(2787) A halak északra menekülnek

Tibor bá’ online

 

Az óceán melegedése miatt a halak északra tartanak. A folyamatot felerősítik az óceánok hőhullámai. (hőhullám az, amikor 5 egymást követő napon a tenger felszíni hőmérséklete meghaladja a sokévi átlagot.)

2014 és 2016 között a pelag vörös rákot az oregoni Agate parton észlelték, ami 600 kilométerre van északra szokásos élőhelyétől. A vörös rákot követte a feketefejű spiny dorid (nincs magyar neve). Velük ment különböző csigák, tengeri pillangók és a szubtrópusi vizek különböző élőlényei, szám szerint legalább 67.

Az óceánok ökológiai rendszerei siralmas képet adnak: túl halászás, savasodás, plasztik szennyezés, és a hőmérséklet emelkedés. Számtalan faj már elveszítette életterét, és a kihalás felé tart.

Az északra menekülés nem feltétlenül véd meg egy fajt, mert az élettér nem kizárólag a megfelelő hőmérsékletet jelenti, hanem vannak más tényezők is, például sziklás, sekély tengerfenék a szaporulat részére.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2 gondolat erről: „(2787) A halak északra menekülnek

  1. Tibor bá’!
    Lassan úgy leszünk mint Kasszandra (no nem a szépségünk), addig mondogatjuk a közelgő „szép jövőt” amíg el nem jön, azután meg mi leszünk a bűnbak hogy rosszat jósoltunk…

  2. Vaszil, ha nem tévedek, Cassandrának az volt a tragédiája, hogy az istenek, megharagudva reá, megadták neki a jövőbelátás, a jóslás tudományát, de egyuttal azzal sújtották, hogy pontos, mindig bekövetkező jóslatainak senki ne higgyen.
    A klimaszakértők nem Cassandrák, jóslataik sajnos szemünk elött válnak valóra, évről -évre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük