(2906) Felnőtt életem első leckéje

Tibor bá’ online

 

Hazatelepedésem után az első munkahelyem az Egyesült Izzó volt, amit régen, és most megint TUNGSRAM-nak becéznek. Mivel a Műszaki Tájékoztatón dolgoztam, minden munkatársam beszélt legalább egy idegen nyelvet a gépírókon kívül, és persze mindenki művelt diplomás volt. Egy öröm volt az élet, igazi intellektuális nyüzsgéssel. Ez volt az-az idő, amikor valóban belendült a világ. Félvezetők, holdra szállás, színes TV, új fényforrások, olyan új ismeretek mint például Parkinson törvényei, vagy a LIFE nevű komputer játék, az amputált bolha megsüketülése, stb. A feleségem révén minden héten szert tettem a TIME című heti magazin, ami felbecsülhetetlen privilégium volt a Kádár rendszerben. Tehát naprakész értesültünk a világ dolgáról, a feminista mozgalomról, a hormonális fogamzásgátlástól, a Velvet Underground-ról, és persze a hazai eseményekről is: Rozsdatemető, Csirkefej, stb. A kellemes légkörhöz hozzátartozott az osztályvezető személye is, és az általa képviselt polgári légkör.

Mivel a feladatunk a TUNGSRAM termékek promótálása volt, jó volt a kapcsolatunk a termeléssel is. Ez utóbbit használta fel egy az egyik újpesti művezető, aki engem egy 22 oldalas pamflettel lepett meg, amit Kanadában adtak ki és galambtartásról szólt. Mivel az illető galambokat tartott kért, hogy fordítsam le neki, mert egy szót se ért angolul, és hát a galambtartás a hobbija.

Eszem ágában se volt elutasítania kérést, de huszonkét nyomtatott oldal lefordítása eltart egy darabig. A galambtartó tehát a nyakamra járt, mert nagyon izgatta a téma. Nekem viszont volt munkahelyi kötelességem is, és a pamfletet nem szándékoztam hazavinni, volt otthon elég dolgom munka után. De azért a fordítás két hét alatt csak kész lett.

Mivel a művezető nem kérdezte meg mivel tartozik, azt feltételeztem, hogy itt kollégák között a szívességtétel a szokás. Ugye nem rég jöttem haza, nekem alkalmazkodni kellett az itthon kialakult szokásokhoz.

Aztán telt múlt az idő, és az otthoni fürdőszobában lett egy kis vízszerelési probléma, megkértem tehát az egyik TMKást, hogy jöjjön ki hozzánk a meló elvégzésére. A pasi el is jött, hozott magával lopott alkatrészeket és elvégezte a munkát, ami után kért 1000 forintot. Zárójelben megjegyzem, hogy a gépírónőnk 1300 forintot vitt haza havonta. Fizettem, és másnap felmértem a helyzetet.

Kiderült, hogy a korlátolt ismeretekkel és intelligenciával bíró melósok, vagyis a fizikai munkások érzik a súlyát a fizikai munkának, de a szellemi munkát nem tartják igazi munkának. Az én galambászom azt hitte, hogy a kb. 50 gépelt oldal lefordítását én kiszarom magamból (aminek akkori értéke 50×22=1100 Ft. volt), hiszen fordítás közben még egy kalapácsot se emelek fel, ráadásuk munkaidőben végzem el, ülök a seggemen és csak írogatok. Ha pedig így van, akkor az egész fordítás csak szívesség, amit mindössze meg kell köszönni.

A helyzet az, hogy ez a vélekedés azóta se változott. A (magyar) melós idegen nyelvet nem beszél, tanulni esze ágában sincs, minden, amit tud, csak úgy ráragadt, a szellemi munkát nem becsüli, mert fel se fogja ésszel mi az.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30 gondolat erről: „(2906) Felnőtt életem első leckéje

  1. Ugyanez a helyzet az informatikával. Az emberek kihívják a szerelőt, ha elromlik a tévé vagy a mosógép, és utána természetesen kifizetik az árát. Elviszik az autót az autószerelőhöz. De az, hogy számítógép/laptop szerviz is van a világon, az nem érdekli őket. Ehelyett, ha van informatikus ismerősük (leginkább a rokoni vagy baráti körben jellemző ez), akkor „gyere már át légyszives, te értesz a számítógépekhez, nézd már meg légyszi mi baja”. Aztán az már nem érdekes, hogy akár órákat is el lehet baszakodni vele, a vége egy köszönöm szépen lesz, és az esély, hogy bármikor megismétlődhet ugyanez, ha újabb gond adódik.

  2. Azért egy ügyvéd vagy orvos munkáját, tudását tudják értékelni.
    Meg egy nyomtatvanykitoltes is sokak tudását meghaladja.

  3. Tibor bá’
    szerinted ” A (magyar) melós idegen nyelvet nem beszél, tanulni esze ágában sincs, minden, amit tud, csak úgy ráragadt, a szellemi munkát nem becsüli, mert fel se fogja ésszel mi az”??

    Ahhoz képest kijött hozzád ez a vízszerelő és pik-pak megcsinálta (nyelvtudás nélkül) , tehát legalább nem kontár volt. Nyelvre nem volt szüksége. Azt nem írtad, hogy munkaidő után jött-e? Mert akkor kérhetett pénzt is. Mondjuk a költségeket szerencsésebb előre megbeszélni, de persze az ember először nincs toppon az ilyesmiben…

    A szellemi munkát ma már a tőke se becsüli egyébként, ott is szigorúan a költség/haszon számít…

  4. 1:
    Ez igaz, de az orvostól az élete függ, az ügyvédtől pedig, hogy hány évet kap.

    2:
    Valóban pik-pak, de a munkahelyén 5-6 forint volt az órabére, tőlem pedig 150-et kért. Az pedig irreleveláns, hogy 50 évvel később becsüli-e a tőke vagy sem.

  5. Az első ami nagyon meglepett.A Velvet Underground megemlítése.Nemrég vettem meg első nagylemezüket az Andy Warhol tervezte banános borítóval.Itthon szinte teljesen ismeretlen az együttes.Ami a fordítást illeti ,nos én a 80-as évek végén kb 6-7 műsoros videókazettát szinkronizáltam németről magyarra.Akciófilmek voltak többnyire. -Ja ?-Kész van?- Kösz.. volt a fizetség… Fizikai dolgozók, kőműves vízszerelő stb voltak a megrendelők.(Én is az voltam egyébként)Nem volt könnyű feladat.Lefordítani,felmondani hangkazettára hibátlanul,jól hangsúlyozva.Aztán összemontírozni a kettőt.

  6. Kilóg a lóláb kicsit, lehet azért lettél ennyire lehúzva, mert te voltál a „nyugatról hazatelepült pénzeszsák”.

    Valamiért azt is érzem, hogy ez valamiféle példabeszéd azok felé itt a blogon, akik nem fizetnek a tartalomért 🙂

  7. Ez a melós és értelmiségi ellentét állandóan megvan a társadalmakban, nem csak a magyarban. Amit Tibor bá’ leírt az nagy vonalakban igaz, hogy sok melós nem tekinti igazi munkának a nem fizikai munkát. De az éremnek két oldala van: a legtöbb értelmiségi lenézi a melóst, és a fizikai munkát! Mondván, hogy „ő nem erre született”
    ő ennél többet ér. És hát valljuk be, sokan azért mennek főiskolára vagy egyetemre mert büdös nekik a kétkezi munka, és kényelmes életet, jó fizetést remélnek, olyan munkakörben, ahol egy tollnál nehezebb tárgyat nem kell meg emelni!
    Tele vannak az egyetemek olyan fiatalokkal akik igazából nem oda valók, és olyan szakokra járnak amik egy fabatkát sem érnek. Ezek azután kikreüllve onnan csodálkoznak, hogy nem várja őket milliós fizetés, céges autó, stb.. És mehetnek árufeltöltőnek, vagy krumplit sütni a mekibe. Hogy hány hasonló történetet, és embert ismerek…..
    Ezzel ellentétben én is „csak” egy melós vagyok. Azaz vállalkozó, tehát csak egy jól fizetett melós! Néha amikor a baráti körömben rosszul fizetett diplomásokkal beszélgetek, belesápadnak, hogy mennyit lehet összekaparni egy kis kétkezi munkával.
    Ilyenkor mondom nekik:
    -Na ja. Ha hajlandó lennél bepiszkolni a kezedet, akkor új távlatok nyílnának meg előtted is! Mert egy jó szakma sokkal többet ér mint egy rossz diploma! Közgazdászt könnyű találni, de villanyszerelőt nehezebben! 🙂
    Mert minden munka csak annyit ér amennyit fizetnek érte!

  8. Re:6
    Két napja elvett a fene a mekibe, és nagy táblám láttam, hogy munkatársat keresnek nettó 160.000Ft kezdőfizetéssel.
    Bele gondolva, hogy a diplomás tanári fizetéssel kb pariban van, akkor nem csoda, hogy zúgolódnak érte.

    Villanyszerelő/gépészeti szerelő hiányszakma ma, minimum több hónapos várakozási idővel. Pl ha nem én csináltam volna a saját lakásom villanyszerelését, akkor vastagon zsebembe kellett volna nyúlnom, arról nem is beszélve, hogy sikítva menekült volna el a melótól a villanyszerelők 80%, mert nem értették volna a koncepciót.
    Nálam a világítás csillagpontos topológiájú, hogy az UPS-ről tudjam táplálni, plusz a nappali,hűtőgép,víztisztító szintén ezen a körön van, amit megfejel egy 24V/600Ah akkutelep(külön vasalást kapott alatta az aljzatbeton), plusz külön kör a fűtési rendszernek(infrafűtés-hőszivattyú), külön kör a bojlernek, konyhapultnak, konyhai gépészetnek. Külön nünükém, hogy a világítás nem billenő kapcsolós, hanem nyomógombos, ami egy impulzus relésort vezérel, amit a közeljövőben átalakítok Fibaro rendszerűvé, ezáltal távolról buzerálhatom a kapcsolókat, és a kritikus fogyasztókat(fűtés/bojler). És még nem is beszéltem a gyengeáramú dolgokról, pl több helyen van 24VDC kiállás, dedikált gigabit ethernet, napelemes betáp,stb,stb… 🙂
    Ez ma milliókba kerülne, de megoldottam anno Sk-ba, anyagáron, és nem esett le a gyűrű a kezemről, hiába vagyok mérnök…

  9. DJTS. Én is így vagyok ezzel.
    Magam csináltam a villanyszerelést, a vízszerelést. És most készül a fűtés rendszer is!
    Szépen megnéztem a neten amiben nem voltam biztos, a többi meg csak legózás. 🙂
    Most forrasztom a rézcsöveket, szerelem a radiátorokat, stb.. Egy melós férfinak értenie kell ezekhez is. 🙂 Több milliót spóroltam vele én is!

  10. 8 djts

    Alighanem megfogtalak ismét. Hihi

    „…24V/600Ah akkutelep…” „…napelemes betáp…”
    Korábban jó véleménnyel voltál a napelemről (megújulóról), mégis szigetüzemű rendszert építesz.
    Mennyibe kerül így a megújuló energia?

    Költségek:
    Tanultál 20 évig (vagy tovább),
    megtervezted,
    megvetted az anyagokat,
    megépítetted.

    Mennyi így 1 KWh energia ára?

    (
    Érzékelem az árakat. Csak az akku:
    http://www.akkuauto.hu/munka-es-szolar-akkumulator/100-banner-energy-bull-12v-60ah-jobb-akkumulator.html
    ebből 20 db. kell, vagyis 27000*20=540000 Ft. és kb 4 évente cserélni kell.
    )

    De ember sem lesz aki tervezzen ilyen rendszert (ha addig ki nem halunk).
    Az oktatást is leépítik.
    mszp pont hu/hir/a_veg_kezdete_ujra_johetnek_a_kepesites_nelkuli_tanitok

  11. 5 – Attila:
    Bukfenc!
    A The Velvet Underground azt jelenti magyarul, hogy a „bársonyos alvilág”. Ez egy tényfeltáró könyv volt, ami Michael Leigh újságiró jelentetett meg 1963 őszén. A könyv feltárta a kor szexuális elhajlásait: csoportos szex, feleség csere, stb. A rock zenekar innen vette a nevét, mert a könyv bestseller lett. Én természetesen a könyvre gondoltam.

  12. Tibor bá’ köszönöm a kiigazítást, nem tartozik a témához de vajh mennyire ismert itthon ez a könyv.?

  13. Re:10
    Alighanem nem, hihi… 😉
    Tudod mennyiért vettem az akkut?
    Üzemanyag áráért, amíg oda mentem érte, és hazavittem.
    Sacc/kb egy ezresembe(1000HUF) került, plusz a cipekedés a másodikra.
    Jó kapcsolatok kellenek, és hihetetlen dolgokat lehet „lomizni”.
    A rendszer inkább szünetmentes, mint sziget üzemű napelemes rendszer. Nincs rajta sok napelem, és on-line üzembe megy az esetek 99,9% az UPS.
    A cél az volt, hogy legyen tartalék áramforrás gebasz esetén, és legyen annyi napelem rajta, hogy a világítás, hűtő,víztisztító,kritikus IT cuccok elmenjen róla. Ennek egy kezdetleges verziója már „életet mentett”, azóta nekem ez alapértelmezett egy lakásban.
    Dolgozzál olyan melót, ahol kritikus infrastruktúrák vannak, és egy tartós áramszünet esetén száz milliós károk keletkeznek. Akkor nem fogsz pár 100eFt-on spórolni…

    Ilyen „idióta” módon nem számol senki megtérülést, ne haragudj.
    Ennyi erővel a nőgyógyász jattját is beleszámolhatnád, hogy megszületett az ember.

    Tisztán anyagár+munkadíj+tervezés a rendszer költsége, amiből az utolsó kettő lejön nálam.
    Nem túlzok, egyedül az UPS került pénzembe, többi elfekvő anyagokból, és „lomizott” akkuból jött össze. Napelem egy része konkrétan nulla forintomba került, mert útba volt egy raktárban, és évek óta ott porosodott. Másik része pedig megmaradt egy munkából, azért se kellett sokat fizetnem. Durván 200eFt volt a szumma költségem vele, plusz a munkám, de ezt összeraktam 1-2 hétvége alatt.

    Ha ebből mindent meg kellett volna vennem, és szakembert kellett volna hívnom, hogy szerelje össze, akkor minimum 8× annyiba került volna. Ott már nem beszélhetünk értelmes megtérülésről, de egy ilyen UPS napelem kombó nem is értelmes beruházás, teljesen más célzattal szoktak ilyet építeni.

    Ha tisztán visszatáplálós napelemes rendszert építesz, akkor már teljesen más a leányzó fekvése. Normál kisker áron 7-8 év körül van, ha SK-ba csinálod és nagykerben vásárolsz be, akkor inkább az 5 évhez van közelebb.

    Re:9
    Mai szerelési technikák elég egyszerűek. Közel sincs annyi szívás vele, mint 20 éve.
    Mindenre van kész megoldás, és elég haladósan lehet velük dolgozni.
    Ha az ember nem fakezű, akkor max lassabban, de ugyan olyan, vagy még jobban összerakja, mint a szakik.
    Ugye nem ólmos forrasztó anyaggal csináltad a kötéseket?

  14. DJTS!
    Nem tudom hogy ólmos-e. De gyári erre a célra gyártott és használt forrasztó rendszert használom. Forrasztó paszta és a hozzá való forrasztó ón. Biztos jó lesz.

  15. Re:15
    Kék a forrasztó ón dobja/címkéje, vagy zöld?
    Ha kék, akkor ólmos, ha zöld, akkor ónos.

    Elektronikákhoz való forraszanyagoknál ezt a színkódot használják, gépészeti segédanyagokba nem vagyok annyira jártas.

  16. 12 – attila:
    Valószínűleg alig ismert.
    Akkor én és a környezetem kiváltságos helyzetben volt, mindent tudtunk a Nagy Világról, amit érdemes volt tudni. De én napjainkban is mindent megteszek, hogy szélesítsem az olvasók ismereteit. Erről is írtam (2242) Swingerek című posztban. Írd be a keresőbe és olvasd el.

  17. 13 djts

    Megerősítettél.

    „Jó kapcsolatok kellenek, és hihetetlen dolgokat lehet “lomizni”.”
    Az emberiséget nem menti meg a lomizás. Ez nem megfelelő árazás.

    „A cél az volt, hogy legyen tartalék áramforrás gebasz esetén, és legyen annyi napelem rajta, hogy a világítás, hűtő,víztisztító,kritikus IT cuccok elmenjen róla.”
    A geddonra készülsz, nem az emberiség megmentésére a megújulókkal.

    „Ott már nem beszélhetünk értelmes megtérülésről,…”
    De legalább így utólag elismered.

    „Ha tisztán visszatáplálós napelemes rendszert építesz,…”
    Vagyis a más farkával vered a csalánt. Valaki más oldja meg az energia tárolását és menedzselését. Így lehet olcsóbb.

    „Ilyen “idióta” módon nem számol senki megtérülést, ne haragudj.”
    Nem haragszom. Te se haragudj, de nem adok igazat.
    Legalább egy ember van aki így számol, Én.
    Vannak még sokan rajtam kívül akik a tudást értéknek gondolják.
    https://alfahir.hu/2019/07/24/kivandorlas_szegenyseg_korrupcio

    Ezt a „lomizó” érvet korábban nem mondtad, csak most utólag.

  18. 8:
    En szinten igy csinaltam. Siemens logo!-t hasznaltam egyszeru a felprogramozasa megbizhato olcso es szinten van webes interface-e. 130 euro egy modul.

  19. Re:18
    Nálam azért jött be a Fibaro, mert egy vezérlő durván 12eFt, direkt épületvezérlésre tervezték, telefonról is nyomkodható, kő egyszerű a programozása, kompatibilis más épületautomatikai rendszerekkel, nem kell mókolni a szoftverét, minden szép, és letisztult, és ami nálam végképp fontos volt, hogy tudok vele infra jel parancsokat is adni, ami a hőszipkát vezérelheti. Hőszipka gyakorlatilag egy fűtésre optimalizált nagyobb teljesítményű split klímát jelent nálam. Ha nagyon szórakozni akarnék, akkor Sonos hangrendszerrel is összeköthető a vezérlés, témák indíthatók parancsra, extrém esetben még köszönne is a rendszer, hogy „Üdvözöllek kisgazdám!” 🙂

  20. Hol lehet fibaro vezérlőt 12eFt-ért venni? (vagy kapcsolóra gondoltál?)

  21. Re:17
    Amúgy miről is vitatkozol velem?
    Nagyon sok mindent azért csináltam így, mert így láttam jónak, és sokad rangú dolog volt a megtérülés. Ezt nem azért csináltam, hogy megérje, hanem azért, hogy gáz esetén legyen némi infrastruktúrám. Amit leírtam, az egyéni stratégia döntés, és nem globális.
    Globális problémákra ott van a munkám, ami pont ezzel foglalkozik(ipari energia tárolás).

    Mai energia árak mellett csak ott éri meg a sziget üzem, ahol a villamos infrastruktúra nincs kiépítve, vagy olyan sokba kerülne a kiépítése, hogy nem éri meg. Pl légvonalban 200m 0,4kV-os légvezeték kiépítése, plusz a bekötés tudod mennyibe kerül? Több mint egy millióba, és közel se biztos hogy a telek tulajdonosok átengedik a vezetékedet a földjükön, ami technikailag nem is a tiéd lesz, hanem az ÁSZ-é.
    Itt már gazdasági racionalitás a sziget üzem.

    Ha megtérülést ilyen nyakatekert módon akarsz számolni, akkor tedd meg nyugodtan. Kíváncsi vagyok mit szólnak, ha részletes árajánlatban a kolesz bérleti díja, és az X év egyetemi tanszer költsége is benne lesz.
    Ezt egy melós a munkadíjában árazza be, hogy milyen, és mennyi tapasztalata van.
    Nem tudom minek ragozod ezt ennyire túl, mérnököknek is van napi/óra díja, nem kötelező ingyen dolgozni…

    „Vannak még sokan rajtam kívül akik a tudást értéknek gondolják.”
    Ebben egyet értünk, én pl most abból élek, hogy olyat tudok, amit más nem.
    Mindezt idehaza, mert fontosnak tartottam, hogy a családom, gyerekeim ebben a közegben éljenek. Lehet köpködni Magyarországot, de ez a nyelvi közeg olyan gondolkodási struktúrát fejleszt ki az emberben, amivel bárkit, bármiben le tudunk „verni.”
    Arról nem is beszélve, hogy tudom mi a dolgom az életben, és ez itt van, nem másik országban.

    Mit értesz „Ezt a “lomizó” érvet korábban nem mondtad, csak most utólag.” alatt?

  22. 20 djts

    Csak beszélgetünk, de – úgy tűnik – rossz irányba halad.
    Ejtsük a témát.

    „Ha megtérülést ilyen nyakatekert módon akarsz számolni, ”
    Pedig ami benne van, azt beleszámolom. Nincs is sok munkám. HIHI.

  23. Re:20
    Vezérlő alatt az „aktuátort”/beavatkozó egységet értettem. Erre rá megy még a központi fejegység, amit most nem tudok fejből mennyibe kerül, de ez kiváltható egy Rasbery Pi-vel, és egy Z-Wave stickkel. Mivel nyílt szabványt használ a Fibaro, ezért sok mindent meg lehet csinálni sk-ban benne, de én gyári rendszert rakok össze, mert nincs időm, és kapacitásom ezzel is szórakozni.

  24. Re:22
    Nincs bajom a beszélgetéssel, csak nem tudom követni, hogy pontosan mire akarsz kilyukadni sokszor. Nem vagyok sértődékeny, leírhatod nyugodtan, hogy mire gondolsz.

    Utolsó mondatodra mit mondjak… 😉
    Mit dolgozol amúgy, hogy így számolsz?

  25. Emberek!
    Azért ez már elég messze esik a poszt topikjától. Olyanok vagytok mint Móricka, akinek mindig, mindenről a baszás jutott az eszébe.

  26. 1. belekotty
    Amit leírtál az velem úgy történt meg, hogy a háziorvosunk felhívott egy nap, hogy az új nyilvántartó szoftverét tegyem már fel a gépére, „csak 10 perc lesz”.
    Mivel egy régi vacak laptopja volt amin frissíteni kellett az operációs rendszert, meg rengeteg szemetet letörölni a 10 perces szivességből 3 és fél óra lett, úgy hogy egy pohár vÍzzel sem kinált meg. Közben ki-be járkált nyugtalanul, éppen csak azt nem kérdezte, hogy „na mi lesz már?”. Mikor befejeztem még kb egy órát magyaráztam neki a szofverét is. Majd szépen megköszönte és egy meleg kézfogással kitessékelt.
    Rá kb egy hónapra a fiam belázasodott, 40 fok alatt nehezen tudtuk tartani a lázát, utóbb kiderült, hogy a Kalici vírus miatt, ami akkoriban még ritka betegségnek számított.
    Hívtam az orvosunkat otthon, este 9-10 lehetett. Mondta, most nem ér rá, mert vendégei vannak, majd reggel benéz, addig meg elmonta, hogy mit csináljunk a gyerekkel. Egész éjszaka nem aludtunk. Reggel 9-kor megérkezett, „csak 10 perc volt” felírt valami gyógyszert, a táskájából elővett valami immunerősítő csoda vitamint, amit patikában nem lehet megvásárolni, csak kizárólag nála, és kifelé menet egy kávé után bemondta a végösszeget a kiszállási díjjal együtt…
    Azóta rühelem ezt az állatfajtát. (nem általánosítok, tisztelet a kivételnek, de tapasztalataim szerint 10-ból 8 sajnos ilyen)

  27. 26.
    Miért nem mondtad, hogy jé de érdekes egybeesés, hogy ez fillérre annyi mint a múltkori számítógép szervíz 4 és fél órája?

    Ha valaki bunkó azzal nem kell kedveskedni, a pofájába kell vágni.
    Ja értem, ő a háziorvos. A probléma, hogy ezzel megerősíted a viselkedését és legközelebb is így jár el mással vagy veled.
    Egyébként tiszta hányinger.

    kb. 1/2 órája(mielőtt leültem a géphez mert esik) jön az új szomszéd anyósoméknál.
    Egyébként anyósom végigasszisztálta a házvételüket, de minimum 10 szer jöttek ide-oda, már a kulcsot is itt tartották. Mivel banki hiteles ház volt elég macerás volt. Egy nap 10szer hívta.
    Miért csinálod kérdésemre annyi volt a válasz, hogy újak itt és szomszédok lesznek, illik jóban lenni velük. Tehát =félelem.
    Mondom csak vérszemet kapnak, hisz ezek vércsék, csak a saját dolguk érdekli.

    Szóval jön a spiné aztán a következő zajlik(egyébként épp a nagyobbik lányommal beszéltem aki Pesten van és már 3 hete nem láttam, de ez nem különösebben zavarta.).
    -Jó napot! hol van Marika?
    -Nincs idehaza miért?
    -Beszorult a kiskapu!
    -Hát ő nem lakatos. És a nagykapun be lehet menni, hiszen ott is mentek be, tárva-nyitva.
    -De a múltkor is ő nyitotta ki. Nézze már meg legyen kedves!
    Megnéztem.
    -Hát ez beszorult. Valami van a zárnyelvvel.
    -Nem flexelné le?
    -A kislányom az utca felőli szobában alszik.
    -De vissza kell mennünk(még nem laknak itt).
    -Hozok egy csavarhúzót meg egy kalapácsot.

    Persze nem tudtam megcsinálni. Tököm se fog a szarjával min. egy fél órát baszakodni.
    Ezek energiavámpírok. A jó ember nem hülye ember, érezni, tudni lehet ki mit hol miért. Az ilyenekkel bunkó amilyenek ők maguk, abból értenek. Fölösleges finomkodni, utána meg megsértődni mekkora bunkó. Ezek a típusok egyszerűen csak nem veszik észre magukat, alacsony fejlettségű. Nem hagyom, hogy széttépjenek, de nem is fogok előítéleteket gyártani.

  28. 26 & 27:
    Talán érdemes lenne foglalkozni azzal, hogy ez miként alakult ki. Második és harmadik gyerekem között egy picivel volt több különbség mint egy év. Mivel az első császárral jött a világra várható volt, hogy a többi is így lesz, ezért kibéreltük az ország legjobb nőgyógyászát. A műtétek rendre sikerültek, de a főorvos úr természetesen nem volt a lábadozó mellett egy teljes héten át. Erre szolgált a friss rezidens, akik roppant szolgálatkész volt. A főorvos úr megkapta az előre megállapodott összeget, de a feleségem kért, jogy adjunk a rezidensnek is, mert olyan kedves volt. OK. Egy évvel később az ábra ugyanez volt, de ez esetben a rezidens úgy járt-kelt, mintha övé lenne a kórház. Már sehol se volt a szolgálatkészség, karót nyelve állt szóba az emberrel. Persze, elgondolkoztam raja. Szerintem a szülő mamák rontották el. Beleértve magunkat is. Mindenki úgy viselkedik velük szemben, hogy mélységesen le vannak neki (nekik) kötelezve. Ez mindenkit elfososít. Egy idő után elhiszik magukról,hogy félistenek.

  29. Ha egyszer valaki hatalmat kap a kezébe, akár egy aprót is, felsejlik az emberi mivolta, hogy milyen is valójában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük