(3243) A világ nem változik, a világot változtatják

Tibor bá’ online

 

Orwell szerint az élő nyelvben van beágyazva a veszély. A szó értelme megtisztul, a kifejezés sterilizálódik. Tehát: Mások „kényszer vallatnak”, mi „hatásos kihallgatási technikát alkalmazunk”. Mások propagandát terjesztenek, mi viszont „terjesztjük a demokráciát.” Idegen országok „háborút indítanak”, mi viszont „megelőző csapást végzünk.” Mások „politikai gyilkosságot” követnek el, mi pedig csak „célzott csapást mérünk a veszély elhárítására.” Több éven át tartó harc után, amikor hadat üzenünk Szíriának és elkezdjük bombázni a még viszonylag nyugodt területeket, az mindössze „emberbaráti bevetés” volt.

A kettős értékelés elképesztő. Az Assad rezsim brutális, mert az amerikai vezetéssel végzett támadást elhárították. Izrael tüzérséggel lövet egy palesztin gettót, mert gyerekek kövekkel dobáltak. Az ágyúzás csupán „önvédelem”. A krími békés népszavazás „invázió” volt, de az iraki és afganisztáni háború a „demokrácia megvédése”. Az olyan vezetők, mint Chavez, Castro vagy Putyin, akik a társadalom szegényebb rétegeinek igényeit figyelembe veszik, „korruptak”, miközben a megvásárolt amerikai politikusok, akik körül botrányok tornyosulnak, bent vannak bankok, gyógyszergyártók, fegyvergyártók igazgató tanácsában, és azon munkálkodnak, hogy a világ élhetőbb hely legyen.

Van magyar is. Karácsony Gergely az alkalmatlan főpolgármester tököl, szerencsétlenkedik. Orbán Viktor miniszterelnök viszont rátermetten építi a stadionokat. Miközben 16 ezer lélegeztető gépet vásárol az egyetlen gépre kötött beteg mellett.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

46 gondolat erről: „(3243) A világ nem változik, a világot változtatják

  1. Mi, kisemberek sem vagyunk jobbal. Ha pl. minket becsap valaki: arohadtszeméthuhuanyját! Ha mi becspunk valakit: BIZTOS megérdemelte! Merugye, mitőlünk bűzlik a hal!

  2. ” Az olyan vezetők, mint Chavez, Castro vagy Putyin, akik a társadalom szegényebb rétegeinek igényeit figyelembe veszik”

    Ez egy kicsit erős mondat reggelre. Amúgy – és ezt komolyan kérdem, mert több ismerősöm is becumizta az orosz propagandát – ha annyira jó oroszországban, miért nem oda vándorolnak az emberek? Személyesen te pl miért Ausztráliába szöktél, miért nem a szovjetúnióba?

  3. 3- Radován:
    A rend kedvéért: Én Ausztráliába nem szöktem, hanem bevándoroltam. Fel kellene ébredned, 1956 nem azonos 2020-al. Én se szerettem az anyámat meggyilkoló oroszokat, de az régen volt. Az idő nem áll meg.

  4. 4: Oké, akkor az elmúlt tíz évben a magyarok, románok és lengyelek mért Angliát és Németországot lepték el, mért nem Oroszországot? Még hely is lenne Szibériában…

  5. 5.Ábel
    Oroszországban nem lehet “csak úgy” letelepedni egy EU állampolgárnak, talán azért.

  6. „6: De ha lehetne, nyilván özönlenénk…”

    Nyilván 🙂

    Moszkva még elmegy, de ott egy panel 110 millió forint, vidéken meg az átlagfizetés 30 ezer forint. Viszont, Tibor bá’t olvasva, legalább látszik, hogy nem kidobott pénz az orosz propagandára szánt összeg.

  7. És még megvédi 6-ban.

    Áruld el kedves SILDI, minek köszönhető az orosz kivándorlás?

    Miért nem elégedettek az oroszok azzal az áldottan népéért élő Putyinnal, aki
    „szegényebb rétegeinek igényeit figyelembe veszi” és miért nagy a kivándorlás Oroszországból?

    Én ha nem jönnek vissza, vajon miért?
    A nagy jólétben unalmukban kalandvágyból mennek ki?

    A nagy jólétben miért költöznek az orosz oligarchák külföldre?
    Miért menekítik ki a vagyonukat Oroszországból?
    Nem érzik biztonságban magukat?

    Teljesen hiteles, ahogy Orbán és Putyin is szerényen számold be vagyonáról a vagyonnyilatkozataikban.
    Csak a népért élnek, azért nincs idejük meggazdagodni.

    Tibor bá, nálad komolyan nem értem, hogy bár Orbán és Putyin ténykedése között ordító a párhuzam, azt Te nem tudod felismerni.

  8. Tibor bá’:
    „Én Ausztráliába nem szöktem, hanem bevándoroltam.”
    Saját elmondásod alapján a zöld határon át, a határőrséget kikerülve „bevándoroltál Ausztráliába”. Hát így is lehet nevezni.
    Félreértés ne essék, az akkori döntésedet nem kritizálom, szerintem érthető volt.

    A Radován által beidézettekre szerintem próbáld meg magad is alkalmazni a jelen posztodban leírtakat.
    Egy kis önreflexió soha sem árt…

    A felsorolásból én még hiányolom a népért élő Észak-koreai vezért , akit olyan szépen megvédtél anno egy posztban.
    Még a koreai háború Észak-Korea általi indítását és olyan szépem kimagyaráztad anno hogy az USA bűne.

    Meg Kínát, akinek a jogát, hogy több ország által vitatott szigeteket foglaljon el, olyan szépen magától értetődőnek tartod.

    Pedig sokak által köztudott (Te nem vagy közöttük véleményed alapján), hogy valóban mire megy ki a játék, az egész a pénzről, a hatalomról és nyersanyagokról szól.

    A Te világképedben a nyugat ellenesség mindent felülír, az minden szemétséget igazol, akár kitől is jöjjön, legyen az Irán, Kína, Oroszország stb.

    Pedig a világ ettől csak egy kicsit bonyolultabb.
    Minden a pénzről és a hatalomról, befolyásról szól.
    Igaz dzsungelharc, Te mint nagy Darwin rajongó ezt igazán tudhatnád.

  9. Ebben az egyik oldalt szentnek, szende szűzlányoknak beállítani nagy fokú elfogultságra utal.

    A szemétségek nagyság a az aktuális hatalommal nagyságával arányos.
    A nyugat ellenes trónkövettelők is kimutatják a foguk fehérjét hatalmuk növekedését.

    Szép példa erre Kína a selyem úttal, amely során olyan imperialista vonásokat mutat, mint anno a Nyugat az IMF és a Világbank közreműködésével a világháború után csinált.

    Vagy a népért aggódó Putyin mit is keres pl. Líbíában vagy Szíríában?
    Nem az olajról, a gázról , az EU gázpiacáról , a befolyásról, meleg vízi kikötőkről, zsíros üzletekről szól az egész?
    Ahogyan Törökország, USA, Franciaország és Olaszország is azért van ott.

  10. Az még különösen tetszett, hogy a USA beli zavargások során fel sem merült külföldi aktorok ténykedése.
    Bezzeg, ha bárhol forradalom, népi elégedetlenség fordul elő, akkor rögtön a CIA által pénzelt színed forradalamakról szólnak a hírek.

    Tudom, Kína, Oroszország szende szűzlányok, ilyet ők nem tennének.
    A szociális médiában való nyomulás, az mind csak CIA, mély állam koholmány, a „szajha média” terjeszti.

    Lassan fel kéne ébredni a gyereki mesék világából.

    Elnézést, hogy hozzászólaltam, egyre önmegtartoztatóbb vagyok a bloggal kapcsolatban, mert egyre kevésbé látom értelmét az ide való írogatásnak, (ahogy a beírásaim gyakoriságából is látszik), de most értem el a kritikus tömeget.

    Bocs a tördelésért, de egyben spamnak lettem mínősítve.

  11. Az oroszok jogosan teszik fel a kérdést, ahogy mi is.
    Miért idegen országokat támogatnak, a saját országtól vonnak el forrásokat, ahelyett, hogy a nép, azt isten adta nép sorsán javítanának.

    Mert a vezetők élvezik a hatalmukat és életük végéig a hatalomban akarnak maradni?
    Lásd Putyin, Erdogán, Xi Jinping.
    Az a brezsnyevi párhuzam nagyon áll…

    Trump is kinyilvánította ez irányú igényét, majd meglátjuk mi lesz belőle.

    Mert ahogyan nálunk, úgy Oroszországban is lenne mit javítani a nép sorsán.
    Az adatok magukért beszélnek, nem kell CIA propagandára gondolni, csak meg kell nézni az orosz statisztikákat.

  12. 10 Idegen:
    Ennyi témára hirtelen se időm, se kedvem válaszolni, de a személyes témámra megteszem. 1956-ban az érvényben lévő magyar törvények szerint disszidáltam, vagyis törvénytelenül léptem át a magyar határt Ausztria felé. Ausztriában jelentkezem az ausztrál követségen és kértem a bevándorlási kérvényem elfogadását. Elfogadták. Hogy miért Ausztrália? Mert angolt akartam tanulni mindenféle más nyelv helyett. Amerika már akkor se volt szimpatikus. Dél Afrikában várható volt a néger lázadás. Új Zéland, Anglia túl konzervatív. vagyis, nem szöktem Ausztráliába.

    Csak néhány szó a „kedvencemmel” kapcsolatban: A most lezajló orosz referendummal kapcsolatban 76 százalék megszavazta: Putyin „örökös” elnökségét. Ez mellett többek között: a minimálbérnek egyenlőnek kell lenni a megélhetési küszöbbel, a nyugdíjnak követni kell az inflációt. vagyis a 140 millió 76 százaléka nem ért veled egyet. Marad, pedig mehetne.

  13. Kétlem, hogy valaha is létezett volna olyan emberi hatalom, ami ne használta volna ki a nyelv adta lehetőségeket arra, hogy saját magát igazságosnak, az ellenfelét gonosznak állítsa be.

  14. 15 Ábel
    Én meg azt figyeltem meg, hogy az agresszív, nyomulós hatalommal, politikai mozgalommal, vagy csak személlyel szemben is a puszta leleplezési szándék, védekező hozzáállás hatástalan, még jobban felbátorítja az agresszort, és még szemérmetlenebb hazugságokkal igazolja magát.
    Sajnos csak a vasat vassal elv hozhat eredményt, ahol a másik fél viszontcsapásokra számíthat, amik neki fájnak.
    Tehát amit írsz, az konfliktushelyzetben szinte kötelező…
    Viszont ez rossz esetben eszkalációhoz vezethet…

  15. Sokan lehurrogták az oroszokat a fenti hozzászólásokban. Szerintem a környékünkön nincs más nagyhatalom aki megvédhetne minket a nyugatról beszivárgó mocsoktól és a várható összeomlástól. Én, személy szerint jobban örülnék egy kritikus helyzetben annak, ha egy orosz katona vigyázna rám, mintha három amerikai.
    Nem vettétek észre, hogy a második világháború óta az összes (szellemi és anyagi) mocsok aMerikából ömlik ránk? (drog, pornó, primitív filmek stb.)
    Én sem szerettem az oroszakat, de azt be kell ismernünk, hogy a szocialista tábor viszonylagos elzártsága megóvta valamelyest a nyugatról beáramló káros és pusztító hatásoktól az itt élőket.
    Az biztos, hogy ott sem fenékig tejfel minden, de emberileg, társadalmilag nagyságrendekkel jobban állnak mint a hedonista, pénzközpontú, vakolók által irányított nyugati világ.

  16. 17:

    Azért azt gondolom, hogy nem láttál még közelről orosz katonát.
    Katonailag lehet hogy képzett, de vademberek.
    Ennek minden ódiuma is jön együtt a nemhedonista és nemvakolós létükkel.

  17. 18 – Egon:
    Minden hadseregben vannak „vademberek”, de az új fejlesztésű harceszközök kezelését „vademberekre” nem lehet bízni.

  18. „Nem vettétek észre, hogy a második világháború óta az összes (szellemi és anyagi) mocsok aMerikából ömlik ránk? (drog, pornó, primitív filmek stb.)” Arról volt szó, ez az értelmes emberek vitafóruma….

  19. „az új fejlesztésű harceszközök kezelését “vademberekre” nem lehet bízni.” Valóban, ezért ezeket Németországban tanult szerbekre bízzák. Az orosz katonai fejlesztés 80%-át a volt Jugoszlávia mérnökei csinálják.

  20. 18 – Egon
    Láttam bőven orosz katonát közvetlen közelről is. Annyira közel voltam, hogy még csere üzletet is nyélbe ütöttünk. A rokonságban volt olyan, aki az orosz tisztek gyerekeire vigyázott, amíg azok szolgálatban voltak. Sok jót mesélt róluk! Nem voltak vademberek. Idealizálni sem szeretném őket, így elmondom, hogy saját szememmel láttam amikor az ABC-ben a pénztáros Ital lopáson kapta az egyik tisztet. Majdnem sírt, úgy könyörgött, hogy ne hívják rá a katonai rendészetet. Visszatartották és átadták egy UAZ-bók kiszálló katonai rendészeknek. Szerintem egy hét múlva már egy Uralon túli szénbányában tolta a csillét.
    20. Radován – Neked külön köszönöm a kategórián kívüli besorolásod! Igérem, legközelebb összeszedem magam. 🙂

  21. Hanyistók
    Szerintem csak a vak nem látja azt a jelenséget amit Tibor Bá felvetett a témaindítójában. Teljes ideológiai agymosás folyik a mainstream mediában, és ahogy ez jól látszik nem is sikertelenül.

  22. 9. Kedves Idegen!
    Olyan sok érdekes kérdést feltettél, igazán elgondolkodtattál….
    „Lassan fel kéne ébredni a gyereki mesék világából.”
    Tibor bá -val ellentétben lehet hogy Te sokkal reálisabban és árnyaltabban látod a világot, ráadásul a stílusod is magával ragadó…..szenvedélyes!
    Kíváncsivá tettél! Kifejtenéd például azokat a folyamatokat amik a jelenleg az USA-ban zajló eseményekhez vezettek?

  23. 9. Áruld el kedves Idegen, hogy téged még sosem vágtak szájon úgy tisztességesen ezért a stílusért? Kinek képzeled te magadat? Ez egy vitafórum , ahol mindenki azt véd meg akit akar, nem fogja a te jóváhagyásodat kérni.
    Te nem vitázol, hanem érzelmi cunamit árasztol ránk, mintha a te világnézeted lenne a megkérdőjelezhetetlen realitás maga.
    „Lassan fel kéne ébredni a gyereki mesék világából.”

  24. 9. Áruld el kedves Idegen, hogy szájon vágtak-e már valaha ezért a pökhendi kioktató stílusért? Mit képzelsz magadról, ami feljogosít arra hogy megmondjad nekem hogy kit védhetek meg és kit nem??

  25. „Teljes ideológiai agymosás folyik a mainstream mediában” ez mindig is megvolt, mindegy ki irányítja a médiát. Én inkább azon csodálkozom, hogy felnőtt emberek, akik sosem jártak Oroszországban, elhiszik, hogy ott jobb az élet, mint nyugaton. Ezek az emberek általában nyugati mobiltelefont használnak (a kínait is ide számolom, mert a megteremtéséhez a tudás nyugatról származik), és nem Lada gépkocsit, hanem nyugati autót. Nyugati modemen keresztül netezik, nyugati számítógépet használ, nyugati operációs rendszert…..

    Valaki rágcsálja libacombot, és zsíros szájjal, dühösen magyarázza, hogy a vegetáriánus étrend a megfelelő a társadalom számára. Minimum érdekes 🙂

  26. 27. Radován
    Én tényleg nem jártam Oroszországban, de tervezem. Ennek ellénére lehet, hogy többet tudok róluk mint te. Rengeteg ember adta át élőszóban az élményeit, köztük egy moszkvai kereskedelmi képviselet vezetője is. Egyre röbb orosz filmet nézek, hála egy jószándékú honfitársnak, aki feliratozza őket. Elárulom neked, hogy egy nép lelkét, beállítódását, az őket foglalkoztató problémákat ezekből is kitűnően meg lehet ismerni. A filmjeik mondanivalója messze übereli a szinemákban vetitett amerikai agypusztító mocskot.
    Te összemosod az anyagi és a szellemi világot. Neked többet jelent egy nyomorult mobiltelefon, modem, számítógép, op.rendszer mint a normális emberi lét ?
    Ezektől a felsorolt kacatoktól lenne jobb egy ember élete?
    Nézzél orosz barkács videókat! Ők még őrzik az ősi tudást. Ha beköszönt egyszer az apokalipszis, akkor a nyugati világrendben eltunyult es hülyült emberekkel ellentétben ők a túlélők között lesznek.

  27. 27 – Radován:
    Lehet hogy téged a nyugati operációs rendszer kompenzál az elvesztett ember szabású életért, de sokunkat nem.

  28. Hanyistók

    “ Ha beköszönt egyszer az apokalipszis, akkor a nyugati világrendben eltunyult es hülyült emberekkel ellentétben ők a túlélők között lesznek.”

    Ebben az utolsó mondatodban, tömören, velősen, benne van a lényeg!

  29. Látom, nagyon a szívükre vették itt néhányan a témát. SILDI, elárulom: az érzelmi cunami amit érzel, a Te saját terméked. Idegen csak leírta a véleményét, hogy hogy reagálsz rá, az tőled függ.

    De például ez a szájonvágás nagyon meggyőző érv itt, az értelmes emberek fórumán. Most már világos, hogy neked van igazad, és hogy persze az oroszok csakis patyolattiszták lehetnek.

  30. 31 – Ábel:
    Azért gondolom tudod, hogy véleményed mérföldekre van a nyugodt objektivitástól.

  31. 17. Hanyistók! Megható ez a dekadens nyugat duma. Az ugye megvan, hogy Oroszország az élbolyba tartozik a pornóiparát és a prostitúciót illetően? Az orosz szervezett bűnözés felel az Európába áramló kábítószer szállítmányok jelentős részéért. Hallottál már Andrij Romanovics Csikatilóról? Ugye, hogy ugye? 😀

  32. „elvesztett ember szabású életért” olyan életet élhetsz, amilyet akarsz. Ritka pillanat a történelemben. De sajnos tenni is kell(ene) érte. Ez úgy látom sokaknak fáj.

  33. Ellentmondásos, kik élnek túl nagyobb eséllyel egy olyan folyamatot, aminek a vége egy olaj és villamos energia nélküli világ.
    Azok, akik korlátozottan férnek hozzá a javakhoz, információkhoz, jellemzően maguk faragják a sótartót, gyógyszerek helyett meg egyre homályosabb ismereteikre támaszkodva növényi főzetekkel próbálnak életben maradni, vagy azok, akiknek lehetőségük van felkészülni az összeomlásra?
    Mint terület és közösség kiválasztás, készlethalmozás, fegyverek, védelmi berendezések, kommunikációs eszközök és összeomlás után még évtizedekig működőképes energia termelő berendezések bitokosai, de ha jelenleg egy szőnyeget akar, akkor elmegy a boltba és vesz egyet nem áll neki szőni.

    Szerintem a több erőforrással rendelkező nagyobb eséllyel él túl, mint az ügyes kezű nincstelen.

  34. 35 -Radován:
    Legalább azt tanuld meg, hogy jelzed a sorszámot és a nicket, akihez szólsz.

  35. 27. Radován

    normális ember számára nem a „gadget”-ek száma határozza meg az élet minőségét (talán a mennyiségét…), de ha ennyire a műszaki tartalomra vagy ráállva, sorold fel nekem kérlek, az utolsó 10 év űrhajóit, amelyek embert szállítottak a világűrbe, illetve a Nemzetközi Űrállomásra.

    Ha esetleg meglepődnél az amerikai űrhajók hiányán, kérlek ne dőlj be olyan magyarázatoknak, mint pl. „mi a jövőbe tekintünk, ezért a Mars expedíció a cél”, meg ilyesmik, mert tudd meg, hogy a NASA vezetői tényleg kétségbe voltak esve, mivel ha akartak volna, sem tudták volna helyettesíteni az orosz űrhajókat, egyszerűen rájuk voltak utalva. Érdekes módon az oroszok nem kerestek kifogásokat (pedig nekik aztán lehetett volna elég), egyszerűen tették a dolgukat, ahogy a Szojuzok is.

    Ez nem jelenti azt, hogy most anyád helyett anyádként szeresd az oroszokat, csupán azt, hogy nem kell bedőlni minden propagandának, és fel kell ismerni, hogy mi az ami tényleg hozzátesz az életed minőségéhez.

  36. Radovan
    „Én inkább azon csodálkozom, hogy felnőtt emberek, akik sosem jártak Oroszországban, elhiszik, hogy ott jobb az élet, mint nyugaton. ”
    Ezt honnét veszed? Maradjunk annyiban hogy nem tudod hol jártam és hol élnek/éltek a barátaim.
    Nem akarok kisregényt írni, és amúgy is teljesen felesleges lenne ecsetelnem a tapasztalt mentalitásbeli különbségeket, de ha muszáj lenne elmennem az országból, és lehetne, én nem nyugatra indulnék el, bár angolul folyékonyan beszélek.
    Biztos lehetsz benne hogy sajnos (nekünk itt MO-on) az orosz kormány lépni fog, ha már nem lesz más választása, amihez bőven megvan otthon a társadalmi támogatottsága is.

  37. Károly,
    „Ellentmondásos, kik élnek túl nagyobb eséllyel egy olyan folyamatot, aminek a vége egy olaj és villamos energia nélküli világ.”
    Egyénileg nagyon kevesen. Olyan gazdák, akik meg tudják védeni/szervezni magukat.
    A többi kuka.
    Szerintem inden más csak wishful thinking.

  38. 40 SILDI: ” de ha muszáj lenne elmennem az országból, és lehetne, én nem nyugatra indulnék el”

    Szerintem ne várd meg a muszájt, menj el most, nézd meg hogyan élnek. Ha valóban baj lesz, tudni fogod, merre ne indulj el….

  39. 32: Előfordul, hogy a véleményem mérföldekre van a nyugodt objektivitástól, de szerintem ezúttal nem ez a helyzet. Most nem érzem úgy, hogy identitásomban vagy érzelmileg érdekelt lennék.

    Amit leírtál a posztban, azt egyébként egy szóval sem vitatom. Az amerikai mainstream kommunikáció valóban álszent. Tényleg egy rakás aljasság származik tőlük, amit rendszeresen elkennek.

    Hanyistókkal is egyetértek abban, hogy az oroszokban valószínűleg megvan még egy természetes keménység, ami bizonyos értelemben tisztább, mint a nyugati fertő.

    De Idegennel is egyetértek abban, hogy az oroszok se szentek, és a propagandát ők is pontosan ugyanolyan tudatosan és hatékonyan használják. Csak az kevésbé ér el hozzánk, kevesebb csatornán. Például pont általad.

  40. 41:

    Ez csak attól függ mennyire gyors a leépülés.

    Ha lassabb akkor van idő alkalmazkodni annak aki valóban akar.

  41. 32: Tisztában vagyok vele, hogy vannak témák, amikben elfogult vagyok, de szerintem ez most pont nem ilyen. Én úgy látom, hogy most tárgyilagos vagyok.

    Igazat adok neked abban, amit a posztban írtál. Igazat adok Hanyistóknak is, és Idegennek is.

  42. Most találtam rá egy érdekes könyvre: „Arányok és mértékek a paraszti gazdálkodásban”.
    A könyv egy részletes leírás arról, hogyan éltek és gazdálkodtak sikeresen dédszüleink áram és gépek nélkül a századfordulón egy faluban.
    https://mek.oszk.hu/04900/04950/04950.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük