(3042) Amerikai nyomor – fordítás

Tibor bá’ online

 

A hírek, a kivándorlók visszajelzései, és a hollywoodi filmek alapján elkönyvelt tény, hogy Amerika a legcsodálatosabb ország a világon, ahol csodásak a fizetések, és egyszerűen az álmok világa. Ha valakinek ezzel ellentétes a véleménye, azt lehurrogják, komcsinak kiáltják ki. – Akkor most nézzük az érem másik oldalát!

Amerikai nyomor (kilakoltatás csőre töltött pisztollyal)

Hajléktalanság, éhezés és szégyen: A világ leggazdagabb országában a szegénység zabolátlanul terjed. Az Amerikai Egyesült államokban több mint 40 millió ember él a nyomorszínt alatt, kétszer több, mint 50 évvel korábban. A süllyedés igen gyorsan következett be.

Az Egyesült Államokban sokan csúsztak ki a szociális hálóból. A strukturálisan gyenge bányászati területen az Appalachian hegységben élőknél gyakorlatilag normálisnak tűnik, ha valaki segélybélyeggel vásárol. Aki elveszti a lakhatását, semmi mást nem tehet, mint a gépkocsijában él. Los Angelesben olyan sok hajléktalan van, hogy a segélyszervezetek kénytelenek voltak kisebb fakunyhókat építeni a hajléktalanok feje fölé. A hajléktalan gyermekek száma is drámaian megnőtt, mára már másfél millióan vannak, ami háromszorosa annak, ami az 1930-as évek Nagy gazdasági Válságában volt.

És akkor most az eredeti angol szöveget.

Evicted at gun point: How poor people survive in the USA

Homelessness, hunger and shame: poverty is rampant in the richest country in the world. Over 40 million people in the United States live below the poverty line, twice as many as it was fifty years ago. It can happen very quickly.

Many people in the United States fall through the social safety net. In the structurally weak mining region of the Appalachians, it has become almost normal for people to go shopping with food stamps. And those who lose their home often have no choice but to live in a car. There are so many homeless people in Los Angeles that relief organizations have started to build small wooden huts to provide them with a roof over their heads. The number of homeless children has also risen dramatically, reaching 1.5 million, three times more than during the Great Depression the 1930s. A documentary about the fate of the poor in the United States today.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

21 gondolat erről: „(3042) Amerikai nyomor – fordítás

  1. Vége van az American dream-nek, elég sokáig más országok (a Világ) kirablásából tartották fenn a túlzott jólétüket. Épp itt van az ideje, hogy egy kissé megtapasztalják a szegénységet is, én nem sajnálom őket, nagyképű jenkik. 😛
    (Appalachians=Appalache-hegység 😉 )

  2. Amerika nyugati partja enyhébb éghajlatú. Az ott élő rokonoktól hallottam, hogy a kontinens belsejéből sok város, némi készpénzzel ,felülteti a hajléktalanokat a buszra, és csak oda jegyet vesz nekik. A gazdagabb városokra próbálják rásózni a szegényeket.

  3. Itt az amerikai álom, zenei aláfestéssel:

  4. 3 – Hanyistók:
    Orbán gondolja, ha nekik lehet, akkor nekem is, mi miért ne mennénk utánuk.

  5. 1.Elek

    Nem szabad általánosítani. Csak a nagy amerikai kép- amit sugall-arrogáns. Egy csoró fekete kislány éhezése semmin sem módosít, csak a világban lévő szenvedést fokozza.

    Nekem van egy-két amerikai ismerősöm, meg uncsitesóm aki kint dolgozik. Keményen dolgoznak. Persze USA elvesztette az az álmot amiben-például- Lincoln vagy Kennedy is hit.
    A legigazságosabb alkotmanya volt eredetileg, ahol valóban az egyenlőség volt az alapeszme. Hát elkurvultak ők is, meg az angolszász kultúra is elkurvított sok mindenki mást is.

    Ma már kollektív elmebajról beszélhetünk.

  6. 5 – Balázs:
    Elmész ám a picsába. 40 milliót nem lehet általánosítani? Az neked néhány fekete kislány?

  7. Ide vezet a Drábik által “pénzuralmi világrendszer”-nek nevezett gazdasági berendezkedés és a mérhetetlen emberi kapzsiság. A másik fő probléma pedig az, hogy a világ vagyonának és termelő eszközeinek nagy része egy szűk réteg kezében összpontosul: a horgas orrúak kiváltságos kasztjáéban. Mindent pénzzé tesznek még a természeti kincseket, értékeket is. Az embert is pénz alapján mérik. A jelmondat: “ha nincs pénzed : dögölj meg”. Ezt a mentalitást terjeszti már régóta az usa . Nemsokára ebből lesz a halál tUSA!

  8. Tibor bátyám

    Először is, nem írtam, hogy néhány fekete kislány. Az általánosítás nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy az össz amerikai nemzedék egy öntelt vagy vmi ilyesmi, mert ez nem igaz.

    Az, hogy az amerikaiak kevélyek az -szerintem is-valós. De pont nem az a réteg ontja a vilag felé a hamis amerikai ideálképet, amelyik a kocsijában nyomorog. Azok többnyire fekete, meg mexikói, (meg persze fehér is) lecsúszott réteg.

    Az amerikai középosztály meg nem éhezik és továbbra is ugyanolyan öntelt, kevély stb.

    Én nem szeretem az USA-t. De ti már megint keveritek a szezont a fazonnal.

    Egy magyar milliárdos politikus nem kevély?
    Egy magyar befutott vállalkozó nem öntelt?
    Sok olyan, egyre több. Azért a magyarok mind ilyenek?

    És az ha éheznek Szabolcsban a cigánygyerekek az változtat valamin?
    Kevésbé lesz pl. Rogánné Cecilía és kis barátnője Korner kisasszony öntelt picsa?

    Hülyeségeket beszélek?Miért nem hirdettek dzsihádot az USÁ-ra mint az arabok?

    A politika nem az ember, persze az amerikaiak nagy többsége elhitte, hogy jobbak, mert ez volt a „tananyag” nekik.
    Ti is szépen megtanultátok a magatokét.
    Jöhet a háború.

  9. 8 – Balázs:
    Eltévedtél az erdőben.
    Mi az én üzenetem?
    Az amerikai propaganda mellett 40 millió éhezik. Ez kétszer több mint 50 évvel ezelőtt. A többit te találtad ki.

    És, mielőtt nyilatkozol, nézd meg a videókat.

  10. Valaki felhívhatná a figyelmét a magyar kormánynak, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság nem volt hajlandó foglalkozni egy üggyel, és így érvényben maradt, hogy más alkalmatosság hiányában mindenkinek joga van az utcán vagy közparkban aludni. Ez egyúttal breaking news is. [The Supreme Court refused to hear a major case on homeless, letting stand a ruling that protects their right to sleep on the sidewalk or in public parks if no other shelter is available.]

  11. Ha 300 millióból 40 millió így él az több mint a lakosság tizede. gondolom itt is van egy statisztika és a valóság.Azaz 40 millió ember él segélyen hivatalosan ami 4 magyarországnyi lakosság.
    Kíváncsi lennék hogy a maradék társadalmi rétegben milyen a vagyoneloszlás.Mert szerintem a szupergazdagokat leszámítva (talán 100 ember) kb. a lakosság 10 %-a aki gazdag és jól él.
    De ők is azért mert vállalkozók, befutottak és rengeteget kockáztattak, dolgoztak.Ez kb. 30 millió ember.
    A maradék 40 millió akkor csóró.Így marad 230 millió ember aki átlagos életet él.Reggel bemegy dolgozni majd este fáradtan hazaér és fizetéstől fizetésig él hitelekkel.
    Legalábbis én így képzelem el a társadalom elrendeződését.Nem veszenk meg ők mindent Kínából, ott van az 150 vagy 200 millió ember aki napi szinten nyomja a melót.
    A süllyedés folytatódhat, főleg ha megnézzük hogy a mai társadalom nagyon sérülékeny.

  12. És még egy statisztika: az átlag amerikaiak (ha jól emlékszem) 40-50%-ának nincs 400$ megtakarítása sem , azaz kb. 100 Eft-ja:D.
    Szerintem USA-ról egy hamis kép él sokakban. Úgynaúgy dolgoznak az emberek. Sőt sokszor betegszabira sem mernek elmenni mert kirúgják őket.
    Még annyi szabadnapja sincs egy átlag amcsinak mint itt egy munkavállalónak. Sokan nyaralni sem tudnak elmenni. kb. a hatoda igen ami 50 millió ember , de
    mind a 300 ,millió biztos nem megy minden évebn nyaralni. A lakás ugyanúgy hitelre van.Az egészségügy drága, az átlagember pedig napi 8 óra munka 3 óra vezetés.
    Szóval szerintem nem élünk mink itt Mo-on annyira rosszabbul mint azt sokan képzelik.Hiába keresnek 5x10x többet, a kiadások is sok esetben 5x,10x több.
    Ha valami gebasz lesz akkor persze az a 400$ nem lesz sokáig elég (lakosság fele) és hamar beindulhat az öldöklés és lopás.

  13. 8 – Balázs:
    “ A politika nem az ember, persze az amerikaiak nagy többsége elhitte, hogy jobbak, mert ez volt a “tananyag” nekik.
    Ti is szépen megtanultátok a magatokét.
    Jöhet a háború.”
    Igen, megtanultuk a magunkét igaz, hogy nem az iskolában. Nekem az iskolában a filozófia órán a “szocialista világrendszer előnyei a kapitalizmussal szemben” témából kellett felelnem. Betanultam a maszlagot, de már akkor tudtam, hogy hazugság az egész. A gondolkodást egyik rendszer, így az amerikai sem tudja betiltani. Az a baj, hogy az emberek nagy része beéri azzal, amit elé tesznek.
    A háborút nem kívánom igaz, hogy Amerika (a vezetés és nem a munkások) megérdemelné azt, hogy jól kipicsázza valaki. Végig gyalázták, fosztogatták, gyilkolták a világot. Vérből (indiánok) születtek és vérbe is fognak belefulladni. Belső anarchia, lázadások lesz a sorsuk, így nem is kell külső ellenség. A Fema táborokat is előkészítették már.

  14. Az USA-ban nincs a munkahelyeken szabadság. Szabadságot csak az kap, aki kiharcolta a munkaszerződésénél. És az se messze nem annyi, mint Magyarországon.

  15. Az én legnagyobb fiam kint dolgozik Texasban idén év eleje óta a feleségével. Egy nem amerikai tulajdonú gyár termelési vezetője. Éves szabadság, amit a cég ad nekik: 12 nap, ebbe kell beleférnie a betegszabadságnak is. Havi több száz dollárt fizetnek egészségbiztosításra, ami a legalapvetőbb ellátást nyújtja. Igaz hogy Texasban a benzin literje kb. 160.-HUF és nincs ÁFA, de sokszor még VASÁRNAP is be kell mennie dolgozni. Túlórapénzt vezető beosztású alkalmazottként nem kap. Ja, ősszel az egyik szomszéd a kocsiablakon kihajolva üvöltözött valakivel, kezében pisztollyal hadonászva. Fiam
    annyit mondott a kinti rendőrökről, hogy ha ott megállítja az autódat a rendőr, a következőt kell tenned: két kéz a kormányra, nincs pofázás hanem várod hogy utasítson. Különben gyorsan odakint találod magad a földön fetrengve, hátrabilincselt kézzel, amint egy rendőr térdel a lapockáidra, nyálat fröcskölve üvöltözés közben.

  16. „Egy pennsylvaniai körzet például azzal fenyegette a szülőket, hogy a gyámhatósággal helyezteti gondozásba azokat a gyerekeket, akik nem egyenlítik ki a tartozásukat, Philadelphiában az adós diákoknak megtiltották, hogy részt vegyenek az iskolai bálon, egy minnesotai iskolában pedig videóra vették, ahogy a menzán dolgozók inkább kidobták a meleg ételt, minthogy olyan gyerekeknek adják oda, akiknek tartozásuk volt.”
    24.hu-ról

  17. Semmi kirívó, csak működik a kapitalizmus.
    Olyan ez, mint a természetben a természetes szelekció. A gyengék kihullanak. A kapitalizmus gazdaságilag hatékony, szociálisan érzéketlen.
    A hajléktalanok, mélyszegénységben élők arányát tekintve nem rosszabb a helyzet az USÁ-ban sem, mint máshol. Utánanéztem az arányoknak. Ettől még tragikus, hogy létezhet ez a jelenség.

    A videó alatt előtört gondolataim:
    – szinte mindenki kövér, ergó nem éheznek.
    -a lakhatás és az egészségügy a legnagyobb kiadás a fizetésekhez képest. Ezen csúsznak el leginkább.
    -a sportcsarnokban ellátott tömeg jelenete sokkolt. Olyan volt, mintha egy vis major helyzet képei lennének
    -nem tudom sajnálni, akivel közlik, hogy hajléktalan lett, miközben a ház előtt egy Acura terepjáróba száll be.
    -autóban laktam évekig, nem annyira vészes a dolog. Lehetne rosszabb. Sokkal rosszabb.
    -az egészségügyi ellátás ezen verziója azt fogja eredményezni, hogy a gyengék nem élik túl. Már gyerekként is erős lesz a szelekció, mint néhány generációval ezelőtt. Ettől egy erősebb genetikai állományú, ellenállóbb társadalom jöhet létre.
    -élen járnak a kapitalizmus folyamataiban, ezért valószínűleg náluk fog először kiborulni a bili és forradalom kitörni (esetleg a hagyományosan ebben erős franciák beelőzhetik).

    Anno 20 évvel ezelőtt egy hétre szándékosan hajléktalan lettem, hogy úgymond kipróbáljam magam ebben az érdekes világban. Tudom, kicsit lökött vagyok:)Részletekkel nem untatlak titeket, ha nem akarjátok, de sokkoló tapasztalat volt és sokat is tanultam túlélésről, kiszolgáltatottságról, emberi jellemekről, társadalomról.
    Amit mondani akarok, hogy azt gondolná az ember, hogy ő nem kerülhet oda, de döbbenet sztorikat hallottam sakkozás közben. Megdöbbentően kevés kell hozzá!

  18. Na erről írhatnál, ki tudja, talán még egy külön topic is lenne rá 🙂

  19. 18 – Kamionos
    “ – szinte mindenki kövér, ergó nem éheznek.”
    Nem, ez a kövérség a sok szemét kajától van. Minél szegényebb valaki, annál olcsóbb és egyben vacakabb ételt tud venni amitől felhízik, de közben a teste vitaminokra, igazi tápanyagra éhezik. Egy kanadai magyar is írta, hogy szemét ételeket lehet csak kapni a boltokban: zsírt és cukrot. Ettől dagadnak ekkorára.
    Én is kiváncsi vagyok a hajléktalan sztoridra.

  20. Én is kiváncsi lennék Camionos irásaira…jutott eszembe nekem is mi mindent máskép látnák ha megpróbálnám..:) csak az tartott vissza kapnék a pofámra a gyerekeimtöl ha valaki felismerne és szólna nekik….

    Egyébként nyugatot ugy ahogy van dölyfös parazita szemléletünek tartom…föleg hogy szétqrta az arab országokat a migránsokat meg számolatlanul ránk tolná eltartatni…
    Tetves rabló banda állandóan valahol a zsákmány érdekében pusztitanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük