(3170) Sok van még előttünk

 

A cikk teljes fordítását E-mailben elküldöm a VIP előfizetőknek. VIP előfizető az lehet, aki 10 ezer Ft adománnyal hozzájárul a honlap fenntartásához

A WHO igazgatója úgy nyilatkozott, hogy sok van még előttünk a világ koronavírus krízisének feloldásáig.

___________________________________________________________________________

World has ‘a long way to go’, warns WHO chief

The director general of the World Health Organization has said that there is still “a long way to go” in tackling the coronavirus crisis around the world.

Speaking at the WHO’s thrice-weekly press conference, Tedros Adhanom Ghebreyesus, said that while most national epidemics in western Europe had appeared to have stabilised or were declining, outbreaks appeared to be growing in Africa, central and south America, and eastern Europe.

And he warned against complacency, insisting that lockdown measures had no doubt helped curb the spread of the virus.

Most countries are still in the early stages of their epidemics and some that were affected early in the pandemic are now starting to see a resurgence in cases.

Make no mistake, we have a long way to go. This virus will be with us for a long time. There is no question that stay-at-home orders and other physical distancing measures have successfully suppressed transmission in many countries. But this virus remains extremely dangerous.

„Early evidence suggests most of the ’s population remains susceptible. That means epidemics can easily re-ignite”-@DrTedros #COVID19

„One of the greatest dangers we face now is complacency. People in countries with #StayHome orders are understandably frustrated with being confined to their homes for weeks on end”-@DrTedros #COVID19

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

75 gondolat erről: „(3170) Sok van még előttünk

  1. Még van pofája nyilatkozni annak a fickónak? (WHO igazgató)

  2. 1 – Intuitív:
    Ez kötelessége.

    Minden esetre én februárban nem mertem ezt leírni, mert rémhírterjesztés lett volna.Örülök, hogy most már szabad azt mondani, hogy ami eddig volt a semmi ahhoz képest, ami még jön. És nem csak még jön, de marad ameddig a szem ellát.

  3. 2: Nem merted leírni? Nekem úgy rémlik, hogy kezdettől fogva ezt írtad. És még súlyosabbakat is.

    Ő most azt mondja, hogy sokáig fog ez még tartani. Te nem azt mondtad, hogy legfeljebb akkor lesz vége, ha kihal az emberiség?

  4. =blue>3 – Ábel:
    Valóban a vírus túl fogja élni az emberséget. De ez nem rémhír, mert mosolyognak rajta.

    Különben örülök, van aki emlékszik miket írtam, amikor még arról volt szó, hogy a járvány végén májusban hova fogunk menni nyaralni.

  5. 5, 6:
    Korábban az internetre a szabadság és a határtalan tudás szimbólumaként tekintettem.
    Ma az a véleményem, hogy egy hatalmas fos, amiből nagyon nehezen lehet csak értékes dolgokat kikukázni. Korábban emberiség elleni bűntettnek tekintettem volna a szabályozását. A napjainkban tapasztalható erőteljes kontraproduktivitása miatt (elsősorban a fiatalabbak érdekében) erről is változóban van a véleményem.

  6. 7 Horváth Csongor
    „Korábban az internetre a szabadság és a határtalan tudás szimbólumaként tekintettem.”
    Akkor elhibáztad.
    Az internet egy eszköz, mint a kapa, ásó, villa, csavarhúzó…
    Csak a tudásodtól, a tehetségedtől függ hogy mire használod, egyáltalán használod-e.
    Az internet NEM TUD SEMMIT! Az internet CSAK kommunikációs eszköz két (vagy több) ember között.

    Most lenyomom a billentyűket, ez megjelenik a monitoromon (a tech. elektro. részleteket ismerem), majd a gépemmel a hálózaton keresztül elküldöm Tibor bá’ szerverére, onnan lekéred, képernyődön elolvasod…

    Most mi ketten beszélgetünk, nem közelről, nem papír alapú levélen, nem postagalambbal, hanem valamilyen más technológiával.

    Az emberre koncentrálj!

  7. 8:
    Ezt én is jól tudom. Egyetlen technológiát sem hibáztatok, és nem is hibáztathatunk az emberi felelőtlenség, kapzsiság, ostobaság, stb. miatt.

    A leírásomban a lényeg a fiatalok miatti aggodalmon van.
    Korábban -épp azért, mert nem az átlagember, hanem elsősorban az értelmiség használta, mint új lehetőséget- nem voltak jellemzőek azok a zsákutcák, amelyekbe manapság lépten-nyomon belefuthatsz.

    Egyébként egyetértünk, a technológia, az eszköz hasznos dolog, ha jó kezekben van és jóra használják fel, és jól… Az internettel kapcsolatban én ma nem ezt tapasztalom.

  8. 8 – n/a & 7 – H.Cs.:
    Nem olyan nagyon régen, ami ki volt nyomtatva az igaz volt, mert könyvet, hírlapot, folyó íratot mind-mind szerkesztették. Ezt megtanultuk, ebben a hitben éltünk. És ekkor jött az Internet, ahová bárki, bármit beírhat. A megoldás. Ki kell jelölni mit érdemes, és mit nem érdemes elolvasni.

  9. „Nem olyan nagyon régen, ami ki volt nyomtatva az igaz volt” – Hogy éltél Te 1945 és 1990 között? Csukott szemmel?

    Még demokráciában sem minden igaz, amit egy szerkesztett orgánum kinyomtat, de diktatúrákban garantáltan hazgság egy jó része. „Presstitute”

  10. Akármennyire is kétes figura a WHO jelenlegi igazgatója, igaza van. Az USA és az EU is gazdasági és választási logika mentén eredő politikai okok miatt az enyhítés és az újranyitás fázisába fog lépni. Nos kb. 1,5-3 hónapon belül kezdjük elölről az egész karanténosdit és leállásosdit.

    Intő példa Kínából:

    Kínában attól tartanak, hogy a koronavírus-járvány megfékezésében mutatott kezdeti sikerek után kitörhet a koronavírus-járvány következő hulláma, ezért drasztikus lépésekkel reagálnak a fertőzések megjelenésére, most egy 10 milliós városban szigorítottak a korlátozásokon.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200424/koronavirus-jon-a-kovetkezo-hullam-kinaban-mar-megint-lezartak-egy-10-millios-varost-428076

  11. 12: Python
    „Akármennyire is kétes figura a WHO jelenlegi igazgatója, igaza van. ”

    Ennek a bábnak vastag bőre van, nem igazsága. Ha igaznak látszik amit mond, akkor csak a terveknek megfelelően mondja fel a mantrát. Ezért nyilván várható a vírus 2.0 verzió.

    Itt van a fickó „szakmai” életrajza:
    https://youtu.be/n5K4QEVkSO0

    Még egy-két kemény év vár ránk, az biztos.

  12. @6 malleusorbis
    Inkább nem:
    https://www.n-tv.de/panorama/Schwedens-Sonderweg-ist-teuer-erkauft-article21728172.html

    Egyébként elég csak megnézni a worldometers számait és vessük már össze a bátor svéd számokat a beszari német számokkal. Svéd-modell, LOL, szakadjunk már le erről a témáról. Senki sem tudja a tutit, minden ország csak tapogatózik a sötétben.

    Mellesleg hiteltelennek tűnik egy bejegyzés megírása ápr. 23-án 1800 halottal, noha már 2021-nél tartottak aznap…

  13. Én úgy értem, hogy akármilyen hírforrást olvasol, számolnod kell a szisztematikus torzítással. Amihez ismerned kell a közlőt, a világnézetét, a szándékait, és hogy kinek és milyen szabályoknak kell megfelelnie.

    Tény, hogy a nyomtatott sajtóval könnyebb tisztába kerülni, mint az interneten random szembejövő akárkivel. De az is tény, hogy a hivatalos sajtó sem 100% megbízható.

  14. 14 vasgyuszi
    A svéd modell abból a szempontból biztosan jobb, hogy rövid idő alatt átzavarja a lakosság nagy részét a járványon, és a gazdasági hatása így nem lesz olyan drasztikus.
    Viszont ha az egészségügyi háttér kapacitást nem fogják tudni arra a szintre felhozni, hogy minden rászorulót el tudjanak látni a csúcs idején, és ordítani fog, hogy sokak haláláért ez lesz a felelős, azt nehéz lesz a kormánynak politikailag túlélni, ahhoz nagyon hülye ellenzék kell, hogy ne csapjanak le egy ilyen magas labdát.
    Ha viszont az egészségügy képes lépést tartani a járvánnyal, akkor a halottak számszerűségében nem sok különbség lesz a különböző stratégiák szerint, mert a járvány addig nem fog megállni, míg ki nem alakul a nyájimmunitás, legfeljebb hosszabb távon csöpögtetve, vagy rövid idő alatt fognak elhullani az érintetek.
    Persze ha kiderül, hogy reális az újrafertőződés veszélye, vagy nagyon gyors a vírus mutációja, és így megszűnik a védettség, akkor az minden számítást borít, és minden intézkedés orosz rulett, aminek az eredménye majd a végén fog látszani…

  15. 17. hubab

    „mert a járvány addig nem fog megállni, míg ki nem alakul a nyájimmunitás,”

    “Early evidence suggests most of the ’s population remains susceptible. That means epidemics can easily re-ignite”-@DrTedros #COVID19

  16. egy idézet Zsidaitól:
    Eközben a lakosság türelme elfogyott, a gazdaság újraindítása elkerülhetetlenné vált, de nem egy majdnem vírusmentes bázisról, mint Kínában, hanem úgy, hogy Európa-szerte még sok tízezer, sok százezer fertőzött van. Ennek csakis egy következménye lehet: mivel a reprodukciós rátát még karanténnal is alig sikerült egy alá szorítani, a „nyitás” után szinte biztos, hogy 1 fölé fog menni, azaz újra elkezd terjedni a vírus. És ez még nem is lenne annyira baj, ha lenne mondjuk 100 fertőzött, mert abból kellő óvatossággal csak sokára lenne több tízezer. A baj az, hogy eleve sok százezerről indulunk, és ebből szinte garantálható, hogy a nyitások után pár héttel, valamikor a nyár folyamán, ismét nagyon komoly baj lesz. Új karanténhoz, a gazdaság ismételt leállításához már nem lesz ekkor elég politika tőke/társadalmi türelem, tehát elkerülhetetlenül menni fog a betegség a maga útján, alternatíva híján mindenki rálép a svéd útra.

  17. Javítsatok ki, ha tévedek, de orrba-szájba tolják az IgG teszteket. Pl. véradók vérmintájában, majd reprezentatív mintaként értelmezve levonják a következtetést, hogy adott helyen már a lakosság 3-5-40%-a átesett a fertőzésen. DE egyetlen egy tanulmányt nem találtam még arról, hogy a SARS-CoV-2 esetében a szervezet antitest termelése valóban a vírus 100%-os kiürülését jelentené a szervezetből. Tehát más vírusos fertőzéseknél is termel a szervezet antitestet, de annak ellenére aktív fertőzés áll fent, még annak ellenére, ha épp tünetmentes az egyén. Ti tudtok erről valamit? Ha valaki IgG pozitív, azzal csinálnak PCR tesztet is vagy automatikusan gyógyult, ha tünetmentes? Vesznek most már bárhol a világon gerincfolyadékból mintát? Végeznek biopsziát a betegeken, tünetmenteseken? Nyugaton történt már boncolás vagy itt is azonnal krema?

    Emlékeztek, amikor nagyon rossz viccként azt írtam, hogy az ózon fertőtlenít és oxigén, úgyhogy megelőzésre lélegezhetnék, akár ózont is? Szerintem Trump is olvassa Tibor bá’-t.

  18. A svédeknél ma is meghaltak 130-an. Egy akkora ország mint mi, és tízszer akkora a halálozási ráta. Az a meghalt plusz 2000 ember nem biztos, hogy azt mondaná, hogy megérte, és ez siker. Ugyanígy az itt még élő 2000 sem biztos, hogy szívesebben lenne halott, csak hogy svédnek érezhesse magát. Egyébként az egész kiagyalója, a svéd modell virológus atyja maga is idős, meglátjuk, mennyire tartja majd jónak, amikor őt is eléri. Mi azért inkább várjuk meg a vakcinákat, már Kínában is embereken tesztelnek, őszre megindulhatnak a tömeges oltások. A svédeknél addigra meghal 20000 ember, nálunk meg 2000. Mekkora siker lesz, valóban.

  19. 20 Anonim
    Pár éve olvastam, hogy Japán nagyvárosaiban olyan mértékű a légszennyezettség, hogy az utcákon automatákból lehet ózondús tiszta levegőhöz jutni.Persze nem ingyen.
    Lehet sokan használják „fertőtlenítésre”, és ezért olyan alacsony a halálozási ráta náluk?
    (Tudom, hogy az ózon veszélyes – akár halálos is lehet.)

  20. 18 Kovács Péter
    Ezt csak úgy tudom elképzelni, ha a vírus képes egy szezonon belül is olyan gyorsan mutálódni, hogy a második megfertőzést már egy másik törzs okozza.
    Ugyanaz a törzs hogyan tudna újra fertőzni, ha a szervezet egyszer már legyűrte az immunrendszerével?
    Ilyen alapon nem is gyógyulhatott volna meg, ha fogékony maradt.
    Én inkább azt látom, hogy még azokban az országokban is, ahol megfékezték a vírust, olyan kis létszám esett át a fertőzésen, hogy az a teljes lakosság jelentéktelen százalékát fedi le, tehát óriási terepe van egy újrainduló fertőzésnek még akkor is, ha a gyógyultak már nem kapják el.
    Beláthatatlan idő, mire a szükséges mértékben átfertőződhetne a népesség, és ez tényleg növeli annak esélyét, hogy közben a vírus is átalakul.

  21. „Én inkább azt látom, hogy még azokban az országokban is, ahol megfékezték a vírust, olyan kis létszám esett át a fertőzésen, hogy az a teljes lakosság jelentéktelen százalékát fedi le, tehát óriási terepe van egy újrainduló fertőzésnek még akkor is, ha a gyógyultak már nem kapják el.”

    Vagy a vírus ilyen gyorsan mutálódik….válasz a feltevésre.

  22. 20. Anonim

    Ez van a magánlabor leleten:

    COVID 19 SZEROLÓGIAI VIZSGÁLAT
    Clungene® COVID-19 IgG/IgM Rapid Test (WB/S/P)-ICOV4212 Immunkromatográfiás assay:
    Ha az IgG pozitív és az IgM negatív: a Páciens nagy valószínűséggel már átesett a fertőzésen.
    A betegség igazolása azonban kizárólag pozitív rtPCR vizsgálaton alapulhat. Jelen ismereteink szerint
    valószínűleg már nem fertőz és a korábbi SARS járvány tapasztalatai alapján feltételezhetően a
    betegséget legalább 1-2 évig nem kapja meg újra.
    Ha az IgG pozitív és az IgM is pozitív: a Páciens megkapta a fertőzést, jelenleg is fertőzőnek
    kell tekintenünk, de már elkezdődött az IgG termelése. Hívja fel a háziorvosát, tájékoztassa
    az eredményről és vonuljon önkéntes karanténba. A fertőzés igazolásának feltétele az rtPCR
    vizsgálat pozitivitása, amelynek szükségességéről az Ön háziorvosa dönt, az aktuálisan érvényes eljárási rend szabályainak megfelelően.
    Ha az IgG negatív és az IgM pozitív: a Páciens a fertőzés kezdeti szakaszában van, másokra
    is veszélyt jelent, fertőz. Hívja fel telefonon a háziorvosát és vonuljon önkéntes karanténba. A
    fertőzés igazolásának feltétele az rtPCR vizsgálat pozitivitása, amelynek szükségességéről az Ön
    háziorvosa dönt, az aktuálisan érvényes Eljárási Rend szabályainak megfelelően.
    Mind az IgG, mind az IgM negatív: a Páciensnél jelenleg a fertőzésre adott válaszreakció
    nem mutatható ki, de felhívjuk a figyelmet, hogy a vizsgálat a fertőzés kizárására nem alkalmas.

  23. 18 Kovács Péter

    Igen.

    Itt többször leírtuk, túlbeszéltük.
    A vírusnak van HIV szekvenciája, az immunrendszert lebontja.
    Az első hullám után már védtelen embereket fog találni a másodikban.
    SARS-nál a második kb. ötször akkor pusztítást végzett, ez most valszeg nagyobbat üt.

    Leírva posztban:
    http://www.antalffy-tibor.hu/3161-a-koronavirus-megtamadja-az-immunrendszert

    Hozzászólók is említették, mindenki más fogalmazásban, más stílusban.
    Teljesség igénye nélkül:
    http://www.antalffy-tibor.hu/3115-panik#comment-250217
    http://www.antalffy-tibor.hu/3094-ki-hazudik#comment-248166

  24. A dolgok jelenlegi állása szerint tehát meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal? Soha nem fog eltűnni?

  25. 24 Dan
    Ez nem ugyanaz, mint amiről én írtam.
    Én arról írtam, hogy a drasztikus eszközökkel elfojtott járvány miatt a lakosság nagy része eddig még nem is érintkezett a vírussal, tehát továbbra is fogékonyak az eredetire is, elég újraindítani néhány beteggel, és újra felfut. Ez akkor is bekövetkezik, ha a vírus nem mutálódik.
    Te meg arról, hogy újrafertőződnek a már átesett betegek is egy mutálódott új változattól.
    Persze az sem kizárt, hogy a két folyamat párhuzamosan folyik egymás mellett…

  26. Az influenzával, sőt az AIDS el is együttélünk. Az influenza ellen minden évben új vakcina kell. Az AIDS ellen is van gyógymód. Ez ellen még nincs. Ezért nem tartom jó ötletnek a szigorítás oldását mindaddig, amíg nincs meg az ellenszer. A majd ‘ hárommillió ismert fertőzöttből könnyen lehet három milliárd.

    Egyrészt a kórházi kapacitás ezt nem tudja kiszolgálni, másrészt gazdasági szempontból jobb egymilliárd élő dolgozó, mint egymilliárd hulla. Jelenleg meg kéne próbálni túlélni, aztán lehet összekaparni a gazdaságot.
    Ezt a Curixnek kellett volna elmagyaráznod.

  27. 23 – hubab:
    Ez a vírus hosszú távon azért irtja ki az emberiséget, mert hiába gyógyulsz ki belőle, hiába szerzel immunitást, a betegség alatt a vírus roncsolja a belső szerveket. Második fertőzésnél már eleve egy gyenge szervezeted van, mit a vírus röhögve visz a halálba. Ha az évente visszatérő szezonális influenza is ezt csinálná, már rég nem lenne emberiség. – Lehet megkötözni!

  28. A vírus terjedését elnézve, HUBAB, nagyjából nálunk az ország lakosságának egyharmada találkozott már a koronavírussal testközelböl. Ne a hivatalos statisztikát vegyük alapul. Amit az operatív törzs hablatyol, az nem a valóság.

  29. Az európai unionak közös egészségügyi stratégiát kell kidolgoznia. Úgymond kórház határok nélkül opciót. Fel kell mérni a teljes unión belül az egészségügyi kapacitást, és az eus polgárokat bármely tagállamban lehetne kezelni,amennyiben a tagállam kórházi kapacitása ezt lehetővé teszi.

  30. Dan

    Inkább megyek át ötször a Koronavíruson, mint hogy egyszer elkapjam a HIV-et.

    Illene tudnod, hogy a HIV-nek nincs gyógymódja. Lehet egy életen át kezelni de nincs gyógyult beteg.
    A HIV vírus naponta!!!!!! hoz létre több millió mutációt amivel az immunrendszer hosszu távon nem bírja felvenni a versenyt. Bár vannak érdekes kutatások ez írányban is, hogy az immunrendszer „hozzáfejlödik” a vírus mutácios képességéhez, és nem egyenként probálja támadni a mutációkat, hanem „csoportosan” bizonyos tulajdonságok szerint.

    Mindig mosolygok, mikor irjátok hogy a koronánál 40 50 mutácio ismert. Már bocsánat de az bakfitty. A korona ezért veszélytelen egy egészséges immunrendszerre.

  31. 34:
    „A korona ezért veszélytelen egy egészséges immunrendszerre.”
    Ezekért a megjegyzésekért kár visszatérned! Azoknak, akiknek nincsenek alapos előismereteik rendkívül kártékony, egyébként meg csacsiság!

  32. Curix, egyik vírusnak sincs ellenszere. Az immunrendszert fel lehet vérezni védőoltással. De a vírust ez nem öli meg. Max alacsonyan tartja az egyedben a vírusszámot. Ez nem gyógyít, csak kezel. Illetve a kis vírusszám nem tud fertőzni. Minden egyes eddigi halálos vírussal együtt élünk, ezért is van kötelező védőoltás csecsemő korban.

    Én azt írtam, nem szabad oldani a korlátozásokon,amíg nincs oltóanyag. Az is figyelemre méltó, hogy ez a vírus szabadon járkál át emberből állatba, és fordítva. Emiatt még nagyobb az esély a mutációra.

  33. 32. DAN
    Biztos vagy benne, hogy ,,hablatyol”?

    Infektológus szakemberként állítod ezt?

    Még csak alig pár százaléka esett át a magyar lakosságnak tünetmentesen vagy tünetesen a fertőzésen, február óta.
    A hazai kórházi kapacitás képes megbirkózni a járvánnyal, feltéve, ha az emberek felelősségteljes magatartást tanúsítanak a jövőben is.

  34. A legutóbbi cikkben megjelenített görbe, sajnos valós, a május 3 egy kamu időpont, a gazdaság újraindításához muszáj volt ezt hinteni, a görbe júniusra tetőzik!

  35. 37. Miközben állandó ápolásra szoruló embereket küldenek haza meghalni, inkább ne vagdalkozzunk. Amúgy ha a statisztikát nézzük, az ismert fertőzöttek számához képest igen nagy a halandóság. Ha az a valós adat, igen nagy problémák vannak nálunk. Szerintem.

  36. 32. Dan
    „nálunk az ország lakosságának egyharmada találkozott már a koronavírussal ”
    Ellenkezőleg. Még 3%-a sem.
    Még az olaszoknál sem lehet 3% a teljes lakosságra vetítve.

    Addig amíg nem keressük meg tesztekkel a tünetmentes hordozókat csak az izoláció jelent valós védelmet.

  37. 37:
    „A hazai kórházi kapacitás képes megbirkózni a járvánnyal.”
    Ahhoz képest, hogy pill. 10x-es az igényekhez mért rendelkezésre álló kórházi ágyszám, és bőven elérhetőek a lélegeztető gépek minden beteg számára, még így is van többszáz halott. Nem látom, hogy akár végig biztosított kapacitások mellett is, mi szabna gátat a vírusnak, hogy tovább „taroljon”? Sajnos ide a szándék, meg az akarat kevés… Ráadásul már van hazai negyvenes halott is, pedig nyilván ő is minden lehetőséget megkapott, ami ma biztosítható.

  38. Zoltán, az utolsó mondatodban van az igazság. A lényeg a tünetmentes hordozó, és ezt csak teljes körű teszteléssel lehet szám szerint meghatározni. Emiatt jelenleg egyik statisztika sem mutat valós képet.

  39. 42 – H.Cs.
    Aki abban bízok, hogy ő csak 40 éves, az rosszul teszi. Nem az életkortól függ, hanem a fizikai állapottól. Lásd a hétfői posztot.

  40. 46. malleusorbis
    Kormány bullshit.
    Pintér Sándor uralja a statisztikát? Egy gépjárműelőadó

    Mivel a népesség töredéke találkozott a vírussal így az egész népességre csak hibbantak vetítik ki a halálozási arányt.
    Vagy aki választási kampányt folytat.

  41. Nem kell választási kampányt folytatni. Felesleges. Ha a Fidesz úgy dönt, nem lesz választás. Amúgy eddig sem volt demokratikus választás nálunk. De ezt most hagyjuk a francba. Teszt, teszt, teszt. Nem egy, minimum öt, majd vérplazma vizsgálat és vérplazma adás.

  42. 47 Koczka Zoltán
    Teljesen jogos.
    Ma az op. törzsön Cilikének is feltették a kérdést, miért olyan rossz a magyar statisztika a halottak számát illetően a környező országokhoz képest?
    Pont ezt mondta ő is, hogy a lakosság számára vetítve inkább az alsó harmadba tartozunk.
    Én is a fejemhez kaptam, hiszen ez egy olyan szám, ami az átfertőződés pillanatnyi fázisától függ, ki hol tart éppen a folyamatban, értelmetlen ez alapján hasonlítgatni az országokat. Pár hete még jobb volt ez a statisztika.
    Akkor esetleg lehetne nézni, ha a járvány csúcsán lévő arányokat hasonlítgatnánk…

  43. 42 Horváth Csongor
    „Ahhoz képest, hogy pill. 10x-es az igényekhez mért rendelkezésre álló kórházi ágyszám, és bőven elérhetőek a lélegeztető gépek minden beteg számára, még így is van többszáz halott.”
    Ez viszont így megint nem reális, hiszen a veszélyeztetett csoportok eddig is nagy számban haltak meg szezonálisan, őket sem tudta megmenteni az egészségügy sehol a világon. Az ő szervezetük már nem volt képes kiheverni a dolgot orvosi segítséggel sem.
    Tehát a kérdés inkább az, hogy képes lesz-e ellátni minden érintettet, mikor a járvány csúcson lesz, ott lehetnek azok a többlet áldozatok, akiket meg lehetett volna menteni…

  44. 50 – hubab:
    Mint érintett: Kurvára unom ezt az összehasonlítást a szezonális influenzával. Minden év októberében kaptam egy INGYENES vakcinát, és kész. 30 éve nem voltam még náthás se. Van magas vérnyomásom, cukrom, minden franc és élek. Ha elkap a COVID-19, egy hét alatt temetnek. Szóval hagyjátok abba az okoskodást!

  45. 26.n/a:
    „Itt többször leírtuk, túlbeszéltük.
    A vírusnak van HIV szekvenciája, az immunrendszert lebontja.”

    Aha.

    „HIV can replicate in the T cells and turn them into factories to generate more copies to infect other cells.

    But Lu and Jiang did not observe any growth of the coronavirus after it entered the T-cells, suggesting that the virus and T-cells might end up dying together.”

    https://www.scmp.com/news/china/society/article/3079443/coronavirus-could-target-immune-system-targeting-protective

    Az egyik forrásodból, amely nem jelölt meg az idézéskor forrást.

    Azért cikket még pre-reviewet se idéz be az scmp.com.

  46. 52 – Idegen:
    Ha a koronavírus belép a T-helperbe és együtt kimúlnak, akkor végül is támadja az immunrendszert, mert van untig elég SARS-COC-2, nyugodtan feláldozhatják magukat.

  47. Itt többször leírtuk, túlbeszéltük.
    Itt Én megálltam.

  48. 53.Tibor bá:
    De akkor még se hasonlít a HIV-hez ugye?

    54.n/a:
    Akkor arról is említést tehettél volna, amikor a vírus genomban az állítólagos HIV szekvencia jelenlétét cáfolták.
    Mivel olyan kis genom szakaszt vizsgáltak, ami a HIV-en kívül számos mással is azonosságát mutatott.
    Amit itt szintén kitárgyaltunk.

  49. 51 Tibor bá’
    Valamit félreértettél. Én nem akarom ledegradálni az új koronavírust az influenza szintjére.
    Csak azt mondom, hogy akár influenza, akár koronavírus, mindegyikhez tartozik egy-egy halálozási ráta, egyikhez alacsonyabb, másikhoz magasabb, amely elkerülhetetlen, mert mindig lesznek olyanok, akik még a legjobb orvosi támogatással sem élik túl.
    Viszont ha az intézkedésekkel nem tartják kordában a terjedést, akkor ennél sokkal többen halhatnak meg, akiknek már nem jut ellátás, és még meg lehetett volna menteni őket megfelelő ellátással…

  50. 44:
    Tiborbá,
    ennek a srácnak vajon mi lehetett rossz a fizikai állapotában?
    https://index.hu/sport/futball/2020/04/25/franciaorszag_koronavirus_montpellier_junior_sambia_mesterseges_koma/

    Nem az életkortól függ az biztos, de én még a kiváló fizikai állapot mellett sem mernék magabiztos lenni! Ez a szar simán legyengíti bármelyik szervezetet a klasszikus vírustünetekkel, aztán szépen kinyírja (ha úgy akarja). Egyszerűen nincs épkézláb biológiai magyarázat arra, miért a tünetmenetesek és a súlyos tünetesek közti különbözőség…

  51. Csongor. Az élsportot, ha túl korán kezdik, rengeteg degeneratív fejlődést okoz a szervezetben.

    Focistáknál elég gyakran fordul elő a hirtelen szívmegállás. Spontán módon, minden előzmény nélkül.

  52. 58 – Csongor!
    Én kötöm az ebet a karóhoz. A pasinak lehetett valami rejtett és született rendellenessége.

  53. 59, 60:
    Több ilyen eset is van…
    Annyira nem ritkák, mint a pályán összeesős példák.
    Nekem akkor sem tiszta ez a kórkép, bármennyire tanulmányozom, nem áll össze ilyen egyszerűen.

  54. 58: Horváth Csongor
    „Egyszerűen nincs épkézláb biológiai magyarázat arra, miért a tünetmenetesek és a súlyos tünetesek közti különbözőség…”

    Bingó! Itt van a kutya elásva. Egy hónapja ezen lovagolok én is… Nem hiszem hogy csak akkor tudhatnánk ennek okát ha a tünetmenteseket is boncolnák 🙁 Nem kötik az orrunkra.

  55. Kedves Tibor’bá, és mindenki, Nagy rakás zagyvaság törölve

  56. Nem reagáltam időben, így most képtelen vagyok megírni egy hozzászólást, ami rövid is és mindenkinek szól.

    63. Ef Men

    Attól még, hogy két betegségnek a tünetei fedik egymást még nem biztos, hogy az egyikre alkalmazott terápia hatásos a másikra is. Ha autoimmun jellegű a gyulladás, akkor az immunrendszer gátlásával és a gyulladás csökkentésével javítható a beteg állapota. Ilyen eset, amikor nem elégséges az inzulin termelés is.
    Viszont, ha patogén vírus miatt alakult ki a gyulladás, akkor már veszélyes játék az immunválasz gátlása. Ilyenkor lehet szépen létrehozni vírusgyárakat, további esélyt adni a vírus mutálódásának.

    58. Horváth Csongor

    Azért, mert a Varga Gábor belekeveri a saját érdekeit, attól még azt kell, hogy mondjam időben észrevette a vírus működésének egy lényegi kérdését.

    A COVID-19 egy nagy rakás bullshit! Pont annyira légzőszervi megbetegedés, mint amennyire a rák is az, hiszen a tüdőben vagy a gégében is manifesztálódhat.
    A szisztémás vaszkulitisz az, ami valóban lefedi a tüneteteit. Csak így már kicsit megugrana a betegszám, nehezebb lenne kozmetikázni a statisztikát, nyilvánvalóbb lenne a hosszú lefolyás. Fel van cserélve az ok és okozat. Így már szépen létre is vannak hozva a krónikus alapbetegségek. Az érfal gyulladása miatt nő a fehérvérsejt, esik a vörösvértest, nyílvánvalóan leukémiás volt (Lásd asszem portugál edző srác), 40 évesen a májában is gyulladás voltak az erek, ő az aki alkoholista volt. Most mi volt nálunk a magyarázat a kórházi dolgozóra? Hogy a belében gyulladás volt és emiatt vérmérgezést kapott. Hol van nagy számban ACE2? A tápcsatornában.
    Röviden: ez a betegség bárhol létrejöhet a testben. Ha a gyerekek lábán az szerencsés, de náluk is lehet akár trombózis is belőle. Újszülöttek fertőzödtek, tehát átjut a köldökzsínoron. Vér-agy, vér-here valószínűleg ugyanígy nem akadály.

    És idetartozik még az a megfigyelésem is, mint ha a közös étkezés lenne az, ami még kifejezetten emeli a megfertőződés kockázatát. Wuhanban is több 10 ezer család közös vacsorája után tört ki, az olaszoknál is ott a nagy család, Iránban össze-vissza csókolgatnak mindent. Anno a webasto-s bulinál is magyarázná a céges étkezés azt, hogy a kollégákat lefertőzte, de mondjuk a taxist nem a kínai csajszi. A protein atlasz is ezt mutatja. Még sem a tüdőben lép be, hanem a tápcsatornán.

  57. 68 Anonim

    „Csak így már kicsit megugrana a betegszám…”
    Figyelni kell:
    https://qubit.hu/2020/04/22/brutalisan-megugrott-a-halalozasi-rata-tobb-europai-orszagban
    „Hivatalosan jelenleg 180 ezernél jár a COVID-19 miatti halálozások száma a világban, de a vizsgált országokban jóval többen haltak meg az elmúlt hetekben, hónapokban, mint az előző évek azonos időszakaiban. ”

    „És idetartozik még az a megfigyelésem is…”
    Szerinted hogyan terjed, és hogyan lehet megelőzni a fertőzést?

  58. 69. n/a

    100%-ban megelőzni csak teljes elszigeteltséggel lehet, minden tisztazónába belépő tárgy fertőtlenítése mellett. Tehát átlagembernek szerintem sehogy se. A maszk az alap, de senki se védi a szemét (orvosokon kívül). Pedig kötőhártya gyulladás is megfigyelhető és olvastam kínai beszélgetést decemberből, ahol már figyelmeztetették egymást, hogy nem védte meg őket a maszk viselése.

    Terjedés
    Attól függ, hogy a beteg mely szervei érintettek a fertőzésben.
    Légzőszervi megbetegedés esetén simán kilégzéssel folyamatos a vírus környezetbe juttatása.
    Viszont szerintem alapesetben aerosolként gyengén terjed. Kivétel, amikor a körülmények elősegítik. Ilyen a zárt tér, megfelelő hőmérséklet és páratartalom, plusz egy légkeverő eszköz. Ilyenkor több órával a megfelelő vírus mennyiség levegőbe kerülésekor 4-6 méterre a kindulási ponttól is van esély a fertőződésre. (Leírva korábban buszon, boltban, étteremben.)

    Kimutattak vizeletből és székletből is virulens kórokozókat. Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy a mellékhelyiségeknek nő a kockázatuk.

    Nincs kizárva a szexuális út.

    Vérből én személy szerint biztos vagyok, de ezek ritka esetek, gondolom legtöbben a közös tűhasználatot elkerüljük.

    Jelen lehet akár a verejték és könny cseppekben is.
    (A verejték engem nagyon érdekelne, erről nem hallani. HIV nem képes rá, Ebola igen. Ez kapcsolódhat össze a közös étkezéssel is. Pl. közös savanyú vagy snackek, amibe mindenki belenyúl. Hiába nem figyelhető meg valakin a COVID-19-nek hivatalos tünete, hiába nem köhögött a kezébe és mégis tudott fertőzni. Szerintem ilyenre csak ez lehet a magyarázat.)

    Ez a vírus ezért gyönyörő, mert szinte bármilyen szervre lehet káros, ezáltal egy halom más betegség tüneteit is adhatja és a fertőzés módja is ezektől függ.

  59. 68.-ban „Még sem a tüdőben lép be, hanem a tápcsatornán.”
    Ez így nem volt szerencsés. Legalább egy „is” hiányzik a végről.

    Ha már a következő hozzászólásomban látszik, hogy pl. a szemet sem zárom ki.

    Amúgy érdemes azokra az élelmiszerekre nagyon figyelni, amiket nyersen fogyasztunk. Zöldséget, gyümölcsöt remélem mindenki gyakran eszik, de hiába hordunk maszkot, meg mosunk kezet, ha aztán a sok vitamin jegyében elnassolunk egy mosatlan almát. Ezeket fogdossa is mindenki előszeretettel. Otthon egy 3%-os Hidrogén-peroxid-os áztatással meg is vagyunk a fertőtlenítéssel. Spórolósabban mehet a flakonból permetezés is. Érdemes 30%-osat keresni, és tömegében 1:9 aránnyal higítani. Viszont töményen nem játék, fokozott figyelmet igényel! Szemet, bőrt védeni, ruhát károsíthatja!

  60. 73 – Avatar:
    Mert az embereknek fogalmuk sincs, hogy a fekete leves még hátra van.

  61. 74: Egyelőre én se foglalnék előre semmit, mert a lazítások és az érettségik esetleges járványterjesztő hatásait kb 2 hét múlva fogjuk igazából pontosabban látni.
    De a tegnapi Operatív törzs beszámoló szerint jelenleg 50 ember szorul lélegeztetőgépre a koronavírus miatt, és hétfő óta csökken az aktív fertőzöttek száma, miközben a napokban 595 újabb lélegeztetőgép érkezett az országba, nem is tudom hány ezer van már… Hogy minek kellett a kórházak ágyainak 60%-át felszabadítani az is elég érthetetlen, mivel összesen ~1000 fő volt a csúcs, akik koronavírus miatt egyszerre kórházban voltak.
    Szóval a járványgörbe némi emelkedését tudnia kell kezelni az egészségügynek, mert ha ennyire lapítjuk, akkor sose lesz vége olyan széles lesz…
    Az eddigi 383 haláleset statisztikailag nem jelentős bő másfél hónap alatt, mert a normál halálozás ennyi időn belül kb 20 000 fő… Persze akinek rokona, hozzátartozója hunyt el, annak nyilván jelentős a dolog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük