(3071) Tesztoszteron szint – fordítás

Tibor bá’ online

Csak a neve férfi: A legújabb tanulmány szerint az amerikai férfiakban a tesztoszteron szint drámai módon csökken. Mi lehet az oka?

Szerző: Peter Andrews Londonban élő ír újságíró, genetikus, diplomáját az Univesity of Glasgow-ban szerezte.

Szennyezés, ülő életmód, szójabab, de még a társadalom feminalizálását (elnőiesedését) is felhozták a tesztoszteron krízis okaként. Az amerikai népesség jövője függ tőle szó szerint.

Köztudott, hogy a tesztoszteron a férfi hormon, ami a fiúból férfit csinál. Pubertás korban beindítja a másodlagos nemi jelleg kifejlődését: megerősödik az izom és a csont, mélyül a hangszín, beindul a testszőrzet növekedése.

Egy új tanulmány szerint kiderült, hogy a tesztoszteron kb. 1999 óta krízisben van Amerikában. Több mint 4000 férfinél mérték meg a szérum tesztoszteron szintjét 15 és 39 életév között. Az eredmény félreérthetetlen. Az elmúlt két évtizedben a csökkenés több mint 25 százalékos volt.

Nem meglepő tehát, hogy a spermaszámlálásnál zuhanást tapasztaltak az elmúlt évek folyamán. Mivel a herék termelik mint a tesztoszteront, mint pedig a spermiumokat, valószínű, hogy a laptopok kerültek túl közel a herékhez.

A hím aktivisták felvetnek néhány valószínűséget: az élelmiszerekben, és az ivóvízben található hormonok, a mindenütt jelenlévő pornográfia, szójabab töltőanyag. De ezek egyenkénti vizsgálata nem hozott eredményt. A mozgásszegény, ülő életstílus egészen biztos szolgáltat okot, de mindent nem magyaráz meg. Az elhízás lehet egy ok, de a vizsgálatba vontak között különváltan nézték a normál BTI-vel rendelkezőket. Nem oldotta meg a rejtélyt.

Érdekes hipotézis  a társadalmi feminizáció, amit akkor is nehéz lenne vizsgálni, ha politikailag nem lenne inkorrekt. Vajon, ha a korábban hím domináns munkaerő piacra beáramlott nők megváltoztatták a férfiak hormonháztartását? Hosszú távon ez teljesen elképzelhető. A munkahelyeken, de még a családi életben is a férfi agresszivitás, a férfiak közötti versengés, a „férfias viselkedés” visszaszorítás nagyon is kihathat a hormontermelésre. Valamit –  valamiért.

Miért pont Amerika? Nyugat Európa semmiben se különbözik hiper-feminizált társadalmával. Csakhogy ott ilyen felmérés még nem volt, pedig igen nagy szükség lenne rá. Mint ahogy arra a szükség lenne, hogy Amerikában felmérjék a férfiak szérumában lévő ösztrogén (női hormon) mennyiségét is. És az amerikai nők szérumában található tesztoszteron mennyiségét.

Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy ez egy szomorú hír, mert nem csak a termékenység csökkenésről lehet szó, de a tesztoszteron csökkenés kihathat az élettartamra is, növelheti a halál kockázatát. Azt is lehetne állítani, hogy a csökkenő tesztoszteron szint tökéletes metafora az amerikai férfiasság egzisztenciális krízisére.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 gondolat erről: „(3071) Tesztoszteron szint – fordítás

  1. Saját magamon végzett most már 56. éve tartó (sic) megfigyeléseim alapján is azt valószínűsítem, hogy a tesztoszteronszint, a férfias – határozottabb, erőszakosabb, agresszívebb, magasabb státuszból gyakorolható – magatartásformák függvénye.
    Ha az alanynak lehetősége van ezeket gyakorolni, akkor magasabb lesz a tesztoszteronszintje is.
    Ha nem ez a helyzet,akkor passzívabb szubdominánsabb lesz, feminímebb ,engedékenyebb és a libidója mérséklődik.
    Egyébként ezt az emlőshímek megfigyelései is igazolják.
    Az agresszivitás és a szexuális aktivitás egymást erősítő összefüggése köztudott.

  2. Van erről egy nagyon részletes, 6 részből álló cikksorozat a férfihang.hu-n. Íme az első rész:
    https://www.ferfihang.hu/2019/07/08/nekunk-hugyoztak-kornyezeti-osztrogeneket-es-azt-isszuk-elso-resz/

    A cikksorozat lényege: a természet (azon belül az ivóvíz is) annyira szennyezve van ösztrogénnel, hogy ez hamarosan a kihalásunkhoz vezet.
    Nagyon messziről kezdi, és rengeteg kitérőt tartalmaz, de érdemes rászánni az időt és végig olvasni a 6 részt.

  3. 1. Határozottan állítom már csak a súlyemelés 2 éves pihentetése hatására csökken a tesztoszteron szint.
    Újbóli nekirugaszkodàsra meg emelkedik.
    Vajon az időskori demenciàt is befolyásolja??

  4. Én is szeretem a tesztoszteron színt, de a kék színt még inkább… 😉

    „Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy ez egy szomorú hír, mert nem csak a termékenység csökkenésről lehet szó, de a tesztoszteron csökkenés kihathat az élettartamra is, növelheti a halál kockázatát. ”
    A tesztoszteron csökkenés a várható élettartamra vonatkozóan inkább növekedést okozhat. Ezt igazolják pl a kasztrált állatok hosszabb élettartamai, de emberekre vonatkozóan is létezik olyan kutatás, ahol kimutatták, hogy az eunuchok átlagos élettartama hosszabb.
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982212007129

    Persze a férfiak többsége nem cserélné el a „családi ékszereket” néhány plusz évért (kivéve az előző poszt nemet váltóit…).

  5. A tesztoszteronszint a herekapacitás függvénye.
    A here, mint mirigyes szerv a vérből felvett, „hozott anyagból” dolgozik, tehát a tesztoszteronszint visszaesésének oka lehet a csökkenő herekapacitás, gyulladásos folyamatok miatt pl., a hormonok előállításához szükséges anyagok mennyiségi, ill. minőségi problémája, ez egyértelműen táplálkozásbiol. összefüggés, és amiről kevesebb szó esik, az agyalapi mirigy serkentő hormonjainak megborulása miatt is bekövetkezhet.
    Kivizsgáláskor első a serkentőhormon normális szintjének visszaigazolása, aztán a here által termelt vérbeli tesztoszteronszint meghatározása, végül a here – mellékhere struktúra morfológiai (tapintásos vagy UH) vizsgálata, ill. a spermiumok mikroszkópos vizsgálata. S még ekkor sem biztos, hogy minden rendben lesz, hiszen a spermiumok érési folyamata is számít (szintén életmódból adódó gyulladásos folyamatok jöhetnek szóba – beleértve az ölbe vett laptopot, szűk alsógatyát, stb.), lásd alacsony spermaszám, akár impotencia (lelki, pl. mindennapi túlterheltségből adódó folyamatok is).

    Kizártnak tartom, hogy az egyén gondolkodásmódja, vagy beállítottsága önmagában csökkenthetné a tesztoszteronszintet, viszont egyértelmű, hogy a fenti okok miatt bekövetkező tesztoszteronszint csökkenés kihatással lehet akár a társadalmi berendezkedésünkre is.

    A tesztoszteron – libidó – agresszivitás – (sőt a kopaszodás egy fajtája is!) összefüggések tudományosan visszaigazolt tények. Ez a probléma jelentkezik az életkor változásánál is, s itt pedig fontos megjegyezni, hogy nem önmagában a tesztoszteron szint számít, hanem a többi hormonhoz mért aránya, sőt, a túl magas tesztoszteronszint kifejezetten káros lehet, komoly eü. kockázat.

    Összefoglalva egy jótanács a fiataloknak: Addig dugj, amíg tudsz! 🙂

  6. Most akkor nekem csak egy kérdésem van.Vizsgálták-e már a ma élő bennszülöttek tesztoszteron szintjét. Kíváncsi lennék mi lenne az eredmény.Így ez a kutatás egy fabatkát sem ér.Ha kiderülne,hogy a bennszülöttek férfiasságával nincs semmi probléma,akkor le lehetne vonni belőle messze menő következtetéseket.Ez a kutatás megint csak felesleges kiadás volt.De tovább megyek.Na ezt megállapították és akkor mi van??Az a négyezer amerikai férfi majd ki fogja kapcsolni a számító gépét, fel áll és kimegy a kertbe kapálni és nem enged be az agyába a több millió haszontalan információt????Kétlem ,de lehet,hogy ez lenne a megoldás!

  7. 5 – Csongor:
    Nekem jobb tanácsom van a fiatalok részére: Ne hagyd abba a dugást, bármi is jöjjön közbe. 😀

  8. A liszt és minden így szinte majdnem minden élelmiszer tartalmaz Atrazint
    az általánosan használatos nagyüzemi gyomirtó szer Glifozát maradványból.
    Amivel a kiskerteket beszórják Glialka az is az.
    Elsődlegesen a Glifozát teszi terméketlenné a férfiakat.
    A mg.-i táblák menti MÉZhozamban is benne van.
    Valami okból fluoridot kevernek a szájápolási termékekbe.
    A németek anno patkányméregnek használták.
    A patkány okos állat, nehéz megmérgezni. A fluor lassan mérgezi meg.
    A pet palackok anyagába lágyító célból tereftalátot kevernek.
    az mellett a Biszfenol is, ha van BPA benne.
    Műanyagokban és azokból készült termékből lassan mérgez.
    A szalicilt betiltották, már benzol szerű anyaggal tartósít mindenki
    Na benzoát is benzol féle. Nem az élet záloga.
    Netről lehet szalicilt rendelni.
    Az ivóvízzel egyre több antibébi maradvány ösztogén
    hormon szerű anyagokat fogyasztunk.
    A feldolgozott húsok tartósítására nitrátokat kevernek.
    Ez romlatlan állapotot okoz, még a baktériumok se értik.
    A cukorpótló aszpartámok, diétás kóla stb.
    a májat, így lassanként az egész testet lerontja, betegséget okoz.
    Mindezek együttes hatása a tesztoszteron szint és az életerő lecsökkenése.
    Egy értelmes nőt megszerezni, és megtartani
    gyermeket vállani, családi kapcsolatot kialakítani
    nem minden férfinak adódik módja.
    a Szex nem létszükséglet.
    Ha a szervezet betegség jeleit, lázat érez, az első hogy eldobja.
    Egyszer a (testosteron szint) lement,
    teológiából rendesen felkészült női személy kell legyen
    amíg vissza imádkozza.

  9. A világ jelenlegi helyzetében ezt a posztot én inkább pozitivnak látom, mint negatívnak.
    Ezen a bolygon minden kölcsönhatással van mindennel. Hatás ellenhatás.
    Most mondjam azt hogy kevésbé lesz véres a vég?
    Kevesebb teszto. kevesebb eröszak. … ez is egy megközelítés.

    Nyilván én is tudom, hogy a hír önmagában nagyon rossz, de csak akkor ha elvonatkoztatunk jelen helyzetünktöl….

  10. Tibor bá
    Nem akarod megtudni, hidd el, nem akarod megtudni mennyi rengeteg vegyszer van a mai élelmiszerekben- azokban is, amit jó drágán mint bio-terméket sóznak rád – nem akarod tudni mi van az ivóvizedben, hálózati fertőzés ellen, persze, továbbbá azt sem akarnád meg tudni mennyi szennyezőanyag van az atmoszférában.
    A körülötted a nap minden órájában szakadatlanul keringő rádióhullámokról még nem is beszéltünk, ezek messze nem égészségbarátok.
    Ésd elképzeled, hogy mindez nem hat ki az emberre?

  11. 10 – Bálint:
    Én pontosan tudom, hogy mennyire mérgezi magát az emberiség egyesek profitja miatt. Ez ugyan olyan, mint a fossziliák égetése. Semmi se számit, csak egyesek profitja.

  12. 10Balint
    Most indul az 5G a mobiltelefonoknál. Kíváncsi lennék annak a véleményére aki benne van a témában hogy ez mennyire lesz káros az emberi szervezetre.
    Mondjuk annak aki torony közelében lakik és annak aki nem , de ugye oda is eljut az 5G.

  13. 12.andrew
    ….”Mondjuk annak aki torony közelében lakik és annak aki nem , de ugye oda is eljut az 5G…..”
    Eszméletlen.
    1920-ban, csekély 100 éve, tökéletes rádiócsend honolt a Földön.
    Elképesztő fejlődésen ment keresztül az emberiség technikai vonatkozásban, hogy ez kihat az egészségünkre is, az kétségtelen.

  14. 11-Tibor bá
    Nem annyira rosszalásból irtam a vegyszeres élelmiszerekről, hanem csak mint észrevétel.
    Mindennek megvan az elő-és hátulútöje. Ha nem vegyszereznék a húsállatokat, a halféléket is beleértve, ha nem műtrágyáznak, akkor a szaporodó-túl gyorsan, és negativ, többet felzabáló, mint előállitó-emberiség ismét nyomorra, éhezésre volna itélve, mint ahogy történelme folyamán, az utolsó néhány évtizedet leszámitva, mindig is volt.
    Szóval, valamit valamiért, Tibor bá, sajnos.

  15. Az usa is lehetőségei felett népesedett el, akkor mi a baj? a korrekció?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük