(3062) Ausztrália lángokban

Tibor bá’ online

 

Késhegyre menő vita folyik az ausztrál lakosság és az ausztrál kormány között, olyan szinten, hogy a miniszterelnököt szemtől-szembe elküldték a picsába (piss off). A 46 fokos füstöt hordó szélben a lakosság állítja, hogy ez a klímaváltozás hozadéka, és a kormány miért nem tesz ellene semmit. Ezzel szemben a kormány ezt tagadja és tovább nyomja a szén exportot, mert erre Ausztráliának szüksége van.

Erre fel az ausztrál meteorológiai intézet nyilvánosságra hozott egy grafikont (itt alul), amit magyarosítottam.

Ha egy kicsit áttanulmányozod a képet, akkor kiderül, hogy kb 1980 óta Ausztrália folyamatosan egyre melegebb és egyre szárazabb. Tehát a folyamat mozgásban van, ami egybe esik a globális klímaváltozás tényével.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

43 gondolat erről: „(3062) Ausztrália lángokban

  1. Tegnap olvastam, egy Ausztráliában élő magyar írását a bozóttüzekről. Azt írja, szélsőséges, de nagy befolyással rendelkező környezetvédők, betiltották az aboriginek földkezelési módszereit, közte az irányított égetést. Az esővizet nem tárolják, hagyják szabadon, gyorsan visszafolyni a tengerbe. Tehát sem öntözésre, sem tűzoltásra nincs elegendő víz. Környezetvédelmi okok miatt, még a tengervizet sem engedik tűzoltásra használni. A természet működését nem ismerő fotel természetvédők iszonyatos károkat okoznak.

  2. 1. Tipikusan az a rossz érvelés a tiéd, amikor általános következtetéseket vonsz le egy-egy idióta esetből. Nyilván vannak balul sikerült környezetvédelmi próbálkozások, de attól még általánosságban 99%-ban olyasmikért küzdenek, és olyasmik születnek miattuk, amik fontosak. Az meg messze nem igaz, hogy „a természet működését nem ismerő fotel természetvédők iszonyatos károkat okoznak” . Ez olyan, mint amikor a műtőasztalon meghal egy-egy beteg műhiba miatt, aztán az összes halálesetért az orvosokat teszed felelőssé a világban. Mindenhol vannak tévedések, minden szakmában, de ezt kisarkítani, és ezt felhasználva hangulatot kelteni álságos. Iszonyatos károkat nem a környezetvédők okoznak, hanem a környezetvédelem alól kibúvó cégek, és kormányok.

    Én arra leszek kíváncsi, hogy milyen lesz a mi nyarunk. Ez az ausztrál helyzet lehet, hogy számunkra se jelent sok jót.

  3. IR, +1

    Hogy egyre melegebb, az egyértelmű. Hogy szárazabb is lenne, az nem. Én inkább enyhe nedvesedést látok.

    A négy legnevesebb év közül három piros. A pirosak közül több van a vonal fölött, mint alatt, a sötétkéknél fordítva.

    De az átlag nedvességváltozás valószínűleg nem statisztikailag szignifikáns.

    Az viszont egyértelmű, hogy a nedvességeloszlás egyre szélsőségesebb. Lucskos évek és csontszáraz évek vannak pirosan, míg a kékek közel maradnak a középvonalhoz.

  4. Én nem általánosítottam, egy konkrét esetről írtam, az abban résztvevőkről.

  5. 1 Az értelmes vízgazdálkodást én is támogatom.

    Most már ugyan halottnak a csók.

  6. A fehér ember 300 éve van Ausztráliában. Most jut eszükbe, hogy nem vették át az őslakók talajégetését? Vicces. Eddig miért nem volt ilyen kiterjedésű bozóttűz?

  7. Ausztrália a világ egyik legjólétibb állama (talán volt).Majd most ez is idővel megrendül és szép lassan.Láttam egy utifilmet brazíliáról, ott is válság vaan és süllyed az életszínvonal.
    Pl szaud arábiában is gondok vannak és süllyednek az átlagemberek.Az egész világ sülyed életszínvonalban.Előbb utóbb mindenhol beüt a dolog.
    Ausztráliában 1 magyarosrszágnyi terület égett le, az már azért nem semmi.Gondolom ilyenkor a korom árnyékol valamennyit csak ezért van 48 fok és nem több.
    Az hogy beindították a szénbányászatot újra nem tudom milyen mennyiségekkel, de gondolom már nem oszt nem szoroz a világon lévő szénkitermeléshez képest.

  8. Gondolom, egy ideig most majd jobb lesz, mert elégett egy nagy csomó éghető anyag az erdőkben, bozótosokban. Lesz pár évük gondolkozni az ausztráloknak, hogyan tovább

  9. 8 – Asidotus:
    Nincs min gondolkodni. Sydneyben 48,9 °C a rekord meleg. Ez nem embernek való! Még két-három hónap a szezon, és jövőre is lesz nyár.

  10. „Újra előkerült az a tanulmány, amit 2008-ban az ausztrál Ross Garnaut egyetemi tanár és közgazdász vezette testület készített, és ami sajnos újra szinte pontosan megjósolta, hogy a klímaváltozás miatt a tüzes időszakok Ausztráliában korábban fognak kezdődni, tovább fognak tartani, és jóval intenzívebbek lesznek. 12 évvel ezelőtti becslésük szerint a növekedés fokozatos lesz, azonban 2020 körül fog először igazán látványosan megmutatkozni. Igazuk lett.
    Garnaut ezt nyilatkozta korábbi tanulmányáról:
    „Szomorú vagyok, hogy hatástalan voltam. Megvolt a lehetőségem, hogy beszéljek az ausztráloknak a veszélyről, de hatástalan voltam, hogy meggyőzzem őket: nemzeti érdekünk az, hogy pozitív szerepet vállaljunk a globális kibocsátás-csökkentési erőfeszítésekben.”
    Ugyanez a tanulmány kimondja, hogy amennyiben ugyanilyen ütemben növekszik a légkör üvegházgáz koncentrációja, akkor 2067-re akár 300%-kal (!) nőhet meg a hasonló tűzesetek száma.”
    https://www.sbs.com.au/news/how-a-climate-change-study-from-12-years-ago-warned-of-this-horror-bushfire-season

  11. Nekem erről elsőként az jut eszembe,hogyan keletkezik tűz? Arról nem érkezik jelentés,hogy vihar ,illetve villámlás okozza,vagy éppen egy eldobott cigaretta?
    A második gondolatom az,hogy még nem hallottam olyan hírt,hogy egy leégett területen, megkezdték az újra telepítést.Az ausztrálok is képesek összeveszni,a helyett,hogy inkább neki látnának a faültetésnek.Veszekedni még mindig kényelmesebb ,mint fát ültetni.
    Harmadik gondolatom,hogy az őserdők irtását azonnal be kellene szüntetni.
    A zöld pártiaktól pedig elvárnám,hogy legyen hetente bejelentési kötelezettségük,hogy mennyi fát ültettek és nem az,hogy hány tüntetésen vettek részt!!!

  12. Tudja valaki hogy hogy áll Ausztrália mezőgazdasága most? Gabonatermelés lehetséges még ott vagy behozatalra szorul? Tartós 48 fok melegben van gyümölcstermelés mert ott szerintem leszárad minden.Max. még a zöldségtermesztés oldható meg csepegtető öntözéssel.Honnan szerzik be a gyümölcsöt?Behozzák külföldről?Mert azt is nehezen tudom elképzelni hogy a romlandó gyümölcsöket behozzák majd széttetírik egész ausztráliában a boltokban.

    sandor 55
    nyilván mindenki leszarta eddig a tüzeket.Nem hiszem el hogy nem lehetne 200 cellára felosztani ausztráliát, felvenni 200 embert és figyelni a tüzeket műholdról.Ha valahol felbukkan akkro repülővel gyorsan odamenni és eloltani akár egy repülő hajtóművel amiben CO2-őt nyomna egy 10000 literes sűrített levegős tartályból (van bőven:D) Lenne mondjuk 1000 ember erre összesen. Ma Kínában 200 millió kamera van ami az ember be tudja azonosítani ha az arcát el is takarja , vagy ha szidja a kormányt egyből lehallgatható, de még a pulzusa is. Nem hiszem el hogy a mai technikával olyan nagy kihívás lenne a tüzet még a keletkezésekor eloltani 20 percen belül bárhol ausztráliában.

  13. 9: „Sydneyben 48,9 °C a rekord meleg.”

    Forrás?

    Sydney idei MAX-hőmérsékletei: ( http://www.bom.gov.au/climate/dwo/IDCJDW2124.latest.shtml )
    jan. 1: 26.2 C
    jan. 2: 25.8 C
    jan. 3: 28.6 C
    jan. 4: 35.9 C
    jan. 5: 27.4 C
    jan. 6: 25.1 C
    jan. 7 27.3 C

    A táblázatban ott a Max temperatures MEAN (vagyis az idei maximumok átlaga): 28 C fok.
    Hitelességed megőrzése érdekében, tisztelettel kérem ennek a több mint 20 C fokos tévedésnek a helyesbítését!

  14. M. Szilárd. Ez nem átlaghőmérséklet táblázat?

  15. 10: Python

    Nemcsak azok jósolták meg, akik azt hiszik, hogy csak a globális felmelegedéstől függ az egész, hanem az is, aki több éve (pl. 2015-ben ) erre figyelmeztetett, miután a zöldek tiltakozásának teret engedve, beszüntették a nagyobb tüzeket megelőzendő kontrollált égetéseket:
    https://www.theage.com.au/national/victoria/bushfire-scientist-david-packham-warns-of-huge-blaze-threat-urges-increase-in-fuel-reduction-burns-20150312-14259h.html

  16. Nekem a Kaliforniai tüzek jutnak eszembe, meg az amitöl azok is keletkeztek…a fa mellett az autó szétfolyt a hötöl a fa megmaradt….
    Sokkal inkább valami stika dologra gondolok nehogy usánál erösebb gazdaság maradjon talpon….

  17. Elöbb az usa szó miatt nem ment be…hmmm.

  18. M.Szilárd. megtudhatjám a honlapod címét?

  19. M.Szilárd. megtudhatnám honlapod címét?

  20. 25: Bögözy:

    A nevemre kattintva elérhető.
    Ha nem működne, akkor itt a link is: klimahiszteria.blogspot.com

  21. Csak egy hülye kérdés : robbantással nem lehet az egyesült tűzfészket eloltani? Mondjuk ledobni egy vákuum bombát.
    Elég valószínütlen hogy a tűzfészek közelében élőlény legyen. Az égő olajkutakat is így oltják. Ez meg egy tűzfészek.

  22. M. Szilárd. A klímaváltozást globálisan kell értelmezni, nem régióra bontva. Helyi anomáliák mindenhol vannak. A globális hőmérséklet alakulását a helyi anomáliák is befolyásolják. Sok tényező, sok számadat. Volt itt nálunk is plusz 16 fok januárban. Ez nyilván extrém. De vonulj ki a természetbe, és nézz körül. Zugligeten haldoklik az erdő. Például. Itt nincs fenyves, tölgy és bükk van. Megjelent a szövő lepke. Nincs cserebogár, elvétve van szarvasbogár. A vaddisznó bejár és a Zugligeti út szélén próbál táplálékot szerezni. Vannak apró jelek. Kurvára leszarom a hülye táblázatokat idióta klímaváltozás tagadóktól.

  23. 30 Dan ez ütős volt. +1

    29 Dan, jól tudod, de az kis kiterjedésű, azért a robbantás.

  24. Dan

    Eszem ágában sincs M.Szilárdot megvédeni, hisz többet vitáztam itt vele talán mint bárki más, de amiröl te irsz, az nem feltétlen a klimaváltozás eredménye, hanem a környezetpusztításé.

    Nekem egyre fájobb, mikor a kettö össze van mosva, és igen be kell valjam nagyon nehéz szétválasztani öket, legalább is ember legyen a talpán, akinek ez a jelen helyzetben sikerül.
    De vannak folyamatok amiknek egyelöre nem sok közük van a klimaváltozáshoz. Ilyen pl. europa madárállományának vagy rovarállományának drasztikus lecsökkenése.
    Egyáltalán a biodiverzitás csökkenése. Ez jelen állás szerint nem a klíma hanem az emberi közvetlen behatás okozza. (mezögazdaság, környezet modosítás stb…)

    A klíma ma még viszonylag stabil. A károkat kevésbé ez okozza, hanem inkább a környezetszennyezés.
    Amikor a klímaváltozás valoban odaér, amiröl mi itt sokan beszélgetünk…..
    Nos akkor egyikünk se fog már a foteljéböl ide irogatni……

    A környezetszennyezés egy lassabb kiszámithatobb jelenség.
    Ha a klíma tényleg komolyan megváltozik…..azt nem éljük tul civilizácioként.

  25. 30:
    Dan, hozzá tudnál szólni esetleg a témához?
    Tibor bá tizedesfok pontossággal megadta, hogy hány fok van Sydneyben (idézem: 48,9 °C) . Én arra hívtam fel a figyelmét, hogy ne égesse magát ekkora tévedéssel, mert hosszú napok óta a max. hőmérséklet 25 °C körül alakul.
    Visszalehet nézni:
    https://earth.nullschool.net/#2020/01/11/1200Z/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-229.24,-25.67,1680/loc=149.039,-33.558
    A fenti linken az időpont: 2020.01.11 – helyi 14 óra és a << gombra kattintva lehet visszamenni az időben 1-1 napot. Jól lehet látni, hogy Sydney-ben és egy kb. 200 km-es sávban a part mentén, hosszú időn keresztül, a 30 °C-t sem éri el a hőmérséklet.

    Titeket az zavar, hogy nekem igazam van. Azért ez a sok frusztráció, a különböző jelzők, az ostobától az idióta klímatagadóig. Az adataimat nem tudjátok cáfolni, de ahelyett, hogy ilyenkor csendbe maradnátok, jön a lehülyézés meg a témaváltás: tegyek ki hőmérőt, másszak fel a hegyekbe, figyeljem az olvadó gleccsereket, meg hogy Zugligetre bejár a vaddisznó…
    Az a szánalmas, hogy Tibor bá tévedését/csúsztatását ugyanúgy szopjátok be, mint a szajha média zöld-kommunista propagandáját és olyan igénytelenek vagytok, hogy nem zavar benneteket egy több mint 20 fokos tévedés, sőt, az az idióta, aki szóvá meri ezt tenni, megkövetelve az igényességet.

    Ausztráliáról rengeteg cikk jelent meg a napokban. Persze el lehet hinni, hogy azért van ekkora tűz, mert még Sydnyben is (ami tengerparti város, és a tengernek erős hűtő hatása van, nem volt soha 48 fok) 48 fok van és mindenért az ember okozta klímaváltozás a felelős. Vagy el lehet olvasni azokat a cikkeket is, amelyek tényszerűen beszámolnak, hogy valóban az ember a felelős, egyrészt, a zöldek miatt betiltott, megelőző és ellenőrzött égetés évek óta való elmaradása miatt, másrészt a szándékos gyújtogatás miatt(már 180 embert tartóztattak le ezzel a váddal!).
    Senki sem állítja, hogy Ausztrália ne lenne meleg, vagy száraz. Ahogy azt sem tagadja senki, hogy a tavalyi év az átlagnál melegebb és szárazabb lett volna.
    Egyszerűen csak elvárom az igényes és hiteles tájékoztatást!
    Na de mivel én nem látom a jeleket, meg hogy Zugligetre bejár a vaddisznó, így valószínű, hogy egy nyamvadt klímatagadó vagyok és nektek van igazatok, Sydney-ben 48,9 °C van jelenleg.

  26. Mindaz amit pozitívan értékeltem a témában a hozzászólásokkal kapcsolatban:

    1. Bögözy
    „szélsőséges, de nagy befolyással rendelkező környezetvédők, betiltották az aborygenek földkezelési módszereit, közte az irányított égetést….
    Környezetvédelmi okok miatt, még a tengervizet sem engedik tűzoltásra használni.”

    Ha az ország – kontinens tűzvésze lenne a célod nem ezt tennéd Te is?
    Ha meg megelőzni szeretnéd, természetes víztárolókat hoznál létre, vízgátakat építenél.
    Nem?
    Ehelyett az utolsó állami költségvetésben 12.9 millió au.$ csökkentéseket hajtottak végre a Fire & Rescue NSW-től.
    Mindez véletlen?

    12. sandor55
    „Nekem erről elsőként az jut eszembe,hogyan keletkezik tűz? Arról nem érkezik jelentés,hogy vihar ,illetve villámlás okozza,vagy éppen egy eldobott cigaretta?”

    Sokan gyújtogatásról beszélnek, mivel az elterjedt több mint 100 tűzfészek egyszerre több helyen gyulladt meg.
    Ebben a témában sok a tényező és sokan írtak de nagyon kevesen tudnak erről:
    Proof of Australia DEW Used and Mechanics of the TR3B Killing Machine, és még sok hasonlóról.

    13. Andrew
    „Nem hiszem el hogy nem lehetne 200 cellára felosztani Ausztráliát, felvenni 200 embert és figyelni a tüzeket műholdról.Ha valahol felbukkan akkor repülővel gyorsan odamenni és eloltani…
    Nem hiszem el hogy a mai technikával olyan nagy kihívás lenne a tüzet még a keletkezésekor eloltani 20 percen belül bárhol Ausztráliában.”

    Ausztrália elkötelezett az Agenda 2030 projekt mellett, amely a földhasználat és a természeti erőforrások központi szerepének radikális változtatásait támogatja a következő évtizedben.
    Az egyik ilyen terv a CLARA expresszvonat-hálózat és annak kapcsolódása az intelligens városok programhoz.
    Teljesen véletlenül, a jövendő CLARA expresszvonat vonala teljesen egybeesik a cserjék és bokrok „katasztrofális” tüzével.

    16. M.Szilárd
    „miután a zöldek tiltakozásának teret engedve, beszüntették a nagyobb tüzeket megelőzendő kontrollált égetéseket.”

    „Már 25 ember és félmilliárd állat esett az Ausztrál bozóttüzek áldozatául,…”
    Honnan tudhatjuk, hogy hány állatot vesztettünk el Ausztrália tüzében, és mondják, hogy fél milliárd?
    A WWF különféle számításokkal „kiszámította”, és onnan az információ járja a médiát.
    Nézzük csak, ki az NGO! (non-governmental organizations)
    Kik az alapítóik, elnökeik, mivel vádolták a szervezetüket, mit írnak róluk az ö Wikipédiájukban:
    Emberi jogi jogsértések a félmilitáriumok által-cím alatt?
    Mit leplez le róluk a nemrég jelent holland dokumentumfilm a férfiak és a nők sterilizálásáról a Reserve Tiger Dudhwa közelében?
    Victim of WWF (World Wildlife Fund)
    #ZEMBLA #Onderzoeksjournalistiek #Journalistie

    WWF – Az egyik legnagyobb globális környezetvédelmi civil szervezet, amely a másik partnerével, a Greenpeace-vel közösen egy közös speciális programjuk van:
    Agenda 21
    A világ népességének a csökkentése és ellenőrzése.

    Több mint 10 ezer tevét lőnek ki helikopterekről Dél-Ausztráliában, mert túl sok vizet fogyasztanak az aszályos területen.
    A szerencsétlen állatokat az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos aggodalmak miatt is vádolják, mivel évente egy tonna szén-dioxiddal egyenértékű metánt bocsátanak ki.
    Végül a skizofrének, akik minket uralnak, megölik az embereket, hogy megmentsék az állatokat tőlünk, megölik az állatokat, túlélés céljából, és úgy általában szeretnek ölni.

  27. 33 – MSzilárd:
    Azon a napon (amikor bejegyezem) Sydney központtól 80 km-re lévő délnyugatra lévő elővárosban mérték a maximumot 48,9 °C-ot. Nem adtam meg forrást, mert feltételezem, hogy az olvasóim elhiszik, nem a semmiből veszem az értesüléseket. Ha rám kérdezel nem kutatom fel, mert nincs rá időm, hogy keresgéljek honnan vetem az adatot. Különben napok óta azt olvasom, hogy a hőmérséklet 40 feletti.

    A ma reggeli INDEX: „Ausztrália időjárását tavaly novemberben, az ottani tavasz idején rendkívüli hőség és szárazság jellemezte. Ez a tavasz volt 120 éve az ország legszárazabbja, volt hogy 47,1 fokot is mértek. Az apokalipszist idéző tüzek azóta pusztítanak, de a nyár miatt fokozódó hőség (a hőmérséklet napközben a 48 fokot is elérheti) még nehezebbé teszi a tüzek megfékezését.
    REKLAMÁLJ náluk a 47-48 fokos értékek miatt.

  28. M szilárd. Őszintén szólva, nem érdekel a véleményed. Igazából nem tudom ki vagy, ahogy te sem tudod én ki vagyok. Ez természetes. Mindketten valószínű, hogy más munkakörben mozgunk. Másképp gondolkodunk bizonyos szempontok szerint. Nem vagyunk egyformák. Én azt nézem mi történik körülöttem, te azt, mit mondanak a statisztikák. Statisztikák alapján a tyúk nem tojik több tojást, a tehénnek nem lesz több a tejhozama. A helyi klíma meg nem lesz megengedőbb veled, mint velem.

  29. Amúgy kezdesz Hoppál Péter szerű lenni aki a novemberi havazás miatt kihirdette, hogy nincs klímaváltozás. Persze. Pont a hozzád hasonlók fognak a legjobban meglepődni. Csak ez a meglepetés nem kellemes lesz.

  30. 36 – Dan:
    Mindenki oda nyúl védelemért, biztatásért, megnyugtatásért ahova karaktere engedi. MSzilárd a statisztikához és az adatokhoz fordul. Elfogadhatóan megfogalmazott kritikái számunkra hasznosak. Nem kell őt lesöpörni az asztalról. Különben a meglátásod valós, egy vaddisznó Budapest utcáin elgondolkoztató.

  31. 35: Tibor bá

    Maradjunk annyiban, hogy a leghitelesebb forrás az Australian Bureau of Meteorology. ( 14. hsz.-ban ott a link – naponta frissül, most láthatóak a jan.1 – jan.12 közötti értékek)
    Nem vonom kétségbe, hogy a forrásod ezt a hőmérsékletet írta, és ezt te jóhiszeműen továbbadtad, de vedd észre, hogy az általad minden más témában szajha médiának titulált Index, klíma-témában sem a leghitelesebb forrás.

    36: Dan

    “Őszintén szólva, nem érdekel a véleményed. Igazából nem tudom ki vagy…”
    Ha nem érdekelne a véleményem, akkor nem foglalkoznál annyit velem, és főleg nem úgy, hogy miután tisztelettel kértem Tibor bá-tól a helyreigazítást (14. hsz.), a te reakciód az volt rá, hogy idióta klímatagadó. Ez a hozzáállás sok mindent elárul rólad.

    “Én azt nézem mi történik körülöttem”, “Vannak apró jelek”
    Ne gondold, hogy én nem nézek szét, és nem látom, hogy mi történik. Én viszont nem állok le itt, hanem felkutatom a lehető legtöbb adatot, és nemcsak a közelmúltból, hanem visszamegyek a legrégebbi időkig. És meglepő dolgokat találok, olyan meglepő dolgokat, amelyek egy normális, értelmes embert elgondolkoztatnak. Persze csak akkor, ha nem úgy áll hozzá az ember, hogy “Kurvára leszarom a hülye táblázatokat idióta klímaváltozás tagadóktól.” Ha így állsz hozzá, nem fogsz messze jutni.
    Csak egy példa, és kapcsolódik a poszt témájához is: a jelenlegi tűzben leégett terület elérte a 10 millió hektárt. Ez valóban szörnyű adat. De ha kutatsz egy kicsit, akkor könnyen belehet látni, hogy ez a mostani, legszörnyűbbnek tálalt tűz-szezon meg sem közelíti pl. az 1974-75-ös szezont, amikor 117 millió hektár égett le! 1975-ben, amikor jóval hidegebb, és jóval csapadékosabb volt Ausztrália.

    37: Dan
    Jó, hogy ezt a példát hoztad fel, mert ugyanúgy nincs igaza annak, aki egy időjárási eseményből következtet a klímaváltozásra, vagy annak hiányára, függetlenül attól, hogy klímaváltozást tagadó vagy klímaváltozás-vészmadár az illető.

    38 – 39
    Ez már barátságosabb hangnem és igyekszek ennek a szellemében viselkedni én is a továbbiakban.

  32. 36 on átugortál, legalább is a végén. Ott inkább szabját ragadtál. Ugyan is az időjárás, a helyi anomáliák illetve a klima megváltozása nem statisztikai, matematikai számitások alapján megy végbe, hanem spontán. Lényegében. Mert az adott helyi anomáliákra is lehet matematikai magyarázat, de egyik fél sem matematikus, illetve semmi értelme a számitásnak, annyira sok ismeretlenes az egyenlet. Ugye függ a domborzattol, folyók, patakok, tengerek közelségétől, erdők kiterjedésétől stb. Nagyváros vagy falu, van e a közelben autóút, autópálya. Nehéz. A földi klíma nem húzható skatujákba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük