(2817) Putyin gondolatai

Tibor bá’ fordítása online

A poszt 3 éves, jól bemutatja Putyin gondolatait.

Putyin egyértelmű figyelmeztetése


89. Útban a 90. felé

Szerző: Dimitri Orlov

A nyugati szajha média mindent megtett, hogy Churchill 1946. március 5-én elhangzott „vasfüggöny” beszéde óta, a legfontosabb politikai beszédet agyonhallgassa, amit nemrég Putyin elnök mondott Szocsiban.

Beszédében Putyin megváltoztatta a politikai játékszabályokat, ami abból állt, hogy a politikusok elmondtak egy beszédet a nagyközönségnek a nemzeti önrendelkezésről, de valójában a háttérben megbeszéléseket tartottak, amik keretein belül létrejött a tényleges megállapodás.Korábban Putyin megpróbálta ezeket a szabályokat betartani, ami mellett elvárta volna, hogy Oroszországot egyenértékű partnernek fogadják el. Ezen a konferencián kijelentette, hogy a game is over, megsértve a nyugati tabut, ami szerint közvetlenül a néphez nem lehet szólni az elit és a politikai vezetők feje felett. Pontokba szedve, röviden miről van szó:

  1. A jövőben Oroszország nem vesz részt játékokban, és hátsó szobák megbeszéléseiben, jelentéktelen témákban. Azonban Oroszország hajlandó komoly megbeszélésekre és megállapodások kötésére, amennyiben azok építőek a kölcsönös biztonság szempontjából, és tisztességen alapulnak, minden oldal érdekeinek a figyelembevételével.
  2. Jelenleg az összes globális biztonságot nyújtó rendszer romokban áll. Már egyáltalán nem létezik nemzetközi biztonsági garancia. Aki ezt elpusztította azt úgy hívják, hogy az Amerikai Egyesült Államok.
  3. Az Új Világrend építői megbuktak, mert amit elértek az egy homokvár. Hogy lesz-e Új Világrend, vagy sem nem Oroszországon múlik, de Oroszország nélkül nem jöhet létre.
  4. Oroszország előnyösnek tart egy konzervatív megközelítést a társadalmi rend reformálásánál, de nem ellenez más elképzelés megvizsgálását és vitára bocsátását, annak kiderítésére, hogy a bevezetése előnyös lehet-e?
  5. Oroszország nem szándékozik, Amerika folyamatos káosz kialakítsa által kreált zavarosban halászni, és nem szándékozik kialakítani egy saját birodalmat (ez teljesen felesleges, mert Oroszország részére a kihívást a hatalmas terület fejlesztésében van) Oroszország nem zárkózik el a Világtól, de ha valaki ki akarja rekeszteni a Világból, az egészen biztos vihart fog aratni.
  6. Oroszország nem próbálja saját ízlése szerint átalakítani a Világot, de nem is fogja megengedni, hogy bárki megpróbálja, megreformálja Oroszországot.
  7. Oroszországnak nem érdeke a káosz szétterjesztése, nem akar háborút, és nincs szándékában elindítani egy háborút. Azonban ma Oroszország úgy látja, hogy egy világháború kitörése szinte elkerülhetetlen, ezért felkészül rá, és folyamatosan készenlétben áll. Oroszország nem akar háborút, de nem és fél tőle.
  8. Oroszország nem akar aktívan részt venni azok megdolgozásában, akik még mindig építgetnek egy Új Világrendet, mind addig, amíg törekvésük nem ütközik Oroszország alapvető érdekeivel. Oroszország inkább csendesen szemléli, amit egyre többet kapnak a fejükre. De azok, akik megpróbálják a folyamatba behúzni Oroszországot, érdekeinek figyelmen kívül hagyásával, meg lesznek tanítva arra, mit jelent a vereség.
  9. Oroszországnak külpolitikájában, de még inkább belpolitikájában az ereje abban lesz, hogy nem az elittel fog kapcsolatot tartani hátsó füstös szobákban, hanem az emberekkel, a néppel.
  10. Még van esély arra, hogy kialakítsunk egy Új Világrendet, amely el fog kerülni egy világégést. Ebbe az Új Világrendben szükségszerűen benne kell lenni az Egyesült Államoknak, de csak úgy, ha minden más országnak is lehet beleszólása a nemzetközi törvények, és nemzetközi megállapodások, valamint az egyoldalú döntések tiltása mentén. Más nemzetek önrendelkezésének teljes körű betartása mellett.

Mindezt összefoglalva, a játéknak vége. Gyerekek tegyétek el a játékaitokat. Eljött az idő, hogy a felnőttek döntsenek. Oroszország erre kész, és a Föld?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

76 gondolat erről: „(2817) Putyin gondolatai

  1. A 3. vh. helyett elég lett volna fölkészülni Ukrajna lerohanására, de arra se sikerült.

  2. Re:1
    Sokszor írtam, nem mindig az, aminek látszik, avagy a medve bőrére nem tanácsos inni…
    Nagyon torz a nyugati szajha média képe az orosz-amerikai proxi háborúról, mondhatni teljes zöldség az egész, ezekből az infókból kb semmire sem lehet támaszkodni.
    Ha értelmes képet akarsz, akkor OSINT, ezzel már jól látszik ki miben hazudott.

  3. Hitler is hasonló, konstruktív beszédekkel indított, csak ott más szereplők kerültek ugyanebbe a köntösbe csomagolva. Aztán mi lett a Times „év emberének” nagy terveiből?! Hiába volt sok pontban neki is igaza! Egyedül szembe menni a Világgal… Gratulálok!

  4. Ha csak feleannyi erőt fektetett volna gazdaság fejlesztésébe, akkor már komoly emberként is tekinthetnénk rá. Így azonban csak egy állandóan háborúval fenyegetőző diktátor marad. A SZU/ Oroszország mindig is egy Jánus-arcú hatalom volt: minden pénzt a hadiiparba nyomtak, a többi elhanyagolása mellett. Ugyanaz a kommunista szemlélet, mint volt: nem is tudnak másképp gondolkodni.

  5. 4 – kacor:
    Valóban Putyin ugyanúgy fegyverkezik, mint a szovjetek, de ez utóbbi támadni akart, Putyin felkészül a védekezésre.

  6. Már terveztem küldeni a linket, ez a cikk most jó apropó is hozzá: Szergej Lavrov interjút adott az India Today-nek és az Al-Arabia-nak is az ukrajnai beavatkozásról, és annak okairól. Azt hiszem, érdekes lehet. Az India Today-nek mond többet.
    India Today:

    Al-Arabia:

  7. Újabb beszopott orosz propaganda. A ki tudja hogyan működő atomfegyvereken kívül Oroszországnak semmije sincs, ami miatt nagyhatalomként kellene vele bánjanak. Kb olyan, mint az MSZP hisztizése, mindenért Orbán a hibás, ők az őszinték – csak közben 5% törpepárt lettek.

  8. Tibor bá! „Valóban Putyin ugyanúgy fegyverkezik, mint a szovjetek, de ez utóbbi támadni akart, Putyin felkészül a védekezésre.” Aha… Szíriában is csak védekezett. Oroszország GDP-je kb. akkora mint Hollandia és Belgium összesen, vagy mint New York államé. Ha az oroszoknak nem lenne atombombájuk annyira érdekelné a világot, hogy mi van velük mint, hogy mi történik Ugandával. Az elmúlt 20 évben ahelyett, hogy a gazdaságot építette volna, irgalmatlan mennyiségű pénzt ellopott. Csak azok ülhetnek le az úriemberek asztalához akik szemérmesen lopnak, a banditákat kiközösítik. Putyin azt szerette volna ha egyenrangú gazdasági félként tárgyalnak vele. Meg is kapta az esélyt, de a folyamatos politikai ellenfél gyilkolásokkal, a gazdaságuk szétrablásával már túl büdös volt.

  9. A poszt 3 éves, de Putyin mindezeket 2014 októberében mondta el, tehát a beszéd közel 8 éves, vissza lehet tekinteni az elmúlt 8 évre, hogy mennyire valósult meg, amit Putyin akkor mondott.
    Pl a szerinte elkerülhetetlennek tartott világháború nem tört ki, vagy ha az ukrajnai „különleges műveletek” már ahhoz tartoznak, akkor épp ők indították el, noha a mese szerint Putyinnak „nincs szándékában elindítani egy háborút”.

  10. 5.: – Tibor bá’ –

    „Putyin felkészül a védekezésre.” !? Hogyan? Előcsapásnak nevezett háborúval? Mikor látod be, hogy ez területszerző háború? Már régen nem beszélnek azokról az okokról, amiket a háború első napjaiban harsogtak. Számomra egyértelmű volt, hogy ezek nem a „különleges hadművelet” okai, hanem ürügyei. Szerintem Putyinnál is azt kell nézni, hogy mit csinál és nem azt, hogy mit mond.

  11. Véleményem szerint a háború vesztesei Oroszország, Ukrajna és Európa, a nyertesei USA és Kína. A háború elhúzódása Európa, Oroszország számára katasztrofális, USA, Kína számára előnyt jelent. Európa hozzáállása nem racionális, de hogy ehhez a nép is asszisztál az számomra felfoghatatlen viszont nem lep meg, mivel most is masszívan beveszik az „ártsunk magunknak fölöslegesen, hogy mentsük meg a világot” propagandát. Bűnös mindenki aki a médiát követve hőbörögve, lázongva, oroszellenességétől elvakulva a tárgyalás, a megbékélés minden formájának ellehetetlenítésében aktívan részt vesz, hasonlóképpen gyilkos, mint a támadó fél.

  12. 12.: – András –
    Szerinted feltartott kézzel kéne tárgyalni Ukrajnának? Feltartott kézzel csak megadni tudod magad, tárgyalni nem lehet.

  13. Re:10
    Lesz itt még népszavazás is, ahol elsöprő többségben Oroszországhoz akarnak az ukrán részek csatlakozni, meg lesz az oldva ügyesben… 😉

    Egyébként jól láthatóan Putyin szembe p.sálja a NWO törekvéseit, nem is csoda, hogy ő lett maga a megtestesült patás, még az iszlám államnak is jobb volt a PR-ja a nyugati médiában, mint most a Putyinnak. Ha már itt tartunk, éppen az egyik ukrán elnöki PR tanácsos méltatta az IÁ-t, hogy milyen jó módszereik voltak a marketing területén, ennek szellemében született meg az a csodás mű, amiben egy ukrán népviseletbe öltözött nő sarlóval vágja át az orosz katona nyakát(„kivégzett” színész amúgy Azovos fickó volt), és felszólítja az ukrán népet, hogy csinálják meg az orosz genocídiumot(valaki berakta már ide is).

    Erre mondom azt, hogy sokkal jobb lenne, ha a vezetők pofoznák le egymást, és kihagynák a polgári áldozatokat. Ez az igényem egy darabig nem fog teljesülni, mert a direkt káosz okozás a cél, hogy az egregorba is beleíródjon az egymás iránti utálat…
    (több generációnyi egymás melletti békében való élés kell, hogy ez felülíródjon)

  14. 12. Kacor
    Bőven elkerülhető volt és jelenleg is megállítható lenne feltartott kéz nélkül is. Milyen arra utaló jeleket látsz hogy csak feltétel nélküli megadás vethet véget és nem létezik egy kompromisszumos megoldás ami garantálná a semleges sztátuszt is ? Volt rá próbálkozás ? Helyette a gyűlöletkeltés ment 8 évig és folytatódik most is amerikai érdekek feltétel nélküli kiszolgálásával, ukrán emberek feláldozása által. Amíg nincs rá akarat addig az öldöklés fog menni, szankciózgathatunk reggeltől estig, az senkinek se fog segíteni.

  15. Re:14
    Minél jobban bele megy a két fél a mocsárba, annál rosszabb lesz a tárgyalási pozíció.
    Ha az elején leülnek és megegyeznek(volt rá némi akarat), akkor ma nem lenne húsdaráló Ukrajnában. Az idő az ukránok ellen dolgozik, és egyre rosszabb pozícióból fognak tárgyalni, amit ha így folytatnak, maga az ukrán állam végét is fogja jelenti.

  16. A tárgyalásos békekötés ki van zárva, mert Washington háborút akar a végkimerültségig.

  17. Ukrajna abban bízik, hogy amikor kifinganak az oroszok, őket az USA ugyanúgy újjáépíti majd, mint anno Nyugat-Németországot. Ez a bizakodás nem légből kapott, mert a Biden adminisztráció is ebben gondolkodik. Így majd Ukrajna lehet az újjáépülő keleti vég központja Európában. Az oroszoknak meg marad majd egy NATO által ürüggyel szétbombázott Moszkva, meg Szibéria, hogy kitermeljék az USA csatlósoknak és Kínának a maradék olajat és földgázt.

    Kínában nem csalódtam. Beálltak a sorba. És persze nem tehetnek mást… Az „USA által telepített” vírus pengeélre állította a gazdaságukat, ami nélkül Kína sem létezik. Ki volt ez találva, nem csoda, hogy a beteg Putyin beleőrült!

    Szerencsénk, hogy jelentéktelen porszemek vagyunk. S jaj nekünk, ha egyszer előveszik majd, hogy ki hogyan és hova állt…

    Tiborbá:
    Amit az oroszoktól vártál, nem fog megvalósulni…
    Talán Kína később, egy komolyabb belső átalakulást követően megoldhatja.

    A nyertesek közül pedig ne hagyjuk ki Azerbajdzsánt!

  18. 17 – Horváth Csongor:
    Ezt a háborút Putyinnak meg kell nyerni, ha másképp nem egy III. világháborúval. Ezt már évekkel ezelőtt megmondta. Butaság nem komolyan enni a szavait.

  19. Aki a mostani Nyugat-Oroszország ukrajnai proxi konfliktusának azt a végkimenetelt jósolja, ami nagyjából a XX. század 90-es éveikben történt a Szovjetunió felbomlása után, t.i., hogy majd Moszkvában egy nyugati bábkormány kerül hatalomra és ennek végeredményeként az orosz energetikai és egyéb természeti kincseket a nyugati országok és elsősorban a multi vállalataik majd gátlástalanul szipolyozzák ki, miközben az orosz társadalom szociálisan és egyéb módon porig van alázva, nos, erre nem lehet mást mondani, csak azt, hogy az ilyen gondolkodásmód arról árulkodik, hogy az illető nemcsak az oroszországi állapotokról nem tud semmit, de igazából a világban végbemenő fontos eseményeket is alapvetően értelmezi félre. Mondhatni mérhetetlen primitivizmusról tesz tanúbizonyságot az ilyen „brit szakértő”. A helyzet teljesen más, a végeredmény is teljesen más lesz, nehéz megérteni, hogy ezt valaki nem fogja fel. Igazán komoly, mérvadó emberek a Nyugaton sem így gondolkodnak, nem ilyen egybites sémákban.
    A szajhamédia reflektorfényében most az ukrán konfliktus van előtérben. De a világban egyéb fontos dolgok is történnek, amelyek egy részének az összefüggéseit nem nehéz visszavezetni az ukrán eseményekre, de egy részük már jóval február 24.-e előtt is láthatóak voltak. És igen, van az úgy, hogy néha a lámpa alatt van a legnagyobb sötétség.

  20. 18: Tiborbá:
    Hát én bizony nem fogom „enni” Putyin szavait… 🙂
    Mi az, hogy meg kell nyernie?
    Persze, mert, ha elveszti vége van Oroszországnak. De ettől még egyáltalán nem biztos, hogy nyer!!

    19: Zsolt:
    Te meg azt nem érted meg, hogy a nyugat most erővel fogja elvenni az oroszoktól azt, ami maradt nekik, kvázi kizárólag a hatalmas földjeik alatt megmaradt nyersanyagokat. Hitler is erre ácsingózott, de nem jött össze neki, mert a Britek és az USA összefogtak a ruszkikkal ellene. Most senki sem áll az oroszok pártjára, s a nyugat csak arra vár, hogy Putyin Oroszországa ürügyet szolgáltasson az orosz birodalom európai, még viszonylag fejlett részének atombombázásához.
    Sajnos nem csak a Kremlben ülnek eszüket veszett idióták!

  21. Egy érdekes áttekintés arról, hogy meddig tudott kitartani néhány ország a náci Németország elleni háborúban:

    Dánia 6 óra
    Luxemburg 1 nap
    Hollandia 5 nap
    Jugoszlávia 11 nap
    Belgium 18 nap
    Görögország 24 nap
    Lengyelország 27 nap
    Franciaország 1 hónap és 12 nap
    Norvégia 2 hónap és 1 nap

    Mellékelem a belgiumi és hollandiai háborús események krónikáját, ha valakit érdekelne:

    https://vilagbarangolo.blog.hu/2020/07/20/villamhaboru_nyugaton?msclkid=2c9ed3efcfca11ecb98a33cd55fa8282

    https://vilagbarangolo.blog.hu/2020/08/24/villamhaboru_nyugaton_2_resz?msclkid=4ef60745cfca11ecbbcfa881f76b8266

  22. 14.: – András –

    Egy lehetséges megoldást mondjál azon kívül, hogy az ukránok elfogadják az orosz diktátumot és megadják magukat!

  23. 22, 23.
    Hát éppenséggel lehetne kezdetni mutatni hajlandóságot tárgyalni területi meg kisebbségi kérdésekről. Míg azt fújják hogy 1 centit se addig nincs kivel tárgyalni. Ha egy adott terület lakói orosz többségben vannak, elszakadni kívánnak de Ukrajna erőszakkal s aggreszióval mégis bent akarja őket tartani, akkor Oroszország helyében én is rég megtámadtam volna. Jogosnak s demokratikusnak tartom, hogy egy adott terület lakói eldönthessék hogy hová akarnak tartozni. Lehet most a csecsenekkel példálózni de az nem változtat a tényen, akkor Oroszország ellenében beszéltem mert akkor a csecseneknek adtam igazat ugyanezen okból kifolyólag.

  24. Mennyire reális/valós egy szavazás miután lerohannak és elfoglalnak egy régiót?
    Putyinék az összelopkodott pénzből fölvásárolhatták volna a régiót majd a fellendülést követően simán megszavaztathatták volna az ott lakókat, és még talán esélyük is lett volna. Most még az oroszajkúakból is sokan jobban utálják őket, mint valaha.
    Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az orosz diktatúrát ki akarja importálni egyáltalán, a kis országok zsebdiktátorain kívül.
    És akkor az Oroszországon belüli támogatottság is csak a diktatúra által vezérelt médiában mutatkozik teljesen egységesnek.

  25. 25.
    Pedig ennek kell megtörténnie másképp ott béke soha nem lesz. Mennyire reális azt feltételezni, hogy kivonulás után az ukránok hirtelen jófiúkká változnak s tiszteletben fogják tartani a kisebbségek emberi jogait, nem fogják folytatni az elnyomást, a népírtást mikor erre még csak távolról se mutattak s mutatnak hajlandóságot sőt, egyre csak rosszabbodik a hozzáállásuk? Ha onnan az oroszok kivonulnak, ottan a kisebbségekre tragikus sors fog várni ez szinte garantált. Mutatott a nyugat bármiféle empátiát mikor végig kellett nézzük mit műveltek a kárpátaljai magyarokkal ? Nem érezte senki hogy oda be kéne vonulni s rendet teremteni ? Most hogy nincsenek éppen nyeregben, nem kéne tanúsítsanak egy minimális jóindulatot, hogy igen voltak problémák de fogunk lépéseket tenni, hogy a gyűlölet s a kisebbségek elleni elnyomás megszűnjön? De helyette ítélkeznek, követelőznek, lekezelnek mindenkit, gyilkolni akarnak. Nincs más megoldás, ott ahol kisebbségek vannak többségben, szavazni kell s leválasztani az elnyomás alól ha úgy döntenek másképp a vérengzés nem fog megszűnni, benne van az ukrán vérben, addig nem állnak le míg meg nem „tisztítják” az országot, erre ők maguk is utaltak többször.

  26. Nem menti fel semmi/senki őket a nemzetiségieket érő atrocitások miatt. De a nyílt háború okozta károk (emberi és anyagi) nagyságrendekkel nagyobbak. Evvel az oroszok az oroszajkúakat is magukra haragították részben, míg az ukránokat egységesítették, a szélsőséges nacionalista csoportokat bemosták a honvédők közé.

    Az egész háború megkezdése hiba volt az oroszok részéről. Ha bejött volna, hogy újjongani fognak az ukránok hogy felszabadítják őket, kizárólag akkor jöhettek volna ki pozitívan belőle. De akkor jön a kérdés, hogy a titokban tartott donbas-i offenzívájuk 2014 óta miért nem talált hasonló fogadtatásra. Már ebből rájöhettek volna. Csak valószínű, hogy az évek alatt annyira beszopták a saját propagandájukat, hogy nem maradt ép eszű döntéshozó. (Mert ha lett is volna azt a rezsim elteszi láb alól.) Persze a diktátor Putyint sem győzi már meg senki annyira meghülyült a pár év elzárkózása alatt.

  27. 27.
    Nem mentem fel az oroszokat sem, valójában ők is belesétáltak ebbe a csapdába, viszont az elmúlt 8 évben szinte könyörögtek, hogy vessenek véget ennek, ukrán részről semmi válasz nem volt, helyette valósággal hagyták lerabolni az egész országot nyugat által, az embereket mélyszegénységben tartva. Most is elszabotálnak minden tárgyalást meg annak lehetőségét, a nyugat fegyverekkel meg szankciókkal nem a békét segítette elő hanem mélyítette a válságot. Az meg végképp érthetetlen az európaiak miért áldoznak fel több 100 éves fejlődést, tudást, jólétet mit mi is példaképnek tekintettünk egy korrupt országért, aminek ráadásul semmi értelme nincs, semmit nem segít, nem javít a helyzeten.

  28. Mert vannak alapelveik ami a nyílt agressziót, mint megoldást kizárja?

    És miért nem tudták ezt az oroszok maguktól? Mert ment a teszetosza hozzáállás általában Európában.
    De nem jött be a blöff. De ahelyett, hogy minimalizálnák a veszteségeket, és visszalépnének, súlyosbítottak a helyzeten. Mindezt azért, hogy Putyin arcvesztését/bukását megakadályozzák valahogy. Azért ez túl nagy ár egy diktátorért akiért egyébként sem lenne kár.

  29. 29.
    Hát azt csak remélni tudom, hogy volt annyi eszük, hogy belekalkulálják a jelenlegi kimenetel lehetőségét is, mert ha nincs konkrét terv kivezetni a dolgot s ténylegesen sarokba vannak szorítva akkor az nem túl jó előjel. Valaki kell engedjen, szerintem minden lapot még nem játszottak el, valamennyit már engedtek de visszalépni teljesen nem fognak míg náluk az atom és olyan kiút lehetősége nem biztosított, ami nem jelent gazdasági és politikai katasztrófát. Minél tovább húzódik annál nagyobb a befektetés, annál kisebb az esélye hogy visszalépjenek.

  30. Nagyon furcsa az, hogy az alábbi dolgok még senkinek sem ütöttek szöget a fejében:

    1. A háború kezdete óta rendkívül alacsony a bevetett katonák létszáma.
    50 ezerről indult, most valahol 125-175 ezer közöttire teszik, ami kábé a hidegháborús Magyar Néphadsereg szintje volt.
    Csak viszonyításképpen: 1991. Sivatagi Vihar 950 ezer fő USA/Szövetséges katona, 2003. Irak 160 ezer fő támadó katona (addigra Iraknak már nem volt számottevő katonai ereje).

    2. Oroszország elzárja a gázt, kőoalajt, nem szállít szenet, vasércet és nem ad elektromos áramot sem Ukrajnának. Kábé 3-4 hét és Ukrajna magától kifekszik mindenféle háború nélkül.
    Ehelyett egy alulkalibrált haderővel balhéznak Ukrajnában a mai napig.

    Valakinek valamilyen ötlete esetleg?

  31. Re:30
    Nekem úgy tűnik, hogy az ukrán hadsereg most esik szét végképp, és bár funkcionálisan nem működik most sem már, nem lesz fegyverletétel, mert akkor ez egész ukrán/nyugati média légvár összedőlne.
    A nyugati fegyver viszont áramlik, igaz lassan nem lesz aki kezelje, ez önmagában elég indok az orosz katonai jelenlétre.

    Kicsit megúszósnak tűnik Putyin részéről ez a háború, nem akarja a hátát szabadon hagyni Kína felé, lehet ezért nincs akkora csapatlétszám, plusz az emberanyag sem lehet túlságosan topon, mert a papíron lévő technika szét van lopva.
    (Elég komoly hadi reform lesz szerintem az orosz részről a háború lezárását követően, mert strukturális problémákat meg kell oldaniuk.)

  32. 24.: – András –

    Megadtam a lehetőséget, de nem tudtál élni vele. Amíg az orosz agresszorok ott vannak, az ukránok addig nem tárgyal(hat)nak, mert Putyin szavának nem lehet hinni: a Budapesti Egyezményt sem tartja be. Ez nyilvánvaló. Az oroszok pedig nagyhatalmi ambíciójuktól hajtva nem akarnak kimenni, mert ők nem olyanok. Igaz, hogy harcolni sohasem szerettek, hanem küldték a kozákokat meg a tatárokat. Ez az igazi proxi-háború, amit mindig is csináltak Koreában kezdve, Vietnamban folytatva. Sajnálom, hogy válasz helyett újból a Pravdát ismételed nekem.
    Egyetlen: Tedd le a kezed, a fejedet akarják – https://www.youtube.com/watch?v=Dgt7tCMVrok

  33. 30 – MangaM

    Ugyan, hiszen te magad is írtad már korábban, hogy az oroszok alul méretezett katonai erőkkel vonultak be Ukrajnába!

    A kettes pont meg szintén sok mindenről árulkodik.

    Ötlet akármennyi van, mindenki megtalálja benne a magának valót. 🙂

    1. Putyin megőrült, csak az emberei – civilek és katonák – nem mernek szólni! Ha meg igen, csak azt mondják, amit hallani akar! 🙂

    2. Putyin és az összes embere egyszerre őrült meg!

    3. Az oroszok úgy fogják fel ezt az egészet, mint egy jó kis hadgyakorlatot, beküldenek jó alakulatokat is meg gyengébbeket is, mindenki kap lehetőséget a katonai kiképzésre valós körülmények között. Ez a pont önmagában, természetesen, nem állhatja meg a helyét! Ezért aztán vodkát is ígértek!

    4. Jalta II. már az amerikaikkal régen megtörtént, az egész egy totális színjáték, üzleti és politikai érdekből Európát szívatják meg, de rendesen! Az oroszok és amerikaiak maguknak meg Kínának osztottak csak lapot.

    5. Jalta II. már megtörtént, de egyes befolyásos nyugati körök ezt nem hajlandóak elfogadni. Hiba azt hinni, hogy a Nyugat egységes konglomerátum, kemény belső harcok folynak különböző érdekek mentén. Magán az USA-n belül is, a szélesebben vett Nyugatot már nem is említve…

    6. A fenti meglátásod azt jelzi, hogy az oroszok egyáltalán nem sietnek. Ez legalábbis azt jelenti, hogy az idő nem ellenük dolgozik. Ha ez így van, meddig tarthat még a konfliktus? Még hónapokig, netán évekig? Mi fog közben történni? Hogyan alakul át a világ?
    Netán ez fog bekövetkezni?
    https://thenewsdept.com/world-news/57546.html

    (azt hiszem az eredeti szöveg a Le Figaro-ban fizetős)

    7. A Nyugat meg akarja szerezni az orosz energetikai és természeti kincsek feletti ellenőrzést. Oroszországot kisebb részekre akarja darabolni, mindegyik élére egy nyugati bábkormány rakni. Ha egyben maradna az ország, akkor is, természetesen. Az oroszok ezt jó ötletnek tartják és asszisztálnak hozzá . Nagyon erős a mostani moszkvai rendszer belső ellensége, az ötödik hadoszlop diktál, néhány oligarchával az élén (ha valakinek nem szimpatikusak az oligarchák, választhat magának más mumust!).

    8. Azért van áram, meg víz, meg internet, meg minden Ukrajnában, mert az oroszok az istennek sem tudják eltalálni a célpontokat!

    9. A többi orosz katona nem akart Ukrajnába menni. Esetleg a Krímre, nyaralni.

    10. Kevés a vodka a hadseregnél, a ruszki katonák direkt szabotálják ezt az egész cécót!

  34. 33. Kacor:
    Nem motivál semmi hogy általad kiszabott lehetőségekkel élve meggyőzzelek, pravdat nem olvastam, simán elmondtam a véleményemet de egyértelmű az álláspontunk közötti nagy távolság ami nyilvánvalóvá teszi számomra, hogy más szellemiség szövi át gondolatainkat, ami csak parttalan vitákat eredményezne párhuzamosan elbeszélve egymás mellett. Sokkal többről van szó mint hogy ki mennyire hiteles. Az idő megmondja majd kinek van igaza de akkor már totálisan mindegy lesz, meg most is nagyjából az, csak most még van aki hiszi hogy a nyugatot a jóindulat, az empátia, erkölcsi felsőbbrendűség vezérli.

  35. 34. Zsolt

    Persze, már első perctől kezdve hihetetlen volt, hogy valaki 30-50 ezer katonával villámháborút indít egy Ukrajna méretű ország ellen, ami 600 ezer km2 és 35-40 millió ember lakja. Ide nemhogy 50 ezer, de az ötszöröse is kevés lenne, arról nem is beszélve, hogy több milliós nagyvárosok elfoglalásáról is beszélt a média.
    Ez mind szép és jó, de akkor szerintem 1 millió katonával kellett volna indítani a balhét, ha ez lett volna – vagy pontosabban – ez volna a valódi cél.

    Ami gyanús, hogy oké, tegyük fel, az orosz katonai tervezők ekkora gigantikus benézést követtek el és rájöttek arra, ami alapból teljesen nyilvánvaló volt, hogy kevés a bevetett katona. Azóta eltelt két hónap, simán kivonultak közben az északi területekről is, de közben sehol semmi komolyabb valós erősítés azóta sem. Erre akartam utalni az előbbi hozzászólásomban.
    Azt ígérte a média, hogy majd május 9.-én aztán jön a nagy durranás és meglátja a világ, hogy Putyin micsoda bejelentéseket tesz és elrendeli az általános mozgósítást is.
    Eljött május 9. és semmi. Uncsi beszéd, megszokott felvonulás, még a légierős parádézást is lefújták.

    Mi van, Oroszországnak csak 150 ezer bevethető katonája van meg pár száz elavult tankja és jónapot?

    Zajlik egy háború, néztem anno a Kijev külvárosaiban zajló műveletek videóit, láttam repülőgép lelövést is Kijev felett, miközben a város díszkivilágítva, mindenki netezik és okostelózik… ez mi a f@szom gyerekek? Valami vicc?

    Az még hagyján, hogy az oroszok némi nyersanyag és villamos energia elzárással úgy tudták volna kifektetni Ukrajnát, hogy egyetlen lövés sem dördül. Ehelyett látok egy Tesco gazdaságos háborút, ahol kizárólag a nagy pontosságú cirkálórakéták nagyszámú bevetése mutatja egyedül, hogy van valami katonainak látszó cél, de hogy az mi, az továbbra is homály.
    Közben vígan szállítanak az oroszok gázt és olajat Ukrajnának is, sőt, még elektromos energiát is adnak.
    Értitek nem?
    Hát valamivel csak fel kell tankolni az ukrán harckocsikat is, na.

    Azt sem értem, hogy Vic Nulland elpattintott 5 milliárd dolcsit a Majdanra 2014-ben, de az elmúlt 8 évben Putyinnak nem futotta – legyünk nagyvonalúak –cserébe mondjuk rááldozni potom 25 milliárdot egy ellen-Majdanra?
    Olcsóbb is lenne, mint ez a háborúsdi, rejtettebb is és sokkal hatékonyabb.
    Ne feledjük, Ukrajnáról beszélünk!

    Közben kétnaponta azt ígéri a nyugati mainstream, hogy nem lesz atomháború.
    Juhé!
    Az orosz megmondó emberek meg azt ígérik, hogy de lesz!
    Nabammeg.

    Általában szeretek logikusan – vagy legalábbis annak tűnően – gondolkodni és némileg közelíteni a realitásokhoz, de nagyon nehezen tudnék most bármi hihetőt mondani erre a globális show műsorra, amit próbálnak eladni valami elfuserált harmadik világháborúként.
    Tragikomédia ez az egész és senki se értsen félre, dehogy akarok nagyobb háborút/atomháborút, már ez a sz@rság is sok, amit most tolnak.

    Döbbenten nézem az amerikai elnök megmozdulásait, még döbbentebben az európai elit debilségét, Putyinékra meg lassan szavakat sem találok.

    Tudom-tudom, velem van a baj.
    Eddig azt hittem, hogy komoly nagyhatalmak komoly politikusai irányítják a világot, ehelyett idióták gyülekezetének pitiáner maffiaszintű sz@rkeverését látom Washingtontól Moszkváig bezáróan mindenhol.

    Vagy ezek totál hülyék, vagy minket néznek totál hülyének és tolnak egy elképesztően abszurd filmet főműsoridőben.

  36. Nem értem a hozzászólások azon részét, ami orosz ellenes.
    Egyenlőre Európa onnan kapja a viszonylag olcsó gázt és kőolajat, acélt, csipekhez ritkaföld fémeket
    . Amire az európai piac épül, az az autógyártás, és nagyjából ennyi. Azt sem sikerült úgy megoldani, hogy az emissziós norma miatt ne kelljen trükközni. Őszintén én biztosan nem vezettem volna be az üzemanyag árstoppot.

    Használj értelmezhető autót ha be akarsz vásárolni, vagy ha a gyereket viszed az oviba. Nem kell oda három és félezer köbcentis részben hibrid teheraútó. Minek?
    Mert megteheted?
    Ha nem fogod fel, hogy a gyerekeid életével játszol, akkor ki érti meg helyetted? Nem világos? Ennyire primitív vagy? Akkor a szavazati jogodat is elvenném.
    Régebben kimerült ez annyiban, hogy télen körtét zabáltál vagy sárgadinnyét. Ma „zsenik” kitalálták a hibrid hajást négyezer köbcentis szarokba, hogy ne kelljen több adót fizetni. Parkolni nem tudsz, vezetni sem.

  37. MangaM,

    „Valakinek valamilyen ötlete esetleg?”
    Ennek a háborúnak a takarásában a globális ellátási rendszereket tovább cincálni azért, hogy az valamennyire irányítható módon összeomoljon.
    Az irányítottság már tetten érhető abban, azt már elérték, hogy a nyugati lakosság többsége azt követeli, hogy had éljen rosszabbul, mint eddig csak az orosz gonosz pusztuljon.
    Teszik ezt úgy, hogy életükben egyetlen nap sem éheztek, fáztak, de ők azért bevállalják.
    Távolabbi cél lehet, hogy a globális rendszer egy jóval kisebb létszámmal és totális ellenőrzés mellett újra induljon. Legalábbis nagyon erre hajaznak a világunkat alakító események.

  38. 37. Dan
    ” Használj értelmezhető autót ha be akarsz vásárolni, vagy ha a gyereket viszed az oviba. Nem kell oda három és félezer köbcentis részben hibrid teheraútó. ”

    38. Károly
    “Valakinek valamilyen ötlete esetleg?”

    Görög kutatók egy olyan autót építettek, amelynek benzinfogyasztása nulla.

    Giannis Podaratos- (Gyalogos János), a kutatócsoport vezetője szerint az innovatív autó „100%-ban környezetbarát, nulla benzinfogyasztással”, és teljes egészében újrahasznosítható anyagokból: fából és kőből készült.
    Valójában, amint a kutatók rámutatnak, sebessége akár 120 km/h-t is elérhet hosszú lejtőn és 140 km-t is erős hátszéllel.
    Érdemes megjegyezni, hogy érdeklődésüket az új autó iránt már olyan nagy autógyártók is jelezték, mint például a Peugeot ( Πεζο= gyalog), amely közleményében hangsúlyozza, hogy Peugeot 2 ( kétlábas gyalogosok?) néven beépítheti kínálatába.

    https://tovatraxi.com/wp-content/uploads/2022/05/neo-autokinhito-me-mideniki-katalanolis-benzinhs-parousiasan-ellines-ereunites-main-tovatraxi.com_.jpg

  39. 38. Károly

    Igen, valami hasonlóra tippelnék én is. Eddig szinte csak két dolog biztos:
    1. a nyugati média/politika hazudik
    2. az orosz is

  40. 36 – MangaM

    „Vagy ezek totál hülyék, vagy minket néznek totál hülyének és tolnak egy elképesztően abszurd filmet főműsoridőben.”

  41. 36. MangaM:
    Véleményed összhangban van a a világjárvánnyal kapcsolatos korábbi sejtésemmel is aminek alapja hogy minden vezető egy kézre játszik, eljátszva a neki kiosztott szerepet egy közös cél érdekében ami túlmutat országhatárokon, ki milyen néphez tartozik teljesen irreleváns ebben az egyenletben. A háború körüli ellentmondások, látszólag őrült, irracionális döntések hasonló mintát mutatnak, ugyanazokkal a szereplőkkel, csak a színdarab más, a közönség ugyanaz és hasonlóképpen beveszik az egészet úgy ahogy elő van írva. Próbálok nem adni hangot ennek itten, de sátáni erők ezek, minek célja az emberek elkárhoztatása, agy nélküli zombivá változtatása média meg manipuláció által. Az oroszok nem gyilkolni akarnak, hanem megállítani ezt az őrültséget, az ortodox egyház még ellenáll a nyomásnak, Putyin is meg Orbán is nehéz helyzetben van, mert előbb utóbb színt kell valljon hogy hová akar tartozni, aki ellenáll vagy aki behódol .

  42. 43. András
    Most hallgattam meg egy elemzést, nagyon jó volt.
    A végkicsengése viszont kevésbé…, ha igaz, akkor a helyzet sokkal rosszabb, mint amit mi itt elviccelgetünk.
    Egyelőre emésztem a dolgot, majd visszatérünk még erre.

  43. 42:
    Ez miért is független ? A többi pedig miért nem ? És ki szerint független avagy nem független egy konkrét hírforrás/média ?

  44. 46.: – berko –

    Attól, hogy nem a KGB híreit olvashatod ott.

  45. 47: Ki mondja meg, hogy mik a KGB hírei és ki mondja meg hogy melyek nem a CIA hírei ?

  46. 48 – berko

    Igazából mindenki olvasson, amit akar!

    Mindenesetre a Mediazona alapítója a Pussy Riot két tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljochina, akik – többek között – szeretnek élő macskákkal dobálózni meg a vaginájukba fagyasztott csirkét feldugni.
    Több információ róluk például itt:

    https://mandiner.blog.hu/2012/08/21/pussy_riot_a_szabad_szolas_hatarai

    Úgyhogy úgy van, ahogy Kacor mondja, itt nem fogsz KGB híreket olvasni, többek között azért sem, mert Oroszországban már jó ideje nincs is KGB. Csak Fehéroroszországban, de lehet, hogy Kacor ezt így értette. 🙂

    Majd én is néha olvasgatom, hogy tudjam, hogy mit gondol az oroszok kb. 0,03 %-a Oroszország és a világ dolgairól. Mondom, nincs ezzel semmi baj.

  47. 49. Zsolt

    Kacor tudja, h hol kell keresni a független médiát. ?

    De ez a legkeményebb az egyik alapítóról.
    ”2008-ban Dmitrij Medvegyev elnökké választása alkalmából a moszkvai Biológiai Múzeumban orgiát szerveztek, amiben részt vett a Pussy Riot egyik tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova is, mindenórás terhesen, négy nap múlva meg is szült.”

    Biológiai Múzeum? Jó helyszín. Van erről felvétel? Oké, inkább nem kérdeztem semmit… a macska rúgja meg őket.

  48. Egyre gyakrabban lehet olvasni a III. vh-ról itt is, ott is. Ez egyáltalán nem megnyugtató.

  49. 51

    Én (sajnos) a csirkefeldugós videót láttam, nagyon beteg….
    De attól még el lehet olvasni a híreket

  50. 53.

    Persze, csak már nagyon unalmas hallgatni a közéletben ezt a független, objektív sajtó (FOS) szöveget. Minden sajtó valamitől, valakitől független. Csak a tulajdonostól nem. Így érdemes minden hírportált olvasni.

  51. Érdekes adalék, hogy miért lehet viszonylag kevés bevethető orosz katona Ukrajnában:

    https://www.theguardian.com/world/2022/may/12/they-were-furious-the-russian-soldiers-refusing-to-fight-in-ukraine

    A lényeg összefoglalva:
    Joguk van megtagadni az Ukrajnai bevetést az orosz katonáknak, mivel nem deklarált háborút Putyin Ukrajna ellen – mindaddig, amíg Oroszországban vannak a normál állomáshelyükön. Max áthelyezhetik őket máshová (ezt egyébként is megtehetik), de nem kaphatnak semmi büntetést (börtönt) érte és nem is hurcolhatják hadbíróság elé őket parancsmegtagadásért. Azaz a részvétel jogilag önkéntes alapú, mégha a felettesek fenyegetik is a katonákat, hogy elvállalják az ukrajnai bevetést.

  52. 56 – d311c

    Na, és még mondja valaki, hogy Oroszországban nincs demokrácia! 🙂 Nicsak, még a hadseregükben is csak úgy burjánzik! 🙂
    Más hadseregek is igazán példát vehetnének; sőt, szavazni is kellene, hogy akar-e valaki háborúba menni vagy nem!

  53. 58 – hargi

    Scholz máris telefonált is Putyinnak. A hír mai, friss. Lehet, hogy valamelyik német gyáriparos Rüdiger előtte felhívta, hogy csináljon valamit!
    Mert Európa annyira meglesz az orosz energiahordozók nélkül. Nagy pofájú, szánalmas, kétszínű banda! Pofáznak, hogy nem kell a gáz meg az olaj a ruszkiktól, amikor meg az oroszok lépnek valamit, akkor sikoltoznak! De Magyarországra meg a közép-kelet európai kis államokra meg nyomást gyakorolnak!

    https://www.reuters.com/world/europe/putin-scholz-discuss-blocked-ukraine-peace-talks-kremlin-2022-05-13/

    Írhatnak itt lózungokat, a gáz volt a téma, ez az egész Jamal-ügy…

  54. Re:58
    Akkor fel lehet kötni a gatyát, avagy a bundabugyit, és a 3 réteg pulóvert.
    Majd Hansék pont úgy fognak ülni az irodában, mint a kínai társaik, nagykabát, vastag nadrág, csizma, franc fogja fűteni a drága gázzal, pardon, a gázhiányban a melósokat.

    Minő véletlen, némi korrelációt vélek felfedezni:
    https://www.portfolio.hu/global/20220511/ukran-katonakat-kepez-ki-a-nemet-hadsereg-az-egyik-legmodernebb-nemet-fegyver-hasznalatara-544165
    Ha véletlenül nem képeznék ki a derék ukránokat, és nem kapnának nehézfegyverzet utánpótlást, akkor valahogy csak megnyílnának újra a csapok…
    Szorgosan lehet most mormolni az imákat a német/lengyel templomokban, hogy ne legyen hideg tél, mert szívás lesz belőle…

  55. 59. Zsolt

    Persze, ugyanúgy, ahogy Trudeau se az Ukrajnába távozott kanadai tábornok miatt ment oda, hanem csak Zelenszkijt biztosítani a szolidaritásáról

  56. 61 – hargi

    Trevor Cadieu már Moszkvában van, az amcsi Roger Cloutier még nagyobb fogás volt és még lehetnek további magas rangú francia, német stb. tisztek még most is az Azovstal katakombáiban. Trudeau hiába ment Kijevbe, illetve nem, bizonyára bohóctalálkozó volt ott.

  57. 58. hargi,

    Érdekes módon a TTF európai gáztőzsdén mégsem ugrott fel az ár, sőt még picit csökkent is reggel óta.
    Ha a ruszkik szerették volna felverni az árat -amire most jó esélyt láthattak, mivel tegnap az ukránok állították le egy csövön az Európába tartó gáztranzitot – akkor ez eddig nem jött össze.

  58. Re:63
    Ez nettó tőzsdemanipuláció, hogy ne dőljön be minden dominó szerűen.
    Ahogy az ukrán hrivnya sem omlott össze, pedig klasszikus államként nem funkcionál már… Normál esetben lyukas garast sem érne a pénzük, ennek ellenére van még értéke, mert kellően alátámasztották nyugatról, és ez így is fog maradni akkor is, ha már mindent szétlőttek,de még nem adta magát a komikus(nem is fogja, az utolsó ukrán katonáig „harcolni” fog). Amúgy a pasas stimulánsokon él már egy ideje, idő kérdése, hogy pszichésen mikor omlik össze, mert néha-néha elszabadul a médiában.

  59. 64.

    Eddig elég jó indikátor volt az európai gázhelyzetre, várakozásokra (félelmekre).
    Amikor decemberben felugrott az ár 160 euró fölé, majd a háború kezdetekor szintén, akkor valahogy nem jutott eszedbe a manipuláció.
    Aztán az is kérdés, hogy ha manipuláció, akkor miért volt tavaly ilyenkor egy mw gáz ára ezen a tőzsdén 20 euró alatt, most pedig miért van 97 eurón (és ez még alacsonynak számít)?
    Szóval ez a manipulációról szóló szöveg több sebből vérzik. Mondhatnám légből kapott duma.

    Azért is érdekes ez a TTF árszint, mert az orosz szerződések ehhez vannak kötve.

    „Ahogy az ukrán hrivnya sem omlott össze, pedig klasszikus államként nem funkcionál már”

    De Ukrajna nagy része most is funkcionál klasszikus államként. A harcok az ország területének kb. 10 %-ra terjednek ki. REngeteg pénzadomány érkezik Ukrajnába, azonkívűl rengeteg pénzt küldenek haza az ukránok külföldről, amit többnyire ukrán fizetőeszközre váltanak. Van kereslet tehát hrivnyára. Nincs itt semmi varázslat, csak túl sok összeesküvéselméletet olvastál. 🙂

  60. Törökorszag nem fogja támogatni Finnország és Svédország Nato tagságát . Indoklásként legfőképpen a kurd kérdésben játszott szerepüket emelték ki török illetékesek ,maga a török elnök szerint kurd terroristákat támogató személyek ülnek a két ország parlamentjében.

    Akkor erről ennyit…végül is orosz segítség nélkül – ha ez igaz – az Erdogan elleni puccskísérlet akár sikerrel is járhatott volna. Másrészt az orosz jelenlét hiánya a Közel- Keleten és Észak- Afrikában beláthatatlan következménnyekkel járna és ez minden ottani tényezőre és szereplőre kihat így Törökországra is. Nem beszélve a Kaukázus régióról. Nem biztos ,hogy Ankara számára ez kedvező folyamatokat indítana el. Vajon mit tudna ajánlani a Nyugat hogy Törökország feladja ezt az álláspontját?

  61. 66.
    Szerintem meg támogatni fogja, csak most ez zsarolási pozíció számára. Kérhet ezt-azt (vagy legalábbis azt hiszi)… valahonnan ismerős ez a politika. 🙂

    Erdogan papa szépen be lesz fenyítve az USA által, ha túl makacs lenne.

  62. Oroszország szombattól leállítja az áramexportot Finnországba

    #https://www.portfolio.hu/global/20220513/oroszorszag-szombattol-leallitja-az-aramexportot-finnorszagba-544817

    Tavaly 8.2 milliárd kilowattóra áramot vettek a finnek az oroszoktól, ami az orosz áramexport 37%-a, tehát elég jelentős tétel.

    Kérdés, hogy az oroszok magukkal vagy a finnekkel szúrnak ki? Inkább magukkal mert ez nem egy racionális lépés, hanem putler tehetlen tombolása. Magát és az országát egyre mélyebbre süllyeszti a mocsárba.

  63. 67

    Természetesen lehet Törökországot zsarolni a Nato bővítés ürügyén talán még arra is rá lehetne venni hogy visszavonuljon a saját határai mögé az említett régiókban de ha mellette Oroszország is kiesik mint tényező akkor nem tudom hogy képes lesz e az Egyesült Államok a helyükre lépni vagy akár akar -e ..persze ha a káosz a cél az már más kérdés. Mert ugye a demokráciaexport az nem sikerült.

    Amúgy kíváncsi lennék arra ,hogy tervezi ellátni Ukrajnát energiával az Unió ha már önmagát leválasztja az orosz energiaimportól és Ukrajna is.

  64. Re:65
    Azért az elég erős, hogy funkcionál…
    Ilyen helyzetben lenne pl Magyarország, akkor már a sok nullát nem tudnád megszámolni a pénzen.
    Nincs üzemanyag, termelő gyárak leálltak, mert nincs alapanyag, áram ellátás akadozik, közmű szolgáltatás akadozik, nyugdíj kifizetések hol van hol nincs mint a mesében, egészségügy romokban. Annyira érték álló az ukrán pénz, hogy ha valakit le akarsz fizetni, pl egy vámost, hogy férfiként engedjen át a határon, eurót kér cserébe, nem helyi pénzt, bő 30% GDP esés és az alap infrastruktúra romokban van. Soroljam még?
    Egész egy orbitális nagy lufi, kb azért nem omlott még össze a pénzük, mert nem spekulálnak ellene, mert most tilos, hisz Putyint le kell verni a középkorig.

    Miért spekulatív az ár?
    Pl azért mert pár hónapja csak a kapacitás hiány félelmétől elszálltak az árak, és most, amikor valóban nem jön gáz, akkor a piac tudomást sem vesz róla. Tök logikus közgazdasági mintapélda. Amiből nagyon kevés van, és nagyon kell, az olcsó lesz.
    Természetesen minden rendben van, a fényes hidrogén jövő mindent megold, és egy csapásra gomba módra kinőnek az LNG terminálok és LNG tankerek.
    Álmodj királylány… 🙂

    Re:69
    Majd a mindig 25 év múlva kész fúziós erőmű megoldja, azt a pár évtizedet összeszorított foggal kibirjuk a faeke mögött, máskülönben 3 alsó gatya, és 4 pulóverben egész jó a klíma az 5 fokos lakásban. 😉

  65. 70.
    Spekulatív vagy nem spekulatív. Eddig is nonszensz volt, hogy putler fenyegetőzött, az ár felszaladt. Kicsit elzárt, az ár felszaladt. Az európai országok egymásra licitáltak a gázért, putler meg röhögött rajta és jó nagyokat kaszállt.

    Csakhát minden jó véget ér egyszer. A németek az orosz gázfüggőségüket pár hónap alatt közel felére csökkentették. napról napra csökken az orosz gáz aránya az európai piacon, miért kellene akkor az árnak úgy rángatóznia, mint fél éve vagy akárcsak 2-3 hónapja? Ráadásul itt a nyár, jóval kevesebb gáz kell, plusz a németeknek (és másoknak is) rohadt sok szolár árama is van.

    Európa meg fogja oldani a gázproblémáját. Majd lesz az orosz helyett azeri gáz, afrikai gáz, felpörögnek a LNG szállítmányok is, később megnyit a román gázmező. Persze magasabb lesz az ár jóval, mint 2021 nyaráig. A mostaninál sokkal drágább szerintem nem lesz.
    Az oroszok pedig szívni fognak, mert az Európába eddig eladott 150-200 milliárd köbméter gázt nem lesz, aki megvegye.(Nem, Kína sem fogja megvenni, legfeljebb 5-10 %-át és azt is nyomott áron).
    Eljátszották a megbízható energiaszolgáltató szerepüket.

  66. Re:71
    „Ráadásul itt a nyár, jóval kevesebb gáz kell, plusz a németeknek (és másoknak is) rohadt sok szolár árama is van. ”
    Mondta a tücsök, és tovább zenélt mit sem gondolva zord télre. 😉

    Legyünk őszinték, ez már nem szimpátia tüntetés.
    Télre tud nyugat-európa elég gázt tárolni úgy, hogy nincs orosz gázimport, és jelenleg nincs kiépítve elég LNG terminál? Az LNG tanker/LNG kapacitás hiányról nem is beszélve. Itt nem majd pár év múlva kell valami megoldás kell, hanem prompt azonnali.
    Mit gondolsz?

  67. 72.
    Épp tegnap hallgattam valamelyik energiaügyi szakértőt és ő valami olyasmit mondott, hogy az európai tárolókapacitás feltöltése javában folyik, átlagosan 38% -on áll, míg tavaly ilyenkor ugyanez 32% volt.

    Szóval lehet(sőt biztos), hogy takarékoskodni kell, több szenet égetni, beindítani a leállított atomerőműveket az átmeneti 1-2-3 évre, de meg lesz oldva.

  68. „azeri gáz, líbiai – nigériai gáz”
    A baltás gyilkost kitüntető ország azer, – visszasüllyed Líbia a nyílt polgárháborúba, vagy kitart a feszült béke?, duplájára nőtt a miniszterelnökök száma, újra fellángolhat a líbiai polgárháború, – megvertek és élve elégettek diáktársai Nigériában egy lányt, akit azzal vádoltak meg, hogy muszlim vallást sértő tartalmakat osztott meg.

    Ők lennének Európa jövőjének, energia ellátásának biztos támasza?
    Úgy látom ezek az országok is megérettek egy jó kis szankciós csomagra. Ideje lenne móresre tanítani őket is. Az meg végső döfés lenne, ha az USA megtámadna egy szuverén országot. Most ugrik be, hogy ez már megtörtént. Akkor ők sem adhatnak el gázt, olajat az EU-nak. Valamit gyorsan ki kéne találni.

  69. 74.
    Azért egy baltás gyilkos kitüntetését ne tegyük már egyenlővé egy európai független állam lerohanásával.

    Egyébként meg nem igazságosztó vagy tevő vagyok én, hanem mondom, hogy szerintem mi fog történni.

    Oroszország expanziós politikáját számos európai állam megszenvedte már és fél attól, hogy ha Ukrajnát odadobja, akkor a helyzet csak rosszabb lesz. Európa elindult az orosz energiahordozókról való leválás útján és nem hinném, hogy meg fog fordulni, amíg nem lesz egy gyökeresen más Oroszország.

  70. Vlagyimir Putyin orosz elnök ma (20220516) kijelentette, hogy Finnország és Svédország potenciális NATO-tagsága nem jelent veszélyt Oroszországra nézve, de a Nato infrastruktúra kiterjesztése ezekre a régiókra kiválthatja a megfelelő választ.

    A finn parlament kedd hajnal 2-ig megtárgyalja a csatlakozási ügyet.

    forrás: yle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük