(2762) A Dal (2019)

Tibor bá’ online

 

Nem szoktam végignézni a zenés vetélkedőket, mert se kedvem, se időm nincs rá, de ízelítőnek be-betekintek. Most is ezt tettem, és most is hiányzott a profizmus.

Emlékszem rá, amikor a Nox-ot küldtük ki Péter Szabó Szilviával. A szám zseniális volt, nyernie kellett volna. A téma nemzetközi volt, mutatós, művészi, szórakoztató, kellően és ízlésesen szexi, de ezt mind lenullázta a magyar nyelv, amit senki se ért, sőt bosszantóan irritáló idegen ajkúak számára. Meg nem tudom érteni, mért nem voltak képesek lefordítani, a különben nem ördöngös szöveget?

Ez a hibát azóta is el-elkövetik. Természetesen most is. A verseny alapján Pápai Joci fogja Magyarországot képviselni, tehát engem is a (névleges) egy a tízmillióhoz arányban. Nem örülök neki. Megint egy cigány képvisel. Nincs nekem a cigánysággal semmi különösebb bajom, de ebben az országban élnek ugyan cigányok, de a többség nem az. Nem kellene inkább a többséget képviselni? Ez a kisebbik baj, legfeljebb Európában kialakul egy vélemény, hogy errefelé főleg fekete cigányok élnek. A nagyobbik baj, hogy a dal szövege megható, el lehet rajta pityeregni, ami pozitív, de csak akkor, ha a hallgatóság érti a szöveget.

Meg kellene érteni a hallgatóságnak és a zsűrinek, hogy ez a verseny nem a magyaroknak szól. Hanem a magyarokról Európának, és ma a világot összekötő nyelv az angol. Bizony, nem a magyart.

Talán a jobban kellene beválogatni a tagokat a zsűribe. Vincze Lillát elővették a múlt sötét elfekvőjéből (fogalmam sincs miért), aki úgy gondolta, hogy PC stílusban végig jópofizza az egészet. Nagy Feró pedig azt hitte, hogy hülyéskedésért vették be a csapatba. A maradék két fő, ezeket nem tudta ellensúlyozni. Maradt a közönség. Ha így haladunk, akkor jövőre az „Édesanyám is volt nékem”-et fogja egy roma lány előadni olyan meghatóan, hogy kik fogják küldeni, hadd izguljunk érte.

___________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

26 gondolat erről: „(2762) A Dal (2019)

  1. A NOX és a zsenialitás???? A NOX az igénytelen hatásvadászat szótári megfelelője lehetne, kilúgozta, leértékelte a népzenei alapokat, a szövegei meg a nagy semmiről szóltak.

    Ez az egész erőltetett eurovízió úgy szar ahogy van, mindig is az volt, de amióta „államosította” a Fityesz, azóta még szánalmas is.

  2. Alapvetően nehezített terep, hogy a magyar nyelv olyan távol áll az összes többitől. Nem akarunk olyan dallal nevezni, ami az idegen nyelvével nem képvisel minket, a magyart meg senki más nem érti. Nem nyerünk sose, nem baj, a részvétel a fontos, az meg megvan.

    Ha rajtam múlna, a legszebb népdalaink közül adnám elő valamelyiket profin, de az autentikustól a lehető legkevésbé eltérve. Az gyönyörű, és tényleg a magyar néplelket képviseli. Vannak fantasztikus népdalénekeseink, de nem a NOX táján kell keresni őket…

  3. 1 – Ir01:
    Az eurovíziós dalfesztivál tömegigényt elégit ki. Fennköltebb művészi igénnyel rendelkezőknek nem kritizálni kell, hanem elkerülni, ahogy én teszem. De ugyanígy kirohanhatsz az Oszkár ellen is, amivel csak azt bizonyítod, hogy nem erre a világ ravaló vagy.

  4. Én nagyon fogok nevetni, mert van egy fogadásom, hogy nagy siker lesz Joci. Az Izraeli magyarajkúak biztos rá szavaznak, és mizrahi körökben is elég kedvelt az ilyesmi előadásmód, meg az apás anyás szövegek, de komolyan.
    Szerintem kivetítőn megy majd a fordítás, és nem lesz zavaró hogy olvasni kell, mert egyszerű szöveg, és nem sok. Ráadásul az elnyújtott hajlítgatós előadásmód kevésbé irritálóvá teszi a nyelvet, csak sok az e meg az ő benne, de elhajlítgatva lágyabb, ettől inkább törökös.
    nemzetközileg meg mindenkinek bejöhet. Aki pl európai és szimpatizál titokban orbán „bevándorlásellenességével”az azért szavazhat a magyarokra, aki meg pont másképp gondolja, annak Joci pont épp bevándorlós külsejű ahhoz hogy szolidarítsanak vele. De ez csak egy számítgatós teória. Amúgy nekem bejön a dal, hajrá Joci!

  5. Nekem itt borult el az agyam Pápai Jocitól: https://youtu.be/v2NcqBTtB74?t=190
    Ilyen jól elcseszni(elcigányosítani) egy magyar népdalt senki más nem tud. Szerintem a hátánál lévő táncosoknak is megfordult a fejében, hogy lecsapják egy fokossal 🙂

    Egyébként ennek a jelenetnek az üzenete is elég durva… A betyár, aranysarkantyús magyar táncosok felsorakoznak egy takony mögött…

  6. Háát megnéztem a videót, elég szúrósan nézték azokkal a fokosokkal. Más tartalmat nem látok bele, csak hogy nem passzol az autentikus magyar népzene az emocionélis előadásmóddal. De ehhez az apás számhoz közízlés szerint passzol az ahogy Joci énekli.

    Cigány autentikus zenéből én pl imádom a parno grasztot- szerintem egészen fantasztikus. Joci nem a kedvencem, de kedvelhető és fogyasztható. Mindenképp jó lenne egy győzelemszerűség már.

  7. Háát megnéztem a videót, elég szúrósan nézték azokkal a fokosokkal. Más tartalmat nem látok bele, csak hogy nem passzol az autentikus magyar népzene az emocionális előadásmóddal. De ehhez az apás számhoz közízlés szerint passzol az ahogy Joci énekli.

    Cigány autentikus zenéből én pl imádom a parno grasztot- szerintem egészen fantasztikus.
    Joci nem a kedvencem, de kedvelhető és fogyasztható. Mindenképp jó lenne egy győzelemszerűség már. Ez az apás dal pedig magyar, DE fogyasztható.(értsd: nem túl fura)

  8. Az eurovíziós dalfesztivál egy országokról szóló szimpátia szavazás, a zene csak mellékes díszlet. Ezért bárkit is küldhetünk, nincs esélyünk. Így aztán a hatalom aktuális kedvenceit küldjük, mert hát ki másra pazarolnánk az adófizetői pénzeket?

  9. 6: az autentikus cigányzenével nincs semmi bajom, de ez a magyar népdal Pápaitól ízléstelen nyekergés volt és teljesen hiteltelen.
    Az én apám című dalát ha csak hallgatom, akkor elég elviselhető. Ha nézem is, akkor sajnos látom, hogy ez Pápai Joci 🙂
    Amúgy szerintem is van némi esély az euróvíziós sikerre, de nem föltétlen a kiemelkedő művészi teljesítmény miatt. Az euróvízió egy cirkusz, az nyer, aki legbizarabb, legszokatlanabb, konvencióktól leginkább eltérő produkciót mutatja be, vagy maga az előadó a cirkuszi mutatvány: szakállas nő, rasszistának bélyegzett ország cigány képviselője, stb.

  10. Nem akarok ízlésekről vitatkozni, mert felesleges, és persze a mai zenéhez már öreg is vagyok, de azért van dal, ami megmutatja, hogy mire lenne igény.

    Az egyik Friderika dala, ami egy kedves és igényes dallamos szám volt, és máig a legnagyobb sikerünk a negyedik hellyel, nem véletlenül. Ez az egyik út, amikor zeneileg nem tucatdallamokkal nyomulunk, hanem valódi tehetséggel és zenével, és akkor a nyelvi korlátok se számítanak:

    https://www.youtube.com/watch?v=iEYt1kd1K1g

    Néhány külföldi komment a dal alatt:

    „Truly a beautiful ballad and story. Friderika’s voice is one of a kind and so is this song which happens to be my favorite eurovision song. She should have won the contest in 1994. After all these years Kinek mondjam el vetkeimet has still the pureness and magic!!”

    „So simple and so touching. I love the way the singer just stands still and lets the song unfold its own magic. No spectacular sets, no fireworks, no revealing costumes, just pure music – divine.”

    „3 seconds into this guitar and I’m all in chills. Then she starts singing and I’m in heaven. Thank you from Poland, my Hungarian friends”

    Nyilván ez a nehezebb. A másik, amikor valami szerethető különcöt engedünk reflektorfénybe, ami lutri, de akár jól is elsülhet. Ilyen volt ByeAlex, aki csak tizedik lett, de közben a – valljuk be kicsit bárgyú – zenéje belemászott a fülekbe, és akkora világsiker lett, hogy rengetegen feldolgozták, még orosz cover is készült:

    https://www.youtube.com/watch?v=WMaYAT1K9Hc

    És néhány komment:

    „My sister got married on Saturday, this was their first dance song. It was perfect. Greetings from Croatia!”

    „I’m from Georgia. I don’t understand any words from this song but I think, this is the best Eurovision song ever”

    Szóval, ha én lennék a zsűri helyébe, akkor valami ilyesmit keresnék, saját hangú, nem tucatzenészeket. Az utóbb pár év pont az ellenkezőjéről szól, nem mernek a középszertől eltérni.

  11. Szerintem a bevándorló hátterű transzvesztita „francia” lesz a nyerő, mert ő a leg-PC-bb

  12. Nahát, majd meglátjuk, igazából az számít, ki mivel szimpatizál- meghallgattam fiatalok véleményét– (és nem az országot értem ez alatt)
    A mai generációk eléggé globálisan gondolkodnak, és nem feltétlenül nációk mentén , szóval változik a szavazóbázis.(és akármilyen ciki, ez a dalfesztivál megmozgatja a fiatalokat is, de komolyan, és nem nagyon értem az okát. Ilyen kategóriák mentén mozognak a halmazok és metszeteik inkább:
    „más vagyok- vagy együttérzek a mássággal, (elérzékenyülve)” nacionalista vagyok és együttérzek a nacionalistákkal ( elérzékenyülve)(mindegy melyik ország, magyaroknál bejött pl a Dalriada)
    Dagadt lány vagyok, és mérges a fiúkra,- „együttérzek a dagadt ,fiúgúnyoló lánnyal”
    „Megyek a farkam után és a legdögösebb bigére szavazok”
    „Úristen hogy néz ki ez a pasi- és már tolom is le a bugyimat vagy nyomom a szavazógombot ” Joci esetén az érzékenyen érint hogy nincs már édesapám dolog mozgathat meg sokakat… Fiatalodik a szavazótábor, nincs már nemzeti ide oda szimpatizálás- (lehet hogy van, mert nem reprezentatív a felmérésem, és az ember hajlamos azt hinni hogy a környezetében élők véleménye az általános)).
    Úgy tűnik sem a dal minősége, sem a náció nem sokat számít- csak a középkorúaknál. Inkább a melyik csoport érzékenyít el dolog játszik.
    Megnéztem ki indul Izraelből- Kobi Marimi- a videói alatt random lányok ájuldoznak a szexi macsó külsejétől, és Freddy Mercuryhez hasonlítgatják..
    Szóval a víziós cucc inkább azt mutatja, hogy a szavazásra hajlamos népségek közül kik vannak többen egy egy élethelyzetben.

  13. Sohasem hallottam még ezt a Joci gyereket, Tibor, bá, behoztad az életembe a modern roma kúltúrát. (?) 😀

    Joci éneke, klippje mesterkélt, túljátszott, giccses, mind az ének, mind az előadásmód és a képi elemek is. A kesztyűben való gitározás meg felteszi az egészre a koronát.
    Ő megy az Eurovision-ra? Ezzel? Szerintem inkább le fogja járatni az országunkat. Bár a franciákhoz képest még mindig sokkal jobb. 🙂

  14. 12.Gyarmathy
    Ne ezt a szegény cigányfiút okold bármiért, ő önmagát adja legjobb tudása szerint, valamint az éneket kisérő diszlet-felhajtás sem az ő hibája.
    Hanem azoké, akik jelölték, akik beszavazták,akik megrendezték mindezt.
    Detto a franciáknál és az olaszoknál.
    Conchitát elfelejtetted? Nem szép tőled, ő igazán felejthetelen kellene legyen!
    Ez a MAI világ, Gyarmathy kedves, szokjál bele már most, mert gyanum szerint amúgy is csak rosszabb lesz!

  15. Az eurovízió szerintem egy vicc, ahol a legnagyobb népszerűséget azzal lehet elérni, ha vicces és meglepő a produkció.
    pl zombimaszkos metál Lordi, vagy a győzelemről épp csak lecsúszott Burenovoi nagymamák…
    még a szakállas nőt is ide sorolnám, de speciel ő énekelni is tudott a többi fellépőhöz képest.
    a tavalyi zsírzsidó, bocs teltkarcsú izraeli csajon is csak röhögni lehetett szerintem, amolyan „savanyú a szőlő” jellegű volt a száma… Már eleve az vicc, hogy Izrael (meg Ausztrália, Azerbajdzsán…) részt vesz az Eurovízión.
    Mi meg rendkívül komolyan vesszük az egészet, ezért nincs esélyünk…

  16. A mostani „Euróvízió”-s dalversenyt szerintem ki kell egésziteni „Közel-keleti és Euróvizió”-s dalversenyre.
    Európa földrajzilag az Atlanti-óceántól az Urálig terjed.
    Törökország földterületének 95% -a és az ország lakosságának 90% -a Kis-Ázsiában van.
    Törökország nem európai ország.
    Izrael födrajzi helyéről azt hiszem, hogy nem kell kommentár.

  17. 13.
    Bálint, nem igazán vagyok képben (Avatar alattad lévő írásából is alig értek valamit), de koncsitáról rémlik valami. Ő a szakállas nő, aki egyébként férfi? 🙂

    Próbálom szokni az új trendet, de azért reménykedem, hogy még egy darabig nem lesz kötelező. 😀

  18. A dalokat, énekeseket, legalább is ebben a műfajban nem ismerem,
    TV-t évek óta nem nézek, legfeljebb parabolán nyugateurópát de ezt
    a műfajt ott is elkerülöm, igy a „Dal” témában nincs véleményem.
    De !!! Emberi megnyilvánulásról azért sajnos akad.
    10. Hargi.
    Valakire tippelni pejoratív ( legalább is most ) megbélyegzés,
    izetlenkedés nélkül is lehetne.
    14.Avatar.
    Álszent dolog valamiért bocsánatot kérni, ugyanakkor
    a bocsánatkérés tárgyát, (ha áthúzva is,) de benne hagyni !!!

  19. Kedves Barna Mihály!

    Nem bélyegzek meg senkit, csak következtetést vonok le az eddigi tapasztalataimból kiindulva. Az Eurovíziós dalfesztiválon – az általam látottak alapján – egyáltalán nem számít a tehetség, csak a látvány, illetve hogy minél degeneráltabb legyen az előadó ( transzvesztita, szakállas nő és társai). Nem tudom, mi a teljes idei felhozatal, de ez a francia az én értékrendem szerint (ami lehet, hogy elavult, de nem fogok rajta változtatni) degenerált. Persze lehet, hogy még őt is felülmúlja valaki, nem ismerem a teljes repertoárt, és nem is fogom végignézni a műsort, mert értelmesebben is el tudom tölteni az időmet.

  20. 14.Avatar
    Ugy igaz, ahogy Barna Mihály barátunk fenti 17.sz beirásában kifejezésre került, éspedig disznó dolog irni valami sértőt valakiről, majd áthúzni ugyan, de még mindig LÁTHATÓ módon.
    Kettő, ugyancsak dicséretes valakit olyasvalami dologért megszólni, amiről ő nem tehet, jelen esetben mert hogy kövér.Akkor soroljuk, nehogy kimaradjon: van hülye szemüveges, ronda púpos,nyavalyás nyomorék, idióta vak, marha kancsal és még mit tudom ki.SZerinted, de csakis szerinted!
    Le a kalappal elötted, Avatar, ez szép volt!

  21. 19 – Bálint:
    Ha valaki előadóművészként keresi a kenyerét, akkor ügyelnie kell arra, hogy ne legyen másfél mázsa. Tehát egy énekesnek ügyelni kell az alakjára is. Ezt a fizető közönség elvárhatja tőle.
    – A nevelőanyám kövér volt. Azt állította, hogy ő a víztől is hízik. Étkezéskor alig tett valamit a tányérjára, de főzés közben állandóan apró falatokat kapott be. Kaloria bevitel nélkül nem keletkezik háj. Ez sima kémia.

  22. 20.Tibor bá
    Ennél a lánynál kóros elhizásról van szó, szegény attól is hizik, ha elmegy egy karéj kenyér mellett, tehát beteg. Sok ilyen van, főleg manapság, ez egy moderkori betgség, sokszor szóbakerült a médiában, a mai életformát tekintve a mai élet sajnálatos és sokakat sújtó velejárója.
    Te sértegetnél valakit betegsége miatt?

  23. 21 – bálint:
    Minden részvétem minden beteg ember esetében. Ismerek ilyen nőt Budapesten. Lefogyott 50 kg-ot, mert műtéti úton megakadályozták, hogy enni tudjon. Ugyanis (ismétlem önmagam) kalória nélkül nem lehet hízni. Nekünk is volt egy Tóth Veránk, énekes, és kövér volt. Mondom VOLT.

  24. A legnagyobb baj hogy évek óta azt súlykolják az emberbe hogy a jó zene egyenlő a cigány előadóval. Vagyis hogy lehet próbálkozni énekkel vagy tánccal a magyaroknak, de a befutó akkor is cigány lesz mert ők a tehetségesebbek ebben. Ezt győzikével kezdtèk folytatva caramellel majd gáspár lacival. Most már ott tartunk hogy cigány vezet műsort, cigány ül a zsűriben ès az előadók nagy része cigány vagy fél cigány. Ehhez még hozzájön, hogy amíg a magyar nem ejthet ki cigányt mert mit szólnak addig a cigány zsűritagok összefogva kíméletlenül szórják ki a magyar előadókat.

  25. Az is benne van a pakliban, hogy amikor a szavazásra kerül a sor akkor emlékezned kell, az előadásokra. Ha valaki kirí a többi közül arra jobban emlékszel. Persze ez lehet negatív is, de az átlagosnak kinéző előadások halálra vannak ítélve – esélytelenek a győzelemre.

    Ja, a pop egyébként soha sem volt az én műfajom, úgyhogy csak büntetés gyanánt nézném ezt a hajcihőt végig. De még nem kaptam meg az erre vonatkozó ítéletet. 🙂

  26. Végre én vagyok az „ejnye, ez nem PC” szövegek céltáblája. 🙂
    Pedig nálam liberálisabb szerintem nem nagyon szokott ide írogatni.
    De most komolyan, el tudja bárki képzelni, hogy azt a csajt akarnák a férfiak játékszerüknek, ha már ennyire mondogatja, hogy „I’m not your toy, stupid boy”?
    Mennyire máshogy hangzott, mást üzent a „Nem leszek játékszered, ha már a mindened nem lehetek” 1966-ban Kovács Katitól… (pedig nem az én korosztályom zenéje az se)

    De ha már ennyire nekem estek, hogy nem tehet a kövérségéről, akkor nem is értem mi bajotok lehet a transznemű fellépőkkel… ők se tehetnek róla, hogy női ruhában érzik jól magukat, bár fiúnak születtek…

    Egyébként Joci 2 éve már hozott egy 8. helyet, aminél csak Kállay-Saunders András és Bayer Friderika teljesített eddig jobban. Tulajdonképpen mondható akár jó választásnak is. Pláne hogy a zsűri és a közönség pontozást is megnyerte…

    Mellesleg Feró a hülyéskedés mellett teljes erővel tolta Antal Timiéket, mindig 10 pontot adott nekik, pedig messze voltak a tökéletes produkciótól. A cigány származásúak mellett a határon túli magyarok hátszele is igen erős tud lenni… Nézzétek csak végig a Megasztár és az X-faktor győzteseinek listáját, hány HTM van köztük…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük