(2974) A sose volt katonai egyensúly felborulása

Tibor bá’ online

 

A Kínai Népköztársaság megalakulásnak 70. évfordulójára rendezett nagyszabású felvonulás (itt látható a rövid összefoglaló)  feltárta, hogy míg az USA az elmúlt évtizedben elhülyéskedett a Közel Keleten, addig ellenlábasai (Oroszország, Irán, Kína) komoly hadi fejlesztéseket hajtottak végre. Washington részére a legfájóbb következmények a haditengerészetnél jelentkeznek.

Talán a leglátványosabb a kínai DF-21 „anyahajó gyilkos” a maga 1600 km-es hatótávolságával, ami messze nagyobb, mint az anyahajók repülőgépeinek a hatótávolsága, vagyis használhatatlanok, mert a DF-21 miatt a repülőgéphordozó a partokat nem tudja megközelíteni.

Irán ilyesmivel nem rendelkezik, de a hazai gyártmányú Noor hajóelhárító rakétája valamivel 150 km felett is veszélyes oly annyira, hogy sikeresen távol tudták tartani az USS Lincoln repülőgép hordozót a Perzsa öböltől.

Ez mellett kijelenthető, hogy a DF-21 már nem Kína csúcsfegyvere, mert lényegében egy cirkáló rakéta és az amerikai védelem leterítheti. Viszont a Dongfeng-17 siklórakéta nukleáris robbanófejjel gyorsaságával kikerülheti az amerikai rakétaelhárítást.

A felvonuláson bemutatott másik szörny a Dongfeng-41 a maga 15.000 km-es hatótávolságával, ami világcsúcs. Kiértékelők szerint 10 robbanófejet hordozhat, amelyek különböző célpontokat érhetnek el. A rakéta alant látható.

A felvonuláson 16 példányt mutattak be ebből a nyolctengelyes szörnyről, amely a rakétát bárhová elviheti, és a helyszínen felállíthatja. A kilövéshez nagyon kevés időre van szükség a szilárd üzemanyag következtében. A folyamatos mozgása miatt kiiktatása komoly nehézségbe ütközik. Végeredményben lett néhány fegyver az ellenfelek kezében, ami ellen Amerikának nincs védelme.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30 gondolat erről: „(2974) A sose volt katonai egyensúly felborulása

  1. A DF-41 ICBM azért is érdekes, mert az indító játműhöz egy utántöltő jármű is társul, így gyakorlatilag egy dandár nem 12, hanem 24 ICBM-et jelent; viszonylag gyors utántöltéssel. Így egy dandár – lévén 10 robbanófejet hordozhat – nem 120, hanem 240 töltet kilövésére képes. 2-4 dandár van hadrendben, ami mindjárt 240-480 töltet + ugye még egyszer ennyi, azaz sehol sincs már az a hivatalos Kínánk csak ennyi töltete van.

    De a cikk ettől függetlenül jól mutat rá a lényegre.

  2. 1. Jövőnk
    Én is pontosan erről akartam értekezni, csak a kínai felvonuláson bemutatott rakétaarzenál több robbanófejet jelent, mint amiről a hivatalos adatok szólnak.
    Amerikai egyetemistáknak adták ki pár éve a feladatot, hogy becsüljék meg a kínai atomrobbanófejek számát, ők kb. 3000 db-ra taksálták a harcászati és hadászati robbanófejek mennyiségét összesen.
    Szerintem a kínai atomarzenál minimum a 3. legnagyobb a világon és kizártnak tartom, hogy közelebb álljanak a brit vagy a francia mennyiséghez, sokkal inkább félúton vannak az orosz-amerikai arzenál felé – de ez persze csak saját becslés.
    Az mindenesetre sejthető, hogy Kína már önmagában is képes lenne az Egyesült Államokat romba dönteni orosz „segítség” nélkül is.
    A felvonultatott arzenál figyelemre méltó, Kína katonai-technikai fejlődése és üteme elképesztő háttérpotenciált sejtet.

  3. Igazából az USA helyzete, több szempontból előnyös.

    Egyrészt, van neki nyersanyaga (olaja), így egy háború esetén nem függ a világ többi részétől.

    Másrészt gyakorlatilag csak önmagával határos, így hagyományos eszközökkel vívott háború nem elképzelhető ellene.

    Ha egyszerűen visszavonul a határai mögé és azt mondja hogy kenjétek a hajatokra a dollárt, akkor a világ megpróbálhat kikecmeregni a totális monetáris és gazdasági válságból.

  4. Re:3
    Amint ez meglépi, polgárháború fog kitörni.
    Amerika saját csapdájába szaladt már jó pár évtizeddel ezelőtt.
    Nézd meg 1-2 napos áramszünet mit produkál, permanens balhé gyakorlatilag katonai diktatúrát, és az államok szétszakadását eredményezné.
    Hiú ábránd azt gondolni, hogy a nagy Amerika egymagában milyen jól bezárkózhat.
    Sokkal inkább elképzelhető ez a verzió az oroszokra, mint az amerikaiakra.

  5. Itt egyértelműen a DF-16 -on alapuló DF-17 SRBM/IRBM volt a legérdekesebb fegyverrendszer, a maga hiperszonikus manőverező sikló harci részével. De ez már egy ideje ismert információ, kb. jövőre áll hadrendbe. Nem véletlenül voltak azok a hiperszonikus siklók makett gyanúsak a felvonuláson. 😛 😉

    Érdekesebb a DF-100 (CJ-100?) amiről semmi információ nincs, de a találgatások alapján hajók elleni hiperszonikus rakéta lehet.
    https://nationalinterest.org/blog/buzz/chinas-new-df-100-missile-designed-kill-us-navy-aircraft-carriers-85931

    És érdekes volt még a WZ-8 -as szuperszonikus v. hiperszonikus felderítő drón, és a GJ-11 -es szubszonikus, „lopakodó” támadó drón is.

  6. És vajon mi lesz Hongkonggal? Ugyanaz, mint 56-al? A nyugat beavatkozni nem fog, a kínaiak lenyomják erőből.

  7. 2 MangaM
    🙂
    2018-as becslésem 1.886 töltet hordozókban (ICBM, SLBM és IRBM /120/), nem számolva bombákkal és raktáron tartott töltetekkel. A töltetek száma azóta nőtt és nőni fog, új SSBN tengeralattjárók és további ICBM-ek.

  8. 3.Egon
    …”Ha egyszerűen visszavonul a határai mögé és azt mondja hogy kenjétek a hajatokra a dollárt, akkor a világ megpróbálhat kikecmeregni a totális monetáris és gazdasági válságból…”
    Hogy jutottál erre a következtetésre?
    Ez totális nemzetgazdasági öngyilkosság volna Amerika részéről, gondolom én, kinek közgazdasági ismeretségei a nullához konvergálnak.
    Amerika hátatfordit saját pénzének, kihátrál a dollár mögül, melynek védelmében ma akár gyilkolni is képes?
    ? Miből él meg azután, miből vásáról?
    Mi lesz irdatlan adósságával, azt hogyan képzeli tovább törleszteni. Mivel és miből?
    Nincs teljesen önellátó ország a világon, soha sem volt, ez a külkereskedelem szikla alapja, és a világkereskedelmi egészséges körforgás.
    .Valamit MINDIG kell venni valakitől, és azért valamivel fizetni kell.
    Kivonod magad a globális kereskedelemből, É.K. sorsára jutsz.
    Amerika dobja a dollárt? Már másnap ugyanoda jut.

  9. 8:

    Nem dobja csak elinflálja.
    Majd amikor annyit nyomtatott, hogy már mindenkinek bőven jutott akkor kifizeti az összes adósságát értéktelen pénzzel és csinál egy aranyfedezetű pénzt.

    Ezt hívják monetáris válságnak.
    Egyébként már most is folyamatosan nyomtat és egyenlőre a népek veszik mint a cukrot.

    Ezért nincs mit háborogni senkinek, mert ezt bármelyik állam megteheti a saját pénzével, és teszik is 50-100 évente szinte mindenhol.

  10. A feljövő kínai katonai szuperhatalomtól az oroszoknak is van félnivalójuk. Sőt inkább nekik van.

    A másfél milliárdos népességű Kínának föld kell és energia, azaz olaj és gáz. Ezekből meg bőven van a (Kínához képest) kicsi népességű szomszédban lévő Oroszországnak.

  11. Csak nekem furcsa, hogy miközben hardver, szoftver oldalon dől el a világ sorsa, hatalmas vasakat vonultatnak a tribün előtt?
    Mit csinál Kína, ha teszem azt, néhány vízerőművét meghekkelik? Kit támadnak meg?
    Lebénítják közműveit, műholdjait?
    Érdekes lett volna, ha száz hackert masíroztatnak fel alá a tribün előtt.

  12. 9.
    Gyakorlatilag ez folyik évtizek óta. Amerika nyomja (meg számlákon létrehozza) a dollárt, amiért a világ odaadja a valós értékeit.
    Ebből származik elsősorban Amerika jóléte és gazdagsága.

    A világon most kb. 11 – 12 billió dollár lehet összesen (készpénzben és számlákon stb). Kiírva: 12 000 000 000 000
    Ennek bőven több, mint a fele, de inkább kétharmada az USA-n kívűl van.
    Ha a dollár egyszer bedől vagy legalább nagyon súlyosan elveszti értékét, akkor a világ fog szívni (pl. én is, mert van valamennyi dollárom) elsősorban.

    Az USA új pénzt adhat ki(amire becseréli egy bizonyos váltószámon a régi dollárt), tehát polgárait megóvhatja a durva vagyonvesztéstől meg persze leginkább a belső anarchiától, polgárháborútól.

  13. 12 – Gyarmathy:
    Következményeit tekintve egészen más, ha Magyarországon van hiper infláció, mintha az USA-ban.

  14. 13.
    Biztosan, bár nem tudom mire gondolsz.

    Ha az USA-ban lesz hiperinfláció, az kihat nagyon durván az egész világra, mivel a dollár a világ pénze is.
    A dollár bedőlésével az USA felé tanúsított bizalomnak (és ezzel Amerika befolyásának, hegemóniájának, világuralmának) is annyi lenne.

    Amit feljebb írtam a dollár bedőléséről, ezt egy szélsőséges esetben tudom elképzelni, akkor, amikor a világ már egyre inkább az anarchiába süllyed.

  15. 14 – Gyarmathy:
    Arra, amire te is. Egy magyar infláció legfeljebb 10 millióra ha ki. A dollár értékvesztése az egész világra, és nem akárhogy.

  16. 15:

    Ez így van, de ez akkor is „csak” egy monetáris válság.

    Nem lőnek benne atommal, és persze emberevés sincs közben.

    Viszont ennek a relatív vesztese nem az USA.
    Ráadásul mivel a hadereje megvan, és a világon szétszórt bázisai is, ezért a nyomásgyakorlás ugyanaz akár a dollárról akár más új pénzről beszélünk.

    Nyilván amíg lehet addig nyomják a dollárt, hiszen az üzlet megy.
    Viszont eljöhet az a pont amikor jobban megéri új vizekre evezni.

    Ráadásul egy monetáris válság nagyon jól eltakar más problémákat is.

  17. Szerintem. Most érdemes beszarnunk. A törökök nagy eséllyel kirobbanthatják a harmadik világháborút.

  18. 17.
    Amíg ott volt az USA, addig nem ugráltak. Az oroszoknak (Assad oroszok által támogatott seregének) sem fognak nekimenni. Csak a kurdokkal emberkednek, de ez már nagyon régre nyúlik vissza.

    16.
    „de ez akkor is “csak” egy monetáris válság.”

    Hát a fene tudja mit váltana ki a világból, ha a tartalékolt dollárjuk (ami brutális vagyon jelenleg) értéke hírtelen elpárologna.
    Legalább 6-7 billió dollárról beszélünk, ami az USA-n kívűl van, tehát nálunk.
    Ha ezt átváltjuk aranyra jelenlegi árfolyamon (48500 dollár per kg), akkor kb. 140-145 000 tonna aranyról van szó.
    Legalább ennyi valódi értéket vont el a világtól az USA a semmiből létrehozott pénzéért cserébe.

  19. Nem olyan könnyű a dollár értékét elpárologtatni. Már 10 éve nyomják, mint bolond a csengőt, mégis értékes.

  20. Az elmúlt években már számtalan konfliktushelyzet alakult ki a világban amiből fejlődhetett volna nagyobb gebasz.Ezt innen nem lehet eldönteni gép elől hogy mi lesz.
    Elvileg a szaudi olajfinomító támadásból sem lett semmi.

  21. 20.
    Hát igen, ez minden híresztelés ellenére még mindig Amerika hegemóniáját mutatja.
    Egyre erősödik Kína, az oroszok is kemények, mégis kinek jutna eszébe itt kínai vagy orosz pénzbe menekülni, illetve ezekben tartalékolni valamilyen gebasz idejére?

  22. 22 – Gyarmathy:
    Ez csak szokás kérdése. Aki gondolkodik az aranyba fektet.

  23. 23.
    Én a diverzifikáció híve vagyok.
    Ami a mozdítható tartalékot jelenti:
    Arany, ezüst lapka (1grammos vagy kisebb dedikált lapkákban vagy érmékben) és mellette 2-3 féle valuta (de egyik sem jüan vagy rubel :).

  24. Még mindig nem világos?
    USA nem akar senkit sem megvédeni, magát sem. A célpont maga az ember, aki túlnötte már jóideje önmaga lehetőségeit. Korrekció várható.

  25. A dolog ennél bonyolultabb. Aszad erői is beszáltak. Aszadot az oroszok védik. Az oroszok ilyen esetben nem köpönyegforgatók. A szövetség az szövetség. Az USA nem a törököktől védte a kurdokat, hanem Aszadtól. Két lehetőség van. USA rábírja némi területért cserébe a törököket, hogy vonuljanak vissza. Mert ugye ők sem annyira hülyék hogy Putyinnal cicázzanak. Vagy bedöntik a NATO -t… Na talán most itt tartunk. Mert ugye Európa NATO tag. Németország, Franciaország, stb. Ha Putyinék megjelennek, akkor nagyon nagy baj lesz. Mert ugye Aszad…..

  26. Az aranynak addig van értéke, amíg van amit adjanak cserébe. Ha egy tojás többe fog kerülni egy uncia aranynál, máris más lesz a leányzó fekvése. Túl nagy a népesség. Ilyenkor már semmi sem értékálló. És ugye valahogy ilyenkor kimarad a klímaváltozás. Vajon miért? Mert hatalmas hatása van minden egyes kiköltött tojásra.

  27. Erdogán tűzszünetet köt… Hogy biztatják a török nőket a szülésre? Hát szulejmán!

  28. 28 – Dan:
    Erdogán nem kötött tűzszünetet, hanem felfüggesztette az akciót, ami alatt a Kurdok elmenekülhetnek.

  29. Törökországnak megvannak a saját stratégiai érdekei, amit az oroszok részben támogatnak, cserébe van némi török támogatás is az orosz stratégiai érdekek irányába.

    Ne feledjük, az Oszmán Birodalom felbomlása után Törökország hasonló szituba került, mint a Szovjetunió felbomlása utáni Oroszország.

    A mai Oroszország a jelenlegi formájában egy átmeneti képződmény, illetve az ex-szovjet utódállamok egy jó része (pl. Ukrajna) pedig mesterségesen kreált, államnak látszó valami.

    Törökország bizonyos szempontból ugyanebben a cipőben jár, az Oszmán felbomlást (bomlasztást) követően jött létre sok olyan közel-keleti állam, amely történelmi szempontból szintén átmeneti és/vagy mesterséges képződmény.

    Törökország kulcskérdés a NATO jövőjét illetően, mint ahogy Szíria is kulcskérdés az „Új Világrend” jövőjének szempontjából.

    Szíriában látványosan megbukott a Nyugat, ugyanis ez volt az első olyan frontvonal a hidegháború „vége” óta, ahol Oroszország konkrét katonai beavatkozással szembeszállt az egész Nyugati világgal – mégpedig sikerrel – és kiderült, a Nyugat nem áll készen egy Oroszország elleni valódi háborúra.

    A NATO bukása sok szempontból Erdogan kezében van és ha nekem kellene jósolnom, akkor azt mondanám, hogy a Szultán szét fogja dobni a NATO-t, legalábbis a mai formájában – az egy külön kérdés, hogy Trump és az adminisztrációja (illetve a háttér támogatóik) sem kimondottan NATO pártiak.

    Törökország, illetve a török gazdaság kifektetése nem fog menni az USA-nak, bármilyen hangzatos szólamok is érkezzenek a Twitteren, a pénzügyi árfolyamok manipulációja pedig napi „haragszom-rád” nélkül is állandóan zajlik, ez így önmagában lófaxt sem jelent. Egyébként az USA minél inkább balhézik a törökökkel, annál inkább a Kelet hatalmait erősíti stratégiai szinten.

    Putyin nagyon okosan járt el annak idején, amikor a török légierő – nem teljesen tisztázott parancs alapján – lelőtt egy orosz vadászbombázót. Egy Törökország elleni háború (ami egyben NATO-orosz atomháború lett volna) helyett némi taktikai manőverrel megszületett az új orosz-török szövetség, igaz, ehhez kellett egy balfék módon szervezett Erdogan elleni puccsista bepróbálkozás is.
    (Az egy más kérdés, hogy mennyire volt ez önpuccsként szervezve, az egyértelmű, hogy volt eredeti, Erdogan nélküli táptalaja a dolognak, amire a Szultán is ügyesen rájátszhatott némi orosz segítséggel.)

    Szíriában nem klasszikus proxy-háború, hanem egy lokalizált és korlátozott erőkkel folytatott mini III. világháború (próbaháború) zajlik, amiből már most is sok tanulság leszűrhető lenne.

    Nem létezik kurd kérdés a nagyhatalmak szempontjából, a kurdok csak egy kártyalap a pakliban, amit ha kell, akkor ilyen-olyan címen éppen előhúznak, vagy épp bedobnak – lásd USA.

    Tény, hogy a kurdok nem segítettek Normandiában, de ennyi erővel Észak-Korea (Korea) és Venezuela sem támogatta a Harmadik Birodalmat és Japánt anno, ergo haverok, nem?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük