(3110) Üres polcok Auchan – Maglód

Tibor bá’ online

 

 

Sz.Józsitól kaptunk a képeket Maglódról. Ugye néhány napja azt írtam, hogy szerintem a hétvégéig beindul a magyar pánikszerű vásárlás. Akkor le lettem hurrogva. Nos itt a bizonyíték, hogy a véleményemre érdemes odafigyelni.

Ez pedig Budaörs

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

115 gondolat erről: „(3110) Üres polcok Auchan – Maglód

  1. Tibor bá’, nem korrekt azt irnod hogy azert lettel volna lehurrogva, mert azt tippelted, hogy het vegeig az emberek kozott beindul a panik szeru felvasarlas. En nem emlekszem hogy ilyet irt vol a valaki. Szerintem mindenki tisztaban van vele, hogy ha itthon is megjelenik a betegseg akkor az emberek megrohanjak a boltokat es felvasaroljak az arukeszletet. Szerencsere mar most egyre tobben gondolkodnak ugy hogy otthon azert legyen valamennyi elelmiszertartalek ha karantent hirdetnenek, igy talan valamivel kisebb lesz a panik.

    Egyebkent nemreg talaltam egy erdekes osszefoglalo cikket a kulonbozo maszkokro es a koronavirusrol, talan erdekelhet teged is:

    https://fastlifehacks.com/n95-vs-ffp/

  2. Üres polcok még hagyján.
    Láttuk az esti hirekben az ELSŐ verekedést egy milánói supermarketben.
    Valami kezdődik??

  3. Apa (SzJ), már bánom, hogy délelőtt nem csináltam fotókat a Metroban (M3), azért ott még nem volt ennyire súlyos a helyzet, de tény csak reggel 9 volt .

  4. Tibor bá’
    „Ugye néhány napja azt írtam, hogy szerintem a hétvégéig beindul a magyar pánikszerű vásárlás. Akkor le lettem hurrogva.”

    Tibor bá’ akkor le lett hurrogva…
    Az én figyelmeztetésemre meg egyáltalán senki sem reagált:

    2020. február 22., szombat 14:00 órától, kilencvenhat (96) órája van arra, hogy felkészítse Önt és családját a pánikra, a zavargásokra, a karanténra és egyedül Istenre a Korona-vírus gyors elterjedése miatt.
    96 óra eltelte után a dolgok rosszabbodnak, nagyon gyorsan. Kezdetét veszi a pánik , és az élet, amit ismerünk, örökre, drasztikusan megváltozik…

    (3073) Vasárnapi zene http://www.antalffy-tibor.hu/
    16. L.S. (2020-02-23 – 15:42)

  5. 3.Vodor:
    Köszönet érte, nagyon jó, nálam hiánypótló!

    „As you can see, the closest European equivalent to N95 is an FFP2 (also referred to as P2) rated respirator, which is rated at 94%, compared to the 95% of N95. Likewise, FFP3 (P3) rated respirators are most comparable to N100.”

    „A recent paper shows that COVID-19 ranges from between 0.06 and 0.14 microns in size. Respirator’s are measured by their efficiency at filtering particles of 0.3 microns and bigger (and COVID-19 is smaller than that).

    This doesn’t however mean that respirators can’t filter smaller particles.

    Paddy Robertson has written a great article on this subject, citing research showing that the respirators tested could filter down to 0.007 microns (much smaller than COVID-19). For example the 3M 8812 respirator (FFP1 rated) was able to filter 96.6% of particles 0.007 microns or larger. Suggesting FFP2 or FFP3 would achieve even greater filtration.

    Additionally, this publication by 3M discusses research showing that N95 masks can efficiently filter as low as 0.05 microns.”

  6. Hoppá! Holnapra még feltöltik talán, de mi lesz holnap után, vagy hétvégén?

    Elek, Curix és a többiek. Ne vegyetek semmit, nem lesz semmi baj…

    Tibor bá,
    aki lehurrogott, most nem ér rá írkálni, mert valószínű rohangál egyik üzletről a másikra.

    1. Rendelni lehet, de vajon ki is viszik? Ki tudja meddig..

    Holnap szétnézek itt az UK-ban, talán itt még nem lesz pánik boltfosztás.

  7. 9:
    Ahol van tapasztalat a diktatúrákkal kapcsolatban, ott senki se hisz a kormányoknak.

  8. A munkahelyemen az egyik csaj beszélte a másiknak hogy vesz lisztet meg ezt azt.Délután egy másik kolléga is mondta viccből hogy be kell vásárolni. Pluszba mennek a facebookra a képek az üres polcokról, amit sok facebookozó megoszt mivel ott éli az életét, így igen kezd kialakulni egy pánik,mert csak azt látja a facebok képen hogy üres a polc.Jelenleg szerintem még nem mindenütt.Hazajövet a coopban csak rendes sor állt.Kíváncsi vagyok hogyan állnak a nagyobb városok tescói,lidljei…És pár nap múlva beindul e a roham? Fizetés csak jöv. hét elején lesz , sokaknak már elfogyott a lóvé, így remélhetőleg pár napig még nem rohanják meg a boltokat.

  9. 11 – Andrew:
    A roham már megindult, aki fizetéstől fizetésig élt, az megszívja. Már azt is írtam (többször) a szelekció anyagi alapon fog történni. A tehetősnek sokkal jobbak az esélyei.

  10. 11.
    Ebbe én nem bíznék. Sokaknak van 2-3-5 száz ezer forintja, hogy alaposan bevásároljon nem csak magának, hanem a mafla (felnőtt) gyereké(i)nek is.

    Ha nem volna készletem, én még ma éjjel elindulnék valamelyik 24 órában nyitvatartó nagyobb üzletbe, hogy valamit még kapjak.

  11. Még van esély venni ezt azt szerintem, mert az átlagnépnek még nem jutott el a tudatáig ez az egész dolog.A roham ma indult be igazán délután.Holnap sokan még nem tudnak elmenni vásárolni csak munka után (mert előre valószínű délután még nem vett ki szabadságot) . Nyilván van akik el tudnak mert nem dolgoznak , és persze elég ha először csak a lakosság 1%-a indul meg pl tescoba és vesz 20kg riszt , 20 tésztát.50 embernél ez már 1000 csomag , ami szerintem kb. a raktárkészlete a cégnek..
    Esetleg a netes boltokat is lehet még vadászni 😀

  12. Hát Tibor bá’ ezzel most megleptél! Na nem a felvásárlással, mert azt tudtam én is hogy lesz. Hanem ezt én valahogy a jövő hétre saccoltam. Nem már mostanra. Szerencsére minket nem érint, nálunk minden full… 🙂

  13. Tettem egy éjszakai körutat, vettem még ezt-azt.

    Jelentem, az UK-ban még nincsenek ilyen üres polcok, de az olcsóbb fajta tészta, rizs stb. nincs, vagy alig van, sokmindennél ki van téve, hogy átmeneti készlethiány. De szinte mindent kapni, ha a drágább fajta is, de van még.

    Kézfertőtlenítő alkoholos gél nincs és az eladó szerint jó darabig esélytelen, hogy lesz. Olcsóbb, gazdaságosan megvehető húsokból is alig van, máskor meg rogyásig van a polc.

    Majd pénteken újra szétnézek.

  14. Re:10
    Ez nagy igazság!

    Bennünk még meg van a reflex, hogy ha azt mondja a propaganda, hogy minden rendben van, akkor nincs semmi rendben, mert a diktatúrák alap természete a hazudozás.

    Én már bő 1 hónapja betáraztam, de tegnap a környékbeli Aldi ki volt fosztva. Ma újra megnézem mi a helyzet, mert az Aldis sólet, és a húsgombóc leves kifejezetten jó ízű, amiből nem árt a plusz készlet… 🙂

  15. 19: aki kételkedett az a vírus veszélyességét illetően fogalmazta meg a kételyét. Abban többnyire egyetértés volt, hogy a boltok akár ki is ürülhetnek. Természetesen köze lehet a dologhoz a panikkeltőknek is, mert ha 3 ember 100-100 konzervvel érkezik a pulthoz, akkor a többi is kezd gyanakodni.
    Én falun lakom, kb. fél éves készletünk mindig volt, lábonjáró húskészletek is, fejős tehén, tyúkok, stb. Szóval az áruházak kifosztása nem hozott lázba.

  16. Ezen az egészen a multik, a szuper/hipermarketek keresik degeszre magukat. Én azért se megyek el bevásárolni mindenféle szar konzerveket, tésztákat, stb. A boltokat állandóan töltik, 3-4 hétre elég kajám van (hűtőben kb. 60-70 tojás, mélyhűtőben csirke comb/mellfilé, sertéscomb/karaj, darálthús, virsli, összesen kb 8-9 kg, 4 kg rízs, közel 6 kg fehérjepor, stb., ezeket nem most vettem, volt amit még tavaly vagy januárban, a fehérjeport (whey protein) a neten rendeltem, stb.stb), közben meg úgyis fogok tudni vásárolni és a neten rendelni.
    Megvárom (1-2 hét), amíg ez az idióta őrület lezajlik, majd március közepén megyek inkább nyugodtan vásárolni, de csak ami 2-3 hétre kell, nem fél évre vagy többre, ezt továbbra is hülyeségnek tartom.

    „Nincs ok megrohamozni a boltokat”
    A hazai áruellátás zavartalan és folyamatos, így a boltokban káosz legfeljebb a pánikkeltés miatt alakulhat ki, a vírushelyzet miatt nem……..
    A magyar élelmiszer-kereskedelem 80 százaléka hazai forrásból szerzi be az árut, a kereskedők ráadásul hónapok óta alkalmazkodnak az egyébként is bőséges lakossági fogyasztáshoz, vagyis az ellátási láncunk képes kielégíteni a forgalmasabb időszakokban jellemző igényeket is, akárcsak karácsonykor, húsvétkor…………
    https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nincs-ok-megrohamozni-a-boltokat.701044.html

    😛 😛 😛

  17. „Elek, Curix és a többiek. Ne vegyetek semmit, nem lesz semmi baj…”

    Gyarmathy

    látod te sem fogod fel, hogy pont ezzel a hozzáállással van baj. Ez már rég nem a virusrol szol, hanem az emberi hülyeségröl.
    1 hülye 100-at csinál.

    Feleslegesen tömitek a hipermarketek pénzét, extra mega forgalmakat generáltok pánikoltok.
    Es ti vagytok felkészülve az armaggedonra?

    A boltokat persze hogy feltöltik, és a Tesco vezérigazgato röhög a markában.
    De menjetek hozzátok még el a maradék polcokat…
    Istenem……
    Ez történik ma Magyarorszagon.

  18. 23. Curix
    +1
    Teljesen igazat adok neked.

    A többiek meg vegyenek még fejenként 200-300 konzervet, 150-250 kg rízst+tésztát+cukrot, meg más szarokat, had gazagodjanak a multik. 😛

  19. 23. Tartós élelmiszert vásárol az ember, és ha nem lesz baj akkor max a pincébe mész főzés előtt nem a boltba három naponta. Mi most tömtük meg a zsebüket, a” teféléd” folyamatosan fogja , ha még lesz rá alkalom.

    Mi pl ha akciós valami ( wc papír, tészta, kakaó, kávé, tej stb )ami napi használatban van évek óta akkor vásárolunk nagyobb mennyiséget .
    Nem értem mi ezzel a gond???? Miért nevezed hülyének ezért az embertársaidat?

    42 éves vagyok , sokszor mesélem a 13 éves lányomnak mikor megyünk pl a Sparba (napi szinten, mert sajnos párizsis szendvicset visz a suliba és frissen veszem) , hogy „régen” ez nem így volt. A szüleim egy hónapban egyszer elmentek egy nagy bevásárlásra és max 3-5 naponta mentünk a kisboltba kenyérért, tejért. Igaz nem volt a hűtő rogyásig, ivójoghurttal, túrórudival, pudinggal stb, pedig nem voltuk szegények. Hétvégén volt valami kis édesség, palacsinta. Nem is volt 80kg , cukros , zsíros hajú, teleragyás, ADHD-s osztálytársam egy se. És túléltük.

    Engem a férjem és a barátja „fertőzött” meg Tibor bá’ val , decemberben. Addig én is BOCSÁNAT hülyének néztem őket, de sajnos azt kell, hogy mondjam igazuk volt / van.
    Én nem szeretnélek meggyőzni semmiről, és nem értem Te miért kell, hogy minden egyes mondatot lereagálj, amit elolvasol, mert nem a te véleményedet tükrözi. Még szerencse, hogy nem vagyunk egyformák!!!!

  20. SzJK

    Az utolso mondatoddal mélyen egyetértek. 🙂

    Egyébként, ami Tibor bát illeti jo helyen vagy. Én se hiába tartok ki mellette lassan 10 éve. Rengeteg dolgot reálisabban lát, mint az átlag.
    Azt gondolom azonban a vírussal most ö is melléfogott.

    Majd ezt nyáron megbeszéljük. Ma senki nem tud igazat tenni.

  21. Curix! Nem érdemes velük vitázni, annyira el akarjak hinni, hogy itt a világ vége, hogy a sajat vélt igazsagukon túl nem látnak. Ha valaki nem ert egyet veluk, az hulye, ostoba es termeszetesen RETTEG, mert nem akarja belatni, hogy eljott az armageddon. Ezt a bevasarlast is lehetett volna diszkreten intezni, es akkor most nem lennenek uresek a boltok polcai. megis mit vartok? ha a sok birka azt latja, hogy pupozott kocsikkal vonuln a masik, persze, hogy lerabolnak mindent, szoval ez nem olyan nagy megfejtes, ellenben felesleges es ertelmetlen hangulatkeltes. persze most elegedetten lehet csettinteni: latjatok, en megmondtam

  22. A kisördög megszólalt bennem… 🙂
    – ha tárgyakon is napokik-hetekig terjed ez a nyavalya…
    – ha előttem többszázan tapogathatják az árucikkeket (mondjuk olaszból menekülő Maglódot útbaejtő kissé köhécselő románok)…
    – ha rakás ilyen áruval boldogan hazamegyek én is összetapogatom és bespejzolok…

    Sorsát senki sem kerülheti el.

  23. Beszéltem romániai ismerősökkel a Kolozsvári hírek kapcsán.
    A legtöbben Marosvásárhelyen laknak, ott nincs felvásárlás. Ahogy a többi magyarok lakta régióban sincs. Kolozsváron a pánikot egy helyi Tv indította el. Tényleg kifosztották a boltokat első két nap, de már helyre állt a rend, mert minden nap újra töltik a polcokat.
    Az egyik barát a középerdélyi régió fogyasztóvédő felügyelőségének tagja. Mondja, hogy minden nagy cég központi raktára fulra van kajával. Kb. fél éves készlettel rfendelkeznek. Szemével látta, hisz bejárnak rendszeresen. Kaja szempontjából ott aggodalomra semmi ok.
    Valószínű, hogy nálunk is ez van. Pánikolás első napokban. Ha a cégeknek sikerül feltölteni két három napig a polcokat az emberek abba fogják hagyni a nagytételes bevásárlást. Másodikra pedig nem tudják már ilyen könnyen rávenni őket a vásárlásra (farkaskiáltás esete).
    Egyébként jó is, hogy az emberek egy kicsit vásároltak, mert ha tényleg véletlenül lesz valami, akkor legalább az első hetekben nem alakul ki fosztogatás.
    Ma reggel direkt bementem az Óbudai Aushanba, illetve egy Aldiba, hogy megnézzem mi a helyzet. Jelentem, minden fel van töltve. Még élesztő por is van, ami vagy két napja hiány volt.
    És még valami. Aki olaszból a fertőzött területről ment haza Ro-ba, azt házi karanténba zárják. Kimegy a rendőr két csendőrrel, lepecsételik az ajtóját, kapuját, kap egy tájékoztatót, hogy 2 hétig nem hagyhatja el a lakását, és ha igen akkor 8-24 hó-ig terjedő szabadságvesztés várja és ha valakit meg is fertőz, akkor 2-8 évid kaphat. Ennyit a románokról.
    Mellékesen mosolyogjatok, mert jön a tavasz.

  24. Az, ha felvásárolnak tartós fogyasztási cikkeket, miért is jó a multiknak, a szállítóknak, az alapanyag előállítóknak?
    Vegyünk egy egyszerű példát. Az előrelátó, a félős, stb. meg vesz fél évre való wc papírt. Mégis mit gondoltok? Ha vége a járványnak, kidobja a betárazott wc papírt vagy felhasználja? Tehát míg el nem fogy, addig nem vesz újabb adagot. Ez a folyamat érvényes sokféle tartós árura is. A felhalmozott cukrot, lisztet kidobják majd? Nem. Amíg tart, addig nem vesznek másikat, ha lecsengett is a járvány. Van néhány termék ami most valóban extra profitot hoz, de a többségnek ez a tervezetlen felvásárlás ráfizetés. Karácsonyt, húsvétot évvel, fél évvel előre tervezhetik szervezhetik, ezért tud rajta haszon lenni.
    Maradjunk a wc papír példánál. Ezt mindenki használja. Most a wc papír gyártó bővítené kapacitását, de kérdezem, mennyi idő átállítani a gépeket, szállítókkal tárgyalni, alapanyaggyártóval tárgyalni, szerződni és ha sikerül a produkció, megduplázni a kapacitást, később meg jön majd egy hirtelen lejtmenet. Hónapokig nem vesznek wc papírt az emberek.
    Ez sem a termelőknek, sem a kereskedőknek, sem a szállítóknak összességében nem nem hoz hasznot. Inkább visz. Volt boltom, tudom mit beszélek.

    Miért kezdődött a felvásárlás? Mert ahol felüti a fejét a vírus ott könnyen karanténba találhatja magát a polgár. A másik oknak a tőzsdei híreket tartom.
    Mint tudjuk, manapság nagyon kevés élelmiszert tartalékolnak otthon az emberek. A többség, cirka néhány millió magyar, még annyit sem, mint Elek.
    De azok, akik most szeretnének legalább annyi tartalékot, mint neki van, nem értem miért kell rajtuk gúnyolódni. A többség nem vesz 250 kg élelmiszert. Persze, hogy lefogynak a polcok, hiszen millió háztartás, akik még Eleknél is optimistábba állnak az élethez, nem rendelkeznek néhány napos tartaléknál többel. Mert minek, a boltban mindig van áru. Ők most veszik meg azt, amit mások már régebben betáraztak. Ez bizony felvásárlást eredményez.

  25. 26 – Curix:
    Csak az idő mondja meg, hogy melyikünk fogott nagyobbat mellé. Minden esetre ha neked lesz igazad, engem nem ér semmi hátrány. Ha nekem lesz igazam, hmmm, nem lennék a helyedben. 😀 és kellő felelősséggel így kell gondolkozni.

  26. 26. Curix „Majd ezt nyáron megbeszéljük. Ma senki nem tud igazat tenni.”
    Igazad van. Utólag könnyű lesz megállapítani, hogy mit kellett volna csinálni. Akinek van egy 13 éves lánya, érthetően nem akar kockáztatni és előre bevásárol.

  27. 32.
    +1 🙂
    „Savanyu a szölö”
    Gondolom aki annyira készletezés ellenes annak nincs miböl, nekem is van kollegám, ismerös akinek ez a problémája, nagytv, suv, kinai kacat az van, kajára nem jutott.
    Maguk nyugtatására hajtogatják nem lesz baj, nem lesz baj.
    Én meg csak vigyorgok, konzerv solettet amugy is szeretem tonhal is a heti kajámban benne van legfeljebb idén nem kell többet venni….. 🙂

  28. Az élelmiszerek 30 %-a kukában landol.
    Remélem aki bespájzolt, az figyel arra, hogy lejárati idő előtt mindent megegyen, újrahasznasitson , vagy ha ezek nem járhatók, akkor legalább ADOMÁNYOZZA oda rászorulóknak.

  29. Semmitnemérő maszk kivételével, a legtöbb, kisebb élelmiszerárúházban, Pesten, még minden van. Meglátjuk mit hoz a hétvége. 🙂

  30. Az is lehet, hogy a Nagytestvér extra profitot akar rövid idő alatt, majd vesz rá nem virtuális javakat és kezdődhet a pénzügyi válság 🙂
    Segítsünk együtt a Nagytestvérnek!

  31. LOL, mint a migráncsos buli. Akkor is Magyarországon volt mindenki beszarva, hogy jönnek a pomogácsok, oszt azért az jól látszik, hogy a nyomorult migráncsok csak nem akarják ellepni az országot. Ahol meg tonnaszám vannak (pl. Németország), ott azért nem ilyen a közhangulat… Ezt látom a vírus ügyében is. Münchenben roskadoznak a polcok a kajától (26-án koraeste néztem) (Rewe, Lidl, Aldi, a többit nem tudom). Azt viszont nem tagadom, hogy sem az Amazonon sem a barkácsboltokban FFP3-as maszkot nem lehet kapni. Azt azért sutyiban felvásárolták. Még januárban az Amazonról emberi áron be tudtam szerezni, aztán azóta csak a nagy semmi.

  32. 35: A legtöbb élelem messze a lejárati időn túl is gond nélkül fogyasztható. Például a konzerveknek se lesz semmi bajuk sem évtizedek múltán sem, ha nem sérül a csomagolás, és a szárazárunak se, ha nem fér hozzá nedvesség vagy állat.

    38: Pont ahogy a „migráncsos buliban” – az nincs bajban, aki időben megfelelő óvintézkedéseket hajtott végre.

  33. 30: Kis hazánk, Békés megye:
    Mellettünk lévő vidéki kisváros egyik üzemének olasz tulajai az olasz karanténból az utolsó (utáni) pillanatban indultak autóval. Senki semmit sehol nem kért és kérdezett tőlük.
    Sem az úton, sem azóta. A dolgozóknak azt mondták aki fél az menjen el 2 hét táppénzre. Nincs hőmérőzés, nincs házi őrizet sem pecsét.
    Gondolom nem egyedi eset az országban …

  34. 38.
    Münchenben lehet én se paráznék annyira, de nekünk van egy operativ törzsünk hömérökkel felszerelve és nem félnek használni.
    Na ez azért adhat némi aggodalomra okot.

  35. 39: Ábel:
    Ezzel azért kicsit vitatkoznék. Elég sok halas konzervem 2015-ben járt le és tavaly meg idén bontogatom őket de ehetetlenek. Van közte olivás meg sósvizes riomare tonhal, van füstölt hering és mindenféle paradicsomos hal is. Sajnos ehetetlenek számomra így 5 évvel lejárat után a macska meg a kutya eszi meg. Van amelyik már a macskának se ízlett de a kutya azt is még megette 🙂
    1-2 évvel lejárat után még nem volt rossz ízű halas.

    Viszont bontottam meg löncshúst, májkrémet és sólet konzervet 5 évvel lejárat után azokkal nem volt gond még.

  36. 42 – freeetoaster:
    Remélem tanultál 😉

  37. 5éve lejárt konzerveket azért én nem igen enném meg föleg ha hus is van benne.
    Botulotoxinrol volt itt is szo az annyira nem vicces.
    Ahhoz meg elég nagy mennyiségnek kéne lennie 5éve letudjon járni.
    Én eleve olyat veszek amit amugy is megennék folyamatosan cserélödnek még a lejárata elött böven.
    Nem több éves készletekröl beszélünk szerintem de pár hét vagy pár honapra nem árt rákészülni.
    De engem nem érdekel különösképpen meggyözzek bárkit is, ha gond van mindenkinek nem kell tulélnie, ilyen az élet.

  38. Kíváncsiságból ma reggel bementem az Aldiba(Budaörs-Praktiker), hogy mi a szitu.
    Minimum 4-5× több vásárló volt, mint a megszokott, és láthatóan nem 2 kifliért mentek be. Száraz tészta lefosztva, konzervek fogyóban, de a többi kaja fel volt töltve.
    Jól láthatóan betáraztak az emberek.

  39. 43: Tiborbá:
    Igen, tanultam belőle. Átlátszó dobozokban tárolok szinte minden kaját, de egy régi színes szatyor megbújt hátul és az volt tele kurvarégi konzervekkel így gondoltam megkostolom őket 🙂 Fosás nem volt mert éreztem az első kis kostoláskor hogy szar némelyik. A régi löncsből meg sóletből többet ettem de nem lett bajom.

    Egyébként a sparban talán még mindig akciós a sólet, egy évben csak 2-szer szokták augusztusban és februárban. Valami 650Ft a 860 grammos.

    Egyébként most nagyon jól jött a prepperkedés! A kollégák és ismerősök kb negyede idegesen rohangál boltból boltba hogy legyen neki valami otthon a 2 napos készleten túl én meg totál nyugodt vagyok. Egyedül pár higiéniai cucc hiányzott…
    Örömmel konstatáltam azt is hogy a korona hatására már nem tartanak annyira hülyének a családban mint korábban 🙂

  40. Én úgy érzem, hogy Curixal és Elekkel vitatkozni olyan mint két disznóval birkózni a sárban. Egy pár óra sárdagasztás után rájöttem hogy a „disznók” tulajdonképen ezt ÉVEZIK! 🙂
    Most, még egyszer utoljára bemegyek a sárba, és megpróbálom elmagyarázni. Lassan tagoltan hogy ők is megértsék!
    Szóval, nem csak az a gond, hogy esetleg nem lesz árú a polcokon. Hanem hogyha beindul a járvány komolyan, akkor a szolgáltató iparban nem mennek be majd az emberek dolgozni, mert félnek a vírustól.
    Ki állna a Tesco pénztárában havi 150-200ért. És kapcsolatba kerülni napi több száz potenciálisan fertőzött idegennel? Hiába csak (szerintük) 2-3%-os a halálozás, ki játszana ennyiért naponta Orosz rulettet? Értitek? Be lesznek zárva a boltok! Ugyan úgy mint Kínában! Még ha lesz is árú a polcokon (de nem lesz) akkor sem tudsz vásárolni.
    De ha ezt nem hiszed el, és hülyének tartasz, oké. De tudod Darwin bácsi most is dolgozik…..

  41. looke fiery
    Igen, kell félni a botulin mérgezéstől. Jó ha ovatos az ember!
    DE! Jó tudni, hogy 100 c°-on a botulin baci elpusztul, 80 C°-on pedig a termelt toxin lebomlik.
    Vagyis, ha mondjuk egy fertőzött Sólet konzervet 5-10 percig rotyogtatsz, akkor a botulintól nem kell félned. Tény, hogy a halkonzervnél ez nem igazán megoldható, ha csak nem egy túlélő hallevest készítesz belőle :-).

  42. Én nekem vannak „régi” konzervjeim. Néhány kivételtől eltekintve semmi bajuk.
    2014ben lejárt löncshús konzervnek semmi baja. Az olajos halnak sem. De pl a paradicsom sűrítmény, és a gyümölcskonzervek már nem jók. Azért mert a savas közeg belülről kimarja a konzervet! Azok kuka…. De a többi tuti. Az a konzerv ami már nem jó, az szagra állagra sem jó. Könnyű eldönteni. De a tészta, rizs, krumpli pehely eláll.
    A kész étel konzervek is jók még amik 14-15ben lejártak, csak az állaga kicsit pépesebb lett némelyiknek. De nem fostam tőle, kipróbáltam.
    Ez saját tapasztalat.
    Botulintoxinos étel büdös, rossz állagú! Botulin az gomba! Azaz Penész! Meg lehet állapítani, hogy penészes e vagy nem.

  43. 42: Köszönöm az értékes tapasztatlatot. Nem gondoltam volna.

    44: Vajon hogy megy be a botulinum baktérium a zárt konzervbe toxint termelni, akárhány év telt is el? Igazad van egyébként.

  44. 48.
    A forralás ok.
    Fözös kajáknál ez alap, ha van mivel megfözni ugye, konzervet az átlag ember nem a konyhában szokta használni mondjuk én se, sokan lenézik a konzerv kajákat pedig lehet még olyan idö aranyat fog érni.
    Én azért csak a moka kedvéért x éve lejárt dolgokat nem eröltetném, persze ha más nincs megprobálnám ehetövé tenni, de békeidöben fölöslegesen nem kockáztatnék.
    Egyszerüen nem várom meg hogy lejárjon és ki keljen dobni mert az pazarlás.
    Persze ha van válalkozoszellemü egyén én mindig szivesen veszem az ilyen tapasztalatokat, egyszer hát ha jol fog majd jönni.
    Ha jön az oroszlán engem nem zavar ha nem hogy cipö van rajtam a mezitlábas emberrel szemben hanem legalább bakancs 🙂

  45. Unicornis
    Sajnos a botulinnak nincs különösebb szaga. Anaerob (oxigén mentes kőzegben él), így nagyon gázt sem termel, csak el van magára. Spóra formájában kerül az élelembe, hogy aztán a kedvező hatásra kifejlődjön. Egy jól sterilizált konzervben nem él meg sem a baci sem a spórája, így nincs mitől tartani. De ha egy sorozatot mégis elront a gyártó, akkor abból baj lehet. Ezért célszerű ovatos lenni a készkaja konzervekkel és jól felforralni. Löncsből krumplival kiváló kaját lehet készíteni (kiváló úgy, hogy két napja nem ettél semmit:-)). De mindenképpen jobb mint magára.
    A fent vázolt körülmények miatt a botulin baci főleg füstölt árúkban fejlődik ki. Abból is az otthoni készítésüben, mert abba jellemzően nem teszünk kálium- vagy nátrium nitrátot. Ezek nitrité alakulva akadályozzák a szaporodást és méregtermelést. Ha piaci vagy bizonytalan eredetű kolbász vagy füstölt árut veszel, akkor célszeű ételben elkészíteni és nem lesz semmi gondod. Üzletibe pedig eleve belerakják, ahogy korábban már írta valaki. Ezt ne tedd ki hőhatásnak, mert a nitrát szétesik és rákkeltő anyag lesz belőle.

    looke fiery
    Azért egy túlélésre berendezkedett embernek csak van amin főzni. Mondjuk egy jó szovjet Ogonyek 1 vagy 2-es szériajú benzines primusz, vagy egy gázfőző. Nem olcsók, de egy életre szólnak.

  46. Jön a globális recesszió? – teszi fel a kérdést Zsiday Viktor, befektető, aki szerint ez egyre valószínűbb. Habár már egy hónapja is látszott, hogy a koronavírus hosszú lappangási ideje és lappangásban való fertőzése miatt nagyon nehezen megállítható, akkor még volt remény arra, hogy talán bent lehet tartani Kínában. Szerinte a jelenlegi szituáció egy igazi fekete hattyú, egy gazdasági hirtelen halál.

    Zsiday: a koronavírus hirtelen halált hozhat a gazdaságban
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200227/zsiday-a-koronavirus-hirtelen-halalt-hozhat-a-gazdasagban-417363

  47. Előbb voltam az Intersparban.Hárman álltunk a pénztárnál.Mögöttem valszeg a pénztárosnő munkatársa állhatott mert eképpen panaszkodott.-Jobb ,hogy nem voltál benn ma reggel ,és jó messzire mutatott,odáig állt a sor. Tiszta bolondokháza….tudod a vírus miatt.Ennek ellenére derékmagasságig állt a leárazott akciós, liszt, cukor ,konzerv ,befött stb.

  48. „Én úgy érzem, hogy Curixal és Elekkel vitatkozni olyan mint két disznóval birkózni a sárban. ”

    Unicornis

    Erre csak annyit mondok hogy jo étvágyat a (lejárt) konzerveidhez! 🙂

  49. Köszönöm szépen! Jó étvággyal fogom fogyasztani.
    De most már inkább kijönnék a sárból…..

  50. Én az előbb a Penny-ben voltam egy bevásárláson. (több részletben vezsek meg minden a következő napokban) Pangós időszak volt kevesen voltak. Viszont találkoztam két egymástól független nyugdíjassal akik épp „betankoltak” Még tanácsokat is kaptam tőlük, hogy szerintük mit érdemes… és mit hol találok a boltban.
    Ezen kissé meglepődtem, de a magyarázat talán tényleg az lehet, amit korábban írt valaki, hogy „Ők éltek diktatúrában, tudják mire lehet számítani”.

    A másik dolog:
    Ha valaki elkezd engem a vásárlás miatt cikizni az ismerőseim közül, Én pár mondattal le szoktam szerelni:
    „” Nem nem hiszem, hogy áruhiány lesz. Olyan árudömping és túltermelés van, hogy szinte kizárt. Visszakérdezehetek? Ha a közeli városban is lesz már vírusfertőzött, te el fogsz ballagni a szupermarketbe/nagyáruházba vásárolni, tudván, hogy jó esélyed van megfertőződni? … akkor honnan lesz élelmiszered? „”

  51. Meg az a kérdés a pénztárosnak mikor esik le napi x ezer ember megy rajta keresztül, oroszrulett.
    Ha nincs a boltban elado kitöl fogod megvenni ?

  52. Tibor Bá,
    Volna egy kérésem.
    Ugyan nem a kaja témához kapcsolódik, de az aktuális eseményekhez igen.
    Lehetne valamelyik nap az a poszt témája, hogy

    ISMER-E VALAKI SZEMÉLYESEN KORONAVÍRUS FERTŐZÖTTET ILL GYÓGYULTAT ?

    A sok elméleti okoskodás után , jó lenne olyan infót olvasni ami megtörtént eseményeken alapul.
    Korábban írtad, hogy 1000 feletti a napi látogatószám, talán most még több is.
    Ennyi emberből csak lesz előbb utóbb olyan aki érintett, vagy családból , munkahelyről ismer valakit aki érintett.
    Viszont elég kevesen kommentelnek. Ha Te írnál egy felhívást, akkor talán a lenne itt valaki, aki eddig csak olvasó volt, de írna egy beszámolót a fenti témában.

    Ps. Én kértem itt Kamionost, és ő ígérte is, hogy tájékoztatni fog, ha lesz infoja.

  53. 60 – BAB:
    A napi olvasottság 8000 felett van.
    Szerintem felhívás nélkül is, ha lesz ilyen közöttünk, magától jelentkezni fog.

  54. A bevásárlás még úgy néz ki megoldható, a roham csitul , a korán ébredők kaptak még egy lehetőséget bevárárlásra, pedig tegnap már azt hittem hogy olyan roham lesz ma hogy beszoptam az egy kg otthoni rizsel 😀 De ha durvul a helyzet és kijön egy két durvább hír akkor indulhat a következő roham.

  55. 60. BAB,

    Jó a felvetés.
    Máskor azt is kiposztolják a fészen, mit reggeliztek, most meg, hogy felgyógyultak a koronavírus okozta betegségből, erről egy hang sok, de annyi beszámolóval sem találkoztam.
    BAB kérését kibővíteném. Ha valaki olvasott felgyógyult beteg tollából írást, azt kérem ossza meg velünk. Mintha a felgyógyultak szájzárat kaptak volna.
    Na meg a politikus kiáll a gyógyulttal a nagy nyilvánosság elé és büszkélkedik az eredménnyel. Ilyet sem láttam még. Megváltoztak volna a politikusok?

  56. Legyen egy vidéki beszámoló a nagy hyper egyikéből. Veszprém a város ahol támadtunk.

    Nos, valami van, de csak geddonvárónak mond valamit a helyzet. Kevesen ébredtek még, így csak néhány ponton látható az hogy elkezdtek vásárolni páran.

    Jelek:
    Olcsó, de még ehető száraztészta kirabolva. Drága meg a szemét megfogyatkozva, de van.

    Készétel konzervek lerobbantva, ami közkedveltebb az nincs, a kevésbé népszerűbbekből van mutatóban.

    Liszt, rizs, cukor, olaj fronton van áru, de látható hogy a polcokat minimum egyszer leürítették. A polcok visszatöltésére nem jutott idő, csak arra hogy 1-1 raklapot kihozzanak. Ezek a raklapok ürülnek, de a raktárban van még valószínüleg.

    Ami még érdekes, hogy a tésztalevesek és egyéb készétel porok is eléggé megfogytak.
    Valamint mindenféle zöldség volt dogivel, de a krumpli eléggé mutatóban volt csak pár zsák meg a lédig részén eléggé kiürülve.

    Hóvégén hétköznap dél körül nem ez a szokványos, polcokat vadul töltötték a kritikus helyeken, de minden feltöltő körül rögtön volt 4-5 vásárló is.

    Vásárlóból nem láttam olyat aki púpozott kocsival oson a tésztától a liszt majd a konzerv felé (magamat leszámitva).
    Szerintem az lehet a háttérben hogy a többség óvatosan kezd spajzolni. Az emberek nem gondolkodnak még többhónapos készletekben, de az a gondolat már gyökeret vert a többség fejében, hogy egy pár konzerv meg liszt, rizs, tészta nem árthat meg.

    A másik, hogy hó vége van. Az emberek zömének nincs pénze most. Ha ez a szokatlan hóvégi forgalom így megzavarhatja egy nagy hyper árukészletét, akkor ha hó elején csak annyit tesznek az emberek hogy a márciusi kaját egyben megveszik akkor komoly áruhiány lesz.

  57. 59.looke fiery:
    „Ha nincs a boltban elado kitöl fogod megvenni ?”
    Vannak már önkiszolgáló pénztárak.
    pl. Tesco-kban.

  58. És az árut ki rakja ki ?
    De szerintem érted mire akartam kilyukadni…
    Csak magambol kiindulva ha a melohelyemen bizonyithatoan lenne megbetegedés nem mennék be, 2-3 stratégiai ember hiánya és ennyi, volt melo nincs melo tovább.
    Kirugnak ?
    Kb. leszarnám nekem annyit nem ér, de még ott nem tartunk csak a lehetöségeket latolgatjuk és van-lenne pár nem tul biztato eshetöség is akár hogy is nézem.

  59. 66:
    Ezt kicsit gondold át.
    Amikor az első eset kiderült az olaszoknál utána párnap alatt tobbszaz eset derült ki, és hamar megvoltak az első halottak is.

    Azaz amikor kiderült addigra már mindenki lejátszott párszáz orosz rulettet.
    Aki mazlista az csak vesztegzár alá kerül, aki megnyerte a fekete golyót az pedig kórházba.

    Csak azt akarom ezzel mondani hogy ski biztosra megy az már bejelentgeti a szabadságot, akkor is ha karácsonykor esetleg nem lesz.

  60. 67.
    Ha megnyerem a fekete golyot akkor ugy is mindegy, „retro fürge 40-es” korcsoportba tartozom a velem egykoruak közül lényegesen jobb fizikai kondiciokkal.
    Ha az én korosztályom borul akkor borul az egész ország mert akár merre nézek mi vagyunk akik ténylegesen termelnek, karbantartanak, müködtetjük a kocerájt.
    Nem vagyok beszarva de nem is vagyok teljesen nyugodt, ha jön hát jön majd meglássuk, részemröl amit lehet megtettem, gyáván nem fogok elfutni az elsök között de nem is fogok mindenáron höst játszani.

  61. Ti kiállnátok annak fényében beszámolót írni, hogy a hírek szerint tovább fertőzhet a vírus gyógyulás után, olyan mint a HIV, herpesz, akár örökre benned maradhat és stb?
    Egy barátom maszkot hord mesterséges immunlegyengítés miatt, konkrétan az utcára nem megy ki pár napja, mert a sok idióta kikerüli a maszk miatt..
    Nem tudom elképzelni, hogy a fél ország hónapról hónapra él, egyszercsak beüt a krach… De azért becsületből bemennek dolgozni.
    Azért az elmúlt években tapasztaltak alapján nem értem a hurráoptimizmust, a nyugalmat sem.
    Csak olyan mint az influenza – ráment a fél vesém, kórházban voltam nem vették észre..
    Nem kell felhalmozmi, minek a pánikvásárlás – már most többszörös áron kínálják a különböző maszkokat, amik többsége szart se ér a vírus ellen, viszont jól kicsesztek a maszkokat munkaeszközként használni szándékozó iparosokkal.
    Most még lehet köpködni Tibor bát, lehet röhögni is rajta, de a média úgyis elvégzi a dolgát, és ha igazán megindul a tömeg, akkor én nem szeretnék a kör közepén állni.
    Más kérdés, hogy épeszű ember a mai világban nem kóvályog a hiperben, hanem ingyen házhoz hozatja a cuccot és értelmesen tölti el az estéit.

  62. 69. Mate előfordulhat hogy jól mondja. Bennünk maradhat akár egy életre a corona. A macskák szinte mindegyike (kivéve esetleg a tenyésztőnél coronamentes macskától született) corona vírussal fertőzött. Nem ezzel ami most az embert támadja. A macskában van csak benne amiről írok. Ami elvileg szinte semmi gondot nem okoz náluk. Addig nem okoz gondot, amíg kis helyen össze nem lesz zárva több macska. Akkor jön a FIP. Amit lehet hogy az okoz, hogy a különböző corona vírusok mutálódnak, a macska immunrendszere pedig túlreagál többszervi leállást, és hasvízkórt okozva. Különböző teóriák vannak hogy különböző corona vírusok mutálódnak-e vagy egy bizonyos okoz FIP-et, de tapasztaltam hogy több macska összezárva nem megfelelő higiéniával beteg lesz. Fél évvel ezelőttig nem volt gyógymód. Elvileg már van, de kevés macskát kezeltek ahogy olvastam és nincs saját tapasztalatom. Saját tapasztalat csak az hogy benne van a macskákban a corona, titerszámot lehet nézni ami iránymutató arra hogy vírushordozó a macska vagy aktív FIP áll fenn vagy halálközeli lecsengés. Megfelelő oltás nincs, van egy ami alig ért valamit, orron át adják. A lényeg ebből: igen, ha ezen tapasztalataimat nézem, akár bennünk is maradhat a vírus.

  63. Emberek, aki nem spájzol be-akár kölcsönpénzből is – az felelőtlen, és most finoman fejeztem ki magam.
    Az elmúlt napok eseményeit nézve napnál világosabb, hogy a virrus feltartózhatatlanul terjed.
    Hülye kormányok és idióta hivatalok ostoba intézkedéseket hoznak, egész vidékeket zárnak le, annak ellenére, hogy a vak is látja, hogy a virus már majd mindenütt felütötte a fejét.
    A karanténosdi semmit sem használt, láttuk a Diamond Pricess esetét.
    Valami titokzatos módon, vagy elkapod, vagy sem, ennek szerintem valami genetikai titka- kulcsa kell legyen, másrészt az sincs kizárva, hogy idővel MINDENKI megkapja.
    Érdekes és elgondolkoztató volt egyes fórumtársak meglátása a gyógyultakat övező mediacsendről.
    Most tényleg, adva van egy eszméletlen globális pánikot kavaró járvány, ami pánikhoz hasonló még nem volt , es ime, habár az ember elvárná, hogy a gyógyultakat naponta nyolcszázötvenháromezer tévé és rádiócsatorna közvetitené, SEHOL SEMMI!!!!
    Hogy, de főleg MITŐL gyógyultak ki, hogy vannak, hogy érzik magukat, vagy ne adj isten, ahogy gyanitani lehet, gyógyultak ugyan, de komoly károsodást szenvedtek, ergo nincs mit mutogatni rajtuk, mert azonnal megbolondulna a világ?
    A bevásárlásokkal ne várjatok, a civilizáció egy nagyon vékony máz a társadalom csúnya ábrázatán.
    Irtam volt a tévéhirekben mutatott ELSŐ verekedésről egy olasz szuperben, ez , ha a karanténosdi tovább folytatódik, állandósulni és terjedni fog.
    Kedves jó barátaim, ezt NE VÁRJÁTOK MEG!!!

  64. 71. balint

    Látom te már az első osztályra váltottál jegyet a pánik vonatra. Én még csak a másodosztályon lógatom a lábam, de itt se túl jó.

    Van személyes tapasztalatod a koronavírus közvetlen hatásait illetően? Úgy értem valamelyik rokonodat, ismerősödet durván megütötte a vírus, eltemettél valakit? Vagy csak és kizárólag a médiából tájékozódsz?

    Mi van akkor, ha pontosan az a cél, hogy ilyen állapotba kerüljön a többség, amit te is demózól? Hol vannak a hullák Európában két hónappal azután, hogy közvetlen járatok érkeztek fertőzöttekkel a nagyvárosokba, 15 másodperc alatt elkapod és a lappangási idő max. 24 nap? Írtam már róla, hogy vajon mi az ördögnek kellett a „rugó hatás” és jól videózható eseménysor az óceánjárókkal, ha ennyire fertőző a vírus?

    Nem vártam meg, már egy hónappal ezelőtt felkészítettem a családot, de amit te most előadtál: az számomra egy kórkép, amire figyelni kell. A nem szerepeltetett gyógyultak egy manipuláció is lehet, ha a cél pont nem a megnyugtatás, hanem valaminek az előkészítése. Pl. a BIG RESET-é, de kontrolláltan.

    Emlékszem hogyan esett le az állam 2001-ben, amikor a repülők becsapódtak a tornyokba és élőben nézhettem a „terrorizmust”. Aztán idővel megértettem, hogy „Színház az egész világ, / És színész benne minden férfi és nő”. De leginkább azt értettem meg, hogy nem mind az, aminek látszik…

  65. 72.Atilla
    …”Vagy csak és kizárólag a médiából tájékozódsz?…”
    Atilla, a médiából tájékozodom, mint mindenki, és kérődzöm a látottakon, mint mindenki.
    Minden szamár azt eszi, amit a gazdi eléje vet….

  66. Leleplezés!
    Amit már amúgy tudtunk, csak nem volt konkrét bizonyíték, de most van!
    Kína folyamatosan meghamisítja betegszámokat.:
    http://pandemia.hu/koronavirus-hirek-02-27/
    Itt az eredeti Angolul: https://www.theepochtimes.com/leaked-documents-reveal-chinas-shandong-province-faked-coronavirus-infection-data-real-numbers-up-to-52-times-higher_3251354.html
    (hátha Curix nem hiszi el) 🙂
    És nem csökkennek az esetszámok hanem folyamatosan nőnek! Ami persze teljesen logikus.

  67. 74.Unicornis:
    „Amit már amúgy tudtunk, csak nem volt konkrét bizonyíték, de most van!”

    „The editorial stance of The Epoch Times is generally considered anti-communist, specifically opposing the Communist Party of China.[32]

    In recent years, the newspaper has also been noted for favorable coverage of the Trump administration, the German far right and the French far right.”

    Erről itt is volt szó:

    „A story in The Epoch Times shared a map from the internet that falsely alleged massive sulfur dioxide releases from crematoriums during the coronavirus outbreak in China. The article, published on February 17, 2020, speculated that 14,000 bodies may have been burned.[54][55] A fact check by AFP reported that the map was a NASA forecast taken out of context.[54]”

    #en.wikipedia.org/wiki/The_Epoch_Times#History

    Kiderül, hogy kamu volt a S02-krematórium sztorijuk.

    Szóval ez egy kicsit ront a hitelességükön.

    https://factcheck.afp.com/map-forecast-based-past-data-not-real-time-satellite-readings

    Szóval egy kis tényellenőrzés, forrás history ellenőrzés sose árt.

    Persze lehet, hogy az idézett cikkben igazat mondanak.

  68. 74 &75:
    Hogy a kínaiak hatalmasat csalnak a számokkal az egyértelmű. Ennek a bizonyítása nehézkes. Ezért merik csinálni.

  69. Ezen az oldalon is sokan vannak, akik 10-15 éve (vagy még több ideje) foglalkoznak a globális problémákkal. Akik látják, hogy itt soha nem lesz Amerika, de lassan élhető környezet sem. Vannak az olvasók között valódi, jó szakemberek, akik az itteni témákkal foglalkoznak. Vannak akik ezekben a témákban már régóta „osztják az észt”, figyelmeztetnek a veszélyre, de minek? A többsége az embereknek vagy nem érti, vagy megmagyarázza, hogy majd a tudósok (a modern kori messiások) megoldják.
    Azok akik sok éve harcolnak a környezetükben élők világnézetével, akik látják, hogy hiába támasztanak alá minden hipotézist tényszámokkal, akkor is szarnak rá az emberek, azok szerintem érthetően „várják” a világjárványt. Nem Greta az első, csak ő futott be. Azok akik szabadidejükben is „prédikálnak” a borivásról, otthon vizet isznak. Igen, így felcserélve. Pl, 2 db tönkrement elemet is képes elvinni gyalog a legközelebbi leadási pontra. Szóval akik évek óta mennek szembe a sznob luxusóhajtó többséggel, azoknak el tudom képzelni, hogy a saját élete árán is „támogatná” az emberszázadoló (a tizedelés kevés lenne szerintem) eszközök bevetését. Így a vírusnak is „örülnek”.
    Akkor leszek nyugodt, ha majd a Fábry showba a koronavírusoltás-ellenes mozgalom vezetőjével fognak beszélgetni (=soha).
    Kedden azt álmodtam, hétfőre lezárják Pest környékét. Remélem nem jövő hét hétfő lesz.

  70. 77 – Titok:
    Félek, hogy te is az észt akarod osztani. Na nézzük: „….“támogatná” az emberszázadoló (a tizedelés kevés lenne szerintem) eszközök bevetését.” Mondád, de a helyzet az, hogy tizedelésnek nevezik, amikor a sorbanállok közül kiszámolják és minden tizediket a helyszínen fejbe lövik. Ha ez szerinted nem elég, akkor nem minden századikat kell fejbe lőni, hanem (mondjuk) minden ötödiket, de akkor az nem századoló, hanem ötödölő. Hát, csak ennyi.

  71. Re:77
    Kösz az infót, főleg a végét.
    Több csatornán is azt „hallom”, hogy valami váratlan és kardinális dolog fog történni tavasszal.

  72. 78- Tibor bá’
    Észt nem lehet osztani, különben nem lenne ennyi hülye (talán).
    Hú, én azt hittem, hogy a tizede marad, azt jelenti. (Történelemből mindig is szar voltam. Annyit tudok, hogy Rákóczi úgy halt meg, hogy belefulladt a Rodos tóba) Most úgy jártam, mint a viccben (idén harmadával növeltük a termelést, de ha belehúzunk, jövőre akár ötödével, vagy hatodával is tudjuk növelni.)
    Na, akkor kb. 43-szori tizedelésre gondoltam.
    De a lényeg nem ez, hanem, hogy tényleg jól látom, érzem, hogy néhányan várják is már, hogy végre történjen valami, akár ilyen áron is?

    Holnapra egy vicc:
    Kisfiam, hogy hívnak, is miért jöttél a boltba?
    Lapos Elemér

    79 – dajtás
    Én árvízhelyzetről hallottam a viharos szelek miatti folyamatos gátszakadások miatt. Ne úgy legyen.

    MÁS:

    Az új anti Grétáról (Naomi Siebt) mit lehet tudni, azon kívül, hogy normálatlan?

  73. 79. dajtás
    Titok

    Állítólag leadták es adják, én is így hallottam. Március végéig eldől állítólag, hogy merre az előre.
    Most jön a fordulópont!
    Mi minden este meditálunk itthon, közösen.

    Most kéne nem beszarni a többségnek!
    Hanem összeszorítani ott alul, nagy levegőt venni és jump!?

  74. El tudná árulni valaki, hogy az élesztőt miért vásárolták fel a boltokból?

  75. 82. Mert a népek nem tudják, hogy egy zacskóból végtelen mennyiségű szaporítható. A serfőző mesterek és az idősebb nemzedék azonban tudja, hogy mindig félre kell tenni egy kevés kovászt, söralját és megetetni alkalomadtán.

  76. 82 LouBega

    „El tudná árulni valaki…”
    Erre csak azok tudnának válaszolni, akik felvásároltak.

    Valamennyi élesztőt Én is veszek rendszeresen, több napra-hétre elegendőt, hogy legyen otthon.
    A friss élesztőt fagyasztóban tárolom, majd felhasználás előtt lassan kiolvasztom.
    Működik.
    Sütök kenyeret is magamnak. Ezután pláne.

  77. 83. A kovászról tudtam. De ez hogyan működik instant élesztőnél? Amúgy ebből kifolyólag én is vettem vagy 40 csomaggal.

  78. Az instant élesztő kiszárított élesztő, felengeded húszfokos, enyhén cukros vízben vagy tejben, hagysz belőle egy keveset és elteszed a hűtőbe, VAGY az instantból a nagy részét meghagyod, és ugyanilyen módon felszaporítod. Sörgyárban grammokból szaporítják százezer liter sörökre a fajtamegmaradás miatt. Én tíz éve ugyanabból az egy zacsiból főzöm a házisörömet, évi három-négyezer lityit, és a fölös maradékot megeszem, vagy a szomszéd odaadja a méheinek. Velem együtt imádják.

  79. Fiúk,
    élesztő, sőt kenyér nélkül is még túl lehet élni.

    Ha mindenképpen kell, az újraszaporításos megoldás biztosabb az instant zacskós lehetőségnél. Tárolásnál, hosszabb ideig tartva tönkre mehet. A végtelenségig egyetlen élőlény, és egyetlen élelmiszer sem bírja! Hűtő nélkül lőve lesz a dolog, így én ebben eleink kovászos megoldására szavazok.

  80. OK, köszönöm!
    Azt hittem, hogy valami különleges képessége van a túléléshez az élesztőnek, ami miatt jóformán eltűnt a környékünkről az üzletekből!

  81. 88:
    Nézd majd meg a héten, lesz az még, csak nem győzik visszatölteni a polcokat…

  82. Vidal próbáld meg elvenni! Meglepetés érne!

  83. 91.
    Nekem is van szkeptikus kollegám
    „Sok idiota miatt neki nem jut de majd ha nem lesz elvesszük”.
    Háthogynepersze, aztán mivel fogja elvenni ha most sincs semmije, tul sok zombis filmet néztek.
    Én ezeken csak vigyorgok 🙂

  84. 91-92
    vér biztos folyni fog. ha éhes vagyok állat vagyok! 🙂

  85. Az biztos vidal. De leginkább a te véred!
    Hidd el nem lesz egy életbiztosítás banditának lenni összeomlás után.
    Most se az, de akkor pláne. Lehet hogy összejön egyszer, kétszer, vagy háromszor.
    De előbb utóbb belekötsz olyanba akibe nem kellett volna, és akkor annyi!

  86. Éhesen, szomjasan, fáradtan, fázva, majd jo elveszi a bunkosbotjával attol aki joltáplált, van melegruhája, ne adj isten számitott is elöre ilyen szituáciora.
    Ahogyaztmorickaelképzeli 🙂

  87. Csak viccre veszi.
    Még megteheti… 🙂

  88. Ja, jut eszembe.
    Csináltassátok meg a fogaitokat! Mert nem lesz az országban olyan fogorvos aki szívesen turkálna majd a szádban a járvány alatt! Csak „aranyért”!
    És így szokott ez lenni, hogy mindig csőstül jön a baj!

  89. Megjött a kolléganő Firenzéből, elmondása szerint semmit sem érzékeltek a hírekben hallott látott dolgokból. A férje ment volna dolgozni hétfőn, de a kollégák fellázadtak, hogy ha ő jön, akkor ők nem jönnek….
    Ezért a főnök elküldte orvoshoz, hogy hozzon egy igazolást, hogy nem koronavírusos.
    /önmagában baromság, hiszen az olvasottak alapján itt jön elő a több hetes lappangással kapcsolatos ellentmondás nem részletezem…./
    A doktor úr elhajtotta a p-ba azzal, hogy az egész o…ban sehol nincs „semmi” amivel tetszelhetik a dolgot.
    Ezért az országban kb. ugyanúgy van k-vírusos beteg, mint más országban, csak kimutatni sem tudják….
    A filozófiai kérdés az, – hogy talán jobb is így?
    Viszon a megnyugtató kommunikációt a felkészültségről szépen tolják.

  90. Kedves támadó és védekező atyám fiai!
    Nem azért kell az élelmiszer tartalék, mert nem lehet majd kapni. Hanem azért, hogy ne keljen kimenni az utcára.

  91. Én is viccesre veszem:

    Két férfi maszkban belépett a bankba és kitört a pánik. Amikor kiderült, hogy bankrablás, mindenki megnyugodott! 🙂

  92. Unicornis, honnan tudhatjuk, hogy ő miért fekszik a földön? A rosszul lett/leesett a cukrától a koronavírusos hirtelen halálig bezárólag, honnan tudjuk, hogy az utóbbi, és nem másról van szó? Tényleg nem kötözködés, hanem őszintén kérdezem, mi a magyarázat ezekre a videókra, miért buknak fel (tegyük fel) a covid miatt az emberek?
    Vadászom az ilyen, és ehhez hasonló videókat, próbálok keresni, elvétve találok, de először mindig cáfolni próbálom. Nem azért mert nem hiszem el, pont azért mert elhiszem.

  93. Én viszont sok ugyan ilyen videókat láttam Kínábaból és Iránból! Persze lehet más is ….. De régebben nem tölögettek fel arról videókat, hogy valaki New Yorkban az utcán rosszul lesz!

  94. Unicornis.
    A tweet videó hozzászólásai között van egy pár mp-es videó, ahol ez az illető kezd felkelni.
    Na ilyenkor mi van? Megrendezett felvétel?

  95. Még az is lehet hogy megrendezett FAKE. Innen nem tudom eldönteni.

  96. Bármi lehet megrendezett és akár hamis riasztás is.
    Ahogy én látom, ezek nem fake képek, nem fake hírek.
    Ivóvíz még van korlátlanul szerencsére
    Az ember nem is hal bele egyből, ha elkapja – ez ilyen.
    Örülhetünk annak, hogy ilyen korán „nem éles helyzetben” meg lehet látni, hogy mik a mai élelmiszerellátás problémás helyei.
    A hamarosan kidurranó kötvénybuborék kidurranása ennél komolyabb helyzet elé fogja állítani az embereket (vagyis amikor a fizetőeszköz tönkremegy).
    Akkor az utánpótlás sem fog időben megérkezni, mert nem lesz utánpótlás.

  97. A hozamkörnyezet alacsonyan tartása egyre drágább a jegybankoknak, pláne a nemesfémárak árainak a lenyomása is-
    Az emberek összevásároltak minden kis hozamú kötvényt és a hozamemelésekkor mind reciprokkal értéktelenedik. Nem pénzt tart a kötvényes, hanem kötvényt,. amit majd valamelyik bank vagy kincstár értékel és kifizeti az értékét, ha hozzá akarsz jutni a pénzhez.
    Ahogy a jegybankoknak nincs már eszköze, csak új pénzt kibocsátani tudnak, úgy egyre magasabb hozamú kötvények is jönnek a piacra. Ezzel a régi kötvények fokozatosan elértéktelenednek. Idővel hamarosan a pénz elértéktelemedik: ha valakit megkérdezel mit fizess neki, nem a dollárt vagy a forintot fogja kérni, hanem amit majd fel tud használni cserére (akár cigarettát is).
    Senki se akar szemetet tartani, nem éri meg senkinek, hogy WC papírt vagy egy szál kolbászt forintért adjon el.
    így egyre kevesebbet ér az emberek megtakarítása és egyre kevesebbet tudnak venni, amijük van.
    Ha tízszeresére nő a hozam, a megtakarításod tized annyit fog érni, mint előtte.
    Nehéz lesz élelmiszerhez, szappanhoz vagy konzervekhez jutni.
    Ez fogyóban volt boltokban a múlt héten úgy, hogy semmi száraztésztát nem láttam, semmi szószt se halkonzervet.
    Nem lehet olyan olcsón előállítani, nem éri meg majd. Ezért is ki fognak ürülni a boltok.

  98. Tavalyelőtt említettem, hogy akár egy muszlimtámadás is jöhetne vagy a Deutsche Bank tönkremenetele is beüthet és mindmáig nem jöhetett el ez sem.
    Azóta változott a helyzet, amit nem említettem – hátha úgyse jön be, akkor minek irogassak.
    2 éve még a Habsburgok voltak a nyerők, amit leváltottak a Hohenzollernekre, mivel a Habsburgok NWO fertőzöttek, a német Hohenzollernek meg nem azok.
    Mostanában az a hír terjed arrafelől, hogy valószínűleg a koronavírusnak köszönhetően törvényesen lecserélhetik Merkeléket a Hohenzollern dinasztiára.
    Ugyanis a német alkotmány szerint az államigazgatás akadályokba ütközik, akkor a miniszterek helyett a tartalékos katonaság vezetőjéé Németország.
    Ez pedig Georg Friedrich Prinz von Preußen – Neuer deutscher Kaiser A facebookon már német császár titulust ír magának. Ő is Hohenzollern.
    Arra számítok, hogy ez legkésőbb most márciusban megtörténik és áprilisban betöltik a 2VH végén meg nem szüntetett Deutsche Kaiserreichet.
    Közben lejátszódhat egy gyors hiperinfláció és Németország visszatér az ezüstpénzre. Értékpénzre.
    Romániában érzik ezt, oda is a Hohenzollern király kerül majd. A DEFENDER EUROPE 2020 keretében itt lesznek segítségül az orosz és amerikai katonák.
    Ezeknek az eredőjére gondoltam.

  99. Bazs 109, 110 ???????
    Ugye, ezeket a sületlenségeket (elnézést, nem bántásból mondom) Te sem gondolod komolyan?

  100. 111
    Mind úgy van, ahogy írtam.
    Megjelent egy hír, ami ezt írja.
    Berlinben szerdán a katonaság átveheti a hatalmat. Ahogy leírtam.
    https://www.mzwnews.com/politik/die-alliierten-uebernehmen-am-11-03-2020-die-regierung-in-berlin/

    Pár hete tudtam, hogy ez következik.
    Még elhiszik az emberek a koronavírusos maszlagot, megpuccsolhatják Merkelt.
    Jönnek a muszlimok.
    Nem várhatnak tovább a szövetséges erők.
    Tudtam, hogy így van, csak vártam a válasszal, amíg tőlem független linket mutathatok rá.

  101. 110.
    Ha ez tényleg bejön lesz itt ereszdelahajamat.
    De végülis van benne valami…

  102. Budapest, XI. kerület viszonylag nagy gypgyszertár, Ophylosa teljesen átlagos semmi különös nincs benne szemcsepp nincs, és nem is tudnak idöt mondani mikorra várhato.
    Alakul ez…

  103. @112 Bazs: Ne égesd már magad, vagy neked mindegy? Eddig kivétel nélkül az összes ilyen riasztásod hamisnak bizonyult. Err nem mentség, hogy ezeket nem te találod ki, hanem csak közlöd. Ekkora égbekiáltó ökörségeket miért éri meg neked továbbadni?
    Mondjuk azt eléted, hogy a nickneved a szemeben egy brand lett, a hülyeség szinonímája. Ehhez mérten kezelem a neveddel fémjelzett hozzászólásokat.
    Ugye, Deutsche Bank pár éve húsvét tájékán… pikk-pak összeomlott 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük