(3109) Meddig? És utána?

Tibor bá’ online

 

Felvetődik a kérdés, ha „bezárkózok” nem érintkezek senkivel. Nem megyek el sehová. Hónapokra felhalmoztam ételt, italt, gyógyszert és, ami kell. Házon kívül tombol a koronavírus. Rádión és tévén keresztül értesülök a külvilágról. Meddig kell ezt tennem? Mikor csendesedik el a pandémia? Mondjuk elcsendesedik, hogy hány halott árán az isten se tudja, se előre, se utána. Mondjuk végig van tévé, legalább a közszolgálati, és megtudható,hogy hol állunk. Kinyitom a kaput, kimerészkedek az utcára. Vajon lesz-e bevásárlási lehetőség? Vajon el fogják-e fogadni a Forintot? Vajon létezni fog-e munkahely? Vajon kiviszik-e a nyugdíjat. Jönnek-e a fizetendő csekkek? Magyarul visszaáll-e az ismert életvitel? És mi lesz a koronavírussal? Mert az rendben van, hogy húzódjunk vissza, megelőzve ezzel a fertőződést, de meddig és mi lesz azután?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

139 gondolat erről: „(3109) Meddig? És utána?

  1. Szerintem mindenki nézze meg:
    ”Az utolsó ember a földön” c. sorozatot
    Tanulságos… persze csak azoknak akik túlélik.
    Eddig négy, magyar feliratos évadot adtak le (amit Torrent oldalakról bárki letölthet), a következõ évad még nem biztos, hogy megjelenik de azt majd ugyis csak akkor érdemes megnézni amikor megint elõbújtunk…

    Hívõk már kezdhetik az imamalmot bejáratni, hátha… és a vallás erõt ad elviselni a megpróbáltatásokat (így hallottam.)

  2. Itt kérdem, tud valaki valamit erről:

    http://os.mti.hu/hirek/150533/a_jobbik_magyarorszagert_mozgalom_kozlemenye
    ” Mai sajtótájékoztatómon arra kértem Magyarország kormányát, hogy a lehető legnagyobb részletességgel tájékoztassa a lakosságot a 28 pontból álló védelmi-akcióterv részleteiről, tegnap életbe léptetett módosításairól, illetve annak végrehajtásáról.”

    Mit módosítottak?

  3. 2.
    Az egyik, hogy például most már mérik az észak Olaszországból jövők lázát is a reptereken. 🙂

    Magyarországon is szintet lép a készültség:

  4. Tibor’bá, néhány ilyen hónap után, ha tényleg úgy lesz, az ember nem fog gondolkozni ilyeneken. Tudni fogja hogy minden megváltozott.

    1. Én már ott tartok és mondhatom teljes nyugalommal és elfogadással nézek a jövő elé per pillanat. Persze lehet ez még változni fog…

  5. Tibor bá,

    Jó kérdések. Néhány kínai régió előttünk jár bő egy hónappal, de inkább jóval többel.
    Meglátjuk, ott mikor áll vissza az élet a normális kerékvágásba, vagy valami hasonló elfogadható szintre.

    Ma azt vizsgálgattam, hogy néhány országban miért nem terjed a nyavaja, pedig Kína közelsége miatt terjednie kellene. Bár még csak elkezdtem (meg kevés még az adat meg az eltelt idő) de szerintem van rá esély, hogy ahol 20-25 fok feletti a hőmérséklet, ott nem nagyon terjed. Van néhány eset(de ezek is inkább behurcoltak).

  6. Néhány hónap és tomboló nyár lesz.

    Addig kell kihuzni.

  7. 6.
    Az ázsia specifikusság nem igazán jött be, hátha kiderül, hogy a meleg legalább lelassítja és akadályozza a terjedést.

    Különben elég szar ügy, hogy így is járhat az emberfia.

    https://www.youtube.com/watch?v=YMZqkcBBz74

    Elmész egy jó meleg helyre, aztán mikor jönnél haza, vesztegzár alá helyeznek 2 hétre a nyomorult szállodába.

  8. 6.
    Aztán a tomboló nyarat kell valahogy átvészelni. Én már nagyon nehezen viselem ezeket a nyarakat. Régen szerettem, valahogy más volt, de az is lehet csak én voltam más…

  9. 1.Ezt 2008 -ban készitették,mindenhol leadták a világon a mozikban ,látta a tömeg ,de senki nem törödött továbbra SEM semmivel .Mostanra kiderült,hogy túl optimista még ez is,mert nem kalkulált világjárvánnyal,pedig hátborzongató így is.

  10. Nem értem a kérdést, Tibor bá. Évtizedek óta szajkózod hogy jön az elkerülhetetlen összeomlás, az önmentés az egyetlen megoldás mert az emberiség elbutult, a közösség értéktelen. Évekig próbáltam elmagyarázni, hogy minden példa és vonatkozó ismeret szerint ez nem üzenetrögzítő hanem az intenzív osztály. Itt a hosszú sípszó előtt érdemes beszélni, az összeomlás előtt kell megfogni a folyamatot, mert csak a filmekben van olyan, hogy „utána”. Tudod, amikor a tündérmese forgatókönyve szerint a hulla drámai zene mellett „Háááhh” felkiáltással mégis életben marad és két perc múlva úgy szaladgál mintha semmi baja sem lett volna (mennyit ér a forintocskám, pitiznek-e nekem aranyért? Jaj anyám… ). 😀
    Hát… nem. Vagy meghal ahogy a jelenlegi működési szabályok diktálják, vagy megmarad de ahhoz új szabályok kellenek.

    A válasz a kérdés értelmetlenségétől függetlenül végtelenül egyszerű.
    1: Ha igazad van, az utolsók közt fogsz meghalni, de már sokkal előtte egyedül fogsz üldögélni a készleteiden, mert nem lesz kivel beszélned. Taps, függöny.
    2: Ha nincs igazad és ezt a kört is túléljük valahogy, az kizárólag azok miatt lesz, akik veled ellentétben kiállnak a frontra és az egyéni érdekeiket a közösség megmentése alá rendelik. Ha az emberi civilizáció elég érett a túlélésre, akkor a helyén fogja kezelni az önmentést istenítő potyautasokat.

    Szóval szerintem simán állj ki az ablakba, tapsolj és kiabálj: „Én megmondtam! Én felkészültem!” Ez a te nagy pillanatod, erre vártál egész idő alatt és lehet hogy nem tart sokáig. Kár lenne ha nem élveznéd ki. Megdolgoztál érte.

    Majdnem elfelejtettem: 3: mégsem akkora durranás az egész és minden ketyeg tovább amíg az igazán komoly pofon meg nem érkezik bármelyik területen (pénz, politika, oktatás, antibiotikumok, atom, klíma, termőtalaj, …) Csak idő kérdése. Mert ahogy abban teljesen egyetértünk, a gondolkodásunk minősége folyamatosan romlik, a következmények meg szaporodnak.

  11. 10

    A nagy pestisjárványt is főképp az „önmentő potyautasok” élték túl, így rájuk hárult az a szerep, hogy újra felépítsék a társadalmat, civilizációt, miegymást. Szerintem ők is tapsot érdemelnek…

  12. 11 hargi Érdekes felvetés és szép öngól, még ha el is fogadjuk, hogy a „társadalom, civilizáció és miegymás” a többiek halálát a saját raktárukból végignéző elszigetelt figurák révén épült újra, és nem a (szintén megtizedelt) közösségek termelték újra magukat. Mert szerintem az idézett dolgok egyike sem a „héják”, hanem a „galambok” sportja; a potyautasok akkor jönnek a képbe amikor megnyit a tőzsde, kórházba vagy infrastruktúra építésbe nem szállnak be csak az eladásába. Bocsi.

    Viszont a mai, magasan fejlett globális technológiai civilizáció felégette maga mögött az összes hidat. Már nem tudsz szenet vagy vasércet bányászni kézzel stb. az egyetlen forrásod a szemét lesz, amit nem könnyű feldolgozni gépek és szaktudás nélkül. Viszont a fejed fölött lóg a gátakkal megfogott óriási víztömeg ami karbantartás nélkül a nyakadba szakad; mérgeket dugtál minden szőnyeg alá; nukleáris tároló tüzek várhatóak ha nincs nagyon magas szintű évtizedekig tartó leállítási folyamat; a földjeid termőértéke sehol nincs; viszont vannak olyan kártevőid amelyekkel nincs fennálló biológiai egyensúly, … Ha egyáltalán tudnád, hogyan kell életben maradni külső energiaforrások, szállítás, utazás stb nélkül. Vagy hogy egyáltalán érdemes-e, mert a portyázó rablók lőszere jó eséllyel tovább tart majd, mint a szaktudás, amit a kirabolható termelők birtokolnak (a kirabolt ember pedig éhen hal). És a végén a kérdés, hogy mit fog érni a forint… 😀

    Bla, bla, bla… Nem is akarok itt csacsogni, csak szerettem volna szólni Tibor bának, hogy ne pánikoljon hanem örüljön. Hátha eljött a nagy nap, amiért megérte a nagy felkészülés! Vagy inkább szurkoljunk annak, hogy ez (még) csak médiabanzáj (3. forgatókönyv)?
    Dehogy pánikolok, csak azt nem látom, hogy mi lesz a vége, hová jut az, aki megmenekül. És ehhez akartam hallani a hozzászólók véleményét.

  13. Elnézést, de nagyon fáradt vagyok.
    Valaki – nekem válaszul és helyesen – posztolta azt a tanulmányt, hogy a vírus milyen páratartalom és hőmérséklet mellett meddig húzza. Írtam is válaszul, hogy a három link közül a második jó.

    Megtennéd, kérlek, hogy ismét posztolod? KÖSZÖNÖM!

  14. Koronavírust túllihegik. Újságíróknak szenzáció, kenyérkereset. Egy gyógyszergyár megpedzette, hogy ellenszérumot tudnának gyártani. A cég árfolyama szárnyal. Jó lehetőség az árfolyam spekulánsoknak. Kínán is tudnak egy jót ütni, az ellenfelei. A valóságban meg a megfertőzödöttek java része felgyógyul, az áldozatok többsége idős személy. Tibor bá’ nak jogos az aggodalma. Fiataloknak nem.

  15. Az influenzajárványok közös jellemzője hogy azokat a populációkat érinti amiknek a D vitamin szérumszintje alcsony. Ez a tartós napfényhiány és a zárt öltözet következménye amit a nyugatias étrend felerősít. A magyar népesség 98% a tél végére súlyosan D vitaminhiányos. Azokon a területeken ahol nyár van, soha nincs infuenza járvány.
    A coronavirussal pont ez lesz a helyzet.
    D vitamin hiány legyengült immunválasz végzetes kombináció.

  16. 14 egyszerűen nem értitek… nem arról van szó, hogy halálos kórság söpör végig, hanem arról, hogy a COVID-19 járvány sokáig lappang, fertőz, majd hirtelen megszalad a betegek száma, melyből kb. 17-21% súlyos, azaz oxigént igényel, az előbbiben benne lévő 5% meg kritikus, azaz intenzív kezelést igényel, azaz ágyat, személyzetet. Ha egy adott európai országban hirtelen felszaladna 100.000-re, akkor 5.000 intenzív ágy kell. Az elsők járnak jól, az 5005-ik mán’ nem biztos. Sok okos, akkor mondjátok meg – és ez aduász a kezetekben – mennyi intenzív ágy van itthon? Ha 6000 írtok, akkor nektek van igazatok, ha 600-at, akkor nem. És akkor az a halálozási arány se 1-2%, hanem pörög fel mint a szar, huszonévesek között is.

    15 mondasz egyébként valamit. plusz 1

  17. 14 – bögözi:
    Nem minden idős embernek kell beszarni. Statisztikailag ugyan az idősek jobban halnak, de a számok mögé kell nézni. Az évek múlásával a szervezet „kifárad”, ahogy a gépkocsi motorja is 100-200 ezer km után. Egy idős emberben van még hátra mondjuk 1 év. Ekkor jön a koronavírus és ezt lenullázza. Meghal. Van, akinek 70 éves korában „van még 1 éve” van akinek 90 éves korában. A vírus mindössze azt csinálja, hogy x évvel megrövidíti az életet. A 40 évesnél ez még belefér. Egy 84 évesnél már nem, ha csak (mondjuk) 85-ig tartana a szufla.

  18. Re 16
    Magyarországon 100ezer lakosra jut kb 700 kórházi ágy. Ezzel egyébként európai élvonalbeli.
    De ebben minden ágy benne van. Pl a 20 fős elfekvő is valamelyik vidéki kórház hátsó traktusában.
    Intenzíves ágy szerintem nincs 100 db se az egész országban.

  19. Curix szerintem félreértitek egymást.Kihalás a vírus miatt biztos nem lesz, mert ti azt mondjátok hogy Tiborbá azt állítja vége lesz mindennek. Vége nem lesz a civilizációnak a vírus miatt ez igaz,
    DE okozhat jelentős fennakadást a világgazdaságban.Meghalhanak a családtagok is ha eljut ide a vírus. Gyárak állhatnak le hónapokig stb….Üresek lehetnek a boltok.
    Pl. már itt az egyik kolléga beszélte hogy vesz rizst,lisztet stb….Ha ő elmondta a geddon témában nem jártas kolléganőjének akkor lehet 2 nap múlva ő is bevásárol és nem azért mert Tiborbá blogját olvasta
    hanem mert a kolléganők beszélgettek.PL. ha a németek is leállnak akkor nemhiszem hogy a lidl,aldiba jön kaja.Szóval összeomlásos állapotok lehetnek olyan ami nem volt Európaában az elmúlt évtizedekben.
    A blog azért is van hogy kitárgyaljuk ezeket.
    Mi lesz ha megjelenik itt a vírus ? bemész a munkahelyedre vagy a munkahelyed mondja majd hogy marajd otthon ? De meddigM 1-2-3 hónp.Sok embernek nincs annyi tartaléka.

    Vann valakinek infója hogy kezdenek e leállni nagyobb gyárak Európában? Mo-ról hallottam hogyg 1-2 multi tervezi a leállást anyaghiány miatt, de még nem hivatalos.

  20. 13: Jövőnk
    Idegen rakta be a linkeket 136-ban:
    http://www.antalffy-tibor.hu/3107-en-hogy-gondolom

    Egyébként elgondolkodtató, hogy kétezer éves írásokban mik vannak a korábbi társadalmi kataklizmát túléltektől:

    „Mikor az emberek elhalnak a félelem miatt és azoknak várása miatt, a mik e föld kerekségére következnek: mert az egek erősségei megrendülnek.”

    Ilyen az amikor repedezik a szociális háló, amikor a
    „hálófoltozók” kidőlnek és marad a… mi is?

  21. 19. Andrew
    „Üresek lehetnek a boltok.”

    Csak egy dolgon gonolkodjál el: az, hogy Észak-Olaszország 2 tartományában karantén van, akkor szerinted pl. Rómában vagy sok más olasz kis/nagyvárosban is „Üresek lehetnek a boltok.” ????????
    Az élelmiszeripar TÚL SOKAT termel, a lakosság TÚL SOK kaját dob ki a szemétbe. A nyugati ember qrvára elkényelmesedett. Vissza kellene menni csak 1-2 hónapra az 1950-es évek ellátottságához, egyből nem lenne ekkora készletezési, bevásárlási, otthoni raktározási mizéria/őrület.
    Nagyon túl van tolva ez a geddonosdi téma!!
    Én egyáltalán nem vásárolok az eddig (elmúlt 20-30 év) megszokottnál többet. 😛

    (Curix-szal, bögözyvel, Idegennel, Lóránddal, stb. értek egyet a témában.)

  22. Mostanában itt is, és máshol is alapvetően két fajta emberrel lehet találkozni.
    Az első: erre a helyzetre reagál valamit, általában próbál tenni ellene, javítani az esélyeken, elemez felkészül, reagál stb..
    Van a második típus, és ez a sokkal gyakoribb. Nem csinál semmit, hanem ideológiát gyárt, arról, hogy ami van az miért hazugság, hogy nem az ami, nem is veszélyes és hasonlók.
    És minden áron próbálják megmutatni, hogy amit ők csinálnak, az az igazi józan gondolkozás, és mekkora, erkölcsi, és intelligencia béli magasságokban vannak ők. És milyen közösségi filantróp emberek, az emberi, és európai civilizáció világító tornyai. És az első csoport pedig az önző, megkeseredett, paranoiás, magányos világvége váró, erkölcsi, és lelki nyomorultak gyülekezete, akiket szerintük kiközösített a társadalom, és azt milyen jól tette! Akik háta mögött előszeretettel súgna össze, hogy „szegény nyomorult bolond”
    Most ezek után két dolog történhet:
    1.: Nem lesz semmi komoly járvány Európában.
    Akkor a második csoport fennhangon, hahotázva kijelenti: ” Na tessék ti paranoiás elmebetegek. Mi már az elejétől tudtuk hogy nem lesz semmi komoly. És újra bebizonyítottuk hogy mi vagyunk a józan ész és az intelligencia a világban”, stb..
    És az első csoport kifúja a levegőt, „húh megúsztuk” és megeszi a konzervjeit. Aztán éli az életét ugyan úgy mint előtte. És hallgatja a fel erősödött kórust: „hogy ti mekkora paranoid idióták vagytok”
    2.: lehetőség. Nagy járvány lesz. Összeroppan a gazdaság, megroggyan a civilizáció.
    Az első csoportnak a fizikai, tudásbéli, mentális felkészültsége révén a túlélési esélye sokszorosa a második csoportbeliekhez képest. És túl is éli egy jelentős része. Míg a második csoport jóval nagyobb része hal meg, vagy kerül véglegesen kilátástalan helyzetbe.
    Ez nem más mint a Darwini evolúció, kiválasztódás, egy gyorsabb szakasza.
    Az alkalmatlan kihal, és nemcsak hogy kiírja magát az emberiség genetikai állományából, mert jó eséllyel az utódai is kihalnak. Hanem az ő általa preferált gondolatok, élet szemlélet is eltűnik, velük együtt! Ők az evolúció vesztesei.
    Ez mindig is így volt, mióta élet van a földön. Az előrelátó, alkalmazkodó emberek élték túl nagyobb eséllyel a háborúkat, éhínségeket, járványokat. Ezért lett az emberi faj ennyire sikeres eddig.
    Én az első csoporthoz, tartozom. Ha mégsem lesz nagy járvány, nyugodtan cikizhettek, nem érdekel, attól még nem változom meg. De ha tényleg nagy járvány lesz, akkor én nem foglak kicikizni titeket! Mert az kegyelet sértő dolog. Ti lesztek belehúzva a kukazsákba, (mert a hullazsák rég elfogyott) és én kezelem majd a homlokrakodót amivel rátok tolom a földet. És többé nem lesz közünk egymáshoz…
    Mindenki döntse el melyik csoportba szeretne tartozni! Még át lehet állni az első csoportba, de az idő gyorsan fogy…
    Elekre is lehet, majd rátoljuk a földet esetleg… 🙂

  23. 18
    „Intenzíves ágy szerintem nincs 100 db se az egész országban.”
    2015-ös adat szerint 1150. A tendencia csökkenő. Valószínűleg most 1000 körül lehet.

  24. 22 – Unicornis:
    Ha én most érkeznék a Marsról, és semmit se értenék, logikai alapon az első csoporthoz csatlakoznék. Miért? Mert, ha a 2. csoportnak lesz igaza, nekem semmi bajom nem esik. DE ha az 1. csoportnak les zigaza, akkor örülni fogok, hogy nem döglök meg a 2. csoport tagjaival együtt. Ez ilyen egyszerű! De én azt hiszem, hogy a 2. csoport tagjai simán be vannak szarva és megdumálják magukat, hogy „nincs semmi baj”. Az emberiség meghülyült, milliókat tartanak vesztegzár alatt.

  25. 22. Unicornis
    Ha már személyeskedsz, akkor csak annyit, hogy az egész hozzászólásod úgy hülyeség, ahogy van.
    Én személy szerint az általad definiált „második csoport”-hoz tartozom, és szilárdan abban is maradok, mert AZT TARTOM NORMÁLISNAK. 😛
    Te meg fulladjál bele a konzervjeidbe, meg a tésztádba, rizsedbe, stb.
    Én jobban szeretem a frissen sült rántotthúst friss salátával, maradok annál. 😛

    (a vita részemről lezárva akár veled, akár Tibor bá’-val, vagy más hozzátok hasonlóan gondolkodóval).

  26. 12

    Szerintem idióta az, aki a veszély előzetes ismeretében nem próbálja meg a túlélési esélyeit javítani. Ha ezt ráadásul nem erkölcstelen módon, mások rovására teszem, hanem egyszerűen józan előrelátásból, akkor mi a baj? Ha nekem otthon van egy hónapra való ennivalóm, azzal mennyiben károsítok meg másokat? Ha nekem van tűzifám, más meg gázzal fűt, ha én nem temettem be az ásott kutamat, akkor is gonosz élősködő vagyok? Ezek költői kérdések, nem várok tőled választ…úgyis csak elbeszélünk egymás mellett

  27. 22 Unicornis… standing ovation (állva tapsolás)!

    20 Vaszil KÖSZÖNÖM!

  28. 26 – Elek:
    Ez jellemző a 2. csoporthoz tartozókat, nem az ész vezérli őket, hanem az indulatok.
    Ami a friss rántott húst illeti, a friss salátát Spanyolországból hozták. Többé nem fogják. Friss sertéshús nem lesz, mert a termelés leáll, és mivel a kamrád üres lesz, fel fog kopni az állad. 😀

  29. 29. Tibor bá’
    Szerinted úgy lesz, ahogy írod, szerintem meg NEM.
    NEM LESZ élelmiszerhiány! Nekem ez a véleméyem, és így is lesz!
    Térjünk vissza rá majd a nyáron (június-júliusban). 😉

    De ahogy 26.-ban írtam, a vita részemről lezárva. 😛

  30. 17: Tíbor bá’

    Nem olyan egyszerű a képlet hogy az öregek, betegek hullanak csak:

    Dél-Koreában, ahol az első esetet január 20-án regisztrálták, február 22-től 24-ig, vagyis két nap alatt 433-ról 804-re nőtt az igazolt betegek száma, a gyanús eseteké csaknem 32 ezer. A legfiatalabb beteg 16 hónapos, többségük 30–65 év közötti, a nyolc elhunyt szintén a 40–65 éves korcsoportba tartozott. Naponta 7500 vizsgálatot végeznek el, ez maximum 10 ezerig növelhető, mivel a mintavétel másfél, maga a vizsgálat pedig a világ legjobbjának tartott koreai KIT-tel is három órát vesz igénybe. (Forrás: Eugenia S. Lee közösségi oldala.)

    30: Jövőnk
    Csodálkoztam is hogy minek kérted újra…

  31. 30: Jövőnk
    Csodálkoztam is hogy minek kérted újra…

  32. 27 hargi – tipikus „strawman”, „appeal to emotion”; a 22-ről nem is beszélve.

    Fodor Ákost idézve: „Mindenkinek van igaza”, a saját szabályrendszerben logikus érvelés azonban nem feltétlenül vezet helyes állításhoz. Én az alábbi szempontok megfontolását hiányolom nálad:
    1: Közgazdaságtan, „helyettesítő költség”. Nyitott rendszerben („végtelen” erőforrások), az elvétel nem csökkenti mások esélyeit. Globális civilizáció esetén a bolygó zárt rendszer, bármit felhasználsz más másra használta volna. Tipikus példa a „zöld villanyautó”, ehh…
    2: Játékelmélet, versengő vagy együttműködő modell. Itt találsz egy rövid ismertetőt https://youtu.be/MHS-htjGgSY Jelenleg egy mára elavult, nyitott rendszerben optimalizált „versengő” szabályrendszerrel próbáljuk leírni a civilizációt. Ez valójában sosem volt igaz, de a történelmet a kirakatemberek (természetesen „héják”) írják, az egészet életben tartó „galambokra” nem emlékszik senki, ők a „megvezetett tömeg”, a „Teréz anya”, az „őrült tudós” stb.

    Ezen felismerések határán vagyunk (ez változott a szerintem szintén „motiváltan értelmezett” pestisjárványok kora óta). Ha nem sikerül, akkor
    1: bukunk. Vagy most a Koronával, vagy a közeljövőben bármi mással. Csak további globális butulás és növekvő mértékű károkozás várható, ez a zárt rendszerben versengő modell üzemszerű működésének eredménye, nem „mellékhatás”.
    2: nincs olyan, hogy „utána”. Ezt támasztja alá minden hasonló történelmi tapasztalat és a jelen állapot egyidejű elemzése. Nem akarok elitista módon arra hivatkozni, hogy én ebből élek.

    Globális civilizáció esetén csak az együttműködő modell életképes. Megvan a vicc, amikor az egyik csóka a cipőjét köti míg a másik mezítláb szalad az oroszlán elől? Ott működik az, hogy „Nem érted? Nem az oroszlánnál kell gyorsabban futnom, hanem nálad, komám!” Viszont a szökőárral az a baj, hogy nem áll meg az első áldozatnál, mindent visz… Semmi baj az egyéni puffereléssel, sőt: kösse be mindenki a cipőjét, ne botladozzon és akadályozzon másokat! A gond az, ha túlbecsüljük az értékét és egy globális probléma esetén csak egyéni stratégiákkal rendelkezünk, illetve csak ezekre fókuszálunk. Emiatt a közösségért akár saját érdekei, biztonsága, akár élete árán küzdő ember „ostoba”: ő az a rab, aki nem vall a társa ellen és bekapja a teljes büntetést – vagy én amikor erről pofázok itt.

    Persze lenne még, de szerintem ennyi is elég ahhoz, hogy „elbeszéljünk egymás mellett”. Ez sem tekinthető „válasznak”, hiszen újat nem mondtam. És elégszer kaptam már hogy nem szokás ezen a fórumon ilyen sokat olvasni… Meg is próbálom befogni végre :-X

  33. 33. Loránd
    A mai hozzászólásaid hangulatából az a benyomásom, hogy túltetted magad a testi és lelki krízisen. Örülök neki.

  34. 33. Kedves Lóránd

    A földi rendszer nem zárt, hanem véges. A többivel egyet kell értsek. A te hozzászólásaid jóval a korszellem előtt járnak, így aztán ne csodálkozz, hogy hatásuk éppen ezért minimális. Ha a közelemben lennél, szívesen fognék veled össze, akár a cipőfűződet is megkötném, míg célzod az oroszlánt, de félő, a tömeg elsodor ígyis-úgyis. Aki Tesla útjára lép, úgy is végzi.

  35. 33 & 34:
    Való igaz. Loránd változását én is detektálom. (közelít felém 😉 )

  36. 36. Tibor bá’
    Most is ugyanazt mondja, mint ezelőtt, csak most nem frusztráltan, hanem nyugodtan válaszol az emberkéknek.

  37. 2. csoport!
    Ezt nem én mondom, hanem az INDEX: „Észak Olaszországban nem lehet húst és vizet venni, felvásároltak mindent, az egyik legnagyobb bevásárlóközpont polcai is konganak az ürességtől. Az emberek egymás kosarából veszik ki a kaját!

  38. Haha, köszi… igen, sok szempontból az ellenkezőjét gondolom most, mint korábban. Ebben sokat köszönhetek az itt kapott pofonoknak (is). Ezt nyilván illik publikusan jelezni, ezennel megtettem 🙂

    36 – hát nem igazán, ugyanabba a tiéddel ellentétes irányba mentem tovább. Csak most már nem akarom senkivel megértetni, mert megtaláltam az elméleti bizonyítását az értelmetlenségének (Engelbart HLAM/T és ABC modell, informatikai szingularitás, de most még Wittgenstein is bejött a képbe). Ez nem csak a jelenlévőkre, hanem a szakterületem (intelligencia kutatás) közismert és csúcs (a kettő természetesen kölcsönösen kizáró) szakértőire is vonatkozik. Sajnos. Nyilván. Ezért dolgozom egyedül a témán.

    34, 36 – … Viszont ezt már meg tudom bocsátani magamnak: nem akarok segíteni annak aki nem kér belőle, és elengedem a várható következmények iránti felelősséget mert már úgyis mindegy. Így a kommunikációmat és fizikai állapotomat korábban meghatározó direkt stressz kisebb 🙂 Ha az eddig bejárt pálya vagy a „korszellem” bánatának (jogosan megijedt magától a tükörben) következményei nem borítanak fel, akkor lehet még egy-két érdekes köröm. Ha nem, akkor is jó menet volt.

    35, Attila, köszönöm a pontosítást, jogos. Éppen keresem bármilyen együttműködés lehetőségeit, csak ne kelljen hókuszpókuszokról vagy óvodásokkal beszélgetni olyasmiről, aminek én a szigorú akadémiai és műszaki eszköztárával dolgozom (bár „minden technológia varázslatnak tűnik”). Viszont ez off topic, szóval privátban, ha van valami ötleted, email Tibor bánál.

    38 – …és ha egy hónap múlva itt lesz pánik, akkor az elsők között fogok felborulni mert a közösségi szintű megoldás kidolgozása közben nem „vesztegettem az időm” tartalékolásra. Szóval akinek van valóban értelmes ötlete, vagy be tud ajánlani egy biztonságos helyre ahol érdekes lehet egy előrehaladott, „out of the box” AGI (általános mesterséges intelligencia) kutatás, lehetőleg most szóljon. 😀

    Közben viszont eszembe jutott egy régen látott filmecske, jó példa arra, hogy is működik a civilizáció: https://youtu.be/kbFMkXTMucA?t=78 Szerintem sok tanulság van benne, vonja le mindenki a neki szólót…

  39. 38. Tibor bá’
    Én az első csoportba tartozok, de szerintem még korai kijelenteni, hogy TÉNYEKRŐL beszélünk a vírussal kapcsolatban.

    „Ezt nem én mondom, hanem az INDEX”
    Tehát ez az infó nem hiteles. Oda jutottam, hogy nem hiszek már semmilyen hírforrásnak, tehát a hírek nem HITELESEK számomra, bárki írja (vagy bárki szelektálja).
    Természetesen, ha szemtanúja lettél volna a leírtaknak, akkor elhinném.

    A legnagyobb román kereskedelmi TV ezzel traktált minket hétfőn:
    https://stirileprotv.ro/stiri/international/scene-de-groaza-in-italia-oamenii-se-bat-pentru-mancare-si-merg-cu-geamantanele-pentru-provizii.html

    Már eleve a cím szenzációhajhász és pánikkeltő:
    „Horrorjelenetek Olaszországban. Az emberek verekednek az ételért és bőrönddel mennek bevásárolni.”

    Az egyik kollégám régebben 6 évet dolgozott Milánóban, tegnap felhívta telefonon az egyik volt kollégáját, hogy kérdezze meg tőle, mi a helyzet. Azt mondja, hogy hétvégén tényleg egy kicsivel többet vásároltak az emberek, de hétfőn már a megszokott szinten voltak a készletek, ráadásul egyáltalán nincs pánik.

    Tehát a TV hazudott, hazai pánikkeltésre azonban nagyon is jó volt ez, és valami miatt pont ez a cél globális szinten…

  40. 41. proton

    Pontosan, ez egy „hírvírus” inkább Európában jelenleg és nem a közvetlen hatása az, ami a legnagyobb károkat okozza majd a globális rendszerben. Viszont pénzügyi BIG RESET-re alkalmassá válhat. (dobd el a készpénzt, mert vírust terjeszt!)
    Elég nagy adósságállományt kellene rendezni és ha lenne alibi, akkor ezt le is lehet zavarni, hogy az elit újrakezdhesse az aberrált rendszerét sokkal komolyabb és jobban ellenőrzött alapokon. (nyilván járulékos veszteségekkel, ami még mindig sokkal kevesebb, mint egy nukleáris háború esetén)

    9/11 óta én is a te nézetedet vallom a hírekkel kapcsolatban, a média már tömegmanipulációs eszköz, semmi egyéb. Vannak még konzervatív vélemények, hogy a „hatalom ellenőrzője”, meg „tájékoztatási funkció”, de őszintén: nézzük meg a német számokat és rájövünk a lapos Föld teória vagy a Micimackó sokkal hihetőbb, mint a pártatlan és a népet kiszolgáló média meséje…

  41. Aki egy kicsit is a földön él az átlagemberek között azt tudhatja hogy nálunk vidéken fizetés és segélyosztás után tehát hó 5-12 .-én kifosztják a boltokat. Normál esetben is.
    Akkor is káosz, morgás stb van a boltokban és üresek polcok.
    Ünnepek előtt ugyanez.
    Mikor volt a hóhelyzet meg az SMS küldéses mizéria akkor is elfogyott az összes kenyér a faluban. 3 napról volt szó akkor nem hónapos karanténokról…
    Most már szerencsére megy a tévében rendesen, megjön a fizu szerintem itt is lesz boltfosztás.
    Mostmár nemcsak a kínai hanem az olasz ellátási lánc is megszakad. AZtán így tovább sorjában.. De még a fogpiszkáló, fültisztító pálcika, borotva stb is „Made in China…” meg a gyógyszer is.
    Maszkot sem tudják pótolni, padig az faék egyszerűségű egy gyógyszeralapanyaghoz képest…

    Szóval mint Tiborbá írta… egy percet se halogassatok…

    Ui: így hogy megállíthatatlan minek a karantén, mire bármi gyógyszer lesz vagy oltás már végigsöpört rajtunk.

    Japánban érdekes mód nem robbant még fel, vagy hazudnak, vagy ott ér valamit a maszk meg az üresebb utcák. Itthon meg mindenki krákog össze-vissza, takarítás meg semmi.

    Ennyi erővel a nyugati országoknak kínából tanulva lett volna ideje intézkedni. Maszkok, fertőtlenítés, készletfelhalmozás, kórházépítés.
    De mindenki ült nyugodtan a konteókkal hogy csak a kínait eszi meg…
    Tiborbá kérdése jogos… és utánna? Mutálódik és kezdi elölről a vírus?

  42. 42-43.

    Van akik megpróbálják a média szereplői közül meglovagolni a kialakult helyzetet és hazudnak, vagy csak dramatizálnak.

    Ezért kell sok helyről tájékozódni és akkor lejön egy eredő, egy eszencia, ami a legközelebb van a valósághoz.

    Ennek ellenkezője, mármint a dramatizálásnak, a nye pányikójunk, nye pányi… szájmaszk se kell, csak ha már beteg vagy stb..

    Egy kis magyar médiakritika:

  43. Re:22
    Van 3. csoport is.
    Tartalékol, de nem azért mert paranoiás, hanem azért mert így van szocializálva.
    50 éve egy tanyán élő ember geddonista volt, mert a spájzban ott lógott több 10 kg füstölt hús, X mázsa búza/kukorica, 100 befőtt, stb?
    Fenéket, csak racionális volt, mert ez volt a természetes. A mai nulla tartalékolás az abnormális.
    Lehet valaki felelős magáért/családjáért, de egyben józan, és higgadt, és nem dől be mindennek.

  44. 46 dajtás

    Köszönöm a megerősítést! Szerintem sem normális, hogy néhány napra sincs tartaléka az emberek nagy részének. Nem kell ehhez mindmeghalunk világjárvány, elég egy nagyobb vihar, vagy hóesés, ezek következtében fellépő tartós áramszünet, egy árvíz, vagy bármilyen szokványos természeti jelenség. Vagy akár pénzügyi szempontból is; ha bejön egy hirtelen kiadás, vagy késik fizetés, az emberek nagy része a küszöböt rágja, mer 1-2 havi megélhetésre elég tartaléka sincs. Ez irdatlan felelőtlenség

  45. Nem tudom miért, de nekem azok a zsidók jutnak eszembe azokról, akik a gondolatát is elutasítják, hogy bármi veszélyt jelenthet ez a „kis influenza”, akik az utolsó pillanatig ottmaradtak a lakóhelyükön, kivárva a deportálást pedig előtte simán elmenekülhettek volna külföldre, mert a 20-ik században szerintük azok a kamu hírek a gázkamrákról csak hazugságok lehettek, és ők biztosak voltak benne, hogy semmi bajuk nem történhet. Milliókról van szó, akiknek minden információjuk és lehetőségük megvolt, hogy megmentsék saját életüket, csak egyszerűen a logikus gondolatok nem tudták negligálni a tapasztalatokat. Most is az van, hogy hiába látszik logikusan, hogy elég komoly a baj, és legalább szájmaszkot, kézfertőtlenítőt illene venni, a tapasztalatok abba hitbe ringatnak minket, hogy a 21-ik században ilyen nem történhet meg, hiszen ilyen soha nem történt még meg, és mindig minden megoldódott. Veszélyes gondolkodás, ami egészen biztosan bejön 10-ből 9-szer, de azért az életünk ne tegyük fel rá, könyörgöm.

  46. „Egy hétig járt-kelt betegen Bécsben a koronavírus-gyanús magyar nő”

    Azóta a gyanú beigazolódott.

  47. 46.-hoz: Volt nekem egy – még 86 évesen is aktív – öregasszony szomszédom abban a kicsinyke faluban, ahol kb. 20 éve vettem egy ősöreg parasztházat és elkezdtem álmaim életét éldegélni. Ez az öregasszony soha nem kapott nyugdíjat, orvost soha nem látott, abból élt, hogy a közeli városba hordta be BICIKLIVEL a piacra a kis kertjében megtermett terményt szerdán és szombaton.

    Üzletbe csak kenyérért, cukorért és sóért járt. Voltak földjei a faluban, kb. egy hektár, ez után búzát és kukoricát kapott bérként. A padláson ebből volt mindig egy mázsa lisztje, a kukoricát megetette a két malacával, amiből az egyiket eladta. Volt tíz kacsája, vagy ötven tyúkja, a tojást szintén a piacon adta el a két kecskéjének a frissen fejt tejével együtt. A háza előtt volt lugasa, amiről lejött kb. kétszáz kiló szőlő, ebből bor lett.

    Volt TV-je, kazánja, gázkazánja, könyvei, egy semmirekellő fia, meg egy beteg férje, aki cipészként ment katonának, ott valamijét ellőtték, de méhészkedni tudott.

    Igaz, hogy reggel 5kor kelt kiengedni a tyúkjait, miután megitta az egy deci saját főzésű pálinkáját, de nála szabadabb embert nem ismertem. Egy dologtól tartott csak: a háborútól. 87 évesen halt meg, epevezeték elzáródásban.

    Ettől az öregasszonytól én nagyon sokat tanultam, a legfontosabb a következő: SOHA NEM SZABAD BESZARNI.

    Áldás poraira.

  48. 48 – malleusorbis:
    Lépéről lépére beigazolódik, hogy az első perctől kezdve igazam volt. Ilyen lappangási idővel kizárt, hogy ne legyen világjárvány. De persze én nem vagyok amerikai, híres virológus, én csak gondolkozom.

  49. Az a helyzet, hogy ennél a koronavírusnál vannak – voltak jóval veszélyesebb nyavalyák is, teljesen más időkben. Pestis, malária, feketehimlő…

    Sok jóra nem lehet számítani most se, csak példának megemlítem, hogy a szennyvízcsatornák a városokban az utcákra szellőznek… Tehát, ha egy fertőzött felbukkan egy városban, és ürít egyet, végigfertőzi az egész várost tüsszögés nélkül is…

    Gondolom, erre a kínaiak későn jöttek rá, de a sok permetezéses fertőtlenítésre ez is magyarázatot adhat…

    Meglátjuk, mennyit tanulnak majd belőle az egyes érintett országok, mert a vírus „okos”, bármikor „kereszteződhet” egy neki szimpatikus ill. passzoló más nyavalyával, ami lehet még ennál is rosszabb, és akkor jön a haddelhadd.

  50. tegnap egy barátom kapott egy olasz orvostól egy vírusról informáló szöveget, amit egy barátom lefordított (mert a gépi fordításnál jobb az emberi fordítás). itt van, olvassátok.

    Fontos információk koronavírus ügyben

    – ha folyik az orrod, és feljön a slejm megfázáskor, akkor nem koronavírusod van, mert az száraz köhögéssel járó tüdőgyulladást okoz, orrfolyás nélkül. Ez a legegyszerűbb módja a felismerésének. Ezt mondd el a barátaidnak is, hogy több ismeretük legyen, jobban fel tudják ismerni, és megelőzni a betegséget.

    A jelenlegi Wuhan-i vírus nem áll ellent a magasabb hómérsékletnek, már 26-27 fokon is elpusztul. Ezért sok meleg vizet igyál (teát). Ezt is mondd el az ismerőseidnek, igyanak sok meleg vizet megelőzésként. Menj napfényre. Mivel éppen hideg van, jól is esik meleg vizet inni. Nem gyógyszer, csak jólesik a szervezetnek. A meleg víz (tea) ivása mindig hasznos vírusok ellen. Ne igyál jéghideg vizet!

    Orvosi tanácsok koronavírus ellen:

    1. Viszonylag nagy méretű vírus (400-500nm átmérőjű), ezért bármilyen arcmaszk ki tudja szűrni, (nem csak az N95-ös). Ha valaki előtted trüsszenti el magát, akkor a vírusok kb 3 méter távolságra fognak a földre esni (kb 10 lépésnyire), csak utána nem szállnak már a levegőben.

    2. Ha a vírus fémes felületre esik, legalább 12 órát még életképes marad. Ezért bármilyen fémtárggyal kerülsz kapcsolatba, moss alaposan kezet szappannal.

    3. Textilen 6-12 órát marad életképes a vírus. Megszokott mosószer el kell, hogy pusztítsa. A téli ruházatot, amit nem szoktunk naponta kimosni, elég napfényre tenni, hogy elpusztuljon a vírus rajta.

    A koronavírus által okozott tüdőgyulladás jellemzői:

    1. Elsősorban a torkot támadja meg, a torok szárazságát okozza, ami 3-4 napig tart.

    2. Ezután a vírus az orrváladékkal keveredve a gégecsövön keresztül a tüdőbe kerül tüdőgyulladást okozva. Ehhez 5-6 napra van szükség.

    3. A tüdőgyulladás magas lázzal és légzési nehézséggel jár. Az orrdugulás nem megszokott. Úgy érzed, mintha víz alatt lennél. Fontos, hogy ha ezt érzed, fordulj azonnal orvoshoz.

    A megelőzés

    1. Legkönnyebben úgy fertőződik meg valaki, hogy nyilvános helyen megfog valami fertőző tárgyat, ezért fontos sűrűn kezet mosni. A kézen csak 5-10 percig marad életben a vírus, de ez alatt az idő alatt sok minden történhet ( akaratlanul is megdörzsölheted a szemed vagy az orrod ).

    2. Azon túl, hogy sűrűn kezet mosol, gargarizálhatsz Betadine Mal di Gola öblögetővel, hogy megöld, vagy minimálisra csökkentsd a bacilusokat, addig, amíg a torokban vannak (mielőtt a tüdőbe érkeznének).

    Legyetek óvatosak, és igyatok sok vizet.

  51. Barba

    “A jelenlegi Wuhan-i vírus nem áll ellent a magasabb hómérsékletnek, már 26-27 fokon is elpusztul.”

    Ezt hogy kell érteni? Az ember testhőmérséklte normális esetbe. 36 fok.
    Most akkor, hogy is van ez??

  52. 22. és van a harmadik csoport, aki józanul áll hozzá nem úgy mint te. Pl. vásárol élelmiszert néhány hétre hónapra, hogy egy esetleges vesztegzár miatt ne kelljen naponta boltokat kutatni. Próbálja diverzifikálni a kis vagyonát, mert valószínű gazdasági válságot is hoz a járvány, és lélekben felkészül a politikai változásokra is, mert ezek meg ezt okozzák. Ugyanakkor nem gondolja, hogy kihal az emberiség egy ilyen járványtól, és feleslegesen nem pánikoltat másokat nem igazolt információkkal.

    De mindenki a saját józanság szerint. Én hiszem, hogy Tibor bá’ 107 évesen is írni fogja ezt a blogot, nem kell beszarni.

  53. Végre pár hasznos hozzászólás, Infós, barba, köszönet érte.

    19-re válaszul:

    Nagyobb gyárakról nem tudok, a multi, ahol dolgozom, az olajiparnak és a vegyiparnak gyárt termékeket. Az olaszországi gyárunk a karanténtól pár tíz kilométerre van, és ha odaér a fertőzés, azonnal leállhat, ha a gyár vezetősége úgy dönt. Nem alapanyag hiány következtében, hanem a dolgozók védelme miatt.

    Nálunk itt Fehérváron a cég nagyon komolyan veszi a megelőzést, gyakorlatilag másnapra lekövetik azt, amit mi itt a blogon olvasunk. Ingyen lehetett hetekig 3M 9332-es FFP3-as maszkot, kézfertőtlenítot és gumikesztyűt vételezni, lemondják a vevői látogatásokat, folyamatosan tájékoztatnak. Messze jobban csinálja a cégünk, mint a kormány, mondjuk nem is ugyanaz a kategória. Ha Fehérváron hivatalosan is megjelenik a vírus, aki csak tud, mehet home office-ba, de ez a lehetőség igazából most is fenn áll.

    Én nem a vírustól félek, hanem a fehérvári karanténtól, igyekszem is majd elkerülni, és lemenni falura a szülőkhöz, amint kezd forróvá válni a talaj. A karanténon belül egy lakásban hetekig szenvednénk, a szülőknél falun meg ezernyi dolgot lehetne csinálni.

    A felkészülésnek és a takarékos életformának hála, sokáig elvagyunk a tartalékainkból, úgyhogy nem sietünk vissza a városba, ha egyszer el kell hagyni.

    Amúgy ha a D vitamin megoldás, miért nem kommunikálják ezt jobban? Vagy lemaradtam róla?

  54. Én vettem pár fogásnál gumírozott kesztyűt, mert sokat fogdosott kilincset, egyebet megfogni egyébként is utálok… Az ajtó előtt a gandon van egy edény, abban rendszeresen cserélt hipós víz, abba dobálom a kesztyűket, kis időre rá, megy a radiátorra száradni. Cipőnek kinn a helye a gangon, a lábtörlő szintén hipós. A kocsiban a sebváltót és a kormányt naponta letörlöm, és kerülöm a forgalmas helyeket.

    De vissza az eredeti kérdésre: „Kinyitom a kaput, kimerészkedek az utcára. Vajon lesz-e bevásárlási lehetőség? Vajon el fogják-e fogadni a Forintot? Vajon létezni fog-e munkahely? Vajon kiviszik-e a nyugdíjat. Jönnek-e a fizetendő csekkek? Magyarul visszaáll-e az ismert életvitel? És mi lesz a koronavírussal? Mert az rendben van, hogy húzódjunk vissza, megelőzve ezzel a fertőződést, de meddig és mi lesz azután?”

    Bevásárlási lehetőség szerintem lesz, vagyis pénz is lesz, max. kihordják házhoz a kaját. A nyugdíjat nálunk utalják, a csekkeket internet bankoláson fizetem, ezek ma már nagyrészt automatizált dolgok mindenhol. Én a szükségállapottól tartok, mert akkor a polgári védelem irányít, és akkor az van, ami most Olaszországban. Teljes zárlat, se ki se be. Ez a protokoll az egész EU-ban.

  55. FFP3 maszk. Ezt nagyjából már egy félhülye is tudja. Mellesleg a híres királyi-császári Híradóban is eztet mondta a pécsi virológus, meg aztat, amit szintén minden félhülye tud, hogy az FFP2 és FFP1 maszkos szart sem érnek. Mérete 60-140 nanométer, qurvául nem az általad megadott érték. Pont nem a torkot támadja meg, hanem a tüdőt, lévén légúton is terjed – ez 50+ méter is lehet -, így szépen igen mélyre hatol. Ezen kívül cseppfertőzéssel és széklet szórással (plusz vizelet), vagyis a WC-k, csatornák és a lefolyók bűzelzárói veszélyesek.

    Tibor bá’ nem lehetne azt, hogy a fals infókat törlöd itt, mert ez így kezd kabarévá válni, hogy egyesek – Barba – akkora baromságot tesznek fel, hogy az ember esze megáll. Méghogy 400-500 nanométer átmérőjű. Komolyan, ne má’… Nem hiszem, hogy én helyesen tudok dönteni melyik info hamis és melyik nem. Erről szónak a viták.

  56. 15.Nostrademus:
    „A magyar népesség 98% a tél végére súlyosan D vitaminhiányos. Azokon a területeken ahol nyár van, soha nincs infuenza járvány.
    A coronavirussal pont ez lesz a helyzet.
    D vitamin hiány legyengült immunválasz végzetes kombináció.”

    Pontosan, de mi gátolja meg, hogy védekezzünk ellene?
    #www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11785/a-d-vitamin-jelentosege-szervezetunkben
    #www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/15517/d_vitamin_szolarium

    22.Unicornis:
    46.dajtás:
    Pontosan ezt akartam írni én is 22-re.
    Egyetértve 22.Unikornis és 24. Tibor bá’ logikájával a felkészülést illetően.
    de
    „Lehet valaki felelős magáért/családjáért, de egyben józan, és higgadt, és nem dől be mindennek.”

    A bináris logika általában nem célravezető, mert világ bonyolultsága nem 1 bittel leírható.
    Egyébként eléggé ki van sarkítva a két véglet.

    Én is tartalékolok, mert elfogadom a kockázatot,de ezen kívül semmit se lehet tenni.

    Reakciók meg kétféle, lehet pánikolni, minden hülyeségnek bedőlni, és lehet megpróbálni élni az életet tovább normálisan.
    Ergo létezik a 1. és a 2. csoport metszethalmaza, de lagalább is egy köztes állapot.

    30.Jövőnk:
    „EZ EGY 1985-ös tanulmány, könyörgöm… ez nem a SARS-CoV-2, hanem a HCoV 229E… a nátha.”

    „Az első link dettó, az a SARS-CoV és a HCoV 229E

    Ezek teljesen használhatatlan anyagok.”

    „Survival Characteristics of Airborne Human Coronavirus 229E”
    Mindhárom általam idézet cikk a koronavírusról szól.

    A SARS-CoV-2 eléggé friss, olyan tanulmánnyal ami megfelel a Te permfeltételeinek én nem találkoztam.

    A 3 különböző hőmérséklet és RH vizsgálattal csak ebben a cikkben találkoztam.

    Sok tanulmány alkalmaz SARS illetve koronavirus analógiát, mivel más forrás nincs.

    Pl. itt is hivatkoznak a fenti cikkre:

    „Currently, the emergence of a novel human coronavirus, SARS-CoV-2, has become a globalhealth concern causing severe respiratory tract infections in humans. Human-to-humantransmissions have been described with incubation times between 2-10 days, facilitatingits spread via droplets, contaminated hands or surfaces. We therefore reviewed the lit-erature on all available information about the persistence of human and veterinarycoronaviruses on inanimate surfaces as well as inactivation strategies with biocidal agentsused for chemical disinfection, e.g. in healthcare facilities. The analysis of 22 studiesreveals that human coronaviruses such as Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)coronavirus, Middle East Respiratory Syndrome (MERS) coronavirus or endemic humancoronaviruses (HCoV) can persist on inanimate surfaces like metal, glass or plastic for up to9 days, but can be efficiently inactivated by surface disinfection procedures with 62e71%ethanol, 0.5% hydrogen peroxide or 0.1% sodium hypochlorite within 1 minute. Otherbiocidal agents such as 0.05e0.2% benzalkonium chloride or 0.02% chlorhexidine digluc-onate are less effective. As no specific therapies are available for SARS-CoV-2, earlycontainment and prevention of further spread will be crucial to stop the ongoing outbreakand to control this novel infectious thread.”

    https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/pdf
    Ez egy 2020.01.31-es cikk.

    Ettől függetlenül, lehet hogy van SARS-CoV-2-re specifikusan.

    A legjobb, ha megkérdezed youtube-on Dr. John Campbell-t a chaten a forrásról.
    A kaptál valami forrást, oszt meg velünk.

    Akartam már korábban is írni, hogy hiányoltam, a forráslistát tőle.
    Mások simán benyomják a youtube video leírásába az elhangzó dolgokról a forráslistát.

    Tudom, hogy népszerűsítő stílusban nyomja, de hátha a komolyabb érdeklődők is nézik.

  57. 60 Idegen… már akartam írni, elnézést, hogy a válaszod után teszem meg: elnézést a durva hangnemért! (Nagyon ideges voltam a téma miatt, illetve kormányunk teljes dilettantizmusa miatt.) Szóval, megismételve, elnézésedet kérem a durva hangnemért!

  58. Az ember mindig reménykedik nem olyan szar a helyzet.
    Nagyon sokan még mindig a tagadás-reménykedös fázisban vannak.
    Nekem kollegák már vakaroznak a Metroba kifogyott a konzerv meg a tartos kaja, én csak simán vigyorgok másfél honapja ezt mondják „ebbölmorebajlesz”
    Van aki meg simán kiröhög minek otthonra készlet ugy is lesz bolt, szerinte.
    Mondjuk a sparba egy ember beteg lesz a többi be se fog menni, vagy a beszállito cégnek kiesik x embere és nem lesz kamion aki kivigye a cuccot, bolt az lesz csak nem fog kinyitni, nem kell ide karantén.
    A Debreceni hömérös esetböl meg mindenki levonhatja a tanulságot kb. mire számithatunk ha a hatoságokon és a hozzáértésen mulik.
    Érdekes év lesz ez, még zombik is lesznek ha igy halad 🙂

  59. Curix és mindenki más, aki arra hivatkozik, hogy Kínában csökkenőben a betegség:
    „Ferguson nem akárki, kutatási területe kifejezetten a fertőző betegségek matematikai modellezése, dolgozott a WHO-val, az amerikai járványügyi központtal a CDC-vel közösen. A beszélgetésben Ferguson elmondta, hogy a fertőzöttek száma sokkal több lehet, mint amit a kínai hatóságok közölnek. Számításaik szerint, naponta 50.000 ember válik fertőzötté, és a kínai hatóságok nagyjából az esetek 10%-át képesek regisztrálni.”

  60. Nekem az a furcsa, hogy van olyan ember itt a fórumon, aki elhiszi a kínai adatokat. Aki élt a kommunizmus alatt, az jól tudja, hogy a kommunista vezetésnek még azt sem lehet elhinni amit kérdeznek. Ugyanaz van most is, mint a csernobili robbanás után.

    “ A vészjelzést a svéd Forsmarkban, az ország második legnagyobb atomerőművében egy, a detektor előtt elsétáló munkás indította be. A cipőjén erős radioaktív jeleket észleltek, és így először a személyzet attól tartott, hogy az atomerőműben történt baleset, de egy alapos vizsgálat után kiderült, hogy a radioaktivitás az 1100 km-re lévő Csernobilból érkezik.“

    Ugyanez megy most is csak pepitában.

  61. 64

    Ne hasonlisd 1986-ot 2020-hoz. Ennek semmi értelme.

    A közösségi oldalakrol elöbb tudsz hireket szerezni mint a CIA-tol.
    Az egész világ tele van kamerákkal mikrofonokkal. (mobilnak hivják)

    És Kina nem Észak-Korea….
    ilyen aproságokat figyelmen kivül hagysz.

  62. máv /nem érdemlik meg a nyagybetűt/ nyilatkozik:
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20200226/a-mav-felkeszult-a-koronavirus-ellen-417287

    a legszebb rész:
    A vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen – általános gyakorlata szerint – naponta többször fertőtlenít, tisztíttatja a személykocsik kilincseit és fogantyúit, folyamatosan takaríttatja a mellékhelyiségeket.A tájékoztatás szerint „hatóság által kötelezően előírt intézkedés jelenleg nincs érvényben, az alapvető higiéniai előírások betartásán túl így nincs szükség beavatkozásra”.

    istenem, meg vagyok nyugodva!

    az egész hőmérsékletmérés – mint tudjuk- szart sem ér.
    de még a látszatfentartáshoz is hülyék:

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200226/koronavirus-rosszul-merhettek-a-lazat-a-debreceni-repteren-417173

  63. 66 – Curix:
    Ha nem gondolod át, mi mellett érvelsz, elveszíted a hiteledet.

  64. 61.Jövőnk:
    „(Nagyon ideges voltam a téma miatt, illetve kormányunk teljes dilettantizmusa miatt.) Szóval, megismételve, elnézésedet kérem a durva hangnemért!”

    Ok, semmi baj.

    Arra koncentrálj, amit 60-ban írtam.

    Örülnék, ha lenne SARS-CoV-2-re adat, de félek, hogy csak analóg koronavírus adatok vannak, mint a legutóbb idézett review cikkben.

  65. Kinábol jövö összeesös videokat se a járvány csökkenését nem hiszem el mert miért is mérséklödne, mitöl, nem logikus, csak mert azt mondják.
    Mint Debrecenbe a 32fokos lázmérés után itthon nincs fertözött, ok. 🙂
    Ha lenne vér a pucájukba kiállnának ennyi ember meghalt de lehet 2x több nem tudjuk rendesen összeszámolni, és ennyi betegünk van, szarban vagyunk aki tud segitsen aki nem az meg készüljön hasonlora azt ennyi.
    Elkerülni ugy se lehet, tenni tul sok mindent az átlagember szintjén se lehet, majd lesz valahogy, tök fölösleges titkolozni ugy is kiderül ha europában is belendül a dolog mik a valos számok.

  66. Egerben élek, én most itten kezdek aggódni.
    A hétvégén a vízilabda-csapatunk Olaszországban járt, olyan helyen, ahol eddig (akkor még) nem találtak vírusos esetet. Hazajöttek, kedden edzettek a városi uszodában, több más emberrel együtt, majd szerdán már bezárták az uszodát.
    Egyelőre nem találtak még (nem mondtak ilyet), hogy lenne fertőzött, de ha kiderülne, hogy a pólósok között van fertőzött, és a városi népek közül is kapták el néhányan az uszodában, akkor mi lesz itt?
    Karantén két hétig? Árubeszállítás megszűnik?

  67. Szállitás még ok, de karantén ?
    Max sanya küld egy sms-t maradj otthon légyszi.
    Itthon azért kiváncsi leszek hogyan, mivel, kivel, fognak karantént levezényelni.
    Levizsgázhat az operativ törzs, lázat már tudnak mérni az kiderült abban jok vagyunk 🙂

  68. Kínában is szarul mértek, én már eleve írtam azt is, röhögtem is rögtön mikor a debreceni mérést mutatták a tévében. 32 fok…. aha az már vészes kihűlés..
    Az ilyenekhez hőkamera kéne…

    Mondom hogy ezt csak beltérben, szobahőmérsékleten érdemes csinálni mikor nyugalomban van az ember.
    De ezt a kínai hatóságok is benézték…
    Magán a gépen kéne végigmenni leszállás előtt és ott hőmérőzni…

    De az érdekes lesz ha most leürülnek a raktárak akkor utánna a kormányunknak nem lesz mit lefoglalnia és kiosztani a karanténban…

    De legalább az emberek veszik a lapot és készülnek!

    Kínából meg ha annyira jó a helyzet miért nincs még propagandavideó sem? Szinte eltűnt minden videó, az ottani magyarok is elnémultak.

  69. 66 – Curix / Ha te tudsz hitelt érdemlő kínai adatokról, akkor közölhetnéd velünk is.
    Ez a John Hopkinsos adatközlés se ér semmit. Ennyi erővel a másik Hopkinst (Anthony) is kérdezhetnék a hiteles adatokról. Paraszt vakítás az egész. Fut egy függvény egy gépen, a generált adatokat pedig naponta közzéteszik. Nesztek birkák, egyétek!

  70. 63,Tibor bá’:

    „A beszélgetésben Ferguson elmondta, hogy a fertőzöttek száma sokkal több lehet, mint amit a kínai hatóságok közölnek. Számításaik szerint, naponta 50.000 ember válik fertőzötté, és a kínai hatóságok nagyjából az esetek 10%-át képesek regisztrálni.””

    Ugye az innen idézet:
    http://pandemia.hu/koronavirus-akar-napi-50-000-is-nohet-a-fertozottek-szama/

    Hogy tudsz idézni, ha nem tudod a linket?
    Fejből?

    2020.02.04-i cikk

    Amikor én összehasonlítottam, a pesszimistábban 5%-al számoltam egy korábbi cikk szerint:

    „De még ha a hivatalos kínai koronavírus halálokat beszorozzuk pesszimistán 20-al ( egy cikk szerint csak 5% látszik, a másik szerint 33% https://www.antalffy-tibor.hu/3107-en-hogy-gondolom/comment-page-1#comment-249371 )
    akkor is érdekesek az arányok.”

    3107poszt/57
    „Ha feltételezzük, hogy a fertőzések 5%-a publikus (mint valamelyik tanulmány feltételezte), akkor ha a jelenlegi SARS-COV-2 halálozás valójában 20×2470=49400.”

  71. 76 – Idegen:
    Tulajdonképpen mi a bajod velem?

  72. 63.Tibor bá’:
    75.Hanyistók:

    Most már csak a Hubei tartományon kívüli alert szint csökkentést kell megmagyarázni.
    Ha abban hazudnak, az nagy kockázatot jelent mind a lakosságnak, mind a hatalomnak.

    A termelési adatok (illetve a szállítmányok importőr országokba érkezése) és a légszennyezési adatok pl.N02 szint, PM 2.5 stb. változása magukért fognak beszélni.

  73. A gazdasági válságot nem a virus fogja okozni, hanem az arra adott rossz, pánikszerü reakcio.
    Ez már egyre nyilvánvalobb.

  74. 77.
    A lapodon sok ember nyíltan közölheti a véleményét a világ dolgairól.
    A letöltések a nagy portálokhoz viszonyítva nem valami,
    bár egy érdekesebb posztodra rengetegen ráugranak.
    Sok FB is továbblinkeli, úgy hogy a megtekintések száma durván felmehet.
    ‘És látá az Úr isten, hogy a világosság jó’
    Ez így nem mehetett tovább,
    helyzet van,
    úgy hogy a blogot ama megtiszteltetés érte, hogy
    megkaptad a polkorrekthez igazító
    bértollnok trollokat.

  75. 77.Tibor bá’:
    Semmi.
    Csak a kért források hiányát fájlalom.
    Ezt a blogot 13. éve vezetem. Megszoktam, hogy az olvasóimnak nem kell bízonygatnom, hogy nem hazudok. Én vagyok a bizonyíték, rám lehet és kell hivatkozni.

    Ha már így rákérdeztél, szerintem kissé túl pesszimistán látod a dolgokat.
    Ebben már többször összekülönböztünk és nem hiszem, hogy változni fognak a nézőpontok.

    De racionális érvekkel (azt alátámasztó hiteles forrásokkal) bármikor meggyőzhető vagyok.

    80.Xander:
    „úgy hogy a blogot ama megtiszteltetés érte, hogy
    megkaptad a polkorrekthez igazító
    bértollnok trollokat.”

    Köszönöm Xander, ha nincs érv, akkor személyeskedés.

    Miért kell feltétlenül bértolnoknak lenni, ha van valakinek egy tőled eltérő véleménye?

  76. 80. 😀

    81. Miért rántottad magadra a kabátot? 🙂

    72.
    Két hétig? Készülj vuhani állapotokra, hogy hónapokig magadra vagy utalva. Aztán ha könnyebb lesz, akkor örüljünk neki.

    Nézz csak Czecó mamára, ő a felelős egy ország közegészségügyéért. Hallgasd is meg, mit nyögdécsel.
    Vannak még illúzióid?

  77. 81.
    „Ezt a blogot 13. éve vezetem. Megszoktam, hogy az olvasóimnak nem kell bízonygatnom, hogy nem hazudok. Én vagyok a bizonyíték, rám lehet és kell hivatkozni.”

    Ebbe most nem mennék bele, maradjunk abban, SENKI SEM TÉVEDHETETLEN.
    Nem kezdem el sorolni.
    Egy szóval se vádoltalak hazugsággal.

    82.Gyarmathy:
    „81. Miért rántottad magadra a kabátot?”
    Talán azért, mert nekem címezte?

  78. 85 – Idegen:
    13 éve választom el az ócsut a búzától. Nyilván néha tévedek, mert senki se tévedhetetlen, de sokaknak világító torony voltam. Ha azért vagy itt, hogy ezt felborítsd, és kételyeket kelts sokakban, akkor nincs helyed közöttünk.

  79. 86.Tibor bá’:
    „Ha azért vagy itt, hogy ezt felborítsd, és kételyeket kelts sokakban, akkor nincs helyed közöttünk.”

    Én nem valaki vagy valami ellen vagyok, hanem a logikus érvekkel alátámasztott igazságot keresem.

  80. Idegen! Arrogáns vagy. Túl nagy az arcod. Te itt vendég vagy. Tehát viselkedj is aszerint.

  81. 79 Curix
    „A gazdasági válságot nem a virus fogja okozni, hanem az arra adott rossz, pánikszerü reakcio.”
    Ez pontosan így van.
    De ez kivédhetetlen, mert hiába fogja tudni mindenki, hogy a halálos kimenetelre csak néhány százaléknyi az esélye, nem fog bemenni dolgozni munkahelyére orosz rulettet játszani, még akkor sem, ha a száz töltényűrből csak egy-kettőben van töltény, és az állam sem teheti meg, hogy ezzel szemben próbálja motiválni az embereket, mert rajtuk lesz a felelősség, ha sok ember meghal a fertőzésben.
    Emberi dolog, az illetékesnek nem az lesz a legfontosabb, hogy ne legyen válság, hanem az, hogy őt személy szerint ne terhelje kimutatható felelősség a vírus terjedésében, és ez egybe is fog esni az átlagember véleményével

  82. Facebook hozzászólás a cikk alatt
    “Én pontosan ugyanígy jártam, annyi különbséggel, hogy az ÁNTSZ véleményét kertem a László kórház helyett. Kaptam egy háziorvosi igazolást, a háziorvos szinten az ÁNTSZ-tol kikért véleménye alapján, és mehetek a 180 fős munkahelyemre dolgozni. Hozzáteszem, szemelyesen egyikkel sem találkoztam, mindez telefonon, minden vizsgálat nélkül zajlott. Ugyan van papírom, hogy mehetek dolgozni, de nem mentem. És nem azért, mert én panikolok, vagy felek, hanem mert néhány kollegám kérte, 2 hétig maradjak itthon. Szerencsere főnökeim segítettek abban, hogy távoli eltéréssel itthonról dolgozhassak.” (Fehér Éva)

  83. 90.

    Hubab

    én pontosan ezért hivtam fel már kezdettöl fogva Tibor bá figyelmét, hogy ne segitsen rá erre a folyamatra. Ne szálljon be azok közé akik pánikot generálnak.
    Február közepére itt már szükségállapotokat vizuáltak nagyon sokan.
    Teljesen hibásan.
    Egyre nyilvánvalobb hogy a virus alig veszélyesebb bármely influenzánál.
    A megadott elhalálozási ráta valoszinüleg joval magasabb a valos adatnál, ugyanis a halottrol van statisztika de az otthon gyogyultakrol semmi.

    Én ma felelötlen magatartásnak tartom a valos helyzetnél sokkal negativabb kép lefestését.
    Ezzel olyan folyamatokat lehet elinditani amire egyébként a virus sose lenne képes.
    Ez egy törékeny civilizácio.

    Ujra és ujra bebizonyosodik, hogy nincs itt külsö ellenség, se menekült se virus….
    Az ember önmagára a legveszélyesebb.

  84. 93 Curix
    Viszont sajnos az a dolog is fennáll, hogy túl nyugodtnak maradni is veszélyes lehet, mert a pánik tőlünk függetlenül is kitör, és akár indokolt, akár indokolatlan, a bolti készleteket lerabolják, és aki nem készült fel a helyzetre, az könnyen kerülhet bajba, főleg, ha nálunk is lesznek vesztegzárak.
    Szóval a folyamatok érinteni fogják a pánikolókat és nem pánikolókat egyaránt.
    Még az is könnyen elképzelhető, hogy a pánikolók óvatosságból sokkal nagyobb készleteket halmoznak fel, mint amire reálisan szükség lesz, ezért nem jut elegendő azoknak, akik kivárnak, holott az össz készlet elég lenne mindenkinek…
    Ezt a helyzetet nehéz racionálisan kezelni, mert a pánik mindig öngerjesztő folyamat, ahol az önmérsékletet, hétköznapi józanságot leváltja a félelem, és ennek megvannak a maga törvényei.
    És önjáróvá válik, ami már független a vírus valódi egészségügyi veszélyességétől…

  85. 93. Curix

    +1

    „Én ma felelötlen magatartásnak tartom a valos helyzetnél sokkal negativabb kép lefestését.” Nagyon igaz!!!

  86. Curix:

    Ha ez csak ilyen himi-humi vírus és a wuhani videokat láttad, ezekszerint a kínaiak ilyen beszariak? Állítom sokkal keményebbek Európai társadalomnál…
    Tudom fake video a fele, csak viccből mentek az utcákon a több tonnás kamionok a ködgenerátor gépekkel , fertőtlenítés céljából…Decemberben jelent meg Wuhanban vírus valószínűleg enyhébb esetekkel kezdett ahogy egy megfázás, közben elterjedt és jött az ütősebb része, akkor már abban a tartományban lehetetlen volt megfogni, de azért Kína gyorsan reagált és kemény szankciókat toltak be…Ezáltal még elég konszolidáltan állnak többi tartományban. Én nem azt mondom hogy mind meg halunk, de ha nem vesszük komolyan könnyen válhatunk Wuhanná…
    Egy ilyen elkényelmesedett társadalomban egy két durvább beteg Budapest utcáin is óriási pánikot tud kiváltani, nem olyan világ ez már amiben nagyanyáink éltek akik 12 évesen ásták el halottakat frontvonalon…
    Valaminek fel kell ébresztenie társadalmat hogy kijöjjön ebből a gödörből ahol van.
    Fontos pénzt beletenni ebbe, mert lehet országok jövője is múlik ezen sokat fog számítani ki hogy jön ki belőle, emiatt se szabad elbagatellizálni helyzetet, inkább most kellene beletenni pár milliárdot és keményebb szankciókat hozni, mint később többet, amikor már szívóágon vagy…

    Szóval egyelőre Te is ugyanúgy találgatsz, mint a másik oldal…Az igazság az, hogy nem tudunk semmit…

  87. Lehet, hogy most a hipermarketek hatalmasat kaszálnak, de utána hetekig csökkent lesz a forgalmuk. Nincs ok, hogy röhögjenek a markukba.

  88. Szerintem inkább értékeljük , hogy “tudjuk előre mi vár ránk” és van időnk felkészülni. Ha itt megjelenik a vírus és REMÉLEM lesz karantén, korlátozás, akkor is elvileg lesz bolt ( remélem miattatok??) ugye milyen jó fej vagyok?, de személy szerint én már nem szívesen harcolnék a polcok között senkivel.

  89. 31: Elek, elég nevetséges vagy a véleményeddel, és hogy ráadásul ezt tartod A normálisnak.

    Felhívnám a figyelmed, hogy az elmúlt egymillió évben az utóbbi kb 50 év az első időszak, amikor a társadalom széles tömegei számára elérhető a bőséges élelem, és nem kell éhezéstől tartaniuk – és ráadásul csak a világ gazdagabbik felén. Biztosnak lenni abban, hogy ez most már mindig így marad, egyszerű ostobaság, különösen ha ismerjük, hogy mit tettünk ebben az ötven évben az élőhelyünkkel, és különösen a vírus árnyékában.

    33: Loránd, ezúttal nagyon nem értek egyet. Attól még, hogy más másra használná az én erőforrásaimat, ha az övék lenne, nem lesz közösségellenes élősködő magatartás az, ha a saját pénzemből előre megveszek egy félévnyi élelmiszert, és nem horvátországi nyaralásra költöm.
    Sőt, ellenkezőleg. Ha a tömeges magatartással szemben élvezkedés és rongyrázás helyett a túlélési esélyem növelésére fordítom az erőforrásaimat, azzal a közösséget is szolgálom, hiszen csak élve tudok később hozzátenni a közöshöz.

    Én teljesen híve vagyok a játékelméletnek, de nem minden helyzet olyan, hogy fel kell adnod a saját érdekedet a közös jó érdekében. Van, hogy a közös jót az szolgálja leginkább, ha mindenki otthonmarad egy-két hónapig, ami feltételezi, hogy legyen otthon elég készlet. A mostani pont ilyen helyzet – Kínában már két hónapja, Olaszországban már most, nemsokára valószínűleg nálunk is.

    Nincs olyan történelmi tapasztalat, hogy az emberiség kipusztult volna. Volt sok civilizációs összeomlás, de mindig voltak túlélők, és mindig volt utána.

    39: Csak nekem tűnik ellentmondásnak, hogy a közösségi létet magasztalod, miközben Te vagy a legmagányosabb farkas, akiről tudomásom van?

    79 Curix: A rossz, pánikszerű reakció még mindig jobb, mint a semmilyen reakció, mert az vezet a legnagyobb halálozáshoz.
    Egyébként a helyzetnek megfelelő, optimális reakció is komoly gazdasági visszaesést fog okozni, mert nem lehet home-office-ból mindent megcsinálni. Például gyártani vagy szállítani.

    93: Én pedig felelőtlennek tartom a valós helyzet szépítgetését és a hurráoptimizmust, mert ahhoz vezet, hogy az emberek nem teszik meg az elvárhatót a túlélésük érdekében.

    A válaszolgatás után jöjjön, amit én gondolok:
    Szerintem van némi esély rá, hogy most ez a vírus kipusztítja az emberiség egy jelentős részét (mondjuk kb. a felét), és olyan szinten sokkolja a gazdaságot, civilizációt, miegymást, hogy az egészet újra kell szervezni. Ez lehetőséget teremt arra, hogy átgondoljuk és átalakítsuk az alapokat, a motivációs tényezőket, és esetleg jobban csináljuk.
    Persze, az valószínű, hogy az elit megmarad, az életük és a pénzük is, úgyhogy végülis leginkább megint az lesz, amit ők akarnak.

    Visszatértve a Tibor bá által sugallt képre: ha néhány hónap után kimerészkednek a túlélők az utcára, nem hiszem, hogy igazán egyedül találják magukat. Lehet, hogy az állásuk nem lesz már meg, de fognak találni magunkak munkát: a romokból újjászervezni a társadalmat. Megcsinálta ezt már számtalan generáció, menni fog a miénknek is.
    Lehet, hogy a könnyű idők puha embereket termeltek, de ha jönnek a kemény idők, azok majd újra kitermelik a kemény embereket.

  90. 99. Tibor bá’
    Na én pontosan ezért nem vásárolok be fél-1 évre.
    Egyrészt: lesz folyamatosan áru
    Másrészt: utálom a konzervkajákat, egészségtelenek, a friss áruk (nyers húsok, tojás, zöldségek, gyümölcsök, stb.) sokkal egészségesebbek. Lisztet, kristálycukrot, kenyeret, pékárut egyáltalán nem eszek. Az elmúlt 15-20 évben nem fogyasztottam el 1 kg cukrot vagy lisztet, tejet egyáltalán nem iszok, fosok tőle. 🙂
    Harmadrészt: a friss (vagy frissen mélyfagyasztott) árukat szeretem, azokat vásárolom. Ha pl. olcsóbb/leárazott hús (sertés, csirke, virsli) kapható, akkor abból azért veszek többet, mert olcsó és nem pl. a koronavírus vagy más egyéb miatt. A húsokat adagokra vágom, bezacskózom, lefagyasztom. De pl. tavaly (nem volt még koronavírus) több mélyfagyasztott bogyós gyümölcs 30-40%-kal le volt árazva, abból is bevásároltam, MERT OLCSÓ VOLT, és nem készletezés miatt. Mindig akkor vásárolok többet, amikor eléggé le van árazva a termék (pl. nescafe, vegeta, stb.stb), és nem most, amikor talán járvány valószínűsíthető. 😛
    Tudnám még folytatni, de azt hiszem teljesen felesleges, mert te épp ellentétesen gondolkozol. 😉

  91. 101. Ábel
    Ha én „elég nevetséges vagy”ok a véleményemmel, akkor te meg írtó sok ostobaságot osszehordtál a 101.-ben.
    De engem qrvára nem érdekel, szabad országban élünk, akik úgy gonoldkonak, ahogy te, menjenek és vásárojlanak fel egy fél szupermarketnyi árut. Mindenki azt csinál ebből a szempontból, amit akar. 😛
    Én csak a saját véleményemet írtam le erről az őrületről, erről az idióta felvásárlási lázról.
    De menjetek csak és tárazzatok be 1-2-3-5 évre!! Engem aztán nem érdekel.

    (de azért véleményem nekem is lehet?? nem bólogatok az ostobaságokra, mint a birkák….) 😮

  92. 91 Pyton

    Módosítják a koronavírus-tesztelést Olaszországban: Kizárólag a tüneteket mutató személyeken végzik el a koronavírus-tesztet ezentúl az olasz hatóságok

    https://index.hu/kulfold/2020/02/26/kinai_kornavirus_olaszorszag_teszt/

    Egyébként tudja valaki, hogy a teszt mit mutat ki? Magát a vírust, vagy a szervezet arra adott válaszát? Én az utóbbira tippelek, szóval lehet, hogy egy fertőzött egyénnél nem mutat semmit, ha még nem telt el elég idő.

  93. 103: Ki mondta, hogy most kell bevásárolni? Akin nem most jött le a falvédőről már rég megtette. De jobb későn, mint soha…

  94. 103.
    Ha nem érdekel akkor ne foglalkozz vele… minek mantrázod állandóan ugyanazt? Tényleg azt hiszed, hogy észérvek nélkül bárkit is meggyőzhetsz az igazadról?
    Tartsd már tiszteletben, hogy ez egy ilyen társaság…

  95. 101 & 103:
    Nem szeretem én az ilyen minősítést: ostoba, nevetséges. Nem kötelező itt semmilyen vélemény. Mindenki azt tart jónak, amit akar, csak indokolja meg, mert abból tanulunk.

  96. 107, és Elek: bocsánat, tényleg túllőttem a célon a minősítgetéssel.

  97. Curix, Elek és az „Anti-para-Team”-nek címezve 🙂
    Vajon ha lenne idős 70 fölötti a családotokban (nálunk vannak többen is) akkor sem vásárolnátok be 1-2 havi adagot? Nekem vannak anti-para és teljesen anti-prepper kollégáim is akik nem hisznek a geddonban de látják, hogy ha továbbra is 2 naponta boltba járkálnak akkor elkerülhetetlen az hogy találkozzanak a vírussal és nem szeretnék hazavinni a nagyszülőnek akivel együtt laknak. Vlószínűleg fel lesznek töltve a polcok és csak pár napra vagy 1-2 hétre lesz hiány pár árucikkből de ha van egy sarok a lakásban akkor nem fér el ott pár tartós élelmiszer ami amúgy is elfogy?

    A terjedésről meg annyit hogy egy budapesti irodaházban dolgozom másik 2ezer emberrel. Ez 5 toronyra van osztva ahol tornyonként egyben (!!!) fűti és keringeti a levegőt a gépészeti rendszer. Plusz a meeting-ek, a tornyok közötti mászkálás és wc/étterem/büfé -be járkálás miatt mondhatjuk hogy a teljes irodaház szinte egy légtérnek tekinthető. Mivel egy vagyunk a sok SSC-ből pesten (shared service center) a cég kb harmada-fele külföldi. Szerintetek meddig tart amíg egy ilyen környezetben elterejed a vírus? Valószínűleg sima influenza van még itt de összevissza köhög tüsszög mindenki (én is). A wc-kben nincs infra ajtó meg infra csap, mindent meg kell fopgni kézzel és naponta csak 4-szer takarítják (naplózva van az ajtón).
    A koron amiatt egyszerűen annyi történt hogy kiraktak szintenként 3-4 alkoholos kézfertőtlenítőt 😀
    Azt is hozzá teszem hogy az átlagáletkor a sok külföldi diákmelós miatt 27 év, akik nagy része a metrón közlekedik (másik több száz ezer emberrel naponta).

    Aki azt hiszi hogy ez a korona gyorsan és kevés halálesettel átmegy a lakosságon azt inkább nem minősítem. 🙁

    Tiborbá:
    Még ha szerintem túl is parázod és túlzottan riogatsz de köszönjük az egyedi és GYORS
    tájékoztatást! Én is egy véleménnyel vagyok veled azon hogy inkább be kell vásárolni mint bámulni az üres polcokat. 3 kisgyerekkel nem lehetek annyira felelőtlen hogy akár 0.1% esélyt is adjak annak hogy nincs kajánk napokig otthon. Vigyázzatok magatokra Évával, remélem túl fogjátok élni és nem lesztek a szerencsétlenül járt 10-15% idősek között! Ha bármiben tudok segíteni, akár odavinni a kapu elé valamit szólj nyugodtan, tutod az elérhetőségeim.

  98. 106. Valaki
    „Tartsd már tiszteletben, hogy ez egy ilyen társaság…”

    Ki vagy te, hogy parancsolgassál nekem. Ja tudom, Valaki.
    Ha ez egy olyan társaság, ahol csak a bólogató birkák szólalhatnak meg, akkor tényleg jobb, ha húzok erről az olalról. Ha csak azok véleménye számít, akik a bloggazda által megfogalmazott dolgokat szajkózzák vissza teljes egyetértésben. DE akkor mi értelme van az egésznek????

    További jó közös bééééééééééééégetést!!!! 😀

    Én léptem innen, „be se teszem a lábamat” ide, gondolom sokan örülnek neki. Nehogy valaki ellentmondjon a „fősodornak”. 😛

  99. 101: Ábel

    „Szerintem van némi esély rá, hogy most ez a vírus kipusztítja az emberiség egy jelentős részét (mondjuk kb. a felét), és olyan szinten sokkolja a gazdaságot, civilizációt, miegymást, hogy az egészet újra kell szervezni. Ez lehetőséget teremt arra, hogy átgondoljuk és átalakítsuk az alapokat, a motivációs tényezőket, és esetleg jobban csináljuk.
    Persze, az valószínű, hogy az elit megmarad, az életük és a pénzük is, úgyhogy végülis leginkább megint az lesz, amit ők akarnak.”

    No itt a lényeg! Bingó! Már ma is nyilvánvaló, és egyre inkább az lesz, hogy a világ már soha nem lesz olyan mint eddig volt – de ez perspektívát is nyit! Egy-két év alatt fog lefutni ez a pandémiás fázis, ami teljesen elegendő idő ahhoz hogy a rendszerhibák a többség számára is világossá váljanak.

    Teljesen nem mehet ugyanaz a műsor a végtelenségig, ha egyszer elfogynak a vevők…

    No persze a kérdés mindig az, mi van a forgatókönyvben, amire majd vevő is van?? Továbbra is csak konfrontációs világrend vagy valami más is…

  100. Bécsben megvan az első hivatalos eset: Coronavirus: Erster bestätigter Fall in Wien
    In Wien gibt es einen ersten bestätigten Fall einer Infektion mit dem neuartigen Coronavirus. Das gab das Büro von Gesundheitsstadtrat Peter Hacker (SPÖ) bekannt.

    Mehr dazu in wien.ORF.at

    Egyébként a Hofer (Aldi megfelelője) némely bécsi kerületekben tartós élelmiszerből ki van fosztva. Tegnapi fotóm van róla. Illetve a drogériákban nincs kézfertőtlenítő, sem spray változat, barkácsboltokban pedig maszk nincs.

  101. 101. Ábel

    „Lehet, hogy a könnyű idők puha embereket termeltek, de ha jönnek a kemény idők, azok majd újra kitermelik a kemény embereket.”

    A „kemény” itt az erkölcstelen, népirtó, önző szinonimája akar lenni? Ezt a Kassai Lajos által terjesztett brandépítő mondatot kicsit felülvizsgálnám, mert ha kicsit megkapargatjuk a büszke, hősies felszínt, általában lelkiismeretfurdalás nélkül a másikat gödörbe lövő, őseit és szokásait eláruló tömegeket látunk majd és nem „kemény” embereket. Ezek a kemény emberek sokszor gyáva férgek voltak és csak a látszat volt a keménység…

    Írom ezt mindazok ellenére, hogy tudom micsoda nélkülözéseken ment keresztül nagyszüleim generációja, hogyan építették fel két kezükkel újra az országot két háború után… mert tudom, hogy milyen generációt neveltek mindeközben maguk helyett és azokban milyen statisztikák és nézetek voltak az uralkodók. (és ismerem nem egy véleményét, akik azt mondják, ma egy „puhány” fiatalnak sokkal nehezebb, mint nekik volt akkor: „keményeknek”)

    De ha tudsz mondani példákat, hogy kik voltak a „kemény” generációk előttünk, simán lehet hogy felülvizsgálom a véleményem.

  102. 113 Attila – Gene Kranz, Tough and Competent. https://youtu.be/9zjAteaK9lM

    Hogyan kell egy teljes civilizációhoz mérhető, „józan paraszti ésszel reménytelen és értelmetlen” feladat megoldását folytatni miután előző nap élve elégettük három legjobb emberünket, barátunkat. Sok tanulság van az Apollo programban, ha az ember nem csak a „felszínt kapargatja”… Idéztem is már néhány „nagy embernek”, mert szerintem egy globális civilizáció építése és fenntartása legalább olyan bonyolult feladat, mint a holdutazás; következésképpen ilyen mentalitás nélkül esélytelen. Ők persze megtehetik hogy ezután nem válaszolnak. A „korszellem emberének” meg esélye sincs: a három mondatos változatot ismeri, minden más „túl hosszú”. 😀

  103. Érdekes összel volt usában pandémiaesetére gyakorlat a katonaság és fema eggyüttesen csinálta…aztán októberben gates baxakodott valami biolöttyel és november végén kinában beindult 2 hónappal az usa fizetési kötelezettsége elött….ugyan akkor a élelmiszer raktárak 0 pontja usához tartozó multicégekhez vannak bekötve….akiknek erre az idöre adókötelezettséget irhatnk elö….

    És az egész megszervezett élelmiszervásároltatás hogy a árrés azonnal jelentkezzen!

  104. Re:113
    Most mondtad el, hogy kik a kemények.
    Azok az emberek, akik a romokból újra tudták építeni az országot, miközben volt bennük annyi erkölcsi tartás, hogy pl a legnagyobb vész esetén sem dobták fel a bujkáló katonákat/zsidókat, hogy ne vigyék el őket a gulágra/koncentrációs táborba(családi példa).

    Egyébként ha érteni akarod Kassai szavait, akkor nagyon is érted miről van szó.
    Persze mindent ki lehet forgatni, és mindent lehet relativizálni, de nem erről van szó, amit te bele akarsz látni.

  105. Ja! a nátha vagy influ más években is arat igy vagy ugy…csak ehhez most risztás is jár feszültségnövelésnek!…Van itthon mindig pár kila liszt rizs zsir cuki szalonna krumpli hagyma mert annó muter mondta ennyid van éhen nem halsz bármi van…tehát 10 évvel ezelött is volt ennyi itthon…
    Most meg csak 12 én nyugdij:) Na erre kell a tartalék!

  106. Re:115
    Az egyszer biztos, hogy most a 3M filtergyártó/maszkgyártó részlege szárnyal(kínai főgóré száján is ez volt, ami beégette az emberek fejébe, hogy ez a jó márka), ahogy az összes hasonló cégé, és rekordokat döntenek a fertőtlenítő cégek gyártó is, ahogy a tartós kaját gyártó cégek, illetve a gyógyszercégek is.
    Minden balhén valaki jól jár…

  107. Atilla
    Jelen!
    Gyári szalagon normára 8h40 perc meló mert a kajaszünetet is lekellett dolgozni aztán oda-vissza min 2 de inkább 3h utazás heringes dobozhos hasonló buszokban.
    Lakás nuku épitkezés vasárnak és a 8h meló után téglapucolástól a betonozáson át a falazásig…+ pocaklakó és szoptatás közben betonvashajlitás majd a tetöhöz és betonlocsolás ki ne égjen, 3 év gyesen ez utána vissza 2 müszakba normára amit a gyerek nem bir és éjjeli tanulás a klótyón hogy a többiek alhassanak vizsgák meló gyerek , és a házon is van mit csinálni. + kom szombatok vasárnapok…az volt egészen a 60 évektöl a wietnamiak miatt-tól 89 ig.

    Viszont! ma ugyan a lehetöségek tágabbak DE! nehezebb ebben a felfordult világban jól dönteni..látom.
    Nem szeretnék fiatal lenni.A agenda 21 töl meg nem kell majrézni mert igy vagy ugy gatesék kibaxnak a nekik nem kellökkel és azok a nyugdijas idösek föleg ha drága bogyókat nem is vásárolnak!

    Az egész a pénzek beseprésére van..lexarom öket és meditálok tovább…ha a szomszéd kér valamit ami van itthon adok ö meg hozza a sütit nekem…oszt a jóistenre bizom magam az majd tudja mi a dógóm.
    🙂

  108. „Viszont sajnos az a dolog is fennáll, hogy túl nyugodtnak maradni is veszélyes lehet, ”

    Hubab

    a bajom azzal van, hogy nem a vírus miatt kell bevásárolnom, hanem a pánikcsinálok miatt. Semmi az ég világon nem indokolja azt, ahogy ma viselkednek az emberek Magyarországon. Semmi. A vírus kevesebb gondot okoz, mint a pánik.
    Ez az én bajom.

    „Vajon ha lenne idős 70 fölötti a családotokban (nálunk vannak többen is) akkor sem vásárolnátok be 1-2 havi adagot?”

    Freetoaster

    A válaszom: nem.
    Van itthon kb 1-2 hétre elég kaja. Teljesen értelmetlennek látom 2 honapra bevásárolni.

    Akik most kirámolják a hipermarketeket, azok a felvásárolt kajának legalább az 50 százalékát ki fogják dobni.
    Tudod miért?
    Mert helytelenül vásárolnak be és mivel nem várhato teljes kiesés az elláto rendszerben.
    Ennyi.

  109. 120: Mégis milyen gondot okoz a „pánik”? Sorban kell állnod a bolt pénztáránál? Nem kaptál olcsó rizst? Tibor bát olvasod, egyrészt bevásárolhattál már, ha meg nem tetted, most minek akarsz, majd mész holnap, nem? Ezen felül mégis miféle problémát okoz?

    Ja, hogy kidobják a felét? Nem látom be mért tennék, de az még mindig sokkal kisebb gond, mint ha meghal akár csak a lakosság 1%-a a járványban.

  110. 120.
    „Akik most kirámolják a hipermarketeket, azok a felvásárolt kajának legalább az 50 százalékát ki fogják dobni.”

    Biztos vannak ilyen idióták is. Láttak egy fészbúk postot, képeket és rohannak átgondolatlanul. Mint Japánban, sokan állnak egy nagy sorban, a magyar gyerek megkérdezte az egyiktől, hogy miért állsz sorban? A válasz: Nem tudom, de mivel sokan állnak, így biztos jó lehet. 😀

    Te nem ilyenekkel vitatkozol itt. Nem vetted még észre?

    Emlékszem mélyen szeretett Nagymamám kamrájára és tanítására, aki átélte a II. világháborút, majd a pengő semmivé válását is. Aztán Anyáméra is. Én nem tegnap vásároltam be, tegnap csak szétnéztem, meg vettem még ezt azt.

    Tudod az a groteszk az egészben, hogy te komzumidiótáztál itt másokat és most kiderül, hogy mind közül te vagy a legnagyobb.

  111. 121: „mivel nem várhato teljes kiesés az elláto rendszerben.”

    …és Te be mersz majd menni a boltba pár hét múlva, tudván, hogy jó eséllyel egy fertőző koronavírushordozóval találkozol, vagy Ő fogta meg előtted a bevásálókocsi fogantyúját, vagy benne van a vírus a szellőzetőrendszeben… stb. stb.

    Lehet, hogy Én vagyok a gyáva, de én nem szeretnék semmilyen boltba menni ezekben az időkben! se élelmiszerboltba, se patikába, se ruhaboltba, se munkahelyre, SEHOVA!

  112. „Te nem ilyenekkel vitatkozol itt. Nem vetted még észre?”

    Nem. 🙂
    Ez van Gyarmathy….

    Szalma:

    látom téged is ural a média meg minden más fake news.
    Ha így van, akkor én most mivel gyözzelek meg? Ugy is felesleges.

    Azt fogom majd tenni amit a hatoságok mondanak.
    Ha elkapom a virust akkor majd elmesélem milyen volt, ok?

    Vagyok én már konzumidióta meg sárban fekvö diszno…. csak azért mert
    nem félek. Fura lény az ember na……

  113. Akárhogy vitatkoztok, pro és kontra, ez most az orosz rulett!

  114. 124: Sok oka lehet annak, ha valaki nem fél, amikor szeme közé néz a halálnak. Pl. ha utálja az életét. Vagy ha mindenen túl van, és békében van akármivel. Vagy ha olyan naiv, hogy nem látja, mivel áll szemben. Gondolom, van még számtalan eshetőség. Neked vajon mi az okod rá? A válaszra én is kíváncsi vagyok.

  115. „kárhogy vitatkoztok, pro és kontra, ez most az orosz rulett!”

    Kedves Zsuzsa

    Budepesten kimenni az utcára nem orosz rulett? Ki adja neked garanciába, hogy nem fognak elcsapni? Ergo az egész élet egy orosz rulett. IGEN. de van ahol hat lövetűt alkalmaznak, és van ahol egymillió lövetűt. Nagyon nem mindegy.
    Nap mint nap célra veszik a halántékodat és meghuzzák a ravaszt. Egyik nap majd lesz benne töltény is. Virus ide meg oda….

    Ábel

    te melyikre tippelsz? 🙂

  116. https://beforeitsnews.com/conspiracy-theories/2020/02/did-a-senior-chinese-military-intelligence-officer-call-the-coronavirus-a-hoax-or-did-dean-koontz-write-a-novel-virus-sequel-2516377.html

    Figyelmetekbe ajánlom mert a móhóságnak semmi se drága!
    https://beforeitsnews.com/awakening-start-here/2020/02/operation-coronavirus-pandemic-16-reasons-for-the-deployment-of-this-devastating-bioweapon-in-2020-12951.html

    Van sima nátha orr csepeg szipog kis köhhintés slussz passz és van gatesféle kutyulék….Kinának aztán haragudjon mindenki kinára…ez is cél….

    Gyerekek a csipös leveskockába belement a moly meg a teába amikor sokat vettem évekkel ezelött..a lezárt rizsben keltek ki átrágták a nylonzacsit…most patentzáras müa ládákba tettem a oroginált zacskóval eggyütt a rizst is meg a lisztet stb…szóval a moly ellen????
    És nyugodt vagyok..kenyeret nem tudok tárolni majd akkor csinálok tésztát, oszt jónapot.

  117. 124. Curix
    „Azt fogom majd tenni amit a hatoságok mondanak.
    Ha elkapom a virust akkor majd elmesélem milyen volt, ok?”

    Ahhoz, hogy megértselek, ezek a gondolatok ugrottak be:
    – Neked nincsnek gyerekeid!
    – Szörnyen elgedetlen vagy az életeddel, nem találod a helyed a világban.

    Ezt nem is kommentálom, ez magáért beszél: „Azt fogom majd tenni amit a hatoságok mondanak.”

    …háát Én k..rvára nem azt fogom tenni, amennyiben az veszélyezteti a családomat vagy bármi más okból szembe megy az érdekeimmel!

  118. Tibor bá

    nincs hatlövetü sehol.
    Nagyon rossz és ferde számokat hoztok. Abbol rengetegek rossz következtetést vontok le.
    A virusnak kb. ugyan az lesz a mortalitása mint az influenzának.Sajnos azt kell mondanom, hogy nem értetted meg, amit írtam.
    Az influenzát miért nem emlegetitek orosz rulettnek? Félt e bárki is valaha az influenzátol?
    Mert most kb. erröl van szo.
    Minden amit ti érvnek ez ellen felhoztok, azok csak feltevések és kétes infok.
    Mutassatok egy képet nekem arrol hogy kinában dozerrel lökik a hullákat tömegsirokba. Mutassatok ilyet nekem.
    Ha ugyan is a virus tényleg ilyen veszélyes, mint ahogy ti itt lefestitek, akkor Kinának már el kellett volna esnie.
    Semmi hivatalos cáfolatotok nincs, csak „fura” oldalakrol még furább beszámolok.

    Gyerekek a WHO már nem a vírussal küzd, hanem azzal a sok téves informácioval, és összeesküvés elmélettel, ami ellepte az internetet.

  119. „…háát Én k..rvára nem azt fogom tenni, amennyiben az veszélyezteti a családomat vagy bármi más okból szembe megy az érdekeimmel!”

    Mert te egy tipikus magyar állampolgár vagy kedves Szalma. Pont az ilyenek miatt tart itt ez az ország ahol…..

  120. 131. Curix
    „Mert te egy tipikus magyar állampolgár vagy kedves Szalma. Pont az ilyenek miatt tart itt ez az ország ahol…..

    Teljes mellszélességgel vállalom!
    Nem vagyok szentfazék, nekem első a család!

  121. Curix Írtad: „Mutassatok egy képet nekem arrol hogy kinában dozerrel lökik a hullákat tömegsirokba. Mutassatok ilyet nekem.”
    Ha mutatnék neked ilyet azt sem fogadnád el, ugye??
    -Mert az biztos csak megrendezett FAKE, nem hivatalos, nem is emberek vannak a zsákokban, hanem leölt állatok, stb..
    Ezért teljesen felesleges veled beszélgetni. Szerintem ezt te direkt csinálod, hogy pár ember agyát jól felbaszod, aztán otthon jót röhögsz rajta. Nem tudom, lehet neked erre porcosodik, vagy valami.. De nem értem. Ha nem értesz egyet azzal amiről most itt a fórumon ezekben a napokban beszélgetünk, akkor minek vagy itt? Vagy miért szólsz hozzá, ha tudod hogy ezzel szinte mindenki idegeire mész? Ez nálad valami becsípődés, vagy perverzió?
    Nem tudom, ki hogy van vele, de én ha az interneten valahol olvasok valami fórumot, és nem tetszik, nem értek egyet azzal amiről az ottaniak beszélgetnek, akkor, nem szólok hozzá, nem idegesítem őket.

  122. Én nem idegesitelek Unicornis.
    Te saját magadat huzod fel.
    Én csak felhivtam a figyelmet hogy ez a pánikoltatás nem biztos hogy célravezetö.
    A többi már a te dolgod.

  123. 132.Szalma

    Én is ezen véleményen vagyok magam és a családom élete és biztonsága lesz a leggfontossabb nem amit a kormány elvár..ezek a hülyék 2 cm-es hóhelyzet se tudnak kezelni nem hogy járványt….

  124. 134.
    Hol van itt pánikoltatás ?
    Részemröl pont hogy köszönöm még januárban felhivták a figyelmem valami nem gömbölyü.
    Alapbol is szeretem ha nem érnek meglepetések, de volt idöm elgondolkozni, készüljek ne készüljek a szokásosnál is jobban valamilyen helyzetre.
    Volt idöm átgondolni nem egyik naprol a másikra pánik felvásárlásba kezdeni, ez sincs az sincs, mert látok pár ilyet a környezetemben, én dolgozok nyugodtan tovább majd meglátjuk mi lesz.
    Mellesleg régota nézegettem vizszüröket de sose jutottam el odáig minek az meg drága is, multhonapban megvettem, ha most nem akkor sose alapon, szerintem jol döntöttem, kenyeret nem kér.
    Nem pánikolok nem kapkodok, nincsen évekre készletem, de egy ideig kihuznánk a családdal bármi van.
    Az biztos napi szinten nem kell és nem is fogunk boltba járni többszáz-többezer ember közé, ez csak elövigyázatosság nem pánik.
    Pánik majd akkor lesz azoknál akik mindenáron a készletezés ellen vannak ha a tescoban pár dolgozo beteg lesz és a többinek nem tudnak annyit fizetni bemenjen dolgozni, na akkor lesz vakarozás.
    És ehhez nem kell mindmeghalunk szintü járvány elég csak pár nem szerencsés eset, én az ilyet azért elkerülném.

  125. 114. Kedves Lóránd

    A civilizáció vagy az egyén szempontjából vizsgáljuk a „keménységet”? Mert ha a kemény és hozzáértő embereken azokat érted, akik vállalják a felelősséget a döntésükért egy általuk nagyobb jónak nevezett dolog eléréséért, akkor nem értem a rettegést ezen a fórumon a vírustól és a (világ-)kormányzati döntésekkel kapcsolatban. Vagy hogy nem maradt időd „betankolni”, mert egy „nagyobb jó” érdekében dolgozol.

    Ha így értelmezzük, akkor az elit meghozta a döntést a civilizáció átalakításáról, amit nem atomháborúval képzel el (ez egy észszerű döntés), és az itt hozzászólóknak (ha keménynek tartják magukat) nem pánikolnia kellene, hanem tudomásul venni azt, amit a civilizáció érdekében fel kell áldozniuk. Adott esetben az életüket kell adni érte, hogy két generáció múlva valaki újra elmondhassa: Bill Gates, Putyin, a mi Viktorunk vagy Trump milyen „kemény” csávó volt. Bevállalta mind a döntéseit a „nagyobb jó” érdekében. Ehhez mondjuk hiányolom a Gene Kranz-okat, akik kiállnak és elmondják mindezt, valahogy mindenhol a szarkavarást látom csak, felelős az nincs…

    116. dajtás

    Akikről te beszész, az mindig is egy maroknyi kisebbség volt, akikből a vész elmúlása után mindig valahogy sokkal több lett, míg a valódi hősök a gödörben maradtak vagy elfelejtették őket. A háború alatt, 56-ban is, Kossuth korában is, vagy akár a mai NER-rendszer alatt. Nincs kivétel. (családi példákat ebben a régióban mindenki tudna mondani, én is, nem is keveset.)

    Szeretném megérteni Kassai szavait, tényleg nagyon szeretném, volt idő, amikor tényleg hittem benne. De a mai fejemmel már nem tudom. Mert kiderül, hogy ezek a „szentnek” tartott kemény emberek valójában miket tettek. A Kassai mondat általános alannyal azt sugallja, hogy a kemény időkben általában kemény generációk jönnek létre és „békeidőben” meg a puhányok. De ez nem igaz, még „többségi” értelemben sem. Generációk vannak, akik megpróbálnak alkalmazkodni a világhoz, ki több, ki kevesebb sikerrel.

    118. Kékavian

    Mondanám, hogy minden tiszteletem, de sajnos már nem tudom. Tehát a hozzászólásod és a Kassai mondat alapján szüleim, nagyszüleim generációja kemény volt a háborúkban és a kommunista rendszerben, de a mostani az meg puhány? Azt mondod 9 óra szalagmunka 2 óra utazás és mellette az építkezés volt a kemény egy olyan rendszerben, ahol mindenkinek volt munkája, függetlenül attól, hogy az gazdaságilag mennyire volt indokolható vagy hasznos? 30-32 éves korra már általában volt két gyerek, egy ötven négyzetméteres lakás, évi egy nyaralás, ha volt pártkönyv és egy kis „keménység”, akkor egyéb extrák is. Egy jelenlegi „átlag” fiatalnak esélye sincs erre, holott sok helyen csak szeretnének 9 órás munkanapot, a valóság egészen más.

    Igazságtalan az általánosítás, mert a „kemény” generáció felelőssége ezzel fel van mentve mindabban, ami mára kialakult. Nincs benne az, hogy ez a generáció hány emberi roncsot termelt ki és azok mennyi sérült gyereket. Nincsenek benne a világégésben megrokkantak, a dohányosok, alkoholisták és depressziósok tömegei, akik ma is megterhelik a jóval kevesebb számban, de jóval nagyobb mértékben adózó és kizsigerelt „puhány” fiatalok tömegeit. Nincsen benne az, hogy a „kemény” generációról gondoskodott az állam, míg a mostani fiataloknak esélytelen már a nyugdíj gondolata vagy a stabil egzisztencia is. És természetesen nincsen benne az a felelősség, hogy a kommunizmust ezek a „kemény” generációk konzerválták ebben a régióban, esélytelenné téve a következő generációkat egy igazságosabb társadalom felépítésére, pusztán a demográfiai súlyukkal és magatartási mintáikkal.

    Amúgy meg rossz hírem van: a viharban a „kemény” dolgok hajlamosak eltörni, míg a „puha” dolgok elhajolni és túlélni…

  126. „A Moderna gyógyszercég vakcináját azért sikerült rekord gyorsasággal kifejleszteni, mert egy viszonylag új biotechnológiai eljárást alkalmaztak, ami nem igényli, hogy nagy mennyiségben tenyésszék ki a vírust. Ehelyett a vakcina egy mRNS-t tartalmaz. Az mRNS (vagy hírvivő RNS) a DNS-ről íródik át, majd kijutva a sejtmagból a fehérjeszintézis mintájául szolgál. Az oltóanyagban lévő mRNS hatására tehát beindul a gazdasejt fehérjetermelése, és legyártja azt a fehérjét, ami elengedhetetlen a vírus számára ahhoz, hogy fertőzőképes legyen. A fehérjét ezután felismeri az immunrendszer, és antitesteket termel ellene. Amikor tényleg fertőz a vírus, a felszíni fehérjéje már nem éri felkészületlenül az immunrendszert, azonnal fel tud lépni ellene. A szervezet pedig ezzel védetté válik a vírus ellen. Elméletben.”

    https://index.hu/techtud/2020/02/27/koronavirus_kiserleti_vakcina_elso_verzio/

  127. 42. A VG szétzúzása, központosítás, felügyelet a cél.
    Nincs más út.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük