(3292) Ez Amerika utolsó játéka: A dollár egy olyan bomba, ami bármely pillanatban felrobbanhat – figyelmeztet Peter Schiff

Tibor bá’ fordítása online

 

Ki ez a Peter Schiff? Egy veterán részvény alkusz, az Euro Pacific Capital vezérigazgatója. Nézz utána magad! Szerinte az FED pénz nyomtatása példátlan. A államháztartási hiány átütötte a tetőt. A kormány több pénzt költ, mint bármikor az életben. A kormány által elköltött minden egyes dollárból 40 cent adó, és 60 cent pénz nyomtatás.

Hogy az amerikai gazdaság a Covid-19 előtt erős volt, az egy téveszme, gyengébb volt mint bármikor a történelemben. Soha nem volt ekkora buborék. Ez az oka annak, hogy a Covid-19 következtében a gazdaság olyan gyorsan összeomlott. A levegő a buborékból 2018. őszén kezdet kiáramlani.

Schiff rámutatott arra, hogy 2008. után bármit tett a kormány, az hibás volt. A monetáris politikája rossz volt, fiskális politikája rossz volt. Ennek következtében a krízisből, amit a kormány és a FED okozott, sose léptünk túl. A krízist előidéző problémákat csak fokoztuk.

Amerika egy olyan infláció előtt áll, amikre még nem volt példa. A megélhetési költségek az egekbe száll, és ez nagyon gyorsan fog bekövetkezni. Az embereket úgy fogja fejbe vágni, mint egy tonnás betontömb, és ezt nem látják előre.

„A dollár krízis több embert vakít el, mint a financiális krízis, bár a dollár krízis sokkal rosszabb. Mert, amikor van, egy financiális krízis a FED egyszerűen több pénzt nyomtat, de amikor dollár krízis van, ez a módszer nem működik. Nincs értelme dollárt nyomtatni, mert senkinek se kell”

Szerinte, egy szuverén adósság krízis jön, ami azt jelenti, hogy az Amerikai kincstár befuccsol, az amerikai dollárban jegyzett adósságokkal együtt.

A dollár „átfogja szakítani a padlót, míg az infláció le fogja tarolni az Egyesült Államokat.” jósolja Schiff, hozzátéve: az fog történni, hogy a világ letér a dollár sztenderdről és átáll az arany sztenderdre. Efelé tartunk most.

A jelenlegi rendszer nem működik. A valutád mögött nem állhat fedezet nélküli valuta. „A teljes amerikai gazdaság azon nyugszik, hogy a dollár a világ tartalék valutája. Hogy ez a gazdaság működik, annak ez a titkos forrása. Abban a pillanatban, amikor a dollár is csak egy valuta lesz, ennek vége van, az lesz Amerika részére a játék vége.”

A közgazdász véleménye szerint. „A dollár bármelyik nap összeomolhat, szó szerint egy bomba. A lényeg, hogy vegyél ki értéket az amerikai dollárból még mielőtt összeomlik. Véleménye szerint jó ötlet arany vásárlása, mert ezzel könnyíteni lehet a financiális fájdalmon, mert „arany és ezüst beszerzése most olcsó.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

61 gondolat erről: „(3292) Ez Amerika utolsó játéka: A dollár egy olyan bomba, ami bármely pillanatban felrobbanhat – figyelmeztet Peter Schiff

  1. Át akartam utalni 10 000 dollárt Tibor bá’-nak, hogy támogassam az oldalát, de ezek szerint ez hülyeség. Így jobb, ha nem utalok.

  2. Vagy húsz éve várjuk a dollár összeomlását. Mindig jön egy nagyokos, aki elmondja, hogy ész nélkül nyomtatják a dollárt, ez így most már tovább nem mehet, most már egész biztos mindjárt összeomlik. Szerintem ezek a kiváló emberek nem értik, hogy a fiat money eleve ilyen, így lett kitalálva, hogy a levegőből állítják elő, és ez semmi problémát nem okoz.

  3. USA azt akarta, állítsanak vissza Irán ellen minden szankciót.
    Az amerikai ENSZ-nagykövet szerint a javaslat ellenzői terroristákat támogatnak. Egy kivételével mindenki vitatta az USA álláspontját.
    Ez bizony azt mutatja, már fogatlan az oroszlán. Még a gyenge országok sem ijedtek meg a fenyegetéstől.
    „az Egyesült Államok nem fogja engedni, hogy a terrorizmusnak a világon a legnagyobb állami szponzora szabadon áruljon és vásároljon repülőgépeket, páncélozott harcjárműveket, rakétákat és hasonló fegyvereket”

    Spekulációm:
    Nem olyan régen, ha egy pici esemény megzavarta a világkereskedelmet, a tőzsde zuhanással reagált. A hitelminősítők leminősítéssel.
    Most mikor komplett iparágak zuhannak meg (pl. turizmus működtetői), autógyártás, repülőgép gyártás, tengerhajózás, szállodaipar stb., azt látom, hogy szárnyalnak a tőzsdék. Legalábbis a múltbeli tapasztalat alapján irreális a most látható tőzsdei árfolyamok stagnálása, emelkedése.
    Itt olvastam e vagy máshol, már nem emlékszem, hogy a Kínaiak részvényeken keresztül elkezdték felvásárolni nyugatot.
    Mikor bejelentették, hogy csődbe ment egy világviszonylatban jegyzett cég, erre a hírre nem bezuhant az árfolyama, hanem felment.
    Jobb ötletem nekem sincs, minthogy valakik a normál piaci mozgások ellenében számolatlanul költik a pénzüket.

    A fentiek miatt most már más az USA, így a dollár szerepének megítélése, mint 20 éve volt.

  4. 4. Károly

    „Jobb ötletem nekem sincs, minthogy valakik a normál piaci mozgások ellenében számolatlanul költik a pénzüket”

    Csak az a fránya nemlétező Pénzügyi Háttérhatalom ügyeskedik? Esetleg vannak mások is, akiknek annyi pénze van, hogy vállalatokat számolatlanul vásároljanak fel?

    3. Ábel

    „ezek a kiváló emberek nem értik, hogy a fiat money eleve ilyen, így lett kitalálva, hogy a levegőből állítják elő, és ez semmi problémát nem okoz.”

    Ezt komolyan gondolod? Mert viccnek ölég kemény! 😀

  5. Megérne egy misét, de még akár többet is elfilózófálni azon, hogy miként és miért lett a dollár a világkereskedelem afféle etalonja, a nemzetközi áruforgalom éertékjelzője és elszámolási alapja, mert ugyanis ez adja meg a dollár dominanciáját, és fontosságát, nem az amerikai gazdaság.
    A megingást, a gazdasági egyensúly káros és veszélyes megingását én, szokásos és krónikus mantrám, hibbantságom mián az ipar, a reálértéket előállitó ipar kihátrálásában látom.
    Ha valamely ország, nemzet, földrész- nem kivánt törlendő – elsorvasztva értékteremtő iparát, azt áthelyezi egy idegen, távoli helyre, méghozzá INGYEN, annak bizony tudomásul kell vennie, hogy pénze elértéktelenedik, mert eltünt mögüle az alap!
    Az én szememben az ipar az egyetlen valős értéket előállitani képes nemzetgazdasági berendezés, ezt szerintem semmiféle spekulációs elméleti okoskodás megcáfolni nem képes, mert nekem ez az én közgazdasági kétszer kettőm, sajnálom.
    Ha bedől a végén a dollár, mint világkereskedelmi valuta, annak nagyon nagy dördülete lesz, az biztos….
    Hogy netán a nemesfémek átvehetik szerepét, az még nem tudható, de ha ne adj isten világvaluta hiányában akadozni kezd majd a világkereskedelem, – akár IDEIGLENESEN IS – ennek eszméletlen következményei lehetnek.

  6. 5.
    Furcsa volt valamelyik nap, ahogy Trump Deep state-zett. 🙂

    Nyomja a FED a dollárt lassan már számolatlanul és önti az amerikai társadalomra és gazdaságra, mivel mást nem tud csinálni.

    Mégis mit lehetne kezdeni 40 millió frissen munkanélkülivé vált polgárral az USA-ban, a becsődölt olajiparral (főleg a palagáz és palaolaj kitermelésére szakosodott iparággal) és egész sor iparággal? Ha nem öntik rájuk a pénzt, akkor tömeges csőd és anarchia lenne napokon, heteken belül.
    Ez az oka annak is, hogy a tőzsde nem zuhanhat össze. Ha elkezd zuhanni, a FED elkezdi venni (a frissen létrehozott dollárból) a vállalati és egyéb tőzsdei papírokat. Így a gazdasági realitás és a tőzsdei mutatók köszönő viszonyban sincsenek már egymással.

    Az elemző csak a dollárról beszél, de gyakorlatilag az egész világon ez a helyzet. Nemcsak a dollárt nyomják számolatlanul, hanem szinte a világ összes jelentősebb fizetőeszközét is.

  7. 5. Jó, a „semmi problémát” az túlzás. Mert pl. a vagyoni egyenlőtlenségek, meg a társadalmi igazságtalanság, azok valódi problémák. Arra gondolok, hogy ilyen hiperinflációs összeomlást nem fog okozni.

  8. Igen nagyon régóta mondják a dollár összeomlását,de még mindig nem következett be ezért sokan nem hiszik el hogy bekövetkezhet.Beszéltük hogy elvileg több tízmillió ember maradhat lakhatás nélkül, főleg ha a most tomboló koronavírus felerősödik őszre.Ez 4-5 Magyarországny lakosság aki csóró vagy az lesz.Hogy pontosan hogy élnek az amcsik nem tudom , egy részük még jól él.Mivel sok amcsinak nincs megtakarítása így az infláció nem érinti őket hátrányosan.A tömegek már most sem élnek jobban ott mint Mo-on szeritnem ,ott is retek rendszer van csak másképp magasak az adók és hülye szabályok vannak.
    Lenne már egy recsegős ropogós összeomlás, amikor csak ülnének a kaliforniaiak az 50 fokos melegben a leégett házuk előtt és semmit sem tudnának megtermelni még a kiskertben sem 😀
    Amúgy nem tudom de ha egy rendszerben van energia és anyag illetve munkaerő akkor nem lehet gond.Az hogy azt mondják hogy Kínából vesznek mindent az amcsik szerintem nem igaz , mi is és sok európai is kínából vesz sokmindent de azért a belső termelésük is nagy mind USA-nak mind EU-nak(javítsatok ki ha tévedek) Talán inkább a hanyatló nyersanyag és eneriga lehet majd a gond. Állítólag már az oroszok is fogynak ki az olajból , a kitermelhető mennyiség folyamatosan csökken azért van ott is most ez a balhé a fehéroroszokkala vak kikkel. (legalábbis azt is írják hogy ez is áll a háttérben)

    Talán majd a csökkenő energia és nyersanyag fog gondot okozni, nem véletlen bányásszák a palaolajat ,mert ha lenne normális olaj akkor nem foglalkoznának palaolajjal, ami szintén véges és talán egy túlfogyasztó amerikai életmód abból nem is tartható fenn.

  9. Az USA nagyban hasonlít a hanyatló szovjet brezsnyevi éra végére. Akinek van esze nem várja ki a végkifejletet hanem kislisszol alóla. Ha Trump- veszít, valszeg a 80-hoz közelitő demens „sleepy Joe” lesz zárófigura az endgame-ben 🙂

  10. 10: Elképesztő, hogy ezek az idióták nem képesek egy normális, ötvenes, ereje teljében lévő, épeszű embert találni jelöltnek. Rosszabbnál rosszabbak közül választanak állandóan.

  11. „Az MNB szükségesnek tartja, hogy fokozza az állampapír-vásárlásait.” Magyarul a Nemzheti Bank is „nyomja” a forintot. Vagyis Orbán úgy jut újabb pénzekhez, hogy kötvényeket bocsát ki, amit az MNB vásárol meg. Mivel? Azzal a pénzzel, amit most nyomtat. És akkor Matolcsynak van péfája 3 % inflációról beszélni.

  12. 7,Gyarmathy:
    „Az elemző csak a dollárról beszél, de gyakorlatilag az egész világon ez a helyzet. Nemcsak a dollárt nyomják számolatlanul, hanem szinte a világ összes jelentősebb fizetőeszközét is.”

    Nagy igazság!

    Csak meg kell nézni a BOJ, ECB mérlegeket.

    De nézhetjük a BOC-ét is.
    Itt inkább érdemes nézni , az vállalati, lakossági, önkormányzati adósság mértékét, ami egyre jobban meghaladja GDP arányosan az USA-ét.

    Az utóbbi időkben nagyon belehúztak.

    Szóval vak vezet világtalan esete, itt már korábbi alapon történő összehasonlítás rég nem érvényes.

    Az tény, hogy a reáliák (ingatlan, arany, föld, részvény(?) a nyerők.

    http://www.zsiday.hu/blog/pénz-bear

    Az arany alapú pénzre való áttérés, garantáltan tartós recessziót okozna, mert a világgazdaság már jó ideje (Breton Woods vége) a hitelpénzen alapszik.
    Bármely állam jegybanki aranytartaléka nevetséges az általuk kibocsátott pénz mennyiséghez képest.

    Persze ez csak az arany árától függ, de az arany termelést nem lehet annyira bővíteni évente, mint ahogy a hitelpénztermelést lehet.

    A bankrendszer átalakul, a jegybanki államtól való függetlenségek megszűnnek, a jegybankok KORLÁTLANUL fogják finanszírozni az államháztartási hiányt.
    Csak meg kell nézni a BOJ ténykedését.
    Ő kezdte ezt már sokkal korábban, de követendő példa lett.

    Érdekes új momentum, hogy a termelés folyamatos kínátlanítása ( a termelés hazatelepítése) az USA-Kína konfliktus miatt, valamint a járvány nagy lökést add az automatizációnak.
    Ennek kapcsán egyre többet lehet hallani az alapjövedelemről, még Amerikában is!!!.

    #www.valaszonline.hu/2019/12/18/andrew-yang-alapjovedelem-usa-valasztas/

    ps.: Péter Schiff sikertelen jóslataira a 2008-as válság környékén kell keresgélni.
    Ott holmi érdekeltségi dolgok is felmerültek…
    #en.wikipedia.org/wiki/Peter_Schiff
    Au ár, USD gyengülés stb.

  13. 13. Tibor bá’

    Matolcsy annyi pénzt nyomtat, amennyit az EKB megenged neki. Az EKB-t pedig a FED tartja pórázon. Nincs pénzügyileg független ország! Ha mégis valamelyik renitenskedne, porrá bombázzák, vagy taccsra teszik az adott állam valutáját.

  14. 14 – Bocs, hogy élek!:
    Hogy a MNB felvásárolja az államkötvényeket, azt nem én találtam ki.

    13 – Idegen:
    Egy nemzeti banknak nem kell annyi arannyal rendelkezni, mint amennyi pénzt kinyomtat. Azt kell deklarálni, hogy kérésre az általa kinyomtatott pénzt bármikor fix áron átváltja aranyra.

  15. 15.Tibor bá’:
    „Egy nemzeti banknak nem kell annyi arannyal rendelkezni, mint amennyi pénzt kinyomtat. Azt kell deklarálni, hogy kérésre az általa kinyomtatott pénzt bármikor fix áron átváltja aranyra. ”

    Ez mennyire hihető, ha látod, hogy milyen arányban áll az aranytartalék a kibocsátott pénzmennyiséghez képest?

    Ha elfogy az aranytartalék és igény van a váltásra, akkor kénytelen a piacon venni, az meg felveri az Au árát, azaz egy költséges mulatság lenne a fix áron való beváltás mellett…

    Szerinted mi volt az oka, hogy az USA beszüntette anno az USD aranyra válthatóságát?

  16. 16. Idegen
    „Szerinted mi volt az oka, hogy az USA beszüntette anno az USD aranyra válthatóságát?”

    Az, hogy kötetlenül és szabadon garázdálkodhasson. Lásd az USD, azaz a FED korlátlan hatalmát!

  17. 16 – Idegem:
    Nem hinni kell, hanem ki kell próbálni. Az igazi kérdés, hogy jutott a beváltást akaró a kinyomtatott pénzhez?

    1961-ben a szélhámos Nixon beszüntette az átváltás lehetőségét, mert pénzügyi garázdálkodásba kezdett.

  18. 17,18:

    Értem.

    Mi a garancia arra, hogy a következő aranyhoz kötött pénzt kibocsátó állam, nem fog hasonló „garázdálkodás”-ba kezdeni?

    Kínának lenne erre a legnagyobb esélye, de meg kell nézni, hogy hanyadik hitelhullámot kényszeríti rá a gazdaságra központi akarattal.
    Az egységnyi hitelre, jutó GDP növekedés folyamatosan csökken.
    Ez mi, ha nem garázdálkodás?

    Közben egyes komolyabb józanabb kínai szereplők szóvá teszik, hogy van ennek veszélye, a sok szellem város, nem megtérülő beruházások stb., ezek előbb utóbb visszaütnek.

    Az eladódottsági mutatóik magukért beszélnek.
    A z ingatlanspekuláció következtében sok családnak hitelből, több ingatlanja is van, amik üresen állnak.
    Mert hogy az árak csak felfele mehetnek.

    Az kiterjedt árnyékbank rendszerükről gondolom hallottatok már.

    Simán leutánozták a régebbi Japán, USA példát.
    Hitel, ingatlan és részvény lufi.

    Ha meg hasonló a pénzügyi rendszerük, reagálásuk, akkor miért is várunk tőlük más végkifejletet? (Einstein)

    A hitelességük kérdéses, amit covid-19 járvány és a gazdasági adataik kapcsán bizonyítottak.

    Egy további probléma a yuan teljes konvertibilitásának a hiánya.
    Ezt az eddig folytatott gazdaságpolitikát lebegő yuan árfolyam mellett, nehéz nagyobb árfolyam elmozdulás nélkül megélni.
    Mert valahogy nem nagyon szeretnék, ha a valutájuk erősödne, mert az betenne az exportnak.

    https://novekedes.hu/elemzesek/igy-valtozott-meg-a-dollar-tartalekdeviza-szerepe-az-elmult-20-evben

    Itt meglehet tekinteni a valuták deviza tartalékokban való arányát.
    1999->2019
    USD 71->62
    EUR 18->20
    Angol font 2,7->4.4

    Yuan 0->2

  19. Még mindig rengeteg állam és nemzetközi korporáció dollárban tartja a megtakarításait, ezek nem engedhetik meg azt, hogy csak úgy bedőljön a dollár és secperc alatt nincstelen földönfutókká váljanak.
    Amíg nem tudják átmenteni a gigászi vagyonokat, addig muszáj valahogy életben tartani a dollárt.
    A másik dolog az, hogy egy hirtelen dollár bedőlés a jelenlegi helyzetben az USA gyors széthullását is jelentené és pillanatok alatt egy új „szovjet-típusú” válságban találná magát a világ, csak most nem lenne meg az a szuperhatalom, aki levezényli kvázi békésen a szimfóniát.
    Kinek jó az, ha hirtelen lenne egy tucat új atomhatalom az USA földjén, akik egyébként egymást is képesek lennének egy kanál vízben megfojtani?
    Ne feledjük, ha kidől az alfa, akkor a béták beindulnak az első helyért!
    Egy ilyen helyzetben sem Kína, sem Oroszország nem tudná megmenteni a világot a nagy balhétól még akkor sem, ha akarnák.
    De ki mondta, hogy egyáltalán akarnák?
    Nem kedvelem az USA-t különösebben, de most nem drukkolok egy nagy reccsenésnek, még akkor sem, ha vastagon benne van a pakliban.

  20. 19: idegen:
    20: MangaM:
    Ha vagyonátmentések után döntik a dollárt, és nem „magától” dől, ill. bármely másik valuta kerül a dollár helyébe, sztem. sem fog változni semmi, max. a bedőlés pillanatától egy 3-6 éves pénzügyi válság köszönt ránk, mint amikor kipukkantak a tőzsde- és ingatlanlufik.
    Az aranyra átállás sztem. olyan fék lenne, amit ez a gazd.rendszer semmilyen körülmények között nem tudna elviselni. Akarva-akaratlanul kibukna, hogy nincs elég fedezet, bármihez is mérnénk az értéket.
    Én úgy érzem, egy új technikai fogás (aminek még nincsenek meg az alapjai) húzhatja ki ebből a csapdából a pénzvilágot, vagy inkább viszi át egy másik csapdába majd az emberiséget.
    Az „alapjövedelem” zsákutca, alapsegélyként nem fog beválni, de valamit ki lehetne találni mellé, ami nem tűnik munkának, mégis értéket teremt… Mint pl. egyes youtuberek tevékenysége.
    Egy pénzmentes világ, mint utópisztikus valóság, amelyben Marx megnyalhatná mind a tíz ujját!

  21. 20.MangaM:
    Na igen.
    Too big to fail.

    21.Horváth Csongor:
    „Ha vagyonátmentések után döntik a dollárt, és nem “magától” dől, ill. bármely másik valuta kerül a dollár helyébe, sztem. sem fog változni semmi, ”

    Amint a dollárból menekülnek valamibe, annak az ára felmegy.
    Ez abban a viszonylatban dollár gyengülést jelent.
    Nem lehet büntetlenül menekülni, veszteségek nélkül.
    (lásd pl. Kína USD tartalék 3000 milliárd USD körül 2020.januárban).
    Lásd továbbá 13-ban Zsiday cikk.

    18. Tibor bá’:
    „18- Idegem”
    Fraudi elszólás, az idegeidre megyek? 🙂

  22. 22: idegen:
    A kérdés ebben az esetben csak az, mikor jön el a pillanat, hogy már „megéri” vállalni a várható veszteséget?

  23. 21. Horváth Csongor
    Vagy esetleg egy új kriptopénz világvalutának?

  24. 24: MangaM:
    Az is csak a dollár problémakörét vinné tovább. Ráadásul nem lehet a megszokott módon ellenőrzés alá vonni. Valószínűleg ezért nem terjed a bitcoin (ill. tiltják tűzzel – vassal)…

    Sztem. ez inkább úgy tudna működni, hogy szolgáltatásért szolgáltatást cserébe. A termelést elvégzik a robotok, némi kisegítő személyzettel. Csereérték pillanatnyi igény/kereslet áron, virtuális „akármi” névértéken.

  25. 25: Te most itt újrafeltaláltad a money fix life dollar-ját, vagy láttad, és összefoglalod pár szóban a lényeget?

    Létezik olyan pénzkonstrukció, amiben mindig van elég pénz a szolgáltatások és áruk forgalmára, az emberek saját munkaereje a pénz alapja, átlátható és korrekt. Csak kérdés, hogy akik most a pénz urai és manipulátorai, megengednék-e valaha is a népnek, hogy maga kontrollálja a pénzét, és ne legyen náluk a manipulálás kulcsa.

  26. 26: Ábel:
    Sztem ez csak technológia kérdése. Ki gondolta volna pl. 20 évvel ezelőtt, hogy majd az ebay-en paypal-el fizetve vásárolhatok a világ bármely részéről?!

  27. 27: Az ebay meg a paypal tényleg csak technológia kérdése, de ugyanazt a fiat money-t költöd, mintha bankóval fizetnél. Ami valakinek a hiteléből származik.

    Az életdollár viszont mindenkinek a saját munkaidejéből, munkaerejéből származik.

    Az a kérdés, hogy mi az, amit az emberek és a vállalkozások széleskörűen elfogadnak pénzként.

  28. 28: Ábel:
    Nem tudok rá válaszolni, egy felvetés volt részemről, mint lehetséges út a káoszból…

    Az elfogadtatással kapcsolatban, a mai világban sztem. bármit ki lehet találni. Akit az RTL Klub, vagy a TV2 műsora több, mint napi 1,5 órára leköt, az bármit elfogadhat (így már az irányítás sem olyan nehéz és jó sokan vannak)…

  29. 21. Horváth Csongor

    „Az “alapjövedelem” zsákutca, alapsegélyként nem fog beválni, de valamit ki lehetne találni mellé, ami nem tűnik munkának, mégis értéket teremt… Mint pl. egyes youtuberek tevékenysége.”

    A közmunka erre tökéletes lenne, ráadásul elvégzésre kerülnének olyan nemszeretem feladatok, amelyekre piaci alapon vagy forrás nincsen, vagy munkaerő.

    Megint jól csinált valamit OV? 🙂

  30. 30. Fehérlábú gólya

    Na?
    Mi működik legalább „normálisan” ami közfeladat?

  31. 30: F.l.g.:
    Kapsz ezért cserébe valamit, vagy magadtól értelmezed így a dolgokat?
    Komolyan kérdezem.

  32. Horváth Csongor

    A közmunka szerintem is nagyszerű ötlete volt O.V.-nek.
    Az alszunk délig és jön az ingyen-pénz, nagyon demoralizáló hosszú távon (Nagyapám mindig mondta, hogy az ingyen-pénz a legrosszabb, mert megöli a bennünk lévő embert – és igaza volt, lásd a nyugati fiatalokat a segéllyel). Még ha látszatra nem is valami nagy értékteremtő a közmunka, az egyén számára hasznos, ugyanis valamennyire értékesnek érzi magát azáltal, hogy hozzájárul a közössége életminősége javításához, akár azzal is, hogy kitakarítja a faluját.
    A munka nemesít, mondja a régi magyar közmondás.

  33. A közmunka szerintem is jó húzás volt. Különösen azok számára, akik sose tapasztalták meg, milyen rendszerezett, fegyelmezett életet élni és értéket teremteni.

    Az alapjövedelmet az automatizáció alapozza meg egyre inkább. A képzetlenek számára már most se könnyű munkát találni, de ha már az utcát is robotok fogják söpörni meg fűkaszálni, a robotokat is algoritmusok programozzák, akkor mégis milyen munkát lehet majd adni az emberek 90%-ának? Valahogy akkor is újra kell osztani a javakat, és lehetővé tenni, hogy az emberek hozzájussanak a robotok által előállított termékekhez és szolgáltatásokhoz.

    Az egy nagy kérdés, hogy hogy lehet elérni, hogy ne az értelmetlen, parttalan szaporodást ösztönözze a dolog.

  34. Amikor a pénzről beszélgetünk, akkor a pénzügyi reformötletek jönnek,
    mikor a túlnépesedésről, akkor a békésen megoldhatatlan létszámcsökkentő megoldások, ha az élelmiszer termelésről, akkor a talajerózió megállításának ötletelése megy.
    A felmelegedés témánál a katarzis fokozódása és a túlélés halványuló reménye fogalmazódik meg. A bolygónk elszennyeződését mindenki meg akarja állítani, de tudjuk, hogy ez belátható időn belül nem fog bekövetkezni.
    A fentieknek egy közös nevezője van. Pontosabban kettő.
    Ember, létszám.
    Vagy megváltoztatom az Embert vagy a létszámát és a gondok jelentős része már rövidtávon megoldódik. Az alegységeket csűrhetjük, csavarhatjuk, érdemi előrelépést nem okoz.

  35. 35: Ha valaki egy okos genocídiummal lecsökkentené a globális népesség létszámát mondjuk a tizedére vagy századára, akkor a maradék nyilván könnyebb helyzetben lenne – több erőforrás jutna fejenként.

    De egyrészt a társadalomra komoly nyomást gyakorolna a legsúlyosabb bűn morális súlya.

    Másrészt ha marad ugyanez a pénzrendszer, gazdálkodási rendszer, egyéb strukturális hibák, akkor csak egy kis időt nyernének, ugyanúgy elhasználnának mindent száz éven belül.

    A klímáról nem is beszélve, ami már megindult.

  36. Re:35
    COVID árnyékában ez az eszmefuttatás különösen „érdekes”.
    Elegendő javak mindenki számára jutnának, csak kicsit túl nagyok az igények.

  37. Látott már valamelyikőtök karnyújtásnyi közelségből közmunkást közmunka közben?
    Ezek az éhenhaláshoz sok a jóllakáshoz kevés lénzt kapnak, kb. mint a rabgazdadágokban és cserébe a helyi rabtartójukra kell szavazniuk…
    Fertelmes.

  38. 38: Rendszeresen látom őket kertészkedni a faluban. A falu szépül, ők dolgoznak és pénzt keresnek.

    Ja, hogy kevés. Hát persze, hogy kevés, de még mindig kétszer annyi, mint a segély volt korábban.

    Senki nem tiltja meg nekik, hogy a munkaerőpiacon keressenek állást, sőt.

    A szavazás meg bullshit. Ott van a fülke, oda ixel, ahova akar. Nálunk különben is minden jelölt független.

  39. 89. Ábel
    Svájcban egy kis Lausanne melletti faluban ahol a lányom élt 1 főállású kertész tartotta karban az összes utcát ahol olyan kiültetések voltak mint nálunk max. a megyeszékhelyek főterén.

    A láncszavazás a faluhelyeken ahol csak fidesz szavazóbiztosok ülnek teljesen általános.
    A közmunka a statisztika mellékterméke.
    A dollárban nyilvántartott gdpnk 10 év alatt nem nőtt többszázezerrel nagyobb munkavállalói létszám mellett, ennyire hatékonyak.

  40. 40: Az igazi az lenne, ha a gazdaság minden egyes embernek tudna a kvalitásainak megfelelő, értékteremtő munkát adni. Kérdés, hogy ez kinek a feladata lenne?

    Az államnak? Azt szoktuk mondani, hogy az állam rossz gazda.

    A magánszférának? Az működik, amíg valamiben profitot lát, de nem fog odavinni egy borsodi nyomorfaluba egy drága gyártósort, hogy szétlopják, csak hogy nevelgesse a leszakadt szerencsétleneket.

    Ha nincs tökéletes megoldás, a félmegoldás közmunka még mindig a legjobb, amit eddig letettek az asztalra állami szinten.

    A jó egyébként szerintem az lenne, ha a leszakadt közösségek felvállalnák a felelősséget, a maguk kezébe vennék a sorsukat, és elkezdenének valamit vállalkozni – mondjuk biogazdálkodni. Ehhez kell nekik megadni a szükséges segítséget, akár állami forrásból. Nyilván nem könnyű.

  41. 33: tanuló:
    34: Ábel:
    Nem a közmunka intézményével van gondom, hanem a megbecsültségével!
    Ez sztem. legalább olyan megalázó és demoralizáló, mint a segély. Ennyi pénzért…, mekkora szarházi, aki ezt emberséges megoldásként kikiáltotta!
    De, mint ötlet nagyon jól hangzik és kiváló PR a habzó szájú, jól fizetett szavazók részére.

    Mivel -úgy gondolom- egyikőnk sem kényszerült még közmunkára, ha komolyan akarjuk értékelni ezt a lehetőséget, kérdezzük meg a közmunkát gyakorló embereket, s ha a közmunkások többsége elégedett, én elismerem, hogy tévedtem és Orbán a Kárpátok géniusza!

    35: Károly:
    Ez igaz, de a világ mindig mozdul valamerre, s ezt izgalmas átgondolni előre. Aminek a megoldása lehetetlen (ill. biztosan nem megy egy csapásra), azon sztem. kár emészteni magunkat…

    A népesség hirtelen visszaesése pillanatnyi helyzetünkben katasztrófális lenne. Olyan, mintha egy robogó kamiont satufékkel próbálnánk elkormányozni az előtte álló akadály elől…

    41: Ábel:
    „A jó egyébként szerintem az lenne, ha a leszakadt közösségek felvállalnák a felelősséget, a maguk kezébe vennék a sorsukat, és elkezdenének valamit vállalkozni – mondjuk biogazdálkodni. Ehhez kell nekik megadni a szükséges segítséget, akár állami forrásból. Nyilván nem könnyű.”
    – Egyetértek! Vannak erre is példák, de azok nem a klasszikus közmunkával egy lapon említendő példák, ill. közösségek.

    Általános kérdésem:
    Ha valaki úgy érzi ez rendben van, miért érzi úgy, hogy a közmunkás munkája csak ennyit ér (55E FT/hó)?!
    https://privatbankar.hu/cikkek/makro/lassan-apropenznek-tunik-a-kozmunkasok-bere-330642.html

  42. 38: Koczka Zoltán:
    Sztem. ez a „közmunka” Orbánnal olyan, mint az átkosban volt „Kádár katonasága” a néphadsereggel…

    39: Ábel:
    „A szavazás meg bullshit. Ott van a fülke, oda ixel, ahova akar. Nálunk különben is minden jelölt független.”
    – Bruhaha! 🙂 🙂
    Melyik bolygóról jöttél ember?
    42:
    – Vannak itt jó dolgok, de azt is megmutatja, a felszín alatt hogyan működik a mutyi.

  43. Aki azt várja, hogy a közmunka olyan megbecsült lesz, mint egy professzori állás, az fordítva ül a lovon. Nyilván jól se fizet. Egyébként kifejezett célja, hogy ha van bármilyen piaci munka a környéken, akkor az emberek inkább nyergeljenek át arra, tehát minden piaci munkánál valamivel rosszabbnak kell lennie.

    Én nem mondom, hogy a közmunka a tökéletes és univerzális megoldás a szegénység problémájára, de tudsz-e jobbat? Mármint az államapparátus eszközei között. Mit tehetne az állam, hogy felszámolja a munkanélküliséget és a nyomort?

    Egyébként fél évvel ezelőttig úgy robogott a gazdaság, hogy tényleg csak az nem tudott elhelyezkedni, aki nem akart.

  44. 43. Horváth Csongor: Nézzük a másik oldalról: Van a semmi, semmiért, meg van közmunka egy kis pénzért, hogy ne kelljen a szomszéd krumpliját ellopni. Ha egy családban ketten dolgoznak, az 110000 forint, ha jól számolom. Gondolom, gyerekek kapnak egyéb szociális juttatást, ingyenebéd az iskolában, mittomén.

    Ennek köszönhetően kialakul egy életvitel, amiből kialakul egy igény a fejlődésre. A szemétség ott lehet, hogyha nincs hova továbblépni, tehát az adott vidéken nincs egyéb lehetőség. Na akkor ez az egész egy hakni, mert csak a probléma elodázását segíti…

  45. 45: Ábel:
    „Mit tehetne az állam, hogy felszámolja a munkanélküliséget és a nyomort?”
    – Magad írtad le 41-ben!
    – Nem szóltam arról, hogy többszázezret kéne kifizetni érte! Nem is értem, minek citálsz ide ilyeneket?

    Megismétlem: Az érintettek tudnak véleményt mondani róla, én csak a sajátomat írtam le, s tudomásul vettem a tiéteket is.

    46: infos:
    Meg van az emberi méltóság!
    Tisztességes munka, tisztességes élet…

    Ki kell próbálni, s utána lehet véleményt mondani! Nekem volt anno Malévos stewardess Kolléganőm közmunkásként… Volt véleménye a rendszerről, azt elárulhatom Neked!

  46. 47: Sokat dolgozni kevés pénzért nyilván szar dolog, de én nem keverném ide az emberi méltóságot. Lehet tisztességgel szegénynek lenni.

    Ha valakinek van jobb lehetősége, hát rajta! De ha nincs, akkor ne essen le az aranygyűrű az ujjáról a fizikai munkától…

  47. 40. Koczka Zoltán

    és ha egy fűszál kicsit görbén állt, akkor karóba húzzák a tulajt. Vagy ráveszik, hogy kövessen el harakirit.

    Ismerjük ezt a témát, mindennek van árnyoldala, meg jó oldala is. Ausztria, Németország, Svájc – mindenki mindenkit figyel. Értem ezalatt a szomszédokat, ha a füvet nem balról jobbra, hanem jobbról balra gereblyézed, már megy is a feljelentés. Saját tapasztalat, de natív lakosok, ismerősök is megerősítették – kivétel nélkül azt mondták. hogy milyen jó itt nálunk, szabadabban lehet még levegőt venni is. És persze vannak a bigott németek, etc, de azokra most ne vesztegessük a szót.

    A közmunka pedig jó. Pontosabban jobb, mint a semmi. Az ember agyilag is leépül a semmittevésben, zombi lesz belőle. Nyugaton ezt tudják is, rá is játszanak rendesen.

  48. 48, 49:
    Szívből kívánom Nektek, hogy egyszer részetek legyen a kipróbálásában!

  49. 37. dajtás

    Még, hogy érdekes. De logikus is.

    38. Koczka Zoltán

    Egyetértek.

    35.Fehérlábú gólya

    Minden szavadból az jön le nekem, hogy most jól megy neked. Ez szép, mert a hsz.-idből is látszik, hogy szorgalmas vagy, nem a szél fújta össze.

    Az adózási rendszer is segíti a középosztályt, hogy talán az értelmesebbje szaporodjon.

    Azonban a közmunka 60eft-je arra elég, hogy konzerválja a proli réteg státuszát. Ettől nem is várhatunk termelékenyseget, de a legnagyobb baj nem is a keves pénz.

    tanulónak abban igaza van, hogy az ingyenélőség céltalansághoz, motivacióhiányhoz stb. vezet.
    Ha azonban bármiféle ösztönző megoldás reményében(és nem a megígértünk 1 millió munkahelyet címszóval) találták ki, akkor talán szét kellett volna nézni a falvakban egy kicsit jobban.
    Nem ártott volna pár’ hülye ‘szociológussal beszélgetni.

    A probléma ugyanis szerteágazó, alkohol, csicskáztatás-, uzsorakamat rendszere , antiszociális mintakövetés , olcsó drogok stb.

    Rendet lehetne tenni a falvakban és ki lehetne egyenlíteni a dolgokat, de ez a közmunkaprogram így nem más mint egy rakás szar, mesélhetnék.

    Nektek az jön le,
    hogy ez micsoda
    egetrengető ötlet(vajon miért is?)!
    Hát ez egy szemétség.

    Ha annyira közösséget akar építeni a kormány, akkor a bartel rendszerét miért adóztatja meg?????
    Hivatalosan miért kéne a szomszédom után adót fizetnem(de még a saját apám utan is) ha eljö segíteni megszerelni a vizet, cserebe én meg megmetszem a fáját???

    Valóban célt akarnak adni az embereknek?

    Én Kismiska az erdő széléről 100-szor különben tudnám csinálni, pedig csak 8 éve élek ebben a faluban. Nem lenne egy 2000 fős faluban 3 embernek fejenként 5 lottó ötöse(értsd annyi pénze, mikor 3 milliárd volt a főnyeremény), 500 öreg, 500 drogos hülyegyerek, meg 1000 ‘normális’ember .
    A közmunkás réteg olyan(de szinte az egesz társadalom) mint a gyerekek, célt kell adni nekik, mégha néha fáj is a betartatása, de erre is vannak feloldó megoldások, vagyis megértetni egy-egy dolog szükségességét.

    Nyissátok ki a szemeteket és ne a szép száját nézzétek amivel szépeket szól! A kezét, mindig a kezét, vagy a testbeszédet figyeljétek!!!
    Ez bizony átverés!

  50. Ja és legalább 5 közmunkást ismerek,
    napi szinten talalkozom velük.

    46.Infos

    Ne sértődj meg , de kb. ennyi érzéke van a pszichológiához annak is aki ezt a közmunkaprogramot -gondolom egy íróasztal mögül-kitalálta.
    Ez egyszerűen nem így működik.

    Aki idáig ellopta a krumplidat az közmunkásként is megteszi.

  51. 50: Az érzelmi manipuláción kívül van valami érved is? Megismétlem: Mit csinálnál a törvényhozó helyében, ami jobb lenne?

    KGB, ha olyan okos vagy a falu végéről: Mit csinálnál a törvényhozó helyében?

  52. 54: Na igen, erről beszélek! Ilyen az, amikor a helyi közösség kitalálja magát és megcsinálja!

    Ez nem állami hatáskör. Az országgyűlég hozhat akármilyen törvényt, vagy a kormány rendeletet, ehhez ahhoz az emberek kellenek, akik ott élnek.

    Remélem, hogy attól, hogy ez a kiváló ember elhunyt, nem omlik össze amit alktotott, hanem viszik tovább azok, akikkel elkezdte.

  53. 13.Idegen:
    Kiemelés valaszonline.hu cikkből:
    „A konzervatív Alaszkában egyébként 1976 óta létezik egy évi 2000 dolláros alapjövedelem, de ez nem csökkentette a munkavállalási kedvet – hatása kimerült abban, hogy többen vállaltak részmunkaidős munkát teljes munkaidő helyett.”
    !!!!

  54. 55: Ábel:
    Az állami támogatási és pályázati rendszer nélkül sztem. nem lehetett volna ilyen volumnenben kivitelezni. Fontos szempont volt, hogy a vezető nemcsak helybeli, hanem politikus is! Én is sajnálom, hogy elhunyt. Elég meghatározó személyiségként vezette a közösséget, sajnos elképzelhető, hogy ebben a formában már nem tudnak nélküle tovább fejlődni. Mindenképpen érdemes lesz ránézni, pár év múlva mi lesz, ill. mi marad ebből a szemléletmódból. Rohadt daganatos megbetegedések, ilyen helyzetben valószínű én is ugyanígy véget vetnék az életemnek…
    A történet azt is szépen bemutatja, hogy az értelem és az intelligencia tényleg nem „bőrfüggő”.

    56: idegen:
    Sztem. ez az alapjövedelem értelmi kérdés is. Magyarország a mai formájában emiatt esélytelen terep ehhez!
    A szocializmus (mármint a klasszikus, nem a kommunista torzításokkal terhelt) bukásának legfontosabb eleme az volt, hogy az emberi alapösztönökkel ellentétes cselekvésekre épített. A szarravaló kapitalizmus meg pont azért sikeres, mert ezeket elégíti ki… Az ösztönök leküzdésére, ill. kordában tartására pedig csak megfelelő értelemmel rendelkező egyén lehet képes. Kell az a „kritikus tömeg”, hogy a szar ne látszódjon…

  55. 58: Tiborbá:
    Igaz, bocsánat a kitérőért!

  56. Ábel

    Nagyon sok mindent. Ki is fejteném, ha lesz egy poszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük