(3017) A világ teteje

Tibor bá’ online

 

Valamikor úgy tudtuk, hogy Tibet a világ teteje, de akkor még nem hallottunk La Rinconada városról az Andokban. Nem hallhattunk, mert még nem létezett. A perui „város” 5000 méterre van a tengerszint felett, és azért raktam idézőjelbe, mert se víz, se csatorna, se szemét lerakás, se semmi nincs, csak egy nagy rakás ember, akik az oxigén mentes levegőben arany után kapar.

A kábé 50.000 lakós 650 kilométerre él a bolíviai határtól, a La Bella Durmiente (csipke Rózsika) gleccser alatti helyen. A férfiak negyven évvel ezelőtt kezdtek ide szivárogni, amikor is egy ideiglenes települést alkottak. Az ideiglenesség azóta se változott. A vonzerő természetesen az arany, amiből annyit szedhet össze, amennyit akar, a törvény semmilyen tekintetben nem szól bele, illetve a harminc napon át összeszedett arany azé, aki rátalált.

Az élet nyomorúságos, és messze nem veszélytelen. A ritka levegő „krónikus hegyi betegség” szindrómát okoz, ami szédülést, fejfájást, fülzúgást, extra szívdobogást, és még halált is okozhat. Ebből kifolyólag megjelentek a szindróma kutatók is, akik kihasználják a kitűnő lehetőséget a kutatáshoz. Elvégre a hegymászás kezd igen népszerű lenni, és rengeteg pénzt hoz a turizmus konyhájára.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2 gondolat erről: „(3017) A világ teteje

  1. Azt hiszem, róluk olvastam, hogy a népesség gyakorlatilag egyetlen szórakozása a foci.

    A csapatjuk mindig benne maradt a nemzeti bajnokságban, mert otthon senki nem tudta őket megverni – a profi focisták csak haldokoltak a pályán. Az egész város ott volt, és ujjongott.

    Aztán idegenben persze kikaptak, de ez elég volt arra, hogy minden évben indulhassanak. Amíg aztán nem hozott a futballszövetség egy szabályt, hogy valahányezer méter fölött nem lehet mérkőzést szervezni. Azóta nincs szegényeknek még es sem.

  2. En mashogy tudom, az tul szep lenne, hogy mindenki annyit szed amenyit tud. A valosag az, hogy 29 napig ingyen dolgoznak aztan a 30. nap amit talalnak az az ovek lehet. Tehat egy nagy szerencsejatek az egessz 29 nap munkaert cserebe 1 napig magadra dolgozhatsz. Hat mit mondjak nem egy nagy biznisz. (a melosok oldalarol nezve)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük