(3260) Vissza az aranyhoz

Tibor bá’ fordítása online

 

Mivel az amerikai dollár az összeomlás szélén áll, a világ készül visszaállni az aranyfedezethez – Peter Schiff:

Na jó, de ki ez a Peter Schiff? Peter Schiff is egy gazdaságelemző a kismillió gazdaságelemző közül, és még befektetési tanácsadó is, de arról híres, hogy időben és pontosan előre jelezte a 2008-as financiális krízist. Mi van, ha most is igaza lesz?

Miközben a világ a Covid-19 járvánnyal küszködik, a nemesfémek ára egyre feljebb kapaszkodik. Peter Schiff veterán részvényalkusz szerint az arany és ezüst árának jelentős emelkedése várható.

Az árak emelkedése még alig indult be, ami összecseng az összeomlás szélén álló amerikai dollár sorsával, és amikor ez bekövetkezik, az arany veszi át a szerepét.

A dollár bármely pillanatban zuhanni kezdhet, az arany ára bármely pillanatban felmehet az égbe. Ebből az következik, hogy ki kell szállnod a dollárból mielőtt nem túl késő – figyelmeztet Schiff.

A sárga fém vissza fogja venni történelmi szerepét, mint a pénzügyi rendszer középpontja, és a világ vissza fog állni az arany alapokra, ha tetszik ez a Federal Reservnek, ha nem, ami bekövetkezhet még ebben az évben, vagy a következőben, állítja Schiff.

Pillanatnyilag Magyarországon aranyat venni szinte lehetetlen. Úgy tűnik vannak akik már előre tudtak róla.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30 gondolat erről: „(3260) Vissza az aranyhoz

  1. Ezzel a megállapítással, hogy „Pillanatnyilag Magyarországon aranyat venni szinte lehetetlen.” nem értek egyet, mert pl. az aranypiac.hu-nak, ahol én is vásároltam, vannak bőven készletei mindenféle súlyban a befektetési aranyból.

  2. Bekövetkezhet idén a közeljövőben vagy később. 🙂 10 éve is ez ment amikor valóban össze akart omlani a dollár mivel bankok mentek csődbe, a FED segített. Most szó sincs erről, csak a hiszti megy.

  3. Egy hónap alatt ~7%,ot emelkedett, egy év alatt 30%ot : dollárban..
    Ami mutatja a gyengélkedő dollárt.
    Ezen az elnökválasztás fodíthat.

  4. 2 Koczka Zoltán

    „Ezen az elnökválasztás fodíthat.”

    http://www.olajar.hu/arany-arfolyam.html

    Most rosszul látod!
    16-án 1800 volt az arany, 24-én 1884, vagyis naponta 10 dollárral több, tehát egy év múlva 5600 lenne.
    Ez összeomlás!

  5. A Fednél is új szelek fújnak. Judy Shelton, aki közismert aranypárti közgazdász bekerült a Fed felsővezetésébe.

  6. Több arany felvásárlással foglalkozó ismerősöm is meg erősítette hogy alig van arany a piacon . A 2010-11 es ralihoz képest max 20-30 % nyit tud venni, Persze még magasabb hirdetési és egyéb költséggel. Mivel akkor is, és azóta is szinte csak külföldre viszik az összegyűjtött tört aranyakat és ezüstöt ez lehet csak simán a fizika törvénye is.
    Magyarországon a csórók már mindent eladtak és vége, elfogyott, a gazdagok meg még nem akarnak eladni. New Yorkban és más gazdag helyeken meg rekordokat döntöget a felvásárlás.
    De én még azon sem csodálkoznék ha 2020 ban először még egy a média által felfuttatott valami baromság ( színes műanyag zseton, Virtuális felhöben lévő számsor, üveggolyó 🙂 ) lesz a befektetések közül a nyertes.

  7. 5. Alex

    Ezúttal nem lesz virtuális a versenyben, max.egy rövid ideig a papír alapú arany-legalábbis véleményem szerint.

    Én is úgy gondolom-mivel nem tudom-, hogy a lakosság döntő része kivérzett aranyügyileg(is).
    Az olló egyre jobban szétnyílik, a vagyon alapú szelekció felgyorsul. Ha nem is ketté,
    de a társadalom szétszakad. Ezt a társadalmi átstruktúrálodást kérdés hogyan bírja a gazdaság valódi termelési része?!

    dajtásnak igaza lehet, érdemes tartalékokat képezni, mert a vihar előtti csend állapotában lehetünk.

    Vendéglátás- és turizmusban vagyok inkább otthon, nagy a gebasz. A vírus hatására oda a bizalom. Ebben az ágazatban nagy a munkaerő-igény, lévén szolgáltatás, de már nagyon inog a tömeges bedőlés. Belföldi turizmus nagyon kéne, kormány is látja. De az első dominók eldőltek a pesti vendéglatóiparban. Vidékiek úgy ahogy tartják magukat a vendégkör szétszórodásával. Azonban a 2. hullám teljesen betehet.

    Alapvetően semmi szükség ezekre(vendégl., tur.) mert a vilag simán mehetne nélküle, de ez sajnos nem így van a rendszer szerkezetéből adódóan.
    És ez csak Mo., a világban sokkal rosszabb a helyzet.

  8. Beszéltem egy szakemberrel. Szekszárdi
    stb. bortúrákat szeretnénk csinálni. Családias jellegűeket, válasz lehet a kialakult és várhatóan eszkalálodó helyzetre.
    Kis létszámú dzsipes túrákat már csinálnak.

    pl
    Hunguest hotelnek meg a vendéglató gyáraknak külföldi érdeklődés hianyában
    már ássák a koporsóhelyet.

  9. Ez meglepett hogy nem lehet aranyat venni.Ha Alex is írja akkor lehet benne valami, ez egy megerősítés.Viszont nem próbálta senki egyik Mo-i online boltot sem? Nem akarom elhinni hogy egy pár milliós tételben egyik boltnak sincs eladó befektetési aranya.
    Már a portfólió is erről cikkezett tegnap hogy összeomlik a dollár.(persze kattintásvadász)
    Mindenesetre a $ összeomlás fogalommal vigyázni kell, mert mindenki mást ért alatta: van aki pl. azt ha más valutákhoz képest elcsúszik az árfolyama mondjuk 30-40%-ot , megszenvedi a gazdaság, de nagyobb gebasz nincs. (példáus az olaj ára is összeomlott pár hete de a gyakorlatban semmit nem okozott) Vagy összeomlás az is amikor USA lakosságának a fele munkanélküli lesz és éhezés lesz , bedöntve ezzel a világgazdaságot ,és pl Mo-i tekintetben mondjuk nem csak cikkeket olvasunk hogy összeomlott $ hanem Albánia szintjére süllyedünk.
    Illetve az idő is kérdéses , mármint meddig fog tartani egy összeomlás? Csak annyi lesz mint 2008, azaz 1-2 év és újra emelkedés vagy nem mászik ki belőle az emberiség hosszú éveig.Iparágak épülnek le,zsugorodnak össze a munkanélküliség és a vírus miatt mint autóipar, repülés,szállítmányozás,turizmus stb.. ami újabb válágot okoz.

  10. Nincs itt semmi „látnivaló”. A kapitalizmus így működik, 10-12 évenként állítani kell a szabályzó rendszereken. Vissza lehet nézni a történelemben…..ez nem összeomlás.
    Az más kérdés mi történik ilyenkor a vagyonnal, lehet az pénzügyi vagy reál. Erre a válasz is mindenki szeme előtt található. A széles középréteg eltűnőben, süllyedőben van. Néhány %-os csúcs gazdag réteg egyre több mindent birtokol, egyre „gazdagabb”…
    Megy a pénzszivattyú, nehogy valakinek olyan gondolata legyen, hogy ez szabad kapitalizmus minden irányított, előre eltervezett. Pontos forgatókönyvek vannak a,b,c stb variánssal, ha elcsúsznának a dolgok.
    Hová vezet, meddig megy még, erre a technológia adja meg a választ. Az „alatt való” réteg teljes ellenőrzésének megvalósulásáig,. Nincs messze lásd chip technológia, arc felismerő rendszerek, mobilok nyomon követhetősége stb.
    Meg is érkeztünk a totális kontrollhoz, az irányító réteg hátra dőlhet pozíciója bebetonozva, csak természeti katasztrófa ingathatja meg…….

  11. 9: Már 3 hónapja is csak ékszer aranyat lehetett kapni. A járvány kirobbanása után, amikor elkezdett felfutni az olasz esetszám, a hazai gazdagok (NER elit…) tízmilliókért, egyes esetekben százmilliókért felvásárolták a hazai befektetési aranykészleteket. Mi az átlag, aki mondjuk tudott volna venni pár százezer forintért esetleg milliós tételben befektetési aranyat a felszabadítva a kicsinyke megtakarításait, esélyünk sem volt még jó áron vásárolni!
    Most kezdenek beérkezni tételek, szóval már kapható ismét befektetési arany idehaza is; csak ugye most már olyan áron van, hogy sokat buknánk rajta. Mondjuk ha bukik a dollár, és a vázolt folyamatok reálisak lesznek, akkor még mindig megéri befektetni aranyba. Csak ugye 10g befektetési arany gyártótól függően most 199000-203000 Ft környékén mozog, 50g meg 970000-1000000 Ft környéke mostanság. Összehasonlításképpen: az 50g aranyat 10 éve kb. 650000 Ft környékén megúsztad, 20 éve meg kb. 200000 Ft környékén.

  12. Bocsi nincs ekezetem. Csak annyi hogy az arany es ezust kitermelese folyamatosan csokken, uj lelohelyek feltarasa szinten. Valamint a kinyerheto tiszta nemesfemtartalom a kibanyaszott ercekbol is erotelhesen csokken.
    Ez egy nehezen megfordithato trend, mert jo lelohelyet nehez talalni, valamint ugye a kinyerheto arany mennyisege -ezen a bolygon legalabbis-veges

  13. A befektetési arany vásárlása természetesen folyamatosan működik itthon is.
    Az amire várni kell az a kiszállítás. Nem polcról történik az értékesítés.

    Természetesen az aranyárfolyam befizetéskori FIX-ált árán fogod megkapni.
    Az általam ismert cég egy osztrák tulajdonú, itthon működik Budapesten.

    Arteus Capital
    Vannak megtakarítási programok havi 1-200 eurós tételektől is. különböző futamidőkkel. Transzparens cég.

  14. 15. azt javaslom, hogy ne a hozam miatt vegyél aranyat.
    abból a célból, most csak a pleps vesz… az okosak most realizálják a hasznot.
    és a fizikai arany spekulálni túl drága.

  15. 11. Python
    10 éve 650eft kb annyit ért mint most 1 millióVagy a 20 évvel ezelőtti árhoz viszonyítva is..Nagyjából pénzénél maradt az ember.
    Szerintem aranynál ketté kell választani a valós igényt ami mondjuk kell az elektronika iparba (itt is rengeteg csökkentés történt és szerintem fog is a nanotechnlógiával illetve az újrahasznosítással) és a pszichológiai dolgot ami mint fizetőeszköz. Valós fizetőeszköz úgysem lesz soha mert 7 milliárt ember kezében sokat kopna.Az hogy visszállunk az aranystandardhoz meg megint értelmetlen dolog mert szerintem nem lenne job az éelte senkinek. Senkinek sem lenne úszómedencéje otthon emiatt,mert a mögötte lévő folyamatokat kell nézni.Pl én csinálok neked tetőt a házra, te meg eljössz téglát pakolni a házra, mot az hogy papírdarabbal fizetünk egymásnak vagy aranyal az ugyanmindegy.
    Nyilván az ember élete akkor lenne jobb ha sok felesleges dolgot eltörölnénk: autóipar ,repülés stb…de az meg sok embernek nem tetszene hogy hol húzzuk meg a határt.(pl foci ne legyen vagy forma 1 vagy színház?)
    Nem vagyok szekértő mennyi aranykészlet van még a földben de pl. ausztráliában még szerintem sok van (van ez a sorozat a tv-ben ahol mutatta hogy pl a felső 30 cm-es rétegben van arany) , és a fizikai készlet az igényekhez bőven elég lesz az iparnak.A fizetőeszköz szerep senkit nem érdekel ha nem lesz mit enni. Enyni erővel szerintem a fizetőeszköz szerepet köthetjük tűzifához is:D
    A gond inkább az olajkészletek kimerülése ,a pörkölő meleg (nem termem meg majd annyi élelem) és a földek kimerülése lesz 10-20 vagy nem tudom hány év múlva.

  16. 17 – Andrew:
    Az arany fedezet nem azt jelenti, hogy arany tallérokkal fizetsz, hanem azt, hogy a papírpénz mögött arany tartalék van. Kérésre a papír pénzt átváltják aranyra. Ahogy ez a dollárral volt 1961 előtt.

  17. Én úgy látom, hogy a fizikai arany -a valós és véges készletek miatt- egyáltalán nem tudná beölteni a mai pénzvilág igényeit. Persze, a fedezet fontos, de a mai világ már rég nem a klasszikus fedezetre, és nem is a bizalomra épít. Ha mégis visszaállna a gazdaság egy kizárólag „fedezet” alapú banki háttérre, sztem. ez maga hozna egy olyan gazdasági összeomlást, ami a most tapasztalt, ill. várható visszaesésekhez/átrendeződésekhez képest is jóval drasztikusabb lenne. Nincs az az érdek, szóval az aranyat méricskélő II.világháborús helyzetre csak ideiglenesen, ill. lokálisan, bizonyos helyeken kell készülni, esetleg akkor fog játszani, ha ténylegesen összeomlik maga a globális gazdaság. Utóbbira azért kicsi az esély, mert az USA-n kívül több olyan hatalmasság is van, amelyek szívesen és gond nélkül átvennék a jenkik szerepét, akár egyenként is.

    A hitelt/egyre durvább hitelezéseket nem hiába találták ki… Rengeteg manapság az olyan kereset, amelynek tizedéből biztosítani lehet a létfenntartást, tehát legalább fele csak virtuális jólétet, vagy egyfajta „spekulatív biztonságot” képes nyújtani. Ezt elvenni hitelezéssel lehet, amikor eladok valamit, amire 1. nincs szüksége feltétlenül a tagnak, 2. 4-5x-ös árat fizet érte, mert így árazom (és van még olyan mohó/hülye, hogy megveszi). Sztem. ez a fajta árazás a nagyobb bukta manapság, és vigyázat, mert ezt akár a nemesfémekre is lehet érvényesíteni. Ugyanitt jönnek képbe a szolgáltatások, amelyek lényegében a munkanélküliséget hivatottak csökkenteni. Ha nincs „jólét”, akkor játszik ebben a katonaság, közmunkaprogram, stb. És bizony ennek kiküszöböléséről szól az a bizonyos alapjövedelem is, amit sorra pedzegetnek bizonyos politikusok. Mire is van szüksége az embernek? Hát ez az! Sokfélék vagyunk… Na ezen megy most a változtatás, természetesen a klasszisok végtelen mohóságának következményeként. Olyan átrendeződés lehet ennek az eredménye, ami jelen pillanatban előre nem látható, megjósolhatatlan, egyben hihetelen, de minimum meglepő.

    Egyfelől nincs az a fedezet, ami ma fizikálisan megfoghatóvá tenné a gazdaságban ide-oda áramló tételeket (szándékosan már nem is „pénzeszközről” beszélek!), ill. nincs az a fedezet sem, amivel a felhasznált munkaerőt kvázi kifizethetnék, mert akkorák a volumenek. Ezt megreformálni valószínűleg nem arannyal, hanem valamilyen virtuális fizetőeszközzel fogják (nyilván már elő van készítve több platformon is). Van már annyi ostoba ember, hogy csuklás nélkül beveszik, és örömmel váltják át majd erre mindenüket, akár az életüket, a magánéletüket is.
    Mammon útjai kifürkészhetetlenek!

  18. 19. Horváth Csongor,

    „Mire is van szüksége az embernek?”

    Szükségleteinket céljaink határozzák meg.
    Megszületésünk pillanatától öt elsődleges akaratcélja van mindenkinek, amikre egész életünkben szükségünk is van.
    Étel, fedél, biztonság, gyógyulás, társaság. Már csecsemőként ezek sérülése miatt bömbölünk. Na meg felnőttként is alapvetően ezekért küzdünk.
    Ahogy növünk több akaratcélunk is lesz. Alapvető és elhagyható szükségletek.
    Szaporodás, szabadság, minden tevékenység ami élvezetet nyújt, birtoklás, ami tárgyak, emberek (fizikai-szellemi) és an blok az élővilág fölötti hatalom érzetét okozza.
    Ezekre van szükségünk, ezek megszerzése a cél.

  19. A hajnali órákban az arany, dollárban számolva átlépte a 2011-es csúcsát…

  20. Kérdés az, hogy visszapattan-e a 2000$os hattárról?

  21. 22 Koczka Zoltán

    „Kérdés az, hogy visszapattan-e a 2000$os hattárról?”
    Nem fog.
    Nem az arany ára emelkedik, hanem a dollár (és USA) omlik össze.
    Nem gondolom, hogy csendben, szépen hátralépnek, és feladják eddigi helyzetüket.
    Háború lesz.
    Az alábbi videó szerint Kína atomtámadásra készíti fel a polgárait.

  22. 23. n/a
    Majd az euro / usd keresztárfolyam megmutatja…

  23. Re:23 n/a
    Kína a legrosszabbra készül, figyelembe véve azt, hogy mi történne akkor, ha destabilizálódik Amerika.
    Helyükben én is ezt csinálnám.
    Most annak kell szurkolni, hogy a választások idején stabil maradjon az Államok, mert ekkor fog kicsúcsosodni a tébolyda, és a provokáció.

  24. 25.dajtás
    …”Kína a legrosszabbra készül, figyelembe véve azt, hogy mi történne akkor, ha destabilizálódik Amerika….”
    Mindenkinek valamelyest készülnie kellene. Amerika vajúdik, történelme legsúlyosabb társadalmi válságát éli, a zavargások ismét kiújúltak, és ami a legrosszabb, most már megszólalnak a fegyverek is.TÚL GYAKRAN, és ebből jól kijönni lehetetlen.
    Lőne bár fekete a fehérekre, a rendőrőkre, vagy egymásra és vice-versa, ebből egy teljesen más Amerika fog megszületni.
    A közel két évszázados „olvasztótégely” szemünk elött csődőt mondott. Milyen Amerika fog kifolyni belőle, csak az isten, illetve a társadalomkutatók a megmondói.

  25. 26 – bálint:
    Az amerikai olvasztó tégely kulcsszava, és egyben a hajtómotorja is az amerikai álom volt, aminek a lényege, hogy kemény munkával bárki lehet milliomos. Mára világossá vált, hogy milliomoság helyett van 50 millió ember, aki segélyből él, és sátorban lakik. Az olvasztó tégely sose volt igaz (amire már rámutattál) mert a különböző nációk enklávékban léteztek.

  26. Lehet, hogy ismétlem magam, de a tét az, akik most nyernek, ők viszik végig az összeomlásig a folyamatot. A hatalmat birtokolni nyilvánvaló előnyökkel jár. Ezt mindkét politikai fél tudja, gazdasági elit tudja, ezért annak van realitása, hogy a választás, túlzott érdeklődés miatt elmarad.
    Elnézést a kijelentő módért.
    De ha már egy fotelből is látható, hogy a kapitalizmust működtető rendszerek összeomlóban, akkor ott már nincs sok hátra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük