(2854) Amerikai diplomácia, Oh!

A poszt magyar fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek.

___________________________________________________________________________

What diplomacy? Here are 36 countries the US has bullied this week

By RT

It’s been a busy few days for American diplomacy, with three dozen nations ending up at the receiving end of threats, ultimatums and sanctions this week alone. And it’s only Friday.

Mexico is the latest target, slapped with 5 percent tariffs on each and every export, gradually increasing to 25 percent until it stops the flow of Latin American migrants into the US, thus fulfilling one of President Donald Trump’s election promises. Most of those migrants aren’t even from Mexico.

On the other side of the world, India is reportedly about to be forced to face a choice: ditch the purchase of Russian S-400 air defense systems or face sanctions under the Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA, Washington’s go-to cooperation enforcement instrument).

Turkey is facing a similar ultimatum: abandon S-400s (something Ankara has repeatedly refused to do) or lose access to the F-35 fighter jet program. This threat was repeated on Thursday by Kathryn Wheelbarger, US acting assistant secretary of defense for international security affairs. Ankara has already invested some $1.25 billion into the super-expensive American fighter, but with a lot of its parts being made in Turkey, it’s still an open question who would be the bigger loser.

The entire European Union could be facing punishment if it tries to trade with Iran using its non-dollar humanitarian mechanism to bypass the American embargo. Having worked hard on the 2015 nuclear deal with Tehran, which has repeatedly been confirmed to be working, EU member states are not ready to ditch trade at Trump’s whim – and US Special Representative to Iran Brian Hook on Thursday reaffirmed the threat of CAATSA sanctions.

Cuba, the rediscovered scapegoat of the Trump administration’s newfound anti-socialist drive, is being called out for supporting Venezuelan President Nicolas Maduro. On his Thursday visit to Canada, US Vice President Mike Pence said Ottawa must stop Havana’s “malign influence” on Caracas’ affairs – despite Prime Minister Justin Trudeau’s meek objections that it could play a “positive role” in settling the crisis there.That’s 32 countries bullied, threatened or sanctioned in one day (counting the 28 EU members). Years’ worth of gunboat diplomacy, packed into a busy few hours in Trump’s signature “my way or the highway” style.Mentioning Iran (which was almost certainly behind a recent inept attack on oil tankers near the Persian Gulf), China (which dares to buy Iranian oil), Russia (which has probably restarted low-yield nuclear tests) and Venezuela (where the ouster of its elected president is the only result of long-awaited talks with the opposition that Washington will accept) – is almost an afterthought. There’s hardly a week passing without the Trump administration churning out half-a-dozen accusations and threats against one or all of those – and this week, the gears were grinding as hard as ever. Here’s a visual aid:

every nation the US has threatened this week, colored in on a map.ábraAmerican influence, built up over decades, is undeniable: even its adversaries depend on the US dollar and are arguably at the mercy of its myriad military bases all over the globe. Trump and his hawkish inner circle have been more than willing to spend that credit by shouting at everyone to get in line.In the worst-case scenario, he is dragging the world into devastating wars. In the best case, he is throwing that influence away, showing allies and rivals alike that an ugly divorce could be the only way out of this abusive relationship.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12 gondolat erről: „(2854) Amerikai diplomácia, Oh!

  1. Amerika bajban ez tisztán látszik ebből is. Csúnya vége lesz ennek.

  2. 2 – Pável:
    Ez faszság! Ha valótlant állított, akkor cáfold. A CNN-től nem várható, hogy így összeállítsa az eseményeket. Se a magyar szajha médiától, hogy felhívja rá a figyelmet.

  3. Minden sajtó hazudik, amihez pénz kell, legalább a pénz kedvéért. Minden sajtó hazudik amelyet hatalom működtet, a hatalom kedvéért. Az a „faszság” ha az ellenségem ellenségét barátomnak tartom. (A ruszkik még ott tartanak hogy Sztálin jó ember volt. Putyin pedig ilyenek szavazataitól függ.) Természetesen nekem is csömöröm van az atlanti-cionista propagandától. Is.

  4. 4 – Pável:
    A média nagy része valóban hazudik, egy kisebb része finoman manipulál (lásd RT), de nem hazudik. Itt az RT olyan tényeket sorakoztatott fel, amelyek más forrásokból ellenőrizhetők voltak.
    Sztálin egy haramia volt, de megnyert nekik egy honvédő háborút. Ott az emberi élet nem érték, de ez így érzik a muzsikok is. Ami azt illeti az emberi élet az USA-ban se érték, lásd a felesleges iraki háborút, a vietnámi háborút, és a farmerek is így gondolják a hazafiság zászlaja alatt.
    De most Washington Trump vezetése alatt különösen elmebeteg, amire fel kell hívni a figyelmet.

  5. Az USA az egész világot háborúba akarja rántani, mert a felépített globális birodalma instabil és nem tartható fent középtávon sem. Ha nem rángatja bele a világot egy globális háborúba (ez lehet akár tucatnyi, de egyidejűleg zajló regionális háború is), akkor nem tudja a relatív előnyét/fölényét megtartani.
    Az USA úgy akar a világ vezető hatalma maradni, hogy a riválisoknál is tüzeket gyújt, így kevésbé tűnik fel a saját halványuló hatalma – de ezt is rendkívül otrombán teszi, kilóg a lóláb.
    Igazi nagy háborút viselni Oroszország és Kína ellen nem mernek.
    https://mandiner.hu/cikk/20190531_brain_bar_kingsley_robertson

  6. 6 – MangaM:
    Amit belinkeltél egy nagy rakás semmi. Ilyesmiket bárki el tudna pufogtatni. Az igazság az, hogy senki nem tudja megjósolni a tutit, egyszerűen azért mert millió tényező van, és a különböző vezetők mind emberből vannak. Kiszámíthatatlanok. Valamelyiknek éjszaka megfájdul a gyomra, vagy nem sül el a farka, megnyomja a piros gombot.

  7. 7. Tibor bá’

    Ez a cikk is csak egy vélemény a sok közül, azért linkeltem be, mert két gondolat mindenképpen figyelemre méltó: a klasszikus értelemben vett globális világháborúval azért nem számol az író, „mert még nem sikerült a hidegháború utáni világnak meghaladnia egy olyan technológiai fejlődést, ami a kölcsönös elrettentés mellett lehetővé tenné egyik vagy másik oldalnak azt, hogy felülkerekedjen.”
    Ez egy fontos dolog, mert hiába az USA a világ egyetlen szuperhatalmi címkéjének a jelenlegi birtokosa, ha ezt valójában csak korlátozottan képes érvényre juttatni nemhogy Kínával vagy Oroszországgal, de már a katonai középhatalmakkal szemben is.

    A másik figyelemre méltó vélemény az, hogy a globális nagy háború helyett párhuzamosan zajló sok kisebb, regionális háborút jósol, ami egyébként ugyanúgy „jó üzlet” lehet a katonai-ipari komplexumnak és a politikai erőtérnek, ráadásul ez nem fenyegeti közvetlenül a hatalmi centrum(ok) fizikai létét.

    Ez persze nem azt jelenti, hogy a kontroll nem csúszhat ki a kézből és nem eszkalálódhat akár egy kisebb konfliktus is világméretű háborúvá, hanem csak azt, hogy például az USA vezető agytrösztjeinek akár a „sok kis felperzselt föld” is lehet a céljuk egy rendkívül kockázatos nagyobb háború helyett.

    Ha valamelyik katonai nagyhatalom mégis egy globális katonai összeütközés beindítása mellett dönt (ez ugyanúgy lehet elméletileg Kína vagy Oroszország is, nemcsak az USA), annak biztos, hogy jóval komolyabb oka lesz, mint egy hasfájás.

    Az én véleményem az, hogy egy világégés kirobbanására nagyon nagy esély van, mert az eddig uralkodó domináns hatalom elég rendesen kehes, a riválisok emelkednek, a világgazdaság súlypontja eltolódott, mind keleten, mind nyugaton egyre instabilabb a belső társadalmi helyzet (más-más okokból) és erre jön ráadásként egy olyan klímaváltozás, aminek jelen idő szerint megjósolhatatlan egyéb következményei lesznek háborúk nélkül is.

    Persze azt sem tartom kizártnak, hogy elmarad egy világháború (sőt, ezt kívánom), csak erre kicsit kisebb az esély mint arra, hogy hibás döntések sorozata miatt a világ nagyhatalmai egymást és önmagukat lavírozzák fokozatosan egy olyan zsákutcába, ahonnan már nincs kiút.

    Amit jelen idő szerint Trump szisztematikusan tesz, az gyakorlatilag a jelenlegi globális amerikai világbirodalom felszámolása lépésről lépésre, kezdve a saját szövetségesi rendszer belső szétzilálásával. Az amerikai visszavonulás megkezdődött, amit nagy hangú harsogással és fenyegetéssel leplez, de ez a visszavonulás – szerintem – a terveik szerint valójában nem békét, hanem globális káoszt és háború(ka)t hoz majd.

    Még egy cikk, ami a „kis lépésekkel” zajló, a következő lépcsőfoknak nevezhető, most épp az orosz katonai felvonulást/választ vetíti előre:
    http://propeller.hu/nagyvilag/3421948-mar-hivatalos-putyin-felmondja-atomegyezmenyt?utm_source=hirstart.hu&utm_medium=referral
    „Oroszország nem tervezi, hogy a szerződés felfüggesztése nyomán azonnal közepes hatótávolságú nukleáris eszközök gyártásába fogjon. Mint mondta, idő kell ahhoz, hogy Moszkva felmérje hány ilyen rakétára van szüksége, és hogy azokat kire irányítsa.”
    Azaz beindul a következő puhítás, zsarolás és a bomlasztás, de azért az újgenerációs atomeszközök fizikai fejlesztése és gyártása is. Európa meg egyre jobban satuba rakva.

  8. 8 – MangaM:
    Nagyra értékelem az elemző munkádat, és az olvasók nevében is köszönetet mondok érte. De (mert mindig van egy de) hogy mi lesz azt majd csak akkor fogjuk megtudni, amikor már benne leszünk.

  9. 9. Tibor bá’
    Először is nagyon szívesen, másodszorra pedig teljesen igazad van, csak találgatok és szkenáriókat állítok fel, amelyeket szerény ismeretanyagom alapján közelíteni próbálok ahhoz, amit valóságnak gondolok.
    A totális tévedés jogát fenntartom!

  10. MangaM
    Köszönjük mester!?
    Ha a teljes tévedés jogát fenn is tartod, számomra akkor is nagyon is realisztikus az általad felvázolt forgatókönyv.
    Sajnos valamilyen valódi fegyveres konfrontációra számítani kell.

    Kérdés csak az ideje és, hogy kibe köt bele akin már mindenféleképpen fogást kell találnia (már csak a siettető tényezők miatt).
    Mennyire passzol ez(is) ahhoz amit Vaszil említett a napokban. Már több médiában is háborúról beszélnek, meg gazdasági krízisről és természetesen a klímáról etc.
    Kis fütyi amerikai vezetés és a többi játszópajtásnak feltett szandéka, hogy a kis droidokat, vagyis embertársait beijessze.

  11. Az amerikai helyettes államtitkár kijelentette, hogy ha az EU nem enged be amerikai katonai gyártókat az EU-s katonai programokba, akkor Washington esetleg nem védi meg az Uniót egy feltételezett orosz támadás esetén. Pompeo eközben Berlinben ultimátumot adott a németeknek a Huawei 5G-s projektjével kapcsolatban, egyben újra figyelmeztette Berlint az Északi Áramlat II ügyében.
    https://privatbankar.hu/makro/vihar-a-szinfalak-mogott-megvedi-washington-europat-tamadas-eseten-326519

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük