(3269) Megint a dollár

Tibor bá’ fordítása online

 

Peter Schiff menő részvényalkusz szerint a süllyedő dollár senkit se érdekel, ugyanis az amerikai valuta más valutákhoz, aranyhoz, ezüsthöz képest veszít az értékéből. Szerinte az érdektelenség valószínűleg marad, amíg nem jön el a zuhanás, amíg a süllyedési index nem éri el az 80-at. Ilyen tempóban ez év vége előtt bekövetkezhet, de lehet, hogy már a novemberi választásokra.

A dollár süllyedése az elmúlt hetekben felgyorsult a koronavírus terjedésével egy ütemben, amit jelez a dollár index, ami 6 menő valutához való viszonyítás. Miközben az arany is minden idők rekordját éli.

A koronavírus felgyorsította a dollár süllyedését, ami ellen a Federal Reserve nem tud tenni semmit. – állítja Schiff.

Másik megállapítása, hogy a negatív kamat lényegében negatívabb, mert az amerikai kormány a CPI-t használja (Fogyasztói Ár Index), ami alig jelzi az infláció valós értékét.

Schiff véleménye szerint az arany váltja fel a dollárt, mert az Euró és más valuták nem foglalhatják el a helyét, mert azok is fiat pénzek. Csak az arany jöhet számításba, mert arany volt a dollár előtt. A dollár nem végzett jó munkát, az arany fogja elfoglalnia helyét.

A FED segítségével, évek alatt felépített, teljes kártyavár gazdaság alapjait a dollár tartalék valuta szerepe tartotta életben. Ha a dollár elveszti tartalék valuta szerepét, akkor elvesznek az alapok és az egész kártyavár összeomlik.

Ezen érdemes elgondolkodni, főleg mert az amerikai gazdaság hihetetlen mértékben esik vissza.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

43 gondolat erről: „(3269) Megint a dollár

  1. A ‘Vissza az aranyhoz’ posztban volt szó róla a hsz-k között, hogy majd valamilyen virtuális pénz lehet a tuti befektetés.
    Akkor és most is az a véleményem, hogy a virtuális himi-humik eltűnnek.
    Azóta Putyin bejelentette a -már régóta húzodó- hírt, miszerint a kriptovaluták használata országon belül tiltott.

    Maga a dollár is virtuális, legalábbis az értéke amit tulajdonítanak neki.
    Ha a belévetett bizalom széles körben eltűnik, mert eltűnik, akkor nem lehet rá több játékvárat építeni. Nem is bizalom ez, hanem a jól megszokott kényszerítő ereje semmivé foszlik.
    Már évek óta próbálnak menekülni az országok a gyengülő dollár várhatóan lecsapodó hullámai elől, kisebb sikerekkel.(Bár Kína a vírusnak köszönhetően ügyesen függetlenítette a még külföldi, főleg amerikai befektetői kezekben lévő gyárkapacitása jelentős részét, felhasználva igen jelentős, ámbár értéktelen dollártartalékai egy részét, ügyes!)
    Vagyis a következmény -láncolat, a begyűrűzés holtbizonyos.

    Ez a dolog nagyot fog ütni a világgazdaságban.

    A vírus tökéletes triggernek mutatkozik, a mellélapátolt fekete-fehér kérdés szintén.

    Mint mindig, most is a tömeg lélektanán múlnak a történések. Az USA-ban ez meg csúcsra van járatva.
    A baj, bajok csőstül szoktak jönni.

    Nem akarok riogatni, mert a dolgok képlékenyek, de lehet érdemes bevásálni pityókából. Decemberre olyan konstellációk vannak melyek a tatárjárás óta nem voltak.
    Gatyamadzag szoros? Fel kell kötni!

  2. Re:1
    Maximálisan egyet értek!
    Kaját, nemesfémek érdemes tartalékolni, plusz előre kell hozni azokat a műszaki tárgy vásárlásokat, amit valamiért halasztottunk.
    Én pl műszerekből berendelek párat, hogy augusztusban megérkezzen. Késő ősszel ez már nem fog menni.

  3. Tibor bá,

    Megvallom kevéssé érdekel a dollár helyzete. Esetleg javasolhatnék néhány témát ami kifejezetten Kínával kapcsolatos? Nagyon érdekelne a társaság véleménye egy sor Kínával kapcsolatos kérdésben. Csak, hogy párat említsek ezek közül fontossági sorrend nélkül :
    Kelet Turkmenistan (ujgurok), Tibet, Taiwan, Hong Kong. kínai gazdasági befolyás Afrikában és Európában stb.
    Gondolom nem tagadja senki, hogy Kína mára már fontosabb világgazdasági tényezővé vált, mint az USA.

  4. „A dollár nem végzett jó munkát, az arany fogja elfoglalnia helyét.” – Micsoda marhaság ez? A dollár kiválóan végzi pontosan azt a munkát, amit szántak neki: hogy tetszőlegesen lehessen manipulálni vele, és egy egyre szűkebb elit kezébe összpontosítani egyre nagyobb részét az egész emberiség által megtermelt javaknak.

    Ha lesz jobb eszközük erre, nyilván szemrebbenés nélkül hagyják veszni, de hogy az aranyra visszaváltana a világ? Teljes tájékozatlanság. Vagy félrevezetés.

  5. Ezek az előrejelzések mindig feltételezik hogy totál idióták kezében van a döntés, akik ha eljő a vég (havaria) majd ölbetett kézzel nézik annak eljövetelét és saját bukásukat. Nem igazán. A tőkés nagyhatalmaknak elég sok eszköz van a kezükben amivel ezt befolyásolni tudják. Nem lesz úgy összeomlás ahogy azt egyesek várják, egyszerűen azért mert az senkinek nem érdeke, kezdve a kisembertől a politikusig. Kicsit összetettbb bonyolultabb és az információ áramlás miatt gyorsabb reagálású a pénzpiac mint 10-20-50 éve. Ezt el kell felejteni.

  6. 4-6.
    És mivégre vásárolja ütemesen, évek óta több nemzeti bank az aranyat? (Mondjuk dollár helyett.)

  7. 7 Nem mondom, hogy aranyat venni hülyeség. Sőt, nyilván van értelme, ezzel a részével a cikknek egyetértek.

    Azt se állítom, hogy nincs esély rá, hogy a dollár beszakad a közeljövőben. Talán együtt az egész amerikai gazdasággal, sőt a világgazdasággal.

    Azt vitatom, hogy valaha is eljönne újra egy olyan kor, amikor a pénz aranyból van. Ezernyi jobb megoldást ismerünk ma már ennél, a fiat pénzt is beleértve, minden hibájával együtt.

    Aranytartaléknak mindig jó lesz, általános fizetőeszköznek szerintem már soha.

  8. A FED ha akarna tudna tenni az USD gyengülésének lassítása érdekében, de nem akar. Még mindig az elsődleges világvaluta az amerikai dollár, viszont az USA államadóssága mára rekord szinten van, nem csak az évek óta tartó kvantitatív könnyítések miatt, hanem a COVID-19 járvány gazdasági hatásai miatt is. Félig meddig tudatosan engedték el a dollár inflációját, így az államadósság egy jelentős részének az értéke elinflálható!

  9. 8 – Ábel:
    Nem arról van szó, hogy aranypénzt hoznak forgalomba, ami a fogdosástól különben is elkopik. Hanem kérésre a kibocsátott papír bankókat átváltják aranyra. Ahogy ez volt a dollárral 1961 előtt.

  10. „Én pl műszerekből berendelek párat, hogy augusztusban megérkezzen. Késő ősszel ez már nem fog menni.”

    Dajtás

    már miért ne menne?

    Dollár nem fog bedőlni csak úgy. Ilyen nincs. Ez már rég megtörtént volna, mindenki tudja hogy játékpénz de a szereplők elfogadják a játékszabályokat.

    Dollár nem bedőlni fog hanem szép lassan lecserélődik, ahogy Amerika elveszti világvezető szerepét.

  11. 10. Tibor bá’

    Nagyságrendileg több pénz van forgalomban mint amennyi ismert globális fizikai arany van.
    Így átválthatatlanok a jelenlegi devizák…

  12. 10: Egy dolog az, hogy a különböző nemzeti bankokban őrizgetnek különböző méretű aranytartalékokat a valuta stabilitásának az elősegítésére, és egy másik dolog, hogy egy valutát szabott áron garantáltan beváltsanak aranyra.

    Ahogy a gazdaság nő, egyre több pénz forog, egyre többre is van szükség, még infláció nélkül is. Nagyságrendekkel elmarad a Föld aranymennyisége attól, hogy ezt fedezni tudja.

    Egyébként egyik országnak se jó, ha a valutája elkezd deflálódni, már csak ezért se hiszem, hogy bárki is meglépné a beválthatóságot.

  13. 12,Koczka Zoltán
    Már miért volnának átválthatalanok? Sok ország cserélt bankjegyeket történelme folyamán, országodat nézve volt a régi korona, majd a pengő, ma pedig a forint, mindenik a Nemzeti Bank által meghatározott értéket képvisel.Megtörténik, ahogy már ezerszer is, hogy világgazdasági események, hullámzások okán lecseréljük bankjegyeinket, és amennyiben aranyalapra akrja az ország helyezni -amit viszont szinte egyik ország sem csinál, mert problémás – akkor nemzetgazdaságilag, szakemberek által kiszámitott aranyértéket ruháznak a bankjegyhez.
    Tegyük fel, az ország bankjegyállománya 1 millió forint, ezt 100 kg. fizikai arany fedezi.Elmondani sem tudom, mily végtelenül kevés nanomiligramnyi aranyat képviselne szegény egyforintos, ergo a helyzetet orvoslandó, 100,000 új forintot , egyenként 1 gr. fizikai aranyat képviselő bankjegyeket bocsátana ki az állam.
    Bonyolult, a nemzeti bankok szakembereinek való feladat, de megoldható.

  14. egy hozzászólsá egy usa-ban dolgozó embertől:
    „A Szilícium Völgyben ugyanez a helyzet. Mi mérnökök itthonról dolgozunk, video konferencián, Slack-en. A web kamera most nagy hiánycikk. Ki lehet menni akármikor, de az emberek csak élelmiszerért mennek, meg sétálni, futni. A többi bolt megsínyli, az online vásárlás teljesen felváltja őket. Minden alkalommal amikor tömegbe mész, kockáztatsz, még maszkban is. Ha Teslát vásárolsz, egyetlen emberrel sem érintkezel, a telefonról nyitod az ajtót, és senki nincs a közelben. Ha otthon eldugul a lefolyó, most magadnak kell megcsinálni, nem jönnek ki. De ha az internet vagy mosógép nem működik, akkor kijönnek, nincs választás. Aki nem tud otthonról dolgozni, nagy bajban van, a munkavállalási segély nem tart örökké, és a lakbért sem lehet a végtelenségig késleltetni. Új útlevélre 1 hét helyett 1 évet kell várni (vagy ki tudja mennyit), de úgyse nagyon van ország, ahova beengednek. Az ideiglenes munkások ha elvesztik az állásukat és nem találnak ugyanolyat, akkor mehetnek haza, de sokszor nincsenek repülő járatok. Ha itt maradnak, az meg elvileg illegális. Nem tudni mi lesz a diák vízumokkal sem, ha nem lesz oktatás nyár végére, akár ki is toloncolhatnak diákokat. Én távoktatásban csinálok egy egyetemi tanfolyamot munka mellett, és minden online megy. Majd jövőre személyesen is találkozunk ha tudunk. A kis üzletek néha végleg bezárnak, haj és köröm szalonok, karate, yoga stúdiók. A közösségi programok vagy online mennek, vagy megszűnnek. Haverok is online találkoznak, vagy az utca másik végéből integetve. Elvileg be lehet most már menni az irodába ha nagyon sürgős, de amúgy otthonról végzünk mindent. A könyvelőnk is internetes könyvelést tanul.”

    ezt is érdemes megnézni: http://www.youtube.com/watch?v=lhwpBGjtSlE >>Tényleg ez van az USA-ban? Valamennyire hiteles képet ad a valóságról

  15. GONDOLATOK:
    Arany ide vagy oda, az biztos -és erre lélekben készülni kell-, hogy egy oltári nagy vagyonfelfaló és az egyszeri emberek sokaságát kilátástalan helyzetbe hozó folyamat van kibontakozóban. Túl nagy a jólét, a hozzá kapcsolódó pazarlás, és már elviselhetetlen az ökológiai lábnyomunk is. Az egyszeri ember úgysem mer csinálni semmit, a vagyonos réteg pedig nem fog lemondani a hatalmáról, amíg egy újabb Napóleon karóba nem húzatja őket a seregével. Páran hiába készülgetünk, pár év viszonylagos nyugalmat követően sodródni kényszerülünk majd mindannyian a tömeggel. Mindenképpen jó, ha valakinek van/lesz a birtokában némi fizikai arany, de kapcsolatok és politikai tőke nélkül a fizikai arany nagymértékű birtoklása sztem. csak célponttá teheti az embert. Hasonlóan a lottó milliomosokhoz… egyet sem láttunk kiemelkedni a semmiből, további vagyont építve, mert ahhoz legalább olyan okosnak és ügyesnek kell lenni, mint ML.

    Ebben a világban én sajnos nem látok reális kiutat ebből a kelepcéből!

    Azért gondolom így, mert a technológiai dolgaink max. 10 évre készülnek, így pl. egy saját energiaellátó rendszer felszereltetése sem igazán tud hosszútávon előnnyel szolgálni. Gondoljatok bele, mit hozhat egy összeomlás, ill. bizonytalan közműüzem annak, aki még a szellőztetését is csak generátorokról, ill. áram felhasználásával tudja elvégeztetni a passzív-házában, esetleg egy panellakás 10. emeletén él a családjával?

    Ennek ellenpéldája a „látványfalusi életmód”, de aki próbálta már a valós önellátást, az tudja, nem eszik ilyen forrón a kását!
    Ha az orbáni hűbérúri rendszer bukik, akkora káosz lesz az országban, hogy ezt a lehetőséget még inkább elfelejthetjük. Hazánkban a legnagyobb problémát a kiszáradáskor szükséges vízutánpótlás/öntözés fogja jelenteni. Nem hiába kötelező bejelenteni a házikutatkat, amelyek nagy részéből egyébként sem lehet már normális mennyiségű vizet kinyerni egy szárazabb időszakban. A minőségi éhezés után meg kell szoknunk a mennyiségi éhezést is, és nem fog ártani, ha a cserépkályha mellett lesz bekészítve pár hidegtűrő hálózsák is.

    Fedezetnek -én úgy látom- ma egyedül Kína tudja felkínálni a gazdasági/termelő arzenálját. Viszont nem szabad leírni az USA-t, mert épp most próbálja a korábbi kínai kizsákmányoló modelljét áthelyezni és működtetni Indiába!
    Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia és az EU rég nem képviselnek olyan jelentőségű erőt, mint korábban, elég csak a németek helyzetét megnézni, ill. összehasonlítani félszázaddal korábbi önmagukkal.

    Vegyetek pár aranyérmét, kapja meg az asszony a rég áhított ékszereit, spájzoljatok be régi, kézi, tartós szerszámokból, kapcsolódó tartós anyagokból, és tegyetek el pár rekesz sört is az elkövetkező nehéz időkre… Aki teheti, rendezze vágyait, amíg lehetséges! Írnám, hogy összefogás, bölcs országvezetés, meg minden, de az nem lesz opció, ez ma már egyértelmű… Atlantisz el fog süllyedni. Sajnos, azokkal az úszógumikkal, amit sokan most próbálnak beszerezni, ill. egyesek már évtizedek óta szorongatnak, semmire sem fogunk menni.

  16. 16. Horváth Csongor

    Ez igen. Tömör és érthető. Semmi felesleges optimizmus, de riogatás sem (ha csak a realitások említését nem tekintjük annak – de szerintem az nem az).
    Részemről *5-ös.

  17. Re:11
    Mert van arra esély, hogy kirobbantanak egy polgárháborút az USA-ban,főleg a késő őszi választások okán, ami magával fog vonni egy globális gazdasági krízist, ami a helyi valutáknak is be fog tenni, plusz emiatt sok termelői szektor bedőlhet, ami által a bonyolultabb ellátási lánccal működő magas hozzáadott termékek elérhetetlenek lesznek. Bontsam ki jobban? 😉
    Ha idén nem lesz BLM-es tüntikén kívül extrább esemény, akkor megúszhatjuk, de sok jóra nem számítok. Most értünk el egy olyan történelmi korszak végére, ahol szükségszerűen változások történnek, és jobb erre felkészülni, mint letolt gatyával állni…

    Itt sokan abban bíznak, hogy eddig sem volt semmi, ezután sem lesz semmi, ami elég nagy önámítás, világosan látszik, hogy a fenntarthatatlan a folyamat, és nagyon a végén vagyunk.
    Nem szoktam károgni, és jellemzően pozitívan állok mindenhez, de más „csatornákon” is jelezték, hogy a következő a turbulens időszakra jobb felkészülni, mint egymás fejét püfölni 2 csomag WC papírért… 🙂

  18. Dajtás,

    az arany ára azért nő mert pénzbőség van. Valahol „normális” folyamat.
    Azzal senki nem veszít persze ha felkészül egy nehezebb időszakra, de én nem látom
    azt amit ti.
    Polgárháborúk csak akkor vannak ha azt úgy akarják. Véletlenek ezen a szinten már nincsenek.
    Én nem látok semmi okot egy gazdaságbedőlésnek. A rendszer gyönyörűen halad a végkifejlethez! 😉 Nem kell ezt megakasztani.

  19. Re:16
    Nem kell annyira f.sni, lesz megoldás, mert ha dől a rendszer, akkor nagyon sok minden a felszínre kerül, ami feloldja a feloldhatatlan problémákat.
    Ezt a helyzetet a neoatlantiszi civilizáció(új nevén euro-atlanti civilizáció) produkálja, és ahogy elődje is eltűnt(igaz sokan azt se fogadják el, hogy volt) , ez is el fog tűnni, és helyét átveszi más.
    Most értünk a végjáték korába, lehet bekészíteni a pop-cornt, mert jön a finálé. 🙂

  20. Emberek, nem látom sok értelmét a fizikai aranyfelvásárlásnak.
    Ha ne adj isten, megszalad a helyzet pénzügyileg / reáltermékek tekintetében, akkor az arany, mint merev érték, nem fog sokat lenditeni senki fián, hacsak nem vásároltok jóelőre apró, egygrammos, könnyen letörhető aranylemezeket.
    De még ezzel is bökkenő lesz, hogy vásárolsz néhány tojást, HA LESZ EGYÁLTALÁN?
    Nem is folytatom a gondolatmenetet, mindenki megértette.
    Csúnya idők jöhetnek gazdaságilag.

  21. Re:19
    „Polgárháborúk csak akkor vannak ha azt úgy akarják. Véletlenek ezen a szinten már nincsenek.”
    Nagyon jól látod, pont ez zajlik most az USA-ban.
    Valakik nagyon polarizálni akarják az amerikai társadalmat, hogy a végén az egyszerű „prolik” nyakába varrják a disznóságokat.
    Erre mondom én, ha békésebben megússzuk az idei évet, akkor jól kijöhetünk belőle, de ha még is belekakil a cica a ventilátorba, akkor nagy bajok is lehetnek.

  22. 16 Csongor, jó gondolatok
    Alapvetően szerintem mindegy hogy lesz e aranyfedezet vagy nem.A világ sosem lesz olyan biztonságos anyagilag mint régebben. Ugyanakkor a mostani generáció 50 éves korig bezárólag nem élt át különösebb gebaszt.
    Teljesen mindegy milyen pénzrendszer van.Alapvetően az áruk szolgáltatások cserélnek gazdát most és a múltban is. Ami változott pl. ingatlanhoz jutni nehezebb mert egy átlagembernek nehezebb dolga van manapság mint régen.
    (persze tudom vannak ellenpéldák is) Például pár éve a gyümölcs,zöldség jelentősen drágult.Egy 10 kg-os dinnyéért 2000 ft soknak tűnik , vagy az almát mondta hogy lesz 1000 ft is kg-ja az időjárás miatt. Elmondható hogy az élelem az elmúlt években jelentősen drágult, drágult a lakhatás is.Így összességáben talán romlott az életszínvonalunk. Tehát az egységnyi munkáért (1 havi fizetés) kapott pénz talán kevesebbet ér legalábbis úgy érezni, de kalkulálni kellene (mert a ksh az kamu és az érzéseink is csalóak).
    Ha romlana a klíma helyzet és az olaj is kezdene kifogyni akkor ezek a dolgok még rosszabbra fognak fordulni.Alapvetően ez határozza meg majd az életszínvolnalat nem pedig az hogy milyen pénzrendszer van/lesz.

  23. 21. balint
    A fizikai aranynak inkább a vagyonok hosszabb távú átmentésében van szerepe, nem a napi költésben. Egyszer olvastam egy érdekes elemzést, ami szerint az elmúlt 2000 évben egy teljes öltözet felső kategóriás úri ruha mindenkor nagyjából egy uncia aranyba került. És azok a családok tudtak évszázadokon keresztül bent maradni a felső osztályokban, akik nagyobb arányban tartották vagyonukat aranyban. Ez persze nem biztosíték a jövőre nézve, de az emberiség tehetetlenségét tekintve azért biztató.

  24. Tudnak – e már aranyat mesterségesen előállítani?
    Olvass néhány dolgot az alkémiáról!

  25. 19. Curix

    „az arany ára azért nő mert pénzbőség van”

    És akkor, amikor csökkent akkor pénzszűke volt? Kac kac kac…

  26. 26. Az arany egy elem. Ahhoz, hogy egy másik elemből létrejöjjön, magkölcsönhatások kellenek. Amihez szupernóva kell – egy csillag halála.

    Illetve egy atomreaktorban a nagyobb rendszámú elemek többnyire kisebbekre hasadnak. Nem rémlik, hogy valamelyik hasadási sorban szerepelne az arany, és most hirtelen ránézve nem is. De ha esetleg mégis előfordulna, hogy mondjuk uránból lesz egy kicsi arany is, egyrészt a kiinduló anyag drágább, másrészt rengeteg radioaktív fémben lenne akkor egy kicsi arany, jórészt az is radioaktív. Nem hangzik jó üzletnek.

  27. 26. Zsuzsa
    Tudnak már egy ideje, de nem éri meg. Ellenben kövecskéket – gyémánt és egyéb drágakövek – olcsóbban lehet, mint a természetes kő ára.

  28. 26: Zsuzsa:
    Igen (ahogy fentebb is kifejtették), de sokkal „többe kerül a leves, mint a hús”. Melléktermékként sajnos sehol nem pottyan ki… Ha úgy is lenne, akkor találnának valami mást, aminek a készletei hasonlóan végesek. Az arany azért vált jó értékőrzővé, és azért tartja magát ebben a pozícióban a mai napig, mert több olyan tulajdonsága is van, ami egy értékálló, megbízható eszköznél fontos a világban.
    A hamisítása már komolyabb kérdés, de erre csak nagy mennyiségű készleteknél kerülhet sor, ahol wolframmal „helyettesítik” az aranytömb belsejébe csempészve a csalók. Átlagembernél az ékszerarany esetében lehet jókora átveréseket eszközölni, hiszen van olyan ember is, akit egy ródiumozott ezüstnyaklánccal is át lehet verni fehérarany témában…

    Aranykészlet felhalmozása olyan embernek lehet érdeke, akinek a mindennapi élethez szükséges vagyonán túl van még legalább 10-30M felesleges Forintja (1-2M megtakarítással a „mi fajtánk” nem játszik), és annak adott részét így kívánja tartani. Ahol mondjuk dollár milliárdokról van szó, ott már rég felvásárolták az aranyat, emiatt szökött most újfent egekbe az ára, plusz a kisemberek pánikhangulat-kereslete is hajtja egyre feljebb az árfolyamot (sok kicsi sokra megy, lásd állampapír, ill. bef.alapok, vagy üdülési jog átverések, meg hasonlók). Nemrég észbe kaptak az állami készletek felett diszponáló közgazdászok is, emiatt érkezhetett haza a német arany, ill. emiatt vásárolt be (okosan) Magyarország is a közelmúltban. Alapvetően a megalapozott félelem és bizonytalanság hajtja az egekbe az árfolyamot.

    Itt Magyarországon én mindenkinek kötelezővé tenném, hogy birtokoljon családonként 10-30 dukát közti érmemennyiséget (jelenleg 0,7 – 2M értéknek felel ez meg), de ennél nagyobb készleteket a „kisembereknél” elképzelni sem tudok. Az marhaság, hogy add el a házad, vagy a családi örökséget és azt forgasd át, annak már van realitása, hogy add el az autót és vegyél egy 20 éves Suzukit helyette, s annak az érték-különbözetét mentsd át aranyba, vagy bármilyen felesleges beruházás helyett (lásd új 300E Ft-os TV pl.) vásárolj aranyat. Az állam helyében a babakötvények átváltását is lehetővé tenném, ill. kidolgoznék egy állampapírt standardot ezzel a garanciával (más kérdés, hogy OV-nak már a kutya sem hisz). Természetesen, mivel nem varázsgömbön nézek keresztül, simán lehetséges, hogy végül az illető 5 év múlva bánni fogja szeretett autója ilyen módon történő amortizálását, vagy a feleslegesen feladott „élvezeteteket”, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a család túlélésének alapjait egy ilyen készlet fogja lehetővé tenni. A kockázat-nyereség arányát mindenki maga elemzi ki! Az biztos, hogy pill. rengeteg pénz maradt az embereknél az el nem költött nyaralás, és hasonló szolgáltatások kiesése miatt, tehát olyan nincs, hogy valakinek semmilyen lehetősége nincs, ha gondolkodni képes. Amikor itt vagyon alapú szelekcióról beszélünk, erre is gondolunk, nem feltétlenül az a forgatókönyv, hogy csak a milliárdosok tudnak túlélni a bunkereikben. Gondolkodás, előre látás, cselekvés, gondoskodás, jobb esély, vagy kockázatkerülés érdekében felvállalt veszteség. Az biztosan nem fog működni, hogy majd az állam megmenti a sok okos emberkét, akik még mindig a hiteleken vásárolt kínai ipari szemét és feleslegesebbnél feleslegesebb szolgáltatások megvásárlásában látják a jövőt!

  29. „Az biztos, hogy pill. rengeteg pénz maradt az embereknél az el nem költött nyaralás, és hasonló szolgáltatások kiesése miatt”

    Csongor

    ezt alá tudod támasztani, vagy csak így „saccolod”?

    Én meg azt látom, hogy aki nyaralni akart az el is ment nyaralni (tele a Balaton és az Adria is)
    Az ingatlan biznisz és jármü ipar is kezd magához térni.
    Söt a balatoni ingatlanok nem lefele mennek hanem felfele.

    Szóval…. nincs itt olyan huh de nagy probléma. Egyelöre….

  30. 31: Curix:
    A saját családomban és környezetemben élő emberek nagy része esetében tapasztalom ezt. Aki külföldre készült, Balatonra ment, vagy a Szalajka völgybe, esetleg Hajdúszoboszlóra, de még a foglalók bukása mellett sem költött annyi pénzt, mint tervezett. A balatoni part ezt szépen be is árazta! 🙂
    Természetesen van olyan ismerősöm is, aki kiruccant egy afrikai szafarira, mit neki vírusok…
    Az ismeretségem nagyobb fele, bevallom én is, kihagyta az idei nyaralást.

    Mindegy is, abban látom egyetértünk, hogy aki szeretne, így vagy úgy, de ki tud alakítani magának még most is (a fent vázoltak szerint) arany vésztartalékot, ha akar!

    Azt is látni kell, hogy Magyarország megint egyfajta búrába került, ahogyan a politikai élet alakítása terén régóta, most a világban zajló pandémia és gazdasági folyamatok terén is ez tapasztalható. Emiatt van az, hogy aki csak a hazai történésekre összpontosít, az tényleg úgy érezheti, hogy nincs itt semmi különös, részünkre minden a legnagyobb rendben van (és ez ki tudja meddig, tényleg így is maradhat).

  31. Csongor

    Magyarország azért van búrában mert az emberek 2/3-a nem fizet jelenleg semmiféle hiteltörlesztést! Ez hatalmas pénzmennyiség és biztos vagyok benne hogy ennek a pénznek a többsége el van költve. Ismervén a magyart kizártnak tartom, hogy ez megtakarítási számlákon landolna.
    Ennek decemberben vége, akkor majd egy uj fejezet kezdödik nálunk is. És ezt pontosan tudja Orbán is.
    A mostani népszerűségének nagy ára van.

    Én csak azt látom Németországban mi történik más országokat nem követek szorosan nyomon. Ott egyre többen szeretnék felelösségre vonni a kormányt a rossz víruskezelési gyakorlat miatt. Általánosan elfogadott nézet, hogy túl késön reagált a kormány, majd pedig túlreagált.
    Ezzel hatalmas gazdasági károkat okozott.
    Szóval valóban nincs még lefutva semmi…..

    Személy szerint én az aranyat nem látom opciónak. Biztos van igazatok én ehhez nem értek de egy relative kisember esetén szerintem az arany nem játszik különösebb szerepet. Fizetésre majdnem teljesen alkalmatlan.

  32. Akinek nincs pénze az inkább vásároljon előre élelmiszert, vagy bármit amit annak tönkrementele előtt elhasználna amúgy is.

    Az arany akkor jön szóba, ha már tele a spájz, és egyébként nem tudnál befektetni semmibe.

    Vagyonosabb embernél a vagyon 10%-át javasolt aranyba tenni, azaz ha van egy kiadott lakásod akkor lehet 2-5mFt aranytartalékot képezni.
    Ez egyébként a kb 30 dukátpénznyi (nem csak 1 dukátosban gondolkodva) aranypénzmennyiség amit valaki minden családnak előírt.

    Ez az aranymennyiség még mindig nem elég egy új helyen való házvételre, így vagyonátmentésre sem jó igazán.

  33. A fizikai aranynál felmerülhet még a beszolgáltatási kötelezettség, ha nagyon nagy a zűr.
    Volt már rá példa a XX. században. Valuta beszolgáltatással egybekötve.
    Jó szándékú szomszédok sok embernek intéztek anno így házkutatást, kihallgatást…
    Mi a garancia rá, hogy ez nem fog megismétlődni?

  34. 35.
    Az anonim vásárlás a garancia a beszolgáltatás – rekvirálás ellen

  35. 36. Tibor bá’

    Hajaj, de hát azóta nálunk is demokrácia van ám … 😉

  36. Re:30
    Sokszor nem értek veled egyet, de ebben maximálisan! 🙂

    Re:26
    Leírták már páran, lehet aranyat „csinálni”, de kissé koltseges, és még mellékesen radioaktív is lesz…

    Re:29
    Arany mindig is egyfajta szakrális jelleggel bírt, ezért elfogadott már évezredek óta.
    Ha csak a kémiai tulajdonságai lennének fontosak, akkor az emberi kultúrában más nemesfémek, pl platina is fontos lenne, de nem az.

  37. 37:
    Anonim csak kis tételeket vehetsz, de még ott is ferde szemmel néznek ha nem adsz adatot.
    Egészen nagy tételeknél még kizárt hogy névtelen maradj.

    Viszont ez nem is valós veszély, mert kis tételekre (pár millió Ft) nem fognak nagy nyomozásokat folytatni.
    Simán el is adhattad félúton az emelkedésben feketén.
    Ha nem csinálsz hülyeséget az aranyaddal akkor az meglehet később is.

  38. Sztem. azt, hogy miként lehet majd egy gazd. reset után arannyal kereskedni, vagy mennyit engednek birtokolni most senki sem tudhatja, semmiképpen ne az aktuális közigazgatási és pénzpolitikai helyzetből, ill. ma érvényes törvényekből induljatok ki! Csakis akkor, az adott -mai szemmel nézve kiértékelhetetlenül homályos- jövőnkben dől majd el, hogy mire és milyen keretek között fogadnak el aranyat. S, ha például csak feketén lehetne felhasználni, az átlagemberre igenis bajt hozhat, és tény, hogy nem csak a pénzt, de az aranyat sem lehet megenni. Na jó, biológiai szempontból megeheted, de jóllakni biztosan nem fogsz vele!

    A magánszemélyeknél fekvő fizikai aranytartaléknak kizárólag akkor lesz szerepe, ha a pénzvilág, és nálunk elsősorban a Forint, mint fizetőeszköz az elkövetkező évtizedben összeomlik, értéktelenné válik, és ismét új fizetőeszközt kell bevezetni, ill. konvertálni kényszerülünk (és épp az aranyhoz, vagy vmilyen arany fedezetalapú valutához) a fizetőeszközünket. Ennek az esélye sajnos nem elhanyagolható.

    Hosszabb távú (20 éves távlatra értve) befektetésként, például gyermekeid örökségét tekintve pedig kizárható, hogy az aranytartalék rossz befektetési, ill. értékőrzési forma lenne (megismétlem, ha olyan vagyont forgatsz át, amire nincs feltétlenül szükséged, ill. amiről hajlandóak vagytok lemondani a jelenben).

    Én ezt úgy értékelem, ha mégsem lenne rá szükség, és ezt az értéket kvázi elbukom, akkor:
    1. jól alakulnak a dolgok és bőven megkeresem az emiatt kimaradó összeget, nem ér nagy veszteség, hasonlóan, mint egy ház biztosítási díjának kifizetésénél (mert nincs az a hülye, aki akkor örülne, ha pl. leég a háza és emiatt kifizetik neki a bizt. összeget),
    2. ha nincs utód, akire hagynád, az asszony/partner (azon meg Te is :- ) kiélhetitek a legvadabb nemesfém jellegű vágyaitokat. (Kár, hogy nem visszafiatalodva, de állítólag az arany fiatalít is…)

  39. https://usdebtclock.org/gold-precious-metals.html

    Itt alul a Dollar to gold ratio NOW $32490 /uncia
    így az arany eléggé alulértékelt ma.
    A dollárt várakozásaim szerint a GESARÁval lefedik arannyal, az lehet az USN (Q szava járásával)
    és az országok közötti elszámolás lehet majd nemesfémel, aprópénznek meg jó az ezüst.
    Úgyis fertőtlenít.

  40. 1. KGB

    „Kína a vírusnak köszönhetően ügyesen függetlenítette a még külföldi, főleg amerikai befektetői kezekben lévő gyárkapacitása jelentős részét, felhasználva igen jelentős, ámbár értéktelen dollártartalékai egy részét”

    Erről írnál bővebben? Szerintem éppen fordítva történt: a kínai gyártókapacitást akarják mellőzni az amerikaiak, egyrészt nem akarják tovább finanszírozni Kínát, másrészt féltik az új fejlesztéseiket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük