(2769) A legfrissebb ijesztgetés

Tibor bá’ online

 

Február 28-án, ami a meteorológiai tél utolsó napja, de azért még mindig tél, Magyarországon rekord meleg volt 23,5 °C értékben. Ezzel egy időben nyilvánosságra hozták, hogy 1750-hez viszonyítva 2026-ra a Föld hőmérséklete 18 °C-al lesz melegebb (pillanatnyilag csak 1,8 °C-nál tartunk) Tehát, 7 év alatt 16,2 °C-al fog megnövekedni. Téboly.

OK. De mi ennek az oka, és miért most jöttek rá nagy hirtelen? A helyzet az, hogy kiderült 1200 ppme esetén a tengerek felett keletkező gomolyfelhők (stratocumulus) el fognak tűnni. [Hadd szúrjam közbe, hogy „ppme” alatt CO2 ppm ekvivalenst értenek. Vagyis idesorolják az összes üvegházhatású gázt is.] A NOAA szerint jelenleg 410 ppm a CO2 érték, de a ppme már 500. Vagyis, további 700 ppme kellene néhány év alatt. Ezek a gomolyfelhők igen jelentős mértékben verik vissza a bejövő napfényt. Recent study Ha ez megszűnik, a hőmérséklet megugrik. Na jó, de hogy lesz 1200 ppme?

Csak az Arktiszen négy billenő pont várja, hogy elérjük:

1) A jég eltűnése, ami jelenleg az óceán meleg vízével szemben pufferként működik.

2) A jég eltűnésével a jég fényvisszaverő hatása megszűnik, a Napfény itt marad és melegít.

3) Az Artktisz Óceán tengerfenekének üledéke destabilizálódik.

4) A permafroszt felolvad.

A főbűnös a metán. A légkörben 1 ppm = 7,81 Gt CO2. Vagyis a hiányzó 700 ppm = 5467 Gt CO2, ami egyenértékű 42 Gt metánnal. Miközben Natalia Shakhova figyelmeztetése szerint 50 Gt metán kész bármely percben felszabadulni. Mindössze ezt kell megvárni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

31 gondolat erről: „(2769) A legfrissebb ijesztgetés

  1. Tibor ba, az errol szolo cikkekben azt lehetett olvasni hogy az 1200ppm elerese kb 2100 korul varhato, mondjuk nem tettek emlotest az eszaki sarki metanrol. Ami meg a metant illeti: tudjuk mar hogy hogy szabadul fel, milyen aranyban, sebesseggel?

  2. 1- Vodor:
    Az 1200 ppme értéket akkor érnénk el 2100 körül, ha a növekedés a jelenleg észlelt (viszonylag kicsiny) gyorsulás szerint történne. De ha billen a bili, és a metán meglódul, akkor 2100 helyett 2026-ot kapunk. Ez a meglódulás pedig attól függ, hogy a felsorolt billenő pontok mikor következnek be. Én a kiértékelés 2019 szeptemberére vállaltam.

  3. Nem akarom elbagatelizálni a fenyegetést, de az eredeti cikk azon állítása, hogy várhatóan az élet el fog tűnni a földről ennek következtében, nem emeli a cikk hitelességét.
    Ettől még teljesen reális lehet az emberi civilizáció, akár az emberi faj totális kipusztulása, de az élet eltűnése irreális számomra.
    Vajon tudja a szerző, hogy ma milyen extrém körülmények között is létezik élet?
    És tudja azt, hogy hasonló klímakatasztrófák már többször is bekövetkeztek a föld életében, volt olyan is, hogy a fajok 90 %-a eltűnt, de ahhoz mindig maradt elég alapanyag, hogy az evolúció újraépítse a fajgazdagságot.
    És ebben még az sem döntő, hogy milyen gyors volt a változás üteme, mert az teljesen mindegy, hogy a billenőpont elérése előtt milyen hosszan épült fel ez az állapot, a billenőpont elérése után ugyanolyan gyors lesz a végkifejlet, mert azt már a pozitív visszacsatolások hajtják, nem ez eredeti kiváltó ok.
    Igaz, ez sovány vigasz ahhoz képest, hogy minket lesöpör a változás…

  4. 3. Hubab,
    Most itt lényegtelen hogy marad e élet a földön.Nyilván nagy gebasz esetn maradnak rovarok,és lehet 100ezer ember túlél.DE szerintem most nem ez a lényeg .
    A lényeg hogy a klíma következtében mikor borul az élelemtermelés és ezáltal mikor omlik össze pl. az ipari termelés.Pl ha az élelem ára háromszoros lesz az megroppantja az ipart is mert élelemre kell a pénz nem Audira meg lakásra meg kütyükre, ezáltal lehat akár 50-80%-os ipari termelés visszaesés és pl nem lesz az államnak bevétele sem.
    Az a kérdés hogy ez mikorra várható??
    Jelenleg még a trend az ipari növekedés egy talán stagnáló élelemtermelés mellett.

  5. Valaki itt írta hogy tüntetéseket szerveznek világszerte márc 15-re.Na de mégis mit akarna az államtól? 😀
    Azt hogy nyirrbálja meg a fizetéseket adóval mert akkor pl. kevesebbet költenének az emberek .Pl ne igyunk teát, kávét akkor egyből nem kell hajót indítani a világ másik feléről.
    Vegye el az állam adóval a pénzt úgy hogy ne maradjon autóra és utazgatásokra mert akkor ez is csökkenti a kibocsájtást. De ha nem marad pénz autóra akkor az autóipar is összeomlik.
    Ha az állam amúgy meg csak egy kicsit is megnyirbálná a fizetéseket bárhol a világban egyből tüntetések és polgárháborúk lennének(lásd franciák)
    Zsákuta ez mindenképp…:D

  6. 4: Megy az a klímaváltozás meggyorsulása nélkül is…!

    „Dermesztő jelentést tett közzé az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, azaz a FAO. Azt írják, hogy az élővilág sokszínűségűnek gyors és drasztikus csökkenése összeomlás fenyegeti az emberi élelmiszerellátást. A jelentés egyes információi külön eddig is ismertek voltak, egyben azonban még súlyosabb a kép.
    A FAO szerint az utóbbi 20 évben a bolygó növényzettel borított területének ötöde vált kevésbé termékennyé, drasztikusan csökkent a talaj biodiverzitása, egyre fogynak az erdők, a füves puszták, a korallok, a mangrovék, a tengeri növények, és a termesztett nővények és tenyésztett állatok sokszínűsége is csökken. A tengerek halászati zónáinak harmadát teljesen kimeríti a túlhalászás.
    Az emberi élelmiszerellátásban kiemelkedő szerepet betöltő rovarok száma is drasztikusan csökken, ahogyan a növényi kártevőket fogyasztó madaraké és a vizet tisztító mangroveerdőké is. A növényfajok 63, a madarak 11, a gombák és halak 5-5 százaléka a kihalás felé halad. A növények beporzását a rovarok mellett végző gerincesfajok 17 százalékánál csökken a példányszám.
    Amennyiben ezek a fajok eltűnnek, a folyamatot lehetetlen lesz visszafordítani, és az egész bolygó élővilága meg fogja érezni a következményeket.”

    Az emberi élelmiszerellátás összeomlása fenyeget az ENSZ szerint
    https://444.hu/2019/02/22/az-emberi-elelmiszerellatas-osszeomlasa-fenyeget-az-ensz-szerint

    Nem véletlenül vannak már kb. 8-10 éve olyan korrelált becslései a FAO -nak, hogy a ’30 -as évek közepére a klímaváltozást is figyelembe véve az ökológiai problémákon túl, az emberiség majd csak 3-3,5 milliárd embert fog tudni megfelelően élelmezni.

  7. 5. Andrew pedig lehet ezt kellett volna mar reg meglepni, es mar tul lennenk az elso osszeomlason. A letfenntartashoz szukseges alapveto termekek koren kivul minden szarra kellene adoztatni akkor talan valamivel realisabban megjelenne egy temrek eloallitasanak a kornyezetet terhelo koltsege. Jelenleg szinte semminek az araban nem jelenik ez meg, az emberiseg lenyegeben hitelbol dozsol.

  8. 4. Hubab.
    „Jelenleg még a trend az ipari növekedés egy talán stagnáló élelem
    termelés mellett.” IGAZ !!! Szerintem tökéletes meglátás, jellemzése
    az emberiség globális gondolkodásának. Annak ipari termelésnek,
    fejlődésnek ami nem az élelemtermelés és a tudomány érdekében
    történik, ( %-ot tudáshiány miatt nem írok,) jelentős többsége csak
    az ember kényelmét, esztétikai igényét szolgálja. Függetlenül attól,
    hogy az ár—érték arányt figyelembe vennénk. Természetesen nem
    forintosítva értem az ár–érték arányt, hanem hogy mi, minek a
    következménye. Pl: mennyi fát vágnak ki (?) a világon azért , hogy
    megannyi „modernebb és modernebb” bútorokkal árasszák el a
    piacot, ami ha nem kellően fogy jön a reklám, ami akár odáig is
    fajulhat, leértékelt, degradált ember leszel, ha nem fogyasztassz.
    Én pl. még az első, 60 éve vásárolt bútoraim között élek, közben
    tudok olyan családot ahol a 35 éves házasság alatt a harmadik
    bútorcserén régen túljutottak, ( minden csere ráfizetéssel történt,
    ráadásul komoly anyagi problémát vont maga után. Számtalan
    hasonló dolgot tudnátok ti is említeni. (apró kütyük, telefonok,
    TV-k amit pár hónap múlva kidobsz, mert létezik újabb. Évek
    óta nem vettem olyan dolgot, ami energiaigényes. A lakás több
    pontján van éjszakai világítás de rézdrót tekercsk és mágnesek
    adják az energiát. Igaz van 3 vasalóm, 3 elektromos vízforralóm,
    de azokat ajándékként hokaptam az évtizedek alatt. De minek !!!
    Persze lehet mondani MARADI FAFEJ. Ilyen vagyok, nekem a régi
    dolgok emlékeket idéznek, az adja az értéküket. Szóval a fejekben
    kéne elsősorban változás. Szerintem az egész emberiség túlon-túl
    igényes és nagyravágyó. LEHET RAJTAM ELVERNI A PORT !!!

  9. 9 Barna Mihály

    „A lakás több pontján van éjszakai világítás de rézdrót tekercsk és mágnesek adják az energiát.”
    Erről mondanál többet? Ingyenenergiád van?

  10. 6 – Python:
    Mai értesülés. A tengeri halak menekülnek a hidegebb vizek felé. „Food supply falls as fish flee warmer seas.”

  11. Barna mihály …… Csak elfelejtette megemlíteni hogy a rézdrót tekercsek meg mágnesek is be vannak kötve a városi villanyhálózatba . És így valószínűleg több energiába kerül neki az elektomos fogyastróit üzemeltetni mint amúgy de . Én is áldozok pl retró izzószálas égőt használok hangulatvilágításnak ami nem annyira hatékony én ezt nosztalgiázás céljàból a mágnestekercses koma meg önnmegtévesztésből .

  12. 11: Idehaza ez is egy mai hír!

    A sarkvidék körüli óceán sokkal hamarabb, akár már 2030 nyarára jégmentessé válhat egy új tanulmány szerint.
    A korábbi kutatások arra jutottak, hogy az Északi-sarkvidéken az évszázad közepére várhatóak a jégmentes nyarak. Az új kutatás során használt klímamodell szerint azonban már 2030 és 2050 között bekövetkezhet ez, amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke tovább emelkedik. Ráadásul, tekintettel a Csendes-óceán trópusi területeinek hosszantartó melegedő fázisára, valószínű, hogy ez 2030-hoz közelebbi időszakban fog bekövetkezni.

    Vészjósló jelentés: 11 év múlva jégmentesek lehetnek a nyarak az Északi-sarkon
    https://hvg.hu/tudomany/20190304_eszaki_sark_jeg_klimavaltozas_globalis_felmelegedes_uveghazhatas

  13. 10. n/a és 13. Etyere-Petyere.
    Mindkettőtöknek. Ha felmentek a yutubra, több száz lehetőség
    közül kiválaszthatjátok, amihez alkatrészetek, kézügyességetek
    van. Az egészhez hozzátartozik, amíg létezett lomtalanítás, sok
    olyan kütyüt kidobtak az emberek, amit akár egy a apró hiba
    miatt (szervíz, hiányában ) kidobtak, vagy modernebbet vettek.
    A piszok kíváncsiságom (mindenben !!!) hajtott, így lett évekkel
    ezelőtt egy három disket is kezelő ráiósmagnóm, igaz, a mai
    napig rossz a cd lejátszója. Szinte mindenből kiszedtem a
    hangszórókat, tekercseket. nem saját kútfőből, mert nem értek
    az elektronikához, a yutubról lopott ötletek alapján. Persze nem
    díszkivilágítás, csupán derengő félhomály, de a cicámnak és a
    kiskutyámnak elég a tájékozódáshoz ha éjjel enni-inni akarnak.
    Persze ma már semmit nem tudok csinálni, mert jött egy kósza
    sztrók és a bal oldalamnak annyi.
    ETYERE-PETYERE. Semmi nincs sehová bekötve. 1-2 tekercs és
    2-3-4 azonos térerejű mágnesek képesek 1-2-3 volt feszültséget
    adni. Látod ? Annyira laikus vagyok, hogy még a mágnesek
    térerejének a hivatalos nevét sem tudom. Amit láttam, csupán
    a barkácsolás öröméért, csináltam !!! ENNYI !!! Szervusztok.

  14. Két hete jött haza egy ismerősöm a Maldiv szigetekről, ahol egy sokcsillagos bungalós szállodában lakott a lagúna vizén (azért választották ezt a szállást, mert egy 5 év ott járt rokon szerint, minden paradicsomi – a háza alatt korall telepek, teli halakkal). Ahogy mesélte, mára ebből semmi nincs. A kristálytiszta vízben barna sziklafoltok látszanak. Ezekről kiderült, hogy elhalt koralltelepek. Amíg ott voltak, az óceán vize 36-38 c° alá nem ment. Szóval az első kézből kapott információk is alátámasztják azt amiről írtok.

  15. 10. n/a. és
    13. Etyere-Petyere.
    Elnézést de a lényeget kifelejtettem a yutub keresőbe írjátok
    be : „free energy magnet „

  16. 18 Barna Mihály

    „Elnézést de a lényeget kifelejtettem a yutub keresőbe írjátok
    be : “free energy magnet “”

    A kérdésem a 10-es hsz-ben így szólt:
    „“A lakás több pontján van éjszakai világítás de rézdrót tekercsk és mágnesek adják az energiát.”
    Erről mondanál többet? Ingyenenergiád van?”

    Vagyis a Te megvalósított megoldásodra voltam kíváncsi.
    Erre Te elküldesz a „youtube”-ra. Ez elutasítás.

    Értelek!

    Itt már többször is beszéltünk hasonló dolgokról.
    Itt is: http://www.antalffy-tibor.hu/?p=20684
    Érdemes az elmúlt tízegynéhány év termését visszaolvasni. 🙂
    A lényeg, hogy nincs ingyen semmi. Aki mást mond az hazudik.

  17. Aki nagyáramú (nagyfeszültségű) vezetékek, transzformátor közelében lakik, annál simán lehet akkora a térerősség, amiről egy-egy tekerccsel le lehet venni annyi teljesítményt, amivel egy lámpa elpislákol. Ez nem perpetuum mobile, hanem a nagy rendszer veszteségeinek a kihasználása. Hamár ebben az elektromágnesesen szennyezett környezetben élünk, mért ne legyen egy kis hasznunk is belőle?

  18. Nem tudom, milyen konkrét megoldás született, de ingyen energia nincs, az valahonnan származik.
    Az elektromágneses váltakozó térerőt meg lehet csapolni tekercsekkel, de ezáltal a térerőt létrehozó berendezés fogyasztása meg fog nőni.
    Ha egy trafó közelében helyezek el tekercset, akkor ez úgy fog működni, mint egy második szekunder kör, amelyben feszültség generálódik, de ha erre fogyasztót kötök, az meg fogja növelni a primer kör áramfelvételét is, tehát valahol mérhető fogyasztásnövekedés lép fel.
    Ez a felhasználónak csak akkor lesz ingyenes, ha a térerősséget gerjesztő berendezés nem az ő hálózatából táplálkozik, hanem valahonnan kintről származik.
    Ha a térerőt saját berendezése szolgáltatja, akkor meg önmagát csapja be, mert a villanyszámlájában ugyanúgy meg fog jelenni.
    Szerintem…

  19. Valahogy így fog kezdődni az összeomlás is:

    „Az utóbbi hónapok szélsőséges időjárásnak eredményeként Olaszország áprilistol kénytelen lesz olívát importálni – írja a Guardian. A szüret gyümölcse 57 százalékkal csökkent az idén, ami az lmúlt 25 év legrosszabb eredményének számít. ….

    ..Az elkeseredett termelők már a római parlament előtt is tüntettek, a mozgalom jelképévé vált narancssárga mellémyekben. Azt követelték, hogy az olasz kormány valahogy segíts rajtuk. ..

    … Az Európai Bizottság becslései szerint nemcsak Olaszországban rossz a helyzet. Portugáliában 20, Görögországban 42 százalékkal csökkenhet a 2018/19 olívaszürete.”

  20. 19. n/a. „Értelek!”.
    Nem, nem értesz ! Csak van egy irányod, attól se jobbra, se balra,
    slusz-pasz, le van zárva. Ha nem tudod néha figyelmen kívül hagyni
    amit tanultál, Pl: (víz, hal, kopoltyú,) vagy (levegő, madár, szárny,)
    vagy (univerzum, rend,) akkor miért fogadnád el (tudásom hiányában)
    a szakszerűtlen magyarázatomat ??? Más leírtam máshol, többször
    koptattam az aszfaltot, mint a sulipadot. Én többnyire tapasztalati
    úton működöm. Költségesebb, drágább, bár több mindenre nincs
    magyarázatom, de a tapasztalatom mindaddig kielégít (mindenben)
    amíg az ellenkezőjét nem tapasztalom. Valaha kétkedve olvastam
    Egely György írásait. Ellenőrizni nem tudom, de ma már elfogadom.
    Nem verem az asztalt, hogy állításai ellent mondanak a tanult
    fizikának, hanem tudomásul veszem, létezhet valami eltérő is.
    Többen mondják, hogy az univerzumban olyan a rend, hogy azt
    valaki (k) megtervezték. Mégis ütköznek a bolygók, aszteroidák,
    repül a madár pedig fizikailag nem lenne képes rá, de ő ezt nemtudja,
    ezért nekiáll és repül. Vagy a hal, amelyik kijön a szárazföldre, vagy
    a másik amelyik nem jön ki, de mégis tüdővel lélegzik. Nem kell
    mindent megérteni, némely dolog létezését elég elfogadni.
    Végül = jó neked, hogy „Érted!”

  21. 23: Nagyon valószínű – mint többen már leírták – hogy a falban futó vezetékeidből csatolod ki ezt az energiát.
    De maximum csak akkor van ingyen, ha nem megy semmi más fogyasztó a házban, és ezáltal a fogyasztott energiád a villanyórád mérési képessége alá esik. Ha már forog a kerék akkor bele is számít a fogyasztásodba az a pici plusz.

    Van esélyed rá, hogy ingyen van, de nem sok.

    Egely olyan mint egy vallás. Csak hihetsz benne, mert ahogy magyarázza az maximum az áltudományos félremagyarázás szintjét üti meg. Evvel az erővel lehet hinni más misztikus dolgokban is.
    Az hogy működik valami amit leírnak, még nem igazolja, hogy attól működik amit mellé magyarázatként leírnak egyesek.

  22. 24. d311c.
    Itt 1 fagyasztó, 1 hűtőgép, 1 hidrofor felváltva, a számítógép
    szinte éjjel nappal működnek. Légvonalban mintegy 80 m-re
    a Szedres-u felett húzódik a kis-Duna felett átjövő valószínűleg
    nagyfeszültségű távvezeték Nem értek hozzá, de elfogadom.
    Apropó Egely. (hit = elfogadás ???) Na nem !!!
    (Elfogadás = tolerancia) már inkább !!!

  23. Barna… Ez egy indukciós fogyasztás . Nem „free energy” ugyanaz minta drótnèlküli töltès .

  24. Amióta a világon mindenki tisztában lehet azzal, hogy a széndioxid felmelegedést okoz, több széndioxidot pumpáltunk a levegőbe, mint korábban összesen. Ez mind az utóbbi néhány évtizedben, a mi életünk alatt történt, miközben tudtuk, hogy amit teszünk, az káros.
    A kilencvenes években még azt mondták a tudósok, hogy a 2 fokos felmelegedés a katasztrófa határa. A mostani klímamodellek szerint a 2 fokos felmelegedés inkább a pozitív forgatókönyv, de ehhez is csoda kellene, például hogy hamar negatív széndioxid-emissziója legyen a legtöbb gazdaságnak. Valójában néhány évtized alatt 3-4 fokos felmelegedés felé, 2100-ra pedig 4,5 fokig tart a világ. Amikor utoljára 4 fokkal melegebb volt a Földön az átlaghőmérséklet, akkor pálmafák voltak az Északi-sarkon, nem éltek még emberek, és a bolygó nagy része élhetetlen pokol volt.
    Ha azt hisszük, hogy a klímaváltozás egyszerűen létrehoz majd egy új egyensúlyi helyzetet, amihez alkalmazkodni lehet majd, nagyon is tévedünk: egy egyre meredekebb lejtőről van szó, évről évre egyre rosszabb lesz, sokkok egyre elviselhetetlenebb sorozata fogja a belátható időn belül szétzilálni az emberi civilizációt. Amit most látunk – hurrikánok, erdőtüzek, szárazságok, jégmentes Északi-sark, olvadó permafroszt, pusztuló korallzátonyok és a többi -, azt nem fogjuk megszokni, mert folyamatosan egyre több éghajlati sokk jön.
    Mik ezek a sokkok? Forróság, a mezőgazdaság összeomlása és az éhezés, erdőtüzek, savasodó óceánok, áradások és az édesvíz szűkössége, járványok, klímamenekültek, konfliktusok, a nagy rendszerek szétesése. Miután fejezetenként végigtárgyalja ezeket a témákat – végig hosszasan beidézve a releváns tudományos megjelenéseket -, Wallace-Wells a könyv kétharmadánál megjegyzi: “Ha idáig eljutottál, akkor egy bátor olvasó vagy.” Ezek külön-külön is megoldhatatlan problémának tűnnek, hát még együtt. Összességében oda fognak vezetni, hogy az emberiség élettere brutális mértékben leszűkül és minden kiszámíthatatlanná válik. És most már nincs sok esély arra, hogy teljes egészében megelőzzük ezeket a hatásokat, legfeljebb – óriási áldozatokkal – lassítani tudjuk bekövetkezésüket.

    De a hatások nem állnak meg a természetnél vagy az emberiség nagy rendszereinél, hatni fognak az egyén szintjén is. A most születő generációnak például bele kell törődnie abba, hogy rosszabbul fognak élni, mint mi, a szüleik. Így biztosan nehéz lesz fenntartani azt a valahol még mindig élő gondolatot, hogy az emberiség története alapvetően a haladásról szól. Már most találkozni olyan gondolatokkal, hogy emberek azért nem akarnak gyereket, mert félnek, hogy milyen világ várja majd őket. Sőt, Wallace-Wells szerint még az is lehet, hogy az utóbbi években erőre kapott outdoor fitnesz divathullámnak is köze van valahol ahhoz, hogy az emberek érzik, elkényelmesedett, tohonya városlakóként nem lesz sok esélyük a jövőben. De a természet hirtelen sokkal fenyegetőbb lesz, mint az emberiség története idején eddig valaha volt.

    Eljött az idő, hogy pánikba essünk az éghajlatváltozás miatt
    https://g7.hu/elet/20190310/eljott-az-ido-hogy-panikba-essunk-az-eghajlatvaltozas-miatt/

  25. 27 Python
    Pedig félő, hogy nem tudunk, és nem is akarunk hatékonyan fellépni a klímaváltozással szemben.
    A jelenlegi piaci mechanizmusok, amik mozgatják a világot pont szembe mozognak ezzel.
    Elég, ha eszembe jut Áder János hangzatos kampánya, miközben a magyar kormány is sorban köti a megállapodásokat a bejövő multikkal, és mi is teljes gőzzel dolgozunk az ipari kapacitások bővítésén, nettó gyorsítjuk a klímaváltozást közvetve.
    De nem tudunk mást tenni, hiszen ha valaki feláldozná országa viszonylagos jólétét, életszínvonalát erre hivatkozva, pillanatok alatt megbuktatnák, és nyilvánosan megnyúznák, mert hamarabb következne be az elnyomorodás, mint a klímaváltozás.
    Arra meg mindig akadna vállalkozó, hogy a nép elégedetlenségét meglovagolva kilökje nyeregből az aktuális kormányt.

  26. A kivonatolt lényeg:

    A héten megjelent az ENSZ klímajelentése a Sarkkörön belüli területek katasztrofális változásairól: Miközben a klímamegállapodásokban arról van szó, hogy 2 °C alatt kellene tartani a globális felmelegedést (Úgy néz ki, hogy ez nem tartható.) addig az északi sarkkörön „megállíthatatlan változások mennek végbe”., és 2050 -re a terület 3-5 °C -al melegszik fel. Ez többek közt azt jelenti:

    – Nyáron megszűnik a tengeri jégtakaró.

    – Összeomlik az ökoszisztéma.

    – A permafrosztból rengeteg metán szabadul fel, aminek a hatása rendkívüli mértékben továbbgyorsítja a felmelegedés ütemét.

    – A sarkkörön belül található mindenféle emberi település és beruházás 70% -a megsemmisül, mert elnyeli a sár.

    – A szárazföldi jégtakarók, és a gleccserek is gyorsabb ütemben olvadnak tovább.

    A riport lényege: Mindezek a változások akkor is megtörténnek, ha ma bármilyen módon sikerül is csökkenteni a CO2 kibocsátásunk. Mert ezek a folyamatok a jelenlegi, és a korábbi változások utóhatásaként történnek.

    Arctic now locked into devastating temperature rise, UN report says
    https://www.cbc.ca/news/canada/north/arctic-warming-locked-in-1.5056548

  27. 29 – Python:
    Kb 30 év után végre felébredtek.

  28. Szokjunk hozzá, hogy most már nem csak Tibor bá’ „ijesztget” :
    https://www.portfolio.hu/vallalatok/zoldvilag/nyakunkon-a-vilagmeretu-osszeomlas-magyarorszag-mar-nem-szolhat-bele-a-jatszmaba.317645.html

    Még jó hogy mi nem szólhatunk bele. Ehhez képest most indul egy mezőgazdasági gigaberuházás:
    https://privatbankar.hu/makro/313-milliardos-gigaberuhazast-jelentettek-be-325176

    Miközben a tőzsdék elkezdtek haldokolni, kiknek mit termelnek majd itt üvegházakban??

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük