(3357) Kutya az Ember legrégebbi barátja – tárja fel egy új tanulmány

Tibor bá’ fordítása online

 

A Science folyóiratban megjelent DNS tanulmány szerint új információk láttak napvilágot az Ember és a Kutya közös történelméről.

A tudósok arra jöttek rá, hogy az összes kutyának közös őse, egy régi, ma már kihalt farkas fajta volt.

A Science folyóiratban publikált új, DNS tanulmány feltár új információkat az Ember és a Kutya közös történetéből, ami sok ezer évre megy vissza.

A mai kutya populációban tapasztalt sokszerűség már fennállt körülbelül 11.000 évvel ezelőtt, amikor a Jégkorszaknak vége lett, derült ki a DNS vizsgálatokból.

A Science-ben megjelent cikkből kiderül, hogy a kutyatársaink jelen vannak az egész Földön, de az is kiderült, hogy ez nem mindig volt így.

A Francis Crick Intézet által vezetett kutatás csapata 27 kutya genomját szekvenciázta, amelyek némelyike 11.000 évvel ezelőtt élt Európában, Közel Keleten és Szibériában.

Azt találták, hogy eddigre, jóval bármely más állat háziasítása előtt, már öt különböző kutya fajta létezett eltérő genetikai ősökkel. Vagyis amilyen kutyákat manapság lehet látni az utcán sétálni, a jégkorszakból származik. A Jégkorszak végére kutyák széleskörűen voltak megtalálhatók az északi féltekén. Ez azt jelenti, hogy a fajták sokszínűsége megtalálható volt már a mezőgazdaság megteremtése előtt, a vadászó/gyűjtögető időkben.

Hogy a kutyák először mikor különböztek a farkas ősöktől, vita tárgyát képezi. A genetikai anyagok kiértékelése az időt 25-40 ezer évvel ezelőttire teszi.

A helyzet az, hogy ellentétben más állatokkal, mint például sertés, amit több helyen egyszerre háziasítottak, a kutya esetében egyetlen eredet létezik farkasból kutyába.

A tudósok úgy találták, hogy az összes kutyának valószínűleg egy közös őse volt „egyetlen, ős, ma már kihalt farkas populáció”.

Konvergáló evolúció

Csontokból kivont, és analizált ősi DNS anyagból a kutatók képesek voltak evolúciós változásokat észlelni, ami több ezer évvel ezelőtt történt.

Példának okáért 4000-5000 évvel ezelőtt Európai kutyák igen sokfélék voltak, és úgy tűnik erősen elütöttek a közel keleti és a szibériai kutyáktól. De idővel ez a sokféleség elveszett.

Annak ellenére, hogy a ma látott európai kutyák rendkívül sokfélék, genetikailag valójában igen kevés változattól származnak.

Összevetve az emberi evolúcióval, a kutya hasonló utat járt be. Példának okáért az embernek a csimpánznál több olyan génje is van, ami szénhidrátot emésztő enzimért fellelős.

Ehhez hasonlóan a korai kutyáknak is volt ilyen génje, ellentétben a farkasokkal, mert étrendjük alkalmazkodott az agrárgazdálkodáshoz.

Korábbi kutatások feltárták, hogy az Arktiszon tartott kutyák, csak úgymint az eszkimók hasonlóképpen evolválódtak, alkalmazkodva a sok zsírt tartalmazó étrendhez.

Az ősi DNS kutatás forradalmasította őseinkkel kapcsolatos kutatásokat. A kutatók örülnek, hogy ezt alkalmazhatják kutyák esetében, mint a legrégebbi állat szövetségesünkkel.

A kutyák történetének a megismerése nem csak az ő múltjukat tárja fel, de sajátunkét is.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

39 gondolat erről: „(3357) Kutya az Ember legrégebbi barátja – tárja fel egy új tanulmány

  1. Annyira nem meglepő, hiszen a kutyát először valószínűleg vadászathoz használta az ember, a mezőgazdaság, és az ahhoz kapcsolódó háziasítás csak később kezdődött

  2. Köszönjük a szép tanulmányt!

    Az őskori történelem mindig nagyon izgalmas. Meggyőzősésem, hogy fantasztikus dolgokról nem tudunk, amik a Sumérok előtt történtek. Nagyszerű, hogy a genetika erről az időszakról is cseppent időnként tudást.

  3. A kutyát meg is ették, régen – mint ahogy most is Ázsiában, itt-ott. Aztán felváltotta a disznó, ami jobban hasznosítja a moslékot.
    Én is szép nagy kutyákat tartok, és leguglifordítózom a vietnámi és kínai kutyahúsból készül jóféle recepteket.

  4. A kutyát, macskát a 2. VH előtt a csehek is megették. Állítólag a kutyahús nagyon jó ízű fokhagymásan. Úgy hallottam, hogy még ma is van rá kereslet a csehek közt.

  5. 3 Kutyát éhínség esetén esznek bármikor, bárhol. Normális ember a barátját nem eszi meg, hacsak nem az éhhalál a másik választás.

    4 Fokhagymásan minden finom.

  6. Fiúk!
    Ne menjünk át gasztronómiába. Nem erről szól a poszt. Ha Orbánról szól a poszt akkor se megyünk át kanibálizmusba. 😀

  7. Kíváncsi lennék, hogy tűnt el az a sok fajta.

    A közelmúltban is, nagyon sokféle feladatra nagyon sok különböző kutyafajtát használtunk. Mindre ez az egy vonal lett volna a legideálisabb?

    Vagy csak a történelem morzsolta le a többit?

  8. Engem a 25-40 ezer év lepett meg. Nem csoda, hogy ilyen nagy mértékben volt képes a Kutya alkalmazkodni az emberhez. A mi kutyáinkról oldalakat tudnék zengeni. Egyszerűen szinte hihetetlen a viselkedésük.

  9. A NG volt egy rendkívül érdekes műsor a kutyákról. A legvariábilisabb a DNS láncuk.
    Egyetlen fajtából több száz alfaj(ami aztán önállósodott) lett a sorozatos és következetes tenyésztéseknek köszönhetően. Az egyik a markodban elfér, a másik meg 120 kiló.

    Szinte hihetetlen, hogy micsoda és nagyszámú változatai vannak a kutyának.
    pl.az argentin dogot az 50es 60-as években(ha jól emlékszem) kezdték el ‘összerakni’.
    Fontos volt, hogy erős legyen, kitartó, nagytestű, de a családtagokkal rendkívül szelíd.

    Egyik kép: 2-3 kutya kevlár mellényben nagy vadkanra megy rá mint a szélvész. Következő bevágás: 2 éves gyerek a szájában turkál a szőnyegen fekve.
    Azt hiszem valami 8-10generációs szelektálás kell, hogy önálló fajnak minősüljön.

    A tibeti masztiff, amit Tibor bától vettem kíváló választás volt. A mai napig nem bántam meg. Egyszer próbálkozott, akkor elvertem, azóta keresztül néz a kecskéken.

    A staffordshire terrierünk teljesen más vérmérséklet(volt).

    Igaz a mi kis Georginkat a múlt héten vasárnapi ebédre ettük meg mézes-mustárosan ahogy a megunt kutyákat szokás.??
    Nem ám, el ne higgyétek!

    Fokhagymásan készítettem én is.
    Méghogy mézes-mustárosan! brrr! A hideg kiráz a mustártól!

  10. 8: Igen, ez is nagyon érdekes. Akkor még bőven jégkorszak volt, sőt, utána, 18000 évvel ezelőtt volt a jég maximuma. Fél Európa teljesen jég alatt volt, és a déli fele se lehetett valami barátságos. És mégis, tele volt különböző kutyafajtákkal! Elképesztő!

  11. 000

    Most hogy N/A szűrője mögött vagyok, már bátrabban mesélek hülyeségeket, pl kutyákról. Van a tanyámon egy kaukázusi kicsit mozgássérült nagyon kedves kutyám. Kb 2008 környékén dobta ki valaki az 5-ös út mellé, mert kacska a hátsó lába és van lábanként vagy 7 körme. Senkit nem bánt, nagyon barátságos, mindaddig amíg meg nem érzi, hogy én nem bízom abban az emberben aki jött. Akkor bekeményít, és én szólni szoktam az embernek, hogy nem tudom miért, de jobb ha nem jön be.

    Nem is ez az érdekes, hanem a következő :

    Van egy agyament rádió a „Tordas” ahol egy számítógép random módom válogatja össze a műsort 60.000 MP3 file közül. Ez néha fájdalmas, mert olyan agytépő dolgokat is meghallgatok amit normális ember nem tenne, de azt gondolom megéri mert cserébe sok olyan dolgot is hallok amit más rádió már évek óta nem vesz műsorra.

    Nos nyáron sötétedéskor ki szoktam ülni az eperfám alá a tanyán, és egy elég jó minőségű hangrendszeren bömböltetem ezt a rádiót két-három órán keresztül. Legközelebbi szomszéd 1 km. Kikapcsolja az agyam. Jó!

    De nem csak én hallom, hanem Ördi a kaukázusi kutya is.
    Egyszer eljött a világzenei szekció ideje, és valami kirgiz pásztorének kezdett szólni.
    A kutya előbb csak kicsiket vakkantott, azután vonyított de nagyon szenvedélyesen, aztán odajött a hangfalhoz és körbenézte hol van benne az az ember aki olyan dalt énekel ami neki ismerős. Végül leült a hangfallal szemben és tudom hülyeségnek hangzik, de szinte együtt „énekelt” a tökömtudja milyen nemzetiségű keleti pásztoremberrel. Honnan emlékezett Ő erre? Engem teljesen meggyőzött arról, hogy ez neki ismerős valahonnan. Félelmetes érzés volt rádöbbenni számomra hogy a világban olyan dolgok is működnek (a gyakorlatban) amire nincs jelenleg elfogadható magyarázatunk.

  12. Alapvetően azért is az ember legjobb barátja,mert ők nem mentek át olyan változásokon mint az ember (telefonnyomkodás,tv,emberi kapcsolatok szétesése stb…) a kutya megmaradt az ami volt. Nála nincs az hogy nem jövünk ki vele mert pl. ő magasabb beosztású vagy több pénze van vagy esetleg más az érdeklődési köre,vagy nincs ideje mert manapság az emberi kapcsolatoknál már ezek vannak.
    Én azt szoktam bírni amikor valaki bebassza a kuytyát a kocsiba a kutya pedig jókot leselkedik és szaglász.

  13. Re:11
    Azért énekelt együtt a kutyád a pásztor énekkel, mert régről emlékezett rá, ugyan is az állatok nincsenek törölve… 😉

  14. A mi kutyánk már nem sok közös dolgot mutat a farkassal. Közepes uszkárként imád a vízbe ugrani és kihozni amit bedobok neki. De pl nem mutat hajlamot a házőrzésre vagy effélékre. Szánhúzásra sem lenne alkalmas. Nincs benne vadászösztön stb. Eddigi Ismereteim szerint kb 600 elismert kutya fajta van, de állandóan hoznak létre keresztézessel újakat. Kicsit szkeptikus vagyok azt illetően, hogy a kutyák DNS e csak pár kutyára vezethető vissza. Nemrégiben csináltattunk DNS vizsgálatot a MyHeritage céggel. Bizonyították számunkra, hogy bármilyen egyéb adat híján (név, cím stb) pusztán a beküldött minta alapján meg tudják állapitani köztünk és gyerekeink között a 49.9 % os szekvencia azonosságot. Ugyanakkor a legközelebbi lehetséges 3-5 öd unokatestverekkel csak max. 1.1% volt az egyezés. Ma kb ez lehet a kutyákkal is a helyzet. Az embereknél is alapvetően csak kevés genetikai csoport van.
    Ha a kutatók eszerint osztályozák a kutyákat akkor biztos igaz, hogy viszonylag kevés osztályba sorolhatók. Az egy közös ős tekintetében azonban kétségeim vannak. Ez ugyanis az embernél sem így van hiszen pl a kihalt Neandervölgyi ember sem mutat sokkal több DNS egyezést a mai emberrel, mint a csimpánz.
    Az meg egy másik probléma, hogy mit értenek európai kutya alatt. Kétlem, hogy van egyáltalán ilyen. Szerintem az utolsó nagy kihalás után (dinoszauruszok pusztulása) a farkas is valami kis emlősből kezdett kifejlődni. Erősen kétlem, hogy ez Európában történt. A ma Európában elő kutyák az egész világ kutya populációját reprezentálják. Pl a magyar juhászkutyák nagy valószinűséggel Közép Ázsiából vándoroltak ide őseinkkel.
    Szóval érdekes a kutatás, de a megállapításait én kétkedve fogadom.

  15. Viszont félreértés ne essék a kutyákkal kapcsolatos mindenféle posztra vevő vagyok.

    11 Technomuzsik

    A történeted emlékeztet egy 2016 ban a birminghami nemzetközi kutya show-n történtekre.
    Feleségemmel sétálgattunk az angolul beszélgető tömegben persze egymás közt magyarul társalogva. Egyszer csak odaszaladt hozzám egy kisebb fekete bozontos kutya, szabályosan átölelte a lábamat és csak nézett láthatóan izgatottan. Közben odaértek az angol gazdái és megkérdeztem őket milyen kutya ez. Mondták hogy Hungarian puli. Mire bemutatkoztam, hogy én is Hungarian vagyok. Nagyon meghatódtunk mind a négyen, hogy a kutyát a magyar hang mennyire emlékeztette a gyökereire.

  16. A My Heritage a következő genetikai csoportokkal való egyezést tudja kimutatni

    Balkáni, skandináv, kelet-európai, Mezoamerikai és andesi, közép európai, észak és nyugateuropai, ír-skót-Wales,angol, Balti, iberiai, görög és delolasz, olasz, finn, askenázi zsidó, nyugat Ázsiai, szárd, észak Afrikai, közel keleti, Nigéria, dél Ázsiai, Keleti zsidó – iráni, Iraki , szefárd zsidó – észak afrikai, polinez, Sierra Leone, japán és Koreai, nyugat afrikai, kenyai.

    Meglepne ha a kutyáknak csak pár DNS csoportjuk lenne.

  17. 16. Bak Tigris
    Az egyik pulim, kölyök kora óta imádja a gyerekeket. Feltűnt, hogy abbahagy mindent, ha kisgyerek hangot hall és keresi a hang forrását. A rádióból kiszűrődő gyerekhangok is érdeklik. Ha kisgyerekkel találkozik, akkor odafekszik elé, mert játszani szeretne . Amúgy meg, ha bepörög, még a seprűt is széttépi pillanatok alatt.
    Valaki mesélte, hogy a pásztor ismerőse pulijának nem is kellett szólni, elég volt szemmel jelezni és már csinálta is a kívánt feladatokat. Az öregnek odavitte a pulija a friss újságot, pusztán a szagminta alapján. Amelyiken nem volt a gazdi kezének a szaga, az volt a friss és csak azt vitte oda. Hihetetlen, hogy mire képesek !

  18. 16. Bak Tigris

    Ez rendkívül érdekes.
    Kérdés, hogy a puli ott született-e,esetleg egész kiskorában puppy-ként került-e ki, vagy MO.-n
    ‘szocializálodott’ és úgy került-e ki?

  19. https://magyarnarancs.hu/elet_mod/kituntetest-kaptak-a-finn-kutyak-akik-kepesek-kiszagolni-a-koronavirust-134449

    ÁDÁZ KUTYÁM

    Ádáz kutyám, itt heversz mellettem.
    Amióta a gazdád én lettem,
    ez a hely a legjobb hely tenéked:
    nem érhet itt semmi baj se téged.
    Rajtam csügg a szemed, hív imádás
    együgyű szálán csügg, boldog Ádáz.

    Mert boldog ki jámborul heverhet
    valami nagy, jó hatalom mellett.
    S te jámbor vagy, bár olykor asszonykád
    bosszújára megrablod a konyhát
    s csirkét hajszolsz vadul a salátás
    ágyakon át: jámbor, noha – Ádáz.

    Elcsavarogsz néha messze innen,
    el is tévedsz kóbor hegyeinkben;
    avagy titkos kalandjaid vannak.
    Ág tép, gondosz ebek rád rohannak,
    zápor is lep, szőröd-bőröd átáz:
    ázva, tépve jössz vissza, kis Ádáz.

    Visszajössz, mert ugyan hova mennél?
    Hol lehetne egyéb helyed ennél?
    Szimatokból ezer láthatatlan
    ösvény vezet téged mindenhonnan
    hívebben, mint bennünket a látás:
    minden ösvény ide vezet, Ádáz!

    Tudod, hogy itt valaki hatalmas
    gondol veled, büntet és irgalmaz,
    gyötör olykor, simogat vagy játszik,
    hol apádnak, hol kínzódnak látszik:
    de te bízol benne. Bölcs belátás,
    bízni abban, kit nem értünk, Ádáz.

    Óh, bár ahogy te pihensz lábamnál,
    bizalommal tudnék én is Annál
    megpihenni, aki velem játszik,
    hol apámnak, hol kínzómnak látszik,
    égi gazda, bosszú, megbocsátás,
    s úgy nem értem, mint te engem, Ádáz!

  20. 12 Technomuzsik
    Azért ne legyél ennyire misztikumra hajló… 🙂
    Ilyesmi csak akkor lehetne reális, ha a kutya fiatalkorát ott töltötte volna azon a vidéken, ahol ez mindennapi élménye volt.
    Az lehetetlen, hogy ez genetikában rögzüljön. Ez olyan, mintha egy idegen földön szocializálódott magyar származású embernek a soha nem hallott magyar beszédre lenne valami különleges reakciója.
    Arról már nem is szólva, hogy ez a torokhang énekstílus nem is a Kaukázusra jellemző, ez a mongol, illetve szibériai bennszülött népeknél dívik.
    Egyébként nagyon misztikus hatást keltő énektechnika, nekem nagyon tetszik, európaiak számára szinte megtanulhatatlan, nem csak a hangszálak megszokott feszítésével, hanem egyidejűleg a szájüreg rezonanciájának változtatásával képezik, talán a doromb hangszeren játszáshoz hasonlóan.

  21. Még egy kutyás érdekesség.
    Az ausztrál dingó is tulajdonképpen kutya, amelyet az ember hurcolt be magával a kontinensre, és ott elvadulva teljesen beilleszkedett az ökológiai rendszerbe, miután persze kiirtott egy csomó őshonos fajt, amelyek nem tudtak védekezni ellene.
    Szóval a kutyák őriznek sokat az őseik ösztöneiből, és képesek visszaállni azok életmódjára is.

    Ami viszont a kutyák emberhez alkalmazkodó szociális készségét illeti, az már hosszú evolúció következménye. Farkasokkal próbálták, hogy emberi környezetben, kutyaként felnevelve mennyire fogékony az emberekkel való együttműködésre, parancsok teljesítésére, játékpartnerségre.
    Az volt az eredmény, hogy a farkast hiába nevelte ember, mégsem volt fogékony az emberrel való együttműködésre, ahogy egy kutya, amely minden idegszálával figyeli gazdáját, hogy kitalálja, mit akar tőle…

  22. 23. hubab
    “ Az lehetetlen, hogy ez genetikában rögzüljön.”
    Ha lenne egy értelmes, ősi pásztor fajta kutyád és sokat figyelnéd a viselkedését, akkor nem írnál Ilyet. Biztos, hogy ezek a “csoda” tulajdonságok genetikailag kódolva vannak. Ezek nem tanult dolgok, hanem születésüknél fogva rendelkeznek velük ezek az állatok. A nagy “Mester” jó munkát végzett.
    Ezek a rejtett tulajdonságok időnként felszínre törnek. Mindegy, hol hol született a Technomuzsik eset féle kutya, a génjeiben hordozza az “örökségét”.
    A kutyák rendkivűli módon rá vannak hangolódva az ember rezdüléseire. Csodálatos módon megérzik, hogy ki a jó és ki a gonosz, sunyi ember.

  23. 21 Balázs

    Sajnos annyira megrenditett mindkettőnket a dolog, hogy elfelejtettük ezt megkérdezni.

    19 Technomuzsik

    Ma kipróbáltam a mellettem szunyókáló kutyámon a Gengis Blues-t. Meg se rezdült tőle. Neki valószínűleg semmi köze Közép Ázsiához.

  24. 26. bak tigris

    Sebaj, csak az információ érdekes adalék lett volna a szerzett/tanult képesség, tulajdonság vs genetikai örökség gondolatmenetben.

  25. 25 Hanyistók
    Affelől nincsenek kétségeim, hogy vannak genetikailag rögzített jellemző viselkedésmódok, mint a pásztorkutyák terelőösztöne, ami a farkas ősök falkavadászatnál alkalmazott hajtás képességének felturbózott, kitenyésztett változata.
    Abban viszont kételkedek, hogy az egyes kutyafajták képesek lennének az emberi kulturális viselkedésmintáit beépíteni az ösztöneikbe.
    A kutya azokra az emberi megnyilvánulásokra reagál, amelyekhez kölyökkorától hozzászoktatták, legyen az vezényszó, fütty, vagy csattintás.
    Nehogy már egy úri házakban nevelt öleb leszármazottja egy Mozart szonátától érzékenyüljön el. 🙂
    Én az idézett példát inkább annak tulajdonítom, hogy a furcsa hangzású dal előhívta benne a vonító ösztönt, ugyanúgy, mint a mentők szirénája.
    Mikor kint vagyok a kertemben, rendszeresen előfordul, hogy jön a mentő, és a környék összes kutyája kórusban elkezd vonyítani….

  26. Re:23 hubab
    Lásd a 14.hszemet.
    Ha megérted miről írtam, akkor a misztikus egyből nem lesz az, amit ma annak gondolsz.

  27. 29 dajtás
    Nekem valahogy az én megközelítésem a természetesebb, kevesebb benne az ezoterika…
    És az a kutya milyen ősi sugallatra hallgat, aminek az egyik felmenője skót juhász, a másik meg kínai kopasz kutya? Tudathasadásos lesz? 🙂

  28. 29. dajtás

    Nagyon szűkszavúan fogalmaztál. Ennyiből csak az jön rá aki eleve érti egy kicsit.

    Eleve, hogy emlékszik egy kutya?

    Hogy érted, hogy nem ‘törlik’a kutyát ? stb.stb.

    Én is pont ezért kérdeztem Bak Tigristől amit, mert érdekes lett volna egy kutya ami életében nem hallott magyar szót és mégis ilyen erős vonzást fejtett ki rá.

    Még a végén bele kéne menned itt részletekbe, meg előjönne a kutyalélek, meg kutyaéleteken átívelő kutyamemória??, aztán megnézhetnéd magad! A kutya mindenit☺!

    30.hubab
    Az mindegy milyen fajtájú szülei vannak,
    az információ nem csak genetikailag megy tovább. Mert ilyen információ nem is mehet tovább genetikailag.

    Az adott kutyalélek hozza valamelyik előző életéből, mivel nincs törölve.
    Az embernél is a memória egy része
    az agyban van( ld.pl.motorikus mozgás), más emlekekért felelős agyterületeket meg nem találnak, egyszerűen azért mert az információtárolás nem az agyban, hanem a lélekben meg egy’ háttér-felhőben’ történik.

  29. 28 Hubab

    „Mikor kint vagyok a kertemben, rendszeresen előfordul, hogy jön a mentő, és a környék összes kutyája kórusban elkezd vonyítani….”

    Való igaz, ez nálunk is így van. Lehet, csak a linkelt előadó tudott „Kutyául” zenélni, és nincs itt semmi ezoterikus keleti titok.

  30. hubab 28,30: köszönöm hogy van energiád a természettudományos ismeretterjesztéshez. Már sokszor megfogalmazódott bennem hogy úgy kell egy egy hozzászólásod mint egy falat kenyér. 🙂 Nyilván akinek kevesebb a természettudományos ismerete az több „csodát” lát. Aztán vagy a fantáziát vagy akár a legsötétebb maradi butaságot képviselve oktat. Nekik nincs is szükségük a hozzászólásodra annál szilárdabb a világképük. Ezt nem is bánom csak jelenjen meg néha hogy a tudomány nem alszik amíg sokan álmodnak. Még egyszer köszönöm.

  31. technomuzsik32. : Én be is szoktam szállni kutyáim kórusába , nehogy kinézzenek a társaságból. Mind nagyon élvezzük, pl. feleségem egy autón belül. 🙂

  32. Re:33 Csont
    Ezt nem piszkálás gyanánt mondom, de a közeljövőben jó lesz ha felkészülsz a rugalmasságra, mert nagyon sok megcsontosodott dogma meg fog dőlni…

  33. 19
    Ez a zene engem is elbájol és valami homályos emléket hoz elö!
    Szeretem a lámák gurgulázását és az orosz pópákét is valamiért, pedig magyar náptáncosként igen idös koromban találkoztam aztán ezekkel a nagyon keleti hangzásokkal!

  34. 35 dajtás
    Erre én is kíváncsi leszek, ezt a közeljövőt még megvárom, ha sikerül… 🙂

  35. Re:37 hubab
    Nem ígérhetek semmit, de szerintem te is érzed, hogy „van valami a levegőben” időszakot éljük. Bár én még nagyon fiatal voltam, de ahhoz tudnám hasonlítani, mint ami a rendszerváltás küszöbén volt idehaza.
    Düledezett már minden, teli volt mindenkinek a hócipője a régi rendszerrel, és valami újat akartak az emberek.
    Megkaptuk…
    Ki mondta ezt akkor, hogy „magától” felszámolódik? 😉
    Ma ugyan azt az időszakot éljük,
    „Ez a harc lesz a végső,
    Csak összefogni hát,
    És nemzetközivé lesz
    Holnapra a világ!”
    Ki mondta, hogy a mai örökké fog tartani? 🙂

  36. 35.dajtás: Ahogy hubabnak, nekem sem volna ellenemre némi csodák eljövetele. (Hogy ilyen egyszerűen fejezzem ki magam.) Vagy van ennek valami kockázata számomra?
    Mondod: „Nem ígérhetek semmit” Ennyit én is bár mikor.
    „Valami lóg a levegőben”
    Igen, ezt én is érzem, egyre nagyobb tömegek mondják:
    „Nem akarunk relativitást meg evolúciót! Úgy sem tudjuk, mi az!” 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük