(3257) A Józan ész halála

Tibor bá’ fordítása online

 

A London Times „kegyelet” rovatában megjelent ma egy végső búcsúztatás:

Tanuld meg, mikor kell abbahagyni.

Ki korán kel, aranyat lel.

Az élet nem csupa habos torta.

Lehet, hogy én hibáztam.

A Józan Ész egyszerű, takarékos életet élt (csak addig nyújtózkodj, ameddig a takarod ér) megbízható stratégiával (a gyerek engedelmeskedik, nem a felnőtt).

Egészsége gyors romlásnak indult, amikor jó-szándékú, de mindenre kiterjedő szabályok születtek. Olyan esetek mint: egy 6 éves kisfiút megvádoltak azzal, hogy egy osztálytársát megpuszilva szexuálisan zaklatta. Egy tinédzser iskolalátogatását felfüggesztették, mert ebéd után megmosta a fogát. Egy tanárt kirúgtak, mert egy engedetlen tanulót rendre utasított, csak rontottak egészségi állapotán.

A Józan Ész alól kicsúszott a talaj, amikor szülők megtámadták a tanárokat, amiért rakoncátlan gyerekeik megfegyelmezését elmulasztva, átvették a szülői kötelességeket. Egészsége még tovább romlott, amikor az iskolától megkövetelték, hogy kikérjék a szülők engedélyét a diák ellátását aszpirinnel vagy UV sugárzást gátló kenőccsel, de ne legyen kötelességük értesíteni a szülőket, amikor egy diák teherbe esik és abortuszra jelentkezik.

A Józan Észnek elment a kedve az élettől, amikor a vallás üzleti vállalkozássá vált, és amikor a bűnöző kedvezőbb ellátásban részesült, mint az áldozatuk.

A Józan Ész vereséget szenvedett, amikor kiderült, hogy saját otthonodban nem védheted meg magad egy betörőtől, és ha megteszed a betörő beperelhet testi sértésért.

Végül a Józan Ész végleg bedobta a törölközőt, amikor egy nő nem vette észre, hogy a rendelt kávéját forrón szolgálták fel, a szoknyájára löttyintve megégette magát, amiért hatalmas kártérítést kapott a kávéfőzőtől.

Józan Észt halálában megelőzték:

Szülei: Igazság és Bizalom,

Felesége: Diszkréció

Leánya: Felelősség

Fia: Ésszerűség

A Józan Észt túlélte 5 mostohatestvére:

Ismerem a jogaimat,

Most akarom,

Ezért valaki más felel,

Áldozat vagyok,

Fizess nekem semmiért!

Temetésére csak kevesen mentek el, mert csak néhányan vették észre távozását.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30 gondolat erről: „(3257) A Józan ész halála

  1. Nem tetszik a poszt, de az igazságtartalmát nem tagadhatom.

    Pl:
    „A Józan Ész vereséget szenvedett, amikor kiderült, hogy saját otthonodban nem védheted meg magad egy betörőtől, és ha megteszed a betörő beperelhet testi sértésért.”
    https://444.hu/2020/07/21/letartoztattak-az-amerikai-tuntetoket-fegyverrel-fenyegeto-feher-ferfit-es-pisztolyos-feleseget
    „Letartóztatták illegális fegyverhasználatért azt a missouri állambeli házaspárt, akik pisztolyt fogva a tüntetőkre védték a házukat a tüntetőktől.”

    Sok hasonló példával tudnám támogatni az írásod, de ez már annyira negatív…

  2. 2 n/a: itt most nem volt szó illegális fegyverhasználatról. Önvédelemről volt szó, amit akár egy könyhakéssel is megoldhatsz, de a hangsúly azon volt, hogy a betörőnek még jogai is vannak ilyen esetben…

    RIP Józan Ész.

  3. Amerikában mindenki legálisan hordhat fegyvert, nemcsak otthon, az utcán is. Mire fel büntetik akkor ezt a két embert, akik teljesen legálisan védték a saját otthonukat és testi épségüket, a saját teraszukon, a zárt területen belül, ahova a csőcselék betört? Ez már tényleg túlmegy minden határon.

    Mellesleg a kávéval forrázó nőnek annyiban igaza volt, hogy a McDonalds tényleg értelmetlenül, embertelenül forrón adja a kávéját, ami önmagában elletmond a józan észnek. Direkt rámelegjtenek még, hogy forróbb legyen.

  4. 4,Ábel
    Igen, boldogult öcsémtől hallottam az esetről, régen történt, anno egy egész kontinens ezen röhögött, Floridától fel Kanadáig, annyira rendhagyó volt ez az elmebeteg biró agyament itélete.
    Vagy mit szólsz egy másik, szintén jó régi,megrázó és bicskanyitó esetről, ami össznemzeti felhördülést váltott ki náluk, mert az őrületnek is van határa:
    Jóegynéhány esztendeje egy esős ,hideg éjszaka egy Highway Patrol rendőr megállit egy gyanús autóst.
    Az autó csomagtartújában rábukkan egynemrég eltünt és a rendőrség által keresett kisfiú holttestére.
    Mit nem ad isten a biró felmenti a vádlottat, mert, – most kapaszkodj – a rendőr azzal, hogy ENGEDÉLY NÉLKÜL átkutatta a csomagtartót, megsértette ezzel a gyilkos személyן-államolgári jogait !!!!!
    Mit szólhat mindezekhez egy normális ember, kedves Ábel barátom?

  5. 5

    Nem tudom ki hiszi ezt el, puszta bemondasra.

  6. 2. n/a
    Tisztelettel, ha nem vetted volna észre, hazai
    vizekről szól a fáma, még ha nincsis külön
    szájbarágva !!!

  7. 8 Barna Mihály, nekem a London Times nem annyira hazai.
    Nyilván van hazai vonatkozás is, de világjelenségről van szó.

  8. 6.Mosógépszerelő
    Aha, értem.
    Amiről te nem hallottál, az nincs.

  9. 2: Sajnos a magyar újságírók nem mindig képesek helyesen visszaadni amit angolul olvasnak. A 444 a BBc-re hivatkozik, ott viszont ez szerepel: „St Louis couple charged for pointing guns at protesters”, tehát szó sincs letartóztatásról, csak vádról. Kicsit jobban utánanézve van olyan hely ahol explicit is szerepel, hogy nem rendeltek el letartóztatást:
    „St. Louis Circuit Attorney Kim Gardner, who filed the charges against the McCloskeys, did not order the couple to surrender or be arrested.”
    https://www.washingtonpost.com/nation/2020/07/20/st-louis-couple-who-aimed-guns-protesters-charged-with-felony-weapons-count/

  10. 10: Hát igen, pl. Kínában 99% -nak megvan a józan esze, és eszébe se jut olyasmit mondani, amiről tudja, hogy nem tetszene a Pártnak.

  11. 11.

    Kedves Balint
    Ne csúsztass, légyszíves !
    Azért merlek letegezni, mert hatvannyolc éves vagyok.
    Lehet, hogy megtörtént , de erről meg szeretnék győződni, utólagos engedelmeddel !
    Salom

  12. Azt hittem, ma már nem találok rosszabbat, de csalódnom kellett:
    https://www.latimes.com/california/story/2020-07-15/teenage-boy-was-given-estrogen-developed-breast-tissue-while-in-l-a-county-juvenile-hall-lawsuit-alleges

    A 16 éves srác agresszív volt, erre a bíró kényszerhormonkezelésre ítélte. Nem elég, hogy szerencsétlen tévelygő nemi identitászavarosokat csonkítanak meg: ez a srác nem akart lánnyá változni, de erőszakkal azzá teszik. Ez már tényleg mindennek a legalja. Egy fikarcnyival se jobb, mint az ujgur koncentrációs táborok.

    Azon csodálkozom csak, hogy nincs egy keménytökű amerikai apa, aki ezeket a bírókat agyonlője.

  13. 14.Mosógépszerelő
    Kedves jó barátom, életemben nem állitottam semmi olyasmit, amiről eleve tudtam, hogy valótlan.
    Életkorodra válaszul közlöm, hogy novemberben, azaz 5 perc múlva 74 leszek.
    Meg akarnál gyöződni a leközöltek valódiságáról, remek, teljesen igazat adok neked.
    Van egy remek találmány, ugy hivják hogy világháló. Nincs az a téma, terület, jelenség, történés, amelyet nem találnál meg rajta.
    Kezdjél kutatni, ki nem engedne?
    Még egy tanácsot is adnák engedelmeddel, annyira kedvellek: mivel korunkra tekintettel esetleg bonyolult volna a keresgélés, megvallom, én sem tudnám honnan is fognák neki, ajánlom kérd a kedves fiatalabb blogtársak segitségét – mert én bizony ezt tenném, – és meglásd, seperc alatt összekotorják neked az információt, ami több, mint valószinű, angolul lesz, lévén a dolgok szinhelye Amerika.

  14. Hogy van ez, hogy olvasgatok a neten, és percenként szembejön valami, ami a józan ész halálát bizonyítja?
    https://9gag.com/gag/aGdz7j0

    Ez legalább vicces. A tag azt mondja, hogy a „trader Joe” = „kereskedő Józsi” márkanév rasszista. Megpróbálom lefordítani a gondolatmenetet is, de nehéz lesz, mert nem értem:
    „A Kereskedő Józsi márkanév rasszista, mert exotikusnak állítja be a többi kultúrát – a ‘Józsit’ „Normálisnak” mutatja be, amiből a többiek kiesnek.”

    Mondjuk szerintem vannak nem Józsi nevű fehéremberek is (pl. én, ezek szerint nemnormális), és Józsi nevű feketék is, de nyilván túlságosan sok logikát viszek bele, ami megint csak azt mutatja, hogy disznó fehér rasszista vagyok.

  15. 16.Ábel
    …”Azon csodálkozom csak, hogy nincs egy keménytökű amerikai apa, aki ezeket a bírókat agyonlője…”
    De, volt egy.
    Ha emlékezetem nem csal, a megölt kisfiú édesapja agyonlőtte a gyikost szabadon engedő birót.
    Ismétlem, ha jól emlékszem.

  16. Szerintem a józan ész soha sem fog kihalni és korai temetni. Azt nem tagadom, hogy sokszor látok erre utaló dolgokat, de azok csak devianciák. Ilyenek mindig voltak. Az újságíró tagadhatatlanul hangzatos címet adott a témának és nagyon eredeti a kifejtés is. Ezzel együtt engem ” nem hozott lázba” a poszt.

  17. Mosógépszerelő & Bálint:
    Az amerikai jog szerint az illegálisan szerzett bizonyíték az eljárásban nem használható. Ha a kocsi felkutatása nem volt jogszerű, akkor mint bizonyíték (a hulla megtalálása) nem alkalmazható. Ha nem volt más bizonyíték, akkor a bíró nem tehetett mást, mint felmentette a vádlottat. Ez hülyén hangzik, de jogszerű. Nálunk van olyan jogszabály, hogy csak akkor lehet valakit elítélni, ha bűnössége minden kétséget kizárva bizonyítható. De a magyar bíró, ha nagyon meg van győződve arról, hogy az illető bűnös, ezen a jogszabályon simán átlép. Ha nem lép át, akkor a közönség fel van háborodva.

  18. 22. Tibor bá’

    Bocsánat, de a poszt nem a ‘józan ész haláláról’ szól?
    Ha elengedek egy nyilvánvaló gyilkost, akkor az mi?

    Véleményem szerint az amerikai- és úgy általában a jog létének ténye már maga a bizonyíték a józan ész halálára.
    Megpróbálják meghatározni a társadalmi együttélés szabályait olyan konszenzus alapján ami széles körben elfogadott.
    Ehhez erőszakot is kell rendelni, hogy ezt be is tartassák.
    Igen fejlett civilizáció.

    A jog megléte bizonyítja, hogy nem tudjuk mi helyes és mi nem az, józan ész off.
    A jog lenne hivatot, hogy kalauz legyen. Mivel a józan ész szabadságon van, ezért belebonyolódtunk a jogba, és a társadalmi együttélés rengeteg lehetőséget jelent az egyéni érdekellentetekre.
    A végén már mindent jogilag próbálunk meg szabályozni, ez látszik abból is, hogy milyen hülye jogszabályok vannak.
    Értelmetlen hülyeségek, minimális kiinduló alappal, ami aztán egy katyvasz lesz. Persze, mert a vilag bonyolult, ezt nehéz jogilag is lekövetni.

    A poszt egyébként jó, a józan ész tenyleg kuka, támasszuk fel magunkban!

    A kedvencem amikor a nő(szintén USA)berakja a megfürdetett kutyusát a mikróba megszárítani. Megnyerte a pert.

    A másik mikor a nagymama unokája Disney World-ben meglátta egy paraván mögött öltözni Mickey-t. Összeomló világképe, hogy Mickey egy beöltözött ember szintén győzelmet jelentett a jog színpadán.

    Lehet be kéne perelnem anyámékat, hogy a mikulás nem létezik, pedig mást ígértek?!?

  19. 22 . KGB:
    A hozzászólásom 21. alatt szerintem megmagyarázza a lényeget. Csak meg kell érteni.

  20. Nemrég hallottam egy riportot arról, hogy milyen társadalmi veszélyeket rejt az online alternatív valóság terjesztés egyre nagyobb térhóditása. Tényleg itt lenne az ideje, hogy a tudatos média használatot akár már általános iskolai szintén is oktassák. Ma már ott tartunk, hogy a józan ész nem nyújt elég védelemet az információk özönében.

  21. 24 – Bak Tigris:
    A józan ész kevés. Tudásra, ismeret halmazra is szükség van. Aki szabadidejében focit néz és közben sört iszik, az elveszett.

  22. Ezt a mai világot valaki valamikor a fejére ejtette, és azóta egyre jobban hülyül.
    Már jóideje, még sokkal a virus megjelenése elött, kezdett elterjedni, főleg Svédországban, a készpénz nélküli , digitális vásárlás.
    Már akkor egyes normális emberek kezdték pedzeni, hogy ennek jó vége nem lesz, ezzel csak azt éri el az ember, hogy egyre jobban a hatóságok, az állami szervek kezére adja magát méghozzá a legalapvetöbb társadalmi életfunkció, a szabad vásárlás terén.
    Azután jött a virus, az embereket ijesztgették a fizikai pénz – érmék, vagy bankjegyek – érintésétől, merthogy fertöző ugyebár és hasonló, szóval milyen jó és üdvös a készpénz megkerülésével járó vásárlás.
    És ime, ma megjelenik az üzletekben a digitális contact device: vásárolj mindet, mi szem-szájnak ingere, majd csak érintsd a géphez a telefonodat és boldogan távozol.
    És ime, a sok hülye – mert sajnos, más szavam nincs – a sok hülye örül, mint bolond a faszának, a tévé külön helyszini riporban számol be a hatalmas, modern ujitásról, mutatja a sok boldog idiótát akik ujjongva érintgetik mobiljaikkal a jövö fenyegető rémét, a RABSZOLGASÁG jelvényét.
    És senki bele nem gondol mit is jelent ez!!!

  23. 26 – balint : Jól összefoglaltad a lényeget. Egyre több az idióta mobilbuzi. Én is észrevettem, hogy egyre többen párosítják a mobiljukat a bankkártyájukkal. Fel sem merül a sok ökörben, hogy egy sima vásárlással mennyi érzékeny személyes adatot generálnak. Ezen adatok etikus vagy nem etikus felhasználása csak a rendszer üzemeltetőin múlik.
    Látom azt is, hogy nem hülyült meg mindenki. Sokan használnak készpénzt. Sírnak is rendesen a bankok meg a kormány, hogy mekkora költsége van a készpénzforgalomnak. Potyog a könnyem, annyira sajnálom őket!

  24. 26 – Bálint:
    A Guardian online-t (is) olvasom. Már hosszú ideje minden cikk után az áll, hogy gondoljam meg az adakozást. Ma változott a szöveg. Azt írták, hogy a magyarországi olvasók is adakozhatnak, akár 1 fontot is. Tehát tudják, hogy hol vagyok. Most jön a poén. Írják, hogy én eddig 12 cikket olvastam…. Tehát figyelnek és tudják, hogy eddig 12 cikket olvastam el (sokkal többet, de a gép új installációja óta csak tizenkettőt). De ami még érdekesebb, ezt el is mondják nekem. Nyílt titok!

  25. 27.Hanyistók
    28.Tibor bá
    Az, hogy a mai digitális világban egyes érdekkörök mindent tudnak az emberről, az nyilt titok. Akit érdekel, az megtudhatja bármelyikünkről hogy milyen orvosságokra van szüksége és mekyik gyógyszertárból szerzi be őket.Melyik a kedvenc kávéházad és mit rendelsz ott előszeretettel, mikor és hol vettél magadnak utoljára egy nyári szandált, hol és mennytiért vettél nejednek egy csokor virágot.
    Ezek a digitális vásárlásaink, a hitelkártyák szükségszerú nyomai, pont , mint lábnyomaink a frissen hullott hóban.
    A leselkedő veszélyt a készpénzforgalom korlátozásában, majd közelgő betiltásában látom, amit MÁRIS PEDZENEK!!!!
    A kormány – erről is szó esett a hirekben – nagyon jó szemmel nézi és nagyon támogatja , üdvözlendőnek tartja a digitális mobiltelefonos fizetési módót és remélik, hogy decemberig fokozatosan a MINIMÁLISRA csökkentik a készpénzforgalmat!!! ( Ki nem mondva: mig szép csendben , észrevétlenül teljesen ki nem iktatjuk )
    A sok agyalágyult fiatal nem érti, nem fogja fel mit is jelent ez a jövöben, örül, mint a hizó az ólban, mikor nagyadag moslékot kap, és nem tudja, hogy decemberre hizlalják őkelmét.

  26. 29 – Bálint:
    Folytatom.
    Arra kényszerültünk, hogy Évának legyen egy okos telefonja. Ugyanis az összes fizetnivalónk sárga csekken jön ki. Mivel nem akarunk a postára szaladgálni a vírusos világban, interneten fizetünk bankon keresztül, de ehhez a bank kiküld egy azonosító számot, természetesen mobil telefonra. A telefonnak van egy időjárást jelző része, ami ezt írja: Borosjenő 29 °C. Szép tőlük, hogy tudják itt lakunk, tehát ezt a hőfokot közlik velünk. Igen ám, de a múltkor elmentünk bevásárolni, amikor is azt írták, hogy Káposztásmegyer 30°C. Honnan tudja, hogy most éppen ott vagyunk, és miért figyel minket? Persze tudom a választ, de mégis. – Most jött meg a leveled.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük