(3177) A nagy változás

Tibor bá’ online

 

Budapesten születtem, ott is nőttem fel. Sok mindenre emlékszem, amire mások már nem, mert vagy már meghaltak, vagy, mert nem voltak még jelen. A lényeg az, hogy születésem óta jelentős változások történtek, és nem mondhatnám, hogy a kellemes irányba.

A bérházak kapui hajnal 5 és este 11 között nyitva voltak. Bárki bejöhetett, kimehetett. Nem törtek fel lakásokat, mert volt egy szemfüles házmester. Hát ez ma már nincs. A házmester sok mindent tett, például télen hajnalban eltakarította a havat. Igaz ma már nem csak házmester nincs, de hó se.

A postás felment az emeletekre, és mindenkinek beadta a levelet, akkor is ha rosszul volt címezve. Esetleg csak úgy, hogy Maca néni a Mátyás téren.

Nekünk reggel a küszöbre volt téve egy liter tej és 10       kifli. Anyámnak csak ki kellett nyitni az ajtót, bevenni a tejet, kiflit és készülhetett a reggeli. Soha nem vitte el más a tejünket. Havonta egyszer fizettünk érte.

A nyitott kapun délelőttönként szabadon jöttek be verklisek, akrobaták, és apró adományokért szórakoztatták az otthon tartózkodókat, vagy éppen drótos tótok, akik lábosokat javítottak. Ma a kutya se javít, a lábosnak nem kell lyukasnak lenni ahhoz, hogy kidobják, elég, ha csak megunták, és már repül is a kukába.

A villamosokon mindig volt ülőhely, és persze kalauz is. Ez érvényes volt a távolsági buszokra is. Ma egyik se. Ha Interneten nem vetted meg előre a jegyet, a sofőr fel se enged a buszra, mert nincs rajta kalauz. Ennek ellenére a tömegközlekedés ráfizetéses. Budapest városnak évente milliárdos vesztessége van a tömegközlekedésből. Valamikor ki kellett építeni a pályákat, megvenni a kocsikat, és mint Rt. nyereséges volt az alkalmazott kalauzok ellenére. Rejtély, hogy csinálták.

Kamaszkorom kedvenc időtöltése volt a Pozsonyi út környékén karonfogva sétálni a kedvesemmel. Olcsó volt és kellemes. Ez ma két okból kifolyólag lehetetlen. Az utcák járdáinak kétharmadára gépkocsik parkolnak, a maradék egyharmadon csak libasorban lehetne közlekedni, de nem lehet, mert tele van kutyaszarral. Miért tartanak ennyi kutyát? Házőrzésre? De hiszen zárva vannak a kapuk, mit kell őrizni? Kellenek a kutyák, mert magányosak az emberek, ugyanis nem törődnek, beszélgetnek egymással. Néhány éve a szomszédságba beköltözött egy házaspár. Pár nappal később átmentem hozzájuk bemutatkozni. Azt mondta nekem a nő, hogy ők nem barátkozni jöttek ide, hanem lakni. Kérdés, hogy érdemes-e?

Van, ahol ennél rosszabb a helyzet, mert az idős osztrákok, hollandok tömegesen települnek át ide, igaz, nem a fővárosba, hanem apró falvakba. Nyilván tudják, mit csinálnak.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

117 gondolat erről: „(3177) A nagy változás

  1. “ idős osztrákok, hollandok tömegesen települnek át ide, igaz, nem a fővárosba, hanem apró falvakba. Nyilván tudják, mit csinálnak.”
    Menekülnek az iszlám honfoglalók elöl. A volt és a jelenlegi (bújtatott) gyarmattartó népek öröksége és a liberális berendezkedés hozománya és büntetése az, hogy a primitív és agresszív más vallású hordák kiszorítják őket az országaikból. Nyugat Európa belefullad a saját maga által termelt mocsokba. Rövidesen Mekka felé fordulva hallgathatják a müezzin “énekét” !

  2. Mégis konkrétan hol vannak ezek a tömegesen ide költöző idős osztrákok és hollandok? Melyik telepüéseken? Vagy csak urban legends?

  3. Nem akarom megsérteni a 13. Ker lakóit, de soha többet nem akarok ott élni, pedig a jobbik felén laktam(Szent István park környéke). Valóban kutya szar és húgy szag mindenhol, minimális zöld terület, és a Lehel piac mögötti környék olyan zűrös, hogy kétszer meggondolja az ember, hogy ott parkoljon le, cserébe a város egyik legdrágább parkoló övezete…

    Vidéken teljesen más a szitu. Ha az indiai bevándorlók nincsenek túl nagy arányban, akkor kifejezetten élhető tud lenni. Alap hogy a szomszédok köszönnek, és segítenek egymásnak. Negyed éve ismerem a szomszédot, de nagyon sokat segített, igaz azzal kezdtem, hogy bemutatkoztam, és köszöntem neki…
    Pilisborosjenő már nem falu, hanem a város alvó része, ergo a falusi mentalitást felváltotta a városi „magamra zárom az ajtót, hagyjatok békén” attitűd. Elég suttyó volt az új szomszédod, de ez jellemhiba, ami már uralkodó sajnos(valaki ezt az embert is „felnevelte” ilyenre… )

  4. Jó cikk! Köszönet érte Tibor bátyám!

    Többször írtam magam is, hogy -Hamvas Béla szavával éljek- az „elszemélytelenedés” korunk egyik kiinduló problémája.
    Segíti a versenyhelyzet, az egymás iránti közöny stb. terjedését. Még a természettel szembeni hozzáállásunkban is simán tetten érhető.

    Az ezzel kapcsolatos szomorúság érzetét az tapasztalja igazán, akinek jó összehasonlítási alapja van. Tehát látta ezt is azt is.
    A fiatalok már nem tudják mi hiányzik nekik, csak azt tudják, hogy ez valahogy nem jó.
    Homályos érzés, de eléggé élő, hogy valamit tenni akarjanak, ld Greta Thunberg jelenség.

    Persze ahol a fiatalok keresik a megoldást az úgyanaz a zsákutca, ahol az öregebbek a régi szép időkön nosztalgiáznak és keseregnek hol romlott el?!
    A fiatalság pontosan megmutatja a régebbi generációk deffektjeit.

    A rendszer törvényszerűsége ez a fajta entrópia, mindig kicsit kesze-kuszábbak a társadalmi viszonyok. Régen minden egy kicsit ” jobb” volt címszóval.

    A lélektan azért fontos, mert konkretizálja, felderíti a ‘láthatatlan’ motivációkat.
    Bármilyen nehézségre csak úgy adható valóban megfelelő technikai vagy technológiai válasz, ha a válaszadó belső motivációval tisztában van, érti, hogy mit miért csinál.
    Ez a mai világ kudarca.
    Azonban új szelek fújnak. Elválik az a bizonyos…

    Egyébként itt is sok a holland, főleg német, kevés belga.
    .

  5. Szerintem a felvázolt változások világszintűek. Nem csak kifejezetten Budapest-re érvényesek. Ezt lehet látni, olvasni róla a neten. Valamilyen szinten ez a dolog a 2000-s években érte el szülőfalumat, ezt tudom leírni. Akkor sok kocsma, szórakozóhely volt tele fiatalokkal, nem volt drog, csak beszélgetés, zene, buli. Na ez egyik évről a másikra megváltozott. A kocsmák bezártak, csődbe mentek, fiatalok eltűntek. A kocsmáros ismerősöm akkor a Facebook-ra fogta, meg az olcsó internetre, hogy mostmár nem jönnek be , elintézik a „neten”. A másik szembetűnő hogy megjelentek a faluban a „kóválygók”. Magányos fiatalok, beszívva valamilyen drogtól, játszótéren, utcán céltalanul. Más kisvárosokban, falukban tudom hogy ugyanez játszódik le. Mintha teljesen felbomlottak volna a társadalmi értékrendek, a társadalom szövete. Miközben sosem éltünk ilyen jól( GDP, munka, lehetőségek) Mindenkinek megvan (meg lehet, az esélyek jók) mindene, hihetetlen technológiai újítások korában vagyunk. Talán ez „sokkolta” az emberiséget? A nagy lehetőségek tárháza? Ki tudja, én nem… De jó lenne ha változna. Az élet „apró örömeinek” élvezete végleg elveszett az emberek többségéből… 🙁

  6. Nem vagyunk észnél!

    NGO -civil szervezetek- Leszbosz szigetén speciális térképet függesztettek fel a külföldiek inváziójának megkönnyítésére.
    Az emberi elme nem tudja felfogni, hogy létezik a világon egy olyan állam, amely lehetővé teszi a gyanús civil szervezeteknek a határok megsértését és a külföldiek invázióját a területére.
    És mégis, ez történik Görögországban, ahol több száz nem kormányzati szervezet, a „nagy strici” védelme és irányítása alatt, az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), úgy működik, mint egy állam az államban, és nemzetközi bűncselekményt követnek el, amelynek a célja az ország lakosságának szándékos demográfiai megváltoztatása.
    Annak érdekében, hogy megértsük az elkövetett bűncselekmény mértékét a görög állam érthetetlen toleranciájával, emlékeztetjük a finn egyetem Turku tanulmányára, amely lényegében azt mondja, hogy mivel Lesvos demográfiája megváltozott, Görögország csökkentett szuverenitást gyakorol a sziget felett, a Korakas-foki illegális NGO-nem kormányzati szervezetek- megfigyelőközpontjában, de a Sykamia táborban is.
    A fényképet a nyugati Lesvos polgármestere, Verros Taxiarhosz tette közzé
    a következő megjegyzéssel:
    „Részletes térkép, hogy senki ne veszítse el útját. Vannak leszállási zónák is, úgy mint Normandiában. Amúgy, a többire tekintve minden véletlenszerű, és holnap csütörtök …”

    https://katohika.gr/ellada/den-eimaste-me-ta-kala-mas-mko-sti-lesvo-ekane-eidiko-charti-gia-na-diefkolynei-tin-eisvoli-ton-allodapon/

  7. 2: Károly81. Itt vannak nálunk Somogyban. Van ahol a fél falu holland, jó végignézni a házakon, mert igyekeznek autentikusan rendbe hozni a sváb parasztportákat, gangos, tornácos házak, tényleg szépen rendbe rakva, sőt sokszor a bútorok is régiek. A baj ezzel az, hogy ezek a falvak így tetszhalottá váltak, nincsenek fiatalok, nincs valódi élet, kb. nyaralófalukká váltak, ahol élnek a külföldi nyuggerek, meg megél belőlük pár család, akik intézik a ház körüli teendőket.

  8. ADALÉK.
    Lassan ködbe vész vidékre költözésem ideje, 25-28 éve?
    Pici zsákutca, mindössze 3 ház, egy egy családal.
    Könnyű volt a bemutatkozó látogatás egy egy üveg bor
    kíséretében, de hát az illem, no meg a praktikum, bárki
    keresne, legalább tudjanak neki segíteni. Azóta 34 ház,
    34 család,vagy 15 iskolás gyerek, Mi régebbiek vagy 8
    család még tudtunk egymásról, megadtuk egymásnak
    a telefonszámainkat, sőt némelyiknek még a távolban
    élő rokonét is, ha netán történne valami, tujunk bárkit
    értesíteni.— Nem jártunk ugyan össze, de figyeltünk
    egymásra, egymás portájára, számíthattunk egymásra.
    MA ???— Jön a postás, Misibácsi tudna nekem segíteni ?
    Zolikám sajnos nem . Éppen azért ülök itt kint, hogy én
    kérdezzem meg, azok az új lakók a zsebkendőnyi telken
    kik lehetnek. 100 m2 -es telken 60 m2-es lakás, alvásra
    megfelel de élni ? — Néhol még a gyerekek is az utcán
    játszanak, mert a telken se fű, se fa, se virág !!! Ezért
    kár vidékre költözni, elidegenedni pesten is lehet !!!
    Ma napközben ketten vagyunk felnőttek az utcában !!!

  9. 9 – Zsuzsika:
    Bizony, már 100 éve is sok volt az ember, és azóta megnégyszereződött.

  10. 1.-re. A holland nyugdíjasok nagyrészt Kecskemét mellett leledzenek. Nem a muszlimok miatt vannak itt már kb 25 éve, hanem azért mert itt a nyugdíjuk jóval értékesebb mint ott.

    6.-ra. Görögország angol gyarmat volt. Ha olvastál Durrell könyvet, tudod te is. Aztán jött a második világháború… A görög mentalitás még az olasznál is rosszabb. Egy fokkal jobb a cigányoknál.

  11. ***A nyitott kapun délelőttönként szabadon jöttek be verklisek, akrobaták***nálunk is …habár ki volt téve egy zománctábla a bejárati folyosón,hogy koldulni, kintornázni tilos.Gyerekfejjel úgy hittem,hogy a kintornás az aki felmászik a porolóra és ott végez tornagyakorlatokat nagy szenvedések közt.

  12. 11. Dan

    Mennyire okos és művelt vagy ebben a témában.
    Minden elismerésem és tiszteletem érte!

  13. Az a fránya szarkazmus…. L. S. A görögök már kb ezer éve liberálisok. Bibionében együtt nyaraltunk Tibor báékkal(többek közt) . Mielőtt belémkötnél, tudom hogy az Olaszországban van. Ott kaptam egy görög verseskötetet olvasás céljából tőle. (kb 12 éves voltam)
    Nem kívánom részletezni az abban olvasottakat. Tisztán emlékszem néhány részletre.

  14. 14 – Dan:
    L.S. Görögországban élő, magyarul is beszélő görög. Joggal veszi sértésnek, amit írtál, és arra nagyon finoman válaszolt.

  15. Értem Tibor bá. Nem sértegetni akartam. Elismerésem az övé, mert beszél magyarul. Velem ellentétben, aki nem tud görögül. Elnézést kérek tőle.

  16. Ironikus véletlen Dán-nak :

    Egy szakállas bevándorló egy Dán-nak: Ti Dán-ok állatok vagytok, megsemmisültök.

    A bevándorló azt mondja: „Több gyermekünk van. Te egy vagy kettő gyereket csinálsz. Tíz vagy tizenöt év alatt ebben az országban több muzulmán lesz, mint dán. A dánok száma ötmillió, szinte kihaltál. … Ba..meg … az állatokat, ezért nincs gyermeketek …Ti dánok megsemmisültök .. Olyanok vagytok, mint az állatok …Soha nem leszek dán, szeretem és akarom a mentalitásomat és a hagyományaimat, de a seggembe ragasztom a dán útlevelemet és a Dán Nép Pártot, el fogom égetni a dán útlevelemet …Nem fogunk integrálódni, folytatjuk a kiba…st a társadalmatokkal … Szopjál be…. ”
    Körülbelül két héttel ezelőtt, a Húsvét Vasárnapján, a világ keresztényeinek legszentebb napján, egy Dán templomot bekoszolták arab graffitivel:
    „Meghódítjuk Dániát. „Nincs más Isten, csak Allah. ”

  17. L. S. A bevándorlást Európa önmagának köszönheti.
    A keresztények közül rengeteg a valláselhagyó.
    Aki megtagadja a gyökereit, és világpolgárrá akar válni, miközben gazdasági és pénzhajhász politikájával katonailag beleszol más, identitásban erősebb ősi nemzetek életébe, az vállalja a következményeit.
    Ne érts félre, nem védem az arabokat. Viszont összességében mi szabaditottuk magunkra őket.

  18. 17.L.S

    Amit a muszlim mondott az teljesen igaz azé lesz europa aki teleszüli..a nyugat és mi is eltününk a sülyesztöbe..a kedves Dánok kb 10-év mulva nem mosolyognak már mint a videoba….

  19. @21: Dan! Azért nem kellene az Ateistákat összemosni a liberális kártékony idiótákkal, nemzet és hazaárulókkal, akik többnyire nem is tartoznak igazán az anya nemzethez, ők is inkább korábbi betelepülők. Pl. Tibor Bá, s én is ateista vagyok, de nem igazán kérünk a migricekből.
    @22: Apofis! Szerintem nincs igaza, mert ha tényleg ennyire elszaporodnak, úgy járnak mint a koronavírus a miatta elhunyt hamvasztásra váróval, csak rövid ideig tart a győzelmi mámor, ha már nem lesz kinn élősködni.

  20. 23. Szerintem elvekről vitázunk, ami távol áll a természetes élővilágtól. A vallás emberi találmány,viszont együvé tartozást jelent. Kapizsgál?

    Nem az ateizmus a probléma, hanem az évezredes hovatartozás megtagadása ami fene nagy felsőbrendüségi érzéssel párosul.

    Én is ateista vagyok, de ha egy krisnás meg akar téríteni, alapvetően RÓMAI KATOLIKUS. ÉRTJÜK?

  21. 23.Gartai

    Abba van igaza,hogy tul fogják szaporodni a nyugati embereket és igy ök lesznek az urak ..a nyugati ember meg vagy behodol vagy kiirtják….Neked meg abbavan igazad ha ez megtörténik akkor mivel nincs kin élösködni elpusztulnak gazdatest nélkül..

  22. 25.
    „tul fogják szaporodni a nyugati embereket és igy ök lesznek az urak”
    Átmeneti állapot van, az új még nem tud diktálni, de a régi sem. Viszont a váltás véres lesz, nem sorakoznak fel egymás mellé vallási alapon. A közös ellenség a keresztény, de például az azonos vallású török és marokkói betelepülők ki nem állhatják egymást Hollandiában. Tehát, ha Hollandia felbomlik, akkor először egymás közt döntik majd el, hogy ki legyen a főnök. Ebbe már az őslakosoknak sok beleszólása nem lesz.

  23. 24.Dan
    Nem száz, hanem ezer százalékban megértelek, és igazat adok neked.
    Habár az európai, -bocs. a fehér ember – életében a vallás egy idöben nagyon fontos szerepet játszott, lásd az Európát jellemző rengeteg, szebbnél szebb templomokat, a vall’s csak egy aspektus volt a meghatározó jellemzők között.
    A fehér társadalmat a vallás elhalványolódása az 1800-as évek végén, valamint a 20, század elején nem változtatta meg, mert a valláson kivül volt még ezernyi kulturális-társadalmi vetülete az európaiságnak.
    Az emberek még értették a haza, a hazaszeretet , nemzet, nép, ország a becsület, erkölcs, a saját, nemzeti etnográfia és hasonló, mára nemhogy kiürült, hanem teljesen értelmét vesztett szavaknak értelmét, nem úgy manapság.
    Ma hazafi vagy? Ne adj isten, szereted országodat?Nem akarod látni , mint lepi el az idegen sáskák tömege, töled ezer fényév távolságban, töled minden létező vonásban gyökeresen más , idegen aljanép?
    Azonnal nácifasisztakirekesztőrasszista akármi leszel!
    Mert ide süllyedt a fehér ember!

  24. 25.Apofis
    ….” Neked meg abbavan igazad ha ez megtörténik akkor mivel nincs kin élösködni elpusztulnak gazdatest nélkül..”
    Nem, Apofis kedves, sajnos NEM fognak elpusztulni.
    Nyomorogni fognak, pontosan mint elhagyott őshazájukban, nekik ugyebár nagy gyakorlatuk van ebben, és Hollandiából lesz egy harmadik világbeli lepusztult Hollandisztán.
    És ez lesz a sorsa a fehér társadalmaknak világszerte, mert ez a természet rendje:
    aki nem képes védekezni mindenáron, aki nem képes megvldeni életterét, népét, sajátjait, annak el kell pusztulnia!
    Ez törvény, Apofis, a természet áthághatatlan törvénye!

  25. 28.balint

    A fehér ember elkényelmesédésevel,a pénz hajszolásával kábitja magát felesleges dolgok vásárlásával okozz „örömet” magának..mig más népek elveszik az életterét..mivel nem nevel gyereket inkább kiskutyát tart..mondjuk ez rám is igaz mert 45-évesen nincs gyerekem és már nem is lesz..

  26. 29 – Apofis:
    45 évesen még lehet gyereked, de ne legyen ebben a világban.

    28 – bálint:
    Természetesen egyetértek vele, de ne várd, hogy a nálam fiatalabbak megértsék, amit írsz.

  27. A tömegesen ide költöző osztrák, holland, német nyugdíjasok korántsem a tehetős réteg. Hanem azok, akik a nyugdíjukból itt sokkal kényelmesebben tudnak élni. Én ismerek elég sok házaspárt, akik az Alföldre települtek. Az ő esetükben nem a „megszálló migráncshordák” volt a költözés oka. Persze nem vonom kétségbe, hogy vannak olyanok is, akik azért hagyták a városukat, mert élhetetlen a multikulti közeg, amibe belekényszerültek.

  28. 21. Dan
    „L. S. A bevándorlást Európa önmagának köszönheti.
    A keresztények közül rengeteg a valláselhagyó.
    Aki megtagadja a gyökereit, és világpolgárrá akar válni, miközben gazdasági és pénzhajhász politikájával katonailag beleszol más, identitásban erősebb ősi nemzetek életébe, az vállalja a következményeit.
    Ne érts félre, nem védem az arabokat. Viszont összességében mi szabadítottuk magunkra őket.”

    A történelem folyamán mindig is voltak migrációs áramlások, akár háborúk, akár élelmiszerhiány vagy természeti katasztrófák miatt. A modern történelemben a bevándorlókat – a bevándorlás okától függően – kategorizálni lehet a következő csoportokra:
    -a menekültekre,
    -bevándorlókra,
    -gazdasági bevándorlókra
    -az iszlám vallásos bevándorlókra
    -A bevándorlók azok az emberek, akik önkéntesen elhagyják szülőföldjüket, hogy hosszú ideig vagy örökre éljenek egy tőlük kiválasztott új hazában.
    -A gazdasági bevándorlók olyan emberek, akik önkéntesen elhagyják szülőföldjüket, hogy javítsák pénzügyi helyzetüket és hazatérésük perspektíváját.
    -Az Iszlám vallás bevándorlói azok, akik elfogadják a radikális iszlám követelményeit, amely felhívja a hívőket a Haziri (utazásι) mozgalom elve szerint, amely a Korán 93 versei említenek, beszivárogjanak Európába, hogy ott elárasszák a nyugati társadalmat, nem lemondva a hitüket és elveiket, és arra törekszenek, hogy mikor megszerezzék a szükséges népességszámot, a Sáriá-t ( az Iszlám szent törvényt – a politikai iszlámot) vezessék be.

  29. Dan
    „A bevándorlást Európa önmagának köszönheti.”
    „A keresztények közül rengeteg a valláselhagyó.”

    Tisztelt Dan
    Szerinted, mennyire ártatlanul erőszakolnak ránk egy vallást?

    Az antik Hellászban hogyan váltottak vallást, ismered?

    Szerinted az Észak-Európai népek a Közép-Európai népek miképpen vették fől a Keresztény vallást?
    Ki volt az első keresztény az Alpoktól északra?
    Nagy Károlynak (Carolus vagy Karolus Magnus-nak) mi köze volt ebben?

    Verdenben ( 783), Alsó-Szászországban állítólag 4500 szász lefejezését rendelte el, akik továbbra is gyakorolták a pogány vallást, miután áttértek a katolikus hitre…
    Ez az eset a „véres verdeni ítélet” vagy „verdeni mészárlás” néven vált ismertté. ( 783)
    A tűzzel-vassal végzett térítő munka eredményeképpen birodalma egykori területein végleg megszilárdult a nyugati kereszténység egyeduralma, hogy aztán a peremvidékekre is kiterjedjen a következő századok során, létrehozva ezzel a vallásilag egységes Nyugat-Európát.

    Tisztelt Dan

    Biztos vagy abban, hogy a népeket nem terelik?

    Tegnap Május elsejét ünnepeltük.
    1776. május 1.-én az ILLUMINATI szuper páholy hivatalos alapító napja. Hányan ismerik?
    A népek május 1-jén, a plutokrácia elnyomásától való felszabadulásuk évfordulóját ünneplik, azonban azon a napon létrehozták azt a szervezetet is, amely minden idők legnagyobb juntáját is szülte, hogy a népek globális rabszolgaságba döntésének a folyamatát kezelje.

    A világon hányan tudnak bármit is a Coudenhove-Kalergi tervről?
    A lopakodó népirtásról Európa népei ellen?
    Soros György nyitott határairól?
    A „magyar hazánkfia” globális NGO szervezeteiről?

    A világon hányan tudnak bármit is a
    Coudenhove-Kalergi tervről?
    A lopakodó népirtásról Európa népei ellen?

    A Marrákesi globális migrációs paktumot, amelyet az ENSZ és a Soros-féle balliberális körök erőltették Európára, melyik népet kérdezték meg és egyezett bele?
    A paktum szinte kizárólag a fogadó államoknak és társadalmaknak irányoz elő kötelezettségeket.
    Szerencsére több mint mint egy tucat ország, köztük a V4-ek az Egyesült Államok, Izrael és Oroszország is elutasították.
    Sajnos nálunk G.O.-ban csak hazaárulok vannak a kormányaink élén.

    A világon hányan tudnak bármit is a
    Coudenhove-Kalergi tervről?
    A lopakodó népirtásról Európa népei ellen?

    A Marrákesi globális migrációs paktumot, amelyet az ENSZ és a Soros-féle balliberális körök erőltették Európára, melyik népet kérdezték meg és egyezett bele?
    A paktum szinte kizárólag a fogadó államoknak és társadalmaknak irányoz elő kötelezettségeket.
    Szerencsére több mint mint egy tucat ország, köztük a V4-ek az Egyesült Államok, Izrael és Oroszország is elutasították.
    Sajnos nálunk G.O.-ban csak hazaárulok vannak a kormányaink élén.

    Olyan beépített emberek vannak magas, vezető politikai pozíciókban, akik nem Európáért, hanem Európa ellen dolgoznak.

    Kalergi szerint Európa népeit sárga-mongoloid népekkel és a harmadik világbeli színes népekkel kell keresztezni, hogy létrejöjjön egy önazonosság és etnikai hovatartozás nélküli, gyökértelen és soknemzetiségű kevert lakosság, amelyen a hatalmi elit könnyűszerrel tud uralkodni.
    A társadalom megosztása pedig a tömegek feletti irányítás egyik legfőbb hatalomtechnikai eszköze.

    “Oszd meg, és uralkodj” – ugyebár…

  30. 28. balint

    Teljesen egyetértek veled, azzal a kiegészítéssel, hogy az erőszaknak is megvan a helye és szerepe úgy a természetben mint az emberi társadalmakban is.

    Ma a probléma, hogy össze-vissza zavarják a dolgokat. Láthatóan nem találják az egyensúlyt az értelmetlen liberalizmus és túlzott nacionalizmus között. Ugyanez a helyzet az erőszakkal is.
    A vége mindig az, hogy ide-oda csaponganak át a törvényszerű csalódás után.

    Pl. Magyarországon nem félnék, hogy a cigók leuralnák a többséget végérvényesen, mondjuk egy gebasz esetén.

    A valószínűbb forgatókönyv, hogy az elején helyzeti előnyük lenne mentalitásuk, életvitelük stb miatt. Aztán felkoncolnák őket.
    Régen pont fordítva gondoltam.

    Magatartásom ennek megfelelően alakítom. Alapvetően nagyon kedves és udvarias vagyok, de 2 mondatból „levágom”, hogy ki mennyit vesz le a viselkedésemből.
    Ha visszaél vele, akár erőszak( először verbális, majd fizikai) is lehet a vége bizonyos szituációkban. Minden azon múlik, hogy mi alapján és milyen módon ítélem meg az erőszak szükségességét. Ez felelősség, mert az igazságosság érzete könnyen átcsaphat „terrorizmusba”, ami meg már egyenesen kontraproduktív.
    Egy primitív ember nem értékeli a libsi dumát, csak a kibaszott nagy fülest.
    Ennek belátáshoz nem kell idősnek lenni, csak minimalis élettapasztalat kell.

  31. L. S. Az „isten szerelmére” próbálj már meg egy radikális iszlámhívőn uralkodni…. A szádon keresztül herélnek ki. Az utolsó mondataidban semmi logika sincs mert az iszlám kurvára nem asszimilálható a kereszténységgel. Még a zsidók sem asszimilálódnak. Rohadtul elegem van az ilyesfajta összeesküvés elméletekből, aminek se füle se farka.
    Az ember tud keveredni egymással, de ahhoz egységes és egyetlen egy világvallásnak kellene lennie már vagy ötezer éve egységes normarendszerrel, ha úgy tetszik morállal. Na ez az ami miatt soha a büdös életben nem lesz ezen a földön világkormány meg hasonló blődségek.

  32. 34.Balázs
    …”Teljesen egyetértek veled, azzal a kiegészítéssel, hogy az erőszaknak is megvan a helye és szerepe úgy a természetben mint az emberi társadalmakban is….”
    Eszméletlen kérdéskomplexumot nyitasz meg az erőszak , illetve annak alkalmazása mikoriságában, értem ezalatt az erőszak alkalmazásának idejét, időzitését.
    Nézzük, engedelmeddel, a problémát azon szemszögből, amit én ismerek, ugyanis csak azzal jöhetek, amit tudok és láttam eredményességét:
    Országom anno, a sáskajárás kezdetekor semennyire nem volt kivétel, szintén megkapta részét Közép -Afrika éhes embercsordáiból, mintegy 40 ezres tömeg képében. Szerencsénkre még idejében észbekaptunk és megtettük a legelemibb övvédelmi lépéseket, minekután többé egy légy sem jöhetett be, DE AKI MÁR BENNT VOLT, AZ MARADT!
    Mivel mi is emberek vagyunk, senki nem csapta agyon az utcán talált nyomorult szudáni, szomáliai, vagy isten tudja mekyik afrikai szemétdombról ideszakadt feketét, csak szivtuk a fogunkat, de hagytuk őket élni, mert ismétlem, EMBEREK VAGYUNK.
    Cserébe derék bevándorólink is adták lelkesen önmagukat, mert mindenki csak azt adhatja, ami Ő:
    Fő gyülekezőhelyük, a Central Bus Station melleti , valaha gyönyörű Charles Clore park egy sivatag lett, de valami tüneményes gyorsasággal.
    Nem egészen öt perc alatt kialakult az általatok is jólismert no-go zóna a környéken, ahova ÉN a fehér házigazda este, sötétedés után gyalog nem mehetek be, illetve nem egészséges.
    Asszonyaik csakhamar rájöttek, hogy nem kell feltétlenül a nyomorúságos, kosztól büzlő-ragadó szobák mélyén szülni, félórával a fájdalmak megjelenése után valahogy el kell vergődni a két mérföldnyire levő pazar Rothsild sugárútra, ott leülni egy padra és kivárni , mig megjelenik a fehérek által kihivott fehér mentőautó, ami elvisz a fehér kórházba, ahol ragyogó, fehér szobában szülnek, utána három napra szép, fehér, jóillatú ágyban fekszenek, fehér orvosok, ápólónők vannak körülötted, azután hazamész.
    Jövöre, menetrendszerűen jön az újabb gyerek, ugyanaz a szcenário.
    Fel is szaporodtak a 2008-ban nyilvántartott kábé 40 ezer lett 2019-re közel 160 ezer.
    Meg is van hálálva, és becsülve, egy szót sem szólhatok, ime:
    Egy arabul beszélő, iró, olvasó épitész vállakozó, aki az egyik épitkezésen foglalkoztatott közülök egy nagyobb csoportot, megérkezvén az egyik épülő tömbházhoz, az egyik emeleti, szemtől távoleső lakás még nyerstégla , vakolásra váró falán a következő, arabul irt reményteljes feliratot olvassa :
    „TÜRELEM ÉS KITARTÁS. MAGUNKNAK ÉPITÜNK. INSALLAH.”
    Nálunk csak 160 ezren vannak, és, ime, tessék a hosszútávú terv.
    Nálatok milliószámra nyüzsögnek.és lesznek még többen, sokkal többen is.
    És ti odaát, európában, EZEKET akarjátok integrálni?
    Nos, az erőszakot már sokkal régebben kellett volna alkalmazniunk, nekünk és nektek is, még utjok során fel kellett volna tartóztani őket, mert miután már bennt vannak, nem vagy képes lemészárolni őket, mert mint mondtam volt,EMBEREK VAGYUNK!

  33. 36. balint

    Jó volt olvasni „élménybeszámolódat”.
    Így működik ez a valóságban.

    Szerintem az itteni csürhét sem akarják integrálni. A jólét adta lehetőségek okán még eltarthatóak ők is, és mindenféle emberbaráti dumával elaltatták a jónépet , aki elveszítette reális ítélőképességét.

    A dán video eszméletlen. Az az igazán eszméletlen, hogy a rendőrség csak áll és nézi ahogy üvöltőzik az arab krapek az állampolgárával. Ráadásul ha olyanokat mondott amiket állítólag, akkor végig kellett volna rajta verni gumibottal.
    Úgy vélem igazad van, teljesen elhülyültünk.

  34. Én meg még mindig nem értem, hogy kinek és miért érdeke az, hogy egy élhető, kulturált, szervezett világból egy élhetetlen káoszt, összeomlást idézzen elő a világban.
    Mert az senkinek sem lesz egy élvezhető, kellemes közeg…

  35. 38. hubab
    „Én meg még mindig nem értem, hogy kinek és miért érdeke az, hogy egy élhető, kulturált, szervezett világból egy élhetetlen káoszt, összeomlást idézzen elő a világban.”

    Káoszból rend: így működik a világ
    Ahogy a hírhedt Rahm Emanuel mondta: ?Nem engedhetjük meg, hogy egy komoly válság kárba vesszen. Ez alatt azt értem, hogy ilyenkor lehetőséget kapunk olyan dolgok véghezvitelére, amiket korábban nem lehetett.?
    És amennyiben a lehetőséget megteremtő válság nem, vagy nem akkor jelentkezik, amikor szükség lenne rá, miért ne teremtenének egyet, ami megfelel céljaiknak? Az elit generációk óta használja ezt a taktikát. Hegeli dialektikának hívják.
    George Wilhelm Friedrich Hegel munkája szolgáltatta a kollektivista-szocialista ideológia alapját és inspirálta Marxot a Kommunista Kiáltvány megírására. Hegel államközpontú nézeteket vallott és úgy gondolta, hogy a kollektívát egy központosított kormánynak kell vezetnie, az individualizmust pedig fel kell áldozni a magasabb célokért.
    Az állam ?rendelkezik a legfelsőbb joggal az egyénnel szemben, akinek legfőbb kötelessége, hogy az állam tagja legyen? mert a világ lelkének joga minden különleges előjog felett áll,? írta Hegel.
    A dialektikáról szóló elméletében Hegel egy olyan stratégiát javasolt, amely segítségével, a szándékosan létrehozott megosztáson keresztül, a hatalmi elit képes lesz irányítani a tömegeket. A Hegeli dialektika egyszerűen arról szól, hogy az uralkodó csoport létrehoz egy olyan problémát vagy válságot, amire az állampolgárok félelemmel reagálnak és megoldást követelnek, mire a vezetők felkínálják azt a megoldást, amit már a válság elindítása előtt bevezetésre szántak, és amelynek segítségével saját maguknak több, az állampolgároknak pedig kevesebb hatalma lesz.
    A világ éppen azért tűnik megosztottnak és kaotikusnak, mert a globalista hatalom néhány tagja ilyenné alakította. Olyannyira, hogy bármelyik háborút hozva fel példának az elmúlt 100 évből, egy valamire való alternatív elemző könnyűszerrel szolgáltat ellentmondást nem tűrő bizonyítékokat arra, hogy nemzetközi bankok és elit szervezetetek rángatták a zsinórt mindkét oldalon.
    Aki nem képes megérteni a ?káoszból rend? elvét, az soha nem fogja megérteni, hogy mi történik.
    Talán kezd kirajzolódni a módszer: probléma, reakció, megoldás.
    Céljait tekintve a folyamat inkább pszichológiai, mint politikai jellegű. Feltehetik a kérdést, hogy amennyiben az elit már teljes hatalommal bír a bankok és kormányok felett, minek neki egy globális kormány? A válasz, hogy ezek az emberek nem titkos, hanem nyílt globális kormányt akarnak. Azt akarják, hogy elképzelésüket a létezés tényeként fogadjuk el, mert csupán akkor tekinthetik győztesnek magukat, ha a hazugságukban való részvételt önként vállaljuk.
    A válságok alakulása arra enged következtetni, hogy a következő háború már a teljes globalizációt hozza el, amit az elitisták kis csoportja, a ?bölcs uralkodó? szerepét öltve magára vezet majd, hogy békét és harmóniát hozzon a tömegeknek. Eközben a szkeptikusok minden józan ész ellenére váltig állítják majd, hogy az egész csak a véletlen műve, és az események valahogy éppen az uralkodók kifejezett igényei szerint alakultak, így valósulhatott meg legfőbb vágyuk: a teljes globális diktatúra.

    http://idokjelei.hu/2014/08/kaoszbol-rend-igy-mukodik-a-vilag/

  36. A kevésbé tájékozottak:
    AZ OCCAM BOROTVÁJA ELV
    téves értelmezésére alapozzák a politika szörnyű eseményeinek magyarázatát.
    Úgy érvelnek, hogy egy adott problémát vagy válságot egyformán jól leíró magyarázatok közül azt érdemes elfogadni, amelyik egyszerűbb. Az elmélet azonban azt mondja, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján válasszuk az egyszerűbb magyarázatot. Tehát a magyarázatnak a bizonyítékoknak is meg kell felelnie, különben nem tekinthető igaznak.
    Az irányított összeesküvés szkeptikusai gyakran szemet hunynak azon bizonyítékok felett, amelyek ellent mondanak az ő egyszerű magyarázatuknak és úgy érvelnek, hogy az egyszerűség önmagában is bizonyítja igazát. Más szóval nem érzik szükségesnek megvédeni egyszerű világnézetüket, mert az ő fejükben az egyszerűség önállóan is nyilvánvaló. Volt idő, amikor az emberek azt gondolták, hogy a bolygók üvegszálakon függve, egymás körül keringenek. Ez a magyarázat nyilvánvalónak tűnt számukra, mert ez volt a legegyszerűbb, amivel elő tudtak állni. Az Új Világrend és az összehangolt globalizmus szkeptikusai is hasonló logika mentén gondolkoznak.

    http://idokjelei.hu/2014/08/kaoszbol-rend-igy-mukodik-a-vilag/

  37. Ha már filozofálgatunk, azért bennem néha felmerülnek olyan gondolatok, amelyeken még én is elszégyellem magam… 🙂
    Itt is hányszor megállapítottuk már, hogy miután a világ számtalan antagonisztikus ellentétekkel terhelt részből áll, ezért az emberiség képtelen megoldani azokat a súlyos problémákat, amelyek akár a puszta létét is veszélyeztetik.
    Mint a népesedés, politikai konfliktusok, klímaváltozás és sok egyéb, ahol olyan ellentétesek az érdekek, hogy reménytelen bármilyen hatékony intézkedésekben egyetértésre jutni, és közösen cselekedni, így aztán minden folyik tovább elengedett kormánnyal, neki a betonfalnak.
    Hosszú távon én is úgy sejtem, hogy az emberiség egyetlen kiútja az lenne, ha egy egységes, hierarchikus szervezetté válna, ahol a központi hatalom megfúrhatatlanul végig tudná vinni akaratát a világ minden részében, még ha az operatív végrehajtásban a helyi, speciális ismeretekkel rendelkezőknek is kellene átvinni a gyakorlatba.
    Persze az is világos, hogy minden mai hatalmi központ szeretné a maga kezébe venni ezt a központi kormányrudat, nem éppen önzetlen emberbaráti célból.
    De amúgy a természetben is ezt a folyamatot látjuk, az egyszerűbb bonyolultabbá válik, az egyént felváltja az egyszerű társuláson alapuló szerveződés, majd ennek evolúciója elvezet a szigorú, központi idegrendszer és hormonrendszer által vezérelt egységes működésű szervezetté, ahol minden egyes sejt pusztán kiszolgálója a szervezet működésének, és nincs is szó szoros értelmében kedvezményezett, öncélú sejt, mert külön-külön mindegyik esendő, védtelen, életképtelen, kiszolgáltatott a szervezet jó működésének, melyet ő is szolgál.
    És ahol a renitenseket úgy hívjuk, hogy rákos daganat, ami pusztuláshoz vezet…
    Na, most mit kapok…
    Ide lőjetek! 🙂

  38. 41 L. S.

    Belekavarodtál!

    ” Az elmélet azonban azt mondja, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján válasszuk az egyszerűbb magyarázatot.”

    Az elmélet nem ezt mondja, mert így nem értelmes.
    Ha van bizonyíték, akkor nem lehet választani.
    Pl. Pitagorasz-tétel csak egyféleképpen igaz, úgy ahogy bizonyítva van.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja
    „Ockham borotvája filozófiai elv, amely szerint két, az adott jelenséget egyformán jól leíró magyarázat közül azt érdemes választani, amelyik az egyszerűbb. „

  39. Na most ezt magyarázd el egy fecskének…. Ha már itt tartunk.

    Azért a fecskének mert az nyilvánvalóan nekünk köszönheti a kihalásra itéltségét, annak ellenére hogy hasznos. BUMM.

    Basszameg ember vagy, tudatában vagy mit teszel, és az évezredes normák meghatározzák hogy mit tehetsz meg vagy mit nem. Ha ennek ellentmondasz nincs semmi keresnivalód ezen a földön és pont.

  40. Elképesztő faszok vagytok. Felrakok egy abszolút klassz csajt, humoros öltözékben, és ti tovább beragadtok a koronavírusba. Legalább megnézitek? Vagy ennyire elment az életkedvetek? magam részéről, én szívesen lennék valamelyik szájmaszkja. 😮

  41. Dan

    tudatában lenni valaminek, önmagában nem jelent semmit.
    Az emberi élet csak akkor elviselhető a „tudásaidat” időről időre megtagadod.

    Te hol voltál mikor régebben Tibor bával az emberi természet mibenlétét szoktuk vesézni? Mert abban nagyjából minden benne volt, ami magyarázattal szolgál arra, ahol most tartunk.

    Bármily fura is az emberi természetben kódolva van az, ahol most vagyunk. Hiába jöttünk rá összefüggésekre hiába halmoztunk fel több ezer éves tudást.
    Nem tudunk kilépni saját emberi mivoltunkból.

    Régen vitatkoztam Tibor bával mikor leírta, hogy az embernek tulajdonképpen nincs szabad akarata. És rá kellett jöjjek hogy kvázi igaza volt.

    Hubab:

    nem írtál semmi meredeket. Tulajdonképpen a világkormány az egyetlen esély de az emberi tudat ezt a szintet még nem érte el. Lehet hogy soha nem is fogja. Nem tudom.
    Az egységtudat sokat dobna ezen a bolygón, de kérdem én mikor fog egy magyar egy muszlimmal egységtudatba kerülni? Vagy egy amcsi egy üzbegisztánival?
    Nem ebben az évszázadban az biztos.

    Tibor bá

    egy maszkos pasinak jobban örültem volna 😀 😀 😀
    (bocsánat) Nem tudok mindenkit kielégíteni 😮

  42. Nem. A dolog ennél egyszerűbb. Nem akarunk visszaemlékezni arra, honnan is jöttünk. A földi élet teremtett minket nem az isten, mind a mai napig az eszmekülönbségek alapja az általunk kreált isteni kinyilatkoztatás. Ez a tényleges igazság.

  43. Dan

    Teljesen mindegy ki teremtett minket Dan. Egyáltalán nem ezen van a hangsúly.
    Az ember nem rossz. Ez így nem kijelenthető. Az ember az ösztönei, szokásai, és az érzelmei rabja. Ha ezeket képes vagy lerakni (mind a hármat) akkor lehet fejlödésröl beszélni. De ez képtelenség mert e háromtól ember az ember.

    Az ember és a természet viszonya egy örök harc. Egy két kivételtöl eltekintve soha nem tudott az ember természetesen fenntartható módon élni, és ezzel a tudattal soha nem is fog. Folyamatos az ellenérdekeltség. Hol az egyik győz, hol a másik.
    Ez így lesz, amíg a világ világ.

  44. Nem is ezen volt a hangsúly, hanem az önmagunk által teremtett torz világképünkön, amely lassan nagyobb ellenség számunkra mint bármi más. Emiatt fogjuk önmagunkat kiírtani. Mindenféle elvek, filozófiai eszmék és a vallás, amiben már nincs igazán hitünk.

  45. Nem érted Dan.
    A világképünk olyan, mint amilyenek mi magunk is vagyunk.
    Soha nem volt és soha nem lesz az emberiségnek letisztult és reális világképe.
    Ezt az emberi mivoltunk megakadályozza.
    Egy két Buddha megvilágosodhat, vagy akár pár száz is, de az emberiség együtt soha nem fog. Ujra és ujra ugyan azokat a köröket fogjuk futni.
    Értsd meg Dan az ember nem rossz. Az ember csak ilyen…..
    és ne gyere azzal, hogy mert 50 éve volt erkölcs. Milyen erkölcs volt, ami lehetövé tett 2 világégést meg egy Hitlert?
    Hagyjuk.
    Az ember csak ilyen…..

  46. 45 Tibor bá’
    A csajos posztnál valahogy nem is kezdtem el filozofálgatni… 🙂

  47. 39. Vaszil
    „A nagy változás…csak most indul majd be. Sajna csak fb-n futottam bele:…”

    állítás
    Az Obama kormánya 3,7 millió dollárt adományozott a kínai WUHAN Intézetnek.
    Mi az igazság?
    Körülbelül 3,7 millió dollárral támogatták 2014 és 2019 között (az EcoHealth Alliance) nemzeti egészségügyi intézetei, egy nonprofit globális szervezet, amely a WUHAN Biológiai Intézet kutatásának finanszírozását segítette.
    Hol a hiba?
    Ugyanakkor nem minden pénzt juttattak el a WUHAN intézethez, és nem mindegyikét az Obama kormánya finanszírozta. A 3,7 millió dollárból mintegy 700 000 dollárt Trump hagyott jóvá.
    COMMENT
    Nyilvánvaló, hogy az Obama baloldali kormánya jóváhagyta a műveletet, és pénzt kaptak a WUHAN laboratórium a koronavíruson végzett kutatások elvégzésére az Eco Health Alliance nevű (NGO) nem kormányzati szervezet révén. Ezt a támogatást nem adta meg közvetlenül az amerikai kormány, hogy megelőzzék a botrány kitörését.
    A teljes összeget kezdetben Obama hagyta jóvá, és fokozatosan 3 milliót Obama adományozott, az utóbbi 0,7 milliót pedig Trump adományozta, aki nyilvánvalóan az egész ügyről nem tudott, mivel a korrupt baloldal ellenőrzése alatt állnak az Egyesült Államok.
    A kérdéssel kapcsolatban Trumpot is megkérdezték, aki azt válaszolta:
    Ki volt az elnök 2015-ben ????
    Egyértelműen a „pacifista” Obamát fényképezte.

    Szörnyen egyedül van Trump, mivel a republikánus pártot nem ő irányítja, hanem az Egyesült Államok mély baloldali állama, amely mindenesetre a baloldali Demokrata Pártot is ellenőrzése alatt tartja.

    The Obama administration provided a $3.7 million grant to the Wuhan Institute of Virology in China.

    What’s True
    A portion of $3.7 million in grants awarded between 2014 and 2019 by the National Institutes of Health (NIH) to EcoHealth Alliance, a global environmental health nonprofit organization, helped fund research at the Wuhan Institute of Virology in China.
    What’s False

    However, not all of that $3.7 million went to the Wuhan Institute of Virology, and not all of the funding took place under the Obama administration. Approximately $700,000 of the $3.7 million total was approved under Donald Trump.

    https://www.el.gr/nea-taxh-2/528168/

  48. 42. hubab

    Remek hozzászólás.
    Véleményem szerint teljesen jól látod.
    Azonban a kettő nem zárja ki egymást.

    Mármint, hogy lehet egy csoport mely manipulál és világuralomra tör.
    Valamint, hogy az irányítást csakis egy nemzetállamok és egyéb érdekek felett álló akármi, mondjuk világkormány végezné.
    Az a nem mindegy, hogy hogyan képzeli ezt.

    Az biztos, hogy egységes kormányzás nélkül esély sincs semmire, hiszen globális léptékű minden.

    A probléma, hogy az a bizonyos és állítólagos csoport nem tekinti magát egynek a többivel, hanem ‘rákos részként’ önmagát a ‘szervezetnek’ és lényegnek gondolja.

    Nem vitatható, hogy manipuláció folyik világunkban, elég a reklámokra, a politikai választásokra és sok minden egyébre gondolnunk. Mi szükség van egyáltalán manipulációra??? A befolyásolás azért kell mert a szándékok nem találkoznak.

    Ennek a befolyásolásnak milliónyi példája tetten érhető, ami a társadalom számára viszont’természetes’, hiszen ilyen a világ.
    A férj is manipulálja a feleségét és vissza, a kisgyermek is manipulálja a szüleit és vissza.
    Tehát ez egy mélyen bennünk élő valami ami az egyén, a személy különálló létéből fakad. Erre épül társadalmunk.

    Hasonlatodban a sejteknek fel kell ismerniük, hogy ők sejtek és hogy összehangolt viselkedésük a szervezet jó működését eredményezi és így saját életfeltételeit is biztosítja a természetszerűleg bekövetkező egyéni haláláig. Ehhez egységes szervező erőre van szükség.
    Az emberek össze-vissza szaladgálnak, mert a magasabb vezetői szinteken dolgozók is tökéletes homályban vannak az emberi természetet illetően.
    Rossz rendszereket hoznak létre(ld.tervezett elévülés, felesleges szeméthegyek gyártására elpazarolt munkaerő stb.).
    Aztán ezekben a rossz rendszerekben, mivel pazarlóak felélik a készleteket és ugyanúgy nyomatják a szokásos sablont a ‘last man standing’-ig.

    Jó lenne egy világkormány, de nem az a világkormány?.

  49. 54: L.S.
    „Szörnyen egyedül van Trump, mivel a republikánus pártot nem ő irányítja, hanem az Egyesült Államok mély baloldali állama, amely mindenesetre a baloldali Demokrata Pártot is ellenőrzése alatt tartja.”

    Ha csak egyetlen országban a Demokrata Pártot tartanák ellenőrzés alatt…

    Érdemes utánnajárni hogy ki áll a világ egészségügyi szervezetének élén?!? Ki gondolná, egy olajlobbista!
    A fickó sose volt orvos, az egyik legcsóróbb afrikai ország – Etiópia – külügyminisztere volt anno amikor olajat találtak… Kínával kötöttek szerződést a kitermelésre, azóta indult Tedros úr nemzetközi karrierje:

    Azért vegyük észre, hogy semmi se tart örökké, a sunnyogás se. Amilyen tempóban napfényre kerülnek az eddig háttérben lévő összefüggések úgy erősödik a bizalmi válság, és olvadnak mint vaj a napon.
    A meccs csak azután kezdődik. https://www.youtube.com/watch?v=WqADYU2kpvU

  50. Ébred a világ és úgy érzem minél többen ébrednek öntudatra és szállnak szembe a zsarnoksággal pusztán az igazság kimondásával, annál hatékonyabbá válik az információban és tudásban rejlő erő!
    Egy olyan tervről, amelyben mikrochip-el megbélyegzett (vagy beoltott) társadalmi rétegek vannak, sőt egy messze elkülönülő, védetten élő Elit-re és az alsó osztályra osztott társadalom létezik.

    Az Elit pedig az emberiséget irányítható drónokként kezeli. Mondhattam volna droidokat is, mert ez már most is fedi a valóságot.

    Viszont minél többen szólalnak fel befolyásos és közismert emberek (lásd Robert F. Kennedy Jr.), annál hatékonyabb lehet, hogy ezen sötétben mozgó erőket kihozzuk a napfényre. Ahol az igazság és világosság miatt porrá égnek, mint a vámpírok. (SBG Buddha – VilagHelyzete megj.)

  51. L.S.
    Van egy nagy ellentmondás abban amit állítasz.
    Az ellentmondás pedig ott van, hogy még reménykedsz a lehetetlenben.
    Reméled, hogy kritikus tömeg ráébred, hogy egy háttérhatalom manipulálja és tevékenyen és hatásosan fel tud lépni ez ellene.
    Soha nem fog a leszedált tömeg felébredni. Soha.
    Eleve az emberek ötven százaléka szereti, ha vezetik. Ha megmondják nekik mit kell csinálniuk. Szeretnek szolgák lenni. Olyan nyugis lét.
    Neked ez elképzelhetetlen, de ez így van.

    Igénytelen ez a nép; engedelmes
    annyira, hogy már parancsolni se igen kell neki, telepatikusan megérzi ura gondolatát s már teljesíti is, amint az olyan szolgához illik, akinek már apja, anyja, dédje és üke is egy helyben és egy fajta urat szolgált.
    Ösztönösen ismer minden házi szokást, mindenre kapható s dolga
    végeztével egy figyelmeztető szempillantás nélkül kiódalog a szobából csak úgy, mint az életből vagy a történelemből. Semmi veszély, hogy körükben a titkos választójog, például, meglepetést hozzon.
    Nincs az a titkosság, amelynél titkosabban ők ne éreznék meg, akár olyan távolságról is, mint ide Párizs, uruk akaratát vagy kívánalmát, vagy atyai tanácsát és azt fogják követni, ahogy a múltban is rendesen azt követték.

  52. Szerintem egy kicsit eltértetek a cikktől a hozzászólásokban. Tiborbá is azt mondja hogy élvezzük ki az életet amíg lehet.Ehhez egy lehetséges stratégia:
    A cikkhez szólva a sort folytathatnánk: Régen a szomszédok összejártak beszélgetni, vagy kiültek a kapu eléés elbeszélgettek arról hogy kinek hogy keltek ki az elvetett növényei.Régen a filmek is jobbak votlak , elég megnézni egy régi walt disney filmet vagy akármit.Ajánlom mindenki figyelmébe pl. a facebookon az Élet az átkosban, Budapest régi képekben, régi magyar járművek és még sorolhatnánk.Igazi feltöltődés ilyen régi képeket látni.
    Kisvárosban lakom, de a közeli szomszédok köszöntek egymásnak és néha összejártak.Ez ma már nem jellemző, fiatalabbaknál meg főleg nem.
    Régen a gyerekek ápolták az szüleiket, mert általában abban afaluban maradtak ahol születtek.Ma már nem.Régen nyugdíjba mentek 55-60 év körül, a nyugdíjas évek azzal teletek hogy a veteményest gondozták, átjöttek a szomszédok , ismerősök stb..Ezzel szemben egy ma 30-04 éves ember 70-ig dolgozhat mert annyi lesz a nyugdíjkorhatár. Kérdés hogy bír e,mert az orvostudomány feljett, viszont az élelem pocsék , így majd ha valaki 65 éves lesz és beteg lest mit csinál,hogyan dologzik majd? Ha az a pár nyugdíj előtt álló sebész és orvos nyugdíjba megy mi lesz majd a kórházakban?Lesz e aki megműtsön 5-10 év múlva?Na nem egy orrmandula műtétre gondolok mert azt magánkórházban pár 10eft-ért megcsinálják.Inkább a komplexebb műtétetkre/kezelésekre gondolok amit a magánkórházak sem vállalnak.Ilyen esetben ha valakinek valami baja lesz jó eséllyel kinyiffan. A mai 30-40-es korosztálynak sok helyen nincs utód.Így az a generáció ha megöregszik akkor már egyedül marad öregkorára, és ugye ilyen sem volt még a történelemben, mert utód mindig volt akármilyen kort is éltünk.
    Azt is tapasztaltam hogy 35 évesen sokkal jöbban el tudok beszélgetni az 50 feletti generációval, szinte teljesen más világ, más a frekvencia, ők még abból a világból származnak, más a beszédstíílus stb…
    Szóval elég borús kilátások várnak egy mai 30-50-es éveiben járó emberre, noha még a fejeiket a következők fűtik: az új autó megvásárlása , a ház szépítése a fogyasztói társadalomnak megfelelően . a kütyük megvétele, a kirándulás,welness.

  53. folytatás
    Én régebben terveztem hogy 90 évig akarok majd élni, de pont részben a fenti változások miatt ma már azt mondom hogy elég ebből a világból 50-60 év is. Egy szép kis összeomlást megnéznék még.
    80 évesen hiába ülnék ki a kapu elé ha nem lenne már aki kiüljön velem (pl. többiek kihaltak). Ha lesz is utódom akkor 80-90 évesen biztos nem engem fog ápolni.A másik dolog a betegségek.Nem tudom mitől van ennyi daganatos beteg,sokmentenkit megtalál.Valószíű a környezetszennyezés , a szar kaja és a stressz.Persze ma természetes hogy kisvárosban elmegy 1000 autó naponta, de annak a kipufogógázát csak beszívjuk, és ez csak egy ártalom.
    A másik pedig a nyugdíjrendszer összeomlása.Gyűjtögethetsz 30-40-50 évesen nyugdíjra.Az infláció elintézi majd szépen mire oda jutsz,így nyugdíjas évek nem utazgatással telnek majd hanem jobb esetben túléléssel, rosszabb esetben éhenhalással.másik a párkapcsolat:Már nincs Mari néni Józsi bácsi élete végégig eggyüttél, így öregkorra sem várható egész életen át tartó társ mint régen.
    Én éppen ezért most elgondolkodtam azon hogy minta az agenda 21 vagy mi a franc ,majd ha oda jutok mondjuk 45-50 évesen , akkor eladom a házat , és zártszelvényből és fából építek egy 5x5méteres bódét egy telken amit telente felfűtök egy kis kályhával , lesz egy tévé, egy kényelmes ágy , belül minimalista faborítással. Megnézem a kedvenc sorozataimat, olvasgatok olyan könyveket amit 20 éve nem vettem elő, a tartalékomot felélem, mellette egy kis kert lenne friss zöldséggel amire soha nem volt időm.Nyáron félmesztelen locsolnák mezítláb mint gyerekkoromban. Egy kis mellékhelységben megfőznék.és röhögnék a sok fogysztói társadalombeli barmon aki új kocsit vesz, laminált parkettát cserél 5 évente stb…..kiülnék tavasszal a fa alá órákig, felmenék busszal pestre és csak fiygelném az embereket, meg ilyenek.
    Komolyan mondom szerintem ma érdemesebb így élni: mondjuk 45-55-ig dolgozni majd házat eladni plusz a tartalékokból élni 5-10 egy kis fabódéban utánna pedig pukk pukk, minthogy dolgozni 70 éves korig ebben a retek világban , 0 kilátással, mert bizony ez vár ránk hacsak be nem előz a global warming:D
    Persze mindenkinek egyéni döntés ez , van e gyerek,szerető család, rokonok, barátok, milyen lesz a helyzet 5,10,15 év múlva stb…

  54. Andrew

    ez nekem kicsit pesszimistán hangzik 35 éves létedre. Nagyjából megkerested az összes rosszat ebben a világban.
    Mi lenne ha a jókkal is próbálkoznál? Mert azért van ilyen is…..

    Érdekes hogy írod, hogy az 50 felettiekkel szeretsz beszélgetni. Ez szerintem azért is van mert szeretsz nosztalgiázni, és a múltban élsz.

    Én meg pont az ellenkezőjét vettem észre, hogy egyre több fiatallal szót értek.
    25-30 évesekkel egész jó beszélgetésekbe tudok belemenni. Söt ami tetszik ebben a generációban, hogy nincsenek még mind kiégve és begyöpösödve, mint az én korosztályom.
    Az ö generációjuknak kellene a politikai állóvizet megmozgatni. És talán van is bennük potenciál. Az 50-es korosztályban már nincs.

  55. 59.60. Andrew
    Fantasztikus volt számomra téged olvasni!
    Megerősitedded az amúgy már régóta lelkemben fészkelő beismerést, miszerint a fehér ember értékrendje, mentalitása, az élethez, a lelki-szellemi, és valljuk meg szégyenkezés nélkül, a jó , kényelmes élethez – való hozzáállása merőben, merőben és ismét merőben más, mint egy néger, egy nyomorult szarab, vagy akármelyik félállati sorban levő, abba beleszületett, azt sztoikus, állati közönnyel tudomásul vevő NEM FEHÉR akárki.
    Te ime, azon morfondirózól, hogy amint az életed nem ugy alakul, nem adja meg többé neked azt , amit elvéársz, mindazt, ami az életet élni érdemessé teszi,- mert te, fehér ember, nagyon helyesen nem elégszel meg azzal, hogy esetleg egyszer napjában telezabálhatod magad, te ennél sokkar többet vársz életedtől, és ezért nehezen meg is dolgoztál – te hajlandó vagy feladni az egészet, nem hozni gyereket egy olyan világba, ami nem lesz képes megadni neki azt, amit te jogosan az élet értelmének tekintesz, sőt, hajlandó vagy ÖNKÉNT lemondani magáról az életről, ha az már annyira kiürült, elsivárosodott, hogy számodra már nem jelent semmit.
    Mennyire más vagy Andrew, kedves barátom, mennyire különbözöl a csordától.
    És fogalmad sincs mennyire megerősited mindenkori megygyőződésemet:
    AZ EMBER SZINE FEHÉR!
    Tessék, lőjetek le!

  56. „AZ EMBER SZINE FEHÉR!”

    Hát Bálint az én szememben most sokat estél. De szíved joga az ilyen kijelentés.

  57. 58, Károly
    Tökéletesen így van, egyetértek.
    Már csak azt lenne szükséges tudni, hogy miért alakult ez így? Egyszerűen a sok lázongás/forradalomban kivégezték a tökös férfiakat (lásd államalapítás, Dózsa, 48, 56 stb.) és a hulladék élte túl. Vagy genetika…….

  58. 63.Curix kedves, ez az én álláspontom, szemléletem.
    Mint mondtam volt, tessék, lőjél le!

  59. 58. Károly
    „Igénytelen ez a nép; engedelmes…”

    Tisztelt Károly.

    Az alapvető igények terhei alatt az egyszerű embereknek soha sem tett jót egy tisztességes (alku) egyezség elérése.

    Egy kényelmes érv, hogy mindegyik nemzetnek az a vezetése van, amilyet megérdemelnek.
    A történelem arra tanít, hogy a nagy válságok ideje alatt felbukkan a vezető amely a nemzetet összefogja és a hazát előre vezeti.
    Például a kurdok megállás nélkül harcolnak jogaik, méltóságuk és szabadságukért.

    „Azok akik feladnák alapvető szabadságukat egy ideiglenes biztonságért, nem érdemelnek sem szabadságot, sem biztonságot.” – Benjamin Franklin.

  60. bálint – Curix:
    Bálint mellé állok, mert a színes bőrű minden vágya a fehér ember elpusztítása. Tehát a csatabárd ki van ásva. Jogunk, sőt kötelességünk védekezni.

  61. 67.Tibor bá
    Pontosan igy van! Szinesbőrú uralma alatt a fehér ember elpusztul, fehér ember közegében , a fehér társadalmajbamn a szines vigan él és szaporodik a fehér ember nyakán és kárára!

    63.Curix
    Ngyon szép , fennkölt emberbaráti elveket vallasz, valszeg elefántcsont toronyban élsz. távol Dél-Afrikától. Dél-Afrikát azért hozom fel neked, mert ez az egyetlen ország, ahol fehér kisebbség élne, HA ÉLNI HAGYNÁK , néger uralom alatt!
    Ha bárhol a világon egy fehér ország néger kisebbsége az egy százalékát mindannak a szenvedésnek, úldözésnek , félelemnek, rettegésnek kellene nap mint nap átélnie, mint amit az ottragadt fehér kisebbség manapság átél, CSAK AZÉRT, MERT FEHÉREK, akkor a világ visszhangozna a hozzád hasonló széplelkek javeszékelése mián.
    Nem hiszel nekem?
    Látogass el a mai Dél-Afrikába.

  62. A ku-klux-klan színe fehér. Sem a kínai, sem az etióp barátaim, ismerőseim nem akarnak minket kiírtani. Sőt, helyenként több emberi értéket képviselnek, mint a mi – fehér emberek – velejéig rothadó társadalma.
    Az ami most van, nem más, mint azt esszük, amit az előző pár száz évben főztünk. Sorolhatnám…

    Igen, védekeznünk kell,mert visszanyalt a fagyi…

  63. 69.ati
    …”Sem a kínai, sem az etióp barátaim, ismerőseim nem akarnak minket kiírtani…”
    Szép, ati, nagyon szép. A jó isten áldjon meg, TE VALAMIT ELNÉZTÉL.
    Te laksz náluk, az ő országaikban, vagy ŐK NÁLAD?
    Ne siesd el a választ, gondolkozz előbb!

  64. Kedves Bálint, nem a jelenlegi helyzetet tagadom. Nyilván, mindenki oda igyekszik, ahol azt gondolja, hogy kolbászból van a kerítés. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a “fehér ember” pár száz évvel ezelőtt nekiindult, és szétcseszte a világot. Ez a folyamat a mai napig is tart. Ennek isszuk a levét. Nyilván a négerek el akartak menni Amerikába rabszolgának – ahol sikerült előtte kiírtani az őslakosságot. Kína, India, az egész távol-kelet, a manipulált, lezüllesztett társadamak, demokrácia export… Manapság Libia, Irak, Szíria… Majd mi megmondjuk, hogy nekik mi a jó. Globalizáció, kizsákmányolás, nyomor.
    Nem történik más, mint jönnek szembe a következmények. Nehogy azt hidd, hogy ez nekem tetszik. Egyértelmű, hogy ez ellen védekezni kell. Csak ez az egész nem történik meg, ha apáink és mások (saját?) bűnei nem szállnak a fejünkre.
    Továbbra is az a határozott véleményem, hogy a bolygón élő lakosság 98 %-a nem vágyik másra, mint nyugodtan élhesse az életét a szerettei körében. A fő veszély a radikalizálódott maradék, valamint a politika.

  65. Ez a fehérember akkor egy nagyon ostoba faj!

    Az, hogy nála vannak ostobábbak elnyomása következtében, az nem javít semmit sem.

    Andrew szemlélete nosztalgikus és romantikus.
    Magam is így gondolkodtam, azért is kezdtem el változtatni 32 éves koromban.
    Azonban 12 évvel később már nem így látom.
    Éltem nagyon jól és nagyon szegényen is. A jólét nem pusztán a külső körülmények függvénye.
    Andrew nyugalomra és tartalmas, de puritán életre vágyik, ahol a szellemi javak felé elmozdulás a mérvadó. A fizikai élet kényelmetlenségeinek minimalizálásával.

    Nekem is tele van a hócipőm azzal a mindennapos harccal amit a fehérember életvitele jelent és amit ráerőszakolt a világra.
    De azért baromira nem laknék a70- 80-as iq-jú Afrikában, ahol minden a fizikai dolgok körül forog.
    Hoppá! hisz itt is ez megy, csak jó kocsikban ülünk hozzá!
    Hova is meneküljünk ebből az idióta szarkupacból?
    A jó válasz, nem kell menni sehova! Csak máshogy kell élni, meg be kell venni minden reggel
    a ‘lesz@rom’ bogyót, hogy azt a sok pitiáner fröccsögést amit a híres fehéremberek rádköpködnek a mindenhol.
    Inkább a szeretetem próbálom elmélyíteni-mondjuk- a gyermekek irányába, akik tisztaságát látván1000-szer is felállok a padlóról. Nem leszek depressziós, nem kezdek el rettegni stb., ez nagyon fontos manapság.

  66. 69. Ati

    szép gondolatok, de az a helyzet, hogy sajnos beszoptad. (bocs a durva fogalmazásért, de szándékos volt )
    Hogy mit? Hát ezt a „Hurrá, fogjuk meg, és csináljátok” módszert.

    Én bátran ki merem jelenteni, hogy nem csesztem szét semmit, nem vettem el senkitől semmit. Sőt az apám sem, sem pedig az ő apja.

    És ezek nagyon veszélyes szavak, isten ments, hogy mindenki más is ki merje ezt jelenteni, mert akkor vége lenne a világnak.

    Hogy miért? Hát csak azért, mert akkor meg kéne mondani, hogy ki tette ezt. Nevén kéne nevezni a gyereket, és akkor bizony nem lehetne ránk hárítani a szolidaritás elve alapján azt, amihez semmi közünk. És akkor az is kiderülne, hogy a védekezés is istenadta jogunk.

    Ez a létező legnagyobb hazugság, amikor képesek elhitetni veled, hogy részese vagy a történetnek.

  67. 74. sleeper

    update:

    71. Ati
    azért látom, te is kapisgálod, de nem tudsz szabadulni attól, amivel megetettek. Ha felismerted, hogy ez milyen skizofrén állapot, megtetted az első lépést a gondolataid szabadsága felé-

  68. Az IQ-s térképeket ki lehet dobni a kukába, már a használat kezdetén leírták, hogy a fehérekre szabták, olyan készségeket mér, amiket mi értékesnek tartunk és kifejlesztünk, míg olyanokat, amikre egy indiánnak pl. szüksége van, nem, így hülyének fog tűnni, pedig a maga világában közel sem az. Menjetek ezzel a rasszista dumával a sóhivatalba!
    Kösse fel a gatyát a „fehér világ”, vagy adja át a stafétát. Egyik rassz sem jobb vagy rosszabb, csak más. Evolúció, ember! A rátermettebb marad talpon. Amúgy, minden népnek van kultúrája, vallása, eszméi, és persze vannak fanatikusai. Olyan meg, hogy fanatikusok hosszan uralkodtak volna, sehol nem volt, előbb-utóbb a gazdasági túlélés megköveteli a nyugalmat, kiegyensúlyozott, együttműködő életvitelt.

  69. 75. sleeper

    Alapvetően Bálint bejegyzésére reagáltam és mindössze három dolgot állítottam:

    1. Bálint azt írta: „AZ EMBER SZINE FEHÉR!” – Hogy a Te szavaiddal éljek:

    „És ezek nagyon veszélyes szavak, isten ments, hogy mindenki más is ki merje ezt jelenteni, mert akkor vége lenne a világnak.”

    2. Az ami most van az eddigi folyamatok nyílegyenes következménye. Teljesen indifferens, hogy Te , én, mi, vagy kik cseszték el. De szemmel láthatóan, el van cseszve. Lehet, hogy félreérthető voltam, valóban nem vagy részese a történetnek, de ha úgy alakul, a jó nagy bránerét mindenki meg fogja kapni. Tehát, nem tudunk mást tenni, mint védekezünk ellene.

    3. A Föld lakosságának 98%-a nem terrorista és nem is akar az lenni, kivéve, ha a politika azzá teszi őket.

  70. Állítsátok le a menekültek befogadását most!!!
    Sokkoló interjú az illegális muzulmán bevándorlókról.
    Ez történik Németországban, …
    Interjú Rebecca Sommer-rel a NataliavonderOsten-Sacken-től

    (Egy németországi önkéntes menekültügyi tanácsadó tényeken és tapasztalatokon alapuló jelentése)

    …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    R.S.: Maradjatok következetesen hajlíthatatlanok az EU nemzetközi jogi visszaéléseivel szemben, ebben az esetben álljatok ellen a menekültek kívülről rátok kényszerített elosztásának. Minden országnak és népnek joga van eldönteni, hogy milyen vendégeket fogad be. Egyetlen államnak sem kötelessége feladni az önrendelkezési jogát. Az államotok területén élő embereknek joguk van ahhoz, hogy a kormányotok idegenek beavatkozása nélkül vezesse az országot. A nemzetközi jog kimondja, hogy jogotok van a saját politikai utatokat járni, a saját politikai státuszotokat meghatározni és idegen uralom nélkül élni. Az a benyomásom, hogy a kontinensen olyan érdekcsoportok munkálkodnak, amik egy új Európa megteremtését tűzték ki célul, egy olyan szabványosított Európáét, ami a nemzetközi jogot és a választások útján kialakított állam önmeghatározási jogát előbb meggyengíteni, elmosni, végül felszámolni igyekszik.

    Ne veszítsétek el a nemzeti identitástudatotokat, szerintem nincs olyan nemzet, nép, csoport, bennszülött etnikum, legyen az olasz, francia, német, vagy lengyel, amelyik életben tudna maradni, ha saját, jól felfogott érdekeit követve nem tud elhatárolódni. Ezzel azt akarom mondani, hogy alaposan fontoljátok meg, hogy kiket fogadtok be. A muzulmán országokból egyre több olyan menekült érkezik, akik valóban üldözöttek. Keresztények, vagy olyan kisebbségi csoportokhoz tartozók, akik a mi nyugati berendezkedésű értékrendszerünkbe jól, vagy jobban be tudnak illeszkedni, és akiket megfelelő támogatással könnyen integrálhattok.

    https://basisinitiative.wordpress.com/2020/03/02/tapasztalati-jelentes-egy-nemet-onkentes-menekulttarstol-segitseg-nem-tehetjuk-meg-rebecca-sommer-initiative-an-der-basis/

  71. 61.Curix, nem a rosszat ragadtam ki , csak régen még a szülők egészségesek voltak addig én is abban az álomban éltem hogy 90-ig kell élnem.Igen ha ezeket amit fent leírtam elmondanám a munkatársaimnak akkor hülyének néznének és pesszimista baromnak.Pedig egy kis kockázatelemzést végezve igenis ez a jövő vár ránk mai fiatalokra.Mamám még 20 évesen szült, mire 60 volt 40 évesek voltak a gyerekek akik ápolták ha kellett.A mai generációnak 35 évesen sincs utód, továbbá a betegségek előbb támadják meg mint nagyszüleinket. Ez nem pesszimizmus hanem ez lesz a jövő sokaknak, de erről tabu beszélni itt a fiatalok körében mert akkor én vagyok a hülye.Itt ha kimész szünetre akkor a szleng duma megy.Énis más voltam 5-10 éve.A házon mindent megcsináltam olyan igényességgel mint a mai „fiatalok” igényei, mert igényeik bizony lennének.Van aki hitelre akart házat venni, de nem is úgy hogy megveszi mert őneki mindent egyből cserélni kell, ablak ajtó stb…hitelre.Aztán vége lett a kapcsolatnak és nem lett semmi az egészből.10 éve vagánynak tartottam egy kissebbségit aki drága autóval jár, de ma már nagyobbra tartok egy ápolót aki beteget ápol és szuzukival jár.

    A nygykapunkon 30 éves a fa, 5 éve cserélni akartam mert zavvart, ma nem cserélem ki mert még kibír 10 évet , foltozva 15-öt.Én is ebben a mai fiatalok extra igényességében szenvedtem de ma már nem érdekel.Ez nem azt jelenti hogy igénytelen vagyok
    Itt Tiborbá blogján az összeomlásról beszélgetünk.És ha már összeomlás így vagy úgy akkor a vagyon optimális felhasználása jó dolog lehet akár egy kis faházzal és a vagyon ésszerű felélésével.De megvárhatod a nyugdíjkorhatárt majd és 70 évesen hátradőlhetsz cukrosan vagy daganatosan és betegen(már a mostani 30-asoknak is soknak van betegsége).Vagy a vagyonod optimális felhasználásával „nyugdíjba” vágod magad 40-50 évesen és élsz nyugdíjasan és még lehetőleg egészségesen 5,10,15 évet..Nem mmindenki él 80-90 évet viszonylag egészségben és szellemileg frissen mint Tiborbá:D.
    Ha ma meglátok egy q7-es audit gyereket vagy egy szépen felújított házat akkor arra most már nem felnézek hanem úgy tekikntek rá minta a kapitalizmus csicskására.

  72. 62.Bálint
    Nálam nem arról van szó hogy ha az életem nem úgy alakul akkor elkeseredek.Nagy emeletes házban lakom , és ponthogy a mai fiatalok igényessége(szép ház kellene , szép autó meg welness a picsa alá) nem érdekel sőt kiakaszt.Pl. céges bulira megyek a 17 éves autómmal ,parkolok, és láttam hogy megnézték a rozsdafoltot az autómon.Nekem jó úgy is.Vagy pl: szóba jött a telefon, mondom samsung s4-esem van (amin a youtube is megy) és azt mondta a kollégám hogy még mindig olyanom van. Aztán másik kolléga házat néztek volna hitelre, igények persze lettek volna egyből ezt így meg úgy kell megcsinálni stb..puszta picsára.pl. kirándulni ritkán megyek,nem zavar ha nem megyek, munkatársaim egy része pedig mindig megy.Persze engem otthonülősnek tartanak de én meg a kapitalizmus csicskásainak őket.Ilyen szempontból elkelne egy háború a fiataloknak hogy helyreállítsa az értékrendet és az extra igényességet kicsit lekarcolja.
    Egy kis faházban élés és a vagyon optimális felhasználása(megtermelt élelem mellé kevés kaját kell venni, pl. heti 1-2x hús) , nem egy házat fűtesz hanem egy kis faházat kályhával…Ez egy megoldás lehet , lehet én sem alkalmazom majd,de lehetséges út.
    Az önpusztításról meg annyit hogy pl. van olyan ismerősöm akinek csörög a tüdeje 35 körül a cigitől,nos az mire számíthat 50 évesen,vagy van olyan ismerős aki megiszik napi 1 liter cukros üdítőt 1 doboz cigivel, persze 30 évesen még tolerálja a szervezet, de 40,50,60 évesen nem fogja és jön majd egyszer a hirtelen egészségromlás.Ezek az öngilkosság lassú formái.

  73. 76 Ivett

    Ez tökéletes hsz. „Jeles” az osztályzatod!

  74. 76: Az IQ tesztekkel kapcsolatban extra erőfeszítéseket tettek évtizedeken keresztül, hogy ne legyen kultúraspecifikus, hogy a bozótlakó négernek is pont olyan esélye legyen megoldani, mint a fehér értelmiséginek. Ha így is az jön ki, hogy a kínaiak a sötétzöld, a fehér egy árnyalattal világosabb, a többi meg… Annak oka van!

    Én tudom, hogy van vagy 10 készség, amik mind jók valamire és fontosak a maguk nemében, de ha az IQ-ról tudjuk, hogy így oszlik el, az már sokkal jobb, mintha nem tudnánk. Ezeket eltagadni butaság és veszélyes.

    Most olyan szelek fújnak, hogy mindenkinek meg van engedve hogy kiálljon a jogaiért és az érdekeiért, kizárólag a fehér férfinak nem. Ha ezt hagyjuk így továbbmenni, akkor nagyon hamar el fognak minket söpörni a Föld színéről, de velünk jöttök Ti is, fehér nők! Legfeljebb szexrabszolgának tartanak majd meg az új uraitok, ha engedelmesek lesztek.

    Én nem értek egyet azzal, hogy „az ember színe fehér”, de fontosnak tartom, hogy megőrizzük mindazt az értéket amit hordozunk. Az életeket és a kultúránkat.

  75. Fehér – fekete:
    Nem a bőrszínen múlik, hanem a kultúrán. A fehér ember iparkodó, jövőt építő, szorgalmas, gondolkodó, a Judeo-Krisztián etika (erkölcs) követője. Ezt a színesbőrű faj nem teszi. Ezért nem jutnak előre, ezért élősködnek.

  76. Ábel, miért gondolod, hogy a térkép, amit láttunk tisztességesen kialakított IQ teszt alapján készült? Amúgy szerintem nem is lehet olyat készíteni. Hogyan méred le, hogy a busman életben marad a sivatagban, ahol te 2 nap után meghalsz, vagy hasonlóképpen amely készségekkel a nyomornegyedben boldogul egy afrikai vagy ázsiai a maga viszonyai közt?
    A fehér férfi is nyugodtan kiállhat a jogaiért, és azért álljunk csak meg, kik is vannak legalább 90%-ban vezető pozícióban a nyugati világban?
    Én nem hiszem el ezt a blablát arról, hogy ha a bevándorlók többségbe kerülnének, akkor itt sharia lenne, meg fanatizmus orrba-szájba. Az iszlám országok elég vegyesek, ami meg Tibor bá hozzászólását illeti, a Közel-Keleten a kora középkor idején jóval fejlettebb volt az orvostudomány, mint Nyugaton, a mór és mogul építészetet is említhetnénk, azért, mert egy kultúra nem az anyagi javak halmozásán alapszik, még nem lusta, buta emberek gyülekezete. A krisztusi etikát meg hagyjuk, nézzünk már körül, hányan gyakorolják is, nemcsak a szövegelés megy.

  77. 84 – Ivett:
    A Krisztian etika nem Krisztusit, hanem keresztényt jelent. A Judeo-Krisztián etikában felnőttek azt jelenti, hogy este nem basznak meg a kapúaljban akaratod ellenére, vagy anyák napján felköszöntenek és nem lopja ki a szemed a szomszéd, ha nem figyelsz rá. Úgy általában betartják a 10 parancsolatot, vagy ha nem, azt a többi elítéli.

    Az IQ nem sivatagi túlélést mér, és nem is tanult, átvett ismereteket, hanem a probléma megoldó képességet.

  78. 84. Ivett
    A busman tényleg jobb nálunk sivatagi túlélésben, cserében ott is maradt. A fehér ember (bocs, de bármennyire is zavar, nem tudok rá jobb kifejezést) viszont az északitól a déli sarkig képes volt belakni az egész Földet és mindenhol meg tudta teremteni a számára elviselhető körülményeket. Az ehhez szükséges képességet a mai ismereteink szerint sokkal jobban magyarázza az IQ, mint a sivatagi túlélés, a hosszútávfutás, a helyből magasugrás, a kézilabda, a jazz, vagy egyéb készségek, melyekben más népcsoportok jeleskednek.

  79. 84: Én nem nézem le az indiánt vagy a bushmant azért, mert másban jó, mint én. Nagyszerű dolog a nyomolvasás, a sivatagi túlélés, a fadárdával vadászás, meg a többi. Csak ha egyszer nyilvánvalóan nem olyan intelligensek mint mi, akkor mért kell erről kussolni?

    A focit is a fehér ember találta ki, mégis mostanra a feketék dominálják az élvonalat, mert genetikusan jobb a fizikumuk. Tetszik-nem tetszik – erről is szól a civilizáció, hogy mindenki azt csinálja, amiben jó.

    Nyilván nem véletlen, hogy nem az atomfizika és agysebészet tanszékeket árasztották el a feketék, hanem a fociklubokat. Nem lesznek ők ettől alávaló emberek, mért ne lehetne ezt kitárgyalni, és tisztában lenni vele.

    Mint ahogy arról is hadd beszéljünk már, hogy egyes népcsoportoknak olyan a „kultúrája”, hogy ha a nőt megerőszakolják, az a nő hibája, őt kell megkövezni, a férfinak dicsőség. Ennek megfelelően a kislányokat csonkítják. Vagy hogy ők nem dolgoznak, mert nincs kedvük, nem is kell, megkapják a segélyt, amiből megélnek. Ezek valós problémák, amikkel legalábbis tisztában kell lenni ahhoz, hogy valami megoldást meg lehessen fogalmazni, aztán végrehajtani.

  80. 49. Curix:
    csillagos ötös hozzászólás

  81. ” Már tényleg kezdem azt hinni, hogy agyilag képtelenek felfogni dolgokat, és kezdek arra vetemedni, hogy azt gondoljam, hogy a darwini szelekció az európai embereknél évszázadok során támogatta / kiválasztotta a tanulásra fogékonyabb egyedeket./ Ez lett a túlélés kulcsa. Magyarul, a nyugati civilizációban a tudás érték, hatalom és erő. Ez lett a túlélés, a jól élés kulcsa. Afrikának erre csak 100-200 éve volt csupán, így azonos oktatási feltételek esetén is a fekete bőr alatt motiválatlan lény dobog. (lásd USA oktatási statisztika pld.)”
    http://vandorboy.com/africa-summary/

  82. 89: Köszi, zseniális volt ez a leírás! Nem gondoltam volna, hogy ennyire rémes a helyzet.

  83. 89. malleusorbis

    Köszönöm a linket, nagyon jó írás!
    És ezek özönlenek be európába is…

  84. Bálint, Tibor bá

    bele lehetne menni egy fehér vs fekete ember vitába, de én ezt nem teszem meg.
    Majd az evolúció dönt helyettem, de ahogy a helyzetet elnézem a fekete afrikai jobb feltételekkel fog nekiindulni a várható nyersanyaghiányos időszaknak.
    Pont az egyszerűségük és igénytelenségük miatt lesznek jobb helyzetben.
    Az afrikaiak zöme önellátó. A fehér ember pedig csak társadalomban képes fenn maradni egyénként nem.

    Szerintem a ti korosztályotok (80+ ) alapból is fokozottabban rasszista és előítéletes. Ennek nyilván megvan az oka, és igazából nincs vele baj. Minden generációnak vannak ismertetőjegyei és sajátosságai.

    Egyébként dolgozott itt bárki is afrikaival? Mert én igen, még Németországban. Egy eritreai sráccal. Pontosan ugyan úgy dolgozott mint bármelyik német és nem akart megölni.

    Legnagyobb befolyása az elérő életmódra a klímának van. Ez nem IQ kérdés csupán.
    Minél melegebb a klíma annál lustábbak az emberek. Egyébként teljesen érthető okokból.

  85. 92 – Curix:
    Javaslom olvad el, vagy olvas bele: Max Weber: a protestáns etika és a kapitalizmus szelleme című műbe.

  86. „Énis más voltam 5-10 éve.”

    Andrew

    hidd el, hogy 10 év múlva megint más leszel. Illetve ha nem, akkor valamit nem jól csinálsz.
    Nekem alapvetöen szimpatikus, amit írsz, Balázs jól fogalmazta meg
    „Andrew szemlélete nosztalgikus és romantikus.”

    Én is így látom, kicsit a múltban élsz, de olyan szerethetö, rokonszenves módon.
    Egyébként a minimalizmus ha jól érzékelem, akkor most divatba kezd jönni.
    Hogy ez aztán mennyire lesz tudatos, és mennyire fogják a körülmények hajtani az más kérdés.
    Az igazi minimalizmus az, mikor megtehetnéd ugyan, de nem teszed meg.
    Az életforma, amire vágysz tulajdonképpen tökéletesen kivitelezhetö.
    Egyébként minden hibája ellenére pont ez a jelen kor eressége, hogy te magad határozhatod meg milyen életet szeretnél élni. Ha te ki akarsz költözni egy 20 nm-es szalmabála házba, akkor kiköltözöl. Ha a Rózsa dombon szeretnél lakni az is elérhetö.

    Ezért írom neked hogy kicsit fokuszálj a jelen kor elönyeire, ne csak a hátrányaira. Senki nem mondta hogy 90 évet kéne élned. Nincs jelentösége, hogy mennyit élsz, ha
    azokra az évekre amik mögötted vannak pozitivan tudsz gondolni és elégedett vagy a jelenlegi élethelyzeteddel.
    Egy élet nem elég túl sok mindenre. De nem is kell belezsúfolni mindent.

    Tibor bá

    soha nem fogom vitatni, hogy a fekete afrikaiak egy meröben más kultura, meröben más igényekkel.
    Ettöl még ök az emberi fajhoz tartoznak. Nekem Bálint kijelentése nem tetszett.
    Az ilyen jellegü kijelentéseknek soha nem volt szép vége a történelemben.
    Hitler is ugy gondolta, hogy az árja több és jobb mint a maradék.
    Amivel egyébként adig nincs gond, míg valaki tényként megállapítja.
    De nagyon sok esetben a magát jobbnak gondolo faj ezt a másik elnyomására irányuló cselekedetekkel ki is fejezte. Na erre nincsen szükség.

  87. 72 gabiiii
    Azért vannak fenntartásaim a térkép kapcsán, mennyire tükrözheti ez az emberek genetikailag kódolt képességeit, és mennyiben a társadalmi környezet meghatározó hatásait.
    Ami kapásból feltűnt, az mondjuk Dél-Amerika, annak is a nyugati és déli régiója, amely etnikailag határozottan fehér, főleg spanyol származású, mégis mélyen alatta van a mért intelligencia az ősök európai utódaihoz képest is.
    Gyanús, hogy itt nem a genetikáról van szó…
    Az Afrikáról szóló élménybeszámolót olvasva meg minden szörnyűség mellett is az ütötte meg a szememet, hogy a srác ezt is hozzáteszi:
    „Persze aki ÍÍEu-ban kap lehetőséget tanulni, azok briliáns elmék lesznek, jópárral találkoztam.”
    Valamint az jutott eszembe, hogy a leírt afrikai viszonyok közé téve a fehér ember is kénytelen lenne azok az elvek mentén működni, mint a helybeliek, mert ha nem, akkor ő lesz az örök vesztes, akit mindig kihasználnak, lenyúlnak.

  88. 87 Ábel
    Azért azt hozzátenném, hogy a foci annál sokkal komplexebb sport, hogy csupán a fizikai képességek alapján lehessen az élvonalba kerülni.
    Az élvonalbeli focisták nyilván az átlagosnál sokkal találékonyabbak, ötletgazdagok, gyors felfogásúak, jó kombinációs készségük van, szóval intelligenciában sem állnak nagyon hátul, hiába szoktak jókat poénkodni rajtuk.
    Nem véletlenül fizetnek értük a klubok csillagászati összegeket…

  89. 71.Ati
    Ati barátom,egész hozzászólásodat áthatja egy megtévesztő és szerintem a naiv fehér emberben szándékosan elültetett eszement és téves felfogás, egyfajta búntudat, miszerint te felmenőid réges réges-régen elkövetett dolgai mián bármiért is bárkinek felelősséggel tartoznál . .
    Engedelmeddel tételesen válaszolnák minden egyes felvetésedre:
    1….” Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a “fehér ember” pár száz évvel ezelőtt nekiindult, és szétcseszte a világot. Ez a folyamat a mai napig is tart. …” Jól tette, Ati, hallod-e, jól tette! A hires kommunista kiszólást hozom fel: azé a föld, aki megmúveli! Akkor, ezen alapon, azé a világ, aki meghóditja! Azé, akinek van bátorsága, intelektuális kíváncsisága, megismerési vágya, felfedezői láza rozoga faalkotmányokon keserves nehezen dolgozni, éjjel-nappal szolgálatban, enni félig rohadt húst, inni poshadt vizet, ezernyi veszéllyel dacolni, de csak azért is nekivágni a végtelen tengernek megismerni az ismeretlent!Akadt valami elhozni való és azt ő elhozta? Jól tette, fenti okokból járt neki! Azonkivül ilyen volt az akkori világ! A szinesek miért nem tették ugyanezt? Nem hinném, hogy a fehérek megtiltották volna nekik ugyanazokon a tengereken ugyanezt véghezvinni.Ki a megmondhatója, ha forditva történik és a kinai, a japán, a fekete jut el felfedezőként Európába, mennyivel lettek volna szégyenlősebbek „lopás „ tekintetében?
    2….”Nyilván a négerek el akartak menni Amerikába rabszolgának – ahol sikerült előtte kiírtani az őslakosságot. …”
    Olvass,Ati, autentikus feljegyzéseket,azoktól, akik ott voltak, nem átirt, elhazudott szlogeneket!
    A rabszolgákat gyakran a SAJÁT TÖRZSFÖNÖKUK ADTA EL, SAJÁT TÖRZSÉBŐL, másrészük a szakadatlan afrikai törzsi háborúk hadifoglyai voltak, akit a gyöztes törzsek fönökei adtak el semmi skurpulózis nélkül a fehér uraságnak.!
    3….”Kína, India, az egész távol-kelet, a manipulált, lezüllesztett társadamak,…”
    Fogalmad nincs,Ati barátom, mennyire kegyetlenül feudális, kasztokra tagoltak eredetileg a fenti társadalmak , Japánt is ide sorolva.
    Egy európai középkori jobbágy is egy fokkal jobban meg volt becsülve, mint azon társadalmak pórnépe, ugyhogy ezt hagyjuk.
    Most kissé késüre jár, engdelmeddel holnap.

  90. 96. hubab
    Jah. Szerintem a fizikai képességeket félretéve, csak a falka ösztönre a zsákmány elejtéséhez szükséges „intelligenciára”-érzékenységre van szükség ehhez a sporthoz (is). Nem véletlenül ilyen népszerű… és keresnek ilyen sokat a játékosok (az egyéb okokat nem említve…). De ebből a zseniális és sokat érő komplex tudásból mikor lesz: Mars misszió vagy COVID-19 ellenszer?

  91. Bálint,

    most őszintén. Tedd a szívedre a kezed nézz körbe, és nézd meg ezt a „csodálatos” világot, amit ez a „csodálatos” fehér ember létrehozott a csodálatos intelligenciájával.
    Nem csinált egyebet mint kiírtott egy bolygónyi ökoszisztémát. De ez téged ne zavarjon egy pillanatig se Bálint.
    Bíráld és alázd továbbra is azt az afrikait, aki életében nem fogyasztott annyi erőforrást abből a földből, mint te egy hónap alatt.
    Tipikus arrogáns és fellengzős „fehér” hozzáállásod van ehhez a kérdéshez.
    Ma már teljesen nyilvánvaló hogy mit művelt a fehér ember ezzel a bolygóval és te még mindig kened széjjel a felelősséget minden fele, ne hogy tükörbe kelljen nézned.

    A fehér ember utál mindent ami nem olyan mint az övé. Utál minden társadalmi berendezkedést, utál minden másságot, és azt szeretné hogy mindenki olyan legyen mint ő a fehér ember. Mert a fehér ember a teremtés csúcsa igaz Bálint?
    Komolyan falnak futok az ilyen fajelméletektől, de tulajdonképpen nem csinálsz egyebet mint megerősíted bennem a jóval fentebb írt tételemet.
    Az ember nem rossz, hanem egyszerűen csak ilyen.
    Ez rád is igaz Bálint.

    Ati elnézést hogy helyetted is reagáltam…..

  92. 97. Bálint

    Szeretnék mindenkit megnyugtatni. Nincs bűntudatom, nem etettek meg semmivel, sőt nem vagyok már kétéves nyeretlen.

    Gondolom, az „apáink bűneit” tartalmazó mondatom váltotta ki a reakciókat. Így utólag, valóban nem valami szerencsés megfogalmazás. Újra elmondom, hogy ezt tényként közöltem, nem tartozom felelősséggel a felmenőim tetteiért, de a következményeik engem is érintenek.
    Nem vizsgálom azt, hogy „jól tette”-e. Szerinted igen, szerintem nem. Ebben véleménykülönbség van közöttünk, de ez a jelenlegi tényeken nem változtat.

    A néger rabszolgákat csak a példa kedvéért említettem. Ez jutott először eszembe. Szintén nem vizsgáltam, hogy ez jó, vagy rossz és hogy pontosan hogyan kerültek oda. A tény az, hogy a most is ott csücsül pár millió néger, akikkel nem igazán tudnak mit kezdeni. Beszélhettem volna a világégésekről, a koncentrációs táborokról, a gulágról, a nemrégiben a tőlem 30 kilométerre lezajlott háborúról és népirtásról. Ehhez képest az afrikai törzsi háborúk kisasszony-futball.
    A szétzilált feudális társadalmakkal kapcsolatban csak annyit, hogy ott az volt a REND. Az ott élő emberek ebben szocializálódtak. Nekem mint „fehér embernek” nem tisztem eldönteni, hogy ez NEKIK jó vagy, sem. Szerinted igen. Ebben is különbözik a véleményünk. Azonban a tényeken ez sem változtat.

    Az ominózus mondatod, ami köré ez a vita kerekedett nem azért verte ki nálam (ahogy látom, is) a biztosítékot, mert nem mondunk ilyet, vagy nem PC, hanem azért, mert arrogáns és általánosít.

  93. Tibor bá: „A Krisztian etika nem Krisztusit, hanem keresztényt jelent. A Judeo-Krisztián etikában felnőttek azt jelenti, hogy este nem basznak meg a kapúaljban akaratod ellenére, vagy anyák napján felköszöntenek és nem lopja ki a szemed a szomszéd, ha nem figyelsz rá. Úgy általában betartják a 10 parancsolatot, vagy ha nem, azt a többi elítéli.

    Az IQ nem sivatagi túlélést mér, és nem is tanult, átvett ismereteket, hanem a probléma megoldó képességet.”
    Én nem ismerem a Koránt, de nem hinném, hogy az van benne, hogy nyugodtan lehet erőszakoskodni a nőkkel, meg lopni, csalni, stb. Fanatizmus, térítési agresszió a magukat kereszténynek mondók közt is létezik.
    Igen, probléma megoldó képesség. Neked egy matematikai IQ-s feladvány, neki, hogy hogyan találja meg a vizet. Melyik hasznosabb?

    gabii: „A busman tényleg jobb nálunk sivatagi túlélésben, cserében ott is maradt. A fehér ember (bocs, de bármennyire is zavar, nem tudok rá jobb kifejezést) viszont az északitól a déli sarkig képes volt belakni az egész Földet és mindenhol meg tudta teremteni a számára elviselhető körülményeket. Az ehhez szükséges képességet a mai ismereteink szerint sokkal jobban magyarázza az IQ, mint a sivatagi túlélés, a hosszútávfutás, a helyből magasugrás, a kézilabda, a jazz, vagy egyéb készségek, melyekben más népcsoportok jeleskednek.”
    Az európaiak meghódították a bolygó szinte egészét, valóban, a túlnépesedés, pénz- és földéhség következtében. Ez nem IQ, hanem mentalitás kérdése.

    Ábel. „84: Én nem nézem le az indiánt vagy a bushmant azért, mert másban jó, mint én. Nagyszerű dolog a nyomolvasás, a sivatagi túlélés, a fadárdával vadászás, meg a többi. Csak ha egyszer nyilvánvalóan nem olyan intelligensek mint mi, akkor mért kell erről kussolni?
    A focit is a fehér ember találta ki, mégis mostanra a feketék dominálják az élvonalat, mert genetikusan jobb a fizikumuk. Tetszik-nem tetszik – erről is szól a civilizáció, hogy mindenki azt csinálja, amiben jó.
    Nyilván nem véletlen, hogy nem az atomfizika és agysebészet tanszékeket árasztották el a feketék, hanem a fociklubokat. Nem lesznek ők ettől alávaló emberek, mért ne lehetne ezt kitárgyalni, és tisztában lenni vele.
    Mint ahogy arról is hadd beszéljünk már, hogy egyes népcsoportoknak olyan a “kultúrája”, hogy ha a nőt megerőszakolják, az a nő hibája, őt kell megkövezni, a férfinak dicsőség. Ennek megfelelően a kislányokat csonkítják. Vagy hogy ők nem dolgoznak, mert nincs kedvük, nem is kell, megkapják a segélyt, amiből megélnek. Ezek valós problémák, amikkel legalábbis tisztában kell lenni ahhoz, hogy valami megoldást meg lehessen fogalmazni, aztán végrehajtani.”
    Ha egy fekete megfelelő oktatásban részesül, simán el tudja érni azt a szintet, amit egy fehér, erre számos példa van az USA-ban. A NASA-nál és az orvostudományban is több színesbőrű ért el sikereket. A családi háttér nagyon fontos akkor, ha azt nézzük, ki mit tud elérni a tudományos életben, nagyon tehetségesnek kell ahhoz lenni, hogy szegénysorból magasra juss. De pl. egészségügyi szakdolgozó, orvos, tanár elég sok van, abban biztos vagyok. A sportban való jeleskedés egyrészt nyilván fizikum kérdése, másrészt tanulmányi ösztöndíj könnyen szerezhető így.
    Olyan marginális, szektás dologról, mint hogy egy adott, elzárt népcsoportnál csonkítják a leánygyermekeket, ebben a kontextusban abszolút terelés beszélni, mert a világ 99,99%-a ezt elítéli. A kínaiak 100 éve elkötözték a lányok lábfejét, ma már nyilván eszükbe sem jut.
    Az, hogy a megerőszakolás a nő hibája, sajnos némely fehér embertársunk gondolkodásától sem áll távol. Erre megint csak azt tudom mondani, hogy nem hiszem, hogy normál muzulmán ezt gondolná, dicsőségnek tartaná. Indiában is voltak esetek, amikor nőket támadtak meg, és a társadalom ezt igenis elítélte. Úgyhogy ez nem krisztiánusi etika, általános emberi fejlődési út, hogy oldalbordából, egy az apa-férj által akár meg is ölhető (ld. ókori Róma) lényből a nő önálló jogokkal bíró lénnyé vált a társadalomban. Ilyen szempontból a busman valószínű humánabb volt mindig, mint bármely fehér…..

  94. 100: Nem tudom a Te nagyapád mit csinált, de az enyém rőfös volt, az ükapám meg fazekas. Abból a sok bűnből, amit itt próbálnak ránk kenni, semmit nem követett el egyik ősöm se. Nem ők a felelősek se a gyarmatosításért, se az ipari forradalomért, épp olyan kevéssé, ahogy a bushman.

    Erről szólnak a lehurrogások.

    Ivett, sajnos ezek egyáltalán nem valami marginális, elszigetelt esetek. Észak-Afrikában egész gyakori, és Nagy-Britanniában is, ahol a rendőrség becsukja a szemét, hogy nehogy rasszistának nézzék őket. Milliárdnyian élnek ilyen barbár szokások és életfelfogás között, ezzel szembe kell nézni. Ezeket válogatás és korlátozás nélkül ideengedni, és még le is tagadni, hogy érdemi különbség lenne a kultúrák között – ez lesz a fehér ember, a kultúra és a civilizáció halála nemsokára, ha nem ébredünk fel.

  95. Ábel meg mindenki más, aki így gondolkodik:

    A fehér ember kultúrája fenntarthatatlan. Vége lesz bevándorlással meg anélkül is.
    Ez megint a felelősség eltolása. Szegény fehér ember mindig csak elszenvedője mindennek de semminek sem a kiváltója, igaz?

  96. 99. Curix
    A fehér ember tevékenységének hatásairól sokat lehet vitatkozni, a megítélése erősen világnézet függő. (Itt a blogon nagyjából konszenzus van a következményekről.) Viszont az tény, hogy semelyik másik csoport nem volt képes ezt elérni, bárhogy is próbálkozott.

  97. 102. Ábel

    Engedjétek már el ezt az én és a nagyapám nem csináltunk semmit dolgot! Azóta többször világosan leírtam, hogy ezt hogyan értettem. Nem szeretném újra elmagyarázni.

  98. 101. Ivett
    „Ha egy fekete megfelelő oktatásban részesül, simán el tudja érni azt a szintet, amit egy fehér…”
    Ez sajnos nem igaz. Minden népcsoportban vannak kimagasló tehetségek, akikre hivatkozni lehet, de az átlag egyszerűen nem képes rá. Az USA-ban a természettudományos, mérnöki, orvostudományi és hasonló képzésekre lasszóval fogják a feketéket. Csak a filmekben van tele az orvosi szoba és a mérnöki iroda négerekkel, a valóságban a számuk a statisztikai hibahatár közelében van. Az ugyanakkor igaz, hogy az egyetemi sérelemszakok tele vannak velük, de ugye az pont az a terület, ami nem igényel túl sok kreativitást és szaktudást.
    Szintén az USA-ban végeztek IQ méréseket (már ameddig még lehetett) azonos szociális körülmények között élő, azonos oktatást kapott, azonos kultúrában felnőtt fehér és néger fiatalok között. Az eredmény szerint a feketék 5-10 százalékpontos elmaradásban voltak, holott irgalmatlan mennyiségű erőforrást fordítottak a felzárkóztatásukra. Ez jelentősen kisebb eltérés, mint mondjuk a mai afrikaiakkal szembeni, de azt se felejtsük el, hogy az amerikai feketék már évszázadok óta keverednek a fehérekkel.

  99. Gabiii

    a vita letért az eredeti problémáról. Bálint kijelentette hogy a fekete nem ember.
    Az én olvasatomban ez arrogancia és felsőbbrendűség.

    Egy versenyló soha nem fogja azt gondolni, hogy egy póni vagy igásló nem tartozik a lovak közé. Tökéletesen megvan mindegyiknek a létjogosultsága és ló mindegyik.

    Kultúra, civilizáció, elért vivmányok stb… egy más kérdés. Lehet erről is vitatkozni de nem ez a probléma.
    Én se írom le még egyszer.

  100. Nem lehet azt mondani hogy a fehér vagy a fekete ember a rossz.A fehér ember a civilizáció kiépítésével szétbaszta röpke 30 év alatt a földet.Erről minden fehér ember tehet is meg nem is.Amikor feketeszenet fejtettek ki 1900-ban akkor aa mérnök is hibás volt hogy beszállt ebbe az üzletbe, de nem is hibáztatható mert meg kellett élnie.Ugyanúgy igaz pl. a repülőgyártásra. hibás a dolgozó aki repülőgyyárban dolgozik vagy csak meg akar élni.Sok kicsi ilyen megélhetési dolog vitte ide a világot az elmúlt 50 évben hogy ide jutottunk.Persze mindig voltak üzletelők akik valamilyen tevékenységet folytattak pénzszerés céljából pl hadiipar,vashohó tulajdonos.A feketék ehhez nem értettek,nem jutottak ide de ők sem lennének különbek ha pl. egy niggernek gyára lenne.Az egyén szerepe is megvan ebben mert ha én csak 30 évente festem át a kerítésem akkor 30 év alatt fogy el 15 liter festék, de aki 5 évente az 6x több festéket fogyaszt.Ez egy ember , de ha csak a 10 millió magyar így dönt akkor x millió literrel több festék kell évente. A fekete emberről beszélni pedig nem mindegy hogy melyik korban beszélünk.Ma az afrikai niggerek is látják a telefonon hogy hogy élünk mi Európában, így ők is úgy akarnak, ez már ma más. De 30 éve is más volt az afrikai néger aki még nem sokat tudott a világról. Pl a cigókat nem szeretjük itt, de az idiaiakkal szerintem nincs semmi gond , bódékban élnek , viszonylag környezetkímélő módon, most rosszat nem lehet róluk mondani.Ilyen szempontból a cigókat is meg lehet érteni:nem a lopást hanem azt a szemléletet hogy minek dolgozzak feleleslegesen, minek fessme le az ablakot, nyírjam le a füvet az udvaron.Igénytleenek sokan de ez környezetkímélőbb.Nem biztos hogy annak a fehér európainak van igaza aki élete során elfogyaszt 10 autót, 50 ezet liter olajat, termel 100 tonna műanyagot stb….Persze itt ha egy munkatársam ilyet lát akkor azt mondja hogy ők igénytelen szarok, mert ezt az európai életmódot hiszi természetesnek, de szerintem ez nem így van.Az én értelmezésemben már a nyugati ember is hibbant nem mondhatjuk hogy ez vagy az rossz.

  101. Hát, a cigók, meg úgy általában az igénytelen emberek környezetét elnézve szerintem senkinek nem jut az eszébe, hogy környezetkímélő. Egy 100 évvel ezelőtti rendben tartott tanyagazdaság, na az környezetkímélő, és fenntartható volt. Ilyen jellegű életkörülményekkel sok helyen a világban lehetett (talán még lehet találkozni ma is). Nem sok marad belőle, mert elhagyatva környezetbarát módon beolvad a tájba. Sehol sem igénytelen emberek lakták/lakják. És bizony marha sok meló fenntartani.

  102. 109 szilvas
    Van igazság benne amit mondasz, mert a cigók eldobálják a műanyagot az udvaron.Illetve a gazdag cigók pazarolnak , nagy házakban élnek stb….De a műanyagot a cigók soha nem találták volna fel, csak kezükbe adta a fehér ember :D.
    Mindemellett a fehér ember is szemetel csak nem az udvaron hanem ha pl . valaki vesz egy új autót akkor van rá kalkuláció hogy hány tízezer liter víz , mennyi áram, stb… kellett a legyártásához.Ha mindent beleszámolunk (pl.autó csavarjának kínából eu-ba szállítása,hajó megépítése stb….. )akkor rohadt nagy szennyezés ez is, csak nem látsztos mint az udvaron gyűlő szemét 😀

  103. Ha a cigányokon múlt volna, akkor műanyag sem lenne, meg autó sem, meg repülő, meg óceánjáró, szénerőmű és még sok egyéb.
    Ők csak azzal pazarlóak amit a minta tanyagazdaságokból egyetemen tudóssá kitanított emberek létrehoztak. Vagy nem?

  104. 108. Andrew

    „…Az egyén szerepe is megvan ebben mert ha én csak 30 évente festem át a kerítésem akkor 30 év alatt fogy el 15 liter festék, de aki 5 évente az 6x több festéket fogyaszt.Ez egy ember , de ha csak a 10 millió magyar így dönt akkor x millió literrel több festék kell évente. …”

    szomszédasszonnyal összefutottunk a kertben. Én kapáltam, ő meg a gyümölcsfáit nézegette. Mondja, hogy szép virágok, meg minden, de nincs semmi ami beporozná őket, sehol semmi mozgás, hova tűntek a rovarok, méhecskék, stb. , miért nincs ami beporozza a virágokat? Mondom neki, hogy mit csodálkozik, boldog- boldogtalan permetez mindent, ha kell, ha nem. Tavasszal amikor a természet éled, minden beindul, erre mindenki agyonpermetez mindent.
    Végszóra megjelenik a férje a kert elejében, hátán a permetező …

  105. Az ember vizsgálata során, a természetes élőhelyéből kell kiindulni. A különböző helyekre az emberi faj specializálódott. Összehasonlítani őket, értékítéletet alkotni nem lehet józan ésszel. Az is butaság, hogy a fehér ember képes megélni az északi sarktól a déliig, bárhol. Csak úgy képes, hogy a civilizáció gépezete mögötte van. Bányák, kohók, vasutak, gyárak, elosztó láncok, stb. A furfangos busman, eszkimó valóban képes a helyi erőforrásokból megélni. Az eszköz készlete helyi anyagokból készült, a hátán elviszi az összes holmiját. Miért nem hódították meg a nagy furfangosságukkal az egész földet? Egyszerű, mert az ember is alapvetően helyben élő. Védi a területét. A természeti népek képesek csúcstechnika nélkül is boldogan élni. Mert van közöttük szeretet. A teljesítmény elvű hierarchia rendszerbe betagozódva vidáman lehet élni. Egy természetközeli ember sokkal-sokkal többet lát a környezetből, mint a betonsivatagi fehér ember. A feleségem ilyen, és csodálkozom az „éleslátásán” A fehér ember végletekbe vitt fogyasztói társadalma magával hozta az irígységalapú bűnözés kiterjedését. Elveszi a másét amit nem tud saját munkájából megszerezni, vagy nem elég gyorsan. Természeti népnél a csekély mennyiségű, egyszerű használati eszköz nem okoz nagy irigységet. Egy különösen ügyes nyílkészítő íját nem lopja el a szomszédja, hanem megdumálja, egy disznó combért csináljon neki is. Másrészt a természeti népeknél a közösségi érzés, a szeretet sokkal erősebb. Egy természeti ember nem megy el a bajban lévő mellett, közönyösen. Meggyőződésem, hogy az emberi intelligencia fejlődése során, vissza fogunk térni a természethez, persze egy magas technológiai szinten.

  106. 114. Bögözy

    Az utolsó mondatod zseniális. Ámen!

  107. Bögözy: „A fehér ember végletekbe vitt fogyasztói társadalma magával hozta az irígységalapú bűnözés kiterjedését.” – Ezt gondold át újra.

    Gyakorlatilag az összes természeti nép harcosokból áll, akik a vadászat mellett rendszeresen megütköznek a szomszédos törzsekkel, és ha módjukban áll, elveszik tőlük, amit tudnak.

  108. Ábel. Nem cáfoltál meg. Tudom, hogy a természeti népek is háborúznak. Ezért használtam az irígységalapú bűnözés kiterjedését, megfogalmazást. Tehát volt akkor is, de mi sokkal nagyobb mértékben csináljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük