(3223) 1 billió $ hiány 28 nap alatt. (2020.06.13.)

Tibor bá’ online

 

Az USA szövetségi költségvetési hiánya 26.000.000.000.000$ = 2,6 * 1013. (angolul trillió, magyarul billió). Ez akkora összeg, hogy Amerika tartozásának még a kamatát se tudja törleszteni. Vagyis a kamatok törlesztésére is kölcsönt kell felvenni. Élnek a nagyvilágban, nyomtatják a pénzt, amit a Világ elfogad. A kérdés, meddig? Miközben minden épeszű embernek tudnia kell, hogy ez a tartozás fenntarthatatlan. Megállapíthatjuk az Egyesül Államok kormánya a tökéletes gazdasági összeomlás felé tart.

Az USA tartozása 2020. április 7.-én lépte át a 24 billió dollárt, majd mindössze 28 nap alatt, május 5.-én átlépte a 25 billió dollárt. Gondolj bele! Kellett nekik 100 év, hogy 24 billió tartozás összejöjjön, majd 28 nap alatt összeszedik ennek a 4 százalékát. Egy teljes billió dollárt, kevesebb mint egy hónap alatt.

Akkor most mi van? A dollár „szélsőséges privilégiumának” ideje, mint a Világ elsődleges tartalék valutája, nyilvánvalóan a végéhez közeledik. A „szélsőséges privilégium” kifejezést a francia pénzügyminiszter, Valery Giscard d’Estaing hozta létre az 1960-as években főleg felháborodásában, mert Amerika szabadon használta ki a Világot, hogy fenntartsa életszínvonalát 60 éven keresztül. Mindenki panaszkodott, de senki nem csinált semmit. Na, ezeknek a napoknak már vége.

A COVID-19 pandémia által sarokba szorított amerikai életszínvonal soha nem látott módon csökken. Ezzel egy időben a Világ komolyan kétségbe vonja a valamikor széleskörűen elfogadott amerikai kivételezettséget. Az elemzők komolyan vonják kétségbe, hogy a dollár elfogadottsága sokáig fennmarad. Ha pedig bukik a dollár, buknak a kint levőségek, akkor bukik a világ összes fiat valutája. Csak az isten tudja megmondani, hogy mi lesz.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

35 gondolat erről: „(3223) 1 billió $ hiány 28 nap alatt. (2020.06.13.)

  1. Csak azt nem lett világos, az maradt kéremszépen, e magvas gondolatok nyomán tökéletes homályban, miért nincsen annak semmi következménye, hogy egy államnak ekkora adóssága van ?
    Továbbá az még egy másik megoldatlan rejtély, miért pont a jelelegi 4 % növekedés lesz majd az utolsó csepp a pohárban ?

  2. Tibor bá’
    Az adatod nem teljesen pontos, mert a 28 nap az előző billióhoz kellett. A legutolsóhoz már 35 napra volt szükség, tehát ha úgy vesszük lassult a növekedés. 🙂
    Amúgy a helyzet nem olyan tragikus, mint amilyennek elsőre látszik. (Persze attól még tragikus.) A GDP-hez viszonyított államadósság valahol 120% körül lehet, ami a „fejlett világban” nem is annyira kirívó. Olaszország 135%-ánál kevesebb és eltörpül Japán 250%-a mellett. Ráadásul csak kisebb részben tartozik a külföld felé, a nagyja belső adósság.

    Meg különben is hamarosan győz a szocialista forradalom, megalakul még néhány szabad zóna, a fekák örömükben elkezdenek dolgozni és pillanatok alatt visszafizetnek mindent. 🙂

  3. Amíg szól a zene addig megy a tánc.

    Nincs itt semmi látnivaló kérem, haladjunk tovább. ?

    Az USA adósság nem behajtható, szépen el fog inflálódni. Csakúgy mint a többi fiatpénz is.
    A defláció deklarált eljöveteléhez még kell pár intézkedés, és akkora rallykat fogunk még látni hogy el sem hiszitek.

  4. Amerika fedezete nem más mint az atomarzenálja, és a repülőgép hordozói, magyarán amerika az az adós, aki fegyverrel kényszeríti ki hitelképességét.
    Nevezhetném szimplán fegyveres útonállónak is, aki védelmi pénzt szed, de az nem lenne elég PC… 🙂

    Én csak a teljesen jó szándékú amerikaiakat sajnálom, hogy hogy rá vannak szedve a „vezetők” által.

  5. 2. Gabiiii
    Azért pontosítsuk az adatokat, Usa államadósága kb. 130,7% GDP-hez viszonyítva.
    https://www.usdebtclock.org/
    És ez folyamatosan növekszik. Tavalyig átlagosan 6-800 milliárddal nött az államadóság, most 3 hónap alatt 3000 milliárddal. Japánnak hiába nagy az államadóssága a GDP-hez képest van két dolog ami miatt ott könnyebb visszafizetni:
    – van devizatartaléka nem is kevés, 1000 milliárd dollár értékű amerikai állampapírt birtokol. Amerikának, kb 100 milliárd devizatartaléka van.
    – a japán jen gyenge(1 dollár=110 Jen), ebből az következik, hogy az export számára könnyebb. A dollár erős így az export nehezebb az Usa számára. Nézd meg az amerikai export-import adatokat, havi szinten 30-40 milliárd dollárt tesz ki minuszban.
    Mindig volt egy gyanum, hogy Trump csak azért ment neki Kinának és akarta bevezetni az autoimportra a 25%-s adót, mert már nem tudta visszafizetni a korábbi hiteleket(melyeket még 2008 útán vettek fel). Így akarta kizsarolni, hogy ne kelljen még visszafizetni azokat(halasztást akart).
    Gabiiii az utolsó bekezdés, remélem csak viccnek szántad, mert csak akkor mennek a fekák dolgozni és tudják visszafizetni az adósságot, hogyha újra bevezetik a rabszolgaságot. Nemhiába döntik le mostanság a szobrokat.

  6. Végre, leszálltál a vírusról!

  7. 6 Király B. Izabella

    „Végre, leszálltál a vírusról!”

    HaHa. Dehogy is szált le:
    „A COVID-19 pandémia által sarokba szorított amerikai életszínvonal…”
    Vagy ez a vírusbetegség egyik tünete.

  8. Már megint aranyhalat tetszik játszani?

    [youtube https://www.youtube.com/watch?v=TwmM5Nb6hiE%5D
    hogy kell ezen a felületen videót beágyazni?

    Tíz éve is belinkeltem a „nagy felfedezést” nem csak a „jajistenem ezért is megdöglünk” szintig vizsgáló The Money Fix című filmet. Bár egyáltalán nem értek egyet a végkövetkeztetésekkel, de attól még anno feliratoztam a dotsub-on (az valamiért nem akar működni, bocsi, most csinálja meg valaki más). Az usdebtclock akkor is ugyanígy pörgött, az exponenciális függvények működése se meglepő bizonyos körökben. Mondjuk aki figyelt is matekórán és nem nőtte ki miközben „világképet alkotott”.

    Persze én okokkal és megoldásokkal foglalkoztam, leveleztem velük, Lietaer prof még vissza is írt, Bogár mester személyesen nézett levegőnek miután kicsit kiabáltam vele egy környezetvédőknek tartott előadásán stb. Akkor én voltam a hülye, most meg itt tartunk. Fussak még egy kört? Minek. De ha a „régen minden jó volt, a mai balfékek fel sem foghatják” szintű nyafogásra volt ideje valakinek, akkor ez is belefér. Hogy legalább az alapfogalmak meglegyenek.

  9. 8: Ha nem értesz egyet a végkövetkeztetéssel, akkor mi az, amit te gondolsz?

  10. 9 Ábel
    Akkor én voltam a hülye, most meg itt tartunk. Fussak még egy kört? Minek.

    Viszont a film elemzése még mindig sokkal jobb, mint a poszt szintjén vagdalkozni.

  11. 10: Itt nem annyira lehülyézni szoktak, hanem egyszer csak jön egy hozzászóláscunami, hogy milyen nagyképű, narcisztikus szörnyeteg vagy szerintük. Megértem, ha fáj, de szerintem nem érdemes vele foglalkozni.

    Nem tudom most rászánni a másfél órát a filmre, de megnéztem az utolsó tíz percet a konklúzióért. Azt mondja az egyik, hogy nagy kataklizma várható. Ez eddig elmaradt, legalábbis a monetáris. A többi azt bizonygatja, hogy nem szükségszerű, hogy a pénz rabszolgái legyünk, lehetne fordítva is, hogy eszköznek használjuk a céljaink megvalósítására. Ez lenne az, amivel nem értesz egyet?

  12. 8 Kedves Loránd

    „hogy kell ezen a felületen videót beágyazni?”
    Nem kell, nem kötelező, sőt…
    Használd azokat az eszközöket, amelyeket a gazda adott, és ne akard meghekkelni az odalt.
    A gondodat egyébként (az illemtanon túl) a HTML verzió különbsége okozza.

    A videóról írj néhány sornyi szöveget, ha azt akarod hogy eljusson hozzám.

  13. n/a te oktatsz az illemtanról? Ez a hét vicce!

  14. 5 „– a japán jen gyenge(1 dollár=110 Jen)”

    Az, hogy 1 egységnyi pénzért mennyi árut tudsz venni nem sokat árul el a valuta valós erejéről. Csupán egy parlamenti döntés kérdése, hogy hány nullát vágjanak le a pénzjegyekről, pl Bulgáriában 1999-ben 3-at, 2005-ben Romániában 4-et, Törökországban 6-ot.
    De ennek csak arra van igazából hatása, hogy mekkora számokkal kell az embereknek kalkulálni, önmagában az adott deviza erejét nem módosítja.
    Pl 1 török líra 5 éve 45 japán jen volt, most meg 15 jen. A líra, vagy a jen az erősebb szerinted?

  15. 14 Kedves Loránd

    „…csak azt akartam tudni, hogy te hogyan csinálod ezt:”
    Ok, semmi extra. A videó url-t szimplán beírom a szövegmezőbe.
    Semmi csalás, bűvészkedés, semmi HTML kód, csak amit a rendszer átenged.

    Te viszont csalsz: te hogyan csinálod ezt:
    Szerencséd, hogy Tibor bá’ -nak vajszíve van.

  16. 10 – Kedves Loránd:
    Idézlek: „Viszont a film elemzése még mindig sokkal jobb, mint a poszt szintjén vagdalkozni.” Áruld már el nekem, te ellenállhatatlan késztetést érzel, hogy lenézz másokat, és ennek hangot is kell adnod? OK. te szintekkel jársz felettem, oly annyira, hogy el se olvasom fennkölten összehányt soraidat, de azért annak tudatában kellene lenned, hogy a „delete” gomb nálam van.

  17. 5. Csaba81
    Lehet, hogy Japánnak nagy devizatartaléka van, de az USA-é közelítőleg végtelen. Ott a devizatartalékot FED-nek hívják és képes bármennyi FEDezetlen dollárt előállítani. Tulajdonképpen bármelyik pillanatban visszafizethetnék a tartozás teljes összegét. Bár ez okozna „némi” felfordulást, de még mindig jobb, mint Trump nagy piros gombja.

    Az utolsó bekezdés valóban vicc, mióta a gyapotszedést is gépesítették és kihaltak a korbácsos emberek… 🙂

  18. 10: Kedves Lóránd
    Köszi a videót!

    „Viszont a film elemzése még mindig sokkal jobb, mint a poszt szintjén vagdalkozni.”

    Sokan, egyre többen töpiznek egy lehetséges új egyensúlyi megoldáson holmi szópárbajok és szélmalomharcok helyett. A borulás után szükség lesz ezekre. Ez a társaság már vagy 10 éves, érdekes lenne tudni mire jutottak – de az is lehet már nem is élnek.

    Murphy szerint kísérletnek egy kudarc is jó…

  19. Mivel hogy a dollár értékének az alapja az olaj volt amivel minden gép működik Amennyiben az olaj ára a világpiacon csökken akkor a dollár nak az értéke is csökkenni kellett volna. Azt tudom elképzelni hogy bizonyos helyeken a dollárt nagy mennyiségben felvásárolják (magas kamattal)—– megsemmisítik—– ennek következtében az értékét még soká meg tudják tartani ??? esetleg.

  20. Hallott már valaki az UCC törvényekről? (Uniform Commercial Code)
    pl. hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Godhome
    i-uv.com/hungarian-translation-of-foreclosure-flyer/
    i-uv.com/hungarian-translation-of-courtesy-notice-future-action/
    i-uv.com/hungarian-translation-of-courtesy-notice-guidelines/
    i-uv.com/hungarian-translation-of-courtesy-notice-incident/
    i-uv.com/hungarian-translation-of-courtesy-notice-paper-action/
    i-uv.com/hungarian-translation-of-courtesy-notice-slavery-foreclosure-general/
    i-uv.com/hungarian-translation-of-courtesy-notice-slavery-foreclosure-individual/
    i-uv.com/hungarian-translation-of-courtesy-notice-invoice/
    (i-uv.com/oppt-absolute/oppt-tools/translations-of-courtesy-notice/)
    op.harmoniaban.org/ucc-ervenyessege
    youtube.com/user/sokabin/videos?view=0&sort=dd&flow=grid
    magyarmegmaradasert.hu/kozerdeku/jelentos-hirek/item/5172-z

  21. Az USA dollár fedezete az amerikai hadsereg (még). Ha nagy gáz van, akkor szétbarmolnak még pár országot. Dollárt bármikor el tudják
    minimum a felére inflálni, minden fennakadás nélkül, de ez köztudott is. Fennakadás nélkül-persze csak számukra. Tény persze hogy a világon mindenki számára szûkül a mozgástér, ez alól az USA sem kivétel, minthogy az is igaz hogy túl nagyra nôttek az egyenlôtlenségek a kapitalizmus és szabadság ôshazájában…
    A Fiat valuták megroggyanása vagy összeomlása a dollár hanyatlásával valós veszély, de szerintem van/lesz kivétel, pl svájci Frank.

  22. Kovács = USA

    Kovács egy tucatnyi embernek jelentős összegekkel tartozik.
    Ezek az emberek sokrétű rentábilis üzleti kapcsolatban vannak vele.
    Ezen üzleti kapcsolatok minden résztvevő számára kifizetődőek.
    Ha Kovács befuccsol mindenki sokat veszít.
    Következésképpen senki nem játszik arra,hogy Kovácsot tönkretegye.
    Nem is nagyon van esélyük erre, mert Kovács ehhez túl hatalmas és túl messzire elér a keze.
    Az elveszett pénzek vagyis a külső és belső államadósság ugyan fájnak, de mégis fut a szekér jövedelmeznek az üzleti kapcsolatok.
    Az elveszett pénzek , kvázi el vannak felejtve minimum jegelve vannak konkrétan is szimbólikusan is.
    Sőt Kovács mindezek ellenére továbbra is hitelképes.
    Mivel a legerősebb szereplő, többet engedhet meg magának, mint mások.
    Hogy ez mikor ér véget az nem tudható, de vészjóslatok már nagyon régóta elhangzanak és sokszor bizonyultak hamisnak.

  23. 24: Mosógépszerelő
    „Hogy ez mikor ér véget az nem tudható, de vészjóslatok már nagyon régóta elhangzanak és sokszor bizonyultak hamisnak.”

    Jósolni komplex folyamatok esetén egy konkrét időpontra kockázatos. Annyira, hogy a Babiloni „profi” jósok se írták le „azt a napot és órát”…

    Meg amúgy is, Kovács úr ugyanúgy mulathat a dácsájában még, miközben már az országot szétkapták körülötte a „barbárok” (mint Róma esetében)

    Nem csak a pénz mozgatja az emberi társadalmat, de persze belekavar rendesen. Ettől még az „emberi erőforrás” állapota döntő tényező, hogy meddig marad működőképes gazdaságilag is. Kovács úr feldughatja mindenét (eláshatja aranyát) ha már az őt kiszolgáló siserehad családi köreit is eléri a társadalmi-gazdasági káosz.

    A „kutya” persze csak ugat, de a karaván halad.

    Az útvonal meg pont ezért látható…

  24. 8. Kedves Loránd
    „hogy kell ezen a felületen videót beágyazni?”

    Hát így: 😀

  25. 20. Bihary György

    „…Mivel hogy a dollár értékének az alapja az olaj volt amivel minden gép működik Amennyiben az olaj ára a világpiacon csökken akkor a dollár nak az értéke is csökkenni kellett volna….”

    ez nem így van. A dollár értéke nincs az olajhoz kötve. A dollár alapja az olaj, vagyis inkább a kőolaj. De nem az érték alapján, hanem mesterséges kereslet kialakításával.

    Ha olajat akarsz venni, akkor senki nem ad el neked, csak akkor, ha dollárban fizetsz. Azok az eladók, akik esetleg mégis hajlandóak lettek volna más valutáért, ne adj isten barter alapon is eladni, felgyorsított evolúció folyamodványán pusztulnak ki, izotópos mérgezéses alapon, tömegpusztító fegyverek híre alapján, demokrácia ellensége alapján, stb.
    Mivel az olaj / kőolaj nélkül megáll az élet, mindenkinek szüksége van rá. Ha csak dollárért adják, akkor mindenkinek szüksége van a dollárra. Ilyen egyszerű.

    Ez az állapot egészen addig áll fenn, amíg az eladók nem hajlandók változtatni álláspontjukon. De arra, hogy ez ne történjen meg, egész hathatós érvrendszer létezik…

    Ennek fényében különösen érdekes az a folyamat, ami nemrégiben indult el, és olyan irányba mutat, mintha az USA visszafogottabban állna ki ezen status quo alappillére, a szaudi uralkodói család /állam/ mellett. Sőt, mintha éppenséggel kész lenne akár beáldozni is. Persze nem rögtön, és nem gyorsan, de vannak erre utaló jelek.
    Hogy aztán ez pontosan mit jelent, esetleg egy újabb brilliáns húzást, azt még nem tudjuk…

    bocs, kicsit el is kalandoztam… 🙂

  26. Re:29
    Ez a cél, hogy balhé legyen, mert akkor bele lehet rángatni a világot egy újabb világégésbe. Ha az alfa kimúlik, akkor a béták egyből egymásnak esnek, hogy ki legyen az új alfa, ami számunkra egyenlő lenne a háborúval, ergo minden áron meg kell akadályozni az amerikai polgárháborút.

  27. A gondok azóta vannak ott is, amióta a társadalmi összetétel besötétedett.

    Túllövés, eszetlenség, pazarlás, ennyi.

  28. A csoda: A Természetfeletti beleavatkozik a természetbe.
    A katasztrófa : az ember beleavatkozik a természetbe
    Az ateista aki a semmiből képzeli el valamit, az isten tudatához fordul
    ez talán Metanoia?

  29. Loránd, végignéztem!

    Ez egy használható rendszernek tűnik. Mért nem csináljuk meg?

    Kéne hozzá egy adatbázis, meg egy app. A szabályokat kell jól kitalálni, de ahogy elnézem, ezt már megtették.

  30. 33 Ábel – Ez egy használható rendszernek tűnik. Mért nem csináljuk meg?

    Mert csupán egy elég régi összefoglalása korábban is ismert gondolatoknak és sokan meg is próbálták már. Ha tényleg működne, abban a rendszerben élnénk – de nem, nekünk pont ez a világ felel meg. A probléma gyökere bennünk van, a film nem érinti, Lietaer professzor figyelmét sem sikerült felkelteni rá. Viszont nagyon sok megfontolásra érdemes megállapítást tesz, ezek ismerete nélkül is lehet kijelentéseket tenni vagy veszekedni a felszíni jelenségekről, csak nem érdemes.

    Én meg, mint említettem, több mint tíz éve és nem csak itt próbáltam meg elkezdeni. Nem sikerült, nem futok új kört. A személyes véleményem és próbálkozásaim dacára a Tibor bá által képviselt, nem csak itt egyeduralkodó hozzáállás „nyert”. Nyilván nem őszintén, de gratulálok, és ennek megfelelően játszom tovább.

  31. 34: Az, hogy valami marginális marad, nem jelenti azt, hogy nem működőképes. Lehet, hogy csak lassabban terjed, mint ahogy vártuk volna. A bankrendszernek elemi érdeke, hogy ez ne váljon meghatározóvá, a nagyhalak nyilván agyonhallgatják, nem csoda, hogy nem terjedt el azonnal.

    A Maxwell egyenletek 1864-ben lettek leírva, mégis évtizedek kellettek, míg a háztartások nagyrészébe be lett vezetve az elektromosság. Pedig abban még profit is van nagyvállalatok számára.

    Van valami információd arról, hogy mi lett a Fourth Corner Exchange-el azóta?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük