(3144) Kínai tapasztalatok

Tibor bá’ fordítása online

 

A kínai orvosok azt állítják, hogy az újra fertőződés lehetséges és egyben halálosabb

Forrás: Taiwan News (2020.02.14.)

Összefoglaló: Instead of creating immunity the virus can reportedly reinfect an individual and hasten fatal heart attack — Ahelyett, hogy immunitás alakulna ki, a jelentések szerint a vírus újrafertőzheti az egyént és felgyorsít egy végzetes szívrohamot.

A wuhani orvosok szerint a COVID-19 vírus másodszor is megfertőzhet egy gyógyult beteget, ami egyes esetekben halált okozó szív elégtelenséget okozhat.

A jelzés olyan orvosoktól származik, akik a Hubei provincia fővárosában dolgoznak, ami 64.201 fertőzöttel és 1.487 halálesettel a járvány központja. Az egyik orvos kapcsolatba lépett az Egyesült Királyságban élő rokonával, aki tájékoztatta a Taiwan News-t.

Mind az orvos, mind pedig a rokona kérték az anonimitásukat, félve a kínai hatóságoktól.

A továbbított tájékoztatás szerint: „Nagyon is lehetséges másodszor megfertőződni. Az első fertőzésből néhányan kigyógyultak saját immunrendszerük segítségével, de gyógyulás közben károsodott a szívizmuk, és amikor másodszor is megfertőződtek, az antitesteik nem segítettek, hanem rontottak a helyzeten, hirtelen meghaltak szívelégtelenségben.”

Az információs forrás szerint „a vírus túljárt az eszünkön” mivel a szimptómákat el tudta rejteni akár 24 napig is. Ezt az állítás Zhong Nanshan tüdőgyógyász megerősítette, aki szerint a lappangás lehet egy nap, de 24 nap is a szimptómák megjelenéséig.

Azt is mondta a hír forrása, hogy a hamis negatív teszt meglehetősen gyakori. Voltak olyan esetek, amikor a CT kimutatta mindkét tüdő totális gyulladását, de a teszt egymást követően négyszer volt negatív.

A BBC szerint némely labor teszt helytelenül minősít embereket vírus mentesnek. Egy elbeszélés szerint hat negatív teszt előzte meg a helyes diagnózist.

A hamis negatív teszteredmény felveti a kérdést, valójában hány ember van megfertőzve. Sokan úgy gondolják, hogy a kínai kormány jóval a valós számok alatti értékeket tette közzé.

Tibor bá’: Tényként fogadhatjuk:

  • A kigyógyulás nem ad immunitást.
  • A kigyógyultak szervei (szív) károsodását.
  • Az újrafertőzés lehetséges.
  • Azt a tényt, hogy ellentétben a szezonális influenzával, a COVID-19 nem csak tél végén aktív, hanem a teljes 12 hónapon át.
  • A gyors mutációt, ami a vakcinát hatástalanítja. (egyes források szerint már 40 mutánsról tudnak).

Ismétlem, ha ezeket tényként fogadjuk el. Akkor mi akadályozza meg azt, hogy kellő idő múltán (mondjuk 2-3 év) a földön minden ember megkapja? Megkapja és előbb vagy utóbb belehaljon. Hacsak, hacsak addig nem találunk ki valamit. Ehhez pedig idő kell. Ha most időhúzás helyett a GDP jár a fejünkben, illetve a döntéshozók fejében, akkor értékes időt vesztünk, esetleg saját életünk rovására.

___________________________________________________________________________

Chinese doctors say Wuhan coronavirus reinfection even deadlier

TAIPEI (Taiwan News) — It’s possible to get infected by the novel coronavirus (COVID-19) a second time, according to doctors on the frontline in China’s city of Wuhan, leading to death from heart failure in some cases.

The claim is made by doctors working in the Hubei Province capital that is at the center of the epidemic, which has to date infected 64,201 people and killed 1,487. One of the doctors reached out to a relative living in the United Kingdom, who then informed Taiwan News.

Both the relative and doctors asked to remain anonymous, out of consideration they might face retribution from the Chinese authorities. The doctor, Li Wenliang (李文亮), who first raised warnings about the Wuhan virus, was rebuked by the authorities before succumbing to the devastating disease himself earlier this month.

According to the message forwarded to Taiwan News, “It’s highly possible to get infected a second time. A few people recovered from the first time by their own immune system, but the meds they use are damaging their heart tissue, and when they get it the second time, the antibody doesn’t help but makes it worse, and they die a sudden death from heart failure.”

The source also said the virus has “outsmarted all of us,” as it can hide symptoms for up to 24 days. This assertion has been made independently elsewhere, with Chinese pulmonologist Zhong Nanshan (鍾南山) saying the average incubation period is three days, but it can take as little as one day and up to 24 days to develop symptoms.

Also, the source said that false negative tests for the virus are fairly common. “It can fool the test kit – there were cases that they found, the CT scan shows both lungs are fully infected but the test came back negative four times. The fifth test came back positive.”

According to the BBC and other media outlets, some laboratory tests are incorrectly telling people they are virus-free. There is also anecdotal evidence of people having up to six negative results before being diagnosed correctly.

Dr. Li Wenliang first raised concerns about this. His own test results had come back negative multiple times before he was finally diagnosed.

False negative tests raise question marks over how many people have the Wuhan coronavirus, with many believing the Chinese authorities have massively underreported the number of cases and deaths. Meanwhile, the official methodology for diagnosing the virus in China was changed this week, leading to a sudden leap in the number of recorded cases and deaths.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

263 gondolat erről: „(3144) Kínai tapasztalatok

  1. Ha elegen meghalnak ahhoz hogy az emberek közötti kontaktus lecsokkenjen 0-ra, ha elszigetelt csoportok alakulnak ki akkor az meggátolja a további terjedést.

  2. Re:2
    Vagy félre teszik a bigott tudományos álláspontokat, és lesznek szívesek mindent letesztelni, ahogy a kínaiak tették.
    Jelenlegi keretek közt nincs megoldás, ahogy az évekig fejlesztünk védőoltás lebegtetése is egy ordas nagy blöff.
    A végleges megoldás paradigma döntő, ergo inkább hagyják emberek ezreit meghalni, mintsem a megoldanák a problémát, mert akkor dőlne a nagy színjáték.

    Kérdezem, érdemes a mundér becsületét védeni olyan áron is, hogy a családtagok is belehalhatnak?
    Azt tudom hogy emberéletek le vannak sza.va, de a saját és rokon életek sem számítanak? Érdemes lenne ezen picit gondolkozni…

  3. Némi félreértés az, hogy hagyják emberek (nem ezreit, hanem millióit) meghalni. Nem kell ahhoz társadalomtudósnak lenni, hogy evidens legyen. Ha nincs aki termeljen a nem létező fogyasztóknak, akkor eleve az egész kapitalista világrend összeomlik.

    Hiába pumpálunk pénzt bárhova, az olyan, mintha kilőnénk a világűrbe hátha valami értelmes életjelenség rátalál valahol a világűrben , aki hasznát veheti.

    A gyártósorokat irányítani kell, karbantartani, újrakalibrálni. A robotokat is gyártani kell, és karbantartani. A fogyasztókat munkával kell ellátni, mert ha nincsenek, az egész úgy ahogy van leáll. A függés kölcsönösen függés. Maximum van néhány idióta, aki azt hiszi a megszerzett vagyona érni fog valamit a társadalmi berendezkedés nélkül is.

  4. 3 – Dan:
    Itt most nem a világrend a kérdés, hanem a faj fennmaradása. Jelenleg a vírus áll nyerőre, ami valószínűleg átfordítható, de ehhez idő kell. Ha továbbra is a GDP miatt síránkozunk (Curix és követöi) akkor nekünk annyi.

  5. Tibor bá’
    Valami pozitív „hírt” nem tudsz már írni?
    És tudod mennyit érnek ezek az anonimitásukat kérők által tett nyilatkozatok. Wan Li professzor mondta, hogy a vírus…
    Te is beálltál ebbe a pánikkeltésbe.
    Nem mondom, hogy nem veszélyes a vírus és nem kell ellene védekezni, de ezeket amiket idéztél, nem jók másra, mint a félelemre.
    Te mérnök vagy, én vagyok…, mindegy is, de olyant még nem hallottam, hogy:
    1. ha valaki átesik egy vírus fertőzésen (lett légyen az akár milyen vírus, hangsúlyozom vírus) nem kap védettséget, legalább egy pár hónapra. Sok esetben egy életre is. Hadd ne soroljam fel azokat a halálos vírusbetegségeket, melyeken ha átesik valaki, védettséget szerez.
    2. a vírus a mutációk során, pontosan, hogy veszít az erejéből. Ha tovább is fejleszti egy két tulajdonságát, akkor az a többi képességének a gyengülésével jár. Ez olyan biológiai törvény, mint a gravitáció. Csak mesterségesen lehet ezt megoldani, de ahogy kikerül a természetbe, megindul a lassú szelídülés. Kérdés, hogy milyen hosszú lesz a folyamat.
    3. tetszik nem tetszik az UV beteszi neki az ajtót. Jön a tavasz, fel a fejjel. De ha nem hiszitek, beszéljük meg május közepén az egésszet.

  6. 5 – vadegér:
    Pozitív hír volt a „Szolgálati közlemény” alatt. Vegyél magadhoz sok-sok D3 vitamint, és napozzál.—Különben az újrafertőződésről ezen kívül számos más jelentés is létezik, de szerintem elég egyet lefordítani.

    Valamint: Valóban vírusos fertőzés után kialakul bizonyos immunitás, de 40 mutáns esetén ezzel nem sokra mész. Még 39-szer megkaphatod.

  7. 4. Tibor bá’ Igazából a szaporodóképes korosztályok biológiai értelemben nincsenek veszélyben, azaz a fajunk sem. legalábbis a vírus miatt nem.

    6. Tibor bá’

    Minden hiába ha a magas vércukorszint vagy a bevitt fruktóz, kiüti a C és D vitamin hatásait.
    Más részt:

    A texasi Sam Houston Egyetemen dolgozó magyar vegyész kolléganő (Petrikovics Ilona) juttatott el egy videót (inkább kimerevített kép alá mondott szöveg), amely arról tudósít, hogy a Harvard Egyetem tüdőgyógyászati klinikájának vezetője által is megerősített tapasztalat szerint az USA-ban a Covid-19 halálos áldozatainak túlnyomó többsége ibuprofen tartalmú gyógyszert szedett (pl. Advil). Ezért arra szólítanak fel, hogy láz-és fájdalomcsillapítás céljából semmi esetre se szedjenek az emberek ibuprofen tartalmú gyógyszert, helyette a paracetamolt, amidazophent, illetve Tylenol-t javasolják. Állítólag az ibuprofen 10-szer súlyosabbá teszi a betegség lefolyását, és a 30-as, illetve negyvenes éveikben járó fertőzötteknél is gyakori a lélegeztetést igénylő súlyos megbetegedés azoknál, akik ibuprofent szedtek.

  8. Találós kérdés:

    hogyan állítják meg a madár/ sertésinfluenza terjedését?
    Ok, a disznó, szárnyas nem tud elmenekülni a zárt telepről.

    De a kijárási tilalom alá vont álló célpontok sem.

  9. 7 – Koczka Zoltán:
    Matematikailag ha valaki újra és újra megfertőződhet, akkor előbb vagy utóbb meghal. ráadásul már az első fertőzés után a heréi szart se érnek. Hogy fog szaporodni?

  10. 8 – Húsevő:
    A kettő nem ugyanaz. A sertést bezárhatod, de a vadmadarak mozgását nem tudod leállítani. Az embert is bezárhatod a lakásába. Sose fog megbetegedni, de úgy hosszabb távon nem lehet élni.

  11. Tibor bá”
    Bocsánat, tényleg van pozitív híred is. Amikor kapcsoltam, már lejárt a javítás lehetősége.:-(.

    Megjegyzem, hogy a 29 mutáció után egy vírus önmaga árnyéka lesz. Mert úgy-e az a fránya entrópia törvénye rá is vonatkozik.
    Más kérdés, ha összeáll egy másik vírussal, vagyis kombinálódik, de ez nem mutáció. Az ő hibridjük tényleg ütős lesz, de amint elkezd mutálódni az új vírus, akkor legyengül.
    Egyszerű példa, hogy mindenki értse.
    A spanyolnátha vírusa. Az alap vírus nagyon durva volt. Napjainkra van A, B és C törzs, valamennyinek több altörzse. Ez a sok mutáció azt hozta magával, hogy most már 10-edére sem olyan veszélyes mint volt.
    Úgy, hogy hajrá COV mutáció. Na meg UV:-).

  12. 9.
    Nem mindegy, hogy az emberiség a COVID-19 vírustól vagy a 4-5 °C-os globális felmelegedéstől fog kihalni? Így is, úgy is kihalunk.

    „Annak az esélye, hogy az Emberiség megéli a XXI. század végét, nem nagyobb ötven százaléknál.”
    (Sir Martin Rees)

    A riogatásról:
    „Nézzük tehát az emberiségre „leselkedő” katasztrófákat, amelyeket két csoportba kell osztanunk: a) az embertől függetlenekre, és b) az emberi tevékenységből fakadókra.
    Az embertől függetlenek:
    1) Földrengés
    2) Vulkánkitörés
    3) Időjárásból fakadó pusztítások: áradás, földcsuszamlás, szökőár, szélvészek
    4) Kozmikus becsapódás
    5) Szupernóvák,
    6) Járványok (emberi tevékenységtől függetlenek)
    Az emberi tevékenységből fakadók:
    1) Globális felmelegedés
    2) Környezet szennyezés (pl. ózonlyuk)
    3) Kórokozók
    4) Atomerőművek és következményei
    5) Nukleáris háború
    6) Túlnépesedés
    7) Kulturális összeférhetetlenségből származó bajok
    8) A genetikailag módosított élelmiszerek
    9) A nanotechnológiából származó veszély
    A két csoportra osztásnak igen fontos, gyakorlati oka van. Ugyanis az embertől független katasztrófák mindig is voltak, úgy értem, több százmillió év óta, és lám van emberiség, amiből arra lehet következtetni, hogy ezek a katasztrófák lehettek kisebbek vagy nagyobbak, de semmi esetre se voltak globálisak, vagyis az egész emberiségre kihatóak. Ennek ellenére Hollywood ezekkel riogat.

    (Antalffy Tibor: Van-e jövőnk? Extinctio ante portas 2006)

  13. „Ha továbbra is a GDP miatt síránkozunk (Curix és követöi) akkor nekünk annyi.”

    Tibor bá,

    GDP nélkül senki nem fog neked kifejleszteni és legyártani 7 milliárd vakcinát. Erre mérget vehetsz.
    Megint sikerült összehoznod egy olyan posztot, ahol nem tényeket közölsz, hanem sejtéseket és valoszinüsitéseket. Ezekböl is a legnegatívabbakat, és már megint ott tartasz mint január végén: mind megdöglünk.

    Az evolucio folyamán rengeteg vírussal találkozott már az emberi immunrendszer.
    A vírus nem egyértelmüen az ember ellensége, söt.

    Tibor bá a hatás ellenhatás törvényéről ugye tudsz. Mert ezt is figyelmen kívül hagyod.
    Azt gondolod csak a vírus mutálódik az emberi immunrendszer nem? Az egy állandó valami? Dehogy. A vírus evolucióra készteti az immunrendszert.
    Nyilván az immunitás mutációjáig emberek fognak meghalni de ez így van rendben.

    Borzasztó rossz és hamis képe van az embernek a földi bioszféráról müködésröl.
    Mi mindenre ellenségként tekintünk és az egyetlen válaszunk az hogy elpusztítunk mindent ami meg mer bennünket zavarni. Egyáltalán nem gondolkozunk el azon hogy mi az értelme a Virus gazda kapcsolatnak.
    A virusok valaha a gazda test részei voltak, az evolucio során keltek önlállo „életre”.
    Sok virus remek szimbiozisban él a gazdával. Megvan az egyensuly.
    Akkor kezdödnek a gondok, mikor ez a virus uj gazdát kap, ahol nincs immunválasz, felborul az egyensuly. Ilyen volt a HIV is és most ilyen bizonyos fokig a Korona is.
    Tudomásom szerint egyetlen virus törzs sem ölt ki egyetlen fajt se, de nagyon jo szabályzo képességük van, amiböl az ember alig ért valamit.

    Ezzel szemben az ember már rengeteg fajt eltüntetett erröl a földröl.
    Probáljatok teljesen elvonatkoztatni emberi mivoltotoktol, és válaszoljatok.

    Mi vagyunk rosszabbak vagy ez a vírus? Megérdemeljük a sorsunkat?

  14. Amikor ilyen mondatokat olvasok: „GDP nélkül senki nem fog neked kifejleszteni és legyártani 7 milliárd vakcinát.” – „29 mutáció után egy vírus önmaga árnyéka lesz. Mert úgy-e az a fránya entrópia törvénye rá is vonatkozik.” Akkor én kiszállok a vitából. Ezekre nincs semmi kedvem válaszolni.

  15. 14. Tibor bá’

    Pedig lenne értelme…
    Ahányszor érdemi ellenvetést írtam (Curix álláspontjához csatlakozva, kimoderáltál.)
    Tartsd meg a jó szokásodat…

  16. Ok., Tibor bá’
    De előtte kérlek tisztelettel cáfold meg a spanyolnáthás példámat.
    Mert ez elég látványos gyengülési folyamata egy vírusnak, a sokszoros mutáció okán.
    Volt egy 10%-os mortalitást okozó vírus, majd a mutációk során olyan szépen megerősödött, hogy másra 0,1-0,2%-ot ért el. Nem értem ebben mi nem érthető. Én nem állítottam mást, csak azt, hogy a mutáció nem tesz jót a vírus erejének. Persze ez még nem jelenti azt, hogy el fog tűnni, csak, hogy megszelídül.

  17. De senkinek nem tűnik fel hogy még mindig nem kerek valami a történetben?
    Az sem hogy előtte is betegek voltak emberek itthon is meg ott is?
    Meg az is hogy hiába a karantén, eredménye nemlesz ha a hullás szakaszban karanténoznak már?

    Itt is jöttek a hozzászólások hogy miért is nincs góc máshol mint kínában. És lett góc de viszonylag sokára.
    Illetve mostmár van is mindenhol kb egyszerre.
    De akkora jövés-menésben mindenhol egyszerre kellett volna robbannia nem?

    Lehet ahol most hulla van az már a második hullám? A lappangási meg olyan hosszú hogyha most nincs karantén akkor a tömeges hullaszakaszban se legyen?
    De ha a második hullám akkor elkapható mégegyszer. Ha másodjára elkapható akkor tényleg addig megy a játék amíg ki nem döglünk.

    Vagy megtanulunk vele együttélni…. maszk, szkafander, kézmosás, öntisztuló felületek, légtisztítós klíma stb.
    Nem technológiai, társadalmi probléma ez is.

    Lásd index cikk:
    https://index.hu/kulfold/2020/03/26/olaszorszag_koronavirus_fontana_lombardia_kormanyzo_jarvany/
    „Olasz kutatók vizsgálják annak lehetőségét, hogy az új koronavírus az eddig véltnél korábban elterjedt Kínából, mivel 2019 utolsó negyedévében Lombardiában az átlagosnál több volt a súlyos tüdőgyulladásos és influenzás esetek száma. Adriano Decarli, a Milánói Egyetem járványtani és orvostudományi statisztikai professzora közölte, hogy

    JELENTŐS NÖVEKEDÉST TAPASZTALTAK A TÜDŐGYULLADÁSSAL ÉS INFLUENZÁVAL KÓRHÁZBAN KEZELT EMBEREK SZÁMÁBAN MILÁNÓ ÉS LODI TÉRSÉGÉBEN OKTÓBER ÉS DECEMBER KÖZÖTT.

    Elmondta, hogy nem tud pontos számokkal szolgálni, de az átlagosnál több százzal több embert vittek kórházba tüdőgyulladás ás influenza tüneteivel Lombardia ezen két városában. Decarli most vizsgálja részletesen a kórházi feljegyzéseket és más klinikai adatokat ezekről az esetekről, hogy megállapítsa, az új koronavírus már akkor megérkezett-e Olaszországba.”

    Az is lehet hogy van akinél lesz immunitás van akinél nem. Akinél nem azok elfogynak.

  18. Tibor bá’:

    arra utaltam, hogy a sertés/ baromfitelepeket leölik. Nemcsak a fertőzötteket, a szomszédosokat is- elővigyázatosságból.

    Ha a „nemzeti” hadseregek már vannak olyan kedvesek, hogy saját lakosságukat bezavarják a lakásaikba, a nagy játékosoknak csak ki kell robbantani.
    És mivel a konvencionális erők kb teljesen le lesznek a járványellenes intézkedésekkel terhelve, nyilvánvaló, hogy…

  19. 16:

    Pontosan ez az.
    3 helyen indult be egyszerre, a kínaiak információi szerint:
    Irán, Lombardia, Wuhan.

    Pompejó amerikai külügyérnek már magyarázkodnia is kellett emiatt, nemcsak a Kínai Nemezeti Tanács külügyi biztosánál (a kínai külügyminiszter főnöke), de a G7 előtt is próbálta lejáratni Kína ezen információit, mint propaganda.
    Aztán nem is született közös G7 nyilatkozat.

  20. 16

    Btgujj

    Erröl nem ez az elsö jelentés Magyarországon ugyan ez volt a helyzet. Nagyon sokan betegek voltak és sokan jelentettek makacs influenzát, magas lázat.
    A korona jo nagy eséllyel már tavaly itt volt csak senki nem tesztelte. Ha nincs tesztelve akkor nincs is ugyebár.

  21. 9 Tibor bá’:
    „Matematikailag ha valaki újra és újra megfertőződhet, akkor előbb vagy utóbb meghal. ráadásul már az első fertőzés után a heréi szart se érnek. Hogy fog szaporodni?”

    Ha így volna akkor NSV (Nagy Sterilitási Vírus) volna a neve. Ennek semmi jele sincs.
    Sokkal inkább baj, hogy a kétoldalú tüdőgyulladás a túlélőkben élethosszig tartó problémával járhat..

  22. Elek

    köszi a videot, megosztottam Facebookon, mert minden mondatával egyetértek!

  23. 20. Elek

    Dr.Gődény vagy Gödény nem orvos. Minden gyógyszerész Dr.-t kapott visszamenőleg is, Magyarországon. Ez az ember jelen járvány esetében sok baromságot összehordott már.
    De orvosból is van sok ostoba, ezen járvány ügyében is.
    (Sokat mesélhetnék, de az külön blog lenne)

  24. 23. Curix
    Én is teljes mértékben egyetértek vele, nagyon értelmes videókat készít ez a Dr. Gődény György.
    Különben szívesen. 🙂

    24. Tia
    Szerintem meg értelmes, objektív videók vannak a csatornáján. Nem vagyunk egyformák, neked az a véleményed róla, nekem teljesen más.
    (OK., akkor nem orvos, hanem gyógyszerész, de a lényegen nem változtat.)

  25. Tiborbá,
    Szépen kérlek, legyen egy nívó…
    Olyan nem jó érzés olvasni pár papagáj rendre ugyanazt a majomságot szajkózó hozzászólását! Nem azt mondom, hogy zárd ki őket, de ha ugyanazt írja le 30-szor, minek megjeleníteni? Természetesen ez a másik oldalon megjelenő felesleges ismétlésekre is vonatkozhat…

  26. De ha az immunitás rövidtávú vagy sokat mutálódik akkor nem egyszerűbb szabadonengedni tényleg?

    Ha összeomlik minden mint ahogy Hal Turner írja akkor egyszerűbb szabadjára engedni.

    Minnél gyorsabban végigfut, annál előbb kifulladt mert mondjuk még tart az immunitás.
    Amíg a spanyolnátha lóháton terjedt főképp volt második hulláma is. Most meg már lehet eleve a második hullámban vagyunk hála a repülésnek….

    Kínában lehet 21 millió halott lett, de közel sem dőltek be annyira mint jósolták illetve mi előbb és nagyot esünk mint ők.

    Mert ha ők küldik a maszkokat meg a lélegeztetőket akkor valamennyire csak működnek már… kivéve az a pár millió ember aki hiányzik.

    Mert mint mondottam… spanyolnátha turbós verziójánál csak egyvalamit lehet tenni… eltitkolni amíg lehet.

    De végülis Amerikában, Iránban stb már elszabadult… majd kiderül ki nevet a végén.

    De itthon egyre több emberen maszk, egyre több szolgáltatónál csak kézfertőtlenítés után lehet belépni stb tehát szerencsére kezdenek odafigyelni az emberek.

    De a teszkóban az alkalmazottak vidáman csókolóznak, maszk egyiken sem, bevásárlókocsikat nem fertőtlenítik, a kártyás értékhatár meg hiába lett 15 ezer ha tollal alá kell írni pl a gyógyszertárban is… idióták.
    Operatív törzsnek nem lehet jelenteni az ilyeneket? Hogyan lehetne?

    Ui: visszagondolva: kínaiak permeteztek, ajtót hegesztettek, pénzt fertőtlenítettek stb, ez lehet mind csak kétségbeesett próbálkozás volt mert akármit csináltak nem csitult a járvány. Lehet a pénznek, az utca permetezésnek stb szinte nulla a hatása, ha aeroszolként terjed…. szépen beköltözik a tüdőbe és mire az orrban is kimutatható lesz az már késő és idő.

    Nomeg Boris stb, nagyobb sztárok is fertőzöttek? Iránból alig van diákunk, aki van az is fertőzött? Kimegy síelni a doki és hopsz Ő is elkapja?
    Kimentem tegnap metrózni és lehet hopsz nekem is ketyeg a számláló.
    Pedig FFP3-as maszkban tettem, ennek ellenére nyáron mikor abban nyírtam a füvet ugyanúgy kijött az asztma mintha nem lett volna rajtam, tehát ha a pollentől nem véd majd a vírustól igen?
    Nekem ebből az jön le hogy előbb elterjed a járvány, jelentős lakosságszámot megfertőzve, de mire megmutatja magát addigra nem-oszt szoroz a karantén. Lásd olaszországot. Nem tartották be az utasításokat? Vagy éppen majd mindenki elkapta csak ilyen lassú a lefolyás?

    Ennyi erővel aki későn zárkózik be vagy már bezárkózott lehet ugyanúgy ugyanabban az időben fog lélegeztőgépre szorulni mint pl az aki koronapartikra járt minden nap.

  27. 25. Elek

    Mondom: Jelen járvány kapcsán sok hülyeséget összehordott!
    Tud értelmes is lenni, más ügyekben.
    De amit most művel az nagyon nem követendő!
    Azt se mondhatom hogy csinálsz amit akarsz, ugyanis aki még mindig nem érti, az másokat veszélyeztet.

  28. 26 – Horváth Csongor:
    Mindenki be van szarva, és joggal. Egyesekből ezt váltja ki. Hát istenem. Viszont, aki nem ért hozzá, tényleg lövése sincs, annak be kellene fogni a száját. Mindenkit nem moderálhatok ki, mert az káoszhoz vezet (meg egy rakás munkát jelent nekem). Például Curix nézetével nem az a baj, hogy feláldozná az öregeket (úgyis megdöglenek), hogy a fiatalabbak nyugodtan éljenek jólétben. Hanem az, hogy nem működik. Nem lesz jólét, és ő is meg fog dögleni, ha nem találunk ki valamit, mihez viszont idő kell.

  29. ” az másokat veszélyeztet.”

    Tia,

    ha félsz, akkor maradj otthon, csukd magadra az ajtót, huzd le a redönyt és várd meg mig elvonult a virus (Ez soha nem fog megtörténni)

    Hagyd ezt a baromságot hogy másokat veszélyeztetsz, mert ez a magatartás a végén oda vezet hogy emberek fizikailag egymásnak fognak esni. Rohadt káros dolog ma ebben a helyzetben bárkit hibáztatni.

    Tibor bá

    „éldául Curix nézetével nem az a baj, hogy feláldozná az öregeket”

    Félelmetesen kitekered a mondataimat, korod és érintettséged nem enged tisztán látni ebben a helyzetben.
    Én nem áldozok be senkit!
    A vírus teszi a dolgát. Nekem ehhez semmi közöm, én nem döntök senki halálárol, csak probálom átlátni a helyzetet.
    Ennyi.
    Sajnálom a az idös betegeket, de ez van!
    Tudod ez olyan Tibor bá, mint mikor lelövik a rossz hírt hozo futárt.
    Most te kb. ezt teszed.
    Véletlenül ezt nem te írtad?: „Tetszik nem tetszik, igen hagyni kell menni az öregeinket betegeinket.” Ha hagyok valakit meghalni, az véletlenségből nem azt jelenti, hogy DÖNTÖTTÉL a haláláról?

  30. 33. Curix

    Majd megteszem ha nem orvosként állok a frontvonalban.

  31. Curix,
    Engedj meg egy személyes kérdést; volt már valaha bármelyik szeretted kritikus állapotban intenzív osztályon? Mondjuk a szerelmed/testvéred/legjobb barátod?

  32. 33. Curix
    persze, a vírus már itt lesz velünk, mindaddig amíg valami „oltás” nem lesz ellene.

    DE, jelenleg az a gond, hogy az egyébként is alulműködő egészségügyi ellátórendszert kiüti és akár más, banális kórházi ellátás sem lesz elérhető, mint vakbélműtét, baleseti trauma, etc etc… egyéb fertőzések, mert még ágy sem lesz szabadon.
    Jelen esetben az „időhúzás” az ami ezt elodázhatja vagy csökkentheti.
    Aminek a módszere az izoláció.
    Nem hiszem, hogy tudsz jobbat, ami belefér az orvosetikába és/vagy nem ütközik az alaptörvénybe.
    Ha mégis, akkor nosza!
    Mi az?

  33. 21 – Elek:
    Ez akkora baromság, hogy nem volt türelmem végighalgani azt a 3-4 percet. Különben az alkatából itélve ez a pasi elképesztő életmódot folytathat. Az ilyen ne oktasson másokat.

  34. 32 – Curix:
    Véletlenül ezt nem te írtad?: “Tetszik nem tetszik, igen hagyni kell menni az öregeinket betegeinket.”
    Ha hagyok valakit meghalni, az véletlenségből nem azt jelenti, hogy DÖNTÖTTÉL a haláláról?

  35. „Engedj meg egy személyes kérdést; volt már valaha bármelyik szeretted kritikus állapotban intenzív osztályon? Mondjuk a szerelmed/testvéred/legjobb barátod?”

    Somogyi Ildi,

    az apám megteszi? Ö volt, meg is halt.
    Tudom mire szerettél volna kilyukadni ezzel a kérdéssel, de én ebbe nem kivánok veled belemenni.

    Koczka Zoltán,

    én ezt a betegséget nem feltétlen vinném be a korházakba, hanem külön vész korházakat állitanék fel. Ezeket az embereket nem kell müteni nem szükséges milliárdos müszerezztség, hiszen a betegség NEM GYOGYITHATO.
    Mindössze a tüneteket lehet kezelni. Jelen esetben össze vannak engedve a „hagyományos” betegek a vírusos betegekkel. Az az eü akarja ellátni, ami nem erre lett létrehozva. Néhány eset elláthato, de ha tömegesen kerülnek ide virusos betegek akkor a rendszer megbénul.
    A magyar korházakba ilyen higéniás helyzetben virusos betegeket bevinni. ….
    Szerintem Veszélyes. A virusos betegeknek speciális ellátásra van szükségük. Immunerösités oxigénkezelés lélegeztetés.
    Ezért én nem az eü-re szabaditanám ezeket a betegeket, hanem külön felállitanék erre intézményeket. Rengeteg épület van szabadon….de ma ezt nálunk nem fogják tudni megoldani.

  36. „Ha hagyok valakit meghalni, az véletlenségből nem azt jelenti, hogy DÖNTÖTTÉL a haláláról?”

    Tibor bá

    nem, nem azt jelenti. Azt jelenti hogy elfogadom a vírus müködését és annak következményeit és nem kezdek el mindenkit hibáztatni a szomszédtol kezde Orbán Viktoron keresztül Soros Györgyig…..

    Fogd már fel Tibor bá, hogy ezekröl a virusos halálokrol NEM DÖNT SENKI. Ezek megtörténnek döntés nélkül is.

  37. 39. Curix

    Miért lenne jobb ez, mintha hagynád őket otthon, családi körben agonizálni?
    Egyébként kamuzol. Az ápolt betegek ( a súlyos betegekről beszélek), az ápolás/ellátás hatására döntő részben kiheverik.

    A kérdés csak az, hogy Ők, akik megmenthetőek, milyen arányban kapnak MEGFELELŐ ellátást?
    Ahhoz meg az kell, hogy a 100 intenzív ágyra egyszerre ne jusson 300 rászoruló.
    Azaz elhúzni az izolációval a járványt.
    Egyes matematikai elemezők szerint kb 2 hét múlva kell legkésőbb a totális kijárási tilalmat meglépnünk.

  38. „Egyébként kamuzol. Az ápolt betegek ( a súlyos betegekről beszélek), az ápolás/ellátás hatására döntő részben kiheverik.”

    Tibor bá írta, hogy maradando károsodást szenvednek.

    Magyarországon ma tömegesen megfelelő ellátást fognak kapni??? Ez az évezred vicce 😀
    Kapsz NACL oldatot a 8 helyen véna mellé szúrt kanülödbe, meg 2 másik korházi fertözést. Kb. ennyit tud a mai magyar egészségügy. Volt szerencsém 10 évig abban dolgozni, elég is volt egy életre.

  39. 41 Curix
    Pedig ezt Te írtad, nem Tibor’bá „hiszen a betegség NEM GYOGYITHATO.”

    Meggyőztél, az élet a halálhoz vezető leggöröngyösebb út.
    Minek is bárkit kezelni bármivel, mert mindig ugyanaz a vége. Időfecsérlés ez az izé, „orvoslás”!

    „Teccikérteni? Jól vettem ki az oxigéntet?”

  40. Kedves n/a
    Nem tudom hány éves vagy, de régen a közvilágításban voltak azok a narancssárga színű égők. Bikatök égőnek hívta a „szaknyelv”.
    Na, ha egy olyant be tudsz szerezni valahonnan (tarfóval együtt – anélkül nem megy), a külső üvegburát szépen leválasztod róla és a belső katódcsöves részt egy sütőtepsibe (őzgerinc formába) szereled, úgy, hogy annak alját kifúród (kb. 6 cm-es lyuk) és oda beilleszted (a sütőforma a terelést szolgálja). Ha bekapcsolod, ne maradj a szobában és növény se legyen, mert két-három alkalom után elpusztul. 10 perc működtetés csírátlanítja a szobát. Ezt már a nyolcvanas években használtuk, főleg beteg által lakott szobák fertőtlenítésére.
    Megsúgom, hogy a műtőket is így csírátlanítják, persze nem a bikatök lámpát használva, de ugyanazt a sugárzást.
    Ez a módszer csak a belső terek fertőtlenítésére jó. Ellenben ennél jobb a napsugár az utcán, mert abban minden UV tartomány benne van, amit a vírus „szeret”.
    A napsugár az utcai kontakt-felületeket tisztítani fogja. És fogadd meg Tibor bá’ tanácsát és menj a napra és erősítsd az immunrendszeredet.

    27. Horváth Csongor
    Te eddig ugyanezt csinálod, csak a másik oldalról. A tényeket negligálod és hajtod az imamalmot, hogy mindmegpusztulunk. Alaptalanul kelted a pánikot. Szerinted ez a nivó?
    Ne feledd. Van még négy nap április 1-ig. Meg lesz az ezer? Egyébként te nem 1000-et hanem apokalipszist jósoltál. Nyugi, nem lesz itt az. Ha csak nem gazdasági.

  41. 43:
    itt meg van a videó róla hogyan kell csinálni:

    Csak fordítsa le valaki nekem magyarra, ha jól értem akkor nem kell hozzá fojtó sem?

    De az ilyen lámpa nemcsak a vírusokat hanem a bútorokat is károsítja. Egy károsított felületen meg mégjobban megmaradnak a bacik.

    Jó egyszer-kétszer, hulla után elmegy… . meg fürdőben, wc-ben jó az.

  42. Tibor Bá’
    Én vissza kanyarodnék a poszt eredeti témájához.
    Ezt írod:
    Voltak olyan esetek, amikor a CT kimutatta mindkét tüdő totális gyulladását, de a teszt egymást követően négyszer volt negatív.

    Ha ennek a betegnek nem korona vírus okozta a tüdőgyulladását , hanem valami egész más, akkor tesztelhetik akárhányszor, korona vírusra negatív lesz a teszt.

    Korábbi hír.
    21 millió telefon előfizetés szűnt meg.
    Egy ekkora piacon ezt a 1.5%-ot nem tartom akkora csökkenésnek, hogy bármilyen következtetést le lehetne vonni belőle. Lejáró szerződések, amiket nem újítottak meg. Megszűnt bevételi forrás miatt lemondott üzleti és magán szerződések, stb

    Amit fontosnak tartok itt leírni:
    Tegnapi osztrák híradó híre, hogy az antitest tesztben látják a megoldást. Állítólag 2-3 hét és rendelkezésre áll olyan megbízható gyors teszt amivel a lakosság nagy része tesztelhető lesz. Így hamar kiderül, hogy mennyi a korona víruson már átesett , és ha csak hónapokra, is, de immunisnak tekinthető létszám

  43. 45. BAB

    „Voltak olyan esetek, amikor a CT kimutatta mindkét tüdő totális gyulladását, de a teszt egymást követően négyszer volt negatív.”

    A francia link erről szólt. Egyes tesztek álnegatív eredményt adnak, akár 60% ban is.
    Mivel több féle teszt van, így nem tudni, hogy hol milyen teszteket használnak.
    Itthon is ez volt, egy egyetemistát kiengedtek 2 negatív eredmény után. Ahogy hazaért szóltak, hogy mehet vissza mert az utolsó tesztje az pozitív.
    Egy olasz orvos leírta, hogy ő nem vacakol a teszttel, hanem a tüdő állapota alapján kezdi a kezelést mielőtt kórházba kerülne a beteg, és ennek jó eredményei is vannak.
    A hamis negatív teszt késleltetné a terápiát.

    Ezért vakrepülés pl Pintér Sándor esete aki 1 hét karantén után két negatív teszttel már újra aktív… De lehet, hogy ezzel ő nekünk tesz jót…

  44. 39 – Curix:
    Ezt légy szíves gondold még egyszer át!

    “Ha hagyok valakit meghalni, az véletlenségből nem azt jelenti, hogy DÖNTÖTTÉL a haláláról?” – nem, nem azt jelenti. Azt jelenti hogy elfogadom a vírus müködését.
    Mert valamelyikünk nem tud magyarul.

  45. Koczka Zoltán.
    És mi van a ha bakteriális a tüdőgyuszi? Aztán víruskezeléssel a doki jól kinyírja a beteget.
    Nem mellékesen szerintem még most is a Mo-i tüdőgyuladások nagy része mögött influenza szövődmény áll. Lehet, hogy ez változni fog, de ez még nem aktuális, az a pár tucat kezeléses nem indokolja a számok megváltoztatását.

  46. 38.Curix,
    Értem…szóval a Te szeretett édesapád már elment, így nincs senkid a veszélyeztetett korcsoportból. Ok.

  47. Teljesen mindegy, mi ez a vírus- akár biofegyver, akár természetes-
    a lényeg: azért tud ilyen jól terjedni mert hatalmas az embertömeg és a népsűrűség.

    Tehát: nem a nagypapákért, nagymamákért jön, hanem mindenkiért. Lehet, még a kotyvasztót is eléri a 2895. mutáns változat.

    Az viszont látszik, hogy a görbe lapítása is iszonyatos erőfeszítésekbe telik- és ezeket a jelenlegi intézkedéseket nem lehet nemhogy 1- 1,5- 2 évig, de 2 hónapig se fenntartani.
    Pláne, hogy nem is egyszerű fenntartásról van szó; hanem folyamatos szigorításról. Kezdetben nem akarták a repülést leállítani- megtörtént; ma egyetlenegy kondenzcsíkot se láttam.
    Le lehet mindent állítani; de a lényeg a lényeg:
    az EMBERért jött és el is fogja vinni.
    Ha nem is ez, a gazadasági összeomlás vagy a szulfátok kihullása biztosan.

    Úgyhogy nyájimmunitás meg hasonló, 1,5- 2 évig tartó kivitelezhetetlen dolgok helyett, garantáltan jön a sertés/ szárnyastelepeken alkalmazott módszer.

  48. 43 vadegér

    Köszönöm a válaszodat!

    Értelmezem.

    Nem adtál választ. UV-C vagy UV-B?
    Ahogy tudom, UV-C kell a fertőtlenítéshez.
    http://www.poolmatic.hu/fertotlenites/uv-lampas-fertotlenites/
    Jó lett volna, ha megerősíted.

    A „bikatöke” lámpát ismerem, ezért ezt a töröttbúrás megoldást nem választom, sőt az elektromossághoz nem értőknek nem is ajánlom.
    Inkább gyári megoldást ajánlok a laikusoknak. pl ilyet:
    (Ami persze most nem kapható)
    https://izzocenter.hu/id/01151-Germicid-lampa-lampatest-1x15W-1x25W-Germicid-UVC

    „Ez a módszer csak a belső terek fertőtlenítésére jó. ”
    Vagyis egy szoba fertőtlenítése 10 perc alatt megvan
    250 W-os lámpával, kissebbel pedig arányosan több idő kell.
    Ez már használható infó. Köszönöm!

  49. „Értem…szóval a Te szeretett édesapád már elment, így nincs senkid a veszélyeztetett korcsoportból. Ok.”

    Somogyi Ildi,

    még van egy idös dohányos anyám. Szerinted elég veszélyeztetett?
    De kóstolgassál csak nyugodtan 🙂 Ha jol esik…..

  50. Tibor bá

    most lovagolsz egy kifejezésen, de pontosan tudod mire értettem. Hagyni elengedni öket mert nem tudsz mit tenni. Kapálozhatsz meg csinálhatsz amit akarsz ezeket az embereket vagy holnap, vagy 2 év mulva de elviszi a virus.
    Mi pedig hagyjuk őket menni.
    Ennyi a lényege, nem érdemes ezt annyit tekerni.
    Lehet, hogy engem is elvisz, akkor így jártam. Ilyen az élet. Senki nem mondta születéskor hogy biztos 80 évet kapok és különben is….80 évesen pont olyan nehéz elmenni mint 40 évesen ha nincsenek fájdalmas életet nehezítő betegségek…..
    Kérdés ki mennyire áll erre belül készen.

  51. 53 – Curix:
    Nem akarod, vagy nem tudod megérteni, hogy itt többen (velem együtt) felkapták a vizet. Nyilván mert tudnak magyarul, amit te most megpróbálsz kimagyarázni. Én meg nem hagyom, mert ez a dolgom. Sajnálom!/font>

  52. Ez a Gődény patikus létére flangál minden fele meg csacsog mindenhol maszk nélkül. Nem kevés hordozóval találkozhat gondolom a napjai folyamán a gyógyszertárban.Nagyon felelősségteljes, bravó. Bocsánat, de lehet a gyógyszerészeknél ez a fajta magatartás elvárás???? /lsd első igazolt fertőzött itthon /
    Nekem azt sugallja ebben a videóban (a többit eddig nem bírtam végignézni, mert rosszul vagyok tőle, ) , hogy legyél önző, igen is csináld a kis megszokott dolgaidat, kb szarj a világra és az embertársaidra. Én úgy gondolom elbagatellizálja ezt a dolgot, játssza a nagy megmondót. Remélem nem sokan fogadják meg az ostoba tanácsait, mert ezzel a felfogással és hozzáállással oly mindegy mi lesz a gazdasággal. De emberek milliói pont nem azért ül otthon, veszíti el a munkáját, nullázza le magát, hogy ő konditerembe járkáljon. Felháborító amit közvetít.

    Szimpatikusa videóban az aldis polctöltő is a nyakán a maszkkal beszélget. :-/

    Nem tudom ki olvasta esetleg. Facen posztolt a srác, aki Izraelbő jött haza és szétszedte a sajtó meg a kormány.
    Duds Máté:
    „Mint azt sokan tudjátok, én voltam az az izraelben járt fiatal, aki pozitív lett koronavírusra. Szeretném tisztázni a történteket mivel a sajtó és a kormány is hazudott rólam.
    03.06-án este érkeztem haza az országba és mivel izrael nem volt a „veszélyes” országok között, hétfőn (03.09) elmentem dolgozni. Egész nap teljesen tünetmentes voltam.
    Változó beosztásom miatt, a keddi napon (03.10) szabadnapos voltam. Ezen a napon, délután jelentkeztek az első tünetek. Éjszaka lázas voltam, reggel felhívtam a háziorvosom aki beküldött a Szent László kórházba. Ezen a napon már nem mentem dolgozni. Itt megvizsgáltak és a tünetek alapján torokgyulladásra gondoltak, de a biztonság kedvéért vettek mintát tőlem. Hazamentem, és éjfél előtt nem sokkal (03.11) hívtak a laborból, hogy pozitív lett a tesztem és be kellene vonulni a karanténba. Másnap reggel (03.12) hívott Szlávik doktor, hogy pozitív vagyok és kérdezte, hogy bejövök vagy maradok otthon. Jeleztem, hogy az otthoni karantént választom, ha nem probléma. A nap eseményeit követően beszállítottak végül a kórházba. Ezt a napot nem részletezem, rengeteg dolog történt velem, és nem is tudnám szavakba önteni, hogy a szerzett tapasztalatok milyen érzéseket keltettek bennem.
    Következett két hét kórházi karantén, ami szintén olyan élményeket tartogatott, amit nem kívánok senkinek. Ma (03.25.) 14 nap után, és 3 negatív tesztet követően hazaengedtek teljesen egészségesen.

    -Irónia következik-

    Köszönöm a neve elhallgatását kérő ismerősömnek, aki hazugságokat nyilatkozott a sajtónak (köztük, hogy egész nap köhögtem a munkahelyemen, és hazaküldtek) Kellemes perceket okozott számomra. Szórakoztatóak voltak a kommentek, remek pánik hangulatot keltett a környezetemben. Kiemelném hogy betegségem alatt, egyetlen egyszer sem köhögtem! Négy tünetem volt: Egy napig nyomást éreztem a nyelőcsövem körül. Egy éjszaka lázas voltam, majd pár napig kicsit nehezebb volt a levegő vétel, majd ideiglenesen elvesztettem a szaglásomat.

    Köszönöm a sajtónak aki addig uszította a kormányt, míg beszállítottak a kórházba holott erre semmi szükség nem volt (Ma már a pozitív betegek otthon maradhatnak)

    Köszönöm a kormánynak, hogy híressé tett, és bizonyította, hogy amit a sajtótájékoztatókon mondanak legalább hárommal el kell osztani. Kivéve a betegek számát, azt szorozni kell.

    -Irónia vége-

    Jelzem, hogy megvizsgáltak minden ismerőst, akivel kapcsolatba léptem itthon, és senki se lett pozitív közülük.

    TÉNYLEG köszönöm a támogatást a munkahelyemtől, és a kórházi alkalmazottaktól, akik nagyon kedvesek és türelmesek voltak mindig.
    Jó végre itthon.”

    Érdekes a járvány elején eldönthette, hogy otthon marad vagy kórházba megy?! Nem akarták megfigyelni( még akkor „kevés” fertőzött volt), hogy mit kezd vele ez az ismeretlen vírus, nem gondolták hasznosnak, hogy napi szinten nyomon kövessék hogy reagál a szervezete?
    (Kb úgy, mint a szívműtétem után a fél éves kontrollon közölte flegmán a dokinő: nem muszáj ám ide járkálnom (GOKI), elmehetek a helyi kardiológiára is. Konkrétan a könnyeimet nyeltem és le se tudtam reagálni . Adott egy viszonylag friss eljárás amivel megmentették (” míg élek köszönöm nekik, remélem sokáig köszönöm -Hofi Géza )az életemet és nem akarják nyomon követni a felépülésemet.)
    Itt jut eszembe van arról szó, hogy valahogy kontrollálják nyomon követik a már kigyógyult embereket ? RTG, CT, MR, szív uh , stb, hogy kinél mit okozott a betegség?

  53. Tibor bá

    megközelíthetem a dolgot máshonnan is. A Föld rohamos túlnépesedéshez közeleg.
    Rövidesen halomra fognak hullani az emberek így is meg úgy is. Ezt tökéletesen ignorálja az emberiség, pedig be fog következni.
    Létezik e ennél a vírusnál igazságosabb természetes szelekció?

  54. 55.SZJK.
    Vannak bajok az értékrenddel úgy látom….az egyiknek legfontosabb a kényelmes állása, a másiknak meg a személyes szabadsága áll mindenek felett.

  55. SZJK:

    zseniális a Jiszráélből hazatért érvelése:
    „ekkor még nem volt a hivatalos tiltólistán az ország”.

    Bzmeg, 2, azaz, KETTŐ, KÉT hónapja jönnek a hírek, Izraelről is meg a többszázezer karanténozottjukról is. Világjárvány idején, minden külföldről hazatérő-> karantén.

    LOGIKA
    Egyéni felelősségvállalás hol marad?
    Most is van rengeteg Matrix- droid, aki mindent ugyanúgy intéz, mint ezelőtt, mer
    „a qrmány már meghozta az intézkedéseket; a többi nem a zén dolgom”.
    És ugyanúgy jár qrvázni, társaságba, egyik városból a másikba, stb.

  56. 45. BAB

    A koronavírus által okozott tüdőgyulladás jellegzetes képet ad a CT-n. Olyannyira, hogy még számítógépes programot is írtak rá, ami képes pontosabban és gyorsabban megállapítani a betegség meglétét, mint az orvos.
    Amúgy ez nem az a fajta baktérium okozta tüdőgyuszi, amit némi köhincséléssel és mellkasfájdalommal kiheversz. Sokan úgy mesélik, hogy mint ha folyamatosan ülnének a melleden, folyamatos köhögéssel és olyan elviselhetetlen fájdalommal, ami szuicid gondolatokat is ébreszt. Többen már a tettek mezejére is léptek ezügyben (sajnos fiatalok).

  57. Off.
    A szomszédból. Szerencsére itt még nem tartunk, remélem, később sem.
    „Kinél a betegség valamilyen jelét látják az orvosok, vagy koronavírus által ellepett országból jönnek, azok egészségügyi táborokba kerülnek, a többieket otthoni tartózkodásra kötelezik.
    Már a határ átlépésekor szidják a „sz@r” országot, úgy lépnek fel, mint akinek minden kijár. Egy olyan földön, melyre eddig minden rosszat rámondtak, Nyugatot pedig felmagasztalták. Most pedig rohannak onnan, akár a patkányok.
    Főleg azok, akiknek Nyugaton most nem megy az „üzlet”, a csermálás, a prostitúció, a kéregetés vagy a feketemunka. Ezek egész biztos nem fizettek egészségügyi biztosítást sem ott, sem idehaza, de azért követelik, hogy mindennel kiszolgálják őket….
    …És ha már ilyen szépen jár-kel, él a talján honból, spanyol tájakról, germán földről és a brit szigetekről hazajött munkanélküli sereg, „dolgozni” kezdtek. Kirabolják az áruszállító teherautókat. Főleg az erdők melletti országutakon folyik a rablás. „Nekünk is élnünk kell valamiből” – magyarázzák.”
    https://www.erdely.ma/visszateres-a-szr-orszagba/

  58. 61:

    Most kellene T-72- esekkel, BTR- ekkel lezárni a romániai határátkelőket.
    Ez a banda rosszabb, mint az iszlámista szegínmeneküttek.

  59. 54. Tibor bá és Curix

    “Tetszik nem tetszik, igen hagyni kell menni az öregeinket betegeinket.”

    Véleményem szerint Curix ezzel arra célzott, ha egy orvosnak választania kell a legnagyobb káoszban, hogy kit tartson életben, a fiatalt vagy az idősebbet, betegebbet, akkor a fiatalt fogja választani. Itthon még szerencsére nincs ilyen helyzet, de sajnos előbb- utóbb ez lesz.
    Ezért felesleges Curix-ot támadni, ő csak a tényeket írja le, ő sem és sokan mások sem szeretnék az idősek halálát.
    Tibor bá ezt kicsit magadra vetted, de persze a te érzékenységedet is megértem, mert rengeteg ember van, járványtól függetlenül, akik arra várnak, hogy az idősek elmenjenek és így szerezzenek javakat.
    Az én ismerettségi körömben is van két személy, akik kijelentették, hogy ilyen gondolataik vannak, a mostani kialakult helyzetben. pff.

  60. 63.margit
    …”Az én ismerettségi körömben is van két személy, akik kijelentették, hogy ilyen gondolataik vannak, a mostani kialakult helyzetben. pff….”
    Hihetetlen,hogy valakik, akik embernek születtek, képesek igy gondolkodni.
    Az ilyeneket közköltségen kellene agyoncsapni, és most nem viccelek, az ilyenek nem méltók az emberi közösségben való életre.
    Valamikor régen olvastam egy novellát-ugy a cinét, mint a szerzőt elfeledtem, sajnos – ahol pontosan egy ilyen világ volt leirva, ahol az embereket egy bizonyos kor elérése után fölöslegesnek tekintve , ugymond szervezetten, hivatalosan „eltávolitották.”

  61. 64. balint
    Sánta Ferenc: Sokan voltunk
    Kötelező olvasmány, törzsanyag.

    66. maleusorbi
    akkor gondolom orvoshoz nem jársz mert az felülírhatja a jótékony természetes szelekciót.

  62. Mindenkinek el kellene fogadnia, hogy ez is csak az EVOLÚCIÓS SZELEKCIÓ megnyilvánulása, a gazdasági vonatkozás más téma.

  63. Jézusom! Itt még mindig ez a téma?
    Van ennek így értelme szerintetek?
    Mindkét félnek igaza van! A megoldást bölcs Salamon óta tudjuk. Tessék elolvasni a Bibliában…

    Az én eddigi tapasztalatom az, hogy éles helyzetben, a valóságban, pont a Curix véleményét hangoztató emberek gondolják meg magukat (de nem mondjuk egy betörő esetén, hanem pl. családtag érintettsége kapcsán)!

    Egy időben nekem is voltak ilyen „racionális gondolataim”, konkrétan az eutanáziával kapcsolatban. Aztán jött egy konkrét eset a közelemben… Nem olyan egyszerű ám ez Fiúk – Lányok, amikor ott álltok, és nem csak leírjátok, amit gondoltok, hanem cselekedni kell, vagy épp nem cselekedni!!! Meg fogod tudni tenni? Na…

  64. A Curix kontra Tibor bá’ polémiát tökéletesen félreértettétek. Curix azt mondja tegyük félre a tömeges védekezést, koncentráljunk a gazdaságra mert az fontosabb mint a potenciális halottak megmentése (ami történetesen főleg idősek). Én meg azt mondom, hogy húzzuk el a védekezést ameddig lehet, függetlenül, hogy milyen hatással lesz a gazdaságra, mert időt kell nyerni a megoldás megtalálásig. — Ennek valószínű hatása az lenne (vagy lesz), hogy ha nem védekezünk akkor sokkal több ember hal meg, de az életbe maradottak jobb anyagi helyzetbe kerülnek. Míg ha védekezünk, akkor többen maradnak életben, és valószínűleg soványabb anyagi helyzetben fognak élni. Ezt Curix „természetes szelekciónak” nevezi, amire nagy szükség van. Én pedig gyilkossággal szerzett jólétnek.

  65. Nézzétek meg a 61-es, 62-es kommentet jó alaposan, Kakukk és Husevö beszélget egymással meg arról a problémáról, amit én probálok itt veletek megértetni csak senki nem fogadja el, és nem érti meg.

    Ma még csak néhány kamiont fognak kirabolni, de mi lesz további egy hónap karantén után?
    Akik nyomatják ezt a „MARADJ OTTHON” kampányt, azoknak nem teljesen világos még mit szabadítanak rá a világra ezzel.

    Jelenleg az otthon maradt emberek még a régi „normális” világban felhalmozott javaikat élik fel. A cégek még a régi „normális” világban felhalmozott nyereségböl tudnak dolgozokat állásidöre fizetni. De ez csak rövid ideig tarthato fenn. Ha hónapokra otthon maradunk, a vírus ugyan ugy fog terjedni csak idöben elhuzva és elindul egy lincshangulat.

    A levegöben iszonyatos feszültség van. Az emberek idegállapota 150%-ra van feszítve, ha itt bármi történik még, netán menekülteket engednek Europára, vagy akármi egyéb negativ esemény, akkor itt robbani fog minden.

    Ezt iszonyat sokan nem érzékelik. Az otthoni karantén szép gondolat, de ideje lenne józanul gondolkodni és nem tetszelegni és játszani a nagyon erkölcsöst amibe a végén beledöglik mindenki.
    Most józan döntésekre van szükség nem erkölcsösre.
    Az emberiség folyamatosan iszonyatosan sok energiát fektet abba, hogy harcol az evolució ellen.
    Most ebbol visszább kell venni, engedni kell az evoluciot, mert nem tehetünk mást.

    Erröl szól a történet.

    Tudom, hogy a kijelentéseim átlag fül számára néha provokativak és merészek.
    De ez nagyon súlyos helyzet amiben vagyunk. Sokan nem érzékelik igazán a tétet…..

    Tibor bá engem is karanténba tett 🙂

  66. @44: Üdv. mindenkinek! a lámpa amiről szó van, a higanygőz lámpa, s a belső búrán belül tulajdonképpen egy kvarclámpa van, egy zacskóba csomagolva satuban jól eltávolítható a külső üveg, természetesen használatához szükséges a hozzávaló fojtó tekercs is, mint pl. egy fénycsőhöz. Én kb. 20 éve használok két 125 wattos darabot dobozolva foncsorral NYÁK levilágító lámpának ( UV kell ). A búra eltávolítása után a megfelelő érintésvédelemről gondoskodni szükséges, egyébként annyira veszélyes mint egy kvarclámpa, ne nagyon nézzetek bele.

  67. 70:
    Abban igazat adok neked, hogy a karantént én is maximum 3-4 hónapig tartom működtethetőnek. Az 1 éves, meg 1,5 éves megoldás egyszerűen kivitelezhetetlen.
    De pár hónapot várjunk még ki… Ha addig sem leszünk előbbre, és nem alakul ki valamilyen konszolidált megoldás, legalább a társadalmi minimumok működtetésére, fegyverre lesz szükségünk idehaza is, ez nem kérdés.
    Aztán nyilvánvalóan az sem fog működni, hogy Csányi, Mészáros és a többiek nem osztanak vissza valamit, én bízom abban, hogy ezt ők is jól tudják. Ha nem teszik, régóta vizionálok egy hazai polgárháborút, de korábban elképzelhetetlennek tartotttátok itt is…

    68:
    Tiborbá, én ezt tökéltetesen értem, de megbocsáss, itt többről is szó volt, hisz épp Te hívtad fel a figyelmet erre korábbi megjegyzésekben.
    Érdemes lenne egyébként egy kockázat – nyereség elemzést készíteni, mert abból talán kijöhetne az arany középút lehetősége. Fél évnél tovább húzni…, én nem látok rá szemernyi esélyt sem. Talán, ha 3 hónapra tervezték, utána valamit lépni kell, ebben Curixnek van igaza.

  68. Felvetődött, hogy a sokadik mutálódásra valami elgyengül, életképtelen lesz. Ez vírus esetében a gazdatest mázlija. A mutáció, mindenki tudja, nem biztos hogy előnyös, mivel rövid idő elteltével csupán egy próbálkozás.” Vagy bejön vagy nem alapon” . Ez nem jár együtt a vírus eltünésével. A hatékonyság lényege egyébként nem egy faj eltüntetése, hanem a kihasználása. Lásd ember.

  69. Csongor

    maximum 3-4 honap múlva könyörögni fognak az emberek hogy inditsák ujra a gazdaságot, mindegy mennyi halott lesz.
    A fegyvert pedig már most megveheted!

    Itt mindenki csak addig fog erkölcsöst meg maradj otthonost játszani, amíg tart a tescos készlet, meg a számlán a spórolt pénz.
    Aztán indul a tulélési ösztön…..

  70. 70 Curix
    Azt azért látnod kell, hogy a te megoldásodnak nem csak erkölcsi akadályai vannak, hanem politikaiak is.
    Ha valaki felvállal egy ilyen döntést, az teljes bizonyossággal ezzel be is fejezi politikai karrierjét, mert az átlag szavazópolgár ezért keményen büntetni fog, amihez az összes ellenzéki párt aktívan asszisztálni fog. A politikus meg nem arról híres, hogy az ország javáért feláldozza magát.
    Látom a logikáját annak, amit írsz, de ez akkor sem fog bekövetkezni, ha ebbe az egész társadalom fog belepusztulni.
    Mert a nagypapa most fog meghalni, a gazdaság meg valamikor a nem belátható jövőben fog bedőlni, meg hát nem is biztos, majd biztos kitalálnak valamit…

  71. Hubab

    én azt jósolom, hogy az idő előrehaladtával egyre több hang fog megszólalni a gazdaság mellett. Be fogják látni, hogy ez a helyzet tarthatatlan lesz.

  72. 74. hubab
    Erkölcsi, meg politikai aggály addig van, amíg tele a gyomor. Utána nagyjából az van, amit Curix ír. 3-4 hónap karantén után a politikai elit amúgy is automatikusan megbukik, tehát a népnek nem kell könyörögni az újraindításért, egyszerűen figyelmen kívül hagyják a rendelkezéseket. A boltok kinyitnak, a melós elmegy dolgozni, a sor elején álló kamion meg áttöri a határzárat. És ha katona, vagy rendőr akadékoskodik, azt helyben felkoncolják. A halottakat pedig meggyászolják, de az élet megy tovább. Eddig is így történt, ezután is így fog és nem erkölcsi okokból, hanem mert ilyen az emberi természet. És ebbe a természetbe az is belefér, hogy az öregeket, elesetteket az utolsó pillanatig próbáljuk menteni.

  73. 72. Dan
    Ez történt a spanyolnáthát okozó grippé vírussal is. Addig mutálódott, hogy megszelídült. Ma már oltás nélkül is túl lehet élni egy egészséges embernek (igaz egy kicsit lever a lábadról). Az elején nem így volt. Ez a vírus is be fog szépen állni a sorba.
    Csak most az idősek a veszélyeztetettek, ami nagy baj. Mert tetszik vagy sem náluk van a tényleges tapasztalási tudás és nem a google-n. Nem beszélve az érzelmi kapcsolatokról.
    Sajnos oda jutottunk a welneszes világunkban, hogy a kényelem miatt az idős gondozást, öregek házával oldották meg. Na ezek raknák máglyára az öregeket. Szegény páriák. Ha van Isten, nem szeretnék a helyükben lenni.

  74. 68. Tibor bá

    „Én meg azt mondom, hogy húzzuk el a védekezést ameddig lehet, függetlenül, hogy milyen hatással lesz a gazdaságra, mert időt kell nyerni a megoldás megtalálásig.”

    De meddig???
    Ezt fél évnél tovább nem lehet elhúzni és még így is sokat mondtam.
    Ha sok embernek korog a gyomra, akkor nem mondhatod azt, hogy várni kell a megoldás megtalálásáig.

  75. 74 – Curix:
    A honlapot te miattad teszik hűvösre, mert te nem csak rémhírt terjesztesz, de egyenesen lázítasz. Voltak már világjárványok, de olyanfajta lázadással egyik se járt, amivel te fenyegeted az embereket. Beteg, ember gyülölő agyad rémképét akarod bebeszélni másokba.

  76. 79 – Margit:
    Hogy meddig az nem én döntöm el. Egyenlőre már három roham volt élelmiszerért, és még mindig teli van minden raktár kajával. Magyarország röhögve eltartja lakosságát.

  77. „Beteg, ember gyülölő agyad rémképét akarod bebeszélni másokba.”

    Ez most kicsit erös volt Tibor bá, de én nem fokozom tovább.
    Aki meg akarta érteni miröl beszélek az megértette. Többit az idö elrendezi…..

  78. 65.Zoltán
    Köszönöm fáradozásodat kikutatni a novella cimét.
    Beleborzad az ember, mennyire közel jár a mai valósághoz egy régen megirt elbeszélés.
    Ha belegondolunk, 1984 is fantasztikumnak számitott valamikor.

  79. Kellett nekem berakni azt a cikket.
    Nézzünk körbe Európában, mindenki eltérő megoldással próbálkozik a részletekben. A többiek jórészt előttünk vannak, az ő tapasztalataikat fel tudják itt használni a döntésekhez.
    Mi még nagyon az elején vagyunk, itt még semmi szükség az olyan korlátozásokra, mint amit most Spanyolországban bevezettek. Kíváncsi leszek rá, ott meddig fog tartani.

  80. 80.
    Curix
    Most aztán megkaptad a magadét, ez felért egy arcul csapással 🙂
    De légy oly jó és belátó, fordítsd oda a másik orcádat is : )
    Mert nem lesz vége 🙂

  81. Nézzünk már szét egy kicsit. Ha a kormány jól akarta volna csinálni, akkor mondjuk a védőmaszk gyártására alkalmas gyárakban már hetekkel ezelőtt kezdhették volna a lakosság számára! termelni a maszkokat. Ehelyett 600 forintért megveheted, ha be akarsz menni a tüzépre. Hát nem ingyé kéne adni???
    Ha érdekelné a kormányt a magyar ember sorsa nem engedte volna, hogy így elszálljanak az élelmiszer árak….mi az, hogy egy kiló krumpli 5 meg 800ft?..a húsról ne is beszéljünk.
    Ha érdekelné a kormányt a gazdaság, akkor azt mondta volna, hogy…tudomisén 50 év felett mindenki maradjon otthon a fiatalabbak meg dolgozzanak, mert talán! így nem rottyan be a gazdaság.
    Ha érdekelné a kormányt a közmegitélés, akkor valódi szakértőkkel venné kőrbe magát, akik nem beszélnek ostobaságokat, mint pl Müller Cecília.
    És folytathatnám…

  82. Romániában a himnuszt fogják tolni a rendőrautók hangosbemondóján keresztül.. Most olvastam és köpni-nyelni nem tudtam… Na ez egy primitív nép, amelyik a vírus ellenki küzdelemben fontosnak tartja bömböltetni a szar himnuszát…

  83. 84 Valaki
    Azért nem kell a valóságot teljesen kifacsarni.
    Ahogy Tibor bá’ szokta írni, nem kell mindig tudatos összeesküvést képzelni ahhoz, amit az emberi butaság is megmagyaráz.
    A szövegedből áttételesen ugyanis az jön le, hogy a kormány tudatosan nem akarta jól csinálni a dolgát, ergo szándékosan gerjesztette a járvány terjedését.
    Hát ez biztosan nem igaz, hiszen ők is nagyon jól tudják, hogy a járványhelyzet sikeres vagy sikertelen kezelése akár a hatalmukba is kerülhet, ők próbálják a helyzetet saját megítélésük szerint úgy kezelni, hogy lassítsák a járványt a meglévő infrastruktúrák figyelembevételével, az ország gazdasági teherbíróképességével arányos eszközökkel, ami minden országnál más.
    Ezt lehet jobban és kevésbé jól csinálni, nálunk úgy látszik sok a balfék a felső szinten, a hibáik ki fognak ütközni, a végső mérleget majd akkor lehet megvonni, mikor túl leszünk a dolgon. Mondjuk mennyi lesz a megbetegedések aránya, és mennyi lesz a megbetegedettek halálozási aránya.
    Azt meg meg merem jósolni, hogy ebből a járványból egyetlen kormány sem fog jól kijönni, mert akárhogy is teljesítenek, a szavazópolgár számon fogja kérni az elhunytakat rajtuk, és mindig lesz elég politikai erő ahhoz, hogy a saját térnyerése érdekében bebizonyítsa, hogy ezt lehetett volna sokkal szakszerűbben, kevesebb áldozattal is csinálni, és természetesen ők tudták volna ez jobban…

  84. hubab

    Ilyen ellenzékkel? A fityesz , ha így csinálja tovabb, bebetonozza magát 22re. Felteve ha lesz még valasztás.

    Ezt nem lehet jobban csinálni.
    Most már hagyni kell őket!

    Idáig kellett volna gondolkodni a politikán a nepnek!

  85. Hubab
    Ja…lehet igazad van…így visszaolvasva az enyémet. Nem úgy gondoltam…vagy mégis?☺
    Egyébként hülyeségeket mondtam?
    Csak Müller asszonyság véleményét ragadjuk ki a maszkokról. Szerinte csak a betegek hordjanak maszkot. Szerintem meg még egy kisiskolás is tudja, hogy lapp. idő alatt is fertőz. Akkor most mi van? Ja hogy valszeg nincs elég maszk?…de ez megint csak az én véleményem…
    Láthattuk mi volt kínában, ha maszk nélkül mászkáltak.
    Az operatív törzs nem tart nyilvános sajtótájékoztatót, mert jobb dolguk is van? Vagy inkább nem tudnak(akarnak) válszolni a kínos kérdésekre?…ez megint csak az én fantazmagóriám.

    De intézzük el azzal, hogy nálunk sok a balfék…amit az emberi butaság mélyen tolerál.

    Egyébként összeesküvés-elméleteken nőttem fel. ☺

  86. Azt mondja már meg valaki hogy:
    Most van 400 koronavírusos beteg.Ez mind kórházban van?Vagy csak pl 40 szorul intenzív kezelésre?
    Melyik kórházakban történik a kezelés?Milyen orvosok kezelik?Milyen organizációban történik a kezelés? Pl 1 orvos 10 ápoló, és az orvos adja az utasításokat az ápolónak?
    Gondolom egy sima urológust vagy kardiológust nem fognak be ilyenre.Ha lesz mondjuk 2000 fertőzött akkor lehet 100-nak kell intenzív ellátás , ezt még lehet lefedi 5 orvos és 20 ápoló, még kezelhető.De milyen orvost csoportosítanak oda?
    Gondolom egy lélegeztetőgépet vérnyomást stb. nem biztos hogy egy urológus tud kezelni vagy egy sima ápoló.
    ____
    75 éves ismerősöm elájult , szív miatt.Ráírták a papírra hogy sürgős kardiológiai vizsgálat kellene.Azt mondták neki most hogy 1 hónapot kell várni(meg a többi) .Miért nem vesznek korona gyorsteszteket ami 5 perc és ha nincs baja akkor mehetne kivizsgálásra

  87. „A többszörösen egy irányba mutató tények szerint a SARS-CoV-2 vírus képes kibillenteni, a tüdőben egyébként egyensúlyban lévő, de csúcsra járatott RAS-t, az ACE2 csökkentése révén, amit gyulladás és hypoxia által kiváltott renin felszabadulás és egy ördögi kör beindulása követ. A hipotézis szerint, a megfelelő D-vitamin szint biztosítása lehetővé tenné COVID-19 betegekben, a vírus által csúcsra járatott RAS jelentőségének csökkentését. ”

    Ezen a fórumon leírtak többször ellentmondanak pl az ACE-gátlók kapcsán.
    Azt hiszem hogy mégis csak rögzíteni kellene, hogy jó eséllyel az ACE gátló lázcsillapók és vérnyomáscsökkentők leváltása, a D-vitamin megfelelő szintű szedése (alsó hangon 3000NE), valamit a LowCarb étkezés és a fruktóz teljes elhagyása lehet az, amit mi együgyű állampolgárok önvédelemből megtehetünk, az izoláció fenntartása mellett.

  88. 92 Koczka Zoltán

    Tele van a hócipőm az össze-vissza beszéléssel.

    „…az ACE gátló lázcsillapók és vérnyomáscsökkentők leváltása,…”
    Más posztban már beszéltünk erről. Ez a leváltás orvosi ellenőrzés mellett ajánlott, de…
    most minden orvos le van kötve más irányban,
    az átálláshoz is sok idő kell, de az már nincs,
    gyógyszerek is kellenének, de láthatóan az is egyre nehezebben elérhető,
    és még erre a kijárási korlátozás.

    Mások is csak ötletelgetnek, hozzáértés minimális, de azért osszák az észt.
    Ez így szart se ér.

  89. 93. n/a

    az egészségügyi hálózat most nem leterhelve van, hanem kurvára ráérnek mindenhol, ahol nem kórházi ellátás zajlik!

    Van 400 koronavírusos beteg, miközben MINDEN nem létfontosságú beavatkozást elhalasztottak. (Ez a plusz 400 eset lebéníthatta volna a „világhírű” magyar egészségügyi rendszerünket?)
    Mitől lennének lekötve? Egyszerűen csak távol vannak tarva a betegektől, hogy ne fertőződjenek.
    A receptfelírás zavartalanul üzemel, telefonon is.
    A mentősök szívnak akik tesztekkel rohangálnak amihez nem kellene esetkocsi.

  90. 95 Koczka Zoltán

    „Egyszerűen csak távol vannak tartva a betegektől, hogy ne fertőződjenek.”

    Megpróbálod kimagyarázni. Ezzel én nem megyek semmire! Nincs orvos!!

    Profi vagy?

    Ez mit jelent?
    „…LowCarb étkezés és a fruktóz teljes elhagyása…”
    Fejtsd ki részletesen ezt, mint a hülye gyerekeknek, az „együgyű állampolgárok”-nak , hogy megértsük és alkalmazni tudjuk!

  91. 96. anonimus

    Orvos van, elérhetőek, nem szívódtak fel. telefon?

    A glükóz versengő antagonistája a C vitaminnak, a fruktóz pedig nem engedi aktiválódni a D-vitamint.
    Ergo ha szénhidrátmentesen kajálsz (gyulladáscsökkentés) és különösen odafigyelsz arra is, hogy ne egyél fruktózt (ami azt is jelenti, hogy még 1db almát sem! A méz is cca 1/3 a fruktóz!!) Akkor az immunrendszered valamivel jobb helyzetbe kerül, így te is..

    A fruktóz viszont egyre inkább minden csomagolt élelmiszerben is ott van. Esetleg nem is tudsz róla, (gyümölcscukor, izocukor, mittomén milyen beceneveken, a lényeg, hogy hozzáadott cukorként jószerivel mást már nem is használnak)

  92. 69. Curix

    a régebbi hozzászólásaid alapján intelligens embernek tartottalak. Olyannak, akivel többnyire nem értek egyet, de hát nem vagyunk egyformák, és nem egyformán szocializálódtunk, ugyebár.
    A mostani állításaid alapján azt kell mondjam, hogy azt az embert, aki ilyeneket mond, azt én a való életben címeres ökörnek szoktam nevezni.

    „…Akik nyomatják ezt a “MARADJ OTTHON” kampányt, azoknak nem teljesen világos még mit szabadítanak rá a világra ezzel. … Ha hónapokra otthon maradunk, a vírus ugyan ugy fog terjedni csak időben elhúzva és elindul egy lincshangulat….”

    „…Az otthoni karantén szép gondolat, de ideje lenne józanul gondolkodni…”

    Az otthonmaradás most a legjobb dolog amit tehetünk. Nem kell új dolgokat kitalálni, aki nyitott szemmel figyelte mostanáig a fejleményeket, az tudja, hogy létfontosságú az időben meghozott, gyors, és határozott döntés ( ami azért nem igazán jött be Magyarországon, voltak országok, igaz nem sok, akik gyorsabban hoztak döntést, valamint dedós a kormány kommunikációja – hali ott fenn, ha halljátok: közös érdekünk, hogy ez professzionális szintű legyen! ), és az, hogy a lehető legjobban elnyújtsuk ( és persze tartsuk alacsonyan) a felfutási görbét.

    Evolúcióra hivatkozol, és lemondasz bizonyos emberekről. Ne feledd, hogy valamikor a múltban emberek éltek, és ezeknek az embereknek köszönheted TE most az életed. Nekik is voltak nehéz döntéseik, és biztos vagyok benne, hogy voltak olyanok is, akiknek az élete annyiból állt csupán, hogy az utódját világra hozza, és tovább vigye az életet, mert számára nem adatott meg az, hogy a saját életét élvezze is kicsit. Ők akkor az életet választották, és TE nekik köszönheted hogy most itt vagy.

    „…A levegöben iszonyatos feszültség van. …”

    A feszültség egyenlőre főleg benned van. Én TUDOM, hogy a legjobb amit ma tehetünk, az az, hogy otthon maradunk, és próbálunk nem kimozdulni, amíg nem kifejezetten szükséges. Én személy szerint élvezem is kicsit, hogy lerázhatok sok ballasztot, nem vásárolok mindenféle „fontosnak” tartott dolgokat, élelmiszernek csúfolt mérgeket (pl. jólesik tiszta vizet innom), próbálom a legtöbbet kihozni a helyzetből.
    Ez persze nem hosszú távú megoldás, de nem is az a cél most. A cél a puszta túlélés.

    „…Az emberiség folyamatosan iszonyatosan sok energiát fektet abba, hogy harcol az evolució ellen. Most ebbol visszább kell venni, engedni kell az evoluciot, mert nem tehetünk mást….”

    Fura ezt olyantól hallani, aki maga is evolúciós zsákutca. Felfogtad egyáltalán hogy miket hordasz össze? Szerintem nem igazán…

    Ha hasznossá akarod tenni magad, akkor van rá lehetőség:
    – élj túl, és ezt tedd úgy, hogy másoknak is segítesz. Ha mással nem, akkor azzal, hogy otthon maradsz, esetleg tartod a távolságot, és nem fertőzöl meg másokat, mert az ugye világos, hogy te magad is lehetsz hordozó, mégpedig tünetek nélkül?
    – ha vége lesz ennek az egésznek, és a korlátozó intézkedések megmaradnak ( mert sok korlátozó, névlegesen „átmeneti” intézkedést és törvényt hoznak most a világban ), annak dacára hogy adott időben szükségesek voltak, majd emeld fel a hangod, és kérd számon a létezésüket akkor, amikor már nem lesz létjogosultságuk

  93. 98 – sleeper:
    Köszönöm, hogy vetted magadnak a fáradtságot egy részletes válaszhoz.

  94. Nagyon jók ezek a rendkívül logikusnak tűnő levezetések; csak pár dolgot elfelejt:
    – olyan NINCS, hogy mindenkit megmentsünk- pláne nem ilyen bezárkózással; először 2 hétre, aztán 2 hónapra, majd jön a szörnyű igazság: min. 2 ÉVRE kellene.

    Közben meg elfeledkezünk a szulfátok kihullásáról, a nukleáris fegyverkezésről, a nagyhatalmak közt a „wuhani/ kínai/ amerikai” vírus körüli adok- kapokról.

    Le kell számolni az illúzióval: a görbe laposítása nem működött, sehol sem működik és sehol sem fog működni; pláne nem hónapokon, éveken keresztül.

    https://www.rt.com/usa/484389-military-underground-bunkers-coronavirus/

  95. Sleeper

    elfogadom a bántásodat, nem fogok egóból reagálni.

    Nem mindenki van abban a helyzetben, hogy ezt a krízist több oldalról is képes legyen (át)látni.
    Pontosan tudom, hogy a kijelentéseim nem népszerűek. Vállalom a következményeit, azt is hogy ilyen jellegű támadásokat kapok, mint a tiéd.
    Neked is csak azt tudom mondani mint Tibor bának.
    Néhány hónap múlva visszatérünk.

  96. 3144-kinai-tapasztalatok
    69. Curix
    „Az emberiség folyamatosan iszonyatosan sok energiát fektet abba, hogy harcol az evolució ellen.
    Most ebbol visszább kell venni, engedni kell az evoluciot, mert nem tehetünk mást.
    Erröl szól a történet.”

    Tisztelt Curix.
    Mindenkinek joga a saját véleményére és ezt én is támogatom, de ebben egyáltalán nem értek egyet veled.

    Ez az egész coronavirus helyzet evolúció kérdése?

    Ki emlékszik a tavalyi Eurovízióra?
    Euróovision 2019 Μájus 19. Tel Aviv, Israel.

    Egy évvel ezelőtt ezidőtájt nagyban készülődtek a résztvevők, köztük az ÚJ VILÁGREND előfutára is Madonna mint vendégsztár, persze énekének a „témája” már sokkal előbb készen állt.

    „Produkciója már az akkori megtekintésekor, első látásra is egyértelműen okkult üzenet volt és egy okkult világ jeleneteit mutatta nekünk. Tudtuk, hogy szimbolikus az egész, de csak most nyert igazán értelmet minden mondata és a jelenetei.
    Látszik már az elején, hogy egy sötét szekta rituáléján vagyunk, majd Madonna fedi fel kilétét. Egyik szeme „természetesen” el van takarva, fején pedig korona.
    Szemén és mellkasán az X jele, ruháján egy fejre állított kereszt, háta mögött pedig halálfejhez hasonló alakzat.
    A produkció közepén gázálarcos alakok veszik körül őt, Madonna különös beszédet intéz hozzájuk, majd egyesével megöli őket.
    A jelenet végén fúj a levegőbe egy nagyot, amitől minden maszkos ember elpusztul. ”
    Nem mindenki éli meg a jövőt.
    Nem mindenki tanul a múltból.
    Nem mindenki léphet be a jövőbe.
    Nem mindenki marad életben.”

    https://www.vilaghelyzete.com/2020/03/a-vilagjarvanyrol-az-elit-madonnan.html

    Curix?

    Erről is szólhat a történet…

  97. Ha valóban igaz az a hír, hogy a svédek azt az utat választották, hogy nem vezetnek be drasztikus korlátozásokat, akkor a vírus tulajdonságai alapján rövidesen tisztább képet kapunk arról, hogy ez mivel jár.
    Így, vagy úgy…

  98. 8O. Tibor bá’

    74 – Curix:
    „A honlapot te miattad teszik hűvösre, mert te nem csak rémhírt terjesztesz, de egyenesen lázítasz. Voltak már világjárványok, de olyanfajta lázadással egyik se járt, amivel te fenyegeted az embereket. Beteg, ember gyülölő agyad rémképét akarod bebeszélni másokba.”

    Tisztelt Tibor bá’.

    Teljesen megértem a jogos félelmedet a honlap bezárásának
    a lehetőségétől ez azonban nem mentség ilyen szavakkal
    lerohanni „Curix”-ot.
    Nem egyszerű mindennapokat élünk.
    Ahogy többször is írtam a coronavirus csak a kezdet!
    Nagyon sajnálom, hogy elmarad az ez évi Euróvision.
    Vajon mi vár még ránk?
    Legalábbis azokra akik túlélik.
    Mit jósoltak volna ez évben, mit terveztek számunkra?
    Mi lesz előbb az Agenda 2O3O vagy a Fema táborok?

  99. Nekem csak két dolog jutott eszembe.

    Volt róla szó fentebb, hogy az otthonmaradás miatt nőnek az otthoni konfliktusok és a válások is várhatóan megszaporodnak.
    Az otthonmaradás csak a felszínre hoz olyan konfliktusokat, amik eddig is ott voltak a levegőben, csak a kevés együtt töltött idő miatt nem jött elő, el lehetett nyomni. Több embert ismerek, aki inkább bent maradt dolgozni csak hogy ne kelljen hazamenni. Esetleg máshoz eljárt ezen idő alatt, hogy egy kis szeretetadagot magához vegyen. Na ezek most borulnak. Az otthonmaradás miatt? Nem.
    Mi köszönjük jól meg vagyunk ebben az új helyzetben. Remélem még jó sokáig tart.

    A másik dolog a gazdasági összeomlás és az általa okozott halálesetek kérdése. Számomra az is egy evolúció, ha egy karantén miatt összeomlott gazdaságban bizonyos emberek túlélik, mások meg nem.
    A véleményem szerint pont nem az önzők fogják túlélni, hanem a hasonlóan gondolkodók együttműködő közössége. Már most elképesztő dolgokat tapasztalok, pedig még hol van az összeomlás, éhezés!
    4 családdal lett szoros az együttműködésünk az elmúlt 3 hétben. Kaptunk tálcányi tojásokat csak úgy. Jöttek hozzánk kertészkedni az egyik családtól, én meg fóliát húzni megyek egy másikhoz. Sérült őzet szedtünk szét együttműködésben. Maszkhoz szereztem alapanyagot és egyik varrónő feleség varrt belőle maszkot. Szereztem nagy tételben fertőtlenítőket és szétdobtuk. Mindenki rendelkezik otthonvédelemhez eszközökkel. Az első telefonra összejövünk és megyünk a bajba jutotthoz. Erre még nem volt szükség szerencsére. Nekem ez az evolúció, csak más köntösben!

    Ha már itt tartunk, akkor mit is hozott nekünk ez a „szörnyű” vírus:
    – egész nap együtt a család
    -van idő megtanítani mindenre a gyerekeket
    -házi tejet hordunk újra
    -lettek tyúkjaink ismét, kertet kezdtünk újra művelni. Van idő mindenre a ház körül, kezd egész rendezett, pofás lenni.
    -kovászos kenyeret, galuskát stb. eszünk. Háztól szereztünk marhát, disznóhúst friss vágásból. A jó minőségű otthoni kosztnak köszönhetően elmúltak az emésztési, hízási problémáink. Kevesebbet kell együnk belőle noha többet dolgozunk fizikailag, mint korábban.
    -új barátokra leltünk, régiek, akik másképp gondolkodnak, tűnnek el.
    -nyugodt tempóban tudunk mindent csinálni, eltűntek a határidők, a stressz. Ha 1 órával később javítom meg a kerítést, vagy másnap, pont nem számít.

    Kövezzetek meg, de mi pont ilyen életre vágytunk eddig is, csak magunktól valahogy nem hoztuk volna meg ezeket a döntéseket, mert a munka és a pénz fontosabbnak tűnt.

  100. 105 – Kamionos:
    Gratulálunk az alkalmazkodáshoz. Mi eddig is itthon voltunk ketten napi 24 órát, és ez már majd 30 éve tart. Nincs ezzel semmi baj csak ott, ahol sose volt harmónia.

  101. 105:

    Ezek mind szép és jó dolgok, de csak addig tartanak, amíg a következő sarki hidegbetörés el nem viszi a növényeidet.
    Legkésőbb, amíg a szulfátok ki nem hullanak, a repülés leállítása miatt.

    Az otthon védelemre pedig nagy szükség lesz…

    106:

    Meg ott, ahol mindez egy 10 emeletes panel 7. szintjén van.

  102. 75. Curix

    „én azt jósolom, hogy az idő előrehaladtával egyre több hang fog megszólalni a gazdaság mellett. Be fogják látni, hogy ez a helyzet tarthatatlan lesz.”

    Nem kétséges, hogy ezek a hangok megszólalnak majd, kérdés mennyire tudnak hangosak lenni.
    Szerintem a korábbi gazdasági rendezőelv már fenntarthatatlan lett gyakorlatilag minden létező szempontból megközelítve. Bízom benne, hogy nem térünk ugyanoda vissza. Újra kell ezt gondolni és ennél jobb alkalom talán nem lesz. A megszokott dolgokhoz visszatérés nyújthat egyfajta biztonságérzetet, de ez már csak egy látszatbiztonság. A járhatatlan út helyett új ösvényeket kell taposnunk, hogy tovább tudjunk haladni.

  103. 107. Húsevő.
    Ez az alkalmazkodás első foka, amit megléptünk. Ha elmegy a termés, akkor jön a „B” terv. Ehető gyomnövények, erdei gyümölcsök, vadállatok. Meg persze a tárolt gabonából kézi malommal liszt őrlése.
    Nyilván ez már egy kiélezett helyzet lenne nagy kockázattal, ami remélem nem fog bekövetkezni. De az alkalmazkodási szándék a kulcs, bármi is következzen. Sokan vannak, akik még mindig a tagadás fázisában vannak, mások pedig a „valahogy csak lesz” állapotában vannak. Ha nem áll helyre a gazdasági élet záros időn belül, akkor ők lesznek az első vesztesei a változásnak. És hát igen számosan vannak.

  104. 1O5. Kamionos
    1O6. Tibor bá’

    Őszintén gratulálunk nektek.

    1O6. Tibor bá’
    „Gratulálunk az alkalmazkodáshoz. Mi eddig is itthon voltunk ketten napi 24 órát, és ez már majd 30 éve tart. Nincs ezzel semmi baj csak ott, ahol sose volt harmónia.”

    Tibor bá’ a harmónia (αρμονία) kulcsszó!

    Talán a legnagyobb fajsúllyal bíró szavunk a világunkban.

  105. 105.Kamionos
    Nagyon jólesett olvasni bizakodó, derús beirásodat, jó tudni, hogy vannak emberek, akik a mai borongós, nyomasztó időszakban is meglátják a napsugarat, bármilyen kevés és sápadka is.
    Egyetlen baj, hogy a társadalomban nagyon kevés a hozzád hasonló, optimista beállitottságú, a mindenben a jót, a pozitivumot látó ember.
    Azt sem felejtsd, hogy életkörülményeid megengedik neked ezt az életformát, szerencsédre, de ám lásd Húsevő 107.sz. beirását, nagy igazság van benne.
    Nem mindenkinek való a te életformád, nincs is helye ahol mivelné, azokkal, a szegény millió emberrel mi lesz?
    Kiváncsi vagyok, a politikusok hogyan látjak a helyzetet, miképpen gondolják megoldani a panelprolik aggasztó és egyre súlyosbodó NAPI helyzetét?

  106. 111. Bálint

    Köszönöm Bálint, de én sem kertészkedésre születtem, inkább csak nagy az elszántság, mert nem engedhetem meg, hogy a családom szükséget szenvedjen, ha a helyzet úgy hozza majd.

    Mi is éltünk 2 évet pesti panelben, amikor megismerkedtünk. Amint kiderült a terhesség, hamar eldöntöttük, hogy nem tudunk ott élni gyerekkel. És ez még békeidőben volt. Most sokkal rosszabb a helyzet, ahogy pesti barátok mesélik. A gyerekeknek kell a hely és a mozgás, különben kezelhetetlenné válnak.
    Felajánlottuk két barát családjának is, ahol kisgyerekek vannak, hogy költözzenek le hozzánk. Van hely, van kaja, van tér a gyerekeknek, ahol levezethetik az energiáikat. Nem jöttek le:(
    Meggyőződésem, hogy bármi áron el kell hagyni a fővárost most! Az esetlegesen várható ellátási gondok csak bónusz. Mi ezt tennénk, ha most ott élnénk.
    Ha kell, akkor vidéki rokonokhoz, családhoz, vagy csak bérelni egy vidéki kertes házat. Mindegy, csak menni onnan.

  107. 111:

    Először 2 hetes fokozatos leállás, aztán kijárási korlátozás, majd tilalom- 2 hetente meghosszabbítgatva; majd statárium- ezt kb 1- 2 hónapig lehet rendszerszinten művelni.

    DEFCON- 1 lesz a vége.

  108. 103 Hubab

    Nem Svédország lesz itt a próbapálya, hanem az USA.
    A népsűrűség a metropoliszaiban, a tömegesen létező krónikus betegségek (diabétesz, magas vérnyomás ami az utcán látható az elképesztő kövérségből) mindezek már a tinédzser kortól halmozottan..
    Mellette a több mint 250 millió kézifegyver magánkézben.

    …ha valaki megnézi itt (: https://www.bing.com/covid) az USA és a olaszok halálozási és/vagy esetszám grafikonját, azaz a növekedés ütemét, akkor beleszédül.
    (kiválaszthatóak az összehasonlítandó nemzetek)
    Az olasz, spanyol, német, francia görbék közel párhuzamosan futnak (némi fáziskéséssel ugyanazt a növekedést hozzák)
    DE!
    Az USA ezt olyan meredekséggel múlja felül, hogy ott akár már 1 hét múlva komoly konfliktusok is lehetnek… NewYork nagy kisérleti pálya lesz.

  109. 113. Húsevő

    Nem kizárt, hogy így lesz. De mivel számos ország előbbre jár a folyamatban 2-3 héttel, így bízom benne, hogy a híreket hallva lesz időnk reagálni.
    Van erre a helyzetre is tervem, de nem lennék boldog tőle.

  110. Jakab Ferenc: „Szinte biztos, hogy a megfertőződött emberek legalább rövidtávú védettséget kapnak”
    2020-03-29
    „Úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk”, ami egy nagyon jó hír, mert a járvány lassítása és az esetszámok alacsonyan tartása megakadályozza az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését – közölte egy újabb, a PTE UivTV-nek adott online interjújában Jakab Ferenc professzor, a koronavírus-kutató akciócsoport vezetője. Mint mondta, hogy sok olyan hír felröppent, hogy újra meg lehet fertőződni a vírussal, de ilyet inkább tesztelési vagy diagnosztikai hiba okozhat. Úgy tűnik jelenleg, hogy 1-3 évig minimum védettséget szerez az, aki átesik a vírusfertőzésen.
    https://szabadpecs.hu/2020/03/jakab-ferenc-szinte-biztos-hogy-a-megfertozodott-emberek-legalabb-rovidtavu-vedettseget-kapnak/?fbclid=IwAR3W7VMLP4vMN4TiWMd0q2NAdSFBEJ6-lMcMzz5bdWWNBSAkwzR3l9I9khg
    (az interjú 10:37 hossszú videóval)

  111. Szerintem (mert én így csinálnám) Orbán bevezeti a jegyrendszert, és az élelmiszer export stopot. Az ország bőven el tudja látni magát élelmiszerrel. Kizárólag energiát kell importálnunk, arra pedig lesz élelmiszer többletünk. Aztán fel kell támaszani a könnyűipart, mert élelmen kívül más testi szükségletek is vannak. Be kell még vezetni a kötelező katonai szolgálatot, mert ellátottságunkat lesz, aki irigyelni fogja.

    116 – Tibor:
    Egyszerű a megoldás. Az államnak kell mindenkinek kiutalni a megfelelő összeget. Nálunk ez 100.000 Ft + 50.000 Ft gyerekenként. Különben milyen ember az, akinek gyereke van, munkahelye van, de tartaléka az nincs?

  112. 118. Tibor bá’
    Nagyon jó!!! És bölcs tanács.
    Na Curix ezért kellenek az öregek, látod.

    Kmionsonak, pedig egy nagy dicséret az irányért. Ez lesz a jövő egyik pillére.

  113. 117:

    Hol lát ez a szagértő lapos görbét? Hacsak nem ő a valódi számokat látja, amik magasabbak a hivatalosnál ás tényleg csökken a (valódi) új megbetegedettek száma.
    Aztán ha laposodna is, azt fenntartani csak további leállásokkal, szigorításokkal lehet.
    De ehhez, persze virológusként neki már nem kell értenie- ahogy a következményekhez sem…

    https://public.flourish.studio/visualisation/1644908/?utm_source=showcase&utm_campaign=visualisation/1644908

    119:
    Hurrá, csak Zrínyi 2026 most lett éppen lenullázva a járvány elleni védekezéssel… Kétlem egy általános sorkötelezettséget fegyverrel/ lőszerrel, ruhával/ellátmánnyal képesek lennének biztosítani.

  114. 117 – Elek:
    Legalább egy tucat, különböző helyről jött jelzés, hogy volt páciens újra fertőződött.

  115. 120 – Húsevő:
    Nem elég a jólét megteremtése, azt meg is kell védeni, mert mások megirigyelhetik tőlünk. Egy fegyelmezett társadalmon belül törvény garantálja sérthetetlenségünket, de nemzetközi szinten ez nem létezik. Az ENSz egy gitt egyelet. Különben engem hidegen hagy, mert nekem már a jövőm nulla. Nade, aki iskolás gyerekeket nevel!

  116. 124. Curix
    Nem tudni hány olasz „éhezik”. De a kormányuk bevezethetné hogy pl fél kg kenyér ,
    tojás,egy kis ez meg az jusson mindenkinek naponta vagy aki igényli, ennyiből már nem lehet éhenhalni .Búza van bőven és lesz is idén is hacsak a klíma nem basz oda :D, de azt nem hinném hogy ha odabasz akkor is 0 lenne a termés, max 30% kiesés, de akkor meg ne együnk annyi húst.

    Én régen is mondtam hogy a világ oda jutott hogy egy háztartásban a kocsitól a kenyérsütőig lehet van átlag 20 000 alkatrész amit a világ különböző részein munkások gyátanak le illetve a szállítóezközök ,infrastruktúrák, stb….Ha ez megborul és nem kell senkinek akkor ezek a munkáskezek sem kellenek.Pl. egy autót ami x ezer alkatrészből van munkába,vásárolni és egy kis kirándulásra használjuk az utóbbi 15 évben. Ezért kell legyártani x ezer alkatrész plusz a járulékos dolgok (pl. kamionok amik viszik az autóalkatrészt pl. Mo-ból németbe).Tudtuk hogy a végtelenségig nem tartható ez fenn, bő 15 éve van ilyen repdesünk, utazgatunk , selfizünk világ. Most meglátjuk hogy meddig marad fenn.

  117. Németül tudóknak egy iszonyat jó beszélgetés:

  118. Én nem azt bánnám ha bedőlne ez a fajta fogyasztói társadalom. Aki ma nem megy a fiatalok közül welnessezni,kirándulni az általában köcsögnek van nézve.Holott régen nagyanyáink idejében nem is mentek kirándulni vagy elmentek az erdőbe sétálni.Későbbi időkben esetleg évi egy buszos belföldi kirándulás.
    Ma meg mindenki welness meg miegymás és amikor most lehet 1-2 évig nincs welness akkor összeroppan a gazdaság.
    Én csak azokat sajnálom akik nem jutnak el a kialakul helyzet miatt egészségügyi kezelésekre, ez nem hiányzik nekünk.Olvasom máshol hogy valakinrk csomót találtak a mellében és min 3 hónap mire talán foglalkoznak vele..Másik ismerősnek magas lett a cukra és ő sem mehet kivizsgálásra, a harmadiknak kadiológiai vizsgálat kellene ő sem mehet min. 1 hónapig.Ma ha van pénze és vállalják a magánkórházak , mert elvileg ha valaki nem lázas akkor én úgy láttam hogy még fogadják az embert, talán abban az egyben bízhat az ember.
    Persze nem egyszerű az állam helyzete sem mert ha lehetne menni orvoshoz ,kórházba és behurcolnák a vírust akkor tényleg annyi lenne mindenkinek, de így meg többen fognak meghalni az ellátás hiánya miatt mint koronavírusban. Talán lesz korona gyorsteszt és a sürgős,közepesen sürgős betegeket ellátják majd.Mert hozzá kell tenni valóban kockázat lenne megnyitni a rendelőket

  119. „Én nem azt bánnám ha bedőlne ez a fajta fogyasztói társadalom.”

    Andrew

    Bedőlés után egy héttel térden állva könyörögnél, hogy visszakaphasd.
    Könnyű ám nagyokat mondani fűtött szobából, számítógép mögül, jóllakottan.

    Andrew, te nem érzed a perverzitását annak, hogy a reggeli kávéd mellé kinyitod a laptopod, bepötyögöd a worldometers cimét és megnézed tegnap mennyien hullottak el a korona harcban?
    Te ebbe nem érzel semmi perverzet?
    Gondold ujra mit beszélsz.

  120. Azt nem értem hogy hogy a faszba nem tudtak kitalálni olyan szájmaszkot még ebben a csuda feljett világunkban hogy pl. a bejövő levegőt felhevítené x fokra majd visszahűtené a belélegzéshez.
    Egyátalán végeztek kutatást hogy szájon keresztül hány %-ban kapják el a vírust?És ha ez a legnagyobb arány akkor erre kellene valamit kitalálni.

    Másik: Miért nem csinált még senki egy szemléltető videót hogy hogy kell a vírus terjedését elképzelni. pl megyek a tescoba és a huzatommal is felverhetem a földről a vírust úgy mint a port?
    Azt is látni hogy Nagyvárosokban terjed ,nem kizárt hogy jobban terjed pl közös lakótömbökben. Pl a szomszéd pörköltszaga is átjön akkor lehet a vírus is. Na ilyenről is kellene szemléltető videó hogy pl. a nigger pörköltet főz otthon aki vírusos, majd a vírus a pörköltszaggal szépen átúszik a szomszédhoz.Tehát video arról hogy pl levegőben tud e lebegni akár órákata vírus, mert a por az tud szállni , akkor a vírus meg pláne tud lebegni és gondolom elég 1 db-ot belélegezni.

  121. 127:

    Gyorsteszt egyetlen hátránya, hogy a WHO által sem elfogadott (akkreditált) és 80%- ban fals negatív eredményt ad. Influenza ellen is képződhettek hasonló antitestek.

    Meddig kell még kerülgetni a forró kását:

    ezt mindenki be fogja bukni, aki nem tart min. évente 2x biol- vegyvédelmi gyakorlatot, a hadsereg- egészségügy (kórházak) és nagyszámú civil széleskörű bevonásával.

    Mert lehet etetni a dokit, meg énekelni/ tapsolni neki, de 80%- uk még a sima sterilitás szabályait is képtelen betartani/ nem is használja napi szinten. Most ezeknek kéne helytállni, különös tekintettel majd a lélegeztetőgépekhez, intenzívre/ sürgősségire vezényelt szemészekkel, fül- orr- gégészekkel, urológusokkal, nőgyógyászokkal, lelkes visszatérő pályaelhagyókkal és egyéb önkéntesekkel.
    Szép dolog a segítő szándék, de szakmai precizitás nélkül borítékolható a végeredmény.

    Nem véletelen, hogy a kormány mindenáron rendészeti- katonai intézkedésekkel akarja lassítani az egészet.

  122. 118.Tibor bá
    Nem száz, hanem ezer százalékban osztom meglátásodat.
    Nem azért mert udvarolni, vagy kegyeidet keresni akarnám, mint ahogy egyesek esetleg gondolják, hanem mert igazad van!
    Nálunk pontosan, lépésről lépésre UGYANAZOKAT az irányelveket vezetik be, amiről irtál.
    A rendkivül súlyos gazdasági helyzetre való válaszként az állam a közelgő húsvéti ünnepek elött azonnali , a ti pénzetekben cca, 160 ezernyi forintnak megfelelő gyorssegélt folyósit minden , a helyzet miatt állását elvesztett embernek, valamint a csakis a soványka állami nyugdijból élő öregeknek, kiknek bizonyitottan semmi más jövedelmük nincs.
    A tönkrement kis és középvállakozók 320 illetve 480 ezer forintnyi havi támogatást kapnak, az adó illetve az áfakötelezettségek móratóriumán kivül, ezt legalább április végéig, de ha a helyzet addig sem konszolidálódik, akkor továbbra is.
    Erre a célra az állam 80 milliárdot különitett el az nemzeti vészalapból.
    Továbbá, látván, hogy igazán szorult helyzetben senkire sem számithatsz, még Kinára sem, sőt reájuk legkevésbé, ahogy te is helyesen látod, nálunk is kezdenek egyre hangosabb ‘SOHA TÖBBÉ KINA „, illetve „VISSZA AZ IPART” hangok hallatszani.
    Jólesik akár utólag is észlelni, hogy örökös volt vesszőparipám, az ipari elsatnyulás miatti kesergésem, ami mián nemegyszer lehurrogtak, a végén mégis igaznak bizonyult, ime, az ipar erőt ad, gazdagságot és biztonságot. Csak azt sajnálom, hogy iluen szomorú eset kellett beigazolja mantráimat.

  123. Andrew.
    Ez a vírus nem űrhajós, hogy órákig lebegjen.
    Már rég tisztázva van, hogy nem terjed aeroszol formában. Csak cseppfertőzés útján. Az pedig más.
    A Calicivírus az igen. A hányás után egy jó ideig megmarad a budiban, és aki bemegy megkapja. De mintha ezt már írta volna valaki. Ez nem ilyen. Szuper erős vírus, de nem ilyen.

    130 Húsevő.
    Milyen rendészeti, katonai intézkedésekkel akarja lassítani?
    A fasorban sincsenek csak a románokhoz képest sem. Szerintem jól csinálják. Hoznak is meg nem is, min Mátyás király okos lánya. A gazdaság is meneget, mi is élünk, a vírus pedig szépen várja a sorsát – ami a májusi UV sugárzás ad meg neki.

    131. Bálint.
    Ha nálatok is ez van akkor ez a vírus tényleg Isten csapása:-).
    Nincs itt semmi USA, Kína stb. összeesküvés és akkor nekünk embereknek tényleg annyi.

  124. 132:

    Az aeroszolos terjedést nem zárnám ki, másként hogy a f@szba lenne ennyire fertőző, hogy már mindenhová eljutott és ott is gyorsan felfut?
    Román intézkedések: hallom Arad környékén kik uralják az utcákat; a nagy rendőri fellépés közepette

    133:

    Te még mindig influenzázól?

    Tibor bá’, az ilyeneket nyugodtan lehet irtani a hózzászólók közül.
    Aki a 3 hónapja jövő infók/ eszmecserék mellett még mindig itt tart; az kuka.

  125. Gilgames: Minket nem érintett, 2009 tavaszán fedezték fel, amikor nálunk már lefutott a szezonális influenza, őszre már kész volt a vakcina, és a lakosság nagyon nagy százaléka – pl. én is – be is oltattuk magunkat. Ez a különbség sajnos a mostani járványhoz képest, hogy nem pár hónap alatt van meg az oltás 🙁

  126. 135 lr01: köszönöm a higgadt, tényszerű választ.

    134 Húsevő:

    „Te még mindig influenzázol?

    Tibor bá’, az ilyeneket nyugodtan lehet irtani a hozzászólók közül.
    Aki a 3 hónapja jövő infók/ eszmecserék mellett még mindig itt tart; az kuka.”

    Ne oszd az észt feleslegesen. Vegyél lejjebb. A bloggazda dolga hogy mit írt ki.

  127. Conte az olaszoknál élelmiszerjegyeket kezd el kiadni azoknak akiknek nincs mit ennie. (Forrás: ORF)
    Az igen, igaz hogy ilyen fokú fertőtlenítéshez némely doki nincs szokva. De a sátrakban, ahová az SBO került minden lépésnél fertőtlenítenek. Szépen hozzászoknak amire nagy lesz az iram. A sürgősségi személyzet mellett most bent állnak ott helyben az aneszteziológusok is. (ez a csapat Magyaro.-n is „méhésznek” beöltözve) Illetve a többi osztályról is vannak bent dokik, tanulnak is. Illetve rengeteg utasítás, tanulnivaló dől mindenkire.
    De semmiképp nem kellene egyetlen egészségügynél sem az olasz mennyiségű fertőzöttet előadni. A Dräger nem bír annyi lélegeztetőgépet legyártani mint az országok rendelnének. Azt nem tudom mennyire megvalósítható a Canada-i ötlet hogy egy gépre több páciens kerüljön egyszerre.

  128. 137:
    Jó hír ez az olasz jegyrendszer- 1991- ben ki hitte volna, hogy előbb lesz náluk, mint Magyaro- n vagy Oroszországban :DDD

    1- 2 hét alatt be lehet tanítani a vegyvédelmi ruha viselését+ a sterilitást+ ebben dolgozni- mondjuk a lélegeztetett beteget hasrafordítani, anélkül, hogy tutira ne fertőzzék meg magukat? A finomabb dolgokról nem is beszélve- mondjuk centrált, artériát szúrni, stb

    Jön a 20- 25 °C és olyan szauna lesz ezekben a katonai sátrakban+ a védelmi ruhában, hogy ihajjj.
    És onnantól jönnek a sorozatos hibák, mulasztások, fertőzödések…. Nyilván nagyrészt önhibájukon kívül.

  129. 124. Curix

    „respekt azért ahogy alakitottad az életviteledet, de ha körülötted minden romokban van, akkor a te nyugalmadnak is vége. Nem kivánom ezt, de ez lesz, ha nem inditják heteken belül ujra a gazdaságot!”

    A változások mindig nehezek és gyakran nagy áldozatokkal járnak. Nem megy másképp. De még így is megéri. Azt kell megértened, hogy ez mindenképp eljött volna.

    Sok minden kisülhet ebből a helyzetből, ez igaz. Akár kötelező beszolgáltatás is a vidékiek részéről. Ha pedig a kormány nem tudja megoldani az ellátást, akkor a karhatalom nem fogja tudni megőrizni a rendet és eljön a fosztogatások időszaka.

    Mindenesetre az én nyugalmam pontosan addig fog tartani, amíg fejben meg tudom őrizni azt. 7 éles fegyver (legálisan) és két számszeríj segít, hogy ellenálljunk a nyomásnak adott esetben.

  130. 129. Andrew “ a nigger pörköltet főz otthon aki vírusos, majd a vírus a pörköltszaggal szépen átúszik a szomszédhoz.”
    Már ezért az egy mondatodért érdemes volt átnyálaznom a posztokat! 🙂
    Nekem is feltűnt, hogy nagyon kevés az érdemleges információ a vírus terjedési módozatairól. Úgy tűnik, mintha direkt sötétségben tartanák a népeket. Nem lenne nagy dolog egy 3-as szintű laborban a lehetséges terjedési módozatokat letesztelni és az eredményeket közzé tenni. Ez az egyik furcsaság a vírus körüli dolgokból (a sok közül). A másik furcsaság: a világban sok helyen vízzel és mindenféle habokkal veretik az utcákat, vízágyúkat, locsolókocsikat bevetve. Mi értelme van ennek?

  131. 128. Húsevő

    Ha nem döntitek ránk ami az olaszoknál lett, akkor nem dőlünk ki, és lesz aki centrált szúr. 😉

  132. „Azt hiszem Orbánék képesek lehetnek rá, ha egy kicsit összekapják magukat.”

    Kamionos

    lelki szemeimmel már látom is, ahogy a kerítéssel körbekerített nemzeti búzamezőkön, Mészáros és Mészáros rezsicsökkentett kombájnokkal folyik a betakarítás, mikozben Orbán Ráhel pelusokkal trágyázza a szittya magyar fődet.

    Istenem be szép is lesz….. Én is várom már……..

  133. Az aeroszol olyan keverék, amely egy légnemű közegből, illetve az abban szétoszlatott, apró, szilárd részecskékből vagy folyadékcseppekből áll.
    A cseppfertőzések során is szerepe van az aeroszoloknak. Tüsszentés, köhögés és egyszerű kilégzés során vírusok vagy baktériumok tapadhatnak az apró
    folyadékcseppekhez, amelyek a levegőben szállva más élőlényeket is megfertőzhetnek.
    Szóval az aeroszol és a cseppfertőzés nem ellentmondás.

  134. 146:

    És repülés nélkül mi lesz a dimming- gel, Tibor bá?

    Mert anélkül minden borul.

  135. „a világban sok helyen vízzel és mindenféle habokkal veretik az utcákat, vízágyúkat, locsolókocsikat bevetve. Mi értelme van ennek?”
    Ennek a vírusnak zsírból van a „kabátja”, zsíroldó tisztítószerekkel tönkre lehet tenni.

  136. „A cirkusz megvan úgy hívják, hogy TV.”

    két sorral lejjebb:

    ” Mi nem lesz? Gépkocsik, elektronikai kütyük,….”

    Tibor bá

    a TV az nem elektronikai kütyü?

    Ja hogy szerinted a mai globális gazdaság az csak rongyrázás?
    Én ezzel nem vitatkozok már…….

  137. „Nem tudni hány olasz “éhezik”. De a kormányuk bevezethetné hogy pl fél kg kenyér ,
    tojás,egy kis ez meg az jusson mindenkinek naponta vagy aki igényli, ennyiből már nem lehet éhenhalni .Búza van bőven és lesz is idén is hacsak a klíma nem basz oda :D, de azt nem hinném hogy ha odabasz akkor is 0 lenne a termés, max 30% kiesés, de akkor meg ne együnk annyi húst”

    A gond az, hogy Olaszország számos dologban behozatalra szorul. Búzából, húsból is többek között. Több magyar gabonás kamionos cég is van, aki hordja nekik a jó magyar búzát. Csakhogy egyre kevesebb sofőr vállalja, hogy megy olaszba. Mi például a húsiparban vagyunk érdekeltek. Az osztrák magyar határig viszi egy kamionos az árut, ott pótcsere és viszi tovább az a néhány sofőr olaszba, akik vállalták, hogy odaszállítanak. A helyzet súlyosságával szerintem tovább fog csökkeni, aki oda mer menni. Abba már bele sem gondolok, ha további szigorítások jönnének, esetleg a kollégák is elkezdenek kidőlni a sorból.
    Nálunk, ahogy Tibor’bá is helyesen levezette megoldható lenne az élelemmel való ellátás, de annak kézi levezénylése, elosztása kemény feladat lenne. Azt hiszem Orbánék képesek lehetnek rá, ha egy kicsit összekapják magukat.

  138. A Curix-féle összeomláshoz
    A Római Biroalom óta tudjuk, hogy a plebsznek cirkusz kell és kenyér. A cirkusz megvan úgy hívják, hogy TV. A kenyeret pedig a Kormány röhögve meg tudja oldani, ha Horthy és Rákosi alatt megtudták, pedig akkor kaszával arattak. Amit Curix vizionál az egy közönséges rémisztgetés. Mi nem lesz? Gépkocsik, elektronikai kütyük, okos lófaszok, és hasonló felesleges tárgyai a fogyasztói társadalomnak, valamint beépített elévüléssel tervezett háztartási gépek. Aztán majd szép csendben az igényeknek megfelelően ez is az is le lesz gyártva. Közben az államnak pedig gondoskodni kell azokról, akiknek nincs. Ez itt-ott már elkezdődött. Nem kell beszarni. Senki nem hal bele, ha nem ugrik át Laoszba vagy Thaiföldre egy kis rongyrázásra, amit el lehet mesélni a fodrásznál a búra alatt.

  139. 134. Húsevő
    Ezt most komolyan kérdezted.
    Az influenza amikor tombol Magyarországon, akkor napi több ezres betegedést produkál. Hol van ez ahhoz képet. Negyven ötven beteg szállingózik naponta. Ez a szuper vírus?
    Olvastál a fekete himlőről? Egy közösség tagjainak 100%-os fertőzése 100%-os tünet 30-40%-os mortalitás (jő esetben).

    Itt vagyunk a nagy informatikai adatbázison és arra sem veszitek a fáradságot, hogy megnézzétek mit jelent egy szuper vírus. Pedig nem telne semmibe. Épp lenne időtök a nagy beszaratás közepette.

    Mottóm: jön a nap (UV) és májusban annyi a mocsoknak.

    U.I.: És kéred, kik uralják az utcákat Aradon?
    A vírusok?
    Bandák?
    Vagy még a rományok?
    Bár ki, ne aggód az idő mindent rendez.

  140. 140.
    Jé Hanyyistok egy kicsit kijött a ködből.
    Miért mossák az utcát? Hát, hogy érezd milyen nagy a vész. Nem érted? Újpesten is mosatja a polgi:-).
    De csak, hogy tudd (halkan mondom) a Calici vírus egy aeroszolvírus és nagyon agresszív, de még esetében sem indokolt az utcák permetezése.
    Úgy, hogy gondolj amit akarsz a nagy utcafertőtlenítésről.

  141. 114. Koczka Zoltán

    „Az USA ezt olyan meredekséggel múlja felül, hogy ott akár már 1 hét múlva komoly konfliktusok is lehetnek…”

    A vírus kisöpri a rengeteg opioid-függőt, ezért is lesz náluk magasabb halálozási arány.

    105. Kamionos

    Ha lenne kedved (Tibor bá engedélyével, akár egy vendégposztban), megoszthatnád velünk, neked hogy sikerült az önfenntartó vidéki élet. (Mekkora területet művelsz, hány állattal, mennyi napi munkával? Hogy telik egy napod? …stb.) Köszönöm.

  142. 154.margit
    Ajánlom neked és mindenkinek, félve tekintsetek Amerikára.
    Ez a kontinensnyi ország a világ legkülönlegesebb és legveszélyesebb országa.
    Az egyetlen állam a világon, ahol akárhány-föleg vidéki -gyerek 12-13 éves szülinapjára lőfegyvert kap ajándékba!
    Én, emlékszem, egy töltőtollat kaptam.
    Már ebből is levezetheted a népség lelkületét, mentalitását.
    Ha isten ments, náluk komolyan bedől a közellátás, az irdatlan távolságok miatt, meginog a közbiztonság, egy-kett0re felbomlik az amúgy is laza , drogos, fél-vagy egészen hülye társadalom, akkor csak a magasságos uristen, vagy talán még ő sem tudja majd, mi fog ott kitörni, kire akarják majd rárisztelni a dolgot, és ne feledd, ez a nagybarom ország atomhatalom!
    Addig van ott csend, mig van mit zabálniuk.

  143. margit,

    Kamionos beszámolójában az együttműködő közösség az alapja a történetnek, ami életképessé teszi az egyéni termelést.

    Kamionos, gratulálok, példaértékű tettek.

  144. 153. Vadegér
    Köszi az infót. Azért nem vagyok ám akkora ködben mint gondolnád :), csak kiváncsi voltam a véleményetekre. Az biztos, hogy ez a köztéri locsolgatás nagyon hatásos beijesztő művelet. Ennyi erővel egy középkori pestis doktornak beöltözött sarlatánt is kiküldhetnének az utcára csőrös maszkban, varázsigét mormolva!

  145. 155. Bálint 1
    plusz 1 (nagyon igaz, amit írtál)
    Való igaz, ha az USA-ban elszabadul a pokol, akkor az pusztítóbb lesz mint bármilyen vírus/szuperbaktérium. Ott van a lakosságnál több százmillió lőfegyver, ezek mellett atomhatalom – ahogy írtad – és van egy „bölcs,okos” ( 😮 ) elnökük (D. Trump), aki hozza a „jobbnál jobb” döntéseket. Ha ott nagy gebasz lesz járvány/ellátás (kórházi, kaja, stb.) téren, akkor „robban” annak a nagy országnak a lakossága, hiába van nemzeti gárda, US Army, meg baromi sok rendőr (PD) és egyéb rendfenntartó szerv, akkor sz@rt se fognak érni.
    _______________________
    Amerika kapitány elsüllyeszti a hajót
    Donald Trump amerikai elnök ambivalens hozzáállása a koronavírus-járványhoz nem csupán belpolitikai zűrzavart okoz, hanem árt az Egyesült Államok vezető szerepének a világon. Amit az elnök elkövet az nem bűn, hanem rosszabb ennél: hiba.
    https://www.napi.hu/energetika/koronavirus-usa-donald-trump.703063.html?utm_source=Napi.hu_hirlevel&utm_medium=Hirlevel&utm_campaign=Napi.hu_hirlevel_kepes_vezeto

  146. Tibor bá,

    gondolkodtam, hogy ezt a hsz-t inkább neked privat email-ben küldjem vagy ide írjam.
    Végül a nyilvános mellett döntöttem, max nem engeded megjelenni, ahogy neked jó.

    Régóta ismerlek, és nagyjából átlátom milyen mozgatórugók mentén mozogsz.
    A köztünk lévő konfliktus forrása egy borzasztó egyszerű okra vezethető vissza:

    Ha mind a ketten megkapjuk a korona vírust te elég nagy eséllyel belehalnál, én pedig jó nagy eséllyel nem.

    Ez az egyszerű tény hogy téged ez a vírus heteken belül megsemmisíthet nálad felülír MINDENT. Prioritásnak te első helyre tetted a vírus megállítását, mert a te szemszögedből nézve minden más értelmetlen.
    Te a gazdaságot beáldozhatónak tartod, engem pedig vészmadárnak.

    Ezzel szemben mi az én látószögem és a nálam fiatalabbaknak?
    Az, hogy tudományosan alátámasztva ránk nézve nem veszélyes a vírus. Előfordulnak fiatalabbak között is halálesetek de olyan minimálisak a fertőzöttekhez képest, hogy ennyien autóbalesetben is meghalhatnak.
    Viszont én, aki nem vagyok veszélyeztetett arra kényszerültem hogy a szobámból nézzem végig hogy tűnik el az életterem és az életem!

    Ezt azért írtam le Tibor bá, hogy világos legyen mi a konfliktus alapja. Nagyon nem egy az érdekünk.
    Én nem akarom beáldozni az időseket. Legyen nekik védelem egy másik formában de ne így!

    Mert az idősek viszont ezzel beáldoznak engem!
    Elbagatelizálják és te is Tibor bá nagyon elbagatelizálod az egészet. Mert van itt élelmiszer Magyarországon elég!
    Hamis! Ez csak ebben a gazdasági rendszerben igaz, amit eddig folytattunk!

    Ha a gazdaság bedől itt annyi halott lesz, hogy a korona csak jelenthet majd mellette.
    Ha sokáig fenntartják a korlátozásokat és elindulnak a csődeljárások, onnantól a folyamat önjáró lesz, nem fordítható vissza kinyomtatott ingyen pénzzel.
    Könnyen felbomolhat az EU ami az egyetlen igazi garancia volt, hogy ne legyen ezen a földön több háború.

    Apropó ingyenpénz. Nincs ingyenpénz. Az öregek és idösek mostani ellátása a fiatalokra lesz terhelve államadósság formájában. Aki azt hiszi, hogy a mostani szorakozása otthon ingyen van, meg majd az állam fizet az téved. Az állam max hitelt tud felvenni.

    Az idöseket és betegeket más módokon is lehetne védeni, amiért én felemelem a hangom és amiért engem sokan most utálnak, mert kiállok azokért akik nem halnak bele a vírusba és még élni szeretnének azután hogy lecsengett a vírus hisztéria.

    Ha nem marad gazdaság, akkor ennyi ember nem lesz eltartva, hiába akarod bizonygatni Tibor bá, hogy nincs itt baj, oh de van! Nagyon is nagy baj lesz, mert ez a lakosságszám nem a 30-as évek gazdasági modelljére van szabva.
    És az sem megoldás hogy visszavetjük az egész rendszert a középkorba.
    Ha ez megtörténik az olyan sokk lesz, hogy abba megint többen fognak belehalni mint a Koronába.

    Egyébként teljesen függetlenül attól, hogy te mit mondasz Tibor bá, látom, hogy a hozzám hasonló kritikus hangok egyre hangosabbak, mert látják azt amit én is látok már az elejétől fogva.
    Már ideáig is iszonyat károk keletkeztek.
    Nyugodtan lehetne indítani egy ujabb számlálot a Worldometer honlapján, ahol a gazdasági halottakat kezdik majd számolni. Ezek száma mostantól kezd majd durván nőni az elhalasztott műtétek, a depresszió a kilátástalanság a bizonytalanság okán.

    Sleeper
    nyugodtan ugord át a kommentjeimet. Fölös energiáddal olvass valami mást és megszűnik a problémád.

  147. Ha az USA- ban elszabadul a pokol, az garantáltan az
    „orosz agresszió/ gonosz Kína” c. forgatókönyvet fogja életbe léptetni.

    Mivel 300 millió lőfegyverrel rendelkező lakosságot nem lehet megállítani.
    1 millió vietnámi parasztot se bírtak legyőzni, konvencionális haderővel.

  148. Curix egy fontos dologra hívta fel a figyelmet. Szerintem olyasmire gondol konkrétan, hogy a Fergusson traktor, ami nekiáll a hatalmas fölterületnek, és egymagában ellát kajával, meg takarmánnyal egy fél megyét, csak rendszerben képes működni. Nem csak gázolaj kell hozzá, hanem időnként alkatrész kínából, meg szaki olaszországból. És hiába rendel ki mellé az operatív törzs katonatisztet, ott fog lerohadva állni ha: nincs GPS vétel, szoftver frissítés (licensz hosszabbítás?), mikrokontroller csere, de még a csapágyak sem feltétlenül helyettesíthetően egy öreg buszból kioperáltra, spéci kenőanyag, …
    És nem igazán tudjuk majd a tárcsáját lovakkal, de még csak MTZ-kkel sem üzemeltetni…

  149. Szilvas

    pontosan erröl van szó.
    A legtöbb ember annyira hozzászokott ehhez a jóléthez, hogy képtelen rendszerszinten átlátni, hogy itt minden összefügg mindennel.
    Iszonyat bonyolult globális hálózatot müködtetünk és itt minden egyes apro elem potenciális pillangóhatással rendelkezik.

    Ma pedig nem pillangók csapkodnak a világban szerteszéjjel hanem buzogányok…..

  150. 2-3 éve volt, influenza járvány. Sok halott, világviszonylatban is. A kutyát nem érdekelte. Sz.tem, ez a mostani terelés. Valós gond a környezetszennyezés, melegedés. Most a VG tartalék lángon, lehet mérni, tesztelni. Megértem.

  151. D7

    Szerintem nem vagy messze az igazságtól. Ez a történet nem a vírusról szol elsősorban. Ez egy kísérlet egyértelműen.
    Az átlag állampolgár megragadt ott hogy „maradjotthon”

  152. 164:

    Zsenikém: soha ennyi műanyag védőeszközt- plexi, maszk, kesztyű, védőruha, hullazsák, stb- nem termeltek még az emberiség történetében, mint erre a „járványra” fognak.
    Meg a félelem miatti dupla- tripla műanyag- zacskózást, ételrendelést, elvitel, csomagolás, stb, stb nem is említem.

    Az pedig csak hab a tortán, hogy ma pont azok a kamuzőldek (Kamugeli és felforgató kollegái a debil tizenévesek) követelnek 6 millió műanyag védőmaszkot, akik tavaly a műanyagok ellen őrjöngtek folyamatosan, még a választási kampányokban (EP, önkori) is.

    És akkor a dimming kieséséről nem is beszéltünk- klíma. Ez a „leállás” semmin nem javít, SŐT.

  153. Az a kérdés, hogy az újrafertőződés/immunitás a kigyógyult betegek hány százalékára jellemző, milyen konfidenciainervallum mellett?

    A szívizomsérülés/hereszövetsérülés hány százalékban következik be, milyen konfidenciaintervallum mellett.

    Enélkül ezek nem tények, hanem anekdoták

  154. 165 – Curix:
    Én szerintem nem ha, hanem biztos mind a ketten meg fogjuk kapni a COVID-19 betegséget. A terjedés lelassításával ez nem akadályozható meg. Mivel én az életem végén járok, nem igen van értelme harcolni ellene. Egész egyszerűen az a logikus hozzáállás, amit én folytatok. Ma reggel a TV-ben meginterjúvoltak egy énekest, akinek hónapokra eltörölték a fellépését, és így hamarosan anyagi gondjai lesznek. Mit mondott? Mindegy, legfontosabb az egészség. Ez ellen szól a te nézetednek. Pedig ő se idősebb, mint te. De magányos farkasnak érezheted magad, mert egyik ország a másik után rendel el kijárási tilalmat. A 80 milliós Németországban, ahol aztán a gazdaság tényleg fontos, senki se emeli fel a szavát a kartatén ellen? Inkább öngyilkos lesz a miniszter? Te elvárnád egy társadalomtól, hogy védekezés helyett áldozza fel az időseket egy olyan elméletért, ami vagy bejön, vagy nem. Még a koronavírus megjelenése előtt hangok hallatszottak, hogy a gazdaság az összeomlás szélén áll. És ez koronavírus nélkül következett volna be. És hogy számolnál el a lelkiismereteddel (ha ilyen van) ha feláldozod az időseket, de a gazdaság egyáltalán nem éri el azt, amit vizionálsz? Végül, nézeted baja az, hogy igen komoly áldozatot kívánsz hozni egy bizonytalan eredményért. Persze, az áldozatot nem te hoznád, azt másokkal hozatnád, és te lennél a haszonélvező, ha bejönne a számításod. Ha nem, akkor felejtsük el.
    Apropó ingyen pénz: A dolgozó sose annyit kap fizetésként, amennyit megtermel. A kettő közötti különbség a profit és az adó. Ezeknek a felhalmozásából ésszerű, ha a dolgozó vészhelyzetben visszakap valamit. Hogy ehhez majd neked is hozzá kell járulnod? Ne csak ezt nézd. Nézd azt is, hogy mi mindent kaptál az előző generációktól. Épületeket, utakat, tökéletes infrastruktúrát, amihez egy fillérrel se járultál hozzá. Itt hagyták neked ingyen. És akkor kifogásolod társadalmi szolidaritást?
    És végül, hogy rád nézve nem veszélyes ez a vírus. Ez életed legnagyobb és legfatálisabb tévedése. Lásd a holnapi posztot.

    PS: Most hívott fel Györfi Pál és a lelkemre kötötte, ne menjek ki az utcára. Mondtam neki, beszélje meg a Curix-szal.

    167- Ábel:
    Egy-egy orvos tapasztal valamit az nem anekdota. Nem várhatod el tőle, hogy statisztikát készítsen, az nem az ő doga. Akinek a dolga lenne, az hallgat, mert nem kapott rá utasítást. Itt semmi s történik Orbán utasítása nélkül, ezt tudhatnád. Ő pedig nem egy „műszaki” zseni. Egyszerűen nem így működik az agya.

  155. ” A 80 milliós Németországban, ahol aztán a gazdaság tényleg fontos, senki se emeli fel a szavát a kartatén ellen? ”

    A többire most nem tudok reagálni idö hiányában, de erre igen egy video formájában:

    https://youtu.be/rXIu1n3g8mg?t=345

    beállitottam, hogy honnan kell nézni. És ez nem egy szedett vedett adó, hanem az ottani M1.
    A piros rohás hölgy ugyan azt mondja a 80 millios Németországnak, amit én most itt irok.

    Mi értelme embereket megmenteni a kórházakon belül, ha közben a korházakon kivül mindenkiét összetörjük.
    Ez Németország ma Tibor bá!!!!! és ez még csak a kezdet.

    Tibor bá
    itt mindenki csak addig fog jópofáskodni, meg „mentsünk meg mindenkit” játszani amíg tart a jólét.
    Jelentem a jólétnek idén nyáron vége!!!! Egyre kevesebb áruhoz egyra nagyobb pénzmennyiség fog társulni. Ugye tudjátok ez mit jelent?

    A vírustól pedig nem félek. Ha veszélyes is rám az élet akkor is megy tovább, ha én elesek akkor küzd az utánam lévö fiatal.
    De az hogy otthon a nappaliba feküdjek az nekem nem opció. Sorry.

  156. 157.
    Az 1954-től adott BCG oltás feltételezett védelméről mi a vélemény?

  157. Curix:
    Te még sohasem hallottad azt a mondást, hogy:
    „Nem lehet széllel szemben pisálni.”
    Lehet, hogy igazad van, de most csak arra tudod ezt felhasználni, hogy pisis leszel…

    És különben meg „mi jár annak, akinek igaza van?
    – a szája.” (esetedben a klaviatúrája)
    Nem értem, miért nem tudsz ezzel most bölcsen leállni, és kivárni kicsit. Én 15 évvel ezelőtt voltam ilyen vehemens, nem hiszem el, hogy ennyire fiatal lennél… Ha igen, irígykedem!

  158. „Nézd azt is, hogy mi mindent kaptál az előző generációktól.”

    Tibor bá
    Már nincs több ütökártyád és ilyen szerencsétlen dolgokat veszel elö.. Ezen az elven én”tartozok” az összes felmenőmnek több ezre évre visszamenőleg egészen addig, míg le nem másztak a fáról.
    Ennek nulla értelme van, és ezt te is tudod. Azokat a dolgokat nem nekem épülték akkor, hanem maguknak. Csak azért állnak itt most is mert a sírba nem tudták magukkal vinni.
    Ennyit erröl.
    A lakhatásomért a közmüvek fenntartásáért én most is fizetek, én ezt nem kaptam senkitöl!

    Csongor

    én is elég öreg vagyok már ahhoz, hogy sok dolgot elengedek magam mellett és nem viaskodok felslegesen.
    Föleg azokon a dolgokon nem lovagolok, amikre egyáltalán nincs ráhatásom, vagy ami rám nincs hatással.

    Ez azonban ami elött állunk alapvetöen és nagyon sulyosan fogja megváltoztatni mindenki életetét.
    Csak ezt kevesen látják át.
    Ja és nem a vírus miatt, mint ahogy azt Tibor bá leírja.
    Nem.
    Hanem az miatt hogy év végére begyjutósnak fogják használni az Eurót.
    Ugy érzem kötelességem szolni.

  159. Anonim kínai orvos beszámol egy nyugati újságírónak: ez gyakorlatilag az anekdota definíciója.

    Nincs is ezzel baj, lehet, hogy értékes információ adott helyzetben csak anekdotikusan érhető el.

    Az adott orvos valószínűleg tényleg tapasztalt olyat, hogy kigyógyult beteg újrafertőződött és meghalt. Értem én, hogy nem tudott statisztikát készíteni, de a mi szempontunkból mégis nagyon nem mindegy, hogy ez 10 000-ből két eset vagy 100-ból, vagy kettőből – vagyis 100%-os, amit Te sugallsz. Nos, ez utóbbit erősen kétlem.

    Főleg, mert itt van ez a tanulmány:
    https://qubit.hu/2020/03/26/nem-nem-lehet-gyorsan-ujrafertozodni-a-sars-cov-2-vel

  160. Az előző generáció nemcsak infrastruktúrát hagyott ránk, hanem összeomló klímát, bioszférát, hasonlókat is. Ha egyenleget vonunk, sokkal inkább negatív lesz az eredmény. De ennek a gondolatmenetnek semmi értelme, nem ez alapján fogunk dönteni, se mi, se a döntéshozók, hogy mi legyen a stratégia. Egyszerűen megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni az adott helyzetből, ahogy millió évek óta teszi ezt minden generáció.

  161. 172 – Curix:
    Ehhez mit szólsz?
    A Forsa szerint a német emberek túlnyomó többsége, 68 százaléka nem meglepő módon a koronavírust tartja a legnagyobb problémának, 31 százaléka pedig annak gazdasági hatásait.

    A német politikusok nem úgy gondolkodnak, mint Donald Trump, az amerikai elnök, aki már húsvéttól feloldaná a korlátozásokat, hogy beindítsa a gazdaságot, úgy vélik, az emberek egészsége a legfontosabb, ezért túlságosan korai lenne lazítani az intézkedéseken. Így vélekedett Julia Klöckner szövetségi agrárminiszter és ugyanezt mondta Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, a CDU elnökjelöltje, aki sajtóértekezletén elmondta,a legfontosabb, hogy elkerüljék azt, ami Olaszországban vagy Spanyolországban történt és lelassítsák a vírus terjedését. A sok felvetés hatására a kancellári hivatal közölte, április 20. előtt semmiképpen sem enyhítenek a szigorításokon.

    Nincs min vitatkozni, te a 31 százalékoz tartozol én a 68-hoz. Ennyi. Részemről a vita befejezve.

  162. „PS: Most hívott fel Györfi Pál és a lelkemre kötötte, ne menjek ki az utcára. Mondtam neki, beszélje meg a Curix-szal.” – Természetesen, maradj otthon, senki nem mond mást.

    Még a svédek is azt javasolják, hogy minden idős maradjon otthon, és lássák el őket minimális kontaktussal, és a többiek is vigyázzanak. Csak rábízzák az emberekre, felnőttnek nézik őket.

  163. ” Forsa szerint az emberek túlnyomó többsége, 68 százaléka nem meglepő módon a koronavírust tartja a legnagyobb problémának, 31 százaléka pedig annak gazdasági hatásait.”

    Tibor bá

    majd erre is visszatérünk 2 honap mulva, okés? Mikor elkezdenek bedölni sorozatosan a kisvállalkozások, és mikor nyár környékén elindul az inflácio, és mikor az emberek igazán a bőrükön érzik a gazdasági recesszió első hatásait.
    Mert ez még nincs.
    Most a legtöbb ember otthon ökörködik a facebook mögött, de ez nagyon gyorsan fog változni!

    Ábel

    én is azt mondom maradjanak otthon az öregek. Basszus miért csavarja ki mindenki a mondandomat. Én nem megölni akarom öket, Persze, hogy nem, te csak „elengeded” őket. csak azt mondom ha mi fiatalok nem visszük tovább a gazdaságot abba mindenki bele fog roskadni.
    Az öregekre ugy kell vigyázni, hogy közben nem követünk el öngyilkosságot.
    Mert most ezt tesszük.

  164. Curix, ritkán szoktam ennyire egyetérteni veled. Persze, nem a szalmabábokkal, amiket rádaggatnak.

  165. Tibor bá, évtizedek óta azt hirdeted, hogy az emberi életnek vége, mindenki vegye tudomásul, nincs apelláta, ne is reménykedjünk, fogadjuk el. Sorolod erre a lehetséges valószínűbb és kevésbé valószínű okokat. Még azt is pellengérre állítod, aki esetleg csak kicsit tompítaná, esetleg a valószínűségeket pedzegeti.

    Most, hogy jött egy olyan ok, ami az időseknél nagyobb halálozást okoz, kipécézed és jellemtelen páriának állítod be azt, aki egy hasonló gondolatmenettel azt mondja, hogy fogadjuk el az elkerülhetetlent, és addig is míg eljön a vég, végezzük a dolgunkat becsülettel.

    Értem én, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, csak szeretném, hogy vedd észre te is.

  166. A soha véget nem érő történet… 🙂

  167. 182:
    Ne aggódj, meg is lesz az eredménye!
    Az olaszok már tudják. Ők már nem mulatoznak…

  168. 175, Tibor bá’:

    jó szöveg ez élet védelme c. felmérés meg 62%

    Tavaly ugyanezek a droidok még a műanyagok betiltásával értettek egyet 99%- ban.
    Most meg ugyanezek a droidok követelnek milliónyi műanyag védőeszközt, műanyaggal teli lélegeztetőgépet, kajarendelést, kiszállítást, milliónyi műanyagba csomagolva.

    Majd 1 hét múlva is meg kell kérdezni őket-
    bezártság a négy fal közé VS szabadság, kockázata: 2- 10% ban halál kérdésben.

  169. Nem nagyon aggódnak, mivel a dal címe:
    Dobj rám egy égő gyufát, hogy elégjek…

  170. Re:Balázs
    Vagy a hibás alapinformációkból, hibás döntéseket hozunk. 😉
    A mai szellemi elit ott bukott meg, hogy a „fáraók szerepében” tetszelgett, és amikor már ráégett a körmére a munkájának eredménye, akkor bedöntötte háborúkkal, vagy gazdasági krízisekkel rombolta le a rendszert.
    Ezzel csak egy apró baj van, hogy nem lehet ezt tovább már játszani, ergo nem csak újra kell gombolni a kabátot, hanem teljesen másik kabátot kell felvenni(nem új izmusokra gondolok).
    Kabát szabása varrása most történik.
    Meglátjuk mi születik ebből, mert vagy toprongyos gúnya lesz, vagy szép új öltöny, meglátjuk mi lesz az eredménye.

  171. 160.Curix
    …”A köztünk lévő konfliktus forrása egy borzasztó egyszerű okra vezethető vissza:
    Ha mind a ketten megkapjuk a korona vírust te elég nagy eséllyel belehalnál, én pedig jó nagy eséllyel nem….”
    Nem, kedves Curix, NEM, vagy legalábbis nem csak ez az oka a köztetek kitört nézőpontütközésnek.
    Te és a Tibor bá korosztálya-amibe én is beletartozom – közötti felfogásbeli eltérésről van szó, két világ ütközéséről.Én elfogadom és megértelek téged, mikor Jóbhoz hasonlóan, 2019 decemberében véget ért világod romjai tövében ülve zokogsz, ruhádat megtépve, fejedre elégett világod humuját szórva perlekedsz az egész világgal szertefoszlott , megszokott életed eltúnése mián.Én mindezt megértem, de te nem akarsz tudomásul venni egyes tényeket.
    Azon régi, kényelmes, hogy azt ne mondanám luxus-világ 2019 decemberében megszünt.
    Tudod jól, hogy mindig nagy érdeklődéssel olvastam hsz-idet, becsüllek és tisztellek ismeretlenül is, okos, tartalmas beirásaidból egy jófejű, érdekes ember jött le nekem, ezokán csogálkozom, hogy ennyire nem vagy képes tudomásul venni a világ megváltozását jelző tényeket. Nem tudom, mi a foglalkozásod, nem tudom életkorodat, de ha szabadna következtetnem, 35-45 éves lehetsz, vagyis fele ,mint én és a Tibor bá életkora, ergo nem ismersz, mert nem ismerheted azt a az én és Tibor által ismert régi , a maitól gyökeresen és POZITIVAN különböző világot.
    Ahol nem volt félévenként piacradobott újgenerációs okostelefon, amiért a fiatalok éjszakáznak az üzlet elött, hogy elsőként megkapják.Abban a mi régi világunkban hétfő reggelenként a munkaheleyeken nem arról szólt a trécselés, hogy ki hol welneszezett a hétvégén és hol lesz ezen a hétvégén, hanem arról, hogy mit élelmet sikerült beszreznie és hol, mit nem lehet kapni csak falun és feketén, és hogy mit lehetne ebédre összeütni a pulyáknak, és főleg miből.
    De , kedves Curix, és ezzel elérkeztem mondanivalóm lényegéhez, ezen régi kolozsvári embereket, a szegénység, az örökös hiány, a nyomorgás szélén leledző társadalmat azzal kecsegtette volna valaki, hogy nosza, áldozzuk fel az öregeket és cserébe lesz mindennap és korlátlanul hús, cukor, olaj, liszt, tojás, tej- ime Curix, csupa olyasmi, ami anno a háború utáni világban még vágyálomnak is túl szép lett volna – azon régi emberek leköpték volna az illetőt.
    Lehet, hogy nem fogsz megérteni, Curix, és én nem foglak hibáztatni emiatt, mert lehetséges, hogy aki nem ugyanazon világban szocializálódot, nehezen, vagy sehogy nem megy át a két világot áthidaló hidon.
    Sőt, lehetséges, hogy nincs is hid.

  172. 171 Horváth Csongor
    Bölcsen szóltál, habár a te megnyilvánulásaidból sem az derül ki, hogy nagyon egyetértenél Curix megközelítésével.
    Vagy ezzel példázod, hogy kell bölcsebbnek lenni ellenszél esetén? 🙂
    De teljesen igazad van.
    Pályám elején egyszer a főnököm kemény döntés elé állított, fel kellett volna vállalnom valamit, amivel a többi kollégámat érte volna hátrány, akik szembe helyezkedtek vele.
    Azt mondta, ha elvállalom, tekinthetem kitöltetlen csekknek, amit akkor válthatok be nála, amikor szükségem lesz rá.
    Én akkor belevörösödtem, és mondtam, hogy ez nem összeegyeztethető a lelkiismeretemmel, és hogy a többieknek van igazuk az ügyben.
    Erre azt mondta, jobb ha már most megtanulod, hogy igaza mindig annak van, akinek igazat adnak!
    Persze nem vállaltam, aminek később sokszor megittam a levét, habár elkerültem a keze alól, de ott tartott be évtizedeken át, ahol csak tudott.
    Ez azóta is visszatérő emlékem, eljátszom a gondolattal, mi lett volna ha, de van, amikor a belső igazságérzet utat tör, bármi is az ára…

  173. Nehéz szó nélkül hagyni a vitát.
    Mindkét „félnek”, oldalnak igaza van.

    A probléma sokrétű és ezért nem is ilyen egyszerű, hogy gazdaság kontra vírus. Vagy vírus mellett gazdaság.

    Curix álláspontja védhető, de csak a folyamat kitolását eredményezné, mert a gazdaság eleve a falnak csapódás fázisában van.
    Az, hogy a vírus elleni természetes védelmi reakciók megadják neki a kegyelemdöfést, hát Istenem!
    Véleményem szerint pont ez a célja ennek a vírusnak, nem mellesleg. Meg a társadalom szetzüllesztése.

    Mi az amit most is csinálunk? Időt akarunk nyerni.
    Ahogy Curix is rájött, most az egyéni szempontok nem ugyanazok az idősebbeknél és a fiataloknál.
    Így hamarosan a fiatalabbak-a szokásos- fáziskéséssel azt fogják mondani amit ő( ld. Pl. brazil miniszterelnök). Az idősebbek pedig azt amit Tibor bá’. Vagyis mindenki szeretne még élni.

    Ide rendszerszintű szemlélet kell, de ez a rendszer bonyolultsága miatt lehetetlen a mai politikusainak( is).
    Egyszerűen nem tudjuk az összes aspektust megfelelő fontossági sorrend szerinti mérlegeléssel berakni egy egyenletbe. A rendszer elemei ugyan létrejöttek, de nem tudatos kohézió eredményeiként, ld.logisztikai és gyártási rendszerek, pl.Ferguson traktor vagy mifene és annak ellátottsága.

    Szerintem Tibor bának van abban igaza, hogy az időbeni közelebbi problémára kell koncentrálni.
    Ez pedig a vírus.
    Közben hátrafele lépni a civilizációs lépcsőn, nem egyet, hanem 3-4 lépcsőfokot.
    Elhagyni a felesleges sallangokat. Marad az élelem, energia, lakhatás. Közben a tudástárat megőrizni, a felszabaduló erőforrások újrakalibrálása.
    Curix! kénytelen leszel lemondani az életviteledről! És kenytelen leszel a nappalidban maradni!

    Mivel társadalmilag nem lehetséges a minimum életvitel, pont a társadalmat alkotó egyedek általános ( és hamisan generált)életszemlélete miatt, ezért be fogják dobni a gyeplőt a lovak közé, majd. De nem most.

    A magyar gazdaságban mára már rengeteg tartalék van. Tervük ezért ellaposodó járványügyi görbe, majd újraindulás, közben az összes nagyobb piaci szereplő lehetséges átmentése. Erre jó esélyük van, mert a gazdaság valódi tartalékokkal is rendelkezik a fiat pénz mellett.

    Ha a járvány elhúzodik, ha az olaj ára negatív spirálba megy még jobban, az olajipari beruházások megkadnak, akkor a recesszió nagyobb, az újra beindulás pedig nehezebb lesz.

    Curix!
    Te is eszel, hogy ne halj éhen, az emberek is otthon fognak maradni.

  174. 179. Abel

    van egy emberi képesség, amit úgy hívnak hogy dedukció, dedukálás. Ez azt jelenti, hogy pl. a múltbeli események és tapasztalatok alapján előre látható, hogy mi vár ránk. Tibor bá’ blogja ezzel foglalkozik már jó ideje.
    Nála is volt néha hullámvölgy, mint amikor azt kérdezte ki az aki ilyen kilátásokkal családot alapít ma, de ezek csak átmeneti megingások voltak. 😉

    A lényeg (ahol a vér elválik a víztől) az adott krízishelyzetre adott reakció – a többi addig csak elmélet. Többek között a megfelelő reakcióról is kaphattál itt javaslatot, ötletet.
    Az viszont sosem volt benne, hogy most akkor feküdjünk le, és várjuk a világvégét. Az meg végképp nem, hogy akkor most áldozzuk fel társadalmunk egy csoportját mert az a helyes. Olyan volt, hogy arra figyelmeztetett, hogy ez megtörténhet shtf esetén, mert ilyen az emberi természet.

    Ma csupán arról van szó, hogy adjunk vissza egy kicsit az elvárásainkból, húzódjunk vissza egy kicsit. Senki sem mondta, hogy amit Curix írt a gazdaságról, az nem fog bekövetkezni. Bekövetkezhet, de egyenlőre még nem következett be. Akinek volt annyi esze és lehetősége, bizonyos mértékig felkészült erre. Bizonyos mértéken túl persze nem lehet felkészülni, még annak sem, aki nagyon akarna. De ott még nem tartunk.
    Sőt, azt kell mondanom, hogy két fontos dolog már most látszik, a mai napon:

    1) a rendszerben vannak még tartalékok, nagyobbak mint gondoltuk
    2) azok az országok, amelyek nem cselekedtek időben, nagyon gyors emelkedési görbét mutatnak ki, és a határ a csillagos ég, úgy látszik.

    Ezek az országok kapacitásproblémákkal küszködnek. Későn eszméltek, majd sokkal szigorúbb intézkedésre van szükség, és ezzel lehúzzák a felkészültebb ( megfelelő intézkedéseket hamarabb meghozó ) országokat is.

    Ha mindenki időben lezárta volna a nemzetközi személyforgalmat, korlátozta volna az indokolatlan belföldi mozgást, felelősségteljesen állt volna hozzá a karanténhoz, a baj nagy lenne még mindig, de kezelhető szinten lenne. És európai viszonylatban pont a nyugati országok dobják az eszüket, akik most csődöt mondtak. Elég ha Tirolt nézzük, az angolokat, ahol rakétagyorsasággal terjed, vagy Németországot, akik a legutolsók között vezették be a korlátozásokat, és azokat sem veszi senki komolyan ( egy ismerős látva az ottani viszonyokat, inkább hazatért, mert itt legalább komolyabban veszik a védekezést – csak kisbetűvel jegyzem meg, hogy akkor elképzelhetitek mi megy Nyugaton…)

  175. 186.dajtás
    Istenem, de jó hasonlataid, meglátásaid vannak.
    Igen, egy vadiúj kabátot varrnak nekünk mostanában. Csak az a baj, hogy nem mi rendeltük, valamint nem emberkéz varrja, legalábbis szerintem nem.
    Hogy azután hogy fogunk flangálni, cancukázni benne, csak a jóisten tudja, vagy még ő sem.

  176. Curix: ne izgulj ! A törpe ma mondta a Parlamentbe akció tervet készít, mindenkinek lesz munkahelye, április elején fogod megtudni az új beosztásodat.

    De addig is mégis, hogy történjen? Minden idős, üljön otthon, a többiek meg nyomják tovább? Nem működhet. Máshol se működött. Mindenki meglépte. Itt is meg kell!!!!

    A fiatalt, egészségeset is ledönti a lábáról azért már látjuk innen-onnan. Illetve itthon azért nem látjuk, hogy baj van és mi is az olaszok, spanyolok helyzetébe kerülhetünk, mert itt nem engedik látni . Persze, hogy alig van fertőzött ha egy hónap alatt tesztelnek le annyi embert ahányat máshol egy nap alatt. Miért hiszed, hogy te ha elkapod simán túllépsz rajta. ( megint a szíves példámat kell előszednem, a lyukas szívemre legkésőbb az általános iskola kezdetén fény kellett volna derülnie, mondták a szakemberek széttárt karokkal és mégis 30 év múlva csinált „csak” bajt, amúgy meg fene tudja, hogy most jól jönne e esetleg nekem is ez a vírus) Ha te megbetegedsz, honnan tudod a te szervezeted hogy reagál? Neked is illő otthon maradni, hogy ne fertőzz mindenkit az utad során, miközben mész a gazdaságért . Vagy itt is a te elved működne , majd Te eldöntöd és az utadba kerülők közül hulljon csak a férgese??? Miért nem lehet picit meghúzni azt a bizonyos nadrágszíjat és kivárni? Ha nem húzzuk be kéziféket itt nem csak a koronás betegek fognak meghalni. Konkrétan áll az egészségügy, minden ami halasztható, halasztják, de mond már annak aki csípőprotézisre vár vagy a tüdőtranszplantálás előtt állónak, hogy a gazdaság nem állhat le, menni kell az ő problémája még várhat. Nem lehet orvoshoz fordulni, mert nem tudja őket megvédeni a kormány és inkább senki se találkozzon velük, nehogy megfertőződjenek.Hallgatom a várandós ismerősöm panaszát, hogy a védőnővel telefonon tartják a kapcsolatot, kérdezem én ,hogy lehet telefonon vérnyomást mérni, vagy vizeletből kimutatni van e kezdődő baj ? Milyen gazdaság ez kérem? Hát ez jobb is lesz ha újraindul. Előtted nincs példa aki a magyar egészségügy áldozata? Itt nem kell feltétlen mindenkinek elkapnia, főleg nem meghalnia, de látszik, hogy akik ha lépet is, de nem időben hol tartanak. Tudom- tudom a számok, de ezek a számok amik ezután jönnek még ezekre rakódnak, a magad fajták is lehetnek adatok a statisztikához és akkor kb cseszheted a gazdaságodat meg az életedet.

    És ne haragudj, de hagy féltsük már a tyúkszaros életünket , a családjainkat , nagypapákat, nagymamákat. Volt másfél év az életemben amikor esélyes volt, hogy bármikor bármelyik nap, bárhol vagyok kicsengethetnek. Lehet csak át kell élni ilyet és az ember másképp látja? Nem tudom. A napnál is világosabb volt, hogy ez nem marad Kínába.
    Eltelt három hónap. Csak lehetett már készülgetni, vásárolni, lemondani erről- arról, hogy ha jön a kemény időszak az emberek többsége biztonságba vonulhasson , kivárjon. Te nem vagy hajlandó beülni a nappaliba, mert te nem vagy olyan. Miért a többi olyan? A környező országokban történő események elég valóságosak, nem? Mert amíg „csak” Kína volt érintett, az emberek hajlamosak voltak legyinteni, messze van, úgy is sokan vannak amúgy is dögöljön meg mind aki kutyát, denevért stb eszik. De most már itt van, az emberek a saját bőrükön érezhetik. Úgy látszik fel is fogták , mert igen én is le lettem hurrogva januárban . Mondta sorra a sok ismerősöm a fodrász, a kozmetikus, a körmös, az edzőterem tulajdonos, a boltos, az autószerelő stb hogy ő aztán nem áll be a sorba, ő nem megy tönkre. Aztán eltelt egy-két hét most mind otthon van szépen és kivár, mert azt elhihetjük akár az én már sajnos régen elhunyt szeretett nagyapámnak, vagy a sokat megélt, bölcs öregeinknek hogy ” a pénz nem boldogít” vagy „ha egészség van minden van. „

  177. 189 – bálint:
    Egyszer én már Curix fejéhez vágtam (csak nem értette meg), hogy az anyja nem nevelte belé az erkölcsöt. De ezt pont úgy nem értette meg, mint most téged. Neki joga van az élethez BÁRMI ÁRON, BÁRKI HÁTÁN ÁTTAPOSVA.

    191 – Balázs:
    Fejemhez lett vágva, hogy én aki évtizedek óta a kihalást hirdetem, most önös érdekből a másik oldalon állok. Ezek az emberek nem értik meg azt, hogy előre látni a szomorú jövőt nem azt jelenti, hogy bedobom a törülközőt. Mi már jó 10 éve is a túlélést kerestük. Egy embernek kutya kötelessége az életben maradás.

  178. Curix

    Egyszer valahol olvastam, ha energia van, akkor minden van. Márpedig az van bőven, olaj, gáz, szén. Lassan jönnek a megújulók. Az, hogy közben még jobban tönkretesszük a Földet… Közben „pár” embert elvisz a COVID… Na és?
    Nyugodj meg, újra fog indulni a világod. Hogy ez jó-e vagy sem, nem választás lehetősége. Kétlem, hogy lényegesen változni fog a GDP őrület szemlélet. Megy minden tovább, mint 2008 után. Maximum jobban felkészülünk egy következő járványra.
    És ez baj, mert közben az emberek még jobban elidegenednek egymástól. Virtuális iskola=virtuális elbutulás
    Az igazi emberi jó tulajdonságok, erkölcsök tovább csökevényesednek, a rosszak kiéleződnek, hogy aztán a követekező katasztrófára még nagyobb erővel támadjanak. A legnagyobb baj, hogy elhúzták előttünk a mézes madzagot, nekünk mindent lehet, nekünk ez is jár az is jár, építve az ember ősi ösztöneire, ahogy azt már Tibor bá is sokszor megírta.
    Mégcsak nem is vagy hibáztatható a szemléletedért, úgy mosták át a tudatod, hogy észre sem vetted. Tibor bá és kortársainak pedig az élet, a háború, a nélkülözés volt a tudatmódosító.
    Nem tudom, hogy hány éves vagy, de ha a 80-as évek elején voltál gyerek, akkor még emlékezhetnél arra a békés állapotra Mo-on, amit akkor a gyerekkornak neveztünk, nézd meg most mivé vált, és aztán ezek a gyerekek milyen felnőttek lesznek… Akkor még jelentett valamit a tisztelet, a megbecsülés, stb. az idősebb generációk felé, most… Ezeket a többségre értem, elszigetelt kivételek persze mindig vannak.
    Üdv. egy 80-as korosztály

  179. Akkor ezt most lehet nevezni a generációk harcának?

    Mert Bálint én meg azt látom, hogy a te generációd önzően lép fel ebben a szituációban.
    Pont az idős generáció volt akik leginkább ignorálták az intézkedéseket, holott értük történt.
    Ti vagytok az a generáció, akik azt mondják hogy utánam az özönvíz csak az én életemet hosszabítsátok még meg 2 évvel, nem szamít ha a fiatal jövő nélkül marad.
    Lehet hogy sok pozitív tulajdonságotok van és erkölcsi előnyötök van de ebben a szituációban én ezt nem látom. Sajnálom.
    Egyébként sokadszorra leírom én nem kívánom egyikötők halálát sem. Nem küldök senkit halálba, de olyan áron megmenteni az időseket és betegeket hogy közben rámegy a társadalom….. mindegy is…..

  180. 128. Curix
    Szerinted ez a 15 éve tartó globalizált fogyasztói társadalom sokáig fenntartható?
    Kiállsz az útra és azt látod hogy q8-as audik száguldanak el ,ami összerakásának semmi értelme,10 év után pedig bedarálják.Vagy a sok kütyü ami Kínából jön akár autóalkatrész.Az hogy 100 fajta porszívót kapsz ,mind más tehát ezeknek pl. a fröccsöntőszerszámait le kellet gyártani stb..Miért nem lehetne csak 1 vagy két fajta és kész? Megkímélné az embereket a sok pluszmunkától.Ennek az egész mai rendszernek semmi de semmi értelme nincs.Ha rajtam múlna azért az életbe nem kelnék fel dolgozni hogy pl. egy Kíníai teherszállító hajónak a motorblokkját kiöntsem vagy összeszereljek egy ilyen hajót mint szerelőmunkás, mert semmi értelme.Mit csinál a Kínai hajó? Behoz egy audinak egy alkatrészért európába amit összeraknak, majd kidobnak leegyszerűsítve.Ha beleveszed minden ember munkaidejét :logisztikus, hajóépítő,forgalomirányító,kőloajellátó, a hajót festeni kell, okotatni az embereket, fémet kell önteni, szétszedni, folytathatnám a sort. Mindennek semmi értelme, környezetszennyező stb….Jónak tűnt régen amikor bevezettük a JIT rendszert , és érdekes amikor először jött Kínából anyag , amikor kiadták a zsigulik után az első nyugati autókat akkor mindenki pezsgett, szépnek tűnt ez az új világ.A kütyük tényleg szórakoztattak minket mert minden annyit fejlődött hogy jó volt a simogatós mobilt anno megvenni.
    De ez a világred, környezetszennyezés nem fenntartható sokáig. A vírust kivéve nem tudom hány éve van ennek a rendszernek 5,10,15 és azt sem tudom hogy a klíma baszik e oda vagy valami más.Inkább az lesz hogy az a fejlett 1 milliárd ember csúszik le a maradék 6 milliárdhoz mintsem a 6 milliárd emelkedjen fel az 1 milliárdhoz.Ez sem természetes hogy a német úgy él.Úgy él mert kizsákmányolja a perifériát,de azért nem élnek ott sem 10x jobban.

  181. folyt.
    Nem a technika ellen vagyok. Nagyon is jó hogy feltalálták az MR és ultrahang gépet az orvostudományban, sokmindent köszönhetünk az orvostechnaikai fejlesztéseknek.Ezek kellenek. De a többi nem, a felesleges épületek, stadionok, focimeccsek és oda repülő emberek tízezrei , a feleslegesen gyártott cuccok.Most bukik ki hogy az emberek nagy része ezekben a szakmákban dolgozik és emiatt is lesz nagyobb válság mint 2008-ban.
    Nézd szeritnem az egy átmeneti állapot volt az emberiség történetében hogy a 18 német diákok itt budapesten turistáskodnak, vagy az angol papikák a bazilika tövében isszák a sört vagy pl a munkatársam aki évente kb. 4x ül repcsire kiruccanni európába. Régen ilyen nem volt.Az elmúlt 10 év ezt hozta, az emberiség történelmében ez persze csak egy villanás, de lehet ez a villanás tart még 10 évig ,a vírus után lehet újra beindul az utazgatás mert ha marad annyi pénzük az embereknek a covid után akkor ugorva várják hogy végre utazhassanak. De egyszer biztos vége lesz.

  182. 191 Balázs
    „Véleményem szerint pont ez a célja ennek a vírusnak, nem mellesleg. Meg a társadalom szétzüllesztése.”
    na, ezt magyarázd el, hogyan érted.
    Gaia védekező akciója, háttérhatalom mesterkedése, vagy mire gondolsz?

  183. 199 Elek
    A cikk egy kicsit hatásvadász.Lehet hogy volt 10 eset és úgymond a legszegényebb és legelszántabb bement fosztogatni.Lehet valami migráncsok voltak. Viszont nem kizárt hogy ez mindennapos lesz majd olaszországban nemsokára ha elfogy a laza olaszok pénze, de nem csak ott hanem amerikában is ez várható.
    A pénz: ha leül a vírus sztori utána még az is kérdés hogy mikor lesz kereslet pl. autóra. Mert sok emberi magatartás van amit én is tapasztaltam az ismerősök között.Egyik szórja a pénzt a másik spórol.Itt is az lesz a meghatározó hogy a többség hogyan dönt majd és hogy mennyire vérzik ki anyagilag, mert vannak akik ha nincs pénzük is cserélik a hűtőt stb…Illetve kérdés lesz az élelmiszerár növekedés is ….

  184. Mindazokhoz, akik most azt hozzák fel érvként, hogy ez a gazdasági modell ugy is a falhoz csapott volna minket és ugy is a kukába való, azoktól most had kérdezzek valamit:

    Mondjátok csak ti még is mit reméltek? Miért nem látjátok mi vár ránk? Ti komolyan azt gondoljátok, hogy a világ nagyhatalmai jobb belátásra tértek és itt 2021-ben elindul egy uj öko szociálgazdaság? Vagy mi? Komolyan kérdem emberek!?

    Elmondom nektek mi fog történni. Olvasta valaki mi történt ma a magyar parlamentben? Orbán megkapta a tejhatalmat…
    Ez történik világszerte, a kormányok kvázi felfüggesztik a demokratikus kapitalizmust és kvázi a szocializmus felé mozgunk.
    Ha a karantén még legalább 2 honapig kitart, akkor a KKV-k Magyarországon nagyrészt bedőlnek állami segítség nélkül. Az államok jelezték szinte minden országban hogy készek segíteni beindítják a pénznyomdát vagyis a nemzeti bankok felvásárolják az extra kibocsájtott kötvényeket.
    Ezt hívják ingyen pénznek, pedig nem az. Ez költségvetési hiány más néven, csak ezt senki nem teszi hozzá, elég hülyék az emberek ahhoz, hogy elhiggyék van ingyen pénz.

    Olyan összegekről van szó, hogy lassan kimondani és leírni sem lehet a nullákat.
    Erre a végtelenül eladósodott rendszerre félelmetes mennyiségü uj adosságot nyomnak éppen most.
    Mind eközben a világ nagy részén tartaléklángon ég a gazdaság. Nincs termelés rengeteg területen. A rendszerben egyelőre ugyan ahhoz a pénzmennyiséghez egyre kevesebb áru fog tartozni.
    Hónapok múlva elkezdenek az árak meredeken emelkedni.
    Az olajpiac tovább zuhan, rengeteg kutat be fognak zárni, mert nem lesz rentábilis felhozni az olajat és a tározok is megtelnek.
    Ez azt jelenti hogy ha a vírus „elvonul” nem fog kőolaj rendelkezésre állni a gazdaság felpörgetéséhez, a benzinárak el fognak szállni ha a kereslet nőni kezd de a kitermelést leépítették.

    Rengeteg munkanélkülit fog termelni a válság, akiknek egyelöre semmi kilátásuk nincs egy felfutás alig lehetséges a következö 5-10 évben.

    A kormányok ezzel a megemelkedett kiadásoldallal lecsökkent bevétellel és az ujonnan keletkezett adósságszolgálattal nem fognak tudni mit kezdeni.
    Soha nem látott megszorítások jönnek, amik világszerete elégedetlenséghez fognak vezetni.

    Ti reménykedtek valami olyanban, ami nem fog megtörténni. Ti azt hiszitek holnap jobb belátásra tér mindenki és valami Avatar szerü világban találjuk magunkat.
    Hát nem. Nyomor lesz minden szinten.

    Ja és bonusznak a vírus is velünk marad és vigyáz ránk még egyszer ne merjünk túl szaporodni……de ez már csak gratis 🙂

  185. @200: Andrew ! Azt hiszed ennek a mai globalizált társadalomnak van egy sokkal emberibb, igazságosabb alternatívája amit csak áhítanunk kell, s ennek a velejéig romlott kapitalista világnak a romjain majd kivirágzik egy ilyen vágyott világrend mindenki határtalan örömére? Hát.. hogy úgy mondjam ez egy végtelenül naiv elképzelés, sajnos a jelenlegi rend gyors összeomlása káoszhoz tud csak vezetni, végtelen nyomorral, pusztulással ( Mad Max scenario). Szerintem ( kövezzetek meg engem is ) Curix is erre akart rávilágítani, csak mindig félremagyarázzátok. Az is óriási gondokat fog okozni, hogy rengeteg embernek egyszerűen megszűnt a létfeltétele a turisztika és a szolgáltató szektor gyors leépülésével, ami lehet pár hónap után sem fog újra működni mert nem bírják ki addig a vállalkozások. Ha még emlékeztek a Ruppert féle filmre, csak a címére: Domino collapse, szóval ha elindul a dominó már nem fog megállni…

  186. Nincs repülő- nincs kondenzcsík- nincs min kicsapódjon a vízpára ->
    meg lehet nézni a fúrt kutakban hol áll a víz.

    Oszt lehet elmélkedni koronavírusról, meg mindenféle utópiákról.

  187. 186. dajtás

    Én is kiváncsian várom!??

    195. Tibor bátyám

    Pontosan, nem tehetünk mást, mint küzdünk és bízva bízunk.
    Emlékszem 10 éve még te nyugtatgattál e-mailben, hogy messze van az még, de eljön a változás.
    A legnagyobb probléma, hogy az emberek nem akartak változtatni. Ezért a prognozisod elkerülhetetlenül valósággá vált. Reméljük nem halunk ki! Én mindent megteszek mit megtehetek, szellemi és fizilai értelemben egyaránt.

    202. hubab

    Azt gondolom, hogy a 2.
    Nem vagyok a nagy és mindenre kiható összeesküvések híve, mely szerint az illuminatik Jóska-Pista telefonját lehallgatják.

    De az nyilvánvaló, hogy a fák nem nőnek az égig és vannak akik ezt jobban tudják nálunk.
    Vagyis elértük a növekedésünk maximumát, valami konkrétat lépni kellett, különben a sáskák kő kövön nem hagynak.

    Gaia vagy másnéven Joli-Tórem más tészta, neki ártani nem tudunk valójában.
    Úgyhogy ez a’ levakarja a Földanya magáról az emberiséget’ez-véleményem szerint- egy tévedés. Szembenállást és fizikai védekezést feltételez, mintha a szomszéd néni lenne.
    Magunk vakarjuk le magunkat, ebben nem segít, de ha nagyon akarjuk, engedi.

  188. „szóval ha elindul a dominó már nem fog megállni…”

    Bingó Gartai!

    Csak ezt valamiért nem akarják érzékelni a hipnozisban tartott tömegek.
    Gyerekek ha így megy tovább 2 hét mulva a sok zombi M1 nézö meg fog nyuzni az utcákon ha a maszk nélkül ki akarok menni.
    Gondolkodjatok már, itt a Koronavírus és mi szét fogjuk szedni egymást, pedig még tele a padlás….. mi lesz ha majd akadozik a csipsz utánpotlás, meg nem lesz kóla se…..

    Istenem áld meg a magyart……kurva nehéz világ köszöntött rá……

  189. Hát igen…
    olvasgatom gartai, curix, andrew, no meg a többi fórumtárs véleményét, sejtéseit a virus után beköszöntő komor új világról.
    A téma komolyságát tekintve igazán megér egy misét behatóbban foglalkozni vele, mert ez témyleg mindannyiunkat, ugy aktiv dolgozót, mint nyugdijast a legközvetlenebbül fog érinteni, sokkal érzékenyebben , ezerszer közvetlenebbül, mint a jelenlegi járvány.
    Egyenként szét vagyunk szóródva, de eggyüttt itt a blogon komoly és értékes nivót képviselünk, ennélfogva kedves Tibor bá, nagy hiánypotló dolgot tennél egy ezzel foglalkozó topic inditásával.
    Valamennyiünk azonnali, közvetlen mindennapjairól , személyes jövöéről van szó, a holnapi világunk átrendeződéséről.
    Biztos vagyok benne, ismerve a blog kitünő közönségét, hogy nagyon sok okos, hasznos, segitő információ, vélemény , tanács és ötlet kerül majd forgalomba.

  190. Sztem. kérem nincs itt semmi különleges látnivaló!
    Arról van mindössze szó, hogy beleestünk a saját pöcegödrünkbe…
    Elég régóta ástuk és mélyítettük, és mindannyian rengeteget szartunk is bele. Jó éjszakát!

    210: Jó ötlet!

  191. Tudom, hogy nekem itt semmi jogom bármit kérni a bloggazdától, de mégis bepróbálkozok.

    Tibor bá,
    én arra kérlek, hogy járvány ügyben ne dobj be tovább olyan posztokat amik mindenféle tudományos megerősítés nélkül horrorszcenáriókat vázolnak fel.
    Semmi szükség ilyen posztokra ebben a hangulatban.

    Tibor bá te bezárkóztál és nem érzékelsz semmit a külső atmoszférából. Az emberek bár nem mindenki mondja ki, de félnek és szoronganak. Már nem is tudják mitől. A virustol vagy a bizonytalanságtol, vagy Orbántól….
    Ne öntsd tovább az olajat a tűzre, nincs értelme.
    Megoldások kellenek, olyan poszt kell, amit Bálint vetett fel. Ha keserű és medmexes is, de jövőkép kell, mert az most eltűnt.
    Azzal nem vagyunk beljebb ha megírsz egy 888-adik posztot arról hogy addig fertőződünk újra míg az utolsó is ki nem hal……..

    Jo éjt.

  192. 213 – Curix:
    Ezzel elkéstél. 210. alatt Bálint kérésére rábólintottam 211. alatt. indulás szerdától. Bár nem hiszem, hogy ettől a szorongás meg fog szünni.

  193. Kis színes kínai tapasztalat első kézből:
    Kb. két hónapja egy projekthez rendeltem egy halom rádió vevő modult Kínából. Már lemondtam róla (volt B terv), erre ma megjött KIRGIZISZTÁNBÓL. Úgy tűnik Kínában csak az irodai munkák indultak újra, a tényleges termelés még nem.

  194. Re:Bálint
    Támogatom én is, mert sokunkban fel van halmozva egy csomó információ, ami pont ilyen időkre terveztünk előszedni.
    (Pl asszony megtanult szőni szövőgépen, most gyakoroljuk a magas ágyás rejtelmeit,stb,stb.)

  195. 210 balint http://www.antalffy-tibor.hu/kedves-lorand-tovabbgondolasa

    Ez volt az én válaszom 2013-ban (a komorság ellenében). Nem is a szöveg az érdekes, hanem az alatta lévő kommunikációs katasztrófa. Azóta baromi sokat tanultam a rendszerelméleti, informatikai, történelmi és pszichológiai háttérről, ami az „átkiabálandó távolságot” sokszorosára növelte. Sokkal fejlettebb eszközök futnak a kezemben, mint amiről akkor álmodni mertem volna – de másokba a használat képességét „elültetni” nyilván lehetetlen. A szondázás alapján továbbra sincs értelme kísérleteznem, „nem akarok beszélgetni róla”, csak mivel feldobtad a kérdést, egy linket megért.

    Én azért roppantam akkor össze (a hatások most is tartanak), mert 2008-ban a válság hatására írtam egy elemzést (Hajnalvilág, 120 oldal „olvashatatlan” szöveg, tudom) és öt év határidőt adtam az „értelmes, kontrollált” átmenetnek. Ezt azzal töltöttem, hogy „nagy embereknél”, szervezeteknél és mindenféle fórumokon házaltam vele. Ez járt le 2013-ban és elbuktam a feladatot.

    Most azon a pályán járunk, amelyre az elemzésben két oldalt vesztegettem (84-85, „Hátsó kijárat”). Vajon ismerős?

    Ugyanez a fejlődés vezetett el a világháborúkhoz, majd az azt követő hidegháborúhoz, hiszen a közösség alapvető terjeszkedő, a szomszédra vetélytársként tekintő szemlélete nem változott, a képességet továbbra is a homogén módon irányítható terület és embertömeg nagyságával mérte. Így jutottunk el a mai állapothoz, amikor megszűnt a vetélytárs, a felszínen működik a homogén irányítás: mindnyájan ismerjük és beszéljük a pénz nyelvét.

    Ez a világ azonban nem tökéletes: a milliárdnyi, a demokrácia, felvilágosodás, szólásszabadság és egyenjogúság eszménye által táplált ellentétes érdek kaotikussá teszi; a hatalmasra duzzadt ellátóipar, mialatt óriási üzletet csinál a tömeg elbutításából és mesterséges igényeik kielégítéséből, mohón falja fel a bolygó utolsó erőforrásait. A rakéta túljutott a felső holtponton és zuhanni kezd… Ha ebben a formában marad az irányítás, akkor hatalmas árat fogunk fizetni érte, a pénzügyi irányítás összeomlása (amelynek szelét már érezzük) totális káoszt, a globális szövet cafatokra szakadását eredményezné. Le kell eresztenünk az önmaga törvényei által a szakadás határáig pumpált lufit, csökkentenünk kell fajunk fogyasztását.

    Lehetőségként fennáll, hogy a régi minta szerint újból kettészakad a világ irányító és fenntartó kasztra. Ehhez az szükséges, hogy a fenntartók ismét engedelmes, tudatosan alárendelt szolgái legyenek az irányítóknak, önmaguk örömmel mondjanak le szabadságukról a biztonság (kenyér, munka, béke) fejében. Véleményem szerint ma nagyon közel állunk ehhez: hatalmas tömegek váltak 5-10-20 évre kilátástalan módon a pénzvilág foglyaivá, létbiztonságuk egyedül az árfolyamingadozástól, furcsa és érthetetlen mérőszámok változásától függ. A szociális és egészségügyi biztonság szintén a pénz függvénye, valójában a lakás, munka, gyógyulás, élet állandó veszélyben van.

    A pénzvilág urai, ha képesek összefogni, megtehetik, hogy a pénzügyi-irányítási válságra, erőforráshiányra és az egyre nyomasztóbb ökológiai problémákra hivatkozva (ne feledjük el: néhány éven belül sok millió ember szembesül életterének megszűnésével a tengerszint emelkedése miatt, míg mondjuk India lakosságának egy része a vízkészlet apadása miatt az éhhalál küszöbére kerülhet) a területi teljhatalom (a nemzetállamok függetlenségéről már évtizedek óta nem beszélhetünk) és az informatikai eszközök birtokában globális szükségállapotot rendelnek el. Ennek jogán erőszakkal visszaszoríthatják – pontosabban a globális tömegtől elkobozva saját, kis létszámú csoportjuknak tarthatják fenn – a pazarlást, és valóban „rendet csinálhatnak” a bolygón, egyfajta felvilágosult istenkirályság formájában ténylegesen biztosíthatják az időközben óhatatlanul megfogyatkozó népesség biztonságát. Jelmondatuk több ezer éves, így szól: „A néppel el lehet érni, hogy a helyes utat kövesse, de nem lehet elérni, hogy meg is értse azt.” (Konfucius)

  196. Újabb következménye a járványnak: a kényelmes nyugat-európai országokban hiányoznak a kelet-európai vendégmunkások. Az ottani – főleg a szolgáltatóiparban dolgozottak – sok munkavállaló, akik elvesztették az állásukat, nem hogy „tehenet kaparni” nem mennek, hanem növénybetakarítást sem vállalnak. Ki fogja a zöldségeket, gyümölcsöket, stb. leszüretelni/betakarítani (amit kézzel kell, géppel /pl. kombájn/ nem lehet)??
    Emiatt jöhet zöldség- és gyümölcshiány Európában
    „Több száz ezer vendégmunkás hiánya blokkolhatja Nyugat-Európa zöldség és gyümölcstermelését. Pótlásukra a munka nélkül maradt fodrászokat, manikűrösöket és pincéreket próbálják bevetni. Eddig kevés eredménnyel.”
    https://www.napi.hu/energetika/koronavirus-elelmiszer-mezogazdasag-munkaero-allas.703271.html?utm_source=Napi.hu_hirlevel&utm_medium=Hirlevel&utm_campaign=Napi.hu_hirlevel_kepes_vezeto

    204. Andrew
    Megnézted a videót? Elolvastad a cikket? Mert ha igen, akkor furcsállom azt, amit írtál: „A cikk egy kicsit hatásvadász.Lehet hogy volt 10 eset és úgymond a legszegényebb és legelszántabb bement fosztogatni.Lehet valami migráncsok voltak.”
    „Intő példa, hogy felfegyverzett rendőrök kezdték őrizni a szicíliai szupermarketek bejáratát, miután fosztogatni kezdtek olyan emberek, akik már nem engedhetik meg maguknak a vásárlást. Más településeken sajtóhírek szerint a kisebb boltok tulajdonosait arra kényszerítették, hogy ingyen adjanak élelmiszert.”
    Ez nem 10 ember, és nem „migráncsok”. 😮

    205. Curix
    Megint csak egyetérteni tudok azzal, amit írtál.
    ” beindítják a pénznyomdát” …. ” Ez költségvetési hiány más néven, csak ezt senki nem teszi hozzá, elég hülyék az emberek ahhoz, hogy elhiggyék van ingyen pénz.
    Olyan összegekről van szó, hogy lassan kimondani és leírni sem lehet a nullákat.
    Erre a végtelenül eladósodott rendszerre félelmetes mennyiségü uj adosságot nyomnak éppen most.”

    Az USA-ban is 2.200 milliárd ($ 2.200.000.000.000 qrva sok pénz, 715.000.000.000.000 Ft) dollárt nyomtat a FED, fiat money, nem áll mögötte termelés, tehát infláció fokozó hatása van/lesz. Rövid időn belül nálunk (Mo., Európa) is baromi nagy drágulássokkal, inflációval kell számolni, na akkor azért fognak majd pánikolni az emberek, sokkal jobban, mint most a koronavírus miatt.

  197. 218 – Elek:
    Bizony van ingyen pénz, az állam számára, amikből osztogathat, például segélyre.
    Infláció? Igen. És? Az infláció annál jobban súlyt, minél gazdagabb valaki. A szegény, pénztelen embert nem súlytja, mert a segélyt emelik. Az infláció a társadalmon belül kiegyenlítődést okoz. Nem kell ettől olyan nagyon félni.

  198. 217:
    Lóránd, tökéletesen jogos és igazad van.
    Ám többen is húztuk a vészharangokat korábban, s nem csak Téged sepertek félre, ill. használtak ki, hidd el, legalább százával vagyunk, akik ugyanezt élték át.
    Ugyanakkor felteszem a kérdést: …
    Mert:
    – Tudjuk, hogy ez van (ez volt).
    – Tudtuk, hogy be fog következni, és ma már tudjuk, hogy esélyünk sem volt megállítani.
    – Most már azt is tudjuk, mert megtapasztaltuk, hogy bekövetkezett.
    – Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy az embereket (népet, embermasszát, mit tudom én) nem tudjuk befolyásolni, innen és így biztosan nem.
    – Tudjuk, hova fut ki a történet (idegeskedhetünk rajta, joggal felháborodhatunk, mondhatjuk, hogy na látjátok, stb.).
    De:
    – Mit tudunk tenni, hogy ne oda fusson ki a „végzet”, ahova ki kell futnia?

    Nem filozófiailag, konkrétan mit kellene tenni?
    Nekem erre ötletem nincs. Lehet, hogy csak megöregedtem, de tényleg nincs ehhez elgondolásom sem. Forradalmat nem tudunk kirobbantani, nem is lenne értelme. A technológia – hatalom nincs a közelünkben sem. A kisközösségek is csak ideig-óráig működnek, annyira még nem csúsztunk vissza, hogy ez az életforma átmenetet képezhessen. Saját példaadásunkkal mártírokká válhatunk, de nem több, még ha szobrot állítanak végül értünk, akkor sem lesz több az eredmény.

    219:
    A gazdag feláll az inflációból is, mert mindig van százszoros tartaléka, ma már talán milliószoros is (nem hülye, hogy egyre tegye fel a vagyonát, ha meg igen, megérdemli). Gondolod, hogy az aranyat pl. a gyártósorok mellett dolgozó emberkék vásárolták fel hirtelen? A válságok soha nem a gazdagok életét keserítették meg, maximum áthangolták őket, néhányan pár évet visszavettek. Aztán minden megy tovább… A kisember meg kulizhat halálra, mert valakinek vissza kell hoznia a kiesést. A nagy vagyonokat rég nem a kétkezi munkával lehet felhalmozni, pedig valójában csak az az igazi érték. És ezt a vezír is tudja ám, nem hiába gyorsan és „jól” cselekszik…

  199. 219. Tibor bá’
    Ez igaz: „Az infláció a társadalmon belül kiegyenlítődést okoz.”
    De: a mostani tömegek – akár Mo.-on, akár Európa többi országában (vagy az USA-ban/bárhol) – megszokták/hozzászoktak egy bizonyos életszinvonalhoz, és messze nem csak a „gazdagok” (ahogy írod), hanem a középosztály/középréteg is. Ha majd a havi fizetéséből a felét (fele annyi terméket/szolgáltatást) tudja megvásárolni, akkor qrva nagy zúgolódás/felháborodás/tiltakozások/stb. lesz(nek).
    De majd idén nyáron-ősszel meglátjuk. Addigra a koronavírus miatti termeléskiesés, munkanélküliség növekedése, mezőgazasági termékek (zöldség, gyümölcs, hús, stb. és ezen alapanyagokból készült élelmiszeripari termékek) árának nagyarányú növekedése, az emberek (főleg az említett középosztály és nem a gazdagok) drasztikus elszegényedése, a pénz vásárlóerejének csökkenése (infláció) hatalmas nagy elégedetlenségi hullámokat fog elindítani. Mert az emberek hozzászoktak egy bizonyos életszínvonalhoz, és azt nem akarják feladni, foggal-körömmel ragaszkodni fognak (szeretnének) hozzá.
    Ebből hatalmas társadalmi konfliktusok lesznek a közeljövőben. (Olaszországban már vannak/megkezdődtek, de a többi országban is lesznek).
    Valaki fentebb említette a dominóeffektust. Na ez fog bekövetkezni ezen a téren, és a dominók gyorsan fognak dőlni. 😮

  200. 221:
    Elek,
    a Zemberek olyan gyorsan el fogják engedni azt a megszokott életszínvonalat, hogy el sem fogod hinni! 🙂

  201. „Az infláció a társadalmon belül kiegyenlítődést okoz. Nem kell ettől olyan nagyon félni.”

    🙂
    Azért közgazdaságtani tanácsadónak ne menj el Tibor bá. Fönököm most vett egy lakást az ország második legdrágább városában, mert tudja mit fog érni a sporolt pénze fél év mulva.
    Kiegyelítödést…persze. A tehetösek ebböl a válságbol is tehetösen fognak kikerülni mert rengeteg eszközük van a szegények meg még csoróbban, söt sok esetben földönfutonak.
    Te azt hiszed, hogy most ugyan az a helyzet van mint a háború utáni pengö esetében. Hát nagyon nagyot tévedsz.

    Majd gondolj ezekre a szegény embrekre Tibor bá a bunkeredben, gondolj arra, hogy miattatok áldozták fel a jólétüket.

  202. 221 – Elek:
    A háború alatt, de főleg utána nagyon sokaknak, valójában midnenkinek vissza esett az életszínvonala, hiába szokta meg a jót. Élelmiszer hiány, jegyrendszer, infláció, nyomor szintű fizetések. Nem volt lázongás, de volt karhatalom. Na ez most is van már. Nem lesz itt lázadás, legfeljebb a bűnözés fog megugrani. Mi nem vagyunk amerikaiak. Ott lesz fegyveres felkelés. Itt nem. Nincs is fegyverünk. 😀

    223 – Curix:
    Már kezdem nagyon unni a személyeskedéseidet.

  203. 222. Horváth Csongor
    Ezen megállapításoddal teljes mértékben nem értek egyet.
    De majd a közeljövő úgyis eldönti, melyikünknek van/volt igaza. 😉 😮

    224. Tibor bá’
    Neked is csak azt tudom mondani, amit Csongornak: a közeljövő (még idén nyáron-ősszel) úgyis eldönti, melyikünknek van/volt igaza.
    Fegyverek nélkül is lehetnek hatalmas zúgolódások/felháborodások/tiltakozások/stb. És a felkelésekhez sem kell fegyver, mint az USA-ban, lehet anélkül is.
    Akkoriban bizonyára volt megfelelő karhatalom (a háború után biztosan), de manapság??? Lószart se tud ma csinálni a rendőrség/TEK/stb. A rendőrök éjszaka még csapatostul sem mernek bemenni pl. egy cigány(bocs.roma)telepre. 😮 Akkor mit csinálnak majd, ha országos fosztogatások lesznek? Lövik a lakosságot géppisztollyal/éles lőszerrel?? 😮

  204. ” Curixnek felcsillant a szeme, megszabadulunk a gazdasági fejlődést hátráltató nyuggerektől. ”

    Én is Tibor bá a tiédet.

    Föleg azért mert soha ilyet nem mondtam, folyamatosan kitekeritek az összes mondatomat.
    Nekem is unalmas már ez Tibor bá.

  205. 226 – Curix:
    Quod licet Iovi, non licet bovi.

  206. 226:
    „Majd gondolj ezekre a szegény embrekre Tibor bá a bunkeredben, gondolj arra, hogy miattatok áldozták fel a jólétüket.”
    Az ilyenek miatt válsz ellenszenvessé… Ha néha tudnád kicsit befogni a szádat… de nem megy. 🙂

    225:
    Hát kérem „ugatni azt lehet!”
    Emékezz vissza, én pl. 2006-ban azt hittem azonnal lesöprik a Gyurcsács-érát. Aztán simán kihúzta a 4 évét!
    Mindig azt mondjuk, na ezt már biztosan nem tűrik tovább! És de… („Cirkuszt és kenyeret”, „oszd meg és uralkodj!” – van valaki, aki ezt már „magyar modellben” tökélyre fejlesztette.)

  207. 227. Tibor bá’ (Jupiter)
    Éljen az „egyenlőség”! Mi csak ökrök vagyunk? 😛 (OK., nem nekem címezted, de…..)

    229. Tibor bá’
    Hát persze. The dogs bark, but the caravan goes on. 🙂

  208. 230 – Elek:
    Egyenlőség nem létezik, csak a mesében.

  209. Nézzétek meg Svédországot.

    Az agyhalott liberálisok úgy végigvezetik az országot a járványon hogy közben nem döglesztik meg a gazdaságot. Az embereket felnőttként kezelik, minden működik tovább minimális korlátozással és semmi nyoma tömeges elhalálozásnak.
    Lehet köpködni ezekre az rendszerekre, de vannak dolgok amit sokkal emberiebben tudnak megoldani mint mi itt a balkánon.
    Itt mi történt? Meghalt 20 ember és totális diktatúrát vezettek be.
    Ennyi agyhalott zombit….. komolyan nem sok szavam van hozzá.

    Nekünk az lehet az egyetlen szerencsénk hogy Németország eszméletlen pénzmennyiséget önt a gazdaságba, és Magyarországnak alapvetö fontosságu a német gazdaság. Ha a németeknél nem lesz komolyabb probléma akkor itthon is lehet reménykedni.

  210. 228. Csongor
    „(“Cirkuszt és kenyeret”, “oszd meg és uralkodj!” – van valaki, aki ezt már “magyar modellben” tökélyre fejlesztette.)”
    A Római Birodalom is megbukott, az O.V. (fityisz) hatalom sem tart örökké. Főleg a mostani időkben lehet ingatag a „kormányrendszer”, nagyot bukhatnak 2022-ben. Nem is gonolnád (el se tudod képzelni) mekkora nagyot. 😉
    (Kivéve persze, ha bevezetik a diktatúrát/egypártrenszert, eltörlik a választásokat, stb. Vagy már be is vezették suttyonban tegnap???? 😮 O.V. a király!)

  211. 233:
    22 olyan távolinak tűnik még!
    Utolsó mondatra: tegnap megtörtént…

  212. 223 Curix

    A gazdaság igy is ugy is össze lesz omlasztva mert a virus csak eszköz ehez ezt nevezik irányitott összeomlasztásnak….kár Neked meg Tibor bának virtuális párbajt vivni..pár nyugger belesz még áldozva,hogy az emberek még jobban beszarjanak és megtudják valositani a teljes kontrolt meg a gazdaság leépitéséhez is meg legyen az indok….a mi korosztályunk is szopni fog meg a nyuggerek is le lesznek amortizálva….persze az még csak jobb az Elitnek ha fiatalok meg öregek egymásnak mennek…..

  213. „persze az még csak jobb az Elitnek ha fiatalok meg öregek egymásnak mennek…..”

    Ez már részben megtörtént.

    Kérdés az Apofis ezt miért nem lehet átlátni? Miért sétálnak az emberek a vágóhídra? Tényleg ennyire buták?
    Bár azt gondolom a kijárási tilalom bevezetése az egy kétélű fegyver. Nem vagyok benne biztos, hogy Orbán meg meri lépni….

  214. 237.

    Persze,hogy buták olyan szinten van lehülyitve a többség,hogy szinte bármit elfognak fogadni csak ,hogy megmentsék a börüket ..a ma embere nem lát tovább mint az orra vége..Azt én is ugy látom mint Te ,hogy nyárra már itt és Europába is nagyon komoly gazdasági gebasz lesz amit még a Maradj Otthon birka korusa még nem lát….

    „Nem vagyok benne biztos, hogy Orbán meg meri lépni…”

    Még ennél többet is megfog lépni amikor benyögi a nyuggereknek,hogy sajna szarbavagyunk nem tudjuk a teljes nyugdijat kifizetni csak mindenkinek a fele nyugdiját kapja..de ne legyen igazam ..

  215. 236
    Persze,hogy buták olyan szinten van lehülyitve a többség,hogy szinte bármit elfognak fogadni csak ,hogy megmentsék a börüket ..a ma embere nem lát tovább mint az orra vége..Azt én is ugy látom mint Te ,hogy nyárra már itt és Europába is nagyon komoly gazdasági gebasz lesz amit még a Maradj Otthon birka korusa még nem lát….

    “Nem vagyok benne biztos, hogy Orbán meg meri lépni…”

    Még ennél többet is megfog lépni amikor benyögi a nyuggereknek,hogy sajna szarbavagyunk nem tudjuk a teljes nyugdijat kifizetni csak mindenkinek a fele nyugdiját kapja..de ne legyen igazam ..

  216. Egyébként a „selejtezés” már folyik a magyar kórházakban. Rengeteg olyan mütét elmarad ami késöbb halálhoz fog vezetni, csak erröl majd nem készül statisztika.
    Szinte teljesen leálltak a műtétekkel az amúgy is 2 éves várólistások talán 5 év mulva kés alá kerülnek….ha még élnek.
    Kérdem én itt ki dönti el, hogy melyik élet fontosabb? a koronavirusosé vagy a szív érrendszeri, mozgásszervi betegeké?

    A szelektácio már folyik csak nem publikus.

    Tibor bá

    a nép nem feltétlen Orbánt szavazta meg hanem azt a jolétet, amit az elmult 10 év gazdasági körülményei biztositottak.
    Ha ez összeomlik, én nem venném biztosra, hogy mindenki otthon marad majd és tovább tapsol Orbánnak és Mészárosnak.
    Tegnap még volt vesztenivalojuk az embereknek. Holnap pedig már nem lesz.

  217. 235. , 237. Apofis
    plusz 1
    Nagyon egyetértek, mostantól O.V. szinte azt csinál amit akar. Amit a korlátozott elméjével kitalál, azt már aznap vagy másnap egyedül elrendelheti, ebben hatalmas veszélyt látok. És a sok elvakult birka fityiszes orbánfan még tapsol is hozzá, nem tudom, hogy föl fognak-e ébredni valaha is ebből a „nagyvezír” imádatukból? Nekik OV az isten, feltétel nélkül elfogadják minden döntését.
    Szegény Magyarország, mi lesz még itt? Szerintem semmi jóra nem számíthatunk.

    238. Curix
    „A szelektácio már folyik csak nem publikus.”
    NAGYON IGAZ!!

  218. 😀 elképesztő buli van itt… közben azért ismételten szólok: érdemes a statisztikákban kotorászni. S mert valaki talán nekem írta, nem a worldometers statisztikára célzok.
    Bár ahogy elnézem… 😀 mit szívtok, mert jó cucc lehet… 😀 😀 😀

  219. 217.Kedves Lóránd
    Beirásoddal nem száz, hanem ezer százalékban egyetértek, főleg az mián, hogy kivételesen minden szavát megértettem.
    Utolsó mondatát, a Konfucius idézetet kissé átrendezném, ugyanis a legnagyobb tévedése egy bárki gondolkodónak az, miszerint a nép okos. Nem, a nép nem okos, sőt.
    Fura modón, kollektiv szinten a nép egy átlagbarom, lévén a magas , de kevés 700 fölötti IQ elkeveredik az átlaggal és lesz egy szerény középarányos.
    Nem ez a helyzet viszont egy valami mentén kialakult és elkülönült csoportban, erre a Tibor bá blogja a legjobb péllda.
    Vannak a szakblogok, ahol egy-egy főtéma köré sereglett szakik cserélnek véleményt, nem igy itt.
    Ezer és egy közérdekü téma került fel, de egyik sem ment el a részletek részletéig lefúró, az átlaglátogatót kimeritő taglalásig, és minden témában volt / van igazi hozzáértő, aki kissé részletesebben bemutatta/magyarázta a témát.
    Remek volt, hasznos és érdekfeszitő témák kerültek bemutatásra és eszmefuttatásra, egy alapvető különbséggel:
    Biztonságos, megszokott életünk árnyékában, nyugodt csendben agyaltunk az égvilágon szinte mindenről ELVI SIKON.
    De most, Lóránd barátom, most kell majd belemerülnünk egy valós, nagyonis közérdekű, mindenkit, valamennyiünket, TÉGED IS személyesen érintő témába:
    A holnapi mindennapi életünk alakulását kell boncolgatnunk, és errenézve a blog egy megfizethetetlen kincs lesz valamennyiünknek.!
    Véleményem szerint eleddig soha fontosabb topic feltéve nem volt!

  220. 224 Tibor bá’

    „Ott lesz fegyveres felkelés. Itt nem. Nincs is fegyverünk. ?”
    Ne haragudj, nem jól látod!
    Most nincs fegyver, nekem sincs, mert még nincs szükség rá, de…már beszéltünk erről:
    https://www.antalffy-tibor.hu/2288-mohacs-2#comment-197750

    A Status quo (fennálló állapot) megváltozott.
    A Fidesz rendeletekkel irányít, a baj pedig mindenkit fenyeget, így ÉRDEMI lépésekre kényszerül, és eszköze is van hozzá.
    Ha ez sikerül nekik, akkor örülhetünk, másként még inkább borul a társadalom, új hatalmi csoportosulás alakul, kb. a forradalom szintjén.
    A forradalom fogalmát és tartalmát pedig mindenki ismeri. Ismeri?

  221. 233-235:
    Emberek, tegnap csak annyi történt, hogy Orbánnak nem kell szarakodni a parlamenttel. Tíz éve a kétharmaddal azt tesz, amit akar, csak össze kell hívnia a parlamentet. 10 éve diktatúra van, csak nem veszitek észre. Az van, amit ő akar. Most mindössze annyi történt, hogy Orbánnak nem kell néhány napot várni, hanem másnaptól érvényes az, amit kitalált. És ne feledjétek, a két-harmadot a nép háromszor megszavazta. Majd pont ez a nép fog felkelni. Röhögnöm kell.
    n/a: Amerikában 250 millió kézifegyver van a nép kezében. Nálunk két tucat sörétes vadászpuska. LOL. Ja, és Trump kötelezi a fegyverboltokat, hogy nyitva legyenek a járvány ellenére.

  222. 239.Elek
    „Szegény Magyarország, mi lesz még itt?”

    Kb ez: Az országba rengeteg lesz a munkanélküli,a gazdaságba olyan huzoágazatok mint az autoösszeszerelö üzemek,turizmus, a sok honapig tarto leállás miatt nem termelnek ill nem jön turista aki itt költené el a pénzét..igy az Államnak nem lesz annyi adóbevétele..kevesebb jutt nyugdijra.segélyre,…a hitelesek akiket „megmentettek” tömegével dölnek be mivel nem tudják fizetni a törlesztöt vagy már most vagy a moratorium után mivel soknak nem lesz munkája igy nem lesz miböl.. De főleg, Mészáros és Co sokkal kevesebbet tud majd lopni.

  223. 243 Tibor bá’

    ” Amerikában 250 millió kézifegyver van a nép kezében. Nálunk két tucat sörétes vadászpuska. LOL. Ja, és Trump kötelezi a fegyverboltokat, hogy nyitva legyenek a járvány ellenére.”

    Nálunk nem fegyverboltnak nevezik a fegyverboltot, hanem pl. cukrászdának. HI.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Z._Nagy-gyilkosság

    Sohasem kellet nekem fegyver, de azért mindig figyeltem.

    A 245-ast törölni szerettem volna. Ezek szerint nem sikerült.

  224. 217. Kedves Loránd
    „A pénzvilág urai, ha képesek összefogni, megtehetik, hogy a pénzügyi-irányítási válságra… a területi teljhatalom és az informatikai eszközök birtokában globális szükségállapotot rendelnek el. Ennek jogán erőszakkal visszaszoríthatják a pazarlást, és valóban „rendet csinálhatnak” a bolygón, …
    Jelmondatuk több ezer éves, így szól: „A néppel el lehet érni, hogy a helyes utat kövesse, de nem lehet elérni, hogy meg is értse azt.” (Konfucius)

    Kedves Loránd +1
    Teljesen egyetértek az írásoddal.

    Időnk legnagyobb betege a mai pénzpiac. Ezt a világunkat vezető gazdasági pénzelit ismeri legjobban.
    A koronavírus világjárványa az eszköz a pénzpiac végének a megelőzésére.
    Jelmondatuk:
    A legjobb gyógymód a megelőzés:

  225. 22O. Horváth Csongor
    „Ugyanakkor felteszem a kérdést: …
    – Mit tudunk tenni, hogy ne oda fusson ki a “végzet”, ahova ki kell futnia?”

    Tisztelt Horváth Csongor
    A fizikai törvények szerint a környezetünkben nem létezik légüres tér. Saját maga a környezetünk gondoskodik arról, hogy időben a vákuumot betöltse.
    A mocskos bandát lehet, hogy e pillanatban a jenkik Európába vetett különleges erői ugrasztják ki a bunkereikből. Sose lehet tudni mi történik a színfalak mögött.
    Az egyszerű embereknek kötelessége a helyes útra nevelni gyermekeiket, minél jobb nevelést és több eszközt biztosítani számukra.

  226. 248:
    „Az egyszerű embereknek kötelessége a helyes útra nevelni gyermekeiket, minél jobb nevelést és több eszközt biztosítani számukra.”

    Megnyugodtam, ebben szerénytelenül mondhatom, hogy élen járok.

  227. Látom megy az aktív vita. Lázadás, ugyan már…!
    Mivel a magyar családok zömének nincs, vagy csak 1-2 hónapra elegendő tartaléka van, inkább majd éhséglázadások lesznek a szegényebb területeken. Mivel az átlag polgár 2-3 hét kieséssel számol ami a valóságban 2-3 hónap is lesz majd, és jó magyar szokás szerint a legkiszolgáltatottabb melósokat fizetés nélküli szabadságra küldik el nem csak a KKV -k, így TB az adott csak előbb utóbb pénze nem lesz az embereknek élelmiszerre. Itt jön képbe a Honvédség…, jön a statáriális kormányzás, meg egy hadi-, vagy félig hadigazdálkodásra átállított ország, ahol a katonaság fogja kiosztani a napi élelmiszer fejadagot az állampolgároknak. Aztán ha ez az egész tovább tart mint 1/4 év, akkor lesznek komolyabb gondok, mert akkora apadnak el az állami források, és akkor várhatóak komolyabb lázongások. De ez nem a koronavírus miatt lesz, hanem nyár közepére – végére 10 USD/hordó olajárat jósolnak, és valljuk be, akkor kvázi a világgazdaság be fog dőlni, mert a kitermelők leállnak az olajbányászattal, és hogy az ár felfusson…, stb.! Jöhet egy a ’29-33 -nál is nagyobb gazdasági válság, meg utána egy kvázi TWD világ (Ezt jövőnk érteni fogja. 😉 ) de csak akkor ha ez bekövetkezik. Addig kezelhető lesz a dolog kisebb nagyobb balhékkal, fosztogatásokkal az élelmiszerosztások idején, meg úgy általában is. Viszont ha beüt a globális gazdasági krach a nyár végén, ősz elején, akkor kis hazánk bizony menni fog a levesbe, szinte minden értelemben!

    Amúgy úgy nézem nyugatról elkezdték bedönteni a Forintot, 1 EUR = 370 HUF, MNB beavatkozott, most 367 Ft, viszont már 400 Ft -os árfolyamokról beszélnek egyre nyíltabban. Na ennek lesznek középtávon komoly gazdasági és társadalmi következményei, nem a COVID-19 járványnak, és az arra hozott pártállami jellegű intézkedéseknek.

  228. 245. Apofis
    .így az Államnak nem lesz annyi adóbevétele..kevesebb jutt nyugdijra. segélyre,…a hitelesek akiket “megmentettek” tömegével dölnek be mivel nem tudják fizetni a törlesztöt vagy már most vagy a moratorium után mivel soknak nem lesz munkája igy nem lesz miböl..

    Tisztelt „Apofisz”.

    A világjárvány után lehetséges, hogy egy hatalmas adósság törlesztés következik, egy reset, egy globális gazdasági visszaállítás amelyet eddig csak nagy háborús konfliktusok árán vagy pedig egy pénzelit elkobzása és ki irtása árán történt. Emlékezzünk csak a templomos lovagrend bukására: 1307 október 13 Péntekére.

    Ha nem vagyok indiszkrét az álneved : a vakbél-függeléktől – σκωληκοειδούς απόφυσης-től kölcsönözted?

  229. 250.Phyton
    Jó gondolatok.Ennek a kivesézése megérne egy posztot Tiborbá:D.
    HA azt nézzük hogy 1millió embernek kellene 3 hónapig havi 50eft-os segélyt adni akkor az 150 milliárd Forintba kerülne az államnak.Nem tudom hogy mennyi tartalék van.

    Az is érdekes hogy eddig úgy néz ki hogy 1 hónapra leállnak a nagyobb gyárak és ilyen összeomlásról kell beszélgetnünk.Nincs új a nap alatt , a fejlett modern társadalmunk 1 hónap leállást nem tud átvészelni, nem is olyan fejlett ez.

    Egyesek azt mondják hogy a vírus után 2021-ben helyreállhat minden.Ennek a gondolatnak is van helye,mert gondoljunk bele , ha elmegy a vírus akkor az átlagemberek ugyanúgy fognak fogyasztani, csak kell neki fél év mire a most leálló spirál újra felfut.Ugyanúgy várják a tömegek az utazást, az új autó vételét, a kütyüket stb…..

    Ezt a pénzügyi resetet régóta mondják. Ez egy ilyen elterjedt szólás mondás aminek nem tudom van e alapja vagy csak egy ember mondjuk USA-ban megírta és onnan átvette többtucat cikk. MErt a folyamatát, mikéntjét, ok-okozatát még senkitől nem láttam leírva ésszerűen.Csak a pénzügyi resetet nyomatják sokan mert „olvasta valahol”, de fejtse már ki nekem valaki hogy minek, kinek jó és miért?

  230. 252: andrew

    „Csak a pénzügyi resetet nyomatják sokan mert “olvasta valahol”, de fejtse már ki nekem valaki hogy minek, kinek jó és miért?”

    Szó sincs róla hogy ez bárkinek is érdeke lenne, vagy jó lenne! KÖVETKEZMÉNY! Kényszerpályán vagyunk, mint a Titanic a nagy kék-szalag hajszolásban: a technika csúcsa volt, elsüllyedhetetlennek tartották, de nem a jéghegy volt ott sem a hibás – ahogy itt sem a vírus. Nincsen ingyenebéd. Csak a folyamatok mélyére ásni keveseknek van türelme, de voltak akik figyelmeztettek az „árbóckosárból”, ezt megtette pl. dr. Fekete Antal is 10 éve, itt levezette hogy honnan-hova száguldunk:
    https://www.metaxy.hu/file/2/fekete-antal.pdf

    De hogy benne legyen a klíma (ökoszisztéma) kialakult állapota, a kierőszakolt globális fogyasztási maszturbáció következménye is:
    https://www.facebook.com/italianfashionvictim/videos/1928431140644947/

  231. 251.L. S.

    „Ha nem vagyok indiszkrét az álneved : a vakbél-függeléktől – σκωληκοειδούς απόφυσης-től kölcsönözted?”a vakbél-függeléktől?:D

    Apofish (görög névváltozat; egyiptomi nyelven Apep vagy Apepi, koptul: Aphōph) az ókori egyiptomi vallás egyik teremtménye, a sötétség és káosz megtestesítője.

  232. 254. Apofis
    „Apofish (görög névváltozat; egyiptomi nyelven Apep vagy Apepi, koptul: Aphōph) az ókori egyiptomi vallás egyik teremtménye, a sötétség és káosz megtestesítője.”

    Köszönöm szépen. Utánanéztem, rátaláltam, ezt is írja:

    Apóphisz a gonosz erőket jelképezi, amelyek veszélyeztetik a világ egyensúlyát, de a nap mint nap bekövetkező vereségük ellenére sem semmisülnek meg.

    Öszintén?

    A „σκωληκοειδούς απόφυσης” után ez sem jobb.

    Titokban azt reméltem, hogy -Επίφυσης – Epiphysis –
    corpus pineale – tobozmirigy -az álneved.

  233. 255.L.S.

    „Titokban azt reméltem, hogy -Επίφυσης – Epiphysis –
    corpus pineale – tobozmirigy -az álneved.”

    Sajnálom,hogy csalodást okoztam..de a tobozmirigy az olyan snasz lenne de a Káosz az lehetöség..

  234. 256. Apofis
    „Sajnálom,hogy csalodást okoztam..de a tobozmirigy az olyan snasz lenne de a Káosz az lehetöség..”

    Snassz a tobozmirigy az embernél???

    Káoszt, amely csak egy átmeneti állapot, amíg ki nem alakul az Új Rend?

    Káosz által az Új Rend!!!

    Ha szabad kérdeznem a kis köténykét a rituális szertartásokon mindenki otthonról hozza magával, vagy pedig ott osztják szét ahogy a bölcsődékben szokás?

  235. 257.L.S.

    „Ha szabad kérdeznem a kis köténykét a rituális szertartásokon mindenki otthonról hozza magával, vagy pedig ott osztják szét ahogy a bölcsődékben szokás?”

    Azt hiszed ,hogy én ilyen körökbe mozgok ?:D Én kis porszem vagyok egy senki….

  236. „Tibor bá’: Tényként fogadhatjuk:
    A kigyógyultak szervei (szív) károsodását.”

    Ezzel kapcsolatban egy cikk:
    Can COVID-19 Damage Your Heart? Here’s What We Know
    A new study finds COVID-19 can cause heart injury, even in people without underlying heart issues.
    According to research from the Chinese Center for Disease Control and Prevention (CCDC), the death rate for COVID-19 patients with heart disease was 10.5 percent.
    Experts say it’s important for people with cardiovascular disease to be isolated from people with COVID-19 symptoms.
    https://www.healthline.com/health-news/how-covid-19-may-damage-your-heart?slot_pos=article_1&utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=seniorhealth&utm_content=2020-04-02&apid=24647922

  237. 258. Apofis
    „Azt hiszed ,hogy én ilyen körökbe mozgok ?:D Én kis porszem vagyok egy senki….”

    Mindegyikünk az, a világegyetemhez viszonyítva. Halálunk után csillagporrá változunk. A különbség köztünk csupán az, hogy Te a sötét erőknek (Apóphisz a gonosz erőket jelképezi, ..) a nevét emelted névtábládnak.
    Felőlem nyugodtan lehetsz büszke is rá, a saját gondod.

  238. 3144-kinai-tapasztalatok#comment-253572

    22O. Horváth Csongor
    „Ugyanakkor felteszem a kérdést: …
    – Mit tudunk tenni, hogy ne oda fusson ki a “végzet”, ahova ki kell futnia?”

    Tisztelt Horváth Csongor.
    A nehéz napjaink problémáira Alan Watt meglátásaira érdemes egy kis időt szentelni.

    „A helyzet az, hogy ezek között a krízisek között, amikkel szembesítenek téged, egyetlen olyan sincsen, amivel kapcsolatban tehetnél bármit is. Mit tehetsz te a terrorizmus ellen, ha mondjuk tényleg létezik és veszélyeztet? Kívül esik a hatáskörödön. Tehetetlen vagy. Mit tudsz tenni a járványokkal kapcsolatban? Kívül esik a hatáskörödön. Tehetetlen vagy. Mit tudsz tenni az ellen, hogy valaki atombombát robbantson New York kikötőjében vagy akárhol? Semmit. Az üzenet, amit küldenek számodra: hogy teljesen tehetetlen vagy.
    Ez a „sokkolásos művelet” lényege, a globális rendszer irányítása alatt. Masszív pszichológiai hadviselést alkalmaznak szerte az egész bolygón….
    Ezzel tulajdonképpen te lettél az állandóan félelemben élő rabszolga, aki a nagyhatalmú gazdájától várja a védelmet és gondoskodást.
    Nos, ez volna a technika lényege.”

    Mi zajlik a koronavírus jelenségének hátterében? | Alan Watt meglátásai

    Mi zajlik a koronavírus jelenségének hátterében? | Alan Watt meglátásai
    „A helyzet az, hogy ezek között a krízisek között, amikkel szembesítenek téged, egyetlen olyan sincsen, amivel k…

  239. 22O. Horváth Csongor
    “Ugyanakkor felteszem a kérdést: …
    – Mit tudunk tenni, hogy ne oda fusson ki a “végzet”, ahova ki kell futnia?”

    A sztoikus filozófia egyik fontos felhívása mindenkinek, aki boldogan akar élni és meg akarja őrizni lelki nyugalmát: vizsgáld meg, mi függ tőled és mi nem. Ami tőled függ, abban legyél határozott és következetes, ami nem, azzal ne is foglalkozz. Így békésebb lesz életed folyása.
    Mi függ tőlünk? A sztoikusok válasza erre: viszonyulásunk és tetteink….

    Mi függ tőlünk és mi nem?
    válságkezelés sztoikus módra

    https://www.ujakropolisz.hu/cikk/korona-tolunk-fugg-valasztas-dontes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük