(2997) Magyarország megvétózta a NATO közös nyilatkozatát

Tibor bá’ online

 

Magyarország megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter az Eurázsia Fórum elnevezésű rendezvényen szerdán. „Magyarország nem hajlandó a geopolitika oltárán feláldozni a kárpátaljai magyar közösséget” – mondta Szijjártó.

A miniszter hangsúlyozta: a NATO nagyköveteinek találkozója után szokásos gyakorlat a közös nyilatkozat kiadása, de ezt most Magyarország megvétózta. Szijjártó Péter szerint a hosszú előkészítő munka során a magyar kormány számos javaslatot tett arra, hogy a nyilatkozat tartalmazzon olyan kitételeket, amelyek köteleznék Ukrajnát a magyar közösségtől elvett jogok visszaadására, de nem fogadták el azokat. „Szerettük volna, ha ebben a közös nyilatkozatban szerepeljen olyan mondat, amely tartalmazza, hogy az ukránoknak teljesíteniük kell kötelezettségeiket, amelyeket nemzetközi jogszabályok, illetve nemzetközi szervezetek előírnak. Olyan javaslatot is tettünk, amely az Európa Tanácsra, illetve az ENSZ-re hivatkozik kisebbségi ügyekben. Ezeket a javaslatokat nem fogadták el, így nem tehettünk mást, megvétóztuk a nyilatkozatot” – mondta a miniszter.

Ez alkalommal olyan hírről számolt be a magyar média, ami tökéletesen elnyerte tetszésemet. Teljességgel elfogadhatatlan az az ukrán törekvés, hogy a kárpátaljai 150 ezer magyar csak bizonyos körülmények között használhassa anyanyelvét, amit néhány éven belül könnyen követhet az anyanyelv használatának teljes betiltása. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Trianon szerződés Kárpátalját nem csatolta el Magyarországtól. Ezt a II. világháború után a Szovjetunió kezdeményezte, hogy „probléma” esetén ne legyenek nehézségeik átkelni a Kárpátokon. A Szovjetunió feldarabolásakor nyugodtan kérhettük volna Kárpátalja visszacsatolását, mert az sose volt Ukrajna része. Most meg már az ott élő magyarok nyelvhasználatát is meg akarják akadályozni.

És akkor hadd említsem meg azt, hogy amikor Románia be kívánt lépni az Európai Unióba, a belépés feltételeként megszabhattuk volna a székely autonómia visszaállítását. Hatalmas alkalom volt, nem éltünk vele.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21 gondolat erről: „(2997) Magyarország megvétózta a NATO közös nyilatkozatát

  1. Érdekes ez a huzavona mert Ukrajna baromi sokat veszít azáltal, hogy Magyarország mindenféle nyugatra irányult törekvését blokkolja. Ugyanakkor Ukrajna sem fog engedni, hiszen ha enged a magyaroknak akkor engedni kell az ott élő többi kisebbségnek is, amit nyilván nem fog megtenni. Ugyanakkor az új Ukrán vezetés még nyár végén igéretet tett hogy rendezni fogja a helyzetet de azóta sem történt semmi bár a hangnem már békülékenyebb állitólag. Ebben a helyzetben nagyon jónak tartom magyarország határozott fellépését és hogy ne csak mindig kritizáljam a fideszt ezen a téren nagyon jól teszik a dolgukat. Legalábbis jobban mintha egy elpuhult baloldali kormányunk lenne aki még a száját is félti kinyitni.

  2. Ukrán – magyar alapszerződés, román – magyar alapszerződés.

  3. Itt mi tulajdonképpen Ukrajna és Oroszország konfliktusának vagyunk elszenvedői, a többi kislétszámú nemzetiséggel együtt.
    Az ukrán nyelvtörvény fő célpontja az orosz nyelvhasználat súlyának csökkentése, hiszen az ország lakosságának nem kis százaléka orosz anyanyelvű, főleg a keleti szakadár területek.
    Azt meg nem tehetik meg az ukránok, hogy csak az orosz nyelvet golyózzák ki, ezért becsomagolják az egészet egy egységes filozófiába, hogy úgymond az állampolgároknak meg kell tisztességesen tanulni az államnyelvet, ezért egységesíteni kell az oktatást.
    De ha a magyarok rugdalóznak ellene, az veszélyezteti az ukránok fő célját, az orosz nyelvhasználat kiszorítását, ezért keménykednek velünk.
    Nehéz ügy, mert erős oroszellenességükben ebből nem fognak engedni, a nyugat meg igazából egyetért az orosz befolyás csökkentésével, ezért könnyen szemet hunynak az ukránok ilyen húzásai fölött.
    Eléggé rókafogta csuka helyzet…

  4. Addig jó, amíg ez a törvény hatályban marad- és ez a kormány blokkol.
    (Egy NOmentum- DK- maszop- lyóbik- stb- kormány első dolga tuti a vétó feloldása lenne, az ojropéer értékek blabla- jegyében.)

    Inkább ne vonják vissza, de Ukrajna ne legyen NATO- tag.
    Mert akkor 5. cikkely bármely kamu- önmerénylet, ukrán (CIA- s) provokáció esetén.

  5. 4. Alzi

    Ukrajna soha sem legyen Nato tag (Usa egyik hivatalos csicskája), mert ez megint egy újabb lépés a harmadik világégés felé….

  6. A posztra reagálva.
    Érdemes elolvasni a trianoni békediktátum szövegét, hogy az elfoglaló államok milyen kötelezettségeket vállaltak, amit egyáltalán nem teljesítettek, ergo szerződést szegtek.
    Nem véletlenül nyomják pl a románok a nacionalizmust, mert nagyon jól tudják, hogy egyszer ez még vissza fog szállni rájuk.

  7. Na ezt a nyilatkozatot fogadták végül el:
    https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_170408.htm

    Végül is Szijjártó Péter aláirta a nyilatkozatot:
    https://karpataljalap.net/2019/10/31/elfogadtak-magyar-javaslatot-nato-ukrajna-nyi

    latkozathoz

    A Trianon szerződés Kárpátalját elcsatolta Magyarországtól!!!
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/b/bb/Trianonmap.jpg

    Horthy apánk visszaszerezte:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Hungary_map_1941.png

    Aztán a világhábrú végén Sztálin elvette Csehszlovákiától …

  8. 6: a románok valóban nyomják a nacionalizmust, annak is a primitív formáját. Én még ilyen gyerekesen viselkedő, kisebbrendűségi komplexusban szenvedő népet nem ismerek, mint ezek a románok.

  9. Ukrajna nem volt a SZU jogutódja, Csehszlovákia pedig éppen megszűnt azokban az időkben. tehát a magyar kormány az épp csak megszülető és biztonságos környezetre vágyó Ukrajnával nagyon jó megállapodást tudott volna kötni az ott élő magyarok érdekében, akár egy szép , kerek autonómiát.
    De nem így történt, hiszen Antall egy igen ritka hitvány élőlény volt. Az ukrán Magyar alapszerződésbe szó szerint belekerült az a tétel, hogy Mo „örök időkre ” 89( !!! )lemond ezekről a területekről. Antall, aki önmagát hazug módon 15 millió magyar miniszterelnökének képzelte , nyilván nem nagyon érezte magáénak ezt a területet. Ellenben a miniszterelnöki bársonyszékről nem mondott le ilyen könnyen: akkor sem , amikor már egészségügyi okokból alkalmatlan volt az ország vezetésére. Ahhoz persze ragaszkodott, görcsösen, amíg bele nem halt.

  10. Kettős érzéseim vannak.
    Külhoni magyarként mélységesen gyűlölök és megvetek mindenkit aki előidézte, résztvett és mindenkit aki a mi kárunknak lett a haszonélvezője ennek a szégyenletes béketárgyalásnak, a habszburgokat akik belevittek a háborúba, a zsidókat akik odaadták (vagy nem tettek semmit ellene), az éhes szomszédokat akik elragadták, az osztrákokat akik bár kirobbantották mégis átjátszották az Őrséget.
    Ugyanakkor hálás kell legyek , ha ez nem pont így zajlik le én most nem élnék, de Ti sem! Nagyanyáink sosem találkoztak volna nagyapáinkkal, vagy ha igen, nem ott és nem akkor és nem töltötték volna el együtt a szüleim fogantatásának perceit vagy nem pont akkor. vagy ha mégis, nem az a spermium ér célba, hanem egy másik…
    Én ugyanis nem hiszek az isten akaratában csak a vak szerencsében és véletlenben.
    A Sors az én teremtőm!

  11. Azt, hogy az emberiség szekere egyre mélyebb kátyúban végzi nemsokára, azt leginkább a sötét nacionalista kormányoknak köszönhetjük. Elfelejtették a régi igazságot: „Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”

    Rövidlátó primitív klán-érdekekből és hatalmi mániából vezérelve nyomatják az elnyomást és népirtás, mert rettegnek a „másként gondolkodóktól”.

    Ugyanez a gond a kurdokkal, katalánokkal, stb… de Afrikában meg Ázsiában is van sok szép példa az „átnevelésre” https://444.hu/2019/10/24/ez-a-no-mondta-el-a-legtobbet-arrol-mi-tortenik-a-kinai-atnevelotaborokban

    No persze arról se sokat tudunk hogy mi folyik máig és milyen célból a „szent demokrácia ” nevében pl. Guantanamón…

  12. Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.” Igen. A vallás terén is ilyen liberális volt István…Nyomatta a debil kereszténységet a régi hitet meg irtotta.
    Régota vártam egy ilyen lépést Orbántol.

  13. Re 13
    Hogy mit nyomtatott 1000 éve, mit nem – arról kb. annyi a reális tudásunk mint Orbánról lesz 3000-ben…

    A kereszténység meg azóta debil mióta a római istencsászárok meghekkelték, amikor kamu rendszerváltást csináltak hatalmuk hanyatlásának idején néhány odatévedt városi zsidóval…

    Persze még nem jött el az igazság pillanata.

  14. re 13

    elnézést, ennek, hogy
    „Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”
    van egy eredeti változata hogy
    „Az egynyelvű és egyszokású udvar gyenge és esendő.”
    A szövegkörnyezet, ahonnan kiszedték egyértelműsíti az utóbbit.
    Mindenütt prioritása a zsidó-keresztény átcsinálásoknak.
    Még egy darabig.

  15. Hát ne haragudj Vaszil de ez: “Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.” úgy hülyeség ahogy van! Nézz meg egy multikulti országot, állandó a belső feszültség, a társadalom atomizálva van, de legalább is töredezett. Úgy élnek a különböző társadalmi csoportok, etnikumok egymás mellett mint a kutya meg a macska. Jó példája ennek Jugoszlávia. Amint meghalt Tito, a felsőbb akarat ami össze, egy társadalomba kényszerítette őket, rögtön egymás torkának estek! Nyugaton most ugyan ez van. Amint megszűnik a kohéziós erő fölrobbannak!
    Pont az ellenkezője az igaz! Pont az egynyelvű, egyszokású, egyazon gondolkodású társadalmak az erősek, és válság állóak! Csak ez a mostani hatalmasságoknak nem tetszik, mert egy ilyen társadalmat nem könnyű arra felé terelni amit amúgy nem akarnak. Ezért kellett a multikulti, a fogyasztói társadalom, itt jól megy az oszd meg és uralkodj elve.
    Ja, és ezer éve még nem nyomtattak semmit! 🙂

  16. 16: Unicornis

    No akkor hátulról kezdem.

    A „nyomattak” szót a szövegszerkesztő simán kijavította „nyomtattak” – ra, én meg nem vettem észre. Szép új világ…

    „Nam unius linguae uniusque moris regnum…”

    … hát igen, ez egy kényes szövegrész – különösen egy ezer évvel ezelőtti szöveg (és társadalmi!) környezetből kiemelve!

    Barba kiegészítésén lehet meditálni (mai napig parázs viták zajlanak a pontos értelmezés körül… ), az biztos hogy a „regnum” akkor királyságot és országot jelentett és a kettő akkor egy volt, „udvar” értelmében pedig csak királyi udvar jöhetett szóba…

    Mai értelemben (királyok nélkül) a regnum leginkább „uralom”-nak értelmezhető, am. regnálás – most is van aki itt regnál az országban 🙂 De azóta valóban nagyot fordult a világ – meg a szavak jelentése is. Akkor az Árpád-ház Európa szívében egyedüli nagyhatalom volt, ne feledjük! Az ma is ugyanúgy kérdés hogy ki uralkodik a világban vagyis ki a kakas az „udvarban” ?!

    Mert erről van (volt) itt szó – amit nem lehet a 10-milliós mára már „városnyira” zsugorodott országból ugyanúgy értelmezni. Akkor még különböző nyelvű és kultúrájú népek egy jó uralom alatt együtt tudtak működni!

    “Introitus diversarum nationum (Különféle népek bejövetele)

    Mind Geyche király és Szent István király idejében, mind más királyok napjaiban jöttek aztán Magyarországba csehek, lengyelek, görögök, spanyolok, izmaeliták vagyis szaracénok, bessusok, örmények, szászok, thüringiaiak, meisseniek és Renus vidékiek, kumanok, latinok, akik hosszabban tartózkodtak az országban és bár nemzetségüket nem ismerjük, a magyarokkal különböző házassági kapcsolatba kerülvén hasonló nemességet és szállást (birtokot) nyertek. ” (Képes Krónika) Lehet ragozni hogy mára ki a tiszta fajú…

    A nacionalizmus (amit te magasztalsz) a XIX. szd. előtt még ismeretlen fogalom volt, amíg nem szították, addig a Kárpát-medence népei jó munkamegosztással megvoltak egymással. Tudjuk: „Opaszno je van senagnuti”…

    Azóta azonban egymás ellen kijátsza a népeket a hatalmi politika, aminek végterméke mára a multikulti. Jól meglehet ebből élni…

    Történelmi távlatok nélkül nem látható át ez a kérdés – csak beleragadunk a kiskirályok napi érdekharcaiba. Földi méretekben csak beteges agy képzelheti az egyforma és egynyelvű humanoidok kitenyésztését, átnevelő táborokat meg ilyesmit. A Bábeli-nyelvzavar sztori is épp ezt példázza, hogy ha túleröltetik a központosított hatalmat, akkor a vége mindig káosz és a népek a végén nem értik egymást. Erre felé megyünk…

  17. 16 & 17:
    Szép dolog a történelem, de a mában élünk, és ma a mutikulti egy katasztrófa. A Kárpát-medencében valóban „békésen” megéltek egymás mellett tótok, oláhok, szerbek, stb. amíg kénytelenek voltak a magyar földbirtokos alatt, közben azt lesték mikor baszhattak egy nagyot oda a magyarnak. Annyira gyűlölték a magyar födbirtokósokat, hogy ez a gyűlölet a mai napig tart.

  18. 18: Tibor bá’
    Pár kiegészítés:
    Azoknak az utálatos magyar földesuraknak legnagyobb része magyarul se tudott ezer éven át – főleg ha nem is magyar származású volt… (lásd fenti idézet a krónikából).

    Még 1848-at se lehet megérteni a mai magyarkodással, mert a kivégzettek nagy része nem is tudott magyarul – akkor el lehetne gondolkodni végre miért is szálltak bele Kossuth hülye akciózásába ( a virtuson kívül…)??

    A legnagyobb magyar is csak felnőtt korában tanúlt meg magyarul – de ettől még egész életében németül írt…

    Nem olyan egyszerű ez a „magyar” kérdés, de az biztos hogy utálat tárgyának máig nagyon jól jön egyes uszítóknak és haszonlesőknek hogy itt vagyunk – mert mással nem is tudnák feledtetni saját szellemi gyökértelenségüket. Erre mindig van vevő is…

    Azért hogy ne legyünk nagyon köldöknézősek, belenézhetünk abba is hogy pl. ki az igazi „bolgár”??
    https://bircahang.blog.hu/2019/11/02/bulgaria_vallasi_terkepe

  19. 18. Tibor bá’

    az „urakat” gyűlölták. Köztük pedig nemzetiségi szempontból sokféle volt szintén: német, tót, stb., de a Magyar Királyság földesurai voltak, tehát „magyar urak” voltak emiatt automatikusan. Ez akkor nyilvánvaló volt, és ezt kezdték ügyesen kiforgatni a XVIII. század végén, XIX. század folyamán a nacionalista mozgalmak Habsburg hátszéllel (aki másnak vermet ás, ugye…). Trianonban érett be a gyümölcse ennek a politikának, és az agymosás olyan jól sikerült, hogy az elcsatolt területek népei ma is a „magyar” urakat gyűlölik.

    Egy újabb fejlemény, amit a XX. (és ma már XXI.) századi viszonyokkal nem lehet értelmezni.

  20. Az iszlám világ most először fog közösen fellépni (a Korán égetések miatt), és közös álláspontot fog kifejteni.” – mondta Hakan Fidan magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel tartott közös sajtótájékoztatón Budapesten.

    Forrás: 2023. július 28.
    Iszlám Együttműködési Szervezet rendkívüli ülése

    (Nekünk pedig további árengedményeket adhatnának a török, önjáró gumikerekes 155 mm-es lövegekből.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük