(3141) Fényezem magam

Tibor bá’ online

 

Napi hír: Lélegeztető gépek felkutatására is ráállította a külügy a magyar diplomatákat. Pénteken a G7 írta meg, hogy a Semmelweis Egyetem 196 új lélegeztető gép beszerzésére írt alá szerződést a CECZ Közép-európai Kft.-vel, amelynek tulajdonosa a kínai Shandong Imperial International Investment Limited Company. Magyarország ellátottság tekintetében nagyot léphet előre, ha március végére meg is érkeznek a beígért gépek. A jelek szerint azonban a kormány ezzel párhuzamosan továbbiak felkutatásával is próbálkozik.

Ezt különben Orbán Viktor személyesen jelentette be. „Fürkészőket” küldött szét a nagyvilágba, hogy derítsék ki hol, honnan lehet beszerezni respirátorokat.

Nem kellene neki fürkészőket szétküldeni, ha hallgat rám, mert én január végén írtam, hogy most Orbánnak azonnal fel kellene vásárolni minden lélegeztetőt, ami a piacon van. Én tehát népünk bölcs vezérét előrelátásban lepipálom.

Na, akkor most megint írok valamit. Orbánnak már napokkal ezelőtt (amikor 1 halottról megindultunk felfelé) el kellett volna rendelni a kijárási tilalmat. Nem rendelte el. Meg fogjuk mi még ezt bánni. Tudom mi az ok, termeltetni akar. Csakhogy, amit nyer a vámon, azt elveszíti a réven. Sokkal jobban járnánk, ha a beteg felfutás lassan, elnyújtva következne be. Ez nem csak gazdaságilag lenne kedvezőbb, de rengeteg életet is megmenthetnénk. Miért? Nézzük csak (nem rémhír, nem én találom ki)

Rossz hírek: Vezető kínai virológus állítja, hogy Európa több év múlva foga legyőzni a COVID-19 vírust.

Zhang Wenhong virológus, a Sanghaji COVID-19 szakértő csoport vezetője szerint az európai országok nem várhatnak egy gyors győzelmet a koronavírus felett.

A Düsseldorfi kínai főkonzulátus által megszervezett videokonferencián a szakértő kifejtette, hogy a nyugati országoknak akár két évbe is telhet a vírus legyőzése.

Normálisnak mondható, ha a vírus megjelenik, majd eltűnik, és egy vagy két évig is eltarthat – állítja Zhang.

Kijelenthetem: Felejtsük el, hogy a pandémia leáll Európában a közeljövőben. Pontosította a kínai virológus pesszimista jóslatát.

A tudósoknak nincs kétsége afelől, hogy a COVID-19 pandémia elhúzódik egy darabig és ez csak attól függ, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek a megfékezésére, ami nyáron vagy a következő nyáron bekövetkezhet.

Ha a problémát gyorsan akarjuk megoldani, akkor igen szélsőséges eszközöket kell bevetni – állítja Zhang Wenhong.

Szerinte egy pandémia viszonylag gyorsan akkor győzhető le, ha lehetséges négy hétre a Világon minden mozgást leállítani. Ehhez gyorsan hozzátette, hogy nehéz neki akár elképzelni, hogy ez lehetséges lenne ebben a modern világban.

Zhang Wenhong elmagyarázta, hogy Kína koronavírus elleni harcában segített az a tény, hogy közvetlenül a járvány kitörése után minden intézmény, vállalkozás és oktatási intézmény azonnal bezárt.

Aki kíváncsi, itt az eredeti angol szöveg:

BAD NEWS: Lead Chinese Virologist Says European Victory Over Covid-19 Is Several Years Away

One of China’s leading virologists, Zhang Wenhong, head of the Shanghai COVID-19 expert group, said European countries should not expect a quick victory over coronavirus.

During a videoconference organized by the Chinese Consulate General in Dusseldorf, Germany, the expert expressed the opinion that Western countries may require up to two years for this.

“It will be perfectly normal for the virus to appear and disappear, and it will last one or two years,” Zhang said.

“I can say: forget that the pandemic will end in Europe in the near future,” the Chinese virologist specified his pessimistic forecast.

The scientist has no doubt that the COVID-19 pandemic will drag on for some time and will depend only on the general efforts to contain it when it succeeds in taking control: this summer or the next.

“To solve the problem in a short period of time, measures must be extremely radical,” said Zhang Wenhong.

According to him, a pandemic could be defeated relatively quickly only if it were possible to stop all movement around the world for four weeks. However, he immediately added that it was “difficult for him to even imagine” that this was possible in the modern world.

Zhang Wenhong explained that China was helped in the fight against coronavirus by the fact that almost all institutions, enterprises and educational institutions were closed in the country at the very beginning of the epidemic due to the “Spring Festival”.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

69 gondolat erről: „(3141) Fényezem magam

  1. „Na, akkor most megint írok valamit. Orbánnak már napokkal ezelőtt (amikor 1 halottról megindultunk felfelé) el kellett volna rendelni a kijárási tilalmat. Nem rendelte el. Meg fogjuk mi még ezt bánni.”

    Sajnos, attól félek én is, hogy nagyon is igaza van.
    Minél hamarább annál olcsóbban úszták volna meg.

  2. A nagyon lapos görbével (ami a kezelésre szorulók számát mutatja) két gond van:
    1, baromi sokáig húzódik el és teljesen hazavágja a gazdaságot ez alatt
    2, ha túl kevés a fertőzésen átesett, akkor újból kitör a járvány, ahogy feloldják a korlátozásokat

    Tehát az vezet az optimumra, ha korlátoznak ugyan, de nem fojtják le teljesen a gazdaságot, mert egyrészt nem dől romba minden, másrészt kialakul a társadalomban a védettség is. Nálunk pont ez folyik, nagyon helyesen. Az egészségügyi kapacitásokat pedig ideiglenesen meg kell emelni a jelenlegi ellátási képesség többszörösére (ezt csinálták Kínában a konténer kórházak építésével, ideiglenesen több 10 ezer hellyel növelve a kapacitást, mára már mindet bezárták, mert elég az eredeti kapacitás is).

    Az pedig csak akkor igaz, hogy évekig eltarthat, ha túlságosan elnyomják a fertőzés terjedését, de azért még mindig szivárog, 0 sosem lesz, viszont azzal az ütemmel a társadalmi immunitás valóban évekig tarthat.

  3. 2 csibész
    Nekem is hasonló gondolatmenet futott végig.
    Ez egyúttal azt is jelenti, hogy Kína drasztikus eszközei elolthatták a bozóttüzet, de ennek az a következménye, hogy a rengeteg el nem égett éghető anyag ott maradt, és csak egy szikrára vár, és minden kezdődhet elölről. Hiszen ott milliárdos nagyságrendű népesség maradt, akinek nem alakult ki immunitása még a jelenlegi vírussal szemben sem.
    Egyébként ez burkoltan tárgya is lett a magyar parlamenti vitának is.
    Orbán Gábor államtitkár azt mondta, hogy „jó esetben három hónap múlva még nem leszünk túl a járvány csúcspontján. Ez első hallásra megdöbbentő lehet, de nyilván az áll mögötte, hogy ha jól csináljuk, akkor nem borít el bennünket a járvány, hanem elhúzódik hosszan, fékezetten, és így kevesebb áldozattal megússzuk.
    Csak azt nem tette hozzá, hogy ez egyúttal azt is jelenti, hogy addig fenn kell tartani a szükségállapotot, ami hosszabb távon hazaveri a gazdaságot, megingatva a létbiztonságot.
    És ennek a kijelentésnek itt politikai célja is volt, ezzel próbálta megindokolni, miért nem lehet határidőt tenni Orbán felhatalmazásához, ahogy azt az ellenzék követeli, mert feltételezi, hogy mikor a határidő lejárna, a parlament is működésképtelen lenne a járvány miatt, ami megbénítaná a szükséges intézkedéseket…

  4. Én azt nem értem „ha túl kevés a fertőzésen átesett akkor újra kitör a járvány”. Vagyis kezdem megérteni , tehát ha sokna elkapják és immunisak leszenk akkor azok ha újra elkapják hamar legyőzi a szervezetük és már ha pl. elmennek boltba akkor nem fertőznek mert a szervezetük legyőzte a vírust.Bár szerintem akkor is át tudják adni, de nem értek hozzá.
    Most indul az exponanciális szakasz nálunk, úgyhogy most kellene itt megbeszélni hogy meddig érdemes még bolta menni, mert leehet most jön az az idő amikor már nem.
    Ha 1 évig is fennmarad a pandémia akkor mi lesz az egyéb betegekkel akiknek kórházba kellene mennie?Addig nem nyitnak ki?

  5. csibész,

    Mi a forrásod arra, hogy biztosan kialakul ezzel a vírussal szemben is a nyájimmunitás?
    Kiderült már, hogy van vagy nincs visszafertőződési veszély?
    Nagy hajlandóságot mutat a vírus a mutálódásra.
    A mutálódott vírus miért nem fertőzné meg az eredeti vírusfertőzésből kigyógyult beteget?
    A következő megfertőződés is biztos enyhe lefolyású lesz annál aki már volt fertőzött?

    A vírussal kapcsolatos bizonytalanságokat felvető kérdéseknek ezzel még nincs vége csak nem látom értelmét felsorolni az összeset.

    Svédország, Anglia is felhagyott ezzel a nyáj immunitás irányvonallal.
    A 25-60 év közötti betegek pedig azért nem halnak meg jóval többen, mert a kórházakban nem érkezési sorrendben alkalmazzák a szükséges orvoslást, hanem harctéri gyógyítás folyik. Azzal foglalkoznak aki a legnagyobb valószínűséggel megmenthető.

    Sunyi dolog a halálozásnál elmondani, hogy alapbetegségben szenvedett az illető.
    Mert, alapbetegség a magas cukor, a magas vérnyomás is az allergia is /elhízás is?/és még sok másik nyavalya amivel évtizedekig teljes életet élhettek volna. Magyarországon a lakosság több, mint 40%-nak van alapbetegsége.
    Az pedig amikor azt közlik, ennyi meg ennyi a gyógyultak száma, ez kizárólag azt jelenti, a vírusból gyógyultak ki és nem azt, hogy nincs maradandó következménye a fertőzésnek. Mennyire károsodott a kigyógyult beteg tüdeje, szíve, veséje.

    Ha megismerik a vírust, akkor lehet biztosra menni, melyik védekezési mód a hatásos.

    hubab,

    ” határidőt tenni Orbán felhatalmazásához, ”
    Mi tiltja, hogy 90 nap után az országgyűlés ismét meg hosszabbítsa 90 napra a felhatalmazást? És ismét, meg ismét?

  6. 5 Károly
    Én egyetértek ezzel, de a kormány retorikájában az van, hogy félő, hogy 90 nap múlva akár éppen a legmagasabb csúcson fog tombolni a járvány, és az országgyűlési képviselők közül is olyan sokan lesznek betegek, hogy nem lesz határozatképes a parlament.
    Nyilván erőltetett érvelés, ahelyett, hogy kidolgoznák a parlamenti döntésképesség megszervezését ilyen esetekre is…

  7. Az egész az ellenzék siralmas állapotát mutatja. Megakadályozni úgysem tudja, de azért fitogtatja a nem létező erejét. Ez most nem volt más, mint csak akadályoztatás, adott egy hetet a vírusnak. Elméletileg vissza lehet élni a meghatalmazással, azonban ennek a gyakorlati valószínűsége nulla. Most lehet riogatni a diktatúrával, mint ahogy előtte a rabszolgatörvénnyel.
    Nagy szerencsénk, hogy nem olyan helyzetben vagyunk, mint néhány környező ország, ahol most kormányváltások voltak, az újaknak épp elég lenne most megszervezni most magukat, a kiürített kasszákkal kel dolgozniuk. Ilyenkor jól jön a 2/3-ad, mert nem kell ebben a háborús időben mindenféle demokratikus kerékkötőkkel vacakolni, gyors, határozott döntések szükségesek.

  8. 7. kakukk
    Orbán eddig mindig visszaélt a hatalmával, de most majd biztosan nem…?
    De közelíthetjük a problémát földhözragadtabban is: hagyod, hogy megdugjalak, vagy ha nem, akkor simán megerőszakollak, mivel úgysem tudod megakadályozni! Ugye ezzel sincs bajod, mert hát mindkét esetben szex a vége? Remélem azért érzed a különbséget.
    Határozott döntés: péntek reggel határozottan nem kell bezárni az iskolákat, péntek délután meg határozottan be kell. De legalább gyors volt…
    Ilyen népségre egy háztartás vezetését sem szabadna bízni, nemhogy egy országét!

  9. Ez az egész az emberiség utolsó előtti – előtti kapálózásáról szól.

    Nincs ellenszer (1-2 évekről beszélnek a kutatók), dominálnak az egyéni érdekek, elsődleges a gazdaság, minden értéket és lehetőséget felülírva, a politika hozza a formáját (online iskolát lehetett 2 nap alatt létrehozni, de online parlamentet 90nap alatt nem :-), a társadalom megosztott, az emberek többsége nemhogy nem tud (totál felkészületlen), nem is akar védekezni, stb., stb.

    Ha kívülről szemlélhetnénk, egyre mulatságosabbnak tűnne ez a tragikomédai.
    Szép lassan ereszkedik a hullámok közé közös kis hajónk, de fontosabb a pincérrel vitatkozni, mint szaladni betömni a lyukakat, amíg még lehetséges. Na majd, ha kettéhasad a gerinc… Szép új világ, le kell mondanunk Rólad!

  10. Úgy néz ki, meg kell tanulni együttélni a vírussal.

    -Megoldani az életet minél kevesebb találkozással

    -Fertőtleníteni gyakran szinte mindent

    -Számolni a gyakori korai halállal

    Lehet, hogy többet ér elfogadni a helyzetet, és amennyire lehetséges, működtetni tovább a gazdaságot, mint megpróbálni minden áron elfojtani a járványt, mert úgy éveken át nem lehet csinálni semmit, és abba végül többen fognak belehalni, mint akár egy csillapítatlanul tomboló járványba.

  11. 2 – csibész:
    Mért nem mondod ki egyértelműen. A GDP fontosabb, mint néhány tíz vagy százezer nagyapa/nagyanya, akiket különben is nyomorúságos nyugdíjon tartanak. Ha megdöglenek, akkor a nyomorúságos nyugdíjat is megspórolja az állam, lehet építeni tovább a stadionokat a Kárpát-medencében. Ennek a szépséghibája mindössze az, hogy akik ma így gondolkoznak, holnap ő maguk is nagyapák lesznek, valami alapbetegséggel.

  12. 11: „Számolni a gyakori korai halállal”

    Nincs emelkedes az osszes halalesetek szamaban.
    Olaszorszagban sincs, egyik korcsoportban sem.
    Csak most minden esetben, ha kimutatjak a virust, covid-19 -re fogjak a halal okat.

    Olaszorszagban a 2017/18-as szezonban 25 000 halalozas volt influenza miatt.
    Sehol sem vagyunk ehhez kepest, es nem is leszunk, ugy tunik.

    Nem kell panikolni.

  13. Sz.tem ezen előbb-utóbb mindenki átesik.
    A statisztikából azt látni, hogy Európában az északi, illetve a szláv népek jobban bírják a kiképzést.
    A latinok kevésbé. Talán a Neandervölgyi gének érzékenyebbek a vírusokra. Ki tudja?

  14. 7 kakukk
    A helyzet feloldásához egy kis bölcsességgel bele kellett volna tenni a javaslatba egy akármilyen határidőt azzal a kitétellel, hogy letelte esetén hosszabbítható a parlament döntése alapján, hiszen nagyon jól tudták, hogy az ellenzék fő fegyvere a diktatúra felé sodródásra hivatkozás.
    Ezt nem látták előre? Akkor agyhalottak…
    Pedig könnyen ki lehetett volna fogni a szelet az ellenzék vitorlájából, de akkor nem lehetne mutogatni rájuk, hogy miattuk terjed a járvány…
    Mind a két oldal keménykedik – a mi kárunkra…

  15. Egy kis ellentmondás azért van gazdaság vs emberek mentése: Az idősebb generáció eddig is komoly vásárlóerőt jelentett, egyre több termék, szolgáltatás célozz(t)a őket. Ha kimondatlanul is, de szándékosan beáldozzák őket, akkor az is megrugdossa a jelenlegi gazdaságot hiszen a halottak nem fognak vásárolni. Közvetve a fiatalabbakon is vág, nincs mamahotel, hazai nekik se, költhetnek alapvető fenntartásra majd mindent.

  16. 15: Köszönöm, Nyilvánvaló Kapitány! „A vírussal”, vagyis ezzel a vírussal, ami nyilvánvalóan nagyságrendekkel halálosabb, mint bármi, amivel a pestis óta együtt élünk.

    12: Nem nekem címezted de én is hasonló gondolatokkal játszom. Én természetesen nem akarok lemondani senkiről, se nagyapákról, se másokról. De a realitás az, hogy áldozatok mindenképp lesznek.

    Ha éveken keresztül a munkaképes lakosság többtíz százaléka nem tud dolgozni a karantén miatt, az olyan szegénységhez vezet, amibe sokan fognak meghalni, a nyugdíjasok közül is, akiknek nem lesz aki kitermelje a nyugdíját, és minden korosztályból, a gyerekekig bezárólag. Nem biztos, hogy ez a kisebb rossz.

    Az is igaz viszont, hogy az ember alkalmazkodhat, aki elvesztette a munkáját, kereshet más munkát, és nem kizárt, hogy találhatunk egy másik társadalomszervezési módot, ami végül akár még jobb is lehet, mint ami eddig volt.

  17. Re:17
    Ebben az esetben a gyerekeknek kellene a szülőket segíteni, és nem fordítva.
    Pl gyerek vásároljon be az ősöknek, ne az idősek flangáljanak a piacra.

    Vicc amúgy, hogy kb fele annyiba került a pecsenye libamáj a piacon, mint a csirkemell (sok tökfilkó csak ezt tekinti ehető dolognak), jól le is sütöttem zsírban 1 kiló májat. Reggeli pirítósra sokkal finomabb, mint valami szójával felütött húsnyesedékes felvágott…

  18. Egyébként a nagypapákra, nagymamákra visszatérve: Nekem úgy tűnik, hogy van egy elég népes nyugdíjas réteg, akik eddig az életük 90+ %-át a négy fal között töltötték otthon, most meg, hogy itt a vírus, kirajzottak az utcákra, sétálni, vásárolni, miegymás.

    Nyilván nem mindenki, de mintha lenne egy nem elhanyagolható számú idős ember, akik mintha direkt keresnék a lehetőséget a fertőződésre. Ennyien meg akarnának halni? Vagy ez csak valami tudattalan viselkedés? Vagy nincs is ilyen jelenség, csak rosszul látom?

  19. 18 – Ábel:
    A II. világháború a kőkorszakba visszabombázta az országot. Minden elpusztult egy millió állampolgárral együtt. Ehhez jött még egy iszonyatos jóvátétel fizetése, de az éhező ország 3 év alatt talpra állt. Igaz a társadalom nem ilyen sörivó puhány társaságból tevődött össze. Ti most nem az ország megélhetését féltitek, hanem a felső réteg délkelet ázsiai kirándulgatásait két wellnesses hétvége között.

  20. 18. Szia Ábel,
    csak kérdezem, hogy a cikket is elolvastad a 15-ös hsz-nél?
    „nagyságrendekkel halálosabb, mint bármi, amivel a pestis óta együtt élünk” ??

  21. 20: 🙂

    17:
    Egyetértek, mamahotel nélkül a fiatalok fele bajban lesz. Az más kérdés, hogyan és miért jutottunk odáig, hogy mamahotelre egyáltalán szükség legyen…

    14:
    Mikor hagytok már fel ezzel a „válogatós vírus” marhasággal?

    12:
    Így van, lassan nyilvánvalóvá válik, hogy emögött a cél mögött ez a nemes jellem-formula lakozik. Pár hét leforgása, és a politikusaikat meg fogják erről győzni, biztos vagyok benne.

    Gyerekek,
    Hol van most az a sok robot, meg full-flanc high-tech technológia, amitől pár hónapja még egész Európa rettegve féltette a munkáját?!

  22. 21: A felső réteget nem féltem, menjenek csak… De nem mennek, mert nem mehetnek, és annyira ők se hülyék. Ők jól elvannak a saját jakuzzis házaikban, és ha zuhan is a részvényeik értéke, meg fogják találni a módját, hogy húzzanak hasznot ebből is. Legfeljebb átrendeződik kicsit a sorrend köztük, de mi közöm hozzá?

    Én arról a többszázezer dolgozó férfiról és nőről beszélek, akik nem tudnak home office-ba menni, mert nem olyan a munkájuk. Akik eddig vagy termeltek vagy valami olyan szolgáltatást adtak, amire most hirtelen 0 lett a kereslet. Mi lesz velük, a gyerekeikkel, a szüleikkel, és az összes nyugdíjassal, akiknek a nyugdíját az ő adójukból is dobtuk össze?

    Nyilván vannak otthonról végezhető munkák is, de itt most ezeknek a munkaerőpiaca hirtelen nagyon felborult

  23. 22: Nem olvastam, mert már a címéből nyilvánvaló, hogy bullshit, de most a kedvedért szétszedem:
    – Azzal kezd, hogy voltak már járványok, amik több áldozatot szedtek. Irreleváns, még csak a kezdetén tartunk. Ahogy Tibor bá találóan megfogalmazta: a teljes I. vh. a II. vh. első hetéhez viszonyítva…
    – A Kolera juj de halálos volt 110 éve. Hát igen, de közben feltaláltuk a csatornázást, mindenhoz bevezettük, és ezzel eltűnt. Irreleváns.
    – Pestis: hát igen, ezzel nagyságrendileg összehasonlítható, nem véletlenül írtam, hogy azóta…
    – Spanyol nátha: 1% vs. 2-10% halálozás: ez a mostani egyértelműen súlyosabb lesz. És ki tudja, eltűnik-e valaha is, és ha igen, mikor.
    -HIV – teljesen összehasonlíthatatlan, hiszen elég csak nem össze-vissza kefélni és nem használni más drogos tűjét, az ember nem kapja el.
    -Ebola – sosem jött ki a harmadik világból, a fejlett világban semmi pusztítást nem okozott.

  24. Nem azt írtam, hogy engedjük el a gyeplőt, mint ahogy először az angolok vagy svédek akarták, de ne is fojtsunk le mindent. Emellett az ellátási kapacitásokat átmenetileg drasztikusan meg kell emelni.
    Érdekes módon rengetegen halnak meg autóbalesetben, mégsem tiltják be az autózást, egyszerűen mert már megszoktuk, együtt tudunk élni vele.
    Ez olyan, mint a vegetáriánizmus, „jaj ne együk meg szegény kis állatokat”.
    Csakszólok: az állatok meghalnak így-is, úgy-is, függetlenül attól hogy megesszük-e őket…
    Egyébként a kínai statisztika alapján, amikor nagyon megszaladnak a számok, akkor már drasztikusan csökken a valóságban a látens fertőzések száma (a növekvő számok láttán egyre jobban bezárkózik a lakosság és betart mindent), csak a korábbi fertőzések akkor kerülnek be a statisztikába a hosszú tünetmentesség miatt…

  25. 26 – csibész:
    A COVID-19 veszélyességét össze-vissza hasonlítják mindenhez, csakhogy jelentéktelenné csökkentsék. Nem látjátok a lényeget. Ha nem előzök könnyelműen, nem megyek 180-al, óvatosan veszem a kanyart, síkos úton levesem a sebességet, stb. akkor nem leszek a hírekben. Ha ősszel beoltatom magam, akkor nem kapom el az influenzát, de ha elkapom és egészséges életmódot folytattam,akkor nem halok bele, csak ha a szervezetem le van robbanva. De hogy tudom elkerülni a COVID-19-et?

  26. Kijárási tilalmat /bár nyilván hatásos lenne/ akkor lenne értelme elrendelni, ha azt be is tudnák tartatni. Különben csak újabb támadási felületet biztosítanak maguknak. Egyszerűen nincs rá elég emberük… egy tűzoltó ismerősöm szerint.

  27. 28:
    Sokmindenre nincs most elég ember…
    Át lehetne simán humán-erőforrást csoportosítani, de ki fizesse ki és miből?
    Undorító, hogy bizonyos cégek kirúgdossák az embereiket, ahelyett, hogy a segítségüket ajánlanák fel a közjóért. Elképzelhető, hogy megtérülne. S a jelenlegi döntésük is meg fog majd térülni, természetesen negatív irányban. Ott az igazságtalanság, hogy arra a mocskok, akik ezeket a döntéseket meghozták, eliszkolnak, s megint nem ők fogják meginni szar emberségük, és döntéseik levét…

  28. 26. csibész
    Ez olyan, mint a vegetáriánizmus, “jaj ne együk meg szegény kis állatokat”.
    Csakszólok: az állatok meghalnak így-is, úgy-is, függetlenül attól hogy megesszük-e őket…

    Akkor ha téged leszúrlak, védekezhetek azzal, hogy így-is, úgy-is meghaltál volna?
    Barom! Jah nem, ő értelmesebb!

  29. Karoly herceg pozitiv, karantenban van, Kamilla negativ…

  30. 13 gmarko
    És az eddigi években is ugyanígy túlterhelődtek az egészségügyi intézmények, hogy nem jutott minden rászorulónak megfelelő kezelés az életmentéshez?
    És eddig erről sehol nem panaszkodtak?

  31. Leírhatjuk odafele, visszafele kutatóktól a vírusról szerzett ismereteket, sokan kicsipegetik az összképből ami az elképzelésüknek megfelel és attól egy tapodtat sem mozdulnak.

  32. 33. „És eddig erről sehol nem panaszkodtak?”

    Igen, a 17/18-as influenza szezonban pontosan ez tortent, tulterhelodott az olasz egeszsegugyi rendszer, es cikkeztek is rola.
    Csak nem volt ekkora sajtopanik korulotte, mert hat az influenzat mar ismerjuk.

    Csak kishazankban volt 500 000 regisztralt beteg es 5 000 halott.
    Messze nem lesznek ekkora szamok a covid-tol.

    Most persze annyibol rosszabb a helyzet, hogy a koronagyanus eseteket eleve olyan helyre viszik, ami izolalt az egyeb korhazi agyaktol, ezert nyilvan tobb embert zsufolnak ossze. Ez valszeg rontja a tulelesi eselyeket, en most csak akkor mennek korhaz kozelebe, ha kozvetlen eletveszelyben lennek.

    https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/otezer_magyart_vitt_el_az_influenza_januarban_megsem_nepszeru_az_oltas.632435.html

  33. gmarko,

    „Csak kishazankban volt 500 000 regisztralt beteg es 5 000 halott.
    Messze nem lesznek ekkora szamok a covid-tol.”

    Ezek közül hányat teszteltek le valójában? Vagy ez azok száma akik influenza szerű tünetekkel mentek orvoshoz? Ők automatikusan növelik az influenza betegek létszámát?
    A halottak közül hányat teszteltek haláluk előtt influenzára? Vagy ezek a számok mind becslések?
    Ez álságos kérdés részemről, mert majdnem biztos, hogy ezek nem tény, hanem becsült adatok. COVID-19-nél meg a tény adatokat is addig csűritek csavarjátok míg az nem jön szinkronba a nézetetekkel.
    Az influenza adatok keletkezésének is alaposan járjatok utána. Azt első blikkre elfogadjátok. Következetesség.

  34. 31. margit

    Ha te lennél itt az értelmes, akkor nem ilyen ostoba példát hoztál volna.
    Először is én állatokról beszéltem, az embereknek egymás között van etikája, az állatoknak nincs, egymást is gátlástalanul megeszik. Akkor lőjük le az összes ragadozót és csak a kérődzőket tartsuk meg…. barom.

    (ez semmi más részedről, mint liberális picsogás, kevesebb tévét, meg kiscicás, kiskutyás posztot kellene nézni a facebook-on….)

  35. 4 Andrew
    „Én azt nem értem “ha túl kevés a fertőzésen átesett akkor újra kitör a járvány”. Vagyis kezdem megérteni , tehát ha sokna elkapják és immunisak leszenk akkor azok ha újra elkapják hamar legyőzi a szervezetük ”
    Nem erről van szó.
    A fertőzés nem a betegségeken átesetteket fenyegeti elsősorban, hiszen azok éppen azért gyógyultak ki, mert immunisak lettek.
    A probléma az, hogy sokkal többen vannak azok, akiket még nem ért el a betegség, és nulla immunitásuk van vele szemben, tehát igen érzékenyek rá, köztük tud tömegesen terjedni, ha újra egy fertőzött kerül közéjük.
    Azt meg nem lehet kizárni…

  36. Valaki kérdezte, hogy ha van tapasztalat közvetlen érintettségről, ossza meg. Megosztok egy sztorit, hátha érdekes, de mivel teszt nuku, előre mondom, hogy ezek csak a saját feltételezéseim.
    Tegnap meghalt egy barátom, 38 évesen, jó fizikai állapotban: tüdőgyulladás. Valószínű ő volt a 10.000-ből egy, ugyanis a közvetlen környezetemben, velem együtt több tízen betegek voltunk, és mindannyian meggyógyultunk, orvosi és gyógyszeres segítség nélkül(korosztály:27-54). Többen produkáltuk a tüneteket, de nem mindenki mindegyiket, ketten voltak akiket tényleg majdnem 3 hétig ágynak döntött, ők nagyon szarul néztek ki, és minden kijött rajtuk, de még nekik sem volt légszomjuk, és még egyszer mondom, anélkül rendbe jöttek, hogy orvos akár látta volna őket. Az átlagnál a lefolyás 100%-ban megegyezett egy normál influenzával, nálam, még egy srácnál és az egyik szülőmnél akivel napi szinten találkozok(51 éves) szinte ki se jött, 2 nap láz, pici szemégés, de a negyedik napra mindegyikünk kb 100%os lett, mintha mi se történt volna. Hozzátartozik a történethez, hogy mindegyikünk ki tudta feküdni rendesen, ha eljártunk volna dolgozni kialvatlanul, valószínű lassaban gyógyulunk. Ezzel együtt valószínűleg mi hárman voltunk a szopóág kellemesebbik oldalán.
    Még egyszer mondom, teszt sehol, szóval lehet hogy nem ez volt a bajunk, de ha fogadnom kellene, én arra tennék hogy de. Ha tudok intézni tesztet, ami kimutatja hogy átestünk rajta és meggyógyultunk, megyünk vérplazmát adni, hátha segít.
    Dióhéjban ennyi, ha igazam van, továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy emiatt nem kellett volna bedönteni a komplett világgazdaságot, a személyes érintettség után is. A barátom egy hónapja még síelt, semmi alapbetegség. Szomorú, de sajnos néha van ilyen, a szűk környezetemen alapuló saját statisztika alapján, kb annyi esély volt erre, mint hogy meghal például motor balesetben. Lényeg a lényeg, ne szarjatok be, nem fog mindenki meghalni, sőt szerintem minimum 60% még csak orvoshoz sem fog menni, az enyhe lefolyás miatt.

  37. csibész
    Én nem tartom magam különösebben értelmesnek. 🙂
    A tanácsokat köszönöm, de nélküled is eljutottam odáig, hogy nincs tv az otthonomban, facen és társain sem találnál meg.
    Vannak olyan emberek, akik egymást is megeszik 🙂
    Amúg pedig nem támadom a húsevőket, sőt elismerésem annak aki levadász egy szabad állatot és nem másra bízza a szemét munkát. Nem téríteni szeretnék, DE az ahogy az állatokkal bánunk, ahogy tartjuk őket, ahogy kínozzuk őket, csak azért, hogy minden nap hús legyen az asztalon, az nagyon szomorú.
    Régen sem ettek az emberek minden nap húst!!!
    Az ahogy most élünk visszaüt, ha azt nézzük, hogy a mostani vírus is egy dögpiacról indult. De sorolhatnám a különböző állatoktól indult betegségeket.
    Én csak annyit tanácsolnék mindenkinek, hogy ha már mindenképpen ragaszkodik a húshoz, akkor kevesebbet egyen belőle és nézze meg, hogy honnan származik.

  38. 7- kakuk nak és másoknak is:
    tűpontos leírása a hétfői parlamenti kutyakomédia valós hátterének:

    Mivel úgy látjuk, hogy a fél ország, ha nem az egész nem érti, hogy min vitatkozik ma a kormány és az ellenzék, hogy miért állítjuk, hogy a Fidesz profi csalóként, politikai hazárdjátékosként felállított egy színházat, amelyben trükköket ad elő, hogy ez miért aljas húzás különösen járvány idején, amikor az emberek életét és egészségét kellene védeni, ezért megpróbáljuk pontokba szedve a kialakult helyzetet röviden leírni.

    1) Onnan indulunk, amikor a kormány március 11-én kihirdeti a vírus miatt a veszélyhelyzetet. Ez az alaptörvény szerint a mindenkori kormány joga, ő hírdetheti ki és ő is szüntetheti meg. Ez a szabály. Pont.

    2) Az ezen időszak alatt meghozott rendeletek ilyenkor 15 napig élnek, 15 nap után automatikusan hatályukat vesztik, de az országgyűlés feles (!) többséggel azok hatályát meghosszabbíthatja.

    3) A Kormány (Fidesz) azonban nem hozza be időben a rendeletek meghosszabbítását az országgyűlés elé – és ez az első trükk – hogy bekövetkezzen az a helyzet, amelyben késlekedés miatt mindjárt megszűnjön a meghozott mindenki által támogatott rendeletek hatálya.

    4) Ahelyett, hogy tegnap, vagy akár a mai napon beterjesztették volna az országgyűlés elé a törvényjavaslatot a rendeletek meghosszabításáról – hogy azt feles többséggel a parlament azonnal elfogadhassa -, ahelyett múlt pénteken, március 20-án egy olyan javaslatot nyújtottak be, melyben szándékosan kétharmados döntést igénylő rendelkezéseket is elhelyeztek.

    5) Most joggal merül fel a kérdés bennetek, hogy ha úgyis megvan a kétharmaduk minek ez a cirkusz? És itt jön egy új csavar: ezzel a kormány előállította azt a helyzetet, hogy ezen a héten döntés csak akkor születhetett volna, ha az országgyűlés négyötödös döntéssel eltér a házszabálytól. (Azért kell eltérni a házszabálytól, mert kétharmados döntéseket igénylő rendelkezéseknél azonnali döntéshozatalra csak így van lehetőség.)

    6) A kormány mindezt azért tette, hogy az ellenzék a házszabálytól való eltérést ne adja meg s így képviselőiket felelőssé tehessék a kialakult helyzetért. A kormány ugyanis tudta, hogy az ellenzéki képviselők a házszabálytól való eltérést nem adhatják meg, mert ezt szavazóik a kormány olyan támogatásaként értékelnék, amely annak a járványhelyzet kezelésén messze túlmutató teljhatalmat biztosít.

    A Fidesz arra számít, hogy ezt a bonyolult jogi helyzetet amelyet direkt mesterségesen állított elő, a közvélemény nem tudja igazán értelmezni és ezért elfogadja a Fidesz propagandáját. Az ellenzék azonban mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa, hogy mi volt a kormány valódi célja egy járvány idején, amikor társadalmi összefogásra és szolidaritásra lenne szükség.

    A 7 párti egyeztetés is csak előre megtervezett blöff volt részükről. Eljátszották, hogy ők valóban komolyan a vírus ellen egységbe szólítanak mindenkit.

  39. 40 – pride:
    Ki az a két őrült, aki 3 hétig nyomja az ágyat, de orvos nem látja? Ez minden, csak nem tipikus.-

    Mellesleg, nekem nagyon bűzlik az, hogy van aki alig veszi észre, hogy beteg, a másik belehal. MIÉRT?

  40. Tibor bá: Ok, az egész társaság orvoskerülő, köszönhetően valószínűleg annak, hogy viszonylag sűrűn megsérülünk a munkánkból és a hobbijainkból kifolyólag, és nekem például egyszerűbb magam megcsinálni a pár öltéses varratokat, mint fél napot várni rá a sürgősségin, szóval igen, nem nevezhető tipikusnak a magatartásunk 🙂

    A másik kérdésre a válasz: Fogalmam sincs, genetika? Én szinte sosem betegszem le, pedig dohányzom, és normál esetben átlag napi 4-5 órát alszom, és több mint 60 órát dolgozok hetente. Vállalkozósdi, szóval ha nincs kedvem nem, de általában van kedvem 🙂

  41. De hol van Gyarmathy komment- társ?
    1,5 hónapja még írta az ódákat a britisztáni egészségügy milyen f@sza, mennyire el vannak látva mindennel, meg fel vannak készülve, elhalasztanak minden nem sürgős beavatkozást és a kócos Dzsonzon is nagykirály…

    Persze, azóta már tudjuk:
    bedőlt az olasz egészségügy, bedőlt a spanyol és a svédek már nem tesztelik a kontaktokat sem és nem is tájékoztatnak.
    Gondolom, a britek is ennyire voltak „felkészülve”.
    Nem mintha a magyar fel lenne készülve egy világjárványra, ami 60%- ot is megbetegíthet rövid idő alatt. Vagy bármelyik EÜ.

    40:
    Ne legyél biztos benne, hogy vége, sokan 40 napig kínlódtak vele, úgy, hogy 2- 3 nap alatt jobban lettek, majd utána jött megint a szemfájdalom, tüdőgyulladás meg a szokásos influenza- tünetek, újra és 3- 4x ez a ciklus.
    Én, mindenesetre nem akarom elkapni; pláne, hogy a kínaiak már konkréten amerikai biofegyverről beszélnek, külön Kínára, Iránra és Olaszországra ledobott törzsekkel.

    Viszont a lefolyást elnézve- ezen mindenki át fog esni, át kell, hogy essen. Amíg megy egyetlenegy repülő is; nincs menekvés.

  42. Mióta a Covid téma idefújta szemetet, totál agyhalál a komment szekció 🙁

    Már csak ezért is vége lehetne a járványnak.

    PS: Tibor’bá, most érdemes támogatást kérned, soha nem olvastak ennyien.

  43. 9. gabii
    ‘Ilyen népségre egy háztartás vezetését sem szabadna bízni, nemhogy egy országét!”
    „Éppen ezért az MSZP az alábbi intézkedések haladéktalan megvalósítását várja el a kormánytól:

    Az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók részére a kormány azonnal biztosítsa a szükséges védőfelszerelést, és fizessen részükre egyszeri 500.000 forintos juttatást!

    A kormány növelje meg a munkanélküli ellátás időtartamát 9 hónapra, összegét emelje minimum nettó 100 ezer forintra! A munkahelyek megvédése érdekében elbocsátási moratórium elrendelésére van szükség a multiknál és a közszférában, a hazai KKV-knak pedig valódi állami segítséget kell kapniuk a munkahelyek megtartásához!

    A kormány biztosítsa, hogy a létfenntartáshoz szükséges termékekhez mindenki megfizethető áron hozzáférjen, ezért javasoljuk, hogy a kormány vezessen be hatósági árat az alapvető élelmiszerekre és a védőfelszerelésekre, fertőtlenítőszerekre, és csökkentse a gáz és az energia árát!

    Az idős korosztály megélhetésének biztosítása érdekében azonnali nyugdíjemelésre van szükség, és az inflációkorrekciós nyugdíjkiegészítés előrehozott, áprilisi kifizetésére!

    Elvárjuk, hogy a kormány ne hagyja a juttatásokat, fizetéseket leértékelődni, ezért a kormány védje meg a forint értékét!”

    Én még az ingyen sört hiányolom a követelésből.
    Komoly társulat.

  44. 42 Koczka Zoltán
    Hajszálpontos kibontása a témának!
    A 16. hozzászólásomban ugyanezt írtam tömörebben.
    Két eset létezne, vagy szándékos volt, vagy ennyire hülyék, hogy nem látták mi lesz.
    Utóbbit kizárnám, a hatalmi játszmákban mindig elég dörzsöltséget tanúsítottak, marad az első.
    Ebben az is benne van, hogy pontosan tudják, hogy a járványt nem fogják tudni úgy kezelni, hogy azzal a lakosság elégedett lenne (ez szerintem egyébként így lesz a világ minden kormányánál, okkal vagy ok nélkül), de ezzel a húzással lesz egy felelősség áthárítás az ellenzékre…

  45. Éppen most mondta a szomszédom,hogy nálam a nagymama a szük keresztmetszet. Karanténozunk is rendesen 2 hete. Vigyázunk rá. A kaját is kihozatjuk. Meglátjuk, merre halad a jövő….

  46. 48. Hubab
    Felhatalmazási törvény és Hitler

    „A hatalom megragadásának napjaként (Machtergreifung) emlegetik 1933. január 30-át, amelyhez a náci párt totális uralmának kezdetét szokás kötni, amikor a befolyásolható és már szenilis Paul von Hindenburg birodalmi elnök kancellárrá nevezte ki Adolf Hitlert. A német közbeszédben, oktatásban, történelmi emlékezésben meghonosodott kifejezés arra utal, mintha akkor dőlt volna el minden.

    Pedig nem egészen.
    Bár az SA aznap fáklyás felvonulása azt a benyomást kelthette, hogy Hitler hatalma immár megkérdőjelezhetetlen, léteztek még a demokrácia kellékei, a korlátlan hatalom fékei és ellensúlyai. A Nemzetiszocialista Német Munkáspártnak nem volt többsége a parlamentben, rajta kívül még tíz politikai erő létezett. De megvolt az 1924-ben a weimari köztársaság védelmére létrehozott, alapvetően baloldali tömegszervezet, a Reichsbanner is, amelynek fegyveres szárnya időnként utcai harcokat vívott az SA-val. Illetve az államfő, akinek aláírása nélkül nem lehetett törvényt kihirdetni.

    Ezeket semmisítette meg a parlament 1933. március 23-án az úgynevezett felhatalmazási törvénnyel, ami után Hitler már rendeletileg kormányozhatott.

    A birodalom és a nép bajának felszámolásáról szóló törvény címen beterjesztett javaslat már önmagában presszió volt a nem náci párti képviselők számára – hiszen ki venné magára annak ódiumát, hogy ő nem akarja az ország és lakói sorsának jóra fordulását.”

    Hétfőn volt március 23!!!

    Van itt valaki aki elhiszi hogy a Fideszben ezt nem tudták világosan? Egykori jogászhallgatók, cinikusak és történelmet tanultak emelt óraszámban, tisztában vannak a náci hatalomtechnikával és a bolsevik pártépítéssel is. Így eredményesen használják is ezeket.

  47. 48, 52:

    Az a gyanúm, hogy rájöttek nemcsak ez a vírus lóg a levegőben;
    a kijárási tilalmakkal, lezárásokkal, állampolgárok tömeges re- patriálásával, globálisan-
    és persze a Defender Europe 2020- szal.

    De miért nem fordulsz mindjárt a TEVhez, ha ennyire rettegsz a számoktól..

  48. 53. Húsevő

    A gondolatolvasási kísérleteknél (amik sikertelenek) hasznosabb a történelmi analógiák ismerete.
    Nem számmisztikai probléma a felhatalmazási törvény beterjesztése, hanem annak kirívó ízléstelen cinikussága, ami emelte a nap fényét.

  49. 52:
    A határidő nélküli felhatalmazásról nekem is egyből Hitel hatalomátvétele jutott az eszembe.

  50. A gond ezzel a vírussal még mindig az, hogy nem tudni ki fertőzött és ki nem.

    Ennek tudatában az újrafertőzések száma is száz százalékos. Tehát a hordozó fertőz, kigyógyul, majd újra megfertőződik, és újra fertőz… Nem tudja senki, hogy hanyadik fertőzési szakaszban miként mutálódik a vírus olyan „szintre” mikor már a többszörösen fertőzött egyed is belehal. Szerintem az immunitást el lehet felejteni, mert akkor a kigyógyultak szervezetéből ki lehetne vonni antitesteket.

    Emiatt nem biztos hogy a kigyógyult nem vírushordozó, maximum tünetmentes egy ideig.

  51. 55. Tibor’bá
    Hitler már hatalmon volt akkor, csak a korlát nélküli felhatalmazást kapta meg a rendeleti kormányzásra.
    Orbán kísérlete, hogy ezt megismételje, példátlan gátlástalanság. Az időzítése pedig nem véletlen.

  52. 57 – Koczka Zoltán:
    Én úgy emlékszem, hogy Hitler a hatalmat a Reichstag felgyújtásával érte el, mert lehetőséget adott neki arra, hogy felfüggesszék a weimari alkotmány legfontosabb pontjait. Orbán a parlament felgyújtása helyett a koronavírust választotta.

  53. Már kezdtem rettegni a néhány nap múlva kezdődő diktatúrától, de a történelmi párhuzam megnyugtatott. Akkor mégsem gazdasági összeomlás lesz a közeljövőben, hanem hatalmas gazdasági fejlődés?

  54. 57 Koczka Zoltán
    Azért ez nekem már túl van a realitás határán…
    Az időzített egybeesés a hitleri húzással, az túl direkt utalás lenne a forrásra, azt elvileg éppen kerülné aki alkalmazni akarná.
    Ennyi erővel hivatkozhatna is rá…
    Arról nem is szólva, hogy a vírushelyzetet nem lehet tudatosan időzíteni ehhez, márpedig most jutott abba a fázisba, ami döntést követelt.

  55. Sajnos a hozzászólók közül sokan még nem tanulták meg az alapvető leckét:

    Narancsossal vitatkozni, olyan mint egy galambbal sakkozni: ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ő nyert. Magasabb parancsnoki dicséret!!!

    Elszomorító!!!

  56. 58. Tibor’bá
    Kétségtelen, hogy a szavazás előtt pár nappal ez ezt célozta.
    60. Hubab
    Ugye nem hiszed, hogy a beterjesztők nem ismerték ezt az összefüggést?

  57. 62. Koczka Zoltán
    Hát, ha én politikai gyilkosságot terveznék Cézár után egy római császár ellen, azt még véletlenül sem március idusára időzíteném… 🙂
    Na meg a vírust is be kellett avatni a kormánynak.
    És az ellenzék nem ismerte ugyanezt az összefüggést, ha meg igen, akkor miért nem hívta volna fel rá a közvélemény figyelmét?
    Talán mert nem akarta volna leégetni magát…

  58. „az alkotmány szerint a kormány veszélyhelyzetben hozott rendeletei alapesetben 15 napig maradnak hatályban. Ez azonban csak a veszélyhelyzetben hozott rendeletekre igaz, magára a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló rendeletre nem: a veszélyhelyzet a felhatalmazási törvény nélkül is addig tart, amíg a veszélyhelyzetet kiváltó válság el nem hárul.”
    Ezek szerint az ellenzék nem akadályozott semmilyen érdemi munkát, rendelet meghozatalát.
    Akkor mire is kell a felhatalmazás? Vészhelyzet addig áll fenn, míg tart a vész. Mi az a rendelet amit 2/3-al sem tudnak meghozni?
    Felhatalmazási törvény mellett érvelőket kérem, írjanak néhány példát, mi az amit az ellenzék meg tud akadályozni vészhelyzet esetén.

  59. Hát itt qrvára megy a totális cenzúra, most olvastam J.ó.z.a.n H.a.n.g kommentjét, ami teljes mértékben jogos volt, aztán egy frissítés és a komment volt-nincs. ELTŰNT!

    Nagyon szomorú, hogy a bloggazda ilyen mértékben brutálisan cenzúrázik.
    És most látom, hogy más hozzászólások, linkek (youtube) eltűntek! Ami a bloggazának nem tetszik, azt simán törli?
    Nagy valószínűséggel ez a hsz. is el fog tűnni. 😮

  60. 65 – Elek:
    Nálad aztán kurvára megy a totális értelmetlenség. Józan hang summás hozzászólása itt jelent meg, de én úgy gondoltam, hogy jobban illik mai poszthoz, és át tettem oda szóról-szóra. Semmi linket nem tüntetek el, bár némelyik megérdemelné. Méltányolnám, ha elnézést kérnél.

  61. „Június-júliusra tetőzhet a járvány Magyarországon
    Abban bízunk, hogy a magyar virológusok és matematikusok munkájával nagyjából megbecsülhető, hogy mikor tetőzik a járvány – mondta Gulyás Gergely, aki szerint akkorra kell felkészülnie az ellátórendszernek. Ez a miniszter közlése szerint előre láthatóan június-júliusra tehető, de semmi sem teljesen biztos, folyamatosan a modellszámítások.”
    Még csak tetőzhet. Persze, hiszen le van fojtva. De elengedni sem szabad. Ez van. Nem is titkolják.
    Közben a költöző madarak meghozták a szokásos madárinfluenzát is.
    „… Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosították a madárinfluenza vírusát. A gazdaságban a hétvégén megemelkedett elhullást tapasztaltak, valamint megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette – közölték. A fertőzött állományok leölését már gyanú alapján megkezdték a szakemberek, továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.”
    De ennek a kezelésére szerencsére van már gyakorlat.
    „hozzászólás az engedélyezést követően fog megjelenni.”
    Hehe. Csúnyákat írtam?

  62. Kakukk. A költöző madarak világszerte gyűrűs madarak is. Más az immunreakciójuk a madárinfluenzára. A parasztbácsi tíz tyúkjára meg két kakasára maximum a róka veszélyes, de nem a madárinfluenza. Ennek értelmében, csak azt a madárinfluenzára hajlamossá tett állatot(okat) ölik le, amelyek megfertőzik az embert is. A gólya nem ilyen többek közt. Viszont a nagyüzemi belterjes állattartás igen veszélyeztetett ilyen esetekben. Nem a húsevéssel van a gond, hanem azzal, hogy a jelenlegi populációt el kell tudni látni hússal. Ennek okán bármire hajlandóak a nagyüzemi tenyésztők. Ne csodálkozzunk ha az általunk létrehozott kis helyigényű hibrid fajtákat még a szél is elviszi. Aztán meg minket is, mert a vírus alkalmazkodik.

  63. Dan,
    A leírtak biológiájában tökéletesen igazd van, de van ennek egy társadalomtudományi vonatkozása is, valószínű ezért csúszott Kakukk „hehe” megjegyzése a hsz. végére.

    A nagyüzemi állattartásnak mindig is volt, és mindig is lesz kockázata.
    Eddig is volt sok apróbb probléma, de nem törődött vele senki, mert így vagy úgy, de megoldották őket.

    Régóta látjuk, hogy az emberiség egésze pengeélen táncol, s így éli biztonságosnak hitt, kényelmes életét. Most persze csőstől jön a baj ránk, s ez az igazi bajok forrása, ezért a pánik. Mindenki egyszerre rájött, hogy amit biztonságosnak hitt, az nem létezik. A kötéltáncosok körüli térből elillant a rózsaszín köd, és meglátták a mélységet maguk alatt. Persze, hogy kétségbe estek… Kivéve persze azokat a fazonokat, akiknek egyáltalán nincs tériszonyuk. Ki a normális (melyik reakció a helyes)? Mindig nézőpont kérdése!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük