(3278) Orosz figyelmeztetés

Tibor bá’ fordítása online

 

Forrás: AP

Az orosz vezetés minden az országa felé indított rakétatámadást nukleárisnak értékel, és automatikusan nukleáris ellencsapást indít el, figyelmeztetett az orosz katonai vezetőség pénteken.

A kemény figyelmeztetés a hivatalos katonai újságban, a Krasznaja Zvezdában (Vörös csillag) jelent meg és az Egyesült Államoknak lett adresszálva, ahol kifejlesztettek egy hosszú távú, nem nukleáris rakétát.

A cikk a júniusban publikált orosz elrettentő politika nyilvánosságra hozását követte, ami kihangsúlyozta, hogy Oroszországot ért hagyományos robbanó anyaggal ellátott rakétatámadásra is nukleárisan válaszolnak, ha a támadás nemzetvédelmi szempontból fontos létesítmény ellen irányul.

A Krasznaja Zvezda cikkben az orosz vezérkari főnökségből Andrej Sterlin vezérőrnagy, és Aleszander Khriapin ezredes jelezték, nincs mód annak megállapítására, hogy egy bejövő ballisztikus rakétában hagyományos robbanó anyag van, vagy nukleáris, ezért a katonaság nukleáris támadásnak fogja fel.

„Minden támadó rakétáról feltételezzük, hogy nukleáris robbanó feje van” állítja a cikk. „A támadó rakétával kapcsolatos információ automatikusan továbbítva lesz az orosz politikai-katonai vezetéshez, ahol el fogják dönteni a nukleáris válaszcsapás mértékét, ami a kialakult helyzettől függ.”

A döntés összhangban van egy régi orosz aggodalommal olyan fegyverek előállításával kapcsolatban, amelyek lehetővé teszik Washington részére, hogy megsemmisítsenek fontos orosz katonai létesítményeket, anélkül, hogy nukleáris fegyverekhez kellene nyúlni.

Ezeken túlmenően a dokumentum először tér ki arra, hogy az oroszok nukleáris fegyvereikhez nyúlnak, ha „megbízható információhoz” jutnak olyan ballisztikus rakéták kilövésével kapcsolatban, amelyek célpontja Oroszország vagy orosz szövetségesek, valamint abban az esetben ha „ellenséges találat érne fontos állami vagy katonai létesítményt, ami lehetetlenné tenné nukleáris ellencsapás kivitelezését.”

Az orosz vezetők szerint az amerikaiak által tervezett rakétaelhárítási program és az a terv, hogy fegyvereket helyeznek el Föld körüli pályára, nagy fokú veszélyt jelent, mert ez az új lehetőség Washington arra csábíthatná, hogy büntetés nélkül megtámadják Oroszországot, mivel elkerülhetik a válaszcsapást.

A Krasznaja Zveda cikk kihangsúlyozza, hogy az új nukleáris elrettentés publikálásának célja, hogy világosan ismertesse mi az, amit Oroszország agressziónak tekint.

„Oroszország kitűzte a ’vörös vonalat’, amit nem tanácsos senkinek se átlépni,” állítják. „Ha egy leendő ellenfél át meri lépni, a válasz minden kétséget kizárva mindent elsöprő lesz. Hogy a válaszcsapás hol, mikor és milyen mértékű lesz, azt az orosz katonai-politikai vezetés határozza meg a helyzettől függően.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

157 gondolat erről: „(3278) Orosz figyelmeztetés

  1. Hölgyeim és Uraim!
    Egy rövid időre át lehet lépni vírusról ballisztikus rakétákra.

  2. Úgy látom az oroszok készülnek a felfordulásra, és előre szólnak, hogy őket meg se merjék támadni…

  3. Én arra leszek kiváncsi, hogy az oroszok mikor jelentik be, hogy Kubába ismét telepítenek rakétákat. Mert az amik nagyon közelítenek az orosz határhoz.

  4. 4 – Csaba81:
    Erre nincs szükségük, mert a rakétáik sokkal gyorsabbak, mint 1961-ben volt.

  5. Re:4 n/a (így már jó lesz… 🙂 )
    Ez szerintem fake, mert a tárolt több ezer tonna ammónium-nitrát tud ekkorát robbanni.
    1 tonna ANFO(ammónium-nitrát alapú robbanó anyag) cirka 0,75tonna TNT egyenértékű, ami 3500 tonna esetén 2,6kTNT egyenérték, és ez már bőven a taktikai atombombák erejéhez mérhető. Füstje is jól láthatóan barna volt, amit tipikusan nitrogén-oxid produkál, és mivel garantáltan nem kimérve volt benne a helyes arány, tökéletlen volt az égés->nagy mennyiségű nitrogén-oxid keletkezett.
    Plusz elvileg a digites kamerák bekékülnek/zajosodnak a robbanás gammájától, már ha atomtöltet volt, és sok felvételen ennek nyoma sincs, ergo ez egy nagyon nagy kémiai töltet volt, amit a hanyag tárolás eredményezett, olyan közel-keleti leszarom stílus miatt.

  6. 6 dajtás

    Nem írtad a nevem.
    Egyébként jól okoskodsz.
    A gammatényező a legjobb. Hi

  7. 7. n/a

    Összetéveszted dajtást magaddal!
    Veled ellentétben Ő nem okoskodik.
    Csupán csak annyit tesz, hogy széleskörű tudását felhasználva gondolkodik.

  8. Ezek szerint telibe találta a koronavírus a nem túl fényes orosz gazdaságot, most jöhetnek a hazafias, harcias szólamok, hátha elterelik a figyelmet.

  9. Repülőről, esetleges világűrből nem lehet cèlzott lézer lövést leadni?
    Az oroszok nem hiába reagàltak ugy ahogyan..

  10. Re:10
    Ennyi erővel az UFO-k is lehetnének, úgy is elismerte a Pentagon a Tik-Tak UFO-król kiszivárgott felvételek hitelességét… 🙂

  11. Dajtàs..
    jó kedvedbe vagy amint látom .
    Én komolyan kérdeztem ?
    Elvileg már van ilyen lézer adta energia..

  12. Re:12
    UFO-k és a Pentagon nem vicc, ellenben irányított energia fegyverek nem így néznek ki.
    Ha lézerrel lőttek volna be, akkor még ha infra/röntegen tartományban sugározna, ekkora teljesítménynél felizzott volna a levegő. Plusz egy energia fegyver nem robban, hanem a targetet elpárologtatja/megolvasztja, és csak akkor van hollywoodi csim-bumm effekt, ha éghető anyag is van mellette(mondjuk ez volt). Kémiai lézerekkel ekkorát nem tudsz lőni, szilárdtest/gázlézerrel pláne nem, ami talán tud ekkorát lőni az is egy baromi nagy tákolmány, és minden lövéshez egy atomtöltet/”cső” kell. Kicsit keress rá a nagy teljesítményű röntgenlézerekre, maga nemében nagyon érdekes technika, de egyben abszurd is, és földhöz van kötve a mérete és működési elve miatt.
    Füst amúgy is árulkodó, ez kémiai robbanás volt, és égett már előtte a raktár.
    Pár hordónyi gázolaj minden nagyobb raktárban akad, ez nagyon úgy néz, ki, hogy hanyagság volt.

  13. Sok dolgot nem értek, és ez most eggyel több lessz !!!
    Mi a fenét fog érni bárkinek a kezében is a hatalom, ha
    nem lesz kin uralkodni ??? — mert hogy előbb utóbb
    ez lesz a vége, az úgylátszik ÁDÁM ésÉVA óta belénk
    van kódolva. — Nem nagyon tudok olyan dolgot
    elképzelni, aminek a rosszabbik, károsabbik oldalát
    ne találta volna meg és ne alkalmazná az emberiség ???

  14. 13 dajtás

    „Pár hordónyi gázolaj minden nagyobb raktárban akad,…”
    Terrorista kiképzést tartasz?

    Milyen formában, milyen összetételben volt ott az ammónium?
    Ahogy tudom, adalékolják a robbanás elkerülése érdekében.
    https://www.yara.hu/contentassets/6157562c3a584bae968ec6ee846ff0b0/2014.-januar.pdf/
    „Ammóniumnitrát és kalcium-karbonát (mészkőpor vagy dolomitpor) 75:25 vagy 80:20 arányú keverékéből áll. Előállítása során a 94-95%-os ammónium-nitrátot összeolvasztják finomra őrölt mészkőporral vagy dolomitporral, majd a keveréket speciális toronyban hűtik és szemcsézik. Ezáltal javul fizikai tulajdonsága; tapadása és higroszkópossága lényegesen kisebb. Robbanásveszély nem áll fenn. ”

    Mi történt pontosan? Valszeg nem tudjuk meg sohasem.

  15. Re13: Számomra egyértelmű volt hogy Jónás is csak a begyujtásra gondolhatott. Ez laikus, de nem értelmetlen kérdés. Évtizedekkel ezelőtt olvastam a scientific american-ben egy cikket, hogy az ilyenféle űr fegyverek (lézer, részecske sugárzó, mágneses sín ágyú) milyen, a lehetőségeket nagyságrendekkel meghaladó nehézségekkel kűzdenek. Nem tudom mennyit haladt ez a technika, a fizika nem változott. Majd az illetékes szaki lehet hogy megszólal.

  16. Re:16 n/a
    Nem képzek én itt senkit, mert nem írtam le a keverési arányt…
    Csak azt nem lehet beszerezni, amit nem akarsz beszerezni…

  17. A Bejrúti robbanás kapcsán nem kell semmi összeesküvés elméletet gyártani.
    A mellette lévő épületben tűz volt és az átterjedt a raktárra, ahol berobbant az ott tárolt műtrágya alapanyag.
    Azért van olyan sok felvétel, mert az emberek a tüzet videozták és akkor jött a robbanás.
    A robbanást senki sem tudta volna felvenni, ha pl rakétatámadás indította volna be a robbanást.

  18. Ez már vagy 6-8 éve így van, csak egyre hangosabban kürtölik világgá, ahogy fokozódik a nemzetközi helyzet, hogy egy klasszikussal éljek.

    4: Az USA vagy 10 éve fejleszti a mini nuke koncepciót, az SLBM -en már telepítik is, és az ICBM -nél is ez lesz, az alacsony becsapódási szögű gyújtóval egyetemben. Ugye nagyobb pontosság MIRV esetén is, MaRV -nál meg hajjaj…, jobb pusztítási hatásfok, így elég a jóval kisebb hatóerejű töltet (80-150 kt közötti, a korábbi 150-880 kt helyett), és még az ABM ellen is ér valamennyicskét a végfázisban. Ezt Ivánék is tudják, és aktívan dolgoznak is a saját mini nuke koncepciójukon egy jó 1/2 évtizedes csúszással.

  19. 5. Tibor bá:
    Pedig megtehetné, inkább Amerikára legyen közvetlen fenyegetés orosz atomrakéta mint Magyarországra. Az oroszoknak már van konténerekbe helyezett Kalibre cirkálórakétája, azok 1 perc alatt elérnék az Usa déli részét.

  20. 22: Tárgyi tévedések tömkelegét írtad le. Nukleáris célpontok jelenleg is vannak Magyarországon, csak úgy szólok. (Nagyjából: Bp, Kecskemét, Szolnok, a 3 db 3D NATO lokátor állomás, Paks, Veszprém, Székesfehérvár, Pápa így első körben.) A Kalibr CM kb. ugyan az mint az amerikai Tomahawk CM, ezek szubszonikusa szóval nem nagyon érnek el semmit 1 perc alatt, max. az utazósebességük és a magasságuk. 😉

  21. Üdvözletem Mindenkinek!

    Ha jól látom, akkor nagyjából a 2., a 3.-as és a 4. hozzászólás pedzegeti a téma lényegét. Valóban, a jelenlegi status quo igencsak borulófélben van, ami egyre növekvő bizonytalanságot és bizalmatlanságot okoz a nagyhatalmak között. Ezen nem segített az sem, hogy az USA voltaképpen a START szerződésen kívül már minden létező egyezményt felmondott – ABM egyezménytől egészen a közepes hatótávolságú rakéták telepítéséig bezáróan.

    Oroszország valahol jogosan aggódhat, hiszen a határaihoz relatíve közel telepítésre kerülhetnek olyan támadó eszközök, melyek bevetése esetén alig 6-8 perc marad a becsapódásig például Moszkva vagy Szentpétervár esetén, illetve a nyugati és déli katonai körzet fontosabb támaszpontjait illetően. Ez a rövid idő kizárja még csak az ellen tevékenység (értsd: légvédelem) gyenge próbálkozását is az elhárításra.

    Az orosz figyelmeztetés innentől egyértelmű: egy ballisztikus vagy cirkálórakéta támadás esetén még a támadó eszköz becsapódása előtt indulhat a nukleáris válaszcsapás, azaz nem fogják megvárni, hogy kiderüljön, vajon atomtámadás (vagy valami hasonló) volt-e vagy sem az érkező csomag. Ez a hozzáállás annyit jelent, hogy az ujjak a ravaszon vannak és magukévá tették Reagan elnök egykori mondását, ami nagyjából így hangzott: „a Szovjetunió legelső katonai tüsszentésére az USA atomtámadással válaszol”. Ma ezt úgy fordíthatnánk, hogy a Nyugat legelső katonai akciójára Oroszország ellen Moszkva nukleáris ellentámadással válaszol.

    Nagy baj van akkor, amikor a nukleáris nagyhatalmak között szinte zéróra csökken az érdemi kommunikáció, együttműködés és a bizalom. Ez egyenes út ahhoz, hogy a feszültség növekedjen, ha pedig az egyik elkezd félni és nukleáris ellen- vagy megelőző csapásra készülődni, akkor a másik is ugyanezt fogja tenni.

  22. Ajaj, van itt mit rendbe tenni…

    1. Bejrút: se felvillanás, se hősugárzás, se kezdeti ionizáló, ami jól látható az a statikus lökéshullám (túlnyomás). Az semmiképpen nem volt taktikai atomtöltet.
    (A taktikai atomtöltet nem a hatóerőtől taktikai, de a hatótávtól sem. Mellesleg taktikai atomtöltet hatóerő terén felmehet 300kt értékig is.)

    2. „Ivánék és a 1/2 évtizedes lemaradás”. Nos, inkább az amcsik vannak komoly lemaradásban. „Ivánék” éppen a páncélosok esetében – Armata 152 millis löveggel – készítik elő a miniatürizált töltetet szubkilotonnás hatóerővel, ami igazán „izgalmas” lenne, mert nagyon érdekes folyamatok zajlanának le, ha egy Abrams-et telibe kap, amaz gyakorlatilag elolvad, míg néhány tíz méteren túl már nem nagyon van lökéshullám stb. Természetesen képletesen értve.

    3. Unos-untalan ismétlem, nagyon nem értitek a mai nukleáris fegyverek hatását… odáig oksa, hogy 3-5 évig szürkületi sötétség, amitől az emberiség zöme feldobna a pacskert, de nem válna sugárszennyezetté a bolygó, maximum – igen gyorsan elsugározna – a célpontok 1/4 esetében lenne sugárszennyezés, de helyben. Az Uráli bunkerek benyelnek simán vagy egy millió embert, de nem kell feltétlenül föld alá menni. 10 évvel később „édenkert” lenne – és lesz – igen kevés emberrel ezen a szarkupacon. De ezt a témakört én már feladtam… 😀 úgyis eretnek itt.

  23. 26: Jövőnk:
    Persze, édenkert, mint ma Csernobil környékén…

    Végtére is, a tapasztalatok ott nem teszik feltétlenül eretnekké a gondolatodat, számomra az a kérdés, vajon ki számolná ki, hogy hol van a határ az édenkertté, és a marsi tájjá válás között? Szerintem, ha atomtámadásra kerül sor, mindenki kilövi a tölteteit, biztos, ami biztos, s ezt követően az „édenkert „már csak egy másik bolygón, vagy másik dimenzióban válik elérhetővé.

    A lényeg, hogy már minden hónapban van újdonság, lassan naponta lesz min megrettenni! 🙂 Vivát Hominidae!

  24. 26 Jövőnk hozzászólása kb az amit erről a dologról elképzelek. A nukleáris katasztrófát igenis a természet képes (persze nagy elő áldozat árán) „lerendezni”.
    Lámcsak mi történt a Csernobil körüli erdőkben. A katasztrófa előtt soha nem látott mértékben burjánzásnak indult a vegetáció és az állatok ismét betelepültek. Persze nem szívesen vennék részt ilyen túlélő kisérletben amit az oroszok az Ural ban (emberáldozatokat sem kímélve) már megejtettek, de az biztos, hogy a bolygó léte nem kerülne ettől veszélybe.

  25. 27 Jaj „bogárkám” láttad a HBO-s sorozatot?! 😀 😀 😀
    Inkább olvasom tovább a sok sületlenségedet.

  26. 29: Jövőnk:
    Pofátlanságod felháborító! „Bogárkád” ám a…
    „Szerintem, ha atomtámadásra kerül sor, mindenki kilövi a tölteteit, biztos, ami biztos, s ezt követően az “édenkert “már csak egy másik bolygón, vagy másik dimenzióban válik elérhetővé.”
    – Fenti mondatomat tartod sületlenségnek?!
    Írod:
    „…nem válna sugárszennyezetté a bolygó, maximum – igen gyorsan elsugározna – a célpontok 1/4 esetében lenne sugárszennyezés, de helyben.”
    – Kedvencem a nagy katonai mondandódból, az „igen gyorsan elsugározna”. Biztosan így lenne (nyilván ellentámadás nélkül zajlana), miért is ne lőjjék tele a bolygót ilyen „gyorsan elsugárzó atomtöltetekkel”, ugye? Nekem inkább ez a megmosolyogtató…

  27. 😀 mivel mindenhez értesz ezen a blogon így mélységes mélyen meghajlok végtelen tudásod előtt.
    😀 😀 😀

  28. 32: Jövőnk:
    Ez seggfejség.
    Még, ha bedobtál volna pár érvet, hogy pontosan mekkora és melyik izotópokat létrehozó töltetekről beszélsz…
    Ennyi erővel, végtére is, Hiroshima is tovább él, beszéld meg az ottani emberekkel ezt a Paradicsom kérdést! Aztán hajlonghatsz is előttük…

    Egyébként meg tényleg sokmindenhez értek, kőkeményen megdolgoztam a tudásért! Csak tudod, a tudás bölcsesség nélkül nem sokat ér, és annak a fenti magatartást produkáló ember -sajnálatomra- híján van.

  29. 34: Jövőnk:
    Nem fogok hasra esni. Mint 33-ban leírtam, nem a tudásodat, hanem a bölcsességedet hiányolom! Anélkül -szerintem- kár bármit is túlélni…

    Szakmailag még annyit, hogy a RTG sugárzást sem szabad a szőnyeg alá seperni, s ebben a tekintetben mindegy, hogy hány lépcsős ill. hányadik generációs fegyvert használnak. Sok kicsi sokra megy… A „Paradicsom” meg akkor is eljött volna, ha a fogamzásgátlók szabályozzák a népességet és nem a fegyverek.

  30. 35 – Horváth Csongor:
    Jövőnknek ez a stílusa, nem tud meglenni nélküle. Többen bevették, hogy nélkülözhetetlen szakember, ezért szükség van rá.
    Az én véleményem az, hogy a világban kb. 15.000 atomtöltet van. Ha egyszer valaki az atomhoz nyúl, az összes töltet napokon, de inkább órákon belül el lesz „sütve”. Akkor majd mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen mértékben lehet túlélni.

  31. 😀 Tibor bá’ 😀 „véleményed”, jól írtad, s a véleményed se nem tény, se nem szentírás.
    Igen mélyre süllyed ez az oldal; sajnos. Meg is látszik, mert sok név eltűnt már.

  32. 37: Jövőnk:
    Igen, ez is egy vélemény…
    Esetleg lebegtesd meg, hogy Te is elmész, mert a véleményed nem egyezik meg néhány hozzászólóéval egy online blogon. Hihetetlen!
    Esetleg létre kéne hozni egy anti-oldalpárt, roppant kíváncsi lennék az eszmefuttatására… 🙂

  33. Azért azt remélem vágod, hogy mi a különbség vélemény és tény között… 😀

    😀

  34. Re:38
    Hidd el Csongor, sokkal jobb ha jelen van a kritika is, mintha csak egy oldal képviselné magát. Tibor bá’ oldala azért él még most is, mert bizonyos határig hagyja megnyilvánulni az ellenvéleményt(én már csak tudom…). Ha nem így tenne, unalomba fulladna az oldala, és te se járnál ide többé.
    Nagyon kellemes egy darabig az „akolmeleg”, de gondold végig hova vezet, ha nincs ellenvélemény. A vita dinamizmust visz a rendszerbe, szükségszerű a léte.

    Látom az index címlapon hozza az orosz vakcinát fikázását, savanyú a szőlő a nyugati sajtónak. Bezzeg ha angol/amerikai elsőség lenne, akkor már rég meg lennénk mentve…

  35. Szerintem semmi baj Jövőnk stílusával.
    Amit mond az jó.

    Különben is aki régóta olvassa a blogot az látja-legalabbis én látom- mennyit változott Jövőnk, előnyére.
    Ebben a kerdésben meg nekem ő tűnik a leghitelesebbnek.

    35. Horváth Csongor

    Csak azt volna jó tudni, hogy mi is az a bölcsesség?

    40 dajtás

    Egyetértek.

  36. 41. KGB: A tapasztalat alapján ráébredni a tapasztalhatatlanra.

  37. Tehát ezen blog olvasói törzsgárdája tényként elfogadja és egyetért azzal az állítással, hogy egy termonukleáris fegyver elsülése esetén a katasztrófa helyszínén képződő anyag
    „igen gyorsan elsugározna”?!
    Az én állításomat, miszerint: „Szerintem, ha atomtámadásra kerül sor, mindenki kilövi a tölteteit, biztos, ami biztos, s ezt követően az “édenkert “már csak egy másik bolygón, vagy másik dimenzióban válik elérhetővé.” (megj. közben, hogy az egyik legnagyobb gomb D.Trump, egy másik gomb pedig pl. Kim Dzsongun kezében van, és akkor Indiáról, Kínáról, Pakisztánról, s nem utolsó sorban a türelméről híres Izraelről nem is beszéltem) -sületlenségnek kell tekinteni?
    🙂 🙂 🙂
    Kapcsoljatok be mellé egy el Risitas videót!

    Javasolt irodalom:
    http://fizikaiszemle.hu/old/archivum/fsz0312/jeki0312.html
    https://player.hu/tech-3/ez-tortenne-a-vilaggal-ha-az-osszes-atomfegyver-egyszerre-sulne-el/

  38. 43 Horváth Csongor

    „Tehát ezen blog olvasói törzsgárdája tényként elfogadja és egyetért azzal az állítással…”
    Lószart! A hallgatás nem egyetértést jelent! Jelentheti az egyetértés elmaradását, akármit, de MINDENKÉPP CSAK A HALLGATÓ TUDJA MIRŐL HALLGAT!
    Erről a nukleáris témáról már sok szó esett itt. Ez Jövőnk rögeszméje, ebben érzi magát okosnak.

    Olvass vissza, és ne beszélj hülyeségeket!
    Pl: http://www.antalffy-tibor.hu/2011-felezesi-ido

    És még sok hasonló!!!

    Erről már nincs mit beszélni.

  39. 40 – dajtás:
    Nem kell túlhangsúlyozni hozzászolókat. Ebben a pillanatban 128-n olvassák a honlapolt, és volt már olyan nap, amikkor 30.000 látogató volt. Nem hiszem, hogy csak a hozzászólások miatt jönnek.

    44 – n/a:
    Jó hogy felhoztad a posztot. Holnapra felfrissítem.

  40. 42. infos

    Ez jó!
    ?

    45. Tibor bá’

    Sok ismerősöm csak elolvassa a posztot és kész. Kicsit se kíváncsiak a többire.
    Sokunknak mind a kettő érdekes.

    Jó olvasni a hszk-t is, hiszen a kialakuló párbeszédek miatt egyedi ez az oldal.
    Az átlag értelmi szint messze magasabb mint egyéb oldalakon, bár itt se vagyunk mind kiemelkedően értelmesek. De mindig vannak egy egy témában szakértőbbek, szakmabeliek stb.

    Nincs még egy ilyen oldal. Lehet, hogy téged is fognak cenzúrázni, ha már azt a harmatgyenge Indexet is hazavágták.

    Nyilván az olvasói számok beszélnek,
    úgyhogy ne legyel túl jó!? Persze sose fognak olyan sokan olvasni a piramis elv miatt, ami a szellemiekre is vonatkozik.
    Pedig az indexesek némelyike is sokszor ide járt témáért. Kicsit kozmetikazták a széles rétegeknek, oszt hadd menjen.
    Azért szemétség amit velük műveltek. Reakciójuk legalább híven megmutatta mi megy ebben az országban.

  41. 46 – KGB:
    Néhány esetben észleltem, hogy az INDEX engem plagizál. Tisztességesebb lett volna, ha átveszik, és ezt jelzik.
    Azt nem gondolnám, hogy rám szállnának. Túl kis falat vagyok nekik, és különben se csak politikával foglalkozom, csak ha kibukik a témában. Különben is Orbán migráns politikájával 100 százalékosan egyetértek.

  42. 46: KGB: A gimis biológiatanárom szállóigéje volt, – off, de megérdemli, hogy megemlítsem, egyetemi szinten tanította nekünk a bioszt meg a geológiát – hogy „AKI TUDJA, HOGY MIT NEM TUD, MÁR NAGYON SOKAT TUD.”

    Másik mondása az volt, hogy „Bármilyen formája a személyeskedésnek egy vitában mentális retardáltsagra vall és a vita végét jelenti.”

    Bocsánat az offért.

  43. 48 Infos

    “AKI TUDJA, HOGY MIT NEM TUD, MÁR NAGYON SOKAT TUD.”

    Ez így nem jó!

    Igy inkább: “AKI TUDJA, HOGY MIT NEM TUD, AZ MINDENT TUD.”
    De ez így Paradoxon.

    Mit akart mondani tulajdonképpen a tanárod?

  44. Aki tudja, hogy mit nem tud egy adott témakörben, NAGYON ismernie kell az egész tárgykört, és tud kérdezni, keresni, utánanézni, kutatni.

    Paradoxonnak ez alapján inkább azt nevezném, hogy minél több ismeretre teszünk szert egy adott témában, annál több kérdés adódik, annál tudatlanabbnak érezhetjük magunkat.

    A tanárom pedig általában a jó kérdéseket értékelte.

  45. 51. Köszi. Pontosan így van, ezek szerint a tanárom Ignobel díjat érdemelt volna. 🙂

  46. 52. Infos
    Annak az IgNobel díjnak azért nézz utána… (Bár nem vagyok biztos benne, hogy ez a tanulmány jogosan kapta.)

  47. IgNobel témához.
    Ez tök jó:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Ignobel-díj
    2016
    Kémia
    Wolkswagen német
    Megoldotta a személyautók károsanyag-kibocsátásának évszázados problémáját azzal, hogy járműveik elektromechanikus úton csökkentették a kibocsátást minden alkalommal, amikor érzékelték, hogy ezt a tulajdonságukat tesztelik. A Volkswagen kitüntetése kivételnek számít, a szokásoknak megfelelően az IgNobel-díjakat mindig elismert kutatók kapják komoly, bár furcsa kutatásaikért. A díj célja, hogy „a szokatlant ünnepelje és a fantáziát díjazza”.[41]

  48. 52 – 53:
    Tökéletes példa a rendelkezésre álló, egyértelmű információk alapján hozott rossz következtetésre, amiből rossz döntések sorozata adódhat, ezért társadalmilag is rendkívül veszélyes.
    Súlyosabb formáját hívják úgy, hogy funkcionális analfabéta, amibe a mai társadalom, főleg az ifjak nagy százalékát be lehet sorolni. S így akar bárki -tudás alapon- bármit építeni… Szegény Tanár Úr! Ignobel díjat… Reméljük, nem olvassa.

  49. Lórum ipse talán a zatlan, gyönyök a legkevésbé jeges. Az akta és a dele ikatát a jövelő selhevező bécsi szánság ripasztotta, a rejeges párkarság azonban továbbra is nyozik. A karsosos dele cizmusában az egyező önböncés vezte a tagos södeteket, melgős ugyan, hogy a básvás jeli az általa zöttömnyi hokságot számos görgén nem borolgta be. A körös csusztinált delével miként kötelik az akta és a dele ocságát tödik gyező tokákat? – – a keztető önböncés nem téző köző nélkül az igylendő delék cizmusában. Hiszen itt nem dicsőült hokságról van talás, elés a sajogályos rozásuk és volt cölőik szpése is. Forró filasztja a pirsnek, hogy a sülős önböncéssel párhuzamosan nem bűvölt ki belembert a másik három csusztinált delével. Az egy hiúság kölkendije ugyancsak felt sodrozást kódt, hiszen – – például a fegyedelyekre, tehát az anyafolyot nem klidésekre gondolva – – tályos sziséget kapárgyazott.

  50. Jövőnk
    +1

    Egyetértek veled. Neked van igazad! 🙂
    Különben nagyon jó az oldalad (jovonk.com). 😉

  51. Elek:
    nagyonnagy mínusz egyes 🙂
    Mert:
    1. Soha nincs saját véleményed.
    2. Nincs „gyorsan elsugárzó” hasadó anyag, ami nem okoz nagy pusztítást! Hiába gondoljátok így -tévesen- ezren is… Az energiamegmaradás törvénye itt is érvényes.

    Ugyanígy nincs ingyenenergia, vízzel működő autó (max. vizet kibocsátó), a koronavírus tényleg veszélyes, az arany értékőrző, jó biztosítási alap, O1G, a Föld nem lapos, és nem szükségszerű minden mögött összeesküvést feltételezni.
    „Cogito ergo sum.”

  52. Re:57
    Ami azt illeti, nagyon pongyola fogalmazás a “gyorsan elsugárzó” kifejezés, de az tény, hogy a fene nagy számítási kapacitást, amit összehordtak pl Oak Ridge National Laboratoryban, pont arra használták/ják, hogy hogyan érhetik el a legnagyobb pusztítást a legkisebb sugárszennyezéssel egy atomtöltet esetén.
    Tendencia afelé konvergál, hogy kvázi „tiszta” atomfegyverek legyenek hadrendben, ami azt jelenti, hogy a nem fog a döntéshozók feje fölött az a rémkép lebegni, hogy mindmeghalunk egy szálig az atomtélben/sugárzásban. Ez nagyon veszélyes irány, mert hamis biztonságérzetet ad, és sokkal könnyebben fognak emiatt a jövőben atomtöltetekhez nyúlni.
    Persze lehet nincs igazam, de én ezt látom a felszínes infomorzsákból.

  53. 58: Dajtás:
    Ezt el lehet érni nukleáris töltetek nélkül is. Ott van például a napalm, elrettentésre nem kell ennél erősebb fegyver, ha már a féktelen pusztítás a cél. Megjegyzem ebben az esetben is maradhat vissza sugárzó anyag, a nukleáris fegyvereknél meg nincs más lehetőség, mindenképpen ott a sugárzás (ez a kicsi sugárzás, gyors elsugárzás a fizika szempontjából nem igazán értelmezhető relativizálása a problémakörnek).

    Különben is, a jövőben a kiberhadviselés, ill. az AI felhasználása hadászati célokra sokkal nagyobb potencia, mint bármilyen rakéta, ill. nehézfegyverzet.
    Ma már nem kell egy ember ellehetetlenítése érdekében az illetőt kinyírni, sokkal kifinomultabb módszerek vannak erre is.

    A nanofegyvereké a jövő, amelyek mellé én odateszem a biológiai fegyverek egy részét is. Viszont bármelyikkel akkora káoszt lehet előidézni, amivel megint csak nem nyerhet senki. Kizárólag akkor, ha az elit karöltve úgy dönt (de ez sztem. kizárt, mert jól érzékelhető, hogy a nemzeti vonalak nem gyengülnek, hanem épp megerősödnek), kipusztítja a bolygó élővilágát pár generációra és a maradékuk újrakezdi. Felmerül bennem, nyilván ez lehetséges, de mi értelme lenne? Kvázi a gazdagságuk háttere a modern rabszolgaként dolgozó embertömegekben rejlik (kinek – kinek a sajátjai kizsákmányolásán keresztül). Az összefogásuk csak a status go megtartása érdekében működik, s amikor valaki mégis többet akar, jönnek is a csörték.

    A poszt az orosz ellencsapás lehetőségéről szól. Számomra nyilvánvaló, hogy amennyiben használniuk kellene a lehetőséget, nem szaroznának, odacsapnának a legnagyobb bombájukkal, s legutolsó szempont lenne, hogy mekkora sugárdózis terheli a bolygót, hiszen a saját életterüknek (a megtámadást feltételezve) úgyis lőttek. Pont az a veszélyes, amikor valaki elhiszi, ill. a döntéshozókkal elhiteti, hogy egy ilyen csetepatét meg lehet nyerni!

    Jól látható, hogy a verseny nem is a nukleáris fegyverek térnyerése felé indult el, az csak egy veszélyes alkupozíció marad a kezükben, hanem az űrfegyverkezés, a naprendszer terének uralása lesz a következő csendes-óceáni hadszíntér. Erre enged következtetni, hogy a soron következő űrkutatási expedíciók nem nemzetközi összefogással zajlanak, hanem ki – ki a saját útján próbálja a Holdat, a Marsot, a Vénuszt „meghódítani”. Ez most már nem csak az 1960-as évek hidegháborús vetélkedése! Közben ki tudja hány olyan fegyvert telepítenek a világűrbe, amiről ma még fogalmunk sincs! Erőforrások, új alapanyagok, energiahordozók… Hiába vonaglik az emberiség saját ürülékében, nem tud letenni arról, hogy tovább taposson, hogy tovább folytassa azt, amihez igazán ért, a környezet teljes elpusztítását.

    —————————–
    Elek:
    Te reménytelen és javíthatatlan vagy!

  54. 60 – Elek:
    Ha nem tudnád az osztályfőnök én vagyok. Én minősíthetek. Neked csendben kell maradi és hátra kell tenned a kezed.

  55. 61 Horváth Csongor

    „Ott van például a napalm, elrettentésre nem kell ennél erősebb fegyver, ha már a féktelen pusztítás a cél. Megjegyzem ebben az esetben is maradhat vissza sugárzó anyag,…”
    Milyen sugárzó anyagra gondolsz?

  56. 63: Talán HŐsugárzó? Meg kéne kérdezni Fiesert…

  57. 63 – 64:
    Ugye a bombákat nem a lakatlan, sivatagos területekre, és a kukoricaföldekre szokták ledobni? S, ha eltalál valamit, azzal kölcsönhatásba is lép… Nem kell, hogy feltétlenül -triviális példaként- egy atomerőmű legyen.

    A többit gondoljátok tovább, Fieser a munkássága alapján ezt biztosan tudta.
    Ilyenkor nem tudom eldönteni, hogy mindenáron kekeckedni akartok, vagy komoly az értetlenkedés… A „hősugárzó” azért jó poén volt! 🙂

    Érdekes számomra az is, hogy egyértelmű és komoly tévedéseken átsiklotok, itt meg értetlenkedtek.

  58. 64 Infos
    65 Horváth Csongor

    Mindketten elhagytátok a nevem.

  59. Oszd be:
    n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a n/a
    El karsz töllünk búcsúzni?

  60. A NAPALM nem fegyvernek készült, szappannal vagy palmitsavval kocsonyásított benzinről van szó, amivel füvet égettek anélkül, hogy a gyökereit elpusztították volna. A szappan vagy palmitsav ragasztóként funkcionál, tehát, hogy hozzáragadjon ahhoz, amit fel akarnak vele gyújtani. Ez a koktél 800 – 1000 fok közt ég, az acélban tehát nem tesz nagy kárt, és pont a kukoricát termelő parasztoknak lett kitalálva gyomirtónak.

    Persze vannak erősebb változatai is, itt általában alumíniumoxid port kevernek bele, de szokták hidrogén peroxiddal is kombinálni, amely biztosítja az égéshez szükséges oxigént, így a NAPALM tüze olthatatlanná válik és sokkal magasabb hőfokon ég.

    Az amerikaiak csináltak belőle bomba verziót is, ha jól emlékszem – rég voltam katona – M69 néven a második világháborúban vetették be Németországban és Japánban, majd később Vietnamban.

    Atomerőművet nincs értelme felrobbantani, főleg ezzel, mert ha működés közben sikerülne is, ki tudja hova viszi a szél a kiszabaduló cuccot.

    n/a: Bocccs.

  61. 66: n/a:
    Így van, kiváló meglátás!
    – Elnézést kérek érte én is!

    68: Infos:
    A poszt címe és témája alapján egyértelmű, hogy a NapalmB katonai változatról van szó, de nagyra értékelem a próbálkozást és a beépített humort, sajnos ettől még a sugárzás tekintetében továbbra sem tudok jó hírrel szolgálni.

    „Atomerőművet nincs értelme felrobbantani, főleg ezzel, mert ha működés közben sikerülne is, ki tudja hova viszi a szél a kiszabaduló cuccot.”
    – Nagyszerűen levetted a lényeget, ezzel nem lehet vitába szállni, egyértelműen igazad van!

  62. A napalmB polisztirollal kevert benzin. Mi sugároz?

  63. 70: Infos:
    Keletkezik egy anyag, ami olyan gyorsan elsugározza magát, hogy észre sem veszed! Mert, hogy létezik ilyen, hiszen nem volt kifogásod ellene…

    Helyettesítsd be a szót „karcinogénre”, és megnyugodhatsz, hogy mégsem vagyok annyira hülye és nagyképű! Tévedni emberi dolog, nem? Csak milyen szar, amikor valaki nem ismeri be!

    Egyébként a hősugárzást marhán díjaztam, de tényleg!

    – Az eredeti vitamaggal kapcsolatban részletesen leírtam a véleményem a Tiborbá által felhozott 3 évvel ezelőtti poszthoz.

    71: n/a:
    Szoktam, de kényelemből, ill., hogy ne tévesszek mindig a végén írom be, és ez most kimaradt.

    Ráadásul sokszor van olyan, hogy nem lehet egyetlen hozzászólónak megcélozni a választ/reakciót, mert pl. több hozzászólás részleteinek együttese váltja ki, hogy reagáljak.
    Van olyan helyzet is, amikor értelmetlen egyetlen embernek célozni a gondolatokat.

  64. 72. Horváth Csongor: Izé, elvesztettem a fonalat… és „Te mondád…” (talán ott is meleg van).

  65. n/a:
    Egyébként a becsület kedvéért hozzá kell tennem, hogy a futó cécóval kapcsolatban külön elnézésedet kérem, mert egyetlen voltál, aki egyértelműen elutasítottad a maflaságot, és nálam is rögtön kiszúrtad (ebben az esetben most bánatomra)! 🙂

    A hitelesség is roppant fontos, s ebben a tekintetben már többször helyt álltál, ami nálam feltétlenül elismerésre érdemes!

  66. 74 Horváth Csongor

    Lépjünk tovább.

    A napalm itt példának jó lehet. Mit akarnak a nagyhatalmak?

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Napalm
    „A napalmhoz a Péti Nitrogénművektől is szállítottak alapanyagot a vietnámi háború alatt. Ezt ugyan titkolták, de a dollárbevétel miatt szemet hunytak a felhasználás célját illetően.”
    Emellett fegyvereket is szállítottunk Vietnámba, hogy legyen mivel lelőni a napalmot szóró gépeket.

  67. Horváth Csongor, látszik, hogy lövésed sincs a témáról. (Legalább olvastál volna egy kicsit utána… jesszusom!)

    Röviden és tömören ( + leegyszerűsítve): a nagyon rövid felezési és a nagyon hosszú felezési idejű izotópok nem veszélyesek. A probléma nem véletlenül a jód-131-el van (jód telítéssel lehet védekezni), ami viszont 3 hónap után fuccs. És mivel porral belélegezve és lenyelve (esetleg szembe jutva), a védekezés gázálarccal, de akár egy vizes ronggyal is megoldható. A stroncium-90-et nem ecsetelem (kálcium-citrát a védekezés, bár nem a legjobb), se a cézium-137-et (eleve hamar átmegy a szervezeten, biológiai felezési ideje rövid, amúgy vas-hexa-ciano-ferrát a védekezés, nem a kálium (!!!), ami amúgy berlin-kék festék, és Radiogardese tablettaként… már hatósági és nem szerezhető be szabadon).

    Aztán meg baromira nem mindegy, hogy gamma vagy bétasugárzó, vagy alfa, utóbbi csak lenyelés és belégzés esetén gond, amúgy lófing, a béta nagyjából dettó, de azért függ a MeV energiától, hogy sima bőrfelületen meddig hatol, vastag ruhán semeddig. A gamma, nos az kevés van, elsősorban a kezdeti ionizálónál az robbanáskor, de csak kis hatóerőnél érvényesül, 100-800kt esetén már „benyeli” a hősugárzás és a lökéshullám (5psi feletti) zónája. Utána lásd bekezdés eleje, és legeleje.

    Ne okoskodj már, ha nem értesz hozzá, mert baromira idegesítő.

  68. 76 – Jövőnk:
    Ezt a hülyeséget honnan veszed? ” a nagyon rövid felezési és a nagyon hosszú felezési idejű izotópok nem veszélyesek.” De ha már előálltál vele, akkor meg is indokolhatnád, miért. Mert így, idelökve nem ad lehetőséget, hogy szakszerűen belekössek.

  69. Re:76
    Szóval tekintsük úgy az egészet, mintha könnyed hétvégi piknik lenne egy nuki támadás helyszínének meglátogatása pár nappal később (jól teletömve magamat a felsorolt tabletákkal) ?
    Inkább kihagynám, ahogy valamiért a hormézist propagáló atomenergia hívők sem mossák a fogukat rádiumos fogkrémmel… 😉

    Értem én a szakirodalomban foglaltakat, de valahogy nem akarom kipróbálni ezt az opciót…

  70. 76: Jövőnk:
    Igen, az jól nyomon követhető, hogy Téged idegesít…

    Tehát a „gyorsan elsugárzik” arra alapozott, hogy a rövid felezési idejű izotópok nem tesznek kárt az emberi testben, ill. a hosszú felezési idejű izotópok ignorálhatóak, valamint a jód, stroncium, cézium esetében egy vizes rongy megoldja a problémát, miközben a béta sugárzást említeni sem érdemes?

    S mi lesz azokkal, akiket épp a nyár közepén, rövidgatyában ér a támadás, ráadásul a COVID járvány közepén, s még katonai gázálarcból sem szereztek be családi készletet? 🙂

    A levezetésed emlékeztet arra, amikor egy tanárom az atomerőmű működését úgy próbálta leírni, hogy egy rendkívül egyszerű szerkezet, van a rekator, ami szóra sem érdemes, hiszen csak olyan mint egy hatalmas kazán, ami hőt termel, van egy gőzturbina, és egy villamos generátor, ami áramot termel. Ennyi kérem, a hülye is megérti! Csak próbáld ez alapján megépíteni, működtetni… Az az érzésem, hogy egy tényleges nukleáris katasztrófa esetén látnád csak be, hogy a vizes rongyoddal meg a gázálarcoddal a budiajtóig sem jutnál!

    Azt eddig is tudtuk, hogy a nukleáris támadás ereje elsősorban a lökéshullám és a felszabaduló hő pusztító hatásában rejlik… Viszont számomra rendkívül meglepő a sugárzás ilyen szintű relativizálása egy olyan világban, ahol az emberek többsége még egy 230V konnektor „sugárzásától” is tart.

    Akkor Te nyilván azok közé tartozol, akik az 5G tornyokkal kapcsolatban semmi kivetnivalót nem találnak, hiszen ha ez a sugárzás „lófing”, akkor minek is nevezhetnénk azt?!

    Segítségként (nem Jövőnknek, hanem a témában érdeklődő laikusoknak!) az energiaszintek áttekintésére:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Sugárzás_(egyértelműsítő_lap)
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Ionizáló_sugárzás
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Elektromágneses_sugárzás

    Rendben. Nem idegesítelek tovább, hiszen a tudatlanság szinte sugárzik belőlem, rendre rossz következtetéseim is jól nyomon követhetőek, és csak frusztrációt okozok azoknak, akik alaposan felkészültek.

  71. 78: Dajtás:
    Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy „nuki” csetepatéban nem egy-egy töltet robbanna, hanem ki tudja hány, s ezek hatása is összeadódik, nem teríthető szét olyan könnyen, mint az egyetlen esemény kapcsán bekövetkező tapasztalatok mutatták. Sok lokális célpont/sugárzás, ráadásul átfedésekkel egy globálisan élhetetlen bolygót eredményezhet. A szél és a tengeráramlatok gondoskodnak arról, hogy egyik félteke lakói se úszhassák meg.

    Jövőnk abban az egyben nem téved, hogy egy ilyen nukleáris armageddon sem tüntetné el végleg az emberiséget, de abban a helyzetben -a közvetett hatások miatt- én inkább a közvetlen hatásban megsemmisülő halottak közt lennék…

  72. Ti éjjel-nappal, állandóan és konzekvensen kicsavarjátok a szavaimat – másokét is – vagy éppen kiragadtok a szövegkörnyezetből egy-egy gyöngyszemet… ezt unom.

    Felőlem jöhet bármilyen geddon, magasról sz@rnám le. Én nem csak elméletben, de a gyakorlatban is elértem azt a felkészülési szintet, hogy teszek rá. Még a házba se jönne be lófing sem. Se a bétád 😀 se kolbászoló zombik. A nagy gazdasági lófing se nagyon érdekel.

    És bevallom tényleg unom a fotel prepperkedést itt, szóval megyek csobbanok a medencében, iszogatom a koktélomat (alkoholmenteset) és délután jó öblösen bőgetem valamelyik V8-asomat. 😀

    Hogy is írta volt Tibor bá’ ő naponta ír posztot én meg egyszer csaptam össze a weboldalamat. 😀 ja, meg írtam kb. 1500 oldalnyit… sok-sok más mellett.

    No, részemről tényleg lezárva. Nem durci 😀 csak egyszerűen uncsi ez a gittegylet.

  73. 81 – Jövőnk:
    Nem te vagy az egyetlen, aki lecikizi a honlapomat, de évek óta idejár olvasni ezt az unalmas gittegylet dumát.

  74. 81 Jövőnk

    „No, részemről tényleg lezárva.”

    Valóban? A teljesség igénye nélkül:

    http://www.antalffy-tibor.hu/1478-kettos-beszed-visszaeles-a-szavakkal#comment-133717
    „Nem kívánok vitatkozni. Read only üzemmód, továábi “vendégposztok” a szerzőtől, részemről messze el lesznek kerülve.”

    https://www.antalffy-tibor.hu/2023-aramszunet-2014#comment-138589

    http://www.antalffy-tibor.hu/2106-harminc-masodperc-ejfel-elott-az-utolso-figyelmeztetes#comment-185614
    „Amúgy továbbra is read only status.”

    http://www.antalffy-tibor.hu/2110-megeri-e-tulelni#comment-186113
    „Ne bántsátok Jövönket, a nagy kemény külsö mögött ott a félénk érzékeny belsö csak probálja eltitkolni.
    Read only mod ellenére mindig visszajön, mint a bumeráng.”

  75. 81: Jövőnk:
    „És bevallom tényleg unom a fotel prepperkedést itt, szóval megyek csobbanok a medencében, iszogatom a koktélomat (alkoholmenteset) és délután jó öblösen bőgetem valamelyik V8-asomat. ?”
    – Egészségedre, jó mulatást! Élvezd, amíg van kivel megosztani, van kinek megmutatni…

    A hitelesség kedvéért azért ki kell térnem arra, hogy a leírt szöveg azért jó, mert bármikor, bárhonnan visszakereshető, visszaidézhető (bárki, bármikor átolvashatja és levonhatja saját következtetéseit, nem csak egy érzelmi vonal mentén kialakuló valami). Véleményem szerint nem a tévedés, vagy a véleménykülönbség jelent problémát egy eszmecserében, hanem az, amikor az egyik fél a másikat leszarja. Ezt a magam részére tudomásul vettem.

  76. 84 – Horváth Csongor:
    Neked hány V8-asod van, amit szombatonként bőgethetsz? Na látod, ez itt a lényeg.

  77. 83.

    Ott a pont.

    A valóság és a tények sajnos csak kerülendő zavarok a magukat mindennél okosabbnak gondolók számára.

  78. „Az orosz vezetés minden az országa felé indított rakétatámadást nukleárisnak értékel, és automatikusan nukleáris ellencsapást indít el, figyelmeztetett az orosz katonai vezetőség pénteken.”

    Egy valamit nem értek.
    Korábban szó volt az új orosz hiperszonikus fegyverekről, atomhajtású ballisztikus rakétákról, Armatáról (aminek a fejlesztése már több tíz éve tart).
    Itt sokan áradoztak az orosz fegyverkezési előnyről, a technológiai fölényről.

    Ehhez képest nem disszonáns picit ez a hagyományos ( nem nukleáris) USA fegyverekre adott ideges orosz reakció?
    Mégse annyira szuperek azok az orosz fegyverek?

    Vajon mennyi lehet igaz , a korábbi szuper orosz fegyverekről szóló propagandából?

  79. 87 – Idegen:
    Orosz ellenességed üvölt. Illene valamivel objektívebben nyilatkozni. Arról nem beszélve, hogy méltatlankodásodra adtak választ. A bejövő rakétáról nem lehet kideríteni, hogy milyen robbanófeje van. Tehát felételezik, hogy nukleáris és igen nagy hatása lehet a védelem elhárítására, ami megakadályozandó.

  80. 88. Tibor bá’:

    „A bejövő rakétáról nem lehet kideríteni, hogy milyen robbanófeje van”

    Ezt már korábban is lehet tudni!!!

    Miért most érkezett ez az ideges orosz reakció?

    Hisz technológiai fölényük van, olyan hiperszonikus fegyvereik, torpedóik, amik ellen az ellenség tehetetlen.

    Ők maguk nyilatkozták, hogy világelsők!
    Úgy mint a Covid-19 ellenes vakcinában?

  81. 89 – Idegen:
    Nem foglalkozom találgatással. Bejelentették és kész. Minden esetre eszkaláció, és ez a lényeg.

  82. 90. Tibor bá’:
    Eszkaláció, ebben egyetértünk.

  83. 87. Idegen

    „Korábban szó volt az új orosz hiperszonikus fegyverekről, atomhajtású ballisztikus rakétákról, Armatáról (aminek a fejlesztése már több tíz éve tart).”

    Az Armata nem rakéta, hanem harckocsi; pontosabban: univerzális lánctalpas platform, a „leghíresebb erre épülő egység pedig a T-14 harckocsi, amit szintén Armatának szoktak nevezni).

    https://moszkvater.com/hogyan-nott-ki-a-t-95-bol-az-armata/

  84. 92.Fehérlábú gólya:
    Miből gondolod, hogy hogy az Armatát rakétának gondoltam egy orosz haditechnikát felsoroló felsorolásban?

  85. 93. Idegen

    Ezt írtad: „új orosz hiperszonikus fegyverekről, atomhajtású ballisztikus rakétákról, Armatáról”, azaz először fegyvercsoportokról írták, a végére pedig egy konkrét típust biggyesztettél – inhomogén felsorolás, számomra mérsékelten értelmezhető, de leginkább hibásnak tűnt.
    Próbáltam helyretenni.

  86. Az orosz vezérkar minapi figyelmeztetése kapcsán figyelő szemeinket célszerű Belaruszra is vetni egy kicsit.

    Fehérorosz katonai mozgolódás/összevonás kezdődött a litván és a lengyel határ térségében, a légierő gépei a litván határnál járőröznek. Egyelőre nem világos a további forgatókönyv és Putyinék igencsak hallgatnak, de várható az, hogy Belaruszban egy ukrán forgatókönyv bekövetkeztét nem akarják megvárni.

    A hírforrások szerint most érkezik/érkezett Minszkbe az FSZB parancsnoki gépe.

    Tegnap a kalinyingrádi enklávéban az orosz haderő Iskander-M rakétás hadgyakorlatot kezdett. (Megjegyzés: A Kalinyingrádba telepített orosz Iszkanderek Lengyelország és Németország döntő részét lefedik, azaz egy katonai konfliktus esetén az indítástól számítva 6-12 perc alatt akár nukleáris csapásokat is tudnak mérni a két állam területén lévő fontos célpontokra.)

    Remélhetően csitulnak a kedélyek és a minszki eseményekre találnak mindenki számára megfelelő megoldást, mert senkinek sem hiányzik végső esetben egy éles katonai összeütközés Európa kellős közepén a NATO és Oroszország között.

    Némi magyarázat: Ellentétben Ukrajnával Belarusz esetén konkrét katonai szövetségesi szerződés van életben (ODKB tagállam), ráadásul az egyik orosz rakétaindítást előrejelző lokátor is fehérorosz területre van telepítve, valamint a Balti-Flotta egyik irányító központja is. Ezeken felül integrált közös belarusz-orosz légvédelmi rendszer van kiépítve, azaz Moszkva csak úgy nem mondhat le Fehéroroszországról. Egy fehérorosz polgárháború vagy erőszakossá váló kormánybuktatás konkrét és magas prioritású orosz nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ami sajnos nem hibrid és rejtett, hanem akár éles és nyílt katonai akciót válthat ki.

    Nem tisztem Lukasenko megítélése, személy szerint nekem nem hiányozna (gondolom sok fehérorosz embernek sem), de ettől függetlenül rendkívül veszélyessé válhat a helyzet, nem kis mértékben pont Lukasenko miatt is.
    Tehát reménykedjünk a helyzet kedvező alakulásában, de nem árt képbe kerülni azzal a konfliktussal, ami kedvezőtlen esetben nagyon gyorsan nemzetközivé eszkalálódhat kis túlzással a szomszédunkban.

    Lukasenko „ostobasága” (ha igaz a választásokon a csalás persze) sokat segített azon, hogy Oroszország bekerítése új lendületet kapjon Fehéroroszország „leválasztásával”. Ez minden, csak nem épp bizalomerősítő lépés az amúgy is igen ingatag és megtépázott nemzetközi politikában.

  87. 97. Tibor bá’

    26 éve van hatalmon és valószínűleg már belekövesedett a szerepébe, képtelen volt megújulni, pláne egy Putyint utánozni. A két politikus között azért komoly különbségek vannak. Egyébként valószínűleg azt hitte, a helyzete most már az idők végezetéig be van betonozva. Hát nem…

    Sokkal nagyobb gond számára az is, hogy az utóbbi időben néhány kérdésben „beintett” Putyinnak, sőt, a legutóbbi orosz zsoldosok ügyében egyenesen Moszkvát vádolta. Nagyon ciki, hogy most meg oda rohan segítségért.

    Mindegy, ez nem változtat sajnos a lényegen, hatalmas sanszot adott azoknak az erőknek a kezébe, akik azonnal elkezdték a háttérben az aknamunkát, aminek a végcélja valójában Putyin megbuktatása és az Orosz Föderáció feldarabolása. Írom, hogy sajnos, mert nem látom azt, hogy a világnak és nekünk mitől lenne jobb egy széthulló Oroszország esetén. Pláne, ha ráadásul az orosz medve ingyen nem akarja adni a bőrét, ami azért elég sanszos.

  88. 99.-100. malleusorbis

    Kiváló írások, köszönet!

  89. 98. MangaM

    Jó összefoglalás, egyetértek.

  90. 96.MangaM:
    „Fehérorosz katonai mozgolódás/összevonás kezdődött a litván és a lengyel határ térségében, a légierő gépei a litván határnál járőröznek. ”

    Ez egy propanda cselekvés.
    Ki az a barom, aki feltételezi, hogy megtámadják Belorussziát ilyen orosz háttérrel?

    Viszont az orosz katonai beszivárgás tény kérdés:

    „Az állami hírügynökség szerint a zsoldosok azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy nem úgy viselkedtek, ahogy az orosz turisták szoktak, nem fogyasztottak alkoholt például, kerülték a nyilvános helyeket, illetve katonai jellegű egyenfelszerelést viseltek. Az állami tévé felvételeket is közzétett az elfogásáról:”

    #444.hu/2020/07/29/orosz-zsoldosokat-tartoztattak-le-feheroroszorszagban-miutan-az-elnok-arrol-beszelt-hogy-kulfoldi-katonak-akarjak-megpuccsolni

    „Telefonon vitatta meg Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a 33 orosz állampolgár Minszk környékén történt letartóztatása nyomán kialakult helyzetet – közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.”

    #korkep.sk/cikkek/kulugyek/2020/08/07/minszki-zsoldosok-putyin-es-lukasenka-megvitatta-a-33-orosz-allampolgar-letartoztatasa-nyoman-kialakult-helyzetet/

    Aztán jönnek a mesék orosz részről:
    „Az orosz médiában pénteken olyan, az orosz állambiztonságra hivatkozó értesülések jelentek meg, amelyek szerint az incidenst az ukrán titkosszolgálatok “provokálhatták ki” azzal a céllal, hogy konfliktust szítsanak Moszkva és Minszk között. Az elsőként a Komszomolszkaja Pravda című napilapban megjelent, majd az orosz állami média által induló hírként tálalt verzió szerint az elfogott férfiakat líbiai olajobjektumok őrzésére kezdték el toborozni egy Mar elnevezésű, már 2018-ban megszűnt katonai magáncég nevében, a munkaközvetítő külön feltüntetve a feltételek között, hogy a harci tapasztalat, különösen a Donyec-medencében szerzett, előnyt jelent. Venezuelába mentek volna? Később az úticél Venezuelára változott, ahová a jelentkezők a Minszk-Isztambul-Havanna-Caracas útvonalon jutottak volna el. A repülőjegyeket, mint azt a Turkish Airlines moszkvai irodája igazolta, július 13-án Kijevben készpénzért vette meg egy, az ukrán fővárosban bejegyzett utazási iroda. Mire az összesen 180 fős kontingens első, 33 fős csoportja Minszkbe ért, ahol július 25-re szóló jegyeiket Kijevből július 30-ra foglaltatták át. Erről a csoport tagjainak, akiket július 29-re virradóra vettek őrizetbe, a narratíva szerint nem volt tudomása A Komszomolszkaja Pravda úgy értesült. hogy a négy átutazó csoportnak a tervek szerint július 24-én és 26-án, illetve augusztus 4-én és 6-án kellett Minszkbe érkeznie. Egy ötödik csoport tengeren kelt volna útra Venezuelába.”

    Engem kísértetiesen emlékeztet, az Ukrán eseményekre.(kis zöld emberkék, felségjelzés nélkül.)

    Valaki emlékszik még a krími zöld emberkékre, a Kelet-ukrajnai ‘eltévedt” harckocsizókra?

    De mint tudjuk ilyet az oroszok nem tennének, mert ők becsületes, jó emberek.

  91. 96.MangaM:

    „Nem tisztem Lukasenko megítélése, személy szerint nekem nem hiányozna (gondolom sok fehérorosz embernek sem)”

    „Lukasenko “ostobasága” (ha igaz a választásokon a csalás persze) sokat segített azon, ”

    Egyáltalán nem védem Lukasenkot, de az ország függetlenségét megőrző több évtizedes pávatánca az oroszok szomszédságában figyelemre méltó teljesítmény, még ha saját önös érdekei miatt tette is.

    97.Tibor bá’:

    „Lukasenko egy barom. Miért nem tudta Putyint leutánozni?”

    98.MangaM:

    „26 éve van hatalmon és valószínűleg már belekövesedett a szerepébe, képtelen volt megújulni, pláne egy Putyint utánozni.”

    Putyin „utánzásához” megfelelő anyagi erőforrás is szükségeltetik (olajtermelés!!!)

    A leutánzás meg megtörtént, lásd a népszerűség vesztést, az ellenzék elhallgattatását, az ellenzéki induló jelöltek ilyen-olyan módon való indulásának megakadályozását, bebörtönzését, fenyegetését, a békés tüntetőkkel szembeni erőszakos hatósági fellépést, a romló gazdasági helyzetet stb.

    Csak tanulmányozni kell a legutóbbi választás előtti történéseket Oroszországban.

    Bár az ez irányú hozzászólásom korábban „elveszett”, ismétlésként.

    „A szavazatok 98 százalékának összesítésekor már kijelenthető, hogy Vlagyimir Putyin alkotmányozó népszavazási kísérlete a számára remélt eredménnyel végződött, és a szavazók 78 százaléka támogatta, hogy akár 2036-ig hatalomban maradhasson.”

    „A népszavazást kritizálták az ismertebb orosz ellenzékiek, szerintük ez egyáltalán nem tükrözi az orosz társadalom valós véleményét. A választási bizottság szerint 64 százalékos volt a részvétel, és nem történt semmilyen incidens, ami miatt kétségbe lehetne vonni a szavazás végeredményét. Egy független orosz szervezet, a Golos viszont azt közölte, hogy legalább 2100 bejelentést kaptak különféle visszaélésekről. ”

    Tehát a Putyin hatalmát meghosszabbító szavazáson 0.76*0.64=0,48 azaz a lakosság 48 %-a szavazott rá.

    Ismerős a helyzet Magyarországról?

  92. 99,100. malleusorbis:
    Köszönet a linkekért!

    Az első mandineres linkben nagyon szépen kijön az orosz energiastratégia lényege, amit Ukrajnában is alkalmaztak.

    Olcsó energiáért politikai engedmények.

    Aminek az a hátránya is megvan, hogy elkényelmesít, támogatja a halódó iparágakat , megnehezíti a reformokat és a világhoz való felzárkózást.
    És természetesen korrumpál.
    Az eladósodottsággal együtt az oroszok kezdik felvásárolni a nekik tetsző iparágakat, vállalatokat.
    A Gazprom általában élen jár ebben.

    Természetesen ez nem politikai befolyásolás, mint az USA 1990-től kezdődő 5 milliárdos pénzköltése Ukrajnában.

    A második linket még nem olvastam végig, de ez nagyon érdekes:

    ” Miután a lettországi Skrundában működő hasonló állomást 1997-ben leszerelték, Baranovicsi vette át annak a feladatait is. Az objektum működéséről egy 1995-ben aláírt, 25 évre érvényes orosz–fehérorosz megállapodás rendelkezett. Ennek értelmében a radart legfeljebb 1200 főnyi orosz személyzet működteti, cserébe pedig a fehérorosz légvédelmi erők orosz területen, orosz lőtereken tarthatnak éles lőgyakorlatokat.”

    1995 plusz 25=2020 !!!

    Hasonló ez a krími Szevasztopoli orosz támaszpont esetére.

  93. Azt még nem hámoztam ki, hogy az orosz-belorusz katonai együttműködés csak külső támadás esetén érvényes.
    Lásd Lukasenko legutóbbi e tárgyú bejelentését.

    Kíváncsian várom az okot, minek kapcsán az oroszok bevonulnak rendet tenni.

    Mert a MangaM által vázolt okokat értem, de azért ennek kapcsán, ezt okként megjelölve intézkedni más ország területén nekem egy kicsit ciki.

    Egyébként itt egy érdekes cikk, Belorusszia külső befolyásolásáról.

    A cikk szerint az orosz befolyást nagyjából lefejezte 2019-ben Lukasenko érthető okokból.

    De állítólag erős az EU és a KÍNAI befolyás.
    Kínai folyamatosan hitelez Belorussziának.

    #fitzroymag.com/politika/belorussija-kotoruju-my-terjaem

  94. Korrekció:
    Tehát a Putyin hatalmát meghosszabbító szavazáson 0.78*0.64=0,49 azaz a lakosság 49 %-a szavazott rá.

  95. Most tartok ott, hogy Orbán többször is úgy látogatott meg ország vezetőket (Mubarak, Berlusconi stb.), hogy utána megbuktak.
    Á, Lukasenko kivétel lesz ebből a szempontból, már-már demokratikus a választás… 🙂
    No majd meglátjuk….

    Ezután van pár meredek megjegyzés a a lebonyolításról.

  96. 111. Idegen

    Ezzel a logikával valamennyi nyugati kormányt a levesbe kell dönteni, mert egyik sem kapta meg a szavazók több, mint felének szavazatát.

    Velük összevetve Putyik (és még inkább Viktor) fölényesen kapta a megerősítést a kormányzásra.

  97. 89. Idegen
    „Miért most érkezett ez az ideges orosz reakció?”

    Talán azért amiért a libanoni fővárosban történt a tűzvész „árnyékában”?

    96.MangaM
    „Lukasenko “ostobasága” (ha igaz a választásokon a csalás persze) sokat segített azon,…”

    Ha Lukasenko támogatta volna a covid – világjárványt és a WHO politikáját, akkor még hitelt is kapott volna az IMF-től a 9OO millión kivül és nem lenne most semmilyen problémája.

  98. 113.Fehérlábú gólya:
    A nem a Fideszre szavazók nem sokkal, de többen voltak, mint a Fideszre szavazók.
    A választási rendszer és a szavazókörzetek átírása meg egyéb „érdekes” események vezettek a 2/3-hoz.
    De ezt már korábban kitárgyaltuk, így nem fogok belemenni még egyszer.

    A Putyini választások csalásairól, lejtős pályáról, belorusz választásokkal való hasonlóságról is van jó pár hivatkozás.
    Nem csak a mostaniról, hanem a korábbiakról is.
    Van amelyik elég jó matematikai levezetéssel bír.

  99. 114.L.S.
    „Talán azért amiért a libanoni fővárosban történt a tűzvész “árnyékában”?”

    Tudom, atombomba okozta a robbanást.
    Az izraeli-USA cionista háttérhatalom intézte el az egészet.

  100. „a Fehéroroszországban elindított „forradalom” irányítottan és tervezetten fog lezajlani, amivel Ukrajna után egy újabb ország kerül a „megnevezhetetlen globális pénzhatalmi világerő” irányítása alá és tolja határát Oroszország küszöbére…, egy lépéssel mindig közelebb és közelebb….
    Ha eltávolítjuk a Lukasenko-rendszert, Fehéroroszország a legjobb esetben nominális, látszólagos szuverenitással rendelkező államként folytatódik tovább, és hasonlóvá válik a legtöbb európai államhoz, amelyek de jure szuverének csak…, mert valójában alig többek egy birodalom tartományainál, amiket Washington, Brüsszel és London irányít – amik a hatalom valódi székhelyei.

    Csak egy maroknyi ország van már csak a világon, amelyek tényleges, nem pedig nominális szuverenitást élveznek. Leginkább nagyhatalmak, például az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. De vannak olyan kisebb államok is, mint Irán és Észak-Korea.

    https://www.alternativhirek.com/2020/08/lehet-lukasenko-t-diktatorozni-de.html

  101. A Belarusz kérdésben nem tudok okosabb lenni én sem, amit látok első körben az annyi, hogy Lukasenkóból nemcsak a belarusz lakosságnak, de jó eséllyel Moszkvának is kezdett elege lenni.

    A kétes választás miatt a jóember valóban olajat öntött a tűzre, ami a saját lakosságát felhergelte – ezt pedig külső hatalmi erők azonnal igyekeznek ki is használni.

    Mivel a Nyugat (USA) fő célja az EU-orosz közeledés minél hosszabb távon történő tönkretétele, így nyilván minden háttér támogatást meg fog adni ahhoz, hogy Németország, Lengyelország és a V4-ek Belarusz kapcsán élesen szembekerüljenek Oroszországgal. Kénytelen rájuk támaszkodni, mert a globális játéktérben felbukkant egy új és elég kemény diónak tűnő rivális (Kína), így az „orosz kérdést” részben az EU-val szeretnék megoldatni, így több erőforrása marad Kína ellen, ráadásul az angolszászok alapvető évszázados rémálma miatt sem kell aggódniuk, nevezetesen hogy Németország és Oroszország esetleg egymás keblére borul.

    Lukasenko 26 éve irányítja Belaruszt és ha jók ez emlékeim, eddig a Nyugat nem nagyon vergődött azon, hogy a koma most diktátor-e vagy sem, eddig simán üzletelt és parolázott vele jó néhány nyugati diplomata és vezető.

    Ugyanakkor felhívnám a figyelmet arra is, hogy a Nyugat – az USA és az EU – növekvő belső problémákkal küzd, ráadásul éleződnek a török-francia, török-görög, USA-francia, a brit-EU és látens módon a német-francia ellentétek is. Tehát a Nyugat jelen idő szerint távolról sem olyan egységes, mint amit a propaganda igyekszik tolni.
    Ezen túl az USA mellett a belső társadalmi feszültségek Kínában és Oroszországban is növekednek, amire nyilván oda-vissza rá is játszanak egymás ellen, így a geopolitikai érdekütközések egyre vehemensebbekké válnak. Ez így együtt nem jó ómen az álmoskönyvek szerint.

    Friss hír, hogy orosz katonai szállítógépek és orosz belügyi egységek konvojai tartanak Belarusz irányába, tehát valamilyen szintű orosz katonai lépések kezdődtek. Ezek célja és nagyságrendje nem ismert, de szinte biztosra veszem, hogy Belaruszt nem akarják csak úgy kiengedni az „orosz akolból”. Abba most bele sem megyek, hogy Belarusz nyugati fordulata sem hozna a lakosságnak sok jót, ugyanúgy szétlopnák és kiprivatizálnának mindent, ahogy tették ezt Kelet-Európában a rendszerváltás után, vagy a sikersztorinak nehezen nevezhető Ukrajnában az elmúlt években.

    Összességében úgy vélem, hogy mind a Nyugatot, mind Moszkvát valamilyen szinten váratlanul érte a belarusz válság és bár mindkét oldal nagy eséllyel rendelkezik stratégiai tervekkel, de most hirtelen kell leporolni őket és rögtönözni. Lukasenko jól telibexarta a ventilátort, csalhatott volna kicsit szerényebben is, mondjuk nem 80, hanem csak 64 százalékra hozza ki magát és ad némi mozgásteret az ellenzéknek is. Valószínűleg az utóbbi időben aggódott és félt az ellenzékétől, mert azok egy része nemcsak a Nyugatnak, de még Moszkvának is szimpatikusabbak lehettek, mint szerény személye.

    Zárójelben jegyzem meg, mondjuk elfuserált egy diktatúra az, ahol valódi ellenzékiek is mozgolódhatnak és indulhatnak akár választásokon is. Azért azt megnézném, hogy néhány fekete-afrikai államban, Észak-Koreában vagy teszem azt Szaúd-Arábiában ilyen csúfság mikor történhetne meg…

  102. És mi van, hogyha ez a Fehérorosz helyzet csak az oroszok figyelmének elterelése egy másik nagyobb eseményről, nevezetesen Iránról. Látványos, hogy igazából csak a lengyelek, és a balti államok hangoskodnak fehérorosz ügyben, amerika meg hallgat.
    Viszont multhéten elbukott egy amerikai javaslat irán ügyében az Enszben, nevezetesen hogy határozatlan időre hosszabítsák meg a fegyverembargót Irán ellen. Most meg teljesen vissza akarja állítani az Ensz szankciókat Irán ellen és Oo-t és Kinát is megfenyegette, hogy szankcionálja őket, ha közbeavatkoznak.

  103. Orosz minta:

    Eszméletlen állapotban, mérgezéssel vitték kórházba Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust.

    Az orosz ellenzék vezetője ellen az elmúlt években jó pár hatósági eljárás indult, számtalan alkalommal vették őrizetbe, és rengetegszer tartottak nála házkutatást tartottak.

  104. 118. MangaM

    Jó elemzés, köszönöm.

  105. 115. Idegen

    Ez a „nem kapta meg a lehetséges összes szavazó szavazatának 50%-át, tehát elvesztette a választást” olyan dőreség, mintha azt modanád, hogy „a súlyemelőverseny győztese hiába nyomott világcsúcsot, ez kevesebb, mint a verseny összes indulója által nyomott súly, tehát a világcsúcstartó valójában csúfosan elvesztette a versenyt”.

  106. 118.MangaM:
    „angolszászok alapvető évszázados rémálma miatt sem kell aggódniuk, nevezetesen hogy Németország és Oroszország esetleg egymás keblére borul.”

    Szerintem meg fog valósulni, de nem egészen úgy, ahogyan elképzelték.

    Oroszország fel fog bomlani nagyjából az Európai kontinens vonalában (Ural).
    Az európai rész az EU-hoz fog tartozni, az ázsiai rész meg Kínához.

    Ekkora népességgel, ekkora területet nem lehet birtokolni hosszabb távon Kína szomszédságában.
    A kínaiak betelepülnek legálisan vagy illegálisan és túlnövik a szibériai orosz népességet. És előbb-utóbb szavazni is fognak.

    „Menekülni” Kína elől, csak az EU marad.
    Ott népességarányosan nagyobb vezető szerephez juthatnak, mint Kína mellett.

    „Lukasenko 26 éve irányítja Belaruszt és ha jók ez emlékeim, eddig a Nyugat nem nagyon vergődött azon, hogy a koma most diktátor-e vagy sem, eddig simán üzletelt és parolázott vele jó néhány nyugati diplomata és vezető.”

    Ajánlom figyelmedbe 100-at és 111-et.
    Nem véletlenül kapta az „európa utolsó diktátora” állandó jelzőt.

    Politikai karanténban volt a nyugat által.
    EU embargók a 2000 körüli politikai gyilkosságok miatt, amit 2016 táján oldottak fel, köszönhetően Lukasenko nyugat felé közeledésének.
    Fegyverembargó még mostanában is él, a korlátlan export és az orosz proxy export miatt.

    Hozzá nem ment senki komolyabb nyugati aktor, mostanáig (Pompeo).
    USA-val is nem rég vették fel újra a diplomácia kapcsolatokat.

    Az üzleti kapcsolatok többségében a világban nem érték alapon köttetnek.
    A nagyobb fellendülés volt nemrégiben az oroszok által kezdeményezett élelmiszer embargó kikerülése okán volt (lásd 111-et).
    Az újabb szankciók nagyon érnek.

    „Zárójelben jegyzem meg, mondjuk elfuserált egy diktatúra az, ahol valódi ellenzékiek is mozgolódhatnak és indulhatnak akár választásokon is. Azért azt megnézném, hogy néhány fekete-afrikai államban, Észak-Koreában vagy teszem azt Szaúd-Arábiában ilyen csúfság mikor történhetne meg…”

    A világ nem fekete és fehér.
    A diktatúráknak sok fokozata van, ahogyan a demokráciáknak is.
    Európában számonkérni egy Észak-Koreai vagy afrikai diktatúra stílust geopolitikai értéktévesztésre utal.

    Európában egészen mások a betartott és elfogadott normák mint pl. Afrikában vagy Ázsiában.

    Ezért is keltett megrökönyödést korábban a pár hónapon belül lezavart Krími országváltás.
    Mielőtt felhozná valaki, Koszóvó nem jó ellen példa, mert nem egyesült Albániával és nem az albánok voltak a kezdeményező fél.

    Én személy szerint örülök a magasabb elvárt európai normáknak.
    Az más kérdés, hogy ezek a normák Európában vannak főleg számon kérve, a világba már kevésbé vannak alkalmazva az európaiak által üzleti érdekek miatt.

    Azonban, azért vannak fokozatbeli különbségek vannak egy USA, kínai vagy izraeli stílussal szemben.
    Szóban és tettekben is.

    Egyébként, ha jól tudom, egyetlen komolyabb induló jelölt se került fel a szavazó lapra Belorussziában.
    Azért nem voltak olyan haj de demokratikusak Lukasenkoék.

    Aki indult a komoly jelöltek elllehetítlenítésa után az egyik jelölt felesége, kit támogatott másik és a harmadik komolyabb jelölt kampány stábja.

    123.Fehérlábú gólya:
    „Ez a “nem kapta meg a lehetséges összes szavazó szavazatának 50%-át, tehát elvesztette a választást” ”

    Beidéznéd, hogy hol írtam az idézetteket? (szalmabáb érvelés)

    A pár ezres „reprezentatív” mintás közvélemény kutatásokhoz képest, a választás a legnagyobb mintaszámú közvélemény kutatásnak tekinthető, leszámítva a választási „anomáliakat”.

    Világosan kiderül számszerűen, hogy hányan szavaztak a fideszre és hányan szavaztak az ellenzéki pártokra.
    Ennyi.

    Lehet hivatkozni a 2/3-ra, de világosan látszik szóban és tettekben, hogy a Fidesz nagy ívben lesz@rja az ország felének a véleményét.

    Persze amikor a ténykedési nyomán támadások és kritikák érik, akkor rögtön a 100% mögé bújik, és Magyarország elleni támadásról beszél.

  107. 124. Idegen

    Igen, Oroszország is komoly demográfiai problémákkal küzd, talán a legutóbbi pár évben sikerült a népességfogyást lassítani, bár ehhez kellett egy ukrán válság miatt áttelepülő létszám is.
    Hozzáteszem, ez nem csak orosz probléma, világszinten a fehér lakosságszám reprodukciója mindenhol csökkenő tendenciát mutat.
    Hosszabb távon Kína valóban veszélyt jelenthet a távol-keleti orosz régiókra, de ne feledjük, a cári időkben sem volt túl nagy a népesség arrafelé, mégis képesek voltak megtartani. Igaz, azóta bejött egy komoly népességrobbanás, klímaváltozás, illetve a cári Oroszország területén létrejött Szovjetunió 1990-ben szenvedte el a maga Trianonját, azaz a helyzet változóban van.
    Ugyanakkor Kína demográfiai mutatói sem adnak okot bizakodásra, az egykepolitika ott is feltette az „i”-re a pontot, a kínai társadalom öregedése is beindult, igaz, még nagyon messze vannak az ebből a szempontból világelsőnek számító Japán mögött.
    A Kína előli „menekülés” szempontjából nem biztos, hogy az EU lesz a megoldás, legalábbis ebben a formájában biztosan nem. Az EU-n belüli társadalmi és populációs problémák szintén adottak, ráadásul ezt tovább mélyíti a tagállamok közötti ezernyi érdekütközés.
    A jelenlegi orosz birodalom maradékának a további felbomlása a világ keresztény fehér populációjának szempontjából egy geopolitikai armageddonnal érne fel, ez már nem a hanyatlás, hanem a végső történelmi vereség lenne és ezen sem Európa, sem az USA nem tudna változtatni, náluk is hasonlóak a folyamatok. Félő, hogy ezt a végső „armageddont” meg fogja előzni egy sokkal konkrétabb balhé.

    Lukasenko: Természetesen nem egy minta államfő, európai mércével mérve diktátor, de összességében elég puha (pláne figyelembe véve a világ egyéb diktátorait), Stier Gábor elemző minapi hasonlatával élve inkább Kádárhoz hasonlít, semmint Sztálinhoz. Azért ehhez azt is hozzátenném, hogy a jelenlegi Nyugati vezető politikusok döntő részét sem nevezném épp példaértékűnek, még ha nem is a diktátor lenne rájuk a legjobb kifejezés. Ha az eltérő kulturális/tradicionális berendezkedéseket nézzük, akkor Kelet-Európában az autoriter vezetésnek komoly történelmi hagyományai vannak, tehát a nyugati liberális modell egy az egyben még ide sem ültethető át, nemhogy más civilizációk esetében. Ráadásul ez a nyugati modell egyáltalán nem biztos, hogy történelmi léptékben hosszabb távon valóban életképes lesz, egyelőre igen rövid ideje él, bár már ezen rövid idő alatt is kezd kissé „köhögőssé válni a szitu”.

  108. 125.MangaM:
    Kínát nagyon szorítani fogja a klímaváltozás.
    A vizeit gőzerővel szennyezte, szennyezi.
    A hagyományos iparához is sok víz kell.

    Legutóbb volt egy sikertelen próbálkozása a Bajkál-tónál vízügyben.
    A mezőgazdaság és a lakosság vízszükséglete nagyon adja a szibériai terjeszkedést.
    Előbb lesz ez probléma, mint az elöregedés.

    „Stier Gábor elemző minapi hasonlatával élve inkább Kádárhoz hasonlít, semmint Sztálinhoz.”

    Hát maximum az 56 környéki Kádárhoz, a késői Kádár ilyen brutalitással nem lépett fel.

  109. 123. Idegen

    „Beidéznéd, hogy hol írtam az idézetteket? (szalmabáb érvelés)”

    Ugyan tartsuk már annyira értelmesnek egymást, hogy ilyennel nem próbálkozunk.

    Összefoglaltam két mondatodat , és így rögvest kiderült, hogy a PC-fogalmazás nélkül mekkora badarság a lényegi mondanivaló.

    Ezzel nem Téged minősítettelek, azt a két mondatodat értékeltem – azért hangsúlyozom, legyen egyértelmű, mielőtt ezt is más irányba próbálnád vinni.

  110. 125. MangaM

    Nagyon jó gondolatok.

    Két megjegyzés:

    „Hosszabb távon Kína valóban veszélyt jelenthet a távol-keleti orosz régiókra, de ne feledjük, a cári időkben sem volt túl nagy a népesség arrafelé, mégis képesek voltak megtartani. ”

    Érdekes tapasztalat volt, hogy szibériai településen adott orosz szakember idegen nyelvként nem angolt, németet vagy spanyolt tanult, hanem kínait (másik meg maradt az angolnál, de akkor is).

    „A Kína előli “menekülés” szempontjából nem biztos, hogy az EU lesz a megoldás, legalábbis ebben a formájában biztosan nem. ”

    Nyilván – ki akar a tűz elől a szabadékba rohanó vonatra ugrani.

    Megnézném, száz és kétszáz év múlva milyen államalakulatok lesznek a térképen. (Ha visszanézzük a korábbi politikai világtérképeket, erősnek és örökéletűnek tűnő birodalmak tűntek el korábban elképzelhetetlen okból.)

    Egy új felvetés: most még csak azt látjuk, hogy jön fel Kína és valószínűleg övé lesz a következő száz év. Érdemes lenne végiggondolni, Kína milyen problémákkal fog szembenézni, ha „túlnövi” magát és azokat hogyan próbálja majd kezelni, valamint milyen eredménnyel.

    A Római Birodalom pl. túlnőtte önmagát, ráadásul túl heterogén lett, az akkori időben a kommunikáció és irányítás sem volt olyan „egyszerű”, mint mostanában plusz egyéb okok is közrejátszottak és a Római Birodalom ketté is szakadt, aztán az „új” „utódállam” túl is élte az „eredetit”.

    Manapság nyilván mások a kommunikációs lehetőségek, logisztika stb., de a növekedés miatt fel fognak merülni olyan problémák, amelyekkel most még nem kell a kínaiaknak szembenézniük. Kulturális okokból (is) ezeket máshogyan fogják kezelni, mint a nyugati kultúrkör országai – több, mint érdekes lesz ezt végignézni, még inkább végigélni.

  111. 127.Fehérlábú gólya:

    „Összefoglaltam két mondatodat ”

    „A szalmabábérvelés olyan érvelési hiba, mikor az egyik vitapartner, a racionális vita szabályait megsértve a másik vitapartner torzított álláspontját támadja.

    A torzított álláspont általában nagyon hasonlít az eredetire, azonban jóval gyengébb, leegyszerűsítettebb annál. A torzított állítást a vitapartner, mivel az sokkal könnyebben támadható és sokkal nehezebben védhető, hatásosan támadhatja, annak látszatát keltve, hogy az eredeti állítást cáfolta meg.”

    Mellesleg tisztázhatnád magadban, hogy az idézőjelet mikor szoktuk használni.

  112. Fehérlábú gólya:
    Hát igen. Ha furcsa is, az orosz-kínai kapcsolatot nemcsak a mostani állapotában, de a jövöre nézve is tervezettnek látom. Jelenleg közel 40 millió kínai él az Amurtól északra … Óriási gyártó kapacitással, de a terület élelmiszer termelés volumen is megközelíti a teljes oroszt.
    Ami elsö látásra szembeötlö, a kínaiak nem akadályozzák a természetes orosz mozgást, s nem költöznek a „történelmi kínai birodalom” határain kívülre … egészen biztos a jövöt tekintve konkrét, titkos megállapodásaik vannak. Jellegzetes filmecske a svéd TV késö-éjszakai sorozatában egy kínai nyelvtanárnöröl, aki oroszt tanított gyorstalpalva az orosz területen, s jelenleg négy téglagyára van.

  113. Tömegesen jönnek az összeállítások a bjelorusz rendszer és Lukasenko büneiröl. A legutóbbi terjedelmes összeállítás utolsó sora: ” -Lukasenko úgy döntött, hogy kivonja Fehéroroszországot a Világbank rendszeréből, és már további 40 ország a példáját akarta követni.”

  114. A fegyver-rendszerek legújabb felállása nem egészen új, s szervesen kapcsolódik az 50-es évek bevált szisztémájához, ami kb 50 évig garantálta a „békét”. McNemara hadügyminiszter elsö és második csapástmérö képesség c. törvényszerüségéröl lenne szó. Csak nagyon röviden, aki elsö csapást mér, az kényszerítve van, hogy lefedje az ellenség katonai céljait, vagyis az ne tudjon egy válasz-csapást mérni. Mivel a 100 %-os támadás nem létezik, ezért az ellenség maradék erejével viszontcsapásként a lakosságot, s az élöeröt veszi célba … tehát nincs biztonságos gyözelem, sem vereség … Az orosz meghatározás mintha visszatért volna ennek a velejéhez, mivel az USA a sokféle korlátozott, meg globális ujdonság miatt mintha szem elöl tévesztette volna a lényeget; – a támadó nem gyözhet.

  115. Megint egy determinisztikus kijelentés… 😀 „a támadó nem győzhet”.

    Három lábú az a gólya: ICBM (szárazföldről indított interkontinentális ballisztikus rakéták), SLBM (tengeralattjáróról indított előbbi) és ALCM (repülőről indított rakéták/cirkáló rakéták, utóbbiak lassúak). Természetesen vannak más kategóriák (lábak, ágak 😀 ), de azok jelen esetben nem számítanak, lévén az egészben az azonnal indítható stratégiai fegyverekről van szó. Launch Ready a szakmai kifejezés. A protokoll pedig a LoW, azaz Launch on Warning, vagyis a riasztás eseténi indítás.
    Azért hozzá kell tenni, hogy a dologba az oroszok belekevertek meglehetősen nem „konvencionális” fegyverrendszereket is: szabvány konténerből indítható rakéta, vagyis egy sima civil konténerszállító hajóról fél Amerikát lesorozhatják, a többit had ne fejtsem ki terjedelmi okokból.

    Az ICBM-ek rém egyszerűek: Amerikának lenni 400-450 silója (nem gabona), de olyan statikus GPS koordináta rendszerrel hajszálpontosan ismert és igencsak elavult, hogy az már kész röhej. Ráadásul ezek nem valami szupermasszív silók, legalábbis az oroszokéhoz képest sehol sincsenek. Álló kacsák a lőtéren. Az oroszoknak – egyszerűsítek több van – van 46 silója a Sátánoknak, de azok – és csak a START egyezmény miatt – 10 töltetet hordoznak, tudnának jóval többet. Ezekben vannak nagyméretű kamu töltetek és böszme sok kis csali. Vagyis radaron egy rémálom. Az összes mai orosz ICBM tehergépjárműről indítható, azaz mozgó és nehezen eltalálható célpont, különös tekintettel az amerikai 150-300-450kt hatóerőkre való tekintettel, melyek elől egyszerűen elhúzzák a csíkot.

    SLBM: lényegében erőegyensúly van mára (ismét), csak éppen az amerikai tengeralattjárók a korábbi keményvonalas egyszerre 4 járőröző, értsd éles bevetésen lévő, 2 kihajózó, 2 behajózó állapotból átmentek valami nevetséges 2-3 kolbászoló, azok is rövid ideig állapotba, míg az oroszokról gyakorlatilag semmi infó. ITT lesz a lényeg mindjárt visszatérek.

    ALCM: bombázók, az egyszerűsítés kedvéért mellőzzük őket. Bár hazánkkal jó eséllyel egy ilyen végezne, az pedig akár 24 célpont is lehet, nem mondom, hogy annyi.

    Vagyis mi áll vagy bukik az egész? Észrevétlenül és kiiktatva a válaszcsapás lehetőségét.

    Ja védelem: megvan az oroszoknak, az amerikai kiiktatható, nem véletlenül olyan a Sátán-2 karakterisztikája, amilyen.

    Előfeltétel: tudni kell, hol vannak – tegyük fel 4db – a járőröző amerikai tengeralattjárók.

    1. Két teherhordó Progressz rakéta felviszi a HEMP töltetet. Pályaszámítások nem nehezek, vagyis az egyik véletlenül az ISS-el való dokkolás közben durran kb. 400km magasan az USA felett egy specifikus terület felett és USA, Kanada, Mexikó egy része kőkorszakba kerül másodperceken belül az EMP miatt. Ugyanez Európa esetében egy francia város felett. (A magasság adja meg, mekkora területet fed le az EMP, de az erejéből nem vesz el.)

    2. Vadásztengeralattjárók megsemmisítik a négy amcsit; ezen áll vagy bukik a kérdéses veszteség nélküli dolog.

    3. Konténerszállítók csapást mérnek, párhuzamosan az új orosz tengeralattjárókkal, melyek kavitációs hangját még nem igazán ismerik az amcsik.

    Mindez kb. 15-30 perc. Amerika kőkorszakban, Minutemenek lebénítva, egy részük megsemmisítve, teljes flotta kampec, légibázisok (atombombázók) kampec, rakétavédelem kampec…

    4. ICBM csapás: silók ellen, városok ellen. És még nem telt el 60 perc sem.

    5. Európa dettó.

    Bő egy óra és game over Nyugat. Persze a nukleáris tél miatti elsötétülés odab@asz az emberi civilizációnak, de 3-5 év után az uráli bunkerekből elő lehet jönni, szép tiszta lesz a levegő, a sugárzásmérők 0,1-0,3 mikro Sievert per óra helyett valszeg mérnek majd olyan 0,5-1 mikrót (5 a határérték!). Ennyi.

    De nagyon is nyerhető, csak nem az amerikaiaknak. (Kínát bele se tettem… velük kalkulálva kő kövön nem maradna.)

    Ismétlem, rövidített és egyszerűsített scenárió, de az egyszerűsítés csak itten van, nem a teljes anyagomban.

    Sugárzás: mert Tibor bá’ kérdezte – szokás szerint cinikusan és személyeskedve – a nagyon rövid felezési idejű izotópok nagyon is veszélyesek (lennének), csak igen hamar elbomlanak. Mondjuk 1 nap. Nem véletlenül veszélyes a leginkább a jód-131 és a stroncium-90 (az energiája miatt, nem a 29 évével). A hosszú felezési idejűek, száz és millió éves riogatásra használtak sugárzása lófing, radioaktív hormózis, simán megszokja a szervezet. Ajánlott olvasmány: tajvani kobalt-60 szennyezés tízezer lakos esetében… komoly kumulatív (összesített) dózist kaptak, kábé meg kellett volna halniuk, ennek ellenére a rákosodás pár százalék a referencia csoporthoz képest, ami az egészséges lakosság. Nem felette pár %, hanem a alatta, vagyis nem hogy több vagy ugyanannyi rák, hanem szinte egyáltalán nem. Dettó torzszülés. És itt kemény gammasugárzásról beszélünk, a riogatásra használt kobalt bomba (kobalt palásttal extra szennyezővé tett) dologról.

    😀 igen elsugárzanak, javaslom Csongornak azt a klasszikus grafikont nézegetni.

    Ja, jöhet megint a belekötés egy mondatba, természetesen kiragadva a szövegkörnyezetből stb. 😀 😀 😀

    Ez az oldal százszor-ezerszer jobb lenne, ha a kölcsönös tisztelet jegyében az ugatna és abban, aki és amihez ért. Én soha nem okoskodtam MangaM hozzászólásaiba bele, mert a geopolitikai elemzései toppon vannak. De Balázs esetében sem vetemedem okoskodásra, mert ismerem, tisztelem és tudom, hogy hülyegyerek vagyok abban, amihez ő ért, és az nem egy dolog. Sorolhatnám. Ezen azért gondolkodj el Tibor bá’. 😉

  116. 133 -Jövőnk:
    Szép összefoglaló, köszönet érte.
    Ugye a kiinduló alap, „a támadó nem győzhet”. Amit te megcáfolni kívánsz. Hadd szólaljon meg bennem a műszaki ember. A lehető legjobban megtervezett rendszert is ki kell próbálni, hogy működik-e. Amit leírtál az természetesen nincs kipróbálva, és soha nem is lesz, mert a dolog kipróbálhatatlan, vagy működik, vagy nem. Nekem az a véleményem, hogy ha a tét több milliárd ember élete, országok sorsa, akkor ezt nem szabad bevetni. Nem is fogják bevetni. Az egész arra megy ki, hogy Oroszország demonstrálja, nem érdeme őket megtámadni, mert a válaszcsapás elfogadhatatlan.

    Rádióaktív izotópok: Álláspontom az, hogy felezési idő szerint nincs értelme csoportosítani a rádióaktív izotópokat. Az uránnak sok millió éves a felezési ideje, mégis meg lehet halni az urán bányászásban. A lényeg, hogy az ember mekkora dózist tud összeszedni belőle. Ezért nem helyes kijelenteni, hogy a rövid és hosszú felezési idő veszélytelen.

  117. Bárhogy alakulnának a dolgok, az amerikaiaknak van egy nagyon sokat érő aduásza a pakliban, éspedig a Lopakodó, az F-35 .
    Aszerint, amit kiszivárogtattak róla, képességeiről, minden potenciális ellenségnek nagyon kell félnie tőle.

  118. 134 Tibor bá’

    Első észrevételeddel majdnem mindenben egyetértek. De soha nem mondunk olyat, hogy soha. 😉

    Uránbányászat: belélegzés, bőrre kerülés és a többi. Komoly védekezés nélkül nem éli túl senki azt a 3-5 évet, ilyet soha nem is állítottam, se sugárvédelem terén, se fizikai védekezés terén. Így ebben is igazad van, ha a lakosság zömére vonatkozik.

    135 bálint, az F-35 egy kalap sz@r. Azt nem vitatom, hogy Izrael a saját F-35I változatokat majd szépen gatyába rázza és a saját érdekszférájában maximálisan dominálva fogja használni. Az izraeli hadiipar, különösen az avionika terén elképesztő előnnyel van a toppon.

  119. 133 Jövőnk

    Végigolvastam. Érdekes volt. Köszönöm!
    Kérlek, hogy Te is olvasd végig/vissza az írásodat.

    „Ez az oldal százszor-ezerszer jobb lenne, ha a kölcsönös tisztelet jegyében az ugatna és abban, aki és amihez ért.”
    „…tisztelet…ugatna…”

  120. 138.Fehérlábú
    Tudok az esetről, természetesen, de ne hasonlitsad az akkori Lopakodót a maival.
    A mai Lopakodó még csak nem is köszönne a réginek.

  121. Re: Bálint
    Működik már ezen F-35 szuper gépen a fedélzeti gépfegyver, vagy még mindig várni kell a szoftver update-re? … 🙂
    Ne vedd magadra, de az új US 4. gen vadászgép program maga a megtestesült pénztemető, és csak azért nem törölték, mert már túl messzire mentek a programban…

    Klasszikus megaprojekt szindróma, kb pariban van a mi négyes metrónkkal, James Webb teleszkóppal, vagy a berlini új reptérrel.

  122. 140.dajtás
    …”Működik már ezen F-35 szuper gépen a fedélzeti gépfegyver, vagy még mindig várni kell a szoftver update-re? …”
    Nem tudom, dajtás, de nem hinném, hogy pont egy fedélzeti gépágyúra volna szüksége…
    Amennyit megértettem a szakértők előadásából, ez a gép NEM HARCOL , legalábbis nem klasszikus légicsatákat. Nem hinném, hogy elfutna egy ilyesmi elől, EGYEDÜL IS KÉPES HARCOLNI, ha a pilóta meghalt vagy sebesült, és jobban, vagy ugyanolyan jól, mint az ember ,ámde a gép, ha jól értettem a magyarázatokat, egészen más dolgokra hajt.
    Nem kimondottan a harcra van kihegyezve.

  123. 126. Idegen:
    Valóban, a klímaváltozás, illetve az édesvíz készlet és vízfelhasználás komoly problémákat vet fel, de nem csak a jövőben, hanem már a jelenben is és ez Kínára is igaz. Hozzátenném, nem csak Kínára, hanem szinte az egész világra.
    A belarusz karhatalom fellépéséről csak annyit, hogy Franciaországban a sárga mellényes tüntetések esetén a francia karhatalom sem volt jobb egy fokkal sem, mégsem háborgott a Nyugat. Azért azzal legyünk már tisztában, hogy a világon mindenhol keményen fog fellépni a hatalom, ha éppen alapjaiban akarják megdönteni. A közelmúlt „üdítő kivétele” – igen erősen idézőjelben – Ukrajna és az USA. Az első országban a karhatalom fellépése szinte nulla volt ahhoz képest, amit tehetett volna (meg is bukott Janukovics), a másik államban pedig a rendőrség vagy feloszlatja önmagát egyes városokban, vagy féltérden áll a köztörvényesek előtt is. Gondolom, ezek sem pozitív példák.

  124. 128. Fehérlábú gólya
    Ha így folytatja az emberiség, akkor nem biztos, hogy 200 év múlva még bármiféle államnak látszó alakulat lesz a Földön.
    Vezető világhatalomnak lenni hatalmas lehetőség és egyben hatalmas feladat és felelősség is. Az USA – mint a Brit Birodalom egyfajta reinkarnációja – hegemóniája omladozik és igen kicsi az esély arra, hogy visszatérnek a „régi szép idők”. Kína viszont ellenben az USA-val több ezer évnyi tapasztalattal rendelkezik birodalom építésben és szervezésben, ráadásul az USA populációhoz képest szinte homogén társadalommal rendelkezik. Ez a társadalom nem csak homogén az USA-hoz képest, de valós közös történelemmel és gyökerekkel rendelkezik, hozzájuk képest az Egyesült Államok fehér öves birodalom, amelyik száz éve sem nagyhatalom és alig 30 évig volt egyedüli szuperhatalom. Az USA által terjesztett kultúra valójában bomlasztó, az egyént helyezi a közösség elé, ez alapvetően testidegen az ázsiai civilizációktól, bár az utóbbi évtizedekben már „megfertőzte” őket is az individualista világszemlélet. Ugyanígy a kínai/ázsiai világszemlélet is kissé testidegen a nyugati világtól, ugyanakkor nekik sem biztos, hogy nehezebb dolguk lesz visszafelé – sőt, ez voltaképpen már egy jó ideje folyamatban is van. A nyugati globalizáció technokrata jellegű volt és felülről vezényelték, a kínai globalizáció ellenben – csúnya kifejezéssel élve – „biológiai” és távolról sem csak felülről vezényelt. Értem ez alatt a világ minden kontinensén létrejött kínai diaszpórákat, amelyek bár igyekeztek beilleszkedni adott civilizációba, de megőrizték belső zártságukat és továbbra is élő kapcsolatban maradtak az anyaországgal, vagy a Középső Birodalommal, ha így jobban tetszik. A jelenlegi valós ipari termelés tekintetében az USA Kína közelében sincs már, hatalmas a kínai előny, ezt összeadva Kína belső potenciáljával és történelmi hagyományaival jó esélyük van arra, hogy sokkal hosszabb ideig lehetnek majd domináns világvezetők, mint az USA. Itt jegyezném meg az USA/angolszász geopolitika véleményem szerint egyik legnagyobb tévedését, miszerint jobban aggódnak Washingtonban egy orosz-német (orosz-EU) összefogástól, mint egy orosz-kínai szövetségtől. Egy orosz-kínai szövetség rövid időn belül kvázi orosz vazallusi szerepet is jelenthet egy olyan kapcsolati rendszeren belül, ami akár a két civilizáció szimbiózisát is jelentheti egyben, azaz mindkét fél jól jár, ugyanakkor létrejöhet az eddigi világtörténelem legnagyobb hatalmi centruma. Egy sikeres és működő orosz-kínai összefogás ezerszer veszélyesebb lehet a Nyugatra, illetve a Nyugat létére nézve, mint egy EU-orosz összefogás. Márpedig dacára a számtalan közép- és hosszútávú stratégiai ellentéteknek az orosz-kínai relációban, van realitása egy ilyen szuperszövetség létrejöttének.

  125. 132. barba
    A támadónak – hacsak nem egy globális tömeggyilkosság a célja – az első csapással az ellenfél nukleáris támadó kapacitását kell célba vennie. A probléma ott kezdődik, hogy a megtámadott fél a korai riasztás miatt azonnali válaszcsapást indít, de ebben az esetben a támadó fél atompotenciáljának egy jelentős része az üres rakétasilókra/támaszpontokra megy, míg az ellencsapást már nem a kiürült silókra, hanem a nagyon is élő célpontokra mérhetik (ipari és gazdasági centrumok, nagy katonai támaszpontok, infrastruktúra, stb.). Magyarul az a nonszensz helyzet is előállhat, hogy a támadó fél veszteségei az első körben nagyobbak lesznek, mint a megtámadotté.

    133. Jövőnk
    Nagyon kedvelem az írásaidat és az oldaladat, nagyon jó kis írások vannak ott. Ilyen szinten én nem értek ezekhez a technikai részletekhez, így sem pro, sem kontra nem tudok hozzátenni. A geopolitika/geostratégia viszont pont az a témakör, hogy bárki nyugodtan „érthet hozzá”, azaz hozzá- és beleszólhat, hiszen itt nincsenek alapvetően kőbe vésett szabályok, inkább csak valószínűségek és lehetőségek széles tárháza.
    Amit leírtál szkenáriót akár még igaz is lehet, de hatalmasnak érzem a kockázatot egy ilyen orosz lépés megtételére. Ehhez már nagyon „végstádiumú” állapotba kell kerülnie a világnak, ahol sem esély, sem remény nincs a továbbra, azaz a nem cselekvés is garantált vereséget jelentene. Reméljük, hogy ez nem jön el, mondom ezt annak ellenére, hogy bizony sanszos egy világháború kitörése.
    Nyilván az USA ép elmeállapotú katonai stratégiái is számolnak ezekkel e lehetőségekkel és valószínűleg nem támogatják szakmai oldalról pl. azt a neokon víziót, ami szerint egy atomháború megnyerhető. Persze, elméletben megnyerhető, a valóságban viszont csak egyvalaki nyerne: a halál.

    135. balint
    Őszintén szólva kissé szkeptikus vagyok én is az F-35 géppel kapcsolatban. Nem vitatom, hogy rendkívül fejlett és innovatív technológia, de úgy érzem, hogy a valós képességek és a valós használhatóság nincs arányban a bekerülési költségével, jó magyarosan ez is olyan, mint az iPhone, azaz egy „túlárazott szar”, hogy egy kedves barátomat idézzem. Természetesen egyetlen F-35 és/vagy iPhone rajongót sem akarok ezzel megbántani, egyelőre az F-35 sem bizonyított még semmit valós háborús helyzetben komolyabb ellenfelek ellen – mint ahogy a kínai J-20 vagy az orosz Pak-Fa sem.

  126. 136.Jövőnk
    …”135 bálint, az F-35 egy kalap sz@r….”
    Ezt azért nem mondanám, hacsak nem szedsz le naponta az égből néhány tucatot belőle….
    A szobád fala tele van ilyes trófeákkal?
    E l nem tudod képzelni miket lehet végrehajtani, elérni vagy vele közvetlenül, illetve általa, a logisztikai stb. képességei okán.
    De már ismerjük a magabiztosságodat egyes régebbi topic óta…

  127. 144.MangaM
    …” egyelőre az F-35 sem bizonyított még semmit valós háborús helyzetben komolyabb ellenfelek ellen – mint ahogy a kínai J-20 vagy az orosz Pak-Fa sem…”
    Manga kedves, ott hibázol, hogy mindenáron HAGYOMÁNYOS harci gépet akarsz látni benne, de EZ speciel nem AZ!
    Ismétlem, én sem vagyok semilyen szakértő ezen téren, csak azt szajkózöm, amit a tévében magyaráztak róla:
    Harcolhat ugyan, ha kell, de NEM ERRE UTAZIK! Nagyon messziről képes támadni, nem fémből, hanem valami polimer ,nagyon szilárd, a radarsugarakat simán átengedő , szuperkönnyű anyagból van-innen a lopakodó elnevezés -és félmásodperccel a támadás után-amit ugyebár messziről hajt végre – már árkon-bokron túl van.
    Szóval, laikusként hajlandó vagyok elhinni, hogy azért mégsem egy kis Cessna.
    Mit mondhatok még?

  128. 146 balint
    Könnyen lehet, hogy igazad van, például korábban folyt arról vita, hogy az AESA radarok egy új generációja képes lehet-e fegyverként használni magát a radart.

    Egyelőre a harci gép a jelenlegi 4 db-os rakéta javadalmazásával nem tűnik túl izmosnak, de nem kizárt, hogy teljesen újfajta harci eljárások vannak hozzá kidolgozva, de nem vagyok és nem is leszek szakértője a témának.

    Ugyanakkor ez a gép viszonylag széles nemzetközi együttműködéssel valósult meg, nagyon sok ország és cég vett és vesz részt a mai napig a gyártásában, illetve elég sokan állítják hadrendbe is. Innentől kezdve az esélye is hatványozottan megnő a sikeres ipari/katonai kémkedésnek, mivel túl sok kézen fut keresztül a dolog, szemben például az amerikai F-22 Raptorral, amit sem Izraelnek, sem Japánnak nem hajlandó az USA a mai napig eladni.
    Ha engem kérdezel, akkor én az F-22-re szavaznék az F-35 helyett, még akkor is, ha régebbi technológia.

    Visszatérve viszont az eredeti nagy léptékű témára, egy fecske nem csinál nyarat, azaz az F-35 sem fog világháborút megnyerni/eldönteni, ergo ebből a szempontból ezek a harci gépek továbbra is csak jópofa kis kütyük – kivételt képez az az eset, amikor mint nukleáris fegyverhordozó platform van bevetve, ebben az esetben a relatíve kis hatótávolság és a relatíve kis hatóerejű töltet ellenére is lehet hadászati jelentősége a célpont minősége miatt.
    Igaz, erre a célra egy régebbi 4. generációs vadászbombázó vagy a rövid hatótávolságú rakéták/cirkálórakéták is pont megfelelnek.

  129. 129. Idegen

    Tapasztaltam többször, hogy entellektüellel beszélgetés, vita során a diskurzus a témáról kommunikálás helyett gyakran átfordul a beszélgetésről, vitáról való kommunikálásba.

  130. 143. MangaM

    „Egy sikeres és működő orosz-kínai összefogás ezerszer veszélyesebb lehet a Nyugatra, illetve a Nyugat létére nézve, mint egy EU-orosz összefogás. ”

    Sajnos az EU még önmagával sem tud összefogni 🙁 pedig lennének szinergiák.

    Szerintem nem a Nyugatra, hanem az USA-ra gondoltál.

    Az USA az egyik oldalról a maga szempontjából teljesen logikusan és jól működik, a másik oldalról kíváncsi vagyok, mit tudna elérni, ha ő is összefogna valakivel. Ténylegesen.

  131. 149. Fehérlábú gólya
    „Sajnos az EU még önmagával sem tud összefogni ? pedig lennének szinergiák.”

    Nem értem, valóban nem értem miért ” szinergiák: συνεργία ” és nem magyarul együttműködés?

  132. 149. Fehérlábú gólya

    Nem az USA-ra gondoltam, hanem arra, amit Nyugatnak nevezünk. A II. világháború utáni világrendben az USA jólétének és hatalmának két „külső pillére” Nyugat-Európa és Japán volt, ami szorosan betagozódott az USA érdekszférán belülre. A Hidegháború „végével” és a SZU felbomlásával megindult egy olyan átalakulás, ami rövid távon amerikai túlhatalmat, közép távon már amerikai túlterjeszkedést indukált, ami az egész addigi világmodell megrogyását eredményezte – lásd a mostani időket.

    Az USA, mint állam az utóbbi időben nem tudom, hogy mennyire működik jól és logikusan, szerintem meg egyre több területen diszfunkcionális, többek között ebből ered az is, hogy még a saját hagyományos szövetségesi rendszerén belül is egyre több szereplővel kerül érdekütközésbe. Lásd a minap az iráni szankciók kérdését, ahol Nagy-Britannia, Franciaország és Németország sem támogatta az amerikai törekvéseket az ENSZ-ben, és ez csak egy példa így hirtelen a múlt hétről.

    Ahhoz, hogy az USA összefogjon valakivel, ahhoz partneri, nem pedig uralkodói allűrökkel illene a kérdéshez hozzáállni, ez nem nagyon megy mostanában Washingtonnak. A vazallusok begyűjtése nem egyenlő stratégiai partnerekkel történő összefogással, főleg, hogy ezek olyan szintű szereplők lehetnek csak, akiket nem lehet minden szíre-szóra ugráltatni és „csicskáztatni”. Ennek viszont előfeltétele, hogy az USA-nak is kellene cserébe valamit adni, azaz kompromisszumokat kötni.

    Lehet, hogy van ilyen amerikai törekvés, én egyelőre viszont ezt nem látom.

  133. 152.MangaM
    …”Ennek viszont előfeltétele, hogy az USA-nak is kellene cserébe valamit adni, azaz kompromisszumokat kötni….”
    Ugyan már, mit is tudna manapság adni Amerika, ez a féllábbal a politikai-gazdasági sirban leledző, a végletekig lerobbant, súlyos belső konfliktusokkal küzdő ország barmilyen esetleges pertnerének?
    Valamikor, régen, élt egy mitosz, az amerikai álom, igaz?
    Világszerte milliókat vonzott, milliók álmodoztak róla: egy jólfizető állás, egy szép kis családi ház egy villanegyedben, egy 6 méter hosszú, nyolchengeres luxusautó a garázsban, sorolhatnám….
    Hol van manapság mindez?
    Úgy szertefoszlott, mint a szivárvány, a mai Amerika , már amit sikerült látni belőle, valamint boldogult öcsém beszámólói alapján egy nyomorúságos , a rengeteg kábitószer okán belülről
    roncsolódó szemétdomb lett belőle.

  134. 153. balint

    Az USA valódi fénykora – tetszik, nem tetszik – a hidegháború idején volt, ellentétpárban a Szovjetunióval és a szovjet világrenddel. Most nem mennék bele a részleteibe, de a lényeg annyi, hogy a Szovjetunió ellenpólusaként minden téren vonzó alternatívát tudott kínálni.
    A Szovjetunió bedöntését követően a globális hatalmi vákuumban túl gyorsan terjeszkedett és ezt a lendületet csak fokozta a „neokon puccs” után. Ezen rövid idő alatt még nagyobb túlhatalmat mutatott, de ez csak látszólagos volt, ugyanis elindult, illetve felgyorsult a belső erózió szinte minden téren: oktatás, egészségügy, infrastuktúra, stb.
    Az USA leszálló ágba került, amit az elmúlt évtizedek geopolitikai ámokfutása csak felgyorsított, nincs is ezen mit csodálkozni. Az USA belülről sokkal gyengébb, mint amit kifelé mutat: hiába a csillagászati katonai költségvetés, Hollywood csili-vili filmjei, az ezernyi téren futó propaganda, a valóság kicsit kijózanítóbb, vagy kiábrándítóbb.
    Amiket az előbb leírtál, azok is már csak tünetei annak a folyamatnak, aminek a kezdete és alapja sokkal régebbre nyúlik vissza, ellenben az utolsó két-három évtized amerikai „őrülete” gyönyörűen katalizált minden belső gyengeséget és problémát.
    Igaziból még mindig tudna Amerika adni a világnak, csak nem akar, mert akkor neki jut kevesebb a jólétből és a világ feletti hegemóniából. Ja igen, azért, mert ebből nem akar lejjebb adni az nem jelenti azt, hogy nem is fog.
    Fog bizony, ezért is megy a nagy vergődés és káosz teremtés mindenhol – a mai amerikai geopolitikában egyre feltűnőbb az egyelőre kissé felemás sikerrel zajló „felperzselt föld” taktikája, azaz ahonnan vissza kell rövidesen vonulnia, ott előtte igyekszik rendesen megkeverni a k@kit, hogy a „visszavonulás” után lehetőleg a riválisok se tudjanak csak úgy benyomulni.
    Nem kooperatív nagyhatalomként, hanem sértett dívaként viselkedik – ez pedig elég szomorú és rossz hír a világ jövője szempontjából.

  135. 150. L. S.

    „Nem értem, valóban nem értem miért ” szinergiák: συνεργία ” és nem magyarul együttműködés?”

    Azért, mert nem azt jelenti (csak a kezdetleges fordítások egyszerűsítik együttműködésre).

    A szinergia azt jelenti, amikor több elemi rész közössége (együttműködése 😛 ) többleteredményt jelent a részek összegéhez képest – jellemzően azon lehetőségek kihasználásával, amelyeket a részek egyedül nem tudnak megtenni.

    A szinergia egy szava mégis rövidebb ennél az összetett mondatnál, azért használtam, és használják mások is.

  136. 154 MangaM

    199x-ben döbbenten hallgattam az akkori Music Televisiont, amikor a klipben a fejlövéssel való kivégzésről repelt (azért is így) egy néger.

    El voltam képedve és nem értettem, hogyan engedhetnek ilyen szöveget a szabadság és a rend földjén, hiszen ha ezt engedik, a következő lépés az lesz, hogy sokan meg is fogják valósítani.

    Naiv fiatalságomban nem is képzeltem, hogy az anarchiának az a szintje lehetséges, amely mostanra lett úrrá a tengerentúlon (igaz, azt sem, amely Európa nyugati részében van).

  137. A poszt végül is az atomfenyegetésre adott atomfenyegetésről szól, ezért érdekességképpen néhány archív felvétel a máig legnagyobb hidrogénbombáról:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük