(2812) Így fog kihalni az emberiség

Tibor bá’ online

 

Bill McKibben könyvében a Falter (bizonytalanság) megkérdezi „Is it too late?” (Már elkéstünk?) A válasz részletekben jön elő. Lássunk néhányat!

2015-ben jelent meg egy tanulmány a Journal of Mathematical Biology.  Ezek szerint, ha az óceánok hőmérséklete tovább emelkedik, elfogunk érni egy olyan pontot, ahol a pitoplanktonok nem fognak több oxigén termelni (fotoszintézis útján), ami a gerincesek megfulladásához vezet.

2016-ban Szibériában az olvadás következtében felszínre került egy rénszarvas hullája, amely lépfenében hunyt el. A kiolvadt hulla megfertőzte a körülötte lévő földeket és vizeket, ahonnan a környéken élő vagy ezer rénszarvasok megkapták a kórt, akik néhány embert is tovább fertőzte. Világossá vált, hogy a permafroszt igen jó hatásfokkal képes megőrizni mikrobák életképességét évezredeken át.

Évente 310 milliárd tonna jég olvad el. Ekkora nyomás szűnik meg bizonyos területeken, ami földrengésekhez vezethet. Ezt máris észlelik Grönlandon és Alaszkán.

Egy Harvard tanulmány szerint az 1000 mpp CO2 koncentrációban az ember nem képes normálisan gondolkodni. Az ember kognitív képessége 21 százalékkal csökken, ami további CO2 emelkedéssel folyamatosan romlik. Kár, mert az embernek elsősorban erre van szüksége. De nézzük a lényeget!

Még mielőtt oxigén hiányban megfulladnánk, még mielőtt himlőt kapnánk, vagy elveszítenénk gondolkodásunkat, mindenek előtt, ennünk kellene, ráadásul minden nap. A II. világháború óta az élelmiszer termelés hatalmas utat futott be műtrágyázás, gépesítés, permetezések terén. Most azonban a hő és szárazság ezt mind lenullázza. Pontosabban a 2 fokos globális melegedés18 százalékos, a 4 fokos pedig 50 százalékos csökkenést jelent az előrejelzések szerint. Ezek szerint ez emberiség felének nem fog jutni élelmiszer.

Az eddigi szöveg McKibben könyvéből való, amihez hadd tegyem hozzá saját szavaimat. Eddig még minden előrejelzésről kiderült, hogy túlzottan optimista. Nagyon nagy valószínűséggel erről is ki fog derülni. A Két fokos növekedéshez valószínűleg sokkal jelentősebb termés visszaesés fog tartozni, mint az említett 18 százalék. Hogy miért, mert az igazság annyira szörnyű, hogy tudat alatt mindenki szépít rajta.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22 gondolat erről: „(2812) Így fog kihalni az emberiség

  1. Hát nem csodálatos? A CO2 ppm van a figyelem fókuszába állítva. Széndioxid kvóta kereskedéssel orvosolják. Viszont a naponta millió tonna számra keletkeztetett szerves, és szervetlen hulladék szabadon megy az óceánokba, földekre. Ja, ezt elkerülendő komolyabb lépésekre lenne szükség, mint tőzsdére vinni a CO2 kvótát. Ráadásul a fogyasztói társadalom remekül futó szekere defektet kapna, a valóban környezettudatos, termék tervezés, gyártás, használat során. Egész mellékesen a CO2 kibocsátás rövid idő alatt felezhető lenne, automatikusan. Viszont a haszon oltárán megengedhetetlen fogyatkozás állna be. Szóval a józan észt felejtsük el, és klíma szörnyülködjünk tovább, olymódon, amit kijelölnek, és a haszon oltárára is jut belőle bőven.

  2. 3: Bögözy
    ” a józan észt felejtsük el, és klíma szörnyülködjünk tovább”
    Még a klímáról is megy az elterelés, legújabb trükk, építsük újjá a Notre Damot…

    „10 óra fel-alá rohangálás után a Londont lezáró blokádok közt egy comrade előrántja mellettem a telefonját, és mutatja, hogy lángokban áll a Notre-Dame. A boldogan fáradt, napégette, reményteljes társaságban megfagy a hangulat. Baljós és fenyegető képek…és hát semmi köze ugyan a párizsi eseményeknek az aznap Londonban lezajottakhoz, de a világvége hangulat óhatatlanul ránktelepszik.

    Amit tegnap Párizsban láttunk, látni fogjuk világszerte. De akkor megállíthatatlan lesz.

    A klímaváltozás elmossa majd a Szabadságszobrot, Velencét, az éghajlat szélsőségessé válik majd, kibírhatatlanul forró, száraz nyarak jönnek, ahol hurrikánok, tüzek pusztítanak. Amikor pedig a jégsapkák elolvadásával leáll a Golf áramlat, a helyzet tovább súlyosbodik majd.

    Párizshoz érzelmesen kötődöm, a Notre-Dame pedig különösen kedves, a képet pár éve készítettem egy igen boldog időszakban. De most konfliktusba kerültem…

    Bernand Arnault 200 millio Eurója, a Gucci vagy Salma Hayek és más hirességek milliói, nem mellesleg Szeged és Székesfehérvár 10-10 ezer eurója egy elmúlt kor hagyatékát kísérli meg újraépíteni, miközben 11 évünk maradt, hogy megállítsuk azt, hogy az egész emberi civilizáció örökre eltűnjön a Föld felszínéről. És én őszintén nem akarok a megindító összefogás ellen beszélni, de a puszta gondolat, hogy az a felbecsülhetetlen érték, amit a jövőnk lehetősége árán kiveszünk a természetből, amiért bányák dolgoznak , teherautók azért gördülnek az országutakra, az olajfúró kutak a mélyre fúrnak, az elveszett múlt visszaállítására pazaroljuk, egy szentimentális nyugati viálg öngyilkos gondolatának tűnik.

    Kinek állatjuk vissza a Notre-Dameot? Nem lesz itt senki az évszázad végére.

    Állítólag 44 billió dollár szükséges csak ahhoz, hogy elhagyjuk a fosszilis energiaforrásokat. A gyáraink pedig zakatolnak, és mi csak építünk, építünk, építünk….”

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2510209802322404&id=100000002258502

  3. 4 – Vaszil:
    A politikusok nem hajlandók észrevenni, hogy mi vár ránk. Az emberiség a homokba dugja a fejét. Még a legjobb szakértők is úgy írnak, beszélnek, hogy „2100-re hű de szörnyű lesz, ha nem…” 2050-se lesz, nem, hogy 2100. De ki bánja a 2100-at, hiszen az se nagyon éli meg, aki ma születik. Mondtam is valamit, és senki se bánja. Viszont teljesen felesleges. Ennél sokkal feleslegesebb azt állítani, hogy a Notre Dame 15 év alatt lesz újjáépítve. Tizenöt év???

  4. Már a ’30 -as években komoly élelmezési problémák lesznek globális szinten. Hiszen az akkor kb. 9 milliárd ember kb. felének nem lesz megfelelő minőségű táplálkozási és tiszta ivóvízhez való hozzáférési lehetősége. 🙁

  5. 5: Tibor bá
    „A politikusok nem hajlandók észrevenni, hogy mi vár ránk. ”
    Tudják ők nagy vonalakban, de tojnak rá hogy velünk hasznos idiótáknak mi lesz. Ez a tűz is éppen olyan jól jött makaróninak (acélállványok öngyulladása), mint a wtc a „bokor” családnak… Nagyba megy itt a játék.

  6. Vaszil & a többiek véleményét szeretném megkérdezni: ha és amennyiben a hatalom és a multik tisztában vannak a várható közeli jövővel, miért nem tesznek ellene semmit? Mert ha létezne a közelben Föld2, ahol már építenék az első luxus lakóparkokat, azt vélelmezhetnénk hogy az elit az áttelepülését készíti elő. De (legalábbis a mi tudásunk szerint) nincs ilyen. A klíma változás következményei mindenki érintenek, legfeljebb egy milliárdos tovább képes életben maradni valamely védettebb helyen. De az idő (és időjárás) ellene is dolgozik. Vajon miért ez az önsorsrontó passzivitás? Miért hiányoznak a valódi cselekedetek?
    Végezetül nagyon szívesen állnék egy olajmilliárdos (vagy akár egy magát milliárdossá megszedő diktátor politikus) halálos ágya mellett. Mégpedig azért, hogy feltehessek számára egy-két egyszerű kérdést: Mit tudsz átvinni magaddal a túlvilágra? (Már ha egyáltalán hiszel benne.) Megérte kizsigerelned a Földet és a népeket azért a semmiért amit magaddal viszel a most kezdődő utolsó órádban?

  7. Dióhéjban !
    Visszatérve egy régebbi gondolatomhoz = „Kár volt lejönni…”
    Vissza másznék, de már nincs (nem lesz ) fa sem !!!

  8. Nostradamus,

    Vegyünk egy közepes méretű multit amelyik több helyen is ásványi anyagok bányászatával foglalkozik.
    A bányák közelében lévő városokból több száz, összességében több ezer ember megélhetését biztosítja, na meg a cég az adójával nagyban hozzájárul a városi infrastruktúra működéséhez. A haverjának meg van egy légitársasága.

    Legyenek egy egy személy tulajdonában a vállalkozások.
    Ők ketten elkezdenek rettenetesen aggódni a föld, az emberiség jövőjéért.
    Arra jutnak, nem folytathatják tovább a tevékenységüket, mert ezzel nagyban hozzájárulnak a föld pusztulásához, az emberekéhez mindenképp.
    Drasztikus lépésre szánják el magukat. Bezárják a bányákat és nem szállnak fel a repülőgépeik.
    De mielőtt bezárnának, szeretnék megkérdezni a dolgozókat, mi a véleményük, ezért egy tájékoztató gyűlést szerveznek.
    Hívnak egyetemekről neves klíma szakértőket, akik tudományos alapossággal elmagyarázzák az egybegyűlteknek, mi fog történni az emberiséggel, ha nem szüntetik meg azonnal az olyan vállalkozásokat, mint például az övék.

    A tájékoztatás végén megszavaztatják a tulajdonosok a dolgozókkal, hogy akkor most bezárják e a bányákat és a légitársaságot és így van szemernyi esély, hogy az emberiség nem hal ki még az ő életükben, vagy működjenek tovább, mennyjenek el a falig.

    Szóval, ha én egy multi lennék, fogalmam sincs, hogy mit tennék egy ilyen helyzetben.
    Nem tudunk mást csinálni, pörgünk tovább tehetetlenül, mint egy hatalmas lendkerék. Sem gazdag, sem szegény, ezt a kereket meg nem állíthatja.
    Az emberek biztos, hogy a bányák és a légitársaság üzemelése mellett döntenének.

  9. 10 Károly
    Na erre mondják azt, hogy rántottából nem lehet tojást csinálni.
    Én is írtam itt már többször, hogy ha megkapnám a föld fölötti teljes rendelkezési jogot, és azt várnák tőlem, hogy hozzam helyre a dolgokat, dolgozzak ki olyan stratégiát, amivel fenntarthatóvá válna az emberiség élete, én bizony kétségbe esnék.
    Ehhez a Bábel tornyához bárhol is nyúlnál hozzá, akkor is összeomlana.
    És igaz, nem csak a felső tízezer állna ellen, hanem azok a szegény tömegek is, akik már egy komolyabb gazdasági visszaeséstől is éhenhalnának.
    Olyan mértékben kerülne ki mindenki a komfortzónájából, hogy azonnal karóba húznák a felelőst, bármilyen jószándék is vezette…

  10. 8-11:
    Igen, most már nehéz kérdés hogy mi lenne a legkevésbé rosz döntés…

    Ami most van az ezer évek alatt alkult ilyenre.

    Az „elit” megszokta, hogy időnként elszaporodnak az alattvalók (rabszolgák), időnként hiány támad belőlük. Mindkettőre bevált stratégiák voltak/vannak. Ha kellett egy egész falut, vagy vármegyét kiirtottak ha parasztlázadás tört ki. Ez ma is benne van a pakliban. Amikor meg járványok-háborúk miatt kihalt a népesség, akkor meg importáltak emberanyagot akár mindenféle csábító igéretekkel. De sokszor piacon adták-vették az embereket. Az uri osztály hozzászokott hogy a „humán erőforrás” ingyen és élvezettel szaporodik, nem foglalkoztak kihalásukkal.
    Az én anyai őseim szlovák? elődei az 1750-es évek körül a Vág-völgyéből érkeztek, mert az uraságnak hiába volt fél Veszprém megye a birtoka, kihalt birtokain parasztja nem volt aki bármit is megcsinált volna. Így azután földet igértek nekik a kivágott erdők helyén – a fa persze az uraságé volt. Három generáció törte magát – a végén a soron következő rezsim (Rákosiék) mindent elvettek. Mai napig nem adták vissza…

    A Titanicon se mindenki dobta fel a talpát miközben fenntartották a rendet a mentőcsónakokban… Nem hibáztathatjuk csak az elitet – megoldást sem lehet tőlük várni. Most nincs több időm erre, de ez a kérdés gondolom megvár. 🙂 Azt tudom mondani elsőre, hogy „innen szép nyerni”

  11. Járható út lehetett volna az ha úgy élnénk mint kb. az 1900-1940-es években, vagy hasonlóan mind az ázsiai nomádok. Helyben mindent megtermelni, nem kellene autóipar meg ilyenek, pl. a határból kézikocsival haza lehetne húzni kiskocsin a céklát,almát,sütőtököt. Sőt még hazahozni sem kellene ha tanyarendszer lenne mint régen, mert minden lokál lenne.Nem lenne globalizációmax. csak kézművesipar. Nem kellene autóipar,bankrendszer stb… De ilyennem lesz, mert pl. Kínábnan a legutólsó fiatal is faluból városba megy mert ő nem marad a szülőkkel kertészkedni…..

    **

    Idén említettük az óriási aszályt.Lassan május lesz így körvonalazódik a világ termése.Szerintem még azért nem lesz kenyérjegy meg ilyenek, sőt még drasztikus pl. 50-100%.os emelkedésre sem sámítok.Na persze még az is kibírható lenne
    mert akkor az ember kevesebbet költene másból, vagy beüzemelnék sokan a házikertet élelmiszerpótlásként a drága kaja kompenzálására a tévézés helyett.

    Mindenesetre ha tényleg megcsappan a világ élelemtermelése 20-30-50%-al akkor komoly ipari válság is várható lesz , mert nem lesz pénz kocsira, fogyasztásra, stb..dől minden.
    Ez is megérne egys külön posztot hogy erre hogyan készüljünk fel.Mármint hogy aki egy gyárba dolgozik és tegyük fel 2 év múlva 300%-os kajadrágulás lesz világszinten, ami bedönti az összes ipart ezáltal elbocsájtanak majdnem mindenkit.

    Nem lesz munka. Na hogy kezdesz neki holnap otthon mindennek?

  12. Mindenesetre még épp abban a fázisban vagyunk amikor van munka bőven aki dolgozni akar.A gyárak mennek ezerrel a fogyasztás pörög és az élelem is viszonyalg olcsó a fizetéshez képest az aszályok ellenére.
    Globálisan most nagy a nyugalom, sehol egy komolyabb konfliktusgóc.
    Tehát még a meleg szobából a karosszékből nézhetjük az eseményeket jelenleg.Nem csak az élelemtermelés lesz a gebasz. Mert nem digitális ez hogy 0 vagy 1 azaz vagy van élelmem vagy nincs hanem %-os kiesés lesz.

    pl. 50 % -os kiesés olyan mértékben megdrágíthatja az árakat hogy nem marad pénz egyébre így a gyárak is „bezárhatnak”, mert nem lesz aki fogyasszon.
    Tegyük fel holnap elküldönek a gyárból mert nincs megrendelés(mert mindenkinek csak kajára tellik) de még éppen meg-megterem az élelem otthon a kertben.

    Na erre kellene stratégia hogy mit hogyan…Én arra lennék kíváncsi hogy hány ilyen laza évünk van még????Kinek mi a tippje? amikor az előrejelzés szar, de még a jelenben azért simán jólét van.

  13. Andrew

    Mindegy hány ilyen évünk van.
    Csak el kell kezdeni. Legalább fel kéne állni a rajtvonalhoz.
    Nem a túlélésért, hanem magunkért, és akkor rájövünk, hogy a kettő egy és ugyanaz.

  14. Én szívesen fogadnék egy azonnali zöld diktatúrát. Mielőtt bárki azt mondja hogy nem tudom mekkora szegénységgel jár ez,annak jelentem ,- életem jelentős részében éltem olyan szinten mint amit Tibor bá emleget ifjúkorából.
    Ma már jobban állok természetesen,de a rendszer cserébe elveszi az összes időm.Egy mókuskerék az egész.Pár napja tehetetlen dühömben szétvertem a telefonom. Határidők,leterheltség,erről szólnak a mindennapok.
    Dögletesen elegem van. Egyszerűbb,boldogabb volt gyerekkoromban tehenet őrizni.
    Nemrégiben az elektromos autó kamuról gondolkodtam.
    Tegyük fel hogy van egy 10 éves kocsim, 150 gramm/km Co2 kibocsátással.
    15 000km/év az átlagfutás így eddig 12,5 tonnát engedtem a légkörbe eddig.
    Nagyon tudok az autóra vigyázni ezért ha kell még tíz évig használva, 20 éves korában dobom ki a gépet 300 000km-rel a háta mögött.
    Így még12,5 tonnával növelem a kibocsátásom az évtized alatt.
    Ám mi van ha öntudatos környezetvédőként veszek egy elektromos autót?
    Ez esetben a zöldek szerint azonnal 55 tonnával dobom meg a légkört, ugyanis az összes folyamatot figyelembe véve, ennyi Co2 -t igényel az e-mobil legyártása.
    Ezt a számot természetesen én nem tudom ellenőrizni,de ha csak negyede , már akkor is teljesen felesleges az egész cécó.
    Személy szerint csak azt tudom tenni hogy a ,,ne vásárolj semmit,, mozgalom elveit követem.
    A ,,semmit,, természetesen csak idézőjelesen értsük , mint irányvonal.

  15. 15 & 16:
    Már százszor megírtam. McPherson szerint 2026 a vég.

    17.:
    Az elektromos autóba áramot kell táplálni, amit erőművek állítanak elő. Ott aztán van CO2 termelés dögivel. Ez csak akkor lenne megoldás, ha ezzel egyidőben leállítanák a szén-gáz üzemű erőműveket. Ez esetben viszont azonnal (hat hét alatt) felmelegednénk mert a szálló por (erozol) árnyékoló hatása megszűnne.(

  16. 50% élelmiszer csökkenés még simán kigazdálkodható. 30% most is a kukába megy. 20% -al pedig ha kevesebbet eszünk, az pont egészségesebb a jelen zabalasnal. A víz nagyon gond lesz, és szerintem hamarabb mint az kaja.

  17. 16.
    Nem tudom megállni, hogy ne írjam be.. a linkelt cikk mellett a jobb felső oldalon van egy kicsi ábra. Ha rákattint az ember, akkor egy 2017 májusi cikk jön be, aminek a témája kb. ugyanez. Az akkori még nem egészen két évvel ezelőtti jóslat/találgatás/előrejelzés szerint most 2019 áprilisában kb. +4 Celsiusnál tartanánk.

    Szerencsére nem jött be, amivel nem akarom azt mondani, hogy ez sem fog. Néha az az érzésem, hogy valami láthatatlan erő visszafogja a hirtelen tragédiát. VAgy csak a Sam Carana (név alatt írók) túlzottan pesszimisták.

  18. 21.
    Jaj csak ezt a láthatatlan erőt ne mondtad volna.?

    Egyetértek természetesen!
    Minden rajtunk múlik, persze hagyományos értelemben átléptük a no turning back poin-ot klíma vonatkozásában is. Nem most, hanem kb. a rendszerváltás idején. Már rég a hosszabításban játszunk. A probléma, hogy kevesen vállalják az előretolt csatár szerepét.

    Ebben az évben ami nem érték annak el kell tűnnie.
    Rajtunk a „világ” szeme!?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük