(2888) Legújabb klíma események

Tibor bá’ online

 

2019. júniusa volt minden idők legmelegebb júniusa Magyarországon, de a világban is. 2019. várhatóan a legmelegebb év lesz.

Jelenleg Alaszkában új rekord értékű hőhullám tombol, ami súlyosbítja az erdőtüzeket. A tűzoltók nem urai a helyzetnek, és a becslések szerint a tűz még hetekig tombolhat.

A tenger színt felett 3656 méter magasan elhelyezkedő, tibeti fővárosban, Lhasaban a nyári hónapokban (június, július, augusztus) a hőmérséklet általában 15°C-ig emelkedik. Az idei év az első, amikor 25°C meleg van.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(2888) Legújabb klíma események

  1. Én a Magyar legmelegebb júniust vitatnám! Idén júniusban szerencsére sok a vegetációs párolgás, mert volt jól csapadék, az éjszakák frissek, a hajnalok még hűvösnek is mondhatóak, a nappali csúcs árnyékban alig több 33 C foknál, ami több, mint pl egy évtizede. A Balaton 24 C körüli. Az idei évben szerencsések vagyunk, a felmelegedés nem vita tárgya, de most jó lapokat kaptunk.

  2. Én ellenben nem vitatnám. Megint hosszú hetek óta van 30 fok felett a nappali hőmérséklet, gyakorlatilag szünet nélkül. Én a belvárosban lakom, itt az utcai hőmérő este 8-9kor még lazán 28 fokot mutat, éjjel nagy nehezen lemegy 24/25re. Légkondi nélkül hetek óta aludni sem tudnék. A balaton is inkább 25-26 felé tendál. Szellőztetni napközben esélytelen. Eső itt megint hetek óta nem volt. Ha jön vmi lehűlés az szinte észrevehetetlen. És mindez totàl kikészíti az embert. Ha letudom a napi melót utána képtelen vagyok többre. Egész nap csak feküdnék mert ez a döglesztő meleg engem teljesen letaglóz és kiszívja az összes energiám.

  3. 2:

    1) Városból el lehet költözni- de a betondzsungel belvárosból mindenképp
    2) Éjszaka is lehet dolgozni- nappal aludni (Indiában már rég ezt nyomják nyáron)

    persze, mindez csak átmeneti enyhítés lenne.

  4. Az Athéni akropolisz is bezárt a napokig a nagy hőség miatt.
    Majd ha 1-2 hónapos hőhullámok lesznek mi lesz akkor? Nyáron bezár az akropolisz.
    Na és lehet a turizmusnak is annyi lesz pár év múlva, mert 50 fokba senki nem megy majd a mediterrán térségbe nyaralni.

    https://index.hu/kulfold/2019/07/04/eloszor_van_nyar_egy_tibeti_varosban_3650_meteren/?fbclid=IwAR2gNBv0SlnpavIW4uiPUfOoTZOcoKHT9xjLNiSb0GVaByTnHbdwLsXHKUI

    Ha elvileg elolvadnak a gleccserek akkor ott sem lesz víz.Azt nem tudom hogy ott a mezőgazdaságban fúrt kutakot használnak e vagy a lefolyó vizet,de ha azt akkor lehet nem sokáig, így plusz egy ok hogy csökkenni fog a mezőgazdasági termelés.

  5. Alzi, én nem fogok nyáron éjszaka dolgozni azért, mert a cégnek kell a bevétel, hogy a cégvezető családját eltarthassam. A búza meg nem éjjel fejlődik, hanem nappal. A tehenet sem éjjel fejik. Az alapvető fontosságú élelmiszer termelés be fog dőlni. Nem csak az elektronikai cikkekre, vagy az autógyárakra kell gondolni. Az autódat nem tudod megenni.

  6. No ezt jelenti a sivatagi klíma, amit a BP-s tanulmány 20 éve leírt: nappal 35-40 fok, és szinte átmenet nélkül éjszaka fagyponthoz közelítő hőmérséklet…
    https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/megdolt-a-hidegrekord-35-fokot-mertek-zabar/z0lb0hc

    Hogy lehet termelni sivatagban? Itt a megoldás! http://www.globoport.hu/205898/mezogazdasag-a-sivatagban-igy-termesztenek-jordaniaban/

    Lehet hogy OV-ék is ezért kezdtek gigaberuházásba, Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában…

  7. Vaszil

    Érdekes ez a sivatagi mezőgazdálkodás.
    Jó a cikk. Köszi!

  8. 10 Balázs

    „Érdekes ez a sivatagi mezőgazdálkodás.”
    Rosszul értelmezted a cikket.

    Nem gazdálkodnak sehogy, hanem álmodoznak.
    „…Project még tesztüzemben van, de ha beválik,…”
    Ha !? beválik.
    Majd felébrednek.

  9. n/a
    Akkor lehet/vszínű/biztos rosszul fogalmaztam. Nem biztos, hogy rosszul értelmeztem a cikket.
    Olvastam, hogy a terület tört részén, mintegy 4focipályányi területen próbálkoznak.

    Mindenesetre jó, hogy próbálkoznak.

  10. Sivatagban lehet termelni zöldséget stb.. De nem hinném hogy lehet kukoricát,búzát stb….
    Most hallottam hogy pár éve azért indultak meg Szíriából milliók, mert a talaj (ha jól emlékszem) 1/3-a elsivatagosodott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük