(2875) Irán és Trump a szakadék szélén táncol

A poszt magyar fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek

 

Iran and Trump on the edge of the abyss

Sources: https://robinwestenra.blogspot.com/

According to well-informed sources, Iran rejected a proposal by US intelligence – made via a third party – that Trump be allowed to bomb one, two or three clear objectives, to be chosen by Iran, so that both countries could appear to come out as winners and Trump could save face. Iran categorically rejected the offer and sent its reply: even an attack against an empty sandy beach in Iran would trigger a missile launch against US objectives in the Gulf.

Iran is not inclined to help Trump come down from the tree he has climbed and would rather keep him confused and cornered. Furthermore, Iran would love to see Trump fail to win a second term, and will do everything to help oust him from the White House at the end of his mandate in 2020.

Moreover, Iran has established a joint operations room to inform all its allies in Lebanon, Syria, Iraq, Yemen and Afghanistan of every step it is adopting in confronting the US in case of all-out war in the Middle East. Iran’s allies have increased their level of readiness and alert to the highest level; they will participate in the war from the moment it begins if necessary. According to sources, Iran’s allies will not hesitate to open fire against an already agreed on bank of objectives in a perfectly organised, orchestrated, synchronised and graduated response, anticipating a war that may last many months.

Sources confirmed that, in case of war, Iran aims to stop the flow of oil from the Middle East completely, not by targeting tankers but by hitting the sources of oil in every single Middle Eastern country, whether these countries are considered allies or enemies. The objective will be to cease all oil exports from the Middle East to the rest of the world.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22 gondolat erről: „(2875) Irán és Trump a szakadék szélén táncol

  1. Amerikai Egyesült Államok = Óz, a Csodák Csodájának Birodalma.

    Mindenki álmodik arról a mesés távoli földről, ahol minden szép és jó és ahol mindent jól csinálnak, de ha közelebbről szemügyre vesszük, akkor kiderül, hogy szimpla szemfényvesztés az egész, a nagy varázslat látszata mögött valójában olcsó bazári trükkök vannak csak.

    Az USA megkérte Iránt, hogy engedjen meg már néhány általuk kijelölt célpontot lebombázni, hogy az USA ne váljon nevetségessé?
    (Megjegyzem, pont ez történt Szíria esetében is nem olyan régen.)
    A katonai szuperhatalom kvázi kegyelmet kért az általa épp megregulázni kívánt renitenstől, de mivel Irán erre beintett, így nem maradt más opció kidumálni a tele gatyát, mint Trump feléledő lelkiismerete a megjósolt 150 halott miatt és ezért inkább lefújta az akciót.
    Aztaqurva, most dörzsöltem el egy könnycseppet, de komolyan.
    Na nem a meghatottságtól…

    Az USA a hivatalos propaganda ellenére (a hadsereget újjáépítettük és erősebbek vagyunk, mint valaha, blablabla, stb…) már féltérden áll és valójában nem képes ellátni azt a szerepet, amihez annyira ragaszkodni szeretne.
    Pedig ideje lenne Amerikának észhez térnie, mert még azt is el fogja veszíteni végül, amit amúgy képes lenne megtartani a leépülő szuperhatalmi státuszából és birodalmából.

    Ezek után az már tényleg csak a non plus ultra, hogy Moszkvával akarnak egyezkedni arról, hogy inkább elismerik Aszadot, csak Irán távozzon már legyen kedves Szíriából.

    Putyin helyében egy jót röhögnék és jelezném:
    1. Nem Moszkva dirigál Teheránnak, így egyezkedjetek a perzsákkal egyenesben, feltéve, ha szóba állnak veletek.
    2. Tök mindegy, hogy elismeritek-e Aszadot vagy sem, ugyanis ettől függetlenül még mindig ő Szíria elnöke.
    3. Apropó, hogyan is állunk az Oroszország elleni hecckampánnyal és szankciókkal?

    Tökéletesen beigazolódni látszik Emmanuel Todd tézise az USA színpadias mikro-militarizmusáról.
    Óz, a Csodák Csodája rossz bőrben van, itt az ideje páros lábbal kirúgni Washingtonból az egész neokon bandát.

  2. A legújabb dolgok tükrében, nekem úgy tűnik valoban Teherán áll a tankhajók robbantgatása mögött. Ali Hámenei úgy gondolja, hogy annyira sarokba vannak szorítva az olaj embargó miatt, amit már nem érdemes végigcsinálni. Tehát Trumport arra kényszeríti, hogy vagy támadja meg őket, vagy adja fel az embargót. Tárgyalni nem hajlandók.

  3. Több jó cikk is megjelent a témában, de nekem továbbra is az a véleményem, hogy Iránnak nincs szüksége a tankhajós balhékra, mert Irán inkább atomfegyvert akar fejleszteni Észak-Korea példáján okulva, ehhez pedig idő kell, nem háború. Sőt, Irán lelőhetett volna egyből egy amerikai felderítő gépet is a teljes személyzetével, ha már tutira háborút akart volna kirobbantatni önmaga ellen.

    Az atomalkut (is) az USA rúgta fel egyoldalúan, így innentől kezdve röhejes mindenben Iránra mutogatni – ahogy elnézem, erre már az USA nyugati és távol-keleti szövetségesei sem igazán vevők.

    Semmi értelme nem lett volna iráni szempontból egy japán tankert akkor feldurrantani, amikor éppen Teheránban tárgyal a japán küldöttség további üzletről. Akik rögtön Iránra mutogattak, azok az USA, Izrael, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, akiknek egyéb okokból eleve nem tetszett a japánokkal folytatott tárgyalás. Ha keresni kellene az igazi felelősöket a tankerek ügyében, akkor ebből a négyes fogatból választanék.

    Irán minden további nélkül képes az USA-t a falhoz állítani pusztán azzal, hogy sem Irakból, sem Szíriából nem vonja ki az erőit illetve gőzerővel nekiáll uránt dúsítani és közben továbbra sem áll szóba Washingtonnal. De ne legyünk feledékenyek: nem Irán rúgta fel a megegyezést és nem Irán állította falhoz saját magát, hanem az USA.

    Abban igazat adok, hogy Irán készen áll a háborúra az USA és térségbeli szövetségesei ellen és készek a maximumig emelni a tétet ebben a játékban – a „probléma” csak annyi, hogy Irán jól sakkozik, ugyanis ebben a történetben nagyon sok szereplőnek van igen komoly veszteni valója, messze nem csak Teheránnak.

    Érdekességképpen egy minapi cikk némi videóval, azóta is néma csend az ügyben – pedig…:
    http://www.atv.hu/kulfold/20190621-brutalis-felvetel-kigyulladt-es-felrobbant-egy-olajfinomito-az-egyesult-allamokban

  4. 2. Tibor bá
    ha Irán háborút akarna, akkor nem tankerhajókat támadnának, hanem szaudi vagy bahreini olajlétesítményeket. Az könnyebben kivitelezhető, mint egy tankerhajó elleni támadás.

  5. Szerintem tegyük rendbe a dolgokat, hogy röviden mi is történt itt a Szovjetunió felbomlása óta – ez nem mellékes történet abból a szempontból, hogy miért jutott ide a világ mostanra.

    Az USA páratlan helyzetben találta magát 1991-ben, óriási történelmi lehetősége adódott arra, hogy egy olyan valóban új világrendet hozzon létre, ami nagyon hosszú távon működhetett volna és Amerikát a mai napig ünnepelt nagyhatalommá tette volna, de nagytotálba elqrták az egészet. Most nem mennék bele azok elemzésébe, hogy milyen törekvések voltak akkoriban, a lényeg, hogy az 1991. és 2001. közötti évtizedet is elpazarolták, majd a 2001. szeptember 11.-én végrehajtott neokon puccs végleg feltette a pontot az „i”-re.

    A jelenlegi történet – és benne az Irán körüli cirkusz is – a neokon agytröszt által kitalált és beindított program része, ami ugyan sem Amerikának, sem a világnak nem jó, de ez nem okoz problémát a Washingtont és az USA-t irányító szűk elitnek.

    A neokon program valójában semmi más, mint egy végtelenített háborús helyzet fenntartása, ami megakadályozza a valós nemzetközi együttműködést és a világ valós problémáinak a megoldását, igyekszik befagyasztani a jelenlegi állapotokat ugyanakkor folyamatos és igen jelentős árbevételi forrást ad a katonai-ipari komplexum tulajdonosainak – és ez itt a lényeg!

    A neokon stratégia ráadásul nem építő, hanem romboló, ugyanis a nemzetközi kapcsolatokon túl rombolja a saját szövetségesi rendszerét belülről és ezzel együtt rombolja a saját társadalmát és gazdaságát is, miközben a bolygó totális lerablását és kizsigerelését tekinti a fő céljának – ennek az eszköze pedig maga az USA és a túlméretezett hadereje.

    Ha valaki itt háborút akar, akkor azok a neokonok, rajtuk kívül senki. Trump szerepe nem teljesen tisztázott, de az őt körülvevő tanácsadók és munkatársak tömege mind a neokonzervatív eszme hívei, Pence-től kezdve Pompeo-n át egészen Bolton-ig bezáróan.

    Bár Trump-ot sokan lehülyézik és viccet csinálnak belőle, nekem kicsit más a meglátásom: Trump belülről is vív egy háborút maga körül és a hajmeresztő lépései sok esetben nem is a világnak, hanem a belső ellenségeinek szól. Véleményem szerint Trump elnökségének egyik „előfeltétele” volt, hogy megfelelő neokon politikusokat emeljen maga köré (ez egyben védőfalat is jelent a számára), ugyanakkor nagyon úgy fest, hogy nem akarja mindenben kiszolgálni a neokon vonalat, azaz egyben egyfajta féket is jelent maga Trump személye. Nagy kérdés, ha ez így van, akkor meddig működhet még ez a fajta kötéltánc és Trump illetve az őt támogatók mennyire lesznek képesek megfékezni az őrületet.

    „Őrült” helyzetben egy „őrült” vezető kell, mert a mínusz szorozva mínusszal ad csak pluszos végeredményt.

  6. MangaM & Csaba81:
    Félreértettetek. Nem azt írtam, hogy Irán háborút akar. Ennél nincs egyszerűbb dolog a világon. Azt mondtam, hogy háborúra kényszeriti Trumpot. Olyanokat tesz, amire támadás lenne a logikus válasz, amit Trump nem akar, és ezt csak akkor hagyja abba, ha Trump feloldja az embargót. – Japán tanker/japán miniszter? Ugyan már! Ezzel csak a zöldfülűket lehet megtéveszteni. Álcának tehát ragyogó.

  7. 6. Tibor bá’

    Abban teljesen igazad van és egyet is értek – mint írtam is – hogy Irán a végsőkig emeli a tétet, mivel USA behátrálásra számít.
    Egyébként teljesen reális ez a forgatókönyv, egy Irán elleni háborúban az USA csak igen kétes szövetségeseket tudhatna maga mellett, sőt, ha jobban belegondolunk, még azokat sem, hiszen pont Izrael és Szaúd-Arábia az, aki nagyon szeretné, ha az USA helyettük szétverné Iránt és itt a HELYETTÜK szón van a hangsúly!

    Valójában Oroszországnak és Kínának sem jelentene túl nagy gondot az, ha az USA belemerülne Irak és Afganisztán mellett egy harmadik háborúba, amely ráadásul sokkal durvább lenne, mint a másik kettő együttvéve.

    Bármilyen furcsa is a helyzet, de Pekingnek és Moszkvának egy dologban egybe esik a stratégiai érdekük a neokonokkal – minél több helyi és regionális konfliktusba merüljön bele az USA, mert ezek a háborúk, mint jóféle paraziták, folyamatosan merítik ki magát az Egyesült Államokat, amelynek így egyre kevesebb erőforrása maradna ahhoz, hogy hatékony gazdasági/pénzügyi háborút folytasson Kína ellen, valamint a felnyomott olajár miatt Oroszország úgy jutna extra árbevételhez, hogy a kisujját sem kell mozdítania.

    A stratégiai helyzet nagyon komplex és az elemzők nagyon nagy bajban vannak, mert nem elég a soktényezős egyenlet, ehhez még hozzájön az, hogy két párhuzamos Egyesült Államok létezik és ezzel együtt két párhuzamos, de ellentétes érdekeltségű amerikai politika fut egy időben.

    Az egyik oldalról nézve teljesen irracionális és bolond Trump politikája, ha viszont figyelembe vesszük a belső hatalmi harcokat is Washingtonban, akkor kiderül, hogy Trump se nem hülye, se nem irracionális, sőt, a lépései teljesen logikusak is egyfajta modell mentén – ez bizony egy külön tanulmányt is megérne!

    Szóval ember legyen a talpán, aki ma képes és mer elemezni vagy jósolni akár ezekben az ügyekben.

  8. 6,Tibor bá
    7.MangaM
    Teljesen igazatok van abban hogy a kialakult helyzet bonyolult, áttekinthetetlen, csupa logikai bukfencből áll.
    Igen, elhiszem, hogy Irán mkacsolja magát, mert annyira a padlón van gazdaságilag, hogy kialakult bennük a rendkivül veszélyes „minden mindegy” szindróma, egyfajta sámsoni ” vesszen a világ” pszichózis, aminél rosszabb felfogás nincs!
    Legalábbis ez jön le nekem azon kijelentésükből-amitől nagyon félek -hogy ha ők nem exportálhatnak, akkor SENKI sem fog, mert tisztában vannak ezen kijelentés súlyosságával a világra nézve.Azaz a világ, vagyis Amerika , és nem az irániak kell belegondoljanak egy akármi konfliktus hatására a világot illetően.
    Továbbmenve a bonyodalmakban, illetve a logikátlanságban:
    Hiszem és értem, hogy az olajtermelőknek-Irán, de főleg Oroszhon – nagyon jól jönne egy olajáremelkedés, ez viszont nagyon nem érdeke a fogyasztóknak, és itt elsősorban Kináról , az egyik legnagyobb olajvásárlóról volna szó. Amennyiben tetemesen megdrágulna az olaj, visszesene a kereslet világszerte, ugyanis nem lehet minden áremelkedést a végletekig beépiteni az árakba, és akkor bizony törököt fogtam, csak nem ereszt helyzet alakulhat ki, ott van az olaj, csak vevő nincs rá.
    Akkor meg, minek az egész?

  9. 7 – MangaM:
    A képlet egyszerű (de megfejethetetlen) Irán megtámadása vagy az iráni szankció feloldása. A kereskedelmi harchoz szokott Trump az ellenlábasát addig szorítja amíg nem enged. Irán esetében is ezt alkalmazta, de nem akar működni. Az iráni vallási vezetők nem amerikai üzletemberek. Maradna Irán megtámadása, de akkor lőttek a második periódusnak. Most tehát Trump tököl, nem tudja mit tegyen. Legszívesebben tárgyalna, de erre Irán nem hajlandó. Hatalmas szarban van. A megtámadás ellen szól, hogy segget csinál szájából, ha támad, mert megjátszotta, hogy milyen emberséges: 150 halott, nem lenne arányos. Mi meg nem tudjuk kitalálni, hogy fog dönteni. Ha támad, az érdekes lesz. Putyintól mi fogunk kapni nyersolajat, de milyen áron? 2000-3000 forintos benzin, vagy még drágább, alaposan bebaszna. Mindennek az ára az égbe szökne, elvégre mindent szállítani kell. A világgazdasági következményekről meg már írni se merek.

    Persze lehet, hogy az egész csak egy hatalmas színjáték. Eszük ágában sincs háborúzni, mert az Amerikának is katasztrófális lenne, megy a kard csörtetés, aztán nem lesz semmi. Irán pedig addig provokál, amíg él az embargó.

  10. Bálint és Tibor bá’

    Jelen idő szerint nincs elégséges konvencionális amerikai katonai erő a térségben ahhoz, hogy az USA érdemi katonai akciót tudjon indítani Irán ellen, értsd: nemhogy rezsimváltást nem tudna elérni, de azon kívül, hogy az iráni vezetés begőzölne és maga körül szétcsapna mindent, gyakorlatilag semmit.

    Az, hogy az USA néhány célpontot lebombáz vagy rakétával telibever, az maximum csak arra elég, hogy Irán mozgósítson és fegyverbe rántson kapásból egy millió embert, ezen kívül aktiválja az összes olyan fegyveres csoportot és milíciát, aki felett ő diszponál Afganisztántól Irakon át Szíriáig és ezt követően képes katonailag szinte azonnal visszavágni a Hormuzi-szorosban, valamint Szaúd-Arábia vagy ne adj isten Izrael közvetlen területén.
    Az amerikai „szúnyogcsípésből” órák alatt egy regionális háború robbanhat ki, ami magával rántja az egész térséget, Iránon kívül Irakot, Szíriát, Szaúd-Arábiát és még egy sor államot, akár közvetlenül Izraelt is.

    Itt már nem Trump újraválasztási esélyeiről kell majd akkor beszélgetni, hanem arról, hogy az USA hogyan lesz majd képes kontroll alatt tartani azt az eszkalálódó háborút, amit ő indított be. A válasz egyszerű: sehogy. A háború kiszélesedésével a világgazdaságnak annyi, ráadásul olyan államok is belekeveredhetnek közvetlenül a fegyveres konfliktusba, mint Törökország vagy Oroszország és innentől kezdve ezt a háborút már konkrétan világháborúnak fogják nevezni.
    A kirobbanó új világháborúnak pedig lehet egy rendkívül kellemetlen következménye: atomfegyverekhez nyúlnak a felek és gyakorlatilag minden kontinens területe közvetlenül is érintve lehet.

    Az USA elnöke nem háborút akar, hanem látványos egyezkedést és pózolást az iráni vezetőkkel pont úgy, mint Észak-Korea esetén – ez a valódi célja az amerikai adminisztrációnak. A neokon agytröszt viszont nem pózolást és trumpi twitter bajnokságot akar, hanem katonai erővel és háborúkkal fenntartott világrendetlenséget, ahol vígan halászhat a zavarosban.

    Ha Trumpon múlik a dolog, akkor megegyezés lesz Iránnal, ha kicsúsznak az események a kézből, akkor viszont jöhet egy kemény háború, ahol az USA-nak nem marad más választása, mint megkockáztatja az atomeszközök bevetését, hogy így próbálja meg valahogy féken tartani a Közel-Keletet.

    Iránba így vagy úgy, de beletörik a bicska – hacsak az iráni vezetés nem lép valami meglepőt. Ugyanis ez az a terület, amiről a legkevesebb érdemi infóink vannak, az iráni teokrácia és a stratégiai modelljük egy setét ló.

  11. Tibor bá
    Az lehet, hogy Iránon belül van olyan keményvonalas csoport(a volt elnök támogatoi) akik már a kezdetektől fogva ellenezték az alkut és most jó lenne nekik, ha amerikát támadásra kényszerítenék. De én fenntartom az álláspontomat, hogy ebben az esetben a legegyszerűbb az lenne, ha a szaudiakat vagy más öbölmenti olajmonarciát hónapokra kiütnék az olajbizniszből. Így egyszerűbb lenne, mint lezárni a Hormuzi-szorost.
    Viszont ott vannak az amerikai héják is, akik szintén meg akarják támadni Iránt. Ők is provokálhatnak(szerintem ők tették), nekik a következő lépés Bahrein lehetne, mivel ott sííta többség van, amerikai támaszpontal és kevés kőolaj exporttal. ha ott sikerülne egy provokációt kikényszeríteni, akkor Trumpnak támadnia kell, vagy megbuktatják.

  12. És mi van akkor, ha az amcsik csak tesztelni akarták az irániakat? Elindultak a repülők teljes fegyverzettel, és megnézték, hogyan reagálnak, mennyi idő alatt, stb. Szereztek egy csomó információt, amit fel is használhattak aztán a kibertámadásban.

  13. 12. Belekotty

    Ha ez így történt volna, akkor utána miért kürtölik világgá az egészet?
    Egy kis EW porszívózást nem szoktak utána a médiában kivesézni, pláne, hogy – elvileg – ezek fedett akciók, azaz sehol sem hallanánk róla semmit, hiszen a begyűjtött infókat egy későbbi kiber- vagy valós támadás során szeretnék majd felhasználni.

    Persze ez még nem zárja ki azt, hogy tényleg ez történt, amit írtál, de akkor még inkább igaz lenne az USA-ra az, hogy egyre inkább infantilis és ostoba módon „védi a demokráciát”.

    Két dolgot tartok reálisnak:
    1. Tényleg elindultak a harci gépek, de Trump a támadás megkezdése előtt 10 perccel leállított az egészet valami jelenleg még nem ismert ok miatt. (A 150 halottól való félelem sztorija tényleg nagyon szép, csak nem igaz.)
    2. Soha fel sem szálltak azok a gépek és ez egy PR/propaganda történet csak azért, hogy Teherán hajlandó legyen végre szóba állni velük és leülni tárgyalni.

    Az USA lassan 40 éve nem tud érdemben mit kezdeni az irániakkal és nagyon úgy fest, hogy a jelenlegi „kommunikációs metodika” sem érte el egyelőre a célját. Az USA túszmentő akciója is kudarcba fulladt anno Carter idejében, az iraki-iráni háború iraki megtámogatása sem hozta el a várva várt végeredményt és ez a tendencia azóta is folyamatos Iránnal kapcsolatban, pedig junior Bush óta aztán non-stop fenyegetik tényleg minden földi jóval.

    http://propeller.hu/nagyvilag/3429672-amerika-szakerto-egyesult-allamok-nincs-tisztaban-irannal-valo?utm_source=hirstart.hu&utm_medium=referral

  14. Az olajár egy nagyságrenddel való emelkedése biztos felforgatá a világgazdaságot, de egyben ez lehetne az a motiváló erő, ami segíthetne a technológiai civilizációt a fenntarthatóság útjaira kényszeríteni. Jóval hatékonyabban, mint mindenféle sokoldalú tárgyalások.

    Ha én döntenék a világ sorsáról, én erre szavaznék.

    És az is világos, hogy a világ leggazdagabb üzletemberei elég dörzsöltek ahhoz, hogy mindenféle felfordulásból hasznot húzzanak.

  15. Egyre fokozódik a feszültség az amúgy is borotvaélen táncoló ellenfelek között:
    Azt bizton hallott’tok, hogy idióta Trump ma rátett egy lapáttal:
    Bejelenti a személyes szankciót az iráni elnök, valamint a Forradalmi Gárda parancsnoka ellen, ami abból ál, hogy befagyasztják személyes számláikat illetve bármiféle financiális akármijüket -már amennyiben van nekik ilyen a nyugati bankrendszerben .
    Ez a fajta szankció mondhatni eléggé precefens nélküli, nem tudom igy hirtelenjében megmondani, ha volt -e ilyesmi máshol mások elllen,csak abban vagyok biztos, de abban viszont nagyon, hogy ennek a marhaságnak még nagy ára lesz.
    Ugyanakkor rávilágit az elnök végtelen, az idiótizmus határát surló gyerekességére.
    Óvódai viselkedés!

  16. 14.
    A magas olajár biztosan nem erre fogja kényszeriteni a teremtés koronáját,hanem egy mindent elsöprő világháborúra. A nagy üzletemberek pedig tényleg tudják miből lehet a legnagyobb hasznot húzni- lásd I. , II . Vh .
    Elöbb-utóbb arra kényszerülünk ,hogy egymás torkának essünk.
    Káosz,nyomor ,szenvedés és halál vár mindenkire.

  17. 15 – bálint:
    Valóban gyerekes, de nem feltétlenül Trump, hanem az átlag amerikai, és Trump nekik kar megfelelni. Különben nem tud mást tenni, mint tovább csavar a satun, amibe Iránt berakta. De már nem nagyon van mit csavarni tovább. A következő – amit várhatunk – Irán provokációja, amit addig fog folytatni, amíg fel nem emelik az embargót. – De ne felejtsd el, hogy Bibi tűzeli Trumpot a háttérből. Biztos van neki személyes atom bunkere. 😉

    16 – Kalotaszegi:
    Így igaz, de addig történik néhány érdekes dolog.

  18. közben újra minőségi gondok vannak a Barátság kőolajvezetéken jövő anyaggal. Az Öböl-Északi-tenger-Oroszország háromszögből az Öböl rizikós, Oroszország sérülékeny (szándékosan nem vettem bele az amerikai – észak és dél, – olajat)

  19. 17.Tibor bá
    …” – De ne felejtsd el, hogy Bibi tűzeli Trumpot a háttérből. Biztos van neki személyes atom bunkere”…
    Lehet, hogy van valamije ennek a fegyencjelöltnek, de akkor az legyen egész máshol, NEM a Közel-Keleten, mert itt az nem ér semmit.Ha bent rekedsz az égő házban, a kezedben levő tűzoltókészülék mit sem használ.
    Ha kitör bármi balhé a környéken, Bibi felbujtására, avagy sem, mi elsőnek megyünk a levesbe, ez boritékolva van!!

  20. 20. Gyarmathy
    Persze ezek lehetnek véletlen események is, de nem vetném el kapásból azt sem, hogy az amerikai és a spanyol finomító körüli katasztrófa akár szándékos akció eredménye is lehet. Hogy félreértés ne essék, nem arra utalok, hogy feltétlenül az irániak keze van a dologban.
    Az biztos, hogy az iráni háborús hisztéria és tankerek felgyújtásának/robbantásának a kellős közepén mindenképpen figyelemre méltó az, hogy egyes amerikai és európai finomítók körül is mekkora balhé történik.
    Ha jól tudom, akkor a philadelphiai finomító az USA egyik legnagyobb finomítója ráadásul.

  21. Trump nyilatkozataiban jól megfigyelhető egyfajta kettősség. Én úgy látom, hogy nem merne, vagy nem szeretne elnökként belemenni egy háborúba Iránnal és igyekszik úgy lavirozni, hogy ezt elkerülje, de közben a kellően alacsony értéken tartsa a neokon fejek hőfokát is. Hogy ez meddig fog működni, az kérdéses, mert előbb vagy utóbb kénytelen lesz továbblépni. Vagy ő szabadul meg a neokon uszitóktól, vagy azok tőle. Én is úgy látom, hogy Trumpban van egy közepes fokú nárcisztikus beütés, de a háborúval járó kockázatot szerintem ő sem vállalná.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük