(3120) Miről beszélgessünk?

Tibor bá’ online

 

Senki se szeret megdögleni, ha mégis van rá esély az emberek különböző képen reagálnak. Van egy réteg, akik úgy, hogy tagadják a lehetőségét, és mindent kitalálnak a lehetőség ellen. Esetünkben a COVID-19 jön számításba. Ez ellen a következő képen jön a cáfolat.

Évtizedek óta léteznek a vírusos influenzák, amelyek minden ősszel megjelennek, és nem mindenki gyógyul ki belőlük. Magyarországon például télen kb. hatezerrel több a haláleset, ami az influenza miatt van, és láthatóan senkit se érdekel. Most itt ez a koronavírus, még senki se halt bele, de mindenki pánikol tőle. Ez semmi más, mint egy felfújt hisztéria.

Akkor nézzük át a helyzetet, objektív szemekkel. Igaz, hogy a szezonális influenza világviszonylatban milliókat öl meg, Magyarországon pedig súlyos ezreket. Igaz, hogy a közvéleményt a szezonális influenza nem nagyon érdekli, olyannyira nem, hogy az ingyen adott vakcina egy része a háziorvosoknál marad. Igaz, hogy a koronavírustól a társadalom nagy része retteg. Mi ennek az oka?

A képlet roppant egyszerű. A szezonális influenza ellen van védőoltás. Védőoltás nélkül meg lehet kapni, többnyire magas lázzal és gyógyulással jár. Ki hal bele? Általában leromlott szervezettel rendelkezők, ami elsősorban az életviteltől függ. Gyakorlatilag csak azokat visz el egy sima influenza, akik rendezetlen életet élnek, alultápláltak, alkoholizálnak, stb. Ezzel szemben a koronavírus nem válogat. Illetve válogat, mert főleg azok halnak bele, akik idősek, és van valami krónikus betegségük, mint például hipertónia, diabétesz, isémia, stb. És – ez nagyon fontos – nincs ellene védőoltás. Ráadásul a mortalitás a szezonális influenza esetében 0,1 %, míg a COVID-19 esetében (egyes források szerint) 4,6%. Vagyis kis híján ötvenszer több. Ez Magyarországra kivetítve azt jelenti, hogy évente nem 6 ezer ember hal bele, hanem háromszáz ezer. És, ami még nem derült ki, de lenne rá egy fogadásom. A COVID-19 nem csak egy szezonban fog támadni, hanem egész évben, és a betegségből való kigyógyulás nem jár immunitással.

Kedves méltatlankodók! Ne vezessétek magatokat félre, ez a járvány még csak most ébredezik. Abba kellene már hagyni a szövegelés, hogy ez még annyi áldozatot se szed, mint az évről évre visszatérő szezonális influenza. Várjátok ki a végét, nem lesz benne köszönet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

180 gondolat erről: „(3120) Miről beszélgessünk?

  1. Félelmetes a vitaindítód Tibor bá’.Egyezem azzal,hogy statisztika,miegyéb.Ami a félelmetes,hogy ne ismételjem szavaidat…nincs védöoltás.Mi történik? Az életrevalók megmaradnak a gyenge elhullik.Amúgy nagyon természetes a kiválogatás.Tehát,félre a dohányt, szeszt és a számtalan mesterséges úgymond „életjavitó” pirulákat, hajra,börre,tesztoszteronra..ne soroljam mert a média 80% nem „hogyan kertészkedjünk oktatói filmekböl ” áll, hanem naiv,egocentrikus,hiú emberfiáknak árulja a hosszú élet reményének, szarjait ,számtalan mellékhatással…

  2. Miről beszélgessünk?

    A hülyeségről. Az fogja meghatározni a járvány fejlődését, és mindent ami ezzel jár.
    Véleményem eltér a Tiedtől. Nem a pénz segít, nem a gazdagok maradnak egészségesek, nem Ők maradnak életben, hanem akik tudnak gondolkodni.
    Persze a gondolkodás képessége jól együttfut az anyagi helyzettel, de mindenképp a szellem az elsődleges.

    Itt egy példa:
    http://www.antalffy-tibor.hu/3115-panik#comment-250724
    „Persze a sima műtősmaszk nem ér semmit, placebo.”
    Ez az ember szinte esélytelen, mert egybites gondolkodású.
    A védelemnek fokozatai, árnyalatai vannak.
    Ha így gondolkodik, nem használ maszkot és egy esélyt azonnal elveszít, így akár az életét is.

    Az FFp2-3-ak szelepes formátumúak. Ez jól védi az egészséges egyént a beteg környezettől, de nem védi az egészséges többieket a beteg egyéntől, mert a szelepen kiáramló lehelet nincs szűrve.
    A műtős maszk inkább, és a szelepes maszkot hordó embereket messzire kerülni kell.

    A közbiztonság összeomlik.
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8068615/Boris-Johnson-gathers-Cabinet-sign-coronavirus-battle-plan.html
    „The action document says police could ignore low-level crime if the disease does take hold in the country ”
    A rendőrség figyelemen kívül hagyhatja az alacsony szintű bűnözést.
    Hol van a léc, mi az alacsony szint?

  3. Tibor bá”
    Én még influenzás alkoholistát nem láttam:-) Volt rokon is, aki rendszeresen az árokban vagy annak szélén aludt kocsmázás után, de az meghűlve sosem volt. Olyan magas lehetett állandóan az alkohol koncentráció a vérében, hogy a vírus nem tudott megmaradni benne, illetve a torkát is folyton fertőtlenítette:-).

    Más. Szerintem is megmarad a rendszerben a vírus, de veled ellentétben én szezonális ismétlődésre számítok. Meg arra, hogy szelídülni fog ahogy a spanyol nátha is beállt a sorba. Az ellen sincs kialakult védettség és mégsem visz el annyi embert már mint a kezdetekben. Elvégre az is hasonló durva volt az elején.

    Még valami. Felettébb gyanús nekem ez a foltokban való terjedés. Ezzel a több mint két hónapja tartó össze-vissza repkedéssel nem így kéne fertőzzön. Nem furcsa, hogy csak gócok alakulnak ki? Ahány kínai itt mászkált, már ott kéne tartsunk mint az olaszok. De még sem. Az első kettő beteg sem itt fertőződött, hanem Iránban.

    Van egy gyanúm, de nem mondom el. Ha igaz, akkor a fenti véleményem nem áll. Mert járvány le fog állni rövidesen és még szezonális sem lesz, pont mint a SARS (abból sem lett állandó járvány, csak időnként felbukkanó).

  4. 4: „Felettébb gyanús nekem ez a foltokban való terjedés.”
    Szerintem ez csak a tesztelésnek köszönhető. Ahol nem tesztelnek ott az eseteket az influenzával veszik egy kalap alá és kész.
    Ha szűréseket végeznének, akkor az egész civilizált világ pirosban lenne, szerintem.

  5. 4:
    Az influenzára nincs kialakult _hosszú távú_ védettség. A védőoltás egy szezonra nyújt védettséget, ami akkor is sokat ér, ha nem 100%-os.
    Az újrafertőződésről nincs még elég megalapozott információ. Lehet, hogy csak túl hamar nyilvánítottak valakit gyógyultnak, vagy a koronavírus időközben kialakult mutálódott másik típusával fertőződött meg.

  6. 4 – vadegér:
    Nem tetszik nekem az itt kifejtett tevékenységed. Az erőltetett ellenkezések legszebb példány a részeg rokon, akit elkerült az influenza. Ez olyan mint a 96 éves nagyapa, aki napi 40 cigarettát szívott el 16 éves kora óta és még nem kapott tüdőrákot. Én pedig megkérnélek addig ne szólj hozzá, amig nem tanulod meg a Gauss-görbe lényegét az eloszlásban.

  7. Mi van, Tibor bá, te is nézed az izraeli televiziót?
    Nem is tudtam.
    Ugyanis a posztod szinte szóról-szóra a közönséges influenza, illetve a koronavirus közötti eltérésekről szól, az egészségügyi minisztérium igazgatójának a tegnap esti tévébeszámolója alapján.
    Ő is pontosan ezt vázolta, szinte ezen szavakkal.!

  8. 4:
    Nekem meg van egy jövőbe látó gömböm.
    De nem mondom meg mit láttam benne, mert nem vagytok még rá felkészülve!
    Ilyeneket bárki tud írni…

  9. Tibor bá, te is benyelted a statisztikát, ami egész egyszerűen nem igaz. Nem hal meg évente 6000 ember influenza miatt, ez ótvar nagy marhaság. Hogy számolták ki ezt a pár ezret? Úgy, hogy ennyivel halnak meg többen az év első három hónapjában, mint máskor, és a többletet elkönyvelik az influenza számlájára, holott egész egyszerűen a halálozásokban is van egy bizonyos szezonalitás. Azt is felhozta egy szakértő, hogy tavaly ennyien, idén annyian, csakhogy akik most halnak azok épp egy baby boom gyermekei, egész egyszerűen többen kerülnek halandó sorba mint tavaly, nem lehet egymás mellé tenni hasra a számokat és ráfogni egy okra a különbséget. Tél végére minden szervezet legyengül („tavaszi fáradtság”), ezért egész egyszerűen az idős, beteg emberek nagyobb eséllyel halnak meg ilyenkor, mint a kellemes, meleg, vitaminokban gazdag hónapokban. Nekem szinte az összes felmenőm februárban halt meg, és egy se influenzában, az influenza miatti halandóság itt sem több mint máshol, konkrétan számszerűsítve 1000 fő körül lehet.

  10. Írod: „Ez az ember szinte esélytelen, mert egybites gondolkodású.
    A védelemnek fokozatai, árnyalatai vannak.
    Ha így gondolkodik, nem használ maszkot és egy esélyt azonnal elveszít, így akár az életét is.”

    Ne forgasd ki a szavaimat! A műtősmaszk nem véd meg a vírustól. Igen biztosan ad egy minimális védelmet, de erre alapozni hiú ábránd! Azt felvenni tényleg placebo. Igen a többi embert megvédi tőled egy minimális mértékben, de téged tőlük nem.
    De ha te műtős maszkban akarsz rohangálni a potenciális fertőzöttek között, akkor tegyed nyugodtan….

    Miből vezetted le hogy én nem használok majd maszkot? Ismersz engem? NEM!
    De műtős maszkot biztosan nem veszek fel! Jobban fel vagyok készülve MINDENRE mint azt te el tudnád képzelni! Jobban fel vagyok készülve mint az átlag emberek 99,9%-a!
    Úgyhogy a családom esélyei elég jók. Főleg hogy otthonról dolgozunk, és autóval járunk, nem BKV.-val. De garancia így sincsen semmire…

  11. 12:
    A klasszikus, egyszerű műtősmaszk az intenzív osztályon látogató családtagoknak van, hogy ne fertőzzék meg a steril kórtermet és a legyengült, beteg hozzátartozót. Doktorbácsinak is azért kell, hogy ne tüsszentsen bele műtét közben a nyílt sebbe (leegyszerűsítve).

    Ha magad szeretnéd 100%-ra megóvni, teljes vegyvédelmi felszerelésre, és otthonodban fertőtlenítő zsilipek kiépítésére lesz szükséged, plusz mosás, újrahasználat esetén sterilizáló berendezés/ek. Jól írják mások is, kényelmetlen és szokatlan viselet, nem olyan könnyű ám tűzoltó-, vagy űrhajós ruhában tenni – venni! Aki búvárkodott már, van egy kis fogalma erről… Egyébként ez az opció abszolút életszerűtlen.

    Esetünkben semmiképpen sem 100%-os védelem, de sztem. legjobb pl. az OBI jobb minőségű pormaszk, amely olcsó, könnyen kezelhető, eldobható, és rendesen lezárja az orrnyerget, valamint a fülek tövét, szájnyílás környékét. Olyan helyen indokolt a használata, ahol gócpontban tömegközlekedni, vagy tömegrendezvényen részt venni kényszerülsz.

    A kórházakban használt eszközök mind minőségükben, mind ok-okozati felhasználásukat tekintve eltérnek ezektől a bárhol beszerezhető maszkoktól (nem hiába kell az elkülönített pavilon, s ott csak biz.szint feletti védelem mellett tartózkodhatsz, ha komolyan vesszük a protokollt).

    Személyeskedés -most aztán főleg- oda – vissza teljesen felesleges! Legalább annyira, mint a sok – sok táblázatos és grafikonos összefoglaló… Emberek, egy ismeretlen kórokozóval, és teljesen ismeretlen helyzettel állunk szemben! Értitek?
    Majd jó egy év távlatában okosak lehetünk. Most épp elég baj, hogy nincs hiteles forrás, lassan sehol sem. Minden adat torzított a helyi sajátosságoknak megfelelően.

    Személy szerint én egyáltalán nem a vírustól félek, hanem attól, hogy önhibámon kívül sok másik (akár családban érintett idős) ember életét tönkre tehetem, egyszerűen az egyértelmű, világos információk hiánya miatt.

  12. 12 Unicornis

    Felébresztettelek? Így már javulnak az életesélyeid.
    „Igen biztosan ad egy minimális védelmet…”, tehát nem placebó, és így esetleg megfontolod a használatát ha jobb lehetőséged nem lesz.

    Nem akarok károgni, de
    http://pandemia.hu/mar-negy-magyar-koronavirus-fertozott-van-magyarorszagon/
    „Emanuel Macron francia államfő beszélt arról, hogy ” a koronavírus járvány megállíthatatlan Franciaországban” Erre azt követően került sor, hogy szakértőkkel találkozott Párizsban.”
    Ezt egy pánikot nem akaró ember mondja.

    Nemtom mennyi tartalékod van, de BIZTOSAN el fog fogyni.
    (Nem egybitesen, hanem a végtelennek tűnő járvány szerint.)

  13. 9 – bálint:
    Ez mindössze azt jelenti, hogy az egészségügyi minisztereteknek annyi az esze, mint nekem. 😀

    11 – Ir01:
    Semmit nem nyaltam be, én számoltam ki a számok láttán. Persze a háziorvos nem azt íja, hogy elhunyt influenzában, hanem pl. leállt a szíve, de influenza nélkül nem állt volna le.

    15 – Anonim:
    Te pedig addig ne szólalj meg, amíg nem érted azt, amit írok. 😀

  14. n/a!
    Fél évig biztosan kihúzzuk otthon, de közben kertészkedünk is majd, mert nagy a kert.
    És rá is fogunk érni…
    Több karton FFP2-es maszkunk van… Meg teljes álarcok 3M 6000 egyéb, gumikesztyű, papírruha. De nem fogunk menni sehová, csak ha nagyon muszáj.
    Tudod nem most kezdtem a felkészülést….
    Viszont nincsenek illúzióim, ha sokáig tart a járvány, akkor előbb vagy utóbb el fogom kapni, meg a család is.
    Mert nem steril laboratóriumban élünk. De akkor sem állnék ki most a tömegbe, hogy: ” ide nekem azt a vírust, mert túl akarok lenni rajta” 🙂

  15. 17 – Unicornis:
    Az igazi baj az, hogy nem lehet rajta túl lenni. Legjobb esetbe is csak időt nyerhetsz.

  16. Valóban gyanús voltam, a háziorvos meg is mondta, hogy hozzá ne menjek, úgyhogy tenni kellett valamit. A repülőtérről egyenesen a Szent László kórházba mentem, ahol azért is könyörögni kellett, hogy egyáltalán mintát vegyenek. Most otthon vagyok, együtt a családommal. Isten óvjon minket attól, hogy komoly járvány legyen ebben az országban.
    https://azonnali.hu/cikk/20200305_igy-nem-vagyok-en-allitolag-koronavirus-fertozott

    Szerbiában is megjelent az új típusú koronavírus, pénteken az egészségügyi miniszter jelentette be, hogy Magyarországról hazatért szabadkai férfinál mutatták ki a vírus jelenlétét. Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter pénteki belgrádi sajtótájékoztatóján közölte, hogy A 43 ÉVES FÉRFI BUDAPESTEN A NŐVÉRÉNÉL JÁRT, AKINEK MÁR VOLTAK VÍRUSOS TÜNETEI, HAZATÉRTE UTÁN PEDIG SAJÁT MAGÁN IS TAPASZTALTA A FERTŐZÉS JELEIT. A csütörtök esti vizsgálatok péntek reggel erősítették meg, hogy a férfi az új típusú koronavírussal fertőződött meg, ezért a szabadkai kórházban különítették el. A következő lépésként visszakövetik, kik kerültek kapcsolatba a szabadkai férfival, hogy őket is kivizsgálhassák.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200306/koronavirus-budapesten-betegedhetett-meg-az-elso-szerb-fertozott-418383

    A koronavírus kíméletlen nyomáspróbának teszi ki a különböző politikai rendszereket. Trump nyaka körül szorul a hurok, ráadásul megalapozott a gyanú, hogy a járvány elterjedtebb az USÁ-ban, mint azt a jelentések sugallják.
    https://privatbankar.hu/makro/a-koronavirus-elkaszalhatja-trump-remenyeit-331291

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz figyelmeztette a kormányokat: a koronavírus globális terjedése nem valamiféle gyakorlat, a közegészségügyi hatóságoknak jelentős lépéseket kell tenniük, ha vissza akarják verni a fertőzést — számolt be a CNN. Hozzátette: a közegészségügyi hatóságok világszerte képesek megakadályozni a fertőzés terjedését, azonban a WHO aggódik, hogy néhány országban a politika elkötelezettsége kisebb, mint a fenyegetés veszélye.
    https://24.hu/kulfold/2020/03/06/koronavirus-who/

  17. 17 – 18.

    Hátha lesz valami gyógyszer és/vagy vakcina. Hat hónap vagy egy év, esetleg valamivel több.
    Arra is van esély, hogy a száraz meleg lassítani fogja a terjedést.

    Apropó mi van a szálló porral, szulfátokkal, árnyékoló részecskékkel? Mostanában olvastam, hogy csak a Lufthansa-nak márciusban valami 7000 ezer Európán belüli járata marad ki, de a földi közlekedés is drasztikusan csökkent.

    19.
    A szerbiai férfi Budapesten fertőződött meg? Huhh, ez azért durva. Olyan lesz Magyarországon a járvány, mint Iránban. Az elején a megelőzési és fékezési fázisban nem törődtek vele, aztán már nem lehet elfedni és jön a horror (?).

  18. Nem tesztelik a koronavírusos iráni, negyedéves SOTE-s gyógyszerészhallgató csoporttársait, mert nem lázasak, tudta meg az Index egy olyan külföldi egyetemistától, aki ugyanabba a 16 fős csoportba jár, mint amibe az első két magyarországi koronavírusos beteg egyike.
    https://index.hu/belfold/2020/03/06/koronavirus_sote_irani_gyogyszeresz_hallgato_negyedeves_csoport_nem_tesztelik_a_hallgatokat/

    A férfiakra nézve halálosabb a koronavírus, mint a nőkre írja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentésében szereplő számok alapján a The Telegraph. A WHO és kínai tudósok által nyilvánosságra hozott adatok alapján a fertőzésgyanús esetekre nézve a nők esetében 1,7%, a férfiak esetében viszont 2,8% a halálozási arány, a fertőzést biztosan elkapóknál viszont már 4,7% a férfiak és 2,8% a nők esetében a halálozási mutató, még úgy is, hogy a fertőzések számát nézve nagyjából egyenlő a megbetegedő nők és férfiak száma.
    https://index.hu/techtud/2020/03/06/kinai_koronavirus_veszelyesebb_a_ferfiakra_mint_a_nokre/

    Szerda reggel jelent meg a hír arról, hogy a Pekingi Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai megállapították, az új koronavírus két törzse is terjed az emberek között. Kiemelték ugyanakkor, hogy az eredményt óvatosan kell kezelni, mert az egyelőre korlátozott adatokra támaszkodik, és további információk szükségesek a vírus evolúciójának pontosabb, jobb feltárásához. A lényeg akkor is az, hogy az előzetes eredmények alapján a koronavírus egy „agresszívebb” törzséhez köthető a vuhani megbetegedések 70 százaléka. Hosszasan nem kell ecsetelni, hogy az „agresszív” vírustörzs kifejezés miért olaj a tűzre a pánik csúcsán, Dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársát, a koronavírusok hazai szakértőjét kértük, segítsen értelmezni a kijelentést. Elöljáróban a lényeg, mielőtt bárki megijedne: új vírustörzsek kialakulása teljesen normális, az „agresszívabb” jelző itt nem azt jelenti, hogy megjelent egy olyan új változat, aminek hatására a beteg azonnal vért köp és meghal.
    https://24.hu/tudomany/2020/03/06/koronavirus-magyarorszag-jarvany/

  19. Szerda reggel jelent meg a hír arról, hogy a Pekingi Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia munkatársai megállapították, az új koronavírus két törzse is terjed az emberek között. Kiemelték ugyanakkor, hogy az eredményt óvatosan kell kezelni, mert az egyelőre korlátozott adatokra támaszkodik, és további információk szükségesek a vírus evolúciójának pontosabb, jobb feltárásához. A lényeg akkor is az, hogy az előzetes eredmények alapján a koronavírus egy „agresszívebb” törzséhez köthető a vuhani megbetegedések 70 százaléka. Hosszasan nem kell ecsetelni, hogy az „agresszív” vírustörzs kifejezés miért olaj a tűzre a pánik csúcsán, Dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársát, a koronavírusok hazai szakértőjét kértük, segítsen értelmezni a kijelentést. Elöljáróban a lényeg, mielőtt bárki megijedne: új vírustörzsek kialakulása teljesen normális, az „agresszívabb” jelző itt nem azt jelenti, hogy megjelent egy olyan új változat, aminek hatására a beteg azonnal vért köp és meghal.
    https://24.hu/tudomany/2020/03/06/koronavirus-magyarorszag-jarvany/

  20. Sok jókat lehet olvasni,de van mit nem fogadok el,így most még csak olvasom a hozzászólásokat-üdv

  21. 25:
    Üdv.
    Nagyszerű.
    De ugye nem fogsz minden egyéni lépésedről szolg.közleményként tájékoztatni minket? 🙂

  22. 22- Python:
    Napokkal ezelőtt írtam, hogy a vírus mutálása után az életképesebb (agresszívabb) mutáns fog elterjedni. Heves ellenzést kaptam.

  23. Hihetetlen, hányan jönnek a környezetemben ezzel a bullshit dumával, hogy az influenza mennyivel súlyosabb, aztán amikor mondom az érveket, hogy miért nem, akkor csak torzul az arcuk. Látszik, hogy nem hiszik el – gondolom, túl fájdalmas lenne.

  24. A tv2-őn kijelentette egy orvos hogy Április végére el is felejthetjük a vírust ha jön a jó idő.persze ez a legjobb forgatőkönyv.
    A legrosszabb a további terjedés és karanténok Európa nagyvárosaiban.
    Itt is majd csak az idő dönti el hogy mi lesz.

    Amúgy azt tudja valaki hogy ha majd elterjed a vírus akkor el lehet e kapni úgy hogy csak az udvarban vagyok és mondjuk a 10 házzal arébb levő szomszédom már fertőzött?
    Mert pl. a szaharai homok eljön ide , akkor vírust nem tudja hozni az eső? Persze tudom hogy ha a levegőben megélne a vírus akkor nagyon kis koncentrációban van jelen. De csak 100-ban egymásnak és a megfogott tárgyakon adják át az emberek egymásnak.Vagy vajon levegőben is terjed?
    De gondolom ez sokmindentől függ.Pl wuhan melletti 5 km-s fauba lehet a levegőbe is átmegy a vírus .

  25. A vírussal nem tudok mit kezdeni, úgyis elkapjuk. Ezért csak a kajahiányra, gyógyszerhiányra,pénzhiányra, közbiztonsághiányra készülök. Átállítom az ügyfeleket az online munkára. Önellátóbbak leszünk, ALKALMAZKODUNK. Ma veszek még egy kályhát, jövö héten jön a kéményes(az engedélyt leszarom). Holnap gyerek úszóverseny, jövő hétvégén wellness, 2 hét múlva baráti összejövetel egy mulatóban. Utoljára! Ha addig nem lesz karantén…..A nyári nyaraláselőlegeket már bukom bassza meg…..Sose halunk meg! Uff!

  26. 29 – Ábel:
    A beszarik között futótűzként terjed a szezonális influenza kedvező összehasonlítása. Szalmaszál, amibe bele lehet kapaszkodni.

  27. 28:
    Ez a meccs még nem futott le teljesen, de pill. úgy tűnik, igazad lesz.
    Akkor viszont a java még tényleg hátra van!

  28. 32.
    „A vírussal nem tudok mit kezdeni, úgyis elkapjuk. Ezért csak a kajahiányra, gyógyszerhiányra,pénzhiányra, közbiztonsághiányra készülök”

    Ha terjedni fog akkor lehetséges.ha pl. indiában is elterjed és India nem szállít antibiotikumot vagy hozzá az anyagot akkor egy egyszerű pl. felfázás , torokgyulladás vagy olyan gyógyszer amire antibiotikumot írnak fel akár halállal is végződhet.És nem csak a vírus miatt halnak meg majd henem pl. a gyógyszerhiány miatt, havonat akár ezrek Mo-i tekintetben.De pl. Lehet hogy kórházba sem mer elmenni senki sem ha felüti a fejét a vírus és a sürgős (nem vírusos )betegeket sem tudják majd ellátni.
    Íyg pl. antibiotikum helyett marad pl. a diófalevéltea vagy valami hasonló.

    Ha india nagyvárosaiban elterjed akkor ott hamar fog terjedni a zsúfoltság és a higénia miatt-

  29. 28: Tőlem biztosan nem kaptál Tibor bátyám! 😉

  30. Lassan ez olyan lesz, mint Robert Merle Védett férfiakban.

  31. Kár, hogy elcsúsznak a hozzászólásaink sorszámai, így aki nem követi élőben, elég mulatságos válaszokat láthat. Egyel lecsúsztunk…

  32. 40: Adott esetben egy agresszívebb törzsnek rosszabbak lehetnek a terjedési esélyei, mert nyilvánvalóbbak a tünetei és előbb vezetjük be a karantént

  33. 41 (40):
    Ne már!
    A megállapítás helyes, de a magyarázat (ok-okozat) nem.

  34. Az én falusi eszem és szűkös biológiai ismereteim szerint a természetben nincsen spontán mutáció. Nem látsz púpos oroszlánokat, sem sörényes nyulakat rohangálni az erdőben. Minden rendellenességnek az ember az okozója. Leggyakrabban vegyszerekkel és sugárzással, újabban pedig genetikai manipulációval is.
    Namármost, ha egy vírus „mutálódik”, akkor azt „csinálták”, és szakmai gyakorlat szerint semmilyen vírust nem „engednek szabadon”, amíg a gyártónak nincs meg a vírus ellenszere. Ugyanis akkor a gyártó is védtelen lenne ellene. Annyira pedig nem hülye, hisz ez a szakmája.Van erre remény a közeljövöben?Esetleg valami infó e téren?

  35. 44 valóban elég szűkös a biológiai ismereted.

    Már hogyne mutálódna egy vírus… jesszusom.

  36. Szerda este kiderült, hogy két, Magyarországon tanuló iráni egyetemista koronavírus-fertőzött. A fertőzés iráni eredete egyáltalán nem véletlen. A 90 milliós közel-keleti országban tartják nyilván Kínán, Dél-Koreán és Olaszországon kívül a legtöbb fertőzöttet. Ráadásul mivel Teherán eleinte nem vette komolyan a járványt, ezért képtelen volt kontroll alatt tartani a koronavírus terjedését. Mára hivatalos adatok szerint több mint 4747-en fertőződtek meg a vírussal, és 124-en haltak meg, ráadásul a fertőzöttek és az áldozatok számának növekedése most is meredeken nő. A rezsim azonban még mindig legalább akkora erőfeszítést tesz a járvány valódi méreteinek eltussolására, mint a fertőzés megállítására, így csak közvetett adatokból, kiszivárgó információkból lehet következtetni arra, hogy már több tízezren is megfertőződhettek.
    https://index.hu/kulfold/2020/03/06/iran_koronavirus_okok_valsagkezeles_jarvany/

    A 25 éves brit Connor Reed Vuhanban él, ott tanít angolt egy iskolában. Novemberben ő volt az első brit, aki koronavírussal fertőződött. Akkor még nem is ismerte a világ a betegséget, nála is csak utólag bizonyosodott be, hogy elkapta a kórt, és nem mellesleg fel is épült belőle. A Daily Mail közölte most a visszaemlékezését, ennek szerkesztett változatát olvashatják.
    https://index.hu/kulfold/2020/03/06/koronavirusos_brit_naploja_milyen_atmenni_a_betegsegen/

    A figyelmeztetés ellenére elment a holland beteg a Zsebők Zoltán Szakrendelő karanténnak átalakított rendelőjéből, pedig koronavírus-gyanúval vizsgálták. A rendelőt fertőtlenítették, a férfit a rendőrség keresi.
    https://m.hvg.hu/elet/20200306_pestszentlorinc_rendelo_karanten_koronavirus

  37. 44:
    https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71mqmiZjC2L.jpg

    tessék sörényes nyuszi. ember által szelektálva, de nem manipuláció eredménye. A vírusok gyorsan mutálódnak mert nincsnek arra berendezve, hogy kiszűrjék az örökítőanyag másolása közben bekövetkező hibákat, de ezt nem is bánják, mert a sok selejt mellett lehet olyan is, ami még hatékonyabban tud fenmaradni. (tehát nem a gazda kinyírására szelektálódik, hanem a fenmaradásra)

  38. 44:
    A mutáció akkor is végbemegy, ha a vírust mesterségesen rakták össze.
    A „játékszabályok” minen biológiai lényre igazak, függetlenül attól, hogy egy lombikban, vagy az anyatermészet ölén jött létre.
    Emiatt nincs értelme kórokozókkal játszadozva fenyegetőzni!
    Ha volt is ellenszer, később nem lesz hatásos, így a megrendelő – készítő is halálos fenyegetettségben fog élni a jövőben. Ez valahol igazságos is, s ezért inkább ismert kórokozókkal szórakoztak, egyfajta csapásmérésként, elrettentésként, nem pedig egy új vírus tervszerű kiszabadításával. Ilyen szempontból a vírus, mint biológiai fegyver, rosszabb az atombombánál, és hát annak a gombját sem nyomta még meg senki szándékosan. Az óvatlanság, a gyenge minőség és a protokollok be nem tartása, kvázi az emberi felelőtlenség sokkal testhezállóbb magyarázat az érkezésére (akár a piacról, akár a közeli laborból meglógva jött valójában).

    Logikailag tehát egy őrült tudós, aki amúgy is eldobná az életét és ránk szabadítana egy ilyen kórokozót, sokkal hihetőbb magyarázat lenne, de erről most nincs szó.

    Hallani mindenféle marhaságot, hogy az űrből érkezett, hogy mérnöki munka, meg hasonlók. Nos a genetikai felépítése feltérképezhető, s az ott található információk elárulják a múltját, ill., hogy kihez – mihez volt köze korábban. Innen köthető a denevérekhez. Egy űrből érkező szupervírus, vagy egy biomérnökök által létrehozott kórokozó mi a fenének tartalmazna denevér DNS darabokat? Mi szerepe lenne? Persze tudom, a konteó szerint ez letudható azzal, hogy szándékos megtévesztés. Nekem személy szerint ezek nem jönnek be racionális magyarázatnak…

    Az evolúció és a mutációk úgy foghatók fel, mint egyfajta próba – szerencse kombinációk, ahol a cél az, hogy minél nagyobb szaporulat, másolat keletkezzen, verseny, hogy kié lehetnek az erőforrások, azaz ki fogja tudni benépesíteni az élő bolygót (rendelkezésre álló életteret). Mintha egy számítógépes programot írnánk, ahol meghatározzuk az alapfeltételeket és a célt, majd szabadjára engedjük a programot, próbálkozzon csak. A környezeti körülmények folyamatosan változnak, az ehhez történő alkalmazkodás az evolúció hajtóereje. Mivel sok idő áll rendelkezésre, temérdek megoldási próbálkozás születik, megindul a versengés, s az idő elteltével mindig más és más stratégia, más – más élőlény jut előnyhöz, nyilvánvalóan a többi rovására. Bár küzdelemnek tűnik, valójában nincsenek benne érzelmek, hiszen az anyag élő formája nem jóság és gonoszság között lavírozva teszi a dolgát, hanem egyszerűen követi az alapprogram egyetlen utasítását: „Szaporodjatok és sokasodjatok! Népesítsétek be az egész Földet!”.

    Aztán egyszer az ember is, de akár az újonnan érkezett vírusunk is hoppon maradhat!

    Az előző hsz. is adott jól használható segítséget a tájékozódáshoz, bízom benne, hogy többször nem dőlsz be marhaságoknak. Ha értelmesen szeretnél hozzászólni a témához Dawkins: A vak órásmester című könyve kötelező olvasmány!

  39. 44 Dódi – A falusi eszed szerint, ha magától nem mutálódnak az élőlények, akkor mégis hogyan lehetett háziasított állatfajtákat és növényfajtákat kitenyészteni génsebészet nélkül az elmúlt 10 000 évben?

    Kicsit tágítva a biológiai ismereteidet: de igen, minden élőlény spontán is mutálódik. A mutációk nagyobb része nem hoz érdemi változást vagy pedig káros, a kisebb része előnyös tulajdonsághoz vezet. Ezek az egyedek élnek túl nagyobb számban, így terjednek el a mutációk.

  40. 44 – Dodi:
    Az egészet rosszul tudod, úgy ahogy van. De nem ez adja a problémát, hanem az, hogy leállsz itt prédikálni. Bameg, ha valamihez lövésed sincs, akkor fogd be a szád és tanulj!

  41. 50:
    Óriási probléma, hogy a természettudományos ismeretek és tapasztalatok ennyire hiányosak! És nem csak az átlegember szintjén… Ez már önmagában tragédia! Ezért működik a „védekezés” is úgy, ahogy.
    A jogász azt hiszi, minden törvényt ő hoz, így ha leírja, hogy vírusnak terjedni tilos, akkor majd szépen megáll. A közgazdász azt hiszi, ha van pénz, minden van. És egyik sem érti a biológust, mit hadovál, mi az, hogy nem tudják megállítani? A politikus meg mindenbe belepofázik, de valójában csak útban van és hátráltatja, hogy aki ért hozzá, megtegye a dolgát. Az átlagemberek meg közben nagyokat büfiznek otthon a tv előtt… Ejnye no, hát így van ez jól! Mindenre van jó ötlete 🙂

  42. 48 – Csongor:
    Még senki se dicsért meg, senki se méltatta jelenlétedet. Most én megteszem. Értékes hozzászólásaid oktatási szintje példa nélküli. Csak megköszönni lehet.

  43. 48: Attól még, hogy denevérkódot is találtak benne, még simán lehet génszerkesztett. A génsebészek is hozott anyagból dolgoznak, nyilván használt hozzá olyan szekvenciát is, ami denevérvírusból származott. Ha emberi eredetű, amit persze nem állítok, nincs olyan tudásom, ami alapján ezt meg tudnám ítélni.

    Az űrbéli származást én is elvetném. Ha lenne a közelben olyan űrbéli biológiai forrás, ami annyira földi jellegű anyaggal dolgozik, hogy kompatibilis a szervezetünkkel, már rég tudnánk róla.

  44. 54-re 48-ban:
    Na ugye megmondtam! 🙂

    52:
    Köszönöm! Megtisztelsz.

    53:
    Tudod, ez a gyümölcs már a múlt évezredben megérett.
    A tantervreform célja az lenne, hogy mire ez elfonnyad, legyen legalább magja, ami tovább élhet (nem genetikai értelemben).

  45. A génsebészet manapság egyszerű.. magam is csinálom.. egy 30 ezer bázist, amilyen hosszú ennek a cuccnak a genomja manapság a semmiből is leszintetizálnak..nem kihívás. A probléma ott van hogy… igazából azt akartam írni, hogy a variációk előre tervezése problémás, és utána a tesztelgetés szintúgy.. de közben belegondolva.. végülis lenne ötletem, hogy lehetne csinálni valami csúnyát.. szerencsére nem vagyok virológus, biztos vannak olyan buktatók, amiket nem látok, de ez a mostani vírus nem tűnik mesterségesnek (95% hasonlóság létező egyéb virusokhoz, a megejelenése és elterjedése is inkább szerencsétlen esemény a globalizációval felturbózva)

  46. Jól le lett oltva sörényes nyuszi! 🙂 Abban viszont igaza van , hogy a biotechnológiai laborokban sok selejtet gyártanak és a kutatók egy része még Istent is játszik. Gyártják a rengeteg génmanipulált szemetet és ezzel beszennyezik a Föld kényes egyensúlyban lévő élővilágát és tönkreteszik a biodiverzivitást. Szerintem ez a járvány is egy ilyen kísérletezés fő vagy mellékterméke.

  47. 40.malleusorbis: 1
    41:Ábel: 1
    43:Horváth Csongor:

    Tán el kéne olvasni az eredeti forrást!

    „Population genetic analyses of 103 SARS-CoV-2 genomes indicated that these viruses evolved into two major types (designated L and S), that are well defined by two different SNPs that show nearly complete linkage across the viral strains sequenced to date. Although the L type (∼70%) is more prevalent than the S type (∼30%), the S type was found to be the ancestral version. Whereas the L type was more prevalent in the early stages of the outbreak in Wuhan, the frequency of the L type decreased after early January 2020. Human intervention may have placed more severe selective pressure on the L type, which might be more aggressive and spread more quickly. On the other hand, the S type, which is evolutionarily older and less aggressive, might have increased in relative frequency due to relatively weaker selective pressure. ”

    https://academic.oup.com/nsr/advance-article/doi/10.1093/nsr/nwaa036/5775463

    Tehát két változat van az S és az L.
    Az S az ősibb, az L az újabb és agresszívebb.
    Az L relatív gyakorisága csökkent az idő előrehaladtával 2020.januárjától.

    Az emberi beavatkozás szelektíven csökkentette az L előfordulását, ami agresszívebben volt és jobban terjedt.
    Az S előfordulása nőtt, mivel kisebb volt rajta a szelekciós nyomás.

    Na most erre lehet az a válasz, hogy mivel kínaiak a szerzői és kisebbíti a járvány jelentőségét és veszélyességét, ergo nem igaz, a kínaiak hazudnak.

    Mindenki eldönti, hogy mi számára a hiteles.

    Természetesen, mivel az előzőekben a fordított feltételezés élt (az agresszív vírus gyakorisága a nagyobb), a hiányos „main stream média cikkekeiből”, azt teljesen elfogadható volt, mivel beleillett az buborékon belüli elképzelésünkbe.

  48. 58 – Python:
    Ne haragudj, de egy ilyen semmit minek raksz fel?

  49. Ezek kergetőznek egy hollanddal? Az osztrákok minden influenzagyanúsat is letesztelnek coronagyanúra. Kész. Annyira tudják egyébként mondani hogy ne a „beteg” diagnosztizáljon, ilyen helyzetben pedig elég ez hogy taknya-nyála egyben, de bemondásra működik vagyis nem működik a találkozott fertőzöttel vagy sem… Mi pénz már az is hogy egy napja kergetik a rendőrök, interjút ad a polgármester…Csinálták volna meg azt a tesztet..neeem, inkább elengedik.. Ez már nem világvége film hanem vmi brazil szappanopera.. https://tablet.hvg.hu/itthon/20200306_Bement_a_Szent_Laszloba_a_koronavirus_miatt_keresett_ferfi_de_mintavetel_nelkul_tavozott?s=hk

  50. 61:
    Még a szerkesztési időablakban saját felismerésből (15 perc) pótolva.
    „plusz” 1 akart lenne, de a blogmotor kedvétől függ hogy a „plusz” megjelenik vagy nem.
    A „plusz” 1″like” analóg, lásd pl facebook.

    „Olvasd el újra (mintha csak ide tévednél), és látni fogod, hogy úgy nem kerek a történet. ”
    Pontosan mire is gondolsz?

  51. 61:
    Ez a magyar valóság.
    Az Aranyélet c. sorozatfilm folytatása…
    Egyetlen reményünk, hogy az EU közepén vagyunk, s később talán itt is besegítenek majd, mert muszáj lesz. Persze csak azt követően, ha a sajátjukat már rendbe tudják, még jó, hogy a góckitörést illetően időben mi alapból hátrébb vagyunk.

  52. 62 – Idegen:
    Bocs, elcsúszkálnak nálam a hsz. számok.
    Egy kalap alá vettelek Ábellel, elnézést kérek, tévedés történt, kivettem a téves hsz-t!

    Valójában Ábel mondandóját fejtetted ki 59-ben, hogy helyes és érthető legyen.
    Majd megköszöni…

  53. 63:
    Tja, ahogy az M1autópálya hófúvásban, megoldották az osztrákok a helikoptereikkel… Azért szoktam a magyar dolgokat nézni, mert hogy a nyelv miatt értem. Aztán rájövök hogy nem értem 🙂 és nem a nyelv a gond 🙂 Pedig agyalok hogy vidéki magyar házba haza vagy osztrák városi lakásban maradni ha itt nagyobb lesz a balhé…

  54. Pár kiegészítés:
    „Akkor nézzük át a helyzetet, objektív szemekkel. Igaz, hogy a szezonális influenza világviszonylatban milliókat öl meg, Magyarországon pedig súlyos ezreket. ”

    Én erről tudok, amire korábban is hivatkoztam:

    „Typically, in a year’s normal two flu seasons (one per hemisphere), there are between three and five million cases of severe illness and around 650,000 deaths worldwide”
    „290,000–650,000/year”
    #en.wikipedia.org/wiki/Influenza#Epidemiology
    Jó pár hivatkozással megtámogatva.

    A nagyobb szám csak az éves halálozásokat összehasonlítók lehetséges igazát erősíti.

    „Általában leromlott szervezettel rendelkezők, ami elsősorban az életviteltől függ.”

    #index.hu/belfold/2020/03/05/influenza_halalozasi_arany_ksh_halaloki_statisztika_koronavirus_jarvany_kronikus_beteg_idos/

    „Wéber András tanulmánya arra is rámutat, hogy a halálozási többlet legnagyobb részét 2015-ben a 80 év feletti nők adták. 2015 I. negyedévében 3643-mal több nő hunyt el az egy évvel korábbinál, és 2047-tel több férfi vesztette életét.

    Ennek a jelenségnek a hátterében a női népesség általánosságban a férfiakéhoz képesti fokozottabb elöregedettsége állhat. Az influenza következményeként ugyanis az idősebbek körében gyakrabban előforduló, az esetleges alapbetegségeket súlyosbító, halálozáshoz vezető szövődmények léphetnek fel.

    „Ráadásul a mortalitás a szezonális influenza esetében 0,1 %, míg a COVID-19 esetében (egyes források szerint) 4,6%”

    Én még 3,x-nél tartok, de biztosan a kettes forrásokból tájékozódom.

    „Abba kellene már hagyni a szövegelés, hogy ez még annyi áldozatot se szed, mint az évről évre visszatérő szezonális influenza. Várjátok ki a végét, nem lesz benne köszönet.”

    Így van, ezt már korábban én is mondtam, várjuk meg az év végét, addig ez a nem igazolható jóslás kategóriája.

    A jelenben egyelőre az influenza halálesetek száma nagyobb, mint a koronavírusé a világon.

    Ami gyökeresen felboríthatja az eddigi képet, az Afrika.
    Remélhetően, az ottani klíma lassítja a vírus terjedését.

  55. Itthon jogszabályokat is kellene módosítani.
    Ellenkező esetben addig fognak dolgoztatni minket, amíg szó szerint meg nem döglünk.

    Egy vicc, hogy csak akkor jár táppénz, ha a tisztifőorvos utasítására kerülsz karanténba.
    Ha az önkéntes karantént saját kontóra kell vállalni, sztetek. ki fog otthon maradni a sokaságból, ill. hányan fognak inkább bemenni betegen is a melóba? A hivatalos intézkedések minőségét meg jól példázza a holland esete.

    Nonszensz, hogy pl. tűrnöm kell a kockázatát annak, ha a munkatársam megfertőz (rám köhög a szalag mellett), s a tisztifőorvos csak hetek múlva eszmél.

    Jó lenne, ha leszoknánk arról, hogy más f…val verjük a csalánt. (Elnézést.)

  56. 65.Horváth Csongor:
    OK.
    Mondjuk most már az enyém is elment, meg törölted is, így eléggé érthetetlen lett az 62-ben a 61-re való hivatkozásom.
    Ezért jó, a comment szám mellé a nevet is írod, mert az a hibák ellen plusz redundancia.

    69.Horváth Csongor:
    „Jó lenne, ha leszoknánk arról, hogy más f…val verjük a csalánt. (Elnézést.)”

    Ennek régi szép hagyományai vannak a Fidesz érában.
    A legutóbbi a kórházi beszállítók 20%-os árcsökkentéssel való zsarolása.

    Félreértés ne essék, én nem vitatom, hogy lehetnek furcsa árazások és korrupció lásd. Varga példáját eltérő kórházaknak, ugyanazon cégtől eltérő árazásra ugyanazon termékre.

    De ha az adott közbeszerzés átment a Miniszterelnöki hivatalon és a közbeszerzési ellenőrző szerveken, legelőször nem azokat kéne elővenni, hogy hanyagul végezték a munkájukat?

  57. Ma a sajtókábításon tájékoztatón kiderült, hogy a fertőzöttek kontaktjait, így a beteg iráni diák társait sem karanténozzák egyelőre, csak szálláshelyeiken kell maradniuk és szervezik, hogy hová tegyék őket. Ennyi ember elhelyezése már gondokat okoz. 🙂

    Jól felkészültek ugye?

    Nincs még szó 100 emberről sem, de már akadozik a gépezet.

  58. „A fertőzések maradék 30 százalékáért a vírus egy kevésbé agresszív törzse okozta. A vizsgálattól független kutatók szintén arra hívták fel a figyelmet, hogy óvatosan kell kezelni a tanulmány megállapításait, és nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni az eredményekből, mivel előzetes információkon alapultak.”

    „Szerdán Kína egyik vezető orvosi szövetsége bejelentette, hogy a koronavírus közepes lappangási időszaka 5-7, maximum 14 nap. A kormány alá tartozó szervezettől mindeddig ez volt a leghitelesebb becslés a vírus lappangásával kapcsolatban.”‘

    https://24.hu/tudomany/2020/03/05/koronavirus-kina-torzsek/

    Természetesen hazudnak?

  59. „Azonban sajnos mind az egészségügy helyzete, mind a hazai népesség általános egészségügyi állapota aggodalomra adnak okot, valamint az a tény, hogy koronavírus fertőzés esetén viszonylag magas, 10-17 százalékra teszik azon betegek számát, akik intenzív terápiás ellátást igényelnek.”

    Ugyanis Budapesten és Pest megyében hárommillió ember ellátására 340 körüli felnőtt intenzív-terápiás ágy van, tegnap ebből az ágyszámból – információim szerint – 25 volt szabad. !!!!!!!!!!!!!!

    Azonban még néhány olyan intenzív-terápiás ágy is bevonható az ellátásába, amely azokhoz az intézményekhez tartozik, ahol speciális ellátásokat nyújtanak és ezekre a helyekre, ennek megfelelően csak magából az intézményből kerülnek be betegek. Ilyen például az Országos Onkológiai Intézet, vagy a GOKI. ”

    „Ezen intézmények vélhetően szabad intenzív-terápiás ágyainak a száma (50 százalékos foglaltság esetén) további 20-25 szabad ágyat eredményezhet, komoly probléma esetén. Persze erős fenntartásokkal, hiszen egy amúgy is kritikus állapotú kardiológiai vagy onkológiai beteg mellé nehéz lesz koronavírusos beteget fektetni a többi beteg veszélyeztetése nélkül. ”

    Mindenesetre tegnap legalább 50 szabad ágy állt rendelkezésre Budapest és Pest megye lakosai számára; ez azt jelenti, hogy a fenti statisztikából következően kb. 500 koronavírusos beteg tíz százalékának megfelelő és intenzív-terápiát igénylő új beteg ellátására kész a rendszer Budapestet és Pest megyét illetően, persze csak akkor, ha ezzel egyidőben más nagyobb esemény nem rondít bele a valóságba, akár egy buszbaleset képében. Az is igaz, hogy a budapesti és Pest megyei intenzív-terápiás ágyak telítődése után pufferként az ország különböző kórházaiban lesz még szabad ágy, ha nem kényszerülnek azokat lemondani humánerőforrás hiány miatt, mint történt ez február elején Veszprémben. ”

    https://rontgen.444.hu/2020/03/05/mind-meghalunk-az-intenziv-terapias-agyak-hianyaban-vagy-van-megoldas

  60. Sajtótájékoztató: Szlávik – Scooby-Doo , Müller C. – Grumpy Cat 🙂 Elképesztő az egész..

  61. 72.
    Ez is igencsak érdekes(az általad linkelt cikkből):

    „Sajnos immár több fórumon is azt látni, hogy egyre több egészségügyi dolgozó fontolgatja a betegállományba vonulását a felszereléshiány és a megbecsültség hiánya miatt, ha beüt a járvány. Azt gondolják, hogy sem a saját, sem a családjuk egészségét, életét nem kívánják a továbbiakban kockáztatni. ”

    Már így is több tízezer orvos, nővér és egyéb személyzet hiányzik a magyar eü rendszeréből.
    Az intenzív ellátás hihetetlenül szűk keresztmetszete mellett ott van az is, hogy nem lesz orvos és nővér sem.

  62. Most meséli az elso miniszter a TV-ben, hogy Franciaorszàgban is bezàrjàk az iskolàkat, ovodàkat hétfotol kezdve.. Meddig?

  63. 44.Dódi. A vírus egy parazita. A leghatékonyabban tud alkalmazkodni, illetve beépűlni, hisz akár génmutációt is képes kiváltani. A legegyszerübb mindíg a leg zseniálisabb. Semmi bonyolult felépítés, csak célzott támadás. És mindez teljesen spontán, természetesen.

  64. 76:
    Elébe mehetnénk mi is így, de nem tesszük.
    Első a munka, termelés, a mókuskerék nem állhat le!
    Szedegetnek össze értelmes dolgokat, talán benéznek ide, és meglépik, amit meg kell lépni azonnal. Úgyis ez lesz a vége, merjünk nagyok lenni, menjünk elébe hát!
    Bárcsak hétfőn bejelentenék, s nem majd a Nemzet ünnepe után, újra elkésve, mint a történelemben annyiszor már…

    74:
    Már most szervezni kellene a katonai hátterű ellátást.
    Akik most az általános gyógyításban vannak, ott is lenne rájuk szükség, nem őket kell/ene a frontvonalba állítani! Az eredmény borítékolható, hamarosan a lakosság is szembesülni fog vele.
    Elképzelhető, hogy kelleni fognak nagyobb elkülönítők is. No, majd még jól jön a sok sportcsarnok…

  65. Csongor. Mint ország, nem vagyunk a magunk urai. Pont olyan gazdasági húzóerőink vannak, melyek embertömegeket alkalmaznak egyszerre egy helyen (autóipar, épitőipar). Itt ha leáll az Audi, az komoly gazdasági problémát okoz. Ott ha leáll a Renault, az nem nekik okoz nagy gondot, hanem a külföldi leányvállalatoknak. Nekik van önvédelmük, nekünk nincs.

  66. 79:
    Ok. Dan, ezt a részét én is értem.
    De mit számít, ha holnaptól állnak le -előrelátásból- 1 hónapra, vagy 3 hét múlva kényszerből ugyanúgy 1 hónapra, de plusz a járulékos veszteségek, és a nép haragja.

    Annyi lenne mögötte, hogy hátha nem kell mégsem? Hát ezért kellene érteni a biológiához, mert akkor nem lenne kérdés, hogy itt elébe menni a kevésbé rossz. Eddig mindenhol tragikus vége lett a kezdeti lépések hiányának! Minél inkább elszúrták ezt a részt, annál durvább a helyzet kb. 2-3 hét múlva (lásd Irán).

  67. Megjelent Szlovákiában is a betegség. Az első szlovák eset nagyon érdekes, és mindenben eltér az eddig ismertektől:

    Egy 1500 lelkes kis Malacka melletti kis faluban egy 52 éves férfi betegedett meg, akinek egyéb krónikus betegsége is van. A betegség lefolyása eddig enyhe. Viszont halvány fingjuk sincs, hol kaphatta el.

    A gyanú szerint a beteg fia a vírusgazda, aki egy hónapja volt Velencében, viszont teljesen tünetmentes.

  68. 81:
    Hát ez az, ott van az a vírus már, de hogyan tud így megbújni, miért és hogyan csinálja vajon, hogy életciklusa során ilyen rendszertelenül inaktivitást mutat?

    Ha sikerülne bizonyítani, hogy már rég fertőzött az egész ország, érteném és megérteném, hogy nem teszünk semmit. Ugyanakkor hihetetlen is egyben, ha ez igaz!

  69. A vírus nem élőlény. Nem baktérium. A vírus évekig ellehet egy gazdatestben úgy hogy semmi jele sincs . Nehéz ezt megérteni,tudom. A vírus igazából genetikai mutációt vált ki a gazdatestben, mely lehetővé teszi a saját maga reprodukcióját. Igazából az influenza sem kiirtható a szervezetből, csak megfelelően kordában tartható az évenkénti oltással. Emiatt amíg nincs megfelelő vakcina, addíg a koronavírus egyre hatékonyabb lesz. Persze lehet hogy hülyeség amit írok.

  70. Ha bezárják az iskolákat Olaszban és Franciában az még nem gond mert legfeljebb kimarad 1 havi tanulnivaló
    Itt Mo.-on már az a kérdés hogy van e 10-20-30 ember aki fertőzött és nem tudjuk, mert akkor át fogja adni 100-200 embernek és onnan már megállíthatatlan, mert visszakövethetetlen hogy ki hol járt kivel érintkezett.
    A kórházak túlterheltek, majd jöhetnek az iskolai tornatermek és csarnokok, de az még hagyjám, ha valóban nincs annyi orvos. Mi is építhetnénk mobil kórházat , még akár úgy is hogy több nagyobb betonplaccra telepítenénk 2×3 méteres fabódékot és abban lennének a betegek, ez kijönne 300Eft-ból.1 milliárdból kijönne 3000 db durván amit kibírna az állam.De ha nincs orvos,ápoló akkor cseszhetjük,márpedig a sima kórházakban hiány van orvosból,ápolóból és lehet gépekből is , így gondolom pár száz fertőzöttnél lesz a limit , a többieket nem lehet majd ellátni.A normál kórházi ellátás is akadozik akkor honnan lenne erre több száz orvos. Nyugtassuk persze magunkat azzal hogy szerintem egyik országban sincs plusz orvos .

  71. Csongor… én csak egy kávét kérek, és olvasom a kommentjeidet. Meg sem szólalok mostantól. 🙂
    Abszolút egy véleményen vagyunk.

  72. Nos, azt mondják, hogy át lehet vészelni ezt a betegséget úgy, hogy nincs tünet, miközben az illető fertőz.

    Azt hangsúlyozzák, hogy a legnagyobb megelőzési tényező a fegyelmezettség, ami ha nem lesz, akkor lesz törvény. Nem menni olyan helyre, ahol betegség nagy koncentrációban előfordulhat, magyarul, ahol sok az ember, tartsuk be a higiéniai előírásokat, stb. Bizonyosan lesz még ilyen pandémia, mint ahogy az elmúlt száz évben volt hat, javasolják, hogy szokjuk meg a gondolatot, hogy volt ilyen és lesz is. Példának hozták fel, hogy az elmúlt évben több millió ember halt meg maláriában, ami nagy valószínűséggel idén megjelenik nálunk is, de ezek közé a zoonózisok (állatról emberre terjedő betegség) közé sorolódik a HIV, SARS, MERS…, amely mind Kínából eredeztethető, és nincs kizárva, hogy megjelenennek új betegségek is.

  73. 83:
    Ha hülyeség, akkor minek írod?!

    De nem az, mert tényleg úgy tűnik, mintha ezt a stratégiát használná, hogy egyfajta kriptobiózisban is fertőz, akarom mondani átadható, hordozható (ez egyébként nem jellemző viselkedés, sőt én még nem is hallottam ilyenről vírus esetében).

    Alapvetően a vírus átmenet egy fehérje és egy élő sejt között (emiatt vitáznak tudományosan, hogy parazitizmusban egyszerűsödött baktériumsejt, vagy az anyag élővé válásának lépcsőfoka).
    A hibás fehérjék jelenlétéből adódó betegség pl. a kergemarhakór (egy prion okozza, ami abszolút nem élőlény).
    A baktérium mindenkinek világos, az ősi – egyszerű egysejtűre példa, ő totál életképes egymagában, szaporodni is tud (ezt gátoljuk meg az antibiotikumokkal). Gombasejt nagyon hasonló, csak ott van cellulóz a sejtstruktúrában, ami ellenállóbbá teszi.
    A vírus az átmenet. Él, szaporodik, másolja magát (hisz ez az életcélja), de ezt csak és kizárólag egy gazdaszervezet segítségével tudja megtenni. Önmagában nem tekinthető élőnek, egy kristályosodott fehérjeburok, de a genetikai információ DNS, ill. RNS molekulaként ott van benne. Másolásához kell a gazdatest, ill. gazdasejt (bármelyik élőlény lehet, akinek van riboszómája a sejtjeiben).

    De mi a fenéért maradna inaktív, amikor a célja az élőbe jutáskor azonnal az, hogy minél több másolatot készíttessen magából?

    Az az igazság, hogy a friss tanulmányok is mind feltételes módban fogalmaznak. Lehet, elképzelhető, nem kizárt, esetenként előfordult, szóval amíg nincs egyértelmű bizonyíték, továbbra sem tudunk semmit. Na ez a biztos most. Sajna…
    Kár, hogy a szekvenálással csak a recepteskönyvet kapjuk meg, és nem egy igazi tervrajzot! Kellenek a pontos és biztos megfigyelések, rengeteg vizsgálat, ami most a tűzoltás miatt nem is igazán lehetséges.

  74. Nem inaktív. Csak időbe telik míg önfertőzésre veszi rá a gazdasejtet. A. I. D. S. esetében sem a hív öl, hanem a járulékos immunhiányos állapot. Nem inaktivitást írtam, hanem azt hogy nincs jele, tünete.

  75. Az országoknak együtt kell fellépni a koronavírus ellen ahelyett, hogy utazási korlátozásokat vezetnének be egymással szemben – szögezte le pénteken Genfben Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója. Nagyon fontos, hogy az emberek megértsék: ezek a korlátozások nem segítenek – hangsúlyozta Ryan nem sokkal az után, hogy Japán és Dél-Korea kölcsönösen beutazást érintő korlátozásokat vezetett be egymás állampolgárai ellen. A főigazgató azt mondta, az ilyen korlátozásokat csak gondos, tudományos tényeken alapuló mérlegelések után lehet alkalmazni, és semmiképpen sem hosszú időre. Iránnal kapcsolatban úgy fogalmazott, reméli, hogy a teheráni vezetés lépéseket fog tenni a vírus visszaszorításának az érdekében. Úgy vélte, az iráni kormány és az egészségügyi rendszer immár összehangolja a járvány ellen tett lépéseket. Hamisnak nevezte azonban azokat a reményeket, amelyek szerint a koronavírus az influenzához hasonlóan eltűnik a nyár beköszöntével.
    https://www.portfolio.hu/deviza/20200306/a-who-szerint-a-koronavirus-nem-fog-eltunni-az-influenzahoz-hasonloan-nyaron-418455

  76. 88:
    Lappangási szakasz mindig van, de, hogy ez rendszertelenül jelentkezzen, tág határokkal, látszólag ok nélkül eltérően…

    89:
    WHO: Hiteltelen, szajha szerv, ahogy a többi, a glob. érdekeket védi, bármi áron.
    Remélik… B—szák meg!

  77. Még egyszer. Nem használ stratégiát. Alkalmazkodik. Nincs konkrét célja. Ahogyan az sem célja, hogy megölje a gazdatestet. Ez csak velejárója, ha a gazdatest nem tud védekezni. Lényege az, hogy önmagát reprodukálni tudja. Általában ez a gazdatest halálával végződik, ha nincs ami a vírusszámot kordában tartsa. Nem a gyilkolás a célja, hanem a szimbiózis.

  78. „Ha én vírus lennék” / gondolatkísérlet:

    Ha vírus lennél, miért alakítanád úgy a szaporodásod stratégiáját, hogy vársz a másolatok készítésével, és nem maximalizálsz?
    Gyengeség… Feltérképezed a gazdaszervezetet?
    Hiszen az egyenes út, hogy próbálod az álkulcsokat, s ha feltörted a zárat jöhet a másolatok készítése, s gyorsan kijutás, tovább a következő testbe.
    De a testen kívül megállhat a láncolat. Biztosítéknak kéne, hogy bent is életben maradhass. Másolások után elrejtőzöl, de nem kint, hanem bent maradsz. Később újra támadás, de akkor a gazdaszervezetet nem pusztíthatod el, különben vele pusztulsz.
    Vagy válogatsz a két stratégia közt!

    És a mutációnál kiderül, hogy mégis igaza lesz annak, aki egyszerre két vírusról vizionált!
    Egyik a klasszikus stratégiát követi, a másik rafkósabb. Verseng a két dög stratégiája egymás közt is, így a halandóság a gazdára nézve csökken, de nem nulla. Öli az időset, beteget, de a fiatalt nem, mert nem ez az érdeke. Ill. nem mindegyiknek.
    Egyik esetében gyors terjedés, gyors leépülés, sok halál. Másik esetében rejtettebb terjedés, kevesebb kártétel, de megmagyarázhatatlan kiújulás. És elképzelhető az is, hogy egyszerre fertőz meg az A és B variáns, ami a megmagyarázhatatlan képletket adja kifelé. Meg kellene találni egy „megbújt kórokozót” (ahogy testen kívül lenne jelen) egy „újrafertőződött” ember vérében…

    Húú… ezt lehet, hogy később megbánom, hogy közzé tettem!
    Viszont gondolatébresztőnek jól lesz, tehát marad.
    Azt mindenképpen bizonyítja, hogy van fantáziám. Lányok, ha fiatalabb lehetnék 🙂

    91: Ezt a „szimbiózist” hagyd el, mert épp magadnak mondasz ellent vele.

  79. Vagyis a COVID 19 esetében is a gazdatestet akkor és csak akkor öli meg, ha annak immunrendszere és általános egészségi állapota gyenge. Ergo aki beteges, vagy idősebb, a sarki bótban vásároljon, inkább kertészkedjen mint színházba járjon és mosson kezet gyakran. Jó gumírozott kertészkesztyűben járni bótba.

  80. Csongor. Ne gondolkodó lény szemszögéből nézd a vírust. Az egy információ. Az információ csak akkor adódik tovább, ha az megfelelő hallgatóságot tud kialakítani. A vírus szajkózza ugyan azt mindaddíg, míg az információ el nem jut a tömegekig. Aminek egy nagyobb részét már a tömegek adják tovább további tömegeknek….

  81. A szimbiózist a parazitizmustól az választja el, hogy utóbbi esetében nem érdek a gazda életben tartása, mert lesz másik gazdaszervezet a továbbjutás során. Szimbiózis = plusz – plusz kapcsolat, mindketten jól járnak, akár függenek egymástól, parazitizmus = plusz – mínusz kapcsolat, az egyiknek nyereség a másik kárára. Ha a fenti gondolatkísérlet helytálló lenne egy olyan virális viselkedést jelentene, amire eddig nem volt példa. Szimbionta vírus? Te jó ég!
    Viszont az információelmélet szempontjából megközelítve megint érdekessé válhat, mert ugye a szimbiózis könnyen fel is borulhat, s ha elvész az egyensúly, a szimbiózis parazitizmusba csaphat át (pl. egyik fél több energiát vesz el, mint amennyi visszajárna).

    Tudom, hogy a vírus nem gondolkodik, mivel is tenné, de nekünk muszáj megtenni, hogy megértsük a viselkedését. Képletesen használtam a „gondolkodik” kifejezést és az ezzel kapcsolatos mozzanatok megnevezését is. Kifejezetten a felvetésed alapján kalandoztam el ebben a kérdéskörben…

  82. Igen Csongor, a szimbiózis felborul a hív esetén is. Ha nem tudják kezelni. De a páciens nem a hívbe hal bele, hanem mondjuk tüdőgyulladásba. Mert az immunrendszere leblokkol. Hány év is a lappangási idő a hívnél?

  83. Dan,
    ez egy koronavírus, nem HIV vírus.

    Soha nem a kártevő öli meg a gazdát direktben, hanem a kártevő tevékenysége miatt a gazdának nem marad ereje/energiája a saját életben maradásának fedezéséhez, s ebbe pusztu bele. Azzal sem megyünk semmire, ha ez a folyamat időben hosszabb (HIV esetében), vagy ha úgy öl meg szép lassan, hogy biz. szerveket tönkre tesz, s emiatt az életminőséget rontja, a túlélési esélyeket csökkenti (pl. egyéb felülfertőzés elvisz, lásd AIDS betegség végén).

    A szimbiózis azt jelentené, hogy csak legyengít, mindössze a tartalék energiát emészti fel a gazdából, és egyáltalán nem károsítja tevékenységével a gazdaszervezet életét, sőt akár valamilyen előnyt is biztosít számára. Baktériumokból sok ilyet ismerünk, és gombákból is akad, de vírusok közül én nem tudok ilyen példát mondani. Érdekes lenne, ha kialakulna, de miért tenné?

    Vírusok működéséből max. ellesni tudunk mozzanatokat, s így használhatjuk őket saját munkánk megkönnyítésére (génsebészet pl.), de ettől még azok a vírusok sem hasznosak, hiszen a gazdában egyértelműen kórokozók.

  84. Csongor és Béla!
    Ne személyesítsétek meg a Vírust. A Vírus mindössze azt teszi, amire képes. Miért képes akármire? Mert erre fejlődött ki a lehetőségek határain belül. Mik ezek? Az anyag/energia alaptörvényei.

  85. Tiborbá,
    Szted. képes lehet szimbiózisra?
    Az alaptörvény önmagában nem zárná ki…

    Az első eukarióta sejt is elvileg így fejlődött ki.
    Meg akarta enni, nem tudta megemészteni, együtt maradtak, mint élőlény az élőlényben. Aztán tovább fejlődtek és létrehozták az emberi testet is.

    Nagyon ritka, ingoványos talajú téma a biológiában, de Dan felvetése (bárminek is szánta az elején, a HIV mondjuk nem jó példa rá) sztem. nem alaptalan!
    http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/a_hepatitis_b_virus_mint_szimbionta
    Egy ilyen jellegű kölcsönhatás a jelenlegi járvány „szelídebb variánsa” esetén?

  86. Nem tudom ki forgatta, de pár nappal ezelőtti ez a film Vuhanból.

    A 9. perctől érdekes látni, hogy be kell öltözni azoknak, akik a betegekkel foglalkoznak. Gondolom nem szórakozásból csinálják, nem tolják túl, mivel már van másfél-két hónap tapasztalatuk.
    Ha ez ilyen kemény, mérhetetlen mennyiségű eszköz kell, el sem tudom képzelni, hogy fog ez megvalósulni a mi kórházainkban, ahol gyakran a mosdókban még szappan, wc papír, törölköző vagy kézszárító sincs, a kézfertőtlenítőt meg hírből sem ismerik.

  87. „Idehaza március 2-án még csak 137 tesztnél tartottak, ez azt jelenti, hogy miközben a briteknél minden ötezredik embernél ellenőrizték, hogy fertőzött-e, Magyarországon még 50 ezer emberre sem jutott egy vizsgálat.

    A közelmúltban radikális létszámleépítésen átesett járványügyi hatóság nem győzi a már most megnövekedett munkamennyiséget. Más laborok is beszállhatnának, de presztízskérdést csináltak volna abból, hogy az NNK találhassa meg az első koronavírus-fertőzöttet. Másrészt az állami kórházak laborjaiban éppen napi tűzoltás folyik, köszönhetően a kormány által vezényelt „lealkudozásos” adósságrendezésnek. A laborreagenseket árusító cégek nem szállítanak magyarországi disztribútoraiknak, amíg meg nem kapják a lejárt esedékességű járandóságukat.

    http://medicalonline.hu/cikk/koronavirus__az_allatorvosok_elorebb_jarnak

  88. Looke fiery. A titánbevonatot nem a kormány finanszírozza, hanem a főváros. Itt annyi a külföldi a belvárosban, akik nap mint nap kimennek Ferihegyre, hogy azt te el sem tudod képzelni. És ezen kívűl nézz utána hányan tömegközlekednek. Ha ezek az emberek mind autóba ülnének hirtelen, a határokig állna a kocsisor. Valahogy meg kell nyugtatni őket. Ez pedig pénzbe kerül, közpénzbe. Amúgy meg a Fradi stadion mennyi közpénzbe fájt? Oszt nincs mögötte semmi, csak a kukába dobott milliárdok. Tehát igen is próbáljon megvédeni minket az állam, és pont.

  89. Idegen.

    Orbán csak magyarkodik. Nem magyar. Soros pénzén tanult. Majd szó szerint beleszart soros szájába. Egy elvtelen hazug szarházi. Mint a kilóra megvett politikusok.

  90. 92. Horváth Csongor

    „És a mutációnál kiderül, hogy mégis igaza lesz annak, aki egyszerre két vírusról vizionált!”

    Remélem nekem lesz igazam, mindenki érdekében.

    02.15.
    http://www.antalffy-tibor.hu/3100-ki-volt-a-baba#comment-248450

    02.26.
    http://www.antalffy-tibor.hu/3108-a-magyar-kormany-szakertelme#comment-249503

    És hogy mire alapoztam a gondolatot? Idéznék egy 2002-es műből, ami kötelező olvasmány is lehetne, nyilván nem az új NAT-ban.

    „Az Egyesült Államok egyre több problémát jelent a világ számára. Holott ahhoz voltunk szokva, hogy mint a megoldás letéteményesére tekintsünk rá. Az elmúlt fél évszázadban a politikai szabadság és a gazdasági rend zászlóvivője volt, ám az utóbbi években egyre nagyobb szerepe van a nemzetközi bonyodalmak kialakulásában, és bárhogyan nézzük is, a bizonytalanság és a konfliktusok egyik fő forrásává vált. A Föld összes országától elvárja annak elismerését, hogy vannak olyan – egyébként másodlagos jelentőségű – államok, amelyek a „gonosz tengelyét” alkotják, amelyek ellen harcolni kell, és amelyek megsemmisítésre ítéltettek: Szaddam Husszein Irakja nagyszájú, de katonai hatalomként jelentéktelen, Kim Dzsong Il Észak-Koreája az első (és az utolsó) kommunista ország, amely intézményesítette a hatalom vérségi öröklését; a többi rosszal egyetemben mindkettő olyan állam, amely a régi korok maradványaiként minden külső beavatkozás nélkül is kihalásra van ítélve. Irán, a másik állandó céltábla stratégiailag fontos, ugyanakkor a külső és belső megbékélési folyamat mellett elkötelezett ország. Mégis, az amerikai kormány a „gonosz tengelyének” teljes jogú tagjaként bélyegzi meg.”

    Nem minden az, aminek látszik.

  91. 105:
    Bármi legyen is ez, csak jókora idő elteltével fogjuk tisztán látni.
    Ez a biológiájára és az esetleges politikai céljára, ill. a kapcs. információk politikai használatára is igaz.

    Tény, hogy -úgy tűnik- a migránshad is csak eszköz volt, erőfitogtatás a több pénz/hatalom érdekében. Mi lesz itt, ha mindenki vérszemet kap?

  92. 103. Dan

    „Ez pedig pénzbe kerül, közpénzbe.”
    Nincs közpénz. Csak „kösz a pénzed!”, másként fogalmazva: a helytartónak biztosított adód, amivel végrehajtja (ellened) a programját, mindenképpen. Ha nem tenné, nem lenne a helytartód, ha te nem tennéd, te nem lennél az „állam polgára”. Az iskola azért van, hogy ezt a modellt megtanuld és egész életedben alkalmazd, soha ne kérdőjelezd meg.

    „Tehát igen is próbáljon megvédeni minket az állam, és pont.”
    Hát pont ez az, „próbál”, de nem tud. (nem nyugtatott meg a sok szájkarate? 🙂

    A két gondolat között az összefüggés talán csak a véletlen műve, azaz ne próbáljunk Fradi-stadiont fertőzőbeteg-ágyra konvertálni, mert nem lehet, ugye? A kocka el van vetve.

    106. Horváth Csongor

    „Bármi legyen is ez, csak jókora idő elteltével fogjuk tisztán látni.”
    Sosem fogunk tisztán látni, ahhoz túl jól működik a dezinformációs gépezet. Maximum megvizsgálhatjuk, hogy ki járt jól vele és feltételezhetünk. Vagy bármikor ráfoghatjuk a véletlenre.

    „Mi lesz itt, ha mindenki vérszemet kap?”
    Csak az, ami eddig. „Világtörténelem” sok áldozattal. Miért vársz mást? Volt eddig ellenpélda?


    Ps.
    „55 éves korában meghalt Fatemeh Rahbar, az iráni parlamenti képviselőnője az iráni koronavírus-járvány áldozata lett. Ő már a második parlamenti képviselő, akit a járvány vitt el. Eddig hét iráni politikus, illetve kormánytisztviselő halt meg a kórban.” – nem volt „szerencséjük”.

  93. 107.
    „Eddig hét iráni politikus, illetve kormánytisztviselő halt meg a kórban.”

    Kíváncsi leszek a mi nagyjaink, főleg az idősebb korban lévők meddig álldogálnak ki a nyilvánosság elé akár sajtótájékoztatni, akár csak járkálni emberek között. Meg egymás között.

    Szerintem már nem sokáig. (Igaz nekik biztosan lesz intenzív ágy meg oxigén palack)

  94. Súlyosan beteg, idős magyar férfi az ötödik hazai koronavírus-fertőzött

    A cikkből kiderül, hogy valószínűleg a külföldön élő és dolgozó fia fertőzte meg hazalátogatása alkalmával.

    https://index.hu/belfold/2020/03/07/koronavirus-magyarorszag-fertozes-jarvany/?fbclid=IwAR32jqVGxNf20cg88yxOKbYUYib1huwSUF_myq_RlrJLEd5wLtM3g5zRbq8

    Szar ügy. Nem érezheti magát lelkileg (sem) túl jól a fia, aki hazavitte a kórt.

    Közeledik a húsvéti időszak és magyarok százezrei utaznak majd haza. (Én már letettem róla).

  95. 109: Előtte jön a Nemzeti Ünnep márc. 15 -én, amikor fél Bp elmegy az országba szerte szét wellnessezni…! Na majd után fog csak szépen terjedni az országban a COVID-19 járvány, ha már az előjelek azt mutatják, hogy Bp lesz az első SARS-CoV-2 gócpont hazánkban. Persze ne legyen igazam…!!!

  96. 105. Attila: Én is az általad felvázolt forgatókönyvet tartom hitelesnek. Ennek a vírusnak nagyon érdekes a terjedése. Van olyan ország, akire csak ráijeszt, de van olyan amelyiket pedig letarolja. Ha valaki lemodellezné a kiindulási ponttól kezdve a terjedést és az országokra lebontott károkozást (figyelembe véve a gazdasági és politikai függési viszonyokat), akkor érdekes megállapításokat tehetne. A legjobb kérdések a témában: ki volt a bába? Kinek és kiknek hozza a legnagyobb hasznot ez az egész cirkusz? Lehet, hogy ezen a vonalon is érdemes lenne keresgélni…
    Osztom azt a megállapítást is, mely szerint Nagy Vezírünk tud valamit, amit mi nem. Ezért nincs tele a gatya náluk. Elbohóckodnak az operatív mesecsapattal, hadd lássák az emberek, hogy ki a legény a gáton ilyen embert próbáló időkben is.

  97. 111 – Hanyistók:
    Miből gondolod, hogy nincs teli a gatyája? Nézd meg az arcát! Ettől jobban fél, mint Gyurcsánytól, mert nincs ellene fegyvere. A vírust nem lehet letartóztatni és előzetesbe vágni 2 évre.

  98. 112. Tibor bá’ Nekem eddig elég magabiztosnak tűnt. A mai műsort nem láttam még. Az is lehet, hogy nem szóltak le a piros telefonon, ne szólj szám, nem fáj fejem alapon. Továbbra is feltételezem, hogy lesznek országok akik megússzák. A bábák bábáskodnak most is.
    Igaz, hogy a vírust nem lehet lecsukni. Ha viszont kreált, akkor hozni-vinni, menedzselni lehet. Az idő majd eldönti, hogy kinek az eszmefuttatása a helytálló!

  99. 113.
    Megnéztem a mai sajtótájékoztatót az előbb. Orbánnak nyoma sem volt, az egyenruhás beszélt és még Szlávik, Kásler, meg Cecília.
    Nem csak Orbánnak, hanem mindegyiknek kezd megtelni a gatya.

    A lepusztított, eszközhiányos, személyzethiányos egészségügy most előtérbe kerül, a figyelem középpontjába és vizsgázni fog és iszonyat kemény lesz az a vizsga.
    (Többet nem mondok, nehogy miattam tiltsák le ezt az oldalt).

    Karantén.
    Készüljön mindenki. Készítsen össze egy kis sporttáskába vagy hátizsákba néhány váltás fehérneműt, egy öltözet ruhát, tisztasági csomagot(kézfertőtlenítő gélt se hagyja ki), 1-2 személyi okmányt, némi pénzt, a szedett gyógyszerekből valamennyit(vitaminokat is, mert azt nem fog kapni), egy kis ételt,(édességet, mogyorót, ilyesmit, amit szeret) vizet és még amire szüksége lehet. 1 – 2 könyv is jól jöhet, amit idáig nem volt idő kiolvasni.
    Ha jönnek érte, hogy menni kell elkülönítésre, akkor már késő lehet kapkodni.

  100. 114.
    Ugyan hová vinnék az embereket (értsd: tömegeket) a „lepusztított, eszközhiányos, személyzethiányos egészségügyi” rendszerben? Karantén? Ne bohóckodj.

  101. 115 – Delp:
    Röhej, én már három napja megmondtam, hogy elfog maradni, amikor Orbán nagyokat fontoskodott a képernyőn. Nekem róla népünk bölcs vezére, Rákosi Mátyás jut eszembe. De akkor csak Kolorádo bogár volt, amit a végén megszoktunk, és senki se halt bele.

  102. Miről beszéljünk még így a nyavaja egyre közelebb kerülésével?

    Beszéljünk még egy kicsit a szájmaszkokról.

    Nálunk a virológusok gyöngye – nem emlékszem a nevére, az a kis puffadt arcú magabiztos valaki – azt mondta, hogy sebészmaszk nem való semmire, csak legfeljebb arra, hogy a köhögő ember ne fertőzzön. Ezért ezt csont nélkül benyelte a legtöbb ember és ezt hallom, olvasom mindenütt. Hogy a maszk nem való semmire, csak a pppxy3344567…

    n/a megszólalása kiváló volt ez ügyben (azthiszem tegnap).

    De ez a videó részletesen elmagyarázza az érveket:

  103. 114.
    „Ha jönnek érte, hogy menni kell elkülönítésre”
    Legfeljebb vizszintesen, lábbal elöre 🙂
    Szerintem is kezd ez alakulni „valami van a levegöben”.
    Ezeknek, ezekbe a korházakba, magamtol biztos nem mennék, ha meg minden mindegy nem lenne az olyan egyszerü.
    Tök tisztában vagyok vele 5perc kitalálni ki van a komment mögött, csak ugy miheztartás végett.
    És vannak még akik igy gondolják.
    Ha ne adj isten eldurvulna nem lenne az olyan sima ügy.
    Ez nem kina, még egyenlöre.

  104. 118 -Gyarmathy:
    Ez a videó már nem 😉

  105. 120. Tibor bá,

    Először nem értettem. 🙂

    Ha rákattintasz a „Nézd meg ezt a videót a YouTube-on.”, akkor bejön a youtube oldalán és megnézhető, tehát nincs letiltva.

    De ideteszem újra a linket.
    #https://www.youtube.com/watch?v=P6sA6s3N9RM#

    (Az elejéről és a végéről törölni kell a #-et vagy kijelöléskor nem kell belevenni).

  106. 114. Gyarmathy
    Ha angliában élsz, tudnod kellene, hogy a köznépet ellátó rendszerben jobban lent van a gatya mint náunk. Nem véletlenül jártok haza (svaájcból, németo.-ból, angliából) itthon operáltatni magatokat (akár egy ínhüvely gyulladással is).
    Nemrég voltam egy hetet sebészeti osztályon. Amit ott láttam, megeszem a kalapom, ha a kinti nagy dokik eszközöstől személyzetestől megteszik. A 12 sebészből négy még akkor is bent volt amikor nem volt műszak, ha pedig jött a hirtelen műtétek tömege (mert ilyen is volt) akkor otthonról szó nélkül jöttek éjjel kettőkor is. Aki pedig közülük aznap műtött, eset 10-kor bejött megnézni a betegét (és még akkor nem kapott pénzt, mert nyomorult azt sem tudta, hogy él-e).
    Mellékesen bár mikor megyek (vagy viszem a gyerekeket) ügyeleti szinten is jól ellátnak. Hogy kell csúsztatni? Na hát istenem, kibírjuk azt az évi pár tízezer forintot.
    Lehet, hogy nincs eszköz, de én jobban bízom magam egy magyar orvosra, mint a kinti sepcializált orvosokra (aki nem nyúl hozzá a fröcsögő érhez, mert, jaj ő nem érsebész, és amikor a magyar orvos elcsípi az eret, az a reakciója, hogy ebből per lehet – hogy a sérült meghalt volna, hát ő nem érsebész). Erről még többet is tudnék meséli de majd máskor.
    Ha egyszer a pakik, indiaiak és keleteurópai egészségügyisek haza mennek, mehetnek az angolok gyógyfüvet szedni a domboldalba.
    Mellékesen egy nyugati háziorvosi ellátás abból áll, hogy egy kilométerről megnéz, majd ír fel paracetamolt (mindenre!!!).
    A nőgyógyászati angol ellátás angliában pedig abból, hogy valamikor 2 hónapos korban csinálnak egy ultrahangot (az sem hüvelyi), majd meg sem érintik a nyomorult kismamát, mert mi van ha elvetél (megáll az eszem).
    Ez az egészségügy fog téged angliában megmenteni? Sok szerencsét!

  107. 117. Tibor bá’

    Már 27-én pont ezt a témát boncolgattuk. Neked is feltűnt a kormány panelszövege…
    http://www.antalffy-tibor.hu/3108-a-magyar-kormany-szakertelme#comment-249752

    A Rákosi-hasonlatod talán nem véletlen. A minta azonos: egy helytartó szerepe és a tömeg kordában tartása. Aki a leghatékonyabb ebben, az jut hatalomra. Bukásukat az okozza, ha ez az illúzió szertefoszlik a nép számára és ezzel a gazdi is szembesül.

  108. 120 Tibor bá’ beágyazva nem, kilinkelve igen.

    118 illetve nem is Neked szól.

    Részben mond igazat, sajnos nála is full nincsenek meg az interdiszciplináris kapcsolatok…
    A BSL-4 laborokban hordott Level-A hazmat ruha lényege, hogy túlnyomás alatt van, illetve hogy komoly „zuhanyt” kapnak a zsilipelés közben. A Level-B hazmat ruha nincs túlnyomás alatt, ezt használják a BSL-3 laborokban. A kettő között az a különbség alapvetően felhasználási szempontból, hogy a rendkívül veszélyes vírusok esetén, ha sérül a ruha, a túlnyomás még mindig véd, mert kifújja a levegőt a nyíláson.

    Szájmaszk… már sokan kifejtették előttem. Egy lényeges pontja van, benedvesedve átjuthat rajta a vírus, azaz ne napokig hordjon valaki egy FFP3-ast. Ez nem sugárvédelem, ahol pont a nedves maszk előnyösebb, hanem biovédelem.

    A maszk viselés propagálása terén maximálisan egyetértek. Csak hát… idehaza.

    Ja, valaki írta, hogy majd felveszi a védőruhát, maszkot, gázálarcot, ha akkora baj lenne. Nem javaslom… leszedik róla dühükben az emberek, nehogy má’ ő védve legyen. Ezt is tessék fejben tartani.

  109. 119.
    Ha valakiről kiderül, hogy beteg, fertőzött, majd elmondja, hogy közeli munkatársad, vagy együtt iszogattatok 3 napja és így tovább, akkor jönnek érted és elvisznek egy kijelölt helyre. Én erről beszéltem.
    Nem állhatsz ellen, mert akkor elvisznek kényszerrel.

    A jobbik eset, ha egy határozatot hoznak, hogy nem mehetsz el otthonról és nem fogadhatsz látogatókat és naponta jelentened kell, hogy jól vagy -e.

    Ezek közül bármelyikünkkel bármelyik megtörténhet akár mikor .

  110. 122.
    Itt legalább van szappan, működik a kézszárító, van fertőtlenítő folyadék adagoló 5 méterenként.
    Az infrastruktúra is kiváló. Ebből arra következtetek, hogy van vagy lesz bővebb intenzív kapacitás is. Már pedig most ez a lényeg.

    A többiről szerencsére nem sokat tudok.

    De engedd meg nekem, hogy otthoni idős szüleim és egyéb idősebb rokonaim miatt az otthoni dolgok miatt aggódjak inkább.

    Alultájékozott?

  111. 123. Attila
    És ha bukik a báró, akkor majd – szerinted jön egy – magyar érdekeket képviselő politikus. Fegyőrre vagy Gyurcsányra gondolsz esetleg? Mert ők készenlétben állnak az biztos.
    Ők is pont olyan helytartók mint a többi. Talonban vannak. Ki van ez találva.
    Őszintén, mondj egy magyar politikust aki nem pont így kezelné a helyzetet.

    Gyarmathy.
    Te is itt éltél valamikor. Tudod, hogy olyan a rendszerünk amilyen, de működtetjük. Nem az állam bácsi, hanem mi polgárok. Mutyival, félrenézéssel, lenyeljük a veszteséget pl. azzal, hogy ha adódik egy műhiba, nem tesszük tönkre a kórházat a perekkel, hanem elfogadjuk, hogy ez is benne van a pakliban, és ezzel lehetővé tesszük az orvosoknak, hogy merjenek dolgozni (nem mint nyugaton). És a traumatologián egy ortopéd sebész esetleg elkezdjen egy lágy szervi sebészeti életmentő műtétet, amíg a kolléga beér otthonról. Na ott kint nálatok mindenki mosná a kezét az öt méterenként lévő fertőtlenítővel, hogy ő biza nem nyúl a kétrét hajlott beteghez, mert nem az ő területe. És jogosan fél, mert ha sikerül is a beavatkozása, másnap ügy rúgják seggbe, hogy ő lesz az első ember a holdon aki rakéta nélkül ment fel. Na meg a precíz rendszernek, lesz gondja arra is, hogy anyagilag kinyuvassza a „kontárt”.

    Mellékesen most merek nagyobb összegben fogadni, hogy Bp. nem lesz góc!

  112. 125.
    Én értem, söt tisztában is vagyok vele.
    Te bemennél a jelenlegi egészségügybe teszem azt karanténba x100 másik emberrel egy helyre, mert nem biztos de lehet elkaptad.
    Ha még se megyek akkor lelö és tapicskol a véremben vagy mi, elöbb utobb az is elfogy aki erre hajlando.
    Hidd el egyre többen vannak akik nem biznak a rendszerben és kezd a hocipöjük tele lenni.
    Azért emlitettem ez nem kina itt nics akkora fegyelem és van még aki nem agyhalott.

  113. 125. Gyarmathy

    Ismerve az egészségügyi kapacitást a megoldás már régen az önkéntes karantén lenne és az iskolák bezárása, tömegrendezvények leállítása. Legalábbis, ha a vírussal harcolunk és nem valami más a célunk…
    Kemenesi doktor nyilván mosolyog ezen és nem húz maszkot, csak a laborban. Valamint idézi a WHO szakembereit. („elenyésző az esély a fertőzésre”, „csak behurcolt esetek vannak”)

    No, de egy ilyen helyzetben azért előjöhet az, hogy a „nem együtt gondolkodókat” is elviszi a fekete autó „karanténba”. Egy idő után pedig előjönnek a már megszavazott törvények szükségállapot esetére. Nem tudom ilyenkor gondoltok-e arra, mi az összefüggés a 2001-es év eseményeivel?

    127. vadegér

    „És ha bukik a báró, akkor majd – szerinted jön egy – magyar érdekeket képviselő politikus.”

    Nem kéne a számba adni olyat, amit nem mondtam. Gyurcsány, mint magyar érdekeket képviselő? Ezen jót mosolyogtam. Az én olvasatomban az ő gazdája ugyanaz, mint a jelenlegi helytartóé. Pusztán az történt vele, amit már leírtam, így aztán át kellett adnia a hatalmat, de még mindig jó dezinformációra és féken tartásra, ezért van a színpadon.
    De nyugi, előlép majd a megfelelő szereplő, ha eljön az idő. Orbán sem véletlenül fejezte be oxfordi „kirándulását” a megfelelő időben…

    A probléma azzal van, hogy az „átmeneti időt” ugyanúgy nem tesszük majd zsebre, kis emberek…

  114. 128.
    Nem fog lelőni, se megbilincsel és elvisz. Plusz a nyakadba varrnak egy rakás büntetést, eljárást az ellenállásod miatt.

    Tudom, hogy szar ügy, de jobb készülni rá.

    129.
    Nem Kemenesi-re gondoltam, hanem van egy másik, aki erről beszélt, hogy a maszk semmit nem ér, csak ha beteg vagy. Kemenesi gondolom nem akart neki ellentmondani, ezért ő annyit mond, hogy ha téged megnyugtat, biztonságosabbnak érzed, akkor vedd fel a maszkot. 🙂 Finom, diplomatikus elhatárolódás és ott van benne a tanács.

  115. 130
    Engem biztos nem, és még sokakat nem ebben biztos vagyok.
    Ha meg megsérül a védöruhája mehet ö is karanténba.
    Aki el akarna vinni is ember tud gondolkodni megéri neki a kockázat, tudom parancs az parancs de az ember meg ember.
    Csak szimplán arrol beszélek nincs bizalmam a haza egészségügy és az egész gárda felé, bocsánat ha nem mennék önként és dalolva a vágohidra.
    Nem vagyok felelötlen nem akarok másokat megfertözni ha elkapnám de állami karanténba csak bezacskozva vinnének.

    Bob meg össze van készitve az egész családnak de nem a karantén miatt és nem kétnapja.

  116. Jövönk.
    Nem tudom te hol élsz, de, hogy énfelém nincs ilyen magatartási forma amit leírtál (letépik a védőruhát az emberről, hogy ő is beteg legyen) az biztos.
    Ahogy én kivettem a korábbi írásaidból, te nyugaton szocializálódtál, így ennek megfelelően jár az eszed is. Egy individualista, egosita és nihilista társadalomban ez érthető viselkedés (lásd Gerilla, Franciaország összeomlása című regényt).
    Itt keleten mi ha túl akartunk élni, össze kellet fogjunk. Ha baj volt még jobban. Amíg egyik rakta a zsákot, a másik osztotta a frissen sült buktát. Senki nem ment omlasztani a szomszéd település gátját, ha az övé pengeélen táncolt.
    Apropo árvíz. Mondtad korábban, hogy azért nem volt gebasz Mo-on, mert szétterült a víz meg elment az eső. Az elsőről annyit, hogy nálunk 3x annyi víz van a Dunában mint No-ban, Au-bn. Az alpok összes vize a Morvával és Vággal bezárólag mind itt volt. Ennek ellenére megtartottuk a gátakat. Mi a magyar emberek.
    Míg felettünk és alattunk mindenki úszott. Nyugaton a polgár, mondván, hogy ő keményen adózik, hát védje meg az állam mert egyébként is büdi a munka (tisztelt a kivételnek), a szerbeknél és románoknál szartak a közepébe, mert egyébként is lusták. A magyar ember pedig tudja, hogy 400 éve az állam nem érte van és ha baj van és meg akarja úszni kell tennie érte. Ez kb. három mentalitás. Ezért is él ez a nemzet még most is ebben a kárpát hazában.

  117. 131.
    Érdekes így belelátni a lelkekbe. És még csak nem is tudok (persze nem is akarok) vitatkozni veled.

    Csak felsejlenek a közeli jövő drámái.

    A személyes találkozásokat minimalizálni kell, amennyire csak lehet, hogy ha lehet ne kerüljön az ember ilyen helyzetbe.

  118. 127.

    „Mellékesen most merek nagyobb összegben fogadni, hogy Bp. nem lesz góc!”

    EGy az egybe azért ne fogadj. Legalább egy a tízbe.

    Egyébként mi a góc? 500 beteg már góc? Ha meg mégis lesz, akkor is le van szarva, nem? Úgyis az influenza nagyobb gond.

  119. Gyarmathy.
    Valaki írta, hogy ez a vírus, a terjedése alapján, mintha menedzselésre szorulna.
    Na ha ez így van, akkorra érvényes a fogadásom. Bocs ezt elfelejtettem megjegyezni.

    Gyarmathy, tényleg áruld már el nekem, hogy miért jö az összes fejlett nyugati orvosi ellátásban élő ismerősöm haza sebészi beavatkozásra? Na meg szülni főleg
    Angliából. Tényleg érdekelne. Ha már annyira szar a rendszer. Én sem megyek a Kabuli utcai fogászhoz fogat csináltatni, még ha olcsó is.

  120. 135.
    „Gyarmathy, tényleg áruld már el nekem, hogy miért jö az összes fejlett nyugati orvosi ellátásban élő ismerősöm haza sebészi beavatkozásra?”

    Biztos mindegyiket számba vetted? Mert én ismerek sok magyart, aki itt szült, itt műtötték, gyógyították.

    De ha neked mindegyik hazamegy beavatkozásra, akkor kérdezd meg tőlük. Én nem tudom.

    Viszont felhívnám a figyelmed, hogy én nem az otthoni orvosok, nővérek szakértelmét vontam kétségbe. Hanem az egészségpolitikát, a pénzelvonást, stb. amiből következik a személy és eszközhiány.
    Olyasmin akarsz vitatkozni, amit nem is állítottam?
    Hol bántottam én a magyar orvosok szakértelmét?

    Kíváncsi leszek, ha elfogy a védőruha vagy oxigén palack, akkor hogy gyógyít majd a felkészült orvos?

    Én csak fogászatra járok haza, pontosabban ha úgyis megyek haza, akkor elmegyek a fogászhoz és ha javítani kell, akkor megcsináltatom és megfizetem.

    Miért? Mert sokkal olcsóbb.

  121. Vadegér,
    Vitstílusod és néhány kommentben tanúsított megnyilatkozásod kiábrándító!

    Ne keverd, ill. mosd össze a humán erőforrás értékeként számon tartott kiváló szakembereinket a rendszer által biztosított gyalázatos anyagi – tárgyi körülményekkel!

    Az angliai barátaid előbbi miatt jönnek haza, mi pedig itthon az utóbbi miatt aggodalmaskodunk jogosan. Gondolom nyugati barátaid utóbbi problémakörét magán kereteket használva lépik át könnyedén. Azt sem hiszem, hogy minden beavatkozásért hazajönnek, gondolom az sem utolsó szempont, hogy jóval olcsóbban jutnak bizonyos szolgáltatásokhoz.

    Ráadásul az orbáni elvek pár éve elkezdték mételyként felzabálni a humán értékeket is!

    Nekem -személy szerint-, nem a neve, vagy a pólója színe fontos a minisztereinknek, hanem az, hogy jobbá avagy rosszabbá, hogy könnyebbé avagy nehezebbé teszik -e a mindennapi munkámat, megélhetésemet, ill. a társadalom meghatározó részére milyen hatással vannak döntéseik.
    Hallottál pl. valakit Varga Mihály ellen kikelni mostanában? De Áder, Matolcsy, Orbán, Gyurcsány… Ne soroljam!

    Nem mindenkinek kell a szájába adni a szót!
    Gondold át… sokan vannak, akik képesek objektív értékítéletet hozni külső segítség nélkül is, saját tapasztalataik alapján.
    Ez a: -nem jó az Orbán, visszahozod inkább a Gyurcsányt?- érvelés olyan óvodás!

  122. 118 Gyarmathy

    Örülök, hogy gondolkodsz!
    Másokra is figyelj!
    Bocsi, csak a példa kedvéért hozlak, Horváth Csongor

    Itt mondtam http://www.antalffy-tibor.hu/3111-az-en-strategiam#comment-250827
    a M75-ös gázmaszkot.
    Csongor válasza:
    http://www.antalffy-tibor.hu/3111-az-en-strategiam#comment-250828
    „Elavult. ”
    Ez nem jó válasz. A vírus nem tudja, hogy elavult-e a maszk.
    Átmegy rajta? A szűrő megfogja a vírust?
    Megállapítom, hogy Csongor nem ismeri ezt a maszkot.
    A Jofogas linken 1200 Ft-ért kínálják a teljes készletet, de lehet venni csak szűrőt is
    https://www.jofogas.hu/zala/Magyar_katonai_gazmaszk_szuro_100743333.htm
    400 Ft-ért.
    Ebben a szűrőben aktív szén is van. A benne található szén értéke a mai piaci áron tízszer több, mint a szűrő szelence.
    https://floravita.superwebaruhaz.hu/aktiv-szen-novenyi-gyogyszerkonyvi-minoseg-usp-100-g-t522577
    Ha csak aktív szénre volna szükségem, már akkor is megéri venni és kifejteni a szelencéből.
    De a benne levő szén és porszűrő (mert kettő rétegű) messze hatékonyabb mint a méregdrága FFp2-3-ak.
    Szép vagy sem? Háborúban vagyunk, az életünkért küzdünk.
    http://pandemia.hu/koronavirus-hirek-03-07/
    „Brit kutató: ez olyan mint a háború”

    Tehát gondolkodjunk!

  123. 138:
    Jézusom!
    Véleményt, tanácsot kérsz, most meg értékítéletet hozol…
    Igen, gondolkodj! Szükség lenne rá (katona)!

    Nem a szűrőn fog bejutni az a vírus… nem erről volt szó.
    S ha már ennyire belejöttél, akár készíthetnél kis maszkokat intimbetét és aktív szén kombinálásával. 🙂
    (Kölcsön kenyér visszajár!)

    Vajon miért szerelték le ezeket a készleteket, és adják ezen az áron? Persze lehet köztük jó darab, gyorsan vegyél 10-et, hátha lesz benne 1 tényleg használható. Próbáld ki, aztán visszatérhetünk a szájkaratéra.

  124. Gyarmathy, Csongor.
    Nem értjük egymást. Én is tudom az eszköz és egyéb hiányt. De bízok az orvosainkban.
    Hogy van-e vészhelyzeti eszköz vagy nincs, azt miből tudjátok? Ez általában államtitok. Én csak azt mondom, ahogy a dunai árvizet megoldottuk, úgy ezt is megoldjuk. Honnan volt annyi zsák?
    Ja hogy az nem vastüdő. Igen, csak lélegeztető gépet az kap akinek a légzésért felelős izmai nem működnek. Ha a tüdő egy része károsodik, akkor hiába mozgatod mesterségesen, mert nem vesz fel több levegőt, erre az esetre, intubáció (nem mindég) és plusz oxigén kell, vagyis palack. Abból meg van bőven. Ha nem más, elhozza Józsi az épitkezésről.
    És tényleg, a jól kereső ismerőseim mind itthon kezeltetik magukat. Vitastílusról csak annyit, hogy a saját vélemény (nem kollektív bólogatás) kívül esik a modorosságon?

  125. Ha érdekel valakit. Csúcs látogatás 9590 alkalom, február 27-én volt.

  126. 140:
    „Hogy van-e vészhelyzeti eszköz vagy nincs, azt miből tudjátok?”
    Nem tudjuk, mert nem tudhatjuk! És ez sztem. nagyon nincs így rendjén.
    Mint tájékozódhattál róla, a képviselők is annyit tudnak, amennyi a sajtótájékoztatókon elhangzik… Ha szted, ez így ok., akkor nekem nincs több mondanivalóm.

    Egyáltalán nem zavar senki saját véleménye! Ezt a „nem kollektív bólogatás” megfogalmazást sem először írod, mintha korábban már láttam volna, de nem értem, hogy pl. most velem szemben ezt konkrétan mire alapozod?
    Kiválóan megfogalmaztad, köszönöm a megfelelő szót rá! Lehetnél modorosabb, igen, ez a jó szó.

  127. 132. vadegér

    „Az alpok összes vize a Morvával és Vággal bezárólag mind itt volt. Ennek ellenére megtartottuk a gátakat. Mi a magyar emberek. Míg felettünk és alattunk mindenki úszott.”

    Ehhez két gondolat.
    Az egyik, hogy számold meg hány vízlépcső van Pest felett a Dunán. Lesz elég ujjad hozzá? Aztán nézz utána, mekkora a puffertároló kapacitás, amivel lehet a „csúcsok között manőverezni”. Tehát messze nem igaz az, hogy minden víz nálunk volt. Nálunk annyi víz van, amit leengednek a sógorék. Ha lenne vízlépcsőnk, még többet lehetne játszani a vízmennyiséggel. Ha meg lenne komolyabb plusz víztározónk, akkor akár még felkészültek is lehetnénk a hamarosan igencsak hektikussá váló csapadékmennyiség kezelésére. De nincs, ahogy nincsen megfelelő számú fertőzőbeteg-ágyunk sem, mert az aktuális helytartó elk..ta a lecsót hatalomtechnikára és a szórakoztatóiparra. A „programra”.
    Ha lenne állam, akkor ezek már készen lennének, akár közmunkával vagy mutyival is. De csak posztmodern állam van. Ezt meg már kifejtettem, hogy mire való.

    Kettő. Tudomásom van olyan településről, ahol nem volt NER érdekeltség és úszott, meg olyan is, ahová a vezér ki akart kötni, hogy videó készülhessen a „nagy dunai hősről”. A polgármester meg elhajtotta a f@szba.

    Mint mondtam: nem minden az, aminek látszik. Néha olyan, aminek láttatni akarják és te pontosan olyannak is fogod látni… még harcolsz is érte szívvel-lélekkel, ahogy itt is tetted.

  128. 141:
    Mindenképpen mutatja, hogy az emberek komolyan aggódnak és érdeklődnek, rákattintanak minden fellelhető információra. Ezért is fontos a hiteles, minőségi információ átadás és a használható tanácsok megjelenítése, ill. a korrekt, követhető és jó modorú – színvonalas vita.

    Azzal is számolj, hogy én például korábban naponta 2-3 esetben kattintottam, most a hetekben viszont napi 30 kattintás is simán megy egy hétvégén. Nem tudom ezt a statisztikai szűrőmotor egynek veszi, vagy valahányszor jövök, számolja. Ugye az IP közben változhat is, ha automata a kiosztása.
    Ha mindenki ugyanígy tesz, az is jelentős emelkedést generál, de nyilvánvaló, hogy a helyzet és a téma fontossága behozza a véletlen látogatókat is. Szorítok, hogy a 10.000-et egy másik, sokkal kellemesebb téma/esemény esetében lépje majd át a blogod! Mondjuk a 90. születésnapodon… 🙂

    —————————————————-
    A szűrőkre/szájmaszkokra visszatérve én -ahogyan korábban is- ismét azt mondom, kellenek a maszkok, ahogy kinövik magukat a gócpontok majd országosan is, de elegendő lesz alacsonyabb védelmi szintű maszk is, tehát nem kell vegyvédelmi felszerelés, farsangi maskara, inkább bárhonnan beszerzett készlet, de legyen készenlétben. Azt, hogy komolyabb felszerelésre szükség lesz -e, most nem lehet biztosan tudni, tehát ha valaki beszerzett nem hülye, de egyelőre nem okoz komolyabb esélycsökkenést, ha nem áll mindenkinek rendelkezésére. Ha viszont érkeznek a számok a megbetegedések felfutásáról, magunkra kell ölteni, mindenkinek használnia kellene tömegközlekedési eszközökön, és közösségi tereken. Akinek nem lesz, abszolút el kell kerülnie az ilyen helyeket! Aztán, ha az iránban tapasztalható helyzetbe kerülnénk, jöhetnek nevetgélni, akik komolyabb felszereléssel készültek. A többiek a saját karanténjukban és készleteikben bízhatnak, ill. akinek szerencséje lesz, egyszerűen átesik majd rajta. Egyelőre most vegyük komolyan a mindennapi óvintézkedéseket, és vigyázunk felmenőink, elsősorban apáink és anyáink egészségére!

    144:
    Hálás vagyok az ilyen megjegyzésekért és linkekért, mert sok olyan látogató van, aki mindenfélét kommentel ripsz-ropsz, de közben egy nyomorult búvárpalackot sem tudna normálisan felvenni és beállítani.

  129. 144 Delp
    Tudom a protokolt. Csak nyersen mondtam valamit, nyugtatásképpen a laikusoknak.
    Mert itt mindenki vastüdővel rohangál, úgy, hogy azt sem tudják mire kell.
    A koronára csak akkor kell, ha valakit valami komplikáció okán mély altatásba tesznek.
    Az olasz videóról annyit, hogy az intenzívesek a protokol okán be voltak öltözve. Nehogy bevigyék még a nyavalyát is (sárgaláz a lepratelepre). Ha megfigyeltétek, volt ott egy beteg élegeztetőn, mindkét lába gipszben, vagy merev kötésben. Nem hiszem, hogy a cov vírus miatt tették abba. Inkább valami más miatt van bent (pl. baleset) most meg óvják. Ezzel nem bagatelizálni akarom a dolgot, de azért a tényeket ne változtassuk meg a mind megdöglünk hiszti miatt.

  130. 140/146:
    Ok. Értesz hozzá.
    De akkor miért nyegléskeded el így?
    Ha például ápolóként vagy orvosként így nyilatkozol laikusoknak, számomra hihetelen!

    Az olasz videóval kapcsolatban egyetértek! Sok másik videó is van, ami csúsztat, ferdít, mindemellett feleslegesen rémiszt is.

  131. 146:
    Az a csizma szerűség olyasmi lehetett, mint nagyanyámnak régen a rugalmas ideál pólya: be kellett fáslizni a lábát, hogy a hosszú mozdulatlanság alatt a kitágult visszerekben ne alakuljon ki vérrög, ami szövődményt, embolizációt okozhat.

  132. 145 -H.Cs.:
    Nekünk van két doboz műtős maszkunk. Be senkit nem engedünk. Ha a postás jön arra az időre Éva felvesz egy maszkot, és kesztyűben átveszi a küldeményt. Maszk utána elégetve. A küldemény vasalóval átforrósítva. Kesztyű megy a mosásba.

  133. 149 Tibor bá’

    Vasaló romlandó kajánál meg műanyagnál nem biztos hogy jó…
    Nincsen öreg Medicor kvarclámpátok? (Nekem van egy, de nem adom kölcsön!)
    Fél méterről 10-10 percet ráengeded oldalanként oszt a maszkokat is lehet újrahasznosítani 🙂

  134. 149:
    Sztem. Neked kizárólag két okból adódóan lehet szükséges elhagyni a házat, ill. ilyenkor kell majd igazán a maszk:
    1. Bármilyen banális dolog miatt akár, de orvoshoz kell menni (Éva csúnyán elvágja a kezét főzéskor, kutya megbetegszik pl., ne adj Isten elesel, rosszul leszel).
    2. Bármi miatt olyan javítást kell végezni, amit egyedül nem tudsz megoldani, vagy beszerzés miatt boltba kell menni miatta (Kifogy a spec. gombelem a vércukormérőből, légkondiban kimegy egy panel, búvárszivattyú meghibásodik és a tartalék sem üzemel, meg hasonlók, amire nem igazán lehet felkészülni maximálisan).
    Utóbbinál az internetes rendelés is megoldható (még).

    A postát elég komoly protokoll szerint kezeled, de hát nem árt az óvatosság.
    Azt hittem a kutyák már megtanulták átvenni a küldeményeket… Persze a postás kezének maradványait fertőtleníteni hosszadalmasabb lenne :-).
    Az egyszer használatos maszk újra felhasználása -minden körülmények között- kockázatos.
    Az UV és a hőkezelés közül én az alkalmazott 80C fokban bíznék jobban. Gondolom papírküdemény, hivatalos levél, csekk, számla esetében értetted.

  135. Kedves Csongor, bocsáss meg ha flegma voltam.
    De tényleg zavar a sok sületlenség. Ahogyan a sok jó szándékú ember feleslegesen hergeli egymást. Legyen készlet, legyen tartalék. de hogy ez akkora buli lenne nem hiszem.
    Nem bagatelizálom a vírust. Nagyon veszélyes, ha megkapod! De nem olyan virulens amint azt a média vetíti (gondolj bele a mai közlekedési eszközök mellett, hol kéne járjon a fertőzöttség – és valamiért csak gócok vannak)!
    Pl. Tegyük fel, hogy ide érkezett valaki február elején fertőzötten. Ötszörös virulencia mellett (még ha 24 nap is a lappangás), mostanra már robbannia kellett volna Mo-on legalább egy 100 számmal (mert február 15-től már fertőz az egyén, kb. 10 embert fertőz /de állítólag többet is, pl. színház/, akik ismét megfertőznek másik tízet, 10×10=100). Valahogy nem jönnek a számok. Öt fertőzött februári indítással semmi. A kevésbé virulens influenza a fél Mo-t kifektette ennyi idő alatt. Miért? Az elmúlt két hétben az egész családom átesett egy elég kemény víruson és – Hála Istennek – mind jól vagyunk (pedig én még a kínaiakhoz is járok enni). Biztos nem COV volt.
    Meg fogod látni, hogy ha eljön az Igazi Tavasz, eltűnik a betegség. Nem bírom mondani, hogy nincs vírus ami az UV-t bírja.

  136. 152:
    Na látod, ez egy összeszedett, korrekt hozzászólás volt.
    Köszönöm!

    Sztem. nem a média, legalábbis nem mindegyik médiatermék vetíti, ez inkább az emberek bizonytalanságának reakciója, amire valaki brahiból, valaki érdekből, valaki saját kétségbe esésében rájátszik. A média meg inkább annyiban hibás, hogy „felkap mindent, mint gyögytyúk a taknyot”.

    Attól az időjárástól, amiről beszélsz, sajnos még hónapokra vagyunk.
    De meglátjuk, azt kívánom, hogy legyen igazad!

    Addig is maradnak a reális óvintézkedések, mert egyénileg tényleg nehéz eldönteni, hogy az ember bevállalja -e a konkrét találkozást az új kórokozóval. Hasonóan, mint amikor először ugrasz fejest az uszodában. Én az influenzától is minden évben tartok, és idén sem szeretnék találkozni vele, hiába „nem kell félni tőle”.

    Az új vírus terjedsésével, ill. lappangásával kapcsolatban sok a fehér folt, így ezekre a felvetésekre érdemben nem tudok reagálni, később tudjuk majd meg mi az oka.

  137. 154:
    Ez fertőtlenítéshez jó ötlet, de több, kisebb kiszerelésben venném (bomlékony, megbontva veszít az erejéből). Nincs literesben?
    Bőrre, légutakba, tápcsatornába ne kerüljön!
    Irritatív és kiszőkíti azt a bőrfelületet is, amivel érintkezett…
    Régi, brómtól megsárgult műanyagok regenerálására is jó, de gumikesztyűben dolgozunk vele (vagy hígítani kell, de akkor nem olyan hatékony).
    Egyszer használatos maszk fertőtlenítésére ezt sem használnám, mert a maszkra tapadt vírus átkerülhet bármire – bárhova, így ott a legegyszerűbb a kidobása, elégetése.

  138. Kedves Csongor!
    Nincs itt semmi fehér folt. Ahogyan a meleg meleg a hideg hideg, a vírus is vírus. Hozza a sajátosságait. Ha nem akkor nem vírus, és feltartom a kezem és visszavonom amit írtam.
    Én és környezetem átestünk – vélelmezem – az influenzán. Száraz köhögés, láz, gyengeség, izom- és ízületi fájdalom, stb. Túl vagyunk rajta, hála Istennek. Meg sem fordult a fejembe virologiára futkározni. Minek? Hogy összeszarja magát a környezetem? A munkahelyemen sem lett senki beteg.
    Egyébként abban igaza van a szakiknak., hogy vagy az immunrendszer, vagy hát így jártál.

  139. Vadegér: ha nem bírja az UV-t, akkor Iránban miért terjed annyira? 15-20 fok van és napos.

  140. 156:
    Saját magad igazolására csináltathatnál tesztet. Állatorvosnál is lehet? Nem tudom, valahol ezt olvastam…
    Elvileg még pozitív lenne, ha mégis COVID-19.
    Ha tényleg hazament a kínai csaj, ahogy korábban leírtad, és a vele való kontakt után indult mindez, nem is kérdés, hogy kellene az a teszt.
    Azok miatt is, akiket nem is ismersz, de továbbadva feléjük a vírust védtelenül és értelmetlenül megbetegedhetnek!

    Ha nem egyértelműsíthető lefolyásában, ill. tényszerűségében, hogy volt közvetett kínai (mármint az országra vonatkozó) kontakt az étkezdén keresztül, én is 100%-ra veszem, hogy nincs köze hozzá. Hasonló helyzetben én lelkiismereti kérdésként biztosan alaposan utána járnék…

    157:
    Sztem. ahhoz legalább 25 C fok feletti hőmérséklet és tartós napsütés kell, tehát eleve túl kell lendülnünk a csillagászati tavasz ponton, vagyis a napéj-egyenlőségen (márc.22.). Amúgy Ausztráliában és Afrikában is tejed. Az Afrikai adatok 5-6 nap után fontosak lesznek ennek megítélésében.

  141. „Saját magad igazolására csináltathatnál tesztet. Állatorvosnál is lehet?”

    Linket !
    Keresd meg!
    Ne sunnyogd el !

    Komolyan mondom.

  142. Laikusként kérdezem még: aki az UV-ban bízik, az a gyakorlatban hogyan működik?
    A vírust direkt UV sugárzásnak kell kitenni x ideig, hogy elpusztuljon. De mi van az árnyékos helyekkel, a házak, üzletek, lakótömbök mélyén levő vírussal, azt nem pusztítja el a nap, max. lassítja a terjedését, nem?

  143. 159:
    Ne követelőzz. Mit képzelsz!
    https://www.dailymotion.com/video/x4elonz
    Fenti linken néztem videót, és a közben megjelenő reklámok közt szerepelt egy HVG reklám, amelyben Gergely Márton (HVG) azt mondja, hogy az Állatorvostudományi Egyetemen (Bp.) végezhető ilyen teszt „nem csak állatokra”.

    Nem tudom, hogy kacsa -e, esetleg reklámfogás a cikkükhöz, vagy tényleg komolyan gondolta, ezért így fogalmaztam. Feltételezem, hogy Vadegér nem szeretne jelentést tenni magáról, hogy esetleg karanténba vigyék… (Emiatt hülyeség az op.törzs azon intézkedése, hogy csak az ő laborjuk végezzen teszteket. Sokan fognak kibúvót keresni emiatt, pedig saját magunk által vállalt teszteléssel is lehetne pontosítani a statisztikákon.) De a leírtak alapján sztem. nem lenne rossz megtudni, ill. biztosan kizárni a koronavírust a kínai étkezdésről leírt tapasztalata miatt.

    160:
    Igen, a terjedést lassítja, ki nem irtja teljesen. Mint az influenza esetében. Sokkal kisebb az esély, hogy nyáron cseppfertőzéssel vírus miatt megbetegedj. Mesterséges megoldásként ugyanezt tesszük a fertőtlenítéssel, kézmosással is. Most nagyon jól jönne bármi, ami a terjedését -természetes úton- visszaszorítaná!

  144. 161.
    Te jó ég, hogy mik derülnek itt ki.

    Vadegér, aki rendszeresen jár kínaihoz kajálni a mai napig és nemrég átesett valami kemény vírusfertőzésen az egész családdal.

    Vadegér = Alultájékozott -tal ? aki valami altatóorvos vagy egészségügyis.
    Aki gondolom bejár dolgozni….

    Na jó, biztosan csak túlpörög a fantáziám.

  145. Egy vezérkommentelőtől elvárható.

    Hétfőn utánajárok.

    Mit követelőzök.
    Miért ki vagy te?

  146. 164:
    „Miért ki vagy te?”
    1. Tudsz olvasni, ugye? Oda van írva mindig: Horváth Csongor
    2. Valaki, akitől használható információkat (is) kaphatsz.
    3. Egy nálad biztosan idősebb ember, mert ekkora (pejoratív értelemben vett) paraszttal nálam idősebbel még nem találkoztam.
    /Egyben elnézést kérek a nagyszámú kivételt képezőktől az általánosításért!/
    4. Vezér ám a… A magadfajták az élettől is elveszik a kedvemet. De veszem a lapot, szeretek olvasni, és úgyis sok időm elment ma is a gombok bökködésére. Majd légyszi azért ugorj be néha helyettem!
    Ja, és ismét: Szívesen!

    Sok sikert a COVID-19-el, de tudd, ez csak az első felvonás!

  147. 162 személyesen ismerem az altatóorvost, aki nem jár be dolgozni. Kizártnak tartom, hogy ő felelőtlenül járna el a témában vagy bagatellizálná a COVID-19-et. Nem azonosak, nincs egyenlőségjel.

  148. 162. Gyarmathy
    Tudtommal influenza járvány van, több 10 ezer fertőzöttel ország szerte. A másik még egyelőre nem tombol. Miért kell egyből a legrosszabbra gondolni?
    Az influenza novemberi beindulással december közepére, amikor nem érte el a lépcsőt, ezres fertőzöttséget produkált. Ez a vírus, pedig még most is hétnél tart. Ha ilyen gyorsan terjed, akkor szépen belefut a nagy UV pofba. És ha már az utcán korlátozott lesz a terjedése, a fertőzés jelenlegi gyorsasága (ami egyébként tetű lassú) tovább fog lassulni.
    Az idő nekünk dolgozik.
    Nem akarjátok elfogadni, hogy azzal a virulenciával amit az elejétől neki tulajdonítottak, január óta már nem csak gócok kéne legyenek, hanem az egész világ egy katasztrofa sújtotta övezet.
    Sem Szöul, sem Tokió, sem Hanoi. Olyan zsúfoltság mellett ami ott van, már az olasz fertőzések többszörösét kéne lássuk. De nem. Pedig még közelebb is vannak, és nagyobb a jövés menés köztük mint Európa között.
    Én azt hittem, hogy meg lehet értelmesen beszélni a kételyeket. De azt látom, hogy a többség nem kíván arról beszélni, ami esetleg cáfolja a vírus szupervoltát.

  149. 167.vadegér

    Szerinted ez egy szándékosan gerjesztet probléma? Akkor nem értem miért éri meg ekkora felhajtást csinálni ? miért éri meg szétcseszni a gazdaságot ?

  150. 167:
    „Én azt hittem, hogy meg lehet értelmesen beszélni a kételyeket. De azt látom, hogy a többség nem kíván arról beszélni, ami esetleg cáfolja a vírus szupervoltát.”

    – Így van, esetedben egy teszt elvégzése, és nevethetsz!
    Nem cáfolni kell elméletileg, hanem kizárni gyakorlatilag. Ehhez teszter kell, nem jövőbelátó gondolatok…

    Vicces, hogy miközben potenciális terjesztője lehetsz, a veszély jelentéktelenségéről prédikálsz. Most mit csináljunk, ha itt a többség -érzékelhetően- nem ért Veled egyet?!
    Ilyen esetben az ember felkeresi a saját elveinek megfelelő közösséget és nem foglalkozik azokkal, akik másként gondolkodnak. Miért is foglalkoznál ennyi „hülyével”?

  151. 168.
    Én nem mondtam azt hogy szándékos (különben sem hiszek az összeesküvés elméletekbe). Csak, hogy furcsa a történet.
    Mivel magyarázod, hogy virulensebbnek van beállítva mint az influenza és mégis sokkal lassúbb a terjedése?
    169.
    Amikor orvosnál voltam teli volt a rendelő influenzás személyekkel. Senkit sem küldtek el tesztelni. Mondjuk ez az olasz cirkusz előtt volt.
    És azt akarod mondani, hogy az a sok influenzás az mind cov-os? És hol csinálnak tesztet? Mert még azokat is elhajtják, akik ugatnak, én pedig hála Istennek jól vagyok. Mellékesen a kollégák nagy része idén már átesett valamilyen lázas betegségen.

  152. :170 Vadegér

    A jó öreg influenza virusát sok-sok ezer ember hordozza. (Nyáron is!)
    A korona újdonság valószinüleg még csak pár száz beteg lehet …

    Március eleje van, gondolom illetékes elvtársaink biznak a közeledö tavasz
    csodatévö erejében vagy hogy valamit kitalálnak felfedeznek a kór ellen.
    Na majd meglátjuk – mondta a vak.
    🙂

  153. 170:
    Úgy érzem, mintha kicsit meginogtál volna…
    Sokszáz influenzás ember közül elég, ha egy hordozta a koronavírus új változatát, és átadta. Sőt nem is biztos, hogy a rendelőből jött a betegséget okozó vírus. Ráadásul egyszerre több kórokozó is megfertőzheti az embert, s valóban, nem mindenkit üt ki.

    Már többször elmondtam korábban is, hogy nincs elég információnk ahhoz, hogy itthonról eldönthessük, ill. megoldhassuk ezt a problémát. Találgathatunk, de annak esélye, hogy így akár pro, akár kontra megsejtjük a megoldást, szinte esélytelen. Az ismeretlenből kell logikailag kiindulni, s aszerint okosan cselekedni.

    A teszthez az operatív törzs forró vonalán jelentkezve lehet hivatalosan hozzájutni.
    https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/523-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban
    https://koronavirus.gov.hu/elerhetosegek

    163-ban írtam alternatív tesztelésről is (költséges), de ennek valóságtartalmáért nem tudok felelősséget vállalni, mert netes reklám útján jutottam hozzá az információhoz.

  154. Azért kiváncsi lennék „ez csak egy kis megfázás” ha kopogna a védöruhás ember, a kedvenc kinai éttermében pozitiv tesztek lettek van 5perce aztán aput, anyut, gyereket berakják karanténba másik x ember közé elövigyázatosságbol.
    Ha nem is kapták el majd most elfogják.

    Itthon ilyet nem tudok ugyan elképzelni egyenlöre, mert ugye lofaszt se tudnak tesztelni igy nem is derül ki semmi, de ha ne adj isten eldurvul a helyzet még akár bemondásra is megjelenhetnek a zacskos emberek.
    Majd akkor mondhatja én nem hiszek benne.
    Aki azt gondolná bárkit érdekelne pár ártatlan áldozat az nézzen magába jelenleg mennyire érdekli esetleg ne terjessze ha valami csoda folytán már most elkapta volna, vagy csak minimalizálja az esélyt a fertözésre.
    20-30-as korosztály ugy leszarja ahogy van a nagyrészének se család se komolyabb munkája nincs elvannak mint a befött, ha a nagyszülök kihalnának még jo is lenne, lenne mit örökölni, azt mehet a buli tovább.
    Odáig el se jutnak már a mi gazdaságunk felett is rezeg a léc, a virusosdi lehet csak a kisebbik gond lesz, mondjuk a futoszallag mellöl ezt nem is látja és nem is várják el töle ezt is megértse.

  155. 173:
    Hamarosan meglesz az első halott, és több gócpont. Valószínűleg napok kérdése…
    A legnagyobb pofájúak fognak majd -szokás szerint- elsőként remegő valoggal elbújni!

  156. Horváth Csongor.
    Köszi az infót, valószínű élni fogok vele, ha nem másért a köz érdekében.
    Hogy nincs elég infónk?
    Én nem ezt mondanám, hanem, hogy össze vissza infók vannak. Folyik a vér a szemből, egyszerre több tucat embert is lefertőz, stb.
    Ehhez képest, nem virulensebb mint az influenza, sőt. 24 nap lappangással sem okozott világjárványt. Az influenza napi szinten MO-on több ezer embert lefertőz, ez pedig 1-2-t, A Gripé már ezer felett produkált hullát kis hazánkban, ez még nem, holott sokkal de sokkal „virulensebb” a köztájékoztatás szerint.

    Ödön írja, hogy sok sok ember hordozza az influenza vírust.
    Ez nem így van. Nem hordozza, mert kiirtja a szervezet. Tény, hogy a védettség csak rövid idejű. A vírus meghúzódik valahol, majd ha eljönnek a neki megfelelő körülmények, támad. Igaz több helyről egyidőben.
    De ez is már szét van terülve, de még sem hozza a nagy számokat. A karantén nem igazolás semmire, mert teljesen egészséges vidéket is be lehet rakni karanténba központi utasításra. Aztán derítsd ki mi az igazság – mert oda be nem engednek az biztos.
    A bent lévők pedig úgy meg vannak ijesztve, hogy egy szívrohamost is azonnal COV fertőzöttként tesznek fel a közösségi médiára.

  157. Nem is értem, hogy aki eddig nem oltatta magát a 3000 ft-os oltással, influenza ellen, legalább MÁSOK érdekében, az minek rinyál a korona miatt. Hogy nincs oltás, kórházi ágy… hőőő! Az ilyenek miatt van látogatási tilalom, meg hullanak el a nyomorultak a krónikus osztályon, az öregek, újszülöttek. Most tessék bátornak lenni, lábon kihordani!

  158. HALÁLOZÁSI ARÁNYOK Deaths/(Recoveries+Deaths) 2020.03.08.

    Teljes:
    100*3803/(3803+60695)=5,89%

    Csak Kína
    100*3097/(3097+57319)=5.12%

    Kínán kívül:
    100*(3803-3097)/(3803+60695−57319-3097)=17,29%

    Várhatóan, ahogy Kínánál, ez a szám Kínán kívül is csökkenni fog.
    A gyógyuláshoz idő kell, ekkor fog nőni az Recoveries érték.
    No meg kialakul valamiféle helyes gyakorlat is.

    Ennek alapján a kínai torzítási szorzó nem 20x, hanem 17,29/5,12=3,37

    Persze a „No test, no problem” mindenhol létezhet.

  159. 177. Idegen.

    Az nem fordult meg a fejedben, hogy esetleg Kína kozmetikázta az adatokat, a többiek meg nem, és ez okozza a különbséget?

  160. 178.hargi:
    Mit gondolsz miért írtam ezt?
    „Ennek alapján a kínai torzítási szorzó nem 20x, hanem 17,29/5,12=3,37”
    Én irodalmi adatok alapján (5% publikus a fertőzéseknek) 20x szorzóval számoltam.

  161. 59
    A cikkben említett két eltérő agresszivitású törzs létezését itt cáfolják.

    http://virological.org/t/response-to-on-the-origin-and-continuing-evolution-of-sars-cov-2/418

    „Nemrég nagy médiavisszhangot váltott ki egy a National Science Review folyóiratban megjelent, kínai kutatók által írt, a vírus evolúcióját elemző tanulmány. Fő állítása azonban, miszerint két, különböző veszélyességű és terjedési képességű vírustörzs alakult volna ki, nem megalapozott. Független szakemberek a tanulmány visszavonását követelik, mert a benne megfogalmazott állítások félreértéseken, a rendelkezésre álló adatok túlértelmezésén, valamint módszertani limitációkon alapulnak.”

    https://qubit.hu/2020/03/09/minden-amit-a-tudomany-eddig-felderitett-a-koronavirusrol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük