(3129) A fertőző múlt

Tibor bá’ vissza a  múltba online

 

Biztos kiszámoltátok már, hogy 1933-ban születtem, és bizonyára tudjátok, hogy a penicillin Magyarországon a II. világháború után jelent meg. Ez azt jelenti, hogy az én egész gyerekkoromat halálos veszedelemben éltem le, mondhatnám a diftéria és skarlát árnyékában. Ez jutott eszembe akkor, amikor megláttam ezt az egészen új keletű plakátot.

Vajon miért? Mert mint rég látott ismerős tűnt elő a múltból. A 1930-as években, ha egy gyerek megkapta ezeket a betegségeket, akkor a gyerekorvos értesítette az 1927-ben létrehozott Országos Közegészségügyi Intézetet (az ÁNTSZ elődjét). Ezek rögvest kiszálltak a beteg gyerekhez, és a lakásban mindent lepermeteztek, majd a lakás ajtajára kiragasztottak egy ilyen vörös cetlit, hogy oda ne menjen be senki.

Erre nagy szükség volt, mert a betegség futótűzként tudott terjedni, és nem lévén penicillin, bele is lehetett halni. Prevenció volt az egyetlen igazi fegyver.

A dolognak volt egy szépséghibája, a baktériumölő permet a lakásban mindent tönkretett. Ezért az anyukák jobban féltek tőle, mint a betegségtől, és hogy az OKI ne tegyenek mindent tönkre, iparkodtak eltitkolni a betegséget.

Nem tudom, aki kitalálta ezt a vörös cetlit, tud-e arról, amiről most írtam. Nem, mert 30 évvel később született. Ugye-ugye! Nem lenne jó minden öreget eltemetni, mert velük együtt a sírokba kerül sok-sok tapasztalat, hasznos információ.

Dél Korea igen sikeres a koronavírus elleni küzdelemben. A távol keleti népeknél tiszteletben tartják az időseket, és a nagy tudásúakat, az urambátyám helyett. Lehet, hogy ez lenne a sikerük titka?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

36 gondolat erről: „(3129) A fertőző múlt

  1. Az előző poszt kommentek között rákerestem, de ha minden igaz nem beszéltetek még a c vitaminról.

    https://www.globalresearch.ca/three-intravenous-vitamin-c-research-studies-approved-treating-covid-19/5705405

    Elvileg most hivatalos kínai ajánlás, és a dél-koreaiak is próbálkoznak már.

    https://www.worldhealth.net/news/official-statement-china-recommended-treatment-covid-19/

    “At my hospital in Daegu, South Korea, all inpatients and all staff members have been using vitamin C orally since last week. Some people this week had a mild fever, headaches and coughs, and those who had symptoms got 30,000 mg intravenous vitamin C. Some people got better after about two days, and most had symptoms go away after one injection.” (Hyoungjoo Shin, M.D.)

    Nem azt akarom mondani, hogy a c vitamin csodaszer, de egyrészt én magam 8 éve szedek durvább adagot (kb 2-4000mg / nap), és 8 éve nem vagyok beteg, előtte évi 2-3 torokgyulladás, hónapokig húzódó száraz köhögésem volt stb.

    Szóval mit szóltok ehhez? Intravénás 40.000mg / nap c vitamin segíthet? 🙂

    Azon gondolkoztam, hogy igazából elvileg ártani nem árt, van pár kutatás ami szerint hosszú távon a vesében okozhat gondot (nem a veseköves hoax-ra gondolok), de mondjuk nekem 8 év alatt semmi bajom még 😀

    Sok c vitamin hasznosságát megkérdőjelező tanulmány ott bukik, hogy csak 1-2 hétig, vagy csak kis, 200-300mg / nap dózissal tesztelnek, míg egyrészt saját tapasztalat, másrészt olvastam is, hogy az orálisan bevett vitamin kb 1 hét múlva lesz a szervezet által felhasználható állapotban, helyen. És 300mg az kutyafüle, nekem a 2000mg / nap amire azt mondom hogy elkezdett használni, de most állok át 4000-re 😀 (mondjuk én a többi vitaminból is jóval többet veszek be, mint a nemzetközi napi ajánlás)

  2. A C-vitamin egy szerves sav, gyengécske, de akkor is az.
    A szervezetben is savként viselkedik.
    Linus Pauling akinek az α -hélix
    és sok más jó gondolata miatt is nagy tisztelői vagyunk
    -véleménye szerint a helyes adag 1 napra 20g is lehet.
    93 évig tudott így élni, és e brutális aszkorbin adagoktól kutya baja se volt.
    Azt, hogy milyen formában vette magához ezt a mennyiséget elvitte a sírba.
    A kutató-biológus Szentgyörgyi Albert is
    a nagy adagú C vitamin fogyasztásnak híve volt.
    Albert veséi más véleményen voltak. 93 évig bírták ezt a tortúrát, és
    az utolsó éveiben a legfőbb gondja a vese alulműködés volt.
    A vese finomszerkezete nem a megemelt folyamatos savterhelésre van optimalizálva.
    A C vitamin minden formában hasznos,
    ha nagyobb adagban kívánja valaki fogyasztani, érdemes megfontolni az aszkorbát formulát.

  3. A szokásos mellébeszélés, menetrend szerint, egy kis alamizsna reményében.

  4. Szent -Györgyi Albert liposzómás változatban ette.

  5. 4.
    A trükkös válaszok mestere Ede bácsi tudod e
    mit mondott ilyen esetben

  6. 3.-ban megtanulhattad, hogy az aszkorbinsav fogyasztása minden esetben hasznos,
    míg túladagolása arra érzékeny személynél árthat is.
    A SARS II. vírus ellen az IV terápia része.
    Per os. aszkorbátként, vagy amint 5.ben Zsuzsa megjegyezte, liposzómás formulában valamennyire vese kímélő.

  7. Ilyen fertőző betegséges cetli gyerekkoromban (70-es évek) is volt. Felnőttként kezembe akadt a harmadikos olvasókönyvem, olyan olvasmányok voltak benne, hogy Pistike kanyarós lett, ilyen-olyan tünetei voltak, az ajtajukra cetlit ragasztottak, nem szabad látogatni, stb. Tiszta járványügyi kézikönyv gyerekeknek 🙂

  8. 1:
    Mértékkel ártani nem tud, kivizeled a felesleget (bőséges folyadékbevitel mellett!).
    Az általad megjelenített adagolásnál viszont biztos, hogy vesekő képződik. Most nem a legjobb élmény lenne, fogadd el tőlem…
    Tejtermékekkel (ill. magas Ca tartamú ételekkel) fogyasztani egyáltalán nem ajánlott.
    https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/vesebetegsegek/veseko-tunetek-es-etrend-a-vesekovek-tipusa-szerint/9h16zvf
    lényeg:
    „Sókkal túltelített ill. erősebben savas vizelet, csekély vizeletmennyiség, a kristályképződés gátlásának hiánya. Kezelés nélkül egy éven belül az esetek 15, tíz év elteltével 50%-ában újraképződik a vesekő. Valószínűbb, ha már volt veseköve az illetőnek, vagy a családon belüli előfordulás halmozódik.”

    A facebookon minden nap megjelenik valami baromság, amibe sokan bele próbálnak kapaszkodni, teljesen feleslegesen. Mint az autószerelő topikok, „tegyé bele fékolajat, oszt jó lesz”… Azt nem értem, az emberek miért ülnek fel ezeknek? Ja, dehogynem, ennyire működik a természettudományos kompetenciájuk… Minek az?!

  9. Multunk masik csunya emleke a hatosagi kisajatitas.
    Ez kovetkezik?
    Macron elnok megigerte hogy mindenki kapja a fizeteset ,akkor is ha nem tud dolgozni jarni. Mibol?

  10. 10:
    Sokat prédikáltak már az ún. „alapjövedelemről”, mint lehetséges jövőbeli társadalmi modell… Egy próbát megérhet. Sztem. nem jön be, de nekik valószínűleg vannak tartalékaik, s nyilvánvaló, hogy 1-2 hónapra tervezik csak.

    Kisajátításokhoz ennél mélyebb gödör, vagy fél évre leálló gazdaság „kell” sztem..

  11. Mindeközben indul a felfutás fázisa! Jön az exponenciális növekedés, legalább a jövőben elegendő lesz erre a mindenki által megtapasztalt járványra hivatkozni, ha előkerül más okból a téma.
    Egyértelmű bizonyíték, hogy mennyire indokolt volt a lépés!
    https://index.hu/belfold/2020/03/14/25-re_nott_az_uj_koronavirussal_fertozottek_szama/

    Azokat a cégvezetőket, akik elbocsátásokat rendelnek el, s nem kizárólag a csődvédelem miatt, fél év múlva börtönbe zárnám! Már csak azért is, hogy ennyire nem gondolkodtak előre…
    https://index.hu/gazdasag/2020/03/14/gazdasag_majdnem_minden_szegleteben_katasztrofalis_hatasa_van_a_koronavirusnak_turizmus_vendeglatas_taxi_elbocsatasok/

  12. „És 300mg az kutyafüle, nekem a 2000mg / nap amire azt mondom hogy elkezdett használni, de most állok át 4000-re ”

    Satyi

    Gondolom az, hogy veseköved lesz és mire kihugyozod lekiabálod fájdalmadban az összes csillagot az égről, az téged egyáltalán nem zavar. 🙂

    Az egész élet az arany középút megtalálásáról szól.

    Ismerjük nem:? „kismértékben gyógyszer nagy mértékben méreg”
    Ez minden ehetö egészséges dologra igaz!

    Nincs ez másként a C vitaminnal se. Ezért aztán fogom a fejem mikor az ilyen Lenke Gáborokon szocializálódott egyének büszkék a tévhiteikre.

  13. 14:
    Most miért bántod? Normálisan kérdezett, a választ már megkapta…

  14. 15:

    Azért bántom mert sok van belőlük.
    Kollégám is ilyen. Minden betegségét C vitaminnal akar gyógyítani.

  15. Ezalatt a poszt alatt off topic (Hogyan lehet Tibor bá’-nál jól keresni hozzászólásokra?

    Idegen

    Finom megcímezve éreztem magam, egy korábbi hozzászólásodban. Hogy fenntartásokkal kezelem, nem hiszem el a kínai staisztikai adatokat. Most meg olaszban hasonló.
    Annyira értelmes ember vagy, szerintem sokak által itt is megbecsülve. Ezért nem értem, hogy te mit nem értesz rajta?
    Gondolom az az infó számodra is meg van, hogy 60 év felett nem gyógyítják az olaszokat. Innentől szerinted kik halnak meg az első hetekben? Segítek, a 60 évnél idősebbek.
    Egyszer nem mondtam, hogy gyerekek sorban hullanának. Viszont kórházi ellátás nélkül 30 év felett, hasonló egészségi állapottal mindenki ugyanazokkal az esélyekkel indul.
    Erre egy halom cikk van, videók orvosktól.
    Mint, ha direkt nem akarnád ezt az aprócska tényt megérteni.

    És én ezt továbbra is nagyon veszélyesnek érzem. Nem világszinten, hanem kis Hazánkban. Ismered az itthoni demográfiai mutatókat? Az M betűs lakosság és C vagy R betűsök korfáját? Érted mire akarok célozni?

    Szalmabábbal nem vitakozom, és itt te vagy a szalmabáb!

  16. 16. Curix

    A C vitamin injekció, akkor is hivatalos ajánlás COVID-19 esetében.
    Ismét akár mit is mondasz, ez tény!

    Másoknak:
    Ti mit tudtok a cink és magnézium hatásáról? Alapvetően immunerősítők, de SARS-CoV-2 esetén vannak olyan tanulmánmyok, amik arra világítanak rá, hogy segítik a vírus sejthez történő csatlakozását.

  17. A következő, hogy hasonlítjátok össze Dél-Koreát, Szingapúrt, Iránt, Olaszországot és Németországot.

    Ezt is már többszőr leírtam, hogy terápia esetén nem mindegy, hogy mikor kezdődik meg a kezelés. A fent felsorolt országoknál pontosan ez látszik. Ha prevencióval azonnal megvanak a fertőzöttek, akkor jó eséllyel gyógyítható.

    Ha várunk a tüdőgyulladás kialakulásáig, akkor meg nem.
    Nincs ebben semmi bonyolult. Már többen leírták, hogy Dél-Korea miket lépett e téren. Pontosan ezt.

  18. Utolsó flood (Bocsánat értük!):

    MangaM

    Többek nevében írhatom, hogy nagyon örölünk neked és jó volt olvasni a hozzászólásodat!

    Már korábban is hiányoltunk a Telegramm csatornán is.
    Nagyon kíváncsiak lennénk a gondolataidra!
    Engem különösen, hogy hasonlóakra gondolunk e, itt sajnos én sem tudtam kifejteni.

    Megtennéd, hogy mégis leírod és valahogy elküldöd? Meghívnánk csatornára is, ahogy neked jó!

  19. 18:
    A cink jó, de most már hiába szeded, hiszen megelőző védekezésre való, immunerősítő hatását nem azonnal fejti ki. Ártani nem tudsz vele, ha figyelsz a napi max. bevitel betartására.

    Mivel a vérben mindig jelen van, nem hiszem, hogy ilyen kifejezett negatív hatást fejthetne ki, de az új kutatás tartalmait nem ismerem, tehát, ha biztosra akarsz menni hagyd ki, mert megelőzésnek már úgysem tudod felhasználni.

  20. 265 dán és 459 norvég fertőződött meg Ausztriában, Tirolban (ami részek most karantán alá kerültek) síeléskor. Otthon tesztelték le őket.
    (Forrás: ORF)

  21. Igen érdekes megfigyelni ezt a mostani, hírek utáni világot. Szinte percre pontos információnk van egy éppen zajló, bennünket is érintő világeseményről, és nem hisszük el. Ahogy a tengerbe fulladó szír menekült ott van, mi meg itt, de akár lehetnénk két külön bolygón is. Ugyanígy a János Kórház vagy az omladozó Kútvölgyi képe is jöhetne a Marsról, nem itt vannak, hanem a képernyőn, pedig jártam bennük sokat. Összeomlik a világkereskedelem, de nem gondoljuk, hogy a mi munkánkra, munkabérünkre, törlesztőrészletünkre, nyaralásunkra ennek hatása lesz. A világ ott van, mi meg itt. És amikor elér minket, akár vírus, akár az elbocsátás, a csőd, az iskolai kényszerszünet, a látogatási tilalom, a karantén, az üres hűtőszekrény, akkor meg csak nézünk, hogy akkor ezt most így hogy? A világjárvánnyal akár új esélyt is kaphatna a világ arra, hogy magát újra rendezze. Kapott egy tükröt, amiben megnézhetné magát, láthassa mi az, ami igazán fontos, mi az, ami nem. Mi az, ami működik, és mi az, ami nem. Ki az, akire a bajban is lehet számítani, és ki az, akire nem. A középkori járványok elpusztították fél Európát, de – legalábbis néhány országban – utat nyitottak a felemelkedésnek és megszületett a polgárság, a reneszánsz. Lesz-e új reneszánsz ebből a válságból? Megváltozik-e a viszonyunk a valósággal, embertársainkkal, a munkával, a tőkével, a haszonnal, az egészséges környezettel, az élettel? Elküldjük-e a handabandázó hazug populistákat a fenébe? Vagy minden áron csak a régi életünket akarjuk visszakapni? Mekkorának kell lennie a bajnak ahhoz, hogy el merjünk gondolkodni a változtatáson?
    https://egyharmad.net/2020/03/14/vihar-elotti-zaj/

  22. Tudja valaki mi a franc folyik az olaszoknál? Mert brutálisan sokan fertőződnek illetve halnak meg. Vagy igazából ez a tendencia ami valós, nem a kínai.

  23. 3500 új fertőzött, és 175 új halott egyetlen nap.

    Delp. Ez eléggé „diplomatikus” válasz volt.

  24. Az osztrák egészségügyi miniszter szerint az olasz egészségügyi ellátás komplett bedőlni látszik most. De az osztrákok ugyanezen számokra számítanak 1-2hét múlva. Vidéken üres hotelekben, Bécsben a Messehalle-ban lesz a karantén „kórház”.
    A boltok továbbra is lerabolva.
    Ezért lehet jobb Dél-Korea: https://24.hu/kulfold/2020/03/14/koronavirus-jarvany-del-korea/

  25. Talán jobb lenne „kozmetikázni” mert ebből világpánik lesz. Amit nem hiszem hogy képesek lennénk kontrollálni.

  26. Tapasztalat.

    Ma reggel Aldi. Hét pénztárból három nyitva. Kígyózó sor. Teli bevásárlókocsik. Megy a felhalmozás. Ki tudja ki fertőzött, ki nem. Senki sem köhög. MOST MÉG. Rengeteg bolt házhoz szállít. Miért nem úgy vásárolnak be? Vészhelyzet van, vége a közösségi bevásárlásnak. Miért nem fogja fel senki, hogy önmagát és esetleg másokat veszélyeztet azzal, hogy húsz, harminc percet sorban áll tíz kiló cukorért, meg minden más egyébért. Ráadásul mindenki összefogdos mindent. Miközben válogat, mert ugye válogat.

  27. 33. Dan
    Március 4-i rendelés szállítását már csak 16-ára vállalták. Ezért állnak a sorok.

  28. Liposzómás C-vitamin: valóság és marketing

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük