(3276) Néhány fontos dolog, amit mostanáig megtanultunk a koronavírussal kapcsolatban

Tibor bá’ fordítása online

 

A nyakunkon van egy szörnyűséges pandémia, amivel kapcsolatban sok ellentmondásos információ kering. Ennek oka az, hogy első nekifutásra a szakemberek korábbi tapasztalataikra támaszkodtak, és csak hetekkel később ébredtek rá arra, hogy ez a pandémia nem követi a korábban kitaposott utat. Egészen másról van szó. Csakhogy addigra már elterjedt néhány fenn nem tartható nézet. Ezért vált szükségessé egy összefoglaló.

A Covid-19 bárhol berobbanhat. Kezdetben úgy gondoltuk, hogy a kínai piacon lehetett megkapni. Az olaszoknál azért terjedt, mert találkozáskor ölelkeznek, csókolgatták egymást. A szállodahajón a büfében terjedt. Idősek otthonában terjedt, mert az idősek gyengék. New Yorkban terjedt, mert nagy a zsúfoltság. Ma már tudjuk, hogy bárhol előfordulhat.

A Covid-19 betegséget bárki megkaphatja, és bárkit megölhet. Kezdetben az áldozatok között igen nagy arányban idősebbek voltak. Az életkor ma is rizikótényező, de tudjuk, hogy a betegség fiatal és egészséges embereket is megölhet. Megölhet tinédzsereket, megölhet gyerekeket is.

A fertőzött felületek nem jelentik a főveszélyt. Az első időben azt javasoltuk, hogy mossunk gyakran kezet, fertőtlenítsük a felületeket,és ne érintsük meg az arcunkat. A kézmosás és a fertőtlenítés most is jó ötlet, de ma már tudjuk, hogy a vírus terjedésének nem főforrása a fertőzött felület.

Először azt feltételezték, hogy a vírus köhögés, tüsszentés útján kilövellt nyál szemcsékben terjed, amik elég nehezek ahhoz, hogy hamarosan leérjenek a földre. Mára már tudjuk, hogy a vírus olyan kicsi szemcsékben terjed, amelyek a levegőben sokáig megmaradnak, különösen zárt helyen, ahol áll a levegő.

Sokan vannak, akik nem betegek, de fertőznek. A Covid-19 pandémiának ez a legnagyobb kihívása. Az egészségesnek vélt ember légzésével, beszédével fertőzhet.

A nyári meleg nem állítja le a vírust. A szezonális influenza télen tetőzik, nyárra eltűnik. Az elején abba reménykedtünk, hogy ez így lesz a Covid-19-el is. Ma már tudjuk, hogy a pandémia terjedése elsősorban az emberek viselkedésétől függ.

A szájmaszk használata hasznos. Kezdetben a maszk használatát nem tartották hasznosnak. Most már tudjuk, hogy a maszk használata nagymértékben csökkenti a vírus kibocsátását a levegőbe. A viselőjét is védi, ha nem is tökéletesen, de elég mértékben ahhoz, hogy a terjedést csökkentsük vele.

Egyes jobboldali körök terjesztik, hogy a pandémia kitaláció, a maszkhordás felesleges. A vírus ellenes vélemények terjesztése a lehető legveszélyesebb cselekedet. Az autentikus tanácsok betartása a legjobb, amit tehetünk a megbízható vakcinák megjelenéséig.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

89 gondolat erről: „(3276) Néhány fontos dolog, amit mostanáig megtanultunk a koronavírussal kapcsolatban

  1. Annyit kiegészítésül -a gyengébbek kedvéért-, hogy a „levegőben terjedés” = aeroszolokkal történő terjedés.

  2. 😀 édes Istenem…
    … lehet, hogy tényleg agyra megy ez a koronás dolog.

    (Ha már, akkor már szeretném az aeroszolos terjedés egyéb paramétereit is látni – nem mai gyerek mán’ ez a koronás. Pédául’ részecske méret, UV index, stb. Mert hát ezek alapján a levegőben terjedés hatótávolsága kb. annyira ismert, hogy semennyire.)

  3. 2 Jövőnk

    „…alapján a levegőben terjedés hatótávolsága kb. annyira ismert, hogy semennyire.)”
    „…semennyire.)”

    Ez bizony egybites gondolkodás. 0/1, igen/nem.
    Vannak adatok erről. Itt egy felhőről van szó, a távolság pedig 1-2 nagyságrenddel nagyobb mint a cseppeknél.
    Nem részletezem. Ha fontos neked, nézz/olvass utána.

  4. Remélem tudjátok, hogy ezeket nem én találom ki, hanem fordítom szerintem megbízható forrásokból. Pl. Scientific American.

  5. 3 n/a Atyaúristen, nem mondod. Jelzem bizonyos esetekben ez 50 méter, szellők esetén felmegy 100-ig. No de nem a SARS-CoV-2-ről beszélek. Ne akarj már kioktatni ebből (is).
    😀

  6. „Egyes jobboldali körök terjesztik, hogy a pandémia kitaláció, a maszkhordás felesleges.”
    Ezt biztosan jól fordítottad, Tibor bá’? Csak mert úgy látom, hogy mindenütt a baloldaliak cirkuszolnak miatta…
    Az meg hogy mennyire véd, kit véd és mitől véd, az a maszk specifikációjától függ. De az biztos, hogy hosszú távon egyik sem kényelmes 🙂

  7. 5. Jövőnk
    Zárt térben aeroszolokkal terjedő Covidról számos forrás van. Ne add fel! Megtalálod!

  8. 6 Pipás

    „Az meg hogy mennyire véd, kit véd és mitől véd, az a maszk specifikációjától függ.”
    Ez igaz! Érdemes volna kifejteni.

  9. 7. 😀 😀 😀 (nyilván nem néztem mélyére a témának… nyilván, pont olyan vagyok.)

  10. 1 Koczka Zoltán
    Ez valóban fontos kérdés, mert eddig én is azt értettem az aeroszol alatt, hogy a levegővel keveredett folyadékcseppeket jelenti.
    De most utánaolvasva ezek a keveredett részecskék lehetnek folyadékcseppek, de akár szilárd halmazállapotúak is.
    Szóval ez az aeroszollal terjedés nem világítja meg precízen, hogy a részecskék folyékonyak, vagy szilárdak, tehát félreértésekhez vezet.
    Nálam a levegővel terjedés azt jelentette, hogy nem feltétlenül cseppekkel terjed, azok lehetnek maguk a vírusok is.
    Ezt cáfolná, hogy a vírusok csak cseppekkel terjedhetnek, de ez meg ellentmond annak az állításnak, hogy a megérintett felületek x ideig fertőzhetnek, márpedig ezt is állítják…

  11. Korábban írtam, hogy az erdélyi unokatestvérem átesett a betegségen (jelenleg jól van, nincs semmi visszamaradt kórsága).

    Emlékeztetőül, utólag derült ki hogy COV-os volt, orvosnál nem járt egész betegség alatt, részben ágyban és részben talpon hordta ki, betegség kezdetekor (legfertőzőbb időszakban) három napig bejárt dolgozni.

    Az egésznek az érdekessége, hogy rajta kívül senki sem fertőzödött meg, holott volt 19 olyan személy (munkatársak és rokonok) akikkel nagyon közeli volt a kapcsolata. A 75 éves édesanyja például egész idő alatt ellátta, testvére és annak lányai napi szinten többször is bent jártak látogatóban nála.
    A vele érintkező személyeket két hét karanténba tette a Román állam és közben két tesztet is végeztek rajtuk (az utolsót a karatnént követő napokban). Egyiknél sem mutatták ki a vírust, sőt antitestet sem.

    Ezek a tények enyhén szólva is kérdéseket vetnek fel bennem a vírus fertőzőképességével kapcsolatban.
    Én úgy spekulálok, hogy az eltérő fertőzés mutatónak az az oka, hogy vagy több törzs kering közöttünk (eltérő fertőző képességgel), vagy a vírus viselkedés génspecifikus.

    Pipás
    megjegyzésére annyit, hogy tényleg a baloldal hisztizik a vírus miatt leginkább.
    Lassan pártpolitikai hovatartozás jelkép lesz a maszk viselése. Ami sanos nem jó, mert a maszk ha nem is teljesen, de véd. Én minden esetre az üzletekben mindig használni fogom, még akkor is ha eltűnik a COV, ugyanis igy megelőzhetem az influenztát is.

    Tibor bá’
    A szezonális influenza sem tűnik el, csak visszaszorul. Nyáron is el lehet kapni. Ha tesztelnének, pont úgy ki lehetne mutatni, mint a SARS COV vírust.

  12. Nekem ebből az jön le, hogy két lehetőségünk van. Lezárni mindent, még nagyobb gazdasági összeomlást okozva, aztán meghal több száz millió ember, de döntően a legszegényebbek, főleg ázsiai, afrikai emberek,

    vagy

    kb. Svéd modellt követni, és lesz ami lesz. Mindig a gyengébbek fognak szívni, de ez esetben inkább a nyugati elöregedett országokból kerül ki a több halálos áldozat szerintem.

    Arról már akkor egyetértés van, hogy nem lehet megállítani a terjedést, nem?

    Vagy mi a helyzet azzal, hogy idővel a vírus mutációi „hozzá idomulnak” az emberekhez, kevésbé lesznek veszélyesek? Azt nem tudom, hogy ez elmélet, vagy a gyakorlat is? 🙂

    Tehát egy olyan erős karantén rendszer mellett, ami mellet még életképes marad a gazdaság (mindenki érdeke lenne), továbbra is minél jobban elhúzni a terjedést, időseket, betegeket fokozottan védve (és vitaminnal pumpálva 😉 ) lenne esély a legkisebb veszteséggel kihúzni?

    Ennek mondjuk ellent mond, hogy a Balaton tele, koncertek, sport események ha félgőzzel is, de vannak.

  13. 6 – Pipás:
    Természetesen Amerikáról van szó, ahol Trump elnök volt vírusellenes, amit a világ jobboldalosai átvettek. Szerencsére Orbánnak helyén van a feje vírus ügyben is, és emigráns ügyben is.

  14. 10. Hubab

    Nem kell különösebb képzelőerő ahhoz hogy belásd, a levegőben elkeveredő aeroszolok vírussal vagy anélkül összetapadhatnak a szállóporral, pollenekkel.
    A beszáradás után a vírus ezekkel utazik tovább…

  15. 13

    Tibor bá

    egyébként én is egyre inkább azt gondolom, hogy Orbánt mégis csak meg kéne tartani.
    Több hasznunk van belőle, mint kárunk.
    Az erkölcs úgy is eltünőben van ebben a világban.
    Fel kell venni a rendszerbarát funkciót mint régen és nagy baj nem történhet.

  16. Ez a Covid terrorizmus.

    Többnyire hírekben fertőz,de ha kételkednél bedobnak egy COVID ellenes blogger haláláról szóló hírt,szépen levezetve.
    Ha hitelesebb hír kell,jön Kemenesi.aki az elején hiteles tájékoztatást ígért,aztán nem láttuk 2-3 hónapig.
    Mostanában újra fosatja a tisztelt lakósságot,mert mit lehet tudni,lehet eső,lehet hó,hol van még a vége..

  17. Üdvözlöm Kemenesit vénember.

    Törölni,törölni,törölni.

  18. 16 szaszi: 98% hogy nekem is COVID-om van jelenleg és azt kell mondjam, hogy nem annyira kellemes.

  19. 4. Tibor bá

    Éppen javasolni szerettem volna, hogy minden jövőbeli topicban szerepelhetne az eredeti forrás megadása is. Nem azért, hogy ellenőrizzük a fordítási tudásod, hanem, hogy rákereshessünk esetleg egyéb tartalmakra is.

  20. Bocsánat nem akarok tudálékoskodni, de angolul

    immigrant = bevándorló, (migráncs közkedvelt nevén)
    emigrant = kivándorló.

    Ráadásul a kiejtés is azonos…

  21. 13. Tibor bá

    Orbán bevallottan az osztrákokat másolja. Még jó, mert, ha ezt az ügyet is nemzeti alapokra helyezné nem tudom mi lenne…

  22. 21 nyelvészkedés
    Na jó a kiejtésben van egy kis eltérés.
    (immigrant, emigrant de itt az e hangsúlytalan)
    Az viszont érdekes, hogy még a helyesírást is átvettek az angolok nyilván normann közvetitéssel (az m betűk száma).
    Ugyanakkor a magyar karantén helyett a francia a confinement szót használja. Noha ez is létezik az angolban mégis mindig a lockdown-t használják.
    Szerintem a francia sokkal logikusabb nyelv.

  23. 24 Koczka Zoltán: hullahegy leszek (ahogy mindenki más is), de remélhetőleg nem ettől a vírustól. Úgy érzem, tényleg van veszélye ennek a vírusnak, tehát nem kell félvállról venni, viszont hullahegyekre nem számítok.

  24. 18 Intuitiv

    Sajnálattal olvasom. Gyors felépülést kívánok!

  25. 25.Intuitív

    A nevemben szórakozott veled valaki.
    Csak a halál biztos de nem mindegy hogy 10-20 vagy 30 évvel leszünk-e tovább halottak?
    Az elfogulatlanoknak előre látható,
    hogy a lazítások a terjedés melegágyai.
    Mindenki veszélyeztetett. Ez fordított arányban van az egyén immunrendszerével.
    Nem a kor elsődleges hanem, hogy van-e krónikus betegséged?
    Százezrek vannak itthon pl. prediabéteszben amiről fogalmuk sincs. Nekik bizonyos, hogy a D vitamin szérumszintjük is alacsony…

    A kormányunk bojkottálja a széleskörű tesztelést. Meg lesz ennek a böjtje.

  26. 12 Satyi az alábbi kijelentésedhez

    „kb. Svéd modellt követni, és lesz ami lesz. Mindig a gyengébbek fognak szívni, de ez esetben inkább a nyugati elöregedett országokból kerül ki a több halálos áldozat szerintem.”

    annyit tennék hozzá, hogy pl. Indiában 50 millióra teszik azok számát akik nincsenek nyilvántartva és az utcán koldulásból élnek. Ők nagyon ki vannak téve a járványnak mivel higéniáról vagy orvosi ellátásról nem is álmodhatnak.

  27. Tibor bá’

    Van lehetőség nálad a nick levédésére?
    Esetleg összerendelni a neven az email címemmel. Ritkán változtatok nicket.

    27 Koczka Zoltán írja:
    „A nevemben szórakozott veled valaki.”
    Ez meglehetősen gusztustalan dolog volt!

  28. 29 – n/a:
    A WordPress nagyon kevés lehetőséget biztosít az admin részére. Amit te szeretnél, az nem megy. Most különben is bajban vagyok, mert minden egyes hozzászólót manuálisan kell átengednem. Van ilyen opció, de ezt nem kapcsoltam be, bekapcsolódott magától, és nem tudom kikapcsolni (mert hiszen kikapcsolt állapotban van). Ráadásul a saját hozzászólásomat is külön át kell engednem.

  29. Sokak szerint a forumon orbán lesz a megmentönk? Pár gondolat orbán csodálatos tetteiről és a covid elleni harcáról. Szóval ez a taktikai zseni vett 20 ezer Kinai lélegeztető gépet 19 millioért per darab. Egy szintén Kinai maszk gyártó gépsort ami nem működik. Kiüritett 30 ezer korházi ágyat,halálba küldve egy halom öreg és beteg embert. Lecserélte a régi jól dolgozó korház igazgatókat helyükre a stromanjait ültette. Bevezette a teljes tejhatalmát a parlamentbe és bevezetett egy halom törvényt amivel még több pénzt vonhat el és használhat arra amit akar. Brüszelben kiharcolt 17 plusz 3 milliárdot. A hármat mint az unió legszegényebb országai kaptuk könyör adományként a Bulgárokkal együtt. De példaként a 33 000 ezer fös lakosú San Marinó is 10 milliardot kapott. A milliárdokért vett maszkokat senki nem látta Szijártó vette öket többszörös áron. Én például ismerek a belvárosbol egy fideszes stromant aki 50 milliot keresett a maszk buliból márciusban úgy hogy szerintem egy maszkot sem látott max csak számlákat róla amit a cégeivel intézgetett. A költségvetési hiány már 500 % os szinte minden pénz elköltve. Ja hogy csak most fog ide érni a járvány első igazi hulláma. Jön a január a fizetési moratorium.
    Kiváncsi leszek mit fog a kárpátok géniusza csinálni ha tényleg baj lesz.

  30. 31: Hanyistók:
    Konkrétan idézve nem tudom leírni, mert nem vagyok ilyen szinten a tűz közelében.

    Viszont logikája a következő:
    Adott a vírus génanyagában egy molekula, vagy molekularészlet, ami egy adott reagenssel vmilyen. kémiai változást ad. Például van egy oldatom, amiben mindenféle anyagok, ionok találhatóak, s ha van speciális reagensem, akár egyenként „levadászhatom” ezeket az anyagi részecskéket. Például az ezüstion bizonyos reagensekkel fém ezüstté változik. Ha a katyvasz oldatomban van ezüst-nitrát oldat, annak mennyiségére következtetni tudok az adott oldatból kinyert fém ezüst anyagmennyiségéből, vagyis a kémcső falán képződő ezüsttükör vastagságából.

    Más ionok más reakciókat adnak, például olyan anyag/csapadék képződik vizsgálatukkor, amelyek elszíneződést adnak. Egyik kéket, másik zöldet, harmadik pirosat, stb. Az elszíneződés minősége azonosítja a keresett részecskét, ill. részecsketípust, az elszíneződés mértékét pedig fotometriai eljárással kvantitaív is vizsgálni lehet, például a fotométer megmondja, mennyire sötét kék, zöld, piros lett a vizsgálat során az oldat, s a színmélységből következtetni tudunk a pontos anyagmennyiségekre is (természetesen számítógépes műszerek és nem egyszerű ránézés segítségével).

    Nyilvánvaló, hogy itt is van egy specifikus molekularészlet, ami kizárólag csak ebből a vírusból származhat. Adott hozzá a kifejlesztett, specifikus reagens is (lásd a személyi tesztek is így működnek), ami kémiai reakció alapján (van vagy nincs reakció) detektálni tudja. Továbbá az előzőekben bemutatott módon mennyiségi azonosítást is végezhet, bizonyos fizikai, optikai tulajdonság-változás, vagy további kémiai folyamatok kimenetele alapján.

    A lényeg, nem médiahekk és biztosan nem politikai célú sem a módszer, sem az eredmény, amit kiad. Az viszont teljesen más kérdés, hogy az adott eredményt ki és hogyan tálalja…

    32: Alex: Gratulálok!
    Szépen összeszedted a legfontosabb mozzanatokat, valójában csak az iskolabezárást és bizonyos korlátozások bevezetését lehet tényleges pozitívumként ellenkező előjellel a listára írni.

    Sztem. itt csak arra utalnak a megszólalók, hogy már annak is örülni kell, hogy nem egy vírustagadó Trump a vezérünk… A túlzott óvatosságból hozott intézkedéseknél én elnézőbb vagyok, viszont ott ténylegesen elmaradt az azonnali korrekció, ami a listádat abszolút korrekt visszatekintéssé teszi. Sikerült a tatai tópartot is egyetlen tollvonással, kifejezetten érdekből, a teljhatalmú törvénykezésükkel végleg tönkretenni (mindenféle helyi közösségi tiltakozás ellenére)…

  31. 32. Alex

    Ez jó volt.??

    Még előtte szétb@ssza a bíróságokat is.
    Egyre jobban kijön a pszichózisa.
    Ne keveredj vitába,( főleg ne peres) egy NER lovaggal!???
    Kezdi azt hinni, sérthetetlen. Plusz típikus
    Napoleon szindrómás.

    33.Horváth Csongor

    Köszi! Nagyon érthetően írtad le, sokat segített a megértésben.

  32. A vírus DNS a székletben és a vizeletben is megtalálható. Ez a lefolyó rendszeren belekerül a szennyvíztelepek deritőibe. Ezt ki lehet mutatni mintavétel segítségével. A Dunába nem ajánlom a fürdőzést, mert még mindíg sok szennyvíz folyik bele, ráadásul a szennyvíztiszitás nem szűri ki a vírust. Az bármely élővízben jelen lehet. Semmi felmérés sincs arról, hogy az ivóvíz klórozása megölné. A kútvizedre ügyelj, ha az artézi. Az tiszta. A sima ásott kutat ne használd szerintem jelenleg locsolásra se, mert ez a vírus szabadon vándorol állat és ember közt. Semmi sem bizonyítja, hogy a csapvíz mentes a vírustól.

  33. 33. Horváth Csongor
    Köszönöm a részletes és közérthető magyarázatot!
    A magyarázat ellenére azért egy kicsit szkeptikus vagyok az örökítőanyag jelenlétét illetően. Ha ennyire profi az analitikai rendszerünk, akkor eddig is kimutathatták volna a szennyvízből mindenféle betegség “örökítőanyagát”. Valami miatt most lett ennyire fontos a szennyvízeket elemezgetni. Úgy tűnik, hogy ez a hír is a folyamatos média jelenlétet szolgálja. Időnként megpumpálják a vírus hírcsatornát, ha már nagyon ellaposodott.

  34. 35. Dan
    Lehet, hogy a Dunában benne van, de nem hiszem, hogy a csápos kutakból nyert és kezelt vízben benne lenne. Furcsa lenne ha a klór nem ölné meg a vírust. Az minden élő mikró organizmust szétszed.
    Ha úgy lenne ahogyan írod, akkor itt nem napi harminc negyven eset lenne, hanem sokkal több, hiszen a tömött Balaton is fertőzne, elvégre az emberekből kimosódó sok váladék (nyál, takony, pinalé, mosatlan seggről leázott szar, stb) ott van a vízben.

  35. Re:86
    Tudnának más cifra dolgokat is mérni…
    Pl „véletlenül” nem mérik hivatalosan a gyógyszermaradványokat a szennyvízben, ugyan úgy a drogokat is ki lehet mutatni, amiből a városlakók fogyasztására lehet következtetni, de pl nehézfémek vizsgálatát sem viszik túlzásba, stb, stb.
    Azért zavar ez most téged, mert eddig lapítottak az ilyen jellegű mérésekkel, és most hirtelen bedobták a köztudatba.
    Ebből is látszik, hogy mennyire manipulálják a médiát,mert arról mélyen hallgatnak, hogy standard időben némi túlzással fogamzás gátlós vizet iszol, de a Covid idejében bezzeg.

    Ez a mérési módszer teljesen jó, reprezentatív, nincs rejtőzködő beteg, mert mindenki jár WC-re…

  36. „Egyébként én is egyre inkább azt gondolom, hogy Orbánt mégis csak meg kéne tartani.
    Több hasznunk van belőle, mint kárunk.
    Az erkölcs úgy is eltünőben van ebben a világban.
    Fel kell venni a rendszerbarát funkciót mint régen és nagy baj nem történhet.”

    15. Világos, tehát tapsoljunk hőn szeretett Vezérünk minden disznóságához, hiszen úgyis megvéd, az erkölcs meg úgyis „kihalóban” van. 😀 Aki nem akarja felvenni a rendszerbarát funkciókat, azzal szerinted mi lesz?

  37. 36: Hanyistók:
    A múltkor erről beszéltem… Az ember veszi a fáradtságot, elmagyarázza. Visszajelzed, hogy megértetted, tehát gondolkodásod útjába tudatlanság már nem állhat. Ám mindennek ellenére -a fene tudja mi okból- odakerül a DE, és megy tovább az értetlen duma, mintha mi sem történt volna. Én ettől a falnak megyek!

    Bármit, amire van, ill. fejlesztenek reagenst ki tudnak mutatni bármilyen oldatból (a minimum szint, vagyis a teszt érzékenysége lehet az egyetlen akadály). Eddig más betegségeknél azért nem alkalmazták a módszert, mert azokra voltak/vannak sokkal egyszerűbb, olcsóbb, adott esetben kifinomultabb, bevált módszerek, míg a COVID esetében megismerhettük, hogy a hosszú lappangási ideje miatt (de ugye közben fertőz ezerrel!), nem szorítkozhatunk olyan technikákra, amit pl. egy influenza esetén használhatunk (lásd orvosok lejelentik a diagnosztizált eseteket és kész).

    35: Dan:
    Ennyire nem „szuper” ez a vírus. Nem tud állatok és emberek között mászkálni szabadon! A klór adott koncentrációja ugyanúgy megöli, mint a többi mikrobát, ellenkező esetben a csapvíz lenne a legnagyobb lakossági kockázat vírusfertőzésekre és nem a közös használatú, nagy forgalmú, zárt helyiségek.

    A veszély továbbra is azon közösségi tereken történő, védekezés nélküli, hosszabb tartózkodás esetén áll fenn, ahol több fertőzött személlyel kialakuló kontakt valósulhat meg (tehát elsősorban az eü. ellátóterek és kapcsolódó minden vonatkozásuk). A Dunában fürdőzést szennyvízbevezetők közelében, vagy az élővizek, akár a Balaton vizének fogyasztását én sem javasolom, de a csapvíz fogyasztásában nem látok kockázatot. A 30m-nél sekélyebb mélységű, ill. talajvizet adó kutakból eddig is csak a locsolást ajánlhattuk, sőt, bizonyos helyeken -COVID nélkül is-, még arra sem alkalmasak az elérhető vizek, de ez egy teljesen más téma.

    37: Tanuló:
    „… az emberekből kimosódó sok váladék (nyál, takony, pinalé, mosatlan seggről leázott szar, stb) ott van a vízben.”
    – Hát ezzel feldobtad a napomat! Rég nevettem ekkorát! 🙂
    Ez egy jó indok arra, hogy miért nem szabad ilyen szinten kiirtani a közoktatásból a kémiát.

  38. Dajtás

    Sajnos, léteznek klórrezisztens baktériumok. Egyre több, ahogy az antibiotikumokkal szemben is ellenálló bacik.

    Meszkaléró

    Jól látod! A Fidesz tábor ma már mindent és bármit elnéz pártjának, vezérének. Ez a lehető legrosszabb magatartás, mert legitimál minden bűnt és elveti a szankció lehetőségét. Azt mondják ezek a hívők, hogy a cél érdekében eltekintenek a visszásságoktól és továbbra is támogatják a pártot. Arra a kérdésre, hogy mi a cél, nem érkezik válasz, csak bamba tekintet. Minden tekintetben, Kádár rendszer II. Csupán akkoriban a még meglévő félelem, manapság a netto hülyeség tartja életben az egyre növekvő korrupciót, politikusbűnözést, összefoglalva, az állammaffiát. Napjainkban teszik tönkre a Balatont is. Tartvágások, parcellázások. A pártkatonáknak, haveroknak. A tó ökoszisztémája végveszélyben! Szégyellhetnék magukat a tisztelt párthívők, de még ahhoz sincs merszük, nemhogy tükörbe nézni
    Sajnos alternatíva sincs, csak egy összellenzéki csürhe. Vicc kategória.

  39. 9.Meszkaléró” Aki nem akarja felvenni a rendszerbarát funkciókat, azzal szerinted mi lesz?” Ez már szépen alakul, ahogy a múltban is. Azt mondják rá „erkölcstelen”.

  40. 41 Bocs, hogy élek!

    „Sajnos, léteznek klórrezisztens baktériumok.”
    Kérlek, nevezz meg néhányat.

  41. Re:41
    Valami nagyon félre ment, mert ezt szerintem Csongornak akartad írni.

    Anno, mikor az egyik távoli rokon kiment repülő teret építeni Afrikába, vett tőlünk egy nagy kanna törköly páleszt, akkor még gyerek fejjel nem értettem mire kell neki. Napi egy kupica legurult, és megúszta egész végig f.sás nélkül. Havária helyzet esetén talán ezt a népi módszert is elővehetjük… 🙂

    —–
    Szennyvízből való tesztelést jónak tartom, mert reprezentatív, szemben a szétmanipulált COVID-os tesztszámokkal.
    Én maximálisan támogatom, hogy végezzenek ilyen teszteket, lehetőleg minél több helyen, mert a regionális vízművekből elég sok van, és jó felbontású fertőzés képet lehet belőle generálni.

  42. 43 – n/a:
    Nem tud. A klór rezisztens baci olyan lenne, mint a golyó rezisztens katona. Van, aki csak dumál, de nem gondolkodik.

  43. Sajnos a helyzet ennél rosszabb. A rendszer nembarátait szimplán félreállítják. Vagy nem szimplán.

    Egy -évtizedekig- a bíróságon dolgozó, most már nyugdíjas ismerősöm mesélte, hogy a bíróságokat is bekebelezte(átalakítás címén). Mindenhova beülteti az embereit.
    Egy ügyész most lett nemrég „öngyilkos”, hajthatatlan volt egy bizonyos ügyben, ez lett a vége. Ez színtiszta maffia.

    A nagyúrak mintha nem vennének számításba bizonyos dolgokat. Elveszítik realitásérzeküket is, mert valójában a céljuk tiszta a kezdeteknél. Később, a hosszú felkapaszkodás útja során a kényszerű kompromisszumok olyan pszichés változásokat okoznak, amelyek törvényszerűen empátiahiányhoz vezetnek.

    Csak a brancháért érezz felelősséget, de azokért tűzbe megy ez a típus.
    Az elszemélytelenedés normális folyamat, de ilyen pozicióban sokkal, de sokkal érettebb (spirituálisan)gondolkodás szükségeltetne.

    Ugyan a szűkhomlokú élelmességet szokás manapság észnek nevezni, de ez nem más mint a ‘ravasz állat’.
    Régi nagy királyaink-, behozhatatlan magasságokban voltak őhozzá képest.

    Javaslom a koronát ne tegye fel a fejére féktelen megalomániájában,
    mert maradék eszét is elveszítené az abban lévő erők hatására. Mivel elmeje már nem tiszta, így képtelen lenne kezelni az őt ért hatásokat.
    Persze aki azt gondolha, hogy az csak
    egy szép színes ‘szimbólum-kalap’ az nagyot néz ilyenkor.?

  44. Re:45 Tibor bá’
    A tengervízben élő bacik nem is érnek? 😉

    Klórra rezisztens bacikra én is kíváncsi lennék, lehet a „Siófoki” vízhálózatra gondolt, ami folyamatosan felülfertőződik valami túlélővel. Tippre a végponti elosztón lehet valami zűr, pl szennyvízben áll egy szivárgó csőszakasz,stb,stb.

  45. n/a

    Egy évtizedekig németországi klinikán praktizáló urológus ismerősöm állítja ezt. Pár éve költözött haza, egy darabig magánrendelt, jelenleg nyugdíjas. Elmondása szerint, az évtizedek alatt szerzett tapasztalatai bizony erre utalnak. Uszodáról ment a diskurzus, az ott összeszedhető fertőzésekről.
    Sok esetben a prosztatagyulladást sem lehet megfogni, mert egyik kezelés sem hatékony. Ez viszont már a antibiotikumok adott esetben tapasztalható hatástalanságát láttatja, mely összefügghet pl. az uszodában összeszedhető ismeretlen bacikkal. Röviden így tudnám visszaadni a beszélgetés lényegét.

  46. 40. Horváth Csongor

    Nem vagyok én vegyész, csak arra gondoltam, hogy sok esetben a vírus benne van a testnedvekben, Vagy nem így van?
    Nem tudom, hogy a természetes vizű strandon mi lesz ezzel a „lével”, de kétlem, hogy a benne lévő kórokozó (vírus) egyből elpusztulna.

  47. Re:48
    Helyükben én is ez tenném, hogy saját fejlesztésű vakcinával oltsák be magukat.
    Újabb fricska Amerikának…

  48. 51. Dajtás
    Hát elég szépen beleköptek a lecsóba az Oroszok.

    Egyébként ez nagyon jó hír, mert ha működik az oltás (és miért ne működne, elvégre nem hülyék és nem akarják, hogy a világ rajtuk röhögjön) akkor ez azt jelenti, hogy legkésőbb jövő tavaszra vége a vírusjárványnak.
    Addig kibekkeljük maszkkal, kézmosással és kevés találkozással.

  49. Re:52
    Oroszok versenyt futottak az idővel, mert nekik elemi létkérdés volt a SAJÁT oltás.
    Ha te lennél Putyin, akkor beadatnád egy amerikai/angol/francia vakcinát, miközben ezerrel megy ellened a negatív kampány, és kikiáltanak fekete seggűnek? 😉
    Ez nemcsak a nemzeti büszkeségüket erősíti, hanem stratégiai cél volt a saját vakcina.
    Kb ugyan az pepitában, mintha az orosz nukleáris rakéták vezérlését amerikaiak gyártották volna. Ilyen egyszerűen nem fordulhat elő.
    Kínaiak is ugyan ezzel a stratégiával élnek, szükségszerűen maguk kell hogy előállítsák az oltóanyagot.
    Itt az a kérdés, hogy mi kinek az oltóanyagát fogjuk megvenni, mert ez baromira nem mindegy…

  50. Noss. A klór baktériumok és csírák ellen valóban jó. De egyetlen leírásban sem szerepel a vírus szó. Az előző kettő élő szervezet, az utóbbi meg nem. Ha a szennyvízbe bekerül, majd az élővizekbe, akkor bizony fertőz. Akár tetszik akár nem. Ugye nyár van, mindenki vízpartra megy. Uszikál, és hirtelen megugrik a fertőzött szám. Ez szerintem nem akkora faszság mint ahogy be lett állítva. Ja és volt olyan beszólás hogy nem mászkál szabadon ember és állat közt. Hát dehogynem.

  51. A lipidburkot az alkohol és a klór képes megbontani, így az alkoholtartalmú és klórtartalmú fertőtlenítőszerek hatékonyak a koronavírusok ellen is.

  52. 54: Dan:
    „Ja és volt olyan beszólás hogy nem mászkál szabadon ember és állat közt. Hát dehogynem.”
    – Ez nem „beszólás”, hanem tény…

  53. „Ez szerintem nem akkora faszság mint ahogy be lett állítva. ”

    De igen az Dan. Faszság. Ennyi erövel a HIV-et is elkaphatod bárhol. Meg bármelyik másik vírust. Ennek már tényleg semmi értelme. Kicsit tultolod a bringát!

  54. 54 – Dan:
    Bárki tévedhet és téved is mindenki. Ezzel nincs probléma csak akkor, ha nézeted túl hevesen adod elő.
    Itt mindenki nagyon ért valamihez. Azért ezt nehéz utolérni.

  55. Curix. A HIV sosem lett kimutatva szennyvízből. Egész egyszerűen azért, mert az emberiség nagyon kevés tagját érinti. Ha az arányszámokat nézzük. Jelenleg a világon több mint húszmillió fertőzöttről tudunk. A nemrég spanyol becslés alapján ennek valójában minimum a hatszorosa a tényleges fertőzött. Tehát 120 millió. Ezek a fertőzöttek naponta többször székelnek illetve vizelnek. A koncentráció pedig egyre növekvő tendenciát mutat. A strandokon meg gyakorlatilag szinte mindenki a vízbe hugyozik. Ez is statisztika. A Balatont meg nem klórozzák, lutri hogy ki milyen koncentratív mennyiségben viszi be a hugyot a szervezetébe. Még egyszer lutri.

    De oké, nem írok többé

  56. 55.Infos: Meg a zsír oldó mosó szerek. Ami sokkal olcsóbb és általánosabban elérhető.

  57. Igen, Tibor bá, én ma este hallottam, hogy fel kerültetek a térképre! 🙂 Ha ki is kellene mozdulni valamiért, ne otthon a faluban álljatok meg. De szerintem Tibor bá, egy ilyen esetre is kitalálod, hogy a legbiztonságosabb.

  58. „Curix. A HIV sosem lett kimutatva szennyvízből. ”

    Soha nem is keresték. Egyetlen vírus ezelött nem lett kimutatva a szennyvízböl. Ez a koronával kezdödött ilyen szinten.

    Dan. Annyira nem érinti ez embereket hogy Hiv-ben idén többen haltak meg mint koronában.

    „A strandokon meg gyakorlatilag szinte mindenki a vízbe hugyozik. ”

    No comment.

    Nem megsértödnöd kell csak fogadni a kritikát.

  59. 61. Csak azokat hosszabb ideig kell alkalmazni. Szerintem egyébként a szesznél nem olcsóbb a szappan. A klórnál gyártási folyamatja válogatja… de nagyrészt melléktermék. Persze az előállítás árát értem alatta.

  60. 67 Koczka Zoltán

    „Nem megy a video.”
    Nem vesztesz vele semmit. Az általunk már ismert álorvos dumál.

  61. „Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke álláspontja szerint azt a teljes körű iskolabezárást, ami márciusban volt, nem lehet megismételni. Túlterhelődtek a szülők is, egyre kevesebb a szabadságuk, vélhetően a gazdaság sem fog annyira leállni, mint tavasszal – mutatott rá. ”

    Nem mondja ki senki, de ez tulajdonképpen a Svéd-modell.

  62. 68. n/a

    Belenéztem majd folytatom.
    Korrekt az anyag szerintem.

    azt ne felejtsétek el, hogy hiába szeditek a D-vitamint, hiába éri el a szérumszint a 40ng/ml szintet, -mert ez az inaktív forma- ha toljátok a fruktózt!

    A fruktóz blokkolja a D vitamin aktív formába való átalakulását.

    Másrészt a D-vitamin közvetlenül is részt vesz a gázanyagcserében.

    Az egyetlen ami a védekezést fokozza és könnyen hozzáférhető.
    100 szem 2000 Ft (4000NE/tabletta)

  63. „Ebből a szempontból a svéd stratégia okosabb volt, mint a többi ország által alkalmazott Azonban ezért a halálozási adatok alapján nagy árat fizettek. Ez a stratégia ráadásul különösen nagy érzékenységet követel, folyamatosan nyomon kell követni a fejleményeket, hogy ha kell, reagálni tudjanak rá – mondta a szakértő. De hogy végül kinek lesz igaza, azt az idő dönti majd el.”
    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/benezte-a-who-a-sved-koronastrategiat.708882.html

  64. 59 & 62:
    A borosjenői háziorvos nyegle magatartása miatt már évekkel ezelőtt átmentünk egy Ürömi orvoshoz. De őt se látogatjuk, mert nem vagyunk betegek. Évente egyszer beadja az ingyenes influenza vakcinát, és ez az összes kontaktusunk. De köszönjük a figyelmeztetést.

  65. 71. 72. Malleusorbis
    Ugy néz ki, hogy a Románok is átálltak a Svéd szisztémára.
    Otthoni ismerősöm felevetésemre – hogy miért nem zárnak le országosa ennyi beteg mellett (napi 1300-1400) – hogy az állam halgatólagosan az átfertőzöttségben rejlő immunitásra játszik. Majd azzal vagdalkozott, hogy amikor ők már nyájimmunizálva lesznek, akkor kezdődik el nálunk a haddelhadd.
    A felesége a fogyasztóvédőknél dolgozik, benne van a megyei COVidos stábban. Valószínű, hogy innen szedte ezt az infót. Persze hivatalosan megy a nagy harc (tesztelésen és a betegek ellátásán kívül semmit nem csinálnak).

  66. 74, 72:
    Megkezdődött a kapálózás, mert semmi egyebet nem tehetnek.
    Orbán, mint mindig, beáll a sorba, közben kicsatornáz mindent, amit az adott körülmények között lehetséges. Nincs ebben semmi meglepő! Amerika is túlélte a vírus pusztítását, csak elég kellemetlen volt… Sokan ki fognak pottyanni idehaza is a komfort zónájukból (vagy ezért, vagy azért). Vivát! Pörögjön az utolsó cseppig az a „jóléti” gazdaság, hiszen ez a nép, a nagy többség akarata (a „hülye szektások” meg tehetnek egy szívességet).

    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-fertozes-jarvany-svedorszag-gdp.711173.html
    https://index.hu/belfold/2020/08/11/a_jarvany_masodik_hullama_meroben_mas_lesz/

  67. Csongor igazad van. De mi lenne jó abban, ha már most beomlana minden és mondjuk nem 5 év műlva, ahogyan korábban mondtátok?
    Aki időt nyer életet nyer. Például felkészülésben, aki okos és halgat a bölcsekre. Vagy a gazdaság pörgetése esetleg azt is lehetővé tenné, hogy új megoldások szülessenek (még ha 0,01% is). Egy „leülés” esetén, csak a várakozás és káosz maradna.

    Ma 13 óra körül volt egy riport a Karc FM rádióban, ahol egy magyar tudós (sajnos a nevét nem értem el, csak az maradt meg, hogy az USA-ban évekig dolgozott, pl NASA-nál is) beszélt a széndioxid hisztiről. Nem tagadta a felmelegedést, de szerinte más az oka. Csak hát valaki haszna azt „kéri” hogy szénmentesítsük a világot. A befolyásolásra példákat is hozott fel NASA-s pályafutásából, valami vízgőzfigyelő űrműszer kapcsán. Többek között azt is mondta, hogy amikor az Magyar Tudományos Akadémián ebben a témában előadást tartott a német energia lobbi külön túdosokat delegált, hogy z általuk hamisnak vélt nézetei terjesztését gátolják. De, szerintem hallgassátok meg a riportot, nagyon érdekes.
    Ha meg van az archívumukban, még ma meghallgatom én is az egésszet, mert sajnos csak késő kapcsolódtam be az adásba.

  68. Tanuló: Az nem felkészülés, hogy gyorsulni igyekszünk egy rosznak vélt irányba. Erre írtam nemrég, hogy távlati lágy akár kedvezőbb lehet egy korábbi összeomlás mint a későbbi. De várja a tököm, mielőtt azt mondanátok. 🙂

  69. 78. malleusorbis
    Szerintem ő az. Kerestem a Karc FM műsorát, hogy miben lehetett a beszélgetés, de nem találtam műsoidőt jelző leírást. Így a név ismeretében biztos könnyebben megtalálom.
    Milyen érdekes, ha egy tudós szembe megy a fősodratú tudománnyal, azt sec perc kicsinálják.
    Mint pár éve azt a magyar biológust aki a GMO növények fogyasztásának káros voltára talált tudományos bizonyítékot (talán burgonya volt amivel foglalkozott – kisagyúságot okoz). Még a Skót Akadémiáról is kizárták.
    Sokszor a most futó virus kapcsán is van ilyen érzésem.

  70. Menthetetlenek vagytok!
    (Miskolczi, Zágoni) Pfff!

    Amikor részletesen leírtam kapcsolódó poszthoz a véleményemet, mindössze két reakció volt, most meg újra és újra megtalálják a spanyolviszat a nagyokosok…
    Ennyi erővel a 78-as link mintájára ide citálhatjuk Egely nullponti generátorát és a vízzel működő autót, vagy bármilyen perpetum mobile marhaságot. Elvégre őket is kizárták a gonosz és oktondi tudósok!

    A mutyi, a megvesztegetés, és az emberi gyarlóság nem kerül el egyetlen szakmát sem, de ettől még nem kell bedőlni bármilyen marhaságnak! Sokan azt sem értik, mi az a szén-körforgás, de megy a nagy ok-nyomozás, tiszta Amerika…

  71. http://www.antalffy-tibor.hu/3219-rekord-melegedes
    29.hsz./különvélemény
    – Mielőtt jön az oktondiskodás…

    Tiborbá:
    Bocs, tudom, hogy nem ide tartozik, de:
    „Sokszor a most futó virus kapcsán is van ilyen érzésem.”
    – emiatt a sommás vélemény miatt tartottam fontosnak behozni.

  72. 81 – Horváth Csongor:
    Ha akarod a summás hozzászólásodból csinálhatok egy posztot, ahol az ábrák megjelennek az URL helyett.
    Máskülönben a CO2 melegítő hatásáról a tudomány már közel 200 éve tud.

  73. Köszönöm, talán nem szükséges, mert ismét csak pár emberke gondolatai szaladtak el, bízom abban, hogy a többség képes a dolgok helyes megítélésére. A diskurzus irányváltása miatt jött jól, mint lehetőség, hogy bemutassa minden érdeklődő számára, a tudatlanság és a felületesség mekkora kelepcébe csalhatja pillanatok alatt az embert. Ezt max. egy huszonéves fiatalnak lehet megbocsátani!

  74. A klór fertőtlenítő hatásához és a vírus örökítőanyagának kimutatásához szólnék hozzá (bár látom, azóta sokfelé elkanyarodtatok)
    A klór oxidálószer, mindenféle szervesanyagot roncsol. Egy vírusnak nem lesz mindenféle hiperszuper burka vagy speciális örökítőanyaga, ami ennek ellenállna. Lehet, hogy a klór nem szedi darabokra, de ha a felületi antigének megváltoznak, akkor máris nem tud bejutni a gazdasejtbe
    A vírus örökítőanyagának kimutatása PCR-ral (polimeráz láncreakció) történik. Ehhez úgynevezett primert használnak, amely egy rövid (tízegynehány bázisból álló) DNS/RNS szakasz. Ez (ha tud) odakapcsolódik a neki komplementer szálhoz a kimutatni kívánt örökítőanyagon (pl. a COVID RNS-én) és erről kiindulva DNS-t lehet szintetizálni. Ha ezt több ciklusban csináljuk, akár egy darab DNS-ből is kimutatható mennyiségűt lehet felszaporítani. A primer specifikus, vagyis az adott cél DNS/RNS speciális, csak rá jellemző szekvenciáját tartalmazza. Ha nem pontosan illeszkedik (pl rokon, de más törzs), akkor nem indul el a a DNs szintézis

  75. 84: Hargi:
    Fentebb az volt a probléma, hogy már megint összekeveredtek a hozzászólásokban a baktériumok és a vírusok. A baktérium-rezisztencia vírusok esetében nem analógiaként működik. Bizonyos klórkoncentrációt átlépni képes baktérium-rezisztencia kialakulhat, ami annak tulajdonítható, hogy az adott baktérium anyagcserefolyamatain keresztül képes lehet kémiailag lebontani, ill. átalakítani az adott klórszármazékokat, hiszen a baktérium abszolút önállóan működő prokarióta egysejtű. De a bakteriális fertőzés, mondjuk egy uszodai fertőzéssel továbbjutni képes hólyaghurut-kórokozó messze nem azonos bármely vírusos megbetegedéssel!

    Ilyen felvetésekre reagálni sem szeretek, mert annyira ordít belőlük a tudatlanság, ill. tájékozatlanság, de mint mindig, és ez utolérhető a kommenteken is, rendkívül alkalmasak arra, hogy félrevezessenek, megtévesszenek, elbizonytalanítsanak, főleg, amikor több felől megerősítést is kapnak…

    Megjegyzésedben teljesen igazad van, egy vírus esetében elég szűk az az idő-, és komfort-zóna rész, amelyen keresztül egyik élőlényből a másik élőlénybe átjuthat, nagyobb időrés, ill. távolság esetében eleve esélytelen a továbbjutás. Mondjuk egy meleg termálfürdő, ahol összezsúfolódnak az emberek és nem kellően tisztálkodtak tényleg alkalmas lehetőségnek adódik, de, hogy a fertőtlenített csapvízhálózaton keresztül hozzám jusson, arra szinte nincs is esély. Még akkor sem, ha pl. a génanyagát még tartalmazó szennyvíztisztítás után kicsepegő „iható vizet” kortyolnám a szennyvíztisztító telep kifolyóján… Bizonyos vakcináknál pont ezt a lehetőséget próbálták felhasználni az immunrendszer betanítására, persze nyilván nem ebben az előállítási formában.

    A kimutatás részleteit tartalmazó kiegészítést minden olvasó nevében köszönöm!

  76. JÓ HÍR:
    Az alábbi cikkben megfogalmazottak alapján -én úgy gondolom- sikerülhet végleg leszámolni a COVID járvánnyal.
    https://index.hu/techtud/2020/08/13/koronavirus_gyenge_pontja/
    Ez alapján, ha a tesztek is sikeresek lesznek, kb. 1 év múlva biztosan lesz hatásos vakcina ellene, s hátradőlve várhatjuk, hogy egy még veszélyesebb kórság az agonizáló emberiség látszólagos nyugalmát ismét kikezdje, amíg be nem jön a közmondás, hogy: „Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik”!

  77. El tud e bújni ez a sars-cov-2 vírus a szervezetünkben úgy, pl. a mellékvesékben, hogy nem kimutatható a vírus jelenléte, de a hónapok évek alatt azt tönkreteszi, miközben az oltás vagy fertőzöttség miatt védettséget mutató ellenanyag kimutatható?

  78. 88. malleusorbis,

    Az 50. oldalt már az első belinkelésnél elolvastam.
    Arról írnak, hogy 1965 óta ismert és 1972-ben koronavírus felsőlégút betegségként tartották számon.
    A kérdésemre ez nem válasz. Már, ha nekem szólt.
    1972 óta javult a labor diagnosztika és még így is, hogy fejlettebb eszközökkel ezer és egy kutató foglalkozik vele világszerte, rengeteg a kérdőjel.
    Lehet e a sars-cov-2 lassú gyilkos nem kimutatható jelenléttel, hogy közben az ellenanyag kimutatható?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük