(3218) Az asztrológia ostobaság, de…. 

Tibor bá’ fordítása online

 

Amióta az eszem tudom, az asztrológia ellensége vagyok, mert kevés ennél butább dolog van a világon. Az, hogy milliók hisznek benne semmi más, mint az emberi butaság bizonyítéka. Van azonban benne egy apróság, amin nem lehet átlépni. Például a zseniális emberek nagy része vízöntő. Erre én úgy spekuláltam, hogy valószínűleg nem mindegy, hogy amikor az embrió agya fejlődik, az anya éppen milyen hatásoknak van kitéve. Ez pedig függhet az időjárástól, ami az év 12 hónapjában más és más. Ennél tovább azonban nem tudtam menni. Most azonban rábukkantam egy amerikai beszámolóra, ami szerint az ember születési dátuma hat különböző módon hathat ki a személyiségre. Ezt úgy is fogalmazhatnánk, hogy mégiscsak van valami az asztrológiában.

 

Az asztrológia ostobaság, de van 6 módja annak, hogy a születésed dátuma kihasson személyiségedre

Egy kis visszatekintés. Az amerikaiak évente a becslések szerint több százmillió dollárt költenek asztrológiára. Mondhatjuk tehát, hogy az asztrológia kifejezetten népszerű, ami kiderül, ha megnézed az újságokat, magazinokat, mindegyikben van asztrológiai rovat. A múlt század nyolcvanas éveiben az amerikai elnök és felesége, Ronald és Nancy Reagan beismerték, bizonyos események előtt asztrológiai tanácsokat kértek. [mondhatom szép dolog. Oh csillagok, mondjátok meg nékem, mikor támadjuk meg az irakiakat!]

Persze fel lehet fogni úgy is, hogy az asztrológia egy érdekes játék, de különben teljesen haszontalan, amit számtalan tanulmány, és kísérletezés támaszt alá. Ennek ellenére az asztrológia létezésével még jó ideig szembe kell néznünk. Ugyanis azon kívül, hogy az embereknek szükségük van kapaszkodókra, amikor fogalmuk sincs, mit kellene tenniük, az igazság az, hogy az asztrológiai alapja, vagyis egy ember születési dátumának úgy tűnik van valami kapcsolata a személyiséggel. Ez nem azt jelenti, hogy az asztrológia mellé állnánk, de a kutatások kimutattak néhány dolgot, amit a születés dátuma befolyásolhat. Konkrétan, az évszakok befolyásolhatnak néhány dolgot. Nézzük, mik ezek!

A skizofrénia és a bipoláris rendellenesség sokkal gyakoribb azoknál, akik télen vagy kora tavasszal születnek.

A tudomány még nincs teljesen tisztában azzal, mi járul hozzá a skizofrénia és a bipoláris rendellenesség kialakulásához, bár újabb és újabb adatok kerülnek elő. Azonban a legérdekesebb tény az, hogy ezen betegségekben szenvedők legnagyobb része télen vagy kora tavasszal születnek. 2012-ben a Londoni Queen Mary Egyetemen több mint 29 millió angol egészségügyi adatait nézték át. Ezek közül 58.000 esetben diagnosztizálták a skizofréniát. Ezen betegek közül a legtöbben januárban születtek, de februári és márciusi születésűek is túl voltak reprezentálva.

Korábban volt egy finn tanulmány is, ahol kiderítették, hogy skizofréniában szenvedők közül 5 – 8 százalékkal többen születtek télen és koratavasszal, mint az valószínűsíthető lenne. Ugyanakkor a két betegségben szenvedők júliusban, augusztusban és szeptemberben ritkábban születnek, mint várható lenne. A kutatóknak fogalmuk sincs mi az oka a jelenségnek. Elképzelhető, hogy kihat a terhességre néhány fertőző betegség, mint például az influenza, amit általában télen lehet megkapni. De gyanakodnak a táplálkozásra is, hiszen gyümölcsöket, zöldségeket télen nemigen fogyasztottak az emberek, ami a fejlődőben lévő embrióra kihathat. Egy másik jelölt a okra a D vitamin, ami napfény hatására keletkezik a bőrben. A kismamák télen nemigen jutnak D vitaminhoz, ami kihathat a megszületendő gyerekre. [Tibor bá’: Ez a spekuláció megegyezik azzal, amit leírtam a „Mi volt előbb, Isten vagy Ősrobbanás” című könyvemben.]

Tavasszal születettek esetében az öngyilkosság gyakoribb

Az University College London, St. Helen College és a University of Liverpool tanulmánya szerint az áprilisban, májusban és júniusban születettek között gyakrabban fordul elő az öngyilkosság. A kutatók közel 27.000 öngyilkos adatait gyűjtötték ki, akik 1970 és 2001 között haltak meg Angliában és Wales-ben. A jelek szerint e három hónapban születettek esetében az öngyilkosság bekövetkezésének esélyé 17 százalékkal nagyobb, mint a többi hónapnál. Nők esetében a valószínűség még ennél is nagyobb, 30 százalék.

Természetesen az öngyilkossághoz számtalan egyéb ok is vezethet, és a talált összefüggés mindössze egyetlen apró része a teljes valóságnak. Természetesen arra is kitértek, hogy ez egy brit tanulmány, és mivel a kultúrának is lehet köze az öngyilkossághoz, az adatok nem feltétlenül érvényesek más országokban is.

Nyáron születettek esetében a diszlexia gyakrabban fordul elő

Megvizsgáltak olyan diszlexiában szenvedő 585 fiú és fiatal felnőtt férfit, akiknél a betegség gátolta az olvasási készséget. Kiderült, hogy a vártnál nagyobb arányban születtek nyáron. Lányokat nem vizsgáltak, mert nem volt elég páciens ahhoz, hogy használható eredményt kapjanak. Másfelől létezik egy nem bizonyított feltevés, hogy nők ritkábban kapják meg a betegséget.

Egy másik tanulmány, amit Dyslexia, Reading and the Brain című könyv szerzője Alan A. Beaton végzett, arra mutat rá, hogy jelentősen több diszlexiás születik május, június és július hónapokban. Kutatók ezen a területen is feltételezik, hogy a probléma részben a terhes anyáknál lenne megtalálható. A kutatók úgy vélekednek, hogy az influenza és a kanyaró vírusai okozhatják a hajlamot a terhesség középidejében.

December és február között születettek a szokottnál kevésbé barátkozóak

Egy elmélet szerint az emberi személyiséget 5 jellemvonás határoz meg: barátkozási készség, lelkiismeretesség, extraverzió (kifelé fordulás), neurotikus hajlam, nyitottság. Az első, vagyis a barátkozási készség meghatározása: egy személy kedvessége és szívélyessége. Minél barátkozóbb valaki, annál segítőkészebb, jószívűbb. Viszont nem valószínű, hogy télen született- Legalább is ezt az eredményt adja egy tokiói egyetemen végzett tanulmány.

Nyáron született férfiak kevésbé lelkiismeretesek

Definíció szerint a lelkiismeretesség egyenlő: alaposság, óvatosság és éberség. A University of Bologna kutatói 419 olyan férfit vizsgáltak, akik18 és 30 év közöttiek voltak. Az eredmények azt mutatták, hogy akik nyáron születtek kevésbé voltak lelkiismeretesek a többihez képest. Ez azonban megint csak egyetlen tanulmány. Maguk a kutatók is jelezték, hogy ez „egynapi preferencia” vagyis egy pillanatnyi eredmény. Elképzelhető, hogy a vizsgált személyek más alkalommal másképp viselkednének. A tanulmány egy másik érdekes eredménye szerint az ősszel/télen születettek inkább korán kelők, míg a tavasszal/nyáron születettek inkább későn fekvők.

Nyáron született emberek mogorvábbak

[Talán ez a legérdekesebb] Tavaly az éves Európai Neuropszichofarmakologi konferencián magyar kutatók beszámoltak egy tanulmányról, ami kapcsolatot mutatott ki a születési időpont és a hangulat között. 366 egyetemi hallgatónak kellett kitölteni egy kérdőívet, amiből kiderült, hogy a ciklotimikus természet (amire jellemző a szomorú és a vidám hangulatok közötti gyors változgatás) jelentősen több esetben volt kimutatható olyanoknál, akik nyáron születtek. Előfordulhat, hogy ez megmagyarázza miért van az „ikrek” alatt születettek kettős természete.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 gondolat erről: „(3218) Az asztrológia ostobaság, de…. 

  1. Pár száz éve még a neves csillagászaink asztrológiai jóslásokat adtak az őket foglalkoztató királyaiknak, és az asztronómia, és az asztrológia egy tudomány volt.

    A régi korszellemnek ez természetes volt, a mainak nem. Mondom ezt úgy, hogy a bulvár újságok heti horoszkópjának színvonala vetekszik egy random bullshit generátorral.

  2. Két időben egymás utáni , együttjáró jelenség nem biztos, hogy egyúttal ok okozat relációban is van.
    Az ok okozat kérdés egyébként sokkal fogósabb téma , mint aminek elsőre látszik.
    Lehetséges, hogy mindkettőnek egy harmadik összefügés, tény,jelenség az oka.
    Sőt, miután a tárgyalt emberi tulajdonságok több akár egy tucat okra is visszavezethetőek, a dolog még az előzőekben megfogalmazottnál is bonyolultabb és összetettebb.

  3. A témával kapcsolatban Pap Gábor művészettörténész gondolatai jutnak eszembe. – Látott ön már csillagos égboltról készült fényképet? Igen? Ezek szerint elfogadja, hogy a körülöttünk lévő világ hatással van az ezüst bromid rétegre. Akkor az emberi szervezetre ami nagyságrendekkek érzékenyebb rendszer miért ne lenne hatással.

  4. Szerintem táplálkozás, ami ugye évszakonként változik.

  5. Az asztrológia egyáltalán nem ostobaság, csak a legtöbb ember nem ért hozzá és ezért teljesen félreértelmez már alapvető dolgokat, összefüggéseket is!

    Az asztrológia eredetileg a hermetika része volt. Azaz a hermetikus axióma a kiindulópontunk. Ennek legpontosabb megfogalmazását a fennmaradt Smaragdtáblán olvashatjuk (Tabula Smaragdina második mondata), nevezetesen:
    „Ami lent, az fent, és ami fent az lent, hogy beteljesüljön az Egy csodája.”
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Smaragdtábla

    Nagyon fontos megérteni és tisztázni, hogy az asztrológia nem arról szól, hogy valamilyen bolygó vagy a csillagok hatnának ránk, vagy – amit a mundánasztrológia elemez – közösségekre, országokra, és emiatt történnek meg és következnek be események így vagy úgy.

    Semmiféle közvetlen hatás nem áll fenn, erről szó sincs.

    Hanem arról van szó, hogy analógia van két, látszólag különálló fenti és lenti (ámde valójában EGY) folyamat között! Ugyanis a világunk egyáltalán nem az és olyan, mint amilyennek a hivatalos „tudományosság” bemutatja nekünk.

    Lehetnek persze szubtilis hatások ugyan a közeli égitestek és földi események között (Hold miatti ár-apály jelensége, teliholdkor statisztikailag gyakoribb az infarktusok száma stb.), de hangsúlyozandó, hogy az asztrológia tudománya nem erről szól!
    Nem kölcsönhatás van a csillagok és a földi dolgok között!

    Hanem az a lényeg, hogy az analógia látás tudati képességét felhasználva, figyelhető az égi világ mozgása és fedezhető fel ezáltal, vehető észre ebből a földi folyamatok iránya, tendenciák, keretek. Így vizsgálható egyes események, geopolitikai változások, népek és politikai szerveződések sorsa, és hogy ezen folyamatoknak milyen kifutása következhet be!

    Analógia elemzésről van tehát szó, arról, hogy összefüggések ismerhetőek fel. Ez nagyon fontos különbség attól, hogy valami hatna ránk!!!

    Nem valami hat ránk odaföntről, hanem az azonos időben induló folyamatok futnak párhuzamosan (amelyek valószínűleg egyébként egyek valamilyen ma még teljes egészében a tudomány által fel nem tárt módon)! S ezeket a párhuzamosan induló folyamatokat megfigyelve lehet a makrokozmikus szinten terjedő folyamatban szemlélni szinkron, a földi, mikrokozmikus síkon futó folyamat lefutását, irányát!

    Ezt azért nagyon fontos megérteni és mindig szem előtt tartani, mert különben teljesen fals elképzelésünk alakulhat ki az asztrológiáról!

    (A legújabb kvantumfizikai kutatások, bizony kezdenek olyan jelenségeket feltárni és megérteni, pl. a kvantum non-lokalitás, és a retrokauzalitás jelensége, amelyek pontosan olyan típusú párhuzamos jelenségeket tapasztalnak meg és próbálnak vizsgálat tárgyává tenni mikro szinten, mint amilyen analógiákra ráismerhetünk makro szinten egy asztrológiai elemzés során!)
    https://www.idokep.hu/hirek/a-fenynel-is-gyorsabban)

  6. Egy alapvető félreértést akartam eloszlatni:
    „…Erre én úgy spekuláltam, hogy valószínűleg nem mindegy, hogy amikor az embrió agya fejlődik, az anya éppen milyen hatásoknak van kitéve…”

    Semmilyen csillagok nem hatnak!
    Alapvetően nem erről van szó!

    Aki kicsit is közelebb akar kerülni a megoldáshoz, az merengjen el a „két réses kísérleten” pl.

    De az is közelebb vihet a megértéséhez, ha tudjuk, hogy mikor milyen csillagokat láthatunk (téli/nyári égbolt csillagképei), s ezzel párhuzamosan, DE NEM ENNEK OKAKÉNT éppen milyen évszakban vagyunk annak minden természeti, éghajlati következményével együtt!

    De nekem aztán teljesen mindegy ki mit hisz. Nyugodtan lehet abban a (tév)hitben maradni, hogy a csillagok befolyásolnak!

  7. 6. Paripás Herkules

    Teljesen logikus amit írsz. Köszi!
    Hermész Triszmegisztosz, más néven Thot tanai a világ leírására szolgáltak, az EGY leírására kiindulópontként , majd világként.
    Természetes, hogy analógiákat találunk.

    Ezen analógia ezen részének tudományos igényességű feltérképezése az asztrológia.

    A tibetiek is elég régóta használják, elég nagy precízitással.

    Pl. a mostani folyamatok is kijöttek a jobb asztrológusoknál, ja és előre!!!
    A vírusmizéria, a június elején az indulatosság
    megfutása stb.
    Sokszor előbb megnézek elemzéseket és később a hírekben is visszaköszön, ráismerhető.
    Hogy lehetne -nemhogy-összefüggés, hanem egyenesen hasonlóság ezek között?!

    Hogy lehetne párhuzamosság a kollektív tudat és pl.az időjárás között?!
    Ha azonban az EGY a mértékegységünk akkor az összefüggés valósággá, sőt törvényszerűvé válik.
    Ettől persze még többnyire nem értjük az összefüggés mikéntjét,
    de innen próbálkozva közelebb juthatnánk. Mint ahogy sokan közelebb is jutottak.

    A 3 mondatos asztrológiai elemzéseket pedig hagyjuk meg azoknak akiknek írták őket.

    Mindenesetre az asztrológia szerint is döntő időszakban vagyunk.

  8. Szegény Herkules… 🙁 De abban igazad lehet, hogy az évszakok változásához kötött égbolt összefügg egy gyermek életre születésének dátumával. Pl. aki októberben születik azt szívesen teszik ki már 6-9 hónaposan a jó meleg udvarra, langyos levegõmozgással, persze egy kicsit árnyékban de egy szál pelenkában, hadd rugdossa a levegõt de aki tavasszal vagy nyáron annak többet kell várdia a D-vitaminra… EZ számíthat valamit, ahogy az is, ha az egyenlítõn vagy Svédország északi csücskében érkezett a földünkre. Persze -nektek- akiknek mindent muszály magyarázni a körülöttetek élõknek ami nektek fontos és követendõ ez rohadtul nem elég. Ti nagyon okosak akartok lenni, miközben a kisújjatokból szopjátok az ökörségeiteket.

    Remélem eszedbe fogok jutni a jövõben, de azért elmondom versben is, hogy ne halj meg teljesen hülyén.:

    „A bika megmondta:
    – Az asztrológia
    e-jegyében született
    egyén (itt: én),
    csupán fatális
    tévedés
    és nem erény.”

  9. 11. Tibor bátyám

    Naná! ?
    De nem azért, hogy ellentmondjak!

    A legtöbb dologban egyetértünk és csak tanulhatok tőled.
    Ha valamiről mást gondolunk, hát akkor ez a helyzet.
    Paripás Herkules hsz-e egy ilyen.

  10. 3. Feri
    „a körülöttünk lévő világ hatással van az emberi szervezetre”

    Nemcsak az emberi szervezetre, hanem földünk minden élő szervezetére a kozmikus környezet erős hatással van.
    Szépen, lassan újra felfedezik az ősi biodinamikus gazdálkodást amelynél az évszakok változásán túl a bolygók napi járása, egymással való kapcsolata, a Földhöz való állásuk erősen befolyásolja a növények és az állatok életét és fejlődését.
    Α biodinamikus gazdálkodás, teljesen természetes és szellemileg tudatos, dinamikus kölcsönhatásokon alapszik, a tágabb környezetünk és a világegyetem között.
    Ehhez ad segítséget a Biodinamikus (Βιοδυναμική = Βιο-δυναμική) naptár.

    Mi a csillagászat?
    (Η Αστρονομία = a csillagok törvénye)
    A csillagászat az a tudomány, amely az égitesteket vizsgálja.

    Mi az asztrológia?
    (Η Αστρολογία = csillag + tudomány) vagy csillagjóslás?

    a. Az úgynevezett ezoterikus tanok egyike, és feladata a bolygók állásából egy adott időpontban bekövetkezett esemény (legtöbbször egy személy születése) sorsának minél pontosabb meghatározása.
    b. Az asztrológia egy olyan ősi tudomány, mely szerint az ember és minden élő teremtmény ugyanolyan meghatározott törvényszerűségeknek vannak alávetve, mint a természet.

    Az égitestek befolyása szinte totális földünk minden élő szervezetére.

    Az Univerzum engedelmeskedik az általános egyetemes változatlan természeti szabályoknak.
    Ezen szabályok között a babilóniaiak számára a jelenségek periodikusságának szabálya nagyon fontos volt. Ezért a Hold, a Vénusz vagy a Sirius egyenlítőjének fázisainak periodikussága egy általánosabb kozmikus szabály meghatározó kifejezője.
    Úgy vélték, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy az égi jelenségek időbeni megismétlődésére kötelező egyetemes szabályok az ember esetében is azonos időbeli ütemben fejezhetők ki.
    Így a modern biológia kezdetben olyan tudományos következtetésekre jutott, amelyeket tovább lehet vizsgálni.
    Ezen tudományos nézetek szerint a földi biológia engedelmeskedik az alábbi biológiai ritmusoknak, amelyek természetesen irrelevánsak egyes égi jelenségek fejlődésében és természetében.
    Napi biológiai ritmus.A következők a biológiai rendszerek:

    Az alvási és éberségi ciklus,
    A testhőmérséklet változása (min. 1 és 7 óra között).
    Sejtosztódás (max. Éjszaka).
    A hemoglobin száma (legmagasabb termelés reggeli órákban).
    Hulladéktermékek vesén keresztüli kiválasztása (max. Nappali).
    A mellékvesék szekréciójából (min. Alvás időtartama alatt és legfeljebb reggel).
    A szívverésből (min. 10 és 7 óra között).

    28 napos biológiai ritmus. Ez a biológiai ritmus általában periodicitást mutat, amely számszerűen megegyezik a holdfázisok periodicitásával, anélkül, hogy attól függne. Ezt a beállítást a következő funkciók követik:

    -A menzesz első napja minden nőnél különbözik és független a funkció a Hold konkrét fázisával.
    -Sok tengeri élőlények funkciói, amelyek az önmegőrzés érdekében harmonizálják biológiai folyamataikat az árvíz és az apály jelenségei szerint, amelyek a Föld és a Hold tömegének kölcsönhatásának ismert dinamikus jelenségei.
    -Végül: a tudomány és különösen a pszichiátria valóban még mindig vizsgálja a mentális rendellenességek lehetőségét bizonyos holdfázisokban.

    Szezonális biológiai ritmus.
    A földi biológia az önfenntartás érdekében harmonizál a szezonális éghajlati viszonyokkal. Indikatív módon említjük a vándorló madarak eseteit.

    A nap biológiai ritmusa.
    Ez a biológiai ritmus az egyetlen, amely önmagától a napi csillag természetétől függ.

    http://users.uoa.gr/~nektar/science/history/astrologia.htm

    Az asztrológia tudományosan egyelőre nem bizonyítható, csak akkor amikor a tudomány maga felismeri a természetfeletti világot és ezek hatását az anyagi élet rendjére akkor állhat az asztronómia mellett egyenrangú tudományként.

  11. A párom meglehetősen jártas ezoterikus dolgokban, így néhány éve „véletlenül” egy numerológia tanfolyamra keveredtem. „Kockafejű” mérnökként meglehetősen szkeptikusan álltam hozzá és megpróbáltam a racionalitás oldaláról megkeresni az értelmét. Összefoglalom mire jutottam:
    Vegyünk egy példát! Kitalálok egy olyan játékot, hogy dobókockával dobunk, ha páros, akkor okos vagyok, ha páratlan, akkor hülye. Dobok huszat! Van ennek értelme? Matematikailag azt gondolnánk, hogy semmi, hiszen kb. 10x az jön ki, hogy okos vagyok, 10x meg, hogy hülye. Ennek valóban semmi értelme! Viszont ez a játék rávett arra, hogy húszszor elgondolkodjak azon, hogy hol a helyem a hülyeség-okosság tengelyen!
    Az asztrológiában a bolygókhoz archetípusokat rendelnek. A bolygót mozgása egy bonyolult matematikai modell szerint történik, ahol a bolygók törvényszerű mozgásán belül, adott pillanatban véletlenszerűnek tekinthető, tulajdonság-kombinációk alakulnak ki.
    Mivel az egésznek a születési dátumod a kiinduló pontja, emiatt személyesnek fogod érezni ezt a rád vetített, archetípusokból származtatott tulajdonság-viselkedés kombinációt, és elgondolkodhatsz, hogy rád ez mennyire igaz.
    Segíthet az önismeretben, vagy segíthet egy teljesen új nézőpontból szemlélni önmagadat vagy az adott élethelyzetedet.
    Régen a hadvezérek is megkérdezték az asztrológust vagy akár csirkebélből is jósoltattak. Gondolnánk semmi értelme! De lehet hogy a jós mondott valami random óriási marhaságot, amitől a hadvezér teljesen új nézőpontból szemlélte a helyzetet vagy kapott valami extrém ötletet, ami a logikus gondolkodás mentén sohasem jött volna elő.
    Szóval nem minden matek!

  12. Pl a vizöntöknél az erek és inak eröteljes problémái lehetnek föleg idösebb korban. A szaturnusz jegyváltása április 21 körül volt átlépett bakból a vizöntöbe, és annak ellenére hogy mindkettön uralkodik a régi 7 bolygós rendszerben mégis itt az uránusz van otthon. És mit ad isten nem cividosakkal száguldozott a mentö hanem sziv és érrendszeri sulyos próblémákkal a kórházak kardiólógiáira! 3 fö volt a teremben mindhárman februáriak voltunk 🙂 csak úgy véletlen.

    Most hátrálóba ment át decemberig amit eldöntenek magán életükben az emberek addig lehet agyalni és aztán mindenképpen megvalósitja azt ami szükséges ez idöben. Ez a egziztenciához tartozik és az egészségnél a érrendszeri problémákhoz. lábikragörcsök és mindenfajta görcsös betegség az uránusz mutatja.

    Gerry a bikáknál a nyak asság jöhet képbe. De eröteljes alkatukat alig macerálja bármi. Viszont a bika scorpi tengelyen a birtoklás vagy annak vágya erösen jelen lehet 🙂 Imádlak! Márcsak a könyvekért is.

    Tettszik nem, ez igy van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük