(3114) A jó öreg McPherson megszólal

Tibor bá’ online

Emlékezetből idézek: A nyilvános adatok szerint a világ ipari termelésének 40 százaléka Kínában valósul meg. A COVID-19 miatt Kína ipari termelése 60 százalékkal esett vissza, és semmi ok arra, hogy ez megváltozzon. Ez azt jelenti, hogy a Földön az ipari tevékenység 24 százalékkal esett vissza, és ugye ennyivel kevesebb szálló por kerül a levegőbe. Az éroszól árnyékoló hatása vissza esik 24 százalékkal, ami néhány héten belül 1°C hőmérséklet emelkedést okoz. Ha a számok igazak, akkor az ember élettere ez év novemberére eltűnik, amivel együtt az embernek is el kell tűnni. Aki tud angolul az alább végig élvezheti a figyelem felkeltést.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

51 gondolat erről: „(3114) A jó öreg McPherson megszólal

  1. Végre mond valaki egy megfogható dátumot. November +-1-2 hónap.
    Nem kell tovább tartalékolni.

    Csak az ipari termelés csökkenését mondta, viszont a légiforgalom és más áruszállítás is visszaesett.

    És milyen nyugodtan beszélt…

  2. Ez alapján inkább egy újabb, több oldalról jövő migrációs hullám várható sztem. Esetleg mi is a migránsok közé kerülhetünk (még országon belül is).
    Ilyen könnyen azért nem tűnik el az emberi élet a Földről, a civilizáció foka más kérdés, és persze az is, hogy mi lesz valójában.

    Tiborbá,
    Megnyugtatóbb posztot nem is hozhattál volna hétvégére… 🙂

  3. Óriási hülyeség. És akkor a 2009-es gazdasági világválság idején miért nem történt semmilyen jelentős, globális átlaghőmérséklet emelkedés? Mert talán nincs olyan jelentős hatása az aeroszoloknak az éghajlatra … azért.

  4. Óriási idiótaság. És akkor a 2009-es gazdasági világválság idején miért nem történt semmilyen jelentős, globális átlaghőmérséklet emelkedés? Mert talán nincs olyan jelentős hatása az aeroszoloknak az éghajlatra … azért.

  5. 3 almáspite

    „Óriási idiótaság.”
    McPherson elmeállapotát többen vitatják, Én is találtam már rajta fogást, de az idiótizmus és a zsenialitás közel van egymáshoz.

  6. McPherson többször kihangsúlyozta, ha a számok valósak.

  7. A szálló por elmélet: ha a besugárzást visszaveri, akkor a CO2 által bent nem tartottat meg itt tartja. Tehát mindkét irányú visszaverés megszűnésének eredője nem egyenlő a beeső szűrésének megszűnésével. Az való világban az okok okozatokat szülnek, de nem kizárólag a negativ hatású okozatok érvényesülnek!

  8. Na uraim, itt most rövid időn belül olyan sokféle világvége scenáriónak lesz az éles tesztje, hogy vagy téma vagy olvasó nélkül marad a blog (a pozitív vagy negatív kifutástól függően). 🙂

  9. 5 Tibor bá’

    A számok viszont nem valósak. Ezt már matekkal is igazoltuk.
    A számok kevesebbet mutatnak a bajból, vagyis a jóslat novembernél hamarabb teljesedhet be.

  10. Akkor nyugi van. Nemsokára feltöthetem a medencét, mehetünk nyaralni, mint eddig. Mondjuk, 150 km-nél messzebb nem megyek, és bérelek inkább egy szar szuzukit. Ha karantániznak nyugodtan otthagyhatom a kocsit és hazagaloppozok. ? Most éppen színházba ülök a gyerekkel. Bulizzunk, míg lehet!…..

  11. 7 & 10:
    Olvasó nélkül biztos nem, mert tegnap is 7500 látogatás volt, amiből ti CSAK kettőt tettetek ki. Léteznek még embere, akik elfogadják a számokat. 😀

  12. Néhányan kb. egy hónappal ezelőtt az írták, hogy ha leáll a kínai légi forgalom, akkor napok alatt kihullnak az árnyékoló részecskék a légkörből és kampec.

    Napi 13 ezer kínai légijáratból alig maradt ezer valamennyi.

    Máshol is ezerszámra maradnak ki járatok, + a hatalmas árumennyiséget szállító hajók, valamint a 100 millió autónak megfelelő mennyiségű ganét a légkörbe eresztő turista óriáshajók forgalma is eléggé megcsappant.

    Kíváncsian várom tehát a fejleményeket!

    Apropó: McPerson szerintem egy bukott média személyiség. Tudósnak nem nevezném, mert mások jóslataira hivatkozott eddig is(nyílván azokra, akinek hitt). Nem jött be neki.

    Ez sem fog!

    Evolucionista biológus vagy mi. Ez az ostobaság szinonímája (szerintem).

  13. 13 -Gyarmathy:
    Nem mások jóslataira hivatkozik, hanem kutatási eredményeit értelemezi és foglalja össze.

  14. 14. Tibor bá,

    Én úgy emlékszem, hogy az északi sarki jég elolvadását max. 2019 őszére tette, aztán amikor látszott, hogy ez nem jön be, akkor rátolta a felelősséget arra, aki ezt állította korábban.

    Tehát nem saját kutatására alapozott, illetve a saját kutatása abból állt, hogy évekig azt kommunikálta (sajátnak beállítottként), akinek hitt.

  15. 13, 15 Gyarmathy

    McPerson-t támadod. Ennek mi a haszna?
    Inkább, hogy van-e igazság a szavaiban.

    Létezik nukleáris tél, amikor sok por kerül a levegőbe. Atom, tűzhányó…
    ha ez ígaz, akkor az ellenkezője is. Ha tisztul, akkor melegszik.

    Sorra állnak le a rendzvények, zárnak be az intézmények.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200229/koronavirus-franciaorszagban-betiltjak-az-5000-fonel-nagyobb-rendezvenyeket-417605
    „Fontos döntést hoztak a franciák – Elmarad a párizsi félmaraton is”
    „A japán kormányfő a héten arra kérte az iskolákat, hogy április elejéig tartsanak zárva, ”

    Ez pedig így hibás.
    „Megszólalt az Operatív törzs: nincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon”
    Inkább csak „igazolt” nincs.

    Tisztul a levegő!

  16. Ipari termelés-> légszennyezés-> globális felmelegedés.
    Nincs ipari termelés->nincs légszennyezés-> globális felmelegedés.
    Ez csak nekem nem kerek??!

  17. 15 – Gyarmathy:
    McPherson mindig megemlíti kinek a kutatási eredményére támaszkodik. Itt a videóban is megteszi.

    17 – JPÉ:
    Biztos van még rajtad kívül is sok olyan, akinek lövése sincs miről van szó. De felvilágosítalak. Az ipari termelés CO2 kibocsátással jár. Ez melegít és a hatása megmarad. Az ipari termelés szálló porral is jár. Ennek hűtő hatása van, de 1-2 hét alatt a por leül, tehát hűtő hatása megszűnik. A többit találd te ki.

  18. Egészen elképesztő mélységbe zuhant ez a blog az elmúlt pár év alatt. Szórakoztató lehet mindenből azt kihozni hogyan fog mindenki meghalni, egészséges elmeállapotra utal. Apropó, mintha tartoznál valakinek pár tojással.

  19. 19 – Pride:
    Ne csodálkozz, hogy beengedtelek. Itt szólásszabadság van, és kedvelem a mulatságos embereket.

  20. 19.
    Én arra tettem ha nem lesz gond megy a vip, ha meg kihalunk mint a dinok lesz egy tucat tojásom.
    Remélem hogy veszitek bár sanszos utoljára még lenne egy tojásrántottám. 🙂
    És én se a virustol vagyok beszarva hanem a már jelenlévö és láthato következményeitöl.
    Turizmus-szállodák már most üresek, egyes iparágaknak jobb esetben van pár napra-hétre alapanyaguk, többek közt ahol én dolgozok is ez a helyzet, és még igéret sincs mikor várhato bármi is.
    Épitöiparbol a román ukrán segédmelosok mennek haza, jövöhéten megkapják a fizujukat a többi is.
    Tözsdék a béka seggén vannak és nem látszik hol áll majd meg.
    Kaja lesz még egy jo ideig, amig a melosnak a boltban nem esik le napota 5000 embertöl veszi el a pénzt és fogdossa.
    stb…
    Nem pánikolok mert ami tölem telt megtettem nem csupasz seggel nézek ki az ablakon, ennek a blognak és a hireinek is köszönhetöen.
    Aki meg ugy gondolja ezek mind csak fikciok és nem is létezö hatások majd mehetnek verekedni a májkrém konzervért, én biztos nem fogok.
    És ezek a dolgokat valak vagy elfogadja vagy nem de már most kihatással van-lesz az ö életére is ha akarja ha nem.

  21. Klimához, virologiához nem értek, nem is akarok beleszolni.
    Ezeket a dolgokat majd az idö eldönti kinek volt igaza, de a kényelmes punnyados létünk nagyon ugy tünik hogy megváltozik.
    Mennyire lesz zombiapokalipszis majd kiderül de aki azt gondolja a nyárra minden rendezödik majd egy kis napocskátol ha kisüt az meg fog lepödni.

  22. Most mondta a TV ben a magyar economista hogy a vilaggazdaság visszaesès az semmi . A koronavírus következtèben márciusig 1,3 onnan kezdve az èv ⅔ áig 3,5 majd az èv vègèig 2.5%ra stabilizálódik a világgazdaság NÖVEKEDÈSE idèn . Tehát nem hogy nem csökkenès sincs se most se hanem mèg jelentős növexès is lesz .

  23. 23.
    Legyen neki igaza.
    Konkrétan tudom a szükebb környezetmben január és február mennyivel volt rosszabb bevételileg az elözö évekhez képest.
    2-3 rosszabb honapot nem tudom hogy lehet évközben kompenzálni többet nem tudsz gyártani adott iparágon belül ha akarod ha nem.
    És még el se kezdödött a buli, de ok. hurráoptimizmus.
    Kereskedelem nyilván más a vásárlások miatt, de léteznek azon kivül más iparágak is amik nélkül nehéz lesz.
    Világgazdaság meg se engem se az átlagembert „nem érinti”, engem a Magyar gazdaság érdekel, én abbol kapom a fizetésemet, nekem nagyon nem megnyugtato a tv-ben bemondták, hétfön meg majd a lokálban, attol még a számok ott vannak az év elég szarul indult.

  24. 19.looke
    „Turizmus-szállodák már most üresek, egyes iparágaknak jobb esetben van pár napra-hétre alapanyaguk, többek közt ahol én dolgozok is ez a helyzet, és még igéret sincs mikor várhato bármi is.”

    Hát igen.Sok magyar multinál is már ahogy hallom tervezgetik a leállást, de valahogy nem reklámozza senki sem.Sok helyen szerintem 1-2 hétig van anyag és vége.pl a Bosch-t is mondogatják hogy leáll 2 hétre.
    Oké 2 hét szünetnek még örülne is sok dolgozó szerintem , de mi van a 2 hónapig sem jön anyag?
    Valakinek esetleg nincs olyan munkahelyi ismerőse aki tud nyilatkozni hogy mi várható?

  25. Ígyvan, alapanyaghiányt nem reklámozza semelyik gyár sem mert rögtön esnek a részvényeik. Majd szólnak ha leálltak…
    De gyógyszerek és egyebek?? Hisz maszkokat sem sikerült pótolni….

    De akkor mégsem olyan hülye Trump, klímaváltozás, ugyanmár…. és nagy elánnal élcelődik minden egyes hideg téli napon, hogy „hol van a globális felmelegedés” ??

    Én mint laikus úgy értelmezem hogy már megindult a vonatunk a lejtőn és már felesleges fékezni mert ha fékeznénk teljes erőből akkor a laposra kopott kerekek miatt előbb kisiklanánk mintha be sem húznánk a féket, eredmény ugyanaz csak nem mindegy mikor.

    Ugyanez a klímaváltozással. Elkéstünk, elbasztuk, már hiába fognánk vissza a CO kibocsátást a folyamat megindult. Ha most rögtön megállnánk mint ahogy tette most kína akkor csak gyorsul a folyamat vagyis előbb kisiklunk mint amiről a post szól.

    Tehát Trumpnak, Kínának stb volt igaza… szarjunk a környezetünkre mert már úgyis mindegy, nomeg ha nem költünk környezetvédelemre akkor versenyképesebbek vagyunk.

    Trump megmondta a klímaváltozásra is, meg most a járványra is… mindenki azt gondolja hogy nemnormális ez az ember.

    Aztán lehet mégis nemvéletlen Őt rakták oda ahova?
    Klímaváltozás megállíthatatlan már…. a járvány úgyszintén…..
    Akkor Trump is egy zseni mert a lehető legjobbat teszi a népével… ?! titkolja és szarik rá, a gazdaság meg a legtovább a legnagyobb haszonnal üzemel, a kisiklás meg úgyis elkerülhetetlen.

  26. Sokkal enyhébb lenne a városi hösziget hatás, ha tényleg lenne árnyékolo hatása a pornak..
    De ez csak az én eretnek véleményem. Majd valaki gyorsan cáfolja.

  27. 12.Tibor bá’:
    Azt hiszem nem értetted 7. hozzászólásból a poént.
    ” hogy vagy téma vagy olvasó nélkül marad a blog (a pozitív vagy negatív kifutástól függően). ”

    „Olvasó nélkül biztos nem, mert tegnap is 7500 látogatás volt, amiből ti CSAK kettőt tettetek ki. ”
    Miből gondolod hogy a maradék 7498 olvasód nem hal bele a járványba, csak mi ketten?

  28. 25.
    Multitol te ilyet nem fogsz hallani.
    Az én példám se multirol szol, maradjunk annyiban akikre céloztam kézzelfoghato értéket hoznak létre, amit piaci áron adnak el.
    Nem kinai lámpákat adnak tovább 10x áron állami pénzen felvásárolva, az szimplán lopás.
    Konkrétan tudom pár gazdaságis elég szarul alszik nehogy legyen olyan megrendelés amit nem tud teljesiteni mert nincs vagy kevés az alapanyag hozzá és még multinak se kell lennie hozzá.
    Ha ez kiderül a megrendelö elkezd más céget keresni de neki se lesz hozzá alapanyaga.
    Ha leállnak ok. de 2hét egy nagyobb cégnél elég sokba kerül termeléskiesés
    és a fizetések miatt is, ha meg nem tud fizetést adni a kiesö idöre ha rendezödne a helyzet nem lesz embere a továbbiakra, nem egyszerü aki ma cégvezetö nagy dilemma hogyan tovább.
    2hét leállás meg szerintem semmire se elég viszont anyagilag lesz ahol végzetes lesz, de ha nincs alapanyag márpedig minden készlet véges akkor nem lesz tovább.
    Én inkább ettöl tartanék és nem a virustol meg jöhetnek nekem a világgazdaság növekedni fog, ki nem szarja le Magyar cégektöl kapjuk fizetést nem a világgazdaságtol.
    Szállodát amit tudok konkrétan van 12vendégük a x100 szobához képest a többi üres és nincs is kilátásban leszervezett csoport.
    Kétlem a gazdaságunk ma nem igy állna mindenhol elég bizonytalan a helyzet, és a buli még el se indult, ez még semmi.

  29. 1.n/a:
    „Végre mond valaki egy megfogható dátumot. November +-1-2 hónap.”

    A 2019 nem volt elfogadható dátum?

    „Én is találtam már rajta fogást, de az idiótizmus és a zsenialitás közel van egymáshoz.”

    Tehát Te is találsz rajta fogást, de a 2019 jóslás a zsenialitás kategória?
    Vagy egyébként zseni, de a 2019-es jóslatával éppen idióta volt?

    Egyetértve 13.Gyarmathy-val és sokan másokkal, a legutóbbi jóslatával egy cseppet hiteltelen lett.

  30. 30.looke fiery:
    A turizmusra jó pár éve nagyon ráment a NER, kiadós hitelekkel és állami támogatásokkal a hátuk mögött.
    Azokat a hiteleket is fizetni kéne.

  31. Nem tudom nem vagyok benne de a neres szállodákat pont leszarom.
    Amiröl én tudok az piaci alapon müködig és nem alszik jol az igazgatoja mitévö legyen, nem az a csoka aki fogja a lovéját és leszarja az embereivel mi lesz, az ilyenekböl sajnos kevés van.

  32. „A nyilvános adatok szerint a világ ipari termelésének 40 százaléka Kínában valósul meg.”

    A videoban is ezt mondja McPeterson, de a matek nem akar kijönni.

    A „GDP (PPP) sector composition” szerint a wiki-ből.
    GDP millio$ | % | Industrial millió$
    World (2017) 127,800,000 | 30 | 38,340,000
    China (2017) 23,210,000 | 40.5 | 9,400,050
    9,400,050/38,340,000 = 0.245 azaz a fenti állítással szemben 24%.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_sector_composition

    A 24%-nak a 40%-a (60% csökkenés) 9.8%.

    Most a 60% forrásának nem megyek utána, mert ez csak becslés lehet szerintem.

    No comment.

    Legalább arra vehette volna a fáradtságot, hogy ilyen egyszerűen ellenőrizhető tényeknek utánanéz.

  33. 33.looke fiery:
    Értem én.
    Nem akarlak idegesíteni, de mi következik abból, ha fizetni kell a hitelt, és veszteséges egy cég?
    Árháború.
    És egy állami(vagy ahhoz közeli, NER) cég jobban fogja ezt bírni a direkt és indirekt állami támogatások okán.

  34. Nem idegesit, engem pont nem érint csak tudomásom van rola.
    De tegyük fel bezárok mert nincs miböl terméket elöállitanom, közöm nincs a nerhez vagy az érdekeltségeihez, de a ner se lesz mert neki meg nem lesz miböl lenyulni ha nem fizetek adot.
    Minek, miböl tartaná fent a nem gazdaságos tevékenységét, lássd Mátrai erömü, kiderült basszus ehhez érteni is kéne nem csak a pénzen mulik nem baj visszaveszi az állam, azért ez nem megy sokáig ha pár ténylegesen is termelö cég beadja a kulcsot.
    Erösen kezd off lenni a téma bocsánat, csak ok-okozat igen is van összefüggés és a virus lehet kisebbik gond, lesz még itt több is.

  35. 34. még:

    „Progress on that front has been made in recent weeks, with Bloomberg Economics estimating Chinese factories were operating at 60% to 70% of capacity this week.”

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-02-29/china-feb-manufacturing-pmi-at-35-7-est-45-0

    Hoppá, nem 60%-al esett, hanem 60-70%-án működik!
    Azaz 24,5%*0.6 =14,7% azaz a globál kibocsátás ( a kaszkád hatásokat nem számolva) 24,5-14,7= 9.8%-a esett ki a videoban állított 24 helyett.

    És akkor pesszimista voltam, mert 60%-al számoltam.

    Szép próbálkozás McPeterson.

    Tudod Te, hogy erodáld a saját hitelességedet!

    36.looke fiery:
    A mátrai erőmű egy nagyon szemét húzás, többszáz milliárdos költséggel C02 kvóta, plusz gyárbezárás, bontás és rekultiváció.

    Minden autoriter rendszer ereje, egy recesszióban fog megmutatkozni.

    Ok, téma off.

  36. A légszennyezés csökkenése eredendően jó dolog. Sztem. az egyensúlyi folyamatok helyrebillenéséhez, ill. a túlfutás talán még menthető peremen tartásához is jól jön, annak ellenére, hogy rövidebb távon valóban egy kisebb megfutást is előidéz majd.

    A metán-hidráttal kapcsolatban is vannak új fejlemények, a felszabadulásukat követően tengeri- és talajmikrobák tevékenysége által oxidálódnak, így végül nem CH4, hanem szintén CO2 képződik, tehát ebben is van mozgástér, noha korábban szakmailag egyértelműnek tűnt, hogy megfutást fog előidézni. Most értünk oda, hogy megfigyelhetjük, ill. zajlottak kutatások a korábbi melegedési periódusok sarki jégbe zárt anyagösszetételének elemzésére, eredményük alapján tulajdonképpen egyedül az emberi CO2 (modern ipar és légiközlekedés) és CH4 (szarvasmarha tenyésztés) kibocsátás visszafogására lenne szükség, ami ezzel részben megvalósul.

    Örülök, hogy McPerson nem saját kutatásokat használ, mert így logikailag helyt állhat, hogy bár számításai helyesek, amennyiben a kiindulási tételek egyikében is hiba található, a végkövetkeztetés teljesen fals. Itt – ott egyezés lehetséges véletlenül is.
    Ez nem jelenti azt, hogy az eredmények és a „jóslatok” totál ignorálandóak, de halvány reményre igenis adnak okot. A pillangó effektus alapján bármi lehetséges…
    Az a helyzet, hogy az igazságra csak most fog fény derülni, mert most (ill. a közeljövőben) éljük át. Baj viszont, hogy megfigyelésre igen, érdemi ráhatásra – befolyásolásra már nem lesz lehetőségünk! Szóval az „atyáink” által kreált orosz rulett elindult, de reménykedhetünk abban, hogy talán csak gumilövedéket tettek bele.

    Ez az én véleményem, elképzelhető, hogy később marhaságnak bizonyul, de elég sok utána olvasás, és megfigyelés alapján mondom. Továbbra is vesszőparipám, hogy úgy készüljünk és éljünk, ne toljuk vele tovább a felesleges pazarlás és dőzsölés emberi vonatát!

  37. 38.Karoly81:
    „Idegen : Azért csak csökkent valamiért a légszennyezés.”

    Nem az ok a kérdés, hanem globális ipari termeléshez való arány.

    Ez így egy mondjuk nagyot, hátha felfigyelnek esete.

    Ha nekem ment a fact checking, neki is ment volna.

    A melegedesi hatást, ami említ nem vitattam, de ha kiindulási számok kisebbek, akkora a melegedés mértéke is kisebb.

  38. Apokaliptikus képet fest a világ eljövendő állapotáról a Guardian. A kétrészes cikksorozat első felében a lap megidézi a földi poklot, azt, ami akkor következik be, ha az emberiség nem áll meg az önpusztítás útján.

    Apokalipszis. Nem most, hanem 2050-ben (1. rész)
    https://privatbankar.hu/makro/apokalipszis-nem-most-hanem-2050-ben-331140

    https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/15/worst-case-scenario-2050-climate-crisis-future-we-choose-christiana-figueres-tom-rivett-carnac

  39. 39.Horváth Csongor:
    „A légszennyezés csökkenése eredendően jó dolog. ”

    Van esély arra, hogy az ottani betegek gyógyulását is elősegíti
    illetve fokozza az immunrendszer ellenállását a vírussal szemben (ACE2 gyakoriság).

    „A metán-hidráttal kapcsolatban is vannak új fejlemények, a felszabadulásukat követően tengeri- és talajmikrobák tevékenysége által oxidálódnak, így végül nem CH4, hanem szintén CO2 képződik, tehát ebben is van mozgástér, noha korábban szakmailag egyértelműnek tűnt, hogy megfutást fog előidézni. ”

    Arról is vannak hírek, hogy a metán fő termelési helye Oroszország Szíbériával határos tengerpartja, ami egyre inkább jégmentes.
    Itt viszonylag sekély a víz, ergo nem elég ahhoz, hogy a felbugyogó mentán oxidációja teljesen végbemenjen.

  40. Tehát a szállópor koncentráció lesz a döntő tényező, amely a dőlő dominók utolsó darabjaként /üvegházhatás-világjárvány-globális gazdasági lassulás, majd leállás-szállópor koncentráció csökkenés és a végén ez miatt a globális átlaghőmérséklet rohamos emelkedése/ felgyorsítja a folyamatokat. Ahogy ezt összerakja az ember, lassan értelmet nyernek az elmúlt évek gazdasági-politikai eseményei…. Tudták, már évekkel ezelött, hogy a szállópor az egyedüli tényező, amivel időt nyerhet az emberiség, mert lassítja a globális felmelegedést. Ezért kellett Trump-nak nyernie, ujra indíttatták vele a szénbányákat, mert így két legyet ütöttek egy csapásra. Lassították a felmelegedést, miközben jelentős profitot is szereztek az ujra felfuttatott iparágból.
    Most már értem, miért váltott úgy másfél éve Kína is és hirtelen drasztikusan csökkentette a megújuló energiaforrásokra fordított kiadásokat, amivel évek óta már világelsők voltak. Rájöhettek, hogy már késő és újra hatalmas pénzeket kezdtek pumpálni a szénbányászatba. Akkor mindenki nézett értetlenül, hogy megőrültek? Mit művelnek? Pedig csupán rájöttek, hogy így lassíthatják leghatásosabban a felmelegedést…..és ha nem jön ez a járvány, minden hatásával együtt,még akár nyerhettünk is volna ily módon, úgy 4-5, vagy talán még 8-10 évet is….

  41. 42:
    A korábbi felmelegedési periódusból nyert buborékminták elemzése azt mutatja, hogy akkor nem érkezett meg a légkörbe az a metánmennyiség, aminek ott kellene lennie a becslések alapján. A CO2 szintben viszont megtalálható -a feltételezhetően onnan származó- poz.eltérés. Elképzelhető más magyarázat is, s nem zárható ki az sem, hogy most ne ugyanúgy történjen.
    Az információval most elsősorban arra szerettem volna rámutatni, hogy semmit sem tekinthetünk szentírásnak ebben a témában. Voltak, és lesznek is meglepetések, pro és kontra egyaránt. A jövőbe nem látok, tehát nem vitázom a szibériai megfigyelésekkel kapcsolatban.

    43:
    Ha ez ilyen egyszerű lenne, inkább ledobtak volna egy atombombát. Hadászati alkalmazásával dupla nyereség, csak előtte a nagyoknak egyeztetni kell. Szerencsére a világ nem így működik!
    A szállópor hatása rövidtávú. Nyáron elképzelhető, hogy nem csak a vírus gazdasági utóhatási miatt lesz melegünk.

  42. 44. Ha te választhatnál, hogy a szállópor koncentráció fenntartása-emelése érdekében megnyiss ujjabb szénbányákat és profitálj belőle, vagy ledobj pár atombombát, te valóban az atombombát választanád?

  43. 45:
    Ilyet nem mondtam, kérlek, ne add a számba!
    Felvetésed logikátlan voltára próbáltam felhívni a figyelmet.
    Szerencsére a lényegét megértetted, s már csak az a feladat, hogy saját megfogalmazásaid értelmében is gondold tovább!

    A szénbányák nyitásának -s főleg az USA jelenlegi vezetőjét ismerve- elegendő indok a profit (vagy inkább úgy fogalmaznék: energiaéhség), nem kell tovább fűzni, sztem. felesleges. Ha szándék szerint történne, akkor a porszűrőket is le kéne venni, tehát a környezetvédelmi előírásokat is feloldhatták volna erre vonatkozóan.

    Egyébként, ha azt a feladatot kapnám, hogy biztosan és azonnal csökkentsem egy bolygó globális átlaghőmérsékletét, ha nincs rajta élet, a nukleáris telet választanám hozzá.

  44. 45,37:
    Trump erőlteti a szénbányákat, de azok nem nyílnak, mert a piac már rég kiárazta őket lásd. pl. gáz ár változása az USA-ban és a világban valamint naperőmű gazdaságossága az USA-ban.

  45. „az USA jelenlegi vezetőjét ismerve”, nocsak onnan a fotelből máris ismered az USA jelenlegi elnökét? Egyébként te tényleg azt hiszed hogy annak a pojácának „saját” döntései vannak? Ráadásul ennek alapján vonsz le következtetéseket? Mulatságos figura vagy az enyhén kioktató stílusoddal, de már megszoktuk az elmult 12 évben itt a blogon, hogy időnként megjelenik egy „megmondóember” aki fölényesen kioktatja a többieket.
    Csak így tovább…..jelentősége úgy sincs már….

  46. 47:
    Na most akkor Trump hülye. És akkor mi van, eddig is tudtuk.
    Kaliforniában például eleve esélytelen volt, nem is nyílik szénerőmű, sőt lassan benzines autók sem lesznek ott. Az USA másként működik! Trumpnak is lehetnek haverjai…

  47. http://levegominoseg.hu/automata-merohalozat
    Csökkenést mutat szállópor és Co-nál is a győri belvárosi lakásom ablakával szemben lévő levegő minőség mérő állomás grafikonja és táblázata .Nézzétek meg a ti környéketeken lévő állomás adatait!
    Ma délután hogy esett kicsit az eső annyira kellemes tiszta levegő illat volt ,hogy meg is lepődtem ,most este pedig olvasom itt a blogon hogy erről is van szó.
    Saját észrevétel ,bár régebben ís írtam már róla hogy túl erős lett a nap ,kertészként évről évre jobban érzem a változát ,idén a téli leállás után (bolhát és kullancsot is láttam a héten:( már nem kellett kabát ,hanem pulóver és mellény elég volt amikor jobb időben kint voltam tenni venni ,régen ilyenkor még télikabát és bélelt nadrág kellett ,de olyan se volt még hogy február 1.én majd 20 volt és lehetett motorral kirándulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük