(3111) Az én stratégiám

Tibor bá’ online

 

Az én stratégiám, amit javaslok követni, az alapvető logikára épül, figyelembe véve a realitásokat. Ilyen realitás például az emberi viselkedés, magatartás. mert lehet méltatlankodni, milyen hülyék az emberek, de ettől még hülyék maradnak, és erre számítani kell. Egy társadalmi összeomlás alapja az emberi viselkedés, az pedig egyén központú és nem nézi a közösségi érdekeket. Velem egyet nem értők! Kapjatok a szívetekhez, de ettől még ez így van, és így is marad néhány ezer évig, ha lesz emberiség. Már írtam, pont ezért kellene az államnak előre megszervezni a szolgáltatásokat. Mi lesz, ha Karbantartó István nem megy be, mert tegnap a társa egész nap köhögött?

Nos, ebből az következik, hogy amint kezdenek egyesek kidőlni sorainkból, a társadalom szervezettsége felbomlik. Akadozni fog a termelés, a közlekedés, az ellátás, a fegyelmezett viselkedés, a törvények, rendelkezések betartása, ha az egyén részére az nagyobb biztonságot jelent. A tét a vírusos fertőzés elkerülése. Lehetséges ez? Végérvényesen nem, de nem mindegy mikor kapod el a kórt. Minden fertőzésnek van egy felfutó szakasza, egy tetőzése és egy lecsengő szakasza. A kérdés az, mikor kapod a legjobb ellátást? Nyilvánvalón a felfutó szakasz elején, és a lecsengés végén, mert akkor lesz a legkevesebb beteg. De a felfutó szakasz elején még nem lesz rutin, és alapos ismeret az egészségügyi dolgozók részéről, valamint még nem forrja ki magát a legalkalmasabb eszközök kitalálása a sikeres gyógyításhoz.  Ebből következik, hogy meg kell magad óvni a fertőzéstől, hogy minél tovább húzhasd ki a betegség nélkül. Ennek pedig egyetlen módja, ha elszigeteled magad a társadalomtól, amit csakúgy tudsz maradéktalanul megteremteni, ha több hónapi készletet halmozol fel, hogy ne kelljen kimenned a tömegek közé vásárolni, vagy másképp megszerezni.

Ha azt gondolod, ezt nem teheted meg, mert dolgoznod kell, és vannak egyéb kötelezettségeid, amiket el kell látni, akkor arra fogsz rádöbbenned, hogy lesznek sokan, akik nem így gondolják, és pont ez vezet az összeomláshoz.

Mostanában vannak híres szakértőktől nyilatkozatok, amik szerint a végén a társadalom 40-60 százaléka fogja megkapni a kórt. Erre sokan felszisszennek. Pedig szerintem ez a szám 100 % lesz. Nem látom be, miért lenne kevesebb. Ki és hogyan tudná végérvényesen elkerülni a fertőzést? És miután már vannak esetek, akik kétszer kapták meg a kórt, és állítások miszerint a kigyógyulás nem jelent immunitást a kórral szemben, ha ez igaz, akkor hatásos gyógyszer nélkül ez az emberiség végét jelentené matematikailag.

Akárhogy is van, aki időt nyer, az életet nyer. Megismétlem, azért kell a felhalmozott tartalék, mert hónapokkal később jobb lesz az ellátás, és kitalálhatnak valami ellenszert.

Friss hír azoknak, akik kételkednek a szavaimban.

Kínában a betegek 14%-a újrafertőződött

15:35 Kínában Guangdong tartományban a koronavírus fertőzöttek 14%-a újrafertőződött.A pozitív tesztet követően a beteg felgyógyult, negatív lett a tesztje, majd később újr diagnosztizálták nála a vírust. ez arra utal, hogy a szervezetnek kialakul egy azonnali immunitása, de az antitestek nem emlékeznek a vírusra. Mindez a védőoltás készítését is jelentősen megnehezíti. Guangdong tartományban 1333 betegnél mutatták ki a koronavírus fertőzést.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

69 gondolat erről: „(3111) Az én stratégiám

  1. Az Auchanba már mondta is a dolgozó, ha meglesz az első beteg ő tuti nem megy dolgozni.
    Kérdés hányan tehetik ezt meg .

  2. Pont ezen gondolkodom napok óta. Ha nincs immunitás, vannak tünetmentes hordozók, gyógyultan is fertőzhetnek, akkor elvileg mindenki el fogja kapni. Ki előbb, ki utóbb. Ha két év múlva dugom ki a fejem a babkonzervek közül, és lesz még élő ember a külvilágban, akkor is elkapom. Kivéve, ha valami úton módon találnak ellenszert/ vakcinát/ gyógyszert.

  3. A másik kérdés az az hogy elrendelhetik e államilag hogy nem szabad senkinek sem bemenni dolgozni? Mert tegyük fel ha lesz pl.100 fertőzött beteg egy városban,akkor legfeljebb a várost vonják karantén alá, ami még nem gond mert pl. Józsi munkája pótolható.Utána általában hamar kiderül hogy a karanténen kívülre is kijutott a vírus.Na és ekkor jön a nagy kérdés:Államilag még nem rendelnek el otthontartózkodást , de a munkahelyeden meg nem mehetsz el táppénzre hónapokig , illetve ha pl. egy termelő cégtől hiányzik 30% akkor termelni sem tud mert mindenki munkája nem pótolható.Tehát majd lesz egy olyan pont amikor vagy azt mondod a főnöknek hogy te már nem jössz dolgozni mert félsz hogy elkapod vagy a cég mondja azt hogy akkor holnaptól határozatlan ideig leállunk.

  4. 3:
    Elrendelheti. Úgy hívják hogy kijárási tilalom.

    Akinek kell a munkája (Paks, áramszolgáltatók, stb) azokat a katonaság fogja hozni vinni, vagy a katonai utászok fogják pótolni a kiesőket.

  5. Kijárási tilalom 🙂
    A tözsdék hétfö ota folyamatosan esnek a magyar föleg, ha itt csak valami hasonlot is elrendelnének, persze max elméleti szinten mert ugyan kivel vagy mivel tartanák be max egy kis falut tudnának lezárni, a gazdaságunknak és igy az” operativ törzs hatalmának” is meszeltek, igy ilyet nem fognak kimondani.
    Lehet hogy tulreagáljuk de nemzetközileg is ugyan ez van és a tözsdék szerint is, szerintem mi kisemberek mindenképpen megszivtuk majd csak az lesz a kérdés mennyi lesz a számla vége vagy kit esznek meg az oroszlánok.

  6. Ez az ujrafertozes talan megse az aminek latszik:

    Song Tie, deputy director of the Guangdong Center for Disease Control and Prevention, said to local media they are still trying to understand the phenomenon but preliminarily linked it to patients not being fully recovered from lung infections, which could explain the positive test of the virus. This might not mean that the patients did not get reinfected, but rather did not get rid of the virus completely in the first place.

    In order to be released from a hospital in China, patients have to test negative twice in throat or nose swabs test, as well as having a scan that shows no lung lesions and reporting no clear symptoms as fever — based on the National Health Commission guidelines.

    The cases with reinfection of coronavirus were detected on People’s Hospital Nº 8 in Guandong. A total of 13 discharged patients tested positive again but didn’t show renewed symptoms, according to Li Yueping, director of the intensive care unit at the hospital.

    Roviden a tesztjuk ujra pozitiv lett, de a betegseg jelei nem mutatkoztak… valoszinubb hogy nem gyogyultak ki rendesen az elso alkalommal.

  7. 6 – jalso: Ezt már te találtad ki: „valoszinubb hogy nem gyogyultak ki rendesen az elso alkalommal.” Li Yueping csak annyit mondott, hogy a teszt 13 elbocsátott gyógyultnál újra pozitív lett.;

  8. A dolog lényege hogy nem kigyógyulni lehet jelenleg, hanem tünetmentessé válni.

    Emiatt érdemes elgondolkodni. Tünetmentes vírushordozó ugyan úgy fertőz. Ez a lényeg. Immunrendszer védekezik, a fiatalabb erősebb (nem feltétlenül) de nem öli ki a vírust a szervezetből, hanem vírusgazdává válik. A vírus köszöni szépen, jól van szimbiozisban, és keresi a következő delikvenst. Emiatt ez igen veszélyes, sajnos az idősekre és a legyengültekre.

  9. 5.
    Azert nem írnám le ennyivel az állami eroszakszervezeteket.
    Nyilván az egész országot nem tudják ellenőrzés alatt tartani, de azért még Budapest lezárását simán meg tudnák oldani,ami persze nem lesz, mert akkor mi lesz a vezérkarral.

  10. 3.
    Jó kérdések, de a választ senki sem tudja. Japánban jövő héttől bezárják minimum egy hónapra az összes iskolát. Egy 126 milliós ország minden iskolája zárva lesz.

    https://www.japantimes.co.jp/news/2020/02/27/national/hokkaido-coronavirus-school/#.XlgAsDL7Spp

    Egy tanulmány meg arra figyelmeztet, hogy a nyár valószínűleg nem fogja megállítani a vírust, csak esetleg lelassítja.

    https://docs.google.com/document/d/17mWPx-HTE1F2RKkbJlt4VkSYaznUiJgt21nuvmu51Kc/edit

    http://pandemia.hu/koronavirus-hirek-02-27/

    Azaz nem egy influenza szezonra kell felkészülni, hanem egy jóval hosszabb, bizonytalan időszakra.

    (Nem tudom miért lettem kék).

  11. 7. „but rather did not get rid of the virus completely in the first place.”
    Ha nem lesznek ujra betegek az mindenesetre jo jel… par heten belul kiderul mi a helyzet.

    u.i. azert lett minden kek, mert a 7. kommentben elromlott font html tag zaro reszeMár korrigáltam.

  12. Tovább nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, ezért csütörtökön válságstábot alakított a szövetségi kormány.

    Kedd este gyorsult fel a járvány terjedése, 24 óra alatt hét új fertőzést regisztráltak, csütörtök délutánig pedig további három embernél mutatták ki a kórokozót. Az esetek az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Heinsberg járásra koncentrálódnak, ahol elsőként egy házaspárnál állapították meg a fertőzést. Egyelőre nem tudni, miként jutott szervezetükbe a vírus. Az viszont biztos, hogy a lappangási idő alatt, az előző két hétben, igen élénk társasági életet éltek, részt vettek például egy farsangi ünnepségen, nagyjából 300 ember társaságában.
    A házaspárral kapcsolatba került emberek közül eddig négyről derült ki, hogy megfertőződött. A hatóságok igyekeznek megtalálni mindenkit, akikkel érintkezhettek a lappangási idő alatt. Arra kötelezik őket, hogy két hétre zárkózzanak be otthonukba, ne engedjenek be senkit és adjanak folyamatos tájékoztatást állapotukról.
    Csütörtökön már több százan voltak ilyen otthoni karanténban. Ellátásukról rokonok, barátok gondoskodnak, a bevásárolt élelmiszereket és háztartási szereket csak a lakások, házak bejáratáig vihetik el.
    https://24.hu/kulfold/2020/02/27/koronavirus-nemetorszag-valsagstab/

    Döntő ponthoz érkezett a COVID-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója csütörtökön.
    A vírus esetleges világjárvánnyá is válhat. Szó szerint fatális hiba lenne bármelyik országnak is azt feltételeznie, hogy őt nem fogja érinteni a koronavírus – figyelmeztetett genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.
    Kiemelte, hogy az iráni járványhelyzet súlyosabb lehet, mint azt hiszik jelenleg, és elmondta azt is, hogy egyeztetések zajlanak a júliusi japán olimpiai játékok szervezőivel a lehetséges forgatókönyvekről, annak elhalasztásáról azonban szerinte nem várható döntés a közeljövőben. Hozzátette, a magukat biztonságosabbnak gondoló, gazdag és fejlett államok is kerülhetnek váratlan helyzetbe, és példaként Olaszországot hozta fel.
    https://24.hu/kulfold/2020/02/27/who-foigazgato-koronavirus-jarvany/

  13. 6.jalso
    7.Tibor bá’
    12.jalso

    „but preliminarily linked it to patients not being fully recovered from lung infections, which could explain the positive test of the virus.”

    „According to the preliminary assessment, experts believed the patients are still recovering from lung infections and have yet to be fully healthy, according to Song.”

    https://www.straitstimes.com/asia/east-asia/14-of-recovered-coronavirus-patients-in-chinas-guangdong-tested-positive-again

    „patients can be considered recovered and released from hospital when their throat or nose swabs show up negative in two consecutive tests, with a CT scan indicating no lung lesions, and when they have no obvious symptoms such as fever.”

    Én azért még rákérdeznék a tesztek megbízhatóságára is.

  14. 7. Tibor bá’

    Esetleg erre gondolt:

    “Once you have the infection, it could remain dormant and with minimal symptoms, and then you can get an exacerbation if it finds its way into the lungs,” said Prof Philip Tierno at New York University’s school of medicine. He said much remained unknown about the virus. “I’m not certain that this is not biphasic, like anthrax,” he said, meaning the disease might appear to go away before recurring.

    Forrás:
    https://www.theguardian.com/world/2020/feb/27/japanese-woman-tests-positive-for-coronavirus-for-second-time

  15. Próbáljuk meg magyarul. Magyarok vagyunk Magyarországon. Idegen, Jalso.

  16. 18. Itt a cikkből az átirat.

    https://index.hu/kulfold/2020/02/27/japan_oszaka_koronavirus_ujrafertozes/

    „Az oszakai eset kapcsán elmondta a The Guardiannek Philip Tierno, a New York Egyetem professzora, hogy jelenleg még sok dolog ismeretlen a koronavírussal kapcsolatban, így szerinte az sem kizárható, hogy például a lépfenéhez (anthrax) hasonlóan két fázisban zajlik le, és az első fázis végén úgy tűnhet, mintha meggyógyult volna a beteg, mielőtt második, erősebb fázis elkezdődik. Erre utalhat az is, hogy a vírus sokáig tünetmentes maradhat a betegekben – ez egyébként a szűrést is nagyban megnehezíti.”

  17. 17 – Attila:
    „if it finds its way into the lungs,” ezt azért komikusnak találom. A vírusnak két hétéig kell keresgélni a tüdőt?

  18. A lappangási idő hossza arra enged következtetni , hogy a vírus nem szaporitja magát olyan gyorsan a szervezetben. Ez nem lehetetlen.

  19. Ha világjárvány lesz,akkor akár több hónapra kellene felhalmozni az élelmiszert és mindent ami a bezárt otthonokban az élethez szükséges.Ez olyan dolog,mint atomháborúban egy bunkerben maradni,minimum a felezési idő végéig.Lehetetlen.Tibor bácsinak üzenem,hogy ha igaza lesz és világjárvány alakul ki,akkor éhen fog halni a saját lakásában,vagy kimegy a lakásából és elfertőződik a vírus által.Azaz ameddig nincs ellenszer addig nincs jó megoldás,a logikánkat szegre lehet akasztani. Vagyis rá kell döbbenni ,hogy halandók vagyunk és nem mindenhatók!Végül is a felhalmozást gyerekes ötletnem tartom,mert a túlélés időhossza az egyenletben ismeretlen.
    Ha egy kicsit gépész szemmel nézném a dolgot,akkor inkább egy mostani gázálarcoknál is jobb szerkezetet kellene kiötölni,talán olyat ami mondjuk a beszívott levegőt magas hőmérsékletre melegítve,majd normál hőmérsékletre hűtve fertőtlenítené a beszívott levegőt.Persze ez csak egy ötlet.Inkább azért írtam,hogy kissé eltereljem a gyanút a világjárványról.

  20. Hopp, végre egy pár jó gondolat .Kötelező megnézni.
    Koronavírus nagyobb hatással lesz ránk, mint gondolnád!

    (bocs ha valaki már belinkelte, de kétszer is érdemes megnézni)

  21. Londoni pénzügyi elemzők szerint úgy tűnik, hogy az új típusú koronavírus okozta, Kínából kiindult járvány terjedése a vártnál nagyobb negatív globális keresleti sokkot okoz, és emiatt a kínai és a világgazdaság idei növekedési üteme valószínűleg elmarad az eddigi előrejelzésektől.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200227/londoni-elemzok-kina-nehezen-kel-eletre-lelassul-a-vilag-novekedese-is-417437

    Nouriel Roubini, aki megjósolta a 2008-as pénzügyi összeomlást, és ezzel kiérdemelte a dr. Végzet becenevet, úgy véli, hogy a szakértők és a befektetők alábecsülik a koronavírus-járvány romboló hatását. Az elmúlt napok tőzsdei zuhanórepülése csak halvány előjele annak a rossznak, ami jön.
    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-dr-vegzet-nouriel-roubini.701047.html

  22. Dan! A vírus gyorsan szaporodik a szevezetben. De van egy olyan képessége, hogy egy darabig el tudja nyomni a szervezet immunreakcióját! Na ilyenkor lappang, és fertőz sokáig.

    Sandor55 De ki lehet húzni a lakásban fél évig. (pontosabban családi házban)
    Csak felkészültség kell hozzá. Lehet hogy neked ez lehetetlen, de nekem nem.
    Ha most bezárnának az ingatlanomba fél évre, és a vizet és áramot is lekapcsolnák, akkor is kihúznám több mint fél évig! Családostul!
    De halandó vagyok én is. Ez a felkészültség sem garancia semmire, csak az esélyeket növeli.

  23. 26. Python

    Esélyes, hogy a vírus egy újabb álca a pénzügyi rendszer anomáliáinak elrejtésére a szükséges „járulékos veszteségek” kíséretében. Greta sajnos csak részleges sikert aratott. 🙂

    27. Unicornis

    Nagy ász vagy, a hatásodra ruháztam be pár eszközbe (orosz és 3m gázálarcokba és komplex szűrőkbe), ami még a pánik előtt sikerülhetett. Egy valamit ígérj meg: ha egyedül te és a családod éli túl a kommentelők közül a bunkeredben, felbontasz egy jófajta rozét a járvány végén, és iszol egy jót az emlékünkre! Ígérem én is így teszek majd, fordított helyzetben! 😉

  24. Oké Attila megbeszéltük! 🙂
    De nincs bunkerem, csak egy családi házam hatalmas kertel, kúttal.
    Napelemekkel, dízel áramfejlesztővel, víztisztítóval, stb…

  25. Mindeközben orosz légierő szétbombázott egy török konvojt Idlib közelében török média szerint 9 török katona meghalt, emellett több sebesült van Erdogan azonnal összehívta a biztonsági tanácsot…Ez a 2020 ha így folytatódik elég húzós év lesz…

  26. Mi is az időnyerésre játszunk. Nyugdíjasok vagyunk, ha gebasz lesz, nyilván nem az öregeket fogják leginkább megmenteni. Lehet, hogy nem is szeretném kórházban egy sarokba bedobva befejezni. Már most is hallani ilyen esetekről. Akkor már jobb itthon feldobni a talpam. Egy kertes házban nagy portával, nem olyan borzasztó az önkéntes karantén. Jön a tavasz, lesz tennivaló. Úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna.

  27. 29. Unicornis

    A „bunkert” idézőjelbe teszem akkor, a családi házad már így is tízszeres túlélési esélyt jelent a többiekkel szemben, akik Teslával nyomják meg ingyen hitellel de már konyhájuk sincs egy metropolisz közepén és nem értik majd: miért lesz annyira szar a helyzet egy-két hét múlva…?

    Itt úton egy kisebb napelem és vízszűrő, áramfejlesztő van. Lassan leporolom az elektronikai tudásomat is és ha nem lesz meló, karantén lesz, akkor túlélő tanfolyamba kezdek. Távol a várostól és pesszimistaként ez kicsit könnyebb, mint a többieknek, de nincs annyi esélyünk, mint neked, aki már régóta készül rá. De ahhoz, hogy ezekre szükség legyen, még sok dominónak el kell borulnia. Igaz, az idő most már a legfontosabb tényező lett.

    És igen, titeket olvasva most már a kérdéseket én is úgy teszem fel magamnak: „hogyan oldanád ezt meg, ha nem mehetnél be a városba fél évig?” És amíg van olyan válasz, hogy: „sehogy”, az lesz az első a TODO listán.

    Nem a vírus miatt. Hanem az optimisták miatt.

    Jó pár évig tőzsdéztem, pontosan tudom, hogy a pániknak mi a lélektana. Fájdalmas leckék voltak, megtanultam. A tömeg lélektana nagyon is kiszámítható és primitív, már egy Fibonacci-sor is alkalmas rá, viszont éppen annyira pusztító.

  28. 23.
    sandor55
    Ha a jeges tenger közepén hajótörés miatt vízbe esnek az emberek és tudják, hogy közel távol nincs aki kimentse őket, 100%, hogy perceken belül meghalnak, DE ennek ellenére mindenki kapálódzik az életben maradás legkisebb esélye nélkül míg meg nem hal.
    Ilyenek vagyunk, mind, még te is csapkodnád a vizet.

    Többen önzőnek nevezték azokat, akik tartalékokat halmoznak fel.
    Van számukra egy rossz hírem. Ők is önzőek.
    Csak egyetlen statisztikát nézzenek meg. Az autó elejével történő ütközéskor hány százalékban és milyen mértékben sérül a jármű jobb ill bal eleje. /anyós ülés/
    Ez irányú kutatás arra jutott /forrást nem tudok adni/, ha a vezető mellett vadidegen vagy a gyereke, szülei ülnek, mindegy mert a kormányt úgy rántja el a sofőr, hogy ő elkerülje az ütközést. Sajnálom, de ti is önző módon elrántjátok a kormányt.
    Megerőszakolhatjuk magunkat, néhányan próbálják is, de ilyenek vagyunk.

    A felhalmozás, tartalékolás legyen szó élelemről, gépekről, teljesen normális cselekedet.

    Első dolog amit vidéken megtanultam az öregektől, igen értékes információ volt. Abból, hogy valamiből több van mint amit majd felhasználunk, még sosem volt baj.
    De a nincsből nehéz az állatokat etetni. Aktuálizálva, a nincsből nem tudunk a család asztalára ennivalót rakni. A tartalékolás normális.
    A mókus, méh, farkas és számtalan állat tartalékot halmoz fel. Legalább annyira legyünk előrelátóak, mint az állatok.

  29. „Ha nem tesztelsz, nem lesz beteg… amíg nincs beteg, addig mehet minden a régiben…” – Na, pontosan ebből lesz ugyanaz, mint ami Wuhanban van.

  30. Ez csak egy helyzetértékelés. A megoldási javaslatok is csak- ebből fakadóan- részmegoldások.
    A kajakészletezés meg hasonlóak teljesen logikus döntések.

    Persze a felhalmozás -természetéből adódóan- valakiknek hiányt fog okozni.
    De ha megnézzük a lélektant, akkor kár is a készleteket n számú fogyasztó között elosztani, mert a rendszerszintű probléma esetén semmiféle megoldást nem nyújt, csak azon kevesek esélyet is rontja akik előrelátóbbak.

    Az „előrelátás”is információkból tevődik össze. Tehát azért vagyunk előrelátóbbak, mert a több információt az -valószínüleg magasabb- intelligencia koherens képpé alakítja.
    Ez eddig rendben.

    A még több információ( mondjuk a rendszer alapos ismerete, lélektan ismerete stb.) Még több előrelátást tesz lehetővé. És így tovább.
    Nekünk nem a „tömegember” reakciójával kell számolnunk, mert az világos mint a vakablak. Gondolkodási paneljének ismeretéből fakadóan, reakciója kis százaléknyi hibahatárral megmondható. Főleg tömegszinten.

    Nekünk a magunk gondolkodását kell fejleszteni, ha a problémára valódibb megoldásokat szeretnénk találni.
    Mondjuk, hogy ha a járvány beüt(nyilvánosan is) akkor lehetőségünk legyen válaszlépéseket tenni, mikor majd kimozdulunk.

    Ábel, Vaszil pozitívabb válaszlépések kérdését vetette fel. Ld.újáépítés.
    Meg kell érteni, hogy nem elég reaktívnak lenni, hanem ebben az esetben is kreatívabbnak célszerűbb.
    A tömeg reakcióját ránk nézve meg kell próbálni kiküszöbölni, nincs ezen mit lovagolni.
    Utána építeni kell egy kis rendszert, ehhez elég sok tudás van. Az országban ezen a (nyilvános)weboldalon van a legtöbb belőle felhalmozva. Ezt egésszé kell tenni.

    Mindenekelőtt ehhez azonban egy gondolkodási zsákutcát kell feloldani.
    Erről meggyőződn és meggyőzni másokat „szinte” lehetetlen, mert a folyamat idáig olyan mint egy klein palack.

    Nyilván sokkal könnyebb lenne a problémákat globálisan rendezni ld. Loránd.
    De ahogy az idő előrehaladtával csúszunk lefele a megoldási lehetőségek skáláján, úgy kell mindig az aktuális szintet megpróbálni. Nem egyből a legvégére ugrani, vagyis egyedül bezárkózni.
    Mert akkor esélyünk sem lesz semmire. Csak messzebbre jutunk,mikor a baj utolér, mert utolér.
    Nincs miben bízni utána se( kérdés mi után persze),csak magunkban!

    Tibor bátyám véleménye az emberi természetről csak féligazság, ahogy mondtam fent. Csak egy helyzetértékelés és egy reaktív magatartás-ösztönző.

    Az emberi viselkedés valóban ilyen, az emberi psziché nem ennyi. Azért, mert most ez a viselkedés fakad belőle, ennyi telik tőle az nem azt jelenti, hogy nem tud többet.

    Nem értelmetlen filozofálgatás ez, hanem hús-vér kérdéssé válhat hamarosan, hogy hogyan kell működőképesen összefogni.
    Ahhoz előbb valamennyire érteni kéne az emberi természetet és gondolkodást,nem ledegradálni egy óvodás szintjére.
    ” Determináltak vagyunk az önzőség csapdájába zárva.” Hűha! micsoda megállapítás!

    Károly példája a vezetéssel és a kormányfélrerántással jó, de nem mérvadó egy tudatos cselekvéssorozat tekintetében.
    Az alapvető életösztön kontrollálásáról van szó, az önzés kiterjesztéséről ha úgy jobban tetszik. Nem a természetünkkel kell szembemenni, hanem azt az értelmünk révén szervezni.

  31. Filózok.

    Intim betét. Mekkora a szűrőképessége? FFP1-2-3?

  32. 36.
    ?
    Használj tampont ha nagy az arcod akár többet is 🙂

  33. A szlovák minisztériumi polgári védelmi megbízott arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az utóbbi napok felvásárlási lázáról, azt mondta: „Végre tudatosította a lakosság, hogy jó, ha van otthon tartalék, bármikor előfordulhat ugyanis egy hosszabb áramszünet, váratlan hóhelyzet, ami elzár településeket, vagy akár árvíz, és ilyen helyzetben nem árt, ha a háztartásokban van mihez nyúlni. Hozzátette, hogy jó, ha van otthon gyufa, gyertya, pár napra elegendő gyógyszer is. Ellátási zavar bármikor keletkezhet, nemcsak a koronavírus kapcsán” . A TA3-ból fordítottam.

    A HírTV-t nézve meg azt taglalták, mivel és hogyan kell kezet mosni, ha rendesen meg akarjuk mosni a kezünk. Van kéztisztaság-szkenner is, mondjuk mi anno UV-vel néztük. Én jártam orvosira másfél évet, de nem ártott átismételni.

    36. Tampon nem jó, belefulladsz a kilélegzett párától. Nagyon nagy szükség esetén porszívókba árulnak HEPA aktívszén filteres zacskót, nekem ETÁhoz volt, abból csináltam maszkot, lézerrel néztem a porszívó kimenőjénél, hogy jön e a por, úgy teszteltem, aztán becsomagoltam a maszkom szűrőjét vele, úgy szedtem szét az azbesztbélést.

    Én sokkal nagyobb veszélynek érzem a kézen átvitt koszt, kilincs, telefon, billetyűzet, stb… Erre jó lehet mondjuk a spricnis tiszta etanol, már aki be tudja szerezni, de talán jó az alkohol alapú mélyfagyálló ablakmosó -40 vagy több fokig. Én azzal be is tudtam gyújtani…

  34. 39:
    Elavult. Az anyag fáradásával is számolj. Ilyesmiben nem bízhatsz, amire kell, a pormaszk is elég lesz. Vegyvédelmi öltözéknek biztosan nem jó, nem hiába ennyibe kerül! Farsangon jövőre jó lehet…

    Mit szeretnél az intim betéttel? Hogyan helyezed a megfelelő helyre? Ha már a szád elé akarod venni, inkább a „bele való” alkatrészben gondolkodj! 🙂
    Viccet félre téve, ilyen alapon egy zsebkendő is megteszi, a betét nedvszívó hatása használható lenne, de most nem ez a képesség szükségeltetne.

    Milliószor kitárgyaltuk a maszkokat. Legjobb szűrőképességű, archoz tökéletesen simuló kell, védőszemüveggel kiegészítve (pl. köszörüléshez használt, vagy búvárszemüveg). Az egyszerű fülre akasztós szemüveg nem jó.

    Hozd meg a döntést:
    https://hesztia.hu/termek/gtl-gaztomor-vegyvedelmi-vedoruha/
    vagy
    https://www.obi.hu/legzesvedelem-es-kiegeszitok/lux-biztonsagi-keszlet-3-reszes/p/2826105

    Utóbbi jó lesz később bármikor, előbbi esetében inkább a jofogásos cuccot szerezd be farsangra.

  35. 40 – Horváth Csongor Azért nem kell lebecsülni a régi dolgokat.Ezek még nem olyan silány anyagokból vannak, mint a mostaniak. Nekem van egy 1961-es jugoszláv gázálarcom. Semmi baj nincs vele. Tökéletes a gumi része is. Megvan az eredeti szűrőbetét, de vettem hozzá nato szabvány szerinti, vírusra valót is. Többet ér mint a legtöbb mostani kommersz álarc.
    A lent belinkelt obis cucc otthoni munkákhoz való. Vírus ellen semmit sem ér. Perforált a szemüvege és FFP1-es a papírmaszk, tehát nem véd. Köszörüléshez viszont ideális.

  36. 41:
    Amire kell, az is jó.
    Cél, csökkenteni a fertőződés veszélyét rátüsszentés/köhögés, valamint zsúfolt helyiségek levegőjének belégzése esetén.
    Sztem. az is fontos, hogy eldobható legyen. OK., hogy nem 100%-os, de olyan valójában nincs is! Nem megfelelő tisztántartás esetén a szelepes maszk kevesebbet érhet.

    Ha vegyvédelmi felszerelésben akartok rohangálni az utcán egy vírusfertőzés veszélye miatt, másik bolygón kell próbálkozni. Akkora halálozási arány azért tényleg nincs, hogy erre szükség lenne. Akkor inkább maradjon otthon, aki tart tőle. Komolyan felvennéd pl. munkába járáshoz? Vagy akkor minek… Azt még megértem, hogy valaki beruház egy 3-as maszkra (is), de ilyet…

    A tökéletes jugoszláv felszerelést érdemes lenne élesben tesztelni. Én biztosan nem tenném fel rá az életemet. Ha meg nincs szükség a 100% védelemre, csak a fertőződés esélyét szeretném minimálisra csökkenteni, akkor minek ilyen mélységekben foglalkozni ezzel?

  37. Horváth Csongor
    Hanyistók

    Köszönöm a válaszotokat!
    Horváth Csongor, Te beleviszed a döntésbe az esztétikát is.
    Ezt máskor helyeselném, de most valami durva dologgal nézünk szembe.

    Nem feltétlenül a jofogásos megoldást választom, (nekem is van stratégiám) de mindenképp hatékonyat akarok.
    Kinevetnek? Majd visszanevetek.

  38. 43:
    Még egyszer,
    Koronavírus fertőzése ellen védekezünk, nem háborús támadás ért, nem ipari katasztrófa történt, és nem ebolával van dolgunk.

    Természetesen mindenki azt tesz, amit jónak lát.
    Igen, elképzelhető, hogy nevethetsz majd rajtam, de ennek éppúgy kicsi a valószínűsége, mint annak, hogy aki semmivel sem készül, tud nevetni majd azokon, akik azért komolyan vették, és megtették a minimális felkészülés óvintézkedéseit.

    Véleményt kértél, én így gondolom (egy a sok közül, de megindokoltam miért)…

    Azt tapasztalom, hogy egyik felől vannak azok, akik tesznek mindenre, most a kézmosás is minek, csak kiszárítja a bőrödet hozzáállásal, másfelől pedig azok, akik atombombát hoznának egy hangyavadászatra. Én egyiket sem tartom követendőnek, noha tény, hogy nem mindig az arany középút az üdvözítő.

  39. Csongor… továbbra is elismerő bólintások részemről.

  40. 42. Horváth Csongor
    Nem szeretném élesben tesztelni és munkába sem ebben mennék. Viszont ha olyan lesz a helyzet, hogy valamiért be kell majd menni fertőzött területre, akkor simán felvenném. Jobban bíznék benne, mint bármilyen papír maszkban vagy kommersz festő álarcban. Azért azt sejtheted te is, hogy a katonai cuccokat egy kicsit nagyobb igénybevételre tervezték mint a polgári változatokat. Egyébként nem volt nagy beruházás, csak le kellett venni a polcról. 🙂
    Az arany középúttal egyetértek! Én is ezt próbálom tartani.

  41. Remélem azzal tisztában van mindenki, aki régi katonai vegyvédelmi ruhában és gázálarcban gondolkodik, hogy milyen paraméterei vannak, mondjuk elsősorban a szűrőnek.
    Nem egyszer, s nem kétszer volt rajtam. Olyan gázkeverékes légtérben, ami nem csak megkönnyeztet, de gázálarc nélkül sugárban okádik az ember, majd jön a torokégés és ha tovább bohóckodik, akkor a halál. Izgalmas élmény, pláne az erős testmozgás, vagy a rendkívül magas hőmérséklet, bőven 40-50 fok és felett. Párával ízesítve külön élmény. Ahogy a napokig tartó lilás-vörös arc utána. Fülnek különösen jó élmény, ha közben lövések is dördülnek, én speciel két hétig süket voltam a jobb fülemre. 😀
    Szóval, egyrészt a szűrőbetétek sok gázálarcnál időben korlátozottak. 😀 ismerek olyat, aki beszerzett komoly mai cuccot, csak fingja sem volt, hogy a szűrő 15 perces, utána igen nehézkes a levegővétel már. A régi honvédségi vegyvédelmi ruha keményebb gázkeverékű közeg után – szándékosan nem tisztítva – pár héttel később olyan lyukacsos volt, mint az edámi sajt. 😀

    Ahogy Csongor írta…
    (de tényleg read only, mert Csongor folyamatosan megelőz és tartalmilag nem írnék én sem mást.)

  42. Én úgy vagyok vele, hogy beszereztem egyszerű FFP2-es pormaszkokat. Meg komoly teljes álarcot is.: https://www.ganteline.hu/hu/product/3m-legzesvedok/3m-6000-teljesalarc/
    Most még nem veszem fel a teljes álarcot, mert hülyének néznek.
    De gondoljatok bele ha Wuhani, vagy Iráni állapotok lesznek (márpedig lesznek) Budapesten, akkor már egy ilyen teljes álarcban már nem röhögnek ki! Hanem irigykednek, mert menő lesz!
    Persze akkor már én is csak abban az esetben mennék ki, ha tényleg nagyon muszáj.
    Azért ezek a modern teljes álarcokat sokkal jobb viselni mint a régi katonai maszkokat. sokkal kisebb a légzési ellenállásuk, és sokkal jobb a kilátás belőle. Tudom, mert próbáltam mind a kettőt! Ég és föld! Ráadásul nem párásodik be, mert úgy van kialakítva, hogy a beszívott friss levegő folyamatosan pára mentesen tarja a plexi belsejét.

  43. 47. Jövőnk Köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Voltam katona, teszteltem gázálarcot harci gázzal töltött sátorban. A gázálarc ellenére taknyunk, nyálunk egybefolyt pár perc után. Húzott ki mindenki a szabad levegőre.
    Pont az általad leírtak miatt vettem modern szűrőt az álarchoz, mert nem tudom, hogy az eredeti milyen állapotban van és milyen anyagok szűrésére van fejlesztve.

  44. Mondjuk ha mindenáron Pesten akarnátok kihúzni a dolgot perverzióból, vagy hűségből akár, tényleg szükség lehet komolyabb eszközökre is.
    Nyilván mindenki a saját közegében, a saját jelenlegi környezetére nézve készülődik és gondolkodik. Ebből adódhatnak nézeteltérések, de megfelelő indoklások mellett mindenki valós és reáis igénye belőhető.
    Nem mellesleg így az ide tévedők sem mondhatják, hogy buggyantak gyülekezete volnánk, sőt elgondolkodhatnak a saját elégséges védekezésük kialakításának szempontjain.

  45. Pesten tervezem kihuzni…
    Persze van B és C terv is ha nagyon necces a helyzet.
    Vegyvédelmi ruha gázálarc ne vicceljünk már 🙂
    Szájmaszkom simcs, mivel lecsusztam rola és nem hiszem az lenne a megoldás.
    Amig van melom, ami ide köt sajnos addig minél kevesebb bkv, szeretek sétálni igy ez nem gond, minél kevesebb bolt vagy bármi ahol emberek vannak.
    Részemröl pár honapig maradok a seggemen.

    Viszont sokra megyek vele ha mint az iráni kölyök a karantén helyett iskolába ugyan nem megy de szinházba igen, vagy végigbulizok pár országot mert nehogy már ne tehessem meg.
    Közvetlen ismerös a héten volt olaszba mert megteheti, a melohelyén közölték 2hétig otthonrol dolgozhat csak persze megsértödött de a gyereke ugyam ugy jár iskolába.
    Titkon adnék azért a virusnak egy esélyt hát ha az ilyen özö, egoista, kivagyi, emberek kicsit megfogyatkoznának, lehet jobb világ lenne.

  46. Közvetlen környezetemben két család is posztolt tegnap a facen.
    Az egyik a reptérrôl , halaszthatatlan dolguk van Barcelonában egy focimeccsen. Majd hétfőn újra beállnak a pult mögé. Óriasi forgalmú kifőzdét üzemeltetnek a városban. 10-14 ig kígyózik a sor náluk, háziasan főznek.
    A másik a múlt héten az olaszoknál síelt, most Ausztriában készült a fotó. Tesitanár egy helyi iskolában, plusz kalandparkot , lovastanyát üzemeltet a város szélén.

    A kozmzetikuson lánya egy kisebb településen egy általános iskola hetedikes tanulója. Áprilisban a Határtalanul program keretében indítanak Horvátországba. Mist volt a szülőknek tájékoztató. Tanár: “nincs itt semmiféle járvány, tessék addigra a gyerekeket megtanítani kezet mosni”

  47. 52 SzJK: súlyos retorzió kellene az állam részéről – persze, ha tiltaná -, pénzbírság, súlyosabb esetben börtön.
    Én is ismerek pár ilyen vadbarmot. Itt Dél-Magyarországon a városban egy taxis ment Vietnámba.
    Az apját – ötödik eset – megfertőző csávónak is csak „gratulálni” lehet…
    Ahogy Tibor bá’ írta… szomorú, és jelzi mennyire hülye és vadbarom a társadalom jelentős része. (Nálam ez a COVID-19 fogja kiváltani, hogy drasztikus mértékben szakítom meg az emberi kapcsolataimat… utána. Hülyékből a jövőben nem kérek.)

    Egyébként egyre több járványügyis és virológus kéri az iskola- és óvodabezárást, pl. briteknél, németeknél, de USA-ban is.

  48. 54:
    „Egyébként egyre több járványügyis és virológus kéri az iskola- és óvodabezárást, pl. briteknél, németeknél, de USA-ban is.”

    Az egyetlen nagy horderejű és logikus lépés. Pontosan a hordozás – terjedés miatt (fiatalok, nem hal bele, de vígan viszi szerteszét)!
    De „nyugodtan” lehet vele várni 3000 fertőzöttig…

  49. 55 Csongor ismét egyetértünk, azaz a második bekezdéseddel teljesen egyetértek. Csak nem a saját véleményemet akartam leírni, hanem szakemberekét, ami már inkább tény, mint vélemény.

  50. 55: A szűk közösségek (bölcsődék, óvodák, iskolák, kollégiumok, munkásszállók, szállodák, börtönök, stb.) a legoptimálisabb helyek egy járvány gyors terjedéséhez. Ez elméletileg köztudott, de mára az emberek többségének ezekről a dolgokról szerintem lövése sincs…, hiszen még kezet sem tud a többség jól, szakszerűen mosni! És most nem a műtéthez való bemosakodásra vagy ahhoz hasonló dologra gondolok.

  51. Ha tényleg az idösekre veszélyes föleg, bár ennek se igen hiszek, lassan már amit kérdeznek se biztos.
    Simán kinézem direkt vannak látszat intézkedések hogy azért megtettünk minden tölünk telhetöt, és kész is a nyugdijreform.
    Iskolák, ovodák, tömegrendezvények, jozanparasztiész hogy bezárom, elhalasztom, ha ezt nem direkt csinálják akkor ennyire hülyék ?
    Kétlem…
    A gazdasági hatásai meg lehet nem olyan sulyosak mint amit a nyugdijjal nyernek, simán lehet ki van számolva, mást nem tudok elképzelni.

  52. 59:
    Tartom a korábbi álláspontomat!
    Attól, hogy egy doktor mondja -a mai világban- semmivel sem hitelesebb az információ… Sőt! Lásd a kardiológust, aki szerint még mindig csak nátha, vagy a nagy op.törzs embereit, akik naponta váltogatták a véleményüket a politikai irányváltásnak megfelelően. Hiteltelen, szar emberek, ill. esetünkben semmivel sem előbbre való a tudásuk, mert nem erre készültek, nem erre készítették fel őket. Ahogy korábban is írtam, egy porszívó nanofilteréből készített „szűrő” jóval előbbre való, mint az intim betét. Maga is azt mondja, nedvszívó, de mit akar felszívni belülről? Marhaság továbbra is. Kerülni kell a tömeget, az bizonyítottan többet ér bármilyen maszknál.

    Megy a szarrágás a részleteken, miközben érdemi megoldás még csak halványan sem dereng…

  53. Tegnap volt Csongor nap! 🙂
    Azt hiszem pálinkásat kívánok, az most a leghasznosabb!

  54. 62. Én meg kovászosat, az is jól jöhet! 🙂

  55. „egy porszívó nanofilteréből készített “szűrő”” mennyiből jön ki?
    Elérhető megoldások kellenek!

  56. 65:
    Nem biztos, hogy több, mint egy doboz intim betét…
    Van méretre vágható motorvédő szűrő, egyes papír porzsákok is alkalmasak lehetnek, s a sztem. legjobb, amit biz. porszívók levegőkivezető filtereként alkalmaznak (ált.ez mosható is). Mikor én legutóbb vettem egy Sencor porszívóba, a mosható filter neten 2500 Ft-ba került.

    pl.: https://online.auchan.hu/shop/elektronika/haztartasi-kisgep/porszivok-vasalok-es-varrogepek/porzsak/sencor-svx-020hf-hepa-szuro.p110530/601651.v3647725?gclid=EAIaIQobChMI–P5rozv6AIVwp13Ch1z2g0REAQYAiABEgIrO_D_BwE

    http://www.porzsakcentrum.hu/filter/univerzalis_filter-c45?from=15

    Természetesen -mosás nélkül- ezeket a szűrőket csak egyszer lehet felhasználni.

    Egyébként sztem. egy dupla, mosható, pamut maszk bevásárláshoz, rövid ideig és nem nagy tömegben zsúfolódva tartózkodásokhoz mindenféle betét nélkül megfelelő, ha meg pl. kórházba kell bemenni, sem a betétes, sem az általános orvosi maszkok nem érnek semmit, nem hiába ott a professzionális szintű maszkokat alkalmazzák.

    Azt el kell fogadni, hogy a biztonság, így a tökéletes védelem nem barkácstéma!

    Ha csak kültéren mászkálsz, s nem kell 3m-nél jobban embereket megközelítened, én nem is szólom meg, ha valaki maszk nélkül teszi a dolgát, ugyanakkor az a legrosszabb, amire számtalan példát látni, ha valaki maszkban és kesztyűben az orrát, száját, szemét fogdossa, ill. fel – le húzogatja az eszközöket. Látszik, hogy csak az ajánlást próbálja követni, értelme ahhoz, hogy miként védené meg, nincs.

  57. 66 Horváth Csongor

    Ez már konkrétabb. Köszi!

    Nemtom

  58. A porszívó porzsák jó. De csak az ami Hepa szûrôs. (Vagy mikro ilyen-olyan nevû, amin vmi 99,9%kórokozó szûrés van írva. Tehàt ami allergiàsoknak lett kitalálva. 5db-so csomag 3Euro, és 1db-ból több maszk összerakható. VISZONT: a gyártók szerint a tüdôre káros anyagokat tartalmaz mindegyik porzsák, tehát belélegezve nem jó.. A maszkkészítéshez van youtube-on egy dokitól videó. Egyébként rézoxidos vagy ezüstszàlas anyagok is jók. Utóbbi nem okoz maszkként egészségügyi gondot. A rézoxidosat a cseh gyártó kapacitàs hiànyàban nem tudta legyártani. Barkácsolni réztartalmú dolgokból..csak nem egészséges jut eszembe, mert a növényvédôkben van réz megfelelô kémiai kötésben, de azt inkàbb nem próbàlom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük