(3040) A klímaváltozás hozadékai 1.

Tibor bá’ online

 

Az Csendes-óceán északkeleti medencéjében, Kanada és az Egyesült Államok nyugati partja mentén, fel egészen Alaszkáig, egy durván 3000 km-es sávban a tengervíz átlagos hőmérséklete több mint 3 °C-al magasabb a megszokottnál. A klimatológusoknak fogalmuk sincs ez miért következett be, de a hatása meghökkentő. A halak eltűnnek az oxigénben egyre szegényebb vízből. A kevesebb hal miatt a madarak létszáma is csökken. A tőkehal halászatot állomány hiányában leállították, ami előrevetíti a fehérjehiány bekövetkezését az emberi táplálkozásban. A helyzet egy rendkívül komoly következmények árnyékát vetíti előre.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

22 gondolat erről: „(3040) A klímaváltozás hozadékai 1.

  1. Egy másik következmény…:

    „Nyugat-Ausztráliában már a harmadik napja negyven Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, miközben a térség legnépesebb települése és fővárosa, Perth környékén tovább terjednek a bozóttüzek – közölték vasárnap a hatóságok. A Perthtől 56 kilométerre északra fekvő Yanchepben a tűzoltók egy olyan területen küzdenek a lángok megfékezésével, ahol 12 ezer hektár már leégett – számolt be a helyi katasztrófavédelem. Új-Dél-Wales állam egy Boeing 737-es tűzoltó repülőgépet vezényelt Perthbe, hogy segítsen az oltásban. A térségben 106 tűzfészket tartanak nyilván.
    Sydneyt, Ausztrália legnagyobb városát, Új-Dél-Wales állam fővárosát vasárnap is sűrű füst lepte el. Az extrém hőség miatt tovább romlik a légszennyezettség. A várost hetek óta ellepő füstszőnyeg miatt kedden a veszélyes fokozatnál 11-szeresen rosszabb volt a légszennyezettség mértéke. A hétvégén Perth-ben 41 Celsius-fokos hőmérsékletet regisztráltak, a helyi meteorológiai intézet egy újabb hőhullámra figyelmeztetett az ország déli és nyugati vidékein. Az előrejelzés szerint a héten hőmérsékleti rekord várható, amivel megdől a jelenlegi legmagasabb, 50,7 Celsius-fokos rekord.”
    https://hvg.hu/vilag/20191215_Pokoli_meleg_Ausztraliaban

  2. 1: „Az előrejelzés szerint a héten hőmérsékleti rekord várható, amivel megdől a jelenlegi legmagasabb, 50,7 Celsius-fokos rekord.”
    Ezzel szembe az idojaraselorejelzes kellemes nyari idot josol kicsit huvos ejszakakkal
    http://m.weatherzone.com.au/wa/perth/perth

  3. 1 – Python:
    Ausztráliában hagyományosan a legnagyobb meleg január elején van. Vagyis a kánikula java még hátra van. Itt mi könnyen lapozgatunk a számok között, de azt szinte elképzelni se lehet, milyen kellemetlen lehet 40 °C feletti hőmérsékleten sűrű füsttel teli levegőt lélegezni. Az asztmásoknak pedig egyszerűen pokol az élete. És ez nem egy egyszeri történet, hanem évről évre nem csak megismétlődő, de egyre rosszabb. Szerintem hülye az, aki nem költözik át Európába, már holnap. Szerintem, hamarosan beindul onnan a visszaáramlás.

    2 – Elek:
    Köszönöm, elütés. Kijavítva.

    3 – Lala:
    30°C feletti hőmérséklet nem kellemes nyári meleg, hanem izzasztó.

  4. 1. Nem tudom az eredeti cikk (a forrásod) milyen dátummal keletkezett, de jelenleg az említett sávban “csak” 1-1,5 C fokos anomália van.
    2. “ A klimatológusoknak fogalmuk sincs ez miért következett be” – Az azért nem pont így van, ugyanis nem egy csak egy mostan jelentkező eseményről van szó, hasonló vízfelszíni felmelegedések voltak 2014-2015 körül (még nevet is kapott: A Blob), azelőtt pedig 1996-1997 környékén. Az oka egyértelmű: egy szokatlanul sokáig tartó légköri nyomás anomália, ami az adott területen csökkenti a szélmozgást, a felszíni réteg lassabban tud elmozdulni, így nem tud a mélyebb rétegekben rekedt hideg víz a megszokott ütemben a felszínre kerülni, és ennek következtében a felszíni víz felmelegszik. Ha ránézünk egy PDO térképre (Pacific Decadal Oscillation), akkor azon is jól kivehetőek a fentebb említett dátumok: 1998-2014 között a PDO index negatív tartományban mozgott.
    3. Ami változott azóta, az csak a hozzáállás a különböző természeti jelenségekhez: a 2019-ben csúcsosodó klímahisztéria évében természetesen minden jelenség UNPRECEDENTED és egyértelműen az emberek okozzák a CO2-al.
    4. A fenti állításokat alátámasztó képsorozat: https://imgur.com/a/OLDtFKs

  5. 5, 6:
    Amellett, hogy egy ilyen hír valóban szomorú, a sivalkodó médiának sikerül viccet csinálni belőle: a december 12.-I cikkben a civilhetesen (https://civilhetes.net/kiszaradt-a-viktoria-vizeses) végérvényesen elsiratják a vízesést : „Teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés, ezzel pedig egy csodálatos természeti látványossággal lett kevesebb földünk és az emberiség!” majd 3 nap múlva beszámolnak a feltámadásáról (lásd link a 6. hsz.)

  6. Kiszáradt a Viktória?
    Ez most nem turisztikai veszteség, a felborult afrikai vizhelyzet mián nemsokára embermilliók kezdik majd Európát ostromolni, és ez nem vicc, nem riogatás, hanem a közeljövő valósága lesz.
    Mit tesztek a bekövetkező invázió ellen, hogyan készültök fel a milliónyi ember beözönlésére??

  7. 9:
    Az afrikaiak inváziója ellen nemigen lehet felkészülni, de a kiváltó okokon azért ellehet gondolkozni.
    Szerintem elsősorban a megnövekedett népesség + a mindent átható korrupció az oka, ehhez persze hozzátesz az örökké változó klíma is.
    Azonban azt nem árt tudni, hogy a holocén klímaoptimum idején, amikor jó 2 C fokkal melegebb volt, akkor a Szahara helyén szavanna volt az erősebb afrikai monszunnak köszönhetően.

  8. Az orvosok közegészségügyi vészhelyzet kihirdetését kérik a kormánytól. Az extrém hőség miatt okozta bozóttüzek miatt Sydneyt hetek óta füst lepi el. A térségben közegészségügyi vészhelyzet kihirdetését kéri az ausztrál kormánytól huszonöt egészségügyi szervezet. Közös közleményük szerint a kormánynak oltalmaznia kell az embereket. A szövetségi és a új-dél-walesi kormányt is arra kérik, orvosolják a súlyos légszennyezettség miatt kialakult közegészségügyi helyzetet, tegyen intézkedéseket a klímaváltozás ellen.
    Sydneyt és Új-Dél-Wales állam egyes részeit hetek óta sűrű füst lepi el a térségben tomboló bozóttüzek tucatjai miatt, emlékeztet az MTI. Múlt héten
    a légszennyezettség a 11-szerese volt az egészségügyi határértéknek, a hatóságok arra kérték a lakókat, tartózkodjanak a testmozgástól, ne hagyják el otthonaikat, ne nyissák ki sem az ajtókat, sem az ablakokat. Ausztrália keleti részén október óta 2,7 millió hektárnyi bozót vált a lángok martalékával. Új-Dél-Walesben jelenleg is több mint 108 tűzgóc van, a meteorológiai szolgálat szerint a hőhullám egy hétig is eltarthat a szövetségi tagállam nagy részén.
    https://24.hu/kulfold/2019/12/16/ausztralia-tuz-idojaras-veszhelyzet/

  9. Ide teszem:

    Az 1970-es évektől egyre drasztikusabb az a hatás, amelyet az emberi tevékenység gyakorol a földi ökoszisztémákra. A természetből származó anyagi javak lehető legnagyobb mértékű kiaknázásával leírható folyamat, a természet korábban példátlan bitorlása az emberiség fennmaradásához is szükséges földi élet szövetének szétbomlásához vezet – állapította meg az a nemzetközi kutatócsoport, amely a Science folyóiratban december 13-án publikált átfogó tanulmányt jegyzi. A cikk egyik szerzője Molnár Zsolt, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója, a Hagyományos ökológiai tudás kutatócsoport vezetője.
    A 28 tagú nemzetközi kutatócsoport összegzése szerint „a természet állapotára vonatkozó indikátorok túlnyomó többsége romlást mutat, függetlenül attól, hogy azok természet- és társadalomtudósok vagy bennszülött és helyi közösségek megfigyelésein alapulnak”.

    A természet további bitorlása a földi élet szövetének szétbomlásához vezet
    https://24.hu/kulfold/2019/12/16/ausztralia-tuz-idojaras-veszhelyzet/

  10. 9. bálint

    Milliónyi lőszerrel…
    Amúgy van közben pár ország, sivatag, tenger, miegymás

  11. 14: milliónyi lőszerrel… amit nem használunk.

    Egyébként mit ér milliónyi lőszer milliárdnyi emberre?

  12. https://kuruc.info/r/6/206114/
    Szombaton egy Deutsche Bahnhoz tartozó vonatról tett közzé képet a Twitterren Greta Thunberg svéd „klímaaktivista”. A kép mellé annyit írt: Túlzsúfolt vonatokkal Németországon át. Végre hazafelé tartok!
    A bejegyzésből elsőre úgy tűnhet, mintha a 16 éves aktivista éppen kritzálná a német vasúttársaságot, amiért nincs hely, és poggyászaival egy vasúti kocsi végében, a padlón kell meghúznia magát. A Deutsche Bahn hamar reagált. Mint írták: örülnek, hogy Greta Thunberg a környezetbarát vonatot használta és üdvözölték a klímaváltozás elleni harcban való részvételét, azonban hozzátették: Még jobb lett volna, ha beszámolsz arról is, hogy csapatunk milyen barátságosan és kompetens módon szolgált ki az első osztályon.
    Forrás: https://kuruc.info/r/6/206114/

  13. Hatodik napja tombol az erdőtűz Ausztráliában

  14. 18 – Elek:
    Ausztráliában már hetek óta erdőtűz van.

  15. 16. Ábel

    Mondjuk, nem erre jönnek.
    Amúgy elképzelhetetlennek tartom, hogy nagy tömegek akadálytalanul (és konfliktusoktól mentesen) átvonuljanak országokon. Biztos, hogy fosztogatás, erőszak kísérné az útjukat, amit egy ország sem tűrne. Ha nagy lenne a balhé, a távolabbi célországok is beavatkoznának. Kizárt, hogy több tíz-százezer ember menet közbeni élelmezését, vízellátását, stb. meg lehetne gördülékenyen oldani. Hogyan mozognak? Járművekkel? Gyalog? Üzemanyag? Úthálózat átbocsátó képessége?
    Nem eszik olyan forrón a kását….

  16. 9. balint
    10. Balázs
    11. M.Szilárd

    Ezt a posztot csak most vettem észre. Eléggé körbejártam ezt a témát akkor ahhoz, hogy biztosan állíthassam, megint felült mindenki a sajtónak és az itt lévők sem mentek utána a „tényeknek”. Megettétek, ahogy kell.

    A megadott pánikolós linkeket nem idézem újra, mindenki láthatta őket. Több dolog is hazugság volt benne. Egyrészt a bevágott fotó a Zambia felöli rész volt, ami a száraz évszakban _mindig_ így néz ki. A zimbabwei oldal december 8-án és 12-én is gyönyörű volt.

    Szerencsére azért vannak még, akik komolyan veszik az újságírást és utána mennek a médiában lehozott történeteknek.

    https://factcheck.afp.com/victoria-falls-bone-dry-how-drought-and-dry-season-are-hitting-worlds-largest-waterfall

    Itt grafikont is láthattok a Zambézi vízhozamáról és azt is megnézhetitek, hogy a fotó a görbe minimum pontján készült szándékosan (nov 20.). Ha kicsit tovább ástok és megnézitek a rögzített adatokat, egyéb érdekességek is kiderülnek:

    Az átlagos vízhozamok így alakultak a Zambézi hidrológiai éveiben:

    Year, Annual MEAN (m3/s)
    1995/96 – 390.3
    1994/95 – 441.9
    1914/15 – 448.9
    1948/49 – 507.7
    1991/92 – 528.3
    1921/22 – 531.8
    2018/19 – 556.7 <—
    1918/19 – 558.4
    1915/16 – 561.1
    1923/24 – 572.2

    Tehát nem hogy kiszáradt, hanem rekord közelében volt az átlag alapján, hozta a 100 évvel ezelőtti szintet. Hogy az aszály miatt a száraz évszakban kevés volt benne a víz, az a normális (a görbéken is látható). De még csak ott sem újabb minimum volt, ami hír lehetett volna.

    Azt Gréta -7 éves korában jegyezték még 1995-ben. Akkor még nem létezett a Google, az illiberális szót talán még fel sem "találták" és még a WTC tornyok sem omlottak le (némelyik saját magától), elindítva a "terror-korszak" félelmetes másfél-két dekádját, amiben önként mondtunk le jogaink egy részéről.

    Véletlenül a Zambézi átlag vízhozamának tavalyi-idei éve szinte megegyezett a Nagy Háború idején mért értékekkel és nem sokkal maradt el a 1923-24-es maximum értéktől, amikor az ember még nem lehetett ennyire bűnös: CO2 kibocsátásban semmiképp. (Tibor bá' még fel sem sírt akkor, annyira régen volt 🙂

    Valamint a fenti oknyomozó cikkből kiderül, hogy a helyi, turizmusban érdekelt szervezetek ellenkampányba kezdtek, hogy bizonyítsák, a folyónak újra emelkedik a vízhozama, és már most nagyobb, mint a tavalyi érték. (vélhetően a klímarettegő turisták elkezdték lemondani az utakat…)

    A hír és annak terjedése: állatorvosi ló. Vizsgázik benne az újságírás a szakmából (hazugság, forráskritika hiánya, klikkvadász címek) és vizsgázunk belőle mi (inkább ti) is, akik már nem megyünk utána semminek, tényként fogadunk el mindent, amit "jónevű" magukat újságnak nevező tákolmányok raknak elénk.

    Mindegyik ott koldul a pénzünkért minden oldalon, de a munkát már csak kevesen végzik el. Nem érdemlik meg azt sem, hogy leköpdössük őket. Mára semmi funkciójuk nem maradt, csak a közlések terítése, ami már a tényekkel nincsen köszönőviszonyban sem, csak a tömeg terelgetése a funkciója, semmi más. Megágyazni a döntéseknek.

    És akkor egy egészen friss bejegyzés a Zambézi állapotáról a hivatalos szervtől:
    "Flows at Victoria Falls increased during the week under review before closing at 282m3/s on 18th December 2019. Last year on the same date, the flow was 227m3/s."

    Tetszik érteni. KÉTSZÁZNYOLCVAN köbméter másodpercenként és lesz ez még ötször, tízszer ennyi is. Vajon ezt úgy hívja a magyar, hogy: KISZÁRADT? Eszem, f@szom megáll…

    A végére pedig a tízezer forintos kérdést hagytam. Vajon mi volt a vezető hír december 11-12-én, amikor ez a "tény" terítésre került a magyar médiumokban? (A BBC-nél nov 25. a keltezés, de ők előrébb vannak abban, hogy mi lesz a "döntés", míg mi már csak elszenvedjük)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük