kepviselo-qanon-hivo
    Bár személy szerint engem ez a tetoválás nem irritál, ennél sokkal jobban például Kövér L. kinézete. És magam is tudom, hogy bele játszik a más emberekhez való hozzáállása, megnyilvánulásai stb..
    Annyira szuverén dolgok ezek, mert lehet másoknál a transzneműség elfogadható, nálam meg ez veri a biztosítékot.
    Nem, nem vagyok rasszista semmilyen szempontból, de azt azért be kellene valóban tartani, hogy komoly döntéshozók, esetleges példaképek, példát mutatók mégiscsak….
    És látható nálunk (Magyarországon) magas pozícióban lévők kijelenthetik, hogy a 2-es számmal kezdődő személyi számmal rendelkezők, és ismét csak pont pont pont.

  22. 24 NaSa

    Engem is kiborít amikor (sajnos túl gyakran) helyrerakja a tudatlan, libsi népet Kövér László. Ha lenne a képén valami tetoválás akkor legalább tudnék rajta nevetni. ?

  23. 23 Tibor ba

    Az English Breakfast 7 dologból áll. A Black Pudding az egyik ezekből. (Sajnos a majoránnát kihagyják a receptből).
    Nekem bejön…

  24. 10. malleusorbis :
    “ Külügyminiszternek választották nem szépségkirálynőnek, a kettőhöz egészmásfajta kompetenciákra-adottságokra van szükség, de neked hiába is magyaráznám.”
    Nyugodtan magyarázhatnád, fel tudom fogni! 🙂
    Egyébként meg nem értek egyet veled. Igenis számít egy miniszternél a külső megjelenés és a diplomáciai protokoll ismerete is. Elsődleges a szakmai kompetencia, de a kinézetnek is jelentősége van.
    Egy komoly japán egy ilyen tetovált rémmel szóba sem állna!
    Történet a közelmúltból:
    Egy nálunk működő japán cég vezetése értekezletet hívott össze. A megjelent mérnökök és műszaki szakemberek között volt egy húszonéves srác egy jókora tetkóval az alkarján. Az értekezletre bejövő Kobayasi úr meglátván a tetovált srácot, odahívta a tolmácsát és segítségével kivezették a fiatal mérnököt. Magyarázatképpen a tolmácsnak elmondta, hogy yakuzákkal nem ül egy asztalnál! Tanulva az esetből, a fiatal szakember legközelebb már hosszú ujjú ingben jelent meg a fejtágítókon.
    Így tetováltasson mindenki!

  25. 26 – Bak Tigris:
    A húgom látott a kirakatban black puddigot. Bement és kért two poun of bloody sausage-t. Bárddal kergették ki az üzletből.

  26. Gyerekek, most komolyan a potrohos Orbán jobban néz ki? Vagy a vörösfejű Trump milyen volt már? Vagy Boris Jonson a Dumb és Dumber frizurával?

  27. 28 Tibor bá

    Tisztában kell lennünk vele, hogy nem lehet (szabad?) mindent szó szerint fordítani, mert vagy nem értik, de rosszabb esetben félreértik. Ez minden nyelvre érvényes…

  28. 30 Bak Tigris
    Ha hentes lennék, én sem örülnék, ha a vevő azzal állítana be, hogy kérek két fontot abból a kibaszott kolbászból… 🙂
    Gondolom, náluk ez kb. így jönne le.

  29. 10. malleusorbis
    „-Az meg külön érdekes, hogy ezen csak én ütköztem meg:”OK a testével mindenki azt tesz, ami akar, persze az abortusz kivételével”
    Komoly gondok vannak…”

    Nekem is feltűnt, de ezen az oldalon már többször volt erről szó, abortuszellenes vélemények tömegével, úgyhogy feleslegesnek tartottam újra belemenni, ez a kérdés is olyan, mint a vallásosság, senkit sem tudsz meggyőzni.

    Amúgy: a tetoválás mindenki magánügye. Ha valaki szintén közszereplőként jól látható keresztet (stb.) hord a nyakában, szintén joga van hozzá, tetszik vagy sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük