(3261) A nyamvadt generáció elbukásra van ítélve

Tibor bá’ fordítása online

 

Már többször adtam hangot annak, hogy naponta borít ki, amikor a TV-ben hallom: „Figyelem, egyesek részére megrázó felvételek következnek”, ami után nem látni semmit. Illetve egy kitakart pacnit, ami valószínűleg egy „megkínzott” kutyát takar. És mi van ez mögött? Amerika már nyilatkozott, felnövekvőben van a WIMP generáció (amit jobb híján „nyamvadt”-ra fordítottam).
Hol vannak már a maszkulin férfiak, amit egy generációval ezelőtt kitöltötték a Marlboro hirdetést? Hol lennének, megöregedtek, ha még élnek, és nem lépett helyükbe senki. A mai középgeneráció és az alattiak…… de hadd adjam át a szót egy olyan újságírónak, aki katonáknak szánt magazinokba ír cikkeket, már csak azért is, mert ez a trend felfedezhető a magyar társadalomban is.

The Wimp Generation

Barátaimtól sorban kapom a leveleket, amiben olyan eseteket írnak le, amelyek az Amerikai Egyesült Államokban egy különös társadalmi átalakulásra mutatnak rá. A levelekhez általában tragikomikus eseteket leíró URL-eket csatolnak be. Például: a Harvard-on – ami valamikor egyetem volt – kérik a hallgatókat, hogy álljanak elő olyan személyes névmásokat helyettesítő megoldásokkal, amelyek célozzák a férfi-nő egyenrangúságot, mivel a „he” és a „she” a nők elnyomásából fakad.
A Harvard-on tanító egyik barátom azt írta, hogy „ez már régen nem vicces”. Azok a dolgok, amelyekkel a siralmas állapotban lévő neurotikusoknál elvétve találkozhatunk, ma már szinte általános és a nemzeti karakter megváltozására utal. Ez már hátborzongató, valami egészen furcsa dolog történik.
Ma milyen a nemzeti karakter? Milyen országgá váltunk mára? A kemény emberek hona? A független és önmagában bízók nemzete? Nézzük az eseményeket!
„Halloween jelmezt viselő diákok miatt lezárták az iskolát.” A Pueblo járás középiskolájában egy diák katonai zubbonyt és gázmaszkot viselt, amiért letartóztatták.
„Pánik söpört végig az iskolán, mert az egyik fiú „gum”-ra (rágógumi) kérdezett rá.” De a másik fiú „gun”-t hallott (lőfegyver).” Erre az egész iskolát lezárták, és mindent átkutattak, de lőfegyvert nem találtak. Miközben az iskolát lezárták és senkit se engedtek se ki, se be.
Kemény legények? Még csak meg se közelítik a keménységet. Az elhízás olyan nagy méretű, hogy a honvédség képtelen újoncokat találni. A professzorok panaszkodnak a fiatalok érzelmi törékenysége miatt: Egy kollégista kihívta a rendőrséget, segítséget kért, mert látott egy egeret. Vagy, az egyik hallgató sírva fakadt, mert nem egyes kapott.
A pszichológusok észrevételezése, hogy a fiatal egyetemi hallgatók egyre inkább nárcisztikusak, akiknek szükségük van egy „biztonságos helyre” ahol semmi olyat nem hallhatnak, ami felkavarja őket.
Amerika a gyenge, agyon babusgatott, könnyen beijedő, gyámoltalan emberek hazája lett, akik sose fogtak egy halat, sütöttek el a puskát, vágtak fel egy fahasábot, vágták el egy csirke nyakát, gyalogoltak néhány kilométert, vagy verekedtek az iskolában. Amikor kimúlik a kedvenc macskájuk, elmennek egy bánatűző terapeutához. Az amerikaiakat bármi megijeszti.
Az iskolák beszüntetik az üldözéses játékokat, hogy a diákok fizikai és pszichikai biztonságát megóvják.
Függetlenek lennének? Szó sincs róla. Amerika a főnökétől rettegő alkalmazottak országa, akiket rettegésben tart a nyugdíjrendszer, idegeskednek, hogyha elveszítik az állásukat, nem találnak egy másikat. Állandó függésben vannak. Folyik a vécé tartály? Ki kell hívni a szerelőt. A gépkocsinak furcsa hangja van? Gyerünk a szerelőhöz. Valaki éjjel mászkál a házkörül? Ki kell hívni az rendőröket. Nem ég a veranda lámpája? Jöjjön ki a villanyszerelő. Láttál egy egeret? Fel kell keresni egy pszichiátert. Hogy megvédenéd magad? Úristen szó se lehet róla, az macsós lenne.

És persze az amerikaiak képtelenek táplálni magukat. Ha beütne egy katasztrófa – forradalom, háború, járvány (a farmokon dolgozó 2 százalék kivételével) a New York-iak egy héten belül egymást ennék meg.
Egyéniség? Ugyan, az amerikaiak a legkevésbé se mutatna semmiféle egyéniséget. Az Egyesült Államokban semmit se támogatnak, ami kihangsúlyozná az egyéniséget, legyen az építészet, politika vagy kulturális. Errefelé az egyik bevásárló központot nem lehet megkülönböztetni a másiktól. A peremkerületekben több száz egyforma házat lehet találni. A városi architektúra azt jelenti, hogy irodaház. Amerikába követik a japán közmondást „porul jár, aki kilóg a sorból.” Nálunk senki se lóg ki a sorból.
A túlméretezett amerikai ellenszenv az individualizmussal szemben legélesebben a politikai korrektség (PC) területén érvényesül, ami szerint valamennyinknek egyformán kell gondolkodni. Valamikor a szokatlan nézeteket megvitatták, és a szólásszabadságot tiszteletben tartották, függetlenül attól mennyire volt ellenszenves. Ez ma nem létezik. Ma mindenki egyforma, egyformán gondolkodik. Nő és férfi között nincs különbség. Szex egy társadalmi konstrukció.
Hogy szabadok lennénk? Az amerikaiakat ellenőrzik, megfigyelik, és olyan szinten szabályozzák, ami 1960-ban elképzelhetetlen volt. A metrók hangos bemondói arra szólítanak fel, hogy figyeljünk a gyanúsan viselkedő többi utasra. A repülőtereken mezit lábra vetkőztetnek. Kamerákkal figyelik a rendszámtáblánkat és automatikusan kapjuk a büntetéseket. Szólásszabadság? Mondj bármit, amit rasszistának lehet ítélni, és már el is vesztetted az állásodat. Az igazság nem számít. Újságíró vagy? Kritizáld Izraelt, és már ki is rúgtak. Sértsd meg az egyre terjedő szexuális szabadosságot és veheted a kalapod. Mindenütt térfigyelő kamerák vannak felállítva. Vallásszabadság? A vallásgyakorlás majdnem törvénytelen. Még ahhoz sincs jogod, hogy beleszólj, mit tanítanak a gyermekednek. Ha más a véleményed, mint az oktatásügynek, kimegy hozzád a gyermekvédelem.
Demokrácia? Sztálinnak látszat perei voltak, Amerikának látszat választásai. Ez arra jó, hogy elvonja a nép figyelmét, miközben távol tartja őket a fontos dolgoktól. Kire szavazhatsz, ha nem akarsz több háborút, csökkenteni akarod a fegyverkezést, az állam beleszólását a család életébe, a bűnözés csökkentését?
A kormány nem akar határozott embereket. Iskolákban figyelmeztetik a diákokat, hogy a kidolgozott izomzat egészségtelen maszkulinitás. Az USA a történelemben először mindent a feje tetejére állított. Nem a képzett egyedekre van szükség, hanem a képzetlenekre, vagyis a hülyékre, és ez ragyogó eredményekhez vezet. Nem követelmény az írástudás, a számolási készség, az egyszerű utasítások, feladatok elvégzése.
Ez nem az a generáció, amely részt vett a II. világháborúban, vagy a Vietnámi háborúban. Ezek puhányok, akik a legkisebb stressz hatására összeomlanak. Korruptak, akiket idióták és kleptomániások irányítanak. Beszari, elhízott, rozoga, finomkodó és egyre tudatlanabb, szándékosan elbutított egyedek halmaza.
És Magyarország pontosan ez felé tart!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

65 gondolat erről: „(3261) A nyamvadt generáció elbukásra van ítélve

  1. Tibor bá’

    Hát ez szép volt.? Valóban így van.
    Korcsosodunk el.
    A mai fiatalok még egy tábortüzet sem tudnak csinálni. Tavaly egy panzióban násokkal együtt nyaraltunk, egy 22 éves egyetemista gyerek egy kisebb farönköt probált gyufával meggyújtani.
    Meg kellett tanítani tüzet gyújtani. Úgy örült.

    A mi hibánk, hogy ilyenek.

  2. „A nyamvadt generáció elbukásra van ítélve”

    Helyesbítek:
    Az EMBERISÉG elbukásra van ítélve.

  3. 2 – Elek:
    Persze, mert az emberiség hamarosan csak a nyamvadt generációból fog állni.És senki se fogja megérni a 70-et. A fizikai munka hosszabbítja az életet, a kényelem (wellness) rövidíti.

  4. A nyamvadt generációt az én generációm nevelte ki. Ne a fiatalokat bántsátok „semmi közük” ehhez.
    A 70-es 80-as évek generácioja most nézzen tükörbe és kérdezze meg miért így nevelet gyereket!

  5. Az ember az egyik legalkalmazkodóbb faj a földön. Amit most szóvá tesztek, az teljesen természetes. A világ olyan szinten bonyolult lett, hogy egy ember esélytelen, hogy átlássa. Soha nem volt még ennyi foglalkozás mint most, és a szakmák soha a múltban nem voltak ennyire specializáltak, egy dologhoz kell értened, a munkádhoz, de ahhoz nagyon. A szolgáltató szektor olyan fejlett, hogy miért állnál neki barkácsolni, meg dugulást elhárítani stb. amikor van aki ehhez sokkal jobban ért mint te, százszor jobban megcsinálja tizedannyi idő alatt, és neked ezt nem gond megfizetni. Magyarul, igen, eltűntek a polihisztorok, helyettük vannak a szakbarbárok. De afelől nincs kétségem, hogy egy generáción belül, ha kell az ember képes 100%-os fordulatot venni. A nyámnyilaságról meg annyit, hogy szegény apám ma 75-éves lenne, de emlékszem a katonatörténeteire, az ő elmesélése szerint ők puhapöcsök voltak az akkori öregekhez képest, aztán amikor én katona lettem, minket is annak hívtak, aztán amikor találkoztam az egykori századosunkkal rá tíz évre, az már ránk emlékezett mint edzett sportemberekre, de bezzeg az újoncok, katasztrófák. Aztán néztem valahol képeket az 1920-as évekből munkás férfiakról, akik elvileg az edzettség mintapéldái, de bizony én csak tyúkmellű, kígyóvállú, 50 kilós nyomorultakat láttam a képeken…. Biztosan értettek jól mindenhez ami a ház körül kell, de ma az a tudás legfeljebb egy karbantartói állásra lenne elég egy falusi idősek otthonában….

  6. lr01

    Egyetértek veled.
    Meg azt sem gondolom hogy a múlt század kéne a példa legyen mikor 2 világháború dúlta fel a földet. Azok a „férfiak” se hiányoznak senkinek.
    Nekem biztos nem.

  7. Jó volt a Marlboro reklám, a plakáton szereplő pacák ugyanis bevallottan meleg 🙂

    Csak így tovább, adjon az Isten sok egészséget Tibor bá’, hogy mindennap tudjunk szórakozni.

  8. Világjelenség, fejlett országok jelensége, nem csak az USA és Mo. A jólét szüli. A harmadik világbeli országokban szó sincs ilyen mértékű puhányságról, ott meg kell küzdeni a létért.

  9. Szerintem, ez a helyzet gyökeresen meg tudna változni, hónapok alatt. Csak egy kellően nagy katasztrófa vagy háború esetleg (polgár háború) szükséges hozzá. (mint pl. Az egy másodperccel később című regényben is) Akkor ki szelektálódna a legnyamvadtabbja, a többi meg magához térne, lelkileg megerősödne. Efelől semmi kétségem. A kényelmes élet, a ez a civilizáció tette őket, (minket) ilyenné.

  10. Millió számra élnek a világon európai fogalmakkal aligha leírható nyomorúságban tengődő emberek tízmilliói.
    Éhezés , mindennapi fenyegetettség , munkanélküliség , önkény , rabszolgaság ,drogfüggés , alkoholizmus , kezelés híjjan lévő mentalis és egyéb betegségek elszenvedői ,szülők nélkül nyomorgó árvak és támasz nélküli özvegyek, akik gyermekeket nevelnek, rokkantak és súlyos fogyatékkal élők.
    Nekem ezek egy klasszissal fajsúlyosabb tragédiák.
    De az „elpuhult generációról” is lehet természetesen beszélni.
    Csak – bocsánatot kérek kedves Tibor bá’ – nekem egy kicsit hajánál fogva előrángatottnak tűnik, ez a téma.

  11. 11 – Mosógépszerelő:
    Az első 8 sornak semmi köze a poszthoz, de a folytattához se.
    Az utolsó 3 sorhoz pedig: poszt nem az én fogalmazásom, csak fordítottam egy amerikaim szerzőt, de a téged megelőző hozzászólók egyetértettek vele. vagyis te vagy a kakukk tojás.

  12. Ahogy egy (ma már klasszikus) mondja:
    1. a nehéz idők erős embereket szülnek
    2. Az erős emberek virágkort teremtenek
    3. a virágkor gyenge embereket szülnek
    4. a gyenge emberek nehéz időket hoznak

  13. 3 – Asidotus:
    Ehhez hasonló a másik mondás.
    A nagyapa szívos munkával megteremti a családi vagyont.
    A fia könnyedén megtartja a családi vagyont.
    Az unoka laza egyszerűséggel elpocsékolja a családi vagyont.

    Ezért van az, hogy Ausztráliában a törvény nem engedi az örökölt birtok eladását 35 éves kor alatt.

  14. Nehéz téma. Ugye mindenért meg kell dolgozni normális esetben…
    Hat éves koromtól kezdve nyaranta két hónapot töltöttem a Balatonon. Saját nyaralóban, szülőkkel együtt. Ez nagyjából 86 tol volt így.
    Kérdés, ki tehette ezt meg? Ma nincs balatoni nyaraló, és nem én vagy bármelyik” félrokonom” adta el, hanem a ma már hatvan felett lévő szülők. Na erre varj gombot.
    Tudod milyen érzés az, ha a gyerekkorod emlékeit veszik el tőled pusztán anyagi megfontolásból? Hidd el akkoriban sem volt szent semmi, és most sem az. Semmi különbség sincs akkor és most közt, maximum kevesebben voltak az elkényeztetettek.

  15. Mi a tanulság ebből?

    Nem szabad a gyereknek és végképp nem az unokának dolgozni. Teremtse meg magának mindenki, mert ez az élet rendje.
    És mindenkivel ez a legjobb ami történhet, mert semmi se édesebb annál, mint amibe saját két kéz munkája van. Semmilyen lottonyeremény és öröklött vagyon nem ér fel vele.

  16. 16,Curix
    Nagyonis igazad van, egészében osztom nézetedet.
    Van egy angol mondás, easy come, easy go.
    Nagyon gyakran előfordul, hogy az öröklött vagyont a gyerekek seperc alatt elherdálják, mert nem érzik át megszerzésének súlyát-keservét.
    Igazad van abban, hogy nem kell kizárólag a gyerekekért dolgozni, ami szerintem egy szülő kötelessége az lenne egy tanitatási költségek vállalása annak érdekében, hogy mindeniknek lenne kenyérkeresö szakmája, a többi pedig tényleg legyen a gyerekek gondja.

  17. 7
    A kepen Eric Lawson a Marlboro reklamarca van, hat gyereke, tizennyolc unokaja volt, mert tudorakban meghalt, 72 eves volt…

  18. Bálint

    a nyamvadt generáció többek közt azért tudott kialakulni, mert a szülők erejük felett dolgoznak a gyerekekért. Nem is tudják hogy milyen rosszat tesznek ezzel.

    Erre született a mondás hogy a pokolba vezetö ut is jószándékkal van kikövezve.
    Ugyan ezt csinálják a szülők is. Ki van nyalva a gyerekek segge, minden mozzanatukat figyeli a szülő, mit hogyan tud a gyerek helyett megcsinálni, hogy neki ne kelljen.
    Hogy a 30 éves gyerek otthon lakik a világ legtermészetesebb dolga. Hát drága a lakás miegyéb…..

    Szóval egyáltalán nem a gyerekek a hibásak, hanem az én generációm.
    De én is azt gondolom amit a többiek hogy ez a nyamvadt generáció hamar meg tud változni ha szükséges.

    Egy valami viszont tény: azok az ismeretek, amiket gyerekkorba, fiatal felnöttkorban kéne összeszedni (szeget beverni, lyukat kifurni, csiszolni, faragni, égöt cserélni stb…), azok szinte pótolhatatlanul hiányoznak, és hiányozni fog egy életen át.
    Ami át vezet minket az egyik elözö poszt problematikájához:
    miszerint a józan paraszti ész nem tud kialakulni, mert nincsenek meg a referenciapontok.

  19. 19 – Curix:
    16 éves voltam, amikkor apámék elmentek este színhába. Én meg szétszedtem a rádiót, hogy megnézzem mért megy a skálamutató, amikkor tekerem a gombot. Megismerkedtem a forgó kondenzátorral, csak nem tudtam visszaszerelni. Apám megkérdezte, muszály neked minden szét szedni? De már 10 évesen is féket szereltem a fa rolleremre (csak nem működött). Szerintem ehhez hajlam is kell.

  20. 19: Curix:
    Ez nem generációs probléma, bár azzal egyetértek, ha egyszer sor kerül rá, a 70-es generáción fognak az ifjak mindent leverni, azt is, amiért az 50-es generáció tagjai a felelősek.

    A rendszerváltáskor, a 90-es években a szocializmust minden pozitív hozadékával együtt ripsz-ropsz megsemmisítették („kiöntötték a fürdővízzel a gyereket is”). A kapitalista világ -30 év lemaradást behozva-, szintén egyik napról a másikra, -na jó- néhány éven belül özönlötte el az országot (és a szocialista blokk utódállamait). Ha megnézel egy 1990-es helyszínt, és ugyanazt a 2000-es évek elején, nem ismersz rá, pedig csak 10 év telt el (nincs egy generáció időben). 1990 előtt 40 évet, és 2000 után is minimum 20 évet kellett/kell ugyanekkora minőségi ugrás esetén számolni! Sztem. ez a fajta hirtelen, teljes életteret és értékrendet érintő változássorozat felelős azért, hogy az általad kifogásolt generáció így rendezte be az életét, és eszerint nevelt utódokat. Valójában annyi történt, hogy a meglévő értékeket is félredobva, azonnal átvették a nyugaton már egyértelműen hanyatló fázisba lépett, kizsákmányoló, az emberi értékeket és természeti életteret semmibe vevő, kifejezetetten a szolgáltatásokra építő, tanulás helyett csak gyermekmegőrzőket üzemeltető, de egyébként kívülről csillogó – villogó, rendkívül csábító „rendszert”. Ez ugyanolyan felelősség, mint a szocializmus 40 éven át történt építgetése, de arra is mindig azt mondják, hogy a korszellem, a kényszer, a mit tehetett volna szegény egyszerű ember, stb. miatt nincs igazi felelőse.

    Míg nyugaton a leépülés kb. 60 év alatt ment végbe, csendben tett tönkre mindent, a bent élők számára szinte láthatatlanul, nálunk elég volt erre 20 év. Ezt érzékelik hatványozottan azok, akik a 30 évvel ezelőtti világban és most is aktívan dolgoznak. A még idősebbek szinte felháborodnak, a XXI. századi fiatalok pedig már ezt veszik természetesnek, és védik az ölükbe hullott kényelmüket (majd hülyék lennének feladni, amíg nem muszáj!).

    Ugyanez a problémakör megfigyelhető és hasonlóan értelmezhető volt már korábban is, azokban a családokban, ahol a gyermeknek biztosították a „fejlett nyugati nevelési értékrendet”. Kivándorlók esetében, nyugatról megtámogatott, vagy oda kikerült gyereket nevelő családok esetében, ill. protekcionistáknál például. Ők voltak az elsők, akik ezt a hirtelen értékredváltást ilyen módon „elszenvedték”, meg is lehetett nézni, mi lett a pártfőtitkár gyerekéből, aki már 85-ben lenyúlhatta a papa kocsiját öszetörni, vagy sok család fentiekben érintett gyerekeiből… Segítek: gerinctelen, szemét-mocsok, semmirekellő, tivornyázó, érdemtelen milliomosok.

    Szóval a felvetett felelősség vitathatatlan, de lényegében nem a 70-es generációt kellene ezzel megcélozni, hanem a vadkapitalista világot működtető elitet, ill. haszonélvező leszármazottaikat! Ha erre a felelősségre vonásra már okosan sor került volna, most nem cívódnánk a civilizációs pusztulás következményein irónikusan, valószínűleg a klímaváltozást (egy humánus népességszabályozást) is már magunk mögött tudhatnánk. De 60 éve MINDENKINEK csak a fotel kell, és az, hogy sokat büfizhessen…

  21. Tibor bá

    ebben igazad lehet, hogy most belegondolok én is mindent szétszedtem.
    Engem általában kevésbé zavart ha valamit nem tudok tökéletesen csinálni de akkor is magam szeretem csinálni.
    Tényleg nem mindenki ilyen de a példa akkor is fontos.

  22. 20. Tibor bá’

    Aki ismer az tudja, hogy te polihisztor vagy. Ez egy adottság.

    Ma is biztos vannak ilyen adottságú fiatalok, de a Curix által is említett túlgondoskodás miatt kevésbbé is tudnak kibontakozni. Ráadásul a figyelmüket is elviszi a sok bizbasz.

    21.Horváth Csongor

    Jól leírtad a dolog-szerintem is-valódi hátterét. Látszik nem mai gyerek vagy, ha így átlátod.

    Talán annyi észrevétel, hogy a vadkapitalizmus élvezői maga a számonkérő réteg.
    A nép meg- és felosztva csak a kenyeret és a cirkuszt szomjazza immáron évezredek óta.
    Néha egy-egy gondolkodóbb galeri csinál egy kis forradalmat, aztán maguk is haszonélvezőkké válnak. Liberális eszményeik áldemokráciába és sovinizmusba csapnak át. Most még a fosszilisek jóvoltából mindenkinek jut egy kicsi a jóból, de már nem sokáig.

    Szegény fiatalok áldozatok csupán ahogy öregapjuk is az volt. Gondolkodni nem tanítják őket, sőt….

  23. 16 – Curix „mert semmi se édesebb annál, mint amibe saját két kéz munkája van.”

    Ez érdekes, én „devizahitelből” építettem fel a házunk, meglett, múlt hónapban kifizettem a felvett hitel 3,5 szeresét 12 év alatt. Semmilyen örömöt nem érzek.

  24. 23 – KGB:
    A magyar (poroszos) oktatás sose tanított gondolkodni, ellentétben az angolszásszal. Itt mindig biflázni kellett. Csak az tanult meg gondolkodni, aki ezt ambicionálta „von Hause aus”.

  25. Egy engem régóta zavaró dolgot hozok fel példának a társadalom szomorú elpuhultságát, hogy azt ne mondanám, elnőiesedését illetően:
    a régen eltünt aftershave készitményeket, amelyeket anno MINDEN férfiember használt volt.Nosztalgiával gondolok vissza a polcokról mindörökre eltünt TABAK, OLD SPICE, NECCA késziményekre, férfikorom mindennapos, kedves társaimra.
    És enyhe borzadással tölt el a mai férfiaknak szóló kinálata , a borotválkozás utáni KÖLNIVIZEK!!!!!
    Már nem a férfias bortválkozás utáni aftershave, mert valszeg a mai férfi számára esetleg szégyen, hogy borotválkozni merészel, ez valami csúnya, férfilétedet kihangsúlyózó, ergo kirekesztő aktus lett valszeg, szóval használj egy, a nőiesség felé konvergáló kölnivizet!!!
    Nota bene, miért jut a mai társadalmat elnézve, miért jut eszembe ama régen olvasott regény -amelynek cimét valamikor régen voltatok kedvesek eszembejutattni, de most megint elfeledtem – ahol a regény egy messzi, idegen világból érkező főhőse kénytelen az egyik, a folyóba esett emberkét kimenteni, mert a parton álldogáló társai egy birka bambultságával nézték, de egyik sem mozdult volna segiteni.
    Nos, nekem valahogy ilyenformán kezd jelentkezni ez a mai elpuhult és elhülyülőfélben levő világ.

  26. Csongor

    talán annyit tennék hozzá az általad elmondottakhoz, hogy 90-ben nem csak nálunk volt rendszerváltás, hanem ha más értelemben is de nyugaton is.
    Az NSZK-ban 90-ig nem ez a kapitalizmus müködött hanem egy ugynevezett
    szociális piacgazdaság.
    1990-töl ez ott is lecserélödött rablókapitalizmusba, aminek már Németország meg a többi nyugati ország is issza a levét.
    Mi pedig a szociális piacgazdaságot soha nem tudtuk megismerni, hanem egyböl a vadkapitalizmust kaptuk a nyakunkba.
    Ezzel a magyar láthatóan nem boldogul…… de már lassan a német sem…

  27. 26. Bálint

    Én már kb. 43-44 éve használok after shave-t (arcszeszt), amióta elkezdtem borotválkozni, na nem azokat a puccos márkákat, amiket felsoroltál. Kezdetben (még a szocializmusban) volt a Barbon, Pitralon. Barbont a mai napig lehet kapni pl. a Rossmannban (Barbon Borotválkozás utáni arcszesz 599 Ft/100 ml). Bár azt hiszem még a Pitralon is kapható. Volt amikor ezt is megvettem a rendszerváltás után, de inkább a ‘100 Forintos Bolt’-ban (ez egy bolthálózat nálunk) vásárolok arcsszeszt, korábban 149-199 Ft körül volt 125 ml, legutóbb amikor vettem 4-5 darabot, akkor már 290 Ft/125 ml volt.
    Az olyan puccos after shave-eket, mint Denim, Old Spice, Tabac, Alex, stb. nem veszem meg több ezer forintért, nekem csak a funkció számít, azaz, hogy borotválkozás után FERTŐTLENÍTSEN, az illat nem számít. 🙂

  28. 26: Én minden nap borotválkozok 35 éve, de kölnivízről még nem is hallottam mint lehetőségről, és nem is láttam az aftershave-ek között. Nem kétlem, hogy azt is kapni valahol, de épp ez az egy „szépsége” a mai kornak, hogy MINDENT megkapsz, ha akarsz akkor kölnivizet is.

    Ami viszont tényleg elkeserítő. Tegnap beszélgettem egy rokon gyerekkel, lassan 30 éves, jóképű, komoly, falusi fiatalember, több szakmával, már saját vállalkozással a szülőfaluban. Kérdezem, barátnő? Legyint. Azt mondja, most egy darabig nem is próbálkozik, mert annyit csalódott. A faluban nincs szóba jöhető menyecske, a városi lányok, meg egy sem akar falura költözni, nem akarnak főzni, hallani sem akarnak kerti munkákról, a dugáson és a bulizáson kívül semmit nem lehet velük kezdeni, neki meg ennél már több kéne.

    A tanulság, hogy hiába vagy a mai világban igyekvő, már az is probléma, hogy magadhoz illő partnert találj.

  29. 28.Elek
    Nem a puccos, drága készitményeken van a hangsúly, melyeket én is csak azért vettem anno, mert nem volt más, hanem azokról amire kifejezetten rá volt irva a büvős „aftershave „szó. Nagyon jó, hogy nálatok még kapható bármi, amire nem restellik kiirni, hogy MIRE VALÓ.
    Apropó Rossman, kivánvsiságból belenéztem az online akciós újságjukba, csupa ferfikölniviz, férfiparfüm!!!!
    Olyasmit, hogy aftershave, nem láttam.

  30. 29.ir01
    …’A tanulság, hogy hiába vagy a mai világban igyekvő, már az is probléma, hogy magadhoz illő partnert találj….”
    Amilyen az időjárás, olyan a termés, fogalmaznánk igy, ha már faluhelyen élő barátodról van szó.Mai fiatal lány, de lenne akár fiú, aki lemenne falura, ez régen is ritka volt, hát még manapság….
    Soha nem volt nagyobb távolság a két életforma között, mint manapság, de a jelenség szerintem évszázados, a városnak nagy vonzereje van, annak ellenére, hogy a régenvolt falusi élet jellemzői – nyáron por és legyek, télen nyakig sár és dögunalom – mára szinte teljesen eltüntek, és faluhelyen is lehet kényelmes, modern életet élni, de mégis, egy városi nehezen, de inkább sehogy nem megy le.

  31. Én az éppen kéznél lévő szappannal borotválkozom, és utána csak hideg vízzel mosom le a képem. 15 évesen kaptam egy üveg arcszeszt, amit használtam talán ötször életemben, randik előtt, nem is tudom, porosodik-e még valahol az üveg, vagy már kidobtuk évekkel ezelőtt. Nem érzem úgy, hogy ettől kevésbé lennék férfi – sőt.

    Tegnap a nyolcéves és négyéves fiaimmal kaszáltam a hátsókertet. Akkor se esnek kétségbe, ha meg kell gyújtani egy tüzet, vagy be kell verni egy szöget, vagy be kell gyúrni egy kenyeret.

    A jelenség, amiről a cikk szól, létezik általánosan, és szerintem is aggasztó, de ne tegyünk úgy, mintha nem lennének kivételek! Ma is vannak normális emberek, akik képesek az alapfunkciókra, csak nem ez a divat.

    Az egyetemi „safe space” „kultúra” meg nem egy természetes fejlődés eredménye, hanem valakik eldöntötték, hogy most ebbe az irányba kell menni, és lenyomják az egész társadalom torkán, ha tetszik, ha nem!

  32. 32,Ábel
    Emelem kalapomat elöttetek, de maroknyian vagytok.
    A mai világ annyira meg van változva – rossz irányba – hogy azt szinte elmondani sem lehet.
    Soha ember ennyire béna, kétbalkezes, nyim-nyám, antitalentum, a legkisebb dolog elvégzésére képtelen nem volt a történelem folyamán, de nem is lehetett, mert nem érte volna meg a holnapot azbban a régi világban.
    Nem tudom, mennyi idős vagy, milyen korosztályba tartozól, azaz mennyire van – hozzám, vagy Tibor bához hasonló – összehasonlitási alapod a mai, illetve az én korosztályom világához, mindennapjaihoz, mert enélkül a viszonyitási alap nélkül nincs is mit magyarázni a kölönbségeket.
    Igaza van a topic cimének, szegény nyamvadt mai generáció.

  33. 32 Ábel: Gratula! Nekem is szempont, hogy a fiaim megfelelő „edzést” kapjanak. A nagyobbik 5 éves, de már jön velünk szénát szedni, gereblyével is jól dolgozik, ha kell felmegy a szekérre szénát taposni. Rövid nadrágban először szúrta a lábát, de megnyugtattam, hogy ettől erősödik 🙂 A széna közé bekerült csipkebokor is, az picit fájt neki, de akkor sem sírt, folytatta a taposást. Tegnap megszúrta egy durva szürkelégy (nálunk így mondják), attól sírt picit, de szokni kell ezt is.
    Mivel az öcsikéje is fiú és jó kondiban van, elég kiadósakat verekednek… Attól is emelkedik a fájdalomküszöbük. És nyilván látnak bárányvágást, meg tyúkvágást. Az ilyesmit is meg kell szokni, ha az ember húsevő.

  34. Az az igazság hogy sokfajta emberi sors van.Vannak pl olyan családok ahol az előző 2 generáció által összeszedett vagyon sokat segített a gyerekeknek.Rokonomnál is van ilyen hogy apuci anyuci sokat dolgozott és spórolt (és még dolgozik is hogy többet örököljönek) és abból a gyerekek sokat köszönhetnek.Igaz életükben egy szöget nem ütöttek a falba ,vagy nem festettek le egy ajtót .Van egy viszonylag jól fizető állásuk és abból finanszírozzák a lakásépítést/újítást.40-es korukra ez a pár elérte hogy befolyik kb. 1,2milla havonta (évi 15 milla) , és most 40 évesen kezdenek építtetni, kulcsrakészen átadják nekik.
    Van olyan is ahol a szülő nem tud segíteni igy magának kell megteremteni pl. lakhatást, de sokszor egy élet munkájába (hitel) kerül egy ház megszerzése aki 0-ról indul.A legolcsóbb parasztház is 8 milla manapság.És akinek nincs párkapcsolata egyedül elég sokáig tart félrerakni, ketten már csak pár év spórolással megoldható.Régen könnyebb volt lakáshoz jutni, okolhatjuk a mai generációt akik a szüleiknél laknak ?Igen is meg nem is.Egyrészt sokan lusták.Másrészt soknak nincs stabil párkapcsolat így egyedül összeszedni egy ház árát ma jóval nehezebb.Van olyan munkatársam akinek esélye sincs egy lakást venni meg látok olyanokat hogy veszek már a 20éves lányomnak egy házat aki a rohadt életében egyszer nem gerblyézte össze az udvart.
    Egyrészt nyamvadt generáció,mert tényleg sokan egy szöget nem tudnak a falba ütni, másrészt meg sokan ha akarnak akkor sem tudnak egy saját lakást venni.Azt látom tényleg hogy ahol az előző generációk összeszedték magukat ott a gyerek segítve van.De ismerek olyat ahol a 2 szülő lerobbanva és a gyerek dolgozik éjjel nappal mégsem tud 1-ről a 2-re haladni.Nagy a kontraszt.
    Régen mindkét nagyszülőm kockaházat épített,istállóval,nagy melléképülettel és még 2 gyerkenek is épített 1-1 házat.Sokat dolgoztak és spóroltak.Azon gondolkoztam hogy én a mostani átlagfizetésből mikor tudnák kockaházat építeni,70m2-es istállóval, melléképülettel 2 gyereket felnevelni és nekik is házat adni? Sokat dolgoztak nagyszüleim, de én is sokat dolgozom sőt még többet mint ők,, másodállás stb..hegesztek ,betonozok mindent megcsinálok mégsem tudnám azt elérni mint ők.Technikai tudásom a nagyszüleiimhez képest hatalmas mégsem tud az ember haladni.Tehát egyrészt tényleg nyamvadt generáció, de egyrészt meg a 30-40 évvel ezelőtti álapotokhoz képest ma egy fiatalnak sokkal nehezebba dolga.

  35. 38. Andrew,

    1910-ben Magyarországon, ill. Ausztriában az egy főre számít GDP évi 2.000 dollár és 3900 dollár volt. Bármelyik másik országot nézhetnénk, az eredmény nagyjából a két érték között van.
    2019-ben Magyarországon, ill. Ausztriában az egy főre számított GDP 17.000 dollár és 56.000 dollár.
    800%-1.200% termelékenység növekedés történt a világban 1910-től napjainkig.
    Közben a munkaidő hat napos helyett 5 napos lett.

    Az emberek 1910-ben is laktak, ettek, ittak, ruhában jártak, lassabban, de közlekedtek, szórakoztak, ünnepeket rendeztek, fűtötték a házaikat, mindezt úgy, hogy ezer százalékkal kisebb volt a termelékenységük mához viszonyítva és alig volt hitelük. Amijük volt, az hitelmentes tulajdonuk volt.

    Az érthetetlen számomra, hogy ilyen termelékenység mellett miért nincs mindenkinek hitelmentes háza, autója, sok-sok szabadideje.
    Mennyit jelent ezer százalék termelékenység növekedés? Aki 1910-ben felépített egy házat magának, ő most 10 db. házat építhetne hitelmentesen.
    Hová tűnik el a megnövekedett termelékenység produktuma, mi emészti fel? Előállítunk és szinte azonnal kidobjuk?
    1910-hez képest egy héten egy napot kéne dolgoznunk és mégis jobban kellene élnünk.

  36. Károly.A válasz megvan.A termelékenységünk nem nőtt..Az hogy pl. azt mondják hogy egy autógyárban 10 percenként lejön egy autó azt jelenti hogy a főegységeket összeszerelni 10 perc, de hány embernek? 200 munkásnak és 50 irodistának….A termelékenység nőtt , de a beépített alkatrészek száma is. Így egy autót legyártani nem 10 perc, hanem ha minden ember munkáját belevesszük a tervezéstől a logisztikáig, a festékgyártásig, az olajbányászatig és összeadjuk az emberek összmunkaóráját akkor ez lehet kijönne 3 évre.Tehát 3 évig tart egy autót előállítani(200eft-os átlagfizetéssel egy új autó mondjuk 6600000 Ft 3 év munkája pont ki is jön) Itt veszik el az energia.olajkút elemeit legyártani fémből, időnként átcipelni , millió fémalkatrészt megmunkáli az autóhoz, fröccsöntőgépeket készíteni, aranyat bányászni az elektronikához, az aranybányászathoz gigamarkolókat és aranymosót gyártani, stb….Bankokat és egyéb felesleges ingatlanokat építeni.Az emberiségnek van egy össz leadható munkaóra (mondjuk napi 8 ), de ilyen tevékenységek emésztik fel ezt a sok munkaórát. Így van az hogy az összermelékenységünk egy fokkal sem nagyobb mint mondjuk 1940-ben. Akkor talikcskával (3 db főalkatrész) 50 méterről összehordták a vályogot és már döngölték is be, ma pedig ehhez sokszázezer alkatrészt kell legyártani( teherautó, daruskocsi,stb…) épületgépészeti dolgok..stb…és a végproduktum ugyanaz :egy ház. Mindenből sok medell van ez is baj mert ez is sok időt vesz el az emberek életéből csak hát a multiknak meg a nagy választékból van profitja.
    Vagy nézzünk meg csak egy a4-es lapot. Erdőt kell telepíteni,többszáz lóerős traktort legyártani csak a műveléshet, kamiont a szállításhoz, üzemet építeni a feldolgozáshoz.És ez csak egy A4-es lap.
    A tanulási idő megnőtt egy építészmérnök 25 éves koráig csak szarik utána kezd el dolgozni,de mit? Tervez egy haszontalan banképületet vagy egy üzemet ahol a 18ezredik alkatrészt fogják legyártani az autóhoz. Igazából az autón ,telefonon és lapostévén kívül nem vesz sokkal több dolog körbe mintket(lesarkítva) , ezért éleünk szarabbul mert összességében mindezeket legyártani idő és ez az idő ez emberek életéből megy el.
    Régen csak a férfi dolgozott ma mindkét fél és mégis hitelre tudnak házat venni ..

  37. 39 – 40:
    A válasz nagyon egyszerű. A termelékenység növekedéséből származó extra javak a felső 1 százalékhoz megy.

  38. 41: Köszönöm, Tibor bá, pont ezt akartam mondani!

    Még azzal kiegészíteném, hogy az a felső réteg is egyre szűkebb, akiknél a vagyon nagyja halmozódik. Ma a 8 leggazdagabb ember vagyona akkora, mint az emberiség szegényebbik feléé. Ez pont 0.000 000 1%. Súlyos, nem?

  39. 39-40.Andrew
    Eszmefutattásodban sok az igazság, de csak a felszint, a dolgok okát kapirgálod, nem a tulajdonképpeni okozatot.
    A régi világ sokkal stabilabb, megállapodottabb volt a mainál, a legfontosabb tényező, a pénz értéke stabilabb volt -Tibor bá tudna sokat mesélni a régi pengő vásárlóerejéről – ugyhogy egy házaspár valamelyest könnyebben vágott neki a fészekrakásnak, már amennyiben a lakást látod létalapnak, ami hszd-ből lejön, mellesleg nagyon helyesen.
    Mint szingli, úgy manapság, mint akkor, nem volt lehetőség, vagy csak nagyon gyenge és lassú az előrehaladásra, viszont még egy fizetés a családban hatalmasat dobott a családi büdzsén.
    Még valami: a mai világ nem ad egy biztos, állandó jövőképet a fiatalnak, aki viszont nem mer egy komolyabb költségbe, mint egy lakásvásárlás, belevágni, mert megszokta, hogy állás szempontjából ma itt, holnap ott, és még szerencsésnek érzi magát, ha talál.
    Márpedig remélem, hogy egyetértünk abban, miszerint ingoványra nem épitkezünk, nemigen vállalunk családot és gyermekeket, és én ezt megértem, helyükben és is meggondolnám.

  40. Tiborbá,Károly nem teljesen így van.Ha holnaptól a gazdagok szétosztanáka profitot és én holnaptól 300Eft helyett 1milliót keresnék havonta akkor nemcsak én hanem az átlagember egyből elkezdené lecserélni az házat,ajtót,kocsit.
    Mondjuk én is azt mondanám hogy a 30 éves ajtót lecserélem, mert 200 eft nem olyan sok érte, elvégre keresek havi 1 millót.De ha csak 300Eft-ot keresek akkor nem cserélem le mert nem akarok még arra költeni.
    Szóval nemhogy megveszem az új ajtót hanem mestert hívok elvégre havi 1 millióból minek kínlódjak vele.Sok gépvásárlást sem halasztanék mert sokat keresek……
    Az országban leraknak mondjuk évi 100 000m2 tetőt, de mivel mindenki jól keres ezért az igény 200 000m2 /év lenne.Mi történik? Az igények kielégíthetetlenek lennének ,újra elszállna mindennek az ára és ugyanott tartanánk mint most
    hiába osztaná szét a gazdag a profitot.A kereslet megnőne minden iránt legyen az áru vagy szakember. namármost van egy összkapacitása pl. egy szakembernek.Pl egy tetőfedő napi 20m2-t tud lerakni
    Ugyanúgy felmenne az ajtó ára 200-ról 500 ezerre, a munkás nem 50-ért rakná ba hanem 100eft-ért stb…A pénztelenségnek van egy visszatartó ereje a fogyasztást illesztően.Amikor valaki azt mondja hogy rabszolgák vagyunk én már erre azt mondom nem igaz.Úgy vagyunk rabszolgák hogy fogyazstói társadalomra gyártunk rossz struktúrával , rengeteg alkatrésszel..De szerintem ha szétosztanánk a gazdagok vagyonát a sok ember között akkor sem élnénk jobban mert mindig a pénz nélküli valós anyagmozgást kell nézni illetve annak a sebességét

  41. 44 balint,
    alapjában véve egyetértek, de értékrendi/életfelfogási szemléletek módosíthatják….

    lásd az alábbi idézetet

    „Igen, folyamatos félrevert harangok mellett nem lehet családot alapítani, munkát vállalni, gyereket szülni. Abba kellene hagyjuk az állandó pánikolást, nyafogást, siránkozást és merjük kimondani a gyerekeink, fiataljaink előtt, hogy ennyi cipőnk, ruhánk soha nem volt, és őseinknek sem volt az elmúlt ezer év alatt, és azt is mondjuk el, hogy ilyen mennyiségű élelmiszer, információ, luxuscikk soha nem volt még a Kárpát-medencében. Nehéz a magyar ember sorsa? Igen, vagy 10-20 kilóval átlagban valóban nehezebb a kelleténél, és ezért kell fogyókúrázzunk. Ennyi kövér ember, megműveletlen föld, leszüreteletlen almafa, megkapálatlan szőlőtőke soha nem volt itt a Kárpát-medencében! ”
    Böjte Csaba.

    Nem vitát akarok generálni,csak egy más szemszöget ismertetni.

  42. 46.Szj
    Hát igen, igy is lehet nézni a dolgokat.Eszméletlen, mennyire lecserélödött a mai emberek, föleg a fiatalok értékrendje. Megszoktuk, hogy az üzletek tele vannak árúval, mindernből annyi van és oly választékban, hogy beleszédül egy magamfajta idős ember, de ez az egész belevanc számomra csak amolyan felszines, pillanatnyi örömöt okozó , sokszor fölösleges fric-franc, amire a gyártók rászoktatták a fiatalokat.
    A jómúltkoriban a tévé meginterjuvolt egy siró fiatalt az utcán , reggel 10 óra után.
    Mi volt a gyerek nagy bánata, amit sirva panaszolt fel?????
    Még ma is fülembe csengenek szavai: ” tegnap este óta ott álltam az üzlet elött ( Apple Mobile Depo ) de mire sorra kerülve bejutottam, az újgenerációs mobil ELFOGYOTT!!!!
    Ehhez nekem, egy régi világból még ittmaradt embernek ehhez nincs mit hozzáfűznöm, mert erre a különbségre a két világ között nincsenek szavak.

  43. 38 Andrew
    Nekem volt egy művezetőm, akinek négy lánya volt, felépítette a saját házát, és épített mindegyik lányának is, nyilván a férjek családjainak anyagi erejére is támaszkodva.
    Sokszor csodálkoztam, honnan van ennyi energiája, mert a munkahelyen is példásan helytállt, bármikor megszégyenítette töketlen beosztottjait a nehéz feladatokban.
    És nem volt egyedül, ez a háború során felnőtt generáció aztán már nem volt pótolható, mikor nyugdíjba vonultak…
    Ők még úgy nőttek fel, hogy nem volt karrier lehetőség, és nagyon sok kiváló képességű ember rekedt meg csoportvezetői, művezetői szinteken, mert iskolájuk nem volt.
    A rákövetkező generációkból a hasonló tehetségűek már kikupálódtak, karrierre hajtottak, és ezekre az alacsonyabb szintekre már csak jóval gyengébb képességűek jutottak…
    Itt reagálok a tengerlátós posztbeli hozzászólásodhoz is, mert valamiért ott nem veszi be a rendszer a hozzászólást, már kétszer is megpróbáltam:
    5 Andrew
    Nem rosszak ezek a virtuális csavargások.
    Mikor felismertem a Google térkép ilyen lehetőségeit, engem is megfogott, nagyokat csavarogtam.
    Az a jó benne, hogy bármit meg lehet nézni, nem csak az idegenforgalmi látványosságokat, bármit, ami érdekel.
    Végigmentem a Copacabana mellett, elugrottam a világ nagy vízeséseihez, a sötét Afrikában felfedeztem modern mezőgazdasági területeket, ahol a félsivatagos környezetben hatalmas rikítóan zöld körök mutatják a tengely körül körbesétáló öntözőberendezésekkel locsolt területeit, New Yorkban benéztem a központi részekbe, de kimentem a tengerpartra is, megnéztem a kikötői forgatagot, de a tyúkszaros hátsó udvart is, ahol rozsdásodó gépek tömege rohad, és elsüllyedt bárkák körvonala sejlik a víz alatt.
    De azért nem becsülöm le a személyes élményeket, nem sokszor voltam tengernél, de nem felejtem el az első mellbevágó élményt, mikor először megpillantottam…

  44. ” de egyrészt meg a 30-40 évvel ezelőtti álapotokhoz képest ma egy fiatalnak sokkal nehezebba dolga.”

    Andrew,

    ez csak bizonyos nézőpontból igaz. Tudod mi változott meg 30-40 évvel ezelőtthöz képest? Megmondom: az igények!
    40 évvel ezelőtt jó volt a kocka ház Trabanttal, ma már csak a mediterrán stílusú Audival. A mai fiatalok pedig már nem érik be akármivel így aztán inkább kijelentik hogy „ezt nem lehet”.
    Ha valaki hozni akarja a kor elvárt színvonalát és közben nem örököl nem nyer a lotton, az valóban vért fog izzadni mire eléri.

    Nem igaz, hogy ma nehéz lakáshoz jutni. Semmivel se volt könnyebb a 70-es 80-as években sem.
    Potom 20 százalák önrészt egy fundamentával pár év alatt össze lehetett dobni utána pedig a bank adott hitelt 20 évre, ami már havonta joval kevesebb törlesztö volt, mint az albérlet ára. Aki ezt 25 évesen meglépte 45 éves korára megvan a lakása/háza.

    Szoval egyáltalán nem elérhetetlen csak tenni kell érte és lemondással jár.
    Én fél éven belül 2 ingatlant vettem ugy hogy 1 millio forint volt a számlámon.
    Elhatározás kérdése az egész.

  45. 49 – Curix:
    Hadd mutassak rá, hogy 40-50 évvel ezelőtt, ha történetesen meg is volt a pénzed, akkor is kellett várni 5 évet, hogy legyen egy autód.

  46. Tibor bá

    annak borzaszto egyszerü oka volt. Az igény meghaladta a termelökapacitást.
    Ez azonban a viszonyokon nem változtat.

    Apám 1980-ban vette meg a vadonatuj Skoda 120L-t akkor 62 ezer Forintért.
    Akkor kb. 2000 Ft volt a havi kereset.

    Ma sokkal jobbak az arányok. A mostani fizetésemnek a 30-szorosáért nem egy csumpi Skodát kapok hanem egy menö Toyotát.
    Szoval ez a régen minden könnyebb volt nem állja meg a helyét.

    Egyébként mi anno az NDK-ban vettük a kocsit, kicsit olcsobb is volt és várni se kellett rá.

  47. 51 – Curix:
    Ehhez a 2000 forintos keresethez hozzá kell tenni, hogy majd mindenki fusizott, vagy egyéb módon pótolta ki a jövedelmét.

  48. Re:47 Bálint
    Kíváncsi lennék arra, hogy saját pénzből ment a rinya, vagy papa-mama-nagyszülő lehúzásából…
    Mondjuk egy ilyen húzás után 2 hét vándor táborozni küldeném, lehet átértékelné hogy többet ér egy meleg vacsora 30-40km gyaloglás után, mint hogy hányas Ájfonja van. 🙂

  49. 53.dajtás
    Nem is arról volna szó, hogy honnan a pénz a mobilkütyüre, hanem, hogy mi képes könnyekre fakasztani egy mai fiatalt!!!!
    És ez nem egyszeri, ritka kuriózum, valahányszor a mobilcégek -bevett szokásuk szerint jóelőre – beharangozzák az újgenerációs modelll megjelenését, az üzletek elött mindannyiszor kialakulnak az ott, a járdán éjszakázó fiatalok tömegei.
    Ez lett nekik a legfontosabb? Ez lett életük sikerélménye??
    És EZEKKEL akarna a nyugat harcolni a migránshordák ellen, ha ugy hozza majd a sors????
    Márpedig el fog jönni ez a nap, ezt boritékolom itt és most, füleg a mai helyzetet nézve, hogy borul be és sötétedik jobban és jobban a gazdasági égbolt a welness társadalmak feje fölött.
    És csak belegondolni, hogy ha harcra kerül a sor, minden bevándorlósuhanc megeszik hármat ezek közül…

  50. Re:54
    Ne becsüld le annyira a fiatalokat.
    Pl nálunk, mikor be akarták vezetni azt, hogy gigabájtonként 300Ft forgalmi díjat kell fizetni az internet után(ki volt az az észlény, aki kitalálta), egyből kimentek tüntetni a fiatalok, és erőt demonstráltak, hogy álljon már meg a gyászmenet…
    Ha a legfiatalabb generáció nem kapja meg a napi netadagját, egyből kitör a balhé, és hidd el nekem, egyből talpra állnak.

    Amerikai BLM tüntetések egy része már rég nem a feketék jogairól szól, hanem a
    balhézás miatt mennek ki. Ez ugyan az a generáció, akit te annyira tunyának tartasz… 😉
    Túlélő táborok, ami kvázi félmilitáns kiképző táborok bizonyos tekintetben, dugig vannak fiatalokkal. Van egy nem is túl szűk fiatal réteg, aki bár benne él a mobilozásban, de rendesen ki van képezve túlélésre. Bushcraft ma él és virul, és ahogy látom a Kinizsi 100-an se 20-an indulnak(24 óra alatt Békásmegyerről el kell gyalogolni Tatára hegyen völgyön át)

  51. „hogy majd mindenki fusizott, vagy egyéb módon pótolta ki a jövedelmét.”

    Ez ma is így van Tibor bá. Nincs új a nap alatt.

    Bálint

    én se az optimizmusomrol vagyok híres, de te borzasztóan sötéten látsz mindent.
    és nagyon leírod a mostani generációkat.
    Ök csak alkalmazkodtak ehhez a világhoz. Bírálatuk felesleges.
    Ha te születtél volna 2000-ben te is ilyen lennél.
    Képzeld el ha mindig minden olyan lenne mint régen akkor semmit se változna a világ.
    Megértelek hogy te már nehezen fogadod az ujat de probálj meg rugalmasabb maradni.
    Amugy nem lesz itt semmiféle harc. Ezek a migránsok alapvetöen a nyugati jotétet akarják, nem pedig kiirtani az öslakost.

  52. 56.Curix
    …”én se az optimizmusomrol vagyok híres, de te borzasztóan sötéten látsz mindent.
    és nagyon leírod a mostani generációkat….”
    Curix, a mai nyugati társadalmakat elnézve nem láthatok világosabb tónusokat.Hidd el, én volnék a legboldogabb, ha meglátnák egy parányi fénysugarat a fehér ember feje fölötti komor égbolton.

    …”Ök csak alkalmazkodtak ehhez a világhoz. Bírálatuk felesleges.
    Ha te születtél volna 2000-ben te is ilyen lennél…”
    Látod, ebben ezer százalékban igazad van.

    …”Amugy nem lesz itt semmiféle harc. Ezek a migránsok alapvetöen a nyugati jotétet akarják, nem pedig kiirtani az öslakost…”
    Curix, te ezt most tényleg komolyan irod és gondolod, vagy szórakozól?

  53. Curix – “ Amugy nem lesz itt semmiféle harc. Ezek a migránsok alapvetöen a nyugati jotétet akarják, nem pedig kiirtani az öslakost.”
    Ha utánanézel az iszlám főbb tanításainak, akkor nem fogsz többet ilyeneket mondani! Ami most folyik, az egy jól finanszirozott és megtervezett népírtás a kereszténység és az európai kultúra ellen. Boszniában is kézzelfogható a muszlim terjeszkedés. Szaudi pénzekből hatalmas aranyozott mecsetek épülnek mindenfelé. Ha meglesz a muszlim többség, te is Mekka felé fordulva imádkozhatsz Allah-hoz vagy megfizeted a hitetlenekre kirótt adót. Van mégegy út: a harcos, az amit eleink csináltak a keresztes háborúk idején. Nem lesz könnyű menet!

  54. 68 . Hanyistók
    „nem lesz könnyű menet!”

    És akkor még finoman fogalmaztál.?

    Nincsenek már itt harcosok, csak majd lesznek.

    Érdekes kis klíma-iszlám-peak oil ‘aranyháromszögbe’ kerültünk, ahol az ezekből fakadó gazdasági-pénzügyi majd társadalmi megroppanás a hab a tortán, a vírus pedig a kandírozott cseresznye a tetején. Vajon mi lesz a csokireszelék? Egy gyenge kis gombafelhő?

    Talán ennyi vész közepette nem is baj, hogy egy pszichopata vezeti az országot, komoly üldözési mániával.?
    Ő a Kárpát medence újraegyesítője
    és megmentője. Mindenkit legyőz(ő).

    Kár, hogy kivérzik a nemzet mire ideér a baj.?

    Hát erre a gátra tényleg legények kellennek.

    Take it easy-ahogy a német mondaná!

    Fel a fejjel!Lesz ez még így se.
    Egyszer élünk, igaz örökké! Szóval kár parázni!

  55. „Curix, te ezt most tényleg komolyan irod és gondolod, vagy szórakozól?”

    Bálint

    Halál komolyan gondolom. Muszlim vallás pont úgy olvadozik a globális olvasztótégelyben mint a keresztény.
    Végül egyetlen vallás marad csak: az pedig a pénz.

    Dolgoztam törökkel, aki pont leszarta Allahot. A többségük ugyan jóban van Allah-al de a német jólétet meg a BMW-t még jobban szereti.

    Igen azt mondom, hogy nem lesz harc. Lehet úgy is Allahal jóban lenni, hogy közben a nyugati vivmányokat is élvezik.
    Gondolkozz már kicsit Bálint miért kellene „legyözni” Németországot? Kinek minek lenne jó? Azt hiszed a török nincs pontosan tisztában vele, hogy ök maguk a büdös életben nem építenek ilyen jolétet és technológiát?

    Találkoztam menkültekkel kinn Németországban. A túlnyomó többségük abszolut nem balhés. Jobb életért mentek oda mint bármely más nemzet.

    Lehet ezen rugózni csak nem érdemes. A fehér európai magának akarta ezt.
    Ezt nem a menekülteken kell elverni. Ök nem ok, hanem okozat!

    KGB

    „Talán ennyi vész közepette nem is baj, hogy egy pszichopata vezeti az országot, komoly üldözési mániával.”

    Ezt a mondatot én már többször hallottam. A hideg futkos a hátamon tőle, mert
    nagyon sok magyar ezt halálosan komolyan gondolja.

    Szerintem meg azért van annyi vész mert pszichopaták vezetnek. Erre nem gondoltál?

  56. Néztem, hová írhatnám, de nem találtam jobb posztot…

    Láttátok a Bejrúti robbanást?

    Mit gondoltok az összeesküvéselméletekről, hogy izraeli rakéta lett volna?

  57. 46.

    Ez a Böjte Csabás összefoglaló nagyon jó, köszönöm, hogy megosztottad.

  58. 60. Curix

    „Találkoztam menkültekkel kinn Németországban. A túlnyomó többségük abszolut nem balhés. Jobb életért mentek oda mint bármely más nemzet.”

    Hát… Két éve augusztusban Berlin Neukölln negyedébe foglaltam szállást. A hotelről jó képek voltak, a tömegközlekedési lehetőségek térkép alapján kiválóak voltak… viszont az első nap után összekaptunk a feleségemmel, aki a végén sírva kérte, hogy mindegy, mit nem fogunk megnézni, de este nyolc után nem akar az utcán lenni.

    Nyilván nem az időjárás miatt.

  59. 5. Ir01

    „néztem valahol képeket az 1920-as évekből munkás férfiakról, akik elvileg az edzettség mintapéldái, de bizony én csak tyúkmellű, kígyóvállú, 50 kilós nyomorultakat láttam a képeken…. Biztosan értettek jól mindenhez ami a ház körül kell, de ma az a tudás legfeljebb egy karbantartói állásra lenne elég egy falusi idősek otthonában….”

    A fizikum és a szaktudás különböző dolog. Fizikálisan valószínűleg sokkal jobban bírtak volna mindent nálunk.
    Dédnagyapám (a fennmaradt fénykép alapján „tyúkmellű, kígyóvállú, 50 kilós nyomorult”) az Alföld közepéről felgyalogolt Budapestre munkát keresni (kb. 150 km). Három nap alatt felért, miközben talicskán tolta magával az egy hónapra elegendő élelmét, aztán egy hónap múlva visszagyalogolt a szülővárosába, szintén talicskát tolva. Az utak korántsem olyanok voltak, mint manapság.
    Nagyapám egy szekérnyi gabonát úgy pakolt fel a megbízó padlására, hogy a szekér és a padlásfeljáró közé pallót tettek, ő meg a vállain egy-egy búzászsákkal (azaz egyszerre kettővel) felsétálgatott rajta. Lemértem, egy zsák búza 65-70 kg.
    Apukám kézzel egyből letekerte a tetőt arról a meggykonzervről, amelyiket én nem tudtam kinyitni – akkor, amikor kondizni jártam, és 10 x 20 tolódzkodást és húzódzkodást úgy csináltam, hogy 25 kg-os súlytárcsát kötöttem a derekamra.

    Ők nem találkoztak számítógépes autódiagnosztikával meg felhőből vezérelt öntözőrendszerrel (apukám kivételével), de lehettek olyan értelmesek, mint mi.

    A házunkban lakó K. bácsi gyermekkorában néhány évet Belgiumban töltött (a világháború után kivittek szegény/árva gyerekeket néhány évre, hogy ezzel segítsék az éhező családokat – erről is születhetne néhány érdekes könyv és dokumentumfilm), és a bácsi (éhező zsellércsalád ivadéka) utána francia és belga tolmács, fordító lett, mellette egyetemi tanár.

    A szomszédban élő 90+ éves L. bácsi (akkor és most is „tyúkmellű, kígyóvállú nyomorult”) leventeként került hadifogságba Németország területén. Néhány hónap alatt úgy megtanult németül, hogy még most is beszéli. Egyébként sofőrként dolgozott – a társadalom akkor erre adott neki lehetőséget.

    Nagyszüleim szomszédságában a 70+ éves földműves Zs. bácsi pityókásan citálta a latin rendhagyó igéket. Azt hittem, halandzsázik, de aztán utánanéztem, illetve anyukám megerősítette – és a bácsi jól és teljes körűen emlékezett arra, amit még gimnáziumban megtanult. Ugyan ki tudná elsorolni ma az akár húsz évvel ezelőtt tanult rendhagyó múlt idejű angol igéket (ha használva azokat eszébe is jutnak)?

    Meg kell nézni a múzeumokban a régi vagy korhű magyar ruhákat – mindegyiket „tyúkmellű, kígyóvállú nyomorultakra” szabták. Alig túlzással a mai karcsúnak tartott nők elhízott tramplik lehettek volna a 100-300 évvel korábbi nők mellett.

    A mostani állandóan panaszkodó generációk gyakorlatilag azt és annyit ehetnek, amennyit akarnak (nehezebbek is vagyunk vagy 20-40 kg-al, mint őseink), olyan orvosi ellátást kapnak (a csecsemőkori védőoltásoktól kezdve a csatornázott városokon keresztül a fogtömésen és császármetszésen át), amely száz-kétszáz éve birodalmak uralkodóinak sem volt lehetséges, és mégis csak a sírás mindig és mindenről.

    Semmivel sem vagyunk jobbak sem szellemileg, sem fizikailag elődeinktől, csak mások a lehetőségeink – amelyeket nem tudunk megbecsülni, mert elfelejtettük (vagy nem is ismertük), honnan jöttünk, és másokhoz képest is mennyivel jobb a helyzetünk. (Ki cserélne azzal a Nílus mellett földművessel, aki ott gazdagnak számít, mert van egy szamara, akivel egy szobában alszik, vagy azzal a helyi szinten álommunkát végző banki tisztviselő indiaival, akik annyian alszanak egy szobában, hogy egy ágyra többen is jutnak?)

  60. 64 – Fehérlábú gólya:
    Hadd toldjam meg egy történettel.
    1945 január 18.-án Budapesten felszabadultunk és egyben a vörös hadsereg megölte az édesanyámat. Apámat a bosszúéhes zsidók köröztették az orosz katonákkal. El kellett menekülni. Apám szerzett egy négykerekű kiskocsit, amivel annak idején a tűzifát hordták ki a vevőknek. Erre felpakoltuk a legfontosabb dolgainkat a 7 éves húgom felült a tetejére, én még nem voltam 12 éves, a kocsit hátulról toltam, egy hamarjában hozzánk csatlakozott fiatal nővel, aki háztartási alkalmazott volt a szomszédban. Apám elől húzta a kocsit és irányította a vonórúddal. Irány Kiskunfélegyháza (110 km, vagyis napi 37 km), ahol az édesanyámnak volt egy parasztháza. Az utat 3 nap alatt tettük meg. Rettenetesen fáradt voltam és kimerült, de ahányszor apám hősies küzdelmét láttam, új erővel nyomtam a kocsit. A kimerítő munka mellett ott volt a félelem, hogy apámat elviszik málinki robotra és minket meg ott hagynak az út szélén. Ezért akartunk minél előbb célba érni. Sikerült.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük