(3290) Az anatómiai tankönyvek hanyagolják a clitorist

Tibor bá’ fordítása online

 

Tudod-e, hogy a clitoris (vagy csikló) egy viszonylag nagy kiterjedésű és bonyolult női szerv? Ha nem tudtad, semmi vész, mindössze arról van szó, hogy az anatómia igen keveset foglalkozik vele, és így az emberek keveset tudnak róla. Az anatómia könyvek nagy részében az ábrákon a clitorisnak csak a látható, apró részét mutatják be, miközben majdnem az egész szerv a női testen belül helyezkedik el.

Ha visszatekintünk a XIX. Századra, nyilvánvalóvá válik, hogy akkoriban bizonyos dolgok a női testtel kapcsolatban cenzúrázva voltak. Példának okáért Freud (ma már elavult) elmélete szerint a clitoris stimulálása (női maszturbáció), szexuális fejletlenséget és neurózist jelzett. Ráadásul a nőktől el volt várva, hogy ne élvezzék a szexet. Nők számára a szex a szaporodásra volt fenntartva, míg a férfiak számára egyértelműen élvezetet jelentett. Ezek a tévhitek vezettek oda, hogy a clitorist nem tanulmányozták, az irodalom nem foglalkozott vele, a társadalom nem vett róla tudomást.

Bár új keletű kutatások, és a feminizmus elterjedése a clitoris-szal kapcsolatos információk minőségét javította, de ennek ellenére az egyetemi jegyzetekben a leírás még mindig szűkszavú, elsősorban a külső részre koncentrálódik.

Mi is a clitoris? – A clitoris külső (mirigy) része a kis szeméremajkak találkozási pontjánál található, közvetlenül a húgycsőkivezetés felett, és négy részből áll: mirigy, test, két crura, és két dudor. Ezek közül a női testen kívül csak a mirigy van, mire ráborul egy bőrköpeny. A mirigyen kívül az összes rész barlangos, vagyis vérrel telíthető szövetből áll. A clitoris teste általában 10-20 mm széles, és 20-40 mm hosszú.

A crura a clitoris testtől oldalsó irányba nyúl ki, átlagosan 50-90 mm hosszan. A dudorok átlagosan 30-70 mm hosszúak, és a clitoris test illetve a crura és a húgycsőnyílás között terül el.

A clitoris bőségesen van ellátva idegekkel, körülbelül kétszer több idegvégződés van benne, mint a hímvesszőben, és bőséges vérellátásban részesül, lehetővé téve a barlangos testek felduzzadását, aminek következtében a clitoris test és a mirigyek háromszorosra duzzadását.

Korábban feltételezték, hogy a clitoris egyetlen szerepe a gyönyörszerzés. Ma már világos, hogy közelsége a húgycsőnyíláshoz és a vaginához (hüvely) más szerepek ellátását is lehetővé teszi, mint például az immunitás fokozása.

Amit nem tudunk, az veszélyes lehet – Egyetemi jegyzetekből száműzni a clitorist oda vezet, hogy orvosok nem képesek betegeik kellő ellátására. Szexuális diszfunkcióban szenvedő nők (nemi vágy nélküliség, nedvesedés hiánya, képtelenség orgazmusra) kezelése a megfelelő ismeretek nélkül lehetetlen. Nyilvánvaló, hogy további kutatásokra van szükség a clitoris anatómiájának a pontos kifürkészése végett.

A clitoris kényes, ám bonyolult szerkezete miatt, könnyen válik fertőzés, gyulladás és betegségek áldozatává. Igen gyakran viszketés illetve ismeretlen eredetű fájdalom forrása, feldagadhat gyulladás miatt..

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18 gondolat erről: „(3290) Az anatómiai tankönyvek hanyagolják a clitorist

  1. Tiborbá: tegnap kérdezted egy kommentben, hogy akinek nem tetszik az oldal az mi a picsáért jár ide. Szerintem azért is 🙂

  2. A lakosság kevesebb mint 5%-a tanul anatómiát. A többségen mit sem segítene, ha benne lenne a tankönyvekben.

    Ja, hogy az orvosok nem tudják ellátni. Amit tanultak, többnyire azt se látják el megfelelően. A nőgyógyászok többsége pszichopata. Nem is csoda, folyton gyilkolnak.

  3. Re:2
    Vannak üdítő kivételek, de ezek az orvosok rendszerint ki vannak közösítve a szakmán belül(ismerek személyesen olyan nőgyógyászt, aki nem vállal pl abortuszt, és kórházról kórházra vándorol emiatt (is) ).
    Kondíció kérdése az egész, ilyenné nevelik a orvostan hallgatókat.

  4. 4.dajtás

    Azonban ha kondíció kérdése az egész(ami szerintem is így van) akkor a későbbi (no nem itt)számonkérhetőség hogyan történik? Hisz tudatlanságból tette amit.

    Egy kis afrikai gyerekkatona akit bedrogoznak és komolyan kondícionálják, az mennyiben számonkérhető a gyilkosságokért amiket valóban elkövet? Valamiféle szándékettikai megfontolás csak van az atyaúristen részéről?

    Ja, és imádom a klitoriszt.?

  5. Re:5
    Nem tisztem ezt eldönteni, de tippre más súlyú egy gyerekkatona, akinél kényszerrel mossák át az agyát, és más egy nőgyógyász, aki szabad akaratából teszi azt, amit…

    Egy felvilágosult egyetemistának senki sem tiltja meg, hogy megismerkedjen különböző kultúrák/vallások etikai/filozófiai kérdéseivel, amivel ki tudja bővíteni a saját világképét, amivel el tudna jutni azon felismerésre, hogy kicsit több a világ, mint ahogy esetleg gondolja.
    Avagy a jog/törvény nem ismerete nem mentesít a jog/törvény alól…

  6. Egy nőgyógyász, aki abortuszt végez, egészen konkrétan és materiálisan szembesül azzal, amit tesz. Egy ponton úgy kell döntenie, hogy elhallgattatja a lelkiismeretét. Ez a döntés szabad akaratból történik, amit számon lehet kérni rajta.

  7. Ki mas dönthetné el az embrió sorsat, mint az anya, aki a megszülető gyermek legfőbb gondviselője lesz ?
    Hogyan is lehetne ennek a döntésnek a jogat elvenni tőle ?
    A zigóta életét az emberi élettel azonosan megítélni aggalyos.

  8. 8: Mért veszed el az anya jogát a gyermeke meggyilkoltatására a születéssel? Ha él még Édesanyád, esetleg még most is dönthetne úgy, hogy hiba volt, korrigálni kell – vagy mért nem?

    A zigóta, magzat és embrió korú emberek életét az egyéb korcsoportoktól elválasztani aggályos.

  9. 1: Intuitív:
    Ja, csak aztán az nem mindegy, hogy végül a pina hatalmába kerül, vagy a hatalom pinájába! 🙂
    ———————————
    Hogyan sikerült a clitoristól megint rögtön a magzatig eljutni?!
    Valakik rossz helyre dugják a fejüket…

  10. 12: Bocs, megint én voltam. Csak a nőgyógyászokról jutott eszembe. Az összes nőismerősöm szerint kevés kivétellel érzéketlen bunkó fráterek.

  11. 13 – Ábel:
    A tapasztalat azt mutatja, hogy a nők élnek-halnak: fodrászokért, divattervezőkért, nőgyógyászokért. Szerintem a nőismerőseidet le kellene cserélni, mint információ forrás.

  12. Re:14
    Szerintem pedig Ábelnek igaza van.
    Sok nő azt hiszi, hogy az a rendes nőgyógyász, aki szüléskor letolja, hogy ne ordítson kitolási szakaszban, mert túl hangos. Nem, ez nem normális, és az én saját szült női rokonságom/ismerősi köröm is többszörösen visszaigazolta azt, hogy a nőgyógyászok jelentős része faragatlan bunkó, és kutyának nézik a nőket. Honvédban előre berendelt programozott császorozós nőgyógyászt is szerette a nők egy része, miközben a pali lustaságból és kényelmességből indokolatlanul vágta fel a nők jelentős részét. Mindezt miért? Mert a nők azt hitték, hogy ez a normális, mert a doktor úr azt mondta.

    Bábapraxisokban tömve vannak a szülő nők, mert elegük van a nőknek a kórházakból/orvosokból, rendszerint az első gyerek születésének élményei után. Ez már rendszerszintű hiba, mert ha nem így lenne, akkor nem kellene az első pozitív várandós tesztnél lestoppolni a bábákat 9 hónapra előre, hogy ráérjenek.

  13. 15: Pontosan ez a mi tapasztalunk is.

    Még nem beszéltem olyan nővel nőgyógyászról, aki szeretné őket általában. (Van egy-két ember köztük, akit szeretnek. Sokszorosan túljegyezve.) Vagy ötven évvel ezelőtt még más volt a helyzet, vagy Stockholm-szindrómások voltak azok a nők.

  14. 1. Intuitív

    +1 (szívem szerint még többet is adnék 😛 )

  15. 2

    Talán egyetértünk abban, hogy a már megszületett élő csecsemő és az egy perccel ezelőtt megtermékenyült pete közötti kilenc hónap időintervallumban mégiscsak meg kell húzni egy vagy több jogi határvonalat.
    Mert az egyperces zigótát teljes értékű személyiségnek tekinteni mégiscsak abszurd.
    Egy sejtcsoport ami esetleg embrióvá alakulhat ,de még ez se biztos.
    Könnyű a gyilkosság szóval dobálózni ,de felnevelni egy gyemeket nem az.
    Nem mindenki alkalmas erre a feladatra, az aki nem önként teszi az egészen biztosan nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük