(3055) Nesze nektek istenhívők – fordítás

Tibor bá’ online

 

A tudósok összefüggést találtak a vallásos fundamentalizmus és az agykárosodás között.

Kezdjük a fundamentalizmussal! A meghatározás szerint: A vallások legfontosabb írásaiban lévő alap tanításainak  hangsúlyozása. Mi az, amit minden vallás hangsúlyoz? Természetesen isten létezése. A többi már részletkérdés, és nem egységes. Az egyik szerint, ha jól viselkedek, akkor Isten jobbján ülhetek, a másik szerint 64 szűz lesz a jutalmam. Stb.

Egy tanulmány jelent meg a Neuropsychologia elnevezésű szakfolyóiratban. A tanulmány lányege, hogy a cortex elején lévő terület funkcionális hibát árul el. Ez a terület az, amely elősegíti a vallásos gondolkodást azzal, hogy a kognitív flexibilitást, és nyitottságot csökkenti. [de nem csak ezt, hanem: kíváncsiságot, kreativitást,].Egy gyönyörű mondat: Religious beliefs in supernatural events and entities assumed to be real. = A vallásos (személy) hisz természetfeletti eseményekben és entitásokban, amikről feltételezi, hogy valósak.

Sok esetben azt kaptam, hogy én is hiszek csak nem istenben, hanem a tudományban. Nos, ezek számára itt a neuró-pszichológus válasza (annyira szép, hogy közölnöm kell az eredetit): Religious beliefs differ from empirical beliefs, which are based on how the world appears to be and are updated as new evidence accumulates or when new theories with better predictive power emerge. On the other hand, religious beliefs are not usually updated in response to new evidence or scientific explanations. = A vallásos hit különbözik a tapasztalati hittől. Ez utóbbi alapját a környezet megjelenése adja, és folyamatosan megújul amint új bizonyítékok, vagy tudományos magyarázatok megjelennek. Vagy amikor újabb elméletek születnek, amelyek jobb előrejelzésekre képesek. Másfelől viszont, a vallásos hit rendszerint nem újul meg új bizonyítékok vagy tudományos magyarázatok hatására.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20 gondolat erről: „(3055) Nesze nektek istenhívők – fordítás

  1. A cikk alapján kijelenthető:
    Ha a vallásos HIT bizonyossággá válik, magyarán többszörös tapasztalati tényként éli meg az adott személy, és nem csak elhisz valami dajkamesét, akkor nincs funkcionális hiba az agyban. 🙂

    Fundamentalizmus soha se vezet jóra, és teljesen mindegy mi a fundamentalizmus alapja, pl kommunizmus, ami tisztán materialista nézetű… 😉

    BÚÉK Tibor bá’-nak, Éva asszonynak, és minden blog olvasónak!

  2. Az embereknek – talán néhány egészen primtívet kivéve – nagy és mély igényük van a „transzcendentális kérdésekre ” vonatkozó  válaszokra. 
    Amikor ezt a fogalmat használom „transzcendentális” akkor nem a túlvilágra célzok és nem gondolom azt, hogy létezik”transzcendens” 
    Azt azonban feltételezem , hogy a létező világ  sokkal több, mint amiről tudunk, sőt annál is sokkal több, mint amit a kvantumfizikusok és  kozmogóniával foglalkozó tudósok tudnak. 
    Ezt a transzcendensre vonatkozó kíváncsiságot , szolgálják ki a filozófusok és a vallásos gondolkodók. Az emberek nem szeretik azt a választ, hogy „nem tudjuk és kész”
    Azt sem nagyon szeretik, amikor azt mondák nekik ” erre a kérdésre neked magadnak kell megtalálnod a saját válaszodat”
    Az embereket a nyájösztön vezéreli – igen kevés kivétellel – együtt szeretik bégetni ugyanazt a nótát.
    Ez nyugtatja meg őket, ettől érzik magukat biztonságban.
    Azt is gondolom továbbá, hogy léteznek személyiségek akiknek a vallásos hite hasznos éltető forrás a számunkra.
    Isten fogalma egy mélyen emberi fogalom,akkor is ha szerintem sem létezik.

  3. 2 – Mosógépszerelő:
    „Az embereknek – talán néhány egészen primtivet kivéve – nagy és mély igényük van a “transzcendentális kérdésekre ” vonatkozó válaszokra. ” – Nekem nincs ilyen igényem. Akkor én most egészen primitív vagyok? 😀

  4. Akkor nekem nincs/nem lesz agykárosodásom? (ateista vagyok).
    Vagy mégis? A sörtől/bortól/pezsgőtől, amit ma megiszok. 😀
    Boldog Új Esztendőt minden istenhívőnek és ateistának. 😉 🙂

  5. Kérdés:
    Tudnátok valamit ajánlani, amitől az egész Szilveszteri bulit végig röhöghetnénk?

    Válasz:
    Fásy Zsülike zenei pályafutását hallgassátok!

  6. 3
    Kedves Tibor bá’

    Értem téged a transzcendentálisra vonatkozó következő kérdések soha nem érdekeltek.
    Hogyan és mikor keletkezett a világ ?
    Hogyan jött létre az emberiség ?
    Mi az emberi
    élet célja ?
    Mi van a halál után?
    Van e élet a halál előtt ?

  7. 6 – Mosógépszerelő:
    Ezekre a kérdésekre már kamasz koromban tudtam a választ.
    Hogyan és mikor keletkezett a világ ? A Lét (ahogy te nevezed a világ) MINDIG VOLT
    Hogyan jött létre az emberiség ? Lásd Darwin.
    Mi az emberi élet célja ? Semmi, csak van, mint minden más.
    Mi van a halál után? Az egyén rézére a halállal minden megszűnik, tehát SEMMI.
    Van e élet a halál előtt ? Persze, az anyád élete.
    Kérdezz valami nehezebbet.

  8. – kalotaszegi:
    Vajon rajtam kívül ki érti még? A lélekbuzik egészen biztos nem.

  9. Ez az egèsz „ünnepek” amin most a keresztèn meg miegymás máshitüek adoptálól átmentek egy nagy „Őrültsègben” gyökeredzik megmondtam a korabbi karacsonyellenes megnyilvánulásaimban aztán itt atyáskodtak nekem (az ilyen őrült emberek) hogy nembaj megbocsajt meg szeret engem is az úr . Ès meg kellemes ezt meg azt szirt szart karácsony oztak nekem most meg kiderült hogy ezek mind bolondok . … Nos köszi !

  10. Boldog újévet kedves Éva, Tibor bátyám és persze minden kedves olvasó!

    A tanulmány általánosít és általánosságában igaza is van. A vallásos érzület hajlamos enyhén fanatista és fundamentalista felekezetiességbe átcsapni.
    Az Istenhit könnyen erős rögeszmévé változhat, mivel látszólag mindenre ad választ és kellemesen elringatja az arra hajlamosakat.

    A kognitív flexibilitást meg már sokszor kitárgyaltuk. A rögeszme ténye és nem a tárgya „merevíti” meg a gondolkodási struktúrákat.

    Azonban abban a szerencsés helyzetben vagyunk a nagy átlagtól eltérően, hogy a témát sok aspektusból, sok hozzászoló személyes látásmódján keresztül kitárgyalhattuk, már vagy ezerszer.

    Azonban én nem látok itt az oldalon-egy-két kivételtől eltekintve-elvakult hittérítőket.
    Sokkal inkább a nyitottság jellemzi a -még a vallásosokat is- hozzászolókat.

    Ráadásul többen közülük ismerik bizonyos tudományterületek fősodrú határmezsgyéjét, léven „szakmabeliek”.
    Vagyis ahol a hivatalos magyarázat véget ér.

    Mostanában van lehetőségem elég jó és idős-tehát tapasztalt- pszichológussal beszélgetni, lévén családtag.
    A lélekgyógyászathoz elég jól ért, de maga a lélek fogalma ködös. Nincs is definiálva.
    Tehát a pszichológia csak a száját tátja bizonyos kérdésekben, azonban a vallást nem demagóg módon tanítók, hanem valóban értők eszméletlen mélységeket mutattak meg.
    Valóban minden a helyére kerül.

    A tanulmány nem tér ki a vallásos alapú empirikus tapasztalatokra. Azok vajon mennyire disszfunkcionális mükődései az agynak( ami szintén totális téves feltételezés, mármint, hogy az agy gondolkodik, csak részben igaz).
    Tehát -mondhatjuk-ez a hit nem az a hit. Azonban bármilyen hihetetlenül hitetlen valaki, a „kognitív merevsége” még megmaradhat és nem lesz hitetlensége réven okosabb.

    Etyere Petyere

    Kár ezen lovagolni! Senki nem sértett meg és senki nem akar atyáskodni feletted. Nem úgy tűnik, mintha szükséged lenne rá.
    Az, hogy hülyeségnek tekinted a vallást,érhető bizonyos szempontból.

    De teljesen felesleges pocskondiázni és lehülyézni másokat! A szavak önmagukban semmik, de a hozzájuk kapcsolt képek, érzések stb. értelmet adnak nekik. Tehát Boldog Újévet!

  11. Úgy illesztitek a témába, ahogyan akarjátok…úgy magyarázzátok meg és úgy magyarázzátok félre ……
    A kiemelkedő tudósok oroszlánrésze hívő !
    Holmi agykárosodásról tehát véleményem szerint szó sincs.
    Én se hívő, se kiemelkedő nem vagyok.
    Agykárosodásom köztudott tény !
    🙂 LOL

  12. 13 – Mosógépszerelő:
    Azért ezt illene bizonyítani: „A kiemelkedő tudósok oroszlánrésze hívő !” A baj ott kezdődik, hogy ki nevezhető „kiemelkedőnek”?

  13. 13
    Kedves Tibor bá’
    Olybá is vehetjük, hogy kiemelkedő tudós az, akinek Nobel díja van.
    Miután engem is élénken érdekelt a téma, tájékozódtam.
    A bizonyítási kísérleteimet majd ki lehet kezdeni, tehát nem élnék vele.
    Akit érdekel az utánanézhet.

  14. 15 – Mosógépszerelő:
    Annyira nem érdekel a dolog, mert tudom,hogy aki nem tud túllépni a „milyen csodálatos világ” észlelésen, az istennek tulajdonítja az egészet. Azt kellene összeszámolni, hány evolúciós biológus hisz istenben.

  15. 15

    Azt végkép nem látom indokoltnak,miért kellene a tudósokat az evoluciobiológusokra redukálni.
    Jómagam is úgy gondolom ,hogy nincsen Isten,de megértem a hívők indokait is.

  16. Nincs isten, nincs ördög, nincs menny, nincs pokol, nincs nincs!
    Nehéz úgy megfogalmazni a van-t, hogy a szókészletünk java a nincs. A tudomány az anyag ismeretével is bukdácsol, ill. állandóan fejleszti magát a tapasztalatok beépítésével, de az anyagon túl nehéz a dolga…
    Egy 300 évvel ezelőtt élt háziasszony, kiválóan elboldogult a számára ismerős gyógynövényekkel, mégsem volt gyógyszergyára. Mi köze ennek a hithez?
    Hát annyi, hogy a tudomány fedezi fel a létezőt. Nem úgy, hogy tagadja, hanem hogy nem ismeri, de nyitott a megismerésre, sőt akarja a megismerést! Nyilván a tudomány nem tudja felfedezni azt, ami nincs.
    Tartunk valahol, de korántsem a végén. A vallásos hitű emberek általánosítása legalább akkora tévesztés, csúsztatás, mintha azt mondanám, hogy az értelmes emberek nem hoznak rossz döntést!
    Mi a tanulság? Bármit híhetsz vagy nem, az a Te dolgod. Te fogod szedni hasznát, vagy fizetni kárát. Akár károsult vagy, akár nem, tapasztalt majd leszel, s az majd tovább segít a megismerés felé vezető úton! Addig felesleges előre érzelmileg eladósodni.
    Ha van rossz tapasztalatod, akkor az nem biztos, hogy a csoporttól van, egyes személyekkel vagyunk kapcsolatba! Nem az ateisták/vallásosok a hülyék, hanem egyes emberek, akik az egyik csoportból valók!

  17. 17 – Mosógépszerelő:
    hívőket én is megértem. Egy roppant szimpatikus társaság, amíg nem akarnak engem is megtéríteni. Térítésből kaptam eleget gyerekkoromban.

  18. Az egyszerű, vagy a hatalomban érdekelt ember nem tudja, hogy a térítés nem egyenlő, az erőszakos vélemény rákényszerítéssel!
    Ezért a ma embere, talán a megtérés szót sem érti, mint hétköznapi értelmű szót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük