(2819) Megjósolható-e a jövő

Tibor bá’ online

 

Édesanyám harmincas-negyvenes években kártyát vetett, jósolt, és szeánszokat tartott, és természetesen csalt. Népes és tanulatlan közönsége volt, akik fizettek is azért amit kaptak. Na és mit kaptak? Remény, kizárólag reményt, semmi mást. De nekik megérte.

Az Ember mindig is szerette volna ismerni a jövőt, mert a jövő ismerete számtalan előnnyel jár. Vajon a születendő gyermeken fiú lesz-e vagy lány? Milyen lesz a jövő évi termés, a feleségem, a halálom? Visszatér-e férjem a csatából, vagy megözvegyülök? Esni fog-e a részvényem, vagy emelkedni. És ha van igény, lesz, aki kielégíti ezt az igényt. Mindig is voltak jósok, akik előre megmondták egy csata kimenetelét. Napjainkban is aratnak az önjelölt jósok, főleg az interneten, és szépen keresnek vele. A jósokhoz fordulóknak eszébe se jut, ha valaki tényleg rendelkezik jóstehetséggel, miért nem játssza meg azt a lovat, ami befut, vagy azt az 5 számot, ami érni fog 4 milliárdot?

Egyszerűen azért, mert ő tudja legjobban, hogy a jövő nem megjósolható. És miért nem? Azért, mert ahhoz, hogy például a lottó számok megjósolhatók legyenek, ezeknek a számoknak már valahol, mondjuk „egy nagykönyvben” szerepelni kellene, „ezek lesznek kihúzva” fejezet alatt. De ilyen nagykönyv nem létezik. Ugyanez a helyzet a rulett asztalnál. Hogy a következő körben hol áll meg a golyó az nem tudható, mert nincs leírva sehol. Ráadásul a golyó útja sok-sok kiszámíthatatlan dologtól függ. Viszont, ha nincs egy nagykönyv, akkor a jövőbelátás lehetetlen, mert úgy látom a jövőt, hogy nincs ott semmi. Feszegessük tovább. Tegyük fel, hogy létezik egy nagykönyv. A golyók honnan tudják, hogy mi van a nagykönyvben? És, ha tudja, a golyóknak van olyan képességük, hogy ott állnak meg, ahol akarnak?

Összegezve, ami nincs lefektetve valahol, az nem mondható meg. Még az se biztos, hogy holnap reggel felkel a Nap, mert éjszaka hirtelen novává változhat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

45 gondolat erről: „(2819) Megjósolható-e a jövő

  1. Muszáj mindent lefektetni?
    „Az írás megmarad, a szó elszáll!”
    Nagykönyv van…szóban.

  2. Talán a rejtélyességhez tartozott, de nem is ez a külcsín volt a lényeg, hanem amiről a tekercsben álló írás szólt. Tudatta velem szép egymásutánban a holnapomat, a jövő hetemet, a rákövetkezőt, velem, környezetemben mik fognak megtörténni.
    Pár napig roppant izgalmas játéknak fogtam fel, ami nem tartott sokáig, mármint a játék jellege hamar elveszett. Először szórakoztatott, de egy hét eltelte után kezdtem magam összecsinálni. Próbáltam kicselezni az olvasottakat, direkt olyanokat tettem, nehogy bekövetkezzenek a leírtak, de sehogy sem sikerült. Ám még csak nem is ez volt a kapott titokzatos papirusztekercs slusszpoénja, hanem elkezdtek képek, történések bevillanni, mikor már a tekercs írásos jövendölése úgymond lejárt. Mikor elfogytak a betűk, én vettem át a tekercs szerepét, én lettem a tekercs és ez már nem ijesztő volt csupán, ez félelmetesebb volt mint bármi amit addigi életemben átéltem. Kezdetnek csak kicsit láttam előre, mint ahogy a tekercs kezdte, jöjjön először a holnap, aztán jöhetnek a nagyobb falatok. Hónapokkal előre megláttam eseményeket, születéstől a halálig. Ott voltak a fejemben. Már nem mertem gondolkodni, mert úgy tűnt amit gondolok az következik be. Azt éreztem én vagyok a felelős mindenért, hiszen a gondolataim keltek életre, anyagizálódtak, és a történések ennek következményei lettek, gondoltam akkor. Mind előrébb és előrébb láttam a világunkat mindaddig míg egyszer csak nem volt többé előrébb.

    A jósok nem készülnek viharos gyorsasággal a túlélésre, így nyugodtak lehetünk, a közeli jövőben nem történik semmi tragikus az emberiséggel.
    Kéretik helyén kezelni a hozzászólásom.

    Ha tíz, húsz évre van az emberiség a megszűnésétől, akkor eltűnik e az ember tudatából a jövőkép?

  3. A világot törvények irányítják. Ezek alapján a jelen és a múlt ismeretében azért elég sok mindent elég nagy biztonsággal meg lehet jósolni.

    Ha feldobom a követ, le fog esni. Ha nem takarékoskodom, nem lesz pénzem. Ha feléljük az erőforrásainkat, akkor egyszer csak elfogynak, és összeomlik a civilizáció.

    Ennek a fajta jóslásnak a korlátja a káosz. A minket körülvevő rendszerek többsége kaotikus, ezért egy bizonyos határon túl a jóslatok egyre bizonytalanabbak, aztán már nem is lehet jósolni.

    Idáig tart, amit az anyagi világ ismerete alapján mondani lehet. De mi van, ha van még transzcendens világ is? Ha ott is vannak törvények, ott is élnek lények szándékokkal és cselekvési lehetőséggel? Ha valakinek lehetősége van bele-belepillantani ebbe a világba, akkor juthat olyan informácóhoz, ami az anyagi világból hiányzik. De ezzel nagyon óvatosan kell bánni, mert nem tudjuk, milyen erőkkel játszunk. Károly, a helyedben én is megijednék: ez sátáni befolyásnak hangzik.

  4. 3 – Leba:
    Azt nyilván te is tudod, hogy jóslás és jóslás között különbség van. Amiket felsorolsz: „Ha feldobom a követ, le fog esni. Ha nem takarékoskodom, nem lesz pénzem. Ha feléljük az erőforrásainkat, akkor egyszer csak elfogynak” azok nem igazi jóslások, maguktól érthető következmények. Amiről én beszélek azok konkrét adatok. Melyik számon fog megállni a golyó. A tanszcendens világ pedig akikor lesz, ha bebizonyítod, hogy van.

  5. 4: Hogy mi van és mi nincs, az független attól, hogy ki mit gondol, hisz vagy bizonyít. Sokminden van, amiről nem tudunk, pláne nem tudjuk bizonyítani.

  6. Nagyanyám a 80-as években jósolt kártyából. Volt, aki csak a jó hírekért járt oda. Onnan lehetett tudni, hogy mikor érezte, hogy a kártya beszél, hogy olyankor csak 50 Ft volt a jóslás, egyébként 100 Ft.
    Volt aki kölcsön akart venni a hosszú hétvégére, de kijött, hogy nem kéne. Kedden reggel mielőtt beért volna, már vártak rá az ellenőrök. Megúszta.
    A kártya öröklődött apámra, most nálam van. Van olyan ismerősöm, akinek 3 különböző ember jósolt, 2 év alatt, mind a 3 bejött. Talán általánosnak tűnhet, hogy „magas barna katonatiszt, nagy szerelem, de vége lesz/van(de vissza jár lopni)/volt” az utolsó szóban különbözött a 3 jóslat, de valóban egy hivatásos barna katonával járt, aztán szakítás után újra próbálkozott a gyerek, de az első este utánbevallotta, hogy csak akart még egy menetet.
    Én se gondolnám, hogy előre meg írva minden. Az viszont tény, hogy minden ember érzékel előre dolgokat, amik bejönnek. Egyesek szerint ebből származik a deja vú érzés is.
    Tény, hogy sokszor megérez az ember sok mindent előre, és pontosan.
    Én nem tudom hova tenni ezeket a megérzéseket.
    Az is tény, hogy vannak olyan módszerek, amik serkentik ezeknek az észleléseknek a gyakoriságát. De szerintem ezek közül sik nem tiszta módszer, nem a tisztaság öleli körbe.
    Van az a vicc, hogy a jósda üzenetrögzítője ezt mondja: „Itt a jósda. Tudjuk ki ön és mit akar, így nyugodtan leteheti a kagylót.”
    A lottószámok, stb megismerése nem tiszta dolog, ezért se megy senkinek.
    Bár van egy story egy amerikairól, aki mindig nyer, bárhova megy, de ő is megmondta, hogy csak azért tud nyerni, mert minden nyereményét jótékony célokra adja az utolsó centig. Így már hihető a történet.
    Olvastam olyat is, hogy párhuzamos dimenziók vannak, és álmunkban képesek vagyunk néha „átrezegni” egy másik dimenzióba.
    Olyan is van, hogy valaki látja a másik baját.
    Tapasztaltam én is sok hihetetlen dolgot, de nem tudom hova tenni.
    Olyan is volt, hogy egyszerre hívtuk egymást apámmal, hogy hogysan adjuk el a részvényt, mert azt álmodtam, hogy…
    És délután valóban jött a krak…
    Szóval vannak ellenpéldák is, bár megmagyarázni nem tudom. De szerintem nem ez az egyetlen dolog, amire nincs még válasz. Az, hogy manapság 3 dimenzióban látunk, az egy dolog, attól még ősidőktől voltak ilyen látók, meg egyéb idegbetegek, akik valamiért mégis kivívták a figyelmet. Csalók meg minden „szakmában” vannak, nem ez lenne az egyedüli.

  7. 2. Károly.
    Úgy gondolom a végighalgatott jóslat, felkelti a kíváncsiságodat,
    ez beépül a tudatos gondolkodásodba és bármit teszel,
    folyamatosan összeveteted tevékenységedet a hallottakkal.
    Elkezdesz ellene teóriákat kidolgozni, tenni ellene, de nem
    számolsz a tudatalattibelső irányítással ami viszont a tudatos
    gondolataid ellen dolgozik. Talán ebben rjlik a dolog nyitja.
    Vannak dolgok amiket tudatosan eltervezel, később pedig
    kiderül minden másképpen történt, vagy történik. Amikor
    a „véletlenre” hivatkozunk, szerintem a tudatalatti irányítás
    áldozatai vagyunk. Arról viszont egy kukkot sem tudok mondani,
    hogy mikor és minek hatására jön létre a tudata alatti irányítás.
    AMIT FENTEBB LEÍRTAM, CSUPÁN AZ ELSZABADULT GONDOLATAIM
    EREDMÉNYE !!!

  8. 5 – Lebá:
    Hogy mi van, és mi nincs az valóban független mindenkitől, de mi gondolkodó emberek jól tesszük, ha azt fogaduk el valóságnak, ami bizonyított. Kitalálni bármit lehet, benne hinni is, de ez észerű lenne? Szerintem határozottan NEM. Lehet más véleményed, mert a vélemény természetesen szabad és nem adó köteles, de ha ezért egyesek lenéznek, ne csodálkozz!

    6 – Titok:
    A világon 7 és fél milliárd ember álmodik minden nap. Nagyon sok azt álmodja, hogy valakije meghalt. Ezt másnap mindenki elfelejti, kivéve azt a néhányat, akinek tényleg meghal valakije. Ő nyilván azt fogja gondolni, hogy megérezte. Az a sok-sok ember, akinek nem jött be a „megérzése” az egészet elfelejti. Akinek bejött azt különböző ezoterikát fényező könyvekben idézik, mint bizonyítékot.

  9. Összeomlás szempontjából sem jósolható/előrejelezhető a jövő.Például itt van az aszályos időjárás, még azt sem tudjuk (jósolni) előrejelezni , hogy mondjuk 1 hónapon belül lesz e nagyobb csapadék és ezáltal hogyan alakul a termés és annak ára.
    Vagy például a kőolaj kitermelés csökkenése, a hatalmas fogyasztás ellenére itt is nehezen modellezhető a dolog,mert ugye még a német hadsereg is tévedett az előrejelzésében.
    Na de nem is ide kapcsolódik ez szervesen, mert az előrejelzés és a jóslás 2 külön dolog.

  10. 8: Elhiszed a feleségednek hogy hűséges hozzád? Tudod bizonyítani?

    Vannak dolgok, amiket érdemes elfogadni akkor is, ha csak megfelelően meggyőző érvek, tapasztalatok, beszámolók támasztják alá, amik nem tekinthetők tökéletes bizonyítéknak.

    És ha nincsenek megfelelően meggyőző érvek, akkor nyitva is hagyhatjuk a kérdést: vagy így van, vagy máshogy. Nem kell feltétlen állást foglalni, hogy amiről nem vagyok meggyőződve, az nincs is.

  11. 9: Igen, vagy lesz nagy hiány a termésben az aszály miatt, vagy nem, nem lehet biztosan tudni. De ha akár csak 10% is az esély, hogy lesz, akkor már érdemes tartalékolni, mert ha áll a pénzem a búzában, az nem baj, csak kellemetlenség, de ha nincs búza, az nagy baj.

  12. Azért olyan nagy aszályra nem számítok idén. Igazából hogy magyarországon aszály van, az még nem jelent semmit.Európa,Kína vagy USA nagy részére kiterjedő aszály lenne a valami.

    Lébá ez majd kiderül pár hónap múlva, de valahogy, mindig megterem az élelem minden évben.

  13. 2. Károly
    „A jósok nem készülnek viharos gyorsasággal a túlélésre, így nyugodtak lehetünk, a közeli jövőben nem történik semmi tragikus az emberiséggel.”

    Mit jósolt Pythia 22 évszázaddal ezelőtt a görög nemzetnek?

    Az i.sz. elötti 2-ik évszázad elején, a nagy tapasztalaokkal rendelkező Arkadian hadvezér Filopoimon, látta a római consul Flaminikou szándékát a beavatkozásra a görögök ügyeiben, megértette, hogy a görögök hatalmas kalandok előtt álltak. A Filopoimin ezután úgy döntött, hogy konzultál a Delphi Oracle-vel (Jósdával) Görögország jövőét illetően.
    Pythia a következő jóslatot adta, ugyanakkor Görögország abszolút meghatározását, amely a 22 évszázad eltelte teljesen megerősítette :

    «Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδεπώποτε βυθιζόμενος»
    „Vergődő légzsák amely soha nem merűl el.”

    A Delphi papnő Görögországot egy felfújt légzsákhóz hasonlitotta amely a viharos tengeren vergődik, de soha nem fog elsüllyedni!
    És valóban, megerősítve a Filopoimin félelmeit:
    A rómaiak jöttek.
    A gótok jöttek.
    Az avarok jöttek.
    A frankok jöttek.
    A törökök jöttek.
    Az arabok jöttek.
    A németek jöttek.
    A szövetségesek jöttek, az árulók jöttek, csődök jöttek, memorandumok jöttek …
    De a légzsák makacsságában, mindezek ellenére,

    „Soha nem süllyed”!

    https://www.pronews.gr/istoria/768039_poso-epikairo-ti-eipe-i-pythia-prin-22-aiones-gia-elliniko-ethnos

  14. Re:3
    Amit nem értünk, nem feltétlenül a sátán műve…
    Középkori embernek az MP3 lejátszó is a sátán műve lenne, nekünk viszont egyértelmű hogy nem…

  15. 15 – L.S.:
    Töröltem. A szélsőséges ezoterika hirdetését nem engedem meg.

  16. Баба Ванга a Bolgár Népköztársaság állami alkalmazottjaként kapott havi fizetést.
    Az akkori „szocialista államok” sem pártolták ezt a témát de nem cenzurázták. Mindig hagytak egy kis „rést” az ajtajukon.
    Az oroszok meg főleg az indigó gyermekekkel komoly kutatásokat végeztek.

  17. L.S. ha szeretnél egy Görög felsőbbrendűséget hirdető ezoterikus blogot: hajrá, csináld meg! Válogathatsz is a tartalomszolgáltatók között.

    Ez Tibor bá blogja, joga van eldönteni, milyen tartalmat tűr meg.

    Fáj, ha törlik az embert, pláne ha letiltják (én is ezért írom fordítva a nevem), de hát ez van. Nem kötelező idejárni, okoskodni, csak ház nehéz abbahagyni, ha ráfüggött az ember.

  18. 18. Lebá
    „L.S. ha szeretnél egy Görög felsőbbrendűséget hirdető ezoterikus blogot: hajrá, csináld meg!”

    Tisztelt Ábel-Lebá.
    Баба Ванга származása és lakóhelye Bulgária.
    Az indigó gyerekek származása teljesen független a nemzetiségüktől.

  19. Azt láttam magam előtt, hogy augusztus végén-szeptember közepén itt nagy bajok lesznek. Diákok fogják indítani, világméretű lesz, és nagyon nagy változásokat fog indukálni.
    Na itt egy jóslat, majd lehet cikizni, vagy nem.

  20. 10 napja péntek este volt egy álmom. Azt láttam, hogy a kollégák akik hétfőn mentek Pest mellé, állnak sokáig egy helyben és nem indul az autó.
    Írtam egyikőjüknek egy SMS-t szombat hajnalban, hogy „Azt álmodtam, hogy le fogtok robbanni a kocsival.”
    Tény1: 70 perc alatt tettek meg 6 km-t a baleset miatt.
    Tény2: Gödöllő előtt a kocsi elektronikája letiltott, ki kellett állni a leállósávba, és újraindítani az autót.
    Tény2 már előfordult, tehát ez várható volt, de az csak egy újraindítás.
    Ami újdonság volt az az egy helyben várakozás.
    Nem akarok hinni az ilyenekben, de mégis működik.
    Hogy miért, azt én nem tudom.
    Nyílván az egy másik kérdés, hogy az álomban megjelenő képet én írtam le rosszul, mivel az egy helyben állást és a motor inditgatását egybe mostam, de nem ez a lényeg.
    És amit már jeleztem fentebb: akkor működik, amikor nem fűződik érdekem hozzá, sőt akkor, amikor „segítség” lehet másoknak.
    Rá lehet húzni, hogy véletlen, meg hétfő délelőtt gyakran van baleset, de miért álmodok meg pont ilyet? Inkább nagy mellű néger csajokkal álmodtam volna 🙂

  21. Ezt az adományt becsüld meg jól, és ne kufárkodj vele…
    Szükség lesz még erre, ha a racionalitás csődöt mond…

  22. Amit Jules Verne jósolt a 20. századi Párizsról
    és ezután könyve … „elveszett” 131 évig

    Írta: George Lekakis

    Jules Gabriel Verne-t (1828 – 1905) nem szükséges bemutatni. Francia regényíró, költő és drámaíró volt. Tudott görögül és latinul.
    Egy kis mesterséges szigeten, Feydeau-ban született, a Loire-folyón, Nantes városában. Származása apai ágról francia, anyai ágról skót.
    1863-ban Jules Verne egy új regényt írt.
    Az új regény címe: „Párizs a 20. században”.

    Ennél a előírja, hogy a Fény Városában lesznek:
    -autók, amelyek gázzal járnak,
    -faxok
    -szélenergia termelés
    -rakéták (*),
    -elektromos világítás,
    -mágneses vonatok (maglev)
    -lemez ipar, ( winyl )
    -Internet
    és
    – feminizmus
    Ez a könyv … több mint 100 éve „elveszett”, mert kiadója … úgy gondolta, hogy nagyon … hihetetlen, hogy közzé lehessen tenni. Úgyhogy első alkalommal csak 1994-ben tették közzé, azaz 131 évvel az írása után …
    És mégis sokak számára továbbra is ismeretlen ..

    http://www.arxeion-politismou.gr/2019/10/Vern-gia-Parisi-20ou-aiona.html

  23. 24: Ez az „elveszett” azt jelenti, hogy sose volt, és az 1990-es években írta valaki Verne stílusában?

  24. 25: Nem.
    „Csak kilencven évvel Verne halála után jelent meg egy 1863-ban írt regénye, Párizs a XX. században címmel. A könyv egy fiatalemberről szól, aki felhőkarcolók között él, nagy sebességű vonatokon és gázüzemű autókon utazik, számológépeket és egy világméretű kommunikációs hálózatot használ, mégsem találja a boldogságát, és élete tragikus véget ér. Mivel kiadója úgy vélte, hogy a regény pesszimizmusa lerombolná Verne bimbózó karrierjét, azt tanácsolta neki, hogy húsz évvel halassza el a megjelentetését. Így is történt, Verne a kéziratot elzárta, ám teljesen megfeledkezett róla. Az ükunokája találta meg 1989-ben. Először 1994-ben adták ki.
    A regény óriási szenzáció volt, hisz felfoghatatlanul pontos jóslatot ad a modern időkről: részletesen leírja a légkondicionálást, az autókat, az internetet, a televíziót és más, később rendkívül hasonló módon megvalósult eszközöket. Egyértelműen kiderül belőle, hogy a francia zseni nemcsak íróként volt lángész, hanem a tudomány szinte minden területén fantasztikus dolgokra lett volna képes.”
    http://www.borsonline.hu/aktualis/verne-1863-ban-megalmodta-az-internetet/46687

  25. „hanem a tudomány szinte minden területén fantasztikus dolgokra lett volna képes.” – mármint mégis milyen módon derül ez ki ebből? Attól, hogy szabadjára engedve a fantáziáját, ki tudja találni, hogy mi mindent valósít meg az ember a kényelme kedvéért, ha teheti, egyáltalán nem következik, hogy egyetlen lépést is képes lenne tenni a megvalósítás útján.

  26. 26. Avatar

    Az örök Ádám ? Magyarul pl. 1973 (is?) megjelent

    ebben van egy novella: A XXIX. században

  27. 26 – Avatar:
    Nem kell ezt beszopni. Az ükunoka halál jó üzletember.

  28. Sokáig töprengtem, hogy írjak-e ide. És ha igen, akkor mit írjak le.
    Így leginkább néhány kérdést tennék fel, hogy kicsit megkapargassam ennek felszínét és talán a nehézségét, a dillemákat is megérti néhány ember. Vagy nem. Igazából mindegy. Szerencsés, akit nem húz ennek súlya.

    Dajtás: „Ezt az adományt becsüld meg jól, és ne kufárkodj vele…
    Szükség lesz még erre, ha a racionalitás csődöt mond…”

    Ez egy átok! Aki látja a jövőt, az pedig el van átkozva!!

    Hogyan kell a jövő tudatában boldogan megélni a jelent?

    Ha például tudod, hogy meg fog csalni a feleséged évek múlva, miközben ő a két hetes ismerettségtől szerelmesen csillogó szemmel közelít feléd, akkor hogyan vagy képes teljes szívedből ölelni őt?

    Hogyan kell annak tudatában vállalni a harmadik gyereket, hogy tudod, hogy csak 4-en lesztek a családban?

    Mit teszel, ha látod ahogy a halott gyereked a karodban tartod? Elmondod a feleségednek? Tegyük fel igen és megbeszélitek, hogy nem vállaltok újabb gyereket. Aztán hamarosan kiderül, hogy a döntés pillanatában már kb. 2 hetes terhes volt. Megtartjátok, elvetetitek? Rájössz, hogy nem vagy a sorsodnak egy percig sem irányítója.
    Ha látod a nehézségeket, amik várnak az emberiségre, beleértve a saját leszármazottaidat is, akkor mi visz előre ma? Miért kellsz fel reggel, ha mindez értelmetlen?

    Mi végre ez az „adomány”, ha látod embertársad múltját és jövőjét, de semmin nem változtat, ha elmondod neki?
    Próbálkozol mindennel.
    Súlyos alkoholosta lesz és elmondod neki. Néhány év múlva tényleg az lesz. Aztán töprenghetsz, hogy azért lett-e az, mert te azt mondtad neki és beleélte magát, vagy egyébként is ennek kellett történnie.
    Szóval elhatározod, hogy ezentúl inkább csöndben maradsz. De akkor mi végre kínoz a látomás, ha a melleted elment nőt láttad, ahogy megerőszakolták kiskorában és ennek kivetülései miatt öngyilkos lesz pár év múlva, ha úgysem segíthetsz rajta? Céltalan lenne mindez? Vagy alázatra akar tanítani? Arra sikerült, az kétségtelen.
    Értelmetlen átok ez. De az biztos, hogy adományhoz semmi köze.

    És akkor, amikor néhány embernek a hozzád közeliekből megmutatsz magadból egy keveset és leesik a tantusz, akkor van, aki a lottószámokkal jön. Adomány ez tényleg a javából.

  29. 30 – Kamionos:
    Szerencsére a jövőt senki se tudja. De bizonyos értelemben, adott esetnél megjósolható bizonyos százalékban. Például a napi 50 szál cigarettát elszívónak megjósólható az érszűkület. Az állandóan 160 felett száguldónak is lehet jósolni. Ha sose lépek be egy kocsmába, aligha fognak megkéselni. Ha fűvel-fával csalom a feleségem, hamarosan elválik tőlem. Aki állandóan csal az hamarosan lebukik. Ha 60 ezres sereggel mész neki a szomszéd 15 ezres seregének, akkor könnyen lehet azt jósolni, hogy nyerni fogsz. A jóslásnak meg vannak a feltételei. Nem lehetetlen bizonyos esetekben. De különben lehetetlen. Jól van ez így.

  30. 31:
    Más dolog, hogy ki lehet valamit következtetni. Ez nem a jövőbe látás képessége, hanem ok okozati levezetés. Ez mindenki számára adott.

    Vannak emberek akik rá tudnak érezni a jövőben történő eseményekre.
    Ez nem logikus dolog, és nem tudható előre hogy mit fog megérezni.
    Egyszerűen ezek történnek, ránéz egy emberre és az az érzése támad hogy az illetővel valami történni fog, vagy egy álomban beazonosítható történést lát előre (álomfejtés szerint), vagy csak arra elég a jövőbe látása hogy elkerül egy-egy pillanatnyi megtorpanással valami balesetet.
    Mindhárom esetre van konkrét ismerősöm aki ilyet „tud”.

    Persze sok a megélhetési áljós is. A babona ismert és kutatott is, tehát aki ebbe beleássa magát az elő tudja úgy adni magát hogy elhitesse azt hogy ő valóban tud.

    Tudományos magyarázat ezekre nincs, hiszen hogy lehetne ezt vizsgálni, ha nem tudja mikor és hogyan lesz a következő víziója, megérzése, álma, stb.
    Viszont amikor 3-4 alkalommal bejön az amit az illető tud, akkor az úgy megfogja az embert, akkor is ha materialista/agnosztikus.

    Nagyon nem csak az a világ amit érzékelünk, és aki az eltakart részekre be tud pillantani akár csak pillanatokra, az könnyen tud csodának mondható dolgokat produkálni. Aki pedig csak a szemének hisz az vak marad.

  31. 32 – Egon:
    Fontosnak tartom leszögezni,hogy a jövőt megjósolni nem lehet, mert a jövő sehol sincs nyilvántartva.

  32. Re:30
    Nem könnyű a helyzeted, leírtakból ez egyértelműen kiderült.
    Azonban lenne egy kérdésem:
    Ha elölről kezdenéd az egészet, akkor vállalnád újra a 3. gyerekedet annak tudatában, hogy meg fog halni?
    Válaszod után folytatom.

    Re:33
    Materialista szemlélet szerint nincs ilyen, de a valóság ezzel szemben meglepően az, hogy determinisztikus a rendszer. Avagy az Akasha nem csak a múltat, hanem a tervezett jövővariációkat is tárolja. Innen ered Kamionos információja, avagy van hozzáférési kódja valamilyen oknál fogva(ez se véletlen).
    Mindezt nem holmi eztoterikus csakrasímogató tábori előadásra hivatkozva mondom, hanem egy könyvelő véleményét írom le, aki több tucat ember tapasztalatából szűrte le ezt a következtetést…

  33. 34 – dajtá:
    Ha majd mutatsz egy jóst, aki megnyerte az ötös lottó 3 milliárdját, akkor megfontolóra veszem nézetem átértékelését.

  34. Re:35
    Vannak dolgok, amik tiltva vannak, pl pénzszerzés céljából eladni az isteni erőt.
    Minden valamire való „jós” tudja ezt, és ezért nem kockáztatja a képességét.
    Lehet mást is nézni, elég ha egy hétre előre megmondja, hogy milyen váratlan dolgot fogsz csinálni…
    Leszervezem a találkozót? 😉

  35. 36 – dajtás:
    Írja le az 5 számot és zárja be egy páncélszekrénybe, amit nem lehet kinyitni csak a húzás után. DE nekem az is elég, ha leír 80 számot, ami biztos nem lesz a nyerők között. Vagy mondja meg mennyi lesz a Duna vízállás december 25-én. Vagy mondja meg mennyi pénz van a zsebembe. Vagy ezeket is tiltja az isten?

  36. 34. Először is a kérdésed valószínűleg értelmetlen.
    Másodszor igen, újra így „döntenénk”. Egyszerűen az ember reménykedik, hogy másképp is történhet és a látottak megváltoztathatóak, miközben oly sokszor bebizonyosodott, hogy nem. Olyannyira igen a válasz, hogy a történtek után még lombikprogramban is részt vettünk két évvel később. Dacoltunk, annyira szerettünk volna nagycsaládosok lenni.

    Nem vagyok oda az ezoterikáért, remélem nem bántok meg ezzel senkit. Tibor bá’-hoz hasonlóan engem is a tények, logika, tudományos bizonyítékok győznek meg. Ha kiindulok egy fikcióból (ami számomra tény), hogy a jövő látható, akkor a logika mentén visszafejtve ez csak akkor lehetséges, ha minden addigi esemény előre meghatározott. Ha így van, akkor mi a helyzet a szabad akarattal? A kettő kizárja egymást. Szóval nincs az embernek szabad akarata és a döntés illúzió. Így kell lennie. Ezért írtam, hogy kérdésed értelmetlen. Mindenképpen lett volna 3. gyerekünk.

    Számomra valahol a kvantumfizikában lehet a jövőbelátás magyarázata, ahol a részecskék olykor előbb pusztulnak el, mint ahogy létrejöttek volna. Szóval előbb-utóbb biztosan lesz erre valami tudományos magyarázat is.

  37. 37. Tibor bá’ őszintén kíváncsi lennék, hogy képes-e valaki olyen ekzakt képességre, amikor pontos esemény és időpont is látható.

    Azt tudom, hogy én nem. Csak azt tudom leírni, hogy nálam hogyan működik. Többnyire a félálom állapotában jön elő, de néha ébren is. Úgy tudom megkülönböztetni a valódi álmoktól, hogy az álomban csak úgy történnek a dolgok, míg amikor a jövőt látom, akkor tudom irányítani az eseményeket. Rá tudok fókuszálni valamire, körül tudok nézni tudatosan. (bár szinte biztos, hogy nem mindig én vagyok a szemlélődő). Még a szemlélődő gondolatai is megvannak. Az gyakran segít a megfejtésben.

    Maga a folyamat olyan, mintha egy mély kútba ereszkednék le és az alján ott van a „mozi”. Vagy, mintha egy alagút túloldalára fókuszálnék rá. Ez nem tudatos, egyszer csak jön. Nincs olyan, hogy most leülök és jósolok.
    Amiért nem egzakt a dolog arra egy példát mondanék. Olyan, mintha valaki megengedné neked, hogy belenézzél egy filmbe, de a távirányítók nem nálad vannak. Nem tudod befolyásolni, hogy melyik filmből lássál jelenetet és meddig van bekapcsolva a TV. Aztán a látottakból próbálod kikövetkeztetni, hogy mit is láttál. Ha szerepel benne valaki, akit ismersz, akkor kinézetéből tudsz következtetni, hogy nagyjából hány évvel később történik. Vagy, ha látsz heverni egy újságot az asztalon, amin megnézed a dátumot (nem volt még ilyen szerencsém). De többnyire az események és a szemlélődő gondolatai segítenek. De azért van bőven olyan, aminél fogalmam sincs, hogy mit is láttam.
    Így talán már érthető, hogy a december 25-i vízállás például bár teljesen logikus felvetés, mégis megmosolyogtat.:)
    Nem kérem, hiába is tenném, hogy higyjél nekem, csak azért akartam leírni, hogy hátha van még valaki, aki olyan, mint én, mert nem ismerek senki mást és jó lenne tudni, hogy másnál esetleg másképp működik valami stb. Hátha okosabb leszek ennek az egésznek megértésében.
    Jah…egyetlen dologra van csak befolyásom. Ha nem akarom, akkor nem érkezik ilyen. Hát ez is valami. 1,5 éve ebben az állapotban vagyok és jó így. Azt sem tudom, hogy visszakapcsolható-e, ha kérném. De egyenlőre nem vágyom rá. Azóta minden napot megélek és már kevésbé vagyok depressziós a korábban látottaktól.

    Remélem nem voltam annyira elrugaszkodott a materializmustól, hogy törölve legyen a hozzászólásom.

  38. A másik dolog, ami sokkal ritkábban történik meg velem, de egzakt, legalábbis ami az események pontosságát és időbeli sorrendjét illeti. Azt persze nem tudom megmondani, hogy valaki mit fog csinálni két év múlva december 20-án 18 órakor.
    Úgy tucatszor fordult elő velem az elmúlt 25 évben az, hogy adott embernél és többször még csak nem is ismerősnél hirtelen valami hideg borzongás fut végig rajtam. Egy pillanat alatt tudom a múltja és a jövője összes eseményét, beleérte a halálát is. Persze nem a napra pontos időpontot, hanem, hogy milyen események után lesz közvetlenül. Olyan az egész, mintha egy pillanat alatt letölteném a „életrajzi filmjét” és rögtön le is játszanám a dvd lejátszón. Persze ezt sem tudom tudatosan tenni, hiába kért meg több közeli rokon, barát, hogy segítsek nekik. Én csak felteszem a kezem.
    Kész szerencse, hogy a családomról nem tudok ilyen részletesen, abba belezakkannék.

  39. Re:38
    Köszönöm a korrekt válaszodat, kíváncsi voltam a döntésedre.
    Ez egyfajta vizsga volt az „élet” részéről, aminek a vizsgaeredményét szerintem magad is tudod.

    Érdekes paradoxon lehet úgy élni, hogy kvázi materialistaként vastagon benne vagy a transzcendens világ dolgaiban. Furcsa az emberi tudat ebből a szempontból, hogy egymásnak ellenmondásos információk ellenére is törekszik a konzisztens működésre… 🙂

    Szabad akaratról pár gondolat.
    Van, és ennek ellenére még is determinisztikus a világ.
    Ezt a látszólagos ellenmondást úgy lehet feloldani, hogy valójában a döntéspontokon van saját akaratod, de e döntéspontokon között már vállalnod kell a döntéseid következményeit. Hasonlattal élve a döntéspontok a pályaudvarok, és a kettő megálló közt 5 sínpár van, ami alapján a döntéseid szerint valamelyik vágányos haladhatsz.
    Minden döntésponton valamilyen vágányra kerülsz, ami végül a végállomásnál ér véget.
    Mindez fikció lenne? Nem…
    Egy rendes terapeutával ugyan ezt fogod tapasztalni, mert a progressziós hipnózis során a döntéspontokon túlugrik a kép, és ha erőszakkal még is meg akarod nézni, akkor kirúgnak a hipnózisból… Mindez ráadásul úgy van megalkotva, hogy minden ember életterve össze van hangolva a másik élettervével, akivel életed során kapcsolatba kerülsz, szóval a „véletlenek”, nem kimondottan véletlenek.
    Bonyolút?
    Nagyon is az, de ezt kívánja a fejlődés, és a köré épített „színház”…

    Zárójelben megjegyzem, hogy magam is materialista voltam nagyon sokáig, de nem zártam ki annak a lehetőségét, hogy létezik a transzcendens világ minden következményével egyetemben. Ott fordult nálam át a kocka, amikor a metafizikával foglalkozva szembe jött a valóság, és nemhogy bonyolította volna a helyzetet, hanem inkább tisztává, és érthetővé tette a világot…
    Mondjuk ehhez kell némi bátorság, de azért nem annyira nehéz, hogy ne tudná bárki megcsinálni…

  40. 41 – dajtás:
    Biztos vagy benne, hogy jó helyen osztod az „áldást”?

  41. Re:42
    A világ duális, így ez a blog sem kivétel…

  42. 43 – dajtás:
    Óhajtod, hogy bizonyítsak?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük