(3096) Az éhezés háborúkat kényszeríthet ki

Tibor bá’ online

 

Az ENSZ szerint, ha a század közepére az országok nem állítják le az elsivatagosodást, az éhezés háborúkhoz vezethet.

Az ENSZ határozott figyelmeztetése: egyre több ember van kitéve vízhiánynak, éhezésnek, ami helyi konfliktusokhoz vezethet. A New Yorki csúcs értekezleten előálltak egy tervezettel, aminek célja az évi 120.000 km2 termőföldvesztesség megállítása. (Magyarország területe 93.000 km2).

Az ENSZ becslése szerint a termőföld elvesztése 2045-re 135 millió embert fog földönfutóvá tenni. Ezért több mint 190 ország egyezett bele, hogy kísérletet tesz a termőföldvesztés visszafordítására.

Hogy ez mennyire lesz sikeres, azt még meg kell látni. Olyan szervezetek mint a Klímaváltozási Konvenció már évtizedek óta létezik, de a probléma továbbra is fokozódik. Viszont a résztvevő összes ország rendelkezik tervvel, miként állítsák le a termőföldvesztést, és helyezzék vissza az erdőket és a megművelt területeket.

Termőföld visszaállítás a klímaváltozás, és biodiverzitás elvesztésének a legolcsóbb megállítása.

Múlt év szeptember 13.-án tartott Delhi találkozón tárták fel azt a földhasználati jog bevezetését azok részére, akik vállalják a termőrétek védelmét és garantálják a gabonatermesztést.

És mintha ez nem lenne elég, a Közel Keleten olyan sáskajárás pusztít, amire nem volt példa 70 éve.

Pakisztán vészhelyzetet hirdetett. A sáskával fertőzött terület szokatlanul nagy.

Ez egészen biztos élelmiszerhiányhoz fog vezetni, aminek a mértéke még nem megmondható. Szóval az emberiségnek több irányból érkező veszéllyel kell szembenéznie.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

53 gondolat erről: „(3096) Az éhezés háborúkat kényszeríthet ki

 1. Tibor bá’! Ez a kép ez azt jelenti, hogy ma van a szülinapja?
  Akkor Isten éltesse!
  Ha nem, akkor is…

 2. 1: Csatlakozom, Isten éltessen!

  A kék szaggatott vonal lenne a sáskajárás által érintett terület határa? Honnan tudják a sáskák, hogy hol vannak az országhatárok, és mért állnak meg pont bizonyos határoknál?

  Kíváncsi leszek, milyen technológiákkal akarják visszafordítani a termőföldpusztulást.

 3. Isten éltessen Tiborbá! És elnézést az Isten szóért, de másképp nem tudok utalni rá 🙂

 4. 1 & 2 & 3:
  Igen, ma van a szülinapom. Ezért tettem fel friss fényképet, mert nem akarok csatlakozni azokhoz, akik 20 éves fényképek mögött roskadoznak a megöregedésben. A jó kívánságokat köszönöm. Intuitív: A nyelvi „isten” mg „lélek” természetes alkalmazás, nem jelent elkötelezettséget. Így kommunikálunk egymással.

 5. Tibor bá’: Boldog születésnapot és jó egészséget kívánok! Ez utóbbit szintén kívánom minden kedves blogolvasónak!

 6. Tibor bá’ !

  Boldog szülinapot kívánok Én is!

  Mi a titkod?
  Világvégéről, háborúról beszélsz, ez éltet?
  Legyen így még ezer évig!

 7. Köszönöm a mai posztot.

  Az ünnepeltnek pedig jó egészséget kívánok! 🙂

 8. 8- n/a és mindenki:
  Budapest ostroma alatt majdnem 12 éves voltam. Szörnyű volt, amit a város és lakói elszenvedtek. Víz, áram, élelem és fűtés hiánya, de bőséges mennyiségű halálos veszedelem. Apám kereskedő volt, mindenünket kirabolták, de apám jelentős élelmiszer készletet halmozott fel, amiből újra talpra tudott állni, mert egy kiló kenyérért festményeket adtak. Az ostrom után megindult a magyar hiperinfláció, amikor megtanultam, hogy a vagyon/értékek nagyon gyenge lábakon állnak. De legjobban azt tanutam meg, hogy a megfelelő időben szerzett információ mindennek az alapja. Ezt a tudást kívánom azóta is átadni a környezetemnek. Ezt mások is tudják, de az ember gyorsan felejti el azt, ami kellemetlen, és csodálkozik, amikor újra bekövetkezik.

 9. Boldog születésnapot kívánok Tibor Bá’
  Re 13.
  Az emlékek az idő múlásával megszépülnek, de legalábbis eltompulnak. Múlt nyáron bőrig áztál egy viharban, a guta majd meg ütött mert a róka elvitt 10 csirkét, összetörted a kocsid, stb. Egy év múlva már nevetve mesélsz róla.
  Azok a dolgok amik a háború alatt és után voltak, szinte felfoghatatlanok a ma élő emberek 98 százalékának. Még az ilyen hiteles forrásból származó adatokra is legyintünk és bontunk meg egy sört vagy csipszet.
  Az én nagyszüleim is meséltek ezekről az időkről, de mivel ők vidéken éltek, inkább a szegénységet emlegették és szerintem azt is csak tompitva. Úgy gondolták és hitték, hogy ez úgysem jön el újra.

 10. Tibor bá’
  Én is még nagyon sok boldog születésnapot kívánok Neked és hozzá jó egészséget!

 11. 14 – BAB:
  Egy társadalom jóléte, nyugalma, boldogsága szinte percek alatt meg tud változni. Ezt nem szabad elfelejteni.
  A jókívánságokat köszönöm.

 12. Boldog születésnapot kívánok Tibor Bá’!!

 13. Isten éltessen sokáig! Eddig jól csinálja 🙂

 14. Boldog születésnapot kívánok, Tibor Bá’!

 15. Kedves Tibor bá!
  Boldog születésnapot kívánok!
  Egyben megragadva az alkalmat utaltam a számládra támogatást, megköszönve a lehetőséget, hogy általad fontos információhoz jutok ilyen nehéz időkben.
  Remélem jövőre is lesz lehetőségem megismételni a fenti műveletet.

 16. Ép szellemet,jó egészséget!

  A termőföld kieséshez számoljuk a vetőmag gyártó maffiát,épp pl.Indiában volt nem rég eset,mennyi öngyilkos volt a rossz vetőmag miatt,amit kölcsönből vettek meg.
  De maradjunk itthon.Lehet választani,több cikk egyben
  https://www.agrarszektor.hu/tags/bioetanol/
  a lehetetlen árú hatástalan növény védelmi szerekről,az elsavasodást okozó műtrágyáról,és a kereskedő maffiáról akik szinte önköltségi áron vesznek,és jól eladnak.
  A hatalmas vízkészletünkről,de az öntözést még mindig akadályozó tárcánktól,a multik ténykedéséről,a geotermikus fűtésű fólia termesztéstől,és a parlagon hagyott földek agrár támogatásáról.
  Persze ezeket mindenki tudja,de marha jó játék az élelmiszerrel zsarolni országokat,mint Venezuela aki fürdik az olajban.

 17. 22 – bj:
  Mind kettőt köszönöm. Be kell vallanom, hogy erőt ad a munkámhoz a sok jókívánság, ami tökéletesen lenullázza a néha-néha jelentkező pimaszkodást.
  A köszönet természetesen kijár néninek és Szj-nek is.

 18. Isten éltessen Tibor Bá’ ! Remélhetőleg még sokáig olvashatjuk az érdekes témákat, gondolatokat és néha-néha belecsaphatunk egy “ősleves” -es vitába is. 🙂

 19. Csatlakozva a többiekhez, még minimum 10 évig éltessen az Isten (ezen a blogon is) Tibor bá !
  Állítólag az ilyenkor születettek nagyon eredeti, kreatív gondolkodók, az aktív elméjük egy percre sem hagyja abba a gondolkodást, ugyanakkor nagyon kritikus emberek. … állítólag, de ez nem tudományos 🙂

 20. Isten éltessen Tiborbá. Remélem még vagy 10 évig nyomatod a posztokat.

 21. Boldog születésnapot kedves Tibor bátyám!

  A poszt jó, és igen, hajlamosak vagyunk a jóhoz hozzászokni.

 22. Kedves Tibor bá’!

  Én sem szeretnék kimaradni a köszöntők népes táborából: Kívánok boldog születésnapot és adjon az Isten jó egészséget! (Nem vagyok én sem hívő.)

  Nagymamám 19.-én tölti a 89.-et. Szívós egy generáció, azért szerintem van miért büszkének lenni rátok.

 23. Boldog süti?ot kívánok én is ?? . Éljenek a vízöntők ?

 24. Márciusig nem akartam írni, de ezt nem hagyom ki. Isten éltessen Tibor bá’ még vagy 15 évet szellemi frissességben (hívő vagyok és így is gondolom az üzenetem:-))!
  Tényleg szívósak vagytok, édesanyám a tavalyelőtt halt meg 88 évesen.

  Off.
  Anonimnak üzenem, hogy minden OK. Lehet hogy tévedhetek, hiába, abból dogozok amit tanultam (elvégre a relativitás elmélet is inog). DE(!) remélem nekem lesz igazam (mindenki érdekében!), és akkor beszélünk egy jó hideg sör mellett a globális felmelegedésről – annak közepette.:-) (mert szerintem az teszi be a kaput a népnek).

  Üdv.

 25. Tibor bà. Isten èltessen mèg sokàig. Èvànak üdvözletem.

 26. Isten éltesse soká Tibor bá!
  Köszönöm szépen Önnek az elmúlt tízensok év posztjait, tanîtásait!
  Mivel „csendben figyelő” voltam eddig, szeretném megköszönni a többieknek is az igazán értêkes, és olvasmányos kommenteket!
  Ahogy nekünk a Balaton a Riviéra, úgy nekem az at.hu a napi hîrlap! 🙂
  Tisztelettel egy börzsönyi betyár.
  😉

 27. Köszönöm, köszönöm, köszönöm: Nem lehet nem meghatódni tőletek. Tényleg csak remélni tudom, hogy még hosszú évekig közöttetek maradhatok.

 28. Drága Tibor bá
  Lakóhelyem ősi hagyományainak megfelelően azt kivánom Neked, hogy Allah növessze hosszúra, minél hosszabbra a szakálladat.

 29. 25. Tibor bá’, a pimaszkodók éltetik az emberben a „márcsakazértis” virtust. Boldog születésnapot kívánok ilyen szellemi frissességben még jó sokáig!

 30. Isten éltessen Tibor Bá’ ! Örölünk, hogy vagy nekünk. ☺

 31. …….. hogy még hosszú évekig közöttetek maradhatok

  Boldog születésnapot kendnek, Tibor bátyám!

  ….. hogy még hosszú évekig közöttetek maradhatok……egy, és elégséges feltétele,
  hogy ne felejtsen el levegőt venni hosszú ideig. A többit majd elrendezi a SORS.

 32. Nagyon boldog születésnapot kívánok, erőben, egészségben, szellemi frissességben.

 33. Isten éltessen Tibor bá’

  Unicum-ot az unikumnak!

 34. Kedves Tibor bá’
  BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT KÍVÁNOK!
  és jó egészséget.

 35. 25 Tibor bá’

  Nagybácsi – így hívtuk mindnyájunk nagybácsiját a családban( nagymamám testvére,aki hazajött az I .vh-ból a képe benne van a könyvben) mikor 90 éves volt,és örült mindennek
  olyannak is aminek itt soha,senki,olyan volt mint egy családi Disney film főhőse azt mondta a szülinapján
  Csak tiszta fej,és egészség legyen,és mosolygott.
  Mivel” vettem észre tüsszentésed”,ez még bennem maradt

 36. Boldog születésnapot. Allah növessze hosszúra a szakálladat Tibor bá’! 🙂

 37. 37 – bálint, 47 – dajtás:
  Éva hetente egyszer nyirbálja a szakállamat. Nem kellemes. Allah inkább állítsa le a növekedést, ha szabadna kérnem. Esetleg a 64 szűz jöhetne még számításba, és akkor bánom is én a szakállt. 😀

 38. Tibor bá’, én két dolgot is kívánok neked. Egyrészt teljesüljenek a jókívánságok, amiket az előttem szólók szépen összeraktak Neked a „tortádra”. Erre már nehéz bármit is licitálni. Másrészt, hogy ne legyen igazad „úgy általában”. Mivel az eszem azt súgja, hogy ennek a kettő kívánságnak együtt van a legkisebb esélye, ennek kell hát szívből drukkolnom!

  És ha jut még erő egy harmadik kívánságra, akkor sok egészséges pimaszkodót kívánok még a következő évtizedre is… (de ez már nem fair, mert magamnak is kívántam vele… 😉

 39. Isten eltessen Tiborba’, nagyra ertekeljuk a munkaid es erofesziteseid.
  Jo egeszseget es tiszta tudatot Nektek meg sokaig 😉

 40. Boldogat még legalább 100 ig. Ezzel persze magunknak is kérek még 13 évet, de azt hiszem ezzel ki is egyeznénk. ?

 41. Nagyon Boldog Születésnapot kívánok! Reméljük a legjobbakat, hogy nem lesz igazad Tiborbá! De ha mégis, azt az első sorból fogjuk végignézni. És akkor elmondhatjuk, hogy Neked köszönhetően volt időnk felkészülni, már amennyire fel lehet egy ilyenre. Én nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat, és őszintén remélem, hogy később, olyan 15 év múlva is köszönthetlek! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük