(3235) Gazdasági buborék

Tibor bá’ fordítása online

 

Mit nevezünk (gazdasági) buboréknak? Válasz: Egy olyan piaci helyzetet, amikor egy vagyontárgy pillanatnyi árát a befektetők boldogan megadják annak reményében, hogy találnak egy másik vevőt, aki még ennél is többet hajlandó érte fizetni, de ez az elérhető ár nagymértékben meghaladja a vagyontárgy tényleges értékét.

Ez a (gazdasági) buborék akkor lyukad ki, amikor egy szabad piac szereplői nem hajlandók többet fizetni a vagyontárgyért, mint annak valós „intrinsik” értéke. Ebből adódik, hogy a vagyontárgy tulajdonosa elveszíti azt a pénzt, amennyivel többet fizetett, mint a valós érték. Ez az értékvesztés rendszerint hirtelen következik be, gyakran pánik kíséretében.

Ennek a jelenségnek a megismerése rendkívüli fontossággal bír, ugyanis ez most a mindennapok legfontosabb jelensége, mert a közeljövőben fel fogja dúlni a világgazdaságot. Ennek az oka az, hogy pillanatnyilag több buborékról is tudunk, melyek párhuzamosan vannak jelen.

Állami adósságok

Részvénypiac

Ingatlanpiac

Diákhitelek

Szuverén kötvények

Derivatívák

Állami garanciák

Amikor egy buborék kipukkad, az minden esetben vagyon átruházással jár – az áldozattól a trükközőhöz, a fel nem készülttől a felkészülthöz vándorol a vagyon. És mi van akkor, amikor egy gazdasági buborék kilyukad? Amikor a buborék kilyukad, a gazdaság összeomlik, és amikor a gazdaság összeomlik, az emberek élete igen kellemetlenné válik a korábbi életszínvonal zuhanása miatt.

Figyelmeztetés: Ne légy áldozat, ne légy felkészületlen.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

21 gondolat erről: „(3235) Gazdasági buborék

  1. A buborék fújások és kipukkadásuk természetes részei a piacok múködésének.
    Részvénypiacon egyértelműen, hiszen egy részvény vagy túlértékelt vagy alulértékelt.

    Valóban vannak káros gazdasági folyamatok is, amik beszakadást okozhatnak, ld fiat pénzek, de azokból is volt már jópár a világtörténelemben. Mindnek kb ugyanaz lett a vége.

    Ez csak szenzáció hajhászás.
    Nem kell mindenre ugrani, mert ettől az is hiteltelen lesz ami egyébként valóban vezethet világvégéhez.

  2. Tibor bá
    hogy tudsz egy ilyenre készülni?
    Nekem pl. van lakáshitelem, hogy tudok készülni egy ingatlanbuborék kipukkadásra?

  3. Ez nagyon jó cikk lett, gratulálok. A szaknyelvben ezt pulykaetetésnek hívják, amikor pedig kipukkad, az a hálaadás napja.

    Curix: ha ingatlan hiteled van, fontos, hogy hosszú lejáratú, fix kamatozású legyen. Ha nagy bajt okoz, hogy pár évig alacsonyabb lesz az ingatlanod ára, mint amennyiért vetted, akkor add el, és a pénz 10%-ért vegyel fizikai aranyat, a többiért EUR-t, és 4-5 év múlva vehetsz olcsóbban ingatlant. Ha laksz benne, és nem akarsz költözni, akkor meg semmi teendőd. Legyen életbiztosításod, hogy a családot ne rakják ki, ha elpatkolsz.

  4. 4.
    Annak viszont silány.

    Ez egy külön tudományág ahol ha csak 1-1 részt elemez valaki azt tripla ekkora terjedelemben teszi.

    A részvénypiacon a lufi és kipukkadásuk természetes.
    Az ingatlan piac ciklikussága úgyszintén.

    A derivatíva egy szitokszó lett, ami részben indokolt a kockázati szintje miatt, de sok csalás is kötődik hozzá.

    Amit írsz az jóformán csak a piac normál működése.

    Kihagytad A deflációs veszélyt, a készpénz megszüntetését célzó folyamatokat, a pénznyomdákat, a rejtett pénzrontást, a mesterségesen alacsonyan tartott kamatokat, zombi vállalatokat, stb.

    Még ilyesztgetésre se jó, mert aki kicsit tájékozottabb az már régen nem általánosságokban olvas ebben a témában.

  5. 7 – Dumburnyák:
    Kétféle poszt van a honlapomon. 1) Saját kútfőből fogalmazott, 2) fordítás. Sokszor ér kritika fordításért. Nem tartom tisztességesnek. Igaz, én választom ki, mit fordítsak, de engem bizonyos jó szándék vezet. Aki benne van a gazdasági témában, annak ez kevés. De akik teljesen zöldfülű, annak figyelem felkeltő, és ez a cél.

    5 – Curix:
    A te esetedben nincs probléma. Benne élsz, törleszted, annak egyszer vége lesz. Ha spekulálni akarnál, akkor buborék kipukkanása előtt eladod a lakásodat. Egy ideig albérletben élsz, és amikor jó alacsonyra mennek az árak, veszel egy másik lakást.

  6. Kedves Király B. Izabella. Ne feledjük, miért jutott hatalomra a FIDESZ. És tetszik, nem tetszik, a gazdaság sokkal jobban teljesített, mint az MSZP (Medgyessy/Bajnai/Gyurcsány) idején. A nemzeti jelképeket pedig pont az MSZP járatta le, mert nem tudott mit kezdeni azzal, hogy a FIDESZ rátelepült ezekre a jelképekre. Mibe került volna, ha az MSZP felszólítja a híveit, hogy vigyenek ők is magyar zászlókat a gyűléseikre? Ehelyett azt hangoztatták, aki magyar zászlóval tüntet, az szélsőjobboldali. MSZP – határon túliak állampolgársága. Azzal riogattak, hogy emiatt összeomlik majd a magyar szociális és nyugdíjrendszer. Semmi ilyesmi nem történt, de sikerült éket verni a magyarok közé. Tehát egy dilettáns, elkényelmesedett politikai párt az MSZP helyét vette át egy professzionálisan menedzselt párt. Ennyi történt.

  7. 10 – Radován:
    Az igaz, hogy az MSZP balfasz politikusai nem érdemlik meg a kormányrudat. De… ne feledjük az EU pénzeket, és a külföldre menekült magyarok hazaküldött pénzét. Ezek nélkül az Orbán kormány szart se tudott volna csinálni.

  8. „De… ne feledjük az EU pénzeket, és a külföldre menekült magyarok hazaküldött pénzét. Ezek nélkül az Orbán kormány szart se tudott volna csinálni.” Napóleon, mielőtt kinevezett egy tábornokot, mindig megkérdezte a tábornok ismerőseit, hogy a jelölt szerencsés ember e? Orbán szerencsés, ezért tudott sok évig hatalomban maradni. Ha Medgyessyt hagyják bukni az MSZP-sek, akkor Orbánék kerültek volna a válság éveiben hatalomra, amikor az EU pénzek jöttek, akkor a baloldal lett volna hatalmon. De az MSZP inkább Gyurcsányt választotta, mint hogy 4 évet várjanak. Rossz volt a stratégia, kapzsik voltak, és még szerencséjük se volt.

  9. Szerencse: észrevenni az adódó lehetőségeket, nem elmenni mellette. Ebben az értelemben használtam.

  10. Re: Radován
    Vigyázz, mert Tibor bá’ szerint aki szapulja a mostani az ellenzéket, az csak Fideszes lehet… 🙂 Szerintem a Karácsonyos csörtém miatt lettem újra kitiltva. 🙂
    Amúgy teljesen egyetértek az álláspontoddal.
    Most az ellenzéki polgármestereken a sor, hogy mennyire rátermettek. Pár év alatt le lehet vonni a konzekvenciákat.

  11. 15 – Radován:
    A „szerencsét” csak egyféleképpen lehet használni. A személytől teljesen független kedvező esemény.

    16 – dajtás:
    Képételen vagy tanulni.

  12. 16 Egy politikusnak egyetlen feladata van: a pártja számára megszerezni/megtartani a hatalmat. Fejlettebb országokban ez akkor sikerül, ha a gazdaságot jól irányítják. Kelet Európában Orbán rájött, hogy a migránsokkal való ijesztgetés is megteszi. Azért haragudni Orbánra, mert jól végzi a feladatát, szerintem butaság. Én inkább a nemlétező ellenzékre haragszom, mivel ők nagyon rosszul végzik a munkájukat, és mindig kifogásokat keresnek.

  13. lehet, hogy kötözködésnek tűnik, de én úgy gondolom, hogy amiről a poszt szól, az nem buborék, hanem lufi.
    Igen, a kettő hasonló, fújják, gömb alakú, és kipukkan a végén
    De én azt tapasztalom, hogy manapság a buborék szót akkor használják, amikor arról beszélnek, hogy valaki egy saját kis világban él, nem találkozik más véleményekkel, gondolatokkal. Amikor pl. egy balliberális, progresszív SJW az Indexet, 444.hu-t olvassa, az ismerősei, barátai is ebbe a körbe tartoznak, és ennek fordítottja. A buborékban élő személy nem találkozik a saját „hitének” ellentmondó tényekkel, véleményekkel, azokat képviselő sajtóval, cikkekkel, blogokkal. A Facebook tipikusan ilyen buborékképző platform

  14. Az igazsághoz az is hozzátartozik,hogy 2011-ben lejárt a 7 éves moratórium ami a
    munkavállalásra vonatkozott az unióban. az Én férjem 2004-2008-ig megbizássi
    szerződés alapján dolgozott az Unióban,ami annyit jelent féláron. Az Mszp ,Szdsz
    kormány tönkretette a húsipart Magyarországon,és Ő nem akart munkanélküli lenni
    58-évesen,akkor nagyon sokan kimentek.2011 után pedig szabadon lehetett munkát
    vállalni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük