(2818) Amerika háborút akar

Tibor bá’ online

 

Philip Giraldi, a volt CIA ügynök, akinek szakterülete a terrorizmus elleni fellépés volt, megírta véleményét, amit felhasználtam az alábbi poszt megírásához.

Szomorú dolog észlelni azt, hogy az Egyesült Államok a gonosz birodalmává vált. Mivel az amerikai hadseregben szolgáltam a Vietnámi háborúban és a hidegháború második felében a CIA ügynöke voltam, a dolgokat belülről vagyok képes látni, és érzékelni azt, hogy Amerikában mind a két párt a „sine qua non” (nélkülözhetetlen), globális uralkodás politika pártjára állt.

Sajnálatos módon a hidegháború végén, amikor a SZU összeomlott, nem vetettek véget a két pólusú nukleáris szembehelyezkedésnek. A csatakiáltássá vált az amerikai kivételezettség egy fokozatosan elvakult szövetségi kormányban, és egy média által alaposan becsapott társadalomban.

A 9/11 után az ország hajlandó volt bosszút állni az egész világon. George Bush kijelentette, új főnök van a házban, és vagy velünk vagy, vagy ellenünk. Afganisztán után Irak következet, majd Líbia és Szíria. Legújabban pedig az USA Iránt fenyegeti valamivel, gyakorlatilag hetente. Közben az Oroszországgal kötött megállapodást széttéptük. Miközben 800 katonai bázisunk van világszerte, ami mellett az oroszoknak csak egy, Kínának pedig egy sincs.

Életem folyamán az USA sose volt ennyire háborúskodó. Miközben sehol egy ellenség a láthatáron, aki veszélyeztetné az ország biztonságát. Venezuelát azért fenyegetjük lerohanással, mert szerintünk ilyen közel, annak kell történnie, amit mi akarunk. Mike Pence amerikai alelnök azt mondta az ENSZ-ben, hogy az USA el fogja távolítani Nicolas Madurot lehetőleg diplomáciai úton, de ha nem megy akkor bárhogyan. Ez mellett Pence figyelmeztette Maduro barátait, hogy most menjenek el, vagy vállalják a következményeket.

Amerika egyre ellenségesebb viselkedését és kiszámíthatatlanságát, az oroszok természetesen észrevételezték, és úgy ítélik, hogy a háború elkerülhetetlen. Ennek megfelelően fejlesztik a hadsereget. Bizonyos elemzők szerint az orosz hadsereg jobban el van látva fegyverzettel és harcra készebb az amerikainál, akik különben tízszer többet költenek „honvédelemre.

Irán is felfuttatja védelmi készségét, ami meglehetősen erős. Most Washington kiszállt a nukleáris megállapodásból és egy rakás büntető szankciót léptetett életbe Iránnal szemben. Az utóbbi napokban Washington kijelentette, hogy az iráni forradalmi gárda „egy terror szervezet” és mint ilyen Amerika bármikor megtámadhatja. Egyértelmű, hogy a következő lépés háború lesz. Az USA megtiltotta az egész világnak, hogy iráni olajat vegyen. Törökországnak, mint NATO szövetségesnek igen kényelmetlen nem a szomszédos Irántól venni olajat, nem fogja betartani az amerikai tilalmat. Kérdés, mit fog tenni az amerikai flotta? Illetve mit fog Irán tenni a blokád ellen?

Az amerikai Fehér háznál sokkal veszélyesebb az amerikai Kongresszus, amit az amerikaiak mindössze 18 százaléka tekinti barátinak. A jelenleg elfogadásra váró törvénytervezet „2019-es, Amerika megvédése a Kremli agressziójával szemben (DASKA)S-1189”, be lett mutatva a Szenátusnak, ahol kérik a Külügyminisztériumot, hogy határozza meg az Orosz Federáció segíti-e a terrorizmust. Illetve, hogy Ukrajnában az oroszok által segített csapatokat lehet-e terrorista szervezetnek nevezni.

A törvénytervezet jelenlegi verzióját április 11-én mutatták be, és nem tudható, hogy hányan fogják támogatni, de az a tény, hogy egyáltalán megszületett, már az is borúlátó, ha tudomásul vesszük, hogy a világ részére az a legjobb, ha nem jön létre konfrontáció az USA és Oroszország között.

A törvénytervezet elfogadása mellé állók szerint politikai és diplomáciai nyomást kell gyakorolni az Orosz Federációra, mert a demokratikus folyamatok ellen lépnek például Szíriában, agressziót követtek el Ukrajnában, beleértve Kercs-szoros megszállását. A tervezet kiáll a NATO mellett, és megakadályozza, hogy Trump elnök kilépjen a szervezetből Szenátusi jóváhagyás nélkül. Fokozza a szankciókat Moszkva felé a demokratikus fejlődés megakadályozása, az az ukrán agresszió miatt.

A tervezett februári verziója világosan megmutatta, hogy egy háború kiprovokálásában mind a két párt benne van.

Az egyik szenátor szerint Putyin Oroszországa egy ferde úton járó törvénytelen rezsim, amely a nemzetközi törvényeket semmibe veszi és el akarja pusztítani az Amerika által vezetett globális rendet.

Egy másik szenátor szerint, Trump elnök lebénul a Kremlin agressziójával szemben. Miközben a célunk a státus quo megváltoztatása és fontos szankciók bevezetése Putyin Oroszországával szemben. Oroszországot ki kell kergetni Ukrajnából, és meg kell akadályozni, hogy Szíriában káoszt okozzon.

Meg kell akadályozni, hogy az orosz agresszió veszélyeztesse az amerikai biztonságot.

A szenátorok véleménye természetesen erős túlzás, míg esetenként tökéletesen hamis, de jól mutatja, hogy az amerikai törvényhozók mire képesek. És nem fogják fel ésszel, hogy az oroszokat „idegen terrorista szervezetnek” kikiáltani egyenlő egy hadüzenettel. Miközben nyilvánvaló, hogy mindkét oldalon a háborúpártiak malmára hajtják a vizet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18 gondolat erről: „(2818) Amerika háborút akar

  1. Köszönet ezért a nagyon aktuális posztért Tiborbá!
    Egyértelműen melegszik a talaj a lábunk alatt, ezek a srácok nem viccelnek. Kicsit ideges is lettem mikor olvastam e posztodat, pedig az összes részletével tisztában vagyok. Az, hogy a „Land of Free” egy lobbicsoportok által irányított hadigépezet, rendben. De az, hogy az irányítói mennyire aljasak és elszántak (nem utolsósorban undorítóan pofátlanok) sokkal jobban dühít és idegesít mint pl a klímaváltozás pedig lehet hogy „kevésbé” veszélyes.
    Sajnos hamarosan szembesülünk a konkrét hozadékaival, mert most úgy fest hogy ráléptek a gázra a srácok a törvényhozásban(lassan közeledik az elnökválasztás éve-2020, ki lett adva az ukáz).

  2. Az Egyesült Államok politikája egyre jobban eltávolodik a valóságtól – ahhoz képest, hogy a világ egyik legnagyobb hírszerzésével és háttér apparátusával rendelkeznek, az amerikai politikai elit viselkedése egy egyre jobban figyelmen kívül hagyja a tényeket.

    Iránnal kapcsolatban az USA büntető intézkedésekkel fenyegeti Indiát, Kínát, Olaszországot, Görögországot, Japánt, Dél-Koreát, Tajvant és Törökországot is.

    A dél-amerikai bevándorlás miatt Mexikóval is mélyponton vannak a kapcsolatok, miközben Németországot is úton-útfélen leckéztetik (lásd autóipari balhé).

    Oroszország elleni hőbörgés mindennek a non plus ultrája.

    Reálisan szemlélve a helyzetet, az Egyesült Államok szó szerint maga alatt vágja a fát, úton-útfélen beleköt abba az Oroszországba és Kínába, akik egyébként képesek szükség esetén fizikailag is megsemmisíteni magát az USA-t, ezzel egy időben a saját szövetségesi rendszerét zilálja szét belülről.

    Erre épkézláb reálpolitikai szkenárió egyszerűen nem létezik, egy ilyen politikának ugyanúgy nincs jövője, mint egy ilyen viselkedésű „szuperhatalomnak”. Az Amerikai Egyesült Államok jelen idő szerint az égvilágon semmiféle reális jövőképet és alternatívát nem tud felmutatni a világnak, nincs semmilyen olyan víziója a jövővel kapcsolatban, amit tömegek támogatnának, az eszmerendszere megkopott, a jelszavai nevetségessé váltak – jelen idő szerint hisztérikusan próbálja menteni a menthetetlent, az egykori fény és nimbusz már a múlté.

    Az Egyesült Államok valójában egy fekete öves blöffbajnok, (világ)háborús hisztériát keltve azon dolgozik és abban reménykedik, hogy a potenciálisan erős riválisai majdcsak egymásnak esnek előbb-utóbb és a klasszikus felállás szerint majd a nagy balhé vége felé beáll arra az oldalra, amelyiket győztesként szeretné látni egyéb stratégiai megfontolások alapján. A gond csak annyi, hogy a riválisok sem teljesen hülyék és ők is pontosan látják, hogy mire megy ki a játék, így némi bölcsességgel és egy kis szerencsével nem fognak egymásnak esni, így jó eséllyel nem várható a közeljövőben pl. orosz-kínai háború sem.

    Ugyanakkor 800 külföldi támaszpont ide, csillagászati katonai költségvetés oda, high-tech haditechnika és reklám, a realitás a következő: sem Oroszországot, sem Kínát nem képes katonailag legyőzni, mindkét hatalom akkorát tud visszaütni, hogy az nem technikai, hanem valós K.O. az USA-nak is. Innentől kezdve kamikaze háború jöhetne csak szóba, ami – Hollywood összes propagandája ellenére – minden, csak nem az USA ismérve. Oroszország mind technikailag, mind társadalmilag felkészült arra, hogy szükség esetén megvívjon egy atom világháborút a NATO és az USA ellen. Erre sem Amerika, sem Európa társadalmai nem áll készen gyakorlatilag semmilyen szinten.

    Javaslom a nagy hangon fenyegető USA politikát ilyen szemüvegen át nézni és közben több esetben is kiderül: a Király ugyan még nem meztelen, de a gatya már rendesen le van tolva.

    Ajánlott minapi mainstream cikkek a teljesség igénye nélkül:
    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/usa-trump-kina-nyugat-emberi-jogok.682508.html
    https://nepszava.hu/3033550_felelmetes-tengeralattjarot-bocsatott-vizre-oroszorszag
    https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hideghaboru-globalis-felmelegedes-orosz-amerikai-osszeutkozeshez-vezethet-eszaki-sarkon-pentek/
    http://profitline.hu/Megszunt-az-egyuttmukodes-Oroszorszag-es-a-NATO-kozott-391853
    http://www.atv.hu/kulfold/20190409-megerositette-katonai-egyuttmukodeset-torokorszag-es-oroszorszag

  3. 2.
    Nagyon kellene az iráni olaj(feletti befolyás) a nyugati világ számára, hogy az olaj árát viszonylag alacsonyan lehessen tartani.
    Ha az USA által befolyás alatt tartott olajkínálat kevés lesz, átkerül a kínálati oldal befolyása és az ár alakítása is az Oroszország-Venezuela-Irán tengely kezébe.

    Oroszországgal nem bírnak, Venezuelán már dolgoznak, de az is kétséges, így Irán behódolása/megtörése/legyőzése és hatalmas olajkészletei feletti ellenőrzés/befolyás átvétele ezért rendkívűl fontos az USA és a dollár helyzetének, status quo-jának megőrzésében.

    Ha ez nem sikerül, az USA és a NATO, az egész nyugati világ gyorsan gyengülni fog, a magas olajár miatt a gazdaság hanyatlani kezd és a belső bajok, társadalmi feszültségek felerősödnek.

  4. 3. Gyarmathy

    Úgy gondolom, hogy Iránnal kapcsolatban is sokkal okosabban/ravaszabbul kellene politizálniuk, ehelyett a saját szövetségeseiket fenyegetik szankciókkal, ha továbbra is üzletelnek Iránnal. Miközben pont az USA volt az, aki pár évvel ezelőtt a tető alá hozta Iránnal a megállapodást.

    Erre sajnos az sem mentség, hogy akkor Obama volt az elnök, most meg Trump, ugyanis elég hülyén jön le a dolog, olyan, mintha az USA azt sem tudná, hogy mit is csináljon, kissé kapkodósnak tűnnek ezek a gyors váltások.

    Az biztos, hogy több olyan lépés történt/történik az USA részéről, amit nagyon nehezen lehetne egy átgondolt stratégiának nevezni – ennek az iráni csiki-csuki csak az egyik aspektusa.

    Az Oroszországgal kapcsolatos amerikai politizálás pedig maga a katasztrófa – ahelyett, hogy magukhoz „édesgették” volna Moszkvát, inkább elintézték azt, hogy az oroszok háborúra kezdjenek felkészülni ellenük és közben szorosabbra fűzzék a viszonyt az igazán veszélyes nagy USA-riválissal, Kínával.

  5. Az alábbi honlapot időnként fölkeresem.
    Naivitást és váteszi megérzést egyaránt tulajdonítok neki.
    Ítéletet róla csak az mondjon, aki pl. elolvasta a „könyvet”…
    Tudhattad volna, hogy ilyen „művet” nem engedek ide.
    „Isteni sugallatra” megjósolni a III. világháborút, ez a blog nem támogatja.

  6. 4.

    felszín alatt forrong a mély – nekem nagyon úgy tűnik, hogy nagy konfliktusok vannak az országon belül, amit mi nem igazán látunk. Kivülről ez abban nyilvánul meg, hogy egymással ellentmondó intézkedéseket hoznak – mindig aszerint, ki kerekedett atmenelileg felül…

  7. 5.-re

    Tibor bá’, ez így nem fair. Olyan mértékben negligálsz, ami az önbecsülésemet sérti.
    Arra kérlek, hogy zárj ki engem a te baráti körödből, hogy késztetést se érezzek többé a hozzászólásra.
    Ettől még olvasgatom a feltett írásokat, amikért előre is köszönetet mondok – még ha teljesen szembe is megy némelyik az én nézeteimmel.
    Jó egészséget és hosszú életet kívánok – hátha lesz még időd rájönni, hogy az a halálkultusz, amit itt képviselsz hosszú évek óta, mennyi negatív lelki sebet okozott az ide jóhiszeműen betévedt sokaknak. Persze a híveknek egy idő után létszükségletté vált. Én nem tudtam ráhangolódni erre a frekvenciára.
    A sok értékes adatért persze köszönet jár. Tudom, azt se bánnád, ha fizetnék is érte…

    Tisztelettel: Csorba Tibor építész-statikus-költő-kovácsinas

  8. 7 – Statikus:
    Szerintem az nem fair, hogy olyan ezoterikus dolgokat hirdetsz, ami – jól tudod – ütközik az én felfogásommal, és olvasókat félre tájékoztatod. Különben lesz egy poszt a jövő megjósolásáról.

  9. 7. Statikus.
    „Tibor bá’ ez így nem fer. Olyan mértékben negligálsz, hogy az már
    sérti az önbecsülésemet.”
    Ezek szerint van !!! Má’ hogyne vanna, hiszen mindenkinek van !!!
    A kérdés csupán, hogy más is értékeli e annyira, mint önmagad ???
    Elhiszem, kényelmesebb lenne, sebeidet nyalogatva sértődötten
    „jajveszékelni”, képzeljétek kizártak !!! ENGEM!!! Aki … stb… stb,
    Mint némi önuralom bírtokában,legyőzni a „késztetést” kényszert
    és írás helyett értelmesebb elfoglaltságot keresni, mint „igehirdetést.”
    Mártírként tetszelegni legalább is ebben a dologban nem éppen
    morális elfoglaltság !!!
    Más.
    Nem tudom Te hogy vagy vele, de mások, no meg én is, ha úgy
    érezzük hogy meg vagyunk sebezve, ráadásul folyamatosan,
    szó nélkül odébb állunk, mondván tévedtünk, nem a mi asztalunk.
    Hogyan is mondaná ezt a mai fiatalság (?) NEKEM NEM JÖTT BE !!!
    ÉNn meg úgy mondom nekem BEJÖN !! Neked meg jó utat.

  10. 4. Manga M,

    Évek óta megy ez a kötélhúzás Iránnal, hol hevesebben, hol kevésbé hevesen. A világ negyedik helyén áll Irán a legnagyobb kőolaj tartalékokkal rendelkezők listáján, miközben a mérleg nyelve is a szemben álló nagyok (USA vs Oroszország-Kína) világ feletti befolyásolási törekvéseiben. Ezért aztán az USA nem fogja békén hagyni.

    A poszt címe: Amerika háborút akar. Szerintem nem háborút akar, csak megőrizni a világ döntő többségének olajkészlete feletti befolyást, ár alakítását, a dollár világpénz jellegét és értékét, amihez a fennhatósága alatti készletek merülésével egyre inkább égetően szükség van az iráni olaj feletti befolyásra. Ezért feszíti Amerika a húrt a Perzsa Öböl tájékán és nem fogja abbahagyni.

    Lehet kapkodásnak minősíteni, meg lesajnálni az amerikai stratégiát, de tény, hogy kb. 75 éve ők a világ urai és eddig a befolyásuk csak nőtt.

  11. Ha az USA-nak létszükséglet az egy polusu világrend fenntartása akkor nem fogja tétlenül nezni ha ezt a a hidegháború megnyerése ota fennálló rendet barmi vagy barki veszélyeztesse. En nem latok komoly politikai tényezőt ott aki szakitana ezzel a felfogással. Az elit részéről es raadasul a társadalom reszerol sincs erre igény. Mert az un amerikai eletforma fenntartasa ezt koveteli meg. Kerdes az hogy meddig tartható fenn ez az állapot háború felvállalása nelkul. Vagy sikerul nekik -mint 1990-ben a SZU-t -bedonteni ellenfeleiket harc nelkul. Ez az amire nincs esély hogy harc nelkul behodoljanak neki.A vilag megváltozott 1990-es evek ota…….

  12. 11
    Az a „harc nélkül” kicsit erôs lesz, próbálj meggyôzni egy vietnámi, afganisztáni (stb.stb) veteránt vagy családjukat…
    Komoly háborúba nyilván csak úgy mennének bele, hogy „szövetségeseiket” maguk elôtt tolják a darálóba…de ezt MangaMonguz már kifejtette nemrég ha jól emlékszem

  13. Proxy háborúk mas kategória…..en közvetlen szovjet -amerikai összecsapásra gondoltam. Azert kivancsi lennek melyik amerikai csatlós vállalna be egy háborút oroszokkal vagy a kinaiakkal hogy majd aztan az amerikaiak beavatkoznak valamikor…

  14. 13
    Nem kívánságmûsor lesz, úgy „vállalják majd be” meglátod.;) Kettôt pislantanak és már benne is vannak.Kassai bombázás, hadbalépésünk a Szovjetek ellen megvan? Tonkin incidens Vietnam? Pearl Harbor? 911? Senki sem kérte ki a véleményeket-szitu kész, mehet a mûsor.
    Amúgy nemrég írták alá az új katonai egyezményt USA-Magyarország-nézz csak utána mi mindent megtehet az USA csak nálunk. Nem fognak megkérdezni, hogy akarunk e az oroszok ellen harcolni várd csak ki a végét.

  15. 11.
    Azért pár helyen csak összejött belülről szétcseszni a rendszert Amerikának és befolyása alá hajtani nagy és fontos országokat 1990 óta is, lásd pl. Ukrajna.

    Egészen biztos, hogy Irán esetében is ez a fő terv, belülről meggyengíteni, majd káoszba süllyeszteni és amerika csicska barát vezetést felállítani, hiszen ez a legolcsóbb és legkisebb kockázatokkal járó eljárás. Fel van térképezve és kielemezve az iráni vezetés teljes struktúrája, személyi állománya, kapcsolati rendszere stb. a cél érdekében.
    Hogy sikerül-e a közeli jövőben, azt majd meglátjuk.

  16. 13.
    Szaakasvili megtette. Nem tudom milyen tudatmódosító szert szedett, de biztos nagyon jó minőségűt.
    Mindenre akad ember sajnos .

    (utána elkergették, Ukrajnában lett miniszter, összeveszett Porosenkóval, kiebrudalták, visszament … )

  17. Ez mind szep es igaz viszont latni kell hogy a regi modszerek nem elégségesek Oroszország es Kina térdre kenyszeritesehez. Ezert aggódnak egyes józanabb amerikai tisztviselők es ezert beszel is uj rend szuksegessegerol az orosz elnok is mert ez az ut amin az amerikai elit halad az atomháboruhoz fog vezetni a nagyhatalmak kozott…de ez is csak egy tényező mely fenyegetést jelent az emberiségre nézve.

  18. 10. Gyarmathy

    Dehogynem, Amerika háborút szeretne, mégpedig olyat, amit lehetőleg mások vívnak meg, lehetőleg mások mennek tönkre bele és ő nyerészkedik rajta a legnagyobbat – lásd II. VH.
    Ez volt az alapja a „világ urának” lenni, bár sokáig ez is csak részlegesen volt igaz, az egyetlen szuperhatalom korszaka 1991-el jött el, amikor is a SZU visszavonult és méltóztatott csendben, puskalövés nélkül kimúlni (- ellenkező esetben semmiféle „világ ura” nem maradt volna az északi féltekén).

    Az USA vezető világhatalmi szerepe megkérdőjeleződik, hiszen – többek között – ezt nem egy valódi háborúval érte el. Ennek a szerepnek a megkérdőjeleződése pedig évek óta folyamatban van, mert az alig negyed évszázados amerikai szupremácia kissé túlméretezett lett a valós amerikai potenciálhoz képest. Amerika ezt a relatíve könnyen megszerzett titulust akarná minden áron bebetonozva látni, csakhogy a saját belső problémái és gyengesége, valamint a riválisok vártnál nagyobb ellenállása és mozgósítható ereje ezt komolyan kockára teszi.

    Jelen idő szerint a technológiai téren már létező amerikai lemaradás van egyes szegmensekben, akár az informatikát, akár kommunikációs rendszereket, akár egyes high-tech fegyverzetet nézünk. Ez nyilvánvalóan nem azt jelenti, hogy az USA elmaradottá vált, hanem csak annyit, hogy riválisok egyes részterületeken már nemcsak beérték, de le is hagyták az eddig elvileg No1. technokrata birodalmat. Ezzel párhuzamosan hasonló visszaesés figyelhető meg a globális játéktérben, ahol az amerikai befolyás több területen is egyértelműen gyengül.

    Az amerikai politika növekvő agresszivitása és a kapkodásra mutató jelek is mind azt a sejtést erősítik, hogy nem egészen úgy halad „Amerika hajója”, ahogyan ezt elképzelték/tervezték. Ráadásul ez a helyzet döntően pont Amerika ostoba módon kivitelezett geostratégiájának a következménye, amire korábban már több neves szakértő is figyelmeztetett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük