(3031) SOS János kórház

Tibor bá’ online

 

Jelen pillanatban a magyar kórházak 64 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak. 64.000.000.000 forinttal, ami roppant nagy összeg, de ez nem Adriai tengeri dáridóra költötték, ez az utolsó fillérig a működésükre ment el. Nyilvánvaló, hogy alul vannak finanszírozva. Ezt most a János Kórház megunta és a társadalomhoz fordult, hogy adakozzunk. Nem pénzt kért, hanem amire szükségük volt, és amire nem jutott a pénzből. Például csaptelepre.

A Fideszesek által utált Rákosi rendszerben a Svábhegyen (Szabadsághegy) laktunk, ami a János Kórházhoz tartozik. Húsz éves koromban kiugrott a bokám, és akkorára dagadt, mint egy cipó. Bementem a János Kórházba, megkérdezték, ki vagyok és hol lakom. Nem kértek se lakhely kártyát, se TAJ számot, szó és várakozás nélkül elláttak. Majd megmondták mihez tartsam magam, mikor veszik le a gipszet, stb. Nem kellett hálapénzt adnom, és kiírtak 10         napra, vagyis nem kellett dolgoznom. Ja, majd elfelejtettem, nem kellett gipszet és gézt vinnem magammal, és persze a kórház a kutyának se tartozott.

Évekkel később, már a Kádár rendszerben, ott született az első fiam. A feleségem befeküdt császárszülésre, és nem kellet vécépapírt bevinni vele, se gyógyszert, se semmit. Nyolc hónappal később a fiam közép fültőgyulladást kapott. Ebbe bele szokás halni. Tomi nem halt bele, ahogy diagnosztizálták azonnal megműtötték, még fél napot se kellett várnia, mert a várólista ismeretlen fogalom volt. Tökéletesen ellátták, és egy fillérembe se került. Igaz, nem voltak plázák, és nem lehetett banánt kapni az üzletekben. Ebből is látszik, hogy nincs tökéletes társadalmi rend, de az illiberalizmus nagyon, de nagyon tökéletlen. És még ezek szidják a Kádár rendszert.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

45 gondolat erről: „(3031) SOS János kórház

  1. Az elemi logika és a közérthetőségre való őszinte törekvés azt diktálná, hogy az ilyen típusú adatokat
    az átlagpolgár számára lényegesen értelmezhetőbb formátumban publikáljuk.
    A szám így semmit nem mond, azon kívül, hogy nagyon sok, de ha a végén három nullával több vagy kevesebb lenne, akkor is csak ez menne át.
    Ha egy főre azaz egy magyar állampolgárra vetítve fogalmazzuk meg máris kézzelfoghatóbb értelmezhetőbb számot kapunk .
    64.000.000.000 :10.000.000 = 6 400 Ft
    Ez a javaslatom azokra az esetekre is vonatkozik, amikor a parlamentben és a médiában csillagászati számokkal dobálódznak az illetékesek.

  2. Úgy érzem, Tibor bá nem igazán az összegre akart csak rámutatni. Sokkal inkább a lassan romokban heverö egészségügyre. Nincs szándékomban dícsérni a Kádár rendszert, DE akkor még valahogy ügyeltek a pórnépre…

  3. A legfontosabb különbségek szerintem:
    – Az összes (sok, rengeteg) üzem, gyár, tsz, állami gazdaság, szolgáltató szektor állami tulajdon volt, melyek nyeresége az államkasszába folyt be, ebből sokmindenre futotta, még ha el is tettek belőle. Ma ez magánzsebekbe (és külföldre megy), csak az adóból és a járulékokból lehet eü-re költeni
    – Magyarországon gyártották a gyógyszereket magyar áron, ma ugye pl. 700 millió forintot is lehet kérni egy gyógyszerért (jó, ez extrém, de más gyógyszerek is horror áron vannak.)
    – Magyarországon (esetleg KGST-n belül) gyártották a mentőautókat, eszközöket, műszereket, a legutolsó kórházi bútorig szinte mindent, ma ezeket szintén horror áron lehet csak beszerezni, legtöbbjét külföldről.
    – Az ápolónők magas képzettségűek voltak, az eü szakközépben pl. nagy részletességgel tanultak anatómiát, biológiát, gyógyászati ismereteket, ápolástant stb. 4 éven keresztül, ma ápoló végzettség OKJ képzésben is elérhető.
    – Az orvosok szintén nagy tudásúak voltak, nagyon erős képzésük volt a maihoz képest sokkal. Csak egyetemi felvételi vizsgával kerülhettek be, a fizika vagy a biológia felvételijük nagyon nehéz volt, ma pontokkal lehet bekerülni (nyilván most is a legjobbak), de a tudásuk nem akkora.
    – nem terhelték a kasszát potyautasok
    Persze, hogy jutott minden.
    Viszont az orvosok száma akkor se volt több, ezt a statisztikákból lehet igazolni. Nem igaz, hogy ma kevesebb orvos van Magyarországon (még a kivándorlás ellenére se)

  4. 3 jeromme

    Teszkós Kádár-rendszert akart a nép, meg is kapta… amikor azt mondom, hogy egy tudatos program végrehajtása van folyamatban, akkor „konteósnak” bélyegeznek. Szerintem most már kár sírni, ehhez a társadalom – ha van még olyan -, minden nap asszisztál. A gazdag gyógyul, a szegény meghal. Fogynia kell a „pórnépnek”.

  5. Nekem szült az asszonyom háromszor az Orbán éra alatt és minden rendben volt. Kultúrált környezetben, jó ellátással. Nem tudnék hiányosságot mondani.

    Szeptember közepén kerültem a traumatológiára a Merényibe. Megműtöttek, összeraktak, ahogy kell. Minden dolgozó azon volt, hogy a maximumot hozza ki magából. A kórház kissé lepukkant, de nem koszos, ezért nem kaptam semmi fertőzést. Más sem, akivel találkoztam. Nekem az ellátáson volt a hangsúly és az rendben volt.
    Engem nem zavar, ha vinni kell be wc papírt, mert szÍvesebben használom a sajátomat. (egyébként volt)
    Gyógyszereket megkaptam. Aki rendszeresen szedett előtte is, az behozta a saját gyógyszerét. Ha otthon lenne, akkor nem kellene megvennie?
    Aki látogatóba jön, az úgyis hoz kaját. Szóval mindegy, hogy mit adnak. Inkább az a gond, hogy több volt a kaja, mint amennyit meg tudtam enni, úgyhogy mondtam, hogy ne hozzanak, mert elég, amit bent kapok és egész jóízű. 120 kg vagyok. Ha nekem elég, akkor másnak is.

    Kicsit sokat nőttek az igények és mindenki a jogaival van elfoglalva. Ennyi változott a Kádár időkhöz képest. Meg persze az, hogy minden egyedi sztorira ráharap az, aki rúgni akar egyet a rendszeren, az ott dolgozókon, egyáltalán bárkin, hátha attól majd jobban érzi magát.
    Osztrákba 130e forintnyi euró lett volna a tb, amit vontak volna tőlem. Mennyi is itthon? Szóval lehetne itt is olyan ellátás, meg nyugdíj, mint ott. De kíváncsi lennék, hogy mit szólnának az emberek, ha ennyit vonnának tőlük. Befizetésarányosan nézve mi sokkal jobb egészségügyet kapunk, mint az osztrákok! Szerintem innen kell nézni a dolgot. Aki trabantot vesz, ne akarjon 300-al száguldani.

  6. A változásnak több oldala van.
    Az egészségügy mai technikai felszereltsége sokkal bonyolultabb, kifinomultabb, tele igen drága diagnosztikai eszközökkel és eljárásokkal, gyógyszerekkel.
    Ez nyilván sokkal nagyobb anyagi ráfordítást igényel, mint az 50 évvel ezelőtti egészségügy.
    Az ehhez való hozzáférés ezért nehezebb, korlátozottabb, viszont véleményem szerint még ennek ellenére is sokkal több embert mentenek meg, vagy tartanak elviselhető egészségi állapotban, mint régen.
    Ezt mutatják a statisztikák, amelyek szerint folyamatosan nő az átlag életkor.
    Sok krónikus betegséggel szinten tudnak tartani pácienseket, akik a régi rendszerben már rég meghaltak volna.
    Sokan szidják például a kemoterápiás kezeléseket, nekem viszont a közvetlen ismerősi körömben van egy tucat olyan ember, aki daganatos megbetegedés és műtét után ilyen drasztikus kezelésen is átesett, és azóta is élnek, mint Marci Hevesen, habár voltak igen nehéz időszakaik a kezelések után.
    Persze nem mindenkinek van szerencséje.
    Viszont az egészségügyi költségvetés nem képes fedezni mindenki ilyen költségű kezelését, ezért a szegények, igen nehéz helyzetbe kerülnek.
    Aki viszont megfelelő jövedelmi szinten él, az meg fogja fizetni kezelését vagy magánintézményekben, vagy hálapénzes kiskapukon át, aki meg nem fér hozzá így, kénytelen kivárni a sorát, ha addig kibírja.
    A rokonságomban van olyan, akit elküldtek a munkahelyéről, mert olyan mértékben ment tönkre a térde, hogy alkalmatlanná vált, viszont a szükséges protézis műtétre 2021-re sorolták be, a magánutat meg képtelen finanszírozni.
    Sakk, matt, banki hitelek mellett családi katasztrófa…

  7. 6 & 7:
    Igazán örülök, hogy meg vagytok elégedve. Igénytelen csökkent képességűek mindig voltak és lesznek is. Ez tartja fenn ezt az illiberális rendszert. Sajnos, nekem más a tapasztalatom. A térdeimben artritisz, a gyengébbek kedvéért porckopás. A családi orvos beutalt. 6 hétig kellett várnom. Nem drága modern berendezés miatt, mert a vizsgálat abból állt, hogy végig kellet sétálnom a rendelő egyik falától a másikig, és megállapították (amit különben tudtam) hogy semmit se tudnak velem kezdeni. Miért kellett ehhez 6 hetet várnom? A szemészeten ugyanez a helyzet. Semmi modern berendezés, mégis heteket kell várni.

  8. 4 deko

    Statisztikát sokféleképpen lehet számolni. Ha egy orvos két helyen rendel, azt két orvosnak számolod mondjuk. Vagy eltakarhatod vele azt, hogy orvosok már nyugdíj mellett végeznek emberfeletti munkát. (több helyről is tudok, ahol meghalt az orvos és bezárt a rendelés mert nincs utánpótlás) Szóval a számokkal szépen lehet játszani és valami egészen mást fog mutatni, mint a valóság.

    8. Tibor bá’

    A várólisták növekedésének oka egészen triviális, amennyire én tudom. Ha egységnyi pénzt nem engedsz átfolyni csak nagyobb idő alatt (elszámolás a tb és a kórház között), azzal két legyet ütsz egy csapásra: eltakarod a szakemberhiányt, miközben látszólag nem igényel nagyobb finanszírozást a rendszer. A megváltozott terhelést természetesen a „pórnép” nyeli le.

    Nem vitatom, hogy még mindig sokan vannak a rendszerben, akik erőn felül, becsülettel harcolnak és ezáltal növelik a szerencsés kimenetelű példák számát, de a személyes tapasztalatom az, hogy az állami egészségügy tervezett kivéreztetése van folyamatban, aminek több célja is van:
    – a privát szférába terelni a minőségi orvoslást, ezáltal a tehetősebbek (életképesebbek) maradjanak életben
    – minél több embert tartani függésben a gyógyszeripartól (beteg ember nem lázad és élethosszig szedhető gyógyszer egy újabb adónem)
    – az idősebbek nyugdíjainak megspórolása azzal, hogy előbb halnak meg a megfelelő („halogatott” vagy „nem szükségesnek” ítélt) kezelés híján, ezáltal minél tovább elhúzni a nyugdíjrendszer végét, ami szükségképpen össze fog omlani (eredeti célját már ma sem látja el)

  9. Annyira tudtam, h kb a hozzászólok fele ezt a lassan fekete afrikában is rossznak számító egészségügyet is dicsérni fogja. Valszeg ti akkor is dicsérni fogjátok Orbán urunk munkáját ha magatok kéne kivennetek a vakbeletek. Pont ezért nincs itt semmi változás mert itt még ezen is vitatkozni kell, még ezt is meg kell magyarázni. Tényleg nem érdemlünk mást csak a pusztulást.

  10. 8 Tibor bá’
    Ezt úgy értettem, hogy a drágább egészségügyi háttér magas költségét azzal ellensúlyozzák, hogy lespórolják a személyzet létszámát, és ezzel a betegáteresztő-képességet.
    Így az is rosszabbul jár, aki nem technikaigényes vizsgálatra, kezelésre szorul…

  11. 10 – Thunder:
    Én életkorom ellenére naiv vagyok. El se tudtam képzelni, hogy lesz, akinek ez megfelelő, sőt dicsérendő lenne. Az ember tényleg egy furcsa állat. De, ha ennyire hülye, akkor minek jár ide?

  12. A barátom anyukája műt, néha 14-16 db műtét van folyamatosan. 20 órát keresztül. A gumikesztyűt magának rendeli külföldről, mert amit kapnak használhatatlan, többek között. Akinek ez az egészségügy megfelelő csak szerencséje lehetett, illetve nem látott működő egészségügyet, vagy egyszerűen korlátolt szellemi képességekkel rendelkezik.

  13. Tibor bá’

    „De, ha ennyire hülye, akkor minek jár ide?”
    És még rám haragszanak. (mosoly) Írd be a :-t és a D-t, de összeírva, egymás mellett, és akkor ezt kapod: 😀 vagy a :-t –t, és a )-t, és akkor ezt kapod 🙂

    Komolyabban:
    Csak egy tipp.
    A beviteli mezőnél lehetne egy kérdés, egy captcha védelem, azaz biztonsági kód a honlapra, de nem robotok, hanem emberhülyék ellen.
    Egyszerű kérdésre kellene gyors választ adni, mondjuk egy másodperc alatt.

    A témához.
    Nagy a baj az egészségügyben, és nő.

  14. 8. Tibor bá’
    „A térdeimben artritisz, a gyengébbek kedvéért porckopás.”

    Pontosabban: „oszteoartrózis, -οστεοαρθρίτιδα- más néven degeneratív artrózis, ez a kopásos, tipikusan az elhasználódással járó betegségforma.”

  15. Orvosok erőn felül teljesítenek,- köztudott. Az engedélyezett túlmunkánál is többet dolgoznak. A fáradt ember /orvos is az/ többet hibázik.
    Ti elégedettek, ugye nem akarnátok, hogy nálatok hibázzon? Csak mert fáradt!? De ha így van, akkor mivel is vagytok megelégedve? Azzal, hogy szerencsétek volt?

  16. Tibor Bá igazad van! Minek járunk ide? Pár év előtt mindennap olvastalak, sőt, még segítettem is egyszer-kétszer. Most már nem kommentelek (ez kivétel), többször durván nekem estél, letiltottál. Érvelős vita, beszélgetés, válasz helyett direkt lehülyézés megy. Valaha jó volt olvasgatni a sztorizgatásaidat, az „itt a világvége, jövőre meghalunk!” már akkor is ment, de azt kihagytam. Ma már sokkal ritkábban jövök, átfutom, van-e érdekes poszt.
    De igazat adok, nem járok ide, mert minek?
    Jó egészséget kívánok!

  17. 17 – Kedves wiselady!
    Nálam a lehülyézést ki kell érdemelni. Például azzal, hogy megfelelőnek találják, sőt dicsérik ezt az egészségellátó rendszert.

  18. 18: Szóval akit rendesen elláttak, és minden rendben volt, az hülye.
    Hülye, aki a saját szemének hisz, és nem a propagandának.

  19. 19. Ábel
    Egy adott embernél a statisztika vagy 0, vagy 100%-os, mivel vagy ellátták rendesen, vagy nem. Egy alapvetően szar rendszernél is vannak kiváló egyedi példák. Mondok egy sajátot:
    Úgy alakult, hogy hétvégén este tízkor kellett a lányommal bemenni a salgótarjáni kórház sürgősségi osztályára. Pillanatok alatt maximálisan ellátták, lényegében mindenki akire szükség volt ott sürgölődött körülötte. De ennek nem az volt az oka, hogy kilőtt az egészségügy, hanem aznap mi voltunk ott az első fehéremberek (még egyszer: este tíz óra).
    Viszont a gyerekeim születésénél nem csak a wc papírt, de a wc deszkát is én vittem be, mert a kórházi rettentő ótvar volt. Egy éttermet ilyen wc miatt simán bezáratnának!

  20. 6. Kamionos
    Elhiszem amit tapasztaltál, de ha nem túl kényes a kérdés, tedd hozzá a sztorihoz, mennyit pénzt hagytál ott. Így kerekebb lenne a történet.
    Azt gondolom az emberek nagy része megpróbálja a kiskapukat használni, anyagi erejét meghaladó mértékben is akár. Ezt is illik beleszámítani a költségekbe, nem csak a levont TB-t.

    4. deko
    „ma ápoló végzettség OKJ képzésben is elérhető.” Ez jelenleg valóban így van, a rendszer épp átalakulóban, a változás papíron kész.
    Ugyanígy a potyautasok téma is napirenden van.

  21. Nekem nincs tb-m. Mostanában kezdek úgy állni, hogy legyen, és ne legyen gond befizetni az elmaradt 12 évet, meg egyáltalán pénzt ilyesmire költeni. Csak jelzem, hogy anyagilag abszolút jó választásnak bizonyult, pedig azért a kullanccsípés, jogsi intézés, egészségügyi kiskönyv, tüdőszűrés, kisebb gasztroenterológiai műtét, hasi ultrahang stb volt benne.
    Nyilván ha agyműtétre vagy komolyabb műtétre került volna a sor akkor meg egy csőd lett volna.

    Az egészségügy egy jó dolog, a problémák abból fakadnak, hogy milyen emberek intézik.
    Mivel a társadalom elszemélytelenedik, ezért ez a hatás természetszerűleg ebbe a „szolgáltatási” faktorba is beszivárog.
    Véleményem szerint idecitálhatnánk bármilyen példát, pl. MÁV stb. az alapprobléma éppen ugyanaz. Ahogy ott is így az egészségügyet is az abban dolgozók viszik el a hátukon a „régi” megszokások mentén illetve emberségük maradékából kifolyólag.
    Az elszélytelenedést nem fejtem ki, mert hosszú lenne, de ez a sugalt viselkedésforma, csakhogy ez ellenkezik az emberi lelkiismerettel. A kormanyzat hülye óvodás vagy gonosz és hülye.

    Nyilvánvalóan rosszul kezelik a közvagyont és kiemelten az egészségügyet, ezért láthatóan megszaporodtak a magánkórházak és rendelők az elmúlt 10-15 évben. De a hozzáállásuk általánoságban oly szegényes emberileg, hogy kar rá szót pazarolni.
    Ķórtünet az egész!

    A folyamatok a gazdag-szegény braziliai viszonyok felé tolódnak.
    Ha a politikai eliten múlna teljesen, akkor kőkerítéssel körbekerített magánkórházakban gyógyulnának, miközben a gdp-t termelők boldoguljanak ahogy tudnak.

    Amondó vagyok, hogy örüljünk az egészségügynek, mert rengeteg élösködővel(maga a vezetés, kisebbség, öregek, én) a hátán is képes-ugyan egyre romló- megfelelő színvonalat biztosítani.

    Azért ha berohansz a gyerekeddel a karjaidban , biztos lehetsz benne, hogy a veled szemben álló orvos minden meg fog tenni képességeihez és lehetőségeihez mérten. Ez még mindig eleg, hogy megmentsék az életét.

    A Tecsoba járó tömegek(en is oda járok néha) meg ne hözöngjenek, hanem vigyek be a wc papírt és kapcsolják ki a tv-t. És imadkozzanak meg tanuljanak, hogy ne legyenek ilyen hülyék!

  22. 22 – Balázs:
    Benned nem lehet csalódni. Te mindig hozod a formádat. 🙂

  23. Az egészségügy szenved az orvosi korrupciótól. A finanszírozás a betegség kezelését szolgálja. Megelőzés sokkal olcsóbb lenne, de abban senki sem érdekelt. Érdekes, hogy a nyilvánvaló ok okozat összefüggésben lévő betegségek esetében is, a szenvedő beteg inkább a csodapirulát kéri felírni, vagy a műtétet, de a betegsége kiváltó okát semmiféleképpen sem hajlandó megszüntetni. Lásd dohányosok, vagy megveszekedett cukor (szénhidrát) fogyasztók.

  24. “ A finanszírozás a betegség kezelését szolgálja. Megelőzés sokkal olcsóbb lenne, de abban senki sem érdekelt.” Ez tényleg így van. A beteg ember jól hoz a konyhára. Folyamatosan lehet fejni a rengeteg csodapirula is mindenféle gyógyszernek hívott vacak megvételével. Emlékszem még arra az időre, amikor azon ment a vita, hogy lehet-e a mediában gyógyszereket hírdetni. A gyógyszer maffia úgy döntött: lehet!
    Azóta minden szinten hírdetik a rengeteg mérgező szemetet.
    Japán egy kicsit más úton jár. Náluk minden évben mindenkinek kötelező részt venni egy teljes körű egeszségügyi állapot felméresen. A felmérés végén mindenki kap egy kimutatást a tényleges egészségügyi állapotáról és arról, hogy mit kellene változtatnia az életmódjában. Aki nem fogadja meg, magára vethet!

  25. Itt valami félreértés van. A kórházak össztartozása a beszállítók felé 64 milliárd forint. Mi ugye a tb-ket befizetjük. Ha a helikopteres mentést egy külsős cég csinálná, nem az országos mentőszolgálat, az egy mentés díja egymillió forint lenne. Ezt a kórházaknak kell állni. Azaz neked meg nekem, pedig hála istennek soha nem mentettek minket helikopterrel. (remélem nem is fognak). Ha azt nézzük, hogy naponta hányszor szál fel a mentőhelikopter, a 64 milliárd nem is olyan nagy pénz. És ez csak egy tétel, hol van még emellé, hogy az utakon szétszakadt embert össze is kell rakni, meg hónapokon át ápolni kell, hogy esetleg később munkaképes legyen.

    Ha megfáztál nem az orvoshoz rohansz, hanem a gyogyszertárba. Ott fizetsz a gyógyszerért.

    A magyar egészségügy alulfinanszírozott. Emelni kell a tb re befizetendő havi összeget is. Ha tetszik ha nem.

  26. Az hogy mennyire szar az egészségügy az elsősorban hitvita.

    Minden oldalon vannak személyes nem ellenőrizhető történetek, keringenek a neten fotók, hogy mi az ebéd és tsai.

    Mondhatjuk hogy nekünk eddig szerencsénk volt:

    Apósom strokeja profin, gyorsan lett kezelve köszönhetően a gyors észlelésnek is. így is bent töltött vagy 3 hetet és az intenzívről indulva tulajdonképpen jelentős károk nélkül zárult a történet.
    Persze fehér ember, látogattuk is, vittünk mindenféle nasit, gyümölcslevet. Semmi problémára, hiányra nem emlékszem. Gyógyszerelését is profin beállították, a háziorvosi hülyeségeket lefaragva.

    Após, anyós szürkehályog műtétei is rendben zajlottak mindnégy szemen, egynapos sebészeten, utógondozás még egyen folyik. Panasz 0.
    Előjegyzés volt, de ugye nem életveszély, ki lehetett bírni.

    Életveszély témák:
    Allergiás feldagadások miatt hozzám is páromhoz is jött már a mentő, igaz nem tudjuk a mai napig hogy mi az oka (allergén kimutatás nem sikerült), nálam tudható de ugye én már évtizedek óta allergiás vagyok tehát az ok ismert csak az nem hogy eddig miért nem fulladtam, meg voltam tünetmentes is évekig.
    Mentő gyorsan kiért, volt hogy 10 percen belül (egy vidéki kisfaluba), ahonnan egyébkén mentőhelikopterrel is szállítottak már beteget kétszer is (egyiket láttuk, másikat mesélték).

    Ételmérgezéshez is ugyanígy kijöttek, és egy szurival el lettem látva, nem kellett bevonulni.

    Csecsemő influenza esetén is gyorsan jött a mentő és a gyerek intenzívről is csak jót tudok mondani ahol a csemete majd egy hetet töltött.

    Nem hívtunk mindenhez mentőt, az ügyelet is lett hívogatva ahol korrekt gyors állapotfelmérés született és volt hogy ők hívták a mentőt (stroke, csecsemő flu).

    Ezzel együtt vannak dolgok amit inkább magánúton intézünk, mert lusták vagyunk várni és nem akarok mindenhova egy programként elmenni.
    Magánkórházban ugyanazok az orvosok dolgoznak mint a kórházakban, de gyorsan profin megy a történet, vizsgálat, azonnal eredmények, stb.
    Nem kell a háziorvos, szakorvos, vizsgálatsort végigjárni, hanem egyből a szakorvos vizsgál és írja is ki a vizsgálatokat.

    Persze omló vakolatot én is láttam, csak ez nem izgat.
    A kupiban sem a bútorokat kell cserélgetni hanem a kurvákat.

  27. Egy külön történet az hogy az egészségügyi ellátás mennyire szar:

    Van egy állami adó amit erre szednek be, ez egy egységnyi pénz. Személyre lebontva nem annyira sok.

    Van egy ellátó rendszer ami most már kezd nyugati szinten műszerezetté válni.
    Az orvosgárda még mindig magasan képzett még egy nyugati országéhoz képest is.
    De itt maradt a szocializmus, azaz az utolsó szalag mellett álló prolinak is jár az ellátás amikor a befizetése töredéke egy managernek, vagy keresett szakembernek.

    Az a szint ami egy prolinak elég, az nyilván nem elég egy értelmiséginek, vagy egyéb nyafka népnek.

    Igazán gond sincs ezzel, mert akinek jobb kell az mehet és fizethet. Az életét meg meg fogják menteni ha arról van szó.

    Persze az ellenzék nagyon szeret ezen a témán lovagolni, de eddig mást nem láttam csak a várólista, vakolat, és pfujdeszarebed posztokat a témában.

    Ha a nyugati országokat nézzük akkor a rendelkezésre álló pénz és annak elosztása is számítana.
    Érdekes módon egyik hőzöngő sem Albániához, Romániához vagy Bulgáriához hasonlítja a rendszert, hanem minimum Németországhoz vagy Angliához (vagy az USÁhoz ahol egyébként biztosítás nélkül csődbe mész egy kisműtéttől is).

    Az meg hogy lopnak ott is, az sem kérdés. Leginkább a magánpraxis fenntartása és a hálapénz rendszer működik, mindkettő magánzsebekbe viszi az állami rendszer erőforrásait.

  28. A közjó prioritásai helyett a kiváltságok csencselése érvényesül jobban, ezért alakulnak ki szerintem ilyen eltérő tapasztalatok.

    Szerencse kérdése, hogy milyen bánásmódban részesül valaki.

    Könnyen belátható, hogy jobb egészségi állapotban lévő emberek jó befektetés az államnak, talán jobb, mint bármi más. És talán az emberek is egyetértenek, hogy a szökőkutak, parkosítás, játszóterek, állami ünnepek, tűzijátékok ne jussanak érvényre egyforma súllyal, mint a betegek várakozási ideje, az ellátás minősége.

    Jobb talán szegénynek látszani, és jól élni, mint gazdagnak, és szegényen élni, adósságban úszni.

    Aztán persze vannak mélyebb problémák. Gazdaság működése, emberi természet, de ez a 64 milliárd, mimális józansággal, nem lenne probléma.

    Attól tartok ugyanakkor, hogy ha a fél ország éhezne, akkor sem zavarna elég embert, hogy milliárdok úsznak el tűzijátékokra.

  29. 29 & 30 – Egon:
    Most jelentette be a Honvéd kórház (az ország egyik legjobb kórháza), hogy mától nem tud fogadni végtag töréses betegeket. Gondolom nem tud a hitvitáról. 🙂

  30. Van egy lassan a népesség 40% kitevö réteg aki semmilyen befizetéssel nem rendelkezik mert nem is dolgozik de szül ütre.
    Tehát nem a egyszerü fentebb valaki által prolinak titulált viszi el a lét hanem a soha benem fizetök és közben pozitiv diszkrimináció miatt ellátása.

    Van aki kerüli az orvosi rendelöket mert nem bizik már benne bár igen kevés 1-2 alkalommal volt rászorulva de olyanra beszélték rá ami mára valójában gond lett.Megoldva saját gyógyteákkal és a hát közepén a eü.

    De megdöbbentö a wc deszka gumikesztyü nyomtatópapir párna stb kérelem.
    És elhiszem hogy kell, mert a privatizációnál vittek mindent mi mozditható volt. Egyik éra 19 a másik 1 hijján 20.

    Ja jut eszembe azért nem értük el a kádárára emberközpontuságát csak a kisebbség…

  31. 32:

    Mennyiben sérül ettől a budapestiek ellátása? 🙂
    A környező kerületekben kb 3 kórház van.

    Egész pesten meg kitudja hány.
    Akinek végtag törése van azt többnyire a mentő viszi az meg úgyis tudja, hol van az éppen aznap illetékes ambulancia.

    Ha egy megyei kórház bezár egy osztályt arról nincs hír, de ha pesten az egyik kórházban valami történik az már egyből hír.

    Ja, a sima töréseket szakrendeléseken is ellátják, amiből szintén működik egy pár kórházakon kívül is.

    Ez kissé túl van fújva.
    Ha bármelyik osztályt megszüntetik Budapesten kapásból lesz még 5 másik helyette, csak 2 kerülettel kell arrébb menni az eddigi 1 helyett.

    Edit:
    Gyorsan gugliztam egyet kb 22 kórházat számoltam Budapestre. Szabolcsban meg összesen van 3.

  32. 33:

    A rétinégerek és az életmódjukat választók inkább kerülik az eü intézményeket, mert a gyerekeket elveszik ha a látókörbe kerülnek és nagyon nincsenek rendben a körülményeik.
    Akinek meg úgy ahogy rendben van az áfát biztosan fizet.

    Eü alapon kívül mást nem kap akinek nincs tb jogviszonya.
    Potyautasokat elkezdték szűrni, de a megélhetési gyerekcsinálást is kezdik szankcionálni.
    Legalábbis hír szinten már mozog hogy nem fog járni a csp egy bizonyos életszínvonal alatt élő gyerek után.

  33. 33., Kékavian:

    „Tehát nem a egyszerü fentebb valaki által prolinak titulált viszi el a lét hanem a soha benem fizetök és közben pozitiv diszkrimináció miatt ellátása.”

    Engem érdekelne, hogy hogyan jutottál erre a következtetésre. Mert nem tudom, hogy nagyságrendileg mennyi léről van szó. Sokszor amire azt gondolja az ember, hogy jelentős összeg, az az államháztartás szempontjából nem az.

    De tegyük fel, hogy minden amit mondsz, igaz.

    Mit lehet tenni?

    Mintha azt feltételeznénk, hogy az ember cselekedhetne másként, mint ahogyan cselekszik, és csak akarat kellene hozzá. Kérdés, hogy ez így van-e?

    Mert ha nem, akkor akár az időjárásban is kereshetnénk a hibát. Elvégre olcsóbb lenne, ha nem kellene fűteni, vagy ha mindig annyi eső és napsütés lenne, hogy jó legyen a termés.

  34. „Elhiszem amit tapasztaltál, de ha nem túl kényes a kérdés, tedd hozzá a sztorihoz, mennyit pénzt hagytál ott. Így kerekebb lenne a történet.
    Azt gondolom az emberek nagy része megpróbálja a kiskapukat használni, anyagi erejét meghaladó mértékben is akár. Ezt is illik beleszámítani a költségekbe, nem csak a levont TB-t.”

    Én ebből a szempontból egész más vagyok. Azt gondolom, sőt meggyőződésem, hogy a lelkiismeretes munka mindenkinek, így az orvosnak is belső késztetésből jön. Ha az ott van, akkor gondos lesz, ha nincs, akkor nem segítesz rajta pénzzel. Szóval én tényleg hálapénzként tekintek rá, és utólag adok némi pénzt.
    Én 20at adtam mielőtt eljöttem a kórházból, ami nem egy nagy összeg és egy kiló kávét a nővéreknek. De a szomszéd ágyon fekvő orvosa nem fogadta el a pénzt. Saját szememmel láttam, de így is alig akartam elhinni.
    Hogy más hogyan intézi ezt az az ő dolga, de ha sokat akarok fizetni, mert fontos, hogy magasabb legyen az ellátás színvonala, akkor elmegyek magánkórházba. Ilyen is volt már.

  35. Tibor bá’ én a tapasztalataimat osztottam meg és elmondtam a véleményem a leggyakrabban hangoztatott ellenérvekről. Érdemi vita helyett csak az kaptam, hogy igénytelen és hülye vagyok. Meglepett.
    Mutassatok egy országot, ahol ennyi befizetésből jobb egészségügyet lehet összerakni!

    A várakozási időről.
    Gyomor és béltükrözésre mentem volna, de 2 hónap volt a várakozási idő. Gondoltam akkor elmegyek magánba. Ott is 1 hónap lett volna, miközben ki kellett volna fizetni 150 ezret. Nekem ennyi kiadást nem ért meg. Közben aztán meg is gyógyultam:)
    Ha igazán nagy a baj, akkor egyből ellátnak és nekem, mint igénytelennek csak ez a fontos.

  36. Hamarosan változások lesznek majd és itt is egészségbiztosítási csomagok lesznek. Ha ügyesen kitalálod, hogy mi lesz a bajod a jövőben és jó csomagot választasz, akkor profin ellátnak majd, de ha rosszat választasz, vagy a pénzügyi lehetőségeid csak az alapcsomagot engedik meg, akkor a gatyád rá fog menni, ha a csomagon kívüli betegségben szenvedsz. Esetleg bele is pusztulsz majd jobb megoldás híján. Egészségügyi orosz rulett kapitalista alapokon.
    Akkor fogja majd mindenki visszasírni ezt a döcögő, de szociális alapon működő rendszert.

  37. 37. Kamionos
    Köszönöm a választ. Érthető is a véleményed, amíg nem tapasztalod meg milyen az, ha sokszor kell valami kezelésre járnod vagy akár fekvőbetegként szorulsz rendszeres ellátásra. Kívánom, ne tudd meg! Megteheti az ember, hogy nem ad hálapénzt az elvárásoknak megfelelően és számít a hivatástudatra meg a lelkiismeretre, de azt mondják többen – ismerősök – , hogy bizony inkább kikerülik a sorban állást a folyosókon meg a várólistákat, ha adódik valami „okosba”. (nem magán, hanem szürke zóna)
    Nem kell másik országot keresni, a topikindító írás erről szól, a magyar egészségügy ennyi vagy kevesebb befizetésből – a tapasztalatok szerint – jobban működött.
    A jövőt illetően nem vagy optimista, szerintem az itteni többséggel ezen nincs vitád.
    A fizetős egészségügy gondolatát nem a rendszerváltás hozta, meg a kapitalizmus, már a ’80-as évek elején kiadták u.n. társadalmi vitára. Persze roppant nehéz szembesülni azzal, hogy vannak, akiket az út szélén hagy a rendszer. És egyre többen lesznek. Nemcsak az egészségügyben, hanem a teljes szociális fronton.
    „Hogy más hogyan intézi ezt az az ő dolga” nem akarok beléd kötni, ez a hozzáállás elég elterjedt. De valamiért azt érzem ez is hozzátesz a leépüléshez.

  38. A mai orvoslás érdekes módon alakul. Mintha az orvosok nem mernének diagnózist felállítani, hanem egy csomó vizsgálat után, minden felelősséget hárítva, kizárólag az eredményekre hivatkozva protokoll szerint járnak el. Ezért rengeteg költséges és felesleges vizsgálatoknak teszik ki a betegeket. Saját példa: a férjem elhízott cukorbeteg .A diétát nem veszi figyelembe, a mérsékletességet sem. Emiatt emésztési panaszai lettek, haspuffadással. A körzeti orvos beutalta a kórházba, ahol gyomor és vastagbél tükrözést, hasi ultrahangos vizsgálatot végeztek rajta, és negatív leletekkel hazajöhetett. Közben a problémái is elmúltak, a vércukra is sokat javult. Gondolom ez több százezer forintba került a TB-nek, plussz még nekünk a hálapénz. Tulajdonképpen egy két napos koplalással itthon is rendbe jöhetett volna. Egy körzeti orvos, aki ismeri a betegét, miért nem javasolja ezt ?
    Régen egy falusi körzeti orvos fogat húzott, kisebb sebeket összevarrt és ellátott, röntgen vizsgálat nélkül felismert és gyógyított betegségeket. Szükség esetén házhoz is ment. Ma egy körzeti orvos csak a szakorvos által javasolt gyógyszereket írja ki, illetve beutalókat ír. Sajnálatos, hogy az egészségügyre jutó kevés pénzt is rosszul használják fel.

  39. 41 néni
    Ez így van.
    A környékükön is volt néhány évtizede egy ilyen vidéki csoda doktor bácsi.
    Rendszeresen kiderült, hogy kis rendelőjében felállított diagnózisai mindig helyesnek bizonyultak a kórházi szakorvosokéval szemben.
    Az öreg róka mindenhez értett, fogat is húzott, csak az volt a baj, hogy a tyúkok időnként bementek a rendelőbe… 🙂
    Egyszer a főnököm epehólyag gyulladást kapott, és kocsiba ült, elment hozzá.
    Az öreg doki a kertben kapált, majd mikor meghallotta a csengőt, felnézett a kapálásból, és a kapunál görnyedő alak láttán felkiáltott: „Ember, magának epehólyag gyulladása van!” 🙂

  40. 40. mix

    „… Nem kell másik országot keresni, a topikindító írás erről szól, a magyar egészségügy ennyi vagy kevesebb befizetésből – a tapasztalatok szerint – jobban működött….”

    igazából nagyon is érdemes másik országot keresni, sőt megnézni mi van a közvetlen környezetünkben, és esetleg azt is hogyan működik ténylegesen a Nyugaton.
    Bár ez inkább csak lehangoló eredményt hozna, mert akkor mindenki látná, hogy ez egy rendszer szintű dolog, a trend mindenütt ugyanaz, javulás nem várható, megváltoztatni nem lehet ( esetleg egy újabb rendszerváltozással).

  41. 41. néni
    „A mai orvoslás érdekes módon alakul. Mintha az orvosok nem mernének diagnózist felállítani, hanem egy csomó vizsgálat után, minden felelősséget hárítva,…”

    A legvalószínűbb minden egyes extra vizsgálatra valamilyen módon extra pénzt kapnak feketén az asztal alatt ezek az orvosok, de nemcsak ők, hanem az őket ellenőrző feletteseik egészen a legfelső posztig.
    A második valószínűség az orvos nem a legjobb tudással rendelkezik.

    43. sleeper
    “… Nem kell másik országot keresni,…csak lehangoló eredményt hozna,..”

    Teljesen egyetértek ezzel. Az egészségügyben sok a pénz, főleg a gyógyszeriparnak „köszönhetően”. Szerintem fejétől bűzlik a hal.
    Erre a problémára egy első lépés lenne elektronikusan statisztikai adatokat gyűjteni és azokat elemezni…

  42. Hova mennek a forintok…

    „Az okos befektető meg rájuk nevetett, és azt mondta: bizony ti fogjátok drága barátocskáim, és boldogan élt míg meg nem halt, vagy amíg nem lett véletlenül egy rezsimváltás, és föggetlen igazságszolgáltatás, mert akkor biza mindenki, aki ennek a nem túl körmonfont ügyletnek még csak a környékére is tévedt teljesen jogosan mehet majd a vártömlöcbe sok-sok évre,

    mert azért itt már egy kisebb banánköztársaság éves költségvetésének elzabrálásáról van szó, és ahogy az ősi magyar mesezáró mondás tartja: a lófasznak is van vége! „

    http://www.zsiday.hu/blog/szilveszteri-csalimese-az-okos-befektetőről-aki-sosem-tudott-veszteni

    KIRÁLY! 🙂 🙂 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük