(3127) Lassítsuk le a terjedést

Tibor bá’ online

 

A bezárkózással sikeresen lehet lassítani a COVID-19 terjedését. Kérdés, van-e ennek értelme? Elvégre a bezárkózás nem csökkenti a fertőzöttek számát, csak elhúzza az előfordulást.

Az elsődleges haszon a terjedés lassításából a versenyfutás részleges megnyerése, ami a fertőzés és a vakcina előállítása között folyik.

Van azonban más is. Ha egy fertőzés felfutását és lecsengését kitűzzük egy grafikonra, akkor egy szabályos Gauss-görbét kapunk. Ha késleltetjük, akkor egy lapos görbét kapunk. Nézzük az alábbi ábrát.

A görbe alatti terület megegyezik, tehát ugyanannyi beteggel kell számolni. Azonban a fertőzés hirtelen lefutása esetén rövid idővel a nulladik nap után több a beteg, mint az egészségügyi rendszer kapacitása (szaggatott vonal). Ennek az a következménye, hogy a sürgős esetek a kórház folyosóján várják, hogy a kimerült egészségügyi dolgozók hozzájuk jussanak. Nyilvánvaló, hogy nagyobb halandóságot generál, ha nem késleltetjük a járvány terjedését.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

110 gondolat erről: „(3127) Lassítsuk le a terjedést

  1. Ide rögtön rakhatnád is be a poszt szövegébe pl. Gyarmathy, Unicornis és a kémikusok, felkészült túlélők gyakorlati tanácsait. Maga a poszt linkje életmentő lehet, ha igaz, hogy tízezer környéki oldalletöltésed van. A hozzászólások többségét nem olvassa el mindenki, csak az elmeroggyantak. 😉
    Ha kész a tartalom, akkor kicsit megpörgethetjük az elterjedését, talán a sok konteó mellett lehet egy pici pozitív hozadéka is a járvány szempontjából.

  2. A hozzáálláson sok múlik:

    „Ha a kiszűrt fertőzöttek és a halálesetek arányát nézzük, feltűnő, hogy Dél-Koreában az egyik legalacsonyabb a ráta – különösen, ha azokat az országokat vizsgáljuk, ahol máris tömegesen fordultak elő megbetegedések: 7755 fertőzés mellett 60 ember halálozott el – tehát kb. 0,8 százalékos az arány, ami bőven alatta van az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO által kommunikált 3,4 százaléknak. Németország tud még felmutatni hasonló csodát, ott eddig csak két haláleset történt 1565 fertőzés mellett, ami mintegy 0,13 százalékos rátát jelent.”

    https://qubit.hu/2020/03/11/del-koreatol-es-tajvantol-van-mit-tanulnia-a-vilagnak-virusugyben

  3. #index.hu/techtud/2020/03/10/miert_van_ekkora_para_a_koronavirus_korul_mikozben_az_influenzaba_joval_tobben_halnak_bele/

    Van benne egy hivatkozás a CDC-től az USA járványügyi szakszervétől.
    Állítólag elég jó szakmai színvonalon áll(nak)tak, míg Trump tönkre nem akarta tenni őket a költséglevonásokkal.

    #www.cdc.gov/mmwr/volumes/66/rr/rr6601a1.htm

    #https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/66/rr/pdfs/rr6601.pdf

    Lehet, hogy vezetőinknek is át kéne olvasni.

    2.-ben leírtak alapján a a 3123 poszt alatt 100,101,104-ben említett
    #www.antalffy-tibor.hu/3123-mirol-beszelgessunk-3#comment-251317
    halálozási ráta alsó határa még faragható lefelé.

  4. Érdekes ez a lefutási görbe.
    Azon gondolkodtam, hogy mi az a tényező, amely a fertőzés lassulását, kifutását okozza.
    Ugyanis azokban az országokban, ahol állítólag már lecsengőben van a járvány, kimondhatjuk, hogy még összeszámolva az összes esetet is, a lakosságnak csak egy jelentéktelen töredéke kapta el a vírust, a megadott számok elhanyagolhatóan kicsik a teljes lakossághoz képest, még ha önmagában jelentős számok is.
    Tehát nem csupán a terjedés időbeli elhúzódásáról van szó, de nem is megy végig a fertőzés a potenciális betegek teljes tömegén, hanem valahogy elhal útközben.
    Vajon ennek mi lehet az oka?
    Elvileg az is lehetne, hogy olyan jól működnek a bevezetett intézkedések, hogy a végén megfogják a terjedést, és a potenciális páciensek egy jó része nem is találkozik a vírussal.
    De az is lehet, hogy a görbe kifutó lapos része végtelen ideig elhúzza a járványt, egyre csökkenő betegszámmal, és előbb utóbb mindenkit el fog érni, de csak szórványosan, bizonytalanul távoli időben.
    De az is lehet, hogy mégiscsak van hatása az időjárásnak is a vírus terjedésére, és az segít a kifutásban, ez az optimistább variáció.
    Viszont ha csupán az intézkedéseknek köszönhető a lassulás, akkor baj van, mert ez csak addig áll fenn, amíg az intézkedések élnek, és ha megpróbálnak lazítani a gazdaság érdekében, akkor a járvány is újraéled, hiszen rengeteg ember van még aki még nem volt érintett, óriási potenciál van a terjedésre.

  5. https://index.hu/belfold/2020/03/12/megjelent_a_kormanyrendelet_veszelyhelyzetben_teendo_intezkedesek_bezarnak_az_egyetemek/

    A fenti rendeletek alapján mindent egy lapra tettek fel.
    Ettől a pillanattól kezdve beszélgetni lehet, de vitázni már értelmetlen, mert nincs befolyásunk a hazai közösségi védekezés működésére. Későbbi korrekcióra csekély lehetőség adódik.

    Az, hogy bejön -e ez a védekezési forma, valójában már eldőlt, de saját bőrünkön megtudni, hogy bevált -e, csak 2 hét múlva fogjuk.
    Remélem igen, a magam részéről kíváncsian várom a köv. napok magyar adatainak alakulását.

    S majd azt is meglátjuk, hogy ekkora kockázat benyeletését a humán szektor mekkora odaadással fogadja, ami a jövőbeli álláspontokat illeti (hiszen szembe mentek az orvosi szakmával is – lásd korábbi Orvosi Kamarás cikk).

  6. A koronavírus-járvány terjedésének felgyorsulása miatt a francia kormány felkészült az olaszországi forgatókönyvnek megfelelő intézkedések bevezetésére, miután az ország tíz gócpontjában kétezer fölé nőtt a fertőzöttek száma és az elmúlt 24 órában újabb 15 ember halálával 48-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.
    A francia egészségügyi minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint a 2281 fertőzött 497-tel több, mint előző nap volt, közülük 105-öt kezelnek súlyos állapotban intenzív osztályon.
    https://24.hu/kulfold/2020/03/12/koronavirus-franciaorszag-fertozott-jarvany-olaszorszag/

  7. Tibor bá’, a két Gauss-görbe alatti terület NEM EGYFORMA! Minden vírus időben csökkenő lefutást mutat, ezért ahol később robban ott már nem ugyanolyan!! Te kértél összehasonlítást az 1918–as járvánnyal, mégegyszer beteszem, de tessék elolvasni! (nem tudok diagramot betenni, lásd Philelelphia vs. St. Louis az alábbi linken)
    http://www.antalffy-tibor.hu/3126-hogy-lehet-legyozni-a-koronavirust-forditas#comment-251445

    Most lehet jönni az olaszokkal, de az egy abnormális eset, a hosszú lappangási idő alatt tele volt kínai túristák ezreivel, a turizmus ilyen esetben egy sűrűn lakott területen katasztrófa…

  8. 8: Pletyka szinten több nem Bp -i COVID-19 -el érintett kórházi esetről hallani, területileg több kórházban, amiket még hivatalosan nem jelentettek be. Mivel úgymond „tűzközeli” forrássból hallottam, hajlok rá, hogy van valóságtartalma. De pletyka…! Az érintettek nem migránsok, cserediákok, stb. hanem „mezei” magyar állampolgárok. Szóval megy a szőnyeg alá söprés, hogy most még csak a külföldieket, vagy külföldön élő és hazautazó magyarokat érinti csak. Miközben nem…, gondolom ezért is van az alacsonyabb intenzitású tesztelés SARS-CoV-2 vírusra.
    De pletyka, szóval…!

    Viszont nagykeres ismerősömön keresztül kb. 99% hogy a nem élelmiszerben utazó nagykereket már megkeresték a hét elején, hogy mi lenne ha kb. 2 hétre tevékenység és munkabeszüntetés jönne a kereskedelemben. Nem, nem tudom mikor tervezik meglépni, de már puhatolódzik a „vízfej” Operett Törzs.

  9. Amit lehet, én megtettem lassúterjedés ügyben. A munkatársaknak ÖNÁLLÓ otthonI munkaállomások lettek kialakítva, központi szerverre álltunk át. Egyeztettem az ügyfelekkel is. Amíg van net és áram, addg csuhaj!!! Felajánlottam, hogy kocsival még kaját is hordok nekik.
    Tököm televan, hogy a legtöbben csak sipákolnak, a NEMZETKÖZI híreken, meg az operatív törzsön lógnak, ahelyett hogy azzal foglalkoznának, hogy kezelik a körülöttük felmerülő problémakat.

  10. 7. hubab

    Nézd meg az „active cases” görbét a https://www.worldometers.info/coronavirus/ weboldalon ,mondjuk Kína, Dél-Korea és Olaszország esetében. Kínában nagyon lefelé megy, nem stagnál, Dél-Koreában lassan kezd stagnálni, Olaszországban (Franciaországban, Spanyolországban) most fut fel meredeken. Szerintem elég szépen követi a Gauss-görbét. (Persze az egyes országokban különböző szakaszait láthatjuk)
    Ha kevesebb a kontaktus az emberek között , kisebb az átadás valószínűsége. Ha ez egy kritikus érték alá megy, leáll a „láncreakció”. A lecsengés attól fog függni, hogy a vége felé lazul-e a fegyelem, mert ha ismét több a kontaktus, akkor újra berobbanhat a terjedés.

  11. Azis kérdés lesz hogy eltűnik e valaha vagy mindig újrafertőz.Mert ha igaz lesz amit Tiborbá írt hogy soha nem tűnik el akkor a fenti ábra nem jó mert soha nem csökken nullára.Például ha wuhanban már csökken és lesz egy pont amikor megnyitják a gyárakat és ha még lesz párezer fertőzött akkor újraindulhat az egész. De a vírusoknak van egy lefutása amikor elgyengül és kihal, ez nem tudom mi miatt van de oyan mintha beléjük lenne programzva. Majd csak idővel látjuk meg hogy mi lesz.

  12. 11.
    Csak megerősíteni tudom, személy szerint több fertőzöttről tudok aki nem szerepel a nyilvántartásban. A zárlat előkészítése már gőzerővel folyik. Ki vannak jelölve településenként, nagyobb pékségek, élelmiszer ellátó egységek akiknek „kötelességük” termelni. Sőt pl uht tej csomagolás is fokozásra került más termékek előállításának a kárára. Lassan megy a készülődés……..

  13. Szerintem ennek a világjárványnak nem következménye az elkövetkező gazdasági válság, hanem a járvány túlhisztizése egy – sikeresnek bizonyuló – módszer a gazdasági világválság beindításához. Ahogy 2008-ban a bontakozó megújuló iparágban szereztek a válság következtébben tulajdont bizonyos befektetői körök, úgy most szerintem a bontakozó elektro-mobilits és a forradalmi energia tárolási technológiák körül kell a válságot indító valódi okokat feltételezni. Aztán ez a vírus jó módszer, mert az önféltés – ha sikerült elhitetni a veszélyt – nagyon erősen kiváltja a plebsz együttműködési hajlandóságát és még sajnos az egyetértést is ehhez az orvelliához, amit tegnap kezdtek bevezetni. (Hétfőn az izraeli miniszterelnők összehívja hű szövetségeseit, majd szerdán Orbánék országosan mindössze 12 (!!) bizonyítható beteg jelenlétében elrendelik a szükségállapot szerű államigazgatást, ez azért elég aggasztó, és nem a vírus miatt. A várható recessziót meg az egykori „ellenfél” szájából hangoztatják el itt a riportban, az egyetemeken – mint hatalom kritika mindenkori csírázó helyén pedig bevezetik a távoktatást mindjárt az elején, a korosztály alacsony veszélyeztetettsége ellenére….azért a módszer az mindenképpen mesteri és tökéletesen kifinomult)

  14. Bennem az is felmerült (mivel elsősorban a gazdasági vetületeket nézem és „gyönyörű” szándékos/véletlen (ezen most ne vitatkozzunk) elterelésnek tartom a CoVID-19 kapcsán bevezetett intézkedéseket, hogy:

    – Mi lett volna, ha (főleg mióta nagyobb reprezentatív minta alapján tudunk adatokat) esetleg megfontolás tárgyává teszik, hogy mondjuk a 60 éven felüliek és legsúlyosabban veszélyeztetett csoportok (pl. ismert tüdőbetegek) teljes otthoni izolációs karanténba kerülnek? Látogatást is megtiltva, ellátásukról (élelmiszer, gyógyszerek, stb.) gondoskodhatott volna a katonaság vagy a direkt erre a célra ideiglenesen felvett emberek.A többiek esetében csak általános óvatosság lett volna indokolt…

    – A Worldometers.info adatai alapján alappal feltételezhetjük, hogy a fentiekkel az egészségügy leterheltségét és a halálos kimenetelű megbetegedéseket jócskán 1% alá lehetett volna szorítani ezzel is, tehát ez is megoldotta volna (és szerintem jobban, mint a jelenlegi intézkedések) azt, hogy minimális tragédiával essünk túl ezen (vagy legalábbis az első hullámán).

    – Ehelyett mintha direkt arra mennének, hogy ha le is cseng a járvány, az eleve földön fekvő gazdaságba még egyre nagyobbakat rúgjanak, hogy lehetőleg amire lecseng a járvány (vagy annak első hulláma), addigra a 2008-ast minden szempontból megszégyenítő gazdasági világválság alakuljon ki, hogy milliók elbocsátására legyen szükség és hosszú évekig tartson kiheverni mindezt. VAJON GAZDASÁGI PARADIGMAVÁLTÁST KÉSZÍTENEK ELŐ?

    Én ezt látom, mi a hiba szerintetek a gondolatmenetben?

    P.S.: Na, látom, hogy kb. egyszerre gondoltunk ugyanarra Szabolcs 16.-tal. Abszolút egyetértek az ő felvetésével egyébként!

  15. Nekem az a furcsa, hogy Peking, Sanghaj nem esett el, csak Wuhan. Ennyire hatékony lenne ellene a karantén?
    Meg hát Oroszország. Ha hajlanék az összesküvés elméletekre (de nem!) azt mondanám, hogy Putyin megüzente az UFO-knak, hogy úgy próbálkozzanak Moszkvával, hogy olyan csodát ad vissza nekik, ami mindent letarol náluk:-).
    És gondolom hittek neki:-).

  16. Sok a hamis információ kit, milyen mértékben betegít meg a vírus.

    https://hvg.hu/elet/20200309_Bergamoi_orvos_Fogalmatok_nincs_mi_megy_idebent_Maradjatok_otthon?fbclid=IwAR3qs4O_bMOm7iYcmublx3vXYGhImEEs6uxgkielCMRQPmh6UhefHVVFNFk

    Olyan, mint egy háborúban: választanunk kell, hogy kit gyógyítsunk meg – mondta el nyíltan a Corriere által megszólaltatott lombardiai orvos, aki a legfontosabb óvintézkedésként azt javasolja, hogy mindenki maradjon otthon.

    Mindenképpen ajánlott elolvasni, és választ kapunk az életkor miatti halálozási arányokra.

  17. 16: Szabolcs,
    17: Kaszás

    Tök mindegy hogy mi volt előbb, ez ugyanaz a kérdés, mint a tyúk vagy a tojás impotens dilemmája. Elég nekünk itt az evolúció csúcsán, hogy mindkettő jó kaja, és egyik sincs másik nélkül. Ahogy a hatalom és a nép is feltétele egymásnak. Ezért van igazság abban hogy minden nép olyat vezetőt kap amilyet érdemel…

    De ez fordítva is igaz! Hosszú távon a humán erőforrását irtó vezetés maga alatt vágja a fát – ez evidens. Hiába lesz tele a zsebe, ha maga körül egyre hitványabbak szolgálják.

    Ezért a PeakVir utáni jövő most egyre inkább napirendre kerül, minél inkább roppan meg a társadalom, minél több szolgája dől ki, annál inkább dől a hatalom is. Ha háttérben van, ha nem…

  18. Vaszil 20.: Szerintem sem az a dilemma, hogy mi volt előbb. Legalábbis számomra egyértelmű, hogy a gazdaságban létrejövő buborékok. A vírus ebből a szempontból (akár véletlenül terjedt el, akár segítettek „neki”) a KATALIZÁTOR szerepét töltötte és tölti be.
    Amire inkább kíváncsi lennék, hogy mi a hiba a 17.-ben felvázolt gondolatmenetemben?

  19. 17 Kaszás

    Időseket elkülöníteni… Ilyen baromságot. Az idősek többsége vidéken él, tehát van kutyája, macskája, tyúkja stb. Szerinted a falvakban ki látná el az állatokat?
    Lassan divatba jön a tanya rendszer. Túl távol, s elég közel…

  20. 23. – Neo! Szerintem a kínaiak akkor is hazudnak, ha kérdeznek. Kiderült, hogy náluk már december közepe óta fertőz a vírus. Hirtelenjében félbeszakadt volna?

  21. 24. – Titok

    Szerintem a vidéki idősek állatetetésének (ha már ragaszkodunk hozzá) megszervezése NAGYSÁGRENDEKKEL könnyebben kivitelezhető, mint a beszállítói láncok újraépítése.

    Még én magam is jelentkeznék a vidéki karanténba kényszerített nyugdíjasok állatainál önkénteskedni munka mellett mondjuk heti 2 alkalommal.

    Inkább, mint hogy 48 évesen egy minden eddiginél mélyebb válság miatti tömeges létszámleépítés miatt elveszítsem a munkámat és évekig ne találjak újat.

    Szóval ez szerintem gyenge kifogás a felvázolt alternatívámat illetően.

  22. Felhívnám egy véltelen egybeesésre a figyelmet:
    -Defender Europe 2020- 25 éve a legnagyobb amerikai hadgyakorlat az „orosz fenyegetés” ellen (médiában egy szó se róla, se USA, se Európa)
    -százmilliók bezárva a városaikba hamarosan Európa-USA- szerte

    Ha én lennék a gombnyomogató, ziher mostanában indítanám a radírt; nem lesz még egy ilyen alkalom.

  23. Hogyan lassítsuk le a terjedést? ÍGY??

    https://index.hu/belfold/2020/03/12/upc_magyarorszag_koronavirus/
    Az egyik fiam közvetlenül is érintett a dologban. Az ő egyik kollégája az a „felelős” fiatalember aki izraeli utazást követően vidáman bement dolgozni, majd tünetes lett. A fiaméknál van három kisgyerek. A legrosszabb rémálom ha ő is elkapta. Jövő hét második feléig full stressz, hogy elkapta-e a vírust. Házi karantén. Mert ugyan nem egy légtérben dolgoznak de a fickó járt vécére, járt lifttel, étkezőbe, stb.stb. Az irodaépület szellőztetőrendszerét most vizsgálják hogy nem köpködte-e szét a vírust. Ja és ez a „felelősen viselkedő” jó ember napokig tömegközlekedett Budapesten.

  24. 23 – Neo:
    Kínában a járványnak nincs vége, hanem állításuk szerint lecsengőben van. De ezt már játszák néhány napja. Én nem hiszem el. Indítják az ipari termelést, aki kidől a sorból ahelyett belép egy másik. Van kínai elég.

  25. Nem jó hírek…:

    Az egész Olaszországot sújtó karantén nem az olaszok magánügye, számunkra is sorsdöntőek lehetnek az ottani tapasztalatok. Európa most egyetlen nagy egység határok nélkül, a védekezést viszont tucatnyi önálló, helyi hatóság bürokráciája nehezíti. Németországban pedig olyan betegeket találtak, akik náthás tünetekkel is aktívan szórják a vírust.
    A vírus első, kínai felbukkanása óta rendszeresen igyekszünk bemutatni az ilyen és hasonló hírek hátterét Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársának segítségével: mit árulnak el adott intézkedések a vírus természetéről, a járványügyi helyzetről? Most is őt kértük, mit szűrhetünk le az olaszországi fejleményekből, ám a kutató azonnal egy Németországból származó friss tudományos eredményt osztott meg a 24.hu-val. Kilenc beteg teljes klinikai virológiai vizsgálata során néhányuknál felső légúti manifesztáció volt megfigyelhető, azaz folyt az orruk, kapart a torkuk, a „nátha” jeleit mutatták, miközben infektív vírusokat ürítettek. Hogy ez miért baj? A WHO és a tudományos világ ma még ott tart, hogy az új koronavírus (hivatalos nevén 2019-nCoV – SARS-CoV-2 lesz az… 😛 ) alsó légúti panaszokkal és magas lázzal jelentkezik, majd akár halálossá váló tüdőgyulladást idéz elő saját immunválaszunkon keresztül. Most viszont itt vannak az új adatok olyanokról, akik orrfolyással, náthás tünetekkel aktívan szórják a vírust. Nem kell hosszasan ecsetelni, mennyire aggasztó a tény, hogy az influenza- és náthaszezon kellős közepén a koronavírus ilyen »sunyi módon« képes terjedni – mondja a koronavírusok hazai szakértője. Fontosnak tartja kiemelni: a nem a betegség lefolyása lett enyhébb, hanem a kórokozó átadásának eddig ismeretlen, „veszélyes” módjára derült fény. Járványügyileg ezek a betegek nehezebben észrevehetők, ami ugyan nagy eséllyel az eddigi trendeken nem változtat, de fontos információ a küzdelemben. Eddig csak néhány emberről van szó, ez túl kevés eset ahhoz, hogy általános megállapításokat tegyünk, de ha nagy tömegekre is igaz, akkor már érthető, miért terjed ilyen gyorsan a vírus. És hogy miért épp Németországban derült erre fény, nem pedig a járvány egyik gócpontjában? Valószínűleg azért, mert a németek elképesztően jól szűrnek, a gyanús esetek első kontaktjáig vissza tudnak menni, alapos munkát végeznek, és kapacitásuk is volt a tanulmány elvégzéséhez.
    https://24.hu/tudomany/2020/03/12/koronavirus-jarvany-olaszorszag-magyarorszag-karanten/

  26. 15: Neveket kérünk, mert ez így csak rémhírterjesztés!

  27. 30. Phyton! Kormányzatban dolgozó ismerősöm megsúgta, hogy 2-3 nap múlva karantént vezetnek be Budapest teljes igazgatási területére, majd később az összes többi városra.

  28. Nincs itt semmi latnivalo, egy honap, es visszaterhettek a “813 fokot melegszik a Fold augusztusra” rettegnivalohoz. Az hogy melyik augusztusra, az meg majd kiderul. Apropo, csodalatos ido van kint, ha tehetitek gyujtsetek egy kis D vitamint, sokkal hasznosabb lesz, mint egy picit erosebb influenzan kattogni 0-24.

  29. 33.
    Ezek szerint nagy a baj!

    A(z ügyeletes) trollgyanús hozzászólás gyors megjelenése meg még alá is húzza ezt(?)

    Ausztria: 302
    Magyarország: 16 ?????????

  30. Re:33
    Ez így nettó rémhír terjesztés…

    Amúgy is elemi érdeke a kormánynak, hogy a termelés ne álljon le, lásd az ovik/ált iskolák, gimik nem zártak be, mert nincs ki vigyázzon a gyerekre…

  31. 26 Kaszás:
    Heti 2 alkalom, 1 fő.
    Jaj, a lista véget ért 🙂

    A gazdasági válságot már vagy másfél-2 éve jelzi több híres gazdasági szakember is. Tehát valószínűleg vírus nélkül is beütött volna a ménnykű, ami természetes és szükségszerű egy állandó GDp növelési mámorképzetben élő világgazdaságban.
    Tehát szerintem akármilyen intézkedés is fog lezajlani akármelyik országban is, a gazdasági válság elkerülhetetlen. Tehát nem elég aggódni a családtagokért, ismerősök egészségéért, a mindennapi betevő falatért, még ráadásul középtávú kilátástalanság is bejön a képbe a válság miatt. A vírus miatt meg globális szemléletváltozás is be fog következni. Mondjuk az, hogy minden, meg lassan a szomszéd is kínai, az nem volt jó senkinek sem alapvetően.
    Szerintem inkább ne az állásodra összpontosíts, hanem arra, hogy megússzad lehetőleg.
    És még egy dolog: Sok nyugdíjas évek óta karanténban él, mert már alig bír járni, és ha valaki bevásárolna helyette, annak csak örülne. És ennek vírus nélkül is örülne. Meg annak is, ha a fekvőbeteg férjét/feleségét nem csak 2 hetente lehetne lefürdetni, hanem legalább 4 naponta segítene valaki kivinni a fürdőig a társát.
    Látom, hogy sokan 1,5-2 km-t is elgyalogolnak, mert olcsóbb a liszt 20 Ft-tal, vagy a kenyér jobb, mert 50-60 ezerből kell megélni, néha 2 embernek. Igen, ez 2020 (húsz-húsz).
    Szóval kíváncsi vagyok lesz-e egy kis emberiességi vonzalma a vírusos globális válságnak (VGV), vagy pont parasztkodásba fog átmenni majd a túlélési ösztön…

  32. 15. SzJ 33. Meszkaléró

    Látom, itt már leplezetlenül megy a szó legszorosabb értelmében vett rémhír terjesztés, ez nem jó.

    17. Kaszás felvetése viszont értelmes volt, látom, nincs is senkinek mondanivalója ezzel kapcsolatban. Szerintem is felettébb érdekes, hogy tudva a betegség lefolyását korcsoportokra bontva immár egy 100.000 főt meghaladó minta alapján, vajon miért nem merült fel senkiben a Kaszás által bedobott alternatíva? Talán a kormányok nem ilyen utasításokat kaptak és maguk is (a sajtóval együtt) kifejezetten érdekeltek a pánikkeltésben és a gazdaság működésképtelenné tételében, egy válság kirobbantásában?
    Ide illeszkedik az is, hogy Ukrajnában (1 fertőzött, 0 halál) és Kazahsztánban (0 fertőzött 0 halál) miért zárták be az összes iskolát? Fő az óvatosság a gazdaság totális bedöntése árán is?

    Korábban is mondtam, hogy itt a világgazdaság már amúgy is évek óta (legalább 2) esedékes bedőlése folyik a háttérben, erről már szórványosan kezdenek is nyilatkozni, és a COVID-19 (inkább a nyomán meghozott szükségtelenül durva és válságba taszító intézkedések) majd nagyon jó bűnbakként fognak szolgálni a jegybankárok és a politikai elit számára egy olyan mély válság kimagyarázásához, amihez képest a 2008-as piskóta volt csokiöntettel…

    De visszatérve a lényeghez, én sem tudom semmivel sem megmagyarázni, hogy miért nem a Kaszás-féle „60 éven felettiek számára karantén” dolgot fontolták meg, illetve erről miért nem beszél senki? Miért csak minden századik pánikkeltő cikkben említik meg (ott is zárójelben), hogy az olasz halottak átlagos életkora 81 év, valamint, hogy 50 éves korig egészséges emberek esetében a halálozás gyakorisága BŐVEN 1% alatti? Én nem tudok Kaszás felvetésére semmiféle normális ellenvetést felhozni…

  33. 39.
    Napokon belül kiderül, hogy a hír rém volt-e vagy sem. Az viszont világos, hogy te bődületeset tévedtél a kb. egy hónappal ezelőtti megszólalásodhoz képest.

    „Ukrajnában (1 fertőzött, 0 halál) és Kazahsztánban (0 fertőzött 0 halál) miért zárták be az összes iskolát?”

    Talán látják, hogy mi fejlődik fel a világ nagy részén. Látják hová jutott Olaszország és elesés szélén áll több ország és nem akarnak ide jutni.
    Vagy titkolják, hogy náluk is vannak már esetek.

    Ránézve az adatokra ilyen is van: Guyana: 1 eset, egy halál. Elég valószínűtlen, hogy az első fertőzött bele is halt, miközben nincs több.

    Azt kell megérteni, hogy a járvány jelentős részét nem látjuk. Minden országnál más és más a látható rész az ország nyitottságától kezdve(ami magában foglalja az igazmondást, a valós adatok gyors feltöltését is) a védekezési stratégián át a tesztelések számáig.

  34. 30 Python
    Azt szeretném őszintén megtudni, hogy miért zavar minket egy olyan vírus szapora terjedése, amelyik:
    – tünetek nélkül kihordható
    – illetve nem okoz élettanilag zavaró tüneteket
    – az influenzára jellemző halálozási aránnyal rendelkezik

    Engem pl. nem zavar, ha egy évben 2-3 x elkapom az influenzát, mert nekem (mivel rendszeresen elkapom a gyerekeim miatt) nem okoz lázat, végtag és izületi fájdalmakat és még torok fájást sem! MMax orr fújás és néhány napig nélkülözöm az ételek ízeit. Miért kell megijednünk egy velünk együtt élő jelenségtől ? Az ebola az más, azzal nem szeretnék találkozni, és nyilván vannak valóban veszélyes vírusok, de ez a korona vírus egyáltalán nem tűnik ilyennek.

    Mellesleg nézzetek rá a flightradar24.com-ra, és döbbenjetek, mert nem az visz egy vírust messzire, ha egy polgár nem mehet sétálni, hanem az, hogy a kontinentális és országok közötti repülések lófingnyit sem csökkentek! Valaki valakit hülyének néz ebben a mizériában! És én már kezdem unni ezt…

  35. 13 hargi
    De ez annyit is jelent, hogy a gauss-görbe kialakulásában nem csupán a vírus virulenciája és természetes folyamatok felelősek, hanem az általuk kiváltott egyre hatékonyabb ellenintézkedések sora, tehát társadalmi folyamat is.
    Mert ha nem így lenne, akkor mi lenne a különbség az első, és az utolsó fertőzöttet követő időszak között?
    Az első esetet óriási felfutás követte, az utolsót meg nem, pedig ugyanúgy rendelkezésre áll a sok, fertőzésen még át nem esett ember.
    De ez azt is jelentené, hogy ha felfüggesztenék bármelyik fázisban a védekezést, akkor ugyanúgy el kellene robbanjon a járvány.
    Persze tudom, hogy ez így nem igaz, kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, az intézkedések egy része eleve olyan óvatosságot és fegyelmet generál az emberekben, hogy még sokáig fognak ennek befolyása alatt élni, szemben a kezdeti időszakkal…

  36. 41.
    Kedves Szabolcs!

    /Mindenki mástól bocsánat, de ez már fáj! Nem kicsit, nagyon! Már teljesen lebontották azt a bizonyos állatkerti kerítést? Nem vagyok hívő, de lassan én is csak az Urat tudom segítségül hívni!/

    „– az influenzára jellemző halálozási aránnyal rendelkezik”

    20-30-szorosa az influenza halálozási arányának. Működő egészségügy mellett.

    „– illetve nem okoz élettanilag zavaró tüneteket”

    A közepes tüneteknél is kb. 2 hét a gyógyulás. Az eleje enyhébb, aztán bekeményít. Elsőnek csak láz, köhögés. Majd ez egyre erősebben. Éjszakákat nem tud aludni az ember tőle. Miközben egy falat ételtől is hányingere lesz. Az egész testedet átjáró fájdalomtól, meg az ágyból sem tud igazán kikelni.

    Nem neked az ilyen tünetek mennyire zavaróak.

    Hasonló beszámolókat találsz a Magyar MS-ben is.
    Ajánlom olasz orvosok élménybeszámolóit, akár írott, de ha nehéz az értelmezése, akkor videós formában. ( Ezeknél érdekes a fiatalok emlegetése is. Intenzív osztályon. Nem gyerekek, de 20-30-asok. Azzal ugye tisztában vagyunk, hogy a 60 év felettieket olaszban nem gyógyítják, mert nincs kapacítás? Na ki lesz az elején a statisztikákban?)

    Ja, hogy ezekhez legalább egy picit kéne tudni angolul? Továbbra is én kérek elnézést!

  37. 7. hubab,

    Hol látod te, hogy lefutóban van a járvány?
    Kína egy nagy kamu. Esetleg Dél Kóreában beszélhetünk lassulásról a kb. 300 000 tesztelésnek, a rendkívűl sok és okos ellenintézkedésnek, a hatékony eü-nek és ezek nyomán a beleölt iszonyatos pénznek.
    De lefutásról még itt sem beszélnék.

    Rendkívűl korai még lefutásról meg ilyesmiről beszélni.

    41. Szomorú, hogy még van, aki itt tart!

  38. 40. Gyarmathy
    Miben tévedtem volna? Lényegében ugyanezt mondtam!
    Rá tudsz mutatni a tévedésemre?
    És tényleg gyanúsan nagy a „kussolás” a „60 éven felüliek karanténba” megoldás kapcsán… Illetve egy „igen komoly” felvetés jött, hogy mi lesz akkor a falusi öregek állataival…:)
    Ezt Kaszás meg is válaszolta, ahogy látom.

  39. 46.
    Nem te írtad, hogy világjárvány nem lesz. Mondom nem lesz! ???

    Tudod, amikor elkezdtünk erről beszélni, ezt írtad és gyaláztad a bloggazdát undorító módon, hogy hiteltelenítsd.

    Aztán amikor a bevásárlásról volt szó olyan értesülésed támadt, hogy okos bandák figyelnek (itt is) és majd jól kirabolnak. Tehát ne vásárolj vagy legalább ne írj ilyenekről. (Apropó, ez nem volt rémhír terjesztés? )

    Most pedig elkezdtél itt hitelteleníteni, bagatelizálni, ködösíteni Meszkaléró megszólalása nyomán.

    Ki vagy te barátom? Bükkösről tudsz valamit?

  40. Ausztria:

    Bécs – megvan az első halott (69éves férfi – volt krónikus betegsége is (cukorbetegség és magas vérnyomás – tehát a „szokásos”), valamint még Olaszországban fertőződött), illetve kedden bement az AKH-ba a hematológia ambuláns szakrendelésére egy beteg akiről később kiderült hogy pozitív, így három orvos és ápolószemélyzet az AKH-ból máris ment karanténba..
    Kurz kancellár mai véleménye: napokon belül elérjük az 1000 fertőzöttet és jövő héten a 10ezret.
    Forrás: https://orf.at/stories/3157517/
    Már nemcsak az olcsóbb Hofer (Aldi) és Lidl amiben látszik az erős vásárlás, hanem a közeli SPAR-ban lerabolták a WC-papírt, az eladók mint a hangyák parkolnak, a vevők pedig egymásra mérgesek, és türelmetlenek, miközben mindannyian ugyanazt művelik..

  41. 47. Gyarmathy

    Meszkaléró tipikusan pánikot kelt.
    Ezen felül:

    a) Én határozottan úgy emlékszem, hogy azt írtam: ha lesz is járvány, a dolgozó népesség 99.9%-a túl fogja élni. Azt is írtam, hogy az idősek esetében (nyilván karantén nélkül) ennél magasabb halálozási arány várható. Ezt tartom.

    b) Igen, a felhalmozással kapcsolatos meglátásomat is tartom. Számos háborús zónában merített tapasztalat alapján tudjuk, hogy HA a rendfenntartás megszűnik, akkor a szervezett bűnözői körök lépnek be a vákuum helyére. Emiatt pedig NEM felhalmozni nem szabad vagy legalábbis nem célszerű, HANEM munkatársakkal, fűvel-fával megosztani/eldicsekedni azzal, hogy neked mekkora készleteid vannak, mert ilyenkor jó eséllyel megjelennek a nemkívánatos bűnözők és ők többen vannak, szervezettebbek és jobban „hozzá vannak szokva” az erőszakhoz, tehát elveszik tőled.

    c) Józan Hang vagyok. Ki az a Bükkös?

    d) Én ezeket az állításokat tartom hiteltelennek, mindegyiket a megelőző blogbejegyzésekből emeltem át szó szerint:

    da) „A végeredmény nem csupán egy világjárvány, de az emberiség közel kihalása.”

    db) „Az én kalkulációm szerint: Halottak és gyógyutak szám: 1.887. Halottak aránya: 30%. Ezek szerint a fertőzöttek 70 % meggyógyul, 30 % meghal.”

    dc) „Titkos ügynökségek által használt modell szerint a valós világban februiár16.-án Kínának gyakorlatilag annyi, totálisan össze fog omlani.”

  42. 42 Hubab

    Így van, az intézkedések nagy mértékben befolyásolhatják a görbe alakját, pont erről szól a post. Amúgy beavatkozás nélkül is ilyesmi lenne, mert előbb-utóbb lecsökken a populáció létszáma a vírus hatására, és csökken a vírus átadásához szükséges érintkezések száma az egyedek között, akár a kritikus érték alá. De ezt nem lenne jó megvárni 🙂 Amennyiben védettség alakul ki a túlélők között, akkor szintén csökken a sikeres átadás valószínűsége, illetve a későbbi járványok során kevésbé gyors lehet a terjedés. Ez persze a Covid esetén csak spekuláció, mert nem tudjuk, kialakul-e, és ha igen, milyen mértékű védettség

  43. 49.
    Én meg határozottan emlékszem, hogy egyetlen hasznos hozzászólásod sem volt.

    Szerintem te egy fizetett troll vagy!

    Az pedig, hogy Meszkaléró értesülése jó-e vagy sem (és annak nyomán most miért aktivizálódtál ennyire) az napokon belül kiderül.

  44. 52 – Andro:
    Szerinted nekem a DK mennyit fizet?

  45. 39. „De visszatérve a lényeghez, én sem tudom semmivel sem megmagyarázni, hogy miért nem a Kaszás-féle “60 éven felettiek számára karantén” dolgot fontolták meg, illetve erről miért nem beszél senki? ”

    Például azért, mert nem csak a hatvan év felettiek kapják el, és a vírus terjedését akarják megakadályozni? Mit nem lehet ezen érteni?!

  46. 52:
    Gondolkodtál már azon, később ki fog megvédeni?
    Ha nem lesz nyitva a pszichiátria, hova rohansz majd segítségül? 🙂
    Mint egy kisgyerek… Megmondalak apukámnak!
    Az ÁVÓ-s időkben volt ez divat kisfiúcska…
    Csak értené az ember, mi bassza a csőrödet, de arra képtelen vagy, hogy kifejtsd értelmesen. És különben meg egy vérbeli besúgó nem jelenti be, hogy felnyom!
    ———————————————-

    Amúgy sztem. kicsit lazuljunk, mindannyian. Túlságosan belepörgünk ebbe a témába, s most tenni úgysem tudunk semmit, a józanság (döntésképesség) megőrzése fontosabb!
    ——————————–

    Érdekes viszont az orvosi kamara válasza az egyre vérszomjasabban fenyegetőző Kormány felé:
    https://index.hu/belfold/2020/03/12/magyar_orvosi_kamara_emmi_koronavirus_magyarorszagon/
    https://index.hu/belfold/2020/03/12/a_ket_legnagyobb_pedagogusszakszervezet_az_iskolak_bezarasat_koveteli/
    Ugyanitt pedagógusék is beszartak, ugye erre mondtam korábban, meglátjuk hogyan nyeli be a közszféra a gondnokolandó magyar politikum erőltetett akaratát? Jól körvonalazódik, hogy az eddig bevált „etetés”, most már nem jön be, s könnyen lehet, hogy ezen fog elcsúszni a titokban megkreált, egyoldalú védekezési stratégia.

  47. 51. Ne haragudj, de te aktivizálódtál azonnal Meszkaléró hozzászólására ezzel a rendkívül „hasznos hozzászólással”:

    „Ezek szerint nagy a baj!”

    😀

    Szerintem meg nem fognak „karantént bevezetni”, hacsak ez alatt azt nem értjük, hogy az iskolákat bezárják, és ahol lehet otthoni munkavégzést rendelnek el. Az eddigi intézkedésekből legfeljebb ez következik, kb 2-3 hétig. Persze ezeket felülírhatják, ha időközben drasztikusan megnő a fertőzöttek száma.

  48. 56:
    „Persze ezeket felülírhatják, ha időközben drasztikusan megnő a fertőzöttek száma.”
    Akkor már hiába! Ezt kéne megérteni minden érintettnek…
    Ez nem a Microfos win10, hogy backupoljuk, ha elcsesztük a telepítést!

  49. A csehek lezárták a határaikat: osztrákok, németek és még 13felsorolt ország állampolgárai előtt.
    Forrás: ORF.at
    (Hát, oda most úgysem akartam menni 🙂 De ilyet megérni hogy ők zárják le az osztrákok előtt 🙂 )

  50. Saját maguk kreálta megoldásokkal igyekeznek megvédeni magukat a koronavírus fertőzéstől a háziorvosok, a kormányra és a hatóságokra ugyanis nem számíthatnak. A hvg.hu által megkérdezett doktorok szerint már egy vagy két koronavírusos beteg feltűnése hetekre bedöntené a működést. Az egészségügyi szakértő szerint sajnos biztos, hogy lesz magyar haláleset is, csak az nem mindegy, hogy mennyi.
    https://www.hvg.hu/itthon/20200312_Magukra_hagytak_a_haziorvosokat_a_koronavirussal_pedig_rajtuk_is_mulhat_hogy_veszeljuk_at_a_jarvanyt

  51. 57. Mégis mit kellene még bevezetni ezen kívül? tényleg érdekel!

  52. 60.
    Középiskolák és kollégiumaik azonnali bezárása. Alapfokú oktatási intézményekben ügyelet fenntartása mellett a gyerekek otthon maradhassanak.
    Nem a gyerekek veszélyeztettsége miatt, hanem mert ők tudják szétspriccelni a kórokozót akár tünetmentesen is, ráadásul úgy, hogy annak későbbi visszafejtése megvalósíthatatlan. Másik országok, és korábbi járványok terjedésének tapasztalatai is emellett szólnak. Adjunk esélyt legalább azoknak, akik megértik a veszélyt, nem kívánnak feleslegesen kockáztatni, mert szeretnék túlélni.
    És fejezzék be az erőből politizálást, az oktondiskodást, és tiszteljék meg a polgárokat azzal, hogy egy újságíró kompromittáló kérdése esetén sem veszik el a mikrofont.
    Nagyjából ennyi…

  53. 62. De Csongor, én is ezt írtam: „Szerintem meg nem fognak “karantént bevezetni”, hacsak ez alatt azt nem értjük, hogy az iskolákat bezárják, és ahol lehet otthoni munkavégzést rendelnek el. Az eddigi intézkedésekből legfeljebb ez következik, kb 2-3 hétig. ”

    Én arra gondoltam, hogy mégis mit kellene bevezetni ezen kívül, hogy szerinted ne legyen „hiába”?

  54. Ahogy a Poszt címe is mutatja:

    LASSÍTANI a cél

    megállítani, már nem lehet, ha csak a flightradarra ránéz a zembör meg a vírustérképre. Tehát qrvára egyensúlyozni a gazdaság teljes bedöntése és a teljes bizoyosságú 100%- os járványügyi intézkedések között.
    Viszont pont az előbb nyilatkozta tábornokúr, hogy az osztrák- szlovén határátkelők közül 5 van perpill ellenőrzés alatt; másik 40- en majd valahogy korlátozzák…
    Elvileg osztrákok, szlovének lezárták az olasz határt; kivéve- áruforgalom, természetesen.
    Viszont már osztrákoknál is 300 eset, szóval…

    Mindenki maradjon otthon, kontakt- minimalizálás, amennyire lehet.

  55. 63:
    Mást most sztem. sem lehet már tenni.
    A többi azon múlik, hogy az egyének – családok mennyire ismerik, ill. mennyire veszik komolyan a biológiát. De ott már inkább saját magával hazárdírozik az ember, közösségi szinten sztem. egyedül a középiskolák bezárását cseszték el, amit már későbbi döntéshozatallal nem lehet orvosolni.
    A többi intézkedés ok., folyamatos 4-5 napos késéssel, ill. a kommunikáció és a „PR” csapnivaló, de ez meg nem volt meglepetés.

  56. 54. Vodor: Azzal mindenki tisztában van, hogy nem csupán a 60 felettiek kapják el és lassítani kívánják a vírus terjedését.
    De néhány „kellemetlen” hozzászóló teljesen JOGOSAN mutatott rá arra, hogy 60 éves kor alatt (feltételezve az egészséges állapotot) az elkapott betegség több, mint 99%-os eséllyel megúszható. Ráadásul ha a 60 évesek kellő ideig teljes karanténban lennének, elkapni sem lenne esélyük a fiatalabbaktól. És a gazdaság sem omlana össze, mint ahogy az már 50%-ban megtörtént (a Budapesti Értéktőzsde csak ma is óriási mínuszban, -11.55%-on zárt, tehát látszik a tőzsdei számokon. Az utóbbi 1 hónapban már világszerte 25% körüli vagy nagyobb a zuhanás. Mi lesz ebből?

    Én – és már nem vagyok ezzel egyedül, ahogyan látom, mások is felvetették – vagyok az, aki nem érti, hogy MIÉRT nem érdekel senkit, hogy ezt a másik fajta 60 -os karantént sehol fontolóra sem vették? És mi lehet ennek az oka?

  57. Magyarország ma éjféltől lezárja az osztrák-magyar kishatárokat, csak Sopron és Hegyeshalom marad. Magyaro.-ra bejövőket ellenőrzik, kilépőket csak szúrópróbaszerűen.

  58. 68: ez jó hír

    67: ott bukik meg a dolog, hogy BIOLÓGIAI kor.
    Osztrák, olasz 80 éves kb egyenlő 50- 60 éves magyar munkavállaló + a megfelelő ismert/ nem ismert kísérőbetegségei.

  59. 67:
    A korábbi tapasztalatok. Csak ennyi…
    Szemléld meg a mai poszt ábráját.
    De tudom, nagyon nehéz megérteni, a gazdaság szakértőinek biztosan!

    A település általános iskolájában nincs meleg víz, nincs kéztörlő, de van 300 diák, meg 12 eléggé korban lévő tanár, takarító. Engedd meg kérlek, hogy emiatt aggódjak. Sztem. sokan tudnának még hasonló tényeket megjeleníteni, de nem tesszük, mert nem a pánikkeltés a cél, hanem az, hogy józan paraszti ésszel felfogja mindenki, mi a probléma. Ki nem szarja le most a tőzsdét? Így is – úgyis lesznek csoportok, akik nyerészkedni próbálnak ezen is. Őket kell majd börtönbe zárni, és a probléma megoldva. Nehogy már előrébb való legyen akár egyetlen emberéletnél is, hogy Mészáros szállodái nehezebb napokat élnek meg, vagy a kurva repülők nem szelik tízezrével át az óceánokat.

    És nem csak az öregekre veszélyes! Ha pont a Te gyermeked betegítené meg súlyosan, biztosan nem legyintenél, hogy „csak” 2% volt rá az esély…

    És igen, lehetne célzottabban is védekezni, ha lennének reális adatok, például megfelelő mennyiségű teszt alapján, mert mondjuk nem a fillérek számlálgatása menne itt is…

    Egyébként sztem. az ingavonatok és ingabuszok is gócpontok. Itt semmi sem történt, pedig Kínából ezzel kapcsolatban is olvashattunk rémisztő adatokat. Ezek talán még az elszigeteltebben működő alapfokú okt.intézményeknél is jelentősebb kockázatot hordoznak (gyaloglás, kerékpár, távmunka, esetleg ismert személlyel telekocsi).

    A határok és a repterek lezárását már 2 héttel ezelőtt meg lehetett volna lépni. Ha megtették volna, a 0. beteg nem érkezhetett volna, ha az a volna nem lett volna…

  60. Horváth Csongor 70.:
    Először is teljesen igazat adok Neked abban, hogy a pénz az csak pénz, de mindez emberéletekben nem mérhető.

    Viszont engedd meg, hogy felhívjam rá a figyelmed: a kibontakozó válság csak itt Magyarországon sok százezer számra fog munkanélkülivé tenni embereket, akik emiatt közvetetten sokkal nagyobb károkat szenvednek majd bevétel hiányában (házasságok felbomlása, alkoholizmus, hajléktalanság, stressz indukálta betegségek, stb.)

    És nem, nincs 2%-os esély sem, ennek a tizede, 0.2% a leghitelesebb adat.
    Ha a Worldometers adatainak hiszünk (nincs jobb forrás), akkor egészen 39 éves korig nem 2, hanem 0.2% a halálozás, 0-9 éves kor között pedig egyetlen haláleset sem történt a vírus miatt.

    Persze nyilván ez nem boldogítana, ha az én 8 éves gyermekem lenne az első (500 halottból, ha az előbbi arányszámokkal számolunk), akit elvisz a CoVid-19, de ez innentől fogva már szerintem demagógia és komolytalan. Olvastad az Index cikket az Ausztriában rekedt CoVid-19 pozitív magyar pincérről, akinek fiatal létére semmi baja sincs azon kívül, hogy halálra unja magát a karantén alatt?

  61. 71:
    Ki beszélt halálozásról?
    A fák nem nőnek az égig. Ideje komolyan rádöbbenni erre a tényre.
    Vagy minek kellene még történnie??

    „Olvastad az Index cikket az Ausztriában rekedt CoVid-19 pozitív magyar pincérről, akinek fiatal létére semmi baja sincs azon kívül, hogy halálra unja magát?”
    Igen, olvastam. Remélem hazahozzák mihamarabb, s mint gyógyult beteget szabadon bocsátják. Esetleg még hallunk majd róla, mondom kifejezetten demagógként.
    Sztem. ennél a betegségnél gyógyultról beszélni még nem elég világos fogalom.

    Azt tapasztalom, az emberek szeretnek orosz rulettet játszani. Én nem, és az sem zavar, ha más megteszi, csak közben ne tartsa az én fejemhez is oda a pisztolyát!

    Dara,
    Nem fogok vitatkozni ezen, mert nem zárom ki, hogy Neked lesz végül igazad. Kisebb esélyt adok rá, de ha bekövetkezik, előre is megkövetlek, és mindazokat, akik mást gondolnak.
    A dolog lefolyása 1-2 hónap. Megvárjuk és visszanézzük majd, akkor lehet vitatkozni róla a végleges számok, és a saját tapasztalatok tükrében. Még csak most hangol a zenekar…

  62. No mi újság, a 60 plusz éves karantén felvetésemre reméltem, hogy érkezik néhány érdemi ellenvetés, amire visszanézek. Visszanéztem végre és azt látom, hogy semmi érdemi.

    Vajon ez azt jelenti, hogy esetleg néhányan elgondolkodtak a 17-es hozzászólásomon?

    Remélem, bár ez nem igazán illene bele az eddigi „mindmeghalunk” mintába.
    Azt is örömmel látom, hogy ha ellenvetés nem is érkezett, azért néhány embert elgondolkodtattam…

  63. 17/73:
    Annyira működhetne, hogy már előkészületek is történtek -igaz egyelőre csak a bevizsgáltan kétes esetekre nézve- a próbálására.
    Azért arra kíváncsi vagyok, a mai társadalom hogyan fogadja majd a „piros cédulás” házakat, de tény, hogy korábban működött, és ha komolyan vesszük ezt a házi karantént, semmiképpen nem hülyeség.
    De: Vajon hány idős ember dolgozik ma Mo-n? Vajon le lehet -e őket beszélni a munkavégzésről? Vajon hogyan lehetne ezt kötelezővé tenni, s igen, ki biztosítaná az érintkezésmentes ellátásukat? Egyáltalán kibírnák -e közülük mindannyian, hiszen ők nem az interneten szocializálódtak? Itt is a meglévő ellátórendszerek korlátaiba ütközünk…
    ———————-
    Nehogy fafejnek gondoljatok, tökéletesen értem a gazdasági krízis várható eseményeit, és jól emlékszem az évtizede véget ért korábbi gazd.válság következményeire is. Ugyanakkor én sem értelek Benneteket abban a tekintetben, hogy itt Magyarországon, ezt a szükségszerűen végigszáguldó krízist megakadályozni nem tudjuk, ez a válság már elindult, s hatásai akkor is érezhetőek lesznek, ha most 2 hétre takarékra kapcsolunk, s akkor is, ha nem tesszük. Kizártnak tartom, hogy bárki munkahelye azért szűnjön meg, mert 2 hét kényszerszabadság került beiktatásra. Ha ettől egy cég, ill. az ország kifekszik, akkor az összes eddigi magyar gazdasági csodáról, és a gazdaságunk állapotáról és növekedéséről szóló korábbi cikk állítása hazugság. Ráadásul elképzelhető, hogy ezekre az intézkedésekre kikényszerítetten is sor kerül, pl. egy későbbi pánikhangulatban, de akkor a járványt csendesítő pozitív hatása egyáltalán nem fog érvényesülni. Ezt inkább felesleges „pénzkidobásnak”, vagy mondjuk inkább úgy, hogy értelmetlen erőforrás pazarlásnak tartanám.
    —————————–
    Számomra inkább az körvonalazódik, hogy „mindenki” -egy ilyen veszélyhelyzetben is- csak a saját boldogulására koncentrál. Hát ez mostantól nehezebben fog menni a kis önző Homo sapienseknek.

    Az iskolabezárás elmaradásával az is baj, hogy a környező országok egységesen meglépték. Értehtő, hogy az emberek emiatt értetlenül néznek, s bizalmatlanná válnak. Igazán nem indokolták meg a „szakemberek”, hogy miért, szerintük itt mindent el kellene fogadni, hogy mertaztmondták…, de ez nem működik.
    A legszörnyűbb, hogy szerencsétlen gyerekek sem értik, és félnek. Erre persze megint senki sem gondol, pedig ennek is lesznek majd következményei.

  64. 73. Kaszás

    60+ karantén: Ausztria kijelentette hogy ne a nagyszülők felügyeljék a gyerekeket a fertőzésveszély és a kockázatos idős életkor miatt. Ezért az ált.iskolákban felügyeletet tartanak fenn, ha a szülőknek dolgozni kell. Oké. Csakhogy nem egyedül én vagyok az, a gyerekem osztályából többen is így vannak, ahol a nagyszülő velünk él. Segít, valamint többszörös krónikus beteg, én is segítek neki. Illetve az Ausztriába kijövők nem tudnak a nagyszülőnek plusz lakást bérelni. Nemcsak a magyarok, de a többi náció pláne nem, akik aztán segélyekből élnek és sokan együtt. Na az gócpont rendesen.
    Nekem van lehetőség hazamenni Magyaro.-ra, ott van vidéki ház, ahol jelenleg kisebb a fertőződés esélye. De itt meg jobb a kórházi ellátás. Egyelőre. Mert ha bedől, akkor mindegy melyik ország dőlt be alattunk.

  65. 75:
    Ha a gyerek még nem fertőzött, és otthon marad, nem lehet probléma.
    Ebben az esetben a legkockázatosabb, ha bemegy minden nap az iskolába…
    Azért egy ügyelet, ahol nem többszáz társával érintkezik, így is jobb.
    A legjobb pedig az lenne, ha ilyen esetben lehetőség lenne párezer forintért akár saját tesztet végezni, és akkor negatív teszt esetén, mindenki nyugodtan otthon maradhatna két hétig, plusz, ha pozitív a teszt, jobban követhető lenne a vírus terjedése, és hatékonyabban működne az orvosi karanténozás is.

    Mi az igazság ezzel a teszterrel (mik a valós költségei)? Tud erről valaki konkrétumot? Ezen komolyan csodálkozom, hogy miért ilyen alacsony számban végzik nálunk, és miért nem érhető el más úton, csak a vízfej szabályai által biztosítva?

  66. Csongor mintha tegnap azt hallottam volna, hogy 300-1000 USD között mozog, de nem vagyok benne biztos. De abban igen, hogy elhangzott az ára, vagy a Peak Prosperity vagy dr. Campbell, inkább az előbbi, tegnapi adásában… bár lehet, hogy a Chanel Four brit műsorban.

  67. 77:
    Hát az k.drága (kb.150.000 HUF). Akkor értem a hazai helyzetet.
    De mi a franc kerül benne ennyibe…
    Mondjuk így tényleg nem lehet jó stratégiát kialakítani.
    Marad az izgalom, és az otthoni meglapulás.

    76-ban, 75-re adott hsz-em vonatkozó részét visszavonom!

  68. 78 De ne vedd biztosra. Elnézést, de annyi szám és adat zúg a fejemben, hogy nem tudom biztosan. De arra határozottan emlékszem, hogy tegnap hallottam az egyik videó anyagban. Szerintem keress rá a google-n, biztos fel kell hoznia, hiszen az amcsiknál ez most nagyon téma.

  69. 76 – H.Cs.:
    Másfél hónapja jelent meg adat, akkor átszámoltam és 40.000 forintba jött ki egy teszt. Ebből következik, hogy az ár miatt spórolnak vele.

  70. 80, 81:
    Köszönöm az infót!
    A 20.000 HUF alatti költség pedig vállalható lenne.
    Kit izgat ők elfogadják -e, ha egy ilyen helyzetben 20E-ért életet menthetsz… Persze, ha fals negatívot ad, az probléma, de akár a 40E Ft is bevállalható sztem. egy család életéért (ha a gyanú felmerül, ill. biztosra akarsz menni)!

    S mielőtt valaki bedobja, nem biztatok senkit arra, hogy öndiagnózissal próbálkozzon. Azonban elnézve a hatóságok gyors és megnyugtató intézkedéseit, bizony nem alaptalan felvetés.

  71. 74. Horváth Csongor

    Örülök az érdemi diskurzus kialakulásának (vagy legalábbis a lehetőségét látom ennek).

    Írod: „Vajon le lehet -e őket beszélni a munkavégzésről? Vajon hogyan lehetne ezt kötelezővé tenni, s igen, ki biztosítaná az érintkezésmentes ellátásukat? Egyáltalán kibírnák -e közülük mindannyian, hiszen ők nem az interneten szocializálódtak? Itt is a meglévő ellátórendszerek korlátaiba ütközünk…”

    És jogos, valóban felháborodás lenne belőle, de korántsem akkora, mint ami most körvonalazódik és majd teljesedik ki egy jó fél év múlva, amikor tömegessé válnak a munkahelyi leépítések.

    60 éves kor felett már kevesen dolgoznak (igen tudom, pont sok most a korosztályban a lényeges orvos, tanár, stb. is, de összességében akkor is kevesen). Az érintkezésmentes ellátás megszervezése szerintem nagyságrendekkel könnyebb lenne, mint a mostani „ez is tilos, az is tilos” féle hozzáállás. Mert vegyük észre, most sem „lebeszélés” történt, hanem egyszerűen betiltottak dolgokat. Asszem’ az ötlet eredeti felvetője, Kaszás is írta, hogy egyrészt ott a honvédség, másrészt meg ő is (és még sokak) jelentkezne önkéntes alapon bevásárolni (védőfelszerelésben) az időseknek, még ha az állam fedezné az indokolt bevásárlások költségének felét, akkor is SOKKAL jobban úsznánk meg anyagilag azt, ami majd a következő hónapokban mindenki számára nyilvánvaló lesz.

    Csak ízelítő a mai napból:

    BUX: 32.317 (-11.55%)
    FTSE 100 (England): 5275.67 (-10.22%)
    DAX (Germany): 9161.13 (-12.24%)

    Ilyen még soha nem volt, csak szólok.

  72. 83:
    Meg kell próbálni. Ezzel a lépéssel sztem. veszíteni valónk nincs. De nem lehet kötelezni a lakosságot, tehát, ha valaki kijön, ill. nem vállalja, lelke rajta, saját sorsa kovácsa.
    Egy a fontos, nem szabad ellenőrzött, rendőrállami keretek közé szorítani, mert akkor iszonyatos ellenkezést váltana ki.

    A tőzsde most ugyanolyan pánik, mint a vírus volt az érkezése előtt.
    A sok balfék most fogta fel, hogy mi következik, és gyorsan próbálja menekíteni a szaros pénzét a többi előtt. Indul a dominóhatás, s az ördögi kör. Legalább valaki majd jól bevásárolhat nyomott árfolyamon, hogy 10 év múlva meggazdagodjon a pénzét pánikoló okostojásokon. Minden gazdasági szereplőt érint ez a válság, most nem arról van szó, hogy adott cég bebukott egy terméket, vagy bakit csinált, s a többi lekörözi. Mindenkinek veszteséges, mindenkinek fáj. Persze lesznek nyereséges szektorok is, ezért itt még átrendeződésre, átszervezésekre is van lehetőség. Sztem. ez azért más arculatot fog kölcsönözni ennek a válságnak. Mindenkinek pénzébe fog kerülni? Naná! Talán majd OV fizeti ki a kiadásokat?! Hát kérem erre is fel kell készülni, akár a vírus hatásaira. Mindkettő fájni fog, de sztem. a tőzsde összeomlásába csak az fog belehalni, aki nem tudja elengedni azt, amiben a két héttel ezelőtti időpontig létezett! Helyükre kerülnek az árak, a valós érték szerint. Lehet majd újra lakást venni Budapesten. Persze ki akar majd panelben élni ezek után…

    Korábban erről diskuráltunk sokat itt a blogon. Jön majd egy esemény, ami visszavonhatatlanul beindítja az összeomlás folyamatait. Találgattuk mi lesz az, s a vírus-járvány is köztük volt. Azt a vitát ma le lehet zárni, mert történelemmé vált, tényei megváltoztathatatlanok. S akkor sem arról volt szó, hogy két hét alatt beáll minden, innen is van még jócskán idő (de egyre kevesebbeknek), s most azért csúszunk egy nagyobbat a lejtőn. Ki tudja még mi vár ránk?

  73. Dow Jones : -2000 ponton áll (-8.5%)

    Leállítják az NBA-t (amerikai kosárlabda bajnokság)

    Elhalasztják a labdarugó EB-t

    Csehországban szükségállapot

    Európából gyakorlatilag nem lehet az USA-ba utazni.

    Shengen megszűnik létezni stb… stb… és ez csak ma.

    Magyarországon az iskolákat úgyis zárják, max 1-2 nap. És ebben a tanévben biztos, hogy nem is fognak már kinyitni, úgyhogy ha most nem megy a gyerek, senkit sem fog már érdekelni később.

  74. A lassítással már az olaszok is elkésni látszanak: a legújabb adatok szerint ma is megvan a majd 200 haláleset és valami 2500 új fertőzött. Szuper…

  75. 73. Ez mar tenyleg idegesito ertetlenseg. Te lenyegeben azt javaslod, hogy a 60+os korosztaly bizonytalan ideju elzarasa mellett lenyegeben dobjuk a lovak koze a gyeplot, es hagyjuk hogy az osszes tobbi ember megfertozodjon. Szerinted mennyi idonek kell eltelnie igy mire a jarvany abbamaradna? A betegek 10-20%a intenziv korhazi ellatasra szorul, nem tudom ebbol hany szazalek hatvan evnel fiatalabb, de ha a negyede az is az osszes beteg 5%a lehet, ezt hogy birja el az egeszsegugyi rendszer? Szoval azert nem valaszolt senki erre a „remek” felvetesre mert hulyeseg. Ettol meg a meglevo intezkedesek mellett felhivjak a figyelmet a 60+os korosztaly fokozottabb veszelyeztettsegre, de hogy rajtuk kivul ne torodjunk senkivel es hagyjuka virust tombolni, az teljesen agyrem…

  76. Andro és DH!
    …ha még ide meritek tolni a képeteket a számítógép elé…
    Megparancsolom, hogy válaszoljatok! -ugye a stílus, mag az ember… 🙂

    Az Andro által belinkelt szövegben ez olvasható (egyébként maga a cikk nem hülyeség!):
    „A csoporthoz kapcsolódó jelenségekben a legjobb, amit tehetünk, hogy önmagunk megéléseire figyelünk és megpróbálunk minél tudatosabbak lenni. Természetesen fontos az elővigyázatosság és az informálódás, de ilyenkor a legjobb, ha a hatóságoktól származó jelentéseket fogadjuk el, és igyekszünk megszakítani a torzuló hírek továbbadásának láncát.”

    Maradva a tudományos cikk mondandójánál, és igazánál…
    Mondjátok meg nekem, ha sok embernek az egyéni tapasztalatai a hatóságokkal kapcsolatban olyan emlékeket hívnak elő, hogy pl.: hiteltelenség, az egyszerű ember lekicsinylése, hülyének nézése, vérlázító pénzbehajtó büntetések, igazságtalanság, jogbizonytalanság, stb., akkor velük szemben a bizalom hiánya, ill. az, hogy az adott egyén inkább a saját kezébe kívánja venni a sorsát -pszichológiai szempontból- minek tekinthető? Tömegpszichózisnak? Szándékos megtévesztésnek? Rosszindulatú pletykának? Vagy csak egyszerű, levezethető természetes emberi reakciónak? (Egyéb? – kifejtendő, és érthetően indokolandó.)

    Ha az utóbbira voksoltok, jelentem, a hatóságok szerint rendbontó idióták vagytok. Ha nem, tényleg kíváncsi lennék Tőletek egy normális okfejtésre ezzel kapcsolatban!
    Várom a válaszokat…

    /Ha csak megsértődtetek, vagy beszartatok, akkor ne válaszoljatok, akkor felesleges./ 🙂

  77. A kínai járványügyi központ legutóbb közzétett, február 11-i adatokat tartalmazó demográfiai jelentése szerint az akkor 45 ezer regisztrált fertőzésből egyetlen halálesetet jegyeztek fel 20 év alatti személynél – a pontos korát nem tudjuk, csak azt, hogy tíz évnél idősebb volt. Arthur Reingold, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) epidemiológusa szerint a számok azt mutatják, hogy a gyerekek hordozzák a fertőzést, csak éppen legfeljebb enyhe tünetek jelentkeznek náluk, vagy még azok sem.
    Az Egyesült Államokban több gyereknek lett már pozitív a koronavírustesztje: például egy washingtoni középiskolásnak, egy georgiai kamasznak, egy kaliforniai általános iskolásnak és egy hároméves texasi kisgyereknek – írja a CNN. Reingold szerint azonban az is valószínű, hogy a fertőzött gyerekek bejelentett száma sokkal kisebb a valósnál, éppen azért, mert a nagyon enyhe tünetek miatt nem gyanakszanak a COVID-19 betegségre, ráadásul a koronavírus egyik sajátossága, hogy egy fertőzött személy már a tünetek jelentkezése előtt képes továbbadni a fertőzést. „Feltételeznünk kell, hogy terjeszteni tudják a betegséget, ahogy teszik azt nagyon hatékonyan más légúti megbetegedések, például az influenza esetében, még ha azt egy más típusú vírus is okozza” – mondta Reingold. Gyerekek esetében ezért nem is az a legnagyobb veszély, hogy náluk alakul ki a betegség súlyosabb változata, hanem az, hogy más gyerekektől elkapják a vírust, és aztán a család idősebb tagjainak vagy az óvoda, iskola dolgozóinak megfertőzésével úgy betegítenek meg másokat, hogy ők jó eséllyel észre sem veszik magukon a tüneteket. Az amerikai járványügy a minden korcsoportban javasolt intézkedések (szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés, köhögési és tüsszentési etikett) betartása mellett azt javasolja a szülőknek, hogy a szezonálisan javasolt védőoltásokkal védjék a gyerekek szervezetét. De egyre több országban döntenek úgy, hogy ez nem elég, és ideiglenesen be kell zárni az iskolákat, ahol a legnagyobb tömeges fertőzésveszélynek vannak kitéve a gyerekek. Reingold megjegyzi, hogy ez az intézkedés a 2009-es H1N1-vírus esetén bevált, és sikerült lelassítani a járvány terjedését, amellyel nemcsak a családok jártak jól, de a kapacitásbeli problémákkal küzdő kórházak is.
    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Kínában regisztrált esetek 2,4 százalékáért felelnek a 18 év alattiak, és csak az esetek 0,2 százalékát teszik ki azok a gyerekek, akiknél súlyos betegséget okozott a vírus – gyerekhaláleset nem történt. Ehhez képest a skála másik végén, a 80 év feletti korcsoportban 21,9 százalékos a halálozási ráta. Ez nagyban különbözik például a szezonális influenzától, amely a legfiatalabbakat és a legidősebbeket egyformán veszélyezteti.
    https://qubit.hu/2020/03/12/a-gyerekek-is-el-tudjak-kapni-a-koronavirust-es-ugyanugy-fertoznek-mint-a-felnottek-csak-nehezebb-kimutatni

    A koronavírusos fertőzöttek többsége olyan emberektől kaphatta el a betegséget, akik akkor még nem mutattak tüneteket: ezt állítja egy új kutatás, melyben szingapúri és kínai eseteket vizsgáltak belga és holland kutatók. A Guardian beszámolója szerint a kutatás során arra jutottak, hogy a szingapúri fertőzöttek kétharmada, míg a vizsgált kínai fertőzöttek háromnegyede olyan személyektől kapta el a vírust, akik még tünetmentesek voltak. A jelenleg még peer review ellenőrzés alatt álló eredmények arra utalhatnak, hogy nem elég hatékony a koronavírus megállításához az a módszer, hogy a tüneteket mutató embereket kezdik elkülöníteni.
    Az Imperial College London professzora, Steven Riley, aki ennek a kutatásnak az elkészítésében nem vett részt, azt mondta a lapnak, hogy ez pontosan az, amitől a vírus kitörésekor tartottak. A belga és holland kutatók azt az adatot keresték, hogy mennyi idő telik el aközött, míg valaki megfertőzödik, illetve aközött, mire megfertőz valaki mást. Ennek az értéknek a kiszámításával pontosabb képet lehet kapni arról, hogy hogyan alakulhat majd a járványban megfertőzöttek száma. Az átlagos érték 5,2 nap volt a szingapúri gócpontban, míg 3,95 nap a vizsgált kínai gócban. Ezután vizsgálták meg azt, hogy mekkora eséllyel terjed tovább a vírus olyan személyekről, akik már magukban hordozzák azt, de még nem mutatnak tüneteket. Ez nem egy magától értetődően rendelkezésre álló információ, hiszen egy gócban nehéz felfejteni, ki mikor fertőzödött meg és ki által. De még a legalacsonyabb felmerülő értékekkel számolva is az derült ki, hogy jelentős fertőzési arány történt a tünetmentes emberek révén. Szingapúrban 45 és 84 százalék között, míg a kínai gócban 65 és 87 százalék között lehetett azoknak a fertőzéseknek a száma, melyeket tünetmentes személy okozott.
    https://444.hu/2020/03/12/a-tunetmentes-fertozottek-terjeszthetik-leginkabb-a-koronavirust

    Rengeteg téves információ jelenik meg a médiában a koronavírusról, nagyon nehéz eligazodni a hamis és félig igaz magyarázatok tömegében. Az Orvostanhallgató blog viszont szigorúan tudományos szempontból szedte össze szakértőkkel azokat az információkat, amiket tényleg érdemes tudni az új koronavírusról és az általa okozott járványról. A betegség cseppfertőzéssel terjed, lappangási ideje általában 3 nap, de akár 3 hét is lehet. A vírus légúti fertőzéseket, súlyos esetben tüdőgyulladást vagy ARDS-t (Akut Respirációs Distressz Szindrómát) tud okozni, ami lényegében a tüdő szöveti állományának gyors lefolyású gyulladása által okozott légzési elégtelenséget jelenti. Egyelőre azonban úgy tudjuk, hogy a legtöbb esetben, nagyjából 85 százalékban csak enyhe influenzaszerű tünetek jelentkeznek, és van, aki teljesen tünetmentesen vészeli át a fertőzést. A vírus R0 értéke, vagyis a szaporodási rátája 3 körüli lehet a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján. Az influenza esetében az érték nagyjából 1,3. Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött ember a koronavírus esetében 3, az influenza esetében 1,3 embernek tudja átadni a fertőzést, ilyen szempontból a koronavírus könnyebben terjed, mint az influenza. A halálozási rátája 2–3 százalékra tehető, de ez az érték a jövőben valószínűleg változni fog, ahogy egyre több információnk lesz a vírusról.
    https://24.hu/tudomany/2020/03/12/koronavirus-jarvany-szigoruan-tudomanyos-szemmel-valos-informaciok/

    A koronavírus-járvány hivatalosan a pandémia stádiumába lépett. Szerte a világon tömegesen jelennek meg az új fertőzési gócok, sokasodnak az esetek és a halálos áldozatok is. Magyarországon eddig 16 fertőzés ismert, ami kevésnek tűnhet. Mégis ez az utolsó pillanat, amikor még megakadályozhatjuk az olaszországihoz hasonló katasztrófát. A járványügyi védekezés rákfenéje, hogy csak elkésni lehet vele. Nyilván minden ország életét megakasztja, ha határzárat vezetnek be, bezárják a szórakozóhelyeket, betiltják a rendezvényeket, törölnek gyakorlatilag minden eseményt. De a következő fázis még nehezebb, amikor teljesen megáll az élet: bezárnak az iskolák, az üzletek, csak az elemi létfenntartáshoz szükséges cikkeket lehet beszerezni. Betiltják az esküvőket, temetéseket, miséket, mindent. Mindezek olyan súlyos intézkedések, amelyek hatalmas emberi és gazdasági károkat okoznak. Kevés politikus van, aki ezeket idejekorán meg merné hozni, hiszen a legutolsó pillanatig úgy tűnhet, hogy van visszaút, és a legdrasztikusabb intézkedéseket el lehet kerülni. De nem lehet, erre tanít minden járvány, ami eddig letarolta a bolygót.
    https://index.hu/techtud/2020/03/12/koronavirus_pandemia_jarvany_fertozes_jarvanyugyi_vedekezes/

  78. 88. Vodor

    Azt nem tudom, hogy észrevette-e valaki a Worldometers oldalát figyelve, hogy az utóbbi 5 napban a „komoly vagy kritikus” állapotba kerülő megbetegedettek száma 16%-ról mára szép fokozatosan 10%-ra csökkent (tegnap még 12% volt). Ez is sok, tudom.

    De: ezeknek a nagy része is 60 pluszos, de inkább 70-80 pluszos idős ember. Kb. a 92%-uk egyes becslések alapján. Forrás is van rá, de linkelni nem tudom, utoljára sem sikerült. Ezeket az információkat nem igazán hozzák nyilvánosságra, ahol megjelenik, onnan is eltűnik.

    Bizonyára lehet paráztató videókat találni 10-20-30 éves emberekről, akiket mesterségesen lélegeztetnek (valamiért, talán nem is a koronavírus miatt, hiszen az intenzív osztályokon nem csak ők fekszenek), de ennek csupán „reklámértéke” van. Miért nem hallottunk még egyetlen halott gyermekről sem? Gondoljátok, a média nem kapta volna fel?

    Csak azért nem ajánlok fel fogadást, mert ízléstelennek tartanám, de nekem határozott meggyőződésem, hogy Magyarországon senki nem fog meghalni 60 éves kor alatt (vagy súlyos előzetes kórkép hiányában) ebben a betegségben.

    Viszont egy több évig elhúzódó válságról gondoskodtak…

  79. 88 – 73:
    Sztem. nem pontosan értitek egymást…
    Én nem ezt olvastam ki a 73. soraiból.

  80. 87. vasgyuszi
    Azért 10 napnak el kell telnie, hogy látszódjon az eredmény, valószínűleg lassulni fog olaszban, de ők kicsit megkéstek, talán túl lazán vették…
    Amúgy a számok láttán azt mondom nincs menekvés, társadalom nagy része elfogja kapni, annyi a kérdés hogy előbb vagy utóbb…Sajnos innentől kezdve más világ lesz minden szempontból, nem lesz meg az emberek komfortérzete, veszélyes világba csöppenünk, és ezzel kell együtt élnünk majd, és gyerekeinknek is. Én így látom.
    Készülni kell és erre nevelni gyerekeket is, nem pedig burokban mint sokan teszik…

  81. 93:
    Sajnos, én úgy gondolom, max. egy év visszahőkölés lesz az eredménye majd.
    Több hasonló pofon fog még jönni, mert ebből sem fog érteni az emberek/emberiség többsége…
    A svédek már úgyis kísérleteztek az alapjövedelemmel. A robotizáció készül kitörni. Lehet, hogy itt az idő a nagy próbára? (Ez persze most részben komolytalan volt, bocsánat…)

  82. Egy év visszahőkölés, tíz éves recesszió…

    Jesszumpepi; itt valami sokkal nagyobb készülődik, ahogy írtam:

    30.000 amerikai katona és felszerelés, mennek a Baltikumba is „gyakorlatozni”

    https://www.alternativhirek.com/2020/03/miert-erkezik-tobb-mint-30-ezer.html

    Bár a norvég gyakorlatot félbeszakították, az egész lemondásáról semmi hír.
    És persze, egy kukkot nem hallassz erről a médiában.
    Oroszoknál pedig nemigazán téma a korona; Putyin új alkotmányáról, hazafiságról, Győzelem Napi Parádéról, a modern fegyverrendszereikről mennek az üzenetek.

  83. Ha mindenhol soktízezer lesz a fertőzött, feloldják a határzárakat? 🙂 Mert akkor már mindegy lesz, nem? 🙂
    Ausztria minden országot 4-es veszélyességi fokúvá nyilvánított (6 lehet a max) – kivéve amiket már eddig is 5-ös, 6-ös szintűnek nyilvánított, és kéri az osztrák állampolgárokat hogy utazzanak haza amíg még van utazási lehetőség. Gyanítom minden határt lezárnak ahogy a csehek, szlovákok..Most még a magyarok hazafuthatnak ha akarnak a nagy határokon.
    Hol a „jobb”? Maradjak Ausztriában, vagy menjek Magyaro.-ra vidéki házba? Ha most ott lennék azon agyalnék hogy Ausztriába jöjjek-e vissza..Mindig a másik oldal néz ki „jobbnak” 🙂
    Reisewarnung: „Hohes Sicherheitsrisiko“ weltweit
    Österreich hat seine Reisewarnungen drastisch erhöht: „Alle Länder weltweit werden auf ‚Hohes Sicherheitsrisiko‘ (Sicherheitsstufe 4 von 6) gesetzt“, teilte Außenminister Alexander Schallenberg (ÖVP) heute mit. „Das ist ein außergewöhnlicher, aber notwendiger Schritt, den wir heute Abend gesetzt haben.“

    Die Unvorhersehbarkeit der Ausbreitung des Virus erfordere „eine besondere Wachsamkeit der Österreicherinnen und Österreicher. Wir raten daher dringend von allen nicht unbedingt notwendigen Reisen ab und rufen dazu auf, nach Österreich zurückzukehren, solange noch Rückreisemöglichkeiten bestehen“, sagte der Minister weiter. Ausgenommen von der Maßnahme seien jene Länder, die bereits zuvor auf Stufe 5 oder 6 gereiht waren.

    red, ORF.at/Agenturen

  84. 91. Gyerekeknél a helyzet a következő:

    – A mandulák a szervezet kontrollált és védett érintkezési helyeit képezik a kórokozó és antigén külvilággal („fiziológiás sebek”), immunológiai információszerzés céljából.

    – A mandulák részt vesznek az immunsejtek, a limfociták (lymphocyták) képzésében, termelésében. Az aktuális fertőzésekben az antigénekre B-limfociták és T-lymphocyták, valamint specifikus hirvivő limfociták (messenger-lymphocyták) és memória limfociták (memory lymphocyták) képzése történik.

    – A mandulák részt vesznek a specifikus antitestek képzésében.
    – A manduláknak nagy szerepük van az aktuálisan immunstimulált limfociták kiválasztásában a szájüregben, és a hozzá csatlakozó emésztő rendszerben.
    – A mandulák további feladata az immunaktivált lymphocyták képzése, és leadása a vér- és nyirokkeringésbe. Az immunrendszer informálása a szervezet „belső felszínének” kezdeti szakaszán kialakult aktuális antigén-szituációról.

    A mandulák immunológiai szerepe különösen az első 3 évben fontos. A mandula immunológia szerepe azonban 3 éves kor után fokozatosan háttérbe szorul, elhanyagolhatóvá válik, és ezt a feladatot a csontvelő veszi át.

    És valószínűleg ez lesz az egész probléma megoldásának a kulcsa.

    Tia, 96: Én mindekképpen ott maradnék a helyedben.

  85. Igen, pár hónapot kibírok a lakásban Ausztriában. Biztosabb az ellátás (víz, áram..) mint vidéken otthon..Valamint ha Magyaro bedől, akkor ott csak a haldoklást hosszabbítanám meg. Illetve ha átvészelném, akkor meg Ausztria rakna karanténba visszajövet 🙂

  86. Azért is kell a magyar határt lezárni, mert elképesztő..Két verzió van mindenkinél: „Jaj, mikor lehet még hazamenni”, vagy pedig „Jaj, de jó hogy még vissza tudtunk jönni..”
    Ping-pong 🙂 És ez addig tud így menni amíg nincs lezárva. Közben meg a vírus jól van 🙂

  87. Franciaország mindent bezár. Vagyis szinte mindent.

    Macron kijelentette, hogy az állás ideje alatt mindenki kap pénzt, a munkavállalók megkapják bérüket és a vállalkozók is kapnak elegendő pénzt, hogy ne menjenek csődbe.

    Az utóbbi 100 év legsúlyosabb közegészségügyi krízisének nevezte a mostanit.

    Az UK-ban a British Telecom igazgatója is megkapta a nyavaját, aki számos politikussal és az üzleti világ vezető egyéniségeivel találkozott az utóbbi időben.
    Ez a ragály nem kíméli a világ és az országok nagyjait sem.

    91. Józan Hang,

    Elnézést kérek, ma kicsit harapós kedvemben voltam.
    Főleg ha nem volt semmi alapja. Nem az én dolgom, hogy ítéletet hozzak.

  88. Lehetséges hogy az idősek meg a fiatalabbak tüdejének állapota közti különbség a magyarázat az erősen eltérő mortalitásra?? Amit lényegében az élettartam során „begyűjtött” (kumulált) nano-por mennyisége magyaráz? Nyilván a csecsemők „tiszta lappal” indulnak, de azután igen nem mindegy hogy hol és főleg mit szívnak az évek-évtizedek alatt! Kínában is voltak ilyen hírek, hogy valahogy összefügg a járvány a légszennyezéssel. Most már nálunk is van ilyen műszer (és ez így már nem pánikkeltés!)

    Az öregek többsége már jól megszívta…

    https://m.hvg.hu/tudomany/20200204_budapest_levegominoseg_ultrafinom_reszecske_levego_munkacsoport

  89. Akkor megszólalok mint 60+ magyar állampolgár. Szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha az állam gondoskodna (kijelölne) olyan üzleteket, ahol csak mi vásárolhatnánk (illetve csak mi léphetnénk be), és gondoskodna róla, hogy ezek abszolút koronavírus mentesek legyenek. Tehát nyugodt lélekkel mehetnénk oda vásárolni. Igaz, tudom, hogy a magyar társadalom (és a közigazgatás) ehhez nem elég érett.

  90. 99. Tia
    ” Közben meg a vírus jól van ?”

    Két fő vírusellenes fegyverünk van:

    -a füst a levegőben, és a zárt helyeken amely nem kedvez a vírus terjedésének.
    -a réz amely csendben és alattomosan fejti ki hatását a vírusra.

  91. 102. Tibor bá, ez nem megvalósítható az emberek fegyelmezettségének hiánya miatt.

    Sokkal egyszerűbben megvalósítható a rendelésre házhozszállítás. A kereskedő garantálja, hogy nem fertőzött, amit megveszel (én mindent előre csomagolva vettem), kifizeted online, vagy utólag kp., az üzletes leteszi a kapu elé és dudál kettőt, az autóban megvárja, míg kisétálsz és átveszed. Nincs szükség semmilyen új eljárási rend bevezetésére, minden mehet a maga útján.

    De mód van az ablakos kiszolgálásra, beszólsz, mi kell, beadod a pénzt, az üzletes meg egy zacsiban kiteszi, és becsukja az ablakot. Odamész, elveszed a zacsit, kész a biznisz. Persze ez csak az alapvető szükségleti cikkekre érvényes.

  92. És ehhez mit szóltok?
    https://888.hu/amerika-london-parizs/kina-unnepel-bejelentettek-vege-a-jarvanynak-4234200/?fbclid=IwAR2By2VjhjcMNb83XSlWvUfvuAu_IlePlychts2OiNDALMeAfhXxwTL8xw4
    Én elhiszem, hogy hamisítják a híreket az érdekeiknek megfelelően, és annyira nem jó a helyzet, mint ahogy lefestik, de azt sem akarom elhinni, hogy teljesen alap nélkül való, hogy a helyzet javulóban van, az ugyanis totális lebukás lenne rövidesen.
    És az is elgondolkodtató, hogy az összes fertőzöttek száma is mikroszkopikus az ország lakosságához képest.
    Valamit csak tudnak ezek a kínaiak…
    És próbálnak is jópontokat szerezni, miután most igen rossz a renoméjuk a járvány kitörése miatt, nyomatják a segítséget Olaszországba.
    Mi a véleményetek?

  93. 106.hubab:
    Én egyetértek veled, de többek hivatalos véleménye az, hogy Kínából csak a negatív híreket fogadják el igaznak, még ha ez néha ez önellentmondásokhoz vezet is.

    Az olasz adatok is közelítenek a kínai halálozási rátához, az idősek nagyobb halálozási rátája is(sőt Olaszország túlteljesít, bár ezt magyarázhatja az eltérő korfa).
    Amit ugye korábban egyesek vitattak, azzal, hogy abban is hazudnak a kínaik.

    A kínai Olaszország támogatás mögött akár bűntudat is lehet.
    Az Olaszországban jelen lévő kínai diaszpóra ugyanis szerepet játszhatott a járvány kirobbanásában az olaszoknál.

    Ha a kínaiaknak nem hiszünk, Dél-Koreának, Tajvannak, Hong Kongnak, Szingapúrnak, Japánnak csak hiszünk.

    Korábban ezt már beidézték:

    „Mind az európai, mind az amerikai politikusok alkalmatlanok a helyzet kezelésére. Miközben a kínai példa tökéletesen bebizonyította, hogy extrém karanténnal (se iskola, se munka, mindenki marad otthon, még boltba is csak hetente kétszer, ha nagyon muszáj, határok teljesen lezárva) a terjedés teljesen megállítható, Merkel azt mondja, hogy a lakosság 60-80%-a el fogja kapni a koronavírust. Az alapján amit csinálnak, ez tényleg így van – de nem kellene, hogy így legyen.”

    http://www.zsiday.hu/blog/alkalmatlan-politikusok

    A kockázat abban van, hogy mekkora késztetés lesz ezen intézkedések visszacsinálására az okok elmúltával.
    Lásd nálunk a migráns ügyi vészhelyzetet, aminek törvényi feltételei nem álltak fent többször se, de mégis meghosszabbították.

  94. Az abszolút számok mértékében szerepét játszhat a tesztelés mértéke is, de nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy az eddigi tesztelés mértékét azért csökkentették, hogy ne legyen új beteg.

    Ha ebben hazudnak, azzal saját maguk alatt vágják a fát, mind hitelesség, mind gazdasági vonalon, mert ha emiatt a járvány újra kitör, kezdhetik az egészet előröl.

    Ami változatlanul érdekes, a Wuhan és azon kívüli halálozási ráta eltérés.

    Jó, Wuhanon kívül talán nem volt leterhelve az egészségügyi rendszer.
    A wuhani járványkitörésen keresztül tanulták meg, hogyan kell kezelni a járványt.

    Személy szerint érdekes lesz még a termelés elindulásával, a növekvő légszennyezés hatása.
    Mert esetleg a mostani tisztább levegő is hozzájárulhatott a betegek gyógyulásához, az emberek immunrendszerének az erősödéséhez.

  95. “Ha a fertőzéseket amennyire csak lehetséges csökkentjük, az egészségügyi rendszerünk sokkal jobban képes kezelni az eseteket, csökkentve a halálozási arányt. És ezt minél hosszabban tudjuk tartani, annál valószínűbb, hogy elérjük a pontot, ahol a társadalom még egészséges tagjai oltást kapnak, ami által teljes mértékben kiküszöböljük a kockázatot. Tehát a célunk nem a koronavírus-fertőzések kiküszöbölése, hanem azok elhalasztása.”

    “Az egyetlen módja annak, hogy valóban csökkenjen a fertőződés, ha távolságot tartunk: az embereket otthon kell tartani, amennyire csak lehetséges, a lehető leghosszabb ideig, amíg ez elmúlik.
    Ezt a múltban már bebizonyították, mégpedig az 1918-as influenzajárvány kapcsán. “

    A teljes írás :
    https://medium.com/@szofimolnar/koronavírus-miért-kell-azonnal-tennünk-valamit-8d74091a7b21
    És az eredeti angol cikk: https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

  96. Ne feledjük, hogy a vírus a nyálkahártyán keresztül fertőz, így van esélye bejutni a szemen keresztül is. Vagyis: ha kimész, vegyél fel szemüveget, és még bent probáld úgy igazítani, hogy az orrod melletti résen ne a szemüvegre fújd a párát. Ha hazaérsz, a szemüveget ugyanúgy kell fertőtleníteni, mint a többi cuccot.

    Ha nincs maszkod, és van kedved csinálni, porszívó HEPA filteres zsákjából lehet hatékonyabb maszkot varrni úgy, hogy az orrnyergi rész szegésébe bevarrsz egy irattartóból kölcsönzött pléhszalagot, hogy hozzáigazíthasd az orrodhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük