(3277) Kullancs

Tibor bá’ fordítása online

 

Mintha a Covid-19 nem lenne elég, a kínai orvosok figyelmeztettek, hogy egy másik vírus is leselkedik az emberiségre. A fertőzést kullancsok terjesztik, de terjed emberről emberre is.

Ez az STFS vírus már 60 embert fertőzött meg, akik közül 7 már meghalt.

A potenciálisan halálos vírus fertőzés tünetei: láz, köhögés, gyengeség, hányinger, hányás, fehér vérsejt csökkenés.

Az SFTS valójában nem új, mert már 2009-ben jeleztek megbetegedéseket. 2011-ben izolálták.

A fejét újra felütő betegség mortalitása kb. 16-30 százalék a Kínai Betegség Szabályozó Információs Rendszer szerint.

Míg a fertőzés elsődleges terjesztői kullancsok, az emberek közötti fertőzés nem kizárt. Vér és nyál által terjedhet, állítja egy orvos a Zhejiang Egyetemhez tartozó kórházból.

Ugyanez a vírus felütötte fejét Japánban és Dél Koreában, ahol a mortalitás több mint 30 százalék volt. A vírus különösen veszélyes az idősebb, gyenge immunrendszerrel rendelkező embereknél.

Az orvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy a kullancscsípéstől nem csak SFTS fertőzést lehet kapni, hanem más fertőző betegségeket is. Pánikra nincs semmi ok, de az óvatosság indokolt. [Ismereteim szerint a magyar kullancsok egy része agyhártyagyulladást terjeszt]

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11 gondolat erről: „(3277) Kullancs

  1. Itthon a Liyme-kór és az agyhártyagyulladás az elsődleges,
    kutyáknál meg a babesiosis.

  2. Jó reggelt!
    Mivel ez egy alapvetően vérszívó terjesztette betegség, emberről emberre – logikusan – csak prütyköléssel terjed. Ezért is vigyázzatok a kinaiéttermek sötét raktáraiban. 🙂
    Ellenben a hepatitisz B már itt van, és ugyanúgy kinyír, mint az HIV.
    Délután jön is a doktornéni hepatitisz A, B, prevenal oltásokkal. No majd megkérdem ezt is.
    Most a fránya COVID miatt, teljesen elhanyagolják a népek a kommersz betegségek elleni vakcinákat. Pedig azok ellen lehet védekezni. Amíg lehet kapni oltást…..

  3. Alakul a dolog, de én ennél ütősebbet vártam a Covid után…
    Ez most -nekem úgy tűnik- tényleg csak egy sajtót feldobó hír, amivel sokkolni lehet a népet, ill. számomra egy érdekes hír, de talán személyesen találkozni ezzel a kórsággal nem fogunk. A Lymes-kór és a rendkívüli fertőzöttség az ország területén pont elég, ezt tartom a veszélyesebbnek, mert hosszan lappang, s mire kiderül, hogy baj van, már nem lehet tenni semmit. A vírusos agyhártyagyulladásnál azonnal jön a láz, az illető rögvest kórházba kerül, de a Lymes-kórt okozó baktérium gyakorlatilag évekig nem hallat magáról, aztán ekkora távlatban meg ki az, aki az enyhébb, kezdeti tünetek jelentkezése esetén azonnal emlékszik a kullancstalálkára? Viszont az utóbbi kórokozókra van jól működő védőoltás, ill. a kullancs vektorként működik, tehát aki nem találkozik fertőzött kullanccsal, nem fog megbetegedni.

  4. Olyat is olvastam hogy Kínában a bubópestis is felütötte a fejét.Nem tudom hogy igaz e a hír vagy hogy menniyre veszélyes,mert lehet kamu oldalról van a hír.
    hát már erdőbe menni sem olyan mint régen a kullancsok miatt.Vagy legalábbis ha ott dolgozik/kirándul az ember akkor érdemes átnéznie magát.

  5. Idehaza a kullancsok nagyobb hányada terjeszti a kullancsenkefalitiszt (Agyhártyagyulladás – van ellene védőoltás, kettő oltás, utána 3 évente emlékeztető oltás.) és a Liyme-kórt is.

  6. 4: Nem Kínában, hanem Mongóliában a kínai határ térségében. Hiába, ne edd meg az elejtett borz és mormota húsát…!

  7. Van egy olyan érzésem, ha most elkezdek kicsit
    intenzívebben rágyúrni valami megszokott
    normálisabb betegség beszerzésére, akkor még
    sikerülhet elpatkolnom, mielőtt ezek az újfajta
    halálos kórok rámtalálnának. — Ha már ezt a
    81 évet megúsztam, a még hátralévő többszáz
    évemet mégsem élhetem le egy búra alatt !!!
    FIATALOK !!! Rajtatok a világ szeme, legalább ti
    vigyázzatok magatokra, mertha ti is meghaltok,
    ki a fene fogja tovább rombolni a föld nevű bolygót !!!

  8. Barna Mihály: „még
    sikerülhet elpatkolnom” Amilyen peches vagy, úgyis megúszod. 🙂

  9. 7. Barna Mihály
    A ti korosztályotoknak nem megy olyan könnyen és gyorsan az elpatkolás.:) Abban az időben meg normális élelmen nőtt fel az ember. Kevesebb környezeti ártalom érte az akkor felnövekvő nemzedéket. Erdélyben 10-15 éve még egész sokan voltak a 2. VH-s veterán találkozón. Jókat sztorizgattak a harcok helyszínein. Emelem kalapom előttük!

  10. 6 Python
    Pedig nemrég néztem a Fishing & Huntingon, hogyan süti a borzcombot tepsiben a Csejtei a haverjával… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük