(2783) A titulus kötelez

Tibor bá’ online

 

Gyerekkoromban az osztálytársaim zömének a nagyszülei rendre vidékiek voltak. Az egymilliós Budapest külső kerületei is „vidéknek” számítottak, mert kertjük volt, tyúkokat, disznót tartottak. Agrár ország voltunk. A nagypapák sutyiban főzték a pálinkát, disznótort rendeztek, kolbászt szalonnát füstöltek. Én is benne voltam nyakig. Ennek ellenére meglepődtem, amikor Orbán Viktorról láttam fényképet, ahol kupica pálinkát magasra emelve „isten-isten” a vejével. Más alkalommal rákötött fehér köténnyel kolbászt töltött. Ezt egy miniszterelnök nem engedheti meg magának. A titulus kötelez.

Jogosan várja el az ország, hogy a miniszterelnöke kellő méltósággal élje életét, rendelkezzen, intézze dolgait. A hatalom birtokosa a hatalmával nem élhet vissza. Az ország kétfelé szakadt. Az egyik fele él-hal Orbán Viktorért, a másik fele (joggal) elégedetlen. Lehet vitázni, hogy megmenti az országot a beözönlő migránsoktól, illetve végpusztulásba viszi a nemzetet. Ebben a vitában az isten se tud igazságot tenni, de….. az egyértelmű, hogy a szülőfalujába épített stadion nem fér el az elvárások sorába. Egy ország vezetője nem lehet ilyen pitiáner. Amikor erre felhívták a figyelmét, akkor az egészet megtoldotta egy kisvasúttal. Amikor ezt kifogásolni merték egyesek, akkor kijelentette, ha sokat jár a szájuk, akkor a vasútvonalat meghosszabbítja, esetleg a Parlamentig.

Úgy látszik, az elmebaj terjed a miniszterelnök fejében. Most Felcsútra mesterséges tavat terveznek, mesterséges szigettel. Várom, mikor jelentik be, hogy épül ott egy repülőtér, óriáskerék, és talán műhold kilövő állomás is.

Ez nem politikai lépés, ez nem megmagyarázható semmiféle okoskodással. A miniszterelnökünk hatalommániája gyerekes álmok dédelgetésével párosul. Csak remélni merem, hogy ennek nem lesznek még szörnyűbb következményei.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

31 gondolat erről: „(2783) A titulus kötelez

  1. Amikor egy elmebajos annyira rafinált, hogy képes magával rántani milliókat, akik elkezdenek hinni benne és az eszméiben, akkor ott úgymond szép szóval vagy szbad választásokkal már nem ozható vissza a normalitás. Egy ilyen diktátort, mint amilyen Viktor, „jobb országokban” távcsöves puskával, RPG-vel vagy valami más „kulturált” módon állítanak félre – hiszen tényleg nem megy máshogy, főleg nem szép szóval. Az ilyen mániákus szerencsétlenek amennyi jó cselekedetet ránk sóznak, annyi kárt is okoznak, és ezt kell észrevennie az őt követő agymosottaknak.

  2. Tibor bá’.
    „A titulus kötelez.” IGEN, de a kötelezettség érzete, tudata
    jelen esetben nyomokban sem lelhető fel !!! orbán viktorról
    per pillanat az a dacos kisgyerek jut eszembe, aki annál
    jobban bömböl, toporzékol, földre veti magát, minél jobban
    próbál a szülő a lelkére beszélni. Valamennyien láttunk már
    olyan esetet ( szabad-nem szabad ) kiporolják a nadrágját,
    egy darabig még szipog, (vagy még jobban bömböl,) de a
    végén lenyugszik !!! IDEJE A PRAKKERT ELŐVENNI !!!
    1. Tom Bobb.
    Van egy Murfy törvény, (az értelme valahogy úgy definiálható,)
    Mindaddig előléptethető az egyén, míg el nem éri az
    alkalmatlanság fokát. A többség szerint már régen elérte.
    Szerintem akik közvetlen munkatársai „barátai” lettek, az első
    perctől felismerték a helyzetet, de kényelmes volt egy lázadó
    társaság tagjának lenni ráadásul felelősség nélkül. Talán épp
    azért választották maguk közül őt, mert rájöttek, kifizetődő
    sodródni vele, mellette. Főleg amikor alá lehet játszani, mert
    veszi a lapot, a sok hülye ötletből csak bejön valamelyik !!!
    Nagy volt körülötte a tolongás, többeknek hízelgett egy-egy
    kitüntetett pozíció, ezt látván kezdték egymást túllicitálni, mert
    már nem az eredeti cél hanem az anyagi jólét dominált.
    Közben észre sem vették, hogy elszakadt az istráng és a ló már
    fékezhetetlenül vágtat és önjáró lett. Most pedig előállt az a
    helyzet, hogy aki a szekéren ül, az már fél, de még kapaszkodik.
    Gólem elszabadult és leugrani is veszélyes, mert ki tudja merre
    rohan tovább nem lenne ajánlatos a lábai alá kerülni, eltapos.
    IGEN, amit a „technikáról” írtál, nem lenne rosz megoldás !!!
    Volt már ilyen a világtörténelemben, sőt még olyan is hogy egy
    mondaton belül hová kerül a vessző. Esetleg egy mise, vagy ima,
    hogy kerüljön minél hamarabb Szent István mellé, ha már olyan
    „nagy keresztény” !!!

  3. Addig örüljetek, mig ez van. A vasútjával együtt.
    Északabbra és nyugatabbra mi már megkóstoltuk mindazt, aminek ellenáll.
    Öszintén mondom, ne tudjátok meg.

  4. Orbán az egyik fiatalkori videójában már rávilágított hogy milyen módon lehet őt megregulázni. Amikor elmesélte mekkora pofonokat és rúgásokat kapott az apjától mikor nem megfelelően viselkedett. Az utóbbi sok-sok évben rég elszakadt a normális viselkedéstől és a papa már nem ad pofonokat mert kitömte a gyerek könnyű milliárdokkal. Orbán csak a kemény sallerből ért, abból amikor a fal adja a másikat. A baj csak az hogy ha manapság ilyet kap azt az egész ország nyögni fogja.
    Róka ne sajnáltasd magad. Ha jól sejtem skandináv államok felől írtál, ne szórd ide a délibábodat. Mielőtt elmorzsolnál egy-két könnycseppet O1G láttán, csak költözz vissza, de véletlenül se legyél beteg mert errefelé ha nem magánrendelésre mész könnyen beledöglessz egy ilyen ügybe. A jelek szerint arrafelé túl sok magyar szajhamédiát olvasol.

  5. „Ezt egy miniszterelnök nem engedheti meg magának. A titulus kötelez.” – Miért, mi a kivetnivaló ebben?

    Jogos a felvetés, hogy az ország vezetőitől elvárható, hogy egy magasabb morális mérce szerint éljenek, nyilvánvaló, hogy tartsák be a törvényt, de még törvényes disznóságban se vegyenek részt. Ha ilyesmire mutatsz rá, jogos a bírálat. Amikor a közpénzből épült stadiont, kisvasutat, tavacskát bírálod, veled vagyok.

    Na de mi a morálisan elítélhető a kolbásztöltésben és a kupicázásban? Ha konyakkal koccint metszett pohárból, lazacra, csak az van rendben?

    Egyrészt a miniszterelnök vidéki gyerek, eleve otthon érezheti magát ezekben a dolgokban. Másrészt egy demokráciában a nép szimpátiája az, ami elsősorban számít, ráadásul Orbán szavazótábora elsősorban vidéki. Mért hagyná ki, hogy megmutassa, hogy közülük való? Kádár krumplilevest evett kis piros láboskából hokedlin ülve, az ugyanez a sztori.

  6. Orbán felismeri a feszítő problémákat, és kampányt épit rá. Szerves része a lejárató, gyűlölet propaganda. A látszat ellenzéke is hadonló propagandát folytat. Semmi esetre sem diktátor, fasiszta, náci, antiszemita politikus orbán. Egy hazug tolvajbanda vezére, hasonlóan mint az ellenzéki politikusok.

  7. 5 – Lebá:
    Te tulajdonképpen nem Orbánt véded, hanem engem támadsz. Illetve, nem értesz egyet azzal, hogy a „titulus kötelez”. Ha nem kötelez és elnyűtt ruhában, duhajkodva, hadonászhat a stampedli pálinkával, akkor elképesztő költségen miért költözött fel a várba? Miért nem volt neki jó egy átalakított felcsúti disznóól?

  8. Én úgy látom, hogy ez a „gyűlöletpropaganda” valóban felkelti a gyűlöletet: azokban, akik Orbánt eleve utálják, Orbán ellenes gyűlöletet szít.

    Egyébként lényeges szabály, hogy az érzéseiért mindenki maga a felelős. Ha Kis Pista gyűlölködik, azért nem más a felelős, csakik Kis Pista.

    Nyilván a gyűlöletet legtöbbször az emberi aljasság váltja ki, de aki az aljasságot elkövette, azt akkor sem a másokban okozott gyűlöletért kell felelősségre vonni, hanem az aljasságért.

    Az egy abszurdum, hogy a gyűlöletkeltést a törvény bünteti. Ezeket az abszurd, szólásszabadságkorlátozó szabályokat gyökerestül kellene kiirtani.

  9. 7. Dehogy támadlak. Mért támadnálak? Nem értek egyet egy kijelentéseddel, ezért vitatom. Ez nem támadás, hanem kulturált eszmecsere.

    Egyetértek azzal, hogy a titulus kötelez, csak azzal nem, hogy arra kötelezne, hogy az arisztokratát játssza a magánéletében is. Persze egy protokolláris eseményen be kell tartani a protokollt, a spanyol etikettet, úgy kell viselkedni, ahogy a nemzetközi elit, de ezt is megteszi a miniszterelnök. Ha parasztként nőtt is fel, megtanulta, hogy kell. Nem volt ő tehetségtelen kamasz, már akkor is vezetésre készült, amikor Soros ösztöndíjával tanult.

    Na de amikor a családjával tölti az időt, mért ne engedhetné el magát ő is, mint minden ember? Mért ne folytathatna paraszti hagyományokat? Még annak is bele kellene férnie, hogy mulat egy kiadósat, nótázik egy nagyot, aztán eljár egy csűrdöngölőt. Mégis mi kivetni való lenne benne?

  10. 9 – Lebá:
    Egy valóban rátermett ember a magánéletében is betartja a „protokolt”. Aki kulturált az nem azért kulturált mert látják. Én életemben nem „mulattam egy kiadósat”. Utálom a „nótázókat”, ami után vagy van bicskázás vagy nincs. És lenézem azt, aki csűrdöngől, még akkor is, ha a szerencse miniszerelnököt csinált belőle, aki képtelen felnőni a feladathoz.

  11. 10: én pár napja nótáztam egyet, köszi, hogy utálsz 🙂

  12. Re:10
    Viktor egy parasztgyerek, ebben nőtt fel, és akármilyen etikett oktatáson is vett részt, akkor is parasztgyerek marad a szíve mélyén. Te magad írtad anno, hogy az embergyerek első pár éve predesztinálja a további életét. Itt az élő példa rá, hogy igaz ez az állítás.
    Nótákat én sem szeretem, kifejezetten falnak megyek az operettől, és nem szeretem a focit, ahogy a sört sem, de ettől még elfogadom a maga egyszerűségében az adott embert, ha ezt szereti.

    Mozogtam egy időben a felső tízezer társaságában,láttam sok mesterkélt bájcsevegést, páváskodást.
    Bevallom nem hiányzik.
    Lehet Viktornak sem, és ha van rá lehetősége, megélheti az életét őszintén, abban a rövid pillanatban.

  13. 10: Senki nem tartja be a spanyol etikettet még a háloszobájában is. Na jó, talán az angol királynő kivétel, nyomorítja a hülye szabályokkal az egész családját még a családi vacsoráknál is. De pálinkáztam én már disznótoron arisztokratával is.

    A kolbásztöltés és a pálinkázás a kultúra része. Ahogy a nótázás és a tánc is. A nemzetközi protokollnak is része a mulatság, csak a nemzetközi táncok a társastáncok. Ahogy az evés-ivás is a protokoll része. Magyar szokás szerint enni-inni, táncolni-énekelni-mulatni, ugyanolyan mint magyarul beszélni. Ahogy megvan a diplomácia nyelve (a francia), megvannak a mulatozás szokásai is. Normális európai magyar politikus tud franciául/angolul és magyarul is: beszélni, enni-inni és mulatni is. Attól, hogy helytállunk nemzetközi szituációkban, még van anyanyelvünk is, és helyes, ha használjuk. Van beszélt anyanyelv, énekelt, táncolt és gasztronómiai anyanyelv is.

    Ha azért kritizálod a miniszterelnököt, amit az oktatással, egészségüggyel csinált, vagy bármilyen tényleges hibáért, igazad van. De ebben nagyon nincs: egy magyar miniszterelnök nyugodtan lehet magyar.

  14. Én abban nem látok semmi rosszat, ha valaki a szabadidejében kolbászt tölt, vagy iszik egy pohár pálinkát, akár nyilvánosan.
    Azzal lenne problémám, ha köpködne az utcán vagy netán a taknyát is földhöz csapja, vagy a lánya eldobja a szaros pelenkát.

  15. 9. Lebá.
    „Egyetértek azzal, hogy a titulus kötelez, csak azzal nem, …..
    …..hogy az arisztokratát játssza a magánéletében is.” (pont)
    Akár igazad is lehetne ! = (feltételes mód) de orbán viktornak
    bizonyíthatóan nincs magánélete !!! ( csak szabadideje !!! )
    Magánélete a lakása ajtaján belül van, amit természetesen
    nem tesz közszemlére. Viszont ő a szabadidejét is kiteszi az
    ablakba, szinte kérkedve azzal, hogy honnan jött !!! Pedig
    szerintem a kutyát nem érdekli, hogy HONNAN, de sokkal
    inkább, hogy HOL TART MOST és HOVÁ IGYEKSZIK !!! Nap
    mint nap láthatod, tapasztalhatod, hogy vizet prédikál és
    bort iszik. Nem csak a politikában, hanem a szabadidejében
    is. Ebből a „kétkulacsos” viselkedéséből adódik, hogy oly
    gyakran leparasztozzák és ráadásul pejoratív értelemben,
    mert azt mindenki (ha nem is tudja,) legalább is sejti, hogy a
    paraszti élet az egyik legnehezebb foglalkozás egyben a leg
    tisztességesebb életszemlélet. Első a kötelesség, az állatok
    ellátása, az önfenntartás és a munka. Minden más, csak
    harmadlagos az életükben. De nézd meg a miniszterelnököt.
    A lakásajtón kilépve, az egész életét az önreklámozás teszi ki,
    amíg el nem tűnik a parlamenti ajtók mögött, sőt gyakran még
    ott is !!! És ennek az önreklámozásnak jelentős részét az teszi ki,
    HOGY KÖZÜLETEK JÖTTEM, KÖZÉTEK TARTOZOM ( ez ugye a víz,)
    AZ ÖSSZES TÖBBI A BOR !!! Tehát, tessék úgy élni és viselkedni,
    ( nem ahogy illik, hanem ) ahogy egy miniszterelnőktől elvárható !!!
    UFF !!!

  16. Mindenkinek!
    Az nem bűn ha valaki parasztnak születik. Az más kérdés, ha az is marad. A duhajkodástól senki se lesz jobb magyar. Az igénytelenség nem erény, még akkor sem, ha a többség gyakorolja.

  17. 11. intuitív.
    Oldalvágásnak „kiváló”
    12. dajtás.
    „…..láttam sok bájcsevegést, páváskodást, nem hiányzik.”
    ……”Lehet, hogy Viktornak sem” Még a feltételezést sem fogadom el.
    A KORONÁVAL DÍSZÍTETT SZÉKÉT MINEK TULAJDONÍTOD ???
    Az a „rövid pillanat” az országnak ÖRÖKKÉVALÓSÁG !!!
    13. Lebá.
    „Kolbásztöltés, pálinkázás a kultúra része” stb,
    Igen !!! Otthon, ahogy szokás, családi kör, szomszédok, stb,
    de nem kirendelt stáb és kamerák előtt !!! Ez reklám és hivalkodás.
    14. intuitív.
    Ugyan, ugyan. Te is hívod a barátodat, hogy fotózza már le ahogy
    sört iszol ??? Szerinten ez a magánélet ismérve lenne ???
    Van egy olyan érzésem, ( persze ez szubjektív, ) hogy túl
    egyoldalúan nézitek a miniszterelnök személyét !!! Ha lehetne,
    kérném kicsit komplexebben !!!
    EZ TÖBBNYIRE MINDENKIRE VONATKOZIK.

  18. Szerintem válasszuk szét a pejoratív parasztozást, a pozitív parasztozástól.
    Eleve álságos volt, hogy ezt a szót így lejáratták, mert a paraszt nem volt egyenlő a suttyó falusi bunkóval, hanem egy nagyon is természetközeli életstílust, és gondolkodást jelentett anno, ami ma már a részeges alkoholista kocsmatölteléket jelent sokak fejében.

    Értem a problémádat Tibor bá’, de ez kicsit olyan, mintha ízlésről vitatkoznánk.
    Lehet róla beszélni, csak értelme nem sok van.
    Ki ezt, ki azt szereti.
    Abban van maximum itt bárkinek felelőssége, hogy milyen kulturális mintát mutat.
    Biztos közelebb állna a szívedhez Orbán Viktor, ha egy kvantumfizika könyv lenne a kezében, és ezt posztolná ki… 🙂

  19. Re:17
    Koronás széken akadsz ki?
    Szerintem ez egy olyan gumicsont, amin csak az ellenzék tud már kínjába rágódni.
    Sokkal érdekesebb úgy, hogy olyan banki központ települ Magyarországra, ami teljes diplomáciai mentességet kap…

  20. 17: Azt valószínűsítem, hogy Orbán azért engedte lefényképezni magát, hogy az emberekkel elhitesse, hogy ő is közülük való. És igen, a kirakat része szerintem is visszataszító.
    Én nem Orbánt védtem, mert én is unom már a pökhendi arcát, hanem a hozzám hasonló „parasztokat”, aki pálinkáznak, kolbászt töltenek, nótáznak, közösségben élnek.
    Úgy jött le a posztból, hogy ezek primitív dolgok és csak az aljanép csinálja.

  21. Nemrég olvastam egy idevágó cikket:
    https://www.mandiner.hu/cikk/20190317_sebo_ferenc_interju

    Nem tudok róla, hogy Viktor tudna táncolni, de ha tisztességesen el tudna járni akár egy csűrdöngölőt, akár bármilyen más magyar táncot, az becsületére válna.

    De ha táncolni nem is tud, enni-inni igen, ebben meg tudja mutatni, hogy ő is van olyan paraszt, mint akármelyikünk. Hogy ez egy póz? Hogy mutogatja a világnak? Hát persze: de vedd már észre, hogy a miniszterelnök a népszerűségéből él, ugyanúgy mint akármelyik celeb. Ha nem használná ki a rendelkezésére álló csatornákat arra, hogy rokonszenves embernek mutassa magát, bolond volna. Én nem irigylem ezért a helyzetért, hogy nincs magánélete. És speciel ez a póz elég hitelesen áll neki.

  22. Horthynak miért nem volt szüksége, hogy kolbásztöltő, pálinkázó kép készüljön róla?

  23. 19. dajtás.
    Ha nem vetted volna észre (?) felhívnám figyelmedet arra a pár
    mondatra is, amit a paraszt szóval kapcsolatban a 15. ben írtam.
    „A koronás széken akadsz ki ?” (17.)
    NEM !!! Nem azon !!! Azon szoktam kiakadni, amikor valaki
    feltételezésekkel akar operálni. Az pedig, hogy „Lehet Viktornak
    sem” (hiányzik,) merő feltételezés, nem pedig pontot érő tény.
    És már megbocsás, de a kérdésem így hangzott = „A KORONÁVAL
    DÍSZÍTETT SZÉKÉT MINEK TULAJDONÍTOD ???”—– Tehát nem
    kiakadtam, csak a kérdéssel kívántam megvilágítani a hivalkodás
    tényét !!! ( Igen ellenzéki vagyok és rágódom rajta, de nem csak
    nézek és olvasok, hanem értelmezem is ) ( legalább is próbálom )
    és általában az okát is próbálom megtalálni !!!
    20. intuitív.
    Valószínűsíted, „hogy Orbán azért engedte fényképezni magát”…
    ENGEDTE ??? — MIRE ALAPOZOD A VALÓSZÍNÜSÉGET ??? —-
    Ember nem juthat a közelébe !!! Saját fotósa (stábja ?) van !!!
    Aki(k) nem csak megy mennek vele, hanem MENNIÜK KELL !!!
    Ugye érted a különbséget ??? — és itt van a másik.
    hogy „az emberekkel ELHITESSE, hogy közülük való” az emberek
    tudják, hogy közülük való, de (remélem) már azt is tudják,
    nem közéjük tartozik. A kettő között nagy a különbség itt is !!!
    Szóval = érvelni, fogalmazni, pontosan és szépen, ahogy a csiga
    megy a réten !!! Ne búsuljatok, többnyire nekem sem sikerül !!!

  24. A Miniszter nem celeb, hanem döntéshozó. Arra jelölte ki sok ember, hogy egy országot képviseljen,és döntéseket hozzon az érdekében. Ez nem való világ villa ☓ – edik szám.

    Hogyan lopunk milliárdokat valóság show már működik. Semmi más egyéb nem. Ehez partner a kapitalista nyugat, mert ez az érdeke. Futóbolondokat könnyűszerrel lehet találni. ORSZÁGOMAT EGY LÓÉRT….

  25. 22: Orbán imidzsének egyik fontos eleme, hogy ő egy egyszerű vidéki „plebejus” származású legény, szemben a „libsikkel” akik azt se tudják, hogy a Nagykörúton túl is van élet.
    Horthy imidzse meg a rendteremtő/biztosító katona volt, ezért szinte mindig egyenruhában pózolt. De azért a maga kisvasútját Horthy is megépíttette az állam pénzéből a kenderesi birtoka gazdaságának fellendítésére…

  26. Re:23
    Miért?
    Mert tudat alatt készülnek egy államforma cserére, aminek még nem jött el az ideje.
    Nem, nem ő lesz a koronás fő, de minden közvetett bizonyíték ide vezet.

  27. 23: jogos, rosszul fogalmaztam. Nem engedte, ez így volt megtervezve.

  28. 25 – Avatar:
    Horthy kisvasútjával kissé nevetségessé váltál. Ennél jobbat kellett volna kitalálnod. De abban igazad van, hogy egyenruhának nincs zsebe. Lefotózni zsebre tett kézzel lehetetlen volt, és a kolbászt se szerette, valamint Kenderesen nem volt kupica. Így persze könnyű.

  29. A cikben pont az van kritizálva, ami itt az oldalon is. A cik egy kiskirály kritikája. Elöszőr talán belül kellene rendet csinálnod, akkor kivűl sem zavarna a hiba. Mert a rendetlensé belülről fakad. Attól, hogy az ember magas kort ért meg nem biztos hogy bölcs is.

  30. 29 – Zerge:
    Tulajdonképpen mi akarsz mondani és kinek van adresszálva? 😀

  31. 29 Zerge
    A cikben (cikkben) pont az van kritizálva, ami itt az oldalon is. A cik (cikk) egy kiskirály kritikája. Elöszőr (először) talán belül kellene rendet csinálnod, akkor kivűl (kívül) sem zavarna a hiba. Mert a rendetlensé (rendetlenség) belülről fakad. Attól, hogy az ember magas kort ért meg nem biztos hogy bölcs is.

    Ezt mindjárt magadon kéne alkalmazni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük