(2830) A szomorú valóság

Tibor bá’ online

 

Az alábbi ábrán feltüntetett értékek igen gondos, körültekintő, többszörösen megismételt mérések következményei. Ebből jól látható, hogy az elmúlt 400.000 év (nagy vonalakban az emberiség születése) alatt hogy változott a Föld átlag hőmérséklete (legfelül, vörös vonal), a légkör CO2 tatalma (középen, kék vonal), és a légkör metán tartalma (legalul, halvány lila). Teljesen egyértelmű, hogy a három görbe tökéletes szinkronban van. Az is világos, hogy a hőmérséklet sose volt 8 fokkal kevesebb, mint a bázis, és sose volt több, mint 2 fok + bázis. Ezen adatokhoz 200 illetve 280 ppm CO2 tartozott. Most a CO2 tartalom felugrott 400 ppm-re (2013.május 9. – ma már 415 ppm). Ehhez a CO2 értékhez (ha érvényesnek tartjuk az elmúlt 400.000 évet) 10 fok Celsius emelkedés tartozna a bázishoz viszonyítva. (lásd jobb felső sarok) Vagyis mához képes kb. +8°C.  És akkor miért nincs ekkora meleg? Azért mert a rendszer tehetetlen, de ez benne van, és ha ma leállna a további CO2 kibocsátás, akkor néhány év alatt erre menne fel és itt állna meg. Tovább gondolkodva, arra jutunk, hogy ha 320 ppm-nél megállunk, akkor most állna meg a melegedés. Mikor volt 320 ppm? 1960 nyarán. Elképzelhető, hogy 1960-ban az emberiség felhagy a CO2 szennyezéssel, azaz többet bocsát ki annál, amennyit a növények felhasználnak? Kizárt dolog.

Junker a napokban érdekes dolgot nyilatkozott. Azt mondta, hogy pontosan tudják mit kell(ene) tenniük. Azt nem tudják, hogy ha ezt megteszik, hogyan választassák meg magukat újra. Magyarul, mit visel el az emberiség. Ma már késő, de időben (1960) ki lett volna hajlandó lemondani az utazásról, a meleg vizes esti zuhanyról, a téli lakás melegítésről, az állati húsok fogyasztásáról, saját gépkocsiról, stb. Csak azért, hogy az emberiség ne haljon ki 60-70 év múlva egy (Tibor bá’-hoz hasonló) félőrült vészjóslása miatt. Teljesen kizárt, hiszen még ma is vannak igen aktív klíma tagadok, még a blog látogatói között is.  A mai politikusok 20-30 évre terveznek. Atomerőművet építtetnek (15 év). Amikor ezekről olvasok egyszerűen megáll az eszem. Hol élnek ezek az emberek? Ezeknek nincsenek tanácsadó szakemberei? Nincsenek.

Miért kardoskodom? Hogy tudatosítsam benned a valóságot, hogy beoszthasd az idődet, hogy értelmesen rendezd el a dolgokat. Hogy sohase mondhasd „ha én ezt tudtam volna!” Tudod.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

54 gondolat erről: „(2830) A szomorú valóság

  1. Tibor bá’
    „A mai politikusok 20 – 30 évre terveznek.”
    Ne álljon meg az eszed, és ne is csodálkozz ! Ilyen az ember
    „isten adta” természete. Én minden nap kimegyek a Stix
    partjára hátha feltűnik a ladik ! Mégis kiszedtem vagy 40
    buxusgyökeret, s mivel helyükön alacsonyabb lett a föld,
    hozattam egy köbméter földet hogy feltöltsem a mélyedést.
    Látod nekem tényleg megállhatna az eszem, mert ülhetnék
    a seggemen egész nap az asztali PC-m előtt, vagy ott a sok
    kiolvasatlan könyvem, amiket nyugdíjba vonulás előtt
    bespejzoltam, hogy meg ne öljön majd az unalom ! És
    mégis úgy teszek mintha nekem sohasem lenne végem !!!
    Kibédivel szólva = Nem hiszem, hogy normális vagyok!!!

  2. 1 – Barna Mihály:
    Én a múlt évben ültetem 10 málnát, 10 egrest, és 10 ribizlit. Jövőre már teremnek. De nem tervezem, hogy 20 év múlva veszek a Mészáros féle részvényből 100 darabot. Vagy szerinted kellene?

  3. Tisztelt Tibor bá!
    Mivel magyarázod a korábbi ciklikusságot, amikor jelen tudásunk szerint nem élt fejlett ipari társadalom és mégis hasonló adatokat mutat a grafikon?

  4. Aron! Ciklikusság volt, de soha sem volt ennyire gyors a változás, illetve ilyen magas a szint! Ha a hőmérséklet emelkedés 20000 év alatt következne be, akkor semmi baj sem lenne. A természet, és az ember is tudna hozzá alkalmazkodni. De így nem. Egyértelmű az emberi hatás, mert nem lehet semmi más ami megmagyarázná.

  5. Unicornis, mi az oka a korábbi ciklikusságnak? Ha nem volt emberi beavatkozás, akkor mitől volt? Még ha lassabb is volt ugyan úgy voltak igen kiugróan magas értékek visszatérően. Mitől?

  6. Úgy két hete, filippino kollégám csendesen megjegyezte, „otthon az emberek hullanak mint a legyek”. Kérdem tőle, mi történt? Erre mutatja a telefonján, a húgától kapott üzenetet: „Bauan, Batangas, 10:00 am, 18 April, 73% Humidity, 67 Celsius!!!
    A kb 60 fokos gőz szaunát max 20 percig bírom. Hogy ott mi lehetett még elképzelni sem akarom.
    Negyedik éve élek a Hebridák egyik szigetén. Egyenlőre számos előnye van a kontinenshez képest. Európa egyik legesősebb pontja. Az átlag hőmérséklet nyáron 18-22 fok. Nyáron max 24-26 fok volt eddig Juniusban, mert Juliustól már sokat esik és hül. A sziget olyan mint egy szivacs tele vízzel, a hegyekből számtalan patak zúdul le… Kicsi a népsűrűség, zéró muszlim bevándorló. Az elmúlt négy évben csak döbbenten halgattam milyen melegek voltak otthon a nyarak.
    Persze ezek a kondíciók változhatnak a megfutáskor…
    Mégis egyre gyakrabban gondolok arra, hogy csak haza kellene menni még a vége elött…

  7. A korábbi kiugrásokra:
    1. Senki nem mondta, hogy a CO2 szint csak mesterségesen, emberi tevékenység által változhat. A grafikonok lényege éppen az, hogy a CO2-CH4-glob.átlaghőmérséklet összefüggését mutatja kétséget kizáróan, függetlenül attól, hogy a CO2 miért és hogyan került az atmoszférába.
    2. A korábbi kiugrások közül többnek a természetese magyarázata is ismert, pl. vulkánkitörések (megelőző lemeztektonikai változások) formájában.
    3. Napjainkban nincs természetes folyamat, ami a CO2,CH4 kibocsátást magyarázná, viszont biztosan tudjuk, hogy mi emberek nap, mint nap ezt tesszük (és tettük a grafikonok végének megfelelő kb. 100 éve).
    4. Még azt is tudjuk, hogy a korábbi kiugrásoknak mi volt a következménye az akkori élővilágra. A fejlettebb fajok 90%-ának pusztulása. Most is tudjuk, hogy ez várható, ezért ilyen magabiztosak azok a tudósok, akik nem dugják homokba a fejüket az ostoba többség haragja láttán, és nem szépítenek, hamisítanak előrejelzéseiken az állásuk és megélhetésük megóvása érdekében.
    5. A korábbi kiugrásokért felelős természetes folyamatok nem térhetnek vissza, hiszen olyan geológiai folyamatok eredményei, amelyek csak abban az időben játszódhattak le, a Föld akkori állapotának megfelelően.
    6. Bizonyos természetes folyamatok viszont ráerősíthetnek a hatásokra, a kaszkád reakcióknak megfelelően felpörgetve az eseményeket (pl. tenger víztömeg növekedés az olvadó szárazföldi jég miatt, nagyobb nyomás a fenékre, lemeztektonikai folyamatok miatt földrengések, vulkánkitörések).
    7. Akkora kiugrás, és annak megfelelő környezetváltozás még nem volt, mint ami az emberi tevékenység folyamán most várható (az elkövetkező 10-20 évben)! Egyre gyorsuló ütemű, exponenciális függvény szerint bekövetkező hatásokra kell számítani, ahogyan ez tapasztalataink alapján is érzékelhető (lásd klímaváltozás nem egyenlő kizárólag melegedéssel, hanem a szélsőségek megjelenésével, ill. ezek megszaporodásával követhető nyomon – lásd májusi hóesés a középhegységekben holnap reggel, vagy áprilisi nyár a múlt hétvégén).

  8. Még annyit:
    A korábbi globális pusztulások után mindig helyreállt párezer évet követően a Föld élővilága. Valószínűleg most is ez fog történni, de már emberek nélkül megy a verkli tovább.
    Ha komolyabban érdekel a téma, ezt olvasd el, és ez alapján kutass tovább:
    https://hvg.hu/tudomany/20120114_nagy_kihalas_sziberia_vulkanok
    Tulajdonképpen a természet a sok CO2-ot évezredek alatt megkötötte és a Föld gyomrába dugta szén, kőolaj, földgáz formájában. A Homo sapiens, vagyis a „bölcs ember” ezeket a telepeket fedezte fel, termelete ki, és égette el röpke 100 esztendő alatt. Lényegében ennyi történt. Az őskor óta csak égetni tudunk, meg erőszakoskodni, ill. baszni, hogy minél többen legyünk valamit égető humanoidok a Földön.
    A kivételek oly kisebbségben voltak és vannak, hogy tényleg csak kivételek, akik erősítik a szabályt.

  9. Tiborbá,
    ha van kedved, írhatnál egy cikket, hogy melyik korosztálynak mit ajánlasz az elkövetkezendő tizenpár esztendőre :-). Sztem. ezt még McPerson is megirigyelné, és feltenné a honlapjára. Egyedüli vagy közülünk, aki rendelkezel élettapasztalattal az életkorok – szükségletek – objektív boldogság faktorok terén, s tisztában vagy a határidőkkel , mai magyar lehetőségekkel, és nem utolsó sorban meg tudod osztani a gondolataidat (mind mentálisan, mind fizikailag a blogot is értve).

  10. „Mégis egyre gyakrabban gondolok arra, hogy csak haza kellene menni még a vége elött…”

    Gyere Zee. Várunk.

  11. ” Az őskor óta csak égetni tudunk, meg erőszakoskodni, ill. baszni, hogy minél többen legyünk valamit égető humanoidok a Földön.”

    Ezen de jót nevettem Csongor, kösz 😀
    Amugy ha nagyon leegyszerüsítjuk az emberiség történelmét akkor tényleg ez jön ki. 😀 Jo volt…..

  12. 5 – anon:
    A 400.000 év alatt tapasztalt ciklikusság okozója Milankovics által feltárt három változó:
    1) a változó Nap-Föld távolság. (100.000 év) 2) a Föld forgástengelyének ingása (precesszió) (20.000 év). 3) a forgástengely szöge. (40.000 év) Ezek meghatározzák a Földre jutó napsugár mennyiségét.

    5 – Horváth Csongor:
    Megpróbálhatom.

  13. 10. Curix
    Kösz Curix :), csak tudod az otthoni alaphelyzet már most sokkal rosszabb. Ezért hezitálok már egy ideje. Bár évek óta „spejzolok” mikor otthon vagyok, de a hely /Gödöllő/ sajnos elég rossz helyen van. A hatalmas Budapesti lakótelepek, hozzánk az Örs vezér téri esik közel, amelyekben százezrek élnek, potenciális veszélyhelyzetet teremthetnek, mikor ezek a tömegek majd elindulnak kifelé fosztogatni a környező településekbe. Egy jóval távolabbi zsákfalu sokkal jobb eséllyel indul majd a végjátékban.

  14. Zee

    én is hazajöttem. Végleg. És igen, nagyon nehéz, de azt gondolom helyes döntést volt és Tibor bá is így gondolja.
    Így önként vállaltam, hogy lejjebb adom az életszínvonalamat. Ez a jobbik helyzet. Amikor erre az élet (gazdaság, vagy klíma) fog rákényszeríteni az sokkal rosszabb lesz. Én ezt most így probálom felfogni. Minél egyszerübben élsz annál kisebb megrázkódtatás fog érni ha odaig jutunk.
    Te is látod a kinti jolétet nap mint nap. Látod a tulsulyos, tömött bevásárlokocsikat tologato derék állampolgárokat. Mikor elgondolkodsz rajt mi lesz az ilyenekkel, pontosan tudod hogy esélytelenek…….

    A végkifejletre kevés jobb hely lehet, mint a hely amit ismersz. Ha barátkozos típus vagy, akkor egy idegen magyar faluban is hamar ismerettségeket tudsz kötni, hamar be tudod lakni magad, amit külföldön soha nem tudsz elérni. Én ezt tapasztaltam.
    Nem mellesleg ott van Jani és Jásd ahol ez a dolog nem teljesen ismeretlen, és biztos tudna neked segíteni.

  15. Tiborbá,
    Mivel Anonnak felvetetted a Milankovics ciklust, illesztened kellene egy diagramot nagyobb felbontással, hogy ne essen abba a tévedésbe, miszerint a fenti 3 tényező önmagában elegendő egy jégkorszak, vagy melegkorszak beindítására.
    A kulcs az üvegházhatású gázok szintjében van. Valószínűsítem, hogy most indult utána a témának, így viszont könnyedén azt fogja feltételezni, hogy a várható Milankovics minimum miatt nem is lesz megfutás. Az egyensúlyi állapotok és az egyensúlyi átmenetek indításában játszik szerepet a ciklus, most azonban mi emberek indítottuk el az átbillenést olyan egyensúlyi állapotba, amilyen még nem volt.
    Ha Anon ismer minden részletet, akkor örülök, hogy a korábbi periodicitásra is megkapta készen a választ, de ha most tanulná a folyamatok összefüggéseit, a Milankovics ciklus tényéből -tartok attól- Ő is téves következtetéseket vonhat le.
    Tehát látnia kell azt a diagramot is, ahol részletesen nyomon követhető, hogy a szén-dioxid megfutása indítja a folyamatot, nem közvetlenül a Naptól érkező többletenergia. Per pillanat nincs is erről szó, hiszen épp egy felmelegedési periódusból kellene kifelé tartanunk…

  16. 2. Tibor bá’ !
    Hülye dolog, ( játék a szavakkal, gondolatokkal, ) de jó lenne,ha
    minimum egyet vehetnél, ami azt is jelentené, hogy még élsz és
    feltehetően a blogod is !!! Az meg már csak hab lenne a tortán,
    ha én is olvashatnám !!! Jó egészséget és hosszú életet
    mindkettőtöknek, nomeg jó termést, hozzá jó étvágyat !!!


  17. 15 – H.Cs.:
    Nincs több mankó. Csináljon ő is valamit. Eredeti hozzászólásának fogalmazásából ítélve alapvetően ő klíma szkeptikus.

    17:
    Köszönjük. 😀

  18. 14. Curix, Azt hiszem igazad van.

    16. Lehet hogy elírás, bár én ezt láttam a srácnál.
    A pontos szöveg szerint: Heat Index, EXTREME DANGER, Bauan Batangas, 67 celsius….stb

  19. Igen, elnezest, korrigalnom kell, ez tulajdonkeppen az adott paratartalom melletti hoerzetet jelenti.

  20. „A politikusok 30 évre terveznek ” Ez egy vicc ! Ne adjunk kérem ilyen mértékü hitelt a politikának . A politikus egy súlyos lelki és testi (gyemekkori traumák szeretethiány továbbá (sexuális vagy más testi lelki bántalmazásokban gyökerező és hátramaradt kissebrendüségi érzet valamint testi hiányosságok mint alacsony testmagasság aránytalanság csökkentett méretü pénisz stb sexuális diszfunkciók ) -kal küszödő egyén akinek a közvetlen problémáinak az orvoslása és kezelése a létezésének a fő motivációja . Ezt figyelemfelkeltéssel és hatalomgyakorlással kompenzál . Ehhez hozzátartozik a saját anyagi előny elősegitése korrupció és politikai mahinációk által és ez nem 30 éves távlat hanem a következó választási ciklusig terjed csak ki . Ezért politikai hierarchiából soha de soha nem várható semmiféle olyan rendszerváltozás amely a destrukciós irányvonalat felválthatná Emmiatt a dolgok addig fognak igy menni amig a fizikai határvonal ezt ellehetetleniti majd . Mostantól kezdődően hamarább mint később

  21. Egy a témával kapcsolatos (szerintem) elég jó előadás, több eleme már a posztokban és a hozzászólásokban elhangzott, de elég jól összefoglalja a dolgokat:

    A gyorsuló klímaváltozás lehetséges forgatókönyvei
    Szalóczy Zsolt előadása a BGE hallgatóinak 2019.02.21-én.

  22. 22 – Elek:
    Igen, ez egy nagyon jó összefoglaló azoknak, akik nem fogadják el a klímaváltozás létezését. Szóval faszik, akik azt állítják, hogy ez az én mániám, nézzétek végig.

  23. Horváth Csongor, -a korábbi kiugrásokért felelős természeti folyamatok nem térhetnek vissza, mert olyan geológiai folyamatok eredményei, amelyek csak akkor játszódhattak le- Komolyan gondolod ezt? A föld folyamatos változásban van. Kontinensek sodródnak, hegyek omlanak le, és újak gyűrődnek fel, tegnap itt tenger volt ma meg mészkőhegy, de holnapután visszatérhet megint a tenger. Ember központúságban, Ember léptékkel, mérsz, gondolkodol. Csodálom, hogy más nem vette észre
    🙂

  24. 24 Bögözy
    Szerintem félreérted Horváth Csongor mondatát, mert szerintem csak arra utal, hogy bizonyos geológiai események, mint a nagy szibériai bazaltömlés, amely évmilliókon át folyt, és kipusztította az akkori élet zömét, annyira egyediek és szélsőségesek, hogy az megállapítható, hogy ilyesminek ma nyoma sincs a földön, és nem is várható belátható időn belül, hogy ilyesmi bekövetkezzen.
    Tehát ma az emberi beavatkozáson kívül nem tudunk kimutatni semmiféle érzékelhető, mérhető okot és hatást, ami kiválthatja a jelenlegi klímaváltozást.
    Persze fantáziálni lehet ilyenekről, de amíg ezt nem fogják konkrétan mérni, és bizonyítani, addig bizony az ember tűnik a felelősnek a helyzetért…

  25. hubab.

    Miből gondolod azt, hogy pl. a szibériai nagy bazaltömlés nem ismétlődhet meg?
    Azért mert nem egy mindennapos esemény?
    A föld geológiai szerkezetében a mozgások folyamatosak, a feszultségek halmozódnak, a kritikus pontot elérve elpattan, és óriási változások, (emberi szempontból katasztrófák) következnek be.
    Ezeknek a kritikus pontoknak az időbeni ciklikussága biztos, de a ciklusidőtartamot nem tudjuk meghatározni.

  26. 27 – Python:
    Az a média, amelyik a szír háború okának az élelmiszer hiányt nevezi meg, az SZAJHA.

  27. 28.Tibor bá
    Nem annyira SZAJHA, mint inkább HÜLYE!
    Ha igy van, akkor én is megtaláltam a II.Vh. okát: azért tört ki, mert a tolvaj lengyelek ellopták Hitler kedvenc cicáját.
    Logikus, nem?
    Komolyra forditva a szót, egy mai kis hir a rádió esti hiradásából:
    Katasztrófahelyzet Szudánban, eszméletlen méretű éhséghullám várható a szárazság miatt.
    ( Mikor nem volt éhes ez a szaporodási arányokat kinosan betartó afrikai népség?)
    Ebből kifolyólag , a rádió szerint, millliók kezdenek utnak indulni északnak, afféle éhség-migráció keretében .
    ( Nem tudjátok véletlenül, hova igyekeznek?)
    Kössétek fel a gatyaszáratokat , de most komolyan ajánlom.

  28. 29 – bálint:
    Észak Amerika víz alatt. A kukoricát május 15-ig el kell vetni. A víz miatt az idén a termőföldnek mindössze 20 százaléka van bevetve. Mit gondolsz, ott mi lesz. Ausztrália idei gabonatermése nem elég a lakósságnak, Ausztrália gabona importra szorul. Csak úgy megjegyezem.

  29. 31 – Avatar:
    Miért nem folytattad az idézést? Majd én folytatom helyetted: „Viszont a globális felhasználás ennél is nagyobb mértékben emelkedik, így egymás után a harmadik évben hagyja le a termelést – áll az USDA jelentésében.”

  30. 28: Tibor bátyám, az szíriai polgárháború előtt vagy 5 évig aszály volt arrafelé. A vidéki agrártársadalom jelentős része elvándorolt a városokba, mert kiszáradt a termés, és sok helyen a kutak is elapadtak, időszakosan vagy végleg. Ezek tények, és ez is egy ok. Persze egyértelmű, hogy akkor egy ilyen problémákkal, belső migrációval küzdő ország társadalmát sokkal könnyebb hergelni a hatalom ellen politikai és titkosszolgálati módszerekkel.
    Ezek nélkül is lett volna ott „buli”, max. nem ilyen hamar és nem ekkora. De itt sokaknak érdekében állt, hogy az iráni földgáz ne juthasson ki a Földközi-tenger medencéjébe Szírián át, bizony még Putyinéknak is; nem csak az USA -nak és Izraelnek.

  31. Egy jó túlélési technika lehet ha beüt a gazdasági válság és a klímakatasztrófa: Venni 4-5 tolyócsirkét és ha van egy kert , vagy ha valaki falun lakik és a mellette lévő telek eladó akkor érdemes megvenni.
    4-5 tyúk ad annyi tojást ami 1-2 ember élelemszükségletét fedezi.Ha nagyon nagy melegek lennének akkor érdemes észak déli irányban egy betonfalat húzni akár többet is egymás mellé.
    Például nálunk a szomszédnak ott a melléképülete és a legmelegebb nyári napokon is árnyék van a tövében , nincs 30 fok felett a hőmérséklet, és a fű is megterem amit tudnak enni a csirkék.
    Ha 2-3 mázsa krumpli megterem az már szintén jó lehet , illetve egyéb zöldségek, gyümölcsök.
    Nagy kertbe érdemes tenni energiafűzt (pl 100méterx15 méter) , mert 2-3 év alatt már vágható, igaz nem olyan mint akáccal tüzelni, de egy kis kandallóban egy összeomlott gazdaságban nem rossz, főleg úgy ha saját kertben van és nem kell kimozdulni a határba, mert azt mindenki meglátja és lehet hogy leszednek a traktorról amikor hozod haza a fát. Egy 100×15 méteres kertben folyamatosan lehet vágni az energiafűzt a harmadik év után.
    Ezt azért osztom meg mert ezzel az egyszerű módszerrel az élelem és a fűtés lokálisan megoldható , ki sem kell mozdulni otthonról.Persze a védelem majd az akkori helyzetben az más kérdés, de hát vagy megvéded magad vagy nem.
    Ha élelem és fűtés van az már elég jó , mert villany nélkül meg lehet lenni legjfeljebb előjönnek a gyertyafénynél olvasgatós esték.Igazi nyugalom lenne.
    Én amúgy is kipróbálnék egy évet így.Egy nagy kert a fentiekkel, összedobni fából egy 3×6 méteres barrakot mint az 1900-as évek amerikájában egy kandallóval elektronika nélkül.
    Ezzel a rendszerrel szerintem a nyári 50 fokos melegekig el lehetne lenni úgy hogy közben nem terem semmi Európában.
    Mellesleg van egy régipincénk , amibe ha nyáron a 45 fokban lemegyek akkor pólóban majdnem fázok.

  32. 34 Andrew

    „4-5 tyúk ad annyi tojást ami 1-2 ember élelemszükségletét fedezi.”
    Ezt levezethetnéd számtanilag.

    Te is nagyon messzire mentél. 🙁

  33. 34-35: 4-5 tyúk napi átlag 2-4 tojást ad. Ez egy csecsemő kalóriaszükségletét sem fedezi.

  34. 34/35:
    Nekünk ebben a pillanatban 20 tyúkunk van (2-4 évesek). Hulladékokon kívül napi 2 kg kukoricát esznek. Ez 170 Ft. Tavasszal napi (átlagosan) 10 tojást termelnek, nyáron ősszel 5 db-ot, télen 0 darabot. A többit ki lehet számolni. Éva kedvtelésből tartja őket. A tojásgyári 29 forinttal nem lehet versenyezni.

  35. 35 n/a
    Van egy ismerősöm, alkesz.Van 1 tyúkja ,ami minden nap tojik 1-2 toját szinte úgy hogy a kerben eszi a füvet. Ha van a lakhelyeden egy kb. 1500m2-es telek, akkor ezen 5 tyúk vígan elkapirgál ami már elég jó tápanyagforás. Sőt még jobb is a mai junkfoodoknál. Ha napi 2-4 tojást tudsz enni (rántva, tükör,stb…) az már nem rossz. És ha van 3 mázsa/év krumplid az megint jó élelemforrás.Plusz cékla, stb…..

    Lehet hogy nem pontosan számoltam de akkor helyesbíts. Nyilván olyan válság esetére értettem amikor a munkahelyek 90%-a megszűnik , nem lesz pénzed stb….Olyan venezuelai helyzetre.

    Egyébként most kipróbálni is izgalmas lehet egy ilyet, mert ha megnézzük hogy az emberek 95%-ának semmi értelme a munkájánkak .pl azért járunk be a gyárba hogy gyártsunk egy 100 000 alkatrészből álló autót amit 10 év múlva kidobunk stb…lehetne folytatni.

  36. 39 – n/a:
    A tyúk és kakas csontvázának ismeretei még nem mondják el senkinek, hogy mennyire gazdaságos a tartásuk. De megragadom az alkalmat és tovább tájékoztatok.
    Külön ki van fejlesztve hús tyúk és tojó tyúk. Az előző táp etetés mellett 40 nap alatt eléri a levághatóság formáját. A második, ugyancsak tojótáp etetés mellett, évente akár 250 tojást is tojik, de miután kitojta magát le kell selejtezni. A tyúktápban jelentős fehérje is van, vagyis maga a levágott csirke és tojás nem nevezhető „bio”-nak. Még egy adat: az úgynevezett paraszt tyúk igen strapa és időjárás tűrő. A kitenyésztett fajták viszont nagyon kényesek. Nekünk paraszt tyúkjaink vannak.

  37. Tibor bá’,

    Egy-két marék napraforgó mag naponta és a tojásrakás kedv megnő.

    Sokféle ipari tyúk van. Jelenleg a húshibrideket kb 28 napra vágják, 1.2-1.5 kilósan.
    Megajándékoztak egy tucat háznál nevelt bő kéthetes húshibrid csibével.
    Nálam tápot nem kaptak, de két hónap múltán így is annyira meghíztak, el kellett kezdenem levágnom őket.
    Öt és félkilósra nőttek a tyúkok és hat kiló fölöttire a kakasok.
    A húshibridek nagy része meg sem éli a tojásrakás idejét. Annyira meghízik, hogy belepusztul.
    Azért írtam le ezt a szélsőséges esetet, mert nagyon nem mindegy milyen fajtával szeretne valaki túlélni.

    Na meg lehet, hogy jól tojó, meg jól is hasznosítja a szabadban fellelhető táplálékot a tyúkunk, de nem kotlik el. Mert olyan fajta.
    Rá lehet keresni, mennyi fehérje, szénhidrát, stb. kell a tyúknak egy darab tojás előállításához.
    Andrew által említett, kertben kapirgáló és napi szinten tojást adó tyúk inkább ritka kivétel lehet, mint általános és annak a kertnek teli kell lennie gilisztával, csigával, szóval sok sok fehérjével, különben kevés tojás lesz. Valószínűnek tartom, azért tojnak napi szinten, mert csak pár tyúk osztozik a fehérjeforráson. Ezért nem lehet úgy számolni, hogy tíz tyúk majd ötször annyit tojik, mint a kettő.

    Amúgy a tyúkokkal hamar le lehet bukni. Folyton világgá kiáltják, ha produkáltak.

  38. 34. Andrew
    „ha valaki falun lakik és a mellette lévő telek eladó akkor érdemes megvenni.”

    A tyúktenyészet mellett a nyúltenyészetet sem kell elhanyagólni.

    Miért tenyésztenél nyulakat?
    Nagyon gyorsan szaporódnak.
    Tenyésztésük nem sokba kerül.
    Majdnem mindent eszik.
    Kiváló minőségű húst adnak.
    Eladhatod és pénzt kereshetsz rajtuk.
    A fiatal nyulak általában készen állnak a vágásra vagy eladásra 3-4 hónap alatt.
    A terhesség körülbelül egy hónapig tart.
    A nőstény nyulak 4 és 6 hónapos korig tenyésztésre készek, a himmek pedig 5-6 hónap alatt érnek meg.
    A nyúl étrendje lehet lóhere, fű, zöld kukorica, sárgarépa, fehérrépa, saláta és falevelek, a legjobb az eperfáé.

    Ha követed a kínai módszert, akkor 1000 eperfát ültethetsz meg 1000/m2-en , oly módon, hogy a gyakran nyirt – metsszett (k.b. havonta egyszer) eperfa-fák törpék maradjanak, így létrák nélkül az ágakat könnyen lehet szűretelni és azokkal a nyúlakat etetni.
    Amikor az eperfa hajtások körülbelül 1 hónaposak (április vége vagy május eleje), akkor az eperfa ágait teljesen elmetsszük. Tehát évente legalább 6 metszésünk van, de nem kizárt a 7 vagy 8 metszés.
    Ez a folyamat évente legalább 2 tonna leveleket ad.

    „Mellesleg van egy régipincénk ,”

    Ha elég nagy a pince és nincs használatban akkor kitűnő hely lehet gombatenyésztésre. A száritott gombát sokáig el lehet raktározni.

    Ha már valaki elszánta magát, hogy vidéken él és ott főlkészül a nehéz időkre javasolnám a méhészetet is. Azon kívül, hogy könnyen extra jövedelmet hóz, a kellő időben a lakás előtt helyezve idegeneket elhárító jellege van.

  39. @L.S. azért, amikor a nyúltartás mellett agitálsz, azt se felejtsd el megemlíteni a prepper aspiránsoknak, hogy mi lesz akkor, amikor a nyuszi állományukba beüt a myxomatózis… ;-] Akkor lesz fair a propagandád… 😉 Písz! 🙂

  40. 42 – L.S.:
    Megjegyzés: Az asszony terhes, az emlős állat vemhes.

  41. 43.
    Bizony, a nyúl sem problémamentes.
    A sógorom nyulat tart kicsiben, általában két-három anyával.
    Egy darabig jól fut a bolt, aztán egyszer csak elhullik az egész állomány semmi idő alatt, minden látható ok nélkül, ő azt mondja, valami fertőzött szúnyog hozza a nyavaját.
    Ilyenkor a sógor dühös lesz, néhány évig nem tart nyulat, majd újra kezdi, a következő csapásig…

  42. A „terhes” egy csúnya szó. Ez normális esetben nem valami bosszantó, hanem örömteli dolog.

    Szuper alternatívák: „állapotos”, „várandós”

  43. a mi idönkben még elöfordult az is, hogy áldott állapot …

  44. Bírom a fotel optimizmust :).

    Azért gondoljatok bele, hogy a középkorban (amikor mindenki (jobbágy) termelt, termesztett minden félét ezerrel), és mégis voltak éhínségek amikor szimplán éhen haltak a népek.
    Pedig azok napi 16 órában nyomták az ipart.

    Ehhez képest majd a soha állat közelében nem lévő kényszer szülte paraszt, majd kitermeli az éves élelmiszerét egy kis nyúltartással, meg 4-5 tyúkkal, valamint egy kisebb krumpliültetvénnyel?
    Eláruljátok, hogy a jobbágynak miért is kellett ehhez jópár hold föld?

    Először üljetek már le, és nézd meg mi mindent eszel egy nap.
    Csak a gabonaszükségletet számold össze, aztán a húst.

    Jelenleg minden állat tartása a gabonán alapszik, a nyúlé is.
    Ha nincs gabona akkor is megél (füvön, meg amit talál), csak nem fog annyit termelni, mert lemozogja azt a keveset amit talál.

    Nem mondom hogy nem lehet valamit kezdeni vidéken egy telekkel, de ha abból akarna valaki élni akkor bajban lenne.
    Ma egy vidéki telken a gaz nő, ha valaki kicsit foglalkozik vele akkor ha be van kerítve akkor berak 2 birkát, vagy villanypásztor és ugyanez.
    Viszont ott ezek sem élnek meg, mert naponta kell nekik valami víz, néha egy kis abrak és szénabála. Ja és ezek télen is esznek, mert ha nem akkor megdöglik.
    Jó esetben 2 év után van 1 (igen egy!) birkád amit levághatsz, és akkor abból mondjuk jó esetben 3-szor tudsz birkapörköltet csinálni (kb 20-30 kg csontos hús).

    Tyúkot úgy lehet tartani, hogy ott élsz és elkapirgál. Viszont ha nem zárod be biztosan éjszaka akkor reggelre fejnélkül találod, vagy sehogy.

    Nyúllal csak az a gond, hogy ahol nyúl van ott egér is lesz, ha az egér belepisál az ételbe, vagy a fészekbe akkor a nyúl nem eszik és nem eteti a kölykeit sem.

    Szóval ha nincs jobb dolgod akkor el lehet vele piszmogni, de:
    sokkal könnyebb elvenni valakitől (tőled) az anyanyulat és megenni aznap, mint várni éhesen 4 hónapot hogy végre ehess mondjuk 4-5 süldőt, ráadásul úgy hogy naponta ellátod őket, és mázlid van mert nem pusztultak meg közben.
    Ráadásul nem is értesz hozzá, minden egyes tapasztalás egy halom kidobott hússal fog együtt járni, és szerencséd lesz ha mindig lesz mivel újrakezdened.

    Ennyi erővel az erdőbe kirakott x huroknak több értelme van. Ha lesz benne valami akkor eszel, ha meg fejbevernek a hurkodnál akkor meg ez sem lesz gond.

  45. Egon szerintem nagyon reálisan látja. Nem állítanám, hogy lehet és ezért nem érdemes tenni semmit, de az nem megy, hogy ha majd baj lesz, akkor gyorsan nekiállok önellátni. Egy parasztgazdaság is csak folyamatában és a maga komplexitásában működik, működött valamennyire önellátóan. A jó idők kisegítik a szűköseket (pl. nyári termés télre) a sikeres ágazatok a hullámvölgyben lévőket (pl. kidöglő nyulak helyett marad baromfi). De ha mindent éppen csak elkezdtünk, éhen döglünk mielőtt valami beindul. Tulajdonképpen annak van némi esélye, akinek már működik bármi szolid szinten is valami önellátás. Ezt VÁLTOZATLAN körülmények között sem könnyű fenntartani. Ha a sosem tapasztalt forróságot és aszályt pusztító viharokkal érkező vízözön tarkítja, nehéz lehet a radioaktív esőben a rablógyilkosokkal harcolni.
    De ha valakinek már működik valami attól én is szívesen tanulok, mert az agrárdiplomám, a generációkon átívelő házikertészet, a ökológikus módszerek próbálgatása, tudásgyűjtés stb. még mindig nem tesznek eléggé optimistává. De ezekkel foglalkozni akkor is érdekes most, ha esetleg haszontalannak is bizonyulnának a jövőben.

  46. Az egy biztosabb élelemforrás amit Egon említ, mint a válságban a megtermeltre számítani. Ha már ismered a környezetedben az erdőt valamennyire és a vadak mozgását, akkor a legbiztosabb élelemforrás a vad elejtése.
    A kis vadásztársaságoknál is százával kell évente kötelezően kilőni szarvast, őzet, vaddisznót, apró vadat.
    Azon a felvetésen már én is gondolkodtam, hogy régen, mikor nagyságrenddel kevesebben éltünk a földön, az erdők csurig vadállatokkal termékenyebb talajon gazdálkodhattak, a talajok nem voltak kimerülve, mégis sokszor éhínség pusztított. Ennek mi a magyarázata? Hol hibázták el?

  47. 50 Károly
    Ez egy tévedés, hogy régen több volt a vad az erdőn.
    Ma az őzek, szarvasok, vaddisznók is potyautasai a fejlett nagyüzemi mezőgazdaságnak.
    Akkora táplálékforrást jelent számukra a kultúrnövényekkel zsúfolt mezőgazdasági terület, hogy igen magas a szaporodási rátájuk, ezért kényszerülnek a vadgazdálkodás szereplői keményen megvámolni a vadállományt, különben túlszaporodnának, és jelentős károkat okoznának.
    Ha összeomlana a mezőgazdaság, mindjárt meggyérülne a vadállomány is, mindjárt beállna a” sok a vadász, kevés a fóka” állapot…

  48. 43. zapverho
    „…amikor a nyúltartás mellett agitálsz, azt se felejtsd el megemlíteni a prepper aspiránsoknak, hogy mi lesz akkor, amikor a nyuszi állományukba beüt a myxomatózis… ;-] Akkor lesz fair a propagandád… ? Písz! ?”

    Nem kenyerem az agitálás meg a propaganda a nyúltenyészetre. Egyszerüen segiteni akarok azoknak akik elszánták magukat arra, hogy vidékre költőzzenek.
    Igazad van abban, hogy kockázatos a nyúltenyészet.
    A kérdésem: melyik álattartás, növénytermesztés vagy gyümőlcstermesztés nem kockázatos? Csak az nem kockáztat semmit aki semmit nem csinál, és ebben „élen járnak” a temetők örök lakósai.
    A nyúltenyészetre visszatérve a kezdőknek javaslom kezdetként kissebb léptékben kezdjék, ugy ahogy a kisbaba előszőr négykézlábon jár idővel bukdácsolva de végül megtanul járni és később már fut.
    A szűkős 6O-as 7O-es években hála édesapánknak aki nem kimélve őnmagát, munka után és vásárnap a háztáji munkákkal foglalkozott. A kertünkből szinte semmi sem hiányzott. Kora tavasztól késő őszig szinte önállóak voltunk zöldségből, gyümölcsből és szőlőből is.
    A húsból sem volt hiányunk. Tyúkólunk volt, sertésünk egy-kettő, nyúlaink voltak és a padlástető alatt több tucat galambjaink voltak.

    44. Tibor bá’
    Köszönöm szépen. Ilyen „apróságokkal” lehet egyből kiszűrni egy idegen anyanyelvüt aki most újra próbálja a magyar nyelvtudását visszaszerezni.

    45. hubab
    „Bizony, a nyúl sem problémamentes.”

    A probléma megelőzése a vakcina.

  49. Nem muszáj megvárni mindenkinek, hogy hozzáérjen a segge a hideg falhoz, belelógjon a keze a bilibe – ahhoz, hogy felébredjék… :-\ Az emberek imádnak aluszkálni… 🙁
    Fogel Frici csinált egy doku-videót Rózsa Péter őstehetség-önmarketinges-biogazdával, „Mind meghalunk” címmel… 😐 Vimeon van a stuff, de már átlopták a youtube-ra is.
    Nem fogja fel – jóformán senki 🙁 -, hogy a puszta létezéséhez, létfenntartásához min. 2 hektár földterület kell… 🙁 Van, akinek jóval több… de hiszen ő a 8-on lakik 73 négyzetméteren…! :O Aha… :-\
    Nem fogja fel, hogy az „élelmiszerbolt” polcairól jóformán csak kőolajtól csepegő ipari mocskot, szemetet vásárol kaja gyanánt… na, hagyjuk, készülgessünk gyerekek… :-/
    Adig is: Napsugaras jó éjszakát! 😛

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük