(3227) Lánchíd

Tibor bá’ online

 

Nevelőanyám Füleken született, ami Trianon után Csehszlovákiához került. Nagyanyám magyar volt, nagyapám felvidéki német, de mind a ketten beszéltek szlovákul is. Nevelőanyám anyanyelvi szinten beszélt németül, pedig az otthoni nyelv a magyar volt. Trianon után átköltöztek Budapestre. Nagyapám zománcégető volt, itthon a Lamparhoz ment művezetőnek. Nevelőanyámat apám 1945 karácsonyán mutatta be a húgomnak és nekem. Szilveszter után már hozzánk is költözött. Némi nosztalgia mellett sokat mesélt nekünk felvidéki gyerekkoráról. Így tudtuk meg azt, hogy a Tót megizélné (ezt a szót használta) az anyját egy pengőért. Tehát fukar volt. A tótok már csak ilyenek, nehéz arra felé az élet, figyelni kell a kiadásokra. Azt persze nem tette hozzá, hogy ebből a fukarságból jócskán átragadt a magyarokra is.

Még az év (1946) augusztusában bevezették a forintot, ami után az óriási defláció alig elviselhető likviditási hiányt váltott ki. Tizenhárom éves kamasz koromban heti 1 forint volt a zsebpénzem, ha megkaptam. Ha nem kaptam meg, nem mertem kérni, mert akkoriban ezt nem illett csinálni, kövelődzésnek minősült volna. A gyerek helyzete a családban kicsit más volt, mint manapság. De ha meg is kaptam a zsebpénzem, nevelőanyámnak voltak eszközei a visszaszerzésre, gondolom a tót emlékek működtek benne. Egyszerűen leküldött a fűszereshez (KÖZÉRT), hogy hozzak egy kiló lisztet, de nem adott hozzá pénzt. A liszt árát az összegyűjtött zsebpénzből perkáltam le. Ha nem volt elég pénzem, megígértem, hogy a többit majd lehozom, mert olyan nem volt, hogy én liszt nélkül menjek haza.

A következő évtől házról-házra jártak gyűjtögetők, akik a lakosságot arra kérték, járuljanak hozzá a Lánchíd újjáépítéséhez.  Ugyanis a napjainkban sokat szidott kommunista kormány a Lánchidat újjá akarta építeni a híd századik születésnapjára (1949.11.20.), és persze a rommá bombázott országban nem volt elég bevétele az államnak.

Amikor hallottam, miről van szó, előre kuncogtam, hogy fogja az anyám két lábbal kirúgni ezt a gyűjtögetőt, aki 20 forintért adott egy filléreket érő Lánchíd jelvényt. De csoda történt, anyám figyelmesen végighallgatta a gyűjtögetőt, majd benyúlt a pénztárcájába és kivette belőle az egyetlen ott lapuló húszast és átadta, majd büszkén kitűzte a 20 matinéjegy árán megváltott jelvényt, ami hónapokig a hajtókáján is maradt.

Ezért aztán, ha másért nem, nevelőanyám emlékére, ha Karácsony Gergelynek gyűjtenie kell, én is oda fogom adni húsz mozijegy árát, ha kapok érte jelvényt, ha nem. Azzal persze tisztában vagyok, hogy az én gyerekeim az egészet (velem együtt) leszarják.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

54 gondolat erről: „(3227) Lánchíd

  1. Egy keresztkérdés Tibor bá’
    Miért is kellene Karácsonynak tarhálnia a Lánchídért?

    Kormány direkt nagy dirrel-durral mondja, hogy a támogatás adott, csak le kell hívni. Plusz Tarlós anno félrerakta a fővárosi keretet, elviekben megvan a fedezete a munkának, csak el kellene kezdeni vele foglalkozni.
    Kérdés az, hogy miért megy a tökölés, amire van néhány tippem:
    1. Fővárosra eső büdzsé el lett síbolva, és ezért megy csak a szájkarate Karácsony részéről.
    2. Baromira nem elég a teljes büdzsé, ezért tökölődnek, ennek ellentmond, hogy a közbeszerzés ettől még kiírható.
    3.Nincs megfelelő szakember gárda a közbeszerzés kiírásához, mert szélnek eresztették a régi gárdát.
    4. Valami egyéb objektív ok, ami hátráltatja a munkát, de ennek ellent mond, hogy félrebeszélnek, miért nem indul a munka. Egyáltalán van hivatalos sajtó közlemény miért nem kezdik el a közbeszerzés kiírását?
    5. Kiírnák, de a politikai holdudvarban sertepertélő cégek alkalmatlanok az ekkora volumenű munka elvégzésére, ergo megy a tökölés, hogy hogyan faragják úgy a közbeszerzés kiírását, hogy nehogy Mészáros és Mészáros nyerje meg.
    Slusszpoén az lenne, ha beadná Mészáros a legjobb ajánlatot, hogy erre varrjon gombot a városvezetés 🙂

    Ha jóindulatú vagyok, akkor az ötödik verzió, ha szakmailag kritikus, akkor a harmadik, ha tisztán rosszindulatú, akkor az első.

    „Ha Karácsony Gergelynek gyűjtenie kell, én is oda fogom adni húsz mozijegy árát”
    Ha Karácsony ezt megtenné, ordas nagy lebőgés lenne, címlapon tartaná a kormánysajtó hetekig, mondhatni politikai öngyilkosság lenne számára. Ha van egy kis esze, ezt nem lépi meg, elviekben megvan rá a büdzsé, semmi szükség ilyen lépésre. Értem én hogy az ellenzék csillagát? véded, de itt már tettek kellenek, nem politikai szólamok. Itt a lehetőség arra, hogy milyen rátermett városvezető Karácsony, csak meg kell mutatni.
    Egyik ismerősöm(isten nyugosztalja, agyon nyomta egy targonca) mondta, hogy nem az a jó vezető aki mindig jó döntést hoz, hanem az a jó vezető, aki egyből döntést tud hozni.

  2. A felvidéki szösszenetről nekem is eszembe jutott egy emlék.
    Egy külföldi kiküldetés során hazafelé útba ejtettük Pozsonyt is, megnéztük a várat.
    Azt rögtön észleltük, hogy ott a magyar már nem használt nyelv, kollégám hangosan meg is jegyezte, hogy „Hát itt már senki nem beszél magyarul?” Mire egy idős néni, aki a bejáratnál fogadta a látogatókat, szép tiszta magyarsággal válaszolt, hogy” Dehogyis nem, kedves!”
    Mindjárt beszédbe elegyedtünk vele, és elmesélte, hogy bizony a régi pozsonyiak mind beszéltek magyarul, németül és tótul.
    Mint kiderült, ő maga sem magyar, hanem német anyanyelvű, de ezt senki meg nem mondta volna beszéde alapján.
    Mondtam is magamban, de szép is lenne, ha nem akarná minden állam lenyomni a kisebbségek torkán a kizárólagos állami nyelv használatát, és helyből tanulhatna az ember környezetéből néhány nyelvet minden iskolai képzés nélkül is…
    Ami Karácsonyt illeti, sajnos az érzékelhető, hogy sok magas labdát ad a kormánynak az ellene folyó kampányhoz.
    Hogy mi az oka, hogy nem látjuk a lépéseket részéről a felújításra, nem tudom megmagyarázni.
    De azért azt is tudom, hogy a kormány média túlsúlya azt eredményezheti, hogy úgy állítja be a történéseket, ahogy az neki a legmegfelelőbb, azokat a híreket kiemeli, folyamatosan felszínen tartja, amelyek kampányát szolgálják, ami meg nem, azt elhallgatja, átsiklik rajtuk.
    Ezért óvatosan értékelem az eseményeket, mert szinte minden információ a kormány szűrőjén jut el hozzám is, a gyanú él, hogy nem minden úgy van, ahogy látszik…

  3. 1. dajtás

    Azért elég nehéz úgy irányítani valamit, hogy állandóan keresztbetesznek.

    Karácsony egy alkalmatlan valaki, de a Fidesz is egy pszichopata módjára viselkedik ott ahol kitúrták a homokozóból.
    Ők valóban büntetnek, ha nem kapnak meg valamit.
    Karácsony meg egy hisztis kisgyerek, ki tudja mi az igazság?!

  4. Üdv Mindenkinek,

    Egy vicc jutott erről eszembe:

    Egy polgármester meghívja vacsorára a kollégáját. A vendég hüledezve nézi, milyen nagy lábon él a házigazda és megkérdi tőle, hogyan sikerült így meggazdagodnia.
    – Látja azt a hidat? – mutat az első polgármester a távoli építményre. – öt százalékot vágtam zsebre.
    A vendég polgármester hazatér, majd hat hónap múlva meghívja új házába a másik polgármestert, aki elképedve kérdi meg barátját, mi a titka a hirtelen meggazdagodásának.
    – Látja azt a hidat? – mutat ki az ablakon a második polgármester.
    – Miféle hidat? – kérdi a vendég.
    – Száz százalék!

    Szerintem nagy erőkkel keresik azt a NER-céget, amelyik majd elvégzi a felújítást. Csak lehet előbb még be kell fejezni valami félreeső helyen egy apró hidat ( gyalogos vagy biciklis híd pl) és akkor már be lehet írni a referenciák közé, hogy komoly hídépítő tapasztalat birtokában, stb, Ugyanígy ment ez az M6 alagutak építése kapcsán is. Ha arra járok sírni tudnék. De ott is kellett valakinek a referencia és engedték megcsinálni.

  5. Az állami építkezéseknél, ha 80 milliárd helyett menet közben 200 milliárd lesz egy beruházás végösszege, akkor ezen már senki nem csodálkozik, ekkora áremelkedés NER-nél belefér.

    „Minden beérkezett ajánlatot érvényesnek találtak, a rendelkezésre álló anyagi fedezet összege nem elegendő arra, hogy akár a legkedvezőbb ajánlatot tevő céggel szerződést köthessenek a Lánchíd és a Váralagút felújítására”

    Karácsony nem teheti meg azt amit a NER már üzletmenetszerűen csinál. Teszem azt 10 milliárdért vállalja egy létesítmény felépítését, a végösszeg meg simán a duplája lesz. A megemelkedett összeg kifizetése gond nélkül megtörténik.

    Lánchíd és alagút felújításának költsége egy fillérrel sem lehet több, mint ami az elnyert pályázatban szerepel. Tarlós simán belekezdhetett volna az építkezésbe, mert megkapta volna akár a duplájára emelkedett felújítási összeget is.
    Karácsonynál a híd felújítása félbemarad, így a Lánchíd torzó a választásokig hirdeti, hogy az ellenzék még egy hidat sem tud felújítani.

    Ne csinálunk úgy, mint akik nem itt élnek.
    Sok alkotmányos költsége van egy építőipari cégnek. A Lánchíd sem lehet mentes ettől. A nagy különbség az, hogy most nem lesz az állam olyan engedékeny, mint egy NER beruházásnál.
    Ez a híd nem újulhat meg a választásokig. 22-s csapdája.

  6. 4: Csak azt remélem, nem az kapja, aki a bicskei halastavaknál épített hidat az elmúlt évben. Három hetes munkával háromnegyed évet szarakodtak. Öten meghaltak az alkalmatlan elkerülőúton közben, a leszakadt futóművekről nem beszélve.

  7. Anyukámeknál Isaszegen az egyik Mészáros csapat épít egy felüljárót a sínek fölé a gödöllői elővárosi vonalon.
    Teljesen értelmetlen a beruházás, úgy ahogy mondom. Nemcsak azért mert Pécelen(kb.5 km) és a falu végén(kb 3 km) is keresztezi a síneket az út, hanem azért is, mert soha nem kellett 2 percnél többet várni. 12 éve járok arra.

    Ehhez kellett építeniük 2 hatalmas dombot és annyi rengeteg m3 beton kellett, hogy még.
    Hihetetlen adópazarlás, hihetetlen. Qrva sok milliárd lehet.

    Persze értem én, nagyból lehet sokat keresni, és ma már a NER-nek sikkasztania sem kell, elég megnyernie egy pályázatot.
    Szóval a Lánchíd sztoriban a Fidesz? Naná, hogy nyakig benne van.
    Ilyen a politika!-mondhatnánk.
    De a helyzet az, hogy ezek az ügyek csak megnyilvánulások, amihez az emberek adják a legitimációt, mert játszák a játékot. Ellenzék?kormanypárt? Politika mai gyakorlata? Kukaba mind.
    Erre majd az emberek is rájönnek és akkor jön majd a szokásos agybaj, lövöldöznek a márványpalotákra.

    Rá kellett jönnöm, hogy sajnos nem tehetnek mást, a possibile az marad ami ,még ha mind beledöglünk is.

  8. 7: Felkelni lehet, de változás akkor lesz csak belőle, ha valaki az élére áll és irányt mutat, és megcsinálja. Az pedig megint nem arról fog szólni, hogy mitől lesz jobb a világ a jónépnek, hanem hogy kerüljön hatalomba az, aki ezt megcsinálja.

    Ez pedig a szabadkőművesek játéka. Minden sikeres forradalmat ők használnak fel, hogy a saját világrendjüket építgessék. Abból meg nem kérek. Akkor már inkább a NER, akármilyen büdös is.

  9. Az hogy a kormány oldali propaganda mennyire nyomja a kérdést egy dolog.
    Nyilván ott kötnek bele ahol tudnak, de ahogy Balázs is írta, ad muníciót bőven Karácsony erre. Mint volt exzuglói lakos nem láttam tőle semmi rendkívülit, sőt, inkább árral sodródó puha vezető volt, akit a politikai alkuk ráncigáltak/ráncigálnak jobbra-balra.
    Ellenben ezt a szituációt nem indokolja semmi, valami oka kell hogy legyen, hogy nem csinálnak semmit.

  10. Re:6
    Az egy vicc volt, ne is mond, ismerem a környéket.

  11. Re:11
    Még nem, de a közeljövőben a környékre költözök.

  12. 12: Megkaptad az ímélemet? Nem akarok többet ideszemetelni mindenféle személyes kommentet.

  13. Re:13
    Nem, de Tibor bá’ elküldi neked, gmail a vége.

  14. 14 dajtás

    Csak játszok.

    „Re:13
    Nem, de Tibor bá’ elküldi neked, gmail a vége”

    Vagyis Tibor bá’ elküldi Ábel-nek azt a levelet, amelyet Ábel küldött neked.
    Ez kerek?

    Csak játszottam.

  15. 1.es 2 házzaszo loop
    Az igazság ecceru
    Karácsonyt tekinti a „genya” a kihívójának.
    Ennyire ecceruuu!:)))

  16. 16 – Jarisz:
    Szomorú vagyok, hogy a poszt témájából mindjárt az első hozzászóló aktuál politikát csinált, de ha már így van, akkor tiéd a fődíj. Valóban Orbán 2022-ben Karácsonytól fél legjobban. Teljes gőzzel mennek neki.
    Ami a Lánchídat illeti. Mindenki el van ájulva Széchenyitől. Egy éves jövedelme stb. Azt senki nem említi meg, hogy ez egy gazdasági vállalkozás volt, mert az átmenőknek 80 évig (a terv szerint) hídpénzt kellett fizetni. Ezt aztán 1967-ben a kiegyezéskor eltörölték. A legnagyobb magyar akkor már nem élt.

  17. 2019 szeptember 28.
    „A Lánchidat 27, a váralagutat 11 milliárd forint körüli áron vállalták volna a közbeszerzésen jelentkező pályázók.
    „A főpolgármester a túlárazott Lánchíd tendereket ugyanúgy visszadobja, ahogy kétszer is tette azt a 3-as metró infrastruktúra pályázataival. A Lánchíd pedig ugyanúgy megújul, ahogy felújítjuk a 3-as metrót is” – áll Tarlós István közleményében.

    Ebben nyilvánvalóan arra a pénteki, az Infostarton is megjelent hírre reagál, hogy nyolc ajánlat érkezett a Lánchíd, a Széchenyi István tér és a budai váralagút felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárásban az ajánlattételi felhívásban előírt határidőig.

    A BKK közleménye szerint a Lánchíd és a Széchenyi István tér felújítására a DÖMPER Kft. 27 milliárd 998 millió forintos, az STR Mély- és Magasépítő Kft. 27 milliárd 170 millió 408 ezres, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. 25 milliárd 917 millió 856 ezres, az A-Híd Építő Zrt. pedig 24 milliárd 643 millió 130 ezer forintos ajánlatot tett.

    A budai váralagút felújítására az A-Híd Építő Zrt. 11 milliárd 213 millió 583 ezer forintos, a DÖMPER Kft. 10 milliárd 599 milliós, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. 9 milliárd 901 millió 301 ezer forintos ajánlatot tett, míg a STR Mély- és Magasépítő Kft. 11 milliárd 21 millió 963 ezer forintért végezné el a munkát.”
    Ma már csak a híd felújításáról van szó, mégsem történik semmi sem.
    Volt egy kollégánk, aki, ha kaptunk valami feladatot, rögtön azzal kezdte, az nem fog menni, azt nem lehet megcsinálni. Már nem foglalkozott vele senki sem, mert hiába mondtunk neki bármit is, csak újabb kifogásokkal jött.

  18. a fidesz birákáin kívül (a hasznos hülyék) mindenki világosan látja, hogy a Fidesz kiszárít minden forrást, – ahol tőle függetlenül- költségvetési forrást lehet elkölteni.
    Mellette a párfinanszírozáson keresztül is az ellenzék farkára álltak.
    Cserébe a nyilvánosságból is kiszorít minden nem propaganda hangot. Már az ATV is zömmel a fidesz mantrát sugározza. Imént Deutch-Prágai-Bikabornyú Tamás szerepelt Kósa Lajosi képességeivel, kiszorítva értelmes embereket.
    Igaz az egyházi (magán)tulajdonú TV től mit is várhatnánk aki több szálon lóg költségvetési csöcsön?
    Ezért adtak pl. több pénzt a debreceni strandra mint a Lánchídra…

  19. Igen Tibor bá’
    És azt is elfelejtik mondani, hogy a legnagyobb finanszírozója a projektnek, Sina György volt, a kor egyik leggazdagabb embere, akinek a fia (Sina Simon) magyarrá akart válni, de nagyuraink (mivel aromán származású volt, mint Gozsdu) nem fogadták be köreikbe, holott fél-pénzel megvehette volna őket tokkal vonóval.

    Wikipédia ezt írja Sina György támogatásáról:
    „Széchenyi Istvánnal együtt részt vett a Lánchíd megépítésében, a finanszírozást ő szervezte meg az ausztriai Rothschild bankház bevonásával, és ő adta hozzá a legtöbb pénzt.”
    Ezt tudtátok?

  20. 1 – dajtás:
    Írtam egy „vissza a múltba” típusú (szerintem) érdekes posztot, amit mindjárt az első hozzászólásoddal sikerült szétbasznod a Fidesz rajongásoddal. Elárulok neked valamit, én még olyan igazán értelmes emberrel nem találkoztam, aki Fidesz rajongó lett volna. Vagyis, nincs itt a helyed.

  21. 21. Tibor bá’
    Szügség van itt rá. Különben nem hinnénk el hogy a penetráns kormánypropaganda termékeny talajt talál…

  22. Re:21 Tibor bá’
    Aki nem szereti Karácsonyt, és látja a hibáit, az automatikusan Fideszes?
    Ennyire binárisan tudod csak elképzelni a politikát?

  23. 21.
    Érdekes, én eddig pont az ellenkezőjét tapasztaltam.

  24. Re:27 n/a
    Az tény, hogy Karácsony nem a szívem csücske.
    Ez nem politikai, hanem „lakva ismerszik meg az ember” álláspont.
    Hiába bukott feljebb, attól még a Zuglói karrierje során azt láttam, hogy nem egy határozott ember, érdekszférák rángatni tudják, kicsit olyan, mint anno volt Medgyessy, hogy „jó szándékú”, de felfalják a politikai farkasok, és bábnak használják fel. Tarlós maga minden hibájával karizmatikus figura volt, de ugyan ezt nehezen tudom elmondani Karácsonyról. A politikába pedig vastag bőr, éles észjárás, és karizma kell. Karácsonynak ebből a háromból a bőr biztosan megvan(kötelező politikai kellék), karizma nem, éles észjárásáról pedig még nem győzött meg.
    Ez a véleményem róla, de hogy ezért Fidesz birka lennék?
    Baromira nem, sőt nekik köszönhetem, hogy az egzisztenciámat ketté törték jó pár évre…
    Én ennél komplexebben látom kicsit a világot.
    Önkormányzati kérdést amúgy sem politikai alapon kezelem, mert ez teljesen tévútra visz, hanem személyi alapon. Ha rátermett városvezető, akkor akár MSZP-s is lehetne, pl Botka(bocsánat, ő már nem az, megértem, elege lett a gyakorlott királybuktató-hátbaszúrós társaságból 🙂 ), de lehetne felőlem akármilyen színű-szagú, csak vezesse rendesen a várost.
    Olyan hülye vagy, hogy nem veszed észre, nem Karácsony a bajom, hanem szétbasztad a posztomat. Ez a bajom. Aztán ahelyett, hogy elnézést kérnél, tovább nyomod a karácsony szöveget.

  25. „én még olyan igazán értelmes emberrel nem találkoztam, aki Fidesz rajongó lett volna.”

    Tibor bá

    biztos te is jól emlékszel Attila PV-re. Na ő ilyen volt. Attilának szerintem az értelmével nem volt probléma, de olyan mélyen ült benne a komcsi utálat hogy a Fidesz bármit tehetett akkor is képes volt kihozni favorit pártként.
    És tudod mire jöttem rá Tibor bá? Hogy ebben az országban ez egyáltalán nem egyedi eset. A kollégám is ilyen. Pontosan érzékeli mi a baj a Fidesszel mert (még) van erkölcsi érzéke, de olyan erős komcsi gyűlölet van benne, hogy ez mindent de szó szerint mindent felülír nála.

    Dajtás

    Tarlósnak lehet hogy sok mindene volt, de karizmája az biztosan nem….
    hogy ezt te honnan szedted!?

  26. 29 – Curix:
    Tudom, annak idején írtam is róla. Attila PV nagyapjának a padlását „lesöpörték”. Nem tudta eladni a búzáját a szabad piacon háromszoros áron. Úgy berágott, hogy élete végéig ezt emlegette. A kis Attila PV ezt szívta magába az anyatejjel. Én még azt is meg tudom érteni, ha valaki Fidesz barát, mert anyagi érdeke ezt kívánj. Mondjuk kapott egy dohányboltot. Én csak azokat hülyézem le, akiknek semmi hasznuk a Fideszből, esetleg káruk is van, de mégis imádják. Dajtás azért hülye, mert nem veszi észre, hogy Karácsony cikizése Orbán malmára hatja a vizet. Aki nem akar egy velejéig korrupt, fosztogató rendszerben élni, annak fel kell sorakozni egy ember mögé. Ha most ez Karácsony, akkor az mögé. Ha Lófasz Jankó, akkor az mögé. Orbán szétbassza a nemzetet. A tehetséges fiatalok elmennek külföldre, az oktatás leszarása szétveri a nemzet jövőjét. Az egészségügy lerombolása lehetetlenné teszi az életet. És akkor ennek a fasz dajtásnak az jut eszébe, hogy karácsony nem karizmatikus. Ráadásul a Lánchíd poszt kapcsán.
    Berágtam? Be, mert dajtásnak már annyi sok hülyeséget elnéztem. Mindennek van határa.

  27. Re:29
    Nem volt karizmája?
    Dehogyisnem. Olyan arcot vágott mindig, mint egy mogorva házmester, és a kötözködő újságírókat egyből elküldte a fenébe, ha éppen olyan kedve volt. 🙂
    Híresen színes kapcsolata volt az Index szerkesztőségével, oltották is egymást, ment is az adok kapok, a példák sorolhatók napestig.
    Mondjuk nincs olyan karizmája, mint Ferinek, és nem tud úgy szónokolni mint Feri, de ettől még volt egy elég határozott stílusa, ami a technokrata városvezetői képet hozta.

  28. Ha hídról van szó, beszéljünk egy kicsit arról a hídról is, mely elképzelhetetlen és egyszersmind felépíthetetlen is:

    Qurvára elég már a FIDESZ nevű szörnyeteg és NER névre hallgató mutációjának ország rombolásából. Néha olvasom a bigott rendszerhívők gondolatait és elszörnyedek. Elszörnyedek attól, hogy egy tehetséges politikus (O.V.) mivé züllesztette a tehetségét és vele együtt az országot. Tehetségéből nem futotta az ország jobbá tételére, ehelyett sikerült olyan mély szakadékot hasítania a nép (FIDESZ)hívő és hitetlen (O.V. szerint hazaáruló) tagjai között, mely mélyebb mint a Mariana árok és a Lánchídnál ezerszer nagyobb valamivel sem áthidalható. Ha az volt a célja hogy lassan de biztosan ölő mérget csepegtessen a népesség lelkébe, hát kijelenthető: sikerrel járt. Kíváncsi lennék rá, majdan a halálos ágyán feküdve vajon lesz-e olyan cselekedete melyet megbánt, lesznek-e olyan gondolatai: talán mégsem így kellett volna? Mert a halál kapujában már nem számít se hatalom, se a pénz, egyiket sem viheti magával, mindössze a nemzetet ránthatja a végső pusztulásba. Tudjuk hogy egy diktatúra sem tart örökké. Mint ahogy a mostani civilizációs jólét sem tart már sokáig. A baj csak az, hogy ha felkészülten vágna neki a nemzet az emberiség pusztulásának, több esélyünk lenne az életben maradásra, mint így, szétszaggatva, alaposan átitatva a saját nemzetünk másik táborbeli tagjainak gyűlöletével. A FIDESZ is szét fog hullani, előbb-utóbb. Reméljük inkább előbb mintsem akkor amikor már késő volna az újjáépítéshez. A FIDESZ egy boltív, melyet egyetlen zárókő tart egyben, O.V. Ha ez a zárókő kihullik, akkor összeomlik a boltív. Az ÖSSZEOMLÁS gyors és fájdalmas lesz, a füstölgő romokból majdan részt kér az orosz, (PAKS II-ért cserében) és a kínai is, (vasút te mindenünk ha nem tudunk fizetni hát majd jön és elveszi a kínai azt ami kell neki). Iszonyatos bűn ez, melyért fizetni nemcsak a hatalom fog. Generációk fogják ezt a korszakot vérverejtékkel megfizetni, az ősök rombolása kitörölhetetlen gennyedző sebet vág a magyarság testén, melynek gyógyíthatatlan mélyéből soha el nem tűnő bűz árad. A nemzet elveszett, szétbomlott, acsarkodó táborokra szakadt. A bűnösök nem úszhatják meg.

  29. Re:Tibor bá’
    Köszönöm a megtisztelő szavakat, de Karácsony mögé azért nem állok be, mert látom ki(k) vannak mögötte.
    Ha nem tetszik a rendszer(nekem se), akkor a megoldást nem az ellenzék soraiban kell keresni, hanem generálisan változtatni kell, mert ez a bábjáték(demokrácia) csak porhintés. Ennek is eljön az ideje, meg fogod te is még élni az „Orbán rezsim” végét, de nem úgy, ahogy most te gondolod… 🙂

  30. Tibor bá

    pont ugyan így látom mint te. Most 100 százalékban egyezik a véleményünk.

    Dajtás

    te kevered a karizmát a magabiztossággal. A kettő ezért nem teljesen szinonim dolog noha van is átfedés.
    Egyébként ha azt gondolod, hogy Karácsonynak érteni kell a híd műszaki állapotához vagy egyáltalán műszaki dolgokhoz, akkor esetleg nem látod át pontosan miről szól a főpolgármesteri pozíció.
    Lehet hogy sok hibája van a srácnak, de több nyilatkozatát is hallottam már és azt kell mondjam hogy én egy olyan országban szívesebben élnék, mint a kis pszichopata felcsúti autokráciájában.

  31. Re:32
    Orbánnak történelmi esélye volt, hogy a történelem úgy emlékezzen rá, mint a kétezres évek egyik nagy politikusára, de több olyan lépése is volt, ami miatt megosztóvá, és sokan számára utálatossá vált.
    Szerepét megítélni bő 10 év múlva fogjuk, akkor tudjuk levonni majd a végkövetkeztetést, mert az aktuálpolitikai katyvasz csak vakká, és elfogulttá tesz.

  32. 32. „egy tehetséges politikus (O.V.) ”

    Ezt felejetsük már el. Semmiben nem tehetséges ez a gátlástalan elmebeteg.
    Semmiben. Semmikor. Egyébként is a tehetséges az csak egy ígérvény. Lásd a sport.
    Csak az eredmény az ami igazolhatja.
    Orbánt tehetségét is az „eredményei” fémjelzik.
    Ez a legbigottabb dogma, hogy Orbán „tehetséges”. Vagy valaha is az lett volna.
    Lónak a f@szát!
    lehet hogy néhányan egy ideig annak gondolták, de ideje volna az ébredésnek.

  33. „Szerepét megítélni bő 10 év múlva fogjuk, akkor tudjuk levonni majd a végkövetkeztetést,”

    Dajtás

    csak az ilyeneknek kell ehhez még 10 év, mint te. Minden értelmes ember már most is látja a pusztítást amit ebben az országban véghezvitt.

  34. Re:34
    Jobb ha szokod a hibrid autokráciákat, mert ha beüt a ménkű(ezt írogatja már egy ideje Tibor bá’), akkor viharos sebességgel ki lesz dobva a demokratikus berendezkedés, mert ez csak békeidőben, és jólétben „működik”.

    Én inkább más menüt választanék, mint Karácsony, de az étlapon csupa olyan fogás van, amire allergiás vagyok.

  35. Re:37
    Nem eszik olyan forrón a kását. Mátyást a maga idejében nagyon rühellte az arisztokráciája, mert adót vetett ki rájuk, akár évente többször is. Ne értsd félre, Orbán nem egyenlő Mátyással, de az aktuálpolitikai acsarkodás, és a történelmi megítélés között homlok egyenest az ellenkezője is kijöhet, erre volt példa Mátyás.
    Az nehéz elvitatni, hogy nincs IMF hitelünk, vagy azt, hogy a GDP arányos adósság csökkent, illetve újratárgyalta a globalista elittel a pozíciónkat, ami az MSZP éra alatt a talpnyalással volt egyenértékű, és úgy törölték belénk a lábukat, mint az utolsó csicskába, ez ma megváltozott. De a NER-es ámokfutásra, vagy a devizások helyzete, nemzeti jelképek kisajátítása, vagy a társadalmi megosztottság, amire nincs mentség, ez van a mérleg másik serpenyőjében. Hogy értsd. Lehetünk morálisan fasza gyerekek, de kivéreztetnek, vagy lehetünk immorálisak, de cserébe fennmaradunk. Ennek a józan megítéléséhez kell idő, mert ez dönti el, hogy melyik serpenyő volt fontosabb. (Ezért értelmetlen az aktuálpolitika, ugyan olyan vakká tesz, mint a tőzsdén a napi trendek figyelése, amivel szem elől veszítjük a hosszú távú trendeket)

  36. Ha már elmentetek ebbe az irányba.
    Tíz év produktuma mesedélután nélkül. „Európa motorja”-nak teljesítménye.
    2010. április 15-i árfolyam. 269Ft/EUR
    2020. junius 21-i árfolyam. 346Ft/EUR
    29% forint gyengülés.
    A kommunikációjuk szerint 2010 óta minden évben az EU átlag fölött teljesített a gazdaság. Az EUR-hoz képest ez alapján erősödnie kellett volna a forintnak nem pedig értékének 30%-t elveszíteni.
    2010, 11.2% munkanélküli
    2020, 3.8% munkanélküli Tehát 300 ezerrel több foglalkoztatottal sikerült úgy erősödnünk, hogy felcsökkentünk az uniós átlaghoz képest mínusz 29%-al.
    Ez a bravúros teljesítmény. Csökkenést eladni emelkedésnek.

  37. 39. dajtás

    „… (Ezért értelmetlen az aktuálpolitika, ugyan olyan vakká tesz, mint a tőzsdén a napi trendek figyelése, amivel szem elől veszítjük a hosszú távú trendeket)…”

    ehhez még add hozzá az esetleges vélt, vagy valós személyes érintettséget is. Ezért minden csak bizonyos (idő és/vagy térbeli) távolságból értelmezhető.

    Ezzel kapcsolatban kedvenc kifejezésem amit itt olvashatok, az „elvakult Fidesz-hivő”, és annak szembeállítása azzal, hogy „bárki, csak OV ne” 😀 😀 😀

  38. „Hogy értsd. Lehetünk morálisan fasza gyerekek, de kivéreztetnek, vagy lehetünk immorálisak, de cserébe fennmaradunk.”

    Dajtás
    hogy te is értsd. Orbán rendszere az immorális kivéreztetés.
    Vége a konjunktúrának. Orbán igazi arcát majd most ismeri meg a sok kisbirka.
    Eddig csurrant csöppent Magyarországnak is a világ gazdasági motorjának csúcsrajáratásából. Ennek most vége.
    Majd figyeljétek mi lesz itt mikor vége a hitelmoratóriumnak és megindulnak a kilakoltatások 2021ben. Mindenkinek a Lánchíd lesz a legkisebb problémája.

    Amúgy attól áll égnek a hajam mikor a felcsuti pszichopata számlájára írják a világgazdaság szárnyalásával bekövetkező GDP emelkedést.

    Azzal miért nem villogsz Dajtás, hogy Magyarország már csak Bulgáriával meg Romániával versenyképes? 10 évnyi NER eredménye. Meg az az erkölcsi fertő amihez még Kádár János és Horn Gyula is megemelné a kalapját…..

  39. 36 Koczka Zoltán
    „Ezt felejtsük már el. Semmiben nem tehetséges ez a gátlástalan elmebeteg.
    Semmiben. Semmikor. Egyébként is a tehetséges az csak egy ígérvény. ”
    Azért ezt ilyen sarkosan nem mondanám, de látom, még te is kiegészítetted mondanivalódat ezzel az ígérvénnyel…
    Mert akármennyire is tenyérbemászó mai stílusa, valóságmagyarázata, én még jól emlékszem ifjú politikai igen harcos, lendületes, szellemes beszédeire, vitáira akkori opponenseivel.
    Vitakészsége, érvelési technikái, éleslátása imponálóak voltak, komoly kihívást jelentettek.
    Így, amikor először nyertek – habár nem rájuk szavaztam – még úgy is álltam hozzá, hogy ha már így történt lássuk csak, mire jut a harcos kiscserkész az öreg profik által kisajátított világban, lehet, hogy nem is lenne rossz kipenderíteni a begyepesedett régi gárdát, és új világot építeni.
    Aztán szépen végig lehetett nézni, hogy jut el a hatalmi játszmák során oda, hogy egykor hangoztatott elveivel is szembekerül, és hogyan fordul egyre inkább a hatalom megtartásának kizárólagos szempontjáig, kerüljön amibe kerül korábban hangoztatott elvei szempontjából.
    Amit ma látok, mikor a stúdióban ülve gesztikulálva előadást tart a figyelmes arccal hallgató műsorvezetőnek, az szánalmas romja az egykori imponáló vitákat folytató, ellenfeleit érvekkel lesöprő önmagának.
    Számomra az a figura, aki a hatalomért eladta magát az ördögnek, és ez felmorzsolta személyiségét, hiszen neki is látnia kell, honnan hová jutott…

  40. Orbán túl lett értékelve. Ennyire futotta a képességeiből.
    Ha óriásokkal vette volna magát körbe akkor az óriások gyülekezete lennének. De törpékkel (törpébbekkel) veszi magát körül így a törpék gyülekezetévé lettek.

  41. 44 – huban:
    ” hiszen neki is látnia kell, honnan hová jutott…” Nem érdekli, neki a könnyen megszerzett hatalom mellé vagyon is kell. Semmi más nem érdekli. A hatalom elmúlik a vagyon nemcsak megmarad, de gyarapodik is.

  42. Mátyás király már tényleg sokk… Ha a fent említett NER-es hitvezér igazságos lenne, nem csak tíz cég nyerhetne rutinszerűen közbeszerzéseket.

    A wizz air tulaja magyar. Építkezik, nem kis házról van szó, a Pusztaszeri úton… De volt pofája azt mondani, hogy a repülőgép társaságok soha nem fogják visszafizetni az állami segítséget. A Hertz cég milliárdos jutalmakat osztott szét a vezetői közt, majd csődvédelmet kért. Hogy is van ez gyerekek? Hol van az a kibaszott profit? A régi nagymultú cégek több száz évre visszamenőleg beforgatták a profitot, a tulajok mégis úgy éltek mint a királyok. Hol van az a habzsolási határ, ami már megyéket, városokat, országokat veszélyeztet?

  43. 47. Dan

    A lopás egészen új szintjeit tapasztalhatjuk napjainkban, melynek csak a bűvős GDP szabja azt a bizonyos határt.

    A témához

    Tényleg nagyon eltértünk a poszt témájától, a Lánchídtól. Mi is van a Lánchíddal? Nincs rá pénz?

    Valójában nem más mint egy út a Duna felett keresztbe az autók számára, amelyet nemzeti jelképnek tekintenek sokak.

    Szerintem hagyják a jelképeket a csudába és építsék fel a feléből!? aztán meg legyenek inkább magyarok a valódi értelemben!

    Nem a Himnusz a lényeg, meg a Lánchíd, hanem, hogy a melldöngető hülyék rájöjjenek mi számít valójában.
    Meg lehet nézni hova jutott a világ a ‘látványosan kezet fogok a szomszéddal a templomban, aztán meg utálom mint a szart’ individualista magyar szarsággal.
    Rengeteg ember-mivel nem ismeri önmagát- nemzetinek gondolja magat, közbe egy nacionalista csupán, a szíve meg tele rablásvággyal.
    Aztán az ilyen Lackfi Janik meg kapják a díjakat.

  44. Akkor essen szó a hány milliárdból is megépített népstadion utódról, majd vessük össze a lánchíd nem csak emblematikus, hanem funkcionális fontosságával.

    Ha jól emlékszem az a bizonyos népstadion állami (össztársadalmi) pénzen épült át. Független attól, hogy valaki répcelakról fizet be a közösbe, vagy almásfüzitőről. Eme két befizető nem biztos hogy focidrukker.

    Én ha a jelenlegi főpolgármester lennék, azonnali hatállyal lezáratnám a lánchidat. Azután várnék. Ha pedig ez sem vezetne sikerre, akkor felújítanám fővárosi pénzen, majd ismét bevezetném a hídvámot.

  45. 49 – Dan:
    Ilyen forgalom mellett lehetetlenség hídpénzt szedni.

  46. 50:

    Kamera, ha vettél jegyet akkor nem büntet.

    Autópályán működik, nem kell hozzá megállni sehol.

  47. Re:50
    Technikailag valóban nem nehéz megoldani, mai VÉDA hálózatba könnyen integrálható. Más kérdés, hogy ez politikai harakiri lenne, és ezt nem fogják meglépni.

  48. Re 42: Curix

    Curix, sok mindenben egyertértek veled, kiváltképp a corona-őrület megítélésében, de kérlek mit jelent ez: „Meg az az erkölcsi fertő amihez még Kádár János és Horn Gyula is megemelné a kalapját…..“

    Ez ugyanis úgy hangzik, mintha a nevezettek kiskockás erkölcsi fertő szakemberek lettek volna, amit Orbán lazán űberel. Így gondoltad? Nos, Hornt csak futtából ismerem, de Kádárt egy erkölcsi fertővel akárcsak összefüggésbe is hozni egy borzalom. Én nem akarom őt valami hősi talpazatra emelni, de hogy egy korrupt önszolga lett volna mint a maiak, az tarthatalan. Őt Orbánnal összehasonlítani olyan mint Willy Brandt-ot Merkellel. Nem egy kategória, utóbbiak kárára. Ilyen ez a nyomorult világ, nem jobb lesz hanem rosszabb, évről évre, mindenhol.

    De hát kuss, ugye, így száll le az emberi civilizáció a bicikliről. Én csak nézem, és egy pici sajnálat sincs bennem, sem káröröm, sem semmi. Just watching the show. Viszont bizalom: a végén mindenki azt kapja, amit megérdemel.

  49. Koyaanisqatsi

    Lehet hogy nem a legjobb hasonlat volt, de a szocialista időszak (Kádár-korszak)
    nem Magyarország erkölcsi magaslata volt.

    Akkor vált általánossá, hogy munkahelyről dolgokat hazavinni nem lopás hanem béren kivüli juttatás. A hálapénz visszázs rendszere…. Szoval fura módon szocializálódott a mostani 50-es és 60-as korosztály, ami a mai napig tetten érhető.

    Szóval nem Kádár személyét kötném egyből erkölcsi fertőhöz, de a rendszer amit müködtetett több helyen vérzett.
    Az hogy Orbán ezt a rendszert ilyen akadálytalanul és gátlástalanul tudja építeni nagyban köszönhető a kádári múltunknak.
    A probléma az, hogy Mészáros és társai nem bassza ki a biztosítékot már a magyarnál, legalább is nem eléggé.

    Korrupció lesz, amíg az ember ember. Nem ezzel van a bajom. Hanem azzal, amilyen szintre ez emelkedett, hogy már erölködni, titkolózni sem kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük